Orsaker till viktökning under menstruationen

Blödning

En kvinnas hormonsystem är en mycket subtil och extremt komplex mekanism. På olika dagar av cykeln dikterar övervägande av ett visst hormon dess regler för den kvinnliga kroppen, vilket påverkar dess humör, aptit och sömn. Endast en liten procentandel av de lyckliga hade sällsynt tur att inte märka detta hormonella uppror av premenstruellt syndrom. Huvuddelen av dem kände dock helt på sig själva, eftersom det är hormoner som är det främsta skälet till att magen blåses upp innan menstruationen och vikten ökar. De är de skyldiga till plötsliga humörsvängningar och ökad aptit.

Teorier om utseendet på extra kilo med PMS

Forskare har länge försökt fastställa orsaken till PMS. Men år av forskning hittills har inte gett en klar bild av dess utseende. Syndromets kliniska egenskaper inkluderar 100 symtom, inklusive uppblåsthet före menstruationens början, ångest, grovhet i bröstkörtlarna, svettningar, skakningar, domningar i extremiteterna. Vid svåra manifestationer är det en förändring i blodtrycket, en kränkning av hjärtrytmen, temperaturen kan stiga, kvävning kan förekomma. Patogenes har inte studerats tillräckligt, vilket står för ett betydande antal versioner av ursprunget till premenstruellt syndrom:

hormoner

En av de vanligaste är hormonteorin som säger att progesteron i PMS hämmas av östrogen, vilket orsakar svullnad och psykologiskt obehag. Förutom att öka östrogennivåerna har många undersökta en ökning av mängden prolaktin, vilket medför vätskeansamling. Så, även en kvinna som alltid vägde på samma sätt, tvekade inte i viktsiffrorna, konstaterar att vikten ökade framför reglerna. När och på vilken dag i cykeln du ska ta prolaktinanalys, läs artikeln här.

Neuropeptidmetabolism

Inte mindre intressant och övertygande är den andra versionen av kränkningen av neuropeptidmetabolismen. Förklara varför viktökningen ökar under menstruationen bör man uppmärksamma interaktionen mellan neuropeptider. Förändringar i deras nivåer leder till ofta humörförändringar, en ökning av bröstkörtlar och uppblåsthet. Vissa undersökta hade problem med mag-tarmkanalen: förstoppning kunde förekomma, magen var periodvis sjuk.

Individualitet

Separat är det värt att nämna studier som fokuserar på det faktum att PMS bygger på de enskilda organismens individuella egenskaper: brist på vissa vitaminer eller mineraler, en genetisk predisposition, en historia av urinvägssjukdomar, övervikt och konstant stress. Sanningen är att initialt de extra kilorna talar om ätstörningar eller hormonfel, eftersom vid tidpunkten för syndromet ökas vikten hos denna kategori av individer mer aktivt före menstruation.

Det är värt att notera, oavsett de bakomliggande orsakerna till premenstruellt syndrom, dess konsekvenser för alla kvinnor är mycket lika: utseendet på extra kilo kort före menstruationscykeln, en minskning av libido, en förstorad buk och svullnad. Flickor blir ofta irritabla, koncentrationen av uppmärksamhet minskar, de flesta har ökat aptit. Beroende på komplexiteten i PMS-förloppet och orsakerna till dess förekomst är det möjligt att justera tillståndet med hjälp av hormonterapi, terapeutiska övningar eller kommunicera med en psykolog.

Hur man hanterar viktökning under menstruationen

Viktökning före menstruation är normen för alla. I genomsnitt går en kvinna i vikt omkring 900 g smärtfritt för en siffra, och alla lämnar dem lätt efter att menstruationen är klar. Men det finns många fall då den månatliga ökningen är från 1,5 till 3 kg, som kroppen inte kan köra. Som ett resultat deponeras de erhållna kg i fett, vilket inte är lätt att bli av med. Dessutom hoppar ofta vikt i riktning för att minska eller öka minska hudens elasticitet, vilket ökar risken för stretchmärken på den.

För att PMS och vikt inte ska bli synonymt för dig, måste du kontrollera dina kilogram under hela cykeln.

Väg dig själv före och efter menstruation varje månad, notera antalet mottagna. Detta gör att du kan kontrollera de uppnådda kilogramen samt bestämma om vikten ökar under menstruationen, beroende på mängden mat som äts.

Fira stämningsförändringar. Under perioden med rasande hormoner inträffar dramatiska förändringar i kvinnligt beteende, ätvanor förändras. Vid en tidpunkt vill du ha mer godis, vid en annan - din aptit börjar sjunka tills du är helt äcklad av mat.

Lusten att gråta ersätts av en ilska. För att hålla dig lugn och inte släppa loss sina nära och kära måste du lära dig att bli distraherad i tid. Att läsa en bok eller en intressant artikel, ta en promenad, titta på din favoritfilm, stickning eller teckning hjälper till att minska stress..

Ta befäl. Lätta fysiska övningar hjälper till att förbättra humöret, hjälper till att minska stress och minska aptiten, vilket i sin tur hjälper till att kontrollera vikten på kritiska dagar. Föredrar lugna övningar utan utmattande cardio-program eller tung styrketräning.

Rätt näring för viktkontroll

En väl vald diet kommer att vara den bästa assistenten för att bibehålla den vanliga vikten och välbefinnandet..

Drick mindre salt och mer vatten.

Som redan nämnts påverkar en förändring av den hormonella bakgrunden före och under menstruationen vätskeansamling, vilket medför en ökning av kroppsvikt. Minska saltintaget under denna period, du kommer att se hur puffiness minskar. Håll fast vid rätt dricksregime och mängden vatten som konsumeras.

Ät mindre sött

En obegränsad sugen efter godis indikerar en minskning av östrogen. Lusten att äta en enorm kaka samtidigt som choklad besöker många kvinnor vid sådana ögonblick. Ju lägre östrogen, desto snabbare kan du öka lusten att äta godis. Komplexa kolhydrater räddas. En tillräcklig mängd av dem i kosten ger långvarig mättnad. Innehåller spannmål, baljväxter, fullkornsbröd, fullkornspasta.

Skapa en varierad meny

Viktökning före menstruation kommer att kontrolleras mer om kroppen inte känner en brist på så viktiga spårelement som magnesium och kalcium. Deras brist leder till en ökad aptit och humöret kan förändras varje minut. Om maten inte är rik på dessa mikroelement, är det möjligt att fylla bristen med farmaceutiska beredningar, efter att man tidigare har kommit överens om ändamålsenlighet och schema för inresa med en läkare. Magnesium och kalcium i den nödvändiga mängden lindrar smärta i bröstet och uppblåsthet, sugen efter godis minskar flera gånger. Det finns ofta fall där ICP-problemet helt löser sig.

Uteslut inte fetter

Du behöver inte vara rädd för att återhämta sig från sunt fett, deras brist är mycket farligare. Med en kraftig begränsning i fettdiet försöker hjärnan att lösa problemet med sin brist på alla sätt, vilket leder till att aptit och lust efter godis kan öka. Brist på fett har en negativ inverkan på balansen i hela kroppen och reproduktionssystemet, i synnerhet, kan leda till förstoppning och uppkomsten av ödem. Den kvinnliga kroppen kan inte vara frisk utan fetter. Friska fetter finns i vegetabiliska oljor, nötter, fisk och mejeriprodukter..

Avsluta dieten

Eftersom menstruationen påverkar vikten har många kvinnor en ökad önskan att gå ner i vikt under denna period. Även om viktökning är fysiologiskt motiverad under menstruationsdagarna och överskottet kommer att försvinna med slutet av cykeln, ger en kvinna sig inte möjlighet att återhämta sig, vilket begränsar sin kost. Kom ihåg varför vikt går upp innan menstruationen, och skjut upp att gå ner i vikt ett tag, det är oerhört viktigt att du äter helt. Diet bör inte begränsas, kroppen behöver de viktigaste byggnadsmaterialen - kolhydrater, proteiner och fetter.

Gör sport

Är det möjligt att träna under menstruationen? Öka din dagliga aktivitet: promenera med familj eller vänner, shoppa. Detta gör att du inte bara kan fly från depressiva tillstånd och tankar om mat, utan också hjälpa till att lägga till nödvändiga endorfiner. Men fysisk aktivitet bör vara måttlig. Ta reda på i artikeln länken är det möjligt att köra under menstruationen.

Vad du ska göra efter din period

När menstruationen börjar försvinner de viktigaste symtomen på PMS, hormonella nivåer, känslomässig stabilitet återställs, uppblåsthet försvinner, kvinnan går inte längre i vikt, hennes aptit återgår till det normala. Det är värt att komma ihåg att kroppen, tillsammans med blod, tappar järn, och därför måste du efter menstruation fylla på reserven. Mästare i järn är skaldjur, rött kött, ägg, blomkål och baljväxter.

När du har kommit fram till varför vikten ökar före menstruationen kan du sluta kämpa med dig själv och lära dig hitta en kompromiss. Detta kommer att förändra din mentala inställning avsevärt..

Från tvångstankar om mat kan du bli distraherad genom att kommunicera med vänner och din favorithobby. Bra musik och dans räddar dig från mjälten. Från irritabilitet - yoga och några andningsövningar.

Kom ihåg att viktökningen före menstruationen är i genomsnitt cirka 1 kg. Efter att ha upptäckt ökningen behöver du därför inte få panik, hata dig själv och sluta äta under hela kritiska dagar. Lär dig att ta dig lugn, inte bli upprörd och inte hängas på ämnet "bli bättre, inte bli bättre".

Ta hand om din hälsa, värdesätta din kropp, och sedan kommer harmoni och balans inte att lämna PMS en chans.

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Nästan alla kvinnor i reproduktiv ålder märker viktökning under menstruationen. Liknande förändringar observeras med den kvinnliga kroppen av flera orsaker: på grund av hormonell obalans, metabolisk avmattning, förekomsten av PMS, vattenretention i kroppen. För att förhindra bildning av extra kilo måste du veta varför vikten ökar före menstruationen.

orsaker

Det finns en relation mellan menstruation och vikt. I den andra fasen av cykeln kan kroppsvikten öka med ett par kilo. Vikt före menstruation kan ändras på grund av flera skäl. En av dem är uppkomsten av premenstruellt syndrom, eller PMS, vilket gör en kvinna irriterad, ökar aptiten, törsten. För att normalisera sitt känslomässiga tillstånd börjar hon äta socker- och kalorifoder som bidrar till produktionen av dopamin i hjärnan. Men en förbättring av humöret observeras bara vid tidpunkten för att äta en sådan måltid. Därför, innan menstruationen, kommer vikten att öka medan en kvinna försöker normalisera sitt tillstånd med hjälp av liknande produkter.

Nästa anledning till viktökning under menstruationen är åldersrelaterade förändringar. Unga flickor har en snabbare ämnesomsättning. Med åldern saktar denna process ner, extra kilo ackumuleras mer aktivt. Samtidigt är det svårt att bli av med massan som erhållits under menstruationsperioden. Om en kvinna inte lär sig att kontrollera sin aptit, kommer hennes vikt att öka varje månad och kommer snart att bli betydande.

När PMS och smärta uppstår, ger många kvinnor upp all fysisk aktivitet och tillbringar större delen av sin tid i en statisk position. Samtidigt slösas inte kalorier och vikten ökar.

Det kan återföras till det normala om, efter att menstruationsflödet är avslutat, övningar görs för att hjälpa till att kasta bort överskott av fettmassa.

Obalans i den hormonella balansen i kroppen kan leda till en ökning av kroppsvikten. Vissa kvinnor lider av svullnad i ansiktet, benen och buken under menstruationen. Anledningen till denna manifestation av PMS är produktionen av en ökad mängd aldosteron, vilket leder till att vatten-saltmetabolismen misslyckas.

Mekanismen för progesteron + vatten

En av de främsta orsakerna till viktökning före menstruationen är vattenhållning i kroppen. Det är viktigt att veta hur många dagar före menstruationen massan börjar öka. En sådan process aktiveras i den andra fasen av cykeln på grund av produktionen av en stor mängd progesteron, ansvarig för att förbereda flickan för graviditet. Detta hormon bidrar inte bara till att vätska kvarhålls i kroppen utan också till avsättningen av fettelement i det subkutana skiktet, varför vikten ökar under menstruationen.

Oftast under denna period får kvinnor 1,5–2 kg. En sådan förändring betraktas som normen, och om en kvinna under denna period inte äter mycket godis, kommer viktökning att försvinna efter menstruationen.

Progesteron som producerats före menstruationen främjar viktökning och indirekt. En ökning av nivån på detta hormon i kroppen leder till att immunsystemet börjar försvagas gradvis. Denna process förklarar de ofta förvärrade kroniska sjukdomarna hos kvinnor strax före de kritiska dagarna. Vissa utvecklade patologier påverkar den hormonella bakgrunden.

Mer information om vad som händer med hormoner före menstruation, läs i en separat artikel på vår webbplats.

Med en stark hormonell obalans bromsar de metaboliska processerna i kroppen, varför kvinnan börjar gå upp i vikt. I vissa fall, om hormonella förändringar inte stabiliseras, stiger vikten till en kritisk nivå.

Om den hormonella bakgrunden inte har förändrats väsentligt kan premenstruellt syndrom uppstå: produktionen av östrogen och serotonin minskar, kvinnan blir irritabel, hon har längtan efter söta och kalorifattiga livsmedel. I det här fallet beror på hur mycket vikt som kommer att öka under menstruationen endast av dragkraften för felaktig näring. På grund av ett sådant beroende läggs oftast 1,5–3 kg till den ursprungliga kroppsvikten.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att inte bli bättre innan menstruationen är det nödvändigt för denna period att ändra din livsstil. Cope med extra kilo hjälper kostbegränsningar, fysisk aktivitet. Om en kvinna har problem med viljestyrka eller välbefinnande, kan hon ta mediciner på rekommendation av en läkare.

Allmänna rekommendationer

För att inte bli fet innan menstruationen måste en kvinna övervaka vad hon äter. Under denna period bör du vägra:

 • från kaffe;
 • rökt produkter;
 • salt mat;
 • läsk och energi;
 • kryddig rätter;
 • kryddor;
 • choklad och andra godisar.

Denna begränsning beror på det faktum att dessa produkter bidrar till att kvarhålla vätska i kroppen, varför ödem uppträder. Misslyckande med vatten-saltbalansen leder till en försämring av matsmältningsfunktionen: flatulens, förstoppning uppstår.

För att förhindra sådana konsekvenser måste du under menstruation föredra följande livsmedel:

 • yoghurt med låg fetthalt;
 • färsk frukt och grönsaker med undantag av baljväxter och vitkål;
 • keso blandad med kanelhonadressing;
 • spannmål tillverkade av fullkorn som innehåller stora mängder fiber.

Efterrätter tillagade på basis av yoghurt och keso hjälper till att reglera aptiten före menstruationen och samtidigt förhindra uppkomsten av extra kilo. Osötad frukt och bär rekommenderas som ytterligare ingredienser. Om en kvinna har ett uttalat premenstruellt syndrom rekommenderas det att dricka lugnande medel, kamomill, te, melissa-infusioner, valerian.

Trots det faktum att många kvinnor under menstruationen upplever obehag, under denna period är det omöjligt att helt överge fysisk aktivitet. Tunga träningspass som kräver muskelspänning bör ersättas med lätta träningspass eller måttlig aktivitet. Under menstruationen kan vikten justeras genom att gå i frisk luft, meditation, yoga.

Drogterapi

Läkemedel kan hjälpa till att hantera viktökning under menstruationen:

 1. Vitaminkomplex, som inkluderar C, A, E, B, samt zink (Cyclovita, Cyclodinone, Supradin, Time factor).
 2. Preventivmedel. Regelbundet intag minskar sannolikheten för att få extra kilo under menstruationen. Endast en gynekolog bör välja sådana läkemedel.
 3. Diuretika mediciner. Att hjälpa till att hantera ansamling av vätska i kroppen är möjligt. De kan emellertid endast användas i frånvaro av njurpatologier..

Innan du använder något läkemedel måste du rådfråga en läkare.

Andra metoder

För att bekämpa viktökning under menstruationen kan du använda folkrecept:

 1. Ta 3 matskedar av kalendula och citronmelissblommor, blanda och häll en halv liter kokande vatten. Behållaren stängs med ett lock och lämnas i 10 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen i 7-14 dagar i den andra fasen av cykeln, 0,5 koppar två gånger om dagen. Detta verktyg normaliserar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att minska aktiviteten för att öka övervikt före menstruationen.
 2. 100 gram av blandningen framställd av samma volym blommor av blåklint, kamomill, valerian, häll 0,5 liter vodka. Vätskan infunderas i 12 dagar och tar sedan 3 matskedar 2-3 gånger om dagen under en vecka. Denna infusion hjälper kroppen att hantera stress lättare, gör PMS mindre uttalad, varför en kvinnas begär efter godis minskar. Det har också en måttlig diuretisk effekt, vilket eliminerar risken för ödem eller vätskeansamling i kroppen.
 3. Den krossade calamusroten, hälld med alkohol i en andel av 1:20, insisterar 20 dagar. Du måste ta läkemedlet före måltid, 1 matsked. Det förbättrar ämnesomsättningen, varför mindre fett bildas. Det är värt att tänka på att calamusroten kan öka aptiten, så att du kan använda tinktur endast före måltiderna. Samtidigt bör man äta långsamt och tugga mat noggrant. Detta tillåter en liten mängd mättnad..

Användningen av alternativa recept under och före menstruationens början bör endast utföras efter att ha konsulterat en läkare i avsaknad av kontraindikationer för att ta den valda infusionen. Under behandlingen måste kostbegränsningar följas och fysisk aktivitet får inte glömmas. Med detta tillvägagångssätt kommer en kvinna inte att lida av uppkomsten av extra kilo i den andra fasen av menstruationscykeln.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

På vilken dag av cykeln gör gynekologisk ultraljud?

Tänk på vad som visar ultraljudet i bäckenet på den 10: e och 20: e dagen av cykeln.
Ultraljudsundersökning dök upp för inte så länge sedan. Men fördelarna med dess användning är ovärderliga....

Hur är menstruation och trast relaterade, varför kan den dyka upp framför dem, under och efter deras slutförande?

Candidiasis är den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Dess karakteristiska funktioner inkluderar kliande känslor, en brännande känsla och vit urladdning från slidan....

Orsaker till ledvärk vid klimakteriet

Menopaus åtföljs av många inte särskilt trevliga symtom. För vissa kvinnor är förberedda i förväg i form av förebyggande. Men när ett symptom på smärta i lederna uppstår, kan inte alla hantera det....