Menometrorrhagia: vad är det

Intim

Menstruation är en naturlig fysiologisk process i den kvinnliga kroppen som påverkas av hormoner. Det normala menstruationsflödet varar från tre till sju dagar, den totala mängden förlorat blod överstiger inte 70 ml. Fel i menstruationscykeln inträffar som en följd av en kränkning av funktionaliteten hos de endokrina organen, sjukdomar i könsorganen, centrala nervsystemet, blodsjukdomar, hjärt-kärlsystem, lever. Menstrual oregelbundenhet manifesteras av svår blödning under menstruation med blodproppar, långvarig menstruation och blodflöde mellan menstruationen.

Menometorrhagia är en dysfunktionell blödning i livmodern, oregelbunden, långvarig. Menometorrhagia är ett symptom på olika sjukdomar: polypos, uterus fibroids av submukosaltyp, endometrial cancer och andra patologiska tillstånd. Rik menstruation med blodproppar, långvarig urladdning - detta är ett tillfälle att träffa en läkare. Om det finns tecken på menstruations oregelbundenhet, kommer en kvinna att få hjälp av en e-postkonsultation. Läkaren kommer att besvara de frågor som ställs, berätta vilken läkare han ska gå till, vilka studier som ska göras.

Rik menstruation: orsaker

Den vanligaste orsaken till stor blodförlust under menstruationen är den hormonella omstruktureringen av kroppen som förekommer hos flickor under puberteten, hos kvinnor i klimakteriet. Dessa perioder kännetecknas av en kränkning av förhållandet östrogen och progesteron. Överflödigt urladdning är ett symptom på sköldkörtelpatologi, inflammatoriska processer i könsorganen, kan ha en ärftlig orsak, vara en konsekvens av blodsjukdomar. Brott inträffar oftast hos kvinnor med en instabil hormonell bakgrund.

Hypermenorré: vad är det?

Hypermenorré, det andra namnet är menorragi, kännetecknas av ett överflöd av utsöndrat blod under menstruationen. Diagnosen hypermenorré görs om mängden utsöndrat blod överstiger normen. Orsakerna till störningen är många:

 • Myom. Livmodersblödning med myom är inte ovanligt, det anses vara en komplikation av patologin. Särskilt ofta orsakas blödning av submukosala fibroider belägna under slemhinnan i organet. Noderna har sitt eget cirkulationssystem, ändrar livmoders cirkulationssystem, minskar organets sammandragning, ändrar endometrium.
 • Spiral. Efter att ha installerat spiralen kan det finnas korta fläckar, under två, tre månader av menstruation, rikligare än innan installation av IUD. Om spiralen installeras felaktigt visas acyklisk urladdning av blod, smärta - spiralen bör tas bort. En av biverkningarna av IUD är menstruation, som åtföljs av en stor blodförlust..
 • Arteriovenös patologi i livmodern. En mycket sällsynt patologi som åtföljs av blödning. Medfödd och förvärvad form av sjukdomen uppstår.
 • Endometrial hyperplasi. Livmoderns endometrium förändras med jämna mellanrum under påverkan av hormoner. Om förhållandet mellan hormoner bryts sker tillväxten av endometrium, utvecklingen av endometrial hyperplasi. Endometrial patologi kännetecknas av onormal blodförlust av livmodern..
 • Ovariell dysfunktion. De kliniska manifestationerna av sjukdomen beror på det neuroendokrina syndromet, vilket leder till orgeldysfunktion. Ett symptom är tung vaginal blödning..
 • Polyper i livmoderhalskanalen, endometrium. Orsaken till störningen är hormonell obalans, olika sjukdomar, fetma. Uppenbar intermenstrual, kontaktblödning, blödning under menstruationen.
 • Svulster i livmodern, livmoderhalsen. Maligna tumörer manifesteras av blodig, purulent urladdning, maligna och godartade neoplasmer orsakar menstruations oregelbundenheter, som manifesteras som metrorragi, menometrorragi.
 • Endometritis (akut och kronisk form) är en inflammatorisk process i endometrium, dess ytskikt. Vid akut endometrit noteras purulent eller blodig urladdning. Kronisk endometrit kännetecknas av en kränkning av menstruationscykeln, intermenstruell blodförlust, blödning i mitten av cykeln.
 • Kardiovaskulär patologi. Orsaken till onormal blodförlust kan vara högt blodtryck, åderförkalkning.
 • Blodpatologi. Orsaken till onormal menstruation kan vara hemorragisk vaskulit, hemofili, brist på vitaminer.
 • Leversjukdom. Cirrhos orsakar riklig blödning i livmodern.
 • Tuberkulos i de inre organen. Kvinnlig genital tuberkulos påverkar äggledarna, sällan äggstockarna och livmodern. Förstörelse av organens struktur leder till blödning.

Eftersom överdriven blodförlust är ett symptom på allvarliga patologiska tillstånd, vid de första tecknen på en överträdelse, bör du kontakta kliniken för behandling av fibroider. Diagnostik och behandling i rätt tid hjälper till att undvika allvarliga komplikationer..

Tung menstruationsblödning: konsekvenser

Tunga perioder är organiska (orsakade av patologier i livmodern, äggstockarna, systemiska sjukdomar), iatrogen (förekommer under påverkan av hormonella läkemedel och andra läkemedel), dysfunktionella (anovulatoriska och ägglossande). Onormal menstruation kännetecknas av utvecklingen av anemi. En kvinna känner svaghet, andnöd, blir trött, arbetsförmågan sjunker. Risken för att utveckla viscerala lesioner, utvecklingen av trofiska lesioner i vävnader och organ ökar.

Tung menstruation: behandling

Behandling av blödning börjar efter att orsaken till patologin har fastställts. Om orsaken till utvecklingen av det patologiska tillståndet är myom, väljer läkare en metod för behandling beroende på storlek, plats och typ av nod. Samtidig myomanemi behandlas med järninnehållande läkemedel om en kvinna inte har några kontraindikationer. En av metoderna för behandling av livmodernoder är embolisering av livmoderartärerna. Icke-kirurgisk procedur, under vilken generell anestesi inte utförs, passerar proceduren genom en femoral artärpunktion.

I en procedur kan läkaren ta bort flera myomatösa noder. Livmodernoduler avlägsnas med hysteroskopi, FUS-ablation och andra behandlingsmetoder. För att få effektiv medicinsk vård måste du boka tid, genomgå en undersökning.

 1. Savitsky G. A., Ivanova R. D., Svechnikova F. A. Rollen för lokal hyperhormonemi i patogenesen för ökningen av massan av tumörnoder i livmodermyom // Obstetrics and Gynecology. - 1983. - T. 4. - S. 13-16.
 2. Sidorova I.S. Uterin fibroids (moderna aspekter av etiologi, patogenes, klassificering och förebyggande). I boken: Uterin fibroids. Ed. ÄR. Sidorova. M: MIA 2003; 5-66.
 3. Meriakri A.V. Epidemiologi och patogenes av uterusfibroider. Sib Honey Journal 1998; 2: 8-13.
 4. Bobrov B.Yu. Livmoderemboli-sering vid behandling av livmoderfibroider. Det aktuella läget i frågan // Journal of Obstetrics and Women's Disneys. 2010. Nr2. S. 100-125
 5. B. Yu. Bobrov, S. A. Kapranov, V. G. Breusenko et al. Embolisering av livmoderns artärer: en modern syn på problemet. ”Diagnostisk och interventionell radiologi” volym 1 nr 2/2007

Hur man ringer perioden annorlunda?

Till exempel rött i staden.

Oh my God, ja, frågan är)) Tror du inte att du kommer att förvirra en person ännu mer ??)

Tja, offhand kan du till exempel:

 • Min kräftor är kokta)
 • Domherrar anlände)
 • Slaktaren kom på specialbeställning)
 • Ett graviditetstest visade ett negativt resultat, utan att använda testet självt)

Jag kommer ihåg från skolan och jag studerade i sovjetiden, då ett sådant ord inte användes högt, och flickorna fick på något sätt säga på gymnasiet att de inte kunde gå i klassen, men det var möjligt, men det var nödvändigt att säga till idrottsmannen - vi hade en man, då berättade vi alltid för honom att vi hade "gäster". Med tiden hörde jag och sade andra ord och meningar själv - gäster anlände i röda Lada med röda flaggor, min syster anlände i en röd bil, en röd kalenderdag, en semester - gäster från Krasnoyarsk anlände, dessa dagar, dessa saker, roliga dagar, Jag tillbringar helgen i Krasnodar, Red Army Day.

Det finns många alternativ. Jag hörde hörde olika namn, till exempel: gäster på den röda Lada, objudna gäster, gäster från Krasnoarmeysk, den röda arméns framsteg, röda dagar. Nyligen hörde jag namnet Messi, konsonansen mellan fotbollsspelarens namn och menstruation. Vidare: murare kom, röd röd, Om från namnfältet mellan människor i ett gift par, så kallade min ex det en vecka av avsugning eller en vecka med stängda dörrar. Jag hörde hur de kallar det estrus med kul eller skitlar droppar. Min vän säger "Jag har gått, låt oss gå".

Kort sagt kan du uppfinna vad som helst. Hon får inte många att använda det vanliga ordet, ge humor till människor och det verkar för mig original och coolt. Sådana människor har bara ett gott sinne för humor och ålder har inget att göra med det..

Häls menstruation
och fördomar:
Hygien, ICP
och kultur av skam

Text: Karina Sembe

Alla kvinnor är väldigt olika, och det här är vår styrka, men något förenar oss definitivt. Menstruation är ett fenomen som kvinnor lever halva livet, vilket innebär att du bör veta så mycket som möjligt om det..

Ändå är menstruationen fortfarande ett av de mest tabubelagda ämnena i samhället - och detta är i en era som anses tillräckligt avancerad för att kunna kallas postmodernitet. På grund av bristen på öppen konversation om menstruation vet miljoner flickor runt om i världen inte hur deras kropp fungerar och hur de ska ta hand om det, och många diskrimineras helt - i vissa kulturer får flickor inte gå i skolan eller ens röra andra människor under sina perioder. De försöker undvika teman för menstruation i biograf och i reklam, och diskussion om denna fråga i sociala nätverk väcker oundvikligen aggressiva kommentarer, även från kvinnorna själva.

Föråldrade religiösa stigmatiseringar, sociala stereotyper och en katastrofal brist på information om menstruation är inte förhållandena där flickor fullt ut kan utvecklas och leva bekvämt. Vi beslutade att gräva djupare in i detta ämne och förstå hur menstruationen inträffar, vad det är viktigt att uppmärksamma under menstruationen, varför detta helt naturliga fenomen är så svårt att behandla i samhället och vad vi kan göra för att korrigera situationen.

Hur det fungerar
menstruationscykel

Menstruation förekommer inte bara hos kvinnor, utan också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur: många primater, fladdermöss och till och med elefantskruvar. Konceptet är förankrat i de latinska menstruationerna ("månatligen") och är ett avslag på skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln. Obehagliga känslor för närvarande är normala och kan orsakas av livmodersammandragningar..

Och nu lite mer vardaglig latin. Samtidigt som menstruationsfasen startar follikelfasen och varar i genomsnitt 14 dagar. I denna fas bildas en ny follikel i äggstockarna, där ägget mognar. Dessutom börjar processen för uppdatering av endometrium i livmodern. Sedan kommer ägglossningsfasen, som varar cirka tre dagar. Under denna tid, under påverkan av hormoner, bryts den mogna follikeln och ett moget ägg frigörs från det, redo för befruktning. I detta avseende, under ägglossning, kan vissa kvinnor uppleva smärta i nedre buken..

Lutealfasen följer ägglossningsfasen, den varar i genomsnitt 11–16 dagar. För närvarande produceras hormonerna östrogen och progesteron aktivt, vilket förbereder kroppen på potentiell graviditet. Om det börjar måste det befruktade ägget fästa vid endometriet. När detta inte händer börjar menstruationsfasen igen, i vilken endometrium avvisas.

Om hormonella
undertryckning av menstruationscykeln

72% av kvinnorna i utvecklade länder är obekväma under sina perioder, och 40% föredrar aldrig att ha menstruation i livet, förutsatt att det är ofarligt för kroppen. Forskare konstaterar att denna "trötthet" inte är förvånande: förrän modern preventivmedel kom till vår värld var kvinnor i reproduktiv ålder nästan hela tiden under ett av två tillstånd - antingen de var gravida eller ammar - och upplevde cirka 160 menstruationscykler i hela deras liv. Numera lyckas vi överleva mer än 450 cykler, i samband med att det till och med finns en vetenskaplig uppfattning om att oändlig ägglossning och menstruation är spänningar för den kvinnliga kroppen.

Amerikanska forskare har skapat en effektiv metod för att göra livet lättare för kvinnor, som kallas förtryck av menstruation (från engelska. Menstrual suppression). Metoden är en förlängning av cykeln med hjälp av kombinerade hormonella preventivmedel, utformad för att minska antalet menstruationer från tolv eller fler till tre till fyra gånger per år och därefter helt eliminera dem. Tidigare användes sådana hormonella preventivmedel för att behandla endometrios, smärtsamma perioder (dysmenorré) och andra symtom förknippade med menstruation, men för flera år sedan var ett av skälen till att förskriva läkemedel önskan från kvinnor att lindra obehag i menstruationen.

Under menstruationens varaktighet
och sekretens intensitet påverkas av många faktorer: från näring
före preventivmetoder

Piller som innehåller en kombination av levonorgestrel och etinylöstradiol - syntetiska analoger av progesteron och östrogen - undertrycker inte bara menstruationscykeln utan också blockerar ägglossningen och förhindrar graviditet: produkten förhindrar ägget att mogna och lämnar äggstocken och gör hemligheten i livmoderhalsen tätare, hindrar rörelse spermier. 2003 introducerade Food and Drug Administration (FDA) Seasonale och fyra år senare certifierades Lybrel. Läkemedel säljs med recept och måste tas uteslutande under övervakning av en läkare. Du kan använda läkemedel tills det finns en önskan att bli gravid.

De flesta kvinnor som använder piller för att förlänga cykeln är nöjda med resultatet, läkarna är indelade i två läger: vissa tror att undertryckning av menstruationen minskar risken för att utveckla bröst- och äggstockscancer, medan andra säger att läkemedel ökar risken för att utveckla cancer i livmoderhalsen, bröst och lever. Vissa forskare förknippar till och med hormonellt undertryckande av menstruation med en minskning av kroppens förmåga att bekämpa det mänskliga papillomviruset, men sådana fynd stöds inte av ett tillräckligt antal lämpliga studier..

Om olika hygienprodukter
under menstruationen

Medan menstruationen fortfarande är en angelägen fråga för många av oss, föreslår vi att vi räknar ut hur man kan överleva den med komfort och minsta stress för kroppen. Olika faktorer påverkar menstruationens varaktighet och utsöndringsintensiteten: kost, mental tillstånd, förlossning, olika preventivmetoder. Överflödet av utflöde skiljer sig åt var och en av oss och även hos samma kvinna från månad till månad. Det är riktigt, i de fall utsläppet är så rikligt att hygienprodukten måste bytas nästan varje timme, är det vettigt att konsultera en gynekolog.

Menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier, dessutom är livmodern under menstruationen något svår och det är lättare för smittämnen att tränga igenom det. Därför måste tamponger och kuddar bytas var 3-4: e timme. Om urladdningen är måttlig eller knapp och dynan eller tampongen inte fylls på tre timmar, bör de fortfarande ersättas med rena..

Ett extremt allvarligt problem förknippat med användning av tamponger är toxisk chocksyndrom - en sällsynt och dödlig sjukdom som utvecklas mot bakgrund av stafylokockinfektion. Allmänhetens uppmärksamhet på denna fråga lockades nyligen av modellen Lauren Wasser, som förlorade benet på grund av toxisk chock-syndrom. CFS observeras inte bara hos kvinnor, utan det bevisas att sjukdomen provocerar användningen av tamponger. Faktum är att syntetiska komponenter används i deras produktion, så om bakterier av Staphylococcus aureus redan finns i kroppen, skapar sammansättningen av tamponger en miljö för deras reproduktion.

Valet av hygienprodukter under menstruationen kokar inte ner till tamponger och kuddar. Ett populärt alternativ är menstruationskoppar, som placeras i slidan för att samla sekret. Menstruationskoppar har många fördelar, och den viktigaste av dem är lönsamhet: koppen kan vara inne i upp till 10-12 timmar, och beroende på tillverkaren kan återanvändbara koppar användas från 1 år till 10 år. Menstruationskoppar är miljövänliga att tillverka och använda och utgör en lägre hälsorisk än andra hygienprodukter: deras användning orsakar inte en torr känsla som tamponger kan skapa, eller en komprimeringseffekt, som händer när du använder kuddar. Dessutom konstaterades ingen koppling mellan fall av giftig chock och användning av menstruationsbägare, och alternativ gjorda av medicinsk silikon är hypoallergeniska och påverkar inte den vaginala mikrofloran.

Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt
och säkert för båda parterna

Framtiden är redan här, och du kan få en smart menstruationskopp i den som synkroniseras med din smartphone och berättar när det är dags att tömma den. Ett annat hjärnsköld till vetenskapliga framsteg är återanvändbara absorberande byxor, vars ultratunna treskiktsstruktur enligt skaparna är hypoallergen, antibakteriell och är ett komplett alternativ till packningar.

Oavsett hygienmedel du använder under din period - bekant eller avancerad - glöm inte rätt rengöring av de yttre könsorganen. Efter avvisande av det "gamla" endometriumet bildas en såryta på livmoderväggarna, och i detta skede av menstruationscykeln finns det en högre risk för infektion, eftersom gynekologer rekommenderar att ägna särskild uppmärksamhet åt hygien och välja ett speciellt tvättmedel. Det bästa valet - hypoallergena neutrala pH-geler för intim hygien.

Varför under menstruationen
undvik inte sex
och fysisk aktivitet

Menstruation är ingen anledning att falla i koma och försumma allt vi älskar. Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt och säkert för båda parterna, så om du är bekväm finns det ingen anledning att förneka dig själv nöje. Läkarna noterar till och med att under menstruationen kan känsligheten öka: den första dagen är nivåerna av östrogen och testosteron låga, men redan den tredje dagen ökar indikatorerna. Dessutom kan urladdningen fungera som ett extra smörjmedel, vilket ökar njutningen. Vissa forskare hävdar att orgasm kan underlätta kramper i livmodern och därmed lindra kramper i menstruationen..

Glöm inte preventivmedel. För det första är menstruationen inte en 100% garanti för att du inte blir gravid: hos vissa kvinnor varar menstruationen mer än en vecka, och början av ägglossningsfasen kan sammanfalla med slutet av menstruationen. Dessutom förblir spermatozoer livskraftiga från tre till fem dagar, vilket ökar chansen att bli gravid. En kondom hjälper till att förhindra infektion i livmodern, som, som vi redan har upptäckt, under menstruationen är särskilt försvarslös mot patogena bakterier. Nyligen uppfann de också ett mer avancerat hygienmedel för sex under menstruationen - Flex-membranet, som blockerar sekretioner upp till 12 timmar. Flex skyddar inte mot graviditet, men då behöver du inte tvätta lägenheten senare.

Om du vill ska du inte försumma idrott. Naturligtvis bör du avstå från ett maraton eller lyfta en skivstång på 40 kilo, men om du generellt är frisk skadas inte måttlig rörlighet. Dessutom tror gynekologer att en horisontell position minskar tonerna i livmodern, ökar smärta och noterar att under smärtsamma perioder är det bättre att inte ljuga, utan att röra sig så mycket som möjligt. Om du känner styrkan i dig själv, gå en promenad eller gör lättövningar - detta kommer att förbättra blodtillförseln till bäckenorganen och lindra livmodersspasm.

Vad är PMS
och är det värt det att behandla

Det finns många anekdoter om PMS, men det är lite roligt i själva fenomenet. Premenstruellt syndrom förekommer ofta i lutealfasen i cykeln. Detta är ett komplex av symtom som är förknippade med en naturlig förändring av den hormonella bakgrunden: före menstruationens början kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken, ökad aptit, humörförändringar, svullnad i bröstkörtlarna. Vissa kvinnor upplever känslomässiga förändringar: irritabilitet, en känsla av trötthet, tårfullhet, depression observeras. Ett liknande intervall av emotionella effekter kan bero på brist på endorfiner..

Vid olika tidpunkter försökte vetenskapen annorlunda för att förklara förekomsten av PMS: från hormonella och allergiska teorier till teorin om "vattens berusning", där vätskeretention hos PMS-personer orsakades av neuroendokrina störningar. Den moderna versionen av förekomsten av PMS är teorin om neurotransmitter metaboliska störningar i centrala nervsystemet. Enligt denna hypotes betraktas premenstruellt syndrom som en störning i centrala nervsystemet på grund av verkan av yttre faktorer och medfödd eller förvärvad labilitet (funktionell rörlighet, instabilitet) i hypotalamisk-hypofysen-äggstocksystemet.

I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som "orena":
de kan inte sova under dagen, ta ett bad
och röra vid andra människor

Beslutet att behandla PMS eller inte beror på kvinnans personliga val och svårighetsgraden av syndromet. Behandlingen syftar som regel till att normalisera hypotalamusfunktioner, lindra svullnad samt eliminera samtidiga sjukdomar i könsorganet, både farmakologiskt och icke-farmakologiskt (med fysioterapi, massage etc.). Ett läger av motståndare mot PMS-behandling har också bildats, som anser att det är en social konstruktion och hävdar att premenstrual dysforisk störning och premenstruellt syndrom inte är relaterade till varandra. Enligt socialpsykolog och liberal feminist Carol Tavris är socialt betingade förväntningar på PMS vanliga bland västerländska kvinnor, och patienter rapporterar förmodligen sina symtom till läkare baserat på denna förväntning.

Det är inte nödvändigt att komma överens med den sociala konditionen för PMS, men denna kontrovers visar att det är viktigt att ta hänsyn till inte bara den fysiologiska, utan också den psykologiska aspekten i ämnet menstruation - särskilt sedan många århundraden sedan detta koncept förvandlades till en social inställning som stigmatiserar kvinnor runt om i världen.

Hur och varför menstruation i olika kulturer förblir ett tabu

I många världskulturer är ett sådant naturfenomen som menstruation fortfarande det starkaste tabuet. I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som ”orena” och är begränsade i många bekanta aktiviteter: de får inte komma in i köket och templet, sova under dagen, ta ett bad, bära blommor som dekorationer, ha sex, prata högt eller till och med röra andra människor - som till män och kvinnor. I islam får en kvinna under menstruation inte be och delta i någon form av religiös aktivitet, liksom att ha sex. I den religiösa texten till judarna i Thor (3 Mos 15: 19-30) står: "När en kvinna har normal blödning är hon oren i sju dagar, och den som rör vid henne blir oren fram till kväll." Det är förbjudet att inte bara beröra kvinnan utan också föremålet som hon satt eller låg på.

Sådana tabuer påverkar den känslomässiga situationen hos kvinnor och flickor och komplicerar deras livsstil. Enligt forskning från indiska specialister inom socialmedicin slutar 23% av flickorna att gå i skolan när deras perioder börjar, inte minst för att det inte finns någon toalett. Var tionde afrikanska flicka missar minst en dag med klasser per månad på grund av menstruation. Som ett resultat faller den akademiska utvecklingen och andelen avdrag ökar. Observera att lärare också har begränsningar i den meningen..

77% av indiska kvinnor använder bitar av gammal vävnad som ofta använder
upprepat

Den oacceptabelt föråldrade offentliga ståndpunkten beträffande menstruation i många utvecklingsländer har lett till en katastrofal brist på information, som i kombination med det kritiska tillståndet i ekonomin och i synnerhet hygien hotar kvinnors hälsa. För mer än 77% av indiska flickor och kvinnor fungerar bitar av gammal vävnad, som ofta används flera gånger, som hygienprodukter under menstruationen. Dessutom tvingas 88% av kvinnorna ibland att ta sig till gamla tidningar, torrt bladverk, olika skal eller sand för att absorbera utsöndringarna. Med en så desperat situation för kvinnor ökar begränsad tillgång till rent rinnande vatten i städer och byar risken för infektion avsevärt..

Om situationen med hygien i väst inte är så beklaglig, är menstruationsämnet långt ifrån ett primitivt tabu. Enligt undersökningar, redan på 80-talet av förra seklet, ansåg de allra flesta amerikaner, både vuxna och ungdomar, att prata om menstruation som oacceptabelt, särskilt i närvaro av män, inklusive familjemedlemmar.

Man får en känsla av att rädslan för menstruation är mättad med hela informationsfältet. För annonser med kuddar och tamponger använder de av någon anledning, istället för röd vätska, blått, och själva menstruationen kallas mystiska eufemier som "dessa dagar", "kritiska dagar" eller, ännu bättre, "röda dagar i kalendern".

← Annonser för packningar Alltid

I film och tv är menstruation fortfarande ett obekvämt ämne som ofta undviks. Undantaget är kanske scenerna där menarchen visas, det vill säga flickans första menstruation. Till och med den extremt uppriktiga filmen "Fifty Shades of Grey" inkluderade inte en scen från romanen med samma namn, där hjälten drar en tampong ur sin partners vagina för att ha sex med henne. I en intervju med Variety förklarade regissören Sam Taylor-Johnson sitt beslut med att det finns tillräckligt med uppriktiga scener i filmen.

Psykoanalytiker, särskilt briten Claude Dagmar Dali, ser orsaken till tabuer i det så kallade menstruationskomplexet. Menstruationscykeln är alarmerande, förankrad i rädsla för blod och tron ​​att en menstruerande kvinna är en bärare av onda krafter. Sigmund Freud förklarade manens rädsla för en kvinna genom att hon var obegriplig för honom, främmande och därför fientlig. En man är rädd för att försvagas av en kvinna, för att förlora styrkan - främst i social bemärkelse. Som psykolog Ekaterina Mordas konstaterar övervinnas ångest i relation till menstruation i olika stammar genom ritualer och sexuella ritualer.

Menstruation i det moderna samhället är fortfarande ett stigma som reflekterar och samtidigt rotar misogyny upp till de mest absurda manifestationerna - som parallellerna mellan menstruation och tarmrörelse. Förresten, det finns tillräckligt med intern misogyny beträffande menstruation: kvinnor har länge anklagats för att de naturliga manifestationerna av sin egen fysikalitet måste vara blyg, och med alla offentliga diskussioner om menstruation i sociala nätverk kommer det säkert att vara prenumeranter som kommer att lämna pittiga kommentarer om detta ämne. Men teoretiker och feminister utövar mycket ansträngning i kampen mot menstruationstabuer, och vi börjar äntligen bli medvetna om vår kropp utan en blandning av skam.

Hur situationen förändras
för det bättre

Långsamt och med en knak, men ändå är det skift på statsnivå, även i utvecklingsländer. Sedan 2010 har den indiska regeringen godkänt ett system för att öka menstruationshygien genom distribution av dynor på landsbygden. Kampanjen är fortfarande i pilotfasen och mycket återstår att förbättra..

Ett fenomen som menstruationsavbrott får fart. Inom ramen för arbetsskyddspolitiken i västländerna är sådana framsteg fortfarande långt, men i Indonesien har 1948 kvinnor rätt till två dagars betald ledighet en månad, och i Korea har de gått ännu längre och betalar kvinnor en bonus för att gå till arbetet under menstruationen. Globala företag tvingas också vidta åtgärder i detta avseende: Nike inkluderade ledig tid på grund av menstruation i sin företagspolicy redan 2007, och den australiska tillverkningsunionen krävde 12 betalda menstruationsfrister per år för Toyota-anställda.

De flesta av framstegen kvarstår med privata medborgarinitiativ som expanderar till global skala. En av dem, den tyska ideella organisationen för att bekämpa hygienkrisen världen över, Wash United, förklarade 28 maj som Menstrual Hygiene och skapade plattformen med samma namn Menstrual Hygiene Day. Syftet med plattformen är att samla offentliga organisationer, entreprenörer, media och medvetna medborgare för att utbilda flickor och kvinnor runt om i världen om hygien under menstruationen.

Medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam
för din egen kropp

Framstegsmotorn i denna fråga är den så kallade menstruationsaktivismen, utformad för att ta bort stigma från fenomenet. 2009 tilldelade konstnären Ingrid Burton-Muan till exempel en menstruation till ett videoverk och en serie fotografier som en del av Venedigbiennalen för samtida konst, och 2012 uppmuntrade feministen Cella Quint i sitt TED Talk öppet och utan skam att prata om menstruation i reklamhygienprodukter. Förresten dyker sådana tillverkare gradvis ut: till exempel HelloFl-tampongannonser är färgglada, ärliga och om livet, och den brittiska tillverkaren av kroppshygienprodukter Bodyform, som en del av #Femodji-kampanjen, föreslog att designers skapar emojis som öppet talar om menstruationens omväxlingar. Marknadsgiganter är på vakt: förra året vann Procter & Gamble Cannes Glass Lion, en speciell nominering för att bekämpa ojämlikhet mellan könen, genom att införa kampanjen Touch the Pickle. Reklamen undergräver indisk traditionell övertygelse om att en menstruerande flicka kan förstöra mat med en touch.

Förra året inledde en student från Indien #HappyToBleed-kampanjen, där flickor försvarade sin fysikalitet och därmed kämpade menstruationstabuer i landet. Samma 2015, efter initiativ från en ung tysk kvinna, dök graffiti ut på gatorna i S: t Petersburg för att försvara menstruationen, och för bara ett par veckor sedan arrangerade studenter från Lahore universitet i Pakistan en demonstration för att uppmärksamma detta problem. Actionism och ironi gör sitt jobb, och medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam för sin egen kropp.

Menstruation hos kvinnor: när menstruationen förvandlas till kritiska dagar

En frisk kvinnas reproduktionssystem är mycket komplicerat och fungerar med en tydlig cykel. Den huvudsakliga reproduktionsprocessen i den kvinnliga kroppen - menstruation - menstruationscykeln, strikt reglerad av hormoner.

Huvudfunktionen i menstruationscykeln är att förbereda reproduktionssystemet och andra organ hos en kvinna för befruktning och uppfödning av ett barn. Det är på denna grund som menstruationens början är en signal om flickans kroppsmognad, vilket indikerar hennes fysiologiska beredskap för moderskap. Tillsammans med gynekologer och endokrinologer från Diana Medical Center kommer vi att ta reda på vad som är perioden, vad menstruationscykeln anses vara normal och i vilka situationer patologi bör misstänkas och konsultera en läkare.

menstruation hos kvinnor

"data-medium-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/mesyachnyie-u-zhenshhin.jpg?fit=450%2C298&ssl= 1? V = 1572898748 "data-large-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/mesyachnyie-u-zhenshhin.jpg?fit = 829% 2C550 & ssl = 1? V = 1572898748 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/mesyachnyie-u-zhenshhin-829x550. jpg? storlek = 790% 2C524 "alt =" menstruation för kvinnor "bredd =" 790 "höjd =" 524 "srcset =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/ uppladdningar / 2017/03 / mesyachnyie-u-zhenshhin.jpg? w = 829 & ssl = 1 829w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/mesyachnyie -u-zhenshhin.jpg? w = 450 & ssl = 1 450w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/mesyachnyie-u-zhenshhin.jpg? w = 768 & ssl = 1 768w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/mesyachnyie-u-zhenshhin.jpg?w=1063&ssl=1 1063w " storlekar = "(max-bredd: 790px) 100vw, 790px" data-recalc-dims = "1" />

Vad är menstruation?

Menstruation eller menstruation kallas spotting från slidan, som observeras hos en kvinna ungefär en gång i månaden och varar i genomsnitt 3-5 dagar. Utsläppet är ett exfolierat inre lager i livmodern, som uppdateras varje månad. Normalt förlorar en kvinna varje menstruationsdag från 50 till 250 ml blod, vilket med en normal menstruationsperiod inte orsakar komplikationer i kroppen och snabbt återhämtar sig. Om en kvinna förlorar blod mer än denna norm varje dag eller hennes perioder varar längre än 6-7 dagar, kan anemi eller anemi utvecklas.

Menstruationsprocessen är fysiologisk och bör ske regelbundet i kroppen på varje tjej som har uppnått puberteten. Samtidigt kan menstruationen inte övervägas isolerat, eftersom detta fenomen är ett integrerat stadium i en komplex menstruationscykel.

Menstruationscykeln och dess funktioner

Menstruationscykeln regleras av hormonella faktorer. I processen för reglering är hormoner i hjärnbarken, hypotalamus, hypofysen och endokrina körtlarna involverade. Det är hormoner som verkar på reproduktionssystemets organ som orsakar alla processer som sker under en kvinnas menstruationscykel.

Enligt gynekologer är den normala menstruationscykeln 21 till 35 kalenderdagar. Oftast noterar kvinnor varaktigheten av den månatliga cykeln från 26 till 30 dagar. I avsaknad av allvarliga patologier i reproduktionssystemet är kvinnor i menstruationen regelbundna och stabila. Samtidigt är en förskjutning av ett visst steg med flera dagar inte en patologi och anses vara ett normalt fysiologiskt fenomen.

Med tanke på stadierna i menstruationscykeln bör det nämnas att den första dagen av menstruationen alltid betraktas som dess början. Detta innebär att den kvinnliga cykeln betraktas som "från månad till månad." Men när det gäller gynekologiska stadier föreslår experter att man överväger en något annorlunda klassificering av stadier.

Steg №1 - Follikulär menstruationsperiod

I början av menstruationscykeln observeras en mycket låg koncentration av kvinnliga hormoner östrogen i en kvinnas kropp. En sådan låg nivå blir ett incitament för hypotalamus att utveckla speciella frisättande hormoner som därefter påverkar hypofysvävnaden. Det är i hypofysen som två huvudsakliga hormonella substanser som reglerar den månatliga cykeln produceras - follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande hormoner (LH).

Dessa kemikalier kommer in i blodomloppet och når vävnaderna i kvinnans äggstockar. Som ett resultat av denna interaktion börjar äggstockarna att producera de mycket östrogener som inte är tillräckligt i kroppen under de tidiga dagarna av menstruationscykeln. En hög östrogennivå i blodet är nödvändig för att processen med aktiv tillväxt av folliklar (kvinnliga bakterieceller) ska börja i äggstockarna.

Varje månad börjar flera sådana celler mogna i den kvinnliga kroppen, bland vilka en dominerande follikel sticker ut. Det är processen för mognad och tillväxt av follikeln som utgjorde grunden för att tilldela namnet till det första steget i menstruationscykeln, som kallas follikulär. Varaktigheten för det första steget kan vara annorlunda för varje kvinna, men i genomsnitt, med en 28-dagars cykel, tar follikelmognad ungefär 14 dagar. Ju längre detta stadium varar, desto längre är kvinnans hela menstruationscykel.

Steg 2 - Ägglossning

Som nämnts ovan växer den dominerande follikeln aktivt och snabbt under det första steget. Under denna tid ökar dess storlek med cirka fem gånger, vilket resulterar i att den förstorade cellen sticker ut utanför äggstockens väggar, som om den sticker ut från den. Resultatet av detta utsprång är ett brott i follikelmembranet och frigörandet av ett ägg, redo för ytterligare befruktning. Det är i detta skede av menstruationscykeln som den mest gynnsamma perioden för befruktningen börjar. Det är inte svårt att beräkna datum för ägglossning, särskilt om en kvinna har en stabil och regelbunden menstruationscykel. Ägglossningsdagen sker exakt 14 dagar före den första menstruationsdagen.

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/menstrualnyiy-tsikl.jpg?fit=316%2C300&ssl=1? v = 1572898748 "data-large-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/menstrualnyiy-tsikl.jpg?fit=579%2C550&ssl = 1? V = 1572898748 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/menstrualnyiy-tsikl.jpg?resize=745%2C708 " alt = "menstruationscykel" bredd = "745" höjd = "708" srcset = "https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/menstrualnyiy-tsikl.jpg? w = 745 & ssl = 1,745w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/menstrualnyiy-tsikl.jpg?w=316&ssl=1 316w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/menstrualnyiy-tsikl.jpg?w=579&ssl=1 579w "storlekar =" (max-bredd: 745px) 100vw, 745px "data-recalc-dims =" 1 "/>

Steg 3 - Fasen av corpus luteum

Efter att follikeln brast, bildas den så kallade corpus luteum på äggstockens vägg. Denna bildning utsöndras aktivt av graviditetens hormoner - progesteron och östradiol. Om ägglossningen och spermierna smälter samman under ägglossningen och befruktningen bildas en morkaka från corpus luteum. Om befruktning inte har inträffat bildas ett litet område med ärrvävnad i stället för corpus luteum. Corpus luteumfasen varar, nästan alla kvinnor har cirka 14 dagar.

Steg 4 - Nollfas i menstruation eller menstruation

Om graviditet inte har inträffat inträffar dystrofiska förändringar i det funktionella (slemhinniga) lagret i livmodern, vilket orsakar dess avstötning. Detta kallas menstruation. Under denna process inträffar ett brott av blodkärl som matar livmoderns endometrium, vilket åtföljs av blödning. Som ett resultat, under kritiska dagar, konstaterar en kvinna att tillsammans med blod genom slidan, partiklar i livmoderns slemhinnor i livmodern.

Under menstruationen sker sålunda processer för separering av livmodersmältan och dess efterföljande återhämtning samtidigt, vilket börjar redan på den andra dagen av kritiska dagar. Under hela menstruationsperioden förtjockas det övre slemlagret i livmodern 4-5 gånger, varefter alla stadier upprepas.

När bör den första menstruationen komma?

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/kalendar-mesyachnyih.jpg?fit=254%2C300&ssl=1? v = 1572898748 "data-large-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/kalendar-mesyachnyih.jpg?fit=466%2C550&ssl = 1? V = 1572898748 "src =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/kalendar-mesyachnyih-254x300.jpg?resize=331% 2C391 "alt =" menstruationskalender "bredd =" 331 "höjd =" 391 "srcset =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/kalendar -mesyachnyih.jpg? w = 254 & ssl = 1,254w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/kalendar-mesyachnyih.jpg?w=466&ssl= 1 466w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/kalendar-mesyachnyih.jpg?w=597&ssl=1 597w "sizes =" (max- bredd: 331px) 100vw, 331px "data-recalc-dims =" 1 "/> Första gången menstruationen inträffar vid pubertetsåldern. Enligt medicinsk statistik är detta åldersintervall från 8 upp till 16 år gammal. Oftast upptäcker flickan det första menstruationsflödet i åldern 11 till 14 år. Vid denna ålder måste modern eller annan äldre släkting definitivt förbereda flickan för denna process, eftersom bristen på en tillräcklig kunskapsnivå kan leda till psykologiskt trauma för barnet. Tecken som indikerar början av menstruation är:

 • bröstförstoring;
 • aktiv hårväxt i könregionen och axilla;
 • onormal vaginal urladdning.

Enligt medicinska studier konvergerar åldern för början av den första menstruationen hos mor och dotter ofta och bör därför förberedas i förväg för denna åldersgräns.

När menstruationen slutar?

Inte början av nästa menstruation kan indikera antingen en kvinnas graviditet eller början av klimakteriet. Ibland är frånvaron av menstruation ett symptom på en allvarlig patologi i kroppen, och därför är det första man måste göra i denna situation att konsultera en gynekolog. Åldern på klimakteriet hos en frisk kvinna varierar mellan 45-55 år, men fall av både tidigare och sent klimakterium registreras. Hela menopauseprocessen tar vanligtvis ungefär två år, under vilken en kvinna noterar oregelbunden menstruation, vilket har en ovanlig kurs.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt återställande av menstruationscykeln efter graviditet och förlossning. Om en kvinna inte ammar, återkommer menstruationen vanligtvis inom 2-3 månader. Om den unga modern har normal amning kan perioden frånvaro av menstruation dra under hela amningstiden. Faktum är att det specifika hormonet prolaktin ansvarar för produktionen av mjölk i moderns kropp, vilket förhindrar återställande av menstruationscykeln. Men om de kritiska dagarna som återlämnats till kvinnan under utfodringen betraktas inte som något onormalt och patologiskt..

Månadsvis - normal och patologi

Så en normal menstruationscykel varar från 21 till 35 dagar. De kritiska dagarna iakttas i 3-6 dagar, under vilka en kvinna förlorar 50 till 250 ml blod dagligen. En frisk representant för det klara könet bör inte samtidigt uppleva stark smärta och notera livliga patologiska symtom. Alla överträdelser och avvikelser från dessa standarder anses vara patologiska och kräver obligatorisk medicinsk intervention.

Gynekologer skiljer följande möjliga patologier i menstruationscykeln:

Amenorré - försenad menstruation

Denna term betyder frånvaron av menstruation i minst tre månader, utan en fysiologisk anledning. Detta innebär att frånvaron av menstruation med amenoré inte är förknippad med graviditet, amning eller klimakteriet. Amenorré kan vara ett symptom på sådana farliga patologier som resistent ovariesyndrom, livmoderhalsatri, viriliserande ovarietumörer, intrauterin syneki (Ashermans syndrom), etc. Frånvaron av menstruation kan också vara ett karakteristiskt tecken på allvarliga hormonella störningar i kroppen såväl som psykogena störningar. Ibland observeras amenorré hos en kvinna efter en kraftig kraftig viktminskning.

Menorrhagia eller hypermenorrhea - tunga perioder

För rikliga eller långa perioder, som åtföljs av betydande blodförlust. Ett sådant patologiskt tillstånd indikeras om kritiska dagar varar mer än 7 dagar eller om den dagliga blodförlusten överstiger 200 ml. Vanligtvis, med menorrhagi, är andra patologiska symtom helt frånvarande, men kvinnan upplever betydande obehag i samband med sådana rikliga sekret. Orsakerna till alltför rikliga perioder kan vara sådana sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet som endometrios och livmoderfibrer. I sällsynta fall orsakas denna avvikelse från normen av en blödningsstörning. En liknande menstruationsdysfunktion kan också observeras hos kvinnor som tidigare har installerat en intrauterin enhet för preventivmedel.

Dysmenorré - smärta under menstruationen

Det är menstruation, som åtföljs av intensiv smärta, vilket hindrar kvinnans normala yrkesaktivitet och motoriska aktivitet. Smärta är i detta fall vanligtvis lokaliserat i nedre del av buken och sprider sig till korsryggen. I detta fall kan akut smärta också åtföljas av uppblåsthet. Enligt läkare upplever mer än 50% av alla kvinnor periodvis dysmenorré. Sökandet efter orsakerna till detta tillstånd bör ligga inom området för forskning om endometrios, fibromyomer, inflammation i äggledarna.

Oregelbunden menstruation

En del kvinnor noterar att de har en ojämn period mellan kritiska dagar. Om funktionsstörningar i menstruationscykeln noteras minst 3 gånger per år, pratar läkarna om sannolikheten för patologiska processer i en kvinnas kropp. Orsakerna till oregelbundna perioder kan vara gynekologiska tumörer, cystor, endometriala polyper, inflammatoriska sjukdomar i myo- och endometrium, livmoderfibroider, endometrios. Ofta är denna överträdelse en konsekvens av hormonellt misslyckande. De fysiologiska orsakerna till oregelbundna perioder inkluderar konsekvenserna av abort, curettage och förlossning..

Blödning mellan menstruation

Om en kvinna har blödningar från könsorganen mellan 10 och 25 dagar av menstruationscykeln, talar de om intermenstruell blödning. I mitten av cykeln kan detta fenomen orsakas av den fysiologiska ägglossningsprocessen, nämligen brott i follikeln. I detta fall noterar kvinnan uppkomsten av transparenta slemhinnor med blodstrimmor. Liknande manifestationer observeras också hos vissa företrädare för det klara könet, som började ta hormonella preventivmedel eller tog mediciner för katastrofprevention. De patologiska orsakerna till blödning mellan menstruationen inkluderar hormonella förändringar, könsskador, endometriala polyper, endometrial hyperplasi, cyster och äggstockscancer.

Som ett avvikelse från normen beaktas separat ett komplex av symtom, kallat premenstruellt syndrom (PMS). Detta tillstånd noteras hos många kvinnor och åtföljs av smärta i buken och bröstkörtlarna, huvudvärk, irritabilitet och trötthet, uppkomsten av akne och okarakteristisk vaginal urladdning. Alla dessa obehagliga manifestationer observeras vanligtvis flera dagar före menstruationens början och kan kvarstå under hela menstruationen. En entydig lista över orsakerna till provokation av PMS har ännu inte identifierats, men de flesta experter tror att alla patologiska manifestationer före menstruation är förknippade med hormonell obalans i kroppen..

Gynekolog utnämning

Gynekologi är ett läkemedelsområde som studerar det könsmässiga sexuella och reproduktiva hälsan och hjälper också kvinnor under graviditetsperioden och förlossningen. En gynekologutnämning är en viktig del av varje kvinnas liv.

Endokrinologens tillträde till S: t Petersburg

Endokrinologi är en vetenskap som syftar till diagnos och behandling av sjukdomar i endokrina körtlar, som producerar de viktigaste reglerande kemikalierna - hormoner. En endokrinolog är en förutsättning för en framgångsrik behandling av alla endokrina patologier.

Modern ultraljud 3D, 4D med doppler från Samsung Medison

Modern ultraljud 3D (4 D) med Doppler kan inte utföras utan utrustning av hög kvalitet och exakt. SonoAce X8-ultraljudsmaskinen är en universell skanning av ultraljudstyp, från Samsung Medison är en av de bästa expertenheter som används inom europeisk medicin. Dela länk:

För vilka menstruationsstörningar du behöver för att se en läkare?

Frågorna om menstruations oregelbundenhet behandlas främst av gynekologer. På grund av det faktum att kvinnans reproduktionsfunktion påverkas av hormonreglering, i händelse av menstruations oregelbundenhet, kommer kvinnan också att behöva ytterligare konsultation av endokrinologen. Du bör konsultera en läkare för oegentligheter i menstruationscykeln. Symtom på sådana störningar är följande karakteristiska manifestationer:

 • tidig början av menstruation hos en flicka (om den första menstruationen kom innan 8 år gammal);
 • varje försening i menstruationscykeln, om graviditet är utesluten - enligt officiella rekommendationer, bör gynekolog konsulteras om det inte finns någon menstruation i tre månader, men idag insisterar läkare på tidigare behandling;
 • menstruationscykelns varaktighet går längre än 21-35 dagar;
 • förekomsten av intermenstruell blödning - fläckar mellan 10 och 21 dagar av cykeln;
 • oregelbunden förekomst av kritiska dagar;
 • ömhet i nedre del av buken, vilket orsakar betydande obehag för en kvinna;
 • tung månadsavladdning, som varar i mer än sju dagar;
 • menstruation åtföljd av feber.

Regulariteten i menstruationscykeln är en viktig egenskap hos en kvinnas reproduktiva och allmänna hälsa, så alla okarakteristiska manifestationer och symtom bör vara anledningen till att kontakta en specialist. Ju tidigare patienten är orolig och genomgår nödvändig diagnostik, desto större är sannolikheten för en snabb återhämtning av kvinnors hälsa.

Var man ska ta tester och genomgå en fullständig undersökning med oregelbundna perioder

Det multidisciplinära medicinska centret Diana erbjuder patienter professionell rådgivning från högt kvalificerade specialister inom gynekologi och endokrinologi. Kliniken är utrustad med innovativ diagnostisk och terapeutisk utrustning och introducerar ständigt nya metoder för att behandla gynekologiska sjukdomar och återställa den normala menstruationscykeln. Menstruation bör inte vara kritiska dagar!

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Allt om menstruation: 25 svar på dumma och skamliga frågor

Visst tänkte du på det, men var generad att fråga.

1. Är det möjligt att bli gravid under menstruationen?

Ja. Oftast inträffar fertilitetsfönstret (den så kallade perioden då befruktning troligen är) de 10-14 dagarna av cykeln. Men ibland - även med en vanlig cykel - kan det oförutsägbart förskjutas. Tidpunkten för det "bördiga fönstret" i menstruationscykeln: dagspecifika uppskattningar från en prospektiv studie. Detta innebär att det fortfarande finns en risk att bli gravid även under menstruationen.

2. Om magen gör ont - detta är normalt?

Nej. Menstruation kan vara obekväm, men detta obehag påverkar ofta inte livskvaliteten. Dessutom kan smärta reduceras.

Men om kramper och kraftiga blödningar blir riktigt utmattande är detta en alarmerande signal. Orsaken är kanske Menorrhagia Varför är min period så tung? - så kallade menstruationsstörningar, som åtföljs av överdrivna sekretioner.

Om du märker att det finns mer blod än vanligt och kramperna blir mer smärtsamma, se till att du konsulterar en gynekolog för att utesluta hormonsvikt, uterus fibroids, cirkulationsstörningar och andra möjliga sjukdomar.

3. Är det möjligt att träna under menstruationen?

Det är möjligt och till och med nödvändigt. Enligt vissa uppgifter kan träningens roll i behandlingen av menstruationsstörningar: bevisen, fysiska övningar - särskilt aerob (promenader, löpning, simning, zumba, Pilates, yoga) och stretching - minska smärta orsakad av kramper i livmodern.

Vi noterar dock att det är viktigt att lyssna på kroppens behov. Om du känner svaghet och smärta som avskräcker alla önskningar att arbeta hårt, är det bättre att ge upp träningen, överföra det hårda arbetet och istället gå till en gynekolog för en konsultation.

4. Är det möjligt att simma under menstruationen i öppna dammar och pooler? Tänk om något kommer dit??

Om du använder tamponger är riskerna minimala. Simma till hälsan.

Denna rekommendation gäller även i fall där hajar finns i din favoritbehållare. Life hacker skrev redan: det finns inte ett enda bekräftat fall när ett rovdjur skulle attackera en simmare under menstruationen.

I allmänhet föredrar hajar av någon anledning att jaga män.

5. Stämmer det att menstruationen slutar i vatten?

Nej. Och när du simmar och när du kopplar av i badet dras livmodern fortfarande ihop och menstruationen fortsätter.

Den enda nyansen är att vatten blockerar blodflödet. På grund av detta verkar det som om mindre blod släpps under vattenprocedurer. Men så fort du går till (villkorligt) stranden kommer allt blod som samlas under resan rusar till utgången och menstruationen kommer att fortsätta som vanligt.

6. Hur länge kan jag ha en vattpinne??

Läkare rekommenderar Toxic Shock Syndrome swab var 4–8 timmar.

Men det finns en extremt sällsynt, men mycket farlig komplikation förknippad med långvarig användning av hygienprodukter. Detta är en giftig chock. Det orsakas av bakterier som normalt lever på huden. Ibland tränger de in i fibrerna i vattpinnen och börjar föröka sig snabbt där, samtidigt som de avger en enorm mängd gifter. Konsekvensen av detta är svår rus, ibland till och med dödlig.

Om du inte kommer ihåg exakt när vattpinnen byttes, men du börjar känna dig som i de första dagarna av influensan (feber, frossa, svaghet, huvudvärk, illamående), ring snabbt en ambulans.

7. Kan en tampong gå vilse inuti? Falla till exempel i livmodern?

Uteslutet. Vagina är inte så djup som den kan verka: dess längd, även i upphetsad tillstånd, överstiger inte 17–18 cm. När något kommer in i den vilar den på något sätt mot ett extremt smalt område - livmoderhalsen.

Livmoderhalsen är en skyddande barriär som inte tillåter något överflödigt: varken främmande bakterier eller några mekaniska partiklar. Inklusive, naturligtvis, en tampong. Han har bara ingenstans att falla igenom.

8. Hur mycket blod som ska släppas under menstruationen?

I genomsnitt Perioder - 30–70 ml (2–5 msk) under hela menstruationsperioden - det spelar ingen roll om det varar tre dagar eller en vecka.

9. Jag tappar mer blod! Det är väldigt farligt?

Det beror på vad “mer” betyder. Om detta ord betyder en volym på drygt fyra matskedar är det i allmänhet normalt. Faktum är att menstruationsvätska inte bara är blod. Det innehåller hur mycket blod du tappar på din period? också partiklar i livmoderslimhinnan.

Begreppet "normal menstruationsvätskevolym" varierar över ett ganska brett intervall. Dessutom är varje menstruation individuell: ibland är det mindre urladdning, ibland mer. Därför, om du inte upplever smärtsamma kramper, illamående, svår svaghet eller andra ovanliga symtom, är det troligt att du har det bra.

Verkligen farlig blodförlust är sällsynt. Men var beredd att konsultera en gynekolog så snart som möjligt om:

 • Blod suger en eller flera kuddar (tamponger) per timme i flera timmar.
 • För att förhindra läckage måste du använda dubbelt skydd: både vattpinnen och dynan samtidigt.
 • Blödningen varar mer än sju dagar.
 • Menstruationen är så smärtsam att på grund av dem måste du ändra planer.
 • Menstruationen åtföljs av svår svaghet, trötthet, yrsel och andra tecken på blodförlust..

10. Är det normalt att klumpar sticker ut?

Ja. Blodproppar är partiklar i livmoderslimhinnan som avvisas under menstruationen. Om deras diameter inte är mer än 2–2,5 cm, kan du inte oroa dig.

Om det finns fler blodproppar, se till att kontakta en gynekolog. Sådan urladdning inträffar ofta med cyster, polyper, livmoderfibroider. Det är nödvändigt att fastställa deras orsak och, enligt resultaten, genomgå behandling.

11. Om testet visade graviditet och sedan blodet gick - detta är ett missfall?

 • Två ränder var ett misstag. Detta händer om du till exempel bryter mot instruktionerna och tillät testet att stanna i urinen längre än rekommenderat. Eller testet har gått ut.
 • Du har ökade nivåer av korionisk gonadotropin (det kallas HCG eller hCG). Som regel ökar halten av detta hormon under graviditeten, och det är det som fastställs med standardtest, som visar en andra remsa. I vissa fall kan hCG dock öka av icke-graviditetsskäl. Till exempel på grund av att man tar mediciner mot infertilitet. Eller på grund av hälsoproblem: ofta växer hCG med cystor och äggstockscancer, vissa njursjukdomar, urinvägsinfektioner och så vidare.
 • Du hade verkligen en tidig missfall. Oftast händer detta när det finns kromosomavvikelser i det befruktade ägget och livmodern avvisar fosterägget kort efter implantation. Enligt statistik från missfallet från American Association of Gravida kvinnor hänför sig 50–75% av alla missfall till denna tidiga art.

Det är som det kan, om testet visade två remsor och menstruationen snart började, är det nödvändigt att se en gynekolog. Endast en läkare kan avgöra varför detta hände och utesluta eventuella farliga kränkningar.

12. Om menstruationen inte har inträffat är det graviditet?

I de flesta fall, om du är frisk och sexuellt aktiv, ja. Menstruation som inte kommer i tid är ett tydligt skäl att köpa ett test och konsultera en gynekolog.

Men ibland att hoppa över menstruation har inget att göra med graviditet. Anledningen till förseningen kan vara olika faktorer: från hormonstörningar till förändrade tidszoner, brist på näringsämnen eller stress. Ändå är det värt att rådfråga med en gynekolog.

13. Och om menstruationen har kommit är det definitivt inte graviditet?

Nästan säkert. Om du har börjat avge den vanliga volymen, är du inte gravid. Är jag gravid? Vanliga frågor om tidig graviditet.

Det är viktigt att notera att cirka 25-30% av kvinnorna i tidig graviditet observerar fläckar. Deras orsaker kan vara mycket olika: från helt normal blödning av implantation till en infektion som utvecklas.

Men att förvirra dem med verklig menstruation är nästan omöjligt: ​​de är för magra och kortlivade.

14. Hur ska menstruationen lukta?

Normal - ingenting. Mer exakt bör du inte känna någon speciell aroma förrän du börjar sniffa speciellt. Och när du börjar känner du bara den metalliska lukten av blod med en liten blandning av vaginal bärnsten.

Stark, skarp, påtaglig lukt Varför luktar min period? ofta talar han om infektion. Försök därför inte helt enkelt dölja det - se till att konsultera en gynekolog!

Och du måste definitivt gå till läkaren om du förutom den ovanligt starka lukten:

 • Markera gult eller grönt.
 • Menstruation är mer smärtsam än vanligt..
 • Smärta och obehag i magen och / eller bäckenet.
 • Temperaturökning.

Sådana symptom indikerar tydligt att inflammation utvecklas någonstans inuti..

15. Det är normalt att menstruationen hosta och andnöd?

Snarare är detta ett av alternativen för normen. Menstruationen åtföljs av en minskning av nivån för det kvinnliga hormonet östrogen, och en brist påverkar lungfunktionen i lungfunktionsförändringarna i förhållande till menstruationscykeln hos kvinnor med cystisk fibros. Som ett resultat kan hosta och lätt andnöd uppstå, som passerar tillsammans med menstruationen.

16. Menstruationens början kan bestämmas med röst?

En studie från 2011 hittade Ger kvinnors röster ledtrådar om sannolikheten för ägglossning? Betydelsen av provtagningsregime, att vid menstruation hos kvinnor observeras betydande förändringar i röstens egenskaper. I allmänna termer: före ägglossningen blir kvinnliga "sång" högre och mer melodiska, talhastigheten ökar, och när klockan och tempot minskar. Vissa unga damer har en sådan omfattning att det blir uppenbart även för oinitierade öron..

17. Stämmer det att med PMS blir kvinnor nervösa och oförutsägbara?

Snarare mer impulsiv. Till exempel har det konstaterats att kvinnors utgiftsbeteende är menstruationscykelkänsligt, att kvinnor före menstruationen spenderar mer pengar och gör skräpköp. Detta beror på att de unga kvinnorna upplever fysiskt obehag och letar efter sätt att må bättre. Överdriven impulsiv shopping - en av dem.

18. Under menstruationen blir de dumma?

Hormonfluktuationer kan verkligen försämra minnet och koncentrationen hos åtminstone vissa nej, periodhjärnan är egentligen inte en sak kvinnor. Fysiskt obehag spelar också en roll: upplever obehagliga känslor i livmodern, kvinnor blir distraherade, tröttnar snabbare, blir mindre fokuserade. Men att prata om en minskning av mentala förmågor i detta fall är detsamma som att man antar att människor blir stumma under en förkylning.

19. Är det möjligt att färga hår under menstruationen?

Det finns en idé om att hormonella fluktuationer under menstruationen på något sätt förändrar hårets egenskaper, på grund av att färgen inte går bra. Men professionella frisörer bekräftar inte detta med The Truth About 6 Hair-Color Myths. Resultatet av färgning beror inte på cykeldagen, så ta med skönhet när du vill.

20. Och ögonfransförlängningar?

Kan. Menstruationen förändrar inte hårets egenskaper, så proceduren för limning av "förlängningar" på cilia kommer att vara exakt densamma som på någon annan dag i cykeln.

21. De säger att du inte behöver gå till tandläkaren eller för depilering under din period, eftersom det kommer att vara mer smärtsamt. Det är sant?

Ja, men bara delvis. Faktum är att smärttröskeln förändrar smärtuppfattningen i menstruationscykelfaserna hos kvinnor med kronisk smärta. beroende på cykelns fas. En vecka före menstruationen minskar det. Detta innebär att tandbehandling eller, till exempel, shugaring, kommer att verka mer obehaglig för dig än vanligt.

Men efter menstruationens slut och fram till ägglossning, växer tvärtom smärttröskeln. Så det är värt att förskriva alla smärtsamma förfaranden för dessa perioder.

22. Är det möjligt att ta tester under menstruationen?

Mycket beror på vilken typ av analys vi pratar om..

Till exempel sjunker hemoglobinnivån under blodförlust naturligtvis, så att mäta den under menstruationen kommer att vara ett misstag. Däremot är kolesterolnivåerna högre under menstruationen än menstruationscykeln påverkar kolesterolnivån än före och efter. Om du tar smärtmedicin kan de också påverka dina testresultat..

Därför, om möjligt, skjuta upp blod- och urintest tills menstruationen är klar. Om analysen är brådskande, se till att du konsulterar din läkare så att han dekrypterar resultaten och gör justeringar för fasen i din cykel.

23. Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen?

Du kan satsa. Men man måste komma ihåg att blödning kan tvätta bort drogen innan den ens fungerar. Detta innebär att effektiviteten i behandlingen minskar. Denna situation föreskrivs vanligtvis i instruktionerna för specifika suppositorier..

Ljus förskrivs i de flesta fall av en kurs som inte bör avbrytas. Därför finns det två lösningar på problemet:

 • Starta kursen på ett sådant sätt att den slutförs innan menstruationen börjar. Till exempel, om dina ljus är utformade för 10 dagars applikation, bör du börja kursen senast 11-13 dagar före den planerade starten av din period.
 • Använd spolresistenta ljus. Sådana suppositorier är ganska sällsynta och kostar mer än deras tvättbara "kollegor". Fråga din gynekolog om vilka du vill föredra..

24. Är det möjligt att ringa perioden till rätt tid?

I allmänhet, ja. Det mest effektiva sättet är att börja ta p-piller i en cykel som föregår önskat datum. I detta fall börjar menstruationen om en dag eller två efter att du har avbrutit p-piller.

Andra sätt att orsaka menstruation inkluderar en mängd fysiska metoder. Till exempel kan du ta ett varmt bad eller ha sex. Effektiviteten hos sådana metoder är emellertid mycket lägre. Och i alla fall kan de absolut inte användas om du misstänker en graviditet.

25. Vad du ska dricka eller äta för att försena din period?

Varken mat eller dryck påverkar menstruationsperioden. Om du vill skjuta upp din period hjälper bara hormonella läkemedel, i synnerhet preventivpiller. Menstruationen kommer inte förrän du slutar ta.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fläckar under graviditeten efter undersökning av en gynekolog

Varje vuxen tjej bör vara medveten om behovet av regelbundna besök på förlossningskliniker. När allt kommer omkring är det extremt viktigt att förhindra utveckling av dolda gynekologiska sjukdomar som kan skada kvinnans reproduktionsfunktion i framtiden....

Är det möjligt att ta ett urintest under menstruationen

Är det möjligt att ta ett urintest med menstruationAtt passera en urinalys är ett annat sätt att bedriva forskning och bestämma förekomsten av sjukdomar i en kvinnas kropp....

Periodtest för graviditet

Möjligheten att testa för graviditet med fläckarUnga kvinnor visar ofta fullständig okunnighet om graviditet när det gäller deras hälsa och fungerar som experter när de ber om råd på forum....