Menstruationskopp - vad är det och hur man använder det

Blödning

Menstruationen är en behållare för uppsamling av blödning under kritiska dagar. Det är ett mer modernt alternativ till sanitetsservetter och tamponger. Dess främsta fördel är ekonomiska besparingar..

Vad är en menstruationskopp?

Menstruationen har ersatt hygieniska tamponger för inte så länge sedan. I utseende har den formen av en kupol. Skålens storlek kan variera, den väljs individuellt. Hygienprodukten är tillverkad av miljövänliga material - silikon, polyeten eller plast. De anses vara helt säkra för kvinnors hälsa. Funktionerna i menstruationskoppar inkluderar möjligheten att återanvändas. Dessutom måste det ändras mindre ofta än andra hygienprodukter. En kvinna kan simma i varje vattenkropp utan rädsla för oförutsedda situationer.

Tampong och menstruationskopp

Varför behöver jag en menstruationskopp? ?

En menstruationskopp behövs för att samla upp blödning. Det är fäst på väggarna i slidan på ett vakuum sätt. Denna hygienprodukt är idealisk för kvinnor med hårda perioder. Skålen passar tätt mot slemhinnan, vilket eliminerar risken för läckor. Men det känns inte när du bär.

Hur man väljer en menstruationskopp?

Det finns en hel del kontroverser när det gäller att använda menstruationskoppar. De har både fördelar och nackdelar. Nackdelarna med en hygienprodukt inkluderar:

 • behovet av att säkerställa korrekt skötsel av produkten;
 • svårigheter att använda;
 • obehag när den inte placerats.

Först kan bära en skål orsaka obehag. De provocerar fel storlek eller brott mot reglerna för verksamheten. Hemma är det mycket lättare att tillhandahålla den nödvändiga hygiennivån. På offentliga platser där toalettbåsarna ligger långt från diskbänken är det inte möjligt att byta skålen.

Tillverkaren indikerar att menstruationen kan vara i slidan i cirka 12 timmar. Men läkare rekommenderar att du ändrar den var fjärde timme, oavsett graden av fyllighet. Denna nyans tvivlar på behovet av att ersätta de vanliga hygienprodukterna i skålen.

Denna nyans tvivlar på behovet av att ersätta de vanliga hygienprodukterna i skålen.

Produktens fördelar inkluderar:

 • sparande;
 • säkerhet för miljön;
 • brist på obehaglig lukt på grund av att blodet inte kommer i kontakt med vaginalslemhinnan;
 • Hälsa;
 • minskad risk för inflammation och dysbios.
 • inget behov av ofta byte.

Till skillnad från tamponger provocerar inte munstycket torrhet i vaginalslemhinnan. Men hon är inte heller synlig under kläderna. Skålen bör bytas ut var 5-10 år. Behovet av utbyte beror på vilket material produkten är tillverkad av.

Är det möjligt att använda menstruationskoppen för jungfruliga ?

Menstruationskopp för jungfruer är lämplig. För jungfruar kan du använda menstruationsbäggen med fett. Om du är orolig för att tappa jämföra är det bäst att använda andra hygienprodukter. Men som regel är användningen av skålen möjlig för flickor som tidigare använde tamponger.

Menstruationsstorlekar

För att välja rätt menstruationshatt, bör du mäta livmoderhalsen och vagans bredd. Mätproceduren utförs under menstruationen. Det är viktigt att tvätta händerna ordentligt och klippa naglarna.

Längd

För att bestämma livmoderhalsen måste du ange långfingret i slidan och stoppa vid livmoderhalsen. Det krävs att fixera vilken falanx fingret gick in i. Om endast en falanx har kommit in i slidan, bör du vara uppmärksam på storlek S. Medelhöjden på livmoderhalsen indikerar behovet av att få storlek L. I detta fall är vilken form av produkten som helst. Om nacken är hög i slidan behöver du en skål med maximal storlek.

Bredd

Menstruationens bredd är en enhet som anger produktens diameter vid dess bredaste bas. Storleken bestäms av ton i vaginalmusklerna. När man väljer det tas det hänsyn till om en kvinna födde eller inte. Det finns tre typer av storlekar:

 • 40-41 mm - minsta storlek för jungfruar och tonårsflickor;
 • 42-44 mm - bredd, lämplig för vuxna kvinnor utan noll;
 • 45-48 mm är lämplig för födelse och med en försvagad muskelton.

Volym

Kvinnan bestämmer volymen oberoende. Det beror på honom hur ofta det krävs att tömma skålen. Du bör fokusera på följande storlekar:

Hur man använder en menstruationskappa?

Menstruationslocket måste användas i enlighet med instruktionerna. Endast i detta fall kommer det inte att kännas och kommer inte att skada kvinnors hälsa.

Träning

För att förstå hur man använder en hygienprodukt räcker det att studera instruktionerna i paketet. Men förbered dig först på introduktionsprocessen. Menstruationsbäggen måste vara absolut steril. Patogener elimineras genom att koka eller behandla skålens yta med desinfektionsmedel. Det är lika viktigt att tvätta händerna ordentligt.

Hur man sätter in en menstruationskopp?

Om du förstår principen om skålens placering i slidan kommer det inte att vara svårt att sätta in den alls. Produktintroduktionsalgoritmen är som följer:

 1. Du måste välja den mest bekväma positionen. Införandet av menstruationskoppen kan utföras liggande på ryggen, sitta på kort eller stå.
 2. Produkten ska vikas i hälften uppifrån och sedan - i hälften igen. Håll koppen hårt så att den inte öppnas under införandet.
 3. När du har delat labiaen måste du försiktigt ange produkten tills munstyckets ände är 2 cm från ingången till vagina.
 4. Om du håller munstycket försiktigt vid spetsen bör du ta en sväng. Detta kommer att bidra till avslöjandet, följt av fästning av produkten på väggarna i slidan..

Det faktum att skålen är korrekt fixerad indikeras av avsaknaden av obehag i slidan. För att bli av med obehagliga känslor rekommenderas det att träna med kommandot av produkten innan du använder den under kritiska dagar.

Extraktion

Borttagning av hygienprodukten bör också göras med tidigare tvättade händer. Att klättra djupt in i slidan är inte nödvändigt. Det räcker med att greppa botten av skålen och tryck lätt på den för att ge tillgång till luft. Ta tag i produkten med tummen och pekfingret och dra ut den. Att göra skarpa rörelser är strikt kontraindicerat. För första gången är det lämpligt att utföra extraktionsförfarandet i badet.

Menstruationsskålen öppnas inte

Det finns några tips för att öppna din menstruationskopp:

 • Böj locket med bokstaven "E". Munskyddet är mjukt och fälls lätt i tre delar. Från denna position tar hon direkt den önskade formen.
 • Försök inte sätta munstycket så högt som möjligt i slidan. Tamponger kräver verkligen en djup introduktion på 5 cm, medan det räcker för att placera skålen i slidan högst 2 cm. I det här läget känns det inte och faller inte ut.
 • På skålarnas hals finns flera hål som bildar en vakuumeffekt, varför munstycket hålls på väggarna i slidan. Uppgradera verktyget om det inte öppnas. Ta ett tunt skåp, sticka på elden och säkert, på lika avstånd från de befintliga hålen, göra ett par extra.
 • Tvätta brickan ordentligt. Små hål täcks utan att bilda ett vakuum.

Kontra

Menstrual burl är inte godkänd för användning av alla kvinnor. Därför måste du konsultera din läkare före användning. Det rekommenderas inte att använda deras hjälp med blödningar efter födseln och allergiska reaktioner. Det är också tillrådligt att avstå från att använda hygienprodukter för kvinnor som har skada på vaginalslemhinnan.

Vad är en menstruationskopp och hur man använder den korrekt?

Hej! Idag vill jag beröra det "feminina" ämnet och prata med dig om miljövänliga hygienprodukter. Vad använder du under kritiska dagar? Är du nöjd med dem? Vad vill du ändra?

Jag vill dela med dig min personliga upplevelse av att byta till menstruationskappar och hemligheterna för bekväm användning. Jag hatade alltid packningar. Det är bara motbjudande, ohygieniskt, obekvämt och helt icke-sexuellt. Jag var tvungen att kontrollera allt så att det inte fanns någon förlägenhet och läckor. Tamponger, detta var det enda alternativet som jag visste om och hade råd med, men de har också ett antal brister!

Vad är en menstruationskopp?

Menstrual cup (från engelska m. Enstrual cup) är en personlig hygienprodukt, som är en behållare placerad i slidan för att samla menstruationsflödet.

Det första magasinet släpptes och patenterades 1932 samtidigt som tamponger. Men vid den tiden ansågs det inte vara anständigt att röra dina könsorgan och de använde helt enkelt inte munskydd. På 1960-talet började varumärket Tassaway producera sådana produkter för kvinnor, men tyvärr var de inte efterfrågade..

Hur jag upptäckte menstruationslock?

Ärligt talat, det var helt spontant och inte planerat. Jag hade aldrig hört talas om sådana åtgärder tidigare. Detta är förståeligt, eftersom det är mycket mer lönsamt att reklamera och sälja engångstamponger och kuddar. Är det inte? Jag stötte på en munskydd i ett phyto-apotek när jag sökte en medicin mot huvudvärk. Den ovanliga förpackningen och formen intresserade mig omedelbart. Jag frågade säljaren om en sådan nyhet, och efter några dagars sökning efter information på Internet skaffade jag den. Och ångrade inte!

Min första erfarenhet med en menstruationsmössa!

Den första användningen var inte utan svårigheter. Även om jag studerade hela manualen upp och ner, fanns det fortfarande ett antal problem. Jag var också orolig som när jag använde den första pinnen. Har jag angett det korrekt? Varför är det inte så bekvämt? Det var svårt för mig att hålla den veckad och införd på samma gång, men med tiden fick jag tag på det, vilket jag var väldigt glad.

Så oroa dig inte om du också stöter på små svårigheter för första gången. Obehag kommer att passera på bara ett par dagar, varefter du kommer att bli glad.

Menstruationskopp: fördelar och nackdelar!

Jag är säker på att många damer främst är intresserade av bristerna i modern menstruation. Låt oss sedan göra en jämförande analys av alla fördelar och nackdelar!

fördelar

 1. Under de kommande tio åren kan du glömma miljöföroreningar med personlig hygienprodukter.
 2. Bekvämlighet. Med rätt val av produktens storlek och form samt frånvaro av läckage.
 3. Du behöver inte bära reservdelar eller kuddar.
 4. Menstruationskoppen är billigare än hundratals intima hygienprodukter.
 5. Ändrar inte mikrofloran och pH i slidan.
 6. Frånvaron av obehaglig lukt, irritation, skavning och blöjautslag i de yttre könsorganen.
 7. Möjlighet att användas inom 8-12 timmar.
 8. Menstruationen är osynlig under kläder eller trosor i en baddräkt medan du kopplar av på stranden.

Viktig! Menstruationskoppen är den enda återanvändbara intima vårdprodukten.

nackdelar

 1. Komfortförhållanden för att byta munskydd är inte alltid möjliga. Frånvaron av diskbänk i båset där det är nödvändigt att skölja menstruationen.
 2. Svårigheter att introducera och extrahera (första erfarenhet).
 3. Kan läcka om fel installerat.
 4. Psykologisk obehag (närvaro av ett främmande föremål).
 5. I det inledande skedet stoppar ibland ett högt pris (från 500 till 2500 rubel).
 6. Virgins och flickor med en fast spiral kan inte använda skålen.

Hur väljer man det bästa menstruationslocket? Storlekar och former.

Din fråga har troligen mognat, så hur man väljer rätt menstruationskopp. Innan du klickar på köpknappen bör du vara uppmärksam på dina anatomiska funktioner, nämligen:

 • mängden utsläpp under menstruationsperioden;
 • vaginal längd och muskelelasticitet.

För detta har tillverkarna skapat tre storlekar (S, M och L) som ger bekväm användning av silikon munskydd.

Att inte födda flickor under 30 år, med smala utsöndringar, den minsta storleken S är oftast lämplig, men att föda kvinnor efter 30 år med rikliga sekret, M eller L rekommenderas.

Ofta känner det ganska könet inte närvaron av en hygienisk menstruation i munnen, eftersom slidan är extremt dålig i nerv- och smärtaändar. Ändå, när du använder en munskydd, kan du stöta på ökad känslighet för urinblåsan (ofta kräver), i vilket fall det är nödvändigt att använda skålar gjorda av mjukare material.

När du väljer en skål bör du också vara uppmärksam på formen, eftersom slidan kan vara antingen kort eller lång. En gynekolog hjälper dig ta reda på sådana funktioner. Faktum är att om du har en kort vagina, och du har fått en bred droppformad skål, kan du stöta på att du inte öppnar, läcker och obehag.

Vilka menstruationskoppar finns det? Översikt över tillverkare!

Det är bra att dagarna har gått när skålarna var helt otillgängliga för vår region. Ändå komplicerar den moderna marknaden bara valet. Det är oerhört svårt att analysera alla tillverkare, former, storlekar, material och naturligtvis priser. Därför skapade jag ett bord för dig som hjälper dig att göra ett enkelt och snabbt val av en skål..

Du kan hitta yttrandet från obstetriker-gynekolog om menstruationskoppar i denna artikel!

Är LoonCup menstruationskopp så smart? Vad är det?

Ja, du misstog inte. Tekniken har redan nått menstruationsbägarna själva. LoonCup-tillverkarna har skapat ett munstycke med en kalender och en integrerad tracker. Tack vare applikationen installerad på smarttelefonen kan du övervaka cykeln och kontrollera fyllningen av skålen. Det tar också fullt ansvar och analyserar utsläppets längd, volym och färg. Om något plötsligt verkar misstänkt, kommer programmet att meddela dig så att du vänder dig till en gynekolog för att få hjälp.

Mer information om produkten, samt beställning av den, kan du på den officiella webbplatsen för LoonCup.

Instruktioner: hur man använder menstruationen?

Det första som kommer att tänka på när du ser en skål under kritiska dagar är besväret. Detta är en missuppfattning. Om du följer alla rekommendationerna känner du inte några obehag!

 1. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du sätter in munskyddet i slidan..
 2. Ta en bekväm ställning. Vissa flickor gör denna procedur när du sitter på toaletten eller sitter på huk, liksom står och ligger... I allmänhet eftersom du är bekväm.
 3. Se till att slappna av musklerna i slidan.
 4. Vid första användningen är det värt att applicera ett vattenbaserat smörjmedel på skålens kanter eller fukta det med rent vatten.
 5. Vik locket på det C-formade eller E-formade sättet så att det blir lättare att införa det.
 6. Därefter ska du agera som vid normal användning av tamponger. Vi hjälper till med ena handen (vi sprider labia), och med den andra handen sätter vi in ​​menstruationen. Det är viktigt att spetsen på hästsvansen är på ett djup av cirka 1-2 cm för att förhindra läckage..
 7. För att menstruationslocket ska öppna helt och uppta rätt position, måste det vridas något runt basen.
 8. Om du gjorde allt rätt så kommer du inte att känna närvaron av en skål inuti under rörelse och sittläge, samt spela sport.

Hur man fäller koppen för menstruation?

Idag känner flickor mer än sju sätt att fälla munskydd, vilket gör att du kan välja mer bekvämt. Ursprungligen passade inte den vanligaste C-formen mig, så jag började leta efter det perfekta för mig själv. Nu lägger jag ihop skålen med den så kallade "Punch Down" (figur 3).

Visste du att menstruationen kan hålla 15 till 32 ml vätska? Denna siffra är lika med en matsked, samma mängd Super Plus-vattpinne absorberar (5-6 droppar).

Hur man tar bort menstruationskoppen korrekt?

Ibland stöter damer på ett antal svårigheter, varefter de tror att introduktionen är mycket lättare än utvinning. För att göra detta behöver du bara veta om några nyanser som i hög grad kommer att förenkla hela processen..

 1. Precis som med introduktionen måste du tvätta händerna noggrant med tvål innan du börjar.
 2. Ta en bekväm ställning, helst över toaletten, eftersom innehållet kan spillas.
 3. Känn med två fingrar den täta basen på skålen som du behöver trycka lätt på. Denna åtgärd bryter mot munstyckets täthet, varefter det är fritt avtagbart.
 4. Vi häller innehållet i locket i toaletten och tvättar vår produkt under rinnande vatten med tvål. Därefter kan du ange det igen.

Vad man ska göra om menstruationen inte öppnas?

Ofta, under de första dagarna av att använda skålen, möter kvinnor ett antal besvär, inklusive det faktum att den inte öppnas väl inuti vagina. Om du har blivit offer för denna omständighet, förtvivla inte att det finns en lösning. Inspektera silikonbrickan noggrant, under ringen kommer du att märka små hål. Ibland händer det att tillverkarna inte har skurit igenom dem helt, så du måste ta en tjock nål och hålla igenom dessa hål. Du kan också öka antalet hål själva, det vill säga om det finns två, gör det igen. Detta borde hjälpa.

Den andra metoden som hjälper till att hantera ett liknande problem är att prova den E-formade metoden för att fälla munskyddet.

Jag vill rekommendera en lista över böcker som varje kvinna måste läsa för att lära känna sig bättre.

Vad man ska göra om menstruationslocket faller ut eller läcker?

Om du står inför problemet med att falla ut ur munskyddet är det första du bör uppmärksamma formen och storleken på hygienprodukten. Försök att ta en större eller tuffare skål. Tja, om ovanstående metoder inte hjälpte, finns det bara en sak kvar - expertråd. Kanske har du en speciell struktur i vagina, det kan vara en prolaps av bäckenorganen eller försvagning av de intima musklerna.

När det gäller flödet är det också värt att uppmärksamma:

 1. Rätt introduktion. Kanske har du ännu inte anpassat dig för att bädda in den.
 2. Ofullständig öppning av skålen.
 3. Pluggar hål. Ofta förhindrar de att det sitter tätt (inget vakuum skapas) på väggarna i slidan.
 4. Fel produktform, storlek eller densitet.

Hur man sköter och steriliserar koppen före och efter menstruationen?

I de bifogade anvisningarna för menstruationslocket rekommenderar tillverkare övertygande att sterilisera det varje cykel (koka i 3-5 minuter). Det är lämpligt att göra en liknande procedur före första användningen, samt efter att menstruationen har avslutats. Och under kritiska dagar, skölj och skölj med en mild hygienprodukt under rinnande vatten. Det antas att vanlig toalettvål kan störa pH och vaginal mikroflora.

Innan menstruationscykeln börjar är det nödvändigt att koka koppen, eftersom bakterier kommer in i luften under lagring.

Kontraindikationer för användning av menstruationslock

Det är definitivt värt att avstå från att använda silikonskålen för dess avsedda ändamål, om du har:

 1. Inflammatoriska processer i könssystemet, eftersom skålen kan fungera som en "inkubator" för utveckling av bakterier.
 2. Kirurgi.
 3. Tumörer i livmoderhalsen och vagina.
 4. Postpartum tårar eller bäckenprolaps.
 5. Närvaron av en spiral.
 6. Utan att konsultera en specialist rekommenderas det inte att använda jungfrur för unga flickor. Eftersom det finns risk för skador på jomfruhinnen.
 7. Allergiska reaktioner på materialet från vilket menstruationskoppen är gjord.

Om du tvivlar om detta rekommenderas att du konsulterar en specialist innan du använder menstruationslocket.

Menstruationskoppar: miljövänlighet, etik och lönsamhet!

Följare av Zero Waste noterar de omskakliga fördelarna med silikonlock över andra produkter för personlig vård. De är mer miljövänliga och etiska till skillnad från icke-nedbrytbara dynor och tamponger..

Dessutom är det ett intressant faktum att du kan använda koppen i flera år (upp till 10 år), medan de vanliga servetter och tamponger för engångsbruk kommer att användas och kastas i deponiet hundratals gånger mer.

När det gäller kostnaderna kostar skålen säkert mer än konventionella hygienprodukter, men bara en behövs! Beroende på kostnad och märke betalar menstruationslocket från några månader till ett år.

Hur mycket och var man kan köpa en menstruationskopp?

Efter ovanstående fördelar har du förmodligen en fråga, så var kan du få en sådan kopp för menstruation? Idag är detta inte ett så stort problem. De finns i nätverket för stora apotek såväl som i onlinebutiker. Det viktigaste är att bekanta dig med dina anatomiska funktioner innan du köper och väljer optimal form, storlek och naturligtvis företaget.

Dela dina personliga upplevelser med den återanvändbara menstruationen i kommentarerna. Det verkar för mig att detta är oerhört användbart för nybörjare som inte har någon att konsultera med! Vilka svårigheter mötte du?

Bokmärk min blogg och dela användbar information med dina nära och kära!

Hälsa Smärta, infektion, giftig chock:
14 viktiga frågor
om menstruationskoppar

Vad säger forskare och läkare

Text: Daria Shipacheva

Vi har skrivit mer än en gång om menstruationsbullar: vi gjorde en översikt över de mest populära skålarna, provade dem som helhet, pratade om borrar med tekniska element - till exempel en tracker eller applikator. Men för många kvinnor kvarstår frågan - vad ger koppen förutom bekvämlighet, ekonomi och miljövänlighet? Tillverkarna hävdar att övergången från dynor och tamponger till skålar kommer att förbättra hälsan, minska menstruationen och bli av med risken för TSH (toxisk chock-syndrom). Vi räknar ut om detta är så, tillsammans med en barnläkare-gynekolog, läkemedelskandidat och författare till bloggen Tatyana Rumyantseva.

Hur uppstår toxisk chocksyndrom??

Toxiskt chocksyndrom, eller STS, är en sällsynt men mycket farlig negativ effekt av användning av tamponger. Det utvecklas på grund av det faktum att bakterier - Staphylococcus aureus - börjar föröka sig i ett "näringsmedium" som består av menstruationsblod och tampongkomponenter. De utsöndrar ett toxin som kallas TSST-1 ("toxisk chocktoxin-1", toxiskt chocksyndromtoxin 1) - det orsakar en livshotande störning där temperaturen stiger, tryckfall och organ misslyckas.

På 1980-talet, när starkt absorberande tamponger gick in på den amerikanska marknaden, började läkarna konstatera en snabb ökning i fall av STH - en av 7000 kvinnor upplevde det. Det blev tydligt att en lång pinne i slidan inte är en bra idé. Därefter slutade tillverkare av hygienprodukter att producera superabsorberande tamponger, begränsade den maximala användningsperioden till åtta timmar (med en rekommendation att byta oftare om möjligt), och situationen återgår till det normala.

Idag utvecklar STH endast en av två miljoner kvinnor. Men på grund av detta, om än en mycket låg risk, är många rädda för att använda tamponger, särskilt på natten, eller är rädda för att de kommer att glömma att byta tampong i tid. Det var därför 2002 i Storbritannien en ny lösning dök upp - Mooncup återanvändbara silikon menstruation cup (senare bytt namn till MCUK). Efter briterna började andra tillverkare producera munskydd, och snart översvämmade skålarna marknaden.

Är det sant att med en riskbunke finns det ingen STH?

En av bonusarna i menstruationskoppen, som aktivt används i marknadsföringen, är att den kan bytas var tolv timme, det vill säga bara två gånger om dagen. Samtidigt, som många tillverkare skriver, finns det ingen risk för TSH - och man trodde att det var så, fram till 2015, då TSH-fallet registrerades efter att man använde menstruationskoppen. Det utvecklades hos en kvinna på trettiosju år som tio dagar innan började använda DivaCup munskydd. Hon upprätthöll ordentlig hygien, tog bort och tvättade koppen i tid, men vid en av de första injektionerna repade hon i väggen i slidan. Läkarna trodde att en stor ansamling av blod med tillgång till syre och koldioxid samt skada på slemhinnan skulle kunna provocera tillväxten av Staphylococcus aureus och frisläppandet av farliga toxiner.

Forskare bestämde sig för att kontrollera hur stafylokocker växer i olika hygienprodukter, nämligen i elva typer av tamponger och fyra menstruationsbägare. Det visade sig att S. aureus uppfödde sig i bryggningar ännu snabbare - tydligen på grund av tillträde till luft, som tillhandahålls av skålens utformning. Enligt studiens resultat dök det upp nya rekommendationer: att följa mer eller mindre samma försiktighetsåtgärder som vid användning av tamponger, det vill säga tömma och rengöra skålen minst en gång var åtta timme. Lyckligtvis varnade varningar om risken för STS på webbplatser för vissa tillverkare - i synnerhet pionjär MCUK: nu erbjuder de att byta skålen inte två gånger, men minst tre gånger om dagen.

Tatyana Rumyantseva förklarar att bakterier förmodligen inte bryr sig var de ska föda upp - i blodet inuti skålen eller inuti vattpinnen. Menstruation i sig är redan en faktor som provocerar en kränkning av mikroflora. I dag är det känt att skålar inte ökar detektionsfrekvensen av Staphylococcus aureus i slidan, och materialen från vilka de är gjorda interagerar inte med toxiner och ökar inte deras effekt. Ändå har ett fall av toxiskt chocksyndrom beskrivits - vilket innebär att du inte kan vara 100% säker på att det inte finns någon risk. Gynekologen tillägger att om du har rädsla och tvivel kan du helt enkelt tömma munstycket oftare.

Kan koppen fastna och måste jag springa till läkaren om hon har stannat kvar i slidan i mer än tolv timmar?

Skålarna är utformade så att det räcker för att pressa ytan - och det blir lätt att ta bort. Om livmoderhalsen har stigit lite högre och koppen har gått lite längre, bör du inte oroa dig. Ta först din tid och koppla av. Försök sedan pressa: gradvis sjunker locket och det går att ta tag i den i svansen eller den nedre delen.

Vad gäller en enda lång vistelse: enligt Tatyana Rumyantseva har hon varken i litteraturen eller i praktiken stött på problem i samband med detta. Vid långvarig användning kan skålen dessutom flyta över, och även om den är ”fastnat” blir det ännu lättare att få den.

Använder du tvål varje gång du sköljer skålen??

Tillverkarna från tillverkarna skiljer sig här: någon skriver att det är nödvändigt att skölja munstycket under rinnande vatten, andra rekommenderar att man använder mild tvål, och andra rekommenderar att man rengör kopparna uteslutande med en intim hygienprodukt. Läkaren förklarar att om tvål är till hands (normal eller för intim hygien), är det bättre att använda det, men om det inte finns något tvättmedel, så tillräckligt med rinnande vatten. Det är mycket viktigt att tvätta spåren av tvål från skålen noggrant - om den kommer på vaginalslemhinnan kan det störa pH och stänga av vaginal mikroflora.

Varför sterilisera koppen före och efter menstruationen?

Tillverkarna varnar för att brickan måste steriliseras varje cykel - för detta måste du koka det i tre till fem minuter. Detta bör göras både före första användningen och efter menstruationens slut. Innan menstruationen hjälper sterilisering till att eliminera bakterier som kom på munstycket från luften under lagring, och efter menstruationen avlägsnar mikroorganismer som kommer in i skålen från slidan och förhindrar dem från att hålla sig kvar på dess väggar och föröka sig. Så för maximal säkerhet bör du lyssna på tillverkarna och koka skålen två gånger för varje cykel.

Ökar användningen av en skål förekomsten av infektioner??

Studier med kvinnor som använde munskydd under menstruationen visade att de inte påverkade vaginal mikroflora och urinalys. Så om du byter från tamponger eller kuddar till en skål kommer det inte att öka risken för trast, cystit eller annan könsinfektion. Men om du redan har någon form av florastörningar i början av din period - till exempel candidiasis - rekommenderas det inte att använda skålen förrän behandlingsslutet.

Kommer koppen att skada kvinnor med endometrios, dysplasi eller ektopi (ibland kallas det "cervikal erosion")?

Samma studier säger att munskydd inte på något sätt påverkar tillståndet i epitel i vagina och livmoderhalsen - och därför inte kan skada dem. ”Ingen av rekommendationerna för dysplasi eller endometrios har begränsningar för de använda hygienprodukterna. Och vad vi kallar "erosion" visar sig oftast vara en livmoderhalscancer - detta tillstånd finns hos 40% av kvinnorna i Ryssland, det är en variant av normen och kräver inte behandling, säger Tatyana Rumyantseva. Tillverkare rekommenderas dock att konsultera en läkare om att byta till skålar om du har någon form av gynekologisk sjukdom..

Finns det risk för mekanisk irritation från skålen?

Naturligtvis är detta möjligt. Till exempel kan du repa väggen i vagina med införandet av skålen (så glöm inte att arkivera naglarna). För vissa kan själva munstycket själva, utsprången på det eller kanten orsaka obehag - då är det värt att injicera det med ett vattenbaserat smörjmedel. Gynekologen förklarar att med de första användningarna, tills kvinnan har lärt sig att hantera tjocktarmen, är obehaget normalt, men om vagina skadas med införandet av skålen varje gång, måste du tänka på att byta till ett annat märke av skålar eller till och med ändra hygienprodukten. Efter de första försöken att sätta i skålen känner kvinnor vanligtvis mer obehag än när de använder tamponger, men sedan vänjer de sig och besväret försvinner. I allmänhet vill 91% av kvinnorna som har provat koppen inte längre ge upp det och rekommendera det till sina vänner.

Om kvinnor med försvagade bäckenbottenmuskler använder en munskydd
och utelämnad av livmodern?

Vanligtvis uppstår sådana problem hos kvinnor efter förlossningen - och för enkelhets skull kan du välja en större skål. Om det finns en stark prolaps av livmodern är det bättre att fråga gynekologen om det är värt att använda en skål. ”Jag har inte sett några studier om skålens påverkan på musklerna på bäckenbotten, och till och med i teorin kan jag inte föreställa mig den mekanism som orsakade försämring på grund av munstycket. Jag medger dock obehag med att använda skålar med uttalad utelämning, säger Tatyana Rumyantseva.

Är koppar kompatibla med intrauterina preventivmedel??

Många tillverkare skriver i instruktionerna: för kvinnor som har en intrauterin enhet är det bättre att inte använda skålar. Så de är återförsäkrade - vad händer om du av misstag drar ut preventivsystemet tillsammans med munstycket? Du kan andas ett lättnads ​​suck: en studie som involverade nästan tusen kvinnor visade att risken för att falla ut från den intrauterina enheten i skålanvändare inte överstiger den hos dem som väljer tamponger eller kuddar.

Är det möjligt att använda skålar för de som inte hade genomträngande sex?

Liksom när det gäller tamponger är förekomsten av en vaginal krona inte en anledning att vägra menstruationskoppar. Du behöver bara välja en mindre storlek och fokusera på dina känslor. Om du har allvarliga obehag när du inför skålen (även med fett), är det förmodligen värt det.

Kommer menstruationen att göra perioden mer smärtsam?

Nej. Tvärtom, det kan leda till lättnad för vissa: för dem som använder skålar är kramper något mindre vanliga än för dem som väljer packningar.

Är skålar lämpliga för kvinnor med böjd livmoder?

Oftare än sällan. Du kanske måste säkra dig själv packningen för första gången tills du lyckas ”hitta” skålens optimala position. Om du har en böjd livmoder vill du använda en munskydd, men det fungerar inte för dig - kontakta din gynekolog för råd.

Kan jag ha penetrerande vaginal sex när en skål sätts in?

Med de flesta skålar är detta tekniskt omöjligt. Men speciella mössor har redan dykt upp - till exempel en engångs Flex och återanvändbar Ziggy Cup - där du kan ha sex. I vilket fall som helst kommer penetrerande sex under menstruationen efter användning av skålen att vara mer bekväm än efter en tampong: de senare absorberar allt som kommer till hands, inklusive naturliga vaginalutsöndringar, som utgör cirka 35% av den fyllda tampongen. Med en kopp kan du inte vara rädd för överdriven torrhet i slidan och ha bekvämt sex direkt efter att du tagit bort den.

Rumyantseva påminner om att skålar avsedda för sex inte är en preventivmetod. Och även om menstruationen inte är den mest gynnsamma perioden för befruktningen, är risken för graviditet fortfarande där. Om du inte planerar ett barn, använd preventivmedel; Om skålen har utsprång eller en vass spets, kom ihåg att de kan skada kondomen. Och glöm inte att varna din partner om förekomsten av en skål för att undvika onödiga skador.

Hur man använder menstruationen

Vårt erfarna team av redaktörer och forskare deltog i skapandet av denna artikel och testade den för noggrannhet och fullständighet..

Antalet källor som används i den här artikeln: 27. Du hittar en lista över dem längst ner på sidan..

WikiHow-teamet med innehållshanterare övervakar noggrant redaktionernas arbete för att säkerställa att varje artikel uppfyller våra höga kvalitetsstandarder..

Menstruationskoppar samlar menstruationsflödet, men absorberar dem inte till skillnad från andra sätt för intim hygien. Skålen kan rengöras och återanvändas, vilket innebär att du kan använda en skål under lång tid. De flesta kvinnor noterar att menstruationsbägare läcker sämre och är mer praktiska att använda. För att använda skålen måste den sättas in i vagina och se till att den är korrekt installerad där. Efter det kan du gå med koppen i upp till 12 timmar, varefter den ska tas bort noggrant och tömmas. Det tar lite tid att vänja sig till skålen, men i allmänhet är skålarna hygieniska och miljövänliga..

En ekonomisk och säker menstruationskopp (kapa) för kvinnodagar

Det verkar som att i dag bara lata människor inte är medvetna om alla typer av hygienprodukter som används av kvinnor under menstruationen.

Information om detta ämne finns överallt - i TV-reklam, på kvinnors webbplatser, apotekaffischer. Men inte alla vet om ett sådant alternativ till sanitetsunderlag och tamponger, som en menstruationskopp. Menstruationen är på många sätt mer bekväm och säkrare än de mer bekanta sätten, och den kan användas många gånger.

Varför och varför du behöver en menstruationskopp?

Menstruationskoppen, eller locket, är en liten klockformad behållare gjord av silikon eller latex, som placeras direkt i slidan under menstruationen.

Om koppen är korrekt inställd, samlas all fläckning i den medan läckage och vätning utesluts. När munstycket är fullt måste det tas bort från slidan, tömmas, sköljas och placeras tillbaka.

För att underlätta extraktionen har de flesta koppar en liten "svans" på utsidan av botten. En sådan munskydd kan användas en gång på några år (det finns koppar med årlig byte och med en livslängd på upp till 5-10 år). Engångsskålar av polyeten tillverkas också..

Nu positionerar många tillverkare och säljare mössor som den senaste utvecklingen inom kvinnlig intimhygien. Men i verkligheten släpptes de första munskyddarna tillbaka på 30-talet av XX-talet.

De fick då inte bred distribution på grund av psykologiska hinder och sociala tabuer - vid den tiden fanns det inte så många damer som var så progressiva att skaffa sig ett sådant verktyg. När du använder det måste du ju inte bara röra på dina könsdelar, utan också sätta in munstycket med händerna i slidan.

Hittills har sådana tabuer nästan blivit föråldrade, och fördelarna med koppar - hygien, ekonomi, miljövänlighet och komfort - har kommit fram för konsumenterna. Som svar på efterfrågan dök också utbudet. Nu erbjuder många tillverkare silikonmössor för kvinnodagar och förbättrar dessa produkter, vilket gör dem mer praktiska och praktiska..

Känner du obehag i slidan med spänningar i den främre bukväggen? Vad är orsaken till dessa symtom? Fler detaljer

Munskydd av silikon: huvudtyper och storlekar

I de flesta fall finns silikonlock i två storlekar: stora (L) och små (S). Användningen av en eller annan storlek ska inte bestämmas av utsläppets intensitet utan av de anatomiska egenskaperna.

Så, rekommenderade kvinnor under 25 år använder endast små munskydd. Stor designad för kvinnor som är födda eller över 25 år.

De vanligaste varumärkena och storlekarna idag:

 • S - diameter 40 mm, längd 46 mm;
 • L - diameter 46 mm, längd 53 mm.
 • A - diameter 46 mm, längd 50 mm;
 • B - diameter 43 mm, längd 50 mm.
 • 1 - diameter 42 mm, längd 48 mm;
 • 2 - diameter 47 mm, längd 57 mm.
 • S - diameter 40 mm, längd 40 mm;
 • M - diameter 45 mm, längd 45 mm;
 • L - diameter 45 mm, längd 54 mm.
 • 1 - diameter 41 mm, längd 47 mm;
 • 2 - diameter 46 mm, längd 52 mm.

Fördelar och nackdelar med munskydd över packningar och tamponger

 • lönsamhet. I sig själv är silikonbricka för kvinnodagar relativt dyra, men med tiden lönar det sig detta pris. Du behöver inte köpa paket med kuddar eller tamponger varje månad, och under åren när du använder koppen kommer besparingarna att märkas mycket;
 • komfort att använda. Kvinnor som använder menstruationshattar kontinuerligt, försäkrar att koppen nästan inte känns inuti kroppen med korrekt placering. Till skillnad från packningar finns det ingen "kompress" -känsla. Till skillnad från tamponger finns det ingen övertorkning av slemhinnan;
 • det finns inget behov av att byta koppen så ofta som vattpinnar eller kuddar. Om du kan gå med en vattpinne i högst tre till fyra timmar, kan munstycket förbli på sin plats nästan hela dagen eller hela natten;
 • bekvämlighet i resor, resor osv. Det finns inget behov att ta med dig flera packningar, bara ta en munskydd. Samtidigt kan du säkert simma med henne i en damm eller pool, spela sport. Till skillnad från en tampong har munstycket inte en våt svans som kan orsaka obehag eller till och med dyka upp under en baddräkt. Till skillnad från packningar kommer koppen inte att röra sig med aktiva rörelser;
 • oskadlighet. I vissa fall kan tamponger orsaka giftig chock, inga fall har rapporterats med munskydd. Dessutom används blekt bomull vid tillverkning av tamponger och kuddar, vilket kan orsaka irritation och allergiska reaktioner. Capa är skapad av medicinsk silikon, kroppens reaktioner på den är praktiskt taget uteslutna;
 • miljövänlighet. Under hela livet använder en kvinna cirka 11 tusen kuddar och tamponger. Därefter förvandlas de alla till skräp som måste kasseras, samt förpackningar från dem alla;
 • förtroende. Koppen är fixerad på grund av effekten av att skapa ett vakuum. Med korrekt installation elimineras praktiskt taget läckor, både på dagen och på natten, under sömnen;
 • luktbrist. Capa samlar absolut all urladdning så att obehagliga lukt som följer med menstruationen är helt uteslutna;
 • med en oregelbunden cykel kan locket installeras i förväg och inte vara rädd för obehagliga överraskningar;
 • många användare noterar en förbättring av den allmänna hälsan under menstruationen.

Det finns emellertid ett antal nackdelar, på grund av vilka många kvinnor föredrar mer bekanta hygienprodukter:

 • till en början, när du använder skålen, kan det orsaka obehag, vissa kvinnor klagar till och med på smärta. Detta kan bero på felaktig storlek eller felaktig installation;
 • korrekt insättning och borttagning av en munskydd kräver vissa färdigheter. Det är inte så lätt att göra allt utan skicklighet så att inget läcker, inte orsakar smärta eller obehag och inte blir smutsigt;
 • om hygienkrav för brickans innehåll inte följs är inflammation och svampinfektioner möjliga;
 • installation och borttagning av koppen, dess tömning kräver vissa villkor. Det är nödvändigt att tvätta händerna noggrant med tvål innan och efter proceduren, tvätta själva locket. Allt detta kan vara omöjligt i många situationer - till exempel på ett tåg, under en resa till landsbygden, om menstruationens början har fångat dig på jobbet etc..

Hur du använder och förvarar din menstruationskopp?

Så de flesta bristerna i denna enkla enhet är förknippade med dess felaktiga introduktion. Om du inte vet om du kan anpassa dig till proceduren, är det svårt att bestämma om du behöver en menstruationskopp. Instruktionerna är vanligtvis fästa på locket självt. För att göra detta, koka det i flera minuter eller använd speciella steriliseringstabletter.

Innan du sätter in menstruationskoppen för första gången måste den steriliseras. Tvätta händerna noggrant med tvål innan du rör vid skålen innan du sätter i den..

Du kan, för att göra det enklare för dig själv, smörja munstycket med vattenbaserat gelfett från utsidan, men det är bättre att endast använda vatten.

Fäll koppen i hälften, pressa den med tummen och pekfingret så att den blir nästan platt. Vik sedan igen (det vill säga i slutändan att det fälls fyra gånger längs med) och pressa så mycket som möjligt. I detta formulär sätter du in skålen i slidan. Insidan kommer det att öppna på egen hand.

För att ta bort koppen bekvämt genom att känna för botten, dra inte i något fall. Kom ihåg effekten av vakuum. Tryck lätt ned botten åt sidan för att bryta vakuumet. Därefter tas koppen lätt bort.

Video: "Hur ska man sätta in och ta bort menstruationskoppen?"

När du har tömt koppen, skölj den med kallt vatten (varmt kommer att orsaka blodkoagulation, det blir svårare att tvätta). Du kan ytterligare sterilisera skålen innan du återinför den i slidan.

Var noga med att sterilisera munstycket varje gång efter menstruationens slut. Det ska bara förvaras i en bomullspåse..

Vilka nukleosidpreparat och immunmodulatorer används för att behandla cytomegalovirusinfektion kommer du att lära dig av den här artikeln..

De viktigaste kontraindikationerna för användning av NovaRing vaginala preventivmedelsring beaktas här / novaring

Menstruationskopp: vägledande pris

Silikonmössa för kvinnodagar är naturligtvis betydligt dyrare än förpackningsdynor eller tamponger - du kan ju använda det i mer än en cykel.

Kostnaden för menstruationskoppar varierar mellan 500 och 1500 rubel, beroende på tillverkaren, rekommenderad livslängd, utrustning.

Koppar kan säljas på egen hand eller med en förvaringspåse, steriliseringstabletter, gel smörjmedel, våtservetter.

Vissa tillverkare och butiker erbjuder uppsättningar av två eller flera koppar som skiljer sig i volym (för olika dagar i cykeln) eller till och med färg.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Från vilken dag du tar Duphaston för att bli gravid

Duphaston är ett läkemedel som positivt påverkar graviditetsprocessen. I det här fallet måste kvinnan noggrant läsa bruksanvisningen för att kunna få ett positivt resultat....

Varför får ont i bröstet före menstruationen och hur man lindrar ett symptom?

Många kvinnor upplever problem såsom utseendet på obehag eller smärta beroende på menstruationscykeln. Oftast inträffar sådana manifestationer när den andra fasen av cykeln....

Hur Regulon påverkar menstruationscykeln

Utnämningen av orala preventivmedel idag är inte bara ett sätt att skydda en kvinna från en oönskad graviditet, utan också en av metoderna för att behandla hormonsvikt, andra sjukdomar i reproduktionssystemet....