Tidig klimakterium - är det möjligt att sluta försvinna?

Ansvarsfrihet

Tidig menopaus diagnostiseras ofta hos kvinnor. En sådan kränkning orsakar panik, kvinnorna förlorar, de förstår inte hur de ska hantera detta och vad de ska göra. Låt oss överväga tillståndet mer i detalj, med hänsyn till dess orsaker, tecken på tidig menopaus hos kvinnor, terapimetoder.

Menopausens ålder

Under den "tidiga klimakteriet" menar gynekologer tillståndet i kvinnans kropp, i vilken det har upphört menstruationsförändringar tidigare än föreskrivs. Under året kan menstruationen vara frånvarande under flera cykler i rad, varefter de försvinner helt. Tidig menopaus utvecklas. En sådan kränkning sägs när frånvaron av menstruationsflöde noteras innan kvinnan fyller 40 år.

Normalt ligger kvinnors menopausalder i intervallet 46-54 år. När menstruationen förlorar sin regelbundenhet, blir mindre riklig, flera cykler är frånvarande, säger de början av klimakteriet. Om detta tillstånd utvecklas inom 35-40 år, diagnostiseras de med en tidig menopaus. Patologi är sällsynt - hos 1 av 100 medelålders kvinnor.

Orsaker till tidig menopaus

Orsakerna till tidig menopaus kan variera. På grund av detta utförs diagnostiska åtgärder under lång tid. Läkare upplever ofta att en kränkning provoseras av flera skäl samtidigt. Bland de främsta, provocerande faktorerna är det vanligt att skilja:

 1. Autoimmuna störningar - förekommer vid sjukdomar som diabetes mellitus, hypotyreos, sköldkörtelbete, Addisons sjukdom (binjurebarkinsufficiens).
 2. Resultaten av kemoterapi, bestrålning av radiovågor - som ett resultat av behandlingen av tumörprocesser. Den tidiga början av klimakteriet kan också orsakas av exponering för potenta läkemedel (kemoterapi), som hämmar äggstockarnas funktion.
 3. Dåliga vanor - rökning påverkar sexkörtlarnas funktion negativt. Studier har visat: 15% av kvinnor med tidig menopaus är tunga rökare.
 4. Stressfulla situationer - under överbelastning, erfarenheter, syntetiseras en stor mängd adrenalin, vilket hämmar produktionen av könshormoner hos kvinnor.
 5. Ärftlighet - provocerad av en tidig, för tidig menopaus med en defekt i sex-kromosomen som överförs genom den kvinnliga linjen.
 6. Kirurgi på reproduktionsorganen, avlägsnande av äggstockarna - menstruationsfunktionen störs helt, en konstgjord menopaus uppstår.

Tidig klimakterium - symtom

Förändringar i arbetet i det reproduktiva systemet som inträffar under klimakteriet förvärrar en kvinnas allmänna välbefinnande, vilket helt förändrar hennes vanliga livsstil. Tecken på en tidig menopaus i praktiken skiljer sig inte från de som uppträder med en snabb menopaus. De kännetecknas av en kränkning av funktionerna i hjärt-, nervsystemet och endokrina systemen.

I början av klimakteriet börjar könskörtlarna att producera hormoner i en mindre volym. Som ett resultat minskar östrogenkoncentrationen i blodet kraftigt. Direkt detta fenomen provocerar utvecklingen av motsvarande symtom:

 1. Misslyckande av rytmen i menstruationsflödet - menstruationen blir knapp, kan vara frånvarande under lång tid, gå in i en daub.
 2. Värmevallningar, ökad svettning - en kvinna under dagen märker plötsliga anfall av värme, hennes ansikte blir rött.
 3. Sömnstörning - på grund av en förändring i hormonell bakgrund störs viloläget (sömnlöshet).
 4. Vaginal torrhet - dagligt urladdning minskar i volym, en kvinna känner obehag, samlag blir smärtsamt.
 5. Brott mot urineringsprocessen - ofta registreras en ökning i urinseparationsprocesser.

Tidig klimakterium - konsekvenser

Konsekvenserna av tidig menopaus är en förändring i menstruationsfunktionen. En sådan kränkning åtföljs av följande fenomen:

 • förlänga eller förkorta cykelns varaktighet;
 • förlust av flera menstruationscykler i rad - menstruationen kan vara frånvarande i flera månader.

Sådana förändringar påverkar kvinnors hälsa negativt. Bland konsekvenserna av klimakteriet före den fastställda tidsramen:

 • destruktiva förändringar i gonaderna, inflammatoriska processer - oophorit, adnexit, cervicit;
 • livmodersblödning;
 • reproduktiv dysfunktion.

Tidig klimakterium - vad man ska göra?

Efter att ha misstänkt symptomen på denna patologi ställer kvinnor ofta frågan till gynekologen om vad som måste göras om tidig menopaus uppstår. För att bekräfta dina antaganden måste du kontakta en medicinsk institution och genomgå en konsultation. En omfattande undersökning hjälper till att fastställa orsaken till kränkningen och föreskriva den nödvändiga terapiförfarandet.

Hur man stoppar tidig menopaus?

Gynekologer säger att det är svårt att förhindra början av klimakteriet. Det är omöjligt att stoppa de redan påbörjade förändringarna. Med tanke på dessa omständigheter syftar alla åtgärder från läkare med en sådan kränkning som en tidig menopaus till att förbättra patientens allmänna välbefinnande och eliminera symtomen. Samtidigt väljs en individuell terapikurs, inklusive att ta hormonella läkemedel, fysioterapeutiska förfaranden, anslutning till diet.

Tidig klimakterium - hur man ska behandla?

Behandling av tidig menopaus hos kvinnor utförs individuellt. En lång, omfattande undersökning föregår början av den terapeutiska processen. Det fastställer direkt orsaken till förändringar i klimakteriet. Behandlingsförloppet för denna störning inkluderar:

 • ta hormonella läkemedel;
 • kostjustering;
 • träning.

Förberedelser för tidig menopaus

En tidig menopaus, vars behandling väljs uteslutande av en läkare, kan endast elimineras genom hormonbehandling. Basen för sådana läkemedel är östrogen. Den omedelbara bristen på dessa biologiska föreningar väcker symptom på tidig menopaus hos kvinnor. Dessutom innehåller läkemedlen som används i behandlingen ett andra könshormon - progesteron.

Dessa biologiska föreningar finns i olika kombinationer av läkemedel. Baserat på de erhållna resultaten väljer läkaren lämpliga läkemedel för kvinnan. Bland de som ofta används i kampen mot tidig menopaus:

HRT med tidig menopaus

Hormonersättningsterapi (HRT) är obligatoriskt om du har följande symtom:

 • värmevallningar;
 • humörförändring;
 • urinationer;
 • upphörande av menstruationsflödet före 40 års ålder.

Hormoner med tidig menopaus minskar deras koncentration i blodet. På grund av detta finns det ett behov av att ta dem tillsammans med droger. Behandlingsförloppet fastställs av läkare. I detta fall indikeras läkemedlet, dess dosering, administreringsfrekvens och användningstid. HRT har så positiva effekter på en kvinnas kropp som:

 • normalisering av blodtrycket;
 • stoppa aterosklerotiska förändringar;
 • förebyggande av benförändringar;
 • förbättra hudens elasticitet;
 • minskning av klimakteriet.

Hur man förhindrar tidig menopaus?

En sådan kränkning som tidig menopaus hos kvinnor kan enligt läkare förebyggas. Tala om hur man kan förhindra tidig menopaus, läkare rekommenderar följande:

1. Regelbunden fysisk aktivitet - träning påverkar kroppens tillstånd positivt. För sport är Pilates, gymnastik, yoga lämpliga..

2. Rätt kost. Näringsläkare rekommenderar kvinnor med en benägenhet till gynekologiska sjukdomar att minska kaloriinnehållet i rätter. Samtidigt är intaget av kött, salt och alkohol begränsat. Minska serveringsstorlekarna genom att öka måltidsfrekvensen. Kosten ska innehålla:

 • fisk
 • skaldjur;
 • mycket grönsaker och frukt;
 • mjölkprodukter.

3. Personlig hygien. En viktig roll spelas av korrekt och regelbundet uppförande av toaletten i de yttre könsorganen..

När klimakteriet börjar - hur man känner igen klimakteriet?

Panik tankar om förestående ålder fångar kvinnans hjärna långt innan klimatperioden börjar. Även 35-åriga damer i sitt presentabla utseende letar efter brister som indikerar utrotningen av kroppen.

Men var inte nervös och leta efter vad som kommer att hända förr eller senare. Det viktigaste är att förbereda sig för de oundvikliga förändringarna och försöka försena ankomsten av klimakteriet.

Vad är klimakteriet?

Termen "klimakteriet" kom till modern medicin från grekiska källor.

Dess bokstavliga översättning är steget. Ur filosofisk synvinkel är klimakteriet en speciell period i varje kvinnas liv.

Steg är de stadier som alla människor går igenom. Men en negativ inställning till detta fenomen är felaktig. Livet slutar inte med klimakteriet, det börjar gå smidigare och meningsfullt.

På fysiologisk sida är klimakteriet hos kvinnor en utrotning av reproduktionsfunktion i samband med naturliga åldersrelaterade förändringar i kroppen.

Menstruationens och könshormonernas roll hos kvinnor

Det komplexa reproduktionssystemet i den kvinnliga kroppen avgör stadierna i menstruationscykeln. De följer det neuroendokrina systemet som producerar den nödvändiga mängden hormoner.

Detta är nödvändigt för bildandet av en follikel i ägget, skyddet av fostret med möjlig befruktning och framgångsrikt bärande av barnet. Om befruktningen inte har inträffat krävs rengöring för att uppdatera kvinnliga funktioner - menstruationsflödet.

Typer och funktioner för könshormoner

Fortplantningssystemets väl fungerande mekanism beror på hormoner:

 1. Progesteron är ett steroidhormon som produceras av corpus luteum i äggstocken och binjurebarken. Denna process sker under andra hälften av menstruationscykeln. Progesteron stimulerar fästningen av ett befruktat ägg till livmoderns väggar, dess ytterligare tillväxt. Detta hormon stoppar menstruationen och förbereder kvinnans kropp för att fostra ett barn.
 2. Östrogener är en grupp hormoner som produceras av folliklarna i äggstockarna. Deras funktion är att stabilisera menstruationscykeln. Effekten av östrogener sträcker sig också till huden, talgkörtlarna, benvävnaden och vatten-saltbalansen i en kvinnas kropp.
 3. Prolactin utsöndrar hjärnans hypofysen. Hormonet går in i brösttillväxt, ökar tiden för corpus luteumfasen. Under graviditet påverkar prolaktin mogning av råmjölk och efter födseln är det ansvaret för kvaliteten och mängden bröstmjölk.
 4. Follikelstimulerande hormon är ett glykoproteinhormon som ackumuleras i den främre hypofysen. Förutom att reglera gonadernas funktion är det involverat i produktionen av östrogener. Follikelstimulerande hormon bidrar till normal ägglossning och follikelbildning.
 5. Luteotropiskt hormon produceras av hypofysen för framgångsrik produktion av östrogen och progesteron. Dess nivå stiger i en kvinnas kropp under ägglossningen för att bilda ett corpus luteum i äggstockarna. Avsaknad av menstruation och en minskning av luteotropa hormoner kan innebära början av graviditet eller början av klimakteriet.
 6. Androgener är manliga steroidkönshormoner. I den kvinnliga kroppen är äggstockarna involverade i deras produktion. De är nödvändiga för korrekt utveckling av yttre könsorgan hos kvinnor. Med en ökning av androgenens nivå minskar produktionen av kvinnliga könshormoner. Detta leder till äggstocksutveckling och infertilitet..

Vid klimatåldern minskar en kvinnas kropps produktion av alla hormoner kraftigt. Detta leder till stora förändringar i hela kroppen..

Hur lång tid är klimakteriet?

Enligt statistik byggs en kvinnas kropp om inom 2-10 år. Denna variation i varaktighet i klimakteriet beror på många faktorer relaterade till liv och hälsa..

Dessa är:

 • ålder för början av klimakteriet;
 • förekomsten av endokrina sjukdomar eller deras frånvaro;
 • kardiovaskulära systemets tillstånd;
 • styrka immunförsvaret;
 • ålder då sexuell aktivitet börjar;
 • graden av sexuell aktivitet;
 • antal graviditeter och aborter;
 • sjukdomar i könssystemet;
 • genital kirurgi;
 • känslomässigt tillstånd;
 • motion;
 • dåliga vanor;
 • livsstil;
 • diet;
 • ärftlighet.

När och i vilken ålder börjar klimakteriet?

Utrotning av ovariefunktionen börjar i åldern 37-38 år. En kvinna har fortfarande en chans att bli mamma. Men det är litet på grund av en minskning av antalet ägg och instabil ägglossning. Större förändringar inträffar efter 40-45 år.

Under denna period märker en kvinna ett fel i menstruationscykeln och en försämring av det känslomässiga tillståndet. På grund av hormonell obalans kan åldrande börja vid 35.

Och om det i det rättvisa könets liv fanns gynnsamma förhållanden, då upplevs klimaxen vid 50 år inte.

Orsaker till klimakteriet

Åldringsprocessen i kroppen börjar med naturliga hormonella förändringar. Det påverkar alla system och organ, men i första hand påverkar kvinnors sexuella apparater.

Upphörandet av follikulär utveckling, frånvaron av ägglossning och den allmänna utrotningen av reproduktionsfunktionen sker av följande skäl:

 • ökade nivåer av gonadotropa hormoner;
 • minskad östrogenproduktion;
 • oförmåga hos follikelstimulerande hormoner att stabilisera äggstocksfunktionen;
 • äggreduktion.

Hormonbrist får en kvinna till allvarliga hälsoproblem - hjärt-kärlsjukdomar och gynekologiska sjukdomar, nervsystemets störningar och andra störningar.

Vad händer klimakteriet?

Åldrande av en kvinnas kropp sker oftast på grund av naturliga förändringar. Men det finns tillfällen när klimakteriet inträffar under påverkan av externa negativa faktorer.

Typerna av klimakteriet inkluderar:

 1. Fysiologisk klimakteriet - ett normalt tillstånd hos kvinnlig kropp i ålderdom.
 2. Konstgjord menopaus inträffar efter operationen, där läkare måste ta bort livmodern och äggstockarna för att rädda patientens liv.
 3. Strålningsmenopaus utvecklas efter en strålterapikurs som används för att döda cancerceller. Om låga doser av strålning användes kommer äggstockarna att återhämta sin funktion efter ett tag.
 4. Tidig klimakterium kännetecknas av utrotning av reproduktionsfunktion hos kvinnor under 40 år. Många faktorer leder till dess för tidiga utveckling, till exempel närvaron av endokrina sjukdomar, utarmning av kroppen, sjukdomar i centrala nervsystemet.

Ett sällsynt fenomen är klimakteriet, upp till 30 år. Det förekommer hos kvinnor med äggstocksutmattningssyndrom. I det kvinnliga fostrets livmoder, inträffar en kränkning i processen att lägga folliklarna - för lite bildas. Efter att ha uppnått puberteten varje månad förlorar flickan bubblor med vätska, där det finns omogna ägg.

Symtom på klimakteriet

Hos varje kvinna kännetecknas klimakteriet med stark tidvatten när värmen sprider sig i kroppen och huden blir röd. Men inte bara detta tillstånd kan berätta om klimakteriet.

Symtom på klimakteriet inkluderar:

 • en förändring i formen av mjölkkörtlarna;
 • smärta under samlag;
 • okontrollerad urinering;
 • torrhet och förbränning av slidan;
 • håravfall;
 • förlust av hudelasticitet;
 • viktökning;
 • sömnstörning;
 • emotionell instabilitet;
 • snabb utmattbarhet;
 • anfall av hjärtklappning;
 • träningsvärk;
 • hoppar i blodtrycket;
 • lång försening av menstruationen;
 • livmodersblödning;
 • huvudvärk och yrsel.

Stadier och faser av klimakteriet

Den klimakteriska perioden varar flera år och innehåller flera stadier:

 1. Premenopause. Äggstockarna fortsätter att fungera, men på samma gång förekommer inte äggmognad och ägglossning i varje menstruationscykel. Premenopaus börjar oftast efter 40 år och varar 2-3 år.
 2. Menopaus - äggstocksfunktionen och menstruationen slutar helt. Inom ett år har en kvinna många symtom på klimakteriet.
 3. Postmenopaus avslutar processen för utrotning av reproduktionsfunktion och åldrande. Kroppen har anpassats till hormonella förändringar och stör inte längre manifestationerna av klimakteriet.

Hur man försenar början av klimakteriet?

En kvinna kan bevara ungdom, skönhet och försena ålderdomen med hjälp av ett aktivt och uppfyllande liv. Det rekommenderas att göra lätt morgonövningar dagligen, vilket kommer att utlösa många mekanismer och processer i kroppen..

Ytterligare fysisk aktivitet under dagen kommer att stödja utmärkt välbefinnande. Det kan vara en lugnande yoga eller uppmätt simning i poolen.

Climax kommer att försenas i flera år om en kvinna följer rätt diet:

 • balanserat intag av fetter, proteiner, kolhydrater;
 • ge företräde för komplexa kolhydrater;
 • äta färsk frukt, grönsaker och bär dagligen;
 • vägra kaffe, kolsyrade drycker och bakverk.

Mycket senare kommer de obehagliga symptomen på klimakteriet att kännas av en kvinna som ofta går i frisk luft, är lite nervös och slappnar av helt..

Hur man undviker tidig menopaus?

Kvinnor över 30 har ofta inte fri tid att noggrant ta hand om sin hälsa. Arbeta, make, barn, hem - dessa viktiga aspekter fyller hela hennes liv. Men för att inte möta en tidig menopaus bör du sluta tänka på din livsstil.

När allt kommer omkring tidpunkten för ålderdomens ankomst beror till stor del på hur den passerar och vad kroppen dagligen möter..

Och efter det, ompröva dina vanor och försök att göra allt för att eliminera förutsättningarna för utveckling av en tidig menopaus:

 • äta livsmedel berikade med vitaminer och mineraler;
 • i kosten bör det inte finnas rökt kött, fett- och mjölmat;
 • daglig fysisk och mental aktivitet;
 • sluta röka och alkohol;
 • besök hos gynekologen var sjätte månad;
 • sömnens varaktighet är minst 8 timmar;
 • förhindra stressiga situationer.

En kvinna kan inte överarbeta sin kropp med överdrivet fysiskt arbete och ta sig till ett emotionellt utbrott. För en god vila före sängen är en halvtimme promenader i frisk luft önskvärd.

Hur man lindrar klimakteriets symtom?

Manifestationer av klimakteriet är direkt relaterade till den hormonella bakgrunden. För att lindra symtomen bör det därför stödjas av intag av vitaminkomplex.

För att normalisera det allmänna tillståndet bör du ta följande element:

 1. Vitamin A är nödvändigt för styrkan hos ben och tänder, hudens elasticitet. Under klimakteriet ökar risken för osteoporos i kroppen. Dessutom hjälper A-vitamin att stärka immunförsvar och upprätthålla vaksamma ögon..
 2. Vitamin B2 har etablerat sig som ett ämne som hjälper till att stärka immuniteten och upprätthålla en normal ämnesomsättning. Med klimakteriet kommer en brist på riboflavin (vitamin B2) att manifestera sig i depression och ofta infektionssjukdomar.
 3. Vitamin B6 hjälper en kvinna att eliminera humörsvängningar och anpassa sig för att bekämpa för tidigt åldrande.
 4. Vitamin B7 kommer att bromsa processen för att torka kvinnlig skönhet. Biotin förhindrar torr hud, försämring av hår och naglar.
 5. Vitamin B9 är det viktigaste elementet som ansvarar för kvinnors hälsa. Det är folinsyra som kan bibehålla den hormonella bakgrunden i ett mer normalt tillstånd.
 6. Vitamin B12 normaliserar ämnesomsättningen och hjärnaktiviteten. Menopausala kvinnor kommer inte att öka övervikt så snabbt och drabbas av korttidsminnesförlust.

Efter 45 år blir den kvinnliga kroppen känslig för yttre aggressiva faktorer. Även en vanlig förkylning kan leda till allvarliga komplikationer..

För att förhindra att detta inträffar behövs också vitamin C. Det hjälper inte bara kroppen att hantera akuta luftvägsinfektioner och influensa utan konsekvenser, utan också aktiverar vävnadstillväxtprocesser..

Populära läkemedel för klimakteriet

Symtom på klimakteriet, som varar flera år, minskar avsevärt nivån och livskvaliteten för en kvinna. Läkemedlets verkan syftar till att eliminera effekterna av hormonella förändringar och obehag.

Hormonterapi

Läkare med klimakteriet känner igen hormonersättningsläkemedel. När allt kommer omkring lider den kvinnliga kroppen av brist på specifika hormoner, därför är deras artificiella analog nödvändig.

De mest effektiva hormonläkemedlen inkluderar:

 1. Atarax bidrar till normaliseringen av det psykofysiologiska tillståndet. En kvinna är mindre irriterad över bagateller, andnöd, svettningar och minnesproblem försvinner.
 2. Grandaxinum - ett läkemedel med den aktiva substansen Tofizolam. Att ta läkemedlet kan hantera neuros och kronisk depression. Grandaxin är indicerat för frekvent yrsel och blodtrycket sjunker..
 3. Sagenite är en konstgjord analog av östrogen. Läkemedlet leder inte till hormonell skakning, utan påverkar bara hjärncentralerna som är ansvariga för äggstocksfunktionen.
 4. Dermestril - plåster med ett ämne som ersätter östrogen. Läkemedlet föreskrivs för kvinnor med tidig eller sen klimakterium för att eliminera sömnstörningar, känslomässigt hett humör. Dermestril är bekvämt att använda.

Eventuella hormoner bör förskrivas av din läkare. Annars är sannolikheten för felaktig bestämning av doseringen och som en följd av uppkomsten av biverkningar hög.

Phytopreparations

Vissa kvinnor har kontraindikationer för användning av hormonersättningsterapi. Ja, och många damer vill inte ta ett stort antal kemiska läkemedel på grund av deras stora lista över biverkningar.

Därför kan växtbaserade läkemedel och homeopatiska medel vara ett utmärkt alternativ för att upprätthålla kroppen med klimakteriet. De inkluderar aktiva komponenter och enzymer som härrör från medicinalväxter..

De mest effektiva växtbaserade läkemedlen utmärks:

 1. Climaxan är en homeopatisk medicin som upprätthåller östrogennivåer. Han kan justera en kvinnas allmänna tillstånd under klimakteriet.
 2. Remens är ett botemedel med aktiva substanser. Normaliserar organens funktion som är ansvarig för frisättning av hormoner.
 3. Climactoplan är ett tysk homeopatiskt medel med en åtgärd som syftar till att lindra symptomen på klimakteriet. Läkemedlet har också en positiv effekt på kvinnors mentala och emotionella tillstånd.
 4. Klimadinon är ett växtbaserat botemedel med en komplex ersättning av östrogen. Läkemedlets aktiva substans är racimosekstrakt. Denna växt hjälper till att hantera vegetovaskulära sjukdomar med klimakteriet, som svettningar, värmevallningar, sömnlöshet.
 5. Inoclim. Sammansättningen av det fytoterapeutiska läkemedlet inkluderar sojabönsextrakt. I deras struktur finns substanser som liknar östrogener. Därför, med ett regelbundet intag av Inoclam hos en kvinna, minskas symptomen på klimakteriet.

Läkemedelsbehandling i kombination med ett väl övervägt intag av växtbaserade läkemedel hjälper till att förbättra kvinnans tillstånd och låter henne njuta av livet utan obehag och obehag.

Till dessa åtgärder för att eliminera effekterna av klimakteriet kan biologiskt aktiva tillsatser användas. Även om de inte är mediciner, kan de upprätthålla en balans mellan vitaminer och mineraler i kroppen.

Myter och sanning om klimakteriet

Kvinnor med rädsla väntar på ålderdomens inställning, enligt deras förståelse har det bara negativa konsekvenser. När allt kommer omkring, i spegeln ser du inte ett vackert och välvårdat ansikte, figuren kommer att upphöra att locka motsatt kön. Allt detta i kombination ger upphov till många rykten om klimakteriet, som är ännu mer skrämmande och störtar i depression..

Men alla myter är lätta att avlägsna:

 1. Tillkomsten av klimakteriet upphäver sexlivet. Enligt statistik inträffar en minskning av sexuell lust i klimakteriet endast hos 30% av kvinnorna. Och då beror detta inte alltid på hormonella störningar. Resten av kvinnorna fortsätter under gynnsamma förhållanden sitt fulla intima liv i flera år efter avslutad menopaus.
 2. Med övervikt är det svårare för en kvinna att överföra manifestationerna av klimakteriet. Övervikt, naturligtvis, provocerar den tidiga början av klimakteriet, men dess symtom är mindre uttalade. Detta händer eftersom fettlagret kan ackumulera östrogener. Med klimakteriet minskar kroppen produktionen av dessa hormoner, men den har fortfarande tillräckligt med reserver under en tid..
 3. Du kan inte bli gravid efter avslutad menstruation. Naturligtvis har en kvinna efter 40 år en minskad chans att bli gravid. Men frånvaron av menstruation i flera månader och till och med år betyder inte att befruktningen är omöjlig. Utrotningen av reproduktionsfunktionen sker gradvis och kan ta 1-2 år. Under den här perioden bör preventivmedel användas vid samlag, såvida det naturligtvis inte finns en önskan att bli mamma vid 50 år.
 4. Sen födelse hjälper till att föryngra kroppen. Ett födelse av ett barn efter 40 påverkar inte början av klimakteriet. Men kvinnan känner samtidigt mindre obehagliga symptom på denna period på grund av det verkade ansvaret, besvär och glädje i att ta hand om den nyfödda.
 5. Förändringar med klimakteriet kan förstöra myom. Bildningen och tillväxten av myomatösa noder sker på grund av det aktiva intaget av hormoner genom blodomloppet. När äggstockarna stoppar sin produktion av fibroider minskar bristen på näringsämnen. Men samtidigt kan hon inte helt försvinna.

Sent menopaus

Minskningen av hormonproduktionen och efterföljande symtom börjar först efter 55 år - denna funktion kännetecknar sen klimakteriet. Oftast är sådana klimakteriet karaktäristiskt för en hel generation kvinnor i samma familj.

Om det inte finns någon predisposition för detta fenomen, är det värt att kontrollera förekomsten av tumörformationer. De stimulerar kroppen att producera fler hormoner, vilket försenar början av klimakteriet.

Stagnation i bäckenorganen kan också vara ett skäl till förlängningen av reproduktionssystemet.

Vi kan skilja de uppenbara fördelarna med sen klimakterie:

 • långsiktig bevarande av benstyrka;
 • uteslutna känslomässiga manifestationer - nervositet, touchiness, tårfullhet;
 • tydligt och exakt tänkande;
 • normal sömn;
 • brist på grundläggande förändringar i utseende;
 • möjligheten till graviditet kvarstår.

Sent menopaus har många positiva egenskaper:

 • En kvinna bevarar skönhet och hälsa längre, leder en aktiv livsstil i det vanliga och sexuella livet.
 • Hon störs inte av manifestationerna av klimakteriet och de möjliga åtföljande sjukdomarna.

Sex och libido

Climax leder till en oundviklig minskning av en kvinnas sexuella aktivitet. I vissa fall försvinner en man också med en önskan att ha sex.

Sådana familjer lever ett gemensamt liv på ett mättare sätt, deras förhållande bygger på ömsesidig kärlek och respekt, tillgivenhet till barn och barnbarn.

Om situationen är sådan att mannen är i den aktiva fasen av sexdrift, och fruen inte har någon lust, börjar konflikter i familjen.

Ibland oenigheter i fråga om kön leder män och kvinnor efter 50 år till gräl och skandaler, vissa av paren bestämmer sig för att skilja sig.

Men makan måste inse att hans älskade kvinna genomgår allvarliga, oberoende av önskan, förändringar. Och om han vägrar att ha sexuellt samlag, borde han behandla sin hustrus hälsa med förståelse och sorg.

Hormonjustering

Testosteron ansvarar för sexuell lust. Brist på detta hormon leder till det faktum att en kvinna förlorar sin förmåga att bli väckt. Till detta läggs en otillräcklig östrogennivå i kroppen.

De ändrar könsorganens tillstånd:

 • torr vagina leder till mikrotrauma på slemhinnorna;
 • smärta under samlag;
 • brist på naturligt skydd av vagina från patogena bakterier och infektioner;
 • minskad klitoriskänslighet.

Med hormonell anpassning känner en kvinna en nedbrytning, och tankar om sexuell kontakt uppstår inte.

Känslomässigt tillstånd

Ålderdomens inställning och vissnande skönhet kränker idyllen i kvinnors sinne. Hon är mer och mer besatt av manifestationerna av klimakteriet, som kastar sig in i depression och depression. Negativa tankar gör det omöjligt att känna passion och lust.

Följande faktorer påverkar det känslomässiga tillståndet:

 • negativa förändringar i utseende;
 • förlust av kvinnlighet och charm;
 • förtroende för att sex och klimakteriet är oförenliga saker;
 • sexuella relationer med sin man under äktenskapens år har blivit en rutin;
 • föreslå för dig själv omöjligt att få din partner till orgasm.

Kvinnans psykoterapeutiska tillstånd förvärras om en man insisterar på sexuell kontakt och, om han vägrar, gör skandaler. Särskilt om han redan har börjat med erektionsproblem och kräver ytterligare åtgärder för att stimulera den.

Medicinska problem

Förutom menopausala förändringar i kroppen kan patologiska processer som minskar libido uppstå.

Det kan vara:

 • prolaps av bäckenorganen;
 • urininkontinens;
 • kränkning av blodflödet i könsorganen;
 • förekomsten av gynekologisk inflammation och infektioner.

Medicinska problem bör lösas snabbt, eftersom bristen på lust inte är det sorgligaste som kan vara med sådana patologier.

I klimakteriet bör sexlivet fortsätta. Men det är viktigt att ta hänsyn till de förändringar som har skett i kvinnans kropp och hennes önskan.

Intimitet i ålderdom är önskan att ha kul och dela den med din nära och kära. Måttlig sexuell aktivitet kan förlänga båda makarnas ungdomar och ytterligare stärka dem i rätt val av partner i livet.

Mänskligt liv är indelat i viktiga perioder som skiljer sig från varandra i sina fördelar och nackdelar. Menopaus betyder inte att det är dags att förbereda sig för ålderdom och död, att detta är slutet.

Menopaus får bara en kvinna att se sig omkring och förstå vad livet kan vara och hur mycket man kan koppla av och njuta av..

Men viktigast av allt, samtidigt försöka känna igen och identifiera de första symtomen på klimakteriet och använda deras korrekta behandling, dricka droger för att minska effekten av klimakteriet på kroppen och lindra dess symtom, återvända glädjen i livet. Och då åldras processen mer bekvämt och omöjligt.

Tidig början av klimakteriet: faser och orsaker

Som du vet är klimakteriet en fysiologisk process som nödvändigtvis inträffar i den kvinnliga kroppen när hon når en viss ålder. Även om processen är naturlig kan ibland en tidig början av klimakteriet inträffa, vilket oftast är förknippat med förekomsten av vissa patologier. I artikeln kommer vi att överväga vad som orsakar framkalla för tidig menopaus..

symtomatologi

Menopausala karaktärsförändringar kännetecknas av en minskning och slutligen blekning av äggstockarnas funktion samt reproduktionssystemet. Under den vanliga klimakteriet är utrotningen gradvis.

Funktionerna i den tidiga utvecklingen av klimakteriet inkluderar omstruktureringen av den hormonella bakgrunden för hela organismen. Detta åtföljs av följande symtom:

 • cykelfel;
 • alternerande "attacker" av frossa och intensiv värme som uppstår i nacken, ryggen och ansiktet;
 • tyreotoxikos;
 • sömnproblem;
 • överkänslighet;
 • obehag i slidan (brännande, klåda, torrhet);
 • ofta urinering, ofta falska önskemål;
 • snabb trötthet.

Mer information om manifestationerna av klimakteriet finns i artikeln.

Vad är den tidigaste ålder av klimakteriet? Symtomen visar sig efter 45 år, ibland kan processen börja vid 40 och till och med vid 35 år. Endogena faktorer, såsom avlägsnande av äggstockarna, andra typer av kirurgiska ingrepp, provocerar ofta utseendet..

Tidig början av klimakteriet: förutsättningar

Om tidig menopaus har kommit, med stor sannolikhet indikerar detta förekomsten av:
autoimmuna störningar;

 • konsekvenser av kemoterapi och strålning;
 • stressande situationer;
 • rökvanor;
 • operation utförd på äggstockarna;
 • genetisk predisposition.

Tänk på dessa grunder mer i detalj..

Autoimmuna störningar

Med dessa avvikelser anser kroppen äggstockarna som ett främmande organ och leder antikropparna till "kamp". Oftast orsakar överträdelser infektioner. Till exempel när det genetiska materialet i en patogen innehåller områden som liknar kroppens celler.

Autoimmuna patologier i de flesta fall över tid är sätt att förstöra äggstockarna. Med tiden störs deras arbete, symptom på tidig menopaus uppträder. I kronisk inflammationsförlopp ersätts folliklar av ärrvävnad.

Gynekologer skiljer autoimmuna störningar som provocerar utvecklingen av tidig menopaus:

 • Hypotyreoidism, tyreoidit, med en autoimmun karaktär. Medelbrist på produktionen av sköldkörtelhormon.
 • SD.
 • Addisons sjukdom.

Förekomsten av autoimmuna störningar åtföljs av följande symtom:

Effekterna av kemoterapi och strålning

När cancerbehandling utförs förskrivs kemoterapi eller strålning.

Dessa faktorer hämmar funktionen av äggstockarna, detta leder till det faktum att klimakteriet inträffar tidigare med 10-12 år.

 • illamående;
 • tidvatten;
 • aptitlöshet;
 • ofta huvudvärk;
 • spotting;
 • uppsättning kilogram (fetma).

Stress och rökberoende

Hos cirka 15% är det rökning som provocerar början av tidig menopaus.

Det tros att det är tidig klimakterium som kan förhindra utveckling av cancer i endometrium. Men hos kvinnor som röker mycket ökar sannolikheten för att utveckla maligna tumörer bara.

Ofta, långvariga nervöverspänningar och stressiga situationer undergräver kroppen, vilket provoserar ovariell dysfunktion och tidig menopaus.

Genetisk predisposition

Dessa patologier orsakar en defekt i X-kromosomen som överförs via moderlinjen. Normalt har varje kvinna ett par X-kromosomer, när man deformeras, uppstår hormonella störningar.

I närvaro av mutationer i generna i äggstockarna minskar känsligheten för FSH, vilket provocerar ett stopp eller kränkning av ägglossningen.

Patologier som leder till fullständig frånvaro av menstruation kan särskiljas, till exempel lesioner i levern, ögon orsakade av galaktosemi.

Medicinska insatser

Efter skärning av äggstockarna inträffar en överträdelse i follikulärapparaten, varför menstruationen försvinner. Detta fenomen har ett namn - kirurgisk menopaus..

Symtomen visas omedelbart:

 • hjärtfrekvensen ökar;
 • frossa visas;
 • kvinna känner konstant svaghet, trötthet.

När cystor avlägsnas från äggstockarna uppstår avvikelser i vävnaden som innehåller folliklarna. När fibroider tas bort inträffar vidhäftningar i livmodern, vilket påverkar äggstockarna. Inflammation i äggstockarna har också en negativ effekt..

Med en tidig ”avstängning” av hormonproduktionen (35–40 år) har menopausalt syndrom en svår och långvarig kurs. Hur kan man överleva den tidiga klimakteriet? Det är viktigt att identifiera dess orsaker. Detta kan endast göras av en behörig specialist, som en kvinna bör söka råd. Det är viktigt att förstå att den tidiga utvecklingen av klimakteriet hotar komplikationer i de inre organens arbete.

Hur man undviker tidig menopaus?

För att förhindra för tidig menopaus är det nödvändigt att genomföra tidiga undersökningar och utföra korrigeringsmetoder som föreskrivs av en specialist.

Om det främsta skälet är ärftlighet, kan korrekt vald behandling förlänga reproduktionsfunktioner, men det kommer inte att vara möjligt att påverka början av tidig menopaus..

När en kvinna har menstruation regelbundet, det finns inga problem med graviditeten, om släktingar inte har de angivna problemlägena, finns det inget behov att oroa sig.

Ofta med ordet "menopausalt syndrom", påminner en kvinna om uppkomsten av ofta värmevallningar, humörsvängningar, hälsostatus och övervikt. Emellertid kan dessa manifestationer i de flesta fall korrigeras om du tar mediciner som föreskrivs av din läkare.

Det är värt att notera att en stor andel kvinnor inte upplever denna symptomatologi och smidigt går in i klimakteriet. Det beror på hälsotillståndet, förekomsten av samtidigt patologier. Därför är det viktigt för kvinnor efter 40 att regelbundet besöka läkare (gynekolog, endokrinolog), vilket kommer att förlänga "kvinnlig ungdom".

7 tips för en kvinna under klimakteriet: hur man överlever klimakteriet och inte tappar dig själv

”Vid 40 års ålder börjar livet precis,” sa Katya Tikhomirova från filmen ”Moskva tror inte på tårar”. Och det är det. Vid denna ålder har vi redan erfarenhet, en förståelse för hur livet är ordnat kommer. Det blir lättare för oss att kommunicera med människor och fatta beslut inom alla livsområden, inklusive affärer. Därför avslöjar många kvinnor sig och uppnår framgång, efter att de redan har passerat 40-årsmarkeringen.


Många kvinnor avslöjar sig och uppnår framgång när de redan har passerat 40-åriga milstolpen

Här är några inspirerande exempel! Enne Burda ledde förlaget och släppte den första tidningen Burda Moden, 41 år gammal, och hanterade verksamheten fram till 87 års ålder. Som 43-åring blev Helen Gurley Brown chefredaktör för tidningen Cosmopolitan och gjorde honom världsberömd. Och vår landsmann Evgenia Stepanova gick in för professionell idrott vid 60 års ålder och blev flera världs- och europamästare i dykning. Dessa fantastiska kvinnor med sina exempel har visat att framgång kan uppnås i alla åldrar..

Varför så många kvinnor just i denna ålder förlorar troen på sig själva och på sin styrka, ge upp! De kan också förstås: det är svårt att utföra feats när kroppen börjar bete sig ovanligt eller till och med att det fungerar fel. Och den hormonella omstruktureringen är felet - klimakteriet.


Hormonjustering är ett allvarligt test för en kvinnas kropp och själ

Hos de flesta kvinnor förekommer klimakteriet mellan 45 och 55 år, men det kan börja antingen tidigare eller senare. Menopaus kallas ofta menopaus. Men från en medicinsk synvinkel är det olika begrepp. Menopaus är ett steg som fortsätter ett år efter den senaste menstruationen. Det föregås av perimenopaus (perioden då menstruationen är oregelbunden), och detta steg av postmenopaus slutar. Men ofta kombineras alla tre koncept, kallar klimakteriet eller klimakteriet.

Climax kännetecknas av en minskning av produktionen av östrogenhormoner, vilket provocerar uppkomsten av obehagliga symtom som värmevallningar, instabilt känslomässigt tillstånd, svettning, torrhet i vaginal, försämring av huden och utseendet av övervikt. Vid första anblicken verkar det inte finnas någon anledning till optimism. Men det är inte så! Vetenskapen har gått långt framåt sedan tiden för våra mödrar och mormödrar, då man trodde att det inte fanns något att göra med klimakteriet och du bara tål det.


Menopaus kännetecknas av en minskning av östrogenproduktionen, vilket provocerar uppkomsten av obehagliga symtom

Nuförtiden finns naturläkemedel tillgängliga för kvinnor, tack vare vilka manifestationerna av klimakteriet kan mjukas upp och görs osynliga. Du går bara till en annan period i ditt liv - smidigt, utan gränser, samtidigt som du behåller attraktivitet, tro på dig själv och din styrka.

Tips 1. Ändra din inställning... till allt

Det första du ska göra är att ändra din inställning till klimakteriet. Tyvärr är det vanligt att vi uppfattar denna period som åldrande och förlust av attraktivitet. Detta sätter psykologiskt press på en kvinna. Med tanke på att det på grund av hormonella förändringar reagerar på allt mycket mer akut, kan denna attityd förvärra obehagliga symtom och provocera uppkomsten av verklig depression. Och när du har ändrat din inställning till klimakteriet, tänk på ett mer globalt steg: ändra din inställning till livet i allmänhet. Acceptera tacksamt varje ny dag och öva positivt tänkande. Och du kommer att se hur världen blir snällare för dig.

Tips 2. Kom ihåg - du är vacker i alla åldrar.!

Undergå inte provokationer - menopaus betyder inte ålderdom! Utrotning gäller endast kroppens reproduktionsfunktion, medan en kvinna kan förbli attraktiv och aktiv. Om du känner psykologiskt obehag, är det dags att lära sig de metoder som hjälper till att lindra den inre känslan av att vara oattraktiv. Detta är psykoterapi, auto-träning, meditation, andningsövningar, yoga.


Yoga och enkla andningsövningar hjälper till att lindra psykologisk obehag under klimakteriet.

Tips 3. Du behöver vitaminer. Och det diskuteras inte!

Värmevallningar är ett av de första tecknen på klimakteriet som de allra flesta kvinnor upplever. Hur detta händer: du känner plötsligt het, utan någon anledning kan du svettas och rodna. Ofta åtföljs värmevallningar av panikattacker när det finns en känsla av brist på luft.


Okontrollerade värmevallningar är kända för de flesta kvinnor efter 45 år

Uppkomsten av värmevallningar förknippas med hormonell obalans. På grund av det förändras nivån av ämnen i kroppen som är ansvariga för termoregulering. De viktigaste av dem är beta-alanin och E-vitamin, därför är det nödvändigt att fylla i sin brist under klimakteriet. Ta också hand om att ta kalcium, magnesium och kalium, som i kombination har en positiv effekt på benstrukturen. När allt kommer omkring är skörheten hos ben ett av de primära problemen under denna period. Det visas inte omedelbart eftersom kalcium tvättas ur benen gradvis, men när problemet blir akut kommer det att vara för sent. Därför är det så viktigt att börja ta mineralkomplex i förväg.

Tips 4. Ät välsmakande, men rätt

Observera att vissa livsmedel ökar värmevallningar - till exempel alkohol, kaffe, kakao, kryddig eller för varm mat. Försök att komma ihåg vad du åt innan nästa värmeattack. Om du kan identifiera mönster kan du undvika de produkter som kroppen reagerar negativt på.


Värmevallningar kan orsaka undernäring. Genom att anpassa din diet kommer du att må bättre

Med tillkomsten av klimakteriet läggs också vikt. Detta är också förknippat med hormonella förändringar. Faktum är att fettvävnad kan syntetisera östrogener. Därför, när äggstockarna minskar sin produktion, försöker kroppen kompensera för bristen på östrogen genom att öka fettlagren. Detta förklarar den ökade aptiten och sugen efter högkalorifoder med ett högt innehåll av kolhydrater och fetter. Det är värdelöst att argumentera med naturen, men du kan försöka komma överens med den.

Till exempel hjälper en enkel psykologisk teknik: varje gång du vill ha en "förbjuden" kalorimåltid, försök att distrahera dig själv genom att växla till något intressant - chatta i telefon med en vän, titta på en fascinerande film, titta igenom en ny trädgårdsmagasin eller läsa en artikel om din favorit hemsida.


Det finns ett enkelt psykologiskt trick: varje gång du vill ha "förbjudna" produkter, bli distraherad genom att läsa, prata i telefon med en flickvän eller gå till din favoritwebbplats

Naturligtvis är det bättre under denna period att anpassa din diet. Försök att minimera stekt, fet, kryddig godis. Begränsa saltintaget. Koka mer i ugnen, ångad, grillad.

Tips 5. Låt inte allt driva

Berika din diet med fytoöstrogener. Fytoöstrogener är växtämnen, avlägsna "släktingar" till de kvinnliga hormonerna östrogen. En gång i kroppen ersätter de delvis riktiga östrogener, vars brist inte blir så akut - vilket innebär att de obehagliga manifestationerna av klimakteriet minskar. Om du börjar ta fytoöstrogener redan under perimenopausen kan du mildra symptomen på klimakteriet.

Naturligtvis kan du ta riktiga hormoner. Men tyvärr har hormonersättningsterapi (HRT) många biverkningar och kontraindikationer.


Varje kvinna står tidigare eller senare inför ett allvarligt val: börja med hormonersättningsterapi eller använd naturliga botemedel

Hormonala läkemedel för klimakteriet är giftiga för levern, de ökar vaskulär ton, blodkoagulering och ökar risken för hjärtattack och stroke. Hormoner är kontraindicerade vid ett antal kroniska sjukdomar. Dessutom, när du tar sådana läkemedel, måste du noggrant övervaka vissa blodantal, regelbundet dyka upp till specialister och ta tester. Det är inte förvånande att många kvinnor är rädda för hormonersättningsterapi eller helt enkelt inte kan använda den..

Fytoöstrogener är ett säkert alternativ till hormoner. De korrigerar försiktigt hormonbalansen utan att orsaka biverkningar som är karakteristiska för hormonterapi. Det finns flera typer av fytoöstrogener. Sojaisoflavoner är de mest studerade. Dessa ämnen, som normaliserar hormonbalansen, bromsar åldrandet av huden, förbättrar kalciumabsorptionen och stärker benvävnaden.


Manse-komplexet hjälper till att förebygga och lindra obehagliga symtom på klimakteriet orsakade av en minskning av östrogennivåer. Förutom fytoöstrogener (sojaisoflavoner), beta-alanin och E-vitamin, innehåller Mens också ett antal användbara mikronäringsämnen: vitamin B6 och B12, folsyra, pantotensyra, vitamin C. Läkemedlet inkluderar också den naturliga aminosyran 5-hydroxytryptofan, som förbättrar sömn och minskar aptiten, vilket förhindrar insamling av övervikt. Mer information på webbplatsen.

Tips 6. Träning är din bästa vän.

Naturligtvis måste var och en av oss lösa en miljon problem varje dag, men försök att avsätta minst en halvtimme om dagen för fysisk aktivitet. Tid för sport, träning eller till och med en vanlig promenad - det är dags för din hälsa. Många studier visar att kvinnor som leder en aktiv livsstil, lättare att tolerera klimakteriet och mindre benägna att drabbas av värmevallningar.


Försumma inte fysisk aktivitet, de kommer att ge dig en känsla av förtroende och hjälper dig att komma igenom klimaxtestet enklare.

Om det inte är möjligt att delta i en sportklubb är det inte ett problem! Tillbringa mer tid utomhus, gå, träna hemma. Förresten, yoga eller kroppsflex (andningsövningar) ger en mycket god effekt. Oavsett vilken typ av fysisk aktivitet du väljer bör det vara trevligt för dig. Annars kan du knappast göra det regelbundet och under lång tid..

Tips 7. Hitta tid för dig själv och honom.

Många kvinnor i denna ålder plågas av tanken att deras huvudsakliga syfte i livet uppfylls - barn har vuxit upp och behöver inte längre föräldraomsorg. På grund av detta förlorar de meningen med livet. Ofta, efter 40 år, försämras relationerna med sin man. Vad ska man göra? Titta på allt detta från en annan vinkel. Barn växte upp - bra! Du har nu mer tid åt dig själv och din make före din andra ungdom. Utför det med fördel: ta en promenad tillsammans mer, kommunicera med varandra, återuppliva tidigare familjetraditioner.


Efter 45 kommer andra ungdom

Om du har en karriärprioritet, har du nu tid att noga överväga vilka steg du kan vidta för att växa professionellt. Kanske finns det kunskapsområden i ditt yrke som lämnas obevakade. Tänk på fortbildning.

Du kan ägna dig åt självutbildning, träffa oftare de som delar din hobby, delta i intressanta utställningar, köpa ett prenumeration på teatern eller på bio. Du kan gå till körkurser eller manikyr, registrera dig i en dansklubb eller älskare av violer inomhus. Låt dig själv njuta av livet och njuta av det. Använd hela din livserfarenhet till din fördel. Kom ihåg att klimakteriet inträffar i varje kvinnas liv, men inte hos varje kvinna förvandlas det till en paus i livet.

Kära sju år gamla kvinnor, hur mötte du klimakteriet: kraftfullt och fullständigt beväpnat, eller tog hon plötsligt förbi dig och oroade dig? Vilka metoder har du använt för att överleva den här perioden lättare? Dela din erfarenhet, det kan vara användbart för andra kvinnor..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fuktighetskräm för vaginal torrhet i klimakteriet - grädde, gel, suppositorier, folkrecept

Uppkomsten av åldersrelaterade förändringar i en kvinnas kropp åtföljs av obehag och obehagliga symtom, varav en är vaginal torrhet i klimakteriet....

Vad man ska göra när flickan har den första menstruationen

Den första menstruationen eller menarchen - naturliga fysiologiska förändringar i det kvinnliga reproduktionssystemet under puberteten. Detta är alltid ett spännande ögonblick för en flicka....

Artikel. Ytterligare tecken på att ägglossning närmar sig

1. Äggstocksmärta. De kan kännas vid bristning av äggstocken och follikeln, när ett ägg kastas ut ur det tillsammans med vätskan börjar en intensifierad sammandragning av äggledaren, små blodkärl kan spricka, vilket kan orsaka smärta....