Bröstmastopati

Blödning

Mastopati är den vanligaste bröstsjukdomen..

Med mastopati inträffar en förändring i strukturen i körtelvävnaden, fibrös vävnad växer och cyster dyker upp, därav namnet på sjukdomen som antagits av Världshälsoorganisationen - fibrocystisk bröstsjukdom.

Mastopati är så utbredd att det ibland betraktas som nästan normen och under lång tid uppmärksammar inte symptomen på mastopati förrän de blir så uttalade att de avsevärt försämrar livskvaliteten. Mastopati är inte alls normen. Detta är en godartad tumörsjukdom, under ogynnsamma förhållanden, degenererande till en ondartad.

Vad det är?

Mastopati - fibrocystisk sjukdom - en sjukdom i bröstkörtlarna, kännetecknad av patologisk spridning av dess vävnader, smärta och ibland patologisk utsöndring.

Huvudrollen i förekomsten av mastopati tillhör progesteronbrist och en ökning av östrogennivåer med utvecklingen av hyperestrogeni, vilket leder till spridning av epitel i alveoler, kanaler, bindväv. Den ökade produktionen av prolaktin, som reglerar tillväxten, utvecklingen och funktionella tillståndet i mjölkkörtlarna, kan spela en roll..

Det finns två typer av mastopati - diffus och nodulär. Sjukdomen börjar med tillväxt av bindväv, med bildande av små prosovidny knölar och snören (diffus form). Med den fortsatta utvecklingen av sjukdomen, bildas täta noder i vävnaden i bröstkörteln, i storlek från en ärta till en valnöt (nodulär form). Den diffusa formen kan ha en övervägande del av den cystiska, fibrösa eller körtelformiga komponenten samt en blandad form (fibrocystisk sjukdom). Alla patologier i bröstet kan bidra till eller fungera som en predisponerande faktor för utveckling av cancer..

Därför är en snabb diagnos av patologin i bröstkörtlarna viktig, som bygger på bedömningen av klagomål och dina upplevelser, undersökning av bröstkörtlarna, deras palpation, ultraljud, punktering av knölar, cyster och misstänkta områden och cytologisk undersökning av punktat när man tar hemliga tryck från bröstvårtor, mammografi. Mammologisk undersökning bör utföras för alla kvinnor som kontaktar en gynekolog. Dessutom rekommenderas alla kvinnor efter 45 år att regelbundet genomgå undersökningar av en mammolog.

Klassificering

Enligt karaktären av neoplasmer och tillväxthastigheten för nya celler skiljer sig proliferativa och icke-proliferativa former av mastopati. I det första fallet ökar mängden tät bindväv ganska långsamt, och i det andra är den mycket mer intensiv. I detta avseende förvandlas ofta icke-proliferativ mastopati ofta till maligna neoplasmer och kräver därför mer noggrann medicinsk övervakning.

Följande former av mastopati skiljer sig:

 1. Fibrös mastopati är en godartad sjukdom i bröstkörteln, i vilken körtelvävnaden förflyttas och deformeras under påverkan av ett patologiskt växande bindemedel. I slutändan kan tumören överföra och täppa till körteln, vilket orsakar kvinnan obehag och till och med smärta.
 2. Fibrocystisk mastopati manifesteras genom bildandet av täta kluster av utbildningsvävnad, som under påverkan av ogynnsamma faktorer kan förvandlas till cyster.
 3. Cystisk mastopati kännetecknas av uppkomsten av neoplasmer i olika delar av bröstkörteln - cystor, som är vätskefyllda håligheter, externt begränsade av bindväv.
 4. Nodulär mastopati utvecklas på grund av långvariga förändringar i blodets hormonella sammansättning, vilket bidrar till uppkomsten av fibrösa noder i bröstkörtlarna. Denna typ av sjukdom åtföljs ofta av utseendet på andra neoplasmer: cystor, fibroadenom, lipomas, angiomas, etc..
 5. Diffus mastopati är en sjukdom som har en högre risk för degeneration till en ondartad neoplasma än de tidigare. Det skiljer sig genom att det inte påverkar en separat del av bröstet, utan hela organet.
 6. Involutionär mastopati påverkar varken bindväv eller utbildningsvävnad - i detta fall gäller förändringarna endast lagret av subkutant fett. Patologi utvecklas ofta i de nedre loberna i bröstkörtlarna, mycket mindre ofta i de övre. Involutionär mastopati orsakar en gradvis deformation av bröstet.

Körtelformer av mastopati (körtel-fibrös, körtel-cystisk) är en separat grupp av sjukdomar i vilka tätningar främst bildas från körtelvävnad. Nodlar påverkar enskilda segment av bröstkörteln och palperas lätt genom huden..

Av alla dessa är de vanligaste fibrösa och cystiska typer av mastopati, andra typer av sjukdomen (utom involverande) uppstår främst som deras komplikationer.

Symtom och första tecken

Symtom på bröstmastopati är direkt beroende av typen av mastopati, kvinnans psykologiska natur och de sjukdomar som följer med mastopati. Men det vanligaste symptomet på mastopati är tråkig smärta i bröstkörteln (speciellt med den diffusa formen av mastopati) före menstruation ("mastalgia" eller "mastodynia"), engorgement och en ökning av bröstvolymen, vilket förklaras av svullnad i bindvävnaden i bröstet. Dessa symtom finns hos de flesta kvinnor som lider av denna sjukdom (90%).

Ett annat vanligt symptom på mastopati är utsläpp från bröstvårtorna, som kan vara vita, transparenta eller till och med grönaktiga. Ett undantag är blodutflöde, som omedelbart bör konsultera en läkare.

Självundersökning hemma (genom palpation) gör att du kan identifiera små nodulära tätningar i bröstet vid diffus mastopati. Med en nodulär form kan du känna en enda formation i bröstet. Med mastopati kan lymfkörtlar (10% av fallen) i axillärregionen också öka, vilket inte kommer att vara svårt att identifiera detta självständigt under undersökningen.

Det bör skilja mellan mastopati och tecken på premenstruellt syndrom (PMS). Ofta uppfattar många kvinnor dessa symtom som ett slags "naturligt" drag, vilket inte är så. Därför, om ovanstående symtom visas, bör du omedelbart konsultera en mammolog.

Diagnostik

Vid diagnos av sjukdomen används olika metoder, vi belyser dem nedan:

 1. Palpation (palpation) av körtlarna. Denna forskningsmetod låter dig själv göra en initial diagnos, vilket ger möjlighet till tidig upptäckt av sjukdomen i fråga. Palpation i sig innebär, som anges, palpation, respektive, med dess hjälp är det möjligt att bestämma funktionerna i bröstkörtlarnas struktur, liksom att bestämma om det finns sälar i bröstet, om smärta uppträder. Läkaren palpaterar också, vilket görs för att fastställa en preliminär diagnos, följt av orientering om ytterligare diagnostiska åtgärder..
 2. Mammografi. Det består i en studie där en röntgenstråle av körtlarna tas. Mammografi gör det möjligt att fastställa även närvaron i körtlarna i små storlekar, som inte kan upptäckas under palpation.
 3. Ultraljud Med hjälp av denna procedur är det möjligt att upptäcka förändringar som bröstkörtlarna utsätts för i ett särskilt fall (diffusa, nodala förändringar). Kombinationen av denna metod och den föregående, mammografi, gör det möjligt att bestämma mastopati med största effektivitet enligt de redan diskuterade diagnostiska åtgärderna.
 4. Punktera. Det används för att studera nodulära neoplasmer. Genom att använda denna metod tillåts en relativt hög grad av noggrannhet för att bestämma arten av strukturen som är karakteristisk för noden, såväl som att utföra samtidig differentiell diagnostik (för att skilja mastopati från ett antal andra sjukdomar som är relevanta för bröstkörtlarna, till exempel kan detta beröra bröstcancer, etc.). En spruta används för punktering, introduktionen av spelet utförs i noderna i bröstkörteln, vilket görs för att ta bort dess celler och för efterföljande undersökning redan under mikroskopet.

Om det finns vissa svårigheter att diagnostisera, tillämpas ytterligare åtgärder, till exempel duktografi, doppler-ultraljud etc..

Mastopati behandling

Behandlingen av bröstmastopati väljs individuellt och beror på typen och orsaken till mastopati. Behandlingen kan vara konservativ eller kirurgisk, men börja med livsstils- och näringsförändringar..

Behandling av kvinnor med nodulära former börjar med en punkteringsbiopsi (med en tunn nål). Om tecken på dysplasi upptäcks i noden (onormal utveckling av bindvävstrukturer), rekommenderas kirurgisk behandling - sektoriell resektion eller fullständigt avlägsnande av organ (mastektomi) med obligatorisk akut histologisk undersökning av den borttagna vävnaden.

Konservativ behandling

För att reglera cykliska förändringar i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet föreskrivs hormonbehandling, som, verkande på bröstvävnaden, normaliserar den hormonella bakgrunden.

Utnämja som regel:

 1. Östrogen-progestogen orala preventivmedel (Janine, Marvelon) för kvinnor under 35 år, preventivmedel.
 2. Antiöstrogener (Tamoxifen, Fareston) - dessa läkemedel ska tas kontinuerligt i tre månader.
 3. Progestogener (Duphaston, Utrozhestan) - ska tas i den andra fasen av menstruationscykeln (från 15 till 25 dagar).
 4. Prolactinsekretionshämmare (Parlodel) - tas från 10 till 25 dagar av menstruationscykeln.
 5. Androgener (metyltestosteron) - tas från den 16: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln. Denna grupp av hormoner förskrivs sällan av läkare på grund av biverkningar (ökad vegetation i kroppen).

Hos kvinnor efter fyrtio års ålder orsakar förekomsten av samtidiga sjukdomar kontraindikationer för hormonbehandling. Varje hormonbehandling, oavsett ålder, bör utföras efter bestämning av hormonstatus.

Behandlingen av mastopati med icke-hormonella läkemedel kombineras med hormonbehandling eller utförs separat. Läkemedlen i denna grupp lokaliserar snabbt symptomen på mastopati i milda former av sjukdomen, och om en kvinna följer en hälsosam livsstil, bidrar det till den fullständiga botningen av denna sjukdom. Icke-hormonell behandling av mastopati utförs med användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (till exempel Diclofenac), växtbaserade läkemedel och vitaminer.

Den mest populära bland växtbaserade läkemedel är Mastodinon, på grund av vilken nivån av prolaktin i blodet reduceras, vilket hjälper till att eliminera onormala processer i bröstkörtlarna. Dessutom reglerar verkan av detta läkemedel menstruationscykeln och eliminerar snabbt symptomen på sjukdomen. Detta läkemedel rekommenderas för långvarig användning tills fullständig återhämtning (upp till tre månader utan paus), eftersom det inte finns några svårigheter med dess tolerans.

Om orsaken till mastopati var olika psykologiska problem, föreskrivs lugnande medel (moderwort, valerian tinkturer, etc.) som behandling. Som vitaminterapi rekommenderas långvarig användning av vitaminer i grupperna A, B, C och E samt preparat som innehåller jod (Iodomarin, jodaktiv).

Folkrättsmedel

Det är inte en oberoende metod för att bekämpa mastopati, eftersom den inte kan påverka alla delar av mekanismen för utveckling av sjukdomen. Men när de tas i kombination med läkemedel minskar de manifestationerna av mastopati, bidrar till återhämtning, normaliserar funktionen i kroppen och immunsystemet.

Titel och förväntad effektMetoden för förberedelse och mottagning
Scharlakansröd Elixir.

Förbättrar immunförsvarets funktion och har en antitumöregenskap.

Packa in aloe blad (ålder 3-4 år) i gasväv och placera i en plastpåse, men stäng det löst (så att luft kommer in). Förvara sedan i kylskåpet vid t + 4-8C i 2 veckor. För sedan sedan bladen genom en köttkvarn och pressa saften. Blanda sedan en del aloe juice med två delar flytande honung (1: 2).

Ta 1 tsk. 30 minuter före måltider två gånger om dagen. Kurs - 30 dagar.

Tallnötter skal tinktur.

Förbättrar immunförsvarets och cirkulationssystemets funktion samt sköldkörteln. Antitumoreffekt.

Häll ett halvt glas färsk tallnötskal i en halv liter vodka eller en ny partition av valnötter. Insistera sedan på en mörk och varm plats (nära batteriet eller spisen) i 10 dagar.

Ta en halvtimme före måltid i ½ -1 matsked i två kvinnliga cykler.

Burdock rotbuljong.

Minskar ödem och smärta i bröstkörtlarna, har en antitumöregenskap.

Två matskedar hackad burdockrot häll 3 koppar vatten, koka sedan och dekantera.

Ta 50-60 ml 3 gånger om dagen en halvtimme före måltiderna. Kurs - 1 menstruationscykel.

Det är bättre att inte använda populära kompresser från kålblad eller hackade rödbetor på området av mjölkkörtlarna utan att konsultera en läkare och tills resultat från alla studier är färdiga. Eftersom det gäller en malig tumör kommer denna behandlingsmetod att påskynda uppdelningen av cancerceller.

Näring och kost

Det rekommenderas att sänka fettintaget och öka fibern (färska grönsaker och frukter, fullkorn). Som ett resultat minskar effekten av östrogen på bröstkörteln..

Det är tillrådligt att begränsa det söta, mjölet och fettet, eftersom dessa produkter leder till en ökning av det subkutana fettlagret (fetma), där östrogen produceras. Det är bättre att äta mat som är rik på vitamin A, B, D, E (lever, äggula, mjölk, keso, ost, vegetabilisk olja, skaldjur, färska grönsaker och frukter med röd eller orange färg). Det är viktigt att kompensera för jodbrist i kroppen (skaldjur, jodiserat salt).

Du bör minska konsumtionen av kakao, choklad, te och kaffe, eftersom de innehåller metylxaptiner - ämnen som kan provocera utvecklingen av sjukdomen och öka smärtan.

Rätt val av behå

Varje representant för det rättvisa könet bör uppmärksamma det rätta valet av en BH, särskilt gäller detta patienter med mastopati. Bärandet rekommenderas för alla kvinnor med en sådan sjukdom i bröstkörtlarna..

Närvaron av en behå som inte passar storleken eller har en oregelbunden form leder till deformation av bröstet och dess kompression. Dessutom bidrar detta plagg till överbelastningen av den ligamentösa apparaten. Detta gäller särskilt för kvinnor med stora och sänkta bröst..

De viktigaste rekommendationerna när du väljer en BH:

 • ha stropplösa så lite som möjligt;
 • välja modeller med breda remmar (särskilt med stora bröststorlekar);
 • efter köpet, justera remmarnas längd;
 • sover inte i en behå;
 • produkten måste överensstämma med den erforderliga storleken;
 • naturlig eller absorberande vävnad bör föredras;
 • det är bättre att överge valet av modeller med en skumtätning;
 • tyget bör inte blekna;
 • bär inte en kropp längre än 12 timmar om dagen.

I vissa fall hjälper du att välja rätt bh att minska eller helt eliminera symtomen på mastopati..

Kirurgiskt ingrepp

Behandling av mastopati sker i vissa fall kirurgiskt. Operationen kan utföras genom sektoriell resektion, vilket innebär att tumören avlägsnas tillsammans med en liten del friska vävnader. Vid användning av enukleation avskalas uteslutande tumörer eller cyster..

Kirurgi indikeras i sådana fall:

 • med snabb tillväxt av utbildning i bröstet;
 • misstänkt bröstcancer, vilket framgår av biopsi;
 • om formationen i bröstet är stor (från 1,5-2 m).

Förebyggande

Ett stort antal faktorer som bidrar till utvecklingen av mastopati komplicerar utvecklingen av ett sammanhängande och enhetligt förebyggande schema.

Ändå är det möjligt att enkelt identifiera de viktigaste faktorerna som påverkar förebyggandet av mastopati: stressiga situationer (under stress, som en förebyggande åtgärd, rekommenderas att använda lugnande terapeutiska läkemedel av biologiskt ursprung - valerian root, moderwort), ett positivt sätt att tänka, en psykologiskt bekväm miljö.

Balanserad, icke-näringsrik, korrekt näring (men utan passion för en mängd mono-dieter och metoder av dålig kvalitet för att gå ner i vikt), samt förebyggande av fetma och övervikt, stödjer kroppens interna homeostas och att det reglerande neurohumorala systemet fungerar korrekt..

En av huvudkomponenterna i kosten, som negativt påverkar patientens hormonella bakgrund, är koffein. Kvinnor måste begränsa, eller bättre, helt eliminera koffeinhaltiga livsmedel från sin kost, och bör inte missbruka starkt kaffe eller te på tom mage.

Kvinnor som tar orala preventivmedel bör sluta röka. Det kommer också att vara användbart att begränsa användningen av alkoholhaltiga drycker..

En mycket viktig faktor för att upprätthålla patientens hälsa är regelbundet högkvalitativt sexuellt liv och i allmänhet all långsiktig fysisk aktivitet i kroppen.

Mastopati - hur man behandlar bröstkörtlar

Nästan sextio procent av kvinnor mellan arton och fyrtiofem år upplever obehagliga symtom på mastopati. Det åtföljs av uppkomsten av godartade formationer som lätt palperas av självundersökning, allvarlig, ibland outhärdlig smärta i bröstområdet (mastalgia eller mastodynia). Följande beskrivningar av sjukdomstyper hjälper dig att förstå vad mastopati är: hur man behandlar denna smärtsamma sjukdom.

Hembehandling

Mastopati är uppkomsten av små knölar (tumörer eller cyster) som uppstår på grund av spridning (spridning av celler) i bröstkörtlarna. Proliferation provoserar östrogen - ett hormon som frisätts under den första fasen av menstruationscykeln. Celltillväxt i sig är en naturlig process..

Hormonet progesteron, som förekommer i kroppen i den andra fasen, stoppar processen för reproduktion av celler - det är så rätt cykel går. På grund av effekterna av olika faktorer kan progesteron frisättas i en mindre mängd än östrogen, vilket leder till överdriven spridning. Om detta händer börjar formationer som orsakar smärta för kvinnan: mastopati uppstår. Videon nedan hjälper dig att lära dig mer om sjukdomen:

I mer sällsynta fall kan mastopati uppstå vid överdriven utsöndring av prolaktin, ett hormon som främjar produktion av bröstmjölk från bröstkörtlarna. Detta inträffar vanligtvis under graviditet, vid amning, när prolaktin produceras av hypofysen i stora mängder. Det finns flera fler skäl som kan bidra till förekomsten av mastopati, störa den hormonella bakgrunden:

 • Allvarliga påfrestningar som provocerar hormonell obalans.
 • Funktionsstörningar i sköldkörteln.
 • Allvarliga sjukdomar i könsorganet - infektioner, livmodersinflammation, äggstockar.
 • Oregelbundet sexliv.
 • Abort.
 • Sjuk lever.
 • Ärftlighet.
 • Skador som uppstår när du bär en bh (en för hård behå kan orsaka mikrotraumor som provocerar utvecklingen av sjukdomen).
 • Alkohol- och nikotinberoende.
 • Otillräckligt intag av jod i kroppen.
 • Olämpliga p-piller som påverkar hormoner.

När symtom på mastopati uppträder, bör du boka tid hos en mammolog, som kommer att genomföra en lämplig undersökning, diagnostisera typen av sjukdom och föreskriva rätt behandling. Folkläkemedel bör användas som ytterligare terapeutiska åtgärder och kombinera dem med den komplexa behandlingen av mastopati som föreskrivs av en specialist. Patologi med fibroadenom, som kan orsaka bröstcancer, botas vanligtvis fullständigt efter operationen.

Användningen av folkläkemedel syftar främst till att lindra smärtsamma symptom, lindra inflammation och ge antitumöreffekter. Här är några användbara recept som hjälper en kvinna att bekämpa mastopati och berätta hur man behandlar sjukdomen:

 • Behandling med råbetor. Grönsaken måste finrivas och blandas i lika stora mängder bi-honung av hög kvalitet. Applicera den resulterande salva på två kålblad, fäst dem i bröstet. Packa in kompressen ordentligt med en varm trasa, ta på en uppvärmningströja och gå till sängs. Ta av på morgonen. Kompresskursen är 1 månad.
 • Hemmagjord salva från smör och linfrö bör gnuggas två gånger i området av mjölkkörtlarna två gånger under dagen. Det bereds på följande sätt: ett halvt glas krossat frö blandas med ett halvt glas olja. Förvara salvan i kylen.
 • Alkoholtinktur av celandine. Till randen fyller du en tre-liters burk med färska blad eller torr - hälften, fyll med vodka. Insistera på en sådan folklig botemedel är nödvändig i två veckor, efter - ta tre teskedar hela dagen före måltiderna. Tinktur hjälper till att normalisera sömn, lugnar, lindrar inflammation.
 • Tinktur av flera typer av örter tagna i lika stora proportioner - celandine, sträng och röd yarrow. Två matskedar av den resulterande blandningen behöver en halv liter kokande vatten. Det tar en timme att infusera läkemedlet, sedan sila det och dricka 100 ml dagligen 2 gånger tjugo minuter före måltider i sex månader. Tinktur hjälper till med fibrom, myom.

Innan du använder yttre salvor, grönsaker i behandlingen av mastopati, var uppmärksam på om det finns utslag eller inflammation i huden - då är de kontraindicerade.

Hur man behandlar fibrocystisk mastopati

Fibrocystisk mastopati är en typ av sjukdom som förekommer oftare än andra. Det kännetecknas av flera formationer i bröstområdet..

symtom

Identifiera närvaron av sjukdomen kommer att hjälpa uppmärksamhet på de viktigaste symtomen:

 • Sälar i mjölkkörtlarna som palperas.
 • Svullnad i bröstvårtorna och bröstet före menstruation, vilket är smärtsamt.
 • Värkande i bröstet.
 • Ett mer sällsynt symptom är vattnig urladdning från bröstvårtorna i en vit, grönaktig (i undantagsfall, blodig) färg.

De flesta kvinnor som känner smärta före menstruationen anser att detta är en naturlig reaktion av kroppen eller premenstruellt syndrom, men uttalad smärta är ett av de viktigaste tecknen på mastopati..

Diagnostik

Speciella diagnostiska metoder hjälper till att bestämma förekomsten av fibrocystisk mastopati..

 • Undersökning av mammolog. Den gör en undersökning av patientens huvudsakliga klagomål, undersökning med palpation i två lägen - stående och liggande, närvaro eller frånvaro av sekret, en manuell kontroll av sköldkörteln.
 • Mammografi är en röntgenstråle av bröstet som hjälper till att se antalet formationer, deras storlek.
 • Ultraljud Denna diagnostiska procedur hjälper till att bestämma strukturella egenskaper hos formationerna..
 • Biopsi. Studien genomförs när läkaren misstänker cancer.
 • Obligatorisk gynekologisk undersökning, som gör det möjligt att identifiera inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna.
 • Hormonell forskning.

Behandling

Kvinnor möter negativa manifestationer av fibro-diffus mastopati varje dag: så hur ska man behandla det? Vid behandling av dishormonal hyperplasi (mastopati) används olika metoder:

 • Överensstämmelse med en diet som utesluter produkter som bidrar till utseendet på fibervävnad - kaffe, te, choklad, kakao. Detta kommer att bidra till att reducera smärta avsevärt, minska bröstförstoringen innan menstruationen, lindra stress. Det är nödvändigt att konsumera stora mängder vatten - minst en och en halv liter, för att undvika skadliga, feta livsmedel.
 • Vitaminförloppet kommer att förbättra immunsystemet, ämnesomsättningen, hjälper till att normalisera hormonnivåerna, att de inre organen fungerar korrekt och lugna nervsystemet. Obligatoriska vitaminer som bör ingå i komplexet - A, B, C för absorption av järn, E.
 • Diuretiska homeopatiska läkemedel. Dessa läkemedel hjälper till att minska svullnad på grund av förbättrad vätskeutsöndring, du kan ta dem dagligen i form av örtte eller under förvärringar.
 • NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) rekommenderas av läkare som en engångsåtgärd för att lindra symtomen, och inte som en del av en långvarig behandling. När smärtan börjar måste du ta en tablett med läkemedlet. Ett exempel på NSAID är diklofenak..
 • Apotekbalsam (Aisulu), salvor för att lindra smärta kommer att vara effektiva under mastopati och klimakteriet. Balsam bör tas två gånger om dagen i två matskedar, salver gnuggar också två gånger om dagen - morgon och kväll.
 • Hormonala läkemedel: Tamoxifen, som har en anti-östrogen formel, hjälper till att minska östrogennivåerna. Detta hjälper till att minska tumörer och förhindra deras utseende. Du måste ta den en tablett en eller två gånger om dagen. Ett annat läkemedel, Danazol, stoppar den ökade utsöndringen av hormoner som främjar bildandet av tumörer. Drick en tablett 2-4 gånger om dagen.
 • Korrekt utvalda preventivpiller kommer också att hjälpa till med behandlingen. Det är nödvändigt att välja läkemedel som innehåller progestogener som minskar utsöndring av östrogen.
 • Sedativa medel hjälper kvinnan att överföra behandlingen. Mastopati blir ofta en följd av allvarliga påfrestningar, så att patienten behöver lugna nervsystemet med tinktur av moderwort, valerian.
 • Med mastopati orsakad av prolaktin förskrivs läkemedel som minskar utsöndringen av detta hormon.
 • Enzympreparat (BAA) föreskrivs ibland för att rena tarmarna och normalisera matsmältningssystemet.

Du kan inte köpa läkemedel på egen hand utan att konsultera en läkare. Han kommer att förskriva en individuell behandling efter undersökning och flera tester..

Diffus

Diffus mastopati är en typ av sjukdom som inkluderar fibrocystisk patologi, såväl som körtel, fibrös och cystisk separat. Metoden för att behandla den diffusa typen av sjukdomen är densamma som för fibrocystisk patologi - detta är normalisering av den hormonella bakgrunden, en riktig diet rik på vitaminer, lugnande medel, diuretika och smärtstillande medel. Med medicinering, behandlingstid, dosering kommer att förskrivas av läkaren efter undersökning.

Roma av de klassiska symptomen på mastopati som nämns ovan, det finns flera fler tecken:

 • psykiska störningar - sömnstörningar, ångest, nervspänning;
 • tung urladdning under menstruationen;
 • försening av menstruation;
 • starka manifestationer av PMS;
 • brist på ägglossning;
 • yttre manifestationer - torr hud, dåligt hår.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder hjälper till att undvika återfall av mastopati, dess övergång till en kronisk form. Dessa inkluderar självundersökning, korrekt matintag, regelbundna undersökningar av en gynekolog, mammolog, uppmärksamhet på sjukdomens manifestationer - svullnad i bröstet, ändra form. Att följa förebyggande åtgärder i frånvaro av mastopati hjälper till att undvika sjukdomen och dess långvariga behandling..

Hur man behandlar nodulär mastopati

Ofta blir nodal mastopati en konsekvens av kursen med diffus mastopati. Det kännetecknas av en tydlig tätning, svår smärta. En nodvy av patologin kan ge upphov till bröstcancer. En vanlig åtgärd vid behandling av denna typ av sjukdom är kirurgi. Det kan vara annorlunda beroende på typen av mastopati:

 • Carpal. I detta fall pumpas vätska ut ur cysten, varefter cystvävnader skrovas.
 • Med fibroadenom. Med den avlägsnas själva tumören tillsammans med en del av bröstkörtlarna eller uteslutande tumören. Hur ser fibroadenom-mastopati ut, se bilden nedan.

Kirurgi är nödvändigt för misstänkt cancer eller vid snabb tumörtillväxt. Trots det kirurgiska måttet för undertryckning av mastopati genomförs också konservativ läkemedelsbehandling. Det är nödvändigt att normalisera kroppens processer, förbättra den hormonella bakgrunden. Detta hjälper till att undvika återfall av mastopati..

Hur man behandlar mastopati

Förutom behandling av mastopati med användning av mediciner och kirurgisk ingrepp finns det andra sätt att bekämpa sjukdomen: örtmedicin - antagande av medicinska örter, zonterapi - påverkan på biologiskt aktiva punkter. Det finns inget enda system för omfattande behandling av mastopati: en läkare kan hämta det efter en grundlig undersökning.

De läkemedel som måste tas från mastopati beror på dess typ och kommer att väljas för att bekämpa orsaken till sjukdomen. Du bör inte delta i självdiagnos och köpa läkemedel utan att konsultera en mammolog. Mastopati är en allvarlig sjukdom som kräver medicinsk övervakning och adekvat behandling..

Dela i kommentarerna vilka metoder som har hjälpt dig..

Mastopati - symtom och behandling

Vad är mastopati? Orsakerna, diagnosen och behandlingsmetoderna kommer att diskuteras i artikeln av Dr. Provotorov M.E., en mammolog med en erfarenhet av tio år.

Definition av sjukdomen. Orsaker till sjukdomen

I strukturen för bröstsjukdomar har en specifik patologi såsom fibrocystisk mastopati (nedan kallat FCM eller helt enkelt mastopati) en specifik vikt. Med denna sjukdom finns det en överträdelse av förhållandet mellan epitel- och bindvävskomponenterna i vävnaden i strukturen i bröstkörteln, såväl som ett brett spektrum av proliferativ (associerad med den accelererade bildningen av nya celler som leder till vävnadsproliferation) och regressiva förändringar. Som praxis visar är denna sjukdom ganska vanlig bland den fruktbara (produktiva) hälften av den kvinnliga befolkningen. Enligt olika författare kan upp till 70% av kvinnorna ha FCM-patologi. [1]

Mastopati är en konsekvens av hormonell obalans: huvudrollen i utvecklingen av denna sjukdom spelas av hormoner östrogen, dess metaboliter och även progesteron. Ändringar i nivån av sköldkörtelstimulerande hormon, sköldkörtelhormoner, prolaktinnivåer och många andra skäl kan också bidra till utvecklingen av sjukdomen.

De viktigaste faktorerna som leder till en obalans av hormoner:

 • tidig menarche (tidig start av menstruationscykeln) - i samband med förnyelsen av den hormonella bakgrunden är kroppen svår att snabbt anpassa sig till förändringar; detta påverkar i sin tur vävnadsstrukturen i bröstkörtlarna;
 • sen början av klimakteriet - huvudrollen spelas av långvarig exponering av hormoner (särskilt östrogen) för körtelvävnaden;
 • ingen historia av graviditet;
 • abort, vilket väcker skarpa förändringar i den hormonella bakgrunden;
 • brist på amning eller en extremt kort ammeperiod;
 • påfrestning;
 • metaboliska störningar - fetma, diabetes, leverdysfunktion;
 • störningar i det endokrina systemet - hypo- eller hypertyreos, tyrotoxikos;
 • sjukdomar i könsorganet, nedsatt reproduktionsfunktion (kvinnlig och manlig infertilitet);
 • okontrollerad användning av hormonella läkemedel, inklusive preventivmedel.

Symtom på mastopati

De viktigaste symtomen på mastopati är:

 • smärta;
 • komprimering av mjölkkörtlarnas struktur;
 • utsläpp från bröstvårtorna (kan vara transparent eller likna råmjölk - vätskan som släpps före och omedelbart efter förlossningen).

Vid palpation kan stora och små formationer med en granulär yta detekteras. [4] Smärta kan vara av annan karaktär och intensitet. Förutom ömhet i bröstkörtlarna känns engorgement, svullnad och en ökning i bröstvolymen. Smärtan kan stråla ut och spridas till armhålan, axlar och axelblad och försvinner också under de första dagarna av menstruationen. Men vissa kvinnor är ständigt besvärade av ömhet i bröstkörtlarna, oavsett menstruationscykelens fas. [8]

Smärta kan uppstå både som svar på beröring av körtlarna och i form av konstant obehag, förvärrande under menstruationen. Med sjukdomens progression blir symptomatologin ljusare, ömheten märks mer och vävnadstäthet kan redan bestämmas oavsett cykelfrekvens.

Patogenesen av mastopati

I utvecklingen av mastopati spelas en viktig roll av dishormonella störningar. Särskilt viktigt är:

 • relativ eller absolut hyperestrogenism (överskott av östrogen);
 • progesteronbrist (brist på progesteron).

Relativ hyperestrogenism åtföljs av en förändring i östrogennivåer relativt progesteron, men i sin tur är dessa hormoner fortfarande inom normala gränser. Absolute hyperestrogenia kännetecknas av en ökning av målnivån för östrogen.

Med en ökning av östrogen sker sålunda proliferation - spridning av det ductala alveolära epitelet, medan progesteron försöker störa denna process på grund av dess förmågor: det minskar uttrycket av östrogenreceptorer och minskar den lokala nivån av aktiva östrogener. Dessa egenskaper hos progesteron begränsar stimuleringen av spridning av bröstvävnad.

Med hormonell obalans (överskott av östrogener och progesteronbrist) uppstår ödem och hypertrofi av den intralobulära bindvävnaden i mjölkvävnaden i bröstkörteln, och spridning av kanalepitel leder till bildande av cyster. Vid uppkommande progesteronbristförhållanden leder en överdriven östrogenkoncentration till spridning av bröstvävnad och brott mot receptorapparaten.

Det är värt att notera att resultaten av studier av innehållet av dessa hormoner i blodplasma inte alltid kan bekräfta denna patogenetiska process. De flesta forskare lyckades upptäcka brist på progesteron i mastopati, men i andra studier var nivån inom normala gränser..

Vid utvecklingen av FCM spelar en ökning av nivån av prolaktin i blodet en lika viktig roll, som åtföljs av engorgement, ömhet i bröstkörtlarna och ödem. Dessa symtom är tydligare i den andra fasen av menstruationscykeln..

Medicinska studier har visat kopplingen mellan sjukdomar i bröstkörtlarna och könsorganen. Det konstaterades att med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen i 90% av fallen förekommer patologiska förändringar i bröstkörtlarna. Och under förutsättning att livmodermyom kombineras med adenomyos ökar risken för nodala former av mastopati.

Det bör noteras att inflammatoriska sjukdomar i könsorganen inte fungerar som en direkt orsak till utvecklingen av FCM. [3] De kan emellertid ha en direkt effekt på dess utveckling genom hormonella störningar.

Kvinnor med adenomyos och endometrial hyperplasi riskerar särskilt bröstsjukdomar.

Klassificering och utvecklingsstadier av mastopati

Inom modern medicin finns det flera klassificeringar av FCM.

För närvarande är den vanligaste av dem klassificeringen av N. Rozhkova. Den skiljer de former av mastopati som kan upptäckas på röntgenbilder och med användning av morfologiska studier. Dessa inkluderar:

 • diffus mastopati med en övervägande av den fibrösa komponenten (kännetecknad av svullnad, en ökning av interlobulär bindvävssepta, deras tryck på den omgivande vävnaden, förträngning eller fullständig överväxt av kanalens lumen);
 • diffus mastopati med en övervägande av den cystiska komponenten (en eller flera elastiska hålrum med vätskeinnehåll uppstår, vilka tydligt avgränsas från de omgivande vävnaderna i körtlarna);
 • diffus mastopati med en övervägande av den körtliga komponenten (kännetecknad av ödem och spridning av körtelvävnad);
 • blandad mastopati (i denna form ökar antalet körtel lobuler och bindvävets interlobulära septa växer);
 • skleroserande adenos (ofta dragande smärta uppstår, en tät neoplasma bildas);
 • nodal mastopati (kännetecknas av bildning av tydligt definierade noder).

Det finns en klassificering av mastopati, som är baserad på graden av spridning. FCM utan proliferation tillskrivs grad I, mastopati med epitelproliferation utan atypi till grad II, mastopati med atypisk epitelproliferation till grad III. I- och II-grader är förutgående förhållanden.

Komplikationer av mastopati

Det är viktigt att komma ihåg återfallet av patologin, som är möjlig efter konservativ terapi eller i närvaro av oupptäckta hormonella brister, suppuration av cysten och, som ett resultat, mastit, som inte tillåter att utföra operationen med en estetisk inställning. På samma gång kan grova postoperativa ärr också bidra till obehag i bröstkörteln. [9]

Bröstcancer kan också tillskrivas komplikationerna av mastopati, men det förekommer sällan.

Diagnostik av mastopati

När man kontaktar en läkare klagar patienter ofta över bröstsmärta och engorgement av en eller båda bröstkörtlarna, vilket intensifieras flera dagar före början av menstruationen. Nästan alla kvinnor upplever mild smärta innan menstruationen. Men om ömhet i bröstet är en följd av patologiska tillstånd i bröstkörtlarna, blir smärtorna mer uttalade och asymmetriska. Emellertid upplever 15% av patienterna inte smärta i bröstområdet, och orsaken till deras besök hos läkaren är komprimering i körtlarna. [7]

Diagnostik av FCM utförs i steg:

 • undersökning och palpation av bröstkörtlarna (i stående och liggande position);
 • Röntgen mammografi, ultraljud, röntgen CT, MRI; [10]
 • punktering av nodulära formationer och morfologisk studie av punktering och urladdning från bröstvårtorna (cytologisk studie);
 • hormonell bakgrundsforskning;
 • gynekologisk undersökning.

När man palperar mjölkkörtlarna är det viktigt att uppmärksamma konsistensen, närvaron eller frånvaron av snören, tätningar, volymformationer, utvärdera tätheten hos snören, deras vidhäftning till huden etc. Axilära, subklaviska och supraklavikulära lymfkörtlar måste palperas..

Mastopati behandling

Först och främst består behandlingen i att hitta och eliminera orsakerna till mastopati: nervsjukdomar, ovariell dysfunktion, gynekologiska sjukdomar, leversjukdomar etc..

De viktigaste målen för behandlingen av mastopati: att minska smärta, minska cyster och fibrös vävnad i bröstkörteln, att förhindra återkommande tumörer och onkopatologi, samt anpassa hormonstatusen (efter att ha upptäckt hormonella störningar och konsulterat en gynekolog-endokrinolog).

Om samtidigt inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet, endokrina sjukdomar (hypotyreos, nodular goiter, diabetes mellitus, etc.) förekommer i patientens kropp, måste behandlingen utföras tillsammans med en gynekolog, endokrinolog och terapeut.

Behandling av mastopati kan delas in i två huvudtyper - konservativ (läkemedel) och kirurgisk (kirurgisk) behandling. Oftast utförs konservativ behandling av IFC. I händelse av att det finns stora cyster och signifikanta tätningar som inte är möjliga för konservativ behandling eller om terapi inte lyckas, utförs kirurgisk behandling.

Konservativ behandling

Den vanliga taktiken för att hantera kvinnor som lider av mastopati utvecklades redan på 60-70-talet, så för tillfället är det inte riktigt effektivt. Nya läkemedel som introducerats i praktiken har ökat behandlingens effektivitet i det inledande skedet. Emellertid visade sig dessa läkemedel vara ineffektiva för kvinnor med fibrocystisk mastopati, i vilken historien var nära släktingar (mamma, mormor, syster, moster) som lider av bröstcancer.

Med medicinsk behandling används följande läkemedel:

 • smärtstillande icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - lindrar smärta och hjälper till att återställa sömnen;
 • vitaminkomplex - stärka immuniteten;
 • homeopatiska medel - stärka kroppens försvar;
 • antidepressiva medel och sömntabletter - är nödvändiga för depression, irritabilitet, sömnlöshet (symtom förknippade med fibrocystisk mastopati);
 • jodpreparat - det är särskilt viktigt att använda dem i det initiala behandlingsstadiet, eftersom de förbättrar sköldkörteln, bidrar till normal reproduktion av systemet och reglering av menstruationscykeln;
 • diuretika [2] - eliminera ödem i bröstvävnaden, förbättra utflödet av blod genom venerna och dess cirkulation i bröstvävnaderna. Dessa läkemedel minskar också halten kalium och magnesium i blodet, utan vilken det normala fungerar hjärt- och nervsystemet är svårt. Därför tas diuretika vanligtvis med läkemedel som innehåller kalium och magnesium..

Hormonterapi

Denna behandlingsmetod föreskrivs i komplexa fall av FCM. Normalisering av hormonbalansen syftar främst till att eliminera smärta. Stabilisering av tillståndet i endokrina körtlar och mag-tarmkanalen hjälper till att förhindra uppkomsten av nya formationer, minska storleken på befintliga och minska eller eliminera smärta. Proliferativa former av fibroadenomatos och fibrocystisk eller fibromatös mastopati svarar emellertid inte bra på denna metod för behandling..

Användning av hormonella läkemedel föreskrivs individuellt och utförs under övervakning av den behandlande läkaren. Läkemedel används i form av tabletter, injektioner eller geler som appliceras på bröstkörteln. Patienter i reproduktiv ålder kan ordineras hormonella preventivmedel. Systemhormonterapi bör utföras av en högt kvalificerad specialist som kan kontrollera hormonstatus.

Hormonterapi innefattar användning av antiöstrogener, orala preventivmedel, progestogener, androgener, prolaktinsekretionshämmare, analoger av det frisläppande hormonet gonadotropin (LHRH). Behandling med analoger

LHRH är tillämpligt på kvinnor med mastodynia (smärta i bröstkörteln) i frånvaro av effektiv behandling med andra hormoner. Gestagenens verkan är baserad på antiöstrogen effekt på nivån av bröstvävnad och hämning av hypofysens gonadotropiska funktion. Deras användning i komplex behandling av mastopati ökade den terapeutiska effekten till 80%.

För behandling av mastopati hos kvinnor under 35 år är orala monofasiska kombinerade östrogen-progestogen preventivmedel tillämpliga. Deras preventivmedel är nästan nära 100%. Hos de flesta kvinnor, med användningen av dessa läkemedel, finns det en signifikant minskning av smärta och engorgement i bröstkörtlarna, liksom återställningen av menstruationscykeln.

För närvarande används en ganska effektiv extern beredning vid behandling av mastopati. Den består av mikroniserad progesteron av växtursprung, identisk med endogen. Läkemedlet frisätts i form av en gel. Dess fördel ligger exakt i extern användning - så att huvuddelen av progesteron förblir i vävnaderna i bröstkörteln, och inte mer än 10% av hormonet kommer in i blodomloppet. På grund av denna effekt finns det inga biverkningar som inträffade när man tog progesteron via munnen. I de flesta fall rekommenderas kontinuerlig applicering av läkemedlet vid 2,5 g per brystkörtel eller dess applicering i den andra fasen av menstruationscykeln under 3-4 månader..

Icke-hormonell terapi

Metoder för icke-hormonell terapi är: dietkorrigering, korrekt val av behå, användning av vitaminer, diuretika, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som förbättrar blodcirkulationen. Nya icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel har länge använts för behandling av diffus mastopati.

Indometacin och brufen, som används i den andra fasen av menstruationscykeln i form av tabletter eller i suppositorier, minskar smärta, minskar svullnad, främjar resorption av sälar och förbättrar resultaten av ultraljuds- och röntgenstudier. Användningen av dessa läkemedel i den glandulära formen av mastopati indikeras särskilt. För de flesta kvinnor kan dock homeopati eller örtmedicin räcka..

Konservativ behandling av mastopati bör inte bara bestå av långvarig användning av lugnande medel utan också vitamin A, B, C, E, PP, P, eftersom de har en gynnsam effekt på bröstvävnaden:

 • Vitamin A minskar cellproliferation;
 • E-vitamin ökar effekterna av progesteron;
 • vitamin B minskar prolaktinnivåerna;
 • Vitamin P och C förbättrar mikrosirkulationen och minskar lokalt bröstödem..

Eftersom mastopati betraktas som en prekancerös sjukdom krävs långvarig användning av naturliga antioxidanter: C-vitaminer, E, betakaroten, fosfolipider, selen, zink.

Förutom vitaminer och lugnande medel, visas patienter som tar adaptogener som varar från fyra månader eller mer. Efter en fyra månaders kurs avslutas användningen av läkemedlet under en period av två månader, och sedan återupptas behandlingscykeln i fyra månader. Totalt ska minst fyra cykler genomföras. Således kan en fullständig behandlingskurs ta ungefär två år..

Dietmat

Vid behandling av mastopati är det nödvändigt att etablera matsmältningssystemet. [1] Därför kan återhämtningen påskyndas genom att följa en speciell diet. För att göra detta är det nödvändigt att minska kaloriintaget på grund av avstötning av kolhydrater. Först och främst är det viktigt att bli helt av med användningen av lätt smältbara kolhydrater (socker, honung, sylt och mjölprodukter) och öka andelen konsumerade grönsaker, osötade bär och frukt.

Vid mastopati, som utvecklats till följd av problem med sköldkörteln, är det nödvändigt att begränsa användningen av kötträtter, eftersom protein stimulerar utsöndring av sköldkörtelhormoner, på vilket nivån för det kvinnliga könshormonet - östrogen beror.

Om mastopati uppträdde mot bakgrund av hypertoni, är det nödvändigt att begränsa intaget av fetter, särskilt smör och fett för att minska hormonstimulering av bröstet.

För att förse kroppen med den nödvändiga mängden kalcium, som reglerar hormonkörtlarnas funktion och har en antiinflammatorisk och antiödematös effekt, bör kefir, yoghurt och keso användas. Det rekommenderas bland annat att inkludera skaldjur som innehåller jod - fisk, bläckfisk, räkor och tång i kosten. Detta spårämne finns också rikligt i valnötter och svamp..

Utöver den allmänna behandlingen, kan du också ta växtbaserade avkok, som hjälper till att förbättra sömn och smärtstillande, har en diuretisk effekt, som innehåller jod och andra användbara element..

Kirurgi

Om den konservativa behandlingen av mastopati inte har gett resultat, måste patologin elimineras operativt. [6] Kirurgiskt avlägsnande av påverkad vävnad föreskrivs i följande fall:

 • snabb tillväxt av neoplasmen;
 • omöjligt med läkemedelsbehandling i samband med diabetes;
 • malign degeneration av mastopati upptäckt genom biopsi;
 • genetisk predisposition för bröstcancer.

Under operationen avlägsnas en separat sektor av mjölkkörtlarna, i vilka cyster och sälar finns (sektoriell resektion). Operationen varar 40 minuter under generell anestesi..

Efter operationen förskrivs antibiotika och vitaminer. Vid behov tas anestesi och lugnande medel tas. Hormonterapi kan användas för att förhindra återfall. I detta fall måste patienter hantera behandlingen av den underliggande sjukdomen, vilket orsakade en obalans av hormoner.

Med stora cyster är laserkoagulering av dessa formationer möjlig. Denna teknik är ganska ung och inte utbredd på grund av dyr utrustning. För denna procedur används en modern BioLitec-laserapparat som tillåter koagulering av cystisk bildning utan snitt och anestesi. Med detta förfarande finns det ingen risk för infektion, att vara i en stationär enhet krävs inte.

Termiska procedurer, inklusive fysioterapi, rekommenderas inte vid behandling av FCM, eftersom de kan förbättra inflammatoriska processer.

Prognos. Förebyggande

En gynnsam prognos beror på ett snabbt besök hos en specialist mammolog, periodiskt ultraljud i bröstkörtlarna. Allt detta hjälper till att skydda mot de obehagliga konsekvenserna av patologierna i mjölkkörtlarna. Var inte rädd för symtomen på sjukdomen och dess behandling, du bör vara rädd för konsekvenserna. Mastopati kan passera utan spår, detta kräver bara uppmärksamhet på din egen hälsa. [5]

Det är värt att komma ihåg att övervikt är en föregångare av många hormonella störningar. Om en kvinnas klädstorlek efter 50 år har förändrats från den 50: e till den 56: e, bör detta betraktas som en varning om faran från en persons hormonsystem. Detta indikerar i sin tur behovet av undersökning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationscykelfel

Senaste uppdatering: 04/02/2020Innehållet i artikelnEtt sådant problem som ett menstruationscykelfel är bekant för nästan alla kvinnor idag. Medicin förknippar isolerade fall med stress eller klimatförändringar, och det rekommenderas starkt att du hanterar problemet med regelbundna avbrott i menstruationen med hjälp av en behörig läkare....

Trast under graviditeten - behandling med officiella och folkliga läkemedel

En sällsynt kvinna är gravid utan problem. Halsbränna, illamående, toxikos, ödem - detta är bara en liten lista med ofta gravida kamrater....

Hur man känner igen symptomen på livmodern endometrios?

Endometrios är en patologi för en kvinnas inre organ, uttryckt av vävnad på dem, liknande endometrium - vävnaden som foder livmodern inifrån.Endometrium och dess strukturFör att förstå sjukdomen fysiologi, är det nödvändigt att bestämma begreppen "menstruation" och "endometrium"....