Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser

Ansvarsfrihet


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ. Denna process är ganska naturlig och naturlig. Många kvinnor upplever ofta blödningar i livmodern vid klimakteriet, vilket är ett allvarligt problem och kräver läkarvård. Varför sådan blödning är farlig och vad som bör göras - den här artikeln kommer att försöka svara.

Terminologi

Menopaus eller menopaus är en lång och flerstegsprocess som sker i den kvinnliga kroppen, under vilken funktionen i reproduktionssystemet gradvis bleknar, minskar och sedan stoppar produktionen av östrogen. Det är under denna period som menstruationen gradvis försvinner, och kroppen anpassar sig till existensen under nya förhållanden. I genomsnitt börjar klimakteriet mellan 45 och 55 år.

Climax är indelat i flera perioder (villkorat):

De första tecknen på klimakteriet visas (de vanligaste är värmevallningar), vilket indikerar uppkomsten av hormonella förändringar och utrotningen av äggstocksfunktionen. Menstruationer börjar bli förvirrade och "försvinner ibland".

Det börjar från datumet för den senaste menstruationen och varar ett år (ett antal specialister anser det vara korrekt 1,5 - 2 år).

Nedräkningen är från den sista menstruationen och denna period varar resten av ditt liv.

Separat är det värt att nämna perimenopaus, som kombinerar premenopaus och klimakteriet..

Det finns fysiologiska klimakteriet, som utvecklas på grund av naturliga orsaker och artificiella, orsakade av medicinska faktorer (ta vissa mediciner, kemoterapi eller strålning, ta bort äggstockarna). Även för tidig menopaus kännetecknas, när äggstockarna upphör att fungera tidigare än naturen, upp till 40 år. För tidig menopaus kallas också för tidig utmattning av äggstockarna..

Mekanismen för klimakteriet

Utseendet på menopausala symtom beror på östrogenbrist, som utvecklas mot bakgrund av en gradvis minskning av ovariefunktionen (deras äggstocks- och hormonfunktioner undertrycks).

Cirka 35 års ålder börjar ofrivilliga processer i äggstockarna på grund av skleros i deras inre skikt. I stroma (inre skiktet) i äggstockarna ökar mängden bindväv, folliklar börjar lösa upp eller genomgå proteindystrofi. Som ett resultat av dessa processer börjar äggstockarna att minska i storlek och krympa. Ett logiskt steg är minskningen av bildandet av könshormoner av äggstockarna (östrogen och progesteron). I de initiala stadierna kompenseras bristen på östrogener genom bildandet av dem från testosteron i det subkutana skiktet och huden.

Tillsammans med en minskning av antalet normala folliklar är det en förändring i reaktionen av äggstockarna på hypofyshormonerna (FSH och LH), som reglerar reproduktionssystemet. I fertil ålder stimulerar FSH och LH äggstockarna, deras produktion av könshomoner, början av ägglossning och menstruation. Med en minskning av reaktionen av äggstockarna till nivåerna av FSH och LH efter typ av återkoppling, minskar deras produktion i hypofysen.

Som ett resultat inträffar det överväldigande antalet cykler utan ägglossning och deras varaktighet kan variera. Samtidigt kännetecknas menstruationen av oregelbundenhet och knapphet. Mot bakgrund av en långvarig försening av menstruationen uppstår menopausal blödning.

Vad är menopausal blödning och dess typer

Livmoderblödning under klimakteriet hänvisar till den plötsliga frisläppningen av blod från könsorganen hos en kvinna i premenopausala, menopausala perioder eller hos postmenopausala kvinnor. Om fläckning, oavsett volym, observeras under postmenopausal period, talar de om blödning efter klimakteriet, även om detta inte är en helt korrekt definition. Menopausal blödning är den vanligaste orsaken till kvinnor i åldern 45 - 55 år på det gynekologiska sjukhuset. Som regel uppträder blödning i menopausen mot bakgrund av samtidig gynekologisk patologi (myom, endometrios, endometrial polypos).

Tecken som ska varna kvinnan "åldras":

 • rikliga perioder som kräver täta (timliga) packningar;
 • blodig urladdning med många koagler;
 • postcoital spotting;
 • intermenstrual "daub" eller blödning;
 • månadsvis frånvarande 3 eller fler månader;
 • närvaron av korta (mindre än 21 dagar) menstruationscykler (mer än tre);
 • närvaron av mer än tre menstruationer med en varaktighet av 3 dagar längre än vanligt.

Klassificering

Vid tidpunkten för uppkomst delas menopausal blödning upp i:

 • premenopausal blödning;
 • menopausal blödning;
 • postmenopausal blödning.

Med mängden förlorat blod delas upp blödningens varaktighet och regelbundenhet i klimakteriet i:

 • menorrhagia - riklig och regelbunden fläckning i premenopaus;
 • metrorragi - riklig acyklisk fläckning;
 • menometrorrhagia - tunga perioder plus acykliska blödningar;
 • polymenorré - tung menstruation, återkommer regelbundet och med korta intervall (mindre än 3 veckor).

Beroende på orsaken uppstår menopausal blödning:

 • dysfunktionell;
 • iatrogen;
 • på grund av gynekologisk patologi (organisk);
 • uppstår mot bakgrund av extragenital patologi.

orsaker

Möjliga orsaker till blödningar med klimakteriet under den pre-menopausala perioden inkluderar:

 • Hormonell obalans

På grund av hämning av äggstocksfunktionen och sällsynt äggmognad blir menstruationen oregelbunden. Som ett resultat, under perioden frånvaro av menstrual endometrium, växer det avsevärt, vilket leder till betydande fläckar.

Myomatiska noder ökar inte bara ytan i livmoderhålan, och följaktligen endometriumet, utan stör även livmoderns kontraktila funktion. Dessa faktorer orsakar blödning.

Endometriala polypper ökar också dess areal avsevärt, dessutom indikerar närvaron av polypper hormonell obalans. Spotting blir inte bara riklig, utan också oregelbunden.

Överdriven tillväxt av livmoderens innerskikt, som åtföljs av riklig blodutflöde.

Att ha en IUD provoserar en ökning av blodflödet (överdriven sammandragning av livmodern).

Vid regelbunden användning minskas mängden blod som går förlorat under menstruationen avsevärt, men blödning kan uppstå om det är en paus eller sluta ta.

 • Sköldkörtelpatologi

Sköldkörtelhormoner i en viss mängd påverkar menstruationscykeln. Med både deras brist (hypotyreos) och deras överskott (hypertyreoidism) visas livmodersblödning.

Patologi åtföljs av långa, upp till 6 månader, förseningar i menstruationen, vilket leder till utveckling av endometrial hyperplasi och, som en konsekvens, blödning i livmodern.

 • Ta antikoagulantia eller blödningsstörningar

Både det och ett annat leder till "tunnare" blod och provocerar förekomst av livmodersblödning.

Följande faktorer kan provosera riklig blodutladdning:

 • tung fysisk aktivitet;
 • påfrestning;
 • ökning av blodtrycket;
 • akut infektionssjukdom;
 • förstoppning;
 • hosta;
 • samlag.

Kanske är det en graviditet?

Och även om med åldern (45+) är chansen att bli gravid minskat kraftigt, men all förekomst av graviditet är möjlig. I avsaknad av menstruation i mer än tre cykler slutar kvinnor som regel att använda försiktighetsåtgärder, vilket kan leda till en oväntad graviditet. Graviditet i ung ålder fortsätter ofta med patologi (ektopisk eller hotet om avbrott), som åtföljs av fläckar, ofta riklig.

postmenopausal

Hos postmenopausala kvinnor bör blodig utflöde av vilken intensitet som helst. Den enda faktorn som förklarar utseendet på fläckar och anses som normen är hormonersättningsterapi (östrogen plus progesteron). Alla andra fall av blodutflöde och blödning signalerar en patologi:

 • uterus fibroids (även om menstruation upphör, försvinner fibroids vanligtvis);
 • endometrial polypos och hyperplasi;
 • atrofisk kolpit.

Men postmenopausal blödning bör främst antyda förekomsten av maligna tumörer:

 • livmoderhalscancer;
 • äggstockscancer;
 • endometrial cancer.

Klinisk bild

Överflödigt blodutflöde under klimakteriet går troligtvis inte uppmärksam på en kvinna. Som regel har sådana sekretioner stora blodproppar, som är förknippade med blodkoagulering i livmoderhålet. Ofta förekommer kraftiga blödningar plötsligt mitt i full hälsa och överraskar en kvinna. Ofta är en provocerande faktor i förekomsten av blödning sexuellt samlag, det vill säga utskrivning visas omedelbart eller efter en tid efter koitionen. Detta förklaras av den bildade hematometern (ansamling av blod i livmodern) - under orgasm börjar livmodern att sammandras, vilket bidrar till att blod frigörs från dess hålighet.

Utseendet på att dra eller smärta smärta i nedre del av magen och i ländryggen under blödning, ibland krampande smärta. Förekomsten av smärta indikerar som regel närvaron av en samtidig gynekologisk patologi (submukös myomatisk nod, livmoderfibroider etc.). Men oftare orsakar blödning av livmodern inte en kvinna betydande fysiskt obehag.

När det gäller en tumör i livmodern eller hängorna kan problem med urinering och avföring (kompression av urinblåsan och ändtarmen) störa.

Den övergripande kliniska bilden under klimakteriet har sina egna särdrag. Menstruationen blir oregelbunden, kan försvinna i två månader eller mer och sedan återupptas. Deras intensitet förändras också, de kan bli antingen magra eller alltför rikliga. Om det inte finns någon samtidig gynekologisk patologi, betraktas sådana fenomen som normen.

Anledningen till det tidigast möjliga besöket hos en gynekolog är utseendet på blodigt utflöde mellan menstruationen - som månadsvis, långvarig menstruation, deras försvinnande i tre eller fler månader, utseendet på ofta (kortare än 21 dagar) eller blödning efter koition.

Diagnostik

Diagnos av menopausal blödning börjar med en undersökning av en gynekolog, som bedömer dess intensitet och bestämmer arten av blodutsöndringar från könsorganen (från livmodern eller vagina eller från livmoderhalsen). Baserat på undersökningsdata bestämmer läkaren typen av blödning (dysfunktionella och andra). Ytterligare diagnostik inkluderar instrumentella och laboratorieforskningsmetoder:

 • biokemiska och allmänna blodprover (för att klargöra graden av anemi och identifiera kränkningar i arbetet med andra organ);
 • koagulogram (blodkoagulering utvärderas);
 • bestämning av korionisk gonadotropin (utesluter graviditet);
 • bestämning av hormonnivåer (östradiol och progesteron, LH och FSH, sköldkörtelhormoner och tumörmarkörer);
 • Ultraljud med en transvaginal sensor (utesluter livmodern och bihangpatologi, graviditet);
 • dopplerografi (för att utvärdera blodflödet i livmoderartärerna);
 • hysteroskopi följt av curettage;
 • separat diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan;
 • histologisk undersökning av de erhållna materialen.

Enligt indikationerna föreskrivs MR och hysterosalpingografi, vilket hjälper till att diagnostisera submukösa myomatösa noder och endometriala polyper..

Behandling

Vid blödning i klimakteriet bör en kvinna omedelbart konsultera en läkare, och vid överdrivet blodutflöde och uppträdande av tecken på posthemorragisk anemi (svaghet, medvetenhetsförlust, yrsel), ring akutvård. Behandling av eventuell blödning under perioden före eller efter menopaus utförs endast på ett sjukhus och börjar med separat curettage, som inte bara är diagnostiskt, utan också terapeutiskt. Efter curettage förskrivs läkemedelsbehandling. För att ytterligare stoppa blödningen införs följande:

 • uterotonics (reduktionsmedel) - oxytocin, metylergometrin;
 • hemostatiska läkemedel (tranexam, aminokapronsyra, natriumetamylat - intramuskulärt och intravenöst);
 • intravenös infusion av saltlösningar (fysiologisk, glukoslösning och andra) för att återställa volymen av cirkulerande blod;
 • blodtransfusion (enligt indikationer) - införande av röda blodkroppar, kryoprecipitat, blodplättar;
 • utnämning av järninnehållande läkemedel (hemoglobinåtervinning).

Efter stopp av blodutladdningen föreskrivs hormonbehandling (under lång tid). Hormonbehandling väljs individuellt och beror på kvinnans ålder, samtidig gynekologisk och extragenital patologi. Efter 55 år rekommenderas det att ta antestrogena läkemedel (danazol, gestrinon). I närvaro av livmoderfibrer är en möte möjlig:

 1. Agonister gonadotroping frisättande faktorer:
 • dipherilin eller triptorelin - mottagning från 3 dagars menstruation i sex månader;
 • goserilin eller buserelin - minst 6 månader;
 • zoladex-injektioner från 1 till 5 dagars menstruation.
 1. Gonadotropinhormonantagonister:
 • noretisteron - från den femte dagen i menstruationen, 5 till 10 mg peroralt dagligen i sex månader;
 • medroxyprogesteron - ett liknande schema som när man tar noretisteron;
 • installation av IUD "Mirena" - en intrauterin enhet med en hormonell komponent;
 • norkolut eller primolut - från 16 (i vissa fall från 5) dagar till 25.

Norkolut / primolut föreskrivs också för kvinnor i åldrarna 45 till 55 år enligt det schema som rekommenderas ovan.

Ytterligare behandling med kombinerade orala preventivmedel (logest, tri-regol) eller hormonella antiklimakteriska läkemedel (livial, kliogest, climonorm, femoston och andra) är också tillåtet..

Kirurgiskt ingrepp

Ett kirurgiskt ingrepp för blödning i klimakteriet (fullständigt eller partiellt avlägsnande av livmodern) utförs vid:

 • livmoderadenokarcinom (cancer);
 • atypisk endometrial hyperplasi;
 • flera livmoderfibroider av betydande storlek;
 • submukösa uterusfibroider;
 • kombination av fibroider och livmodern endometrios.

Första hjälpen

Vad ska man göra om blödning i klimakteriet inträffar hemma och hur man kan stoppa det? Först måste en kvinna lugna sig, inte att få panik och dra sig ihop. Om blodutflödet är väldigt rikligt bör en ambulans anropas, vid måttlig urladdning, bör ett antal åtgärder vidtas:

 • gå till sängs med en rulle eller kudde under korsryggen för att underlätta utflödet av blod och normalisera blodcirkulationen i andra organ;
 • fästa en bubbla kallt vatten eller is i nedre del av buken (se till att dra in den i en blöja) - varaktigheten av kylan på magen är 15 minuter med 5-minuters pauser, och det totala är cirka 2 timmar;
 • konsumerar en stor mängd söt vätska (te, rosmariljong, fruktdrycker) för att återställa vattenbalansen.
 • ta varma eller varma bad;
 • skölj;
 • utförande av alla, särskilt tunga, fysiska övningar och viktlyft;
 • samlag;
 • antagandet av en horisontell position med ökningen av de nedre extremiteterna - denna hållning behåller blod i livmoderhålet och främjar bildandet av hematometrar.

Folkrättsmedel

Behandling med folkläkemedel mot klimakteriet är mycket tillåtet, men det bör endast utföras med tillstånd av läkaren och som ett komplement till huvudterapin. Använd de vanliga växterna som har hemostatiska egenskaper:

För att förbereda buljongen ska 4 matskedar torkade löv hällas med ett glas vatten och låt sjuda i 10 minuter. Sila buljongen och ta en matsked 4 - 5 gånger om dagen.

Mogna viburnumbär ska hackas och blandas med lite socker. Späd massan med kokt vatten 1: 1. Ta en matsked tre gånger om dagen (en nödvändig källa till vitamin C med hemostatisk effekt).

Häll 2 teskedar torrt gräs med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och ta en kvart kopp fyra gånger om dagen.

Häll en matsked torra råvaror med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och dricka en matsked 4 gånger om dagen före måltiderna.

Skölj från 5 till 6 apelsiner och skölj med en och en halv liter kokande vatten, låt stå i en timme, sil och dricka 4 matskedar från 3 till 5 gånger om dagen.

Nypressad betasaft tar en tredjedel av ett glas tre gånger om dagen.

Fråga Svar

Först och främst är detta utvecklingen av akut och kronisk posthemorragisk anemi (svaghet, slöhet, minskad arbetsförmåga, besvimning). Dessutom kan regelbunden återkommande blödning utlösa utvecklingen av endometrial hyperplasi, och värst av allt, endometriecancer (i 5 - 10% av fallen).

Denna fråga är svår att besvara. Det är möjligt att din sista menstruation verkligen var den sista och det kommer inte att finnas mer menstruation. Men det är också möjligt att returnera perioden. För ett mer exakt svar och uppskatta tjockleken på endometrium (förebyggande av uterinblödning) bör du genomföra en ultraljud med en transvaginal sensor. Med en betydande tjocklek på endometrium kan läkaren rekommendera en separat curettage för att utesluta patologin i livmoderslimhinnan och förhindra eventuell blödning.

Jag tror att svaret är uppenbart - abort. Eftersom perioden är kort är det fullt möjligt att ha en miniabort eller att avbryta en graviditet med ett läkemedel.

Om histologiresultaten är "bra", fortsätt med hormoner, som läkaren måste ha ordinerat för dig och följ rekommendationerna (begränsa viktlyft, använd inte badet / bastun eller ta varma bad). Frågan om avlägsnande av livmodern i ditt fall bör avgöras av den behandlande läkaren (till exempel inte behandlingsbar kronisk posthemorragisk anemi).

Vilka är de främsta orsakerna till blödning av livmodern i klimakteriet?

Orsakerna till blödning med klimakteriet kan vara mycket olika. De beror på om det är tidig menopaus eller sent, vilka kvinnliga sjukdomar kvinnan drabbades, hur graviditeterna gick, huruvida de inkluderade avbrott eller kejsarsnitt, och hur lyckligt livet var, inklusive personligt. Allt ovanstående sätter sin prägel på kvinnans reproduktionsfunktion och på hur blekningen av denna funktion och det framtida livet kommer att gå framöver.


Med klimakteriet börjar en kvinna olika hälsoproblem

Vad är klimakteriet?

Kort sagt, klimakteriet är en åldersrelaterad upphörande av menstruationen. Detta är en fas i varje kvinnas liv, när utrotningen av reproduktionsfunktionen inträffar, follikelmognad och frigörandet av äggstoppet. På det här stadiet i sitt liv kan en kvinna inte bli gravid. Menopaus börjar i åldern 40-50 år och åtföljs av ett antal obehagliga symtom:

 • värmevallningar växelvis med frossa;
 • ökad medvetslös nervositet, rädsla, depression;
 • sömnstörningar;
 • förändring i blodtryck;
 • utseendet på övervikt, särskilt i buken.

Menopaus föregås av premenopaus. Detta är ett övergångstillstånd i kroppen när östrogenproduktionen minskar. Menstruationen blir instabil och blödningen är antingen otillräcklig eller tung.


Med en minskning av östrogenproduktionen blir menstruationen oregelbunden

Typer av utflöde efter klimakteriet

Många kvinnor undrar: vilken utskrivning efter klimakteriet kan betraktas som normen? Läkare ger ett entydigt svar på denna fråga: luktfri krämfärgad slemhinne, som inte orsakar en kvinna obehagliga upplevelser (klåda, brännande), anses vara normen. Deras volym bör inte överstiga 1,5 ml per dag.

Utrotningen av reproduktionsfunktioner sker inte på en dag. Därför upphör menstruationen gradvis. Först blir de sällsynta, sedan minskar också volymen blod som utsöndras. Därför anses blodutflöde, som är menstruation, under klimakteriet vara normen. Men under postmenopausal period borde de inte vara det.

Förutom det normala kan en kvinna få andra patologiska utskrivningar.

De kan vara:

 • vit ostmassa med en sur lukt;
 • grönaktig med lukten av ruttna fiskar;
 • gul med en obehaglig lukt;
 • riklig vattnig;
 • blodig, varierande i färg från ljusrött till brunt. Det kan också vara i form av blödning eller "daubs".

Alla dessa typer av utsläpp klassificeras som patologiska, vilket kräver undersökning och behandling..

Kan blod betraktas som normalt under menostas

När klimakteriet börjar tidigare än den fysiologiska perioden innebär detta att kroppen har ett endokrinsvikt. I detta fall är återställande av menstruation i ett normalt menstruationsläge möjligt om lämplig behandling utförs och orsaken till hormonell obalans elimineras..

Så en av orsakerna till endokrint äggstocksvikt är en minskning av sköldkörtelaktiviteten, en svag produktion av östrogen. Återställningen av sköldkörteln kan äggstocka och menstruationen återkommer. En annan orsak till tidig men reversibel menostas är polycystisk äggstock.

Hormonterapi av denna patologi, med läkemedel som undertrycker den ökade produktionen av androgener, leder till normalisering av menstruationscykler. Således är uppsägning av kritiska dagar tidigare än 43 år ett allvarligt skäl att genomgå en medicinsk undersökning och behandling av en gynekolog för att återställa reproduktionsfunktionen.

Under andra omständigheter är blödning av livmodern hos kvinnor efter menopaus en allvarlig funktionsfel i kvinnokroppen..

Hur förändras menstruationscykeln och vilka normer är det

Med tanke på att hormonfel under klimakteriet inträffar påverkar detta menstruationen i hög grad. Efter att östrogennivån sjunker kan ägget inte mogna, som tidigare, vid en viss tidpunkt.

Detta leder till det faktum att en försening uppträder eller att menstruationscykeln ökar. När det gäller menstruationens varaktighet blir den också instabil och varierar från 2-3 dagar till 10. Det finns också en växling av mager och riklig urladdning.

Det finns några parametrar för normen, från vilken du kan bygga vidare i händelse av en kontroversiell situation:

 • perioderna mellan manifestationerna av blödningar ökar gradvis, i det följande blir de helt;
 • fluktuationer med avseende på varaktighet och intensitet observeras;
 • menorrhagia upphör, men andra symptom på klimakteriet kvarstår;
 • cykelns varaktighet varierar från 3 till 4 månader, varefter klimakteriet observeras;
 • systemisk menstruation är frånvarande, det finns en växling av perioder när sekretets uppträdande. Rikligt och smärtsamt ger plats för magra.

Vad som utlöser blödningen

Orsakerna till blödning vid klimakteriet är följande:

 • Hormonell obalans. Det leder till de flesta störningar i den kvinnliga kroppens könssjukdom. Långvarig användning av preventivmedel, frekvent abort, hormonell medicinering, konstant stress, överdriven fysisk stress - allt detta orsakar endokrina störningar.


Blödningar förekommer i tumörer i livmodern

 • Neoplasmer i livmodern. Det kan vara polyper, fibroma, tumörer i livmoderns muskelvävnad.
 • Tillväxt av endometrielskiktet, endometrit, endometrios.
 • Cancer som påverkar livmodern, äggstockarna och livmoderhalsen.

Förekomsten av vaginal blödning under klimakteriet är ett allvarligt skäl för att besöka en gynekolog och en grundlig undersökning.

Varför uppträder menstruation under klimakteriet

De huvudsakliga orsakerna som väcker upphov till kraftiga blödningar under klimakteriet inkluderar:

 • utseendet på polypper;
 • endometrios;
 • polycystisk;
 • hormonell obalans;
 • manifestation av uterus fibroids;
 • förekomsten av godartade tumörer;
 • vaginit;
 • obalans i det endokrina systemet;
 • äggstocks tumörer;
 • hyperplasi.

Vilka är symptomen på livmoderflödet?

Vaginal blödning vid menostas åtföljs av följande symtom:

 • skiljer sig i hög intensitet och mycket;
 • bitar av koagulerat blod kommer ut;
 • förlust av blod i stora mängder leder till svaghet, trötthet, migrän;
 • smärta i äggstockarna, livmodern;
 • sänka blodtrycket;
 • med cancertumörer leder en minskning av hemoglobin till förgiftning;
 • i närvaro av samtidig inflammation i bäckenorganen stiger temperaturen, besvämning är möjlig.


Många klagar över svår smärta.
Kort sagt, blod med menostas är ett allvarligt skäl att ta till hjälp av en läkare, eftersom även de samtidigt symtomen indikerar förekomsten av en sjukdom.

Behandling av vaginal blödning efter klimakteriet

Behandling för postmenopausal blödning beror vanligen på orsaken som orsakar dem..

Läkaren kan överväga all information som erhölls till följd av diagnostiska procedurer och tester för att utveckla den bästa behandlingsplanen. Behandlingsalternativ för några av de viktigaste orsakerna till blödningar anges nedan..

 • Polyper. Behandling för polypper kan inkludera kirurgiskt avlägsnande av polyperna, varefter dessa lesioner inte längre blöder.
 • Endometrial cancer. Ofta består behandlingen av endometrial cancer i att ta bort livmodern tillsammans med alla närliggande lymfkörtlar genom vilka cancer kan spridas till andra delar av kroppen. Denna procedur kallas hysterektomi. Beroende på graden av cancer kan en kvinna också genomgå kemoterapi eller strålningsbehandling..
 • Endometrial hyperplasi. Kvinnor som har detta tillstånd kan ta läkemedel som kallas progestins. Sådana läkemedel hjälper till att förhindra bildandet av en alltför tjock foder i livmodern. Senare kan läkaren inleda regelbundna kontroller av onormala celler i livmodern för att bedöma möjligheten att utveckla endometriecancer.

Om en kvinna har vaginal blödning på grund av att endometriala vävnader är för tunna kan läkaren förskriva vaginal östrogen till henne, vilket kan minska effekten av för tunna vävnader.

Hur är diagnosen

Livmoderblödning i klimakteriet orsakad av onormalheter i könsorganet är föremål för en omfattande undersökning av en gynekolog. Först samlas en anamnesis, det vill säga läkaren pratar med patienten, tar reda på vilka symtom som följer blödning. Sedan genomförs en tvåårig undersökning med en spegel på väggarna i slidan, livmodern.

Vid behov skickas patienten till en ultraljudssökning. En ultraljudsundersökning visar närvaron av fibromyom, polypper och andra neoplasmer. Om neoplasmer orsakar ångest hos läkaren kan en onkologisk biopsi utföras..

Ett laboratorieblodtest är obligatoriskt för järnbristanemi och för hormonförhållandet:


Se till att göra ett blodprov

I den postmenopausala fasen, och mer exakt i senil ålder, rekommenderas det att göra en årlig analys av tumörmarkörer, oavsett när det gäller blödning. Och i närvaro av dem ännu oftare. Som en del av undersökningen utförs hysterosalpingografi..

Introduktion

Menopaus betyder den sista oberoende menstruationen. Denna diagnos ställs i efterhand, enligt patienten. Moderna diagnostiska metoder låter dig diagnostisera klimakteriet med laboratoriemetoder. Detta bevisas av: en minskning av östradiolnivåer på mindre än 30 pg / ml, en ökning av FSH till 40 IE / l eller mer, och frånvaron av menstruation.

Postmenopaus är en kvinnas liv efter klimakteriet. Du kan prata om det i frånvaro av menstruationsfunktion i mer än ett år.

Hur är behandlingen

Behandlingsprogrammet beror på diagnosen, men hemostatisk terapi finns nödvändigtvis i den. De viktigaste läkemedlen som hindrar blod från livmodersblödning i menostas:

 • Aminokapronsyra - ett sätt att öka blodets koagulerbarhet för ljus som blockerar processen för fibrinolys, det vill säga upplösningen av koagler och blodproppar;
 • Vikasol - ett substitut för vitamin K, stimulerar produktionen av protrombin;
 • Etamsylat och kalciumglukonat kondenserar och stärker också blodkärlen och minskar därmed deras permeabilitet.


Behandling kan inkludera att ta Vikasol.
Människor gillar inte injektioner och därför letar kvinnor oftare efter piller som stoppar blödningen i klimakteriet. Menadione och kalciumglukonat finns till exempel i två dosformer: vätska för injektion och tablett.

Det finns många läkemedel, till exempel Suhastini Forte med en komplex, optimerad sammansättning av medicinska örter, det stoppar inte bara blödningen, utan också normaliserar cykeln, stabiliserar hormonnivåerna.

Med en tendens till trombos måste de flesta av dessa läkemedel överges eller tas i reducerade doser. Utnämningen av oxytocin stör inte nästan. Detta hormonella läkemedel orsakar en förträngning av livmoderens blodkärl när livmoders väggar sammandras.

Vad man ska göra med svår blödning

Om en kvinna under klimakteriet står inför symtom som är karakteristiska för ett patologiskt tillstånd och blödningar i livmodern har manifesterats, är det nödvändigt att bli av med ett sådant tillstånd så snart som möjligt.

Här är en lista över vad som hjälper till att stoppa blödning och undvika olika konsekvenser, till exempel hemorragisk chock:

 • det första du ska göra är att ta en liggande position så att benen höjs något. Det hjälper i denna kudde eller rulle, som måste placeras under korsryggen. Händelsen hjälper till att förbättra blodcirkulationen och blodflödet;
 • göra is. För att undvika blåmärken, sänka temperaturen och förbättra blodkoagulationsprocessen måste du applicera en iskomprimering på området i nedre del av buken i två timmar. Du kan använda alla frysta produkter. En applikation som varar 10-15 minuter utförs med en paus på 5 minuter;
 • drick mer vätska. I en situation med kraftiga blödningar måste du förse dig själv med så mycket vätska som möjligt. Detta måste göras på grund av att det finns en risk för uttorkning. Använd som vanligt vatten, där du kan tillsätta lite socker eller honung. Inte starkt svart te med socker är tillåtet;
 • läkemedel. Vid kritiska tillstånd kan du använda Vikasol, Oxytocin, kalciumglukonat, aminokapronsyra. Men när du använder läkemedel är det viktigt att vara säker på att de används korrekt..

Inför riklig menstruation med klimakteriet, vilket medförde kraftiga blödningar, är det först nödvändigt att ringa ambulans. När du kommunicerar med en specialist måste du klargöra namnet på de läkemedel som du kan dricka medan ambulansen reser. Medan specialisterna är på väg rekommenderas det att du gör ovanstående åtgärder för att stoppa blödningen själv.

Läs också om menstruationen kan gå efter klimakteriet..

Sjukvård

Efter att ett patologiskt tillstånd under klimakteriet har hittats, förknippat med kraftiga blödningar, kan endast en specialist bota sjukdomen. I händelse av att orsaken var ett hormonellt misslyckande består behandlingen i att ta läkemedel som innehåller hormonella substanser.

I andra situationer föreskriver specialistläkaren operation.

Om kraftig blödning provoseras av livmoderfibrer krävs en operation där en oönskad massa tas bort. Ultraljudablation är också möjligt..

Hyperplasi av polyp och endometri kan också botas med kirurgi. Patienter genomgår en curettage-procedur, varefter de utför vävnadsdiagnostik och identifierar förekomsten eller frånvaron av onkologiska formationer.

orsaker

Orsakerna till livmodersblödning efter klimakteriet är många patologiska tillstånd, behandlingen av vilken som helst bör utföras under övervakning av en läkare.

myom

Livmoderblödning med livmoderfibroider är en av de möjliga komplikationerna. Oftast förekommer det hos kvinnor med lokalisering av en godartad tumör i det submukosala skiktet eller mellan musklerna. Närvaron av denna patologi hos en postmenopausal kvinna indikerar en hög risk för malign degeneration av fibroider.

polyper

Den exakta orsaken till uppkomsten av endometriala polyper hos postmenopausala kvinnor har inte identifierats. Förekomsten av blödning med denna patologi är en anledning till omedelbar ytterligare diagnos. Det finns en hög risk för polyps malignitet.

hyperplasi

Hormonella störningar som observeras efter klimakteriet kan orsaka tillväxten av slemlagret i tjockleken på livmodersväggar. En ofta manifestation av detta patologiska tillstånd är blödning från livmodern. Endometrial hyperplasi kan behandlas på två sätt..

 1. Med användning av mediciner.
 2. kirurgiskt.

adenomyos

Denna patologi är en typ av endometrial hyperplasi. I det här fallet växer det och tränger in i muskelskiktet i livmoderväggen. Parallellt kan cyster bildas i myometrium. Orsaken till adenomyos anses vara hormonell obalans som inträffar efter klimakteriet.

Ovariell dysfunktion

En störning i produktionen av könshormoner hos postmenopausala kvinnor orsakar acykliska blödningar av varierande intensitet.

Hos postmenopausala kvinnor ökar risken för att upptäcka cancer flera gånger. De flesta experter ser orsaken till detta i en minskning av produktionen av könshormoner. Diagnostiserad i ett tidigt skede svarar maligna neoplasmer i livmodern i de flesta fall bra på terapi. När blödning inträffar efter klimakteriet är huvudmålet med diagnostiska åtgärder att utesluta cancer.

Vad tyder på en patologi

Långa perioder med klimakteriet är inte ovanliga. Under perioden före förlossningen är en kvinnas cykel instabil. Ökad menstruationsblödning eller minskning kan observeras regelbundet. Det händer också ofta att menstruationen försvinner i flera månader, varefter de återvänder.

Alla symptom som visas förklaras av instabiliteten i den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp. Hon har inte ägglossning så ofta, och endometriet växer markant, vilket inte har hänt tidigare. Under sådana förhållanden är det inte konstigt att menstruationen blir mer omfattande och inte visas i tid.

Men ibland är en förändring i karaktären av menstruation onormal. I detta fall krävs ett besök hos läkaren. Följande tecken indikerar förekomsten av patologi i en kvinnas kropp:

 • Intensiv blödning i livmodern, när det är nödvändigt att byta packning varje timme.
 • Utseendet i de månatliga blodpropparna eller andra främmande föremål.
 • Förekomsten av fläckar efter intimitet.
 • Menstruationscykeln varar mindre än 20 dagar..
 • Långa perioder - mer än 8 dagar.
 • Förekomsten av klagomål på intensiv huvudvärk, yrsel. En kvinna bör också konsultera en läkare om hon har tappat medvetandet minst en gång..
 • Konstant obehag, minskad prestanda, långvarig depression.
 • Markerad blekhet i huden.
 • Sänkt blodtryck.

Hur man skiljer menstruation från blödning?

Överflöd menstruation under de första 2-3 dagarna av cykeln anses vanligtvis normalt. Studier har visat att det genomsnittliga antalet menstruationsflöden är cirka 30-40 ml, eller cirka 4-8 teskedar blod. Men om du tappar mer än 90 ml blod under menstruationen kan du redan prata om menorrhagi - ett tillstånd som kännetecknas av långvarig blodförlust (över 7 dagar), trötthet, yrsel och ibland svimning. Vad är skillnaden mellan onormalt svår blödning och tung menstruation? Vilka symtom bör en kvinna uppmärksamma på och när ska hon inte försena ett läkarbesök? Låt oss prata om detta allvarliga ämne..

Vad är menstruation

Många kallar ”kvinnodagar” kritiska, men först är det viktigt att veta hur menstruationen inträffar. Menstruationen regleras av olika hormoner. Det finns fyra av dem. Två av dem - follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) - produceras av hypofysen belägen vid hjärnans bas. För produktion av två andra hormoner - östrogen och progesteron - är äggstockarna i bäckenområdet mest ansvariga. Under påverkan av FSH och LH stimuleras äggstockarna till att producera östrogen och progesteron. Östrogen orsakar en förtjockning av livmoderns innerfoder (endometrium) och progesteron - dess slutliga "mognad". Om ägget inte befruktas, sjunker nivån av östrogen och progesteron. Minskningen av hormoner leder till exfoliering av endometrium, och det matas ut av blod genom slidan. Detta är menstruation, som vanligtvis varar från 2 till 7 dagar.

Orsaker till tunga perioder

Som vi redan har upptäckt är menstruationens varaktighet ett varierande värde, varje kvinna har ett annat. Men det finns flera orsaker till långvarig och tung blodig urladdning:

 • ålder (i riskzonen för kvinnor som närmar sig klimakteriet och unga flickor under det första menstruationsåret);
 • blödningsstörningar (till exempel med immuntrombocytopeni och ärftlig von Willebrands sjukdom);
 • hormonell obalans, vilket leder till överdriven förtjockning av endometriet och i slutändan allvarligare blödning;
 • första månaderna efter födseln;
 • infektioner i reproduktionsorganen eller urinvägarna;
 • höga insulinnivåer;
 • uterus fibroids eller endometriala polyper;
 • adenomyos;
 • ta steroid- och kemoterapimedicin, liksom antikoagulantia, till exempel Warfarin;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • njur- eller leversvikt;
 • cancer i livmodern;
 • vissa växtbaserade kosttillskott (ginseng, ginko, soja).

Järnbristanemi anses vara den vanligaste komplikationen under tunga perioder. Men när blödningen är riktigt tung och ihållande kan det leda till obehagliga symtom som hjärtslag och andnöd.

Hur du bestämmer att du har menorragi?

Blödning under menstruationen upplevs på olika sätt varje gång, men gynekologer rekommenderar att man inte ignorerar sådana tecken på menorrhagi som:

 • ofta byte av dynor eller tamponger - varannan timme i 1 dag;
 • stora blodproppar (större än 2,5 cm i storlek);
 • svår svaghet och sjukdom:
 • blodläckage på kläder, linne, trots all skyddsutrustning.

Ett sätt att mäta blodförlust är att använda en menstruationskopp. Detta är en speciell anordning som innehåller 24 ml vätska (3 gånger mer än en super tampong). En vanlig dyna kan ta upp upp till 5 ml menstruationsblod.

Om många perioder stör ditt dagliga liv och inte tillåter dig att arbeta normalt, studera, delta i olika aktiviteter, kontakta en läkare. Gynekologen börjar med att fråga dig om förändringar i menstruationen och andra symtom (blödning mellan menstruation eller smärta under kritiska dagar). Efter en fysisk undersökning kan läkaren hänvisa patienten till:

 • ultraljudsskanning;
 • blodprov;
 • hysteroskopi för att undersöka livmoderens inre foder.

Vad är skillnaden mellan tung menstruation och blödning?

Det är viktigt att inte förväxla mycket intensiva perioder med livmodersblödning, där du inte kan tveka, men du ska omedelbart ringa ambulans. Hur känner jag igen tecken på onormal blödning? Vi listar dem:

 1. Blödning uppstod tidigare än vanligt menstruation, efter sex eller under graviditet.
 2. Scarlet blod.
 3. Svag eller snabb hjärtfrekvens;
 4. Blekt, svår yrsel, illamående.
 5. Tilldelningarna stannar inte utan ökar.
 6. Ökad svettning.
 7. Bekkenskada.

Det är också nödvändigt att skilja vaginal blödning från blödning från urinvägarna eller ändtarmen. Dessutom kan vaginal menstruationsblödning för gravida kvinnor vara ett tecken på ett hotat missfall eller en ektopisk graviditet..

Använd enkla tips innan ambulansen anländer:

 • dricka mer vätskor;
 • lägg dig ner och lyft benen på en kudde eller rulle;
 • i 10 minuter, fäst ett ispaket lindat i en handduk i nedre del av buken.

Olika behandlingsalternativ

Efter undersökningen, för att lösa och underlätta menstruationsperioden, kan läkaren förskriva hormonell eller antiinflammatorisk behandling, avlägsnande av endometrium, myoektomi (kirurgi för att ta bort myoma), embolisering av livmoderartärerna (procedur för att minska livmoderfibroider) eller hysterektomi (operation för att ta bort livmodern).

Ett särskilt behandlingsalternativ väljs av läkaren individuellt baserat på riskerna, liksom beroende på symtomen, patientens allmänna hälsa, planering för en framtida graviditet.

Vi hoppas att vår artikel låter dig se skillnaden mellan tung menstruation och blödning och att förstå att i båda fallen krävs en grundlig medicinsk undersökning och korrekt diagnos.

Orsaker och typer av blödningar i klimakteriet

Livmoderblödning som utvecklas mot klimakteriet är ett allvarligt problem som varje kvinna kan möta. Detta symptom måste behandlas försiktigt, eftersom det ofta indikerar förekomsten av aktiva maligna processer i kroppen..

När blödning med klimakteriet är normalt

Utseendet på blödning i klimakteriet är inte alltid en avvikelse från normen. I följande fall anses det att det inte finns några avvikelser i kroppen:

 • utsläpp från livmodern dök upp under perimenopaus;
 • en kvinna framkallade konstgjort en förlängning av klimakteriet;
 • premenopausala eller menopausala kvinnor använder orala preventivmedel eller en intrauterin enhet för att skydda sig mot oönskad graviditet.

Närvaron av fläckar från livmodern indikerar alltid att en kvinna måste besöka en gynekolog. I vissa fall räcker det med att ändra preventivmetoden för att lösa problemet.

Typer och typer av livmodersblödning

Idag använder gynekologer en särskild klassificering för att mest exakt diagnostisera och välja det bästa sättet att behandla patologi. Den fel som en kvinna konsulterar med en specialist bedöms utifrån volym, varaktighet, förekomstfrekvens och andra kriterier.

 • menorrhagia - urladdning av cyklisk typ, utvecklas under den pre-menopausala perioden och kännetecknas av hög överflöd;
 • metrorragi - urladdning från livmodern som visas utan någon tydlig cykel;
 • menometrorrhagia - en kombination av riklig cyklisk urladdning med uppkomsten av acyklisk, inte bunden till en kvinnas standardmenstruationscykel;
 • polymenorré - blödning från livmodern som uppträder regelbundet, och intervallet mellan dem är mindre än 21 dagar.

Man tror att menometorrhagia under den premenopausala perioden är mest karakteristisk, men senare ersätts de huvudsakligen av metrorragi.

Orsaker till patologi

Vad är listan över huvudsakliga orsaker till bildning av livmodersblödning med klimakteriet? Under den pre-menopausala perioden är defekten främst dysfunktionell och antyder att det sker en patologisk förändring i sambanden i hypothalamus-hypofysen-äggstocksystemet. Ofta under denna period upptäcks dysplasi i livmoderns livmodersystem, och ibland fullständigt myom.

Orsakerna till livmodersblödning kan inte bara ligga i ovariell dysfunktion. Ofta utgör faktorer:

 • atrofisk typ vaginit;
 • adenomyos;
 • fibrotiska tumörlesioner i livmodern;
 • cancerösa lesioner i endometrium eller hals;
 • hormonaktiva neoplasmer i äggstockarna.

Ibland kombineras endometrial hyperplasi med någon av ovanstående patologier, och då tros det att blödning blandas. Kvinnor med liknande problem har en historia av abort, gynekologisk kirurgi och könssjukdomar..

Terapi med hjälp av hormonersättningstyp är en annan orsak till uppkomsten av en kvinnas motsvarande klagomål. I detta fall måste man vara försiktig eftersom graviditet inte utesluts.

Ibland utlöses patologiska processer av extragenital patologi, inte förknippade med gynekologiska sjukdomar. Till exempel kan koagulopatier (koagulationsstörningar), skrump i levern, hypotyreos och andra kroniska sjukdomar bli orsaken..

Den korrekta bestämningen av faktorerna, vars inverkan ledde till uppkomsten av klagomål, bestämmer till stor del taktiken för behandling, och därför är det nödvändigt att behandla detta diagnosstadium så noggrant som möjligt.

Vad kan vara orsakerna till blödning i klimakteriet med rött blod? Det vanligaste problemet är dysfunktionell uterinblödning.

Fosterberoende i klimakteriet

Climax är en komplex process av hormonell typ som är typisk för det klara könet i åldersintervallet 40-45 år. Det äger rum i flera steg, och beroende på dem kan funktionerna för blödning variera.

Perioden är i genomsnitt från 2 till 5 år. I detta fall kan utflödet från livmodern kvarstå, men de skiljer sig inte i intensitet och regelbundenhet. Den främsta orsaken är hormonella åldersrelaterade förändringar..

Normalt, under denna period, är menstruationen helt frånvarande. Menstruationens utseende är möjlig om kvinnan använder hormonersättningsterapi. I detta fall kommer urladdningen att vara mild, smärtfri.

I postmenopaus är varje utflöde från könsorganen av blodig natur en patologi. Ibland manifesterar livmoderfibroider eller maligna neoplasmer endast med detta symptom. Det är nödvändigt att fastställa orsakerna och behandlingen så snart som möjligt genom att kontakta en läkare.

Diagnostik

 1. Livmoderblödning som utvecklats till klimakteriet är ett symptom på ett ganska stort antal patologier. I detta avseende rekommenderas det att göra en omfattande diagnos för att fastställa och eliminera orsakerna. Det är viktigt att besöka en gynekolog eller gynekolog-endokrinolog. Läkaren kommer att klargöra klagomålen, utvärdera patientens allmänna tillstånd, fråga henne om kroniska sjukdomar och gynekologisk historia och även undersöka resultaten av menogrammet.
 2. Under en gynekologisk undersökning kommer det att vara möjligt att fastställa egenskaperna för urladdningen, och ibland deras källa. Om urladdningen vid undersökningstillfället är helt frånvarande utförs en smuts för att utföra onkocytologi.
 3. En ultraljud av transvaginal typ anses obligatorisk (bäcken-ultraljud med en vaginal sensor).
 4. Listan över kliniska test inkluderar tester för hormoner, en lipidprofil i blodet och leverprover.
 5. Den viktigaste metoden för diagnos är diagnostisk curettage. Vävnader erhållna som ett resultat av förfarandet skickas för histologisk undersökning. Proceduren utförs under kontroll av hysteroskopi..
 6. Dessutom kan CT eller MRT i bäckenorganen, hysterosalpinografi utföras. Med deras hjälp upptäcks livmoderspolyper och fibroider av intramural eller submukös typ.

Grundläggande om första hjälpen

I klimakteriet, utom i de fall som nämns ovan, är blödning inte normen. I detta avseende anses ett besök hos läkare vara obligatoriskt under menopausal och postmenopausal period. Utan specialistbesök finns det en hög risk för komplikationer som hemorragisk chock eller svår anemi.

Det enda som kan göras hemma innan ambulansen anländer är att sätta en värmedyna med is eller kallt vatten på nedre del av buken. Sådana metoder kommer att kunna bromsa lite blödningen..

Ambulans anropas omedelbart och ytterligare hjälp ges på sjukhus!

På sjukhuset väljs terapi baserat på orsaken till blödningen. Det är möjligt att utföra hysteroskopi, curettage, avlägsnande av en blödande polypp eller hela livmodern.

Om menopausal blödning inträffar utan objektiva skäl ges patienten hemostatisk terapi. Kanske användningen av hormonella läkemedel för att stoppa blödningen.

Uppkomsten av klagomål i klimakteriet eller postmenopausen på grund av eventuella extragenitala patologier kräver först att den identifierade patologin elimineras och därefter behandlingen av defekten.

Terapi

Menopauseblödning är en allvarlig fara inte bara för livet utan också för kvinnors hälsa. I detta avseende rekommenderas terapi att starta så tidigt som möjligt för att förhindra komplikationer.

Sjukhusbehandling

Patologi terapi på ett sjukhus beror till stor del på den identifierade orsaken.

 1. Hos kvinnor peri- och postmenopausala föredrar läkare att använda hormonbehandling. Kvinnliga hormonberedningar används, tack vare vilket det är möjligt att stoppa uppkomsten av sekret och normalisera cyklerna, anpassa dem till förändringar i kroppen. Samma verktyg hjälper under postmenopausal period för att förhindra utvecklingen av patologi..
 2. Om en organisk patologi upptäcks utförs behandlingen oftast kirurgiskt. Valet av den optimala metoden för intervention beror på sjukdomens egenskaper och väljs i varje fall individuellt.
 3. Om blödning utvecklas mot bakgrund av cancer väljs kemoterapi och strålbehandling för patienten. Möjligheten att radikalt avlägsna livmodern för att eliminera defekten bör aldrig uteslutas..

Folkrecept

Folkläkemedel vid behandling av livmodersblödning under den akuta perioden är förbjudna, eftersom det är stor sannolikhet för att utveckla olika komplikationer. Gamla recept kan endast användas under remission, när den största faran för livet redan har eliminerats..

 • tamponger mättade med honung, i vilken glödlampans kärna var belägen i 24 timmar (de injiceras vaginalt över natten i 10 dagar för att minska myoma, om orsaken till blödning är i den);
 • kan tas inom 10 dagar två gånger om dagen för en matsked av en lösning bestående av tre matskedar honung, en liknande mängd kokt vatten och 5-7 droppar linolja;
 • användningen av en vattpinne som är dränkt i aloe juice för införing i slidan på natten, behandlingsperioden är på detta sätt minst 30 dagar;
 • du kan ta juice av väl tvättade kardborrblad inuti, i den första delen av behandlingen i 5 dagar, dricka en tesked tre gånger om dagen och sedan dricka en sked om dagen under ytterligare 5 dagar.

Det är viktigt att komma ihåg att det först och främst är nödvändigt att stoppa blödningen, och först sedan användning av behandlingsmetoder! Endast en läkare på ett sjukhus kan sluta blöda.

Livmoderblödning under klimakteriet kan indikera utvecklingen av en allvarlig patologi. I detta avseende rekommenderas det att omedelbart konsultera en läkare så snart sådana klagomål dyker upp. Det är alltid lättare att se till att ingenting dåligt hände genom att konsultera en läkare än att lösa problem med komplikationer senare.!

Livmoderblödning med klimakteriet: orsaker, symtom och behandling

Livmoderblödning med klimakteriet är en blodig utflöde från vaginalområdet, med varierande intensitetsgrader, som bildas tillsammans med utrotningen av reproduktiv funktionalitet, åtföljd av avslutningen av menstruationscykeln. Livmodersblödning med klimakteriet kan ha en annan varaktighet, frekvens, mängd förlorat blod samt flödets art (det vill säga med eller utan blodproppar). De kan också vara dysfunktionella eller organiska..

Mer om livmodersblödning

Blödning med klimakteriet och orsakerna till dess förekomst fastställs enligt följande typer av undersökningar:

 • gynekologisk undersökning;
 • ultraljudsförfarande;
 • biopsi eller RDV (separat diagnostisk curettage), i vilken del av ytskiktet i endometriumet tas bort för att studera och ställa en noggrann diagnos;
 • histologisk analys.

Behandling av blödning under klimakteriet beror på den verkliga orsaken som bidrar till dess förekomst. En konservativ behandling med medicinering eller operation genom kirurgi kan väljas..

Förekomsten av dysfunktionell blödning i livmodern i klimakteriet kännetecknas som en oväntad början av fläckar från slidan som kan uppstå i vilket stadium som helst av klimakteriet: i premenopaus, under klimakteriet eller i postmenopaus..

Riklig blödning är ett av de vanligaste orsakerna till att mogna kvinnor som har fyllt 45-50 års ålder antas till gynekologin. Faktorer som bidrar till förekomsten av en sådan patologisk manifestation beror i de flesta fall på stadium av klimakteriet.

Enligt statistik kombineras blödning i klimakteriet i en fjärdedel av alla fall med en patologi såsom fibroider. Det registrerades också upp till 20% av fallen av en kombination av blödning med endometrios, och upp till 10% med utvecklingen av polypper i endometrialskiktet.

Oavsett mängden blodflöde, liksom dess varaktighet och nivån på förlorat blod, måste dysfunktionell uterinblödning tas under strikt kontroll av en kvalificerad gynekologisk specialist.

Detta beror på det faktum att all lurande och fara för sådana manifestationer är att de inte bara kan uppstå tillsammans med utvecklingen av hormonella förändringar i kroppen eller godartade neoplasmer i livmoderhålet, utan också bli bevis på utvecklingen av maligna neoplasmer..

Orsaker till blödningar i olika faser av klimakteriet

I processerna för att fastställa de verkliga orsakerna som bidrar till bildandet av dysfunktionell uterinblödning, tillhör huvudrollen tidsperioden för den klimakteriska perioden, under vilken okarakteristisk fläckning från vaginalområdet började. Hela klimakteriet är uppdelat i tre huvudfaser av kursen:

 1. premenopaus, under vilken det sker en förändring i menstruationscykeln, och graviditet är fortfarande möjligt;
 2. klimakteriet, tillsammans med den senaste menstruationscykeln;
 3. postmenopaus, under utvecklingen av det, en fullständig upphörande av den reproduktiva funktionaliteten hos den kvinnliga kroppen och atrofi av äggstockarna.

Livmoderblödning i klimakteriet kan uppstå under vilken tid som helst. Därför tar specialisten hänsyn till fasen för utvecklingen av klimakteriet vid diagnos.

Menopausal blödning kan orsakas av följande faktorer eller orsaker:

 • Brott mot funktionaliteten hos organen i det reproduktiva systemet. Även om kvinnans reproduktiva system var 100% funktionellt, bör denna faktor inte kasseras, eftersom livmodern med livmoderhalsen, endometrialskiktet och äggstockarna kan bidra till bildandet av blodig utflöde.
 • Hormonell omstrukturering av kroppen. Climax, inkluderar inneboende processer för metabolisk förändring, med en tendens att minska. Men under utvecklingen av var och en av faserna i klimakteriet kan hormonstörningar uppstå, åtföljt av hopp i produktionen av könshormoner, vilket leder till en reaktion av blodreaktion i könssystemet..
 • Användningen av mediciner. I klimakteriet, för att minska manifestationen av klimakteriet, kan specialister föreskriva användning av hormoninnehållande läkemedel, som en liknande reaktion av kroppen kan följa.
 • Förekomsten av patologiska processer i varierande grad av existens, inte på något sätt kopplade till reproduktionsorganen.

Typer av blödningar

Dysfunktionell blödning i livmodern i klimakteriet kan vara olika när det gäller antalet förluster, varaktighetsgrad och tillhörande symtom. Alla DMK är indelade i:

 1. menorrhagisk urladdning, kännetecknad av en veckas varaktighet, riklig intensitet och kursens cykliska karaktär;
 2. metrorragisk blödning, kännetecknad av uppträdandet av fläckar med små mängder utsläpp av blodmassa och slemhinnor. De har en kaotisk karaktär av flödet, de kan uppstå när som helst;
 3. menometorragisk urladdning, kännetecknad av en kombination av karakteristiska egenskaper hos tidigare blödningstyper och en ganska frekvent bildning, med en stor mängd blodförlust;
 4. polymenorrheal blödning är en menstruationsliknande fläck som visas cykliskt var tredje vecka.

Alla övervägda typer av DMK är relaterade till de allmänna egenskaperna hos det presenterade patologiska tillståndet hos kvinnor. För att göra en noggrann diagnos är det nödvändigt att exakt bestämma den verkliga orsaken till förekomsten av patologin, på vilken utvecklingen av den efterföljande behandlingsregimen beror.

Premenopausal blödning i livmodern

Den premenopausala perioden i en kvinnas liv är annorlunda genom att förändringar i kroppen redan observeras på hormonnivå. Fortplantningsorganen (äggstockarna) fungerar fortfarande, men deras prestanda är markant reducerad. Detta leder till det faktum att fläckning kan ha absolut oförutsägbarhet av dess manifestation och utveckling.

Det är mycket viktigt att observera alla deras funktioner. En vädjan till gynekologiska specialister kommer att behövas om följande punkter manifesteras:

 • Hög mängd utsläpp, som manifesteras av en täta byte av packningar, mer än 1 gång på 2,5-3 timmar.
 • Förekomsten av koaguler, klumpar och vävnadsfibrer på ytan av packningen.
 • Utseendet av post-coital utskrivning, med andra ord efter sexuell kontakt med en partner.
 • Hög frekvens av blödningar som inträffar var 21: e dag och kortare tidsintervall.
 • Frånvaron av menstruation i mer än 2,5-3 månader.

Det första steget i utvecklingen av klimakteriet kännetecknas också av dess karakteristiska utvecklingsmönster. Metrorragiska blödningar förekommer hos de flesta representanter för den rättvisa halvan av mänskligheten.

En liten menstruationsvolym indikerar inte en minskning av reproduktionsorganens volym.

Det kan orsakas av utvecklingen av polypper i livmoderkaviteten, som med aktiv tillväxt bidrar till separationen av epitelskiktet med spotting.

Utvecklingen av en tumör av olika ursprung kan också orsaka sådan blödning, som tillsammans med bildandet av ett blödningsfenomen också kan orsaka smärtsamma symptom i nedre del av buken..

Utseendet av menometorrhagia under premenopausal period kan orsaka en fullständig minskning av fysisk aktivitet, vilket kommer att orsakas av en stor mängd förlorat blod. Anledningen till utvecklingen av en sådan blödning kan inte bara vara hormonella störningar i den kvinnliga kroppen, utan också konsekvenserna av utvecklingen av sådana patologier som:

 • endometrios;
 • myom;
 • hyperplasi
 • tillväxt och utveckling av polyper;
 • polycystisk äggstock.

Den huvudsakliga och viktiga aspekten förblir frågan om hur den patologiska blödningen skiljer sig från menstruationscykeln, som med början av den premenopausala perioden börjar förlora sin cykliska och korrekta manifestation..

Skillnaderna är att menstruationsflödet kan ha en tjock konsistens, inklusive små streck av endometrial vävnad och en mörkaktig nyans. Patologisk blödning kännetecknas av en ljusare färg, har en mer flytande konsistens, som mycket snabbt lämnar vaginalområdet, även när du ligger på ryggen.

Blödning och graviditet

I klimakteriet i de första stadierna av dess utveckling bevaras äggstockarnas funktion fortfarande, och därmed sannolikheten för äggmognad. Men ägglossningsprocesser förlorar sin tidigare cykliska karaktär, därför rekommenderas att använda preventivmedel för att förhindra förekomst av en oönskad graviditet under 44-50 år..

Dysfunktionell blödning från livmodern kan orsakas av användning av alla typer av preventivmedel, eftersom de också påverkar förändringen i hormonnivåer..

I de fall kvinnor inte skyddas kan graviditet uppstå, vilket kan manifestera sig som spotting fläckar och tillhörande symtom.

Postmenopausal blödning

Uppträdandet av blödning under postmenopausal period bör i hög grad varna kvinnan och väcka den främsta frågan: ”Vad är det? Norm eller patologi? ".

Äggstockarna i detta stadium av klimakteriet fungerar inte längre, därför är det enda skälet relaterat till normerna användningen av hormoninnehållande mediciner som syftar till att eliminera menopausens syndrom. Alla andra fall av förekomsten av sådana manifestationer avser utvecklingen av patologiska processer inom det reproduktiva området och andra organ i en kvinnas kropp.

Dysfunktionell uterinblödning under postmenopausal period kan uppstå på grund av förekomsten av följande skäl:

 • bildandet av en funktionsfel i kroppens hormonella system;
 • utveckling av fibroider i livmoderkaviteten;
 • bildandet av polypper;
 • utvecklingen av vaginit;
 • förekomsten av hyperplastiska processer i livmoderskiktet i livmoderskiktet;
 • bildande av en funktionsfel i funktionen av organen i kroppens endokrina system.

Postmenopausal metrorragi är också ett farligt fenomen som kan indikera:

 1. Om förekomsten av en malign tumör i livmoderhalsområdet.
 2. Om utvecklingen av en cancertumör i livmoderskiktet i livmoderskiktet.
 3. Närvaron av ett tumörtillstånd i äggstockarna.

Blödning efter klimakteriet kan orsakas av atrofiska processer i slemytorna och muskelfibrerna i slidan, varför slemytorna blir mycket tunna och har en hög grad av trauma. Vid minsta skada på deras integritet observeras blodiga fack. Men i alla situationer är det nödvändigt att ta reda på den verkliga orsaken till dessa blodiga manifestationer tillsammans med en kvalificerad specialist.

Behandling av livmodersblödning med klimakteriet

Behandlingen av denna patologi i klimakteriet beror på diagnosen. Med en uttalad grad av rik blödning kan tabletter som syftar till att stoppa blödning användas, bland vilka de är mest effektiva:

Om mottagandet av dessa läkemedel inte uppnår den önskade effekten, skrapas livmoderkaviteten, vilket tillåter inte bara att stoppa livmoderblödningen, utan också skicka de biologiska material som erhållits för biopsi och fastställa en mer exakt orsak till deras förekomst.

Som en ytterligare behandling för blödning i klimakteriet, örter som:

Men glöm inte att innan du använder avkok av de presenterade örterna är det nödvändigt att konsultera en specialist.

Många kvinnor, som noterar förekomsten av blodig okarakteristisk urladdning, skyndar sig inte för medicinsk rådgivning och hjälp, vilket är en potentiell fara för den kvinnliga kroppen.

För att förhindra utvecklingen av allvarliga patologier och efterföljande kirurgisk behandling med eliminering av reproduktionsorganen är det nödvändigt att kontakta specialister i tid, stoppa patologiska blödningar i tid och eliminera orsakerna som bidrar till deras uppkomst.

Orsaker och metoder för att stoppa blödning med klimakteriet

Varje kvinna förr eller senare i sitt liv står inför ett sådant problem som klimakteriet. Detta är den period då det reproduktiva systemets hormonella aktivitet bleknar och dess organ involveras.

Denna process är ganska logisk och naturlig, och ofta under klimatperioden upplever kvinnor blödning av livmodern, vilket är ett allvarligt problem och kräver ett komplex av terapeutiska och förebyggande åtgärder.

Vad är faran för sådana blödningar? Vad borde göras? Vi räknar ut.

Climax: vad är det?

Climax är ett speciellt ögonblick i varje kvinnas liv. Det föregår klimakteriet och medför en minskning av östrogennivåer samt gradvis förlust av reproduktionsfunktionen..

Varför menstruationen upphör i klimakteriet?

Många förvirrar de två termerna "Menopause" och "Climax". Den första termen avser den sista menstruationen, när den andra vanligtvis kallas hela perioden genom vilken en kvinna passerar före början av just denna klimakteriet och manifesterar sig enligt följande:

 • kastar in feber;
 • humörförändringar under dagen;
 • menstruationscykel.

Climax är indelat i två typer:

 • tidigt (upp till 40 år);
 • sent (efter 55 år).

Starten av klimakteriet beror till stor del på den ärftliga faktorn, så ingen kommer att ge ett specifikt datum och tid - för varje kvinna har den sin egen.

När och hur slutar menstruationen med klimakteriet?

Menstruationen upphör att gå redan i det första stadiet av menopausalt syndrom - premenopaus. Premenopaus är 2 till 10 år.

Under klimakteriet inträffar en hormonell förändring i den kvinnliga kroppen, d.v.s. produktionen av östrogen minskar och förloppet för äggmognad störs. Följaktligen slutar menstruationen när östrogen upphör att produceras..

Hur man skiljer menstruation från blödning?

Med klimakteriet kan en kvinna mycket väl kunna självständigt fastställa att hon bara har en period eller kraftig blödning i livmodern. För att göra detta måste hon veta:

 1. Utsläppsperiod - med menstruation, blod går 3-7 dagar, och om det bara är en dag eller mer än en vecka, är detta betraktat som ett av de viktigaste tecknen på livmodersblödning.
 2. Urladdningens natur - när menstruationen inträffar, det finns en liten och helt enkelt fläckande blodutflöde, då är den delad, men om blödningen är patologisk är utflödet rikligt och stoppar inte.
 3. Cykling - menstruationscykeln är 28 dagar, men ± 1 vecka anses också vara normalt. Men urladdningen som går utanför cykeln talar om livmodersblödning.
 4. Blodförlust - normen är förlust av upp till 80 ml blod per cykel. En enda blodförlust på 50 ml eller mer är ett tillfälle att omedelbart kontakta en gynekolog. Volymen av utsöndringar kan kontrolleras med kuddar eller tamponger som används per dag. Norm - högst 4 (beroende på överflöd). Med uterusblödning används mer än 10 hygienprodukter per dag.

Viktig! En kvinna ska kunna skilja menstruation från livmodersblödning, annars finns det risk för IDA (järnbristanemi).

Tecken på livmodersblödning med klimakteriet

Överdriven blödning i livmodern med klimakteriet kan uppstå av olika skäl. Det är mycket viktigt för läkaren att bestämma dem, eftersom behandlingen beror på detta. Om orsaken inte har fastställts korrekt kommer behandlingen inte att ge önskade resultat eller skada kroppen.

I premenopausen

i premenopausen bör du definitivt konsultera en läkare om följande tecken visas:

 • hög urladdningsintensitet (den använda dynan eller vattpinnen ändras varje timme);
 • det finns ett stort antal blodproppar i urladdningen;
 • blödning uppträder efter intimitet;
 • urladdning visade sig 3-4 månader efter den senaste menstruationen;
 • menstruationscykel mindre än 21 dagar;
 • blodutflödet dök upp i mitten av cykeln;
 • blödningen varar mer än sju dagar;
 • under blödning, yr, blekhet i huden, lågt blodtryck, illamående, som ibland kan förvandlas till kräkningar.

hos postmenopausala kvinnor

under denna period upphör funktionaliteten hos äggstockarna, dessutom finns det ingen urladdning. men om de dök upp, måste du snarast gå till läkaren. blödning är normen om en kvinna tar läkemedel som innehåller hormoner eller hormoner. i andra fall kan detta vara en harbinger:

 • ovariell dysfunktion;
 • kränkningar av det endokrina och neuroregulatoriska systemet;
 • inflammation i vaginalslemhinnan;
 • patologisk spridning av livmoderns körtelvävnad (endometrios);
 • godartad livmodertumör (livmodermyomatos).

Viktig! under menopausperioden, om menstruationen inte har varit mer än ett år, anses svår blödning vara det första symptom som indikerar utvecklingen av cancer.

livmodersblödning med klimakteriet: detta är normalt?

Utseendet på klimakteriet med blödning från könsorganen (även om de är knappa och upptäckt) är ett oroande symptom. I detta fall måste kvinnan träffa en läkare så snart som möjligt, som kommer att förskriva en undersökningskurs för att ta reda på orsakerna till blödning.

Normen betraktas som blödning i klimakteriet om hormonersättningsterapi utfördes för en kvinna med ett patologiskt förekommande menopausalt syndrom. Vissa kvinnor tar till och med en liten dos av hormoner menstruations- eller acykliska könsblödningar.

Viktig! Fläckning i klimakteriet kan inte bara ha livmodern. Ofta orsakas de av förändringar i slemhinnan i vulvovaginalregionen. Sällan - blödning från åderbråck i slidan.

Orsaker till metrorrhagia

Metrorrhagia är blödning från livmoder som uppstår under någon period av menstruationscykeln. Sjukdomen i sig är inte på något sätt förknippad med menstruation. Läkarna identifierar flera huvudskäl som ägget inte utvecklas ordentligt. Den:

 • erosion i livmoderhalsen;
 • exponering för stress och depression;
 • myom;
 • inflammatoriska processer;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • brist på vila;
 • tumörformationer av livmodern;
 • hormonella störningar;
 • lång tid under ogynnsamma förhållanden.

För att behandlingen ska vara effektiv är det mycket viktigt att veta vad som orsakade blödningen..

Typer och typer av livmodersblödning

Beroende på kvinnans ålder kan blödning från livmodern delas in i 5 typer.

Spädbarnsperioden - under den första veckan av livet kan ett spädbarn ha mindre vaginal blödning. Detta beror på en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden och är därför inte ett patologiskt fenomen, och medicinskt ingripande krävs inte här - med tiden försvinner de på egen hand.

Perioden före puberteten är en sällsynt förekomst. Den huvudsakliga orsaken till utsöndringar är hormonaktiva äggstumtumörer, varför könskörtlarna bildar för många hormoner genom syntes.

Pubertet (12-18 år) - på grund av störningar i systemet, som ansvarar för sexuell reproduktion under puberteten, upplever flickor livmodersblödning. Sådana utsöndringar kräver en detaljerad undersökning, eftersom de förekommer sjukdomar i blod, lever eller sköldkörtel.

Fortplantningsperiod (18-45 år) - blödning från livmodern är:

 • Organisk - kan börja om en kvinna har en svår patologi för reproduktionsorganen, en blodsjukdom eller om de inre organens funktion störs.
 • Dysfunktionell - främst blodutflöde beror på en felaktig syntese av könshormoner av de endokrina körtlarna. Denna typ av blödning är ägglossande (under menstruationen uttrycks av en förändring i blodflödets varaktighet och överflöd) och anovulatorisk (på grund av bristen på ett ägg från äggstocken till äggledaren på grund av försämrad syntes av könshormoner),
 • Genombrott - specialister diagnostiserar sådana blödningar om den föreskrivna dosen och förloppet för att ta sina förskrivna läkemedel överskrids eller ofta använda hormonella preventivmedel.
 • På grund av graviditet och förlossning - i första trimestern av graviditeten är blödning av livmodern ett hot om missfall eller om det befruktade ägget har fixat i äggledaren. I detta fall upplever kvinnan svår smärta i nedre del av buken. Blödningen kan också börja när en kvinna förlossar. Detta inträffar i följande fall: placenta previa, dålig blodkoagulering, dålig livmoderkontraktilitet, för tidig lösgöring av moderkakan eller en morkaka som sitter fast i livmodern.

Menopaus - blödning förekommer främst på grund av sjukdomar i könsorganen eller minskad hormonsyntes.

Viktig! Isolering av en stor mängd blod från slidan är grunden för att gå till läkaren, eftersom den hjälp som ges under behandlingen hjälper till att stoppa blödningen, men att ignorera det kan leda till döden.

Behandling

Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att identifiera inte bara de faktorer som utlöste blödningen, utan också att bedöma mängden blodförlust och förekomsten av föroreningar. För att göra detta, diagnostisera.

 • hCG-blodprov;
 • blodprov för tumörmarkörer;
 • cytologisk undersökning av utstryk;
 • tomografiska studier med misstänkt onkologi;
 • coagulogram;
 • vaginal ultraljudundersökning av bäckenorganen;
 • ekohysterografi;
 • endometrial biopsi;
 • Doppler-färgkartläggning
 • hysteroskopi för undersökning av den hormonella bakgrunden;
 • biokemiskt blodprov.

Dessutom kan en kvinna hänvisas till samråd med smala specialister, till exempel en hematolog eller endokrinolog.

Eventuell blödning behandlas på sjukhus. Specialister använder:

 1. Behandling med tabletter - orsakerna och behandlingen av livmodersblödning är direkt beroende av varandra: genom att identifiera och behandla den underliggande sjukdomen kan du permanent bli av med de livshotande konsekvenserna.
 2. Transfusion - det är nödvändigt att återställa volymen förlorad vätska, antalet röda blodkroppar och blodplättar.
 3. kirurgiska metoder - tillämpas endast när blödningen inte kunde stoppas med medicinering. Medicinsk intervention sker på en gynekologisk stol med gynekologiska instrument. Lokal eller generell anestesi är tillåten.

Hur man stoppar blödningen hemma?

Livmoderblödning kan börja helt plötsligt. Varje kvinna måste veta hur man kan stoppa eller minimera blodförlusten hemma..

För att stoppa blödningar i livmodern hemma med klimakteriet måste hon:

 1. Ligga platt på ryggen. Det ska inte finnas några kuddar under huvudet.
 2. Placera en kudde / rulle under fötterna.
 3. Fötterna lyfter något 30-45 cm från ytan.
 4. Sätt en plastflaska, värmeplatta / bubbla med is eller isvatten på magen.
 5. Drick mycket vatten, söt te, roskapsbuljong (allt detta är berusat kallt).

Viktig! Första hjälpen som levereras i tid ökar chansen att rädda liv och återställa hälsan.

Så du kan inte ta obehagliga smärtsamma fläckar som kommer från könsorganen som ett normalt tillstånd och vänta tills de passerar på egen hand.

Livmoderblödning med klimakteriet, om du inte vidtar några åtgärder, kan förvandlas till ett allvarligt problem, eftersom detta främst är en fråga om liv och död för en kvinna.

Det är därför en kvinna inte bör försumma sin hälsa, och varje liten förändring i kroppen signalerar en fara och är anledningen till en omedelbar vädjan till en specialist med en smal profil.

Orsaker till blödning i perimenopaus, klimakteriet, postmenopaus

Isolering av blod från könsorganen hos kvinnor i äldre åldersgrupp (45-55 år) kallas blödning i klimakteriet. Menopausen kan jämföras med puberteten hos en ung flicka, när hennes period redan börjat, men den vanliga cykeln har ännu inte fastställts. Så med klimakteriet - menopausen har ännu inte inträffat, men regelbundenhet i cykeln är redan kränkt.

Menopauseblödning har olika orsaker. För att ta reda på varför det började blöda igen under klimakteriet, och vad man ska göra måste du se en läkare för en ytterligare undersökning. Den här artikeln förklarar orsakerna till blödningar i klimakteriet, berättar om när detta kan vara normen och när - det orsakar ångest.

Menopaus förändras i klimakteriet

Åldersrelaterade hormonförändringar påverkar främst menstruationscykelns förlopp och är de första symtomen på den kommande klimakteriet.

Med klimakteriet är det vanligt att fördela efterföljande perioder.

Premenopause

Det börjar efter 45 år, varar från flera månader till 5 år. Månadsperioder bevaras vid denna tidpunkt, men blir oregelbundna, intervall mellan dem ökar.

Detta beror på en förändring i arbetet i det endokrina systemet mot bakgrund av biologisk åldrande av kvinnlig kropp, nämligen med en minskning av antalet ägglossningar.

Men vissa damer kan fortfarande bli gravida under denna period, så försumma inte preventivmedel.

Klimakteriet

För närvarande är mängden kvinnliga könshormoner östrogener så liten att de proliferativa förändringarna i endometriumet inte inträffar vilket leder till att det avvisas och inte orsakar normal menstruation.

Därför upphör menstruationen helt under denna period. Detta kan hända plötsligt, helt och oåterkalleligt. Och det kan fortsätta gradvis när från en cykel till en menstruationscykel blir allt mindre.

 • När en kvinna äldre än 45 år inte har någon menstruation under 12 månader, betyder detta att klimakteriet går till nästa period - postmenopausal.
 • Postmenopaus varar tills en kvinnas död.
 • notera!

Alla blödningar efter klimakteriet anses vara patologiska och farliga! Eftersom dess utseende inte längre är förknippad med åldersrelaterade förändringar och hormonella förändringar.

Mycket ofta är blod från könsorganen hos postmenopausala kvinnor ett symptom på den hyperplastiska processen i endometrium (endometriet blir "frodig" under påverkan av hormoner), och detta är risken för att utveckla livmodercancer hos en kvinna under denna livstid..

Hur blödning uppstår under klimakteriet

Menopauseblödning kan uppstå enligt följande alternativ:

 • uppstår oregelbundet, efter en försening av menstruationen och varar länge, kallad menometerorrhagia;
 • menorrhagia - blödning är också lång, men i motsats till det första alternativet - regelbunden och riklig;
 • uppkomsten av blodutsöndringar mellan cykler, den så kallade metrorragi;
 • Tung menstruation förekommer regelbundet, men intervallet mellan dem är mindre än 21 dagar - polymenorré.

Under menopaus måste utövare oftare observera det första scenariot, och i post-menopaus är metrorragi mer vanlig.

Vad är orsaken till blödning vid klimakteriet?

Livmoderblödning med klimakteriet är kanske den vanligaste patologin som "sätter" en kvinna i Balzac ålder på en sjukhussäng. Och det är kraftiga blödningar i klimakteriet som avgör indikationerna för att avlägsna livmodern hos mer än hälften av kvinnorna.

Trots de olika orsakerna till livmodersblödning hos kvinnor hos peri- och postmenopausala kvinnor är de indelade i följande grupper:

 • organisk blödning, som är förknippad med patologin hos kvinnliga organ;
 • oorganiskt, som i början av klimakteriet förklaras av frånvaron av ägglossning, och efter klimakteriet - av endometrial atrofi;
 • härrörande från användning av hormonella läkemedel (HRT) med klimakteriet under dagarna av den förväntade menstruationen, eller när du använder andra läkemedel;
 • klimakteriska blödningar orsakade av sjukdomar i levern, hjärt-kärlsystemet eller patologi i de endokrina körtlarna.
 • Separat skiljer sig dysfunktionell uterinblödning av klimatperioden, vilket uppstår när det inte finns någon patologi för de kvinnliga organen, men det finns förändringar i endometrium mot bakgrund av försämrad hormonell funktion av äggstockarna.

Hos kvinnor med en mer eller mindre bevarad menstruationscykel i premenopaus kan graviditet orsaka blödning, vilket indikerar dess ogynnsamma förlopp.

Premenopausal och menopausal blödning

Under en övergångsperiod för en kvinna är det svårt att skilja den acykliska karaktären av blödning orsakad av åldersrelaterad anovulation från oregelbundna perioder. Vad är skillnaden mellan blödning med menopaus från menstruation?

Så tecknen på onormal blödning av livmoder:

 • blod släpps rikligt, ibland med blodproppar;
 • blödningsvaraktighet mer än 8 dagar;
 • blodförlustvolymen överstiger 80-100 ml blod;
 • ofta återkommande (intervall mindre än 24 dagar);
 • blod som rinner från livmodern är alltid ljusrött, flytande;
 • mot bakgrund av blodförlust lider en kvinnas välbefinnande (svaghet, yrsel, tendens till svimning, blekhet i huden uppträder, blodtryck och hemoglobin minskar).

Förlust av blodförlust kan orsaka:

 • submukösa noder på livmodern;
 • utbildning i äggstockarna;
 • endometrial polyp;
 • förtjockning av endometrium;
 • adenomyos;
 • spiral;
 • hormonella preventivmedel eller läkemedel som används i syfte att ersätta hormonbehandling.

Postmenopausal blödning

Utövare rekommenderar först att utesluta livmodercancer (endometrium) vid eventuell blödning av livmodern efter klimakteriet. En kvinna som har hittat blod efter en lång frånvaro av menstruation bör omedelbart informera läkaren.

De vanligaste orsakerna som kan orsaka blödning efter klimakteriet:

 • cancer i livmodern;
 • livmoderhalscancer;
 • atypisk endometrial hyperplasi;
 • återkommande polypper av endometrium;
 • atrofiska tillstånd i slidan;
 • vaginala tumörer.

Hur man diagnostiserar blödning i klimakteriet?

Isolering av blod från vagina som inte är förknippad med menstruation är alltid en onormalitet som kan uppstå i frånvaro av en igenkännlig bäckspatologi eller allmän sjukdom och återspeglar en överträdelse av den normala bilden i livmoderskiktet i livmodern. I många fall är blodförlust oförutsägbar. Det kan vara överdrivet eller milt, det kan vara långvarigt, ofta eller oavsiktligt..

1-2% av kvinnorna utvecklar så småningom endometrial cancer.

Isolering av blod från könsorganen är ett symptom på många kvinnliga sjukdomar, så diagnosen bör vara omfattande:

Förutom kvinnans klagomål om vaginalblod utvärderar läkaren mängden blodförlust, blödningens varaktighet och frekvens.

 • Obligatorisk är studien av klinisk och biokemisk analys av blod, liksom dess koagulationssystem.
 • Bestämning av hCG-blod (graviditetshormon), vilket är särskilt viktigt i början av klimakteriet, när en kvinna fortfarande har möjlighet att bli gravid.
 • Bestämning av tumörmarkörer CA-125 i formationer i äggstockarna.
 • Onkocytologinsprut från livmoderhalsen.
 • Ultraljuddiagnos av bäcken gör att du kan identifiera noder i livmodern, områden med adenomyos, bildning i äggstockarna, gör det möjligt att utvärdera tillståndet i endometrium, bekräfta eller utesluta endometrioidpolypper.
 • Om nödvändigt, bäcken MRT.

För att identifiera intrauterin patologi används en diagnostisk curettage av livmoderhålan följt av histologisk undersökning av skrapningen.

När blödningen stoppas kan hysteroskopi användas för att visuellt utvärdera livmodersväggar med endometrial vävnadsprov för biopsi.

Hur man behandlar blödning med klimakteriet?

Efter en fullständig undersökning, förtydligande av orsak och diagnos, börjar behandling av livmodersblödning med klimakteriet. Taktiken för att behandla kvinnor som lider av livmodersblödning beror på dess orsak, mängden förlorat blod och samtidig patologi..

 • allvarlig blodförlust är en viktig orsak till anemi hos perimenopausala kvinnor;
 • vanligtvis ett symptom på en primär kränkning av endometrium, fibromyom, adenomyos, endometrios eller malign neoplasma.

Terapi bör syfta till att stoppa blodförlust och förhindra återfall. En mycket god effekt uppnås genom curettage av livmoderhålan med hjälp av hormonbehandling.

Eftersom kraftig blödning leder till järnbristanemi, är det nödvändigt att genomföra antianemisk behandling med järnpreparat.

Med förnyad blodförlust från livmodern löses frågan om livmoderns borttagning.

Oavsett orsaken till blod från könsorganen i klimakteriet kan de vara en stor fara för kvinnors hälsa.

Ibland är klimakterieblödningen så rik att den orsakar svår järnbristanemi, har en betydande inverkan på deras fysiska, sociala, emotionella och materiella livskvalitet..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

5 tillämpningsområden av vattenpepparekstrakt

Vattenpeppar, eller highlander peppar, är en årlig växt känd för sina läkande egenskaper. Av speciellt värde är växtens luftdelar, som i farmakologi används för att framställa ett preparat såsom vattenpepparekstrakt....

Orsaker till tunga perioder hos kvinnor

Månadsvis - detta är en viss period av menstruationscykeln som inträffar i den kvinnliga kroppen och under vilken det sker en månatlig avstötning av livmoderhålan, endometrium....

Systemet för avskaffande av injektioner av progesteron och utrozhestan.

Det var ett mycket lågt studs vid 8-10 veckor.
Såg duf 9-fliken. per dag på toppen av "basness" (före och efter, före avbokning, 6 tabletter vardera), progesteron i injektioner - gjort 20 st....