Rapporteringsperiod (yoga under menstruation)

Blödning

På tal om menstruation sänker vi vanligtvis vår röst. Och detta är förståeligt - trots allt är ämnet ganska intimt. Dessa dagar kallas "kritisk." Men i verkligheten händer inget kritiskt under denna period: menstruationen indikerar att kvinnan är i fertil ålder. Förresten, med menstruationsflödet, elimineras en hel del toxiner från kroppen, och kvinnor lever längre, och därför.

I dag är det allmänt accepterat att menstruationen inte bör påverka vardagen: använd bara en vattpinne för att fortsätta spela sport, åka cykel, bära tunga väskor, arbeta aktivt, göra reparationer - ja någonting.

Emellertid råder en annan uppfattning i östlig kultur, särskilt indisk. Under menstruationen tappar en kvinna energi, blir av med gifter och till och med kommer i kontakt med den andra världen. Under denna period utför hon inte ritualer, får inte tillaga rituella rätter, går inte till templet och kyrkogården. I vardagen föreskrivs en kvinna att tala tyst, inte att göra plötsliga eller aktiva rörelser och att uppfatta dessa få dagar som en period av rening och fred.

den förbjudna frukten

Under menstruationen bör yogaövningen också justeras. Jag rekommenderar att alla deltar i ett speciellt program - även om du inte känner några förändringar i ditt välbefinnande. Asanas-komplexet kan vara annorlunda beroende på praktiknivå, ålder och hälsa.

Detta tillvägagångssätt är ibland överraskande för nybörjare - vi pratar ju inte om några begränsningar i gymnastikklubben. Saken är att asanas har en mycket djupare effekt på fysiologin och funktionen hos inre organ än enkla fysiska övningar. Det är därför som vissa poser är förbjudna att göra (till exempel inverterade), medan andra utförs i olika varianter.

Förbudet mot inverterade asanas beror på kvinnans fysiologi. Faktum är att när du lyfter upp benen stoppar ditt menstruationsflöde reflexivt. Av denna anledning bör inte bara Shirshasana, Sarvangasana, Halasana och Viparita Karani inte göras, utan också sådana poser som Urdhva Prazarita Ekapadasana och Urdhva Prazarita Padasana. Till och med Supta Padangushthasana I är bättre. Om du under menstruationen någonsin har utfört, till exempel Sarvangasana, har du antagligen märkt att urladdningen stoppade under en tid och återupptogs efter några timmar eller nästa dag. Det finns inget bra i detta stopp, eftersom den naturliga processen för att eliminera toxiner störs. Om denna praxis sker regelbundet kommer det förr eller senare att vara hälsoproblem.

Under menstruationen gör de inte bukställningar, som Navasana, handbalanser och stängda vändningar (dessa inkluderar till exempel Marichiasana III). I dessa asanas är magmusklerna involverade i arbetet och bäckenområdet komprimeras och utsätts för starkt inflytande. De utesluter också bakåtböjningar utan stöd, som Shalabhasana, Dhanurasana, Urdhva Dhanurasana och Urdhva Mukha Shvanasana. I ögonblicket för att komma in i dessa poser uppstår spänning och dragkraft hålls av fysisk ansträngning. I detta skiljer de sig från passiva avböjningar med stöd (på bultar eller en speciell bänk), där avslöjande inte kräver fysisk styrka. Naturligtvis är det inte alltid möjligt att helt undvika stress idag - att inte ligga på soffan hela dagen. Men du måste förstå varför du anstränger dig och vad som händer. Om du anstränger dig för att uppfostra en son eller en dotter är det en sak. Om, till exempel, Dhanurasana, är det helt annorlunda. I det första fallet ingår de biologiska mekanismerna för interaktion mellan honan och ungen. I ett ögonblick av fara kan en kvinna plocka upp sitt redan vuxna barn, bära sitt nödvändiga avstånd och till och med springa utan att skada hans hälsa. Men vilken biologisk mekanism som motiverar din insats på yogamattan, när kroppen är inställd på vila?

antidepressiv

Ibland känner en kvinna fysiskt och emotionellt obehag 10-12 dagar före menstruationens början. Det finns ingen önskan att göra yoga - och verkligen göra något. Men det är praxis som hjälper till att hantera manifestationerna av premenstruellt syndrom, inklusive depression. Inverterade ställningar, böjningar tillbaka och asanas, där bröstkorgen öppnas, är särskilt användbara. Men att luta dig framåt kan förbättra det deprimerade tillståndet, så du bör inte luta dig djupt, det är bättre att sträcka sig upp. En av de mest gynnsamma ställningarna under denna period är Janu Shirshasana och hennes variation av Parivritt till Janu Shirshasana. De har en djup effekt på bäckenområdet och hjälper kroppen att hantera hormonella förändringar, vilket leder till en känsla av obehag.

Välbefinnande under denna period visar om allt var i ordning i ditt liv den senaste månaden. Om du är mycket spänd eller nervös, det vill säga har upplevt felaktiga belastningar för dig själv, kan alla manifestationer av PMS intensifieras. Om livet fortsatte lugnt och jämnt - börjar menstruationen nästan omöjligt och fortsätter lätt.

I en första tillnärmning

Med utseendet på karakteristiska sensationer som indikerar menstruationens överhängande inställning, utesluter man från övningen alla ställningar som orsakar spänning. Gör allt som inte är svårt, inklusive inverterade poser. Vid behov kan de utföras med stöd, till exempel Sarvangasana med en stol.

Så fort det första valet visas fortsätter du till specialprogrammet. Hos olika kvinnor varar perioden för menstruationens början från flera timmar till två dagar. För närvarande bör du bara böja dig framåt med stöd under huvudet.

Under menstruationen från ett speciellt komplex kan du välja de mest bekväma poser som ger lättnad. Till exempel, med smärtsamma upplevelser, hjälper Baddha Konasana, Upavishtha Konasan, Supta Baddha Konasana, Supta Virasana (om det ges enkelt), Jan Shirshasana (du kan göra det utan att böja dig djupt).

Mot slutet av din period kan du förkorta din tid att luta dig framåt och koncentrera dig på liggande ställningar med stöd, såsom Supta Virasana, Supta Baddha Konasana, Viparita Dundasana och Setu Bandha Sarvangasana.

Utför hela det beskrivna komplexet eller välj något i 20-30 minuter. Shavasana görs bäst med en liten stativ under ryggen, och pranayama ligger ner. Olika alternativ för Ujaya Pranayama är lämpliga, särskilt med betoning på utandning: de hjälper till att rensa.

Tillbaka till striden

Så snart menstruationen är över, det vill säga all urladdning har stoppats, fortsätt med de inverterade poserna. Som en förberedelse för dem är versionen av Adho Mukha Svanasana med fötter mot väggen högre än handflatorna, till exempel på tegel, lämplig. Den första dagen efter menstruationen bör du inte omedelbart börja engagera dig intensivt: undvik hoppning och buksställningar. Övergången till aktiv övning krävs gradvis. På den andra dagen, utför de viktigaste stående poser (helst mot väggen) och inverterade asanas, det är möjligt med variationer.

Och nedan - full fart framåt! Nästa vecka är bara den period då du kan göra alla poser.

1. Luta framåt från Vajrasana

Thunderbolt Poses
Sitt i Vajrasana, knän och fötter tillsammans. Sprid sedan knäna till bäckenets bredd och luta dig framåt, lägg magen och bröstet på en bult och pannan på en vikta filt. Ta tag i armbågarna. I detta läge bör skinkorna pressas till hälarna. Om bäcken ändå kommer av, använd ett stöd högre. Koppla av huvudet och armarna helt. Du bör känna dragkraft i korsbenet och i laterala delar av bäckenet. Håll posisen i 1-2 minuter.

2. Luta till sidan av Vajrasana

Sitter i Vajrasan, vrid åt höger. Böj sedan som om du vill placera vänster hypokondrium på höger knä, det vill säga, sträcka dig framåt och till höger. Sätt huvudet på ett stöd - en tegel, bult eller till och med en stol. Försök att inte riva den vänstra skinkan från vänster häl, motstå vänster lår. Skapa en lätt vridning genom att mata vänster sida av buken till höger. Du bör känna förlängningen på vänster sida av bäcken och korsbenet. Håll detta läge i 1-2 minuter och luta åt vänster.

3. Baddha Konasana

Kopplad vinkel posera
Sitt i Dandasana, böj sedan knäna, anslut sulorna och föra fötterna närmare bäckenet. Om dina höfter inte faller ner på golvet, sitta på en vikta filt. Stativets höjd bör vara sådan att knäna faller till bäckenets nivå. Koppla av dina fötter, du kan till och med sprida dina klackar och vrida dina fotsulor till taket. Placera händerna på golvet eller tegelstenarna för att förlänga kroppen och öppna bröstet. Håll posisen i 1-2 minuter. Denna variant av asana har en djup effekt, och hjälper även med svår smärta under menstruationen.

4. Upavishtha Konasana

Sittande pose med benen breda från varandra
Sitt i Dundasana och sprid benen cirka 90 grader eller bredare om du kan hålla ryggen rakt. Om bäckenet faller över korsbenet, sitta på stativet. Placera händerna på båda sidorna av bäckenet, och skjut av dem, lyft upp kroppen och öppna bröstet. Tryck på klackarna mot golvet och dra upp knäna. Övre delen av låret, mitten av knäet och tårna bör vara i linje och titta upp. Det är nödvändigt att sitta så att centrum av grenen är vänd mot golvet: vattna inte bakåt eller framåt. Håll posisen i 1-2 minuter.

5. Supta Baddha Konasana

Bound Angle Pose
Sätt dig på golvet i Baddha Konasana, ligg sedan på ryggen, på bågen. Lägg ett vikt filt under huvudet. För att förhindra att fötterna rör sig från bäckenet kan du fixa benen med remmar, men om höftleden är tillräckligt rörliga är detta inte nödvändigt. Om insidan av höfterna är öm, placera ett stöd under knäna. Du ska känna en trevlig öppning i bäcken och bröst. Håll dig i pose i 5 minuter.

6. Supta Virasana

Hero Pose
Sitt i Virasana. Bäckenet bör falla exakt mellan fötterna. Skjut tillbaka, och hjälpa dig själv med dina händer, lägg dig ner på fästet. Lägg ett vikt filt under huvudet. Om du känner spänning i korsryggen, peka skinkorna och svansbenet på knäna. I detta fall kommer lårets främre yta att sträckas. Om känslan av obehag i korsryggen inte försvinner, behöver du högre stöd. Om fotleden är mycket öm i det här läget, är benen inte redo för en ställning. Om du stannar i asana bör du känna att bäcken och höfter förlängs och bröstet öppnar sig. Håll dig i pose i 5 minuter.

7. Pashchimottanasana

Bakre kropps stretch stretch
Sitt på stativet och sträck ut benen. Sprid fötterna till bäckens bredd - på detta sätt slappnar magen bättre. Sträck upp och böj, vila huvudet på ett stöd. Dess höjd bör vara sådan att bröstet inte krymper och kroppens främre yta sträcker sig. Dra in höfterna inåt, skjut klackarna mot golvet och dra upp knäna. Gå framåt, du kan behöva flytta supporten lite längre efter en tid. Håll posisen i 2-3 minuter.

8. Janu Shirshasana

Gå till knäet
Sitt på ett lågt stöd, böj vänster ben och ta knäet åt sidan och placera vänster lår i vinklar till höger. Vänd kroppen och bäckenet åt höger, sträck upp. Lyft upp din vänstra hand och tag i höger fot med den. Sträck ryggraden framåt och uppåt, medan du andas in, riktar du vänster hypokondrium åt höger. Vridningen ska vara mjuk och känd i området med vänstra revben och vänster sida av bäckenet. Sträck sedan framåt och sänk huvudet till stödet. Sträck ditt högra ben; låt inte ditt vänstra knä gå framåt. Upprepa 2-3 gånger varje sätt.

9. Böj framåt från Upavishtha Konasana

Sitt i Upavishtha Konasana, sträck framåt och sänk huvudet i dina händer eller stöd - en tegel, bult eller stol. Sträck benen och förhindra att de faller framåt. Rikta in hypochondrium och bröstet så att magen inte krymper. Flexibla kvinnor måste pressa höfterna hårdare mot golvet så att kroppsvikt inte rör sig på huvudet. Om kroppen är styv och det är svårt för dig att luta dig framåt, sitta på ett litet stativ och använd ett högre stöd under huvudet. Du bör känna att de laterala delarna av bäckenet och sakrum sträcker sig ut. Håll posisen i 2-3 minuter.

10. Viparita Dundasana

Inverterad personal utgör
Lägg de två bultarna tvärs och lägg på dem så att fötterna och huvudet ligger på golvet. Sprid dina ben till bredden på bäckenet, linda in höfterna inåt. Om du känner en stark rusning av blod till huvudet, lägg en filt över den. Ibland finns det en känsla av obehag i ländryggen i en posision. I det här fallet kan du placera dina fötter lite högre, och även använda en speciell bar, placera den under svansbenet. Du ska känna en trevlig förlängning längs hela ryggraden och öppningen i området med membranet. Efter 5 minuter, dra försiktigt bort stödet mot huvudet.

11. Setu Bandha Sarvangasana

Bridge Pose
Ligg på bult, axlar, armar och huvud - på golvet. Placera tegelstenar eller annan bult under fötterna och placera den vinkelrätt mot den första. Så att benen inte vänder utåt kan du sätta bältet på fötterna och sprida dem till bäckens bredd. Denna asana kommer att verka mer bekväm för de som i föregående utgör känsla av spänning i korsryggen - särskilt om du sträcker benen och använder en speciell bar. Koppla av axlar, nacke, huvud och armar. Känn hur bröstet öppnar och sinnet lugnar sig. Efter 5 minuter, dra försiktigt bort stödet mot huvudet.

Är det möjligt att göra yoga under menstruationen

Kvinnans kropp är utformad så att den en gång i månaden kan självrensa från farliga toxiner och överflödiga celler. Detta sker under menstruation, vilket inte är en kontraindikation i yoga för kvinnor. Men är det möjligt att göra yoga under menstruationen?

Funktioner i klasser

Yogaens specificitet under menstruationen ligger bara i rätt val av poser. Det är nödvändigt:

utesluta komplexa element;

Ställ inte in höga nivåer för att inte överbelasta kroppen;

undvik plötsliga rörelser och spänningar i buken, för att inte öka menstruationssmärtan.

Yoga sessioner bör syfta till att koppla av och återställa kroppen..

Det är nödvändigt att föredra de övningar som syftar till att stärka:

Resten av yogaklassen förändras inte. Med rätt träning kommer yoga inte bara att skada utan också vara mycket användbar..

Fördel

Korrekt yogaklasser kan avlasta utövaren av svår smärta i nedre del av magen och andra obehagliga premenstruella symtom.

Regelbundna metoder kan också återuppta eller korrigera fel cykel. Detta är möjligt på grund av restaurering genom yoga av en normal mängd kroppsfett i den kvinnliga kroppen.

Sådana förändringar har en mycket gynnsam effekt på den hormonella bakgrunden och, som en konsekvens, menstruation.

Kontra

Menstruationen i sig är inte en kontraindikation för att göra yoga..

Yoga bör helt överges endast med kraftigt menstruationsflöde och svår smärta. Du måste avbryta klasserna under de första dagarna av cykeln och sedan återgå till övningen.

Styrka och intensiva övningar är kontraindicerade, eftersom de bara förstärker smärtan. Annars hjälper ett avslappnat träningsprogram bara en kvinna att övervinna obehagliga menstruationssymptom..

Gynnsamma ställningar

Ardha Chandrasana och andra asanas som påverkar minskningen av utsöndringar och försvagningen av smärta.

Janu Shirshasana, Marichiasana och liknande, avkopplande magmuskler. De normaliserar också blodtrycket och ger vila hela kroppen..

Virasana, Baddha Konasana och andra sittställningar, lugnar musklerna i benen och hjärnan.

Kontraindikerade poser

Halasana, Shalabhasana och andra poser, som inkluderar att vända kroppen upp och ner. Sådana metoder ökar risken för ökat menstruationsflöde och överbelastar magmusklerna..

Urdhva Dhanurasana eller Ardha Chakrasana och andra varianter av asanas. Konsekvenserna liknar de tidigare..

Navasana, Shalabhasana och liknande. Dessa ställningar utförs genom att vrida livmodern och anstränga buken, vilket kan framkalla svår smärta i dessa områden.

Mula bandha, Uddiyana bandha och liknande svåra praxis. Ställningar som involverar plötsligt andetag kan orsaka kramp.

Sammanfattningsvis bör det noteras att när man utövar yoga under menstruationen är det bara nödvändigt att följa hur kroppen svarar på träning. Om utövaren blir sjuk under yoga bör du helt stoppa övningen och återgå till yoga efter att din period är slut.

Video

Video taget från open source från YouTube på chilelavida

Yoga och menstruation: omöjligt eller möjligt?

Prata om oss, om flickorna. Vissa av er undrade verkligen om det är möjligt att göra yoga under menstruationen. Är alla asanas värda att göra? Och hur man inte skadar din kropp? Eller kanske det är värt att ge upp träningen? Nu kommer vi att analysera detta ämne med ben, och du kommer aldrig att tvivla på om du kommer att gå till yoga i dag..

Naturen ordnade mycket klokt en kvinna och gav henne en speciell gåva - en gång i månaden för att automatiskt rensa sin kropp på en fysisk och emotionell nivå. Det stämmer, för efter menstruationen kommer allt tillbaka till det normala: aptit, välbefinnande och humör. Hälsosam menstruation reglerar många viktiga flöden i den kvinnliga kroppen, om och om igen återför oss till ett tillstånd av harmoni med världen.

Om denna process inte hade åtföljts av buksmärta, riklig urladdning, generell svårhet och en kraftig förändring av humöret, skulle vi gärna vänta på början av en ny cykel varje månad. Och här är tiden för goda nyheter: det visar sig att yoga under menstruationen inte bara är förbjudet, utan till och med starkt rekommenderat, eftersom det hjälper till att hantera många obehagliga symtom på menstruation.

Övningen kan verkligen reglera cykeln, lindra kramper och harmonisera det mentala tillståndet på speciella dagar för kvinnor. Det är bara viktigt att veta vilka asanas du ska avstå från och tvärtom fokusera på under denna period..

På kritiska dagar, tillsammans med blodströmmen, tar kvinnans kropp bort gifter som har samlats under månaden. Av den anledningen bör inverterade asanas inte övas under menstruationen: en huvudstativ (Shirshasana) på axelbladen (Sarvangasana) och en arm (Adho Mukha Vrikshasana), en underarmstativ (Pincha Mayurasana) och en plogpose (Halasan).

Men det är med inverterade poser att det rekommenderas att starta övningen efter menstruationen (inte tidigare än 8 timmar efter den sista urladdningen), och utföra dem dagligen tills början av nästa cykel. Eftersom sådana poser har en stark läkande effekt på reproduktionssystemet och snabbt återställer hormonbalansen.

Förutom inverterade poser är det tillrådligt att utesluta från övningen under en period av månatliga asanas, utöva starkt tryck och spänningar i buken, som till exempel Pavlina (Mayurasana), Lodka (Navasana), posus av Locust (Shalabhasana). Förutom asanas, "binda kroppen i en knut" - ställningen för Yoga Yoga (Yoga Nidrasana), poseringen med foten bakom huvudet (Eka Pada Shirshasana) och andra.

I många källor är menstruationen en kontraindikation för att utföra Root Castle (Mula Bandha) och Abdominal Castle (Uddiyana Bandhu). De, såväl som några pranayama - smedfåror (Bhastrika), glänsande skalar (Kapalabhati) och eldens andedräkt (Agni Pranayama) - det är tillrådligt att utesluta från praxis 1-2 dagar före den förväntade starten av cykeln och återvända till genomförandet omedelbart efter menstruationen.

I allmänhet är det under menstruationen bättre att minska belastningen och fokusera på ledens frigörelse, smidig stretching, avslappning och meditation. Långsam, gradvis och icke-aggressiv påverkan under denna period kommer att vara den mest djupgående och effektiva..

Och nu för den roliga delen. Det visar sig att en hel grupp poser i yoga syftar till att lindra menstruationssymtomen. Du känner förmodligen dessa asanas, men misstänkte inte deras mirakulösa kraft. Till exempel hjälper halvmånen (Ardha Chandrasana) och den förlängda benpositionen (Utthita Hast Padangusthasana) med kraftig utflöde, ryggsmärta och magkramper.

Under menstruationen visas också Pisces (Matsyasana), pose of the Butterfly liggande (Supta Baddha Konasana) och Warriors liggande (Supta Virasana) ställning med en bult eller vikta filt under ryggen. Dessa asanas förbättrar blodcirkulationen i bäckenområdet, minskar smärta och kramper under menstruationen och lugnar nervsystemet..

De flesta sittande ställningar (Sukhasana, Virasana, Padmasana, Baddha Konasana, Upavishta Konasana), samt alla typer av framåtböjningar från sittande position (Adho Mukha Virasana, Adho Mukha Sukhasana, Janu Shirshasana, Triang Mukhikapada Paschimatan iasatan oasivan. Dessutom lindrar dessa asanas huvudvärk och trötthet, eliminerar sömnlöshet och hjälper till att hantera stress..

Erfarenheten visar att det inte finns två identiska kvinnor. Någon orsakar inte någon menstruation alls, och någon med skräck väntar på början av en ny cykel. De som utövar yoga vanar regelbundet att övervaka sitt kroppstillstånd. Tack vare denna vana kan du enkelt förstå vilka av dessa asanas som är mer lämpade för dig. Var känslig, lyssna på din kropp så kommer den att svara på alla dina frågor.

Yogokurser för kritiska dagar

Mycket ofta, kvinnor som nyligen har börjat utöva yoga, uppstår den logiska frågan: är det möjligt att göra yoga på kritiska dagar? Och i så fall behöver du några begränsningar eller korrigering av praxis? För att förstå detta problem kommer vi att vända oss till åsikten av en underbar yogamästare, en högt kvalificerad instruktör - Olga Bulanova. I den här artikeln ger Olga inte bara rekommendationer om yogaövning på kritiska dagar, utan delar också hennes personliga erfarenhet av hur man bygger en yogapraxis under denna period..

Olga Bulanova:

"Mycket ofta får jag frågor om att utöva yoga på kritiska dagar. Vilka asanas kan göras, från vilka poser bör man avstå.

Om du tittar på böcker från behöriga författare, till exempel i boken till Gita Iyengar, kan du läsa i dem att praxis inte bör avbrytas under denna period, men du måste utföra den i ett mildare, avslappnande läge, undvika inverterade och maktposer, liksom begränsa vändningar och avböjningar. Det är bäst att utföra lutningar och asanas för att avslöja höftleden.

Baserat på min egen erfarenhet, bestämde jag mig för att inte öva asanas under denna period. Kanske komplexet som rekommenderas av samma Gita Iyengar hjälper till att ta bort några åkommor under kritiska dagar, men om det inte finns några problem är det slöseri med att utföra enkla asanas i ett avkopplande läge.

Enligt mina personliga känslor är det omöjligt att ackumulera någonting under denna period, kroppen tar bort det gamla ägget, stressspänningar som har samlats under den senaste månaden försvinner med det och processen med förstörelse pågår. Denna förstörelse behöver inte störas. Låt honom rensa en plats för en ny. Detta liknar Shivas arbete: förstörelse i skapelsens namn på en högre nivå. Precis som ormen, som byter hud, förnyas, uppdateras kvinnan också efter varje menstruationsperiod, och vid denna tid måste hon vara i vila.

Enligt min mening är det till och med användbart att tillåta sig att slappna av och att låta kroppen växla till ett annat arbetssätt. Faktum är att jag under den här perioden å ena sidan inte har några plågor, och å andra sidan minskar sträckningsnivån, styrkan och till och med koncentrationen kraftigt. Absolut alla asanas blir värre.

Om jag ändå börjar träna i dag, blir denna period riktigt kritisk och mycket traumatisk för mig. Mitt sinne är vant till en viss övningsnivå, och jag börjar spontant att utföra asanas, som igår var lättillgängliga för mig, men idag, på grund av kroppens arbete i ett annat läge, kräver det en extra ansträngning att utföra dem. Flera gånger ledde dessa ansträngningar till skador och träning på en lägre nivå gav inte den nödvändiga tillfredsställelsen. Det verkar för mig att om du gör något, så gör det med fullt engagemang eller inte alls.

Under en tid tränade jag inte alls yoga på kritiska dagar och märkte att efter denna period min flexibilitet och styrka bara ökade. Jag kände en våg av frisk energi. En kort paus under kritiska dagar har alltid varit till min fördel. I början av varje ny cykel kan jag öva de svåraste poser med rätt koncentration. I slutet av cykeln, tvärtom, observerar jag en viss nedgång, jag börjar arbeta mer försiktigt. Och på kritiska dagar föredrar jag att inte öva.

När jag råder flickor att inte göra asanas alls under menstruationen, frågar de mig: "Men hur tränar du nu i dag?" För det första är det två stora skillnader att arbeta som instruktör och individuell övning. När en person håller klasser, ger han i alla fall energi till människor och det kan inte vara prat om någon ansamling. Därför, som Andrei Sidersky (en underbar yogalärare) skrev korrekt, behöver proffs ägna mer tid åt sin egen övning, och att genomföra klasser kan inte ersätta det på något sätt. Och för det andra kan jag bygga en sekvens baserad på mitt tillstånd så att skadorna på min kropp är minimal. Även om jag tror att det för mig skulle vara bättre att inte göra yoga alls på kritiska dagar. Men praxis med grundläggande Pranayamas och elementära meditativa övningar, som Trataka, i dessa dagar är absolut ofarliga och till och med användbara. För de lugnar bara nervsystemet.

Men detta är bara min personliga synvinkel. Jag känner många kvinnor som utövar yoga på en ganska hög nivå och fortsätter att göra detta på kritiska dagar och gör nödvändiga justeringar. Jag tror att allt beror på en viss kvinnas energistruktur och det är nödvändigt att bestämma hur man ska öva, vad man ska öva och utöva, baserat på ens egen känsla, lyssna på andras åsikter, men inte ta allt på tro, inte släppa ens egen uppfattning. ”

Detta var Olga Bulanovas åsikt. Men om du känner dig relativt bekväm under de kritiska dagarna och du vill öva, måste du överväga några rekommendationer.

Så under kritiska dagar rekommenderas det inte att utföra:

- alla inverterade asanas

Försök att utesluta alla inverterade asanas från din övning. När du utövar yoga på kritiska dagar är asanas som har en anti-gravity-effekt på kroppen helt enkelt oacceptabla, såvida du inte sätter som ditt mål att stoppa din cykel, vilket kan vara full av negativa konsekvenser - utveckling av cyster, fibroider, endometrios, cancer.

Naturen har inte bara bildat ett sådant fysiologiskt drag för en kvinna som ger möjlighet till rening både på det fysiska planet och på det subtila. Och genom att utföra under de månatliga asanorna med en inverterad kroppsposition blockerar du därmed den naturliga mekanismen för rening och sätter din kropp på en äventyrlig risk.

vilket orsakar en mycket stor spänning i reproduktionsorganen, som i sig är ogynnsam under denna period.

Yoga Asanas, som rekommenderas under kritiska dagar:

Dessa asanas kan mycket väl hjälpa till med ett stort antal sekret, smärta i buken och ryggen..

Yogakurser på kritiska dagar inkluderar också att utföra enkla sträckor framåt, som normaliserar urladdningen, vilar hjärnan och lugnar magen. För att göra detta kan du använda sådana asanas, till exempel:

Dessutom kommer sittställningar, lugnande ben och hjärnan att vara användbara:

Yoga under menstruationen kan också omfatta Shavasana, samt (liggande i Shavasana) som utför Ujjayi Pranayama.

Följ ovanstående tips, och din öva av yoga kommer att ge dig bara bra!

Rekommenderas yoga på kritiska dagar ?

I yoga doseras belastningen på människokroppen perfekt, vilket hjälper till att stärka muskelmassan och öppna energicentraler (chakra). Kvinnor som gör yoga har ett hälsosamt utseende, en sund känslomässig balans. Men många kvinnor, särskilt nybörjare inom yoga, är intresserade av frågan, är det möjligt att göra yoga under menstruationen.

Effekten av yoga på perioden med kritiska dagar

Kvinnor vet att ökad fysisk aktivitet inte används under menstruationscykeln. Hur kan yoga påverka det klara könet under deras speciella period? ?

Användning av yoga asanas under menstruationscykeln är tillåtet, men det är viktigt att välja rätt asanas som inte påverkar den hormonella bakgrunden, eftersom det kommer att leda till en emotionell nedgång.

Övningar väljs som inte bryter med menstruationsflödet, men i syfte att stärka en kvinnas hälsa.

Yoga måste kontaktas medvetet och ansvarsfullt. Lektionerna ska vara regelbundna, inte exklusive kritiska dagar. Detta är det enda sättet att uppleva storslagenhet av yoga i din egen kropp..

Det är viktigt att inse att menstruationscykeln inte är en sjukdom, utan en naturlig fysiologisk process hos kvinnor. Vid denna tidpunkt lämnar endometriumpartiklar livmodern. Ibland kan detta fenomen provocera smärta i nedre del av buken. Speciella yogaövningar hjälper till att lindra smärta.

Vilka övningar kan inte användas under menstruationen?

Under kritiska dagar väljs övningar som är säkra för det reproduktiva systemet.

Inkludera inte inverterade eller antiställningsställningar.

Annars kan du störa menstruationscykelns gång och orsaka omvänd blodflöde. En sådan förändring kan orsaka komplikationer inom området gynekologi, vilket provocerar bildandet av cystor, endometrios, fibrom, cancer.

Det är bra att känna till listan över förbjudna asanas under livmodersblödning:

 • Sarvangasana (björk);
 • Halasana (plogpose);
 • Adho-mukha vriksasana (handstand);
 • Viparita-karani mudra (böjd ljuspose);
 • Pincha Mayurasana (påfågel, svans lös);
 • Shirshasana (headstand);
 • Vrishchikasana (skorpion i yoga);
 • Bakasana (kranpose).

Om det finns andra upp och ned övningar i ditt personliga komplex, bör de inte utföras förrän menstruationen upphör..

Du kan inte göra asanas, under vilka buksdelen pressas, buken är komprimerad. Särskilt farlig hållning av Jathar Parivartanasana (vridning av livmodern).

Sådana övningar inkluderar följande:

 • Navasana (båtpose);
 • Mayurasana (påfågel);
 • Shalabhasana (gräshoppa).

Det är förbjudet att använda övningar, som om "binda kroppen i en knut":

 • Pada Shirshasana (benet bakom huvudet);
 • Nidrasana (yogadröm);
 • Padma parivritta (hägerpose).

Användbara asanas

Om du tränar med ansvar, kommer du att dra nytta av yogapraxis..

Säker träning under menstruationen

Yoga under menstruation rekommenderas. Det är viktigt att förstå att säkra asanas hjälper till att förbättra välbefinnandet under denna period. Det är särskilt användbart att göra rätt yoga-asanas för dig som känner smärta i nedre delen av ryggen eller magen..

Med en kompetent inställning till yoga kommer livmodersblödning att vara regelbunden, smärta försvinner. Nästan alla yoginis noterar att smärtan försvann och hälsan normaliserats.

På kritiska dagar rekommenderas följande asanas:

 • Vrikshasana (träd);
 • Uttanasana (lutar sig framåt från en stående position);
 • Utthita triconasana (långsträckt triangel);
 • Shavasana (död mans utgång);
 • Baddha Konasana (fjäril);
 • Balasana (barns pose);
 • Archa Chandrasana (halvmåne);
 • Jana Shirshasana (sitter lutande och rör vid knähuvudet);
 • Adho Mukha Sukhasana (lutar sig framåt i lotusläget);
 • Adho Mukha Virasana (Heros pose, face down);
 • Marichiasana (Ray of Light);
 • Upavishtha Konasana (lutar sig framåt, sitter med benen brett isär).

Förutom att utföra övningar måste du andas djupt, kunna slappna av.

När kramper inträffar under levande kan sådana asanas hjälpa till att lindra smärta:

 • Vajrasana (diamantpose);
 • Virasana (Pose of the Hero);
 • Sukhasana (sitta på turkiska);
 • Padmasana (Lotus);
 • Gomukhasana (ko).

Föreslagen videolektion "Yoga för kvinnor under kritiska dagar"

Om blödning eller smärta intensifieras under en asana, sluta träna. Kanske utförs asana inte korrekt, eller så finns det gynekologiska sjukdomar.

Betydelsen av yoga under menstruationen

En korrekt vald yoga under menstruationen ger följande resultat:

 • Volymen av utsöndrad blod normaliseras. Detta är särskilt viktigt för dem som har överflödiga och smärtsamma perioder..
 • Kramper och en känsla av tyngd i nedre del av buken neutraliseras.
 • Det kommer inte att finnas något premenstruellt syndrom, apati, maktlöshet, aggression.
 • Eliminera spasmer i korsryggen.
 • Gynekologiska sjukdomar förhindras, hormonella nivåer förbättras.

Det finns resultat när kvinnor som gör yoga blir av med infertilitet, oförmåga att bära fostret.

Om det finns några sjukdomar rekommenderas det att du konsulterar en läkare innan du börjar klasserna.

Yoga är ett fantastiskt verktyg för att läka kropp och själ. Försök att ständigt upptäcka de nya aspekterna. Men det är viktigt att komma ihåg att det som tillämpas med mått är bra..

Menstruationsyoga: Aspiration eller normer?

Vissa rekommenderar yoga för att underlätta menstruationen, medan andra rekommenderar att du är hemma i dessa dagar. Vem har rätt, förstår Kristina Ganina.

Varför du inte kan göra yoga under menstruationen?

Oavsett hur yogierna hävdar att yoga inte är en sport eller fitness, har den tillräckligt med statiska och dynamiska övningar (asanas) som får någon att svettas. Oavsett hur mycket de säger att yoga är arbete med andning, är det lätt att glömma bort det på grund av smärta, riklig utflöde, obehag och en kraftig humörförändring. Välbefinnande är det första skälet till att stanna hemma, men om detta inte är ett argument för dig, här är några till.

 1. Uppsättningen av övningar i yoga innehåller asanas, dragning av magpressen (även intensiv andning), - som ett resultat ökar blodtillförseln till livmodern och aktiviteten i musklerna.
 2. Sträckning, vridning och balansering av asanas kan öka blödningen.
 3. Omvända ställningar, tvärtom, får blodet att röra sig i en onaturlig riktning, vilket kan leda till att blödningen kan stoppas. Det finns inget att glädja sig över: det provocerar utseende av fibroma, cystor och endometrios.

Vilka asanas är kontraindicerade?

De bästa förbjudna artiklarna inkluderar:

 1. Stark magspänning. Enkla exempel är att dammsuga magen och dra upp den.
 2. Stängda vändningar, där buken vilar på låret och tryck uppstår. I detta läge fastnar de inre organen också. Undvik Marichiasana III och dess analoger.
 3. Böjer sig tillbaka utan stöd: skola "korg", gräshoppa och till och med en hund med ansiktet uppåt.
 4. Balanser - speciellt de där vikten faller på händerna och magen är i vridning: bakasana, lolasana, mayurasana.

Med intensiv yoga under menstruationen kan tråkiga muskelsmärta sprida sig inte bara till magen utan också till nedre rygg, höfter och knän.

Finns det en lätt version av yoga för att öva under menstruationen?

Om dagar utan yoga verkar hårt arbete, och kroppen vill sträcka, justera din övning genom att ta bort ovan beskrivna asanas från den. Det är bättre att koncentrera sig på lugna, statiska positioner. Istället för andningsövningar med aktiv manipulation av buken är det lätt att andas lugnt (till exempel full yogaandning: inandningen sträcker sig från nedre del av buken till bröstet, utandning börjar från bröstet och slutar med uppblåsning av buken). Krafthunden med ansiktet nedåt kan ersättas med ett avslappnat barns positur och huvudstolen med fjärilsövningen.

Yoga på kritiska dagar

Vi är i sociala nätverk:

 • Är du här:
 • Yoga

Är det möjligt att göra yoga under menstruationen

Frågan om du kan göra yoga under din period är ganska kontroversiell. Någon säger att du inte kan göra yoga under menstruationen, medan andra säger att du kan fortsätta träna. Någon rekommenderar att göra upp och ned poser eller göra power yoga under denna period, medan någon säger att detta är strängt förbjudet. Vem har rätt?

För alla kvinnor går menstruationen annorlunda - vissa upplever smärta, humörsvängningar, uppblåsthet, irritabilitet och energiförlust, medan andra normalt tolererar denna period. Eftersom vi alla är olika, finns det därför inga fastställda regler för yogautövning under menstruationen, men det finns några allmänna rekommendationer som hjälper dig. Det viktigaste är alltid att lyssna på din kropp, du måste vara försiktig och respektera den..

Är det möjligt att göra yoga under menstruationen och vilka övningar man ska välja

Om en kvinna under en period upplever svår smärta, irritation och brist på energi är det bäst att öva yoga nidra och lite lätt pranayama (andningstekniker) som Bhramari, Anuloma Viloma och Ujaya. Att sjunga OM-mantraet kommer också att vara till stor hjälp..

Om en kvinna inte känner mycket obehag under menstruationen, kommer yogaövning att vara användbar för henne, eftersom hon avlägsnar all smärta (inklusive nedre delen av ryggen), visar ut det känslomässiga tillståndet (humörsvängningar, ångest, ilska, depression, irritabilitet), avslöjar bäckenområdet och tar bort klämmor.

Menstruation är inte en anledning att helt överge yoga, eftersom du kan välja lättare områden som har samma starka effekt och hjälper till att hitta lugn och lugn.

Asanas och poser som är bättre att inte utföra under menstruationen

I yogapraxis finns det vissa asanas som bör undvikas under menstruationen. Det rekommenderas inte att utföra inverterade poser, de kan leda till störningar eller stopp i cykeln, vilket därefter kan påverka reproduktionsfunktionerna.

Dessutom bör du undvika övningar med stark böjning bakåt och lutande framåt, vridning, balansställningar på armarna och stående ställningar - alla dessa asanas har allvarlig stress på buken och bäckenområdet, särskilt om kvinnan upplever smärta under menstruationen.

Av samma skäl behöver man inte göra Vinyasa och power yoga. Utövandet av Surya Namaskar kan vara användbart om du utför det långsamt och noggrant, men med svår smärta och kraftig blödning är det också bättre att överge den.

Utför inte heller bandha (energilås) under din period, som de kan dra åt ett tätt och redan tätt område, till exempel Uddiyana bandha, som ökar värmen i buken, kan leda till intensiv blödning.

Trots dessa begränsningar finns det tillräckligt med yogaposer och -praxis som du kan öva under din period. Idag kan du lägga till några asanas och positioner som du inte utför i din dagliga praxis..

Asanas och övningar som kan utföras under menstruationen

Kom ihåg att det inte finns något stort behov av att göra yoga under menstruationen. De första dagarna kan du ta en paus från asanorna och öva till exempel pranayama, yoga nidra och meditation. Om du bestämmer dig för att utföra asanas väljer du lättare alternativ där kroppen inte kommer att anstränga mycket.

Lätt framböjningar kommer att ge massage av buken och bäckenområdet, lindra tyngden och kramper, hjälpa till att slappna av.

Du kan utföra följande poser under menstruationen: Balasana (babypose), Viparita Karani (benen mot väggen), Marjariasana (kattpose), Vyagrasana (tigerpose), Baddha Konasana (fjärilspose).

Öva på dessa poser för 40-60% av dina förmågor, utan onödig stress kan du lägga en kudde eller bult under korsryggen.

Ljus böjer sig tillbaka med hjälp av en bolster lindrar ryggsmärta och obehag i bäckenområdet. Till exempel: Supta Vajrasana (sovande pose av en diamant), Supta Baddha Konasana (pose med en inverterad fast vinkel). Utför inte asanas med djupa avböjningar.

Pranayama

Att utföra pranayama under din period är ett bra sätt att balansera dina känslor och hjärna. De hjälper också till att hantera smärta. Utför lugna pranayama som Bhramari, Anuloma Viloma, Ujayi, Sitali, Sitkari.

Undvik kraftfulla andningstekniker som Bhastrika, Kapalabhati, Surya Bhedana - de ökar värmen inuti kroppen, vilket kan leda till svår blödning, och också sätta överdrivet tryck på buken.

Meditation och mantraer

En annan bra praxis under menstruationen är meditation och mantraer. Du kan öva meditation, koncentrera dig på OM-symbolen, eller sjunga OM-mantraet eller Mahamrityunjaya-mantraet - allt detta kommer också att bidra till din avkoppling och gott humör..

Jag respekterar kvinnliga yogier som tränar dagligen, och till och med menstruationen kan inte stoppa dem. Men ändå behöver till och med ivrig yogaälskare vila. Glöm inte att övervaka dina interna känslor och kroppssignaler, och om du inte vill göra yoga under din period, skjut sedan upp klasserna i flera dagar, visa respekt för din kropp.

Som du kan se finns det många tekniker och övningar som gör att du kan lugna yoga under din period, välja de som du gillar mest och inte glömma säkerhetsåtgärder!

Yoga under menstruationen eller är det möjligt att göra yoga på kritiska dagar

Yoga är nyckeln till harmoni mellan kropp och själ. Träning gör att du perfekt balanserar belastningen på varje kroppsdel, på grund av vilka muskler som stärks, energikanalerna öppnar. Män och kvinnor kan öva. Även om vissa kvinnor plågas av problemet, är det möjligt att göra yoga under menstruationen och om sådana klasser är farliga. Vi kommer att hantera denna situation mer detaljerat..

Fördel

Gynekologer rekommenderar traditionellt inte flickor att använda intensiva belastningar under menstruationen. Även om yoga under menstruation, enligt bedömning av samma experter och utövare av indisk filosofi, kan mycket väl vara närvarande i vardagens träning förutsatt att uppsättningen övningar är korrekt vald.

Alla yoga asanas under menstruationen bör användas för att inte provocera en störning i flödet av denna naturliga process för någon flicka och kvinna. Förvärra inte hennes redan försvagade tillstånd. I denna teknik finns det övningar som specifikt syftar till att stärka det kvinnliga könsorganområdet. Vissa rörelser kan lösa följande problem:

 1. Lindra smärta;
 2. Återställa könsorganens naturliga prestanda mot bakgrund av olika dysfunktioner (äggstocks patologier, hormonella störningar).

Yoga under menstruationen bör börja från det ögonblick då en grundlig studie av information om användbara och förbjudna poser så att hennes hälsa inte är i fara.

Förbjudna övningar

När en dam inte självständigt kan behärska informationen om frågan om hon kan börja träna och göra yoga under sina perioder, är det tillrådligt för henne att konsultera en specialist i denna fråga. Läkaren eller instruktören kommer att ge mer specifika rekommendationer och ange asanas som är förbjudna att utföras på grund av början av menstruationen. I detta tillstånd bör en kvinna använda behållna och säkra rörelser för kroppen. Klasser förbjuder att ta till "anti-gravity" asanas förknippade med kroppsvridning.

När som helst under den fysiologiska kvinnliga cykeln finns det poser som är förbjudna att använda av det rättvisa könet. Användningen av "anti-gravity" -positioner utgör en risk för att provokera ett brott mot menstruationsutflödet, varför blodet kan ändra rörelseriktningen. Detta är full av alla slags gynekologiska komplikationer.

Under menstruationen rekommenderas att undvika att göra sådana ställningar:

 • Sarvangasana;
 • Vrishchikasana;
 • Shirshasana;
 • Halasana;
 • Handbalans (Adho Mukha);
 • Pincha Mayurasana;
 • Böjd ljus;
 • Bakasana.

Om det i den enskilda uppsättningen yogaövningar finns andra ställningar - med en inverterad inställning, blir det fullt möjligt att också överge dem under en liknande period. Förbudet måste också åläggas övningar som väcker tryck på de inre organen, bukhålan och stark lutning av huvudet. Till farliga ställningar i fysiska relationer är det värt att lägga till Jathara och en sväng i buken.

Under kritiska dagar är det också nödvändigt att undvika komplexa rörelser som innebär att "binda" kroppen. Dessa inkluderar:

 • Nidrasana;
 • Poserar när ett ben är utdraget;
 • Padma Parivritta.

Glöm inte positurer som antyder en stark grad av kroppsavböjning:

 • Halvhjulets ställning (Ardha Chakrasana);
 • Kapotasana.

Flickor bör vara medvetna om att ignorering av sådana rekommendationer kan leda till negativa konsekvenser..

Rekommenderade övningar

Kvinnor är ofta intresserade av om högkvalitativa övningar verkligen säkerställer att yoga under menstruationen har en gynnsam effekt på den fysiologiska processen. Vi erbjuder en lista över garanterade säkra ställningar. De kan inte bara utföras utan även rekommenderas starkt att träna på kritiska dagar:

 1. Uttanasana. Det är tillåtet att utföra en något lätt version av denna asana. Lägg dina händer på baksidan av stolen eller väggen och tryck mot handflatan. Ryggraden med nedre extremiteterna måste bilda en klar rät vinkel. Det rekommenderas att slappna av både ryggen och bukhinnan.
 2. Vrikshasana. Pose måste utföras lutande mot en vertikal yta.
 3. Shavasana. Ligg på ryggen, sprid benen rakt, placera händerna på avstånd från höfterna. Hela kroppen bör vara bekväm, eftersom denna asana innebär avslappning och lugn.
 4. Utthita Triconasana. Motion utför också nära väggen, händerna vilar på den eller underbenet.
 5. Baddha Konasana. Sitt på en liten bänk eller annan höjd för att förhindra obehaglig smärta i bukhinnen och få komfort.
 6. Fjäril posera. En sådan asana hjälper till att slappna av, medan du stoppar smärtsamma upplevelser. Om det är obekvämt, lägg elastiska rullar under knäna.
 7. Marjariasana. Denna inställning kräver avslappning av buken. Först vid slutet av den månatliga urladdningen måste bukhinnan ansträngas.
 8. Balasana Det krävs att slappna av magen och sträcka ryggraden så mycket som möjligt.
 9. Janu Shirshasana. Fantastisk asana för kramp. Det är bekvämare att utföra den nära väggen. Håll ryggen rakt. När det inte går att nå fötterna är det tillåtet att applicera bältet.

Oavsett vilken träning som väljs är komfort en förutsättning. Din kropp måste njuta av rörelserna, ha kul. Östlig praxis innebär inte våld över egen organisme, det är bara nödvändigt att uppnå harmoni. Med yoga kan en kvinna stoppa smärtan, ofta närvarande under menstruationen, återställa sitt eget psykologiska tillstånd och avslöja kvinnlighet. Träning hjälper till att hitta harmoni när damer inte ens vill komma ur sängen.

Yogakurser är en ansvarsfull och komplex träningsprocess, som du behöver gå målmedvetet och medvetet. Du måste hantera ett sådant system regelbundet. Detta gör att du kan upptäcka systemets många charm och känna dess värdighet för dig själv. Menstruation är inget undantag, det ålägger inte en kvinna att sluta göra det som ger henne nöje och ger konkreta fördelar.

Ta reda på om du kan göra yoga under din period

En bra sträckning av muskelstrukturerna garanterar inte bara harmonin i kroppen och dess flexibilitet, utan hjälper också till att minska smärtan som uppstår vid olika sjukdomar och fysiska tillstånd i kroppen..

Klasser under menstruationen kan minska smärta under denna period. Denna effekt uppnås genom att utföra lämpliga asanas..

Genom att utföra praxis under klassen kan du lugna kropp och ande, samt få tankar i ordning och återställa de interna mekanismerna för reglering av processer i kroppen.

Yoga under menstruationen bör utövas under förutsättning att ett antal villkor för att upprätthålla harmoni i en kvinnas hälsotillstånd.

Yoga under menstruationen kräver ökad uppmärksamhet och anpassning av träningsprogram.

Med rätt tillvägagångssätt för uppfyllelse gör yoga på kritiska dagar inte bara någon skada utan också fördelar.

Funktioner i klasser

Yoga under menstruation är tillåtet, men bara om den praktiserande kvinnan fokuserar på att utföra godkända asanas som inte kommer att kunna störa hormonbalansen och inte provocera en känslomässig nedgång.

Alla ställningar som används bör väljas för att inte provocera det naturliga flödet av menstruation. Det rekommenderas att under denna period föredras de asanas vars åtgärder syftar till att stärka kvinnors hälsa.

Att utöva yoga är en komplex och ansvarsfull process som du behöver gå målmedvetet och ansvarsfullt. Lektioner bör hållas regelbundet - detta tillvägagångssätt öppnar upp alla fördelar med övningen och känner den helande effekten.

Uppsättningarna av yogaövningar som utförs under menstruationsperioden bör skilja sig från standardmetoderna som används i andra perioder av livet.

Avbryt inte helt klasser under denna avgörande livstid, du bör inte vara rädd för hälsan om uppsättningen övningar är korrekt vald och klasserna själva genomförs under överinseende av en erfaren instruktör.

En kvinna bör vara medveten om att menstruationen inte är ett patologiskt tillstånd för den kvinnliga kroppen, det är en naturlig fysiologisk process för förnyelse.

Denna period åtföljs av avstötning från livmodern av partiklar i endometrium, som är dess inre skikt. Denna naturliga process kan åtföljas av uppträdande av smärta med varierande intensitet och obehag i buken. Att använda vissa speciella yogapraxis gör det enkelt att stoppa obehag och smärta..

Fördelar eller skada

Från gynekologer och professionella tränare kan du höra uttalanden om faran att utöva fysisk aktivitet på den kvinnliga kroppen under menstruationen. Sådana uttalanden baseras på utseendet på en stor sannolikhet för ytterligare blodförlust och utmattning av en kvinnas kropp, vilket kan provocera förekomsten av hormonella störningar.

Det finns viss sanning i sådana uttalanden: en naturlig, etablerad kvinnlig cykel kan bli vilse om regelbunden fysisk ansträngning utövas på kroppen. Men det bör förstås att detta uttalande hänvisar till genomförandet av praxis med viktning och att få kroppen till en ökad belastning till följd av att kvinnan står på hennes fötter hela dagen, vilket provocerar utseendet på allmän fysisk trötthet.

Korrekt utvalda övningar under menstruationen förvärrar inte välbefinnandet och kan rädda en kvinna från:

 • från smärta som inträffar den första dagen av menstruationen;
 • förekomsten av olika könsdysfunktioner;
 • hormonella störningar i den kvinnliga kroppen;
 • äggstocksjukdom.

I händelse av att uppsättningen av praxis utförs korrekt, under alla förutsättningar, kan du räkna med att få en gynnsam effekt under yogakurser under början av menstruationen.

Yoga hjälper en kvinna:

 1. Normalisera volymen blod som utsöndras av kroppen, vilket är särskilt viktigt för det rättvisa könet och lider av stora och smärtsamma sekret.
 2. Sluta krampa och utseendet på tyngd i nedre del av buken.
 3. För att optimera det psyko-emotionella tillståndet och eliminera symtomen på premenstruellt syndrom, för att neutralisera den möjliga manifestationen av aggression, apati och förlust av fysisk styrka under kritiska dagar.
 4. Stoppa spasmer av muskelfibrer i rygg och sakrum under blödning.
 5. Förhindra uppkomsten av hormonella störningar och påskynda eliminering av dem om det inträffar.

Många kvinnor tror att yoga hjälper till att bli av med infertilitet och oförmågan att bära fostret. Efter kursstart slutar vissa kvinnor ofta att upprepa spontana missfall.

Yoga hjälper till att läka själen och kroppen, men endast om den används korrekt och med förbehåll för alla rekommendationer från erfarna yogier.

Innan man använder praxis, i händelse av hälsoproblem, rekommenderas en kvinna att konsultera en läkare om användning av yoga för att förbättra kroppens hälsa och tillräckligt med att genomföra lektioner.

I fallet med absoluta kontraindikationer eller risker rekommenderas att aktiv praxis överges tills fullständig återhämtning eller normalisering av kroppen.

För att förhindra negativa effekter på kroppen under utförandet av asanas under menstruationen, måste du veta vilka av övningarna som inte kan göras under början av kritiska dagar hos kvinnor..

I processen med att öva bör man inte glömma att lasten ska doseras, så var inte alltför ivriga.

Olämpliga asanas

Asanas som används under menstruationen bör vara säker för kroppen, inte utgöra en fara för de kvinnliga könsorganen.

Att genomföra träning på kritiska dagar bör utesluta användningen av antikravitationsställningar, dessa asanas, vars genomförande innebär en revolution i kroppsposition.

Sådana övningar är oacceptabla under denna period, eftersom när de utförs finns det risk för störningar i den normala menstruationsförloppet och en hög grad av sannolikhet för ett omvänt blodutflöde visas.

Denna situation kan bidra till utvecklingen av olika komplikationer i det kvinnliga reproduktiva systemet, utseendet på:

 • cystor;
 • endometrios;
 • fibrom;
 • onkologiska patologier.

Yogakurser under menstruationen är användbara, men för detta måste du utesluta vissa praxis för menstruationsperioden. Dessa övningar är som följer:

 • Sarvangasana;
 • Halasana;
 • Adho-mukha vrishkasana;
 • Viparita-karani mudra;
 • Pincha Mayurasana;
 • Shirshasana;
 • Vrishchikasana;
 • Bakasana.

Om den personliga uppsättningen övningar inkluderar de som kräver ställning på armarna, underarmarna eller huvudet, måste de uteslutas från programmet under en period av kritiska dagar, tills livmodersblödningen slutar.

Förbudet inkluderar praxis som kräver tryck på bukhinnan, komprimering av magmusklerna.

Den farligaste bland asanas under menstruationen anses vara Jathara Parivartanasana. Övningens namn översätts som "vridning av livmodern." Sådan manipulation under den avgörande perioden med den kvinnliga kroppen kan provocera upp de mest allvarliga och dödliga konsekvenserna..

Liknande metoder inkluderar:

Under menstruationen måste kvinnor undvika att utföra komplexa asanas som vrider kroppen till en slags knut. Bland dem:

 • Pada Shirshasana;
 • Nidrasana;
 • Padma Parivritta Asana.

Det är värt att överge implementeringen av metoder som involverar genomförandet av en betydande avböjning av kroppen. Sådana metoder inkluderar Ardha Chakrasana (denna position kallas vanligtvis "bron") och Kapotasana.

Om i processen att genomföra utbildningar för att överge dessa positioner och närma sig klasserna på ett ansvarsfullt sätt kommer praktiken bara att ge nytta.

Vissa kvinnor som försöker öva tyngdkraftsställningar, märker att blödningen slutar plötsligt och oväntat. Denna praxis med ofta användning kan framkalla problem i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Under menstruationsdagar bör man vägra att utföra ställningar som är förknippade med att lyfta benen upp och skarpt luta kroppen, det rekommenderas att avstå från alla metoder som har en stark effekt på muskelstrukturerna i bäckenet och buken..

Ardha Matsyendrasana

Ardha Matsyendrasana är en pose vars handling syftar till att vrida och lossa ryggraden, efter att ha utfört böjningar framåt och bakåt.

När det utförs sker växlande sträckning och sammandragning av musklerna och ryggraden är tonade, vilket gör ryggen mer flexibel.

Rekommenderas för följande hälsoproblem:

 • bihåleinflammation;
 • hösnuva;
 • bronkit;
 • förstoppning
 • kolit;
 • oregelbundenheter i menstruationscykeln;
 • urinvägssjukdomar.

Övningen leder till svår sträckning av lårmusklerna, vilket är oacceptabelt under menstruationen.

Carnapidasana

Karnapidasana översätts till "öronens placering mellan knäna", medan öronen inte bara är mellan knänna, utan också fastklämda av dem.

En person i denna position isolerar sig från omvärlden, vilket gör att du kan fördjupa dig i dina tankar.

Asana hjälper till att intensifiera blodcirkulationen runt ryggraden, vilket föryngrar den. Denna inställning är inverterad och avser anti-gravitation, användningen av det är strängt förbjudet under menstruationen, eftersom det finns en ökning av blodtillförsel till organen i könssystemet samtidigt som det förhindrar blod från att lämna livmodern.

Vrishchikasana

Vrishchikasana eller skorpion utgör är svårt att utföra asana. Hon är en av de viktigaste poserna i praktiken av yoga. Avancerad asana förbättrar hjärnnäringen genom att öka blodflödet. Pose förbättrar blodcirkulationen i kroppen..

Vrishchikasana är tyngdkraft, därför är det förbjudet under början av menstruationen. Denna praxis kan provocera en kraftig upphörande av blodsekretionsprocessen, vilket kan orsaka utveckling av sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Bhekasana

Bhekasana eller den klassiska grodposen utförs medan du ligger på golvet. Buken ska pressas så tätt mot golvet som möjligt..

Denna övning låter dig massera de inre organen, stärka ryggmusklerna, hjälper till vid behandling av platta fötter och åderbråck.

Kontraindikation för prestanda är graviditet..

Asana som en följd av intensiv massage av bukorganen provoserar en ökad rusning av blod till dem, vilket är kategoriskt kontraindicerat under menstruationen. Denna effekt kan framkalla ökad blödning..

Marichiasana

Asana vrider sig medan han sträcker upp ryggraden. När den utförs korrekt förbättrar asana funktionen hos organen i mag-tarmkanalen, levern och ger amortering av de intervertebrala skivorna, vilket förhindrar utvecklingen av osteokondros.

När du utför övningen finns det en ökad belastning på organen i bukhålan, buk- och ryggmusklerna, vilket leder till en ökning av deras blodtillförsel, och detta är oacceptabelt under menstruationen, eftersom det kan provocera en ökad blodutsöndring.

Viparita Karani

Viparita Karani översatte betyder "Inverterad mental position." Det liknar ett rack på axelbladen..

Genom att använda denna pose kan du frigöra en del av det perifera cirkulationssystemet från lasten..

Under träningen sker föryngring på cellnivå. Hjärnan får ytterligare näring genom ökad blodtillförsel.

Denna pose är kontraindicerad i:

 • ökat blodtryck;
 • bihåleinflammation;
 • hjärtsjukdom.

Pososen är mot gravitation, och därför är dess implementering kontraindicerad under menstruationen

Navasana

Paripurna Navasana eller "Full Boat Pose" och Ardha Navasana "Half-Boat Pose" stärker musklerna i press, rygg och ben. Dessa metoder har en positiv effekt på funktionen hos buk- och bäckenorganen..

Övningen kräver att en person spänner magmusklerna, ryggmusklerna, armar och ben.

Dessa poser ger ett effektivt träningspass för abs och muskler i övre och nedre extremiteterna och förbättrar välbefinnandet..

En positiv effekt utövas på bukhålans och bäckens organ på grund av ökad rusning av blod till dem, vilket är oacceptabelt under kritiska dagar.

Tillåtna Asanas

När man väljer rätt asanas och utför dem på kritiska dagar, normaliseras en kvinnas välbefinnande snabbt. Olika tillåtna asanas inkluderade i uppsättningen övningar under menstruationen hjälper till att bli av med konstant värkande smärta i korsbenet och i nedre del av buken.

Övningar ger en möjlighet att förbättra hälsan hos det klara könet i närvaro av hennes premenstruella syndrom.

Med rätt tillvägagångssätt för att genomföra yogakurser blir blödningar i livmodern regelbundna, cykeln normaliseras. Periodisk smärta försvinner och kvinnans hälsa normaliseras.

De flesta kvinnor som utövar yoga asanas under menstruationen noterar eliminering av premenstruellt syndrom. Kvinnor registrerar en minskning av depressionens intensitet.

När du gör yoga rekommenderas att du praktiserar följande asanas:

 • Vrikshasana;
 • Uttanasana;
 • Utthita triconasana;
 • shavasana;
 • Baddha Konasana;
 • Balasana
 • Archa Chandrasana;
 • Janu Shirshasana;
 • Adho Mukha Sukhasana;
 • Adho Mukha Virasana;
 • Marichiasana
 • Upavishtha Konasana.

Under klasserna bör man inte glömma bort andra metoder för att påverka kroppen - djup andning och avkoppling. Dessutom är det inte nödvändigt att fokusera på det faktum att det under denna period blir värre än vid andra tillfällen i livet.

Med uppkomsten av smärtsamma kramper i nedre del av buken och i bäckenområdet kan följande hjälpa till att normalisera kroppens tillstånd:

Om det finns en ökning av blodförlust eller smärta under yoga, måste en kvinna sluta öva. Försämring av välbefinnande kan bero på felaktig träning eller på grund av uppkomsten av besläktade problem som påverkar det kvinnliga reproduktionssystemets organ.

Uttanasana

Uttanasana betyder på sanskrit "Stretched Pose." Det skiljer sig i att när det är i denna asana finns det en enhetlig och intensiv sträckning av ryggraden.

Det finns flera varianter att göra det här:

 • Pada Hastasana Uttanasana;
 • Ardha Uttanasana;
 • Hasta Uttanasana;
 • Baddha Hasta Uttanasana;
 • Bandha Hasta Uttanasana.

Asana gör det möjligt att stärka musklerna i höfterna och knäleden, förbättrar matsmältningsprocessen, levern och njurarna, lugnar nerverna och hjälper till att hantera ångestläget, återställer kroppen.

Shavasana

Shavasana översätter som Dead Man's Pose - asana är krona för yogapraxis. Det låter dig skapa en djup anslutning till din inre värld och fylla på kroppens energiresurser. Shavasana används för att uppnå fullständig avkoppling..

Asana ger en möjlighet att lindra mental och mental stress. Att använda hållningar lugnar sinnet, minimerar ångest, rädsla och ångest. Asana har en regenererande effekt och bromsar åldringsprocessen..

Shavasana lindrar smärta och spänningar i ryggraden, slappnar av musklerna.

Vrikshasana

Vrikshasana Yoga Pose, eller Tree Pose, är grunden för att anpassa kroppsbalansen.

Genom att utföra övningen är det möjligt att stärka ryggraden och öka rörligheten i lederna i axelbandet, bilda en vacker hållning och aktivera blodcirkulationen.

Pose låter dig utveckla viljestyrka och uppnå balans i tankar.

Övningen rekommenderas i närvaro av buk, sjukdomar i andningsorganen och med utvecklingen av artrit i ländryggen.

Kontraindikationer är benskador, ledvärk och högt blodtryck.

Utthita triconasana

Utthita Triconasana är en av de viktigaste ståndställningarna inom yogapraxis. Denna asana kallas den "långsträckta triangeln".

Fördelen med denna praxis är att stärka muskelstrukturerna i ryggen och underbenen. När du utför övningen öppnas bröstet, vilket förbättrar gasutbytet. Med Asana kan du sträcka ryggraden utan att utöva en ökad belastning på den.

Motion hjälper till att föryngra kroppen, förbättrar lungfunktionen och rensar blodet, aktiverar arbetet i den vestibulära apparaten.

Baddha Konasana

Baddha Konasana, den yogiska hållningen är som en fjäril som sprider sina vingar - en sittande asana designad för att utveckla höfterna.

Genom att använda denna pose hjälper kvinnor att minska smärta i bäckenområdet och normalisera sin menstruationscykel och äggstocksfunktion. Denna inställning rekommenderas för användning under kritiska dagar..

Motion lindrar krampsmärta under menstruationen.

Att behärska fjärilsposen öppnar vägen till Lotus-positionen..

Denna inställning är kontraindicerad i närvaro av inguinal- och knäskador. I närvaro av sådana skador måste du konsultera en läkare.

Balasana

Balasana är ett barns positur. Hon är en av de poser som är utformade för att återställa kroppen..

Balasana förbättrar rörligheten i knäleden och vristarna. Vid träningstillfället slappnar axlarna av. Denna asana hjälper till att minska magfettet..

Att använda denna pose lindrar fysisk trötthet och psyko-emotionell stress. Samtidigt försvinner irritabilitet och nervositet, den negativa effekten av stress minskas.

Jana shirshasana

Janu Shirshasana är en asana som gör livet roligare. Denna praxis gör att du kan utveckla tålamod och förmågan att förstå världen. I processen att utföra en asana befrias en person från de negativa effekterna av stress och ångest..

Asana hjälper till att sträcka musklerna i de nedre extremiteterna. Regelbunden övning eliminerar ryggproblem..

Under träning sker en aktiv massage och toning av de inre organen, vilket förbättrar deras funktion.

Att utföra denna asana är kontraindicerat hos personer med knäproblem och astma..

Rekommenderad Asanas-sekvens

Att utföra asanas i strikt sekvens med smärtsamma perioder hjälper till att minska intensiteten i smärta och normalisera processen.

Att förbättra yoga under menstruationen består av en mängd övningar. Alla övningar rekommenderas att utföras i strikt sekvens:

 1. Virasana - asana utförs på knän, benen bör spridas bredare än bäckenet. Under processen måste du sitta mellan knäna på golvet eller en platt kudde. Händerna är placerade på höfterna, varefter de stiger uppåt, och samtidigt, med att lyfta händerna, måste du sträcka kroppen uppåt för dina händer. Efter att cykeln är klar och händerna återgår till sitt ursprungliga läge utförs flera djupa andetag och utandningar för att normalisera andningen..
 2. Adho Mukha Virasana - i ett knäställning, tidigare avskilt av höftbredden, tårna sammanfogas och skinkorna faller på hälarna. Efter det måste du räcka framåt så att din panna rör vid golvet. Armarna sträcker sig framåt tills det är en liten känsla av spänning i kroppens laterala muskler.
 3. Supta Baddha Konasana, medan man sitter på golvet, är sulorna anslutna, medan benen böjs parallellt med golvet. En rulle placeras under korsryggen och en kokt platt kudde placeras under huvudet och halsen. Händerna i detta läge är parallella med kroppen. Vid tidpunkten för asana måste du koppla av så mycket som möjligt.

Den angivna uppsättningen övningar tillåter inte bara att lindra smärta under menstruationen, utan också att normalisera det känslomässiga tillståndet. Övar Återhämmer tydlighet i sinnet.

Slutsats

En korrekt vald uppsättning övningar för menstruation gör att du kan få följande resultat:

 • det finns en normalisering av blodvolymen som utsöndras hos kvinnor som lider av tung och smärtsam menstruation;
 • kramp upphör, känslan av tyngd i nedre buken försvinner;
 • försvinner: premenstruellt syndrom, en känsla av apati, impotens och aggression;
 • alla kramper i korsryggen stoppas;
 • uppkomsten av gynekologiska sjukdomar förhindras och kroppens hormonella bakgrund förbättras.

Om det finns några patologiska tillstånd i kroppen, måste du besöka en läkare och rådfråga honom om användningen av yogametoder för att förbättra kroppens tillstånd under en ansvarsfull livstid..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är ett ultraljud gjort under menstruationen

Idag talar vi om en av de mest populära, prisvärda och enkla forskningsmetoderna inom gynekologi - ultraljud i bäcken eller OMT-ultraljud. Inte alla patienter vet hur och när man ska göra denna studie korrekt, är det möjligt att gå till ultraljud i bäcken med menstruation, är det nödvändigt att förbereda sig för denna studie....

Försenad menstruation med endometrios

Menstruationens natur kan indikera olika gynekologiska patologier, i synnerhet endometrios. Sjukdomen förekommer främst i reproduktiv ålder. Menstruation med endometrios har sina egna egenskaper som gör det möjligt att misstänka en sjukdom....

Ta reda på vilka kuddar som bäst används för menstruation för tonåringar?

Varför behövs kvinnokuddar? Det verkar som att svaret på denna fråga är enkelt och ganska enkelt. De behövs för skydd på kritiska dagar då kroppen är mer sårbar och känslig för manifestationer av den yttre miljön....