Symtom, orsaker och behandling av tidig menopaus, metoder för att förebygga klimakteriet

Intim

Vad är en tidig menopaus? Om en kvinnas menstruation av olika skäl slutar ganska tidigt (frånvarande i 12 månader) kallas detta tillstånd tidig menopaus.

Det är helt normalt när klimakteriet börjar hos en kvinna som är 47–53 år. I händelse av att menstruationen upphör innan 45 år, anses den tidigt. Detta villkor är som regel resultatet av brott i en kvinnas kropp. Normen är tidig menopaus anses endast i sällsynta fall, medan ärftliga faktorer blir orsaken till dess förekomst.

Huvudsakliga skäl

Så varför kommer den tidiga klimakteriet? I den kvinnliga kroppen inträffar hormonella förändringar individuellt. Men för tidig menopaus utvecklas ofta på grund av förekomsten av en sjukdom. Enligt statistik börjar klimakteriet i medelåldern från 100 kvinnor med endast 1. Dessutom ökar förekomsten varje år.

Hos kvinnor 40–45 år undertrycks äggstokkarna hormonell aktivitet ganska tidigt, vilket indikerar en tidig menopaus. För tidig menopaus är fallet när det inträffar mellan 35 och 40 år. Detta är den tidigaste ålder av klimakteriet. Men samtidigt kan det komma tidigare (sällsynta fall). Detta kan bero på förekomsten av en cancer i en kvinna eller av avlägsnandet av äggstockarna av olika skäl..

Om klimakteriet började hos en trettio år gammal kvinna, bör hon i detta fall genomgå behandling. Detta är dock extremt sällsynt. Svårighetsgraden av konsekvenserna av sjukdomen är direkt relaterad till tiden för dess förekomst. Ju tidigare hon dök upp, desto hårdare blir konsekvenserna.

Orsakerna till tidig menopaus hos kvinnor är ganska olika, men de flesta av dem påverkar äggstockarna och orsakar skador som inte kan elimineras:

 1. Det finns kvinnor med en genetisk abnormitet. Det är hon som orsakar klimakteriet i tidig ålder. Forskare har upptäckt två liknande gener. Äggvävnad i närvaro av sådana genetiska mutationer förlorar sin känslighet för FSH (follikelstimulerande hormon), vilket resulterar i en fullständig upphörande eller frånvaro av ägglossning. I närvaro av en genetisk avvikelse i familjen kan en tidig menopaus uppstå hos mormor, mor, döttrar etc..
 2. Det finns ärvda sjukdomar som kan orsaka både tidig menopaus och andra symtom. Till exempel, om en kvinna har galaktosemi påverkas hennes lever och hjärna, och grå starr utvecklas också (öppenhet i ögonhinnan förvärras). Och hon har också amenorré (frånvaro av menstruation). Hos patienter med blefarofimos påverkas ögonen, och äggstocksutarmning inträffar före förfallodagen.
 3. Dessutom kan tidig menopaus hos kvinnor inträffa vid operationer på bäckenorganen - rör, äggstockar eller livmodern. När en ovariecyst avlägsnas uppstår skador på en aktivt fungerande vävnad med folliklar. Om livmoderfibrer tas bort börjar en vidhäftningsprocess som bland annat påverkar gonaderna. Orsaken till sådana klimakteriet kan också vara en mikrobiell (aseptisk) inflammation som inträffar efter operationen. Dessutom kan kroniska ovariella inflammatoriska sjukdomar (salpingoophoritis) påverka detta..
 4. Användning av strålterapi för att bota en cancertumör. I händelse av att en ondartad tumör påverkar livmodern eller organen i närheten, och kvinnan fick en total strålningsdos på 6 Gray, leder detta till skador på äggstockarna och detta är irreversibelt. I händelse av en olycka i en produktionskärnanläggning observeras en liknande situation. Om strålningsdosen är mycket mindre, hur allvarliga konsekvenserna kommer att vara direkt relaterade till hur gammal kvinnan är, liksom exponeringen för strålning och andra faktorer.
 5. Vid behandling av cancer i vilken lokalisering som helst med kemoterapeutiska medel är en tidig menopaus också möjlig. Faktum är att sådana läkemedel förorsakar uppdelningen av celler som snabbt multiplicerar, både cancer och folliklar. Dessa läkemedel har också en skadlig effekt på dessa celler, vilket leder till att de förstörs.
 6. Autoimmuna sjukdomar kallas när kroppen på grund av ett fel i immunsystemet anser sina egna celler som främmande. Som regel händer detta vid sjukdomar orsakade av infektion, och patogenen (virus eller bakterier) måste ha en sektion i det genetiska materialet som liknar cellerna i kroppen själv. Addisons sjukdom med binjureskador, vissa typer av hypotyreos (minskad sköldkörtelaktivitet), typ 1 diabetes mellitus är alla autoimmuna sjukdomar. Med dessa sjukdomar påverkas äggstockarna också. Det händer att bara gonaderna är mottagliga för autoimmuna effekter. I detta fall utvecklas kronisk inflammation, där ärrvävnad tar plats i follikeln.
 7. Det finns ett stort antal kvinnor i vilka läkare inte kan fastställa de exakta orsakerna till klimakteriet i tidig ålder. För närvarande är forskarna benägna att tro att infektioner orsakade av olika virus som en kvinna lidit tidigare kan vara skylden för detta. Faktum är att virala partiklar är inbäddade i kroppens celler. Samtidigt manifesterar de sig inte på något sätt, men sådana partiklar kan förstöra follikulära celler, och processen sker gradvis.

Symtom på tidig menopaus hos kvinnor

En minskning av östrogen leder till symtom på tidig menopaus i den kvinnliga kroppen. På grund av något av ovanstående skäl kan äggstockarna minska eller helt stoppa frisättningen av östrogen, androgen och progesteron i kroppen.

Hypotalamus, såväl som hypofysen, börjar som ett resultat producera mer gonadotropa hormoner för att stimulera funktionen hos parade organ. Äggstockarna blir emellertid immuna mot dem, vilket leder till en minskning av antalet progestiner såväl som östrogener. Som ett resultat av detta förändras kvinnans välbefinnande medan det finns andra manifestationer.

I den kvinnliga kroppen kan de första symptomen på klimakteriet i tidig ålder uppstå inom 2-4 år. Dessa inkluderar:

 1. Oregelbundna perioder. Oftast blir cykeln längre, men dess minskning kan också inträffa och volymen av utsöndringar förändras också. Mellan menstruationen kan en paus pågå i flera månader, medan ägglossning inte alltid inträffar. På olika dagar av cykeln kan blodiga utsläpp förekomma, medan de i vissa fall är rikligt. Med tiden stoppar menstruationen helt.
 2. Tidvatten och ökad aktivitet av svettkörtlar. Sådana tecken på tidig menopaus manifesteras oftast hos kvinnor som är 30 år gamla. Bröstet, nacken och ansiktet blir rött och det verkar vara omgivet av värme. En kvinna känner ångest, det kan vara svårt att andas. Då känns hon väldigt trött och en kall svett visas. Denna process varar inte längre än 4-5 minuter och upp till 50 repetitioner kan räknas per dag. Särskilt ofta observeras tidvatten på natten. Svårighetsgraden av klimakteriet beror på frekvensen av värmevallningar (ju oftare, desto starkare är syndromet). Kryddig mat, hög lufttemperatur och mycket snäva kläder kan provocera deras utseende..
 3. Förvärring av känslomässiga manifestationer. Som ett resultat av att produktionen av östrogen upphör, finns det en minskning i volymerna av noradrenalin, såväl som serotonin. De tillhandahåller nämligen en person med gott humör och normaliserar den psykologiska uppfattningen. Ett enzym som hjälper dem att smälta börjar också undertrycks. Därför är de första symtomen på tidig menopaus: nästan konstant missnöje, irritationsblinkar, samt tårar som uppträder utan någon uppenbar anledning. Detta kan leda till depression..
 4. Sömnstörning. Nästan 50% av kvinnorna tvingas hålla sig vakna på natten. En minskning av volymen av könshormoner är orsaken, inklusive en minskning av produktionen av melatonin. Det är han som är ansvarig för sömnens kvalitet. Med en minskning av mängden melatonin blir sömn ytlig och rastlös. Detta symptom leder till en ökning av psykoterapeutiska manifestationer..
 5. En ökning av mängden fettvävnad. Sådan vävnad kan producera östrogen. En ökning av mängden fettvävnad är en skyddande reaktion av kroppen mot stress som uppstår när östrogenproduktionen stoppas. En ökning av övervikt inträffar också på grund av undernäring (vilket tidigare inte skulle leda till sådana konsekvenser) och en minskning av fysisk aktivitet. Med klimakteriet, som uppträder vid 30 års ålder, utgör dessa symtom en särskild hälsorisk. Vid övervikt utsätts hjärt- och kärlsystemet för tung belastning, det påverkar också det endokrina systemet och andra symtom på tidig menopaus förvärras..

Möjliga konsekvenser och komplikationer

Om tidig menopaus har ganska allvarliga manifestationer, kan detta leda till patologiska förändringar i den kvinnliga kroppen, som ofta är irreversibla. Vilka är konsekvenserna av tidig menopaus:

 1. Åldrande av huden. När östrogenproduktion inte sker, störs metaboliska processer i kroppen. Lipidcirkulationen i vätskan påverkar huden. Mängden producerad kollagen, som är ansvarig för hudens elasticitet, minskar kraftigt, varför de blir dehydratiserade, torra. Som ett resultat bildas rynkor för tidigt. Det påverkar också negativt hårets, naglarna, som tunnas och blir spröda..
 2. Slemhinnorna blir torra. Mest av allt detta påverkar könsdelarna, men torrhet observeras i ögonen såväl som i nasopharynx. Torra slemhinnor i vagina orsakar mycket besvär. Det känns svår klåda, obehag och det finns också en rodnad i ytan. Under samlag ökar sannolikheten för skada på den tunnare slemhinnan och utvecklingen av infektion.
 3. Problem med urinering. På grund av brist på östrogener blir både väggarna i urinblåsan och sfinktern mindre elastiska, de sjunker. Detta leder till ofta urinering, och även under rörelse förlorar kvinnan förmågan att behålla urin. Dessutom gör bristen på östrogen kroppen mer sårbar, så den förlorar förmågan att bekämpa patogena bakterier. Svårigheter att urinera är ofta förknippade med cystit eller andra infektioner. Att vara överviktig kan också bidra till inkontinens..
 4. Osteoporos. En normal mängd kalcium i benen kan endast upprätthållas om det finns en viss mängd östrogen i kroppen. Dess brist leder till att skelettet blir mer ömtåligt och därför ökar sannolikheten för skada. Det är också ett verkligt hot att bli handikappad..
 5. Atherosclerosis. På grund av det låga östrogeninnehållet ökar mängden kolesterol i blodet avsevärt. Det kan fästas vid vaskulära väggar, på grund av vilket det finns en kränkning av blodflödet, och detta påverkar hjärtmuskelns och hjärnans arbete negativt. Det kan också orsaka diabetes.
 6. Arteriell hypertoni. Fartyg som är i dåligt skick är orsaken till högt blodtryck, yrsel och sannolikheten för hjärtattack och stroke ökar. I detta tillstånd kan varje fall orsaka ett brott som kommer att läka under ganska lång tid..

Hur man behandlar tidig menopaus

Hos kvinnor på 30 år behandlas denna typ av klimakteriet med hormonersättningsterapi. Detta innebär att med hjälp av specialläkemedel fylls mängden hormon som kroppen saknar..

Utöver det faktum att livskvaliteten som en följd av en sådan behandling förbättras markant, hjälper det också till att undvika vissa komplikationer.

Det är möjligt att behandla tidig menopaus hos kvinnor med icke-läkemedels- och läkemedelsmetoder..

Vid icke-läkemedelsbehandling används avkok och infusioner gjorda av medicinska örter. Det rekommenderas också att inkludera livsmedel som innehåller östrogen i din diet. Östrogen innehåller till exempel soja och andra produkter som tillverkas på basis av det..

Vid menopaus i en tidig ålder rekommenderas det att ta mediciner, som inkluderar progestogen, samt östrogen. Med hjälp av dem utförs medicinsk behandling av tidig menopaus hos kvinnor. Östrogen bidrar till förbättring av hormonberoende cellstrukturer. Ett progestogen tillåter inte stark spridning av livmoderns livmodersystem, och förhindrar också bildning och utveckling av maligna tumörer.

Kombinerade mediciner: rigevidon, diane-35, mercilon, novinet och andra.

Dessa kvinnor har en ganska hög risk för osteoporos. I detta avseende måste de för förebyggande syften ta ett vitamin-mineralkomplex, där de måste vara närvarande:

 1. Bisfosfonater: pamifos, pmidronat, syndronat, osteomax, fosamax, bonefos, aredia, minne, loron och andra.
 2. Kalciumföreningar Benvävnaden stärks på grund av dess mättnad med kalcium. Beredningar: kalciumsilikat, kalciumkarbonat, vitacalcin och andra.
 3. Vitamin D. På grund av detta regleras metabolism av kalciumfosfor. Preparat: vigantol, aquadetrim, alphaol och andra.

I den komplexa behandlingen används också folk- och homeopatiska medel, fysioterapi, vattenterapi, spa-behandling samt korrekt utvalda övningar..

mediciner

Huvudgruppen för behandling av klimakteriet i tidig ålder inkluderar hormoner. Det bör komma ihåg att den kvinnliga kroppen i detta fall behöver både ett progestogen och östrogen. I detta avseende är det nödvändigt att ta en komplex beredning eller 2 monoterapi.

Ta från dag till dag 0,01 till 0,06 mg mikrofollin. Den exakta dosen bör anropas av läkaren som behandlar. Detta läkemedel är kontraindicerat hos kvinnor som har en malign tumör (eller det finns misstankar om dess närvaro), i närvaro av individuell intolerans mot de enskilda substanserna som ingår i kompositionen, med inre blödningar. Och även när en kvinna har en tendens till att blodproppar förekommer.

Progesteron ordineras till patienten i form av injektioner, medan den dagliga dosen är 5 mg. Injektioner ges varje dag. Vid tidig menopaus bör detta läkemedel användas tillsammans med de läkemedel som innehåller östrogen.

Det är förbjudet att ta detta läkemedel mot cancer i bröstkörtlarna och reproduktionsorganen, för allvarlig leverdysfunktion, i närvaro av en tendens till uppkomsten av blodproppar.

Glöm inte att du behöver dricka det med tillräckligt med vatten när du tar rigevidon. Det ska tas varje dag för en tablett och detta ska göras samtidigt. Du kan inte hoppa över ens en mottagning.

Detta botemedel är kontraindicerat för en historia av cerebrovaskulära och kardiovaskulära patologier, för en malig tumör, för allvarlig leverskada, för svår hypertoni, i närvaro av en tendens till blodproppar, och i vissa andra fall.

I vissa fall utförs symptomatisk behandling. I ett deprimerat tillstånd måste du ta antidepressiva medel, till exempel: Hydroxyzin, Phenazepam, Gidazepam, Benactizin, Klobazam, Meprobamat. Med en ökning av blodtrycket används antihypertensiva läkemedel (Losartan, Enam). I närvaro av distraherande nervositet och sömnproblem används lugnande medel, till exempel: Persen, Atarax, Phenibut, Afobazol, Novopassit, Adaptol, moderworttabletter.

Från osteoporos för profylaktiska ändamål, utnämning av vitamin-mineralkomplex: med vitamin D - Vigantol, Aquadetrim, Alfadol; bisfosfonater - Pamidronat, Bonefos, Sindronat; kalciuminnehållande medel - kalciumsilikat, kalciumkarbonat, Vitacalcin.

Folkrättsmedel

För behandling av klimakteriet i tidig ålder använder folkmedicinska medicinska örter som regel. Nedan finns några effektiva recept..

Det första receptet:

 1. Vid 1 msk. En stor sked av livmodern tas i vatten. Häll gräs i nykokt vatten.
 2. Få infusionen beredskap med ångbad eller långsam eld. Vänta en fjärdedel efter att vätskan kokar..
 3. Ta bort behållaren från kaminen och vänta 4 timmar.
 4. Vätskan ska filtreras. Du måste ta en stor sked 4 eller 5 gånger om dagen. Kursen varar i tre månader.

Det andra receptet:

 1. Häll 2 msk i behållaren. vodka eller alkohol och häll i gräset i livmodern i torkad form i mängden 50 gram.
 2. Tätt stängd behållare ska förvaras på en mörk plats i 21 dagar..
 3. Drick 3 gånger om dagen från 15 till 30 droppar. Kurs - 3 månader.

Det tredje receptet:

 1. Du behöver torkad och krossad rhizom av den röda borsten. En stor sked gräs ska hällas i 1,5 msk. kokande vatten.
 2. Flytta behållaren till en liten eld, och när vätskan börjar koka, vänta 5 minuter.
 3. Ansträngd vätska ska tas 3 gånger om dagen, 100 gram.
 4. Det rekommenderas att dricka läkemedlet på tom mage (en kvarts timme före en måltid). Om du vill, lägg sedan en liten sked honung i glaset med produkten för sötma.

Fjärde receptet:

 1. Häll den torkade rhizomen av den röda borsten i en mängd av 50 gram i en behållare och häll 0,5 l vodka eller alkohol i behållaren.
 2. Placera en tätt stängd behållare på en mörk plats i 30 dagar.
 3. Du måste dricka läkemedlet 3 gånger om dagen, medan en enda dos är från 30 till 40 droppar. För att få en bättre effekt, dricka drogen på tom mage (30 minuter före en måltid).

Femte recept:

 1. Häll 200 g nykokt vatten i en behållare och häll 15 g vit mistel.
 2. Vänta 2 timmar tills innehållet i behållaren infunderas..
 3. De dricker drogen 3 gånger om dagen i en stor sked. Det ska tas på tom mage (15-20 minuter före en måltid).

Förebyggande åtgärder

Förebyggande av klimakteriet hjälper till att undvika början av klimakteriet:

 1. Efter att puberteten inträffar eller sexuell aktivitet börjar måste varje kvinna säkert minst en gång på 6 månader komma till en kvinnlig läkare för en rutinundersökning.
 2. Det är mycket viktigt att följa HLS (hälsosam livsstil). Begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker, utesluta rökning och ta droger.
 3. Försök att undvika stressande situationer..
 4. Ät rätt. Kosten bör innehålla livsmedel som innehåller ett stort antal vitaminer, mineraler och spårämnen. Försök att inte äta mat som innehåller konserveringsmedel, smakförstärkare, stabilisatorer, färgämnen. Försök också att utesluta halvfabrikat från dieten, snabbkokta livsmedel och de som innehåller GMO.
 5. Kontrollvikt. Att vara överviktig kan påverka hälsan avsevärt. Climax i en tidig ålder kan börja på grund av närvaron av övervikt.
 6. Gör sport. Det måste emellertid komma ihåg att alltför stora laster är oacceptabla, särskilt under menstruationen.
 7. Undvik överhettning och hypotermi.
 8. Försumma inte personlig hygien.
 9. Försök att förhindra promiskuösa samlag. Helst bör det bara finnas en sexpartner, och kvinnan bör veta med säkerhet att han är frisk. I detta fall minskar risken för att få en infektion som bara överförs genom sexuell kontakt..
 10. Det är nödvändigt att ge kroppen full vila.

Tidig klimakterium

I de flesta fall visas de första manifestationerna av klimakteriet hos en kvinna ungefär 50 år. De senaste åren talar de emellertid allt mer om en tidig menopaus, vars symtom förekommer före 45 års ålder. Detta kan bero på dålig ekologi, ärftlighet, tidigare gynekologiska och endokrina sjukdomar. Du kan bekämpa tidig klimakterium med hormonersättningsterapi. Dessutom används diet, örter och medicinering för behandling..

När klimakteriet kommer

Starten av klimakteriet vid en ålder av 45-55 år anses vara aktuell. Emellertid kan äggstocksreserven tappas tidigare, upp till 40-45 år, i detta fall talar vi om en tidig eller för tidig menopaus. I det här fallet, oavsett ålder, inträffar klimakteriet gradvis, det kan delas in i tre stadier - menopausal övergång, klimakteriet och postmenopaus. Ett undantag är konstgjord menopaus, när symptom på klimakteriet är förknippade med att avlägsna livmodern och bihang i reproduktionsåldern..

Premenopausal period

Menopausal övergången kännetecknas av en gradvis minskning av östrogenproduktionen av äggstockarna, med en tidig menopaus sker denna period upp till 40 år. Den kvinnliga kroppen försöker anpassa sig till lägre produktion av könshormoner. Det huvudsakliga tecknet på premenopaus är en kränkning av menstruationscykeln - menstruationen blir oregelbunden, cykelns längd ökar. I detta skede kan de första symptomen på klimakteriet uppträda - värmevallningar, en kränkning av det psykologiska tillståndet.

Klimakteriet

Menopauseperioden kännetecknas av upphörandet av menstruationen. I genomsnitt förekommer klimakteriet vid 50 års ålder, med en tidig menopaus - upp till 45 år. Menopausen varar 1 år från den senaste menstruationen. Under denna period försvinner äggstockarnas hormonproducerande funktion, nivån av östrogen i blodet minskar avsevärt. I detta avseende är en kvinna orolig för menopausal syndrom - vasomotoriska och psykomotiska symptom, störningar i urogenitala kanalen. Det sker förändringar i ämnesomsättningen, vilket ofta leder till viktökning.

Postmenopausal period

Postmenopausal period börjar ett år efter den sista oberoende menstruationen och varar till ungefär 70 år, då östrogenproduktionen helt stoppas. På detta stadium har kroppen redan anpassat sig till hormonella förändringar. Vasomotoriska och psykotomiska symtom bryr sig vanligtvis inte längre, men risken för skada på hjärt-kärlsystemet och benvävnaden ökar.

Varför klimakteriet kommer tidigt

Nyligen möter fler och fler kvinnor de första manifestationerna av klimakteriet före 40 års ålder. Detta kan bero på många faktorer. De vanligaste orsakerna till tidig menopaus inkluderar:

 1. Negativa miljöförhållanden.
 2. Kroniska effekter av stress och emotionell stress.
 3. Rökning och dricka.
 4. Ärftlig predisposition.
 5. Gynekologiska sjukdomar, särskilt äggstockspatologi.
 6. Autoimmun patologi.
 7. Sjukdomar i det endokrina systemet, inklusive patologi i sköldkörteln och hypofysen.
 8. Ofta födsel och abort.
 9. Intag av hormonella läkemedel och preventivmedel utan direkta indikationer.

Separat beaktas orsakerna till konstgjord menopaus, när hormonella förändringar i kroppen inte är förknippade med utmattning av äggstockarna, men med konsekvenserna av kirurgi.

Vad händer i en kvinnas kropp

I reproduktiv ålder produceras det mesta av östrogenet av äggstockarna. När början av klimakteriet minskar äggstockens hormonproducerande funktion, men en liten mängd östrogen bildas av androgener i fett och muskelvävnad. Bristen på östrogen stimulerar det hypotalamiska hypofyssystemet - produktion av follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner ökar.

Östrogenbrist påverkar främst reproduktionssystemets tillstånd - menstruationen upphör, reproduktionsfunktionen bleknar, libido minskar. Östrogenreceptorer finns emellertid inte bara i livmodern och urogenitalkanalen, utan också i andra organ - bröstkörtlar, hjärna, ben, hjärta och blodkärl, hud.

Tecken på tidig menopaus hos kvinnor

Symtom på tidig menopaus är ibland frånvarande eller milda. Men de flesta kvinnor har menopausalt syndrom, vilket inte bara minskar livskvaliteten, utan också kan leda till farliga konsekvenser. Utvecklingen av alla förändringar under klimakteriet är associerad med östrogenbrist. Vissa symtom förekommer redan i premenopausen, andra känner sig på några år..

Första symtomen

Tidiga symtom förekommer även i premenopaus, det vill säga före 40 års ålder. Ofta är det första tecknet på klimakteriet som en kvinna stöter på. Värmevallningar manifesteras som en plötslig känsla av värme och svettning, följt av frossa. Uppkomsten av värmevallningar är förknippade med vasodilatation och kränkning av termoregulering. Det finns ofta andra vasomotoriska fenomen:

Under den tidiga perioden lider också den psyko-emotionella sfären. Känslomässig labilitet visas när stämningen förändras dramatiskt under en kort period. Tårfullhet och irritabilitet är karakteristiska, det förargar det kvinnan inte skulle uppmärksamma tidigare. Det finns en nedbrytning, apati, trötthet, även när du gör normala aktiviteter. Kognitiv nedsättning utvecklas gradvis - det är svårt att komma ihåg ny information och fästa uppmärksamhet.

Redan under menopausal övergång lider metabolism, så en kvinna kan dramatiskt gå upp i vikt. Utseendet förändras - huden blir mindre elastisk och håret är tråkigare.

Svårighetsgraden av symtom beror till stor del på hastigheten och graden av äggstocksutmattning. Ju långsammare förändringarna sker, desto bättre klarar kroppen att bygga om och anpassa sig till dem.

Sent symptom

Senare symtom utvecklas gradvis under flera år efter början av klimakteriet. Alla östrogenberoende organ lider, symtom uppträder från de nedre delarna av könssystemet, hjärta och benvävnad. Metaboliska störningar, hudförändringar blir mer uttalade.

Bristen på östrogen påverkar tillståndet i slemhinnan i urogenitalkanalen - det finns en torr vagina, vilket leder till smärta under samlag. Atrofiska förändringar i slemhinnan i urinblåsan leder till snabb och smärtsam urinering.

Den vaginala mikrofloran förändras, vilket kan orsaka brännande, klåda och i vissa fall uppkomsten av könsinfektioner. Bäckenbottenmusklerna försvagas och orsakar urininkontinens.

När klimakteriet börjar ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar avsevärt. Kärlväggens elasticitet förloras, vilket, tillsammans med andra faktorer, leder till arteriell hypertoni. Störningar i lipid- och kolhydratmetabolismen hos postmenopausala kvinnor påskyndar utvecklingen av åderförkalkning.

Arteriell hypertoni och åderförkalkning är i sin tur de två vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt och stroke..

Benförändringar

Muskuloskeletalsystemet lider också av östrogenbrist. Hos postmenopausala kvinnor ökas kalkutlakning från benvävnad, vilket leder till att ben blir mer ömtåliga Dessa förändringar är orsaken till osteoporos och ofta sprickor..

Hur man lindrar villkoret

Menopaus är en fysiologisk period i en kvinnas liv, så det är omöjligt att återställa östrogenproduktionen med ostrogen med mediciner. Behandling av menopausalt syndrom syftar till att lindra en kvinnas tillstånd. För detta ändamål används läkemedel för symtomatisk behandling, systemisk hormonersättningsbehandling, fytoöstrogener och livsstils korrigering.

Symtomatisk behandling

Vissa symptom på klimakteriet kan lindras och förekomsten av farliga konsekvenser kan förebyggas. För symptomatisk behandling förskrivs mediciner: antidepressiva medel, bisfosfonater, lokala östrogener.

Manifestationen av menopausal syndrom

Läkemedel för behandling

Antidepressiva, selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) föreskrivs för att bekämpa psyko-emotionella symtom. Dosering väljs individuellt genom titrering. Antidepressiva medel kan stoppa symtomen på depression - förbättra humöret, eliminera apati, bli av med tårfullhet och irritabilitet.

För att övervinna osteoporos efter menopaus och förhindra ofta frakturer hjälper bisfosfonater - läkemedel som bromsar benresorption. Dessutom rekommenderas kalcium och vitamin D för att stärka benen..

Lokala östrogener hjälper till att bli av med torrhet i slidan och smärta under urinering. Läkemedlen finns i form av vaginala suppositorier, salvor och geler - Ovestin, Ostrozhel, Divigel.

fytoöstrogener

Det är möjligt att underlätta menopausens gång med fytoöstrogener, som finns i livsmedel eller växtbaserade preparat.

Innehållet i vilka livsmedel som ska ökas i kosten:

 • linfrön;
 • kli, fullkorn;
 • bönor, kikärter, linser;
 • grön ärta;
 • frukt och bär.

Fytoöstrogener förbättrar en kvinnas allmänna välbefinnande och lindrar symtomen, men de kan inte täcka alla kroppens behov..

Hormon ersättnings terapi

Vid svår klimakteriet indikeras systemisk hormonersättningsterapi. Kvinnor vars menopaus har kommit tidigt ordineras kombinerade två- eller trefasberedningar som innehåller östrogener och progestogener - Klimonorm, Klimen, Divina. Sådana läkemedel efterliknar den normala menstruationscykeln. Vid konstgjord menopaus utförs hormonersättningsterapi endast av östrogener - Proginova, Ovestin, Estrofem ordineras.

Att använda systemiska hormonella läkemedel kompenserar för östrogenbrist. Detta gör att du kan stoppa tecken på menopausalt syndrom, förbättra hudtillståndet, förhindra utveckling av hjärt-kärlsjukdomar och osteoporos. Systemisk hormonbehandling har emellertid också nackdelar - risken för trombos, maligna formationer av livmodern och bröstkörtlarna ökas avsevärt. Därför fattas beslutet om att starta ersättningsterapi individuellt, efter en fullständig undersökning och vägning av alla fördelar och nackdelar.

Är det möjligt att förhindra tidig menopaus

Det är omöjligt att förhindra uppkomsten av tidig menopaus, men du kan försena det och lindra symtomen. För att bevara deras skönhet och hälsa måste flickor regelbundet genomgå förebyggande undersökningar av en gynekolog och behandla sjukdomar i det endokrina systemet och könsorganen i tid. Det är oerhört viktigt att leda en aktiv livsstil, spela sport (simma, dansa, springa, yoga), normalisera sömnen och låta dig slappna av. För att hjälpa till att lindra manifestationerna av klimakteriet hjälper kosten - du bör öka innehållet av fytoöstrogener i kosten, såväl som livsmedel som är rika på kalcium och vitaminer..

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Utbildning: Rostov State Medical University, specialitet "Allmän medicin".

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Det välkända läkemedlet "Viagra" utvecklades ursprungligen för behandling av arteriell hypertoni.

Den första vibratorn uppfanns på 1800-talet. Han arbetade på en ångmotor och var avsedd att behandla kvinnlig hysteri..

Varje person har inte bara unika fingeravtryck utan också språk.

Enligt många forskare är vitaminkomplex praktiskt taget värdelösa för människor.

Det finns väldigt intressanta medicinska syndrom, till exempel obsessiv intag av föremål. 2500 främmande föremål hittades i magen hos en patient som lider av denna mani.

Den sällsynta sjukdomen är Kurus sjukdom. Endast företrädare för Fore-stammen på Nya Guinea är sjuka med henne. Patienten dör av skratt. Det tros att orsaken till sjukdomen är att äta den mänskliga hjärnan..

Om du faller från ett åsna, är det mer benäget att du rullar nacken än om du faller från en häst. Försök bara inte att motbevisa detta uttalande..

Miljoner bakterier föds, lever och dör i tarmen. De kan bara ses i hög förstoring, men om de samlades skulle de passa i en vanlig kaffekopp.

Forskare från Oxford University genomförde en serie studier, under vilka de kom till slutsatsen att vegetarianism kan vara skadligt för den mänskliga hjärnan, eftersom det leder till en minskning av dess massa. Därför rekommenderar forskare att fisk och kött inte helt utesluts från sin diet..

Under operationen spenderar vår hjärna en mängd energi som är lika med en 10-watts glödlampa. Så bilden av en glödlampa ovanför ditt huvud vid tidpunkten för uppkomsten av en intressant tanke är inte så långt från sanningen.

Mänskligt blod "rinner" genom kärlen under enormt tryck och, om dess integritet kränks, kan skjuta upp till 10 meter.

Enligt studier har kvinnor som dricker flera glas öl eller vin i veckan en ökad risk att få bröstcancer.

En utbildad person är mindre mottaglig för hjärtsjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad för att kompensera för de sjuka.

Enligt statistik ökar risken för ryggskador på måndagar med 25% och risken för hjärtattack - med 33%. var försiktig.

Människor som är vana vid att äta frukost regelbundet är mycket mindre benägna att vara överviktiga..

Visionskorrigering är en av de minst traumatiska kirurgiska ingreppena. Det är dock naturligt att oroa sig för den kommande interventionen. Andra de.

Orsaker till tidig menopaus

Varje kvinnas reproduktionscykel är föremål för olika fysiologiska processer. Det fertila stadiet ersätts naturligtvis av utrotning av fertilitet. Menopaus börjar vanligtvis efter 45 år och varar från två till tio år. Men det händer också att förändringar i klimakteriet börjar mycket tidigare - vid 39 år gammal och ännu tidigare. Varför kan en tidig menopaus uppstå? Hur man känner igen dess tecken och vad man ska göra åt det?

Etiologi för klimakteriet

Vid födelsen har varje flicka en individuell uppsättning folliklar som är lämpliga för äggmognad. När hon växer upp går flickan in i den bördiga perioden, under vilken hon kan bli gravid och föda ett barn. Det viktigaste kriteriet för kvinnors hälsa under denna period är menstruationens regelbundenhet. Menstruationscykeln uppstår på grund av produktion av könshormoner och deras korrekta balans. Men med tiden upphör denna etablerade mekanism gradvis att fungera. Anledningen till detta är det begränsade antalet folliklar i äggstockarna. Ju färre ägg som är kvar, desto svagare äggstocksfunktion och desto mindre östrogen produceras de.

I det fertila tillståndet är det östrogen som stöder mognad av ägget och utseendet på ägglossning. Efter ägglossningen bildas en gul kropp på platsen för den dominerande follikeln, som producerar hormonet progesteron. Progesterons huvuduppgift är att tillhandahålla förutsättningar för embryonets vitala aktivitet om ägget befruktas under ägglossningen. Men om befruktningen inte äger rum, kommer ägget till livmodern och signalerar corpus luteum. Som ett resultat sjunker progesteronnivåerna och menstruationen börjar. Den första dagen i menstruationen är början på en ny cykel och ökning av östrogennivåer.

I början av klimakteriet genomgår menstruationscykeln allvarliga fel. Det ökar mängden östrogen, vilket innebär att äggmognad och ägglossning är i riskzonen. Om ägglossningen inte sker under cykeln kommer kvinnan att märka en allvarlig försening av menstruationen. Det händer också att cykeln förkortas och i stället för en menstruation per månad inträffar två blödningar. Även om menstruationen idealiskt inträffar mindre och mindre, kan hormonella obalanser påskynda menstruationen och öka dess intensitet.

Tidig klimakterium kan pågå från 2 till 10 år och är indelad i tre stadier:

 1. Premenopause. Nivån av könshormoner minskar, men äggstockarna innehåller fortfarande folliklar som är lämpliga för äggmognad. Menstruationscykeln fortsätter, men betydande förändringar märks i den.
 2. Menopaus är den fullständiga upphörandet av reproduktionsfunktionen. Diagnostiserad i frånvaro av menstruation i mer än ett år.
 3. Postmenopause. Icke-fruktbar period i en kvinnas liv.

Symtom på klimakteriet

Enligt kommentarerna och recensionerna av kvinnor som överlevde åldern i klimakteriet, har dess början karakteristiska symtom:

 1. Oregelbunden menstruation - förseningar (från flera dagar till 2-3 månader) eller korta cykler (mindre än 21 dagar).
 2. Förändring av karaktären av menstruationsblödning. Ofta finns det ett mönster: hos kvinnor med riklig månatlig ansvarsfrihet blir det mycket mindre, och hos dem som har fått lite utskrivning - rikligt.
 3. Manifestationerna av PMS förstärks - huvudvärk, humör, ökad irritabilitet, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, illamående och svaghet.
 4. Humörsvängningar observeras under hela cykeln, och inte bara under menstruationen.
 5. Kvinnor upplever ofta värmevallningar och hyperhidros utan uppenbar orsak..
 6. Det finns obehag i könsområdet, orsakat av torr vagina, vilket leder till obehagliga sensationer under sex.
 7. Många kände igen början av klimakteriet - plötsliga problem med sexuell aktivitet och minskad libido.
 8. Det är en minskning av sömnkvaliteten.
 9. Många har en brist på vitaminer i blodet, vilket leder till en försämring av hud, hår, tänder och ben.
 10. Det finns hopp i blodtrycket.

Hormonella förändringar i klimakteriet påverkar inte bara den sexuella sfären, utan kan också påverka tillståndet av ben, sköldkörteln och metaboliska processer. De kan också förbättra manifestationen av kroniska, autoimmuna och neurologiska sjukdomar..

Symtomen på tidig menopaus är likadana, men orsakerna till dess början kan vara långt ifrån naturliga hormonella förändringar. Tidigare kallades någon menopaus en sjukdom och försökte behandla. I dag är medicinen mer lojal mot början av menopausen, vilket hjälper kvinnor att förlänga sin ungdom och lindra klimakteriets symtom. Men när det gäller att avsluta fertiliteten hos mycket unga kvinnor är det svårt att kalla detta normen. Därför är det viktigt att kunna känna igen de första symptomen på tidig menopaus och förstå orsakerna till dess utseende..

Varför klimakteriet börjar tidigare

Normalt börjar klimakteriet förändras efter 45 år, och själva klimakteriet inträffar i genomsnitt i åldern 47-50 år. Det är mycket svårt att anta utseendet på sådana förändringar före 38 eller 40 år. Och vilken förvånande av de kvinnor vars symtom på tidig menopaus visade sig på 30 år! Varje menopaus upp till 40–42 år kan diagnostiseras som för tidig. Men ju äldre kvinnan är, desto större är chansen att premenopaus beror på fysiologi och inte förekomsten av patologiska processer.

I den här artikeln kommer du att lära dig de främsta orsakerna till att könshormoner och äggstocksfunktionen sjunker före tiden..

Kvinna livsstil

Risken för att utveckla för tidig premenopaus är avsevärt ökad hos kvinnor med dåliga vanor. Statistiskt sett, de som dricker mycket alkohol missbrukar tobak eller har en vana att ta droger, sannolikheten för att utveckla en tidig menopaus ökar definitivt med 20-30%.

Men även om en kvinna inte har dåliga vanor finns sannolikheten för tidig menopaus när hon lever i ett förorenat klimat, dålig kost, låg fysisk aktivitet, stress och stress på jobbet. Därför är det bästa bidraget som en kvinna kan ge till sin reproduktiva hälsa en hälsosam livsstil, tillräcklig vila, harmoniska relationer i familjen och själarbete.

Fysiologiska avvikelser

Även om för tidig menopaus inte är normen, indikerar det inte alltid att det finns allvarliga patologier. Ibland är detta beteende hos det reproduktiva systemet en konsekvens av en genetisk avvikelse. Dessa inkluderar följande situationer:

 1. För tidig menarche. Ibland kan den första menstruationen börja före tio år. I detta fall, med tanke på att antalet folliklar är begränsat, är det logiskt att anta ett tidigt slut på den bördiga perioden. Om det totala antalet reproduktionsår sammanfaller med det normala kan för tidig menopaus börja 38 eller 39 år av naturliga skäl..
 2. Brist på graviditet. Om en kvinna inte har blivit gravid under sin reproduktiva ålder, kommer antalet mogna ägg och menstruation att vara större än antalet kvinnor som föder. Detta beror på det faktum att menstruationscykeln avbryts under barnets förlossning, vilket innebär att det inte kommer att finnas någon menstruation under 9 månader och en tid efter förlossningen. Således kommer antalet folliklar som är lämpliga för mognad hos en null kvinna att minska snabbare och klimakteriet bör sannolikt börja ganska tidigt, men inte tidigare än 37 år.
 3. Tidig klimakterium hos kvinnor under 32 och 35 år. Orsaken till tidig menopaus är genetiska avvikelser. Ett exempel på sådana avvikelser är Shereshevsky-Turner-syndrom, i vilket fel eller fullständig frånvaro av X-kromosomen observeras. Hos flickor med en liknande avvikelse vid födseln är folliklarna i äggstockarna betydligt mindre än vanligt, och ibland inte alls. I detta fall inträffar ofta tidig amenorré och infertilitet. Om antalet folliklar tillåter dig en reproduktionsperiod är det mycket kortare och slutar med för tidig menopaus. Detta syndrom är ganska sällsynt och har specifika fysiska manifestationer..

Effekt av terapi

Förutom fysiologiska avvikelser kan för tidig menopaus orsakas av kirurgiska ingrepp i behandlingen av äggstockarna, avlägsnande av maligna tumörer, strålning och kemisk terapi, vilket kan leda till att follikulär vävnad kan ersättas av cicatricial. Bestäm om menopaus är en följd av terapi, ovariecirurgi eller är fysiologiskt motiverad endast av erfarna specialist. Därför ska du inte försöka bygga dina egna teorier, utan i tid att söka medicinsk hjälp.

Faren för tidig premenopaus kan också orsakas av abortiva ingripanden och okontrollerat intag av hormonell preventivmedel.

Förekomsten av kroniska sjukdomar

Ibland avgör början av tidig menopaus förekomsten av sjukdomar i en kvinnas kropp. Detta handlar inte om direkta gynekologiska eller hormonella störningar. Menstruationssjukdomar och amenoré upp till trettiofem år kan orsaka autoimmun och andra kroniska sjukdomar. Så i toppen av sjukdomar som provocerar den tidiga början av klimakteriet, var:

 • sköldkörtelsjukdom;
 • diabetes typ 2;
 • reumatoid artrit, osteoporos, psoriasis;
 • autoimmun hepatit;
 • Crohns sjukdom.

Dessa sjukdomar kan ha både en utlösande effekt för hormonella menopausala förändringar och kan också uppstå som en komplikation vid tidig menopaus.

Gynekologiska sjukdomar

Uppkomsten av tidig menopaus definieras som ett tecken på gynekologisk patologi efter en grundlig medicinsk undersökning eller i närvaro av redan kända sjukdomar. Ett symptom på denna klimakteriet är utvecklingen av amenoré. Först försvinner menstruationscykeln - cykeln varar mer än 35 dagar. Sedan ökar förseningarna, menstruationen kommer var tredje månad. Det sista steget är frånvaron av menstruation i sex månader.

Faren för att utveckla tidig menopaus är möjlig på grund av:

 • hormonella störningar orsakade av hypotalamisk dysfunktion;
 • polycystisk äggstock;
 • endometrial hyperplasi;
 • myom;
 • förekomsten av maligna neoplasmer.

Konsekvenserna av tidig menopaus

För tidig menopausala förändringar är långt ifrån att förstå normal och naturlig kvinnlig fysiologi. När allt kommer omkring är konsekvenserna av tidig menopaus tidigt åldrande och infertilitet. Dessutom hotar menopausala processer problem med kvinnors psyko-emotionella och fysiska hälsa. Tidig utrotning av reproduktionsfunktionen är farlig i följande manifestationer:

 • plötsliga humörsvängningar, apati, ångest;
 • åldrande av hud, naglar och hår;
 • låg sexdrift;
 • utseendet på hjärtklappar och andnöd;
 • muskuloskeletala störningar och spröda ben.

Om du märker symtom på tidig menopaus måste du besöka en läkare för att ta reda på orsaken och påbörja behandlingen för en sådan anomali..

Förebyggande och terapeutiska åtgärder

Behandling av tidig menopaus bör börja från det ögonblick du märker dess första symtom. Oftast räcker utseendet på menstruations oregelbundenheter för att bestämma att något gick fel.

I detta fall måste kvinnan kontakta sin gynekolog och genomgå en fullständig undersökning, som nödvändigtvis inkluderar:

 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • cytologi;
 • hormonell forskning.

Med amenorré upp till 30 år är risken för genetiska avvikelser hög, så en genetisk undersökning kan vara nödvändig.
Efter att ha fastställt orsakerna till menstruationsdysfunktion, kommer läkaren att erbjuda dig behandlingsalternativ. Idag finns det två huvudsakliga sätt att bota för tidig menopaus:

 1. Hormon ersättnings terapi. Dessa är kombinationsläkemedel (baserade på östrogen och progesteron) eller monokomposition (endast östrogener). Mottagande av syntetiska hormoner sker i milda doser och endast under övervakning av en läkare.
 2. Fytohormoner och homeopatiska medel. Ämnen verkar för att minska symptomen på klimakteriet, men har ingen hormonell effekt.

Om klimakteriet är förknippat med en patologisk process kommer behandlingen att omfatta snävt riktad terapi som syftar till ett specifikt problem. En kvinna kan också behöva professionell psykologisk hjälp, eftersom tidig utrotning av reproduktionssystemet ofta leder till svår depression och en hög risk för depressionsstörning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt möjligheten till för tidig förlossning för flickor i vars familjer sådana avvikelser redan har inträffat..

För att förhindra uppkomsten av för tidig menopaus kan förebyggande i rätt tid hjälpa:

 • regelbundna schemalagda besök hos gynekologen;
 • kontroll av din egen menstruationscykel;
 • måttlig fysisk aktivitet;
 • korrekt och balanserad näring;
 • undvika onödiga oro och stress.

För att undvika början av för tidig menopaus, förbättra kvaliteten på din livsstil och övervaka din egen hälsa. Om du märker sådana symtom hos dig själv, skynda dig inte att få panik och försena inte att gå till läkaren. Kärlek till din kropp och ansvarsfull inställning till din egen hälsa hjälper till att övervinna tidigt klimakterium och hålla ungdomar.

Tidig klimakterium - inte en mening, utan tid att agera

Att vara en fysiologisk norm vid en viss ålder, i praktiken, är klimakteriet inte möjligt för korrekt datering. Enligt befintliga tillfälliga definitioner är det ibland tidigt eller sent. Båda tillstånd anses vara patologiska och leder ofta till oönskade konsekvenser för kvinnans hälsa..

Tidigt klimakterium kan börja omöjligt, i första hand kännetecknas det av milda symtom. För sin diagnos krävs en omfattande undersökning, inklusive laboratorieblodtest för vissa typer av hormoner. Den tidigaste ålder av klimakteriet är 30 år. Denna patologi kan påverka kvinnors hälsa negativt. Det viktigaste som en kvinna behöver komma ihåg: klimakteriet vid 30 års ålder är inte en mening och livet slutar inte där.

Orsaker till tidig menopaus

Det antas att normen är en menopaus vid 44 år gammal. Och kvinnor i reproduktiv ålder tänker inte ens på det faktum att det kan komma mycket tidigare. Fall av klimakteriet före 40-årig milstolpe är inte så sällsynta - klimakteriet på 30 år diagnostiseras i cirka 15% av fallen.

Orsakerna till tidig menopaus inkluderar ett brett spektrum av faktorer, vars ömsesidiga inflytande leder till för tidig utrotning av en kvinnas reproduktionsfunktion. Dessa inkluderar:

 • ärftlighet;
 • klimakteriet efter uttag av livmodern;
 • autoimmuna störningar;
 • en historia med kemoterapi och strålterapi;
 • psykologiska skäl (stress och långvarig depression);
 • dåliga vanor (rökning).

Ärftlighet

Den ärftliga faktorn beror på genetiska mutationer:

 • mutationer av gener som leder till hämning av X-kromosomaktivitet;
 • antalet X-kromosomer överstiger två.

Vid normal utveckling har en kvinna två X-kromosomer, men endast en av dem är i aktivt tillstånd. Om, som ett resultat av mutationer, även den andra X-kromosomens aktivitet hämmas, kommer en tidig menopaus att diagnostiseras med stor sannolikhet - menopaus vid 40 år, eller kanske tidigare.

De så kallade "extra" kromosomerna är också en trigger för tidigt början av klimakteriet, eftersom de orsakar funktionsstörningar i äggstockarna.

Kirurgi

För den klimakteriska perioden, som inträffar före schemat på grund av kirurgi, finns det en speciell definition - kirurgisk menopaus. Det förekommer vid operationer på äggstockarna och livmodern, tills de avlägsnas av medicinska skäl.

Efter en sådan intervention föreskrivs en kvinna HRT - hormonersättningsterapi som syftar till att undertrycka manifestationerna av en tvingad klimakteriet.

Autoimmuna sjukdomar

Autoimmuna sjukdomar är patologier som uttrycks i det faktum att immunsystemet plötsligt uppfattar ett organ som främmande och börjar processen för att avvisa det. Det består i syntesen av specifika antikroppar som syftar till att förstöra ett organ, i detta fall äggstockarna. Under påverkan av dessa ämnen börjar hämning av syntesen av kvinnliga könshormoner - östrogen och progesteron, liksom utrotningen av systemet med reproduktionsorgan. Som ett resultat avbryts hormonproduktionen, ovariefunktionen avbryts slutligen. Detta orsakar utvecklingen av tidig menopaus..

Liknande patologier kan vara konsekvenser av följande endokrina sjukdomar:

 • autoimmun sköldkörteln (inflammation i sköldkörteln);
 • diabetes;
 • hypotyreos i klimakteriet (minskad sköldkörtelfunktion);
 • hormonell insufficiens i binjurebarken (Addisons sjukdom).

Konsekvenser av kemo- och strålterapi

Sådana behandlingsmetoder som kemoterapi och strålbehandling ordineras till patienter med bekräftade diagnoser av cancer i olika organ.

För kemoterapi används läkemedel som har stark toxicitet för människokroppen. Dödar maligna celler, de orsakar biverkningar, särskilt från sidan av äggstockarna, de uttrycks i hämning av produktionen av kvinnliga könshormoner och början av klimakteriet i genomsnitt 10 år tidigare än den biologiska normen. Detsamma gäller strålterapi..

Psykologiska skäl

Man kan inte underskatta en så kraftfull påverkansfaktor på balansen mellan kvinnliga könshormoner som instabilitet i nervsystemet och utvecklingen av psykosomatiska sjukdomar. Psykosomatik har ännu inte studerats tillräckligt, men de första resultaten är redan erkända av officiell medicin..

Konstant påfrestning, depression orsakar nervösa störningar i klimakteriet, vilket direkt påverkar balansen mellan hormoner i kroppen. Nedbrytningen av nervsystemet orsakar för det första utvecklingen av en obalans i det endokrina systemet. Processerna för syntes av könshormoner störs, misslyckandet förutsätter en permanent karaktär, vilket i slutändan leder till för tidig utarmning av follikelbildande funktion i äggstockarna och en minskning av nivån av kvinnliga könshormoner till kritiska.

Dåliga vanor

Nya medicinska studier i Frankrike tyder på att rökning påskyndar utarmningen av reproduktionsorganen, vilket bidrar till förekomsten av hormonell obalans och tidigt början av klimakteriet. Även om endast 15% av alla undersökta kvinnor var aktiva rökare erkänns dessa resultat officiellt..

Huvudsakliga symtom

En tidig menopaus, som förekommer före 40 eller vid 40, har ofta inga uttalade symtom, och en kvinna kan ta det vid en vanlig menstruationsdysfunktion, särskilt med en historia av hormonell obalans. Att ta reda på om början av klimakteriet är orsaken till förseningar i menstruationen och att du känner dig dålig kan hjälpa till med hormontest - ett biokemiskt blodprov.

Men om menopausens gång innebär allvarlig obehag är det ganska svårt att förväxla dem med den vanliga sjukdomen. För tidig menopaus åtföljs av funktionella störningar i nästan alla system och organ i den kvinnliga kroppen:

 • nervös
 • kardiovaskulär;
 • urogenital;
 • endokrin.

Äggstockarna minskar syntesen av könshormoner (östrogen, progesteron och androgen). De första tecknen på klimakteriet är följande symtom på tidig menopaus:

 • en ökning av intervallet mellan menstruation (menstruations oregelbundenhet);
 • förändring i volym och intensitet av menstruationsflödet;
 • förekomsten av värmevallningar (kortvariga anfall av värme och svettning);
 • funktionella störningar i nervsystemet: irritabilitet, nervositet, ökad känslomässighet;
 • sömnlöshet;
 • metabolisk störning (öka övervikt i snabbare takt);
 • degenerativa förändringar i hud, hår och nagelplattor;
 • atrofi av slemhinnan i de inre könsorganen;
 • degenerativa förändringar i urinblåsan (snabb urinering, smärta, brännande).

Under den tidiga början av premenopaus har reproduktionsfunktionen inte dött ut ännu, men reproduktionsförmågan minskas kraftigt. Ägglossningen förekommer fortfarande, men deras frekvens minskas. Intervallet mellan perioderna ökar, misslyckandet kan vara från en månad till sex månader. Även för närvarande finns det en stor sannolikhet för livmodersblödning, vars orsaker endast kan bestämmas och elimineras av en gynekolog på grundval av en undersökning.

Det huvudsakliga tecknet på att tidig menopaus närmar sig är värmevallningar. Under en sådan attack inträffar följande:

 • värmevallningar som sprids från bröstet genom hela överkroppen;
 • kroppstemperaturen stiger kraftigt;
 • huden blir röd, det finns uppenbara tecken på hyperemi;
 • svettningen intensifieras;
 • yrsel uppträder, ibland illamående;
 • blodtrycket kan stiga;
 • attacken åtföljs av svaghet;
 • efter avslutad kan frossa börja.

Tidvattnets varaktighet sträcker sig från några sekunder till flera minuter.

Klimax i en tidig ålder i dess manifestationer kan ha en annan svårighetsgrad. Det bedöms av antalet tidvatten och deras intensitet:

 • mild - högst 15 tidvatten under dagen;
 • genomsnittlig grad - från 20 till 30 anfall;
 • svår grad - från 30 till 50 attacker per dag.

I normalt tillstånd, när koncentrationen av östrogen är normal, hämmar de produktionen av ämnen som bryter ner serotonin och noradrenalin - det så kallade "glädjehormoner", som ansvarar för ett positivt humör. Med otillräcklig produktion av östrogen under klimakteriet aktiveras enzymer som förstör hormoner av glädje, och en kvinna utvecklar känslomässiga störningar, trötthet ökar, irritabiliteten ökar, humörsvängningar ökar dramatiskt.

Mer än hälften av kvinnorna under tidig menopaus lider av sömnlöshet, vilket förvärrar nervsystemets redan instabila tillstånd på grund av bristen på ordentlig vila.

Vad är faran för tidig menopaus

Huvudfaren för tidig menopaus är att den hotar en kvinna med en snabbare utveckling av kroniska sjukdomar och patologier som är karakteristiska för en äldre ålder. För tidig klimakterium bidrar till:

 • utvecklingen av typ 2-diabetes;
 • hjärt-kärlsjukdomar såsom vaskulär ateroskleros, hypertoni, venös insufficiens och påskyndade blodproppar;
 • myokardiala patologier: angina pectoris, koronar hjärtsjukdom, vilket kan leda till utveckling av hjärtinfarkt;
 • osteoporos: en minskning av bentätheten utvecklas på grund av demineralisering av benmassa på grund av "urlakning" av kalcium och mineraler på grund av hormonell obalans, i samband med vilken risken för skador och sprickor ökar;
 • en ökning av kolesterolkoncentrationen som en följd av en nedgång i metabolism, vilket till stor del är orsaken till ovanstående sjukdomar.

De obehagliga konsekvenserna av tidig menopaus påverkar också utseendet. Hormonella förändringar i en kvinnas kropp orsak:

 • vissnande av huden, en minskning av koi turgor;
 • ökad torrhet i hud och slemhinnor, inklusive inre könsorgan;
 • ökad håravfall och en ökning av deras bräcklighet, för tidigt utseende av grått hår;
 • ökad skörhet hos naglar.

Hur man försenar patologin

Ovanstående problem och faror som väntar på en kvinna vid klimakteriet före 40 år är inte en anledning att förtvivla. Om symptomen på tidig menopaus inte uttrycks och inte åtföljs av allvarliga manifestationer, upptäcks dess början med hjälp av biokemiska blodprover.

Förebyggande av tidig menopaus består också i regelbundna test som visar fluktuationer i nivåerna av follikelstimulerande hormon (FSH), som intensivt bildas av hypofysen med otillräcklig östrogensyntes i äggstockarna. Snabb upptäckt av förhöjda koncentrationer av FSH i blodet - ett sätt att förhindra tidig menopaus.

Glöm inte samtidigt att kvinnans reproduktiva funktion inte försvinner helt under premenopausal period med tidig menopaus och att restaurering av ovariefunktionen för befruktning och barnfödelse är möjlig. Avbryt tidig menopaus med hormonersättningsterapi (HRT). Efter en noggrann undersökning föreskriver den behandlande läkaren hormoninnehållande läkemedel till kvinnan, vilket hjälper till att försena tidig menopaus.

Om det finns kontraindikationer för HRT, är behandling med växtfytoöstrogener, som är naturliga analoger av kvinnliga könshormoner, möjlig. Växtbaserade beredningar orsakar inte negativa biverkningar.

Efter samråd med din läkare kan du komplettera komplexet med terapeutiska åtgärder med folkläkemedel med medicinska örter. Mottagande av hormoner och fytoöstrogener kan hjälpa en kvinna att upprätthålla ungdomar och reproduktiv funktion så länge som möjligt.

Genom att följa principerna för en hälsosam livsstil och näring kan du inte bara förhindra början av klimakteriet, utan också undvika utvecklingen av obehagliga sjukdomar - de vanliga kamraterna till kvinnor i klimakteriet. De grundläggande principerna för en hälsosam livsstil är enkla:

 • maximal fysisk aktivitet;
 • balanserad diet;
 • intag av tillräckliga mängder vitaminer och mineraler;
 • avslag på dåliga vanor.

Således är tidig menopaus och dess behandling inte ett olösligt problem i de flesta fall. En noggrann implementering av rekommendationerna från den behandlande läkaren, regelbundna undersökningar och en hälsosam livsstil är grunden för att bevara det kvinnliga reproduktiva systemet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationsblödning i mitten av cykeln

Utsläpp eller blödning i mitten av menstruationscykeln är en ganska vanlig förekomst som många kvinnor känner till; nästan alla kvinnor på en eller annan punkt i livet märkte oväntade blödningar i mitten av cykeln....

Hur länge börjar menstruationen efter livmoders trängsel?

I en kvinnas liv uppstår obehagliga situationer där de måste genomgå kirurgiskt ingripande i den intima zonen. Curettage av livmoderhålan föreskrivs för olika indikationer, men oftast genomför gynekologer ett förfarande för att eliminera en oplanerad graviditet....

Ingen månad 3 månader

Kvinnans reproduktiva system genomgår starka förändringar med ålder, äggstocksfunktionen bleknar, de första symptomen på klimakteriet uppträder. Menopausen varar från 2 till 10 år tills menstruationen inte slutar alls....