Varför vikt inte försvinner under menstruationen, de viktigaste orsakerna

Harmonier

På grund av egenskaperna hos det kvinnliga hormonsystemet uppstår viktfluktuationer regelbundet. Sammansättningen av hormoner i en kvinnas blod förändras beroende på cykeln. I lutealfasen, det vill säga före menstruationen, märker de flesta kvinnor att vikten ökar.

Varför ökar vikten före menstruationen?

Menstruationscykeln för varje kvinna är indelad i faser där den hormonella bakgrunden förändras. I varje fas av cykeln dominerar olika hormoner..

Menstruationscykeln inkluderar tre faser:

 • menstruation (follikulär);
 • proliferativ (ägglossande);
 • sekretorisk (luteal).

Den första menstruationsfasen börjar den första dagen av din period. Representerar blödning från livmoderhålan på grund av endometrial avstötning. Fasen börjar med frisättningen av gonadoliberin av hypothalamus. Sedan produceras follitropin och lutropin. Gradvis ökning av östradiolnivåer. Folliklar svarar på hormoner och ökar gradvis i storlek.

En vecka efter menstruationens början börjar ägglossningsfasen. Den dominerande follikeln fortsätter att öka i storlek, resten genomgår omvänd utveckling. I denna fas släpps luteiniserande hormon (LH) i blodet. Follikeln fortsätter att utvecklas, produktionen av prostaglandinhormoner börjar. Estradiolnivåerna minskar gradvis. Framöver skulle det vara trevligt att konsultera gynekologer i ämnet utbildning på kritiska dagar, särskilt en vakuumövning för buken.

Under perioden mellan ägglossning och menstruation inträffar lutealfasen (eller corpus luteumfasen). Follikeln förvandlas och blir ett corpus luteum. Under dess verkan produceras progesteron, östradiol och androgener. Progesteron kallas också graviditetshormonet, det ansvarar för att reglera menstruationen och säkerställa graviditet. LH-nivåerna sjunker. Om graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att producera progesteron. Om befruktningen av ägget inte inträffar upphör corpus luteum att fungera. Mot denna bakgrund minskar hormonnivån. I denna fas börjar ödem och förändringar i endometrium.

Följande symptom noteras före menstruationen:

 • ömhet och utvidgning av bröstkörtlarna;
 • svullnad
 • huvudvärk;
 • Trötthet;
 • hudutslag;
 • irritabilitet;
 • ökad aptit;
 • depression;
 • deprimerat tillstånd;
 • matsmältningsproblem;
 • buksmärtor.

Progesteron spelar en nyckelroll för att ändra fysiologiska processer. Det är under hans handling som vikten ökar före menstruationen. Detta beror på effekten av progesteron på ämnesomsättningen och på alla organ och system i kroppen..

Effekten av progesteron på en kvinnas kropp:

 • lös bindväv i endometriumet blir edematous, ackumuleras vätska och näringsämnen;
 • hjälper till att öka fettet så att du vid graviditet skyddar fostret och ger näringsämnen;
 • ökar aptiten, särskilt sugen efter kolhydrater;
 • livmodern ökar i storlek;
 • musklerna i mag-tarmkanalen slappnar av, vilket bidrar till bättre absorption av näringsämnen;
 • insulinproduktionen ökar, vävnaderna blir mindre mottagliga för det, av denna anledning finns det sugen efter godis.

På grund av ovanstående ökar siffran på skalorna före menstruationsperioden. Detta är tillfälligt, efter menstruationens början återgår vanligtvis vikten till sin vanliga nivå.

Hur menstruationen påverkar vikten?

Hormonförändringar före menstruationen får kroppen att fylla på vätska som kommer att försvinna under menstruationsblödningen. Sådan svullnad äger rum 3-5 dagar från starten av cykeln. Metabolismen under menstruationen saktar ner, och aptiten förblir brutal, vilket kan leda till ytterligare kilo. På grund av det deprimerade tillståndet försöker många kvinnor att heja på choklad och mjöl. Hormonfluktuationer i kombination med fel i kosten är de främsta orsakerna till att vikten inte försvinner under menstruationen.

Hur många dagar före menstruationen ökar vikten?

I den sista fasen av cykeln förändras förhållandet hormoner dramatiskt. På grund av en minskning av progesteronnivåerna ökar syntesen av prostaglandiner. Under denna period sjunker nivån av serotonin (lyckohormon). I slutet av fasen är progesteron- och östrogennivåerna på ett minimum, vilket orsakar menstruationsblödning, cykeln startar igen.

Under påverkan av progesteron kan en ökning ses i balansen. Detta inträffar i slutet av den sista fasen av cykeln, fem till sju dagar före menstruationen. Antalet på skalorna kan ändras varje dag. Inte bara effekten av progesteron, utan också en ökning av kaloriinnehållet i kosten påverkar vikten. Under påverkan av hormoner ökar aptiten, på grund av premenstruellt syndrom, lutar flickor på kalorifattig och söt. Om en kvinna under påverkan av hormonet inte kontrollerar hennes aptit, börjar missbruka skadliga produkter (snabbmat, bakverk, godis, rökt kött), kommer hon att börja återhämta sig mer.

Hastigheten för viktökning före menstruation

Beroende på kosten, kroppens egenskaper, kan kvinnor få olika vikter innan menstruationen. Normen är en ökning med 1-3 kg. Om en kvinna följer en diet under denna period, begränsar salt och går in för sport, kan hon inte bli bättre eller kommer vinsten att vara obetydlig (300-500 gram).

Om en kvinna börjar snabbt gå upp i vikt före menstruationen och öka mer än tre kilo - detta indikerar en hormonell störning eller överätande. I sådana fall bör du granska din diet och din dagliga rutin och rådfråga en läkare. Långsamma kolhydrater (spannmål, fullkornsbröd, durumvete pasta) och färska grönsaker och frukt införs i kosten. En mycket strikt diet bör inte följas. Kroppen försvagas under menstruationen, mycket järn går förlorat, så det är viktigt att äta en balanserad kost.

Är viktökning under menstruationen?

Under de tidiga dagarna av menstruationsblödning kan vikten inte bara försvinna utan också öka. I denna fas börjar östrogennivån att öka, vilket bidrar till att natriumsalter hålls kvar i kroppen. Av denna anledning, i de första dagarna av menstruationen, ackumuleras vatten i cellerna, svullnad uppstår. På grund av effekten av progesteron på mag-tarmkanalen kan problem med avföring observeras, förstoppning uppstår. Under de första dagarna av cykeln kan dessa problem kvarstå, vilket är en annan anledning till viktökning. Om du vägs i början av cykeln kan du hitta en annan viktökning.

Många kvinnor rapporterar svaghet under menstruationsblödningen. I sådana fall är fysisk aktivitet minimal, metabolismen är långsam, så du kan fortfarande bli bättre.

Hur mycket vikt ökar under menstruationen?

Under menstruation finns ödem och förstoppning, så vikten kan öka något. Viktökningen för varje kvinna är individuell och kan variera från 0,3 till 2 kg. På grund av blodförlust förlorar en kvinnas kropp järn. För att kompensera förlusten börjar många kvinnor öka kaloriintaget, ibland föredrar de sött, mjöl och fett.

Hur mycket vikt tar det efter menstruationen?

Under de första dagarna av menstruationsblödning pågår fortfarande hormonella förändringar, så 3-5 dagar kan balansen visa en överskattad siffra. Normalt minskar vikten i slutet av blödningen på 5-7: e dagen från början av cykeln. Vid denna tidpunkt, svullnad försvinner, avföring normaliseras. I slutet av menstruationsblödningen blir kvinnans kropp under påverkan av hormoner mer motståndskraftig, så att du kan öka din fysiska aktivitet. Detta kommer att hjälpa till att påskynda ämnesomsättningen snabbare och förlora extra kilo, om de lämnade i slutet av menstruationen.

Hur man inte går upp i vikt före menstruationen?

Så att i slutet av cykeln och under menstruationen inte finns någon vinst, är det värt att följa principerna för rätt näring. Under premenstruellt syndrom tar kvinnor ett dåligt humör med skadliga produkter (choklad, mjöl, fett, kalorier).

För att inte växa för fett före menstruationen är det värt att följa följande principer inom näring:

 • utesluter bekvämligheter och rökt kött (korv, korv, bacon);
 • äter inte fet;
 • sluta äta stekt i olja (särskilt potatis);
 • utesluta godis och mjöl;
 • ta bort salthalt och snacks från kosten;
 • begränsa alkoholdrycker så mycket som möjligt (bidrar inte bara till uppkomsten av ödem, utan också mycket kalorifattigt);
 • införa spannmål, färska grönsaker och frukt på menyn;
 • öka järnhaltiga livsmedel i kosten (bovete, lever, granatäpple, skaldjur, spenat, havregryn och baljväxter);
 • minska saltintaget.

I den sista fasen av menstruationscykeln rekommenderas måttlig fysisk aktivitet och motion, till exempel promenader i parken eller morgonövningar. Lätt aktivitet som ger känslomässig tillfredsställelse höjer serotoninnivån, minskar aptiten. Meditation och yogakurser är bra för att koppla av och lyfta..

Premenstruellt syndrom åtföljs ofta av irritabilitet. För att höja stämningen börjar kvinnor gripa stress med godis. För att minska irritabiliteten rekommenderas det att dricka örtte med en lugnande effekt (kamomill, citronmelisse, mynta, valerian). För att minska puffiness kan du lägga till urindrivande örter till tedrycker (lingonberry leaf, röd yarrow, björkknoppar).

Hur mycket en kvinna kan återhämta sig under menstruationen eller framför dem beror på kroppens och dietens individuella egenskaper. För vissa är ökningen 2-3 kg, för andra är den helt frånvarande. Mindre avvikelser från de vanliga viktindikatorerna är normen. I slutet av menstruationsblödningen stabiliseras vikten.

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Hur vikten påverkas av dietförändringar

Strax före menstruationen börjar överskottsvätska aktivt ackumuleras i kroppen. Kvinnan är mycket svullen. Det finns en känsla av svullnad. Detta tillstånd orsakar också:

 • nedsatt funktion i tarmsystemet;
 • förstoppning.

På grund av onödig vätska hos en kvinna uppstår en viktökning med 2-3 kg. Kroppsvikt normaliseras omedelbart efter kritiska dagar. Gradvis kommer flickan att komma till sin vanliga form.

Risken för ansamling av överskottsvätska ökar under påverkan av vissa faktorer av patologisk och fysiologisk karaktär, som beskrivs i tabellen.

Fysiologiska skälRisken för vätskeansamling ökar med: • konsumtion av överdrivna mängder salt mat i kosten; • missbruk av söt soda och drycker; • överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker; • användning av hormonella läkemedel; • dålig njurfunktion. Ökad puffiness indikerar att njurarna inte kan klara sina plikter.
Patologiska orsakerOm svullnaden är överdriven och förekommer regelbundet, bör följande sjukdomar misstänkas: • njurar; • lever; • hjärta och blodkärl. Allergiska reaktioner bidrar också till vätskeansamling.

Strax före menstruationen inträffar en snabb förändring av den hormonella bakgrunden. Progesteronnivåerna ökar vid tidpunkten för ägglossningen. Efter några dagar minskar han och östrogen betydligt..

Under denna period har flickor tårfullhet och humörsvängningar

En kraftig nedgång i progesteron och östrogen påverkar negativt en kvinnas tillstånd. Denna period kallas premenstruellt syndrom. Med menstruation och kort före de kritiska dagarna, visar flickan allvarlig tårfullhet och ett depressivt tillstånd. Ätpreferenser förändras. Vissa favoritmat börjar känna sig sjuk.

Hos kvinnor ökar aptiten under kritiska dagar. Det finns en önskan att ständigt äta. De flesta flickor under denna period missbrukar olika bullar, kakor och bakverk. Detta är typiskt även för de kvinnor som följer en hälsosam livsstil och vägrar enkla kolhydrater i vardagen..

Diagnostik

I fall där viktökning hos en kvinna inträffar oberoende av menstruationscykeln, bör man uppmärksamma andra skäl förutom fysiologiska. Kanske finns det störningar i kroppen som påverkar det endokrina systemet. I dessa fall indikeras användningen av ytterligare diagnostiska verktyg, som inkluderar sådana instrumentella och laboratoriebekräftelsesmetoder som:

 1. datortomografi.
 2. Ultraljudsundersökning av äggstockar, binjurar, sköldkörteln.
 3. Biokemiska studier av blodprover för elektrolyter, hormonspektrum.
 4. Kolhydrattoleranstest.
 5. Test av blodsocker.

Undersökning av en gynekolog måste kompletteras med ett besök hos en endokrinolog. Resultaten av en omfattande diagnos gör det möjligt för oss att dra slutliga slutsatser om orsaken till uppkomsten av övervikt under menstruationen.

Mekanismen för progesteronvatten

En av de främsta orsakerna till viktökning före menstruationen är vattenhållning i kroppen. Det är viktigt att veta hur många dagar före menstruationen massan börjar öka. Denna process aktiveras i den andra fasen av cykeln på grund av produktionen av en stor mängd progesteron, ansvarig för att förbereda flickan för graviditet.

Oftast under denna period får kvinnor 1,5–2 kg. En sådan förändring betraktas som normen, och om en kvinna under denna period inte äter mycket godis, kommer viktökning att försvinna efter menstruationen.

Progesteron som producerats före menstruationen främjar viktökning och indirekt. En ökning av nivån på detta hormon i kroppen leder till att immunsystemet börjar försvagas gradvis. Denna process förklarar de ofta förvärrade kroniska sjukdomarna hos kvinnor strax före de kritiska dagarna. Vissa utvecklade patologier påverkar den hormonella bakgrunden.

Mer information om vad som händer med hormoner före menstruation, läs i en separat artikel på vår webbplats.

Om den hormonella bakgrunden inte har förändrats väsentligt kan premenstruellt syndrom uppstå: produktionen av östrogen och serotonin minskar, kvinnan blir irritabel, hon har längtan efter söta och kalorifattiga livsmedel. I det här fallet beror på hur mycket vikt som kommer att öka under menstruationen endast av dragkraften för felaktig näring. På grund av ett sådant beroende läggs oftast 1,5–3 kg till den ursprungliga kroppsvikten.

Varför ökar vikten under menstruationen?

Inför menstruationen förekommer en ökning i koncentrationen av progesteron och adrenalin och östrogenproduktionen minskar. Nivån av serotonin, en biologisk förening som ansvarar för gott humör och sömn, sjunker också. Det är därför en kvinna före menstruationen känner sig ofta deprimerad och orolig. Förändringar i serotoninbalansen ökar viktökningen.

Hormonfluktuationer orsakar följande förändringar i den kvinnliga kroppen:

 • Livmoderförstoring. I början av menstruationen når tjockleken på det inre skiktet maximalt, blodflödet aktiveras, vilket resulterar i att volymen av organet ökar.
 • Ökad aptit. Hormonförändringar aktiverar mitten av hunger, ökar utsöndringen av körtlarna i matsmältningssystemet. På grund av en minskning av produktionen av serotonin och en ökning av adrenalinnivån förvärras stämningen, så en kvinna känner ofta önskan att äta något välsmakande eller sött.
 • Vätskeretention i organ och vävnader. Detta fenomen förklaras av lagring av fukt före den förestående förlusten av det under menstruationsblödning. På grund av försämrad vatten-saltmetabolism och minskad rörlighet uppträder ofta förstoppning, vilket leder till en fördröjning av avföring i tarmen.
 • Bröstsvullnad. Under påverkan av progesteron rusar blod till dem, mängden epitelvävnad ökar, bröstet "blir tyngre".

symtomatologi

En uppsättning av några extra kilo är inte det trevligaste tecknet för någon kvinna. Detta bör dock inte betraktas som kritiskt, eftersom vikten efter menstruationens slut kommer att återgå till sitt ursprungliga värde. I det fall då detta inte händer måste du vara uppmärksam på din egen kropp och försöka fastställa orsaken till vad som hände. Om det inte är möjligt att självständigt identifiera orsakerna är det viktigt att söka hjälp från en läkare.

Han kommer att berätta hur många dagar viktökning innan menstruationen inträffar. Under den kliniska undersökningen kommer specialisten också att fokusera på de symtom som stör patienten. Om det inte finns några andra klagomål förutom viktökning, måste läkaren identifiera och bekräfta dem. Ofta betraktas liknande situationer som manifestationer av premenstruellt syndrom som utvecklas hos de flesta kvinnor.

Förutom viktförändringar kan följande manifestationer noteras:

 1. Förstoppning.
 2. Illamående.
 3. Sömnproblem.
 4. Humör förändras.
 5. Känsla av värme.
 6. Hjärtslag.
 7. Yrsel, huvudvärk.
 8. Svullnad i ansiktet, lemmarna.
 9. Törst, ökad aptit.
 10. Abdominal ömhet.
 11. Bröstkänslighet.

Förekomsten av alla dessa tecken är inte obligatorisk, men oftast manifesteras en kombination av flera av dem. Hos vissa kvinnor är symtomen allvarliga och orsakar betydande obehag, i andra är de nästan osynliga. Allt beror på den kvinnliga kroppens känslighet för förändringar i den hormonella bakgrunden, som åtföljer menstruationsperioden.

Det finns även viktökning före menstruation under en diet.

orsaker

Orsaken till viktökning omedelbart före och under menstruationen bör främst sökas i fysiologiska processer. Det är känt att en kvinnas kropp varje månad genomgår förändringar som syftar till graviditet.

Varför viktökning före menstruation händer?

Sådana förändringar orsakas av förändringar i den hormonella bakgrunden, medan en förändring i kroppsvikt kan bero på påverkan av följande faktorer:

 1. Ärftlighet.
 2. Näringsfel.
 3. Premenstruellt syndrom.

Frågan om ärftlig predisposition tas upp under många förhållanden, och i denna situation är det direkt viktigt. Det är omöjligt att förneka kvinnans näringsfel, som kan uppstå när som helst och förvärra före menstruationen.

Enligt recensioner stör vikt ofta före menstruationen ofta.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att inte bli bättre innan menstruationen är det nödvändigt för denna period att ändra din livsstil. Cope med extra kilo hjälper kostbegränsningar, fysisk aktivitet. Om en kvinna har problem med viljestyrka eller välbefinnande, kan hon ta mediciner på rekommendation av en läkare.

Allmänna rekommendationer

För att inte bli fet innan menstruationen måste en kvinna övervaka vad hon äter. Under denna period bör du vägra:

 • från kaffe;
 • rökt produkter;
 • salt mat;
 • läsk och energi;
 • kryddig rätter;
 • kryddor;
 • choklad och andra godisar.

För att förhindra sådana konsekvenser måste du under menstruation föredra följande livsmedel:

 • yoghurt med låg fetthalt;
 • färsk frukt och grönsaker med undantag av baljväxter och vitkål;
 • keso blandad med kanelhonadressing;
 • spannmål tillverkade av fullkorn som innehåller stora mängder fiber.

Efterrätter tillagade på basis av yoghurt och keso hjälper till att reglera aptiten före menstruationen och samtidigt förhindra uppkomsten av extra kilo. Osötad frukt och bär rekommenderas som ytterligare ingredienser. Om en kvinna har ett uttalat premenstruellt syndrom rekommenderas det att dricka lugnande medel, kamomill, te, melissa-infusioner, valerian.

Trots det faktum att många kvinnor under menstruationen upplever obehag, under denna period är det omöjligt att helt överge fysisk aktivitet. Tunga träningspass som kräver muskelspänning bör ersättas med lätta träningspass eller måttlig aktivitet. Under menstruationen kan vikten justeras genom att gå i frisk luft, meditation, yoga.

Läkemedel kan hjälpa till att hantera viktökning under menstruationen:

 1. Vitaminkomplex, som inkluderar C, A, E, B, samt zink (Cyclovita, Cyclodinone, Supradin, Time factor).
 2. Preventivmedel. Regelbundet intag minskar sannolikheten för att få extra kilo under menstruationen. Endast en gynekolog bör välja sådana läkemedel.
 3. Diuretika mediciner. Att hjälpa till att hantera ansamling av vätska i kroppen är möjligt. De kan emellertid endast användas i frånvaro av njurpatologier..

Innan du använder något läkemedel måste du rådfråga en läkare.

Andra metoder

För att bekämpa viktökning under menstruationen kan du använda folkrecept:

 1. Ta 3 matskedar av kalendula och citronmelissblommor, blanda och häll en halv liter kokande vatten. Behållaren stängs med ett lock och lämnas i 10 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen i 7-14 dagar i den andra fasen av cykeln, 0,5 koppar två gånger om dagen. Detta verktyg normaliserar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att minska aktiviteten för att öka övervikt före menstruationen.
 2. 100 gram av blandningen framställd av samma volym blommor av blåklint, kamomill, valerian, häll 0,5 liter vodka. Vätskan infunderas i 12 dagar och tar sedan 3 matskedar 2-3 gånger om dagen under en vecka. Denna infusion hjälper kroppen att hantera stress lättare, gör PMS mindre uttalad, varför en kvinnas begär efter godis minskar. Det har också en måttlig diuretisk effekt, vilket eliminerar risken för ödem eller vätskeansamling i kroppen.
 3. Den krossade calamusroten, hälld med alkohol i en andel av 1:20, insisterar 20 dagar. Du måste ta läkemedlet före måltid, 1 matsked. Det förbättrar ämnesomsättningen, varför mindre fett bildas. Det är värt att tänka på att calamusroten kan öka aptiten, så att du kan använda tinktur endast före måltiderna. Samtidigt bör man äta långsamt och tugga mat noggrant. Detta tillåter en liten mängd mättnad..

Användningen av alternativa recept under och före menstruationens början bör endast utföras efter att ha konsulterat en läkare i avsaknad av kontraindikationer för att ta den valda infusionen. Under behandlingen måste kostbegränsningar följas och fysisk aktivitet får inte glömmas. Med detta tillvägagångssätt kommer en kvinna inte att lida av uppkomsten av extra kilo i den andra fasen av menstruationscykeln.

Fysisk aktivitet

Förutom diet bör du vara uppmärksam på din fysiska aktivitet. Du bör sova minst 8 timmar om dagen, det rekommenderas också att simma, ofta gå i frisk luft, göra morgonövningar. När sömnlöshet uppstår rekommenderas att du badar med varmt vatten och använder andra avkopplingsmetoder, till exempel andningsövningar, aromaterapi, avslappnande musik.

Efterlevnaden av sådana enkla rekommendationer kommer att eliminera många manifestationer av PMS, förbättra det allmänna tillståndet under menstruationen.

Orsakerna till viktökning före menstruationen under en vecka har beskrivits ovan.

Kommer den förvärvade massan att försvinna efter menstruationen?

Ökad vikt lämnar 5-7 dagar efter början av menstruationen. Vid denna tid ökar östrogennivån, överskott av vätska lämnar kroppen och avföringen blir bättre. Bröstet återgår till sin normala storlek, livmodern rensas från epitelskiktet och minskar i volym. Sådana förändringar leder till att vikten under menstruationen gradvis minskas.

I genomsnitt i slutet av cykeln ökar vikten med 1 till 1,5 kg, men denna siffra kan nå 3–5 kg beroende på individuella egenskaper och genetiska predisposition. Om en kvinna kunde hantera ökad aptit och en förändring i smakpreferenser före och under menstruationen, återgår hennes vikt till originalet.

Hur viktökning är förknippad med livmoderstillväxt

Innan menstruationen förbereder den kvinnliga kroppen sig för naturlig befruktning. Det finns en fysiologisk utvidgning av livmodern. Orgelet är redo för sannolik befruktning och fästning av ägg..

Under menstruationen ökar livmodern i storlek

Det inre skiktet växer och förtjockas strax före menstruationsflödet. Detta förklarar ökningen i livmoderns storlek. Du bör inte oroa dig för detta, eftersom kroppen kommer att bli normal före slutet av kritiska dagar. Detta beror på frigörandet av endometrium.

Endometrial avstötning börjar, vilket är karakteristiskt för månatlig menstruation. Det är partiklarna i livmodern som flickan tillsammans med blodet kan observera på dynan.

Det provoserar också en ökning av kroppsvikt med 0,5-1 kg. Hos nolliparösa kvinnor är livmoderns längd 45 mm, bredden 46 mm, tjockleken 34. Efter födseln ökar storleken.

På grund av ökningen i livmodern sväller buken också betydligt. Överdriven flatulens observeras. Dessutom kan illamående och nedsatt avföring vara närvarande. Livmodern pressar på alla angränsande organ.

Många firar flatulens

Om vikten ökar under din period bör du granska din diet. Detta är det enda sättet att förhindra viktökning. Från kosten måste du ta bort:

 • oljig;
 • inlagd;
 • friterad;
 • mycket salt;
 • konfektyr;
 • bakverk;
 • såser;
 • bevarande;
 • kryddad;
 • soda;
 • shoppa juicer;
 • vegetabiliska oljor;
 • alkohol drycker.

Det är bättre att vägra majonnäs och ketchup. Maten ska vara balanserad och portionerad. Portioner bör vara små men ofta. Det är bättre att föredra färska grönsaker. Dessa är komplexa kolhydrater som hjälper till att ta bort överskott av vätska från kroppen..

Vi får inte glömma dricksregimen. Du måste dricka upp till 2 liter vatten per dag. Detta kommer att hjälpa till att rensa kroppen från giftiga ämnen och bidra till borttagande av onödig vätska som har samlats i cellerna på grund av metaboliska störningar..

Den unika kvinnokroppen

Naturen föreskriver att en kvinna måste fullfölja sitt uppdrag och föda ett barn, helst flera, så att mänskligheten inte avbryter. Strukturen i den kvinnliga kroppen och de inre organen skiljer sig betydligt från den manliga, eftersom det finns en plats för utveckling av embryot (livmodern) och äggstockarna, där en cell som kan befruktas föds.

Men bildandet av ett ägg kräver tid och resurser, som är hormoner som produceras av den kvinnliga kroppen i rätt mängd, progesteron och östrogen. Förberedelseprocessen varar en månad och är indelad i vissa stadier.

I allmänhet kallas allt detta för menstruationscykeln, som upprepas varje månad fram till graviditeten eller när en kvinna når en ålder då reproduktionsfunktionen försvinner.

Faserna i menstruationscykeln är kända för varje kvinna och de övervakar noggrant tidpunkten för ankomsten av menstruation, vilket är en bekräftelse på frånvaron av graviditet eller dess närvaro. Strax före blödningens början, som ett resultat av äggets död och dess utvisning från det kvinnliga reproduktiva systemet, sker en kraftig ökning i vikt, midja och en känsla av magen i fullhet, som om flera portioner fet och högkalorisk mat äts.

Tillståndet är deprimerande, särskilt för dem som behandlar ökningen av till och med några gram med tragedi. Och under menstruationen kan den öka från 900 gram till 3 kg eller mer, vilket beror på kvinnans individuella sammansättning och relaterade faktorer.

Det är omöjligt att undvika en sådan vinst i kilogram eller gram. Detta är inneboende i kvinnlig fysiologi. Men det är möjligt att utesluta viktökning, vilket inträffar på grund av misstag från flickor på bakgrund av menstruation. För att förstå orsakerna till överflödiga kroppsvolymer bör du förstå processerna som aktiveras i olika faser av menstruationscykeln.

Andra metoder

För att förbättra det allmänna tillståndet och minska sannolikheten för viktökning innan menstruationen under en vecka, kan du dessutom använda andra terapeutiska medel. Fysioterapeutiska förfaranden, till exempel balneoterapi, zonterapi och elektrorelaxion, förblir relevanta. Dessutom är metoder för psykoterapeutiskt inflytande allmänt populära..

Du kan också använda folkmetoder som använder olika tinkturer:

 1. Det är nödvändigt att ta citronmelisse och kalendulablommor i mängden tre matskedar, blanda dem, häll kokande vatten (en halv liter). Därefter täcks behållaren och insisteras i 10 timmar. Ta så beredd infusion bör vara ett halvt glas under en vecka under den andra halvan av menstruationscykeln.
 2. Det är nödvändigt att ta lika delar av blommorna av valerian, kamomill, blåklint. 100 gram av blandningen ska fyllas med en halv liter vodka och insistera i 12 dagar. Ta alkoholinfusion tre gånger om dagen i 3 matskedar. Kursen tar 7 dagar. Denna infusion hjälper till att lindra stress, minskar svårighetsgraden av PMS och reducerar därmed en kvinnas sug efter godis. Dessutom har infusionen en måttlig diuretisk effekt, vilket minskar risken för puffiness, vätskeretention.
 3. Det är nödvändigt att ta 1 del calamus och 20 delar alkohol. Komponenterna blandas och insisteras i 20 dagar. Ta tinkturen som erhållits före måltiderna, en matsked vardera. Tinktur hjälper till att förbättra ämnesomsättningen, bildandet av mindre fettvävnad. Det är viktigt att tänka på att calamusrot hjälper till att öka aptiten, och därför rekommenderas det att man använder tinkturer innan man äter. I det här fallet är det nödvändigt att tugga mat långsamt. Detta tillvägagångssätt låter dig få tillräckligt med mindre mat..

Att använda folkrecept under och under menstruationen är endast möjligt med tillstånd av en läkare och endast i fall där det inte finns några kontraindikationer för detta. Under terapi är det viktigt att begränsa näring och motion.

Stora näringsbehov

Det är också viktigt att tänka på att kroppen behöver mer näringsämnen innan menstruationen, eftersom det fortfarande finns möjlighet till graviditet. Detta uppmuntrar en kvinna att ta mer mat, vilket utan tvekan påverkar vikten. Dessutom, mot bakgrund av hormonella förändringar, kan förstoppning uppstå på grund av en minskad tarmmotilitet. Att minska tömningsfrekvensen påverkar också viktökningen. Alla faktorer totalt kan orsaka en uppsättning på upp till 3 kg.

PMS = Övervikt

Vad som är PMS vet första hand inte bara kvinnor utan också män. Och vilken av dem som lider av det mer är svårt att säga. Enligt statistik är 30 till 50% av kvinnorna mottagliga för denna sjukdom. Symtom av olika ursprung och intensitetsgrad. Därför kanske vissa kvinnor helt enkelt inte märker manifestationerna av PMS, medan andra reagerar skarpt på dem. Vad är PMS i allmänhet??

PMS och dess symtom

PMS - premenstruellt syndrom. Ett syndrom är en samling av symtom och tecken på en sjukdom som uppstår av en anledning. Det vill säga, detta är de symtom som en kvinna känner under perioden före början av menstruationen. Cirka sju dagar innan det börjar. Vissa har mindre, andra har mer. Symtom på det kan vara följande:

 • Huvudvärk
 • Humörsvängningar
 • sömnighet
 • Irritabilitet
 • Ömhet i brösten
 • Svullnad
 • Illamående och kräkningar
 • Ökad svettning
 • Högt blodtryck
 • Ökad aptit

Många av er skulle lägga till ett dussin fler symptom som är specifika för dem. Denna lista fortsätter och fortsätter. Men nu är jag mest intresserad av det sista objektet på den här listan. Jag märkte under en lång tid, under den premenstruella perioden, en vild aptit. Jag kunde äta ofta och mycket och fick inte tillräckligt med det. Jag försäkrade mig själv att kroppen är fylld med näringsämnen under menstruationen. Jag kände att jag återhämtade mig med 1,5-2 kg. på bara några dagar. Vågen övertygade mig om detta. Har det hänt dig också? Då undrar du vad som verkligen händer just nu med den kvinnliga kroppen.

Menstruationscykeln och dess stadier

Metabolism i kroppen (metabolism) beror på många faktorer: kön, ålder, muskelmassa, tid på dagen, tid på året och olika mänskliga sjukdomar. Hos kvinnor blir sådana faktorer mer på grund av deras fysiologi. Det visar sig att nivån på metabolism hos kvinnor varierar beroende på stadium i menstruationscykeln.

Detta beroende beror på hormonella förändringar i en kvinnas kropp i olika stadier av cykeln. Om du inte visste vad stadierna i menstruationscykeln är, räcker det att komma ihåg "kalender" -skyddssystemet för oönskad graviditet, som många kvinnor använder. Dela menstruationscykeln villkorligt i 3 delar. I det andra steget är den maximala risken för att bli gravid (ägglossningsperiod). Och den första och tredje cykeln är den säkraste. Men detta gäller endast de vars menstruationscykel är stabil.

Vad är skillnaden mellan stadierna i menstruationscykeln

Steg 1

Det första steget börjar den första dagen av menstruationen. Det beror på den stora tillväxten av det kvinnliga hormonet östrogen. Som du vet har det nästan samma effekt på den kvinnliga kroppen som på den manliga - testosteron. Stämningen stiger, prestandan ökar, metabolismen i kroppen är på den högsta nivån. Denna period passar bäst för dig som vill gå på diet, träna i gymmet och ändra sina liv till det bättre. Naturligtvis inkluderar de inte kvinnor med smärtsam menstruation. Vissa upplever outhärdlig smärta och de sjukdomar som är förknippade med den som tillhandahåller sjukhusvård på medicinska institutioner. Och i allmänhet beror denna period på en ökning av styrka och humör.

2 etapp

Det andra steget är början på tillväxten av hormonet progesteron. Detta hormon produceras i en kvinnas kropp när det förbereder sig för befruktningen, det vill säga under ägglossningen. Koncentrationen av hormonet är inte särskilt hög, men har redan sina egna symtom. Progesteron har en skyddande funktion. Det minskar nivån av testosteron, det manliga hormonet, så att ett nytt liv börjar i livmodern. Just nu avtar alla processer i kroppen som det går och alla krafter riktas mot befruktningen. Vi tappar gradvis laddningen av energi som vi upplevde i det första stadiet av menstruationscykeln. Kvinnor söker vanligtvis omedvetet ensamhet och fred under denna period och skyddar sig själva och det ofödda barnet från allt dåligt väder.

3 etapp

Steg av maximal progesterontillväxt. I detta fall minskar östrogennivån. Nu har vår kropp beslutat att befruktningen har inträffat och dess huvuduppgift är att bevara graviditeten och bidra till dess framgångsrika utveckling. Om du någonsin har varit gravid, kommer du att inse att känslorna du upplever i det tredje stadiet av menstruationscykeln är mycket lika de du upplevde under graviditeten. När alla försökte skydda dig, inte att oroa dig, att bära alla dina nyanser och humörsvängningar. Den enda skillnaden är att du inte är gravid och ingen kommer att stå på ceremoni med dig. Under denna period upplever en kvinna ett akut behov av ytterligare energi, det vill säga kalorier. Samtidigt minskar hennes motoriska aktivitet omvänt. På grund av en avmattning av ämnesomsättningen ackumuleras överskottsvätska i kroppen, vilket leder till svullnad. Det är det tredje steget i menstruationscykeln som är PMS med alla dess konsekvenser.

Riskgrupp

PMS, detta är fortfarande inte en regel eller ett mönster. Och tack och lov, inte alla kvinnor påverkas av denna sjukdom. Dessutom är de inte födda med detta och det finns några orsaker till förekomsten av detta syndrom. Det finns en riskgrupp som alla kvinnor som är utsatta för vissa sjukdomar kan falla in i:

 • Missfall eller abort
 • Tar orala preventivmedel
 • Gynekologisk kirurgi
 • Inflammatoriska processer i reproduktionsorganen
 • Könscandidiasis
 • Huvud skador
 • Endokrinsystemsjukdomar
 • Könsinfektioner

Dessutom finns det också sociala och psykologiska faktorer för förekomsten av PMS. I det moderna samhället har en kvinna upphört att vara bara innehavaren av härden och familjen, när hon i något skede av menstruationscykeln kunde följa anmodningarna från hennes kropp - att gå i pension när hon vill, sova längre när hon inte har någon styrka. I dag är en kvinna allt! Hon och direktören, hon och sekreteraren, hon är sjuksköterskan och jägaren, hon är tjänstemannen och hemmafruen, hon och mamman och fruen. Hon har inte tid att leva efter kroppens behov. Det är därför fler och fler kvinnor känner symptomen på PMS. Så orsakerna till PMS kan vara:

 • Boende i stora städer
 • Intellektuellt arbete
 • Påfrestning
 • Kronisk brist på sömn
 • Fysisk inaktivitet
 • Obalanserad kost

Om du noterade minst en anledning som har en plats i ditt liv, bör du vara uppmärksam på din kropp och lyssna på den. PMS kan vara källan till din övervikt..

Hur man inte går upp i vikt med PMS

Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 250 gram blod och inte bara. Av dessa cirka 50 gram rent järn. Och vad som händer i den premenstruella cykeln. Vi äter mat i genomsnitt 500 kcal mer än vanligt. Med tanke på det faktum att ämnesomsättningen saktar ner och kroppen är benägen att ackumulera reserver, tillhandahålls fettavsättningar till dig. Dessutom lämnar kvaliteten på maten du äter mycket att önska. Och det luktar inte ens järn där. Vi lockas mest av de söta, mjöliga, det vill säga produkter med högt glykemiskt index, som inte ger oss annat än högt blodsocker. Han i sin tur förvandlas säkert till fett. Voila! Du fick 1-2 kg. Varav 1 kg. Är en vätska och 1 kg. - kroppsfett.

Hur man uppför sig i varje fas av menstruationscykeln för att inte öka övervikt?

1: a etappen. Den bästa perioden för fasta dagar och fysisk aktivitet. Under det första steget kan du uppnå de bästa resultaten, både inom idrott och näring. Slösa inte tid, använd varje dag.

2 etapp. Under denna period är uppgiften inte att gå upp i vikt. Det är nödvändigt att minska konsumtionen av söta och stärkelsefulla livsmedel. Fysisk aktivitet bör vara den mest aktiva. Här sker det att ta med kraftbelastningar i träningen och få musklerna att förbränna kalorier, inte bara under klasserna, utan också efter dem, under återhämtningsperioden.

3 etapp. Den farligaste perioden för din figur. Du är ständigt hungrig. Använd inte söta eller mjölprodukter för att tillfredsställa hunger. De kan inte mätta dig länge. Ät livsmedel med mycket protein (keso, ost, fjäderfä, nötter).

Fysisk aktivitet bör fortsätta, kanske inte lika intensiv, men ändå stabil. Du känner dig trött och muskulös och psykologisk. Fortsätt träna, de kommer att återställa din goda anda och öka adrenalinet i blodet.

Var noga med att luta dig till livsmedel med högt järninnehåll (kött med låg fetthalt, lever, fisk med låg fetthalt, skaldjur, kakao, valnötter, mandlar, mörk choklad och andra.)

På grund av det faktum att vätska hålls kvar i kroppen, försök att begränsa intaget till 1,5 liter per dag under denna period.

Allmänna rekommendationer:

 • Överskrid inte det vanliga kaloriintaget
 • Ät små måltider 4-5 gånger om dagen (cirka 200-250 gram åt gången)
 • Öka ditt intag av proteinmat.
 • Öka ditt intag av mat som innehåller järn.
 • Obligatorisk fysisk aktivitet
 • Att tillbringa mer tid i frisk luft (höjer hemoglobin)
 • Väg dig själv varje månad i den första fasen av cykeln (den sjunde dagen) för att kontrollera viktökningen.

Det verkar inte så svårt. Det blir svårt när du plötsligt hittar en slapp mage och lösa skinkor och simmar med fett. En kvinnas kropp är en mycket komplex mekanism och en speciell strategi behövs. Använd alla dess funktioner till din fördel och en smal figur är precis runt hörnet.

Klicka på "Gilla" och få bara de bästa inläggen på Facebook ↓

7 orsaker till viktökning under menstruationen?

Är viktökning normal??

Under din period är det normalt om du får 2-3 kg. De försvinner några dagar efter upphörandet av menstruationen. Detta är ett fysiskt symptom på premenstruellt syndrom (PMS). PMS är mycket vanligt. Mer än 90 procent av kvinnor som menstruerar upplever PMS. Det innehåller ett brett spektrum av fysiska, emotionella och beteendessymtom. Alla av dem påverkar kvinnor några dagar före menstruationen. Dessa symtom orsakas av hormonella förändringar under menstruationscykeln. Låt oss titta på flera skäl till viktökning med flera kilogram under din period.

Hormonell förändring.

Hormonförändringar kan leda till viktökning. Oftast händer detta på grund av vattenhållning. Dagarna före din period minskar östrogen och progesteron snabbt. Detta säger din kropp att det är dags att börja din period. Östrogen och progesteron styr också hur din kropp reglerar för vätska. När dessa hormoner fluktuerar, samlas vävnaderna i kroppen mer vatten. Resultatet är vattenhållning eller svullnad.

Vattentätning kan orsaka svullnad eller svullnad i bröstet, buken eller lemmarna. Det ökar kroppsvikt, men inte fett. Vattenretention är ett vanligt symptom på PMS. Det förekommer hos 92 procent av kvinnorna.

uppblåsthet

En period av uppblåsthet eller magkramper kan göra dina kläder trånga och obekväma. Detta är inte en ökning i vikt. Men du kanske tror att du fick några extra kilo. Under din period kan hormonella förändringar öka gasen i mag-tarmkanalen och orsaka uppblåsthet. Vattenretention i buken kan också leda till uppblåsthet. Uppblåsthet kan beskrivas som en känsla av täthet i buken.Den kan börja fem dagar före menstruationen och fortsätta under de första dagarna av menstruationen..

Magkramper

Magkramper kan också orsaka en känsla av viktökning. Dessa kramper orsakas av kemikalier som kallas prostaglandiner. De släpps av din livmodern. Prostaglandiner får livmodern att dra sig samman och tappar sitt slemhinna. Det orsakar buksmärta under din menstruation. Magkramper, som börjar en eller två dagar före menstruationen, kan också pågå i flera dagar.

Begär efter mat eller överätande

Hormonförändringar under din period kan också få dig att äta för mycket.. Progesteron är en aptitstimulant. En vecka före menstruationen stiger nivån på progesteron, och när den stiger, äter du mer än vanligt.

Östrogen reglerar också serotonin, som styr humöret och minskar aptiten. När östrogen faller precis före din period händer samma sak med serotonin. Resultatet är en större aptit.

Lågt serotonin kan också öka suckets begär. Livsmedel med högt kolhydrater hjälper kroppen att producera serotonin. Om serotoninnivåerna är låga, önskar hjärnan mer socker. Att äta livsmedel med mycket socker kan öka kaloriintaget och leda till viktökning..

Din ämnesomsättning varierar under menstruationscykeln. Därför, när den stiger - och din kropp förbränner fler kalorier - kan du ha mer aptit och begära skräpmat.

Gastrointestinala problem

Under hela cykeln kan hormonella fluktuationer leda till olika problem. Det kan vara förstoppning, diarré och buksmärta. Obehag och uppblåsthet kan få dig att känna att du har gått upp i vikt. Progesteron ökar en vecka före menstruationen. Detta förvärrar muskelsammandragningarna i tarmen, vilket leder till en nedgång i matsmältningen och förstoppningen. I början av menstruationen utsöndrar livmodern prostaglandiner. Prostaglandiner orsakar muskelsammandragningar i livmodern och tarmen. Du kan ha bäcken och buksmärta. Prostaglandiner kan också orsaka diarré, störa elektrolyter och vätskebalans i tunntarmen..

Magnesiumreduktion.

När menstruationen börjar minskar magnesiumnivåerna gradvis. Denna droppe kan framkalla sug efter socker och påverka viktökningen. Magnesium är ett mineral som reglerar tillståndet för din hydratisering. Låga magnesiumnivåer kan orsaka uttorkning. Dehydrering kan emellertid maskeras som hunger. Det kan också få dig att äta söt mat när du bara är törstig. Att äta livsmedel med mycket socker kan bidra till viktökning..

Mindre fysisk aktivitet

När du har uppblåsthet och kramper kan det vara mer troligt att du missar ett träningspass. Detta kan bidra till viktökning, särskilt om du har ökat hunger. Veckan före menstruationen ökar östrogen och progesteron, vilket orsakar trötthet och låg uthållighet. Ju närmare din period, desto mer obekväm kommer du att känna dig att träna.

Andra symtom

Förutom de angivna orsakerna till viktökning kan du ha andra fysiska och emotionella symtom under din period. Dessa förändringar kan inträffa med eller utan viktökning..

Möjliga symtom inkluderar:

 • ömma bröst
 • förstoppning
 • diarre
 • sammandragningar
 • tennsmärta eller ryggsmärta
 • lågt brus eller ljustolerans
 • Trötthet
 • acne
 • svårigheter att sova
 • ångest eller stress
 • humörsvängningar
 • irritabilitet
 • dålig koncentration
 • låg sexlyst

Du kan uppleva olika symtom varje månad eller när du blir äldre. Alla kvinnor är olika. Över 90 procent av kvinnorna upplever olika kombinationer av dessa symtom..

Behandling

Du kan minska vattentäthet och uppblåsthet under din period med hemläkemedel, livsstilsförändringar och mediciner. Detta kommer att påverka orsakerna till viktökning..

Drick mer vatten.

Detta låter ologiskt, men genom att hydratiseras kan det minska vattentätningen. Din kropp kommer att behålla mer vätska om du är uttorkad.

Använd hälsosam mat.

Om du vill efter mat, håll sedan de olika alternativen till hands. Prova att äta mat som frukt eller proteinbarer när sockertrang uppstår..

Ta olika mediciner.

Diuretika är piller som minskar vattenretentionen genom att öka urinproduktionen. Rådfråga en läkare för recept.

Ta magnesiumtillskott. Se till att du konsulterar din läkare innan du tar några tillskott. Men om du får tillåtelse kan magnesium minska: vattenretention, uppblåsthet, sockertrang, känslomässiga symtom.

Fortsätt flytta mer.

Du kan minska uppbyggnaden av vätska genom att gå och flytta runt. Motion kommer också att få dig att svettas och bli av med överskott av vatten..

Förebyggande

Genom att öva på hälsosamma vanor i en månad kan du förhindra viktökning eller vattenretention under din period.

Träna regelbundet. Regelbunden aerob träning kan lindra symtomen under din period. Träna i 30 minuter varje dag..

Håll dig hydratiserad. Drick tillräckligt med vatten i en månad. Detta kommer att hindra din kropp från att hålla kvar vätskor..

Minska saltintaget. Att konsumera för mycket natrium ökar vattentätningen. Begränsa eller undvika bearbetade livsmedel för att minska saltintaget..

Minska intaget av koffein och socker. Kaffeinhaltiga livsmedel och sockerarter kan orsaka uppblåsthet. Undvik dessa livsmedel två veckor före din period..

Undvik livsmedel som bildar gas. Håll dig borta från dessa produkter i en månad, inte bara när du har symtom.

rön

Vi undersökte orsakerna till viktökning. Om du har blivit 2-3 kilo mer, är detta normalt. Detta försvinner vanligtvis om några dagar..

Viktökning förknippad med menstruation orsakas av hormonella fluktuationer. Detta kan vara ett resultat av vattenhållning, överätning, sockertrang och hoppövningar. En uppblåst period och gastrointestinala problem kan också skapa en känsla av viktökning..

För att underlätta vattenretention, håll dig hydratiserad och minska saltintaget. Flytta och träna regelbundet. Du kan också ta diuretika för att hålla vatten eller magnesium för att minska uppblåsthet. Om du har svåra kramper, magsmärta eller uppblåsthet, kontakta en läkare omedelbart..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kritiska dagar: är det möjligt att simma?

Tänk om den efterlängtade semestern föll på kritiska dagar? Måste du verkligen säga adjö till havet och tillbringa din semester på land? Gynekologer ger vissa rekommendationer för menstruationsperioden, iakttagande av vilka du kan simma och använda din semester till fullo....

Är det möjligt att göra en koloskopi under menstruationen

Kolonoskopi är en metod för att diagnostisera tarmarna med hjälp av en speciell anordning i form av ett tunt rör med en liten videokamera i slutet, som kallas ett koloskop....

Kort menstruationscykel. Vad är orsaken?

Det är inte vanligt att prata om menstruation öppet, utom med vänner eller läkare. Men samtidigt spårar många deras menstruationscykel, till exempel med kalendern för "kritiska dagar" eller till och med i sinnet....