8 tecken och känslor under ägglossningen (med en förklaring!)

Harmonier

Uppkomsten av ägglossning åtföljs ofta av sådana tecken som:

 • lite blod i urladdningen;
 • en förändring i karaktär av livmoderhalsslem;
 • rita smärta, stickningar eller obehag i nedre del av magen, äggstockarna, korsryggen (ibland strålar smärtan till ändtarmen);
 • ömhet, ökad känslighet för bröstvårtorna och bröstets fullhet;
 • illamående;
 • antalet akne och akne ökar;
 • ökad sexuell lust;
 • uppblåsthet.

Livmoderhalsslem som äggvita och blod

12-48 timmar före början av ägglossningen förändras livmoderhalsvätskans natur. Den blir riklig, slemhinnig, transparent och sträcker sig bra..

Ibland brister ett kärl under ett brott i follikeln och sedan finns det lite blod i urladdningen, inte mer än några droppar, inte längre än en dag. Definitionerna av ägglossning med livmoderhalsslem beskrivs i detalj i artikeln om utskrivning under ägglossning).

Smärta i buken och äggstockarna som det första tecknet på ägglossning som du kan känna

Smärta i bäckenområdet, korsryggen - vanliga känslor på ägglossningen. De förekommer på grund av spasmer i de mjuka musklerna i livmodern och äggledarna.

Ett annat skäl är om den frisatta vätskan, efter brott i follikeln, pressar på nervändarna och därmed orsakar deras irritation. Läs mer om ägglossningssmärta vid smärtsam ägglossning.

Bröstkorg och ömhet

Efter ägglossningen börjar progesteron produceras intensivt. Följaktligen:

 1. Det finns en vätskeansamling i vävnaderna;
 2. Huden är sträckt, och själva bröstet är grovt;
 3. Trycket på nervändarna och blodkärlen ökar, på grund av vilket bröstet gör ont under och efter ägglossningen.

Från detta symptom som kännetecknar vissa kvinnor kan man förstå om ägglossningen har gått. Känslan av fullhet och känslighet åtföljs nästan hela den andra fasen av cykeln fram till menstruationen.

Vad bör varna?

 • skarp bröstsmärta;
 • urladdning (normalt under amning eller de kommande tre åren efter det);
 • komprimering (särskilt om det inte finns någon smärta);
 • rodnad med feber på denna plats (eventuellt i kombination med svår huvudvärk, till exempel med mastit).

Illamående under ägglossning

Det finns flera möjliga skäl..

 1. Först: ökad produktion av prostaglandiner, vilket orsakar spasm i blodkärl och släta muskler - därmed illamående under ägglossning.
 2. För det andra: hormonsvikt, ett kraftigt hopp i testosteron (parallellt ökar libido).
 3. Tredje: fysiologiska orsaker - ärr, suturer i bäckenet, i livmodern, äggstockarna, rören. Vid ägglossningen tillförs bäckenorganen intensivt blod, förstorar och sätter press på bukhålans receptorer, vilket orsakar illamående.

Illamående kan dock inte betraktas som ett separat 100% symptom på ägglossning, utan endast i kombination med andra symtom. Dessutom kommer illamående säkert att upprepas från cykel till cykel.

Av erfarenhet (!) Känner jag till exempel ofta en liten illamående på ägglossningsdagen, oavsett vad jag åt idag. Jag förklarar det med det första skälet. Jag var ännu mer sjuk under båda födslarna. Ibland är det illamående efter intimitet (med kvinnlig tillfredsställelse). Alla dessa processer är associerade med den aktiva produktionen av prostaglandiner..

Varför visas akne och akne på dagen för ägglossningen och efter den

Under perioden med ett moget ägg ökar vissa kvinnor androgenens (manliga könshormoner). Dessutom, med hoppet av hormoner, ökar produktionen av talg. Dessutom förändras densiteten och viskositeten. Detta leder till blockering av porerna och den inflammatoriska processen i dem. Så akne och akne uppstår. Androgennivåerna sjunker med tiden och huden rengörs.

Libido och ägglossning

Lusten efter intimitet är en mycket vanlig känsla under ägglossningen. Oftast observeras en ökning av libido före ägglossning, när LH och östradiol ökar. Under samma period förändras livmoderhalsens slem och kvinnan känner konstant fukt. Resultatet är sexuell lust.

Observera (!) Om livmoderhalsvätskan har blivit större och den har förvärvat strukturen för ett rått protein, såväl som en ökad sexuell stämning - tyder det nästan säkert på att ägglossningen börjar användas. Den mest gynnsamma perioden för en framgångsrik befruktning har kommit. Det är dags för intimitet.

Tillsammans med ett hopp i LH och östradiol, strax före ägglossningen, ökar lusten för intimitet avsevärt. Detta är en av de vanligaste metoderna för självdiagnos av ägglossning.

Uppblåsthet under ägglossningen

Ökad gasbildning under ägglossningsperioden verkar på grund av vätskeansamling i kroppen under påverkan av östrogen. Om du inte kan fastställa de uppenbara näringsriskerna till uppblåsthet och flatulens (visas plötsligt och försvinner plötsligt om en dag eller två) och de upprepar varje cykel - detta är ett annat tecken på ägglossning.

En mycket detaljerad artikel om ägglossning i ägglossning, dess funktioner och behandlingsmetoder finns på denna sida..

Finns det ägglossning utan tecken?

Det händer säkert. I detta fall måste andra metoder användas för att spåra fertilitet. Först måste du ta reda på varaktigheten för den andra fasen - samma kvinna har samma. Hur ta reda på längden på den andra fasen? Det börjar omedelbart efter ägglossningen. Äggsläppdatumet bestäms med hjälp av dessa metoder, en åt gången eller flera.

Till exempel (!) Om längden på den andra fasen är 13 dagar måste du dra 13 dagar från cykeltiden och få DC där ägglossningen inträffar. Om cykeln är 31 dagar är 31-13 = 18. Ägglossning sker dag 18.

Det finns ett separat kapitel om chanserna att bli gravid dagarna före och efter ägglossningen.

Med hjälp av kalendermetoden bestämmer vi ägglossning med en vanlig cykel. I fallet då cykeln är instabil bestämmer vi ägglossning med andra metoder. Genom att känna till lutealfasens längd och dagen för ägglossning kan du bestämma dagen X - början av menstruationen: O + 2F, där O är dagen för ägglossningen, och 2F är längden på den andra fasen.

Om menstruationen inte börjar den förväntade dagen är detta definitivt en försening och du kan göra ett graviditetstest.

Lycka till alla som planerar!

Hur man fastställer ägglossning - ett test är inte nödvändigt

Graviditetsplanering, förebyggande av oönskad befruktning, identifiering av olika problem med reproduktionssystemet - detta är bara några av de möjligheter som kan uppnås om du vet hur man bestämmer ägglossningen. Äggstocksperioden är av stor betydelse för den kvinnliga kroppen, och därför rekommenderas det starkt att kunna bestämma det även hemma.

Allt om ägglossning

Hur man känner igen ägglossning, om det alls var, och när exakt - det är frågor som väcker det rättvisa könet, som strävar efter att bli lyckliga mödrar inom en snar framtid eller vice versa - för att skydda sig mot en oväntad graviditet. I själva verket är ägglossning bara en av flera faser i menstruationscykeln, och den mest övergående. Under denna period är full mognad av ägget, som lämnar den sprängande follikeln i äggstocken, relevant, varefter det passerar genom äggledarna in i livmodern, där det förväntar sig ett efterlängtat "möte" med spermierna.

Ägglossning är en av perioderna i den kvinnliga cykeln

Om befruktningen inte inträffar, sönderdelas ägget, liksom det nya lagret i endometriumet och kärlen som levererar det, och utsöndras i form av menstruationsflöde. Ibland kan det bli utsläpp före menstruationen - långt ifrån alltid är detta ett tecken på någon slags patologi.

Hur ta reda på dagarna för ägglossning? För att göra detta måste du vara väl insatt i funktionerna i din egen menstruationscykel. Som regel förekommer det i mitten, det vill säga cirka 14 dagar, om vi tar hänsyn till den genomsnittliga statistiken för cykelns varaktighet. I genomsnitt är det 28-30 dagar. Minimivärdet är 23 dagar, det maximala är 35. Allt mindre eller mer betraktas som ett problem och kräver noggrann studie..

Ägget som lämnar follikeln behåller förmågan att gödsla under hela dagen, högst två.

Det är därför du måste veta hur du bestämmer dagen för ägglossning mest exakt, särskilt om det är nödvändigt för att planera graviditet. Trots allt, om du missar den här gången, måste du med all sannolikhet vänta ytterligare en månad. Det säger sig självt att den kvinnliga kroppen inte vet hur och när du vill bli gravid. En frisk kvinna ägglossning varje månad, ungefär samtidigt. Hur man förstår när ägglossningen för befruktningen i det rättvisare könet, om deras menstruationscykel är oregelbunden och har en annan varaktighet varje månad, är ganska svårt. I det här fallet, om det inte är förknippat med någon sjukdom, måste du lita på dina egna känslor, som är ganska mycket.

Men först måste du förstå vad som är menstruationscykeln och vilka faser den är uppdelad i:

1 fas - menstruationMenstruationscykeln börjar exakt från det ögonblick då sekretets uppträdande, bättre känd som menstruation, och inte efter dem, som många kvinnor tror. Hur ta reda på ägglossning hemma? Du måste komma ihåg när din period började och fokusera på den dagen.
2 fas - follikulärDet kommer i slutet av menstruationen. Det varar cirka 12-14 dagar - denna tid krävs av kroppen för att ett nytt ägg mognar i äggstocken. Sexuella celler mognar under påverkan av hormoner som aktivt produceras av kroppen. Om det finns problem med detta, ta till artificiell stimulering av ägglossning - för detta föreskrivs speciella hormonella läkemedel. Sådan stimulering leder ofta till att flera ägg mognar samtidigt i follikeln.
3 fas - ägglossningSom nämnts ovan är detta den mest flyktiga fasen. Det inträffar omedelbart efter follikulären. Dess varaktighet är högst tre dagar, och en del av denna tid tar "resan" av ägget genom äggledarna. En kvinna bör veta hur man förstår att ägglossning har inträffat, eftersom det är den perfekta tiden att bli gravid.
4 fas - lutealDen sista fasen börjar efter ägglossningsperioden och slutar direkt med menstruation. Vid denna tidpunkt producerar kroppen intensivt det så kallade graviditetshormonet - progesteron, vilket är nödvändigt för en framgångsrik implantering av ett befruktat ägg i livmoderväggen, samt för ytterligare underhåll och bevarande av graviditeten.

Hur man bestämmer ägglossningen hemma utan test

Många kvinnor, som försöker förstå hur de kan ta reda på om det finns ägglossning, tar särskilda tester. Som regel är dessa remsor belagda med ett speciellt kemiskt reagens som reagerar på progesteron eller lutealhormon. Progesteron indikerar början av den andra fasen i menstruationscykeln, och luteiniserande hormon finns endast när ägget lämnar follikeln.

Hur man gör ett ägglossningstest hemma kommer att förstås av varje kvinna, eftersom det inte är något komplicerat. Men inte alla kan köpa ett sådant verktyg, även om det är vanligt. Ibland känner du bara inte för att spendera extra pengar. Att köpa ett sådant test är faktiskt helt valfritt, eftersom det är väldigt enkelt att upptäcka tecken på ägglossning hemma - bara din uppmärksamhet krävs.

Att känna ägglossning är en enkel och ganska effektiv metod som är tillgänglig för varje kvinna.

Vissa kvinnor känner igen ägglossning med särskild känsla

Det rekommenderas att övervaka din kropp under hela follikulärperioden. I slutet är det en ökning i koncentrationen av livmoderhalsslem, som bokstavligen täpper till ingången till livmodern, vilket förhindrar risken för infektion. Utåt kommer det att se ut som en nästan fullständig frånvaro av utsläpp. Ingången till vagina ser generellt torr ut.

Så hur kan man förstå när ägglossning? Innan det börjar, när ägget lämnar follikeln, blir urladdningen mycket flytande. Förutom en ökad urladdning noteras också en förändring i deras karaktär - de är transparenta, mycket viskösa, det finns ingen lukt. Detta är mycket viktigt, eftersom alla andra utsläpp för närvarande signalerar vissa hälsoproblem..

Hur bestämmer jag ägglossning genom utskrivning och sensationer? När den här tiden kommer, blir urladdningen klibbig. Ta bara dem på fingrarna och gnugga - det kommer att leda till en lätt klibbning av fingrarna. Upplevelser kommer också att uttryckas, det viktigaste är att uppmärksamma dem. De inkluderar traditionellt:

 • uppkomsten av mindre smärtsamma känslor i nedre del av buken, på höger eller vänster sida (beroende på vilken äggstock ägget mognar i), värkande eller dragande i naturen. Detta beror på att follikeln spricker. Smärtsyndromet går som regel snabbt och orsakar inte betydande besvär;
 • blodföroreningar i urladdningen. Detta är en mycket viktig faktor som svarar på frågan - hur man förstår att ägglossningen har börjat. Mindre blodutflöde från slidan av intermenstruell natur är förknippad med samma anledning som smärtan: detta är en mekanisk skada på follikeln och kärlen som levererar den;
 • ökad sexuell lust. Lusten efter intimitet visas alltid, eftersom den ligger på instinktiv nivå. Kroppen verkar berätta för kvinnan att det nu är dags för samlag, eftersom chansen att bli gravid är större än någonsin;
 • bröstsvullnad och smärta i dem när du trycker på dem. Hur förstår jag att ägglossningen har skett? Kontrollera bara dina bröst. För att ta reda på att dess storlek har ökat och att den har blivit tätare kommer det att vara möjligt utan betydande svårigheter;
 • plötsliga humörförändringar - från manifestationer av depression till för känslomässig glädje. Detta fenomen är karakteristiskt inte bara för premenstruellt syndrom, som man vanligt tror, ​​utan också för ägglossningsperioden. Därför hur man förstår när ägglossning hos kvinnor är möjlig genom att observera hennes humör;
 • ibland manifesterar sig ett sådant inte så trevligt symptom som flatulens. Detta beror på överdriven hormonaktivitet i kroppen, vilket negativt påverkar aktiviteten i mag-tarmkanalen.

När ägglossningen börjar ökar den sexuella lusten

Hur ta reda på när ägglossning med saliv? Trots den nuvarande uppfattningen att allt är nonsens kan faktiskt saliv verkligen säga i vilket stadium menstruationscykeln är. Detta fenomen kallas fernsyndrom. Faktum är att saliv, om den placeras på en plan och ren yta och sedan får torka, kristalliseras och inte bara försvinner. Om du undersöker det under ett mikroskop, kommer dess struktur att likna ett ormbunke.

Kalender metod

Om du tror att du måste hålla några komplicerade register för att kunna besvara frågan - hur du själv kan fastställa ägglossning med hjälp av kalendermetoden. Allt du behöver är att veta dagen när din period börjar, deras varaktighet samt varaktigheten för hela menstruationscykeln.

För närvarande kan du på Internet hitta en hel del speciella räknemaskiner på nätet som hjälper till att bestämma ungefärlig dag då äggstocksperioden börjar. Deras arbete är baserat på den enkla regeln att ägglossning sker cirka 12-14 dagar av cykeln. Detta är väldigt enkelt, men denna metod har också nackdelar som uttrycks i sin inte särskilt höga noggrannhet..

Hur man kontrollerar ägglossningen med hjälp av temperatur

En mycket effektiv metod. Varje dag, i slutet av menstruationen, måste du mäta bastemperaturen med samma termometer som placeras i ändtarmen. Hur ser ägglossning ut i det här fallet? Samma temperatur sjunker plötsligt kraftigt och sedan, inte mindre skarpt, upp. Detta är början av ägglossningsperioden.

Hur man ska ta reda på om det var ägglossning, borde varje tjej förstå. På grund av detta är det möjligt att planera graviditet på ett kvalitativt sätt eller förhindra det om det är oönskat.

Hur man beräknar ägglossningen och slutligen bli gravid

Lifehacker studerade populära beräkningsmetoder och räknade ut vilka av dem som är exakta och vilka som inte är mycket.

I en genomsnittlig kvinna produceras endast ett ägg per cykel. Det ögonblick då cellen lämnar äggstocken kallas ägglossning. Ägglossningen är kort: ett ägg är livskraftigt Att bli gravid på bara 12-24 timmar. Om hon inte möter spermier under denna tid kommer befruktningen inte att inträffa. Det vill säga, du måste vänta på nästa cykel.

Situationen förenklas något av det faktum att spermier kan klara 3-4 dagar på ägget. Så det så kallade fertilitetsfönstret - den period då kön sannolikt leder till graviditet - expanderar till 4-5 dagar per månad.

Det återstår bara att förstå när ägglossning kommer att inträffa.

Hur man beräknar ägglossning på ett kalender sätt

 • Noggrannhet: Under genomsnittet.

Den här metoden är endast effektiv om du har en kalender över menstruationscykeln och vet exakt tidpunkten och varaktigheten för din period.

Enligt allmänt accepterade medicinska övertygelser ägglossning sker 14 dagar innan nästa menstruation börjar. Med en genomsnittlig 28-dagars cykel faller detta datum den 14: e dagen av cykeln. Det vill säga fruktbarhetsfönstret, med tanke på spermans livskraft, är de 10-14: e dagarna i cykeln.

Men det finns en åsikt Tidpunkten för det "bördiga fönstret" i menstruationscykeln: dagspecifika uppskattningar från en framtidsstudie, att ägglossning i många kvinnor simmar och kan förekomma på vilket datum som helst mellan den 10 och 22: e dagen av menstruationscykeln. Endast 221 kvinnor deltog i studien, så extrapolering av resultaten till alla är förmodligen inte värt det..

Men om du inte kan bli gravid under "standard" -födelseperioden, försök att utöka den så att den matchar de nya uppgifterna..

Viktig anmärkning: kalendermetoden tar inte hänsyn till individuella egenskaper och livsstil. Du bör inte lita på beräkningarna av Rhythm-metoden för naturlig familjeplanering om du:

 1. Ha en oregelbunden månadscykel.
 2. Bli mamma för några månader sedan.
 3. Fortsätt amning.
 4. Närmar sig klimakteriet (den här processen startar vanligtvis är vi där ännu? Navigera nu med vår guidade klimakterium 40-50).
 5. Nyligen slutat ta p-piller eller andra hormonella preventivmedel.

Hur man beräknar ägglossning online

 • Noggrannhet: Under genomsnittet.

De flesta webbtjänster bygger på samma antagande om att ägglossning sker 14 dagar före nästa menstruationscykel. Därför har de samma nackdelar som själva kalendermetoden. Trots detta kan dessa tjänster fortfarande hjälpa till att bestämma den mest bördiga perioden..

För att beräkna online kan du använda ägglossningskalendern som tillhandahålls till exempel av den auktoritära medicinska webbplatsen WebMD. Tjänsten kommer att fråga dig:

 1. Datum för början av föregående menstruation.
 2. Cykeltid. Om du är osäker kommer tjänsten att be dig att ange startdatum för flera tidigare månatliga perioder och beräknar cykeln på grundval av dem.

Som ett resultat av beräkningarna får du:

 1. Fertilt fönster.
 2. Uppskattat ägglossningsdatum.
 3. Uppskattat datum för nästa månad.
 4. Datum då graviditetstestet ger ett entydigt resultat: oavsett om befruktning inträffade eller inte (graviditetstestdag).

Hur man beräknar ägglossning med appar

 • Noggrannhet: Medium.

Sådana verktyg är inte begränsade till att använda en rent kalendermetod. Månad efter månad studerar de din individuella cykel, välbefinnande, känslomässiga tillstånd, hjälper till att spåra eventuella fel i den månatliga processen och förutsäger också början av ägglossning och menstruation. Ju mer data du anger i en sådan applikation, desto mer exakta kommer prognoserna att bli.

Här är ett litet urval av populära kvinnokalendrar.

1. Ovia

Denna applikation låter dig helt övervaka hälsotillståndet. Det tar hänsyn till inte bara den månatliga cykeln, utan också dina individuella egenskaper: ålder, höjd, vikt, sömnkvalitet, mängd träning, stressnivå, humörsvängningar under dagen och så vidare. Som ett resultat förutses ägglossningsdatumet ganska exakt.

Tecken på befruktning efter ägglossning

En kvinna kan ta reda på om den uppnådda befruktningen före dagen för den påstådda menstruationen. Redan i detta skede signalerar embryot som har invaderat livmodern att det finns. Den kvinnliga kroppen genomgår betydande förändringar som påverkar hennes välbefinnande..

Hur man förstår vad som hände befruktningen efter ägglossningen?

Beredskapen hos den kvinnliga kroppen för befruktning bestäms av nivån på könshormoner. Varje kvinna har denna process på sitt eget sätt. Ägglossningsdagen beror på längden på menstruationscykeln. Ju längre det är, desto senare ägglossning inträffar. Ägget befruktas av spermier i ungefär 48 timmar efter brott i follikeln. Formellt inträffar befruktningen under denna period. Men graviditeten kan inte kallas aborterad, eftersom implantation ännu inte har inträffat.

Det resulterande embryot riktas mot livmodern. Det tar honom 7-10 dagar att resa. En gång i livmodern väljer embryot den lämpligaste platsen för implantation. Implementeringsprocessen tar några dagar till. Först då börjar hCG-hormonet släppas ut i blodet, på vilket graviditetstest svarar.

Tecken på befruktning de första dagarna efter ägglossningen

Hur förstår jag att befruktningen inträffade efter ägglossningen? Det finns tecken på befruktning efter ägglossning, enligt vilken du kan diagnostisera graviditet även före förseningen. De betraktas som subjektiva, eftersom de också är karakteristiska för den premenstruella perioden. Experter rekommenderar att alla symptom analyseras tillsammans. Men det mest vägledande tecknet på framgångsrik befruktning är ett positivt graviditetstest eller blodprov. Indirekta tecken på en intressant situation inkluderar:

 • Tyngd i magen;
 • Brott mot mag-tarmkanalen;
 • Förvärring av könssjukdomar;
 • Förändring av basal temperatur;
 • Blodiga problem.
 • Förändring av smakvanor.
 • Transparent urladdning från könsorganen. De är luktfria och färglösa..
Blodiga problem

Kan äggbefruktning kännas efter ägglossningen??

Varje graviditet är unik. Det finns kvinnor som kan känna graviditet redan under den första veckan. En kvinna lyssnar på hennes kropp och inser att ett ägg har befruktats. Det är osannolikt att det finns en så känslig kvinna som känner det specifika befruktningsögonblicket.

Det finns dock tecken och symtom som kan indikera att befruktning har ägt rum. Vissa kvinnor hävdar att de upplever tidiga symptom strax efter det förväntade datumet för befruktningen. Om du känner något ovanligt och vill ta reda på om du är gravid är det snabbaste sättet att göra ett graviditetstest hemma, vilket i de flesta fall ger tillförlitliga resultat..

Symptom på befruktning efter ägglossning i början.

I varje enskilt fall kommer symtomen att manifesteras individuellt. Av stor betydelse är den psykologiska faktorn. Om en kvinna inte planerar en graviditet, kommer hon inte att märka de förändringar som sker i kroppen. De viktigaste manifestationerna av graviditeten är:

 • Emotionell labilitet;
 • dåsighet;
 • Ökningen i storlek och utseendet på ömhet i bröstkörtlarna;
 • uppblåsthet;
 • Trötthet;
 • Förändring i libido;
 • Störning i mag-tarmkanalen.
Libido

Buksmärtor

Tecken på befruktning efter ägglossning gör sig som regel kända efter 10-12 dagar. Bland dem känns smärta i nedre del av buken. De provoseras av implantationsprocessen. När embryot är fixerat i livmodern kan blodkärlen skadas. Dessutom förekommer muskelkramper. Livmodern ökar gradvis i volym. Kombinationen av dessa processer stimulerar smärta. En kvinna känner lätta känslor som inte påverkar hennes prestanda.

Dysfunktion i mag-tarmsystemet

Störning av matsmältningssystemet sker under påverkan av hormonella skillnader. Uppkomsten av graviditeten åtföljs av en ökning av progesteronnivåerna. Det provoserar en ökning av gasbildningen och förekomsten av diarré. Hos vissa kvinnor ändras smakpreferenser efter befruktningen eller aptiten försvinner..

Bröst obehag

Förändringar i bröstkörtlarna är ett av de vanliga symtomen på befruktningen. Omedelbart efter fästning av ägget uppträder stickningar i bröstet. Bröstvårtor blir mer känsliga. Volymen av bröstkörtlarna förändras också. Denna symptomatologi beror på en ökning av hormonerna av hCG och progesteron.

Plötslig cystit

Vissa tecken på befruktning efter ägglossning orsakar förvirring hos kvinnor, eftersom de endast indirekt är associerade med graviditet. I de första stadierna av en intressant position förändras mikrofloraen i slidan. Antalet patogener kan överskrida normen. Om bakterier kommer in i urinröret kommer symtom på cystit att uppstå. Dessa inkluderar smärta i nedre del av buken och snabb urinering. Kronisk cystit kan förvärras under graviditeten mitt under försvagning av kroppen.

Basal temperaturförändring

De allra första tecknen på befruktning efter ägglossning finns ofta hos kvinnor som har ett basaltemperaturdiagram. Det mäts varje dag, rektalt. Temperaturen registreras i en graf. Baserat på den mottagna informationen byggs en kurvlinje. I den follikulära fasen av cykeln ligger temperaturen i intervallet från 36,5 ° C till 36,8 ° C. Innan ägglossningen minskar med flera grader. Om befruktningen har inträffat kommer temperaturen att stiga endast i lutealfasen. Om befruktningen inte har inträffat, innan menstruationens början, kommer indikatorn att sjunka till 36,5 ° C.

Basal temperaturgraf.

Studien av basaltemperatur är endast indikativ om kvinnan har en regelbunden cykel och studien genomförs fortlöpande. Följande faktorer kan påverka indikatorn:

 • Stressfulla situationer;
 • Den sexuella handlingen som begicks på kvällen;
 • Intag av hormonella läkemedel;
 • Överdriven träning.

HCG-nivåändring

Tecken på befruktning efter ägglossning är inte lika tillförlitliga som hCG-nivån i kroppen. I blodet börjar graviditetshormonet utsöndras snabbare än i urinen. Därför visar ett blodprov närvaron av graviditet snabbare än ett graviditetstest. Det faktum att en fullbordad befruktning indikeras av ett resultat av mer än 5 enheter.

Blodiga problem

I sällsynta fall indikerar utseendet på blodig utflöd graviditet. De uppstår som en följd av skador på blodkärlen under införandet av embryot i livmoderhålet. Under implantation visas bara en liten mängd blod. Om det finns mycket av det, kan vi prata om hotet om abort. Mot bakgrund av blodig urladdning kan andra symtom uppstå. Följande bör varna kvinnan:

 • En betydande ökning av kroppstemperaturen;
 • Krampande smärta i perineum;
 • Yrsel;
 • Purulent urladdning.

Tecken på befruktning efter ägglossning per dag (befruktning efter dag efter ägglossning).

Hur vet du om befruktningen har inträffat efter ägglossningen? När du vet vilka dagar efter befruktningen vad som händer kan du upptäcka graviditet i förväg. För att göra detta, bör du lyssna på kroppen och ta hänsyn till även de minsta detaljerna. Tecken på befruktning av ägget efter ägglossningen visas 1-2 dagar efter implantering av ägget. Denna process sker 7-12 dagar efter mötet med spermier med en kvinnlig oocyt. Hos vissa kvinnor känner man inte tecken på graviditet förrän menstruationens försening. Testet svarar på graviditet 2-3 dagar efter implantation..

4 dagar efter ägglossningen - tecken på graviditet

På dag 4 kommer det inte att finnas några tecken på framgångsrik befruktning efter ägglossningen. Detta beror på det faktum att den kvinnliga kroppen inte förstår vad som hände eftersom det inte fanns någon implantation. I extremt sällsynta fall kan du bestämma nivån på hCG.

5 dagar efter ägglossning - tecken på graviditet

Vid befruktning den femte dagen efter ägglossningen kommer graviditetstecken att vara följande:

 • En ökning av basaltemperaturen med 0,1 - 0,2 grader från normal temperatur i den andra fasen av cykeln;
 • Illamående och skakande i händerna;
 • Smärta och stickningar i nedre del av buken;
 • Bröstförstoring;
 • Minskad immunitet;
 • Cystit efter ägglossning som ett tecken på graviditet (på grund av minskad immunitet)

6 dagar efter ägglossningen - tecken på graviditet

Den sjätte dagen är följande symtom möjliga:

 • Illamående;
 • Höjd basal temperatur;
 • Smutta eller stickande i äggstocken;
 • Minskad immunitet;
 • Bröstsvullnad.

7 dagar efter ägglossning - tecken på graviditet

 • toxikos;
 • Lätt ljusbrun eller rosa urladdning;
 • Kan dra underlivet som före menstruationen;
 • Bränning är möjligt;
 • BT-schemat ändras.

Dag 8 efter ägglossning - tecken på graviditet

Början på den andra veckan av embryonal utveckling motsvarar den första kritiska bildningsperioden. Under denna tidsperiod leder teratogena faktorer till embryonets död. Men om han överlever, har han inga missbildningar. 8 dagar efter ägglossningen kan graviditetssymtom inkludera:

 • Svullnad;
 • Klåda i bröstet;
 • Uppblåsthet och gas;
 • Diarré efter ägglossning är ett möjligt tecken på graviditet;
 • En känsla av konstant trötthet kan uppstå;
 • huvudvärk;
 • Yrsel.

9 dagar efter ägglossningen - tecken på graviditet

Det är lätt att anta att kvinnan har en luteal fas på den nionde dagen efter ägglossningen. Under denna period bildas den så kallade gula kroppen.

Om befruktningen har inträffat, kommer androgen, progesteron, östradiol att produceras fram till förlossningen. Om befruktning inte inträffar kommer koncentrationen gradvis att minska och leda till avstötning av livmoderns livmodersättning och början av en ny menstruationscykel.

Vad du ska göra efter sex för att öka dina chanser att bli gravid?

För att befruktningen ska inträffa är det inte tillräckligt att utöva oskyddat samlag. Ägget ska inte bara gödsla, utan också lyckas fästa vid livmoderhålet. För att detta ska ske, i cykelns luteala fas, bör en kvinna avstå från att lyfta vikter. Du bör inte heller ta potenta läkemedel. Rätt kost kommer att ha en positiv effekt på implantation. Vitamin A, E och C rekommenderas..

För att öka chanserna för befruktning måste en kvinna ljuga lite efter intimitet. Detta gör att spermierna fritt kommer in i äggledarna. Sexuellt samlag praktiseras bäst dagen före ägglossning och inom 24 timmar efter det att det har avslutats. Under dessa perioder når en kvinnas fertilitet sin topp.

Hur man bestämmer ägglossningen?

Vid förberedelserna för graviditeten undrar många kvinnor hur man beräknar de dagar då sannolikheten för befruktningen är högst. Med andra ord, hur man beräknar ägglossning?

Först av allt måste du förstå vad ägglossning är..

Ägglossning är processen för frisättning av ett moget ägg från äggstocken..

Äggstockarna hos varje kvinna innehåller ett stort antal omogna ägg i folliklarna. Under den första halvan av menstruationscykeln inträffar förberedelse för ägglossning: en eller flera dominerande folliklar förekommer där äggen mognar. Denna process för varje kvinna tar olika tid. Längden på menstruationscykeln bestäms av denna speciella fas. Perioden från ägglossning till den första dagen i nästa cykel (första dag i menstruationen) tar i genomsnitt 14 dagar (varierar från 12 till 16 dagar).

Den första fasen av menstruationscykeln kallas follikulär. Under påverkan av follikelstimulerande hormon börjar flera folliklar mogna, och hormonet östrogen produceras också. Tillsammans med follikulär mognad ökar östrogennivån. Under påverkan av detta hormon tjocknar slemhinnan i livmodern och förbereder sig för att ta ett redan befruktat ägg.

En eller flera folliklar blir ledande (dominerande). Det vill säga de överstiger andras storlek. Äggen mognar i dem. Oftast är en sådan follikel en. Om det finns flera av dem, och flera ägglossningar visas också under ägglossningen, inträffar en multipel graviditet (tvillingar).

En växande nivå av östrogen i ett visst skede leder till en kraftig ökning av innehållet av luteiniserande hormon. En ökning av halten av detta hormon leder till brott i follikeln och frigörandet av ägget i bukhålan. Sedan kommer hon in i äggledaren.

Lutealfasen, eller corpus luteumfasen, går in. Denna fas syftar till att stödja en eventuell graviditet..

För att mest exakt spåra ögonblicket av ägglossning behövs en integrerad strategi. Måttet omfattar follikulometri, bestämning av blodprogesteron, mätning av basaltemperatur och användning av hemtestremsor.

Folliculometry

Follikulometri är en ultraljudstudie som gör att du kan bedöma tillståndet i livmoderns endometrium i den första fasen av menstruationscykeln och att upptäcka tecken på en händelse av ägglossning.

Follikulometri föreskrivs av en läkare för:

1. bestämma början av ägglossning, de exakta dagarna för dess passering;

2. bedömning av äggstockarnas funktionella tillstånd;

3. planera graviditet;

4. kontroll av multipel graviditet;

5. diagnos av möjliga menstruations oregelbundenheter;

6. utvärdera effektiviteten av ovulationstimulering, om någon;

7. hormonell bedömning.

För att bestämma ägglossningen föreskrivs en studie den 8-10: e dagen av cykeln. Därefter upprepas ultraljudet var tredje dag tills det finns tecken på ägglossning. Om ingen finns, fortsätter follikulometri varannan dag tills nästa menstruation börjar. Som regel har den dominerande follikeln en storlek på 15 mm. När det når sådana dimensioner börjar resten den omvända processen - atresia. Follikeln, där ägget mognar, lägger 2-3 mm i storlek. Vid tidpunkten för ägglossningen är dess dimensioner 18-24mm.

Efter brott i follikeln och utgången från det mogna ägget bildas corpus luteum på sin plats. Vid ultraljud ser det ut som en heterogen påse med rund form. Om den har mått 18-23 mm är kroppen redo för befruktning.

Tecken på ägglossning vid follikulometri är följande:

1. Före ägglossningen upptäcks en dominerande follikel;

2. sedan försvann han, en gul kropp dök upp på hans plats;

3. i utrymmet bakom livmodern finns vätskan.

Bestämning av blodprogesteronnivå

Parallellt med follikulometri föreskriver läkaren ett hormontest. Analysen föreskrivs i mitten av den andra fasen (7 dagar efter detektering av tecken på ägglossning). Undersök nivån av progesteron i blodet. Progesteron är ett hormon som produceras av corpus luteum i äggstocken. Dess roll är att förbereda en kvinnas kropp för graviditet. Tack vare honom blir det möjligt att implantera ett befruktat ägg i livmoderväggen. Det minskar intensiteten av livmodersammandragningar, hjälper mjölkkörtlarna att byggas upp igen för att producera mjölk under graviditeten.

När ägglossningen inträffar är normen för progesteron i blodet från 0,45 till 9,45 nmol / l.

Det är nödvändigt att donera blod på morgonen på tom mage. Minst åtta timmar bör gå mellan den sista måltiden och analysen.

Mätning av basal temperatur

Bastemperatur är temperaturen som människokroppen har i vila. Hos kvinnor i olika faser av menstruationscykeln har bastemperaturen olika betydelser.

Det är nödvändigt att börja mätningen från den första menstruationsdagen.

Det mäts på morgonen efter sömn (sömn varaktighet i minst 3 timmar i rad) utan att komma ur sängen. Även om du når ut kan du få falska avläsningar. Därför är det mest bekvämt att hålla termometern på nattduksbordet. Var försiktig med kvicksilvertermometrar!

Oftast mäts temperaturen i rektum (rektalt). Det tros att denna metod ger det mest pålitliga beviset, sannolikheten för fel minimeras. Men det är också möjligt att mäta i mun och vagina. Om du började mäta temperaturen, till exempel i munnen, måste alla efterföljande mätningar också göras i munnen. Det vill säga att du inte kan ändra metoden för att få information, eftersom de kommer att vara opålitliga.

Du måste alltid använda samma termometer och omedelbart läsa avläsningarna.

Det finns ett antal faktorer förutom menstruationscykelfasen som påverkar förändringen i basaltemperatur. Dessa inkluderar:

 • * ta sömntabletter eller andra droger,
 • * ökad fysisk aktivitet på kvällen,
 • * sexuellt samlag dagen före mätningen,
 • * alkoholintag,
 • * påfrestning,
 • * förkylningar eller andra inflammatoriska sjukdomar, etc..

Alla dessa omständigheter måste registreras i form av kommentarer om avläsning av basal temperatur..

Baserat på erhållna data sammanställs en basal temperaturgraf. Nu finns det ett antal webbplatser som erbjuder att skapa ett schema online. Men du kan också skriva det på papper. För att schemat ska vara det mest informativa krävs följande indikatorer:

 • datumet,
 • menstruationscykeldag,
 • basal temperatur data,
 • arten av vaginal urladdning (torrt, blodigt, slemhinnigt, visköst, vattnigt etc.),
 • anteckningar om faktorer som påverkar temperaturförändringar.

Beskriv vilken typ av urladdning är nödvändig för att komplettera bilden av diagrammet. Under ägglossningen blir urladdningen från könsorganen vattnig. Även utseendet och lukten av vissa sekret kan indikera en sjukdom.

Bastemperaturen är normal

I den första fasen av menstruationscykeln är bastemperaturen under 37 grader. I genomsnitt varierar det från 36,3 till 36,5 grader. Inför ägglossningen, en kraftig minskning av temperaturen med 0,1-0,2 grader. Om detta inte händer, oroa dig inte, för i enskilda fall gäller inte denna regel. Sedan är det ett hopp på 0,4-0,6 grader. Detta hopp är förknippat med frisläppandet av progester i blodomloppet och början av ägglossningen. Under den andra fasen av menstruationscykeln hålls bastemperaturen på cirka 37 grader och högre. Innan menstruationen uppstår en sänkning av temperaturen igen. Om temperaturen förblir hög i mer än 16 dagar, och menstruationen inte inträffar, kan detta indikera graviditet.

Indikatorerna som beskrivs ovan är idealiska. I verkligheten varierar medelvärdena för varje enskilt fall. Skillnaden mellan medeltemperaturen för den första och andra fasen på minst 0,4 grader bör förbli oförändrad. I det här fallet kan vi prata om ägglossningen som har inträffat.

För att bestämma ägglossningen med hjälp av en basal temperaturgraf används reglerna som fastställdes av Världshälsoorganisationen (WHO). Baserat på dessa regler kan du skapa en algoritm för att bestämma ägglossningen.

1. Vi hittar den lägsta punkten i diagrammet (36.2 på vårt diagram). Denna indikator är vanligtvis före ägglossningen..

2. Vi räknar från det 6 dagar i motsatt riktning (från 7 till 12 dagar)

3. Nu från dessa dagar väljer vi dagarna med de högsta värdena (8, 10 och 11 dagar). Rita en rak linje genom dem. Det kallas medelvärde. Denna linje dras för tydlighet när man fastställer ägglossning.

4. Följande tre basala temperaturer bör ligga över mittlinjen. Platsen för dess korsning med schemat är ägglossning. På vår

I diagrammet är denna punkt mellan 14 och 15 dagar. För dagen för ägglossningen, ta den till vänster (dag 14).

5. Nu måste du bekräfta ägglossningen. För detta beaktar vi tre efterföljande värden (från 15 till 17 dagar av cykeln). Enligt reglerna bör skillnaden mellan mellanlinjen och basaltemperaturen på två dagar av tre vara minst 0,1 grader, och på en av dessa dagar minst 0,2. På vårt diagram har data från den 15: e dagen en skillnad på 0,2 grader med den genomsnittliga linjen, och på den 16: e och den 17: e dagen - 0,3. Detta överensstämmer med reglerna, så vi kan prata om början av ägglossning.

WHO: s regler kan inte alltid tillämpas för att bestämma ägglossningen. Detta händer när det är höga temperaturer i den första fasen. I detta fall används den så kallade ”fingerregeln”. Det består i det faktum att värden som skiljer sig från föregående och nästa med mer än 0,2 grader inte beaktas (som om de är stängda med en finger). De beaktas inte om schemat i allmänhet överensstämmer med normen.

Nackdelen med metoden att bestämma ägglossning genom att mäta basaltemperatur är att ägglossningslinjen visas på diagrammet endast 2 dagar efter dess början. Medan de mest gynnsamma dagarna för befruktningen är dagen för ägglossning och de föregående 2. Det är därför denna metod används i kombination med resten.

Ägglossningstestremsor

För närvarande har apotekssortimentet testremsor för att bestämma ägglossning hemma. Funktionsprincipen för dessa test är baserad på att bestämma nivån på luteiniserande hormon. Som vi redan sa, före ägglossningen finns det ett kraftigt hopp i innehållet i en kvinnas kropp. I den första fasen av menstruationscykeln är normen för luteiniserande hormon från 2 till 14 mU / l. Vid tidpunkten för ägglossning från 24 till 150 mU / l. Det vill säga dess innehåll ökar 10 gånger. Testens genomsnittliga känslighet är cirka 30 mU / L. Således indikerar det första positiva testet att de närmaste 48 timmarna är de mest gynnsamma för befruktningen av barnet.

När ska man testa för ägglossning

De flesta tillverkare tillverkar paket som innehåller 5 testremsor. Detta är det genomsnittliga beloppet som krävs för att genomföra testet. Om analysen utförs parallellt med bestämningen av basaltemperatur kan 3 testremsor räcka.

Om cykeln är regelbunden utförs beräkningen av analysens början på följande sätt: cykelns längd minus 17 dagar. Det vill säga, med en 28-dagars cykel måste testningen börja från dag 11.

Om cykeln är oregelbunden väljs den kortaste under de senaste sex månaderna. I detta fall kan fler tesremsor krävas..

Analysen utförs från 10:00 till 8 pm. Morgonurin kan inte användas eftersom dessa data är opålitliga.

En timme innan analysen bör inte dricka mycket vätskor. Det är också nödvändigt att avstå från att gå på toaletten i 2 timmar.

Hur man utvärderar resultat av ägglossningstest

Om testremsan är frånvarande eller betydligt svagare än kontrollfärgen, anses testet vara negativt.

Om testremsan i intensitet motsvarar kontrollen eller är ljusare än den, anses testet vara positivt.

Ett tredje alternativ är också möjligt när kontrollremsan är helt frånvarande. Ett sådant test anses ogiltigt, det måste göras om.

Således kommer en integrerad strategi för bestämning av ägglossning att göra det möjligt att beräkna med hög noggrannhet de mest gynnsamma dagarna för befruktningen.

Tecken på ägglossning. Hur beräknar jag ägglossning? Hur länge varar ägglossningen? Vad händer dagen för ägglossningen? Vad är ett fertilitetsfönster? Vilken dag i cykeln inträffar ägglossning??

Vanliga frågor

Vad är ägglossning?

Ägglossning är processen för brott av en säck med ett ägg i äggstocken, vilket resulterar i att ett moget ägg "kastas ut" och kommer in i äggledaren från äggstocken. Ordet "ägglossning" betyder bokstavligen "processen förknippad med ägget (från det latinska ordet" ägglossning "- ägget). Ägglossning är en mekanism som säkerställer övergången av ett moget ägg från den plats där det mognar (äggstock) till den plats där befruktningen kommer att inträffa (livmodern).

Ägglossning är ett viktigt tecken på en kvinnas fertilitet (fertilitet). Ägglossning sker var 21 till 36 dagar, beroende på menstruationscykelns längd. Uppkomsten inträffar i mitten av menstruationscykeln, så att ägglossning anses vara en referenspunkt eller ett ögonblick som skiljer de två faserna i menstruationscykeln. Alla förändringar före ägglossningen tillhör den första fasen av cykeln, och alla förändringar efter - till den andra. Menstruationscykeln, där en kvinna har ägglossning, kallas ägglossning.

Normal ägglossning

Ägglossning är det sista steget i den första fasen av menstruationscykeln, under vilken flera folliklar växer och mognar i äggstockarna. En follikel är en äggbehållare, en typ av säck eller bubbla, som består av granulosa-celler (granulosa celler), tekniska celler (bindvävsceller) och ett källarmembran (delande membran mellan dessa två lager av celler).

Ägglossningen föregås av en förändring i follikeln. Från omogna folliklar under påverkan av hypofyshormoner inträffar äggmognad och en ökning av storleken på flera folliklar. Hela processen varar 10 till 18 dagar, beroende på menstruationscykelns längd. I vilket fall som helst är ägglossning inte alltid mitten av cykeln..

I början av cykeln (när en kvinna har menstruation) har folliklarna en liten diameter, endast 2 mm. De kallas primordiala (primära, primära). Vätskan inuti follikeln kallas follikulär. Follikeln (eller snarare granulosa-celler och tekniska celler) frisätter aktivt biologiskt aktiva substanser, såsom könshormoner (främst östrogen) och enzymer. Follikulär tillväxt kännetecknas av ansamling av follikulär vätska med bildandet av ett hålrum och tillväxten av granulosa-celler och tekniska celler. Den största av de mogna folliklarna blir den främsta utmanaren för ägglossning. Det kallas en graaffvesikel eller en dominerande follikel. Den är 100 gånger större än den primära follikeln. De återstående folliklarna slutar växa och genomgår omvänd utveckling.

En graafbubbla bildas cirka 10 dagar efter början av menstruationen. Under de närmaste dagarna börjar denna äggbubbla öka dramatiskt i storlek. Vätskan i den samlas och väggarna blir tunnare. När follikeln växer, ackumuleras många östrogener och enzymer i dess vätska, som börjar förstöra källarmembranet och orsaka sammandragning av follikelns inre membran. På den 14: e dagen av menstruationscykeln, spricker urinblåsan, och detta ögonblick betecknas som ägglossning. Follikulär vätska (5 - 10 ml) som slipper ut under tryck under bristning tar ägget och kastar det i äggledaren. Ägglossning åtföljs alltid av blödning från de förstörda små kärlen i follikeln. Delvis kommer blod och vätska från vesikeln in i bukhålan, varifrån den sedan upplöses.

Ägglossning och alla processer i könsorganen före och efter det kontrolleras av nerv- och endokrina system, det vill säga hormoner och nervregleringscentra i hjärnan. Stimulering av tillväxten och utvecklingen av follikeln i den första fasen regleras av follikelstimulerande hormon (FSH), som produceras i hypofysen. Rätt före ägglossningen, på grund av en kraftig ökning av östrogennivåerna i follikeln, stimuleras frisättningen av ett annat hypofyshormon, luteiniserande hormon (LH). Frisättningen av detta hormon markerar övergången till den andra fasen av cykeln.

Follikulär tillväxt och utveckling förekommer i båda äggstockarna, men bildandet av en dominerande follikel och ägglossning sker endast i en.

Ägglossning observeras 1 gång i en cykel. I sällsynta fall mognar folliklarna i båda äggstockarna, och inte 1 follikelägglossning, men 2. Detta fenomen kallas ofta dubbla ägglossning, men termen är inte helt framgångsrik. I detta fall är det mer korrekt att tala om två ägglossade folliklar under en ägglossning. Faktum är att ägglossning inte bara är en sprängande follikel utan också hormonella förändringar som avgör denna process. Hormonförändringar är toppen för kvinnliga könshormoner och hypofyshormoner som uppstår en gång under cykeln.

Det finns ännu mer sällsynta fall när brottet av två mogna folliklar inte inträffar samtidigt, men med ett intervall på flera dagar (vanligtvis inte mer än 7). I det här fallet finns det två toppar av hormonfrisättning, och därför kan vi säga att två ägglossningar inträffade under en cykel.

Symtom på ägglossning

Symtom på ägglossning är de tecken som en kvinna känner eller observerar under ägglossningsperioden. Eftersom den exakta dagen för ägglossning inte alltid kan fastställas är det vanligt att använda termen "ägglossningsperiod" eller "fertilitetsfönster". Ägglossningsperioden inkluderar själva ägglossningen och några dagar före och efter den. Dessa är de mest gynnsamma dagarna för befruktningen. Uttrycket "fertilitetsfönster" betyder bokstavligen en period som är gynnsam för befruktning. Det kallades ett fönster på grund av att det inte håller länge, det vill säga en kvinna kan bli gravid inte på någon dag i menstruationscykeln, utan bara på dagar som går in i ägglossningen. Vanligtvis varar ägglossningsperioden eller fertilitetsfönstret 7 dagar.

Ägglossning kan inträffa lite tidigare, till exempel, om det fanns intensivt samlag och en våldsam orgasme, kan follikeln spricka 3 till 4 dagar tidigare, det vill säga inte 13 till 14 dagar, men 9 till 11. Ägglossningen kan också försenas när den är överarbetad, undernäring eller om en kvinna är deprimerad.

Klagomål som en kvinna upplever och kroppsfenomen som hon observerar under ägglossningsperioden kombineras i det så kallade ägglossningsyndromet.

Tecken på ägglossningsyndrom

Skylt

Beskrivning

Äggstocksmärta

Hos vissa kvinnor finns det efter ägglossning en värkande smärta i nedre del av buken. Många experter förknippar sitt ursprung inte med brott i follikeln, utan med irritation i de sensoriska nervcellerna i bukhinnan (membranet som täcker organen i bukhålan) med vätska som har hällts från follikeln.

Känsla av fukt i slidan

Under ägglossningen förändrar slem i slidan sina egenskaper under påverkan av östrogen (det kvinnliga könshormonet i den första fasen av cykeln). Slemet blir mer vattentätt och visköst, så en kvinna kan känna ansamlingen av oljigt slem vid ingången till slidan. Dessa sensationer är inte förknippade med en känsla av fukt under samlag, de släpps oavsett kvinnors sexuella upphetsning. Sådana förändringar i slemmet syftar till att bibehålla spermiernas livskraft (slem under ägglossningsperioden har en alkalisk reaktion, och spermier kan förbli i den alkaliska miljön i upp till 5 dagar).

Tecken på slem

(vaginal urladdning)

Under ägglossningen utsöndras det så kallade livmoderhals- eller livmoderhalsslemet, som bildas i livmoderhalsen (livmoderhalsen - livmoderhalsen). Detta slem under ägglossningen tränger delvis in i vaginalhålan genom livmoderhalsens yttre kanal. Under samlag bidrar detta till absorptionen av spermier och dess gjutning i livmoderhålet. Sådant slem liknar äggvitt, det vill säga att det är visköst genomskinligt, det kan innehålla föroreningar av vit, brun eller rosa färg. Sådant slem kallas "produktivt", eftersom det indikerar en kvinnlig kropps hög beredskap för befruktning. Rosa färg eller blodiga föroreningar av olika nyanser i livmoderhalsslemet uppstår på grund av delvis avstötning av livmoderslimhinna under påverkan av östrogener (vanligtvis observeras detta med en mycket hög östrogennivå). Ibland blir slemet mycket vattnigt och rinner helt enkelt ut ur slidan. Detta symptom indikerar också ett överskott av östrogen..

Libido boost

Ökningen av libido (sexdrift) beror på ökad produktion av androgener (manliga könshormoner) i den kvinnliga kroppen under ägglossning. Källan till androgener är folliklarna i tececellerna, därför utsöndras dessa hormoner aktivt under ägglossningsperioden. Detta syftar naturligtvis till att bidra till befruktningen. Efter ägglossningen börjar en kvinna producera hormonet progesteron, vilket hämmar sexuella känslor..

Bröstsorg

Östrogener bidrar till utvidgningen av bröstkorgens kanaler. Dessutom kan de fånga natriumjoner i kroppen, och med dem vatten, vilket bidrar till svullnad i bröstkörteln. Detta kan orsaka smärtsam engorgement..

Inget av ovanstående symtom är obligatoriskt, det vill säga ägglossning kan förekomma, men inte åtföljas av några symtom (till och med utskrivning).

Beräkning av ägglossning (hur man bestämmer ägglossning?)

Det är nödvändigt att beräkna ägglossningen för att bestämma fertilitetsfönstret, det vill säga en period som är gynnsam för befruktningen. Du kan bestämma dagen för ägglossning från dagen för menstruationens början, med tecken på ägglossning, samt använda tester och instrumentella metoder för forskning. En gynekolog kan ringa en kvinna för en tid och identifiera tecken på ägglossning med hjälp av en gynekologisk undersökning. Med tanke på att förändringar bör utvärderas i dynamik (ständigt under en tid, jämföra resultaten) skapades mer praktiska metoder för både patienten och läkaren.

Med regelbundna perioder är beräkningen mer exakt. Att beräkna ägglossning med oregelbundna perioder är svårare. För att göra detta måste du använda hela arsenal av tillgängliga metoder, eftersom oregelbundna perioder kan vara en följd av bristen på ägglossning. Cykler utan ägglossning kallas anovulatorisk.

Det är viktigt att veta att en frisk kvinna inom 12 månader kan ha cirka 3 cykler under vilka ägglossning inte sker. Läkarna anser att detta är normalt om ingen patologi upptäcks..

Det finns följande metoder för att beräkna och bestämma ägglossning:

 • kalendermetod;
 • mätning av basal temperatur;
 • livmoderhalsslemmetod;
 • Rettsers symptotermiska metod (ägglossningsgraf);
 • snabbt test för ägglossning;
 • folliculometry.

Alla metoder som används för att bestämma ägglossningen utvärderas enligt följande tre parametrar:

 • tillgänglighet (enkel implementering);
 • pris;
 • trovärdighet.

Kalender metod

Ett enkelt sätt att bestämma dagen för ägglossning är att dela upp antalet dagar i menstruationscykeln (intervallet mellan två perioder) i hälften, med tanke på att ägglossningen sker i mitten av cykeln. Men du måste veta att det är opålitligt, för i vissa fall är regelbundna perioder inte perioder alls, men livmodersblödning orsakad av menstruations oregelbundenhet.

Kalendermetoden för beräkning av ägglossning kräver noggrann kunskap om längden på menstruationscykeln. För att göra detta bör en kvinna observera 3 till 4 månader efter menstruationens början. Eftersom cykelns längd kan variera något (förr eller senare med en dag eller två) rekommenderas det att beräkna medellängden. För detta sammanfattas antalet dagar av tre cykler och delas med 3.

Annars kan den första bördiga dagen (den första dagen av ägglossningsperioden) beräknas enligt följande. För 6 cykler, observera cykelns varaktighet. Ta antalet dagar i den kortaste cykeln och dra av dem 18. Vissa författare föreslår att subtrahera 20 dagar. Med tanke på bristen på konsensus och andra faktorer som kan påverka cykelns varaktighet (stress, dålig sömn, kost, infektion) är denna metod inte tillförlitlig. Det kan endast användas av de kvinnor vars menstruationscykel är regelbunden (det fungerar "som en klocka").

Utvärdering av livmoderhalsvätska

Cervical vätska är samma livmoderhalsavlopp (utsläpp från livmoderhalsen) som "kom" till ingången till slidan och hittades av en kvinna på hennes underkläder eller på en servett eller under vattenprocedurer. Cervikalslem kan också särskiljas under en gynekologisk undersökning eller oberoende (en kvinna sätter in ett finger i slidan och tar bort slem därifrån). Beräkningen av ägglossning genom att övervaka utsläpp eller tecken på slem kallas Billings-metoden.

Beroende på typen av vaginal urladdning skiljs följande perioder av menstruationscykeln:

 • fruktbara dagar - riklig utsöndring av livmoderhalsslem;
 • sterila dagar är ”torra” dagar då slem från slidan inte utsöndras eller slem av ostliknande karaktär och vit färg utsöndras (de första 6 dagarna av menstruationscykeln och dagarna efter avslutad ägglossning anses vara sterila).

Den dag då kvinnan senast ser utsöndringen av livmoderhalsslem kallas slemtoppens topp, och dess mängd spelar ingen roll. Du kan bestämma denna dag genom att jämföra urladdningen under ägglossningen och postovulatorisk urladdning (utskrivning efter ägglossningen), som markerar slutet på ägglossningen. Ägglossningen betraktas som fullständig om kvinnan efter toppen av slemtecknet i tre dagar inte har någon utflöde (de så kallade ”torra” dagarna). Den 4: e "torra" dagen betraktas slemet som "sterilt". Detta symptom kallas toppregeln för slem symptom..

Det är viktigt att känna till dagen för toppen av tecknet på slem, eftersom det vanligtvis motsvarar dagen för ägglossningen, och all uttalad vaginal urladdning observeras före ägglossningen vid toppen av östrogenutsöndring. Det är, så snart follikeln rivs, sjunker östrogennivån kraftigt och utsöndringen av slem av den "produktiva typen" slutar.

I vilket fall som helst inkluderar ägglossningsperioden eller fertilitetsfönstret slumteckens toppdag och tre dagar före och tre dagar efter. Det är inte möjligt att exakt bestämma dagen för ägglossning med detta tecken.

Ibland efter toppdagen för tecken på slem under tre "torra" dagar kan frigörandet av fruktigt slem observeras (på dag 4). I detta fall tros det ofta att ytterligare eller dubbel ägglossning har inträffat. Frigörandet av slem är förknippat med en upprepad topp av östrogen, därför kallas sådan urladdning en ny topp. I detta fall bör ytterligare 3 "produktiva" dagar läggas till den sista dagen av den upprepade toppen av tecknet på slem, det vill säga inkluderat i perioden med ägglossning.

Skillnaden mellan "produktivt" slem från "sterilt"

Egenskaper

Prolific slem

Karga slem

Genomskinlighet

Lika transparent som glas

Konsistens

Tjock, med bröst

formbarhet

Hal

Vitt eller gult

Fuktighet

Orsakar fukt i slidan

Orsakar inte fukt i slidan

Förlängningsgrad

Upp till 8 cm mellan två fingrar (mellan tummen och pekfingret, åtskilda utan spänning)

Osträckligt, sönderrivet när du försöker sträcka det

Blodföroreningar

För att skilja mellan "bördigt" slem och "sterilt" slem kan du också testa. För att göra detta behöver du ett glas vatten, där du behöver sänka det tilldelade slemet. Om slemet i vattnet inte upplöses och "flyter" i form av en klump, är det produktivt, och om det upplöses betyder det sterilt.

Sedan under ägglossningen många par som planerar en graviditet kommer i sexuell kontakt, kan en kvinna felaktigt ta spermvätska som har läckt ut från slidan för ägglossning. Karakteristiskt har spermvätskan ingen smidighet, den kan inte sträckas.

Ägglossningsschema

Ägglossningsschemat sammanställs av kvinnan själv på grundval av basaltemperaturdata och arten av vaginal urladdning. Bastemperatur är en riktig indikator på temperaturen hos de inre organen. Det mäts i slemhinnorna, det är vanligtvis bekvämare att göra detta genom ändtarmen, men det kan också göras i munhålan eller i slidan. För att göra detta placerar en kvinna på morgonen omedelbart efter att hon vaknat upp utan att gå ur sängen en termometer i slemhinnan i dessa hålrum i 5 - 7 minuter. Det är nödvändigt att göra detta varje dag under en cykel för att exakt spåra förändringen i schemat. Det är viktigt att mäta temperaturen alltid på samma plats och helst med samma termometer.

Du kan ta speciella broschyrer eller rita ett bord själv. Du måste börja mäta basal temperatur från den första dagen i menstruationscykeln, det vill säga med början av menstruationen. Genom att mäta temperaturen varje dag sätter en kvinna en punkt i cellen, vilket motsvarar en grad på termometern (temperaturen anges i diagrammet på höger sida). Anslut punkterna tillsammans och få en kurva.

Om en kvinna ägglossar är ägglossningsschemat enligt följande:

 • När menstruationen börjar börjar temperaturen sjunka, så vanligtvis sjunker grafkurvan.
 • Från och med den femte dagen i menstruationscykeln kan svaga temperaturfluktuationer observeras, men i allmänhet håller kurvan stadigt (fluktuationer inom 0,4 ºC). En minskning av temperaturen efter menstruationen är förknippad med en minskning av progesteronnivåerna och en ökning av östrogennivåer. Med övervägande av östrogener kan progesteron inte påverka termoreguleringscentret (normalt bidrar progesteron till en ökning av kroppstemperaturen).
 • Innan ägglossningen registrerar en kvinna en lägsta nivå av basal temperatur, medan temperaturen är ännu lägre än under menstruationen. Detta beror på en östrogen topp före ägglossning och under.
 • Omedelbart efter ägglossningen börjar kroppstemperaturen stiga, vilket beror på omvandlingen av follikeln redan utan ett ägg till den så kallade corpus luteum. Denna corpus luteum börjar producera progesteron i stora mängder. Temperaturen registreras över 37 ° C, som varar flera dagar efter ägglossningen.
 • 4 dagar efter ägglossningen normaliseras temperaturen och förblir vid 36,6 ° C, sjunker före menstruationen. Om graviditet inträffar observeras inte en minskning av basaltemperaturen innan menstruationen, eftersom i detta fall corpus luteum fortsätter att utsöndra progesteron (det kallas också graviditetshormon).

Många läkare jämför ett sådant schema med en fågel i form, medan toppen av temperaturökningen är näbben, och stadierna med att öka och minska före och efter ägglossningen är dess vingar. Om en kvinna inte ägglossar, sker inte dessa fluktuationer. Grafen är nästan smidig. Det är viktigt att veta att skillnaden mellan de lägsta och högsta temperaturerna bör vara mer än 0,4 ºC.

Schemat måste upprättas 3-4 månader för att kunna följa cyklens korrekthet och eventuella oegentligheter som inte alltid kan fångas inom en cykel..

Ägglossningsschemat måste göras i följande fall:

 • Lusten att bli gravid - de mest gynnsamma dagarna för befruktning anses dagen före ägglossningen och själva ägglossningen eller den första dagen med hög temperatur och de sista dagarna av slemutsöndring. Faktum är att ägget kan befruktas inom 12 timmar efter ägglossningen, vilket innebär att spermier måste nå livmoderhålet innan ägglossningen äger rum. Sperm under samlag tränger in från slidan i livmoderhalskanalen och sedan in i livmoderhålet. De passerar detta avstånd i flera timmar, tills ägget genom äggledarna når livmodern. Spermceller behåller sin livskraft - upp till 5 dagar, men deras förmåga att bli gravid bevaras under den första dagen (i närvaro av "fruktbart" slem upp till 5 dagar).
 • Begär att undvika en oönskad graviditet - på samma dagar som är önskvärt för graviditet bör sexuell kontakt undvikas om kvinnan inte planerar en graviditet.
 • Identifiering av menstruations oregelbundenheter - schemaläggning av menstruationscykeln gör att du kan identifiera cykler utan ägglossning, för även med en stor önskan att bli gravid och ett samlag under de mest gynnsamma dagarna kanske den önskade graviditeten inte inträffar. Samtidigt kanske en kvinna inte märker detta, eftersom blödning från livmodern eller en menstruationsliknande reaktion kan tas för menstruationsblod. En menstruationsliknande reaktion inträffar som ett resultat av patologiska förändringar i livmoderslimhinnan och en obalans av kvinnliga könshormoner. Vid en menstruationsliknande reaktion finns det vanligtvis ingen ägglossning.

Metoden för att planera graviditet och bestämma dagen för ägglossning genom att mäta basal temperatur och övervaka utsöndring av slem kallas Rettzer Symptothermal Method. "Symtotermalt" betyder bokstavligen "baserat på symptomet (slemutsöndring) och förändringar i den termiska reaktionen (kroppstemperatur)".

Gynekologisk undersökning

Gynekologisk undersökning utförs med hjälp av specialverktyg. De kallas speglar. En gynekolog sätter in en spegel i slidan, vilket gör att du kan undersöka livmoderhalsen, ta en smet för undersökning och ta bort slem från livmoderhalsen.

Gynekologisk undersökning avslöjar följande tecken på ägglossning:

 • Symtom på "eleven". Detta symptom kan ses när man undersöker den yttre öppningen av livmoderhalskanalen. När ägglossningen är närmare blir den bredare, något öppnad. Genom kanalens öppna öppning blir livmoderhalsslemet synligt, vilket sticker ut något från kanalen, så när det betraktas från själva kanalen och det glänsande slemet liknar en elev. En gynekolog utvärderar detta symptom med diametern på det synliga slemet i livmoderhalsen. Om diametern är 1 mm sätts + -skylten, 2 mm - ++, 3 mm - +++. Det maximala antalet plussmål indikerar en period av ägglossning. En minskning av symptom indikerar att ägglossningen redan har passerat.
 • Symtom på "fern leaf". Om livmoderhalsslem appliceras på en glasrutschkana, torkas vid rumstemperatur och undersöks under ett mikroskop, kommer du att märka att kristaller har bildats i det (symptom på kristallisering av slem). Kristallerna är arrangerade så att de skapar en bild som liknar ett ormbunke. Detta symptom uppstår under påverkan av östrogen, vilket förändrar slemets fysikalisk-kemiska egenskaper. Den maximala svårighetsgraden av kristallisation av slem sker exakt under perioden med ägglossning (med 12-14 dagar). Fram till den 9: e dagen av cykeln är detta symptom negativt (slem bildar inte kristaller). Och efter 17 dagar (efter ägglossningens slut) minskar svårighetsgraden av detta symptom gradvis, vilket igen blir negativt från 20 till 22 dagar och före menstruation.
 • Det karyopiknotiska indexet är förhållandet mellan ytcellerna i slidan och det totala antalet av alla typer av celler (5 typer av celler finns i slidan). Detta symptom kan bedömas genom att undersöka en utstryk som tagits under en gynekologisk undersökning. En smuts appliceras på en glideskiva och färgas på ett speciellt sätt, varefter den undersöks under ett ljusmikroskop. Under ägglossningen är detta index 60 - 80%, och före och efter ägglossningen - 25 - 30%. Förändringen i förhållandet mellan vaginalceller beror också på exponering för östrogen.

Upprättandet av dessa tecken på ägglossning kräver upprepade besök hos gynekologen, medan deras tillförlitlighet vanligtvis är 50%. Faktum är att alla ovanstående symtom uppträder under påverkan av östrogener, medan själva ägglossningsprocessen delvis kontrolleras av östrogener. Både hypofyshormonet (luteiniserande hormonet) och de enzymer som follikeln själv producerar deltar i brottet i follikeln. Det vill säga, det kan finnas tecken på ägglossning, medan ägglossningen själv, det vill säga frigörandet av ägget, inte kan förekomma.

Snabbt ägglossningstest

Ägglossningstestet låter dig bestämma tecknet på överhängande ägglossning innan den inträffar. Det ser ut som ett graviditetstest. Det utförs också med urin. Skillnaden är att ägglossningstestet är utformat för att upptäcka luteiniserande hormon (LH) i urinen, det utsöndras före ägglossningen och stimulerar det. Testet kan användas hemma. Testet ska utföras flera gånger. Det första ägglossningstestet bör göras tre dagar före den förväntade ägglossningen. När testet har gett ett positivt resultat kan du stoppa ytterligare tester. Läkarna rekommenderar fortfarande att göra ett kontrolltest direkt efter det första positiva resultatet. Ett positivt testresultat innebär att ägglossning kommer att inträffa efter 16 - 28 timmar, eftersom testet svarar på toppen i frisättningen av luteiniserande hormon - en av de faktorer som stimulerar ägglossningen.

Detta test kan vara falskt positivt vid menstruations oregelbundenheter, kronisk stress, polycystiskt äggstocksyndrom, när en kvinna har en konstant hög nivå av luteiniserande hormon. Testet ger emellertid en svagt positiv diagnostisk remsa (den är suddig). Ett sådant resultat kan inte betraktas som ett tecken på förestående ägglossning. En falsk-positiv reaktion kan också vara med en tydlig diagnostisk remsa, om det finns allvarliga hormonella störningar.

Ägglossningstestet utförs med hjälp av speciella satser där det krävs antalet expressremsor för testning inom 5 dagar.

Ägglossningstestet bör utföras med hänsyn till menstruationscykelns varaktighet (kalenderberäkning av den genomsnittliga cykellängden). Instruktionerna för ägglossningstestet innehåller en tabell där det anges vilken dag, beroende på cykelns längd, bör testet startas.

Till exempel, om cykellängden är 21-22 dagar, måste du börja använda testet från cykelens dag 9, om 23-24 dagar - från dag 7. Med en cykellängd på 25 till 38 dagar beräknas den dag testet startas som "plus en dag", det vill säga med en cykeltid på 25 dagar motsvarar mätningsdagen 8 dagar, 26 dagar till 9, och så vidare..

Följande två typer av ägglossningstest är tillgängliga:

 • Testremsa - för att använda testet måste du samla urin i en behållare och placera remsan där i 5 sekunder.
 • Testa mittströmmen (bläckstråleskrivare) - ser ut som en penna med locket. Locket avlägsnas och kanten med en absorberande (absorberande) yta exponeras under en urinström..

Ett ägglossningstest kan ge följande resultat:

 • positivt - två klara remsor (ägglossningen kommer att ske under de kommande två dagarna);
 • negativt - ett svagt test (andra) band med en ljusare färg (LH-nivån ökade inte).

Folliculometry

Follikulometri är övervakning (spårning) av processen med utvidgning och brott i follikeln med hjälp av ultraljud (ultraljud). Follikulometri utförs med hjälp av konventionella sensorer som placeras på huden i buken och med hjälp av transvaginal ultraljud, när sensorn sätts in i slidan. Folliklar kan ses med hjälp av en konventionell ultraljud om ett hålrum redan har bildats i dem, det vill säga när en dominerande follikel eller graves vesikel redan har utmärkt sig. Så att du på skärmen på ultraljudsmaskinen kan få en bild av de minsta, mogna folliklarna, med en diameter på 2-3 mm, måste du genomföra en transvaginal ultraljud.

Follikulometri gör att du kan identifiera följande tecken på ägglossning vid en ultraljudssökning:

 • försvinnandet av en tidigare detekterad dominerande follikel som har nått den storlek som krävs för ägglossning;
 • närvaro av vätska i bäckenhålet bakom livmodern.

Båda dessa tecken indikerar att ägget kommer från follikeln..

Follikulometri utförs flera gånger under cykeln. En kvinna bör komma till den första undersökningen omedelbart efter slutet av sin period (någonstans på den 4 - 5 dagen i cykeln), andra gången - den 8 - 10 dagen. Vidare kan gynekologen undersöka äggstockarna varannan dag, eftersom ägglossningen bör ske under de kommande 3 till 6 dagarna.

Invasiva metoder för att upptäcka tecken på ägglossning

De mest exakta sätten att ta reda på om ägglossning har inträffat är invasiva metoder, det vill säga metoder som kräver infogning i livmoderhålet eller bukhålan.

Invasiva metoder för att bestämma ägglossning inkluderar:

 • endometrial biopsi - provtagning av en del av uterusslemhinnan (endometrium) med hjälp av instrument infogade i dess kavitet;
 • laparoskopi - infogning av kameran genom en liten punktering på främre väggen i buken och undersökning av äggstocken, på vilket det så kallade "stigmatiseringen" borde vara synlig - detta är ett utsprång av follikeln (som en akne), som håller på att brista.

Invasiva metoder för att upptäcka ägglossning utförs inte rutinmässigt (för alla kvinnor). Det finns flera skäl till detta. För det första tillåter dessa metoder dig att bara bestämma ägglossning eller ägglossning som redan har inträffat på språng (vilket innebär att denna information inte hjälper paret att bli gravid i denna cykel). För det andra krävs andra indikationer för att förskriva dessa metoder, till exempel frånvaro av graviditet och misstänkt livmoders- eller äggstockspatologi.

Vilka är tecknen på ägglossning från tidigare och början?

Ägglossning är inte en dag när ett ägg släpps utan en hel period under en menstruationscykel, vilket representerar gynnsamma dagar för befruktningen. Tecken före och efter ägglossningen kan ungefär bestämma dagen för ägglossningen. Identifiering av tecken på närmande ägglossning gör att en kvinna kan planera en befruktning eller, omvänt, undvika samlag om hon inte vill bli gravid.

Före ägglossningen har en kvinna följande symtom:

 • en känsla av fukt i slidan, inte förknippad med sexuell upphetsning;
 • utsläpp liknande äggvita (transparent, visköst slem);
 • minskning av basaltemperatur (uppmätt i rektum);
 • ökad sexdrift.

Efter ägglossning hos en kvinna observeras följande fenomen:

 • känslan av fukt i slidan försvinner;
 • utsöndrat slem blir vitt eller gult, sträcker sig inte, har en tjock konsistens;
 • sexdrift försvagas;
 • bastemperaturen stiger (cirka 37,2 ºC).
 • ritningar i nedre del av buken.

Efter uppträdandet av tecken på ägglossning som har inträffat börjar en "steril" period under vilken befruktningen inte inträffar (ägget är redan förstört).

Hur man tar reda på om befruktningen har inträffat efter ägglossningen?

Vissa tecken på ägglossning och de första tecknen på graviditet efter ägglossning är liknande, till exempel kan en kvinna känna smärta och spänningar i bröstkörtlarna, illamående, snabbt urinering, diarré, humörsvängningar, dragande smärta i nedre buken och blodutflöde från slidan. Men redan före den förväntade menstruationen finns det en möjlighet att ta reda på om de är förknippade med ägglossning eller befruktning. Befruktning (befruktning av ett ägg) efter ägglossning är inte det viktigaste stadiet. För att graviditeten ska äga rum måste det befruktade ägget invadera livmoderväggen. Denna process kallas implantation. Implantation sker ungefär 7 till 10 dagar efter ägglossningen. Om implantation har inträffat finns det tecken på graviditet i kvinnans kropp.

De första tecknen på befruktning efter ägglossning är:

 • Ändring av bastemperaturgrafen i den andra fasen av cykeln. I den andra fasen av cykeln, det vill säga efter ägglossning, bastemperaturen (temperaturen i kroppens inre miljö, som en kvinna mäter i slidan eller i ändtarmen) inom några dagar efter ägglossningen stiger kvinnan till 37 - 37,2 ºC. Den fjärde - femte dagen efter ägglossningen, om befruktningen inte har inträffat, konstaterar kvinnan, som mäter basaltemperaturen, hennes minskning med 0,3 - 0,4 º, det vill säga ”normaliseringen” av den inre temperaturen uppgår till cirka 36,6 ° C. Om befruktningen har skett, "håller" basaltemperaturen. Bevarande av hög temperatur är en konsekvens av bevarandet av corpus luteum (det bildas på platsen för en sprängande follikel, från vilken ägget kom ut under ägglossningen). Corpus luteum är ett endokrin organ och producerar hormonet progesteron tills en morkaka bildas.
 • Implantationsblödning. Implanteringen av ett befruktat ägg i livmoderväggen sker på grund av att livmoderens ytskikt förstörs och det framtida embryot fördjupades i detta lager. Förstörelsen åtföljs av lokal avstötning och blödning, som kan observeras av en kvinna i den andra fasen av cykeln. Varaktigheten av sådana blödningar överstiger inte två dagar. Blodutladdning under ägglossningen observeras närmare mitten av cykeln och är förknippad med partiell avstötning av ytskiktet i livmoderslimhinnan vid östrogenutsöndringens topp (dess topp inträffar före ägglossningen).

Det är viktigt att veta att under befruktningen under en dag kan bastemperaturen sjunka kraftigt, eftersom det händer om det inte fanns någon befruktning. Genom att registrera ett fall i basaltemperaturen kan en kvinna tro att befruktningen inte inträffade, men vid befruktningen är detta ett helt normalt och fysiologiskt fenomen som kallas implantationsdepression.

Orsakerna till kvarhållande av implantation av basal temperatur är:

 • Upphörande av progesteronproduktion i corpus luteum. Äggstockarna verkar fortfarande vara "inte i vetskap" om att ägglossningen har inträffat. Så snart implantation inträffar börjar corpus luteum återigen producera progesteron och kroppstemperaturen stiger igen (progesteron verkar på termoreguleringscentret).
 • Produktionen av stora mängder östrogen vid befruktningen. Östrogen påverkar uppdelningen av ett befruktat ägg och stöder det. Effekten av östrogen på basaltemperaturen beror på undertrycket av verkan av progesteron, det vill säga kroppstemperatur under påverkan av östrogen kan inte öka (och till och med minskar).

Befruktning och implantation kan förekomma och inte åtföljas av något av ovanstående symtom. Samtidigt kan förekomsten av dessa tecken inte åtföljas av befruktning och implantation, därför är graviditetstestet det mest pålitliga tecknet på befruktning efter ägglossning..

Vilka är de mest pålitliga tecknen på ägglossning?

De mest pålitliga tecknen på ägglossning är de som kan "ses". Läkarna kallar metoder för att identifiera synliga teckenvisualisering. Metoder för att visualisera tecken på ägglossning är ultraljud (ultraljud) i äggstocken och laparoskopi. Andra tecken på ägglossning, såsom en förändring i basaltemperatur, utsöndring av slem från livmoderhalsen, en känsla av fukt i slidan, ökad sexuell lust och engorgement i bröstkörtlarna är inte exakta bevis på ägglossning. De kan vara närvarande, men ägglossningen kanske inte. Detta beror på att ägglossningssymtomen orsakas av hormoner som bara förbereder de kvinnliga könsorganen för befruktningen..

Ultraljudsundersökning av äggstocken involverar övervakning av follikelns tillväxt, mognad och brott, så denna metod kallas follikulometri.

Follikulometri utförs på följande två sätt:

 • konventionell ultraljud - sensorn placeras på magen i äggstocken;
 • transvaginal ultraljud - låter dig maximera sensorns närhet till äggstocken, medan sensorn sätts in i vagina.

Konventionell ultraljud låter dig se en redan mogen follikel, där du kan urskilja ett hålrum och som snart bör brista. Processen för brott i ultraljudet visar sig inte, men läkaren, efter att ha utfört den vanliga ultraljudet efter ägglossningen, kommer att se att det inte längre finns en stor follikel på äggstocken, en corpus luteum (ett tillfälligt endokrin organ i den andra fasen av menstruationscykeln) har bildats, och det spillda blodet och vätskan, fylla håligheten i follikeln, finns i utrymmet bakom livmodern.

Den andra metoden är mycket mer informativ än den första, eftersom den tillåter dig att se de minsta folliklarna även i stadiet av deras första tillväxt. Dessutom gör transvaginal ultraljud det möjligt att upptäcka "ägglossning pågår." Ett tecken på ägglossning som har börjat är en tunnning av follikelväggen och dess långsträckta form. Dessa tecken kan observeras före ägglossningen..

Laparoskopi är ett mindre kirurgiskt ingrepp som låter dig infoga ett instrument med en kamera i slutet (laparoskop) genom en punktering på den främre bukväggen och undersöka äggstocken med en follikel. Ett symptom på att ägglossning närmar sig är äggstocks stigma. Stigma är det utskjutande området i follikeln, där gapet kommer att uppstå. Stigma är en tillfällig struktur. Äggstatliga stigma inträffar efter en topp i frisättningen av luteiniserande hormon (producerat i hypofysen). Det är detta hormon som bestäms i urinen under ett ägglossningstest. Luteiniserande hormon aktiverar enzymer som förstör follikelväggen. Förutom testet och tecknen på ultraljud sker ägglossningsstigma 24 till 48 timmar före ägglossningen.

Finns det tecken på ägglossning utan ägglossning??

Tecken på ägglossning är inte direkt relaterade till processen för ägget lämnar follikeln (detta är ägglossning), därför betyder deras närvaro inte att ägglossning har inträffat. Ägglossning är en hormonberoende process. Varje avvikelse och obalans mellan hormoner kan störa processen för brott i follikeln, medan kvinnan och gynekologen som undersöker henne kan observera karakteristiska tecken på ägglossning. Ibland är dessa symtom ännu mer uttalade än hos kvinnor som har ägglossning signifikant.

Tecken på ägglossning (före ägglossning) är:

 • känsla av fukt i slidan;
 • utsöndring av livmoderhalsslem som liknar äggvita;
 • slemspänning upp till 8 cm eller mer;
 • ökade sexuella känslor;
 • bröst engorgement;
 • normal kroppstemperatur;
 • symptom på "eleven" (transparent slem i den utvidgade yttre öppningen av livmoderhalsen, upptäcks genom en gynekologisk undersökning).

Alla ovanstående symtom förekommer under påverkan av hormonet östrogen. Det produceras i den första fasen av cykeln. Om detta hormon är för mycket, kommer det att finnas ett tillstånd av hyperestrogeni (hyper - mycket), medan alla ovanstående symtom, liksom tecken som upptäcks under en gynekologisk undersökning (slemspänning, symptom på "eleven") är kraftigt positiva.

Samtidigt kan ägglossningen inte åtföljas av några tecken. Alla dessa tecken är lätta att missa. Dessutom kanske de helt enkelt inte uppstår.

Det kan vara följande orsaker till bristen på tecken på ägglossning med fullständig ägglossning:

 • Felaktig mätning av basaltemperatur (i ändtarmen). En kvinna kan inte mäta bastemperaturen tillräckligt länge (du måste hålla termometern i ändtarmen eller i slidan i 5 till 7 minuter), inte vid samma timmar. Om en kvinna sov mindre än 6 timmar kan det också påverka resultatet. Som ett resultat är graden av förändringar i basal temperatur förvrängd.
 • Fluktuationer i östrogennivåer. Östrogennivån, som orsakar en känsla av fukt i slidan och utsöndring av livmoderhalsslem, kan variera, så ibland har en kvinna torrhet i slidan och brist på sekret. Detta betyder inte att ägglossning och befruktning är omöjlig. Slem bidrar bara till att upprätthålla spermiernas livskraft längre.
 • Olika känslighet hos receptorer (nervändar) i bröstkörtlarna för östrogen. Ju mer känslig bröstkörteln är för östrogen, desto mer expanderar mjölkkanalerna och desto mer sväller den, vilket orsakar en kvinnas ömhet och spänningar i bröstet. Emellertid kan engorgement av bröstkörtlarna inte alls inträffa om mjölkreceptorernas känslighet för östrogener är låg.
 • Låg känslighet för smärta. Ritningssmärta i nedre del av buken, som anses vara ett karakteristiskt tecken på ägglossning, kan också vara frånvarande om kvinnan har en låg känslighet för smärtreceptorer..

Hur man känner ägglossning?

Ägglossningen i sig, det vill säga äggets utgång från follikeln (säcken där ägget mognar) kan inte kännas. Symtom på ägglossning som observeras hos kvinnor under ägglossningen är inte förknippad med processen för brott i follikeln, utan med förändringar i kroppen under påverkan av hormoner. Ägglossningen avslutar den första fasen av menstruationscykeln, under vilken follikeln mognar. I denna fas utsöndras det kvinnliga hormonet östrogen, vilket orsakar symptomen på ägglossning. En kvinna kan känna tecken som indikerar en närmande ägglossning. Sådana tecken inkluderar en känsla av fet fukt vid ingången till slidan, utsöndring av visköst genomskinligt slem (mycket lik äggvitt), ökad sexuell lust, tyngd i bröstkörtlarna.

Vilka är tecken på brist på ägglossning?

Ägglossningen kan vara frånvarande om den mogna follikeln inte brister och fortsätter att öka (denna follikel kallas persistent) och om follikeln slutar växa och mogna (detta tillstånd kallas follikulär atresi). Detta inträffar ofta när det finns en överflöd av hormonet östrogen, vilket normalt borde ”vika” för ett annat hormon för ägglossning att uppstå. Detta hormon kallas luteiniserande hormon, och det utsöndras i hypofysen (körteln i hjärnan).

För att ta reda på om ägglossningen har inträffat måste du utvärdera förändringen i huvudtecknen före och efter ägglossningen. Symtomförändringen är normal på grund av att follikeln utsöndrar östrogen, vilket orsakar symtomen före ägglossning, och efter brist bildas den så kallade corpus luteum på follikelplatsen, som utsöndrar progesteron, vilket orsakar helt andra symtom. Därför, om ägglossning är frånvarande, går menstruationscykeln inte in i den andra fasen, och karakteristiska förändringar i symtom observeras inte.

Tecken på brist på ägglossning är:

 • bibehålla en normal kroppstemperatur 14 dagar efter menstruationen (normal temperatur bör öka efter ägglossningen);
 • försenad menstruation och kraftig blödning;
 • låg nivå av luteiniserande hormon under ägglossningstest;
 • klart synlig stor follikel genom ultraljudsundersökning av äggstockarna;
 • frånvaro av vätska som hälls från follikeln bakom livmodern enligt ultraljud.

Vad är "dubbel ägglossning" och vilka tecken orsakar det?

Dubbel ägglossning är mognad och bristning av mer än en follikel i en menstruationscykel. Detta fenomen är fortfarande en kontroversiell fråga. Många experter tror att bara en follikel kan mogna i en cykel. Dubbel ägglossning är fortfarande möjlig, men är en sällsynt förekomst. Kvinnor med en menstruationscykel som varar 33 till 34 dagar har en chans att observera upprepad ägglossning. Det är logiskt att anta att om 13-14 dagar är tillräckligt för follikeln att mogna, så kan den så kallade "andra vågen" av hormonella förändringar som stimulerar mognad och ägglossning uppstå med denna cykellängd. Vanligtvis, efter ägglossningen, frigörs hormonet progesteron, vilket genom återkopplingsmekanismen (kopplingen mellan äggstocken och hypofysen) undertrycker utsöndringen av follikelstimulerande hormon (FSH). Det är detta hormon som ansvarar för tillväxt och mognad av folliklar.

Dubbel ägglossning kan förekomma:

 • vid en punkt om båda mogna folliklar brister nästan samtidigt;
 • efter en viss tid, om flera timmar eller dagar har gått mellan ägglossningen av två folliklar.

Om den dubbla ägglossningen var samtidig och befruktningen inträffade, utvecklas en graviditet med heterogena tvillingar (kan vara av olika kön och mycket lika utseende). Om den andra ägglossningen inträffar efter några dagar, då båda äggen befruktas, kommer detta att betraktas som en andra graviditet. Ett sådant fall beskrivs i medicinen, och en kvinna som är tänkt av olika partners.

Om befruktningen inte inträffar, efter en samtidig dubbel ägglossning, sker följande menstruation vid den vanliga tiden. Under den andra ägglossningen inom sju dagar bör menstruation förväntas med hänsyn till dagen för den andra ägglossningen, det vill säga 2-7 dagar senare.

Orsakerna till dubbel ägglossning kan vara:

 • stimulering av ägglossning (införande av hormoner före in vitro eller in vitro-befruktning);
 • påfrestning;
 • oregelbundet sexliv, vilket kan störa hormonbalansen;
 • ärftlig predisposition.

Oftast inträffar dubbel ägglossning när en gynekolog-reproduktivolog stimulerar ägglossning med medicinska metoder. Mer än en follikel kan mogna från en hög koncentration av hormoner i äggstockarna..

Beräkna den andra ägglossningen på samma sätt. Det är karakteristiskt att efter en minskning av mängden ägglossande genomskinligt slem ("bördigt" urladdning), observerar en kvinna en förändring i urladdningen, de blir grumliga gula, tjocka (dessa är "sterila" utsläpp). En sådan urladdning varar inte mer än tre dagar, varefter en riklig utsläpp av klart, vattent slem återbestämmes. Detta är tecken på dubbel ägglossning. Förutom utsöndringar noteras också en upprepad minskning och stigning i kroppstemperatur före ägglossning. Dubbel ägglossning upptäcks också under ultraljud av äggstockarna.

Vit urladdning är ett tecken på ägglossning?

Vit urladdning är ett tecken på förestående eller tidigare ägglossning. Vit urladdning i den första fasen av cykeln (7 - 9 dagar efter menstruationen) indikerar partiell fertilitet (fertilitet), det vill säga att det är möjligt att bli gravid under denna period i 25 - 30% av fallen. Under ägglossningsperioden observerar en kvinna utsöndringar av en transparent färg, de är rikliga, vattniga, sticker lätt ut (de mest bördiga dagarna). Slem kan sträckas mellan två fingrar. Efter ägglossningen verkar urladdningen färg och konsistensen förändras. De blir vita, curdled eller krämiga. Vit eller gul urladdning börjar dyka upp när hormonet i den första fasen i menstruationscykeln (före ägglossningen) av östrogen blir liten och mer progesteron (hormonet i den andra fasen) utsöndras. Detta leder till en förändring i funktionen av körtlarna i slidan, de börjar lyfta fram sina "normala produkter".

Är blodflödet normalt under ägglossningen??

Under ägglossningen kan en kvinna observera en blandning av rosa eller brun färg i det färglösa slemet som släpps under ägglossningsperioden. Dessa föroreningar är associerade med partiell avstötning av ytskiktet i livmoderslimhinnan. Avslag beror på östrogenhormonets topp före ägglossningen. Dess effekt på slemhinnan i livmodern kan leda till en kränkning av blodtillförseln till ytlagren, deras syre-svält och avstötning. Detta händer ofta med en hög östrogennivå. Ändå anses en liten mängd blodflöde under ägglossningen vara normal, även om det betyder att det är möjligt att implantera (införa) ett befruktat ägg i livmoderslimhinnan.

Att dra underlivet efter ägglossningen - detta är ett tecken på graviditet eller ägglossning?

Att rita icke-intensiv (tolerant) smärta i nedre del av buken (ibland mer uttalad till höger eller vänster) är inte alltid ett tecken på graviditet. De kan vara ett av tecken på ägglossning. Sådana smärta förekommer i mitten av cykeln, det vill säga under ägglossningsperioden. Smärta efter ägglossning är inte förknippat med brott i follikeln (en bubbla med ett ägg), utan med inträngande av follikulär vätska och blod från follikelns förstörda blodkärl i bukhålan. Vätskan irriterar membranets nervändar, som täcker bukhålan (bukhinnan) och orsakar en känsla av smärta. Om ägglossningen inträffade i vänster äggstock, är det ofta fel i att dra och smärta smärta för inflammation i blindtarmen i blindtarmen (blindtarmsinflammation). I detta fall kommer en erfaren kirurg klargöra menstruationsfasen och kommer att kunna förstå att smärtan orsakas av ägglossning.

De smärta som vissa kvinnor noterade vid befruktningen uppträder 7 till 10 dagar efter ägglossningens slut. De åtföljs av blodig urladdning. Sådana fenomen pågår vanligtvis 1 till 2 dagar. Smärta och blod beror på det faktum att för inbäddning i livmoderns vägg förstör embryot lokalt ytlagret, banar väg och bildar en nisch för placering. Båda symptomen är normala..

Om smärtan varar längre och blir mer intensiv (smärtan stör kvinnan och stör hennes prestanda), har kanske embryot inte invaderat muren i livmodern, utan in i väggen i äggledaren, och kvinnan får en ektopisk graviditet (detta är ett farligt tillstånd som kräver kirurgisk ingripande ).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Våra experter

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör!...

Orsaker till smärta i korsryggen om det inte finns någon menstruation, men testet är negativt

Försenad menstruation och smärta i korsryggen hos en kvinna är ett onaturligt fenomen som kräver akut medicinsk vård och en omfattande diagnos....

"Burning, klåda och vit urladdning - de viktigaste orsakerna och behandlingsregimer"

2 kommentarer

Vaginal urladdning är ett ämne som kvinnor generar sig för att tala öppet om. Många av dem vänder sig till Internet för att ta reda på hur de behandlar utsläpp och klåda hemma....