Postpartum urladdning

Blödning

Födelseprocessen slutar med passagen av morkaken hos kvinnan. Det åtföljs av riklig blodförlust (lochia). Utsläpp efter förlossning anses naturligt, eftersom livmoderns epitel efter dem skadas på grund av delaminering av moderkakan.

Normalt fortsätter utsöndringen av blodiga hemligheter tills vävnaderna i könsorganet är helt läkt. Det finns dock avvikelser från Lochia i varaktighet, hastighet och färg.

Hur mycket naturlig postpartum spotting går?

Hur många dagar som urladdningen går beror på den kvinnliga kroppens förmåga att återhämta sig. Därför är födelseprocessens längd, intensiteten på sammandragningar olika. Läkare kan inte ge ett definitivt svar på hur mycket lochia som går efter förlossningen. De kan bara bestämma den genomsnittliga tiden för avslutad rehabilitering. Allt utanför detta ramverk betraktas som en avvikelse..

Vad är lochia?

Lochia - postpartum urladdning som inträffar omedelbart efter uppkomsten av barnet. Huvudmålet med kroppens defensiva reaktion är att rena livmodern från resterna av morkakan och förhindra dess sekundära infektion.

Sekretionens sammansättning innehåller delar av membranen, livmoderhalsvätskan och döda celler i livmoderns foder. Den skarlakansröda färgen på hemligheten beror på innehållet i ett stort antal röda blodkroppar i den..

Återställning av livmodern efter förlossningen

Vad borde de vara?

Några dagar med Lochia ser ut som vanligt blod med en tjock konsistens. Riklig lochia slutar om en vecka. De ersätts av en liten mängd gulaktig eller brunaktig sekretion, vilket indikerar regenerering av livmoderepitelvävnad.

Tilldelningar efter en månad bör likna de symtom som är karakteristiska för slutet av menstruationen. Ett långsiktigt symptom bör inte skrämma kvinnor, eftersom det är normalt. Du måste vara försiktig om hemligheten tar på sig en grönaktig nyans eller observeras 2 månader efter leveransen.

Låt oss mer detaljerat överväga vilken typ av suckers, beroende på hur länge de varar:

 1. De första 2-3 dagarna - en blodig ljus skarlakans hemlighet av flytande konsistens.
 2. En vecka. Förvärv av slem med en tjockare konsistens och mörk färg. Tecken indikerar restaurering av blodkärl.
 3. 2-3 veckor - minska mängden utsöndrad sekretion och ändra färg till brun.
 4. Från 3-4 veckor - en transparent hemlighet.

Längden är normal

I genomsnitt går utskrivningen efter en naturlig födelse från 6 till 8 veckor. Emellertid är det hos kvinnor både överensstämmelse med normen och avvikelser från det angivna schemat. Lite avvikelser från den fastställda tidsramen anses inte vara onormal om kvinnan inte märker en försämring av välbefinnandet och andra patologiska symtom. En kvinna bör definitivt konsultera en läkare när lochia slutar på mindre än 5 veckor eller varar mer än 2 månader.

En kvinna bör vara vaken under en kort tid med utskrivning. Efter ett tag kommer de borttagna vävnadsfragmenten att sönderdelas och orsaka inflammation i livmodern eller dess nacke.

Hur mycket kan hålla?

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket blödning inträffar efter förlossningen:

 • babyvikt (födelsen av stora barn åtföljs av ett större trauma för det barnfödda organet);
 • kroniska könssjukdomar som inte behandlas före leverans;
 • blodkoagulationsnivå;
 • leveransmetod;
 • matningsmetod.

Innan patienten släpps ut från sjukhuset bör barnläkare ge henne information om hur länge utskrivningen varar och vad den är. Normalt är urladdningstiden från 40 till 62 dagar.

Vad den gula färgen indikerar?

När urladdningen slutar får hemmeligheten en gul eller ljus färg. Det ska inte ha en lukt.

Följande symtom indikerar progressiva sjukdomar:

 • utsläpp med en lukt;
 • känsla av klåda och sveda i perineum;
 • hypertermi;
 • buksmärtor.

Den klibbiga, geléliknande konsistensen av den gula hemligheten är också ett tillfälle att kontakta en gynekolog. Ett symptom är karakteristiskt för att utveckla infektion och endometrit.

Det är svårt att säga exakt hur mycket efter födseln den gula urladdningen går. Vanligtvis är denna period upp till 2 veckor, varefter hemligheten får en lätt nyans.

Grön (purulent urladdning)

Grön urladdning efter förlossning är ett tecken på avvikelser som uppstår i den kvinnliga kroppen. Symtomet betraktas som patologiskt, oavsett återhämtningsperiod..

Purulent urladdning indikerar:

I detta fall kommer kvinnan att förskrivas antibakteriell behandling. Det kommer att avbrytas först när tilldelningen slutar.

En obehaglig lukt är en avvikelse.?

Utsläpp med obehaglig lukt bör inte märkas. Låt oss mer överväga vilken urladdning som ska vara normal. Under de första 3-4 dagarna släpps hemligheten mest aktivt och har en karakteristisk lukt av blod. Vid den 10: e dagen minskar mängden och får en något sur lukt.

En kvinna bör varnas av den fiskiga lukten av utsläpp efter förlossningen. Problemet utvecklas på grund av förvärring av trast, utan att personlig hygien inte följs.

Smutsig lukt är karakteristisk för:

 • endometrit;
 • vaginit;
 • colpitis;
 • postpartum peritonit.

Gå lochia efter kejsarsnitt?

Under flera veckor observeras också blödning från könsorganen efter kejsarsnitt. Låt oss överväga mer detaljerat hur mycket lochia som fördelas efter förlossningen.

Hur ser de ut?

Varaktigheten och utbredningen av lochia efter kejsarsnitt är densamma som efter naturlig födsel. Normal färg på hemligheten:

Varaktighet

Normalt varar Lochia efter kejsarsnitt upp till 30 dagar. Överdriven blödning i mer än 1,5 månader orsakar yrsel och svaghet hos en kvinna. Vid dag 30 blir urladdningen gles och transparent..

En kvinna bör vara orolig om ansvarsfrihet var mindre än 5 veckor. Symtom indikerar ofta otillräcklig kontraktil förmåga hos livmodermuskeln.

Typ och varaktighet av Lochia

När slutet?

Hur lång tid tar blödningen efter kejsarsnitt? I genomsnitt är denna period från 8 till 10 veckor. Den brunaktiga färgen på hemligheten indikerar slutförandet av återhämtningsperioden. Vid denna tidpunkt bör damen besöka en läkare för att ta kontrollutstryk och kontrollera livmoderhalsen för inflammation och erosion. Det är inte normalt om utskrivningen efter förlossningen kvarstår i mer än 2,5 månader.

Graviditet

Tillåten utskrivning under graviditeten är lätt eller genomskinlig. Alla andra förändringar avser patologiska tecken och indikerar möjliga sjukdomar. Speciellt under graviditeten är ljusröd urladdning farlig. De indikerar ett hot om abort.

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

Postpartum-urladdning: tecken på patologi

Vaginal utsöndring är en naturlig händelse. Förändringar i sekretion är mest aktiva i reproduktionsåldern och påverkar inte bara menstruationscykeln och graviditeten utan också postpartum. När befruktningen och bärandet av ett barn i det reproduktiva systemet finns det många allvarliga förändringar som syftar till att förbereda för förlossningen. Förlossningen i sig blir också ett test för den kvinnliga kroppen och skadar den.

Tilldelningar efter förlossning orsakar många frågor och motstridiga recensioner hos nyligen mynta mödrar, eftersom de indikerar hur deras kropp återställs.

Funktioner av sekretion efter förlossning

Tilldelningar som dyker upp efter ett barns födelse kallas lochia. Som en vanlig hemlighet består de av slem. Emellertid görs deras sammansättning speciell av blod, plasma och livmodervävnad som rivits bort.

Under den tredje födelsen och den tidiga postpartumperioden, som är ungefär två timmar efter att barnet föddes, avvisas morkaken. Processen lämnar ett öppet sår i livmodern.

Mängden blodig leukocé under denna period kan vara dubbelt så mycket som menstruationen.

Samverkan av livmodern, vilket provoserar frisättningen av lochia, förstärks av påverkan av speciella stimulerande läkemedel. Detta är nödvändigt för att undvika stagnation av urladdning, men risken för patologisk blödning ökar, vilket gör att konstant medicinsk övervakning krävs. Med positiv dynamik överförs kvinnan i arbetet efter några timmar till avdelningen, där en sjuksköterska eller läkare regelbundet besöker.

De första 3 eller 4 dagarna efter födseln är utsläppet rikligt, i färg och lukt som menstruation. Då blir deras volym gradvis mindre. Efter ungefär sju dagar blir leukorréen mukare och mängden blod i kompositionen börjar minska snabbt..

När lochia slutar ersätts de av den vanliga vaginal utsöndringen.

Den första ägglossningen sker 1,5 eller 2 månader efter födseln och urladdningen börjar förändras under påverkan av den vanliga menstruationscykeln. Och det finns också fall då återhämtningen sker redan den fjärde veckan.

Om tilldelningen av Lochia slutade för tidigt, måste du definitivt besöka en läkare för att se till att kroppen lyckades återhämta sig, och det finns inga patologier.

Om, efter en och en halv eller två månader efter födseln, har blodig leukocé återupptagits, kan detta förklaras med början av menstruation. Men de bör inte vara mer rikliga än normala menstruationsblödningar.

Kriterier för utvärdering av postpartum

Hela processen syftar till att återställa reproduktionssystemets funktioner, samt att rena och förnya livmodern. Att förstå dess funktioner är viktigt för att förstå vad som händer med dig, liksom vad som är normen och avvikelser i ansvarsfrihet efter förlossningen.

För att förstå om det finns en anledning att oroa dig måste du utvärdera leukocé baserat på följande egenskaper:

 • varaktighet
 • volym;
 • utseende;
 • övergripande välbefinnande.

Eftersom immunförsvaret och hela kroppen är för svag, blir postpartum inte bara tiden att hitta glädjen av moderskapet, utan också den åtföljande tiden av ångest för modern.

Vad som ska vara ansvarsfrihet omedelbart efter förlossningen och i den sena postpartumperioden påverkas av kroppens individuella egenskaper, liksom hur graviditetsperioderna och förlossningen har gått.

Förändringar i den hormonella bakgrunden ligger också bakom vad som händer. Om i början av graviditeten hormoner byggdes om för att stödja processen att bära och skydda fostret, är nu deras huvuduppgift att återgå till sin icke-gravida norm. Vi får inte heller glömma att en ny uppgift har dykt upp - amning och hormonarbete syftar aktivt till att upprätthålla amning.

Varaktighet och mängd hemlighet

Hur länge kan en baby gå efter förlossningen? Normalt fortsätter utseendet på lochia tills fullständig läkning av livmodern och förnyelse av endometrium. Hos friska kvinnor tar denna process från en till en och en halv månad (4-6 veckor). På grund av enskilda egenskaper kan denna process pågå lite längre, därför övervägs två månader inom en normal period.

Till en början är blödningen mycket rik och kräver användning av en blöja och sedan speciella kuddar efter födseln. Gradvis, när livmodern återställs, kommer volymen av utsöndringar att minska tills lochia passerar och den normala menstruationscykeln förbättras.

Hormoner som släpps under amning och amning kan förbättra livmodersammandragningar, ju oftare en kvinna ammar, desto större blir sekretionsmängden. Om du inte ammar, kommer urladdningen snabbt att återgå till det normala och menstruationen kommer.

Om lochia tilldelas för länge, men antalet inte minskar, måste den unga modern konsultera en gynekolog, eftersom det finns en risk för kränkningar av återhämtningsperioden.

Färgförändringar

De första dagarna efter barnets födelse kommer lochia att ha en intensiv skarlakansskugga.

Gradvis kommer mängden blodföroreningar att minska och efter 10 dagar kommer det att finnas rött utsläpp kan observeras i form av små röda blodproppar i sammansättningen av flytande slem. Föroreningar i en gul nyans kan ha en helig karaktär.

Utseendet på en sackaros talar inte om patologi, den isoleras genom att läka sår.

Glöm dock inte att villkorligt patogena mikroorganismer som finns i den vaginala mikrofloran kan dra nytta av detta tillstånd..

Ljus eller mörkgul leukorré kan inte anses vara normal, eftersom de kan vara budbärare för den inflammatoriska processen orsakad av bakterier.

För att bestämma alternativen för det normala utseendet på Lochia i olika stadier av postpartum-perioden kan du jämföra dem från de foton som finns tillgängliga i nätverket. Men det är värt att komma ihåg att detta inte är en guide för självdiagnos och om du misstänker avvikelser bör du rådfråga en läkare.

Cirka två veckor efter födseln blir blodet i urladdningen mycket litet. Färgen förändras till gulaktigvit med bruna eller rosa föroreningar, som i slutet av menstruationen.

Det finns fall när, redan i mitten av återhämtningsperioden, eventuella föroreningar i blodet upphör att sticka ut och stör den unga modern. Detta kan emellertid inte hända, och fläckar förstärks särskilt under amning, vilket provoceras av mer intensiva muskelsammandragningar i livmodern.

Krampande smärta och röda utsläpp vid amning efter den andra födelsen känns mycket starkare än efter den första.

Det händer också att istället för rosa eller bruna suckrar, efter 15 dagar visas svart urladdning. Om de inte åtföljs av obehag och en obehaglig lukt, och sekretionsvolymen inte ökas, kan det antas att hormonella störningar är den skyldige i denna process. I sig är detta inte ett tecken på patologi utan kräver uppmärksamhet från en gynekolog.

Övergripande välbefinnande

Naturligtvis, efter en födelse av ett barn, känner en kvinna försvagad och smärtsam. Livmodersammandragningar kan orsaka krampsmärta i nedre del av magen under de första dagarna av postpartumperioden. Då kan ett liknande symptom bry en kvinna medan du ammar..

Emellertid kräver det orimliga utseendet på smärta såväl som svår smärta ett brådskande besök hos läkaren och är inte normen.

Du kan inte ignorera ökningen i kroppstemperatur. En kraftig ökning av den kan utlösas av kränkningar under amning eller livmodersinflammation. Det är särskilt värt att vara försiktig om yrsel, riklig blodblekning och illamående följer detta symptom..

Ring omedelbart en ambulans för symptomen som beskrivs ovan. En sådan hälsa kan signalera ett hot mot en kvinnas liv.

Patologiska störningar

En liten mängd utskrivning efter förlossning eller deras abrupt avbrott för tidigt indikerar ofta patologiska störningar i reproduktionssystemet. Små lochia eller deras frånvaro indikerar vanligtvis deras stagnation i livmoderhulen.

Denna patologi kallas en lohiometer. Detta tillstånd händer av två skäl:

 1. Något förhindrar den normala utgången från fången. Orsaken är oftast hindring av livmoderhalsen med blodproppar, som inkluderar slem, blod och avvisade organiska element.
 2. Otillräcklig sammandragning av livmodern. Flera faktorer kan försvaga den, bland annat störningar i arbetet, spasm i det inre svelget, polyhydramnios och kejsarsnitt..

Hotet om detta tillstånd i utvecklingen av endometrit är akut livmodersinflammation. För att undvika sådana komplikationer, induceras kontraktioner artificiellt med droger. Om orsaken inte är kontraktil aktivitet eller om tillståndet är för försummat, kan det vara nödvändigt att rengöra livmoderhålan från stillastående sugande.

Det finns också faran för ett omvänd fenomen. När lochiae gradvis försvinner och blödningen intensifieras kraftigt. Patologier för kontraktil aktivitet eller utveckling av anemi kan också provocera denna situation..

Om det plötsligt och kraftigt blödar, måste du omedelbart ringa ambulans. Detta tillstånd är mycket farligt för en kvinnas liv..

Postpartum utsläpp med en onaturlig färg och en obehaglig lukt indikerar en infektion under rehabilitering. Ljusgrön, grå eller ljusgul leukorré resulterar från bakteriell aktivitet och utvecklingen av infektiös inflammation..

Vanligtvis har de en obehaglig fisk eller ruttet aroma. Candidiasis kallas "trast" på grund av den karakteristiska jäsade mjölklukten och den skrynkliga strukturen av vit urladdning.

Infektiös infektion åtföljs av symtom som brännande, klåda och rodnad i könsorganen.

Förutom penetrerade bakterier kan villkorligt patogena mikroorganismer störa en frisk mikroflora. Antibiotika, försvagad immunitet och hormonella förändringar leder till en minskning av det erforderliga antalet laktobaciller. Den sura miljön ersätts av alkaliskt, vilket är gynnsamt för förökning av bakteriestammar.

Genomträngning av skadliga infektioner kan också orsaka inflammation i livmoderhålet och leda till allvarliga komplikationer och blödningar som hotar en kvinnas hälsa och framtida graviditeter..

Postpartum-perioden är en svår tid i en kvinnas liv. Att ta hand om det efterlängtade barnet tar mycket tid och energi, men den nytillverkade modern ska inte glömma sitt eget välbefinnande. Du måste vara särskilt uppmärksam på utsöndring efter födseln och övervaka kroppens återhämtningsprocess..

Postpartum urladdning

Varje kvinna som har födt i sitt liv minst en gång vet att efter förlossningen börjar allvarliga förändringar i kroppen. Det åtföljs också av urladdning av olika slag: blodig, brun, gul, etc. Nyfödda mödrar är mycket rädda när de ser dessa sekret, de börjar oroa sig för att en infektion har kommit in i kroppen, blödningar har börjat, etc. Detta är dock normalt och denna process kan inte undvikas..

Det viktigaste är att se till att urladdningen inte överskrider normen och att det inte finns någon smärta, annars behöver du hjälp av en gynekolog.

Hur länge håller ansvarsfrihet ut??

Hur länge håller ansvarsfrihet ut? I allmänhet kallas utskrivning postpartum vetenskapligt lochia. De börjar dyka upp från det ögonblick av avstötning efter födseln och kvarstår vanligtvis i 7-8 veckor. Med tiden tilldelas lochia mindre och mindre, deras färg börjar bli ljusare och lättare, och sedan stoppar urladdningen.

Det är emellertid omöjligt att besvara exakt frågan om hur länge urladdningen varar efter arbetets slut, eftersom det beror på flera faktorer:

 • De fysiologiska egenskaperna hos varje kvinna är olika, inklusive kroppens förmåga att återhämta sig snabbt efter förlossningen.
 • Själva graviditeten.
 • Födelseprocess.
 • Livmoderens sammandragningsintensitet.
 • Förekomsten av komplikationer efter förlossningen.
 • Ammar ett barn (om en kvinna ammar sitt barn, tränger livmodern ihop och blir mycket snabbare).

Men ihåg i genomsnitt, urladdningen varar cirka 1,5 månader. Under denna tid återhämtar sig kroppen gradvis efter graviditet och förlossning. Om lochia är över ett par dagar eller veckor efter födseln, bör du söka hjälp av specialister, eftersom din livmoder inte drar sig ordentligt, och detta är full av allvarliga komplikationer. Detsamma gäller situationer där urladdningen inte stoppar under en ganska stor tid, vilket kan indikera blödning, polyper i livmodern, den inflammatoriska processen etc..

Tilldelningar en månad efter födseln

Överflödigt urladdning under den första månaden är ganska önskvärt - på detta sätt rengör livmoderhålan. I lochia efter förlossning bildas dessutom en mikrobiell flora som sedan kan orsaka alla slags inflammatoriska processer i kroppen.

För närvarande är det nödvändigt att noggrant följa personlig hygien, eftersom ett blödande sår kan smittas. Därför följer det:

 • tvätta dina könsorgan noggrant efter att du har använt toaletten. Det är nödvändigt att tvätta med varmt vatten och utanför, men inte inuti.
 • varje dag simma, ta en dusch, ett bad efter förlossningen kan inte vara.
 • under de första veckorna, dagar efter födseln, använd sterila blöjor, inte sanitetsunderlag.
 • byt packningar 7-8 gånger om dagen under en viss tid efter förlossningen.
 • glömma att använda sanitära tamponger.

Kom ihåg att urladdningen efter en månad ska bli lite lättare, för snart bör de helt stoppa. Håll hygien och oroa dig inte, allt går enligt plan.

Om urladdningen fortsätter en månad efter födseln och de är rikliga, ha en obehaglig lukt, slemhinnor, så snabbt till en läkare! Dra inte för hårt, det kan vara farligt för din hälsa.!

Födelse efter födseln

En stor mängd blod och slem utsöndras hos en kvinna omedelbart efter att hon födde ett barn, även om det borde vara så. Allt detta beror på att livmoderns yta är skadad, eftersom det nu finns ett sår från moderkakan. Därför fortsätter fläckningen tills såret på ytan av livmodern läker..

Det bör förstås att spotting inte bör vara mer än den tillåtna normen. Du kan ta reda på detta mycket lätt - om blöjan eller lakan är överdrivet fördelad, kommer arket under dig att vara blött. Det är också värt att oroa dig om du känner någon smärta i livmodern eller utflödet går i ryck till hjärtslag, vilket indikerar blödning. I detta fall ska du omedelbart kontakta läkare..

Lochia kommer gradvis att förändras. Till att börja med kommer dessa att vara urladdning, vilket liknar utsläpp under menstruationen, bara mycket mer, sedan blir de brunaktiga, sedan gulvita, ljusare och lättare.

Vissa kvinnor upplever blödningar efter förlossningen, men de tror först att det är säkert att upptäcka. För att undvika blödning måste du:

 1. Besök regelbundet toaletten - blåsan bör inte sätta press på livmodern och därmed förhindra sammandragningen.
 2. Ligga ständigt på magen (livmoderhålet kommer att rengöras från sårets innehåll).
 3. Sätt en värmedyna med is på nedre del av buken i förlossningsrummet (i allmänhet bör barnläkare göra detta som standard).
 4. Undvik tung träning.

Brun urladdning efter förlossningen

Tilldelningar av brun färg skrämmer särskilt de flesta mödrar, särskilt om det samtidigt finns en obehaglig lukt. Och om du läser allt om medicin och gynekologi i synnerhet, vet du att det här är en irreversibel process som bör vänta. För närvarande kommer döda partiklar ut, vissa blodceller.

Under de första timmarna efter förlossningens slut kan urladdningen redan få en brun nyans, tillsammans med stora blodproppar. Men i princip kommer de första dagarna av lochia att vara rent blodiga.

Om återhämtningsperioden för en kvinna går utan komplikationer, dag 5-6, kommer utsläppet att bli brunt. Ett intressant faktum är att brunt urladdning slutar mycket tidigare hos de mödrar som ammar sina barn. Anledningen till detta är följande: Amning gynnar den snabbaste livmoderkontraktionen..

Samtidigt håller brun lochia längre för de kvinnor som var tvungna att göra kejsarsnitt.

Men om det finns en skarp purulent lukt med brunt urladdning, var uppmärksam på detta. När allt kommer omkring är en möjlig orsak till detta fenomen en infektion som införs i kroppen. I det här fallet bör du omedelbart kontakta läkare.

Gul urladdning efter förlossningen

Tilldelningar får en gulaktig nyans den tionde dagen efter att födelsen har gått. Livmodern återställs gradvis och gul urladdning bekräftar endast detta faktum. För närvarande är det viktigt att amma barnet och också komma ihåg att tömma urinblåsan i tid. Således kommer den gula urladdningen att stoppa snabbare, och livmodern kommer att återgå till sitt ursprungliga prenatalstillstånd..

Om du emellertid omedelbart efter barnets födelse märker att du har utsläpp av ljusgul färg eller med en grön blandning, är det värt att berätta för din läkare. Trots allt kan sådana lochia orsakas av det faktum att inflammatoriska processer inträffar i en kvinnas kropp. Dessutom åtföljs vanligtvis utsläpp av denna färg av feber och obehag i nedre del av buken..

Kanske har suppuration inträffat i livmoderhålan, så du bör söka hjälp från en gynekolog som kommer att leda dig till en ultraljud.

Kom ihåg att gul urladdning orsakad av infektion som regel har en skarp purulent lukt. För att undvika sådana konsekvenser är det nödvändigt att följa personlig hygien och vara under övervakning av en läkare.

Men i allmänhet är gul urladdning vanligt förekommande och de bekräftar bara att allt går ordentligt.

Vad är slemhinne, grönt, purulent eller med en lukt av utflöde efter förlossningen?

Det bör förstås att riklig purulent urladdning, grön lochia inte är normen för en kvinnas kropp efter förlossningen. I de flesta fall orsakas sådan urladdning av en endometritsjukdom, som uppstår som ett resultat av inflammatoriska processer inuti livmodern.

Livmoders sammandragning sker i detta fall ganska långsamt på grund av att lochia kvarstod i den. Deras stagnation i livmodern och kan leda till negativa konsekvenser..

Slemhinnor, om de inte överskrider normen, kan observeras hela månaden eller en och en halv månad efter arbetets slut. Dessa sekreters natur kommer att förändras över tid, men de kommer fortfarande att visa sig i en eller annan grad tills livmoderns inre foder har återställts. Det är värt att oroa sig bara om slemhinnorna har en purulent, obehaglig lukt. Om sådana symtom uppstår, kontakta en gynekolog.

Kom alltid ihåg att utskrivning efter födseln kommer att ske utan att misslyckas. Vi bör inte höja larmet om detta. Även om din behandlande läkare bör veta hur återhämtningsperioden efter förlossningen fortsätter. Skriv ner numret när valet började och markera sedan när de ändrade färg till brunt eller gult. Skriv på papper hur du känner dig när du har yrsel, trötthet etc..

Glöm inte att ditt barn behöver en frisk mamma, följ därför noga med din hälsa, följ hygien och ignorera inte riklig fläckning. Sök efter hjälp av specialister för frågor.

Färgen på urladdningen efter förlossningen och hur länge den varar

Det tredje fasen av arbetet är processen för avstötning av morkaken, som är fäst vid livmodern i livmodern och växer in i kärlen. Efter separering av morkaken kvarstår ett sår med gapande kärl som blöder rikligt. Dessa kärl är stängda endast om livmodern är tillräckligt kraftfull och sammandras regelbundet: sedan komprimerar musklerna effektivt kärlen och stoppar blödningen.

En viss tid måste passera för återställande av den vaskulära väggen, och under denna period visas specifika postpartumutsöndringar, nästan helt bestående av blod, som kallas "lochia".

Vilken ansvarsfrihet efter förlossningen anses vara normal?

Blodigt utflöde (lochia) som uppträder efter förlossningen är ett helt normalt tillstånd som återspeglar hälsosamma fysiologiska processer. På den plats där moderkakan befann sig frigörs konstant blod och epitelet avvisas, och tills såret i livmodern läker kan utflödet med blod betraktas som ett naturligt symptom.

Man utesluter emellertid inte möjligheten att patologiskt utflöde efter förlossning, vilket en kvinna lätt kan ta för lochia, uteslutas. I detta avseende är det värt att känna till de kriterier som skiljer normalt utsläpp från patologiska:

 • Kvantitet: omedelbart efter födseln är utsläppet rikligt, upp till 300-400 ml per dag. Från 3-5 dagar minskar antalet gradvis, och om detta mönster bryts kan vi tänka på den smärtsamma karaktären av dessa förändringar.
 • Lochia är luktfri (den första dagen kan en svag lukt av blod kännas, som snabbt försvinner). Utseendet på smidig, söt, syrlig lukt, lukten av ruttna fiskar etc. - en garanterad signal om att en kvinna har en sjukdom.
 • Normal urladdning orsakar inte obehag och irriterar inte slemhinnorna..
 • Förändringen av urladdningen är av strikt iscensatt karaktär: under de första 1-2 dagarna är urladdningen ljusröd och mycket riklig; fram till slutet av den första veckan blir de knappa och mörknar lite, och resten av tiden är slingorna brunaktiga "slag".

Alla andra alternativ för utskrivning efter förlossning kan vara ett tecken på sjukdomen, så det är mycket viktigt att veta de viktigaste skillnaderna mellan normal lochia från patologisk urladdning. Du måste betala ordentlig tid för att övervaka din hälsa under förlossningen: det kan rädda dig från extremt negativa konsekvenser..

När normal urladdning ska försvinna?

Normalt försvinner lochierna i slutet av den första månaden efter födseln, högst en och en halv månad. Naturligtvis är detta mycket individuellt, och de normala villkoren för försvinnandet av sekret för varje kvinna är olika (ja, begreppet "norm" i detta avseende är mycket varierande!).

Samtidigt finns det medelvärden som täcker nästan alla kvinnor: detta är ändå en period på 1-1,5 månader.

Dynamiken i förändringar i arten av utskrivning efter förlossning kan representeras i fem stadier och ordna dem i kronologisk ordning:

 • Ljusröd urladdning, som nästan helt består av oförändrat, "färskt" blod. Dessa sekret är rikliga (jämförbart mer blod släpps än med den mest tunga menstruationen): även specialkuddar måste bytas minst fyra gånger på 12 timmar. Detta steg tar ungefär 2-3 dagar (mindre ofta - upp till 4 dagar).
 • En liten mängd röd urladdning (upp till 7-8 dagar) - sådana lochia orsakar inte längre mycket oro, men kräver fortfarande användning av postpartumkuddar.
 • Efter 7 dagar blir urladdningen knapp, mörkröd eller brun..
 • Tilldelningsperioden för sugande slutar med det faktum att de blir mindre varje dag: I slutändan "smetar" blodet en hel del, och försvinner sedan helt.
innehåll ↑

Patologisk urladdning: när du behöver gå till läkaren?

Vad som kan förändras i urladdningens natur, så att de kan kallas patologiskt, har sagts ovan. Och här är varför detta kan hända?

Om lochia slutar för tidigt (före 4-5 veckor), kan detta indikera livmoderkramp och stängning av livmoderhalskanalen. Det är mycket viktigt att förstå att det inte finns något bra i detta! Det avvisade epitelet och blodet samlas i livmoderhålet utan en väg ut - detta skapar ideala förutsättningar för multiplikation av olika patogena mikroorganismer.

Ett annat alternativ är tvärtom långvarig ansvarsfrihet. Anledningen till detta kan vara:

 • Ofullständig avstötning av moderkakan och kvarhållning av någon del av den i livmoderhålet.
 • Godartade och maligna neoplasmer i livmodern och bilagorna.
 • Blodkoagulationssjukdomar med en tendens till blödning.
 • Förändringar i livmoderns position, främst dess avböjning tillbaka.

Om lochia aldrig har förändrat sin färg (inom en månad är det starkt rött), eller om den röda urladdningen visas igen efter att de försvunnit, bör du tänka på blödning i livmodern.

Livmoderblödning, oavsett vad det är, är ett farligt tillstånd. Funktioner i väggarna i livmodern och blodkärlen leder till massiva blödningar: i vissa fall släpps så mycket blod att en kvinna dör av blodförlust (såvida hon naturligtvis inte lagts in på intensivvården och hon inte överfördes med blodprodukter).

Du måste komma ihåg att menstruationen inte visas omedelbart efter förlossningen, och om ditt barn ammas kommer det inte att finnas någon menstruation förrän det ögonblick du slutar mata. Detta är den så kallade "laktational amenorrhea".

Om du inte har slutat amma, och menstruationen redan har dykt upp, är det troligtvis någon form av blödning. Kontakta din gynekolog för en undersökning: i en sådan situation är det nödvändigt att fastställa orsaken till fläcken och genomgå behandling.

Vilka utsöndringar kallas inflammatoriska?

Övervaka noggrant hur urladdningen förändras efter förlossningen. Det rekommenderas att använda packningar som är luktlösa - det hjälper dig mycket att observera.

Vad betyder en förändring i lukten av lochia? Troligtvis är det en infektion. Beroende på vilken flora som påverkar livmoderns slemhinnor kommer lukten att variera: från en söt fräsch till lukten av ruttna fiskar.

Det är mer urladdning under inflammation. Även om lochia nästan har slutat kan volymen öka igen. Samtidigt förändras också urladdningens konsistens: de kan vara antingen flytande eller tätare..

Det finns andra tecken på att det finns inflammatoriska processer i livmoderhålan eller i bilagorna. Först och främst är detta smärtsyndromet som åtföljer inflammation: smärta är som regel lokaliserad i nedre del av buken och kan stråla (spridas) till regionen i nedre delen av ryggen, höfter, etc..

Inte mindre viktiga är de allmänna symtomen, som tillsammans med sekretioner och smärta indikerar en inflammatorisk sjukdom. Dessa är de så kallade "allmänna förgiftningstecken": huvudvärk, svaghet, dåsighet. Kroppstemperaturen stiger, vilket inte är typiskt för icke-inflammatoriska förändringar i de kvinnliga könsorganen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Begreppet normal äggstocksstorlek och äggstocksreserv

Äggstockarna är det parade organet i det kvinnliga reproduktionssystemet. Ägg bildas och mognar i dem, redo för befruktning. Dessutom produceras könshormoner i äggstockarna som reglerar de flesta processer som är förknippade med reproduktion....

Svart urladdning hos kvinnor före eller efter menstruation

Under hela menstruationscykeln genomgår kvinnans kropp många förändringar som regleras av det endokrina systemet. Ibland kan väl fungerande hormoner av någon anledning misslyckas, vilket omedelbart påverkar bräckliga kvinnors hälsa....

Varför under menstruationen ökar vikten - kost under menstruationen

Många damer som just nyligen har förklarat ett brutalt krig mot överflödigt fett kommer ibland i en stupor - vågens pilar flyttar skarpt ett par divisioner framåt, även om det inte fanns några speciella ätstörningar eller träning tidigare....