Vad är anovulatorisk cykel, skäl, hur man bestämmer behandlingen

Blödning

Till och med en perfekt frisk kvinna har ibland menstruations oregelbundenheter. Speciellt ofta inträffar avvikelser under puberteten samt efter början av klimakteriet. Vanligtvis vet en kvinna av sina sinnen när ägglossning inträffar, hon känner till början av menstruation. Men ibland fortsätter cykeln attypiskt: menstruationen kommer senare, det finns inga karakteristiska smärta i nedre buken och i bröstet. I detta fall är troligen cykeln anovulatorisk. Det är inte alltid värt att oroa sig och gå till läkaren. Om detta är en patologi visas andra symtom på gynekologiska sjukdomar..

Funktioner i den anovulatoriska kursen för cykliska processer

I den normala cykeln finns det två faser (follikulär - ägget mognar i follikeln) och luteal (bildningsfasen i äggstocken i corpus luteum som producerar progesteron). Mellan dem inträffar ägglossning, det vill säga utgången från ett moget ägg från en sprängande follikel.

I fas 1, under påverkan av östrogen, växer ett funktionellt lager av endometriumet. Om ägget befruktas, stärker progesteron endometriet och bidrar till en framgångsrik utveckling av embryot i det. Corpus luteum fortsätter att existera tills bildandet av morkakan. Om befruktning inte sker, löses corpus luteum upp i slutet av fas 2, progesteronproduktion upphör, ytskiktet i endometriumet exfolierar och avlägsnas, det vill säga menstruation inträffar.

Det finns bara en fas i den anovulatoriska cykeln. Produktionen av östrogen motsvarar inte normen, även om follikeln växer förblir ägget kvar i det, varefter den omvända utvecklingen sker (follikulär atresi). Corpus luteum bildas inte, lutealfasen inträffar inte. Men som vid normal menstruation lyckas endometriumet mogna och vid rätt tidpunkt exfolierar det. Det finns blödningar som kallas menstruationsliknande.

Det speciella med denna cykel är att den i princip inte kan sluta med början av graviditeten. Det finns perioder, men en kvinna kan inte bli gravid.

Orsaker till cykler utan ägglossning

En anovulatorisk cykel är inte nödvändigtvis ett tecken på sjukdom. Avvikelser i produktionen av hormoner kan vara antingen fysiologiska eller patologiska.

Fysiologiska skäl

Anovulatorisk menstruation kan växla med det vanliga hos kvinnor i olika åldrar. Vanliga orsaker till fysiologisk funktionsfel i karaktären av menstruationscykler är:

 1. Åldersrelaterade förändringar i den hormonella bakgrunden i kroppen. Till exempel, i tonåren, när utvecklingen av reproduktiva organ ännu inte är avslutad, kommer menstruationen oregelbundet och blödningsintensiteten varierar. I detta fall finns det ganska ofta ett sådant problem som anovulatorisk cykel. På grund av hormonellt misslyckande möter kvinnor en liknande avvikelse under klimakteriet, tvärtom, reproduktionsfunktionens manke och funktionen hos hormonbildande organ störs.
 2. Graviditetens början eller amningstiden efter födseln. Under de första månaderna av graviditeten fortsätter vissa kvinnor att ha milda, regelbundna blödningar som liknar menstruationen, men cyklerna är helt anovulatoriska. Hos ammande kvinnor efter förlossningen återställs hormonhalterna, vilket förändrades dramatiskt under graviditeten. Efter att menstruationen återupptas, har ungefär hälften av dem anovulatoriska cykler.
 3. Tillfällig dysfunktion i reproduktionssystemet. Även i mogen reproduktionsålder och vid normal hälsa passerar cirka 3% av cyklerna utan ägglossning.

Den hormonella bakgrunden kan tillfälligt förändras om en kvinna kommer in i någon form av stressande situation (till exempel byter bostad eller arbete, tappar en nära och kära, är alltför överarbetad och snabbt går upp i vikt).

Patologiska orsaker

Patologi är frånvaron av ägglossning, vilket leder till infertilitet i samband med utseende av livmodersblödning och andra symtom på allvarliga menstruationsstörningar. En anovulatorisk cykel av patologisk art uppstår på grund av en felaktig funktion i hypofysen eller ovariell dysfunktion.

Hormoner bildas i hypofysen som reglerar produktionen av kvinnliga könshormoner, östrogen och progesteron. Hans arbete kan avbrytas på grund av förekomsten av tumörer, inflammatoriska sjukdomar, hjärnskador, medfödda utvecklingspatologier, cirkulationsstörningar. Anovulatoriska avvikelser uppstår på grund av otillräcklig produktion av follikelstimulerande hormon (FSH), som är ansvarig för mognad av folliklar. Brist på luteiniserande hormon (LH) leder till frånvaron av fas 2 i cykeln, oförmågan att ägglossning och bildandet av corpus luteum.

Under den anovulatoriska cykeln uppstår en brist på dessa hormoner på grund av ökad produktion av prolaktin (hyperprolaktinemi), vilket kan orsakas av sjukdomar i sköldkörteln och andra endokrina organ, liksom levern. Hormonsvikt uppstår efter långvarig användning av preventivmedel och östrogenbaserade läkemedel.

En av de vanligaste orsakerna till anovulatoriska cykler är uppkomsten av godartade och maligna neoplasmer i äggstockarna. Dysfunktion är resultatet av deras infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Med hypoestrogenism är follikulär mognad inte möjlig.

Faktorer som provocerar den anovulatoriska processen är också förgiftning av kroppen med skadligt industriavfall och kemiska livsmedelstillsatser, exponering för strålning, svält, vitaminbrist. Anovulatoriska cykler som inträffar med olika andra störningar kan uppstå som ett resultat av ärftliga sjukdomar eller medfödda patologier för utvecklingen av organ i det reproduktiva eller endokrina systemet, och störningar i sexuell utveckling.

Video: Orsaker till anovulation. Diagnostiska metoder Ovariell stimulering

Tecken och symtom på brist på ägglossning

En kvinna, utan att ens gå till en läkare, gissar i de flesta fall att hon hade en anovulatorisk cykel.

Det är svårt att bestämma själva ägglossningsögonblicket, eftersom symtomen som följer med frigörandet av ägget från follikeln (smärta vid tidpunkten för bristning av membranet, rosa färgning av urladdningen) är mycket svaga och knappast märkbara. Det finns ett mer exakt sätt att fastställa ögonblicket för ägglossning: många kvinnor gör ett speciellt schema som visar förändringen i basal temperatur under cykeln. Vid början av ägglossningen stiger den med cirka 0,5 ° och förblir sedan på denna nivå tills menstruationens början.

Om temperaturen förblir oförändrad (under 37 °) under hela cykeln indikerar detta att cykeln är anovulatorisk. Bastemperaturen mäts rektalt på morgonen, omedelbart efter att den vaknat upp, helst samtidigt..

Det finns andra tecken på brist på ägglossning. Under hela månaden förändras arten av vaginal urladdning ständigt. Innan ägglossningen är flytande, är de rikliga, tyktflytande, liknar äggvita i utseende, och när menstruationen börjar blir den knapp och tät. Om det inte finns någon ägglossning, sker det ingen förändring i urladdningens natur.

Med en liten avvikelse från östrogenproduktionen från normal kan menstruation, även med den anovulatoriska cykeln, komma mer eller mindre regelbundet och med normal intensitet. För högt östrogeninnehåll (hyperestrogenism) leder till uppkomsten av kraftig och långvarig blödning, vilket kan orsaka järnbristanemi. Om en kvinna känner en dragande smärta i nedre del av buken under en normal cykel under menstruationen, då med anovulatorisk smärta finns det inga. Långa förseningar i menstruationen kan uppstå (från flera dagar till flera veckor). Under undersökningen upptäcker läkaren en ökning av livmoderns storlek, packning av dess väggar, svullnad i nacken.

Med hypoestrogenism (minskad östrogenproduktion) är menstruationsblödning i den anovulatoriska cykeln knapp och kortlivad. Livmoder, tvärtom, minskar.

Konsekvensen av bristen på ägglossning är infertilitet.

Video: Diagnos och förebyggande av anovulation

Diagnosera orsakerna till brist på ägglossning

Om du misstänker en onormal förlopp i cykeln, bör en kvinna kontakta en gynekolog-endokrinolog. Diagnosera frånvaron av ägglossning i cykeln på följande sätt:

 1. Bestämning av förändringar i basaltemperatur. För att resultatet ska bli tillförlitligt görs mätningar inom sex månader (minst 3 månader).
 2. En analys av en smet från livmoderhalsen visar närvaron av infektion och inflammatoriska processer.
 3. Curettage av livmoderhålan i förväg till menstruationen, histologisk analys av det erhållna materialet är nödvändigt för att detektera karakteristiska förändringar i endometriumstrukturen i fas 2 av cykeln. Om de är frånvarande är cykeln enfas.
 4. Blodprover för innehåll av könshormoner. De är gjorda under olika perioder av cykeln, och titta på förändringarna..
 5. Blodprov utförs också för att bestämma nivåerna av hypofys- och sköldkörtelhormon..
 6. Ultraljud av livmodern och äggstockarna. Det utförs för att övervaka förändringen i slemhinnens tjocklek under cykeln, liksom tillväxten av folliklar.
 7. Ägglossningstester.

Närvaron av ägglossning eller förloppet av den anovulatoriska cykeln kan bedömas av en karakteristisk förändring i sammansättningen av det vaginala slemet, vilket beror på produktionen av östrogen och progesteron under hela cykeln. Laboratoriet använder metoden för kristallisation av slem från livmoderhalskanalen. Eftersom dess konsistens i faserna 1 och 2 i cykeln, såväl som under ägglossningen, är väsentligt annorlunda, observeras en annan bild under mikroskopet vid torkning av ett prov avsatt på en glideskiva. Ju närmare ögonblicket av ägglossning, desto skarpare bild. Vid tidpunkten för ägglossning kan du se att ett ark med ormbunke från kristaller dök upp på glaset ("ormbunkefenomenet är positivt") De följande dagarna bleknar bilden (“negativt fenomen”).

Ett annat test för ägglossning är fenomenet "elev". Metoden bygger på det faktum att livmoderhalsens tillstånd under cykeln förändras. Vid ägglossningen ökar slemproduktionen, halsen öppnas upp och lyser så mycket som möjligt, så när den ses från speglarna ser den ut som en ”elev”. I den andra fasen av cykeln tjocknar slemet, dess mängd minskar. Halsen stängs och effekten försvinner.

Obs: Under den anovulatoriska cykeln förblir urladdningens natur nästan oförändrad, och det finns inga positiva resultat från dessa tester..

Behandling

Med menstruationens anovulatoriska cykel utförs behandling endast om en allvarlig patologi hos reproduktiva eller endokrina organ upptäcks. Först och främst förskrivs läkemedel eller kirurgi utförs för att eliminera den underliggande sjukdomen som orsakade hormonsvikt.

För att stimulera ägglossningen utförs hormonbehandling med hjälp av progestiner (duphaston, utrozhestan, desogestrel), liksom orala preventivmedel med högt innehåll av progesteron (ovidon, triziston). Deras verkan är baserad på undertrycket av östrogenproduktion i äggstockarna.

Clostilbegit och dess analoger föreskrivs också som antiöstrogener. Ovulationstimulering under den anovulatoriska cykeln utförs också med läkemedel som innehåller gonadotropiner (hypofyshormoner FSH och LH). Bland dem - menogon, menopur, pergon.

Beredningar baserade på humant korioniskt gonadotropin (hCG) stimulerar exakt brott i follikelmembranet och äggets utgång från det. Dessa inkluderar ruttna, ovitrel, profas.

Vid hypoestrogenism (äggstocksvikt) föreskrivs östrogenpreparat (hexestrol, folliculin) för att stimulera mognad av folliklar, såväl som endometrial tillväxt i närvaro av anovulatoriska cykler. Bromokriptin används för att eliminera hyperprolaktinemi..

Varning: Alla läkemedel tas uteslutande enligt instruktioner av en läkare, eftersom deras användning är osäker på grund av mycket allvarliga biverkningar..

Under anovulatoriska cykler används fysioterapeutiska metoder för att stimulera ägglossning, såsom elektrofores i hypofys-hypotalamusregionen. Om behandling inte leder till en framgångsrik eliminering av infertilitet, rekommenderas kvinnor att använda IVF-metoden..

Anovulatorisk cykel: symtom och behandling

Anovulatorisk cykel - en monofasisk cykel av menstruation, åtföljd av frånvaron av en period med utveckling av corpus luteum och ägglossningsfas samtidigt som rytmen och regelbundenhet i menstruationsblödningen bibehålls.

Det finns två underarter av den monofasiska cykeln: fysiologiska (naturliga) och patologiska. Den fysiologiska anovulatoriska menstruationscykeln kan uppstå under bildandet av menstruationsfunktionen (inom 1,5 - 2 år efter menarchen (första menstruationen), under amning (amning) och före menopaus - med utrotning av reproduktiv funktion. Anovulationscykler som är permanenta (systematiska) ) karaktär, blir orsaken till infertilitet och betraktas som ett patologiskt tillstånd som behöver lämplig behandling.

Vad händer under den anovulatoriska cykeln

Menstruationscykeln kännetecknas av regelbundna förändringar i förhållandet mellan hormoner och histologiska egenskaper hos endometriotiska vävnader, vilket gör befruktningsprocessen möjlig. Den vanliga menstruationscykeln består av två faser, som var och en åtföljs av produktion av könshormoner, på vilka livmoderns endometrium och äggstockarna svarar..

Den avgörande fasen för varje cykel är ägglossning. Denna period varar ungefär en dag, under vilken ett moget ägg lämnar follikeln och rör sig genom äggledarna. Det är omöjligt att känna denna process. För att spåra ägglossningsfasen rekommenderas en kvinna att använda hemmet (kalender, temperatur) eller professionella metoder (hormonella blodprover, ultraljuddiagnostik).

Under påverkan av vissa faktorer kan processen för bildning och frisättning av ett ägg störas. Inom gynekologisk vetenskap finns det sådant som "anovulation". Detta är den period under vilken ägget inte lämnar follikeln. I detta fall går perioderna som vanligt, utan att försämra patientens allmänna välbefinnande. Brist på ägglossning leder till problem med befruktningen. I vissa fall orsakar anovulation en kränkning av menstruationsfunktionen och kraftiga blödningar i livmodern.

Anledningar till den anovulatoriska cykeln

Med tanke på underarten i anovulationscykeln identifierar experter olika faktorer och orsaker som kan utlösa utvecklingen av patologi.

Utseendet på en fysiologisk monofasisk cykel beror ofta på naturliga orsaker. Under en viss tidsperiod (pubertet, amning, klimakteriet) anses detta tillstånd vara normalt och behöver inte en speciell kirurgisk eller terapeutisk effekt. 1-2 gånger per år är ägglossningen frånvarande hos nästan alla friska patienter.

Den patologiska frånvaron av ägglossning bildas på grund av den instabila funktionen av hypofysen, sköldkörteln, hypotalamus, äggstockarna, binjurebarken. Dessa organ är ansvariga för syntesen av vissa hormoner som är nödvändiga för fullständigt arbete och reglering av reproduktionsorgan.

Följande faktorer kan leda till obalans och produktion av könshormoner:

 • Brott mot metaboliska processer;
 • Överdriven fysisk ansträngning (felaktig planering av vila och arbete, kraftsport, etc.);
 • Ofta påfrestningar, känslomässig överbelastning;
 • Överförda smittsamma patologier;
 • Klimatförändring;
 • Traumatiska skador åtföljda av svår smärta;
 • Inflammatorisk patologi i hängorna, livmoderhåla;
 • Ärftlig predisposition;
 • Medfödda missbildningar av könsorganen;
 • Sen pubertet;
 • Kronisk berusning;
 • Övervikt, undervikt;
 • Högt prolaktin.

Symtom och tecken på anovulatorisk cykel

En enfascykel är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av avsaknaden av uppenbara symtom på progression. Regulariteten, varaktigheten och överflödet av månatliga menstruationsblödningar förblir relativt oförändrade, ofta med små avvikelser i sena eller tidiga stadierna. Samtidigt känner inte patienter obehag och klagar inte över en försämring av den allmänna hälsan.

Hur bestämmer jag anovulatorisk cykel? Frånvaron av ägglossning åtföljs av två huvudtecken - problem med befruktningen och menstruationsdysfunktion. Avvikelser från den normala cykeln kan åtföljas av mer omfattande och längre perioder. Utsläppsvolymen och antalet dagar kan också minskas. Om det under den anovulatoriska cykeln finns en försening i menstruationen kan detta vara ett tecken på hormonell misslyckande. Vid otidig kontakt med en specialist kan menstruationen vara frånvarande i 3 till 4 månader.

Många kvinnor saknar menstruation för kränkningar orsakade av negativa effekter av olika faktorer (stress, tidigare sjukdomar, överhettning, hypotermi, etc.). Sådana antaganden gör att patienter skjuter upp ett besök hos läkaren, vilket leder till en förvärring och progression av den patologiska processen.

Kvinnor som planerar graviditet och övervakar början av ägglossning kan misstänka dess frånvaro av följande symtom:

 • Vit vaginal leukocé i mitten av cykeln;
 • Dull smärta i ländryggen;
 • Känslan av konstant hunger;
 • Ökad sexuell lust;
 • Obehag i bilagorna.

Om två eller flera symtom finns, kontakta en specialist..

Diagnostik för monofasisk cykel

Diagnosen av anovulatorisk cykel ställs av läkaren baserat på data från den gynekologiska historien, patientklagomål, resultaten av hårdvara och laboratorietester. Diagnosen av patologi inkluderar också följande kliniska undersökningar:

 • Definition och bedömning av rektal (basal) temperatur under cykeln. Under den anovulatoriska cykeln förblir bastemperaturgrafen oförändrad och ökar inte under den andra halvan av cykeln.
 • Folliculometry Mäta diametern på de mogna folliklarna i bilagorna.
 • UZ - undersökning av bäckenorganen. Anovulatorisk menstruationscykel vid ultraljud kännetecknas av frånvaron av dominerande folliklar.
 • Bestämning av nivån av progesteron, östradiol och andra hormoner i blodet i båda faserna av cykeln. Progesteron under anovulatorisk cykel ökar inte under den första halvan av cykeln.
 • Curettage av livmodern, följt av undersökning av ett vävnadsprov under ett mikroskop.
 • Mikroskopi med uretralt smuts.
 • PCR - analys för att upptäcka könsinfektioner.
 • Bestämning av prolaktinnivåer, manliga och sköldkörtelhormoner.

I vissa situationer, för diagnos av anovulatorisk enfascykel, anges samråd och undersökning med en gynekolog - endokrinolog.

Anovulatorisk cykelbehandling

Gynekologen är involverad i behandlingen av enfas menstruationscykler. Den monofasiska cykeln, provocerad av naturliga orsaker, behöver inte medicinsk ingripande. Frånvaron av ägglossning i premenopaus, under puberteten och amning är normalt.

Taktiken och behandlingsregimen för den patologiska anovulatoriska cykeln bestäms av läkaren baserat på resultaten av en omfattande undersökning med beaktande av orsaken till patientens anovulering, ålder och livsstil, samt varaktigheten av kursen och typen av hormonell dysfunktion.

Med anovulatorisk infertilitet kan terapeutiska åtgärder inkludera följande medicinska åtgärder:

 • Stoppa menstruationsblödningen (om det orsakade ett samtal till en läkare). Den mest effektiva tekniken är curettage av livmoderhålan.
 • Utnämning av hormonersättningsterapi som syftar till att korrigera hormonbalansen och återställa menstruationsfunktionen. Hormonbehandling inkluderar östrogen, antiöstrogen och gonadotropa läkemedel.
 • Användning av mediciner som stimulerar ägglossning. Det består av injektion av hormoner.
 • Antibakteriell, antiviral terapi.
 • Allmän stärkande behandling (intag av vitaminkomplex).

Om hormonellt misslyckande provoseras av objektiva exogena orsaker (inflammatoriska patologier i reproduktionsorganen, psykologiskt trauma, överdriven fysisk ansträngning, omlokalisering), för att återställa ägglossningen räcker det att neutralisera de provocerande faktorerna.

För en fasvis restaurering av menstruationscykeln utförs initialt endometrial curettage, varefter behandling med gonadotropa hormoner föreskrivs. Behandlingsvaraktigheten är 3 till 6 månader. 7 till 10 dagar före det förväntade datumet för menstruation indikeras daglig administrering av progesteron. Vid överdriven spridning av endometrioidvävnader används syntetiska progestiner..

Med otillräcklig ovariefunktion inkluderar behandlingen av en monofasisk menstruationscykel administrering av lågdos östrogena läkemedel. De påverkar positivt bilagernas aktivitet och folliklarnas tillväxt. Vid kroniska inflammatoriska patologier i livmoderhålan utförs elektrofores (elektrisk stimulering) i livmoderhalsen. Förutom hormonella läkemedel innebär behandling för frånvaro av ägglossning att ta vitaminkomplex, gynekologisk massage, fysioterapi, fysioterapi, lera terapi, etc..

Förutsägelse och förebyggande av en enfas cykel

Med snabb behandling och väl vald taktik av terapeutiska effekter inträffar graviditet efter den anovulatoriska cykeln i 45% av fallen. Om det inte är möjligt att bli gravid naturligt rekommenderas en kvinna att använda reproducerad teknik. Det vanligaste är metoden för in vitro-befruktning. I frånvaro av mogna friska ägg används ett givarägg för konstgjord befruktning.

Sen upptäckt och behandling av anovulationscykler kan leda till anemi, dysfunktionell menstruationsblödning, infertilitet och ovariell dysfunktion.

Följande rekommendationer hjälper till att undvika utvecklingen av de listade komplikationerna och uppkomsten av anovulatoriska cykler:

 • En balanserad, hälsosam och hälsosam kost med inkludering av produkter som innehåller en tillräcklig mängd mineraler och vitaminer;
 • Snabb och kompetent behandling av inflammatoriska, smittsamma patologier i könsorganet;
 • Uteslutning av överdriven psyko-emotionell, fysisk ansträngning;
 • Att upprätthålla ett aktivt sätt att leva (avvisande av missbruk, måttlig fysisk aktivitet);
 • Regelbunden undersökning av en gynekolog (en gång var sjätte månad).

Med ett systematiskt utseende på enfascykler, menstruationsdysfunktion och problem med befruktningen, konsultera en läkare. Efter en serie studier kommer läkaren att fastställa orsaken till det patologiska tillståndet och utveckla en effektiv behandling som hjälper till att återställa menstruationscykeln och ägglossningen.

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Anovulatorisk cykel: anovulation är den främsta orsaken till infertilitet

Med misslyckade försök att bli gravida börjar kvinnor ägna mer uppmärksamhet åt menstruationscykeln. De beräknar de "flygande" dagarna och övervakar noga periodens varaktighet och glömmer att kontrollera kvaliteten på ägglossningen. Men närvaron av kritiska dagar är ännu inte en indikator på att kroppen ägglossning. Anovulatorisk cykel (anovulation) är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig infertilitet.

Vad är ägglossning och hur är det relaterat till graviditet

Kroppen hos en frisk sexuell mogen kvinna är helt anpassad för befruktning, bär ett barn och förlossning. Det faktum att allt är i ordning med det reproduktiva systemet kan bedömas av stabiliteten i de månatliga processerna - ägglossning och menstruation.

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/10/anavolyatornyiy-tsikl.jpg?fit=450%2C298&ssl=1? v = 1572898613 "data-large-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/10/anavolyatornyiy-tsikl.jpg?fit=831%2C550&ssl = 1? V = 1572898613 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/10/anavolyatornyiy-tsikl.jpg?resize=891%2C590 " alt = "anovolatorcykel" bredd = "891" höjd = "590" srcset = "https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/10/anavolyatornyiy-tsikl.jpg? w = 891 & ssl = 1 891w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/10/anavolyatornyiy-tsikl.jpg?w=450&ssl=1 450w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/10/anavolyatornyiy-tsikl.jpg?w=768&ssl=1 768w, https: //i0.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/10 / anavolyatornyiy-tsikl.jpg? w = 831 & ssl = 1 831w "sizes =" (max-bredd: 891px) 100vw, 891px "data-recalc -dims = "1" />

Ägglossning är mognad och utgång av ett moget ägg från äggstocken till äggledarna för befruktning. Menstruationen blödar som tar bort slemskiktet (endometrium) från livmodern, som bildar varje ny cykel, och ett oförgiftat ägg. Om befruktning har inträffat är ägget fäst vid livmoderns väggar och menstruationen börjar inte.

Efter förlossningen återupptas cykeln, och så varje månad från år till år. Men ibland, av någon anledning, bildas inte ägget eller mognar. Ett patologiskt tillstånd där det inte frigörs ett ägg klart för befruktning kallas anovulation.

En anovulatorisk cykel är en period av menstruationsblödning i en fas, där det inte finns någon ägglossning och corpus luteumbildning. Regulariteten i början av menstruationen kan bibehållas..

Det finns två typer av anovulatorisk cykel:

 • fysiologisk - normal;
 • patologisk - kräver behandling.

Anovulation kan ske från tid till annan, upp till flera gånger om året, och detta anses vara normen. Med åldern uppstår sådana misslyckanden oftare och flyter smidigt in i klimakteriet. Men det händer att även en ung kvinna inte har ägglossning alls - detta är en bra anledning till diagnos och behandling av infertilitet.

Vad är anovulatorisk cykel?

Som namnet antyder är den anovulatoriska cykeln perioden då en kvinna missar ägglossning. För dem som inte planerar barn, skyddas eller inte lägger någon vikt vid detta, sker anovulation ofta omöjligt. Detta beror på det speciella med menstruationsblödning - menstruation kan ske som vanligt.

Under den normala menstruationscykeln stimuleras produktionen av hormonet progesteron, som reglerar blödning på kritiska dagar, genom frigörandet av ägget. Det är detta hormon som hjälper en kvinnas kropp att upprätthålla regelbundna perioder. Under den anovulatoriska cykeln kan otillräckliga nivåer av progesteron orsaka blödningar av livmodern av annan karaktär, vilket är felaktigt för menstruation.

Orsaker till anovulation

Menstruationscykeln utan ägglossning är vanligast i två olika åldersgrupper:

 • Flickor som just har kommit in i uppväxtperioden. Tonåringar upplever vanligtvis anovulatoriska cykler ett år efter deras första menstruation (menarche).
 • Kvinnor nära klimakteriet (ålder från 40 till 50 år). Betydande hormonella förändringar inträffar i kroppen.

I båda fallen orsakar frånvaron av ägglossning plötsliga förändringar i hormonnivåerna..

Hos kvinnor i aktiv reproduktiv ålder, kronisk anovulation. orsaker:

 • hormonella (endokrina) störningar, ovariell dysfunktion;
 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, STI;
 • för hög (fetma) eller för låg kroppsvikt (anorexi);
 • extrem fysisk aktivitet;
 • sen pubertet, tidig menopaus;
 • höga halter av prolaktinhormon;
 • allvarlig stress
 • klimatförändring.

Andra orsaker är möjliga, till exempel underutveckling av äggstockarna, genetiska problem etc..

Indirekta tecken på anovulation, vilket indikerar hormonella störningar:

 • hårväxt i ansikte och kropp på okarakteristiska platser;
 • acne;
 • blödning eller "daub" utanför cykeln;
 • befruktningsproblem.

Tecken på att ägglossningen inte har inträffat

Det huvudsakliga tecknet på anovulation är frånvaron av menstruation. De återstående symtomen är mindre märkbara, men de kan beräknas, veta hur den normala processen går..

Tecken på normal ägglossning observerades mellan 7-14 dagar efter den senaste menstruationen:

 • Förändringar i arten och mängden av vaginal urladdning under hela cykeln - från vätska, transparent till viskös, mjölkaktig.
 • Ömhet, spänning i bröstkörtlarna.
 • Ritning i äggstockarna, nedre buken.
 • Basal temperatur hoppar.
 • Ökad libido.

Läs mer om metoder för att bestämma ägglossning i vår artikel "Vad är ägglossning".

Bastemperatur under anovulatorisk cykel

Ett av tecknen på anovulation som kan upptäckas hemma är en överträdelse av basal kroppstemperaturgraf.

Hos friska kvinnor går cykeln genom alla faser, där ägglossningen åtföljs av en liten temperaturökning - upp till 37 grader. Bastemperatur mäts rektalt. Om ägglossningen inte inträffar är temperaturen normal under hela perioden..

Hur du diagnostiserar anovulation korrekt?

När en kvinna inte har några perioder under lång tid eller cykeln är mycket instabil - har stora luckor - kan anovulation diagnostiseras mycket snabbt. Det räcker med att genomgå en liten undersökning. Gynekologen kommer att förskriva:

Om testet för progesteron inte gav ett tydligt resultat och ultraljudssökningen inte visade äggstockspatologier, utförs ytterligare studier:

Anovulationsbehandling

Behandlingen består i att eliminera orsaken till vilken ägglossning inte förekommer. Det är viktigt att förstå att självbehandling av denna patologi är helt utesluten. Det viktigaste rådet: följ alla instruktioner från din läkare.

Gynekologen kan förskriva:

 • Hormonala droger. Det finns läkemedel som stimulerar ägglossningsprocessen. De påverkar mognaden av folliklar, ökar östrogennivåerna och förbättrar förmågan hos ett ägg att lämna äggstocken. Sådana läkemedel föreskrivs först efter att alla tester har avslutats, eftersom felaktiga doser leder till ett ännu sämre tillstånd - hyperstimulering av äggstockarna. Det är också viktigt att veta att med hormonstimulering av ägglossning kan flera ägg mogna på en gång, vilket kommer att leda till multipel graviditet.
 • Antibiotika, antivirala läkemedel. Om infektioner upptäcks måste de behandlas. Även med återställande av cykeln och ägglossningen kommer den inflammatoriska processen i reproduktionssystemet förr eller senare att leda till infertilitet. Problem förknippade med STI inkluderar hindring av rören, hydrosalpinx - purulent inflammation i äggstocken, i vilken den helt enkelt smälter.
 • Kirurgi. Om anovulatoriska cykler är förknippade med organpatologier utförs kirurgi.
 • Livsstilsförändring. Om cykelstörningar är relaterade till yttre påverkan som kost eller livsstil, kommer behandlingen att inkludera reglering av matvanor och avslappning av träningen. Det kan också vara nödvändigt att kämpa med övervikt eller tvärtom få den..

Ibland är en kvinnas moderslycka mycket svår för en kvinna, så försök att inte starta sjukdomen och kontakta en gynekolog i tid.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Anovulatorisk cykel. Vad är det, symptom, behandling, basal temperaturgraf

Även med kritiska dagar som regelbundet inträffar, vilket anses vara ett tecken på en normal hormonell bakgrund, lyckas inte alltid en kvinna bli gravid. Efter möten med en gynekolog kan sådana patienter diagnostiseras med en anovulatorisk cykel. Detta tillstånd kännetecknas av frånvaron av ägglossning.

Oftast har denna patologi inte uttalade tecken, därför, om befruktning inte inträffar under lång tid, är det nödvändigt att konsultera en specialist för en grundlig undersökning och få rekommendationer angående terapi.

Orsaker till anovulation

En anovulatorisk cykel är en störning som kan utlösas av både fysiologiska och patologiska faktorer..

Den första kategorin inkluderar:

 • åldersperioder. Hos ungdomar och i premenopausen kan folliklarnas omogenhet eller deras utarmning observeras. De som närmar sig klimakteriet, antalet folliklar i äggstockarna minskar, eller de är helt frånvarande;
 • postpartum period. Hos en ammande kvinna förändras den hormonella bakgrunden, det finns en brist på ägglossning, kritiska dagar stannar tillfälligt.

Sådana faktorer kan också orsaka brott:

 • förändring av en klimatzon. Nivån på vissa hormoner som reglerar äggstocksaktiviteten beror på sömn- och vakenhetsmönster. Och dessa lägen bryts ofta när tidszonen förändras;
 • strikt diet eller svält;
 • intensiv och långvarig fysisk smärta;
 • allvarlig stress. Starka känslomässiga chocker hämmar produktionen av hormoner som främjar tillväxt och brott i follikeln;
 • tar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Enligt studier hämmar vissa läkemedel i denna grupp frigörandet av ägget. Resultatet är en uthållighet av follikeln eller bildningen av en follikulär cyste.

Den anovulatoriska cykeln är i sådana fall ett tillfälligt fenomen. Misslyckandet passerar snart av sig själv. Därför rekommenderar specialisten ofta att behandlingen fördröjs i sex månader, om kvinnans allmänna hälsa inte orsakar oro.

Bland de patologiska orsakerna till anovulation finns det:

 • inflammatoriska processer i äggstockarna, som förekommer i en kronisk form;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • överskott av prolaktin, vilket orsakar hormonell obalans och förhindrar frigörandet av ägget;
 • låga nivåer av FSH, som inte tillåter follikeln att mogna;
 • störningar i sköldkörteln, patologiska processer i binjurarna;
 • störningar i nervsystemet som orsakar hormonell obalans;
 • smittsamma processer åtföljda av berusning;
 • störningar i utvecklingen av äggstockarna, som är medfödda i naturen, genetiska patologier;
 • vitaminbrist.

Patogenes av sjukdomen

För cykler där det inte finns någon ägglossning är olika perioder av tillväxt och involvering av follikeln karakteristiska. Normalt ökar mängden östrogen vid mitten av cykeln.

Om det finns onormalheter är hormonnivån betydligt högre än normalt. Den klassiska varianten av anovulation kännetecknas av överdriven östrogen- och progesteronbrist. I sällsynta fall är det otillräcklig produktion av östrogen.

Under tonåren kännetecknas den anovulatoriska cykeln av brist på luteiniserande hormon, prolaktin. Vid den 16: e födelsen normaliseras produktionen av dessa hormoner. Omvända förändringar är karakteristiska för början av klimakteriet. I detta fall inträffar växling av normala och anovulatoriska cykler, förändringar i varaktigheten av kritiska dagar och deras natur noteras.

Tecken på ingen ägglossning

En anovulatorisk cykel är ett tillstånd som vanligtvis är asymptomatiskt. Kritiska dagar anländer i tid, kränkning återspeglas inte i menstruationens överflöd och varaktighet.

Om det finns ett överskott av östrogen kan blodförlust under menstruationen vara betydande. Ibland utvecklas till och med anemi, som åtföljs av svaghet, förlust av arbetsförmåga, konstant dåsighet. Vid undersökning hittas ett förstorat och komprimerat livmodern i stolen. Orgelns nacke mjukas, svalget är vackert.

Med hormonbrist blir menstruationen knapp, livmodern minskar, dess svalg stängs, vagina minskar. Patientens hud förlorar elasticiteten, blir torr och blir tunnare. Kvinnors känslomässiga tillstånd är instabilt.

Om orsaken till överträdelsen är polycystiskt äggstocksyndrom, lider en kvinna utöver den trasiga cykeln av:

 • övervikt;
 • överdriven kroppshår;
 • ökad fet hud, utslag;
 • håravfall på huvudet.

Skillnader i anovulatorisk cykel från ägglossning

Det finns två faser i en normal cykel:

  den första - börjar från en menstruationsdag. Follikelstimulerande hormon produceras i maximal mängd. Under dess inflytande mognar follikeln och växer, vilket åtföljs av en ökning av mängden östrogen. Som svar på detta inträffar frisättningen av luteiniserande hormon, vilket leder till brott i follikeln och frigörandet av ägget;

Menstruationscykel

 • den andra - ett corpus luteum producerande progesteron bildas. Endometrium bromsar tillväxten, det finns en förtjockning av ytlagret. Innan menstruationen börjar sjunker hormonets nivå, endometrial tillväxt upphör. I slutet av cykeln utsöndras en del av de döda cellerna i livmoderslimhinnan med blod.
 • Om avvikelser förekommer inträffar inte äggmognad. Ägglossning förhindras av östradiol, vars produktion i den första fasen av cykeln är överdriven.

  I detta fall noteras en otillräcklig mängd progesteron, detta stör störningen av follikeln, corpus luteum bildas inte. Follikelinvolvering varar flera dagar. Efter sänkning av hormonnivån sker avstötning av det förtjockade endometrialskiktet. Eftersom progesteron produceras i otillräckliga mängder utsöndras inte slemhinnan..

  Ofta är den anovulatoriska cykeln långsträckt, menstruationen försenas. Fel förhållande av hormoner ökar varaktigheten av perioder med tillväxt och omvänd utveckling av follikeln. Dessutom kan förseningen pågå från tio dagar till flera månader.

  Anovulation kan vara tillfällig och observeras hos friska kvinnor. Efter en försening i menstruationen återupptar kroppen vanligtvis normal funktion.

  Menstruation under anovulatorisk cykel

  Menstruationens art och varaktighet under anovulation kan inte förändras. Vissa kvinnor upplever förseningar som resulterar i lång, smärtfri menstruation med olika blodförlust. Med anovulatoriska cykler kan menstruationen vara antingen riklig eller liten, beroende på hormonnivån.

  För rikligt

  Med ett överskott av östrogen observeras riklig blodförlust. I detta fall avslöjar gynekologen ofta endometrihyperplasi när den växer och förtjockas inte bara i mitten av cykeln utan också i slutet.

  En kvinna kan observera frisläppandet av blodproppar av betydande storlek. Samtidigt kommer menstruationen att vara mindre smärtsam. Om situationen upprepas ofta kan anemi utvecklas på grund av blodförlust. Dessutom ökar varaktigheten på kritiska dagar, vilket leder till en kränkning av patientens allmänna välbefinnande.

  Knapphet eller brist på det

  Om östrogen växer för långsamt och progesteron är otillräckligt, blir livmoderslimhinnan tunnare. Resultatet är en liten period utan isolering av endometrial rester. Volymen av blodförlust är mindre än 50 ml per dag. Menstruationens varaktighet reduceras också. I vissa fall försvinner kritiska dagar helt.

  När din period går i tid

  Med anovulation kan cyklens regelbundenhet bibehållas. Nedsatt hormonbalans påverkar endast äggstockarna. Follikelväxt observeras inte eller genomgår en omvänd utveckling.

  Samtidigt minskar mängden hormoner, vilket leder till blödning, som liknar menstruation, men det är det inte. Kritiska dagar kommer regelbundet, i natur och naturligtvis inte annorlunda än normalt.

  Bastemperatur under anovulatorisk cykel

  Den enda pålitliga tekniken som hjälper till att bestämma förekomsten av ägglossning hemma är att mäta basaltemperatur. Termometerns indikatorer beror på de fysiologiska processerna som äger rum i äggstockarna. En kvinna rekommenderas att göra mätningar varje morgon och registrera de erhållna värdena..

  I den första fasen av cykeln hålls temperaturen inom 37 ° C. Innan ägget släpps minskar indikatorerna kraftigt och nästa dag ökar de (37,6–37,8 ° С) och förblir på den nivån till slutet av cykeln, varefter en gradvis minskning.

  Bastemperatur under anovulatorisk cykel

  Värdena kan variera i olika fall, men ett skarpt hopp i mitten av cykeln måste vara närvarande. Detta är ett tecken på ägglossning. Om det inte finns några väsentliga förändringar i indikatorer finns det inga skarpa förändringar, vilket antyder att ägget inte gick ut.

  Anovulatorisk cykel och graviditet

  En anovulatorisk cykel är en patologi som är svår att upptäcka på egen hand. En sådan diagnos hörs av en kvinna som inte kan bli gravid på länge, vilket var anledningen till att gå till läkaren. För att befruktningen ska äga rum är det nödvändigt att eliminera orsaken till överträdelsen.

  Behandlingen föreskrivs dock inte alltid. Om överträdelsen orsakas av icke-patologiska skäl krävs ingen extern ingripande för att normalisera tillståndet. Och även i svåra fall gör terapin det möjligt att bli gravid nästan hälften av patienterna. Dessutom kan anovulatoriska cykler växla med normala, medan sannolikheten för befruktning kvarstår.

  Diagnostik

  Om det finns misstankar om brott mot ägglossningen, rekommenderas en kvinna att besöka en gynekolog.

  Läkaren kommer att genomföra en undersökning i ordföranden, varefter han kommer att förskriva ytterligare studier:

  • analys för hormoner med dynamisk kontroll efter 6 månader;
  • allmänt blodprov, om det finns misstankar om en inflammatorisk process;
  • Ultraljud av bäckenorganen. Metoden låter dig undersöka endometrium, äggstockar, bestämma om corpus luteum och vätska. Med den anovulatoriska cykeln kommer folliklarna att vara omogna, endometriet är tunt, vätskan detekteras inte;
  • gynekologisk curettage - metoden består i att undersöka en skrapning av livmodern, som tas före menstruationens början. Diagnosen bekräftas i frånvaro av sekretoriska förändringar i endometrium.

  Det finns också speciella funktionella tester som hjälper till att bestämma reproduktionssystemets tillstånd..

  Test för att bestämma ägglossning:

  Uppförande och resultat

  Testnamn
  Eleven symptomMetoden är baserad på cykliska förändringar i egenskaperna hos slem under olika perioder av cykeln. För att utföra testet sätter en specialist in speglar och en hiss i slidan. Därefter undersöker läkaren svalget i formen, bedömer slemets mängd, konsistens och transparens.

  Under påverkan av östrogen ökar sekretionen, progesteron bidrar till dess förtjockning. På ungefär den 9: e dagen av cykeln expanderar den yttre öppningen av cervikalkanalen, den är fylld med transparenta sekretioner. Vid tidpunkten för utsläpp av ägget är expansionen maximal. Svelget har en oval eller rundad form, det kan jämföras med eleven, som skickade en ljusstråle.

  Orm symptomOm livmoderhalsslemet torkas bildas kristaller beroende på typen av ormbunke. Detta fenomen är mest uttalat under ägglossningen.

  För testet tar en specialist bort slem från livmoderhalsen. Sedan med hjälp av de anatomiska pincetten öppnar den livmoderhalskanalen och väljer några sekret, försöker att inte skada orgelet. Efter applicering av hemligheten på glaset tilläts det torka i 1,5-2 timmar och undersöktes under mikroskop.

  SlemmetodUnder påverkan av östrogen förändrar urladdningen karaktär. Specialisten använder ett specialverktyg (pincett), som han tar lite slem från livmoderhalsen. Sprid instrumentets arbetsdelar och observer sträckan i slemet. Under ägglossningen kan den sträcka sig i 12 mm.

  Behandling

  Beroende på vad som orsakat överträdelsen, rekommenderas patienten att omedelbart börja behandlingen, eller kontroll utses i dynamiken, om felet inträffade under påverkan av stress, rörelse eller andra icke-patologiska faktorer. Ungdomar, kvinnor som ammar eller har gått in i klimakteriet, särskild terapi krävs inte.

  Huvudsyftet med behandlingen är att stimulera ägglossningen och undertrycka överdriven tillväxt av endometrium.

  För detta ändamål rekommenderas det att använda:

  • antiöstrogenläkemedel (Klostilbegit, Clomid). Sådana läkemedel i form av tabletter används oftast. Tack vare deras användning ökar FSH- och LH-nivåerna. Men dessa mediciner bör förskrivas noggrant. Överskridande av de rekommenderade doserna kan orsaka hyperstimulering, som ett resultat kan polycystiska äggstockar utvecklas och tidig menopaus kan uppstå. Det bör inte finnas mer än 6 sådana kurser under hela livet, därför krävs strikt specialistkontroll under behandlingen;
  • preparat av menopausalt humant gonadotropin i form av injektioner (Menopur, Menogon). De agerar mer försiktigt, innehåller LH och FSH, som är ansvariga för regelbundenhet i cykeln och ägglossningen;
  • rekombinant FSH (Gonal-F). Sådana fonder är de mest effektiva och säkra, men de är också dyra. För deras produktion används gentekniska metoder. Det finns inga föroreningar i läkemedlen, och deras effekt är så nära effekten av naturligt follikelstimulerande hormon som möjligt;
  • läkemedel med humant korioniskt gonadotropin (Pregnil, Profase). Deras användning rekommenderas om follikeln själv mognar och utvecklas, men därefter regresserar den igen och ägget inte kommer ut. Läkemedel hjälper till att spricka follikeln och frigör ägget.

  I vissa fall förskrivs antibakteriella läkemedel, antivirala medel. Om organpatologi är orsaken till störningen kan kirurgiska terapimetoder användas..

  En kvinna bör också ompröva sin livsstil, normalisera näring, bli av med övervikt eller omvänt få den. Träning som ökar din bäckencirkulation är bra..

  Är det möjligt att förhindra utveckling av anovulatoriska cykler?

  Speciellt förebyggande av överträdelsen finns inte. En kvinna bör regelbundet besöka en gynekolog, behandla inflammation i tid och eliminera hormonell obalans..

  En korrekt och balanserad kost, som undviker stress och hypotermi är nödvändig. Extremsport, besök en varm bastu, missbruk av solarium, kryoterapi kan ha en skadlig effekt på reproduktionssystemets tillstånd.

  Prognos och konsekvenser

  En anovulatorisk cykel är oftast en förvärvad störning. Endast i vissa fall leder medfödda defekter av könsorganen till dess utveckling. Därför är aktuell diagnos viktig, vilket gör att du kan normalisera reproduktionsfunktionen.

  Rätt behandling gör att du kan bli gravid omkring 40% av det rättvisare könet.

  Med otidig behandling eller dess frånvaro är följande komplikationer möjliga:

  • infertilitet;
  • dysfunktionell uterinblödning;
  • dysfunktion i äggstockarna;
  • anemi.

  Järnbristanemi. Symtom hos kvinnor

  Om befruktning på ett naturligt sätt inte är möjligt, rekommenderas en kvinna att använda stödjad reproduktionsteknologi (IVF). Om deras egna mogna ägg saknas utförs den artificiella insemineringsproceduren med hjälp av en givarcell, och sedan planteras embryot i livmodern. Ett givarembryo kan också användas..

  En anovulatorisk cykel kan förekomma hos alla kvinnor. Detta tillstånd är en variant av normen, om det inte visas mer än 1 gång på sex månader. Om överträdelsen har blivit systematisk krävs behandling. För att bestämma förekomsten av ett problem måste du regelbundet besöka en gynekolog och följa alla hans rekommendationer.

  Orsaker, symtom och diagnos av anovulation

  Artiklar om medicinsk expertis

  Så snart flickans kropp är redo för moderskap börjar hennes period. Ungefär mitt i menstruationscykeln mognar ägget och lämnar äggstocken varje månad, redo för befruktning. Denna process kallas ägglossning och tar bara en kvarts timme. Det är nästa dag efter frigörandet av ägget att dess befruktning och födelsen av ett nytt liv är möjliga. Ovariell dysfunktion, som reduceras till en kränkning av mognaden i follikeln och ägget i den eller dess frisättning vid rätt tidpunkt, kallas anovulation. Helst bör en kvinna i fertil ålder från puberteten till klimakteriet förbli redo att bli gravid, fostra och få ett barn. Men i verkligheten är allt något annorlunda.

  ICD-10-kod

  Anledningar till bristen på ägglossning

  Hos praktiskt friska kvinnor kan anovulatoriska cykler observeras flera gånger per år när ägget inte går ut. De orsakas av hormonella störningar, eftersom hormoner styr ägglossningsprocessen. Orsakerna till anovulation med normal (initialt) hormonell bakgrund är inneboende i dess tillfälliga fluktuationer, ibland mycket betydande, orsakade av nedsatt funktion av det hypotalamisk-hypofys-äggstocksystemet associerat med nervös och fysisk överbelastning; ätstörningar (anorexi, bulimi, strikta dieter); ta medicin; konsekvenser av akuta och återfall av kroniska patologier; en kraftig klimatförändring; omstrukturering av uppfödningssystemet och övergången till en ny fas. Dessa perioder inkluderar: pubertet (utveckling av fertilitet); postpartum (amningstid); premenopausal (utrotning av fertilitet). Frånvaron av ägglossning, orsakad av tillfälliga orsaker, är fysiologisk och kräver inte behandling.

  Anovulation orsakad av orala preventivmedel kräver en separat konversation. Deras handling baseras på en kränkning av de naturliga processerna som förbinder hypothalamus, hypofysen och äggstockarna. Hos de flesta kvinnor återställs fertiliteten utan problem när du slutar ta p-piller, men inte alla. Det är väldigt individuellt..

  Patologisk (kronisk) anovulation är regelbunden frånvaro av ägglossning. Det främsta skälet är hormonell obalans orsakad av en kränkning av äggstocksfunktionen. Ovulatorisk dysfunktion observeras oftast hos kvinnor med polycystisk äggstock. För tidig ostervedstrofi, överskott eller brist på östrogener, follitropin och luteotropin, kränkning av deras förhållande kan påverka ägglossningens mekanism. Ovariell sklerocystos, som anses vara en komplikation av polycystisk eller dystrofi, består i bildandet av flera små omogna täta cyster.

  Men anovulation på grund av brist på progesteron väcker frågor. Progesteronbrist kan faktiskt bara diskuteras i den andra fasen av cykeln, när ägglossningen redan har inträffat. Om det inte fanns någon ägglossning, är en låg nivå av progesteron ganska normal. Otillräcklig produktion av progesteron ses vanligtvis i samband med menstruationsstörningar och processen för mognad av groddceller på grund av nedsatt äggstocksfunktion. Isolerad progesteronbrist uppstår nästan aldrig, så progesteronterapi kritiseras och erkänns inte av alla läkare, åtminstone massa.

  Riskfaktorer

  Riskfaktorer för äggstocksdysfunktion är medfödda patologier i reproduktionsorganen och deras utveckling; adrenal hyperplasi; överskott av prolaktin eller androgener; akuta och kroniska inflammatoriska processer i bäckenorganen (särskilt endometritis och endometrios); sexuellt överförda infektioner; dysfunktion i sköldkörteln; kronisk fetma eller dystrofi; dåliga vanor; effekten av autoimmuna processer utesluts inte.

  patogenes

  De patogenetiska länkarna i kränkning av ägglossningsprocessen är de ovannämnda orsakerna som stör den hormonella balansen, vilket resulterar i en kränkning av den första fasen av ägglossningscykeln i vilket skede som helst - mognad eller utträde av ägget från den dominerande follikeln.

  Polycystiskt äggstocksyndrom spelar en viktig roll i patogenesen av anovulation. I detta fall störs de hypotalamiska hypofyserna och äggstockarna i äggstockarna. Vid patogenesen av sklerocystos, som dess komplikationer, beaktas också överproduktionen av folliotropin, vilket bidrar till det onormala arbetet i äggstockarna och bildandet av cyster istället för folliklar, vilket gör ägglossning omöjlig. Luteotropinbrist beaktas också..

  En annan hypotes visar i första hand hyperaktivitet i binjurebarken, nedsatt steroidutsöndring och östrogenbrist, vilket förvärrar processen för mognad av folliklar, leder till utveckling av androgenitalt syndrom, anovulation och amenorré.

  Anovulation på grund av en otillräcklig nivå av luteotropin är karakteristisk för perioden för etablering av fertilitet, dess produktion ökar och når toppvärden med 15-16 år. Den omvända processen - en minskning av syntesen av hormoner som är nödvändiga för ägglossning sker med utrotning av förmågan att fostra barn (klimakteriet).

  Vid hypotalamiska hypofysor med ett överskott av prolaktin är anovulering ett resultat av dess hämmande effekt flera gånger högre än den normala mängden direkt på äggstockarna, på hypofysfunktionen för luteotropinproduktion (når inte den topp som är nödvändig för ägglossning), hypotalamisk - syntes av gonadotropinfrisättande hormon.

  Neoplasmer av hypotalamisk lokalisering och andra neuroprocesser i hypotalamus, svält, en kraftig minskning av kroppsvikt kan framkalla en minskning och till och med helt stoppa produktionen av gonadotropinfrisättande hormoner och med ett normalt innehåll av prolaktin.

  Konsekvensen av kirurgi mot hypofyseadenom, såväl som strålterapi, kan vara bristen på ägglossning på grund av en kraftig minskning av nivån av gonadotropa hormoner. Överdriven androgen utsöndring bidrar till detta..

  Anovulering kan åtföljas av brist på menstruation eller blödning i livmodern, men mycket oftare hos kvinnor finns en enfas (anovulatorisk) månadscykel som slutar med menstruationsblödning. Misslyckande påverkar ägglossningsfasen och sekretion och utveckling av corpus luteum inträffar inte alls. Nästan hela enfascykeln är spridningen av endometrieceller, följt av nekros och avstötning. Under dess lopp i äggstockarna inträffar helt annorlunda karaktär och varaktighet stadier av utveckling och regression av follikeln.

  Anovulation är mer karakteristiskt för hyperestrogenism under hela cykeln, utan en förändring i progesteroneksponering i den andra fasen av den normala cykeln. Även om ibland minskas östrogennivån, vilket påverkar arten av förändringar i endometriumet - från hypo-till hyperplast, åtföljt av tillväxten av körtelpolyper.

  Blödning vid slutet av den anovulatoriska cykeln förklaras av regression av omogna folliklar, som i regel åtföljs av en minskning av östrogennivåer. Det funktionella lagret av endometrium genomgår destruktiva förändringar - vaskulär permeabilitet ökar, effusioner, hematomer, vävnadsnekros. Ytlagret i endometrium avvisas, vilket orsakar blödning. Om detta inte inträffar inträffar diapedetisk blödning på grund av migration av röda blodkroppar genom kärlens membran.

  Varje tredje fall av kvinnlig infertilitet orsakas enligt statistik av brist på ägglossning. I sin tur är den främsta orsaken till denna dysfunktion gynekologer kallar polycystisk äggstock, som diagnostiseras av inte mer än en av tio av det sköna könet i fertil ålder. Samtidigt upptäcks yttre tecken på polycystik under ultraljudsundersökning av äggstockarna hos kvinnor i fertil ålder dubbelt så ofta. Men den kliniska bilden som motsvarar polycystiskt äggstocksyndrom finns inte alls.

  Ovariell sklerocystos diagnostiseras i tre till fem procent av gynekologiska patologier, en tredjedel av fallen åtföljs av ihållande infertilitet.

  Symtom på brist på ägglossning

  I grund och botten lär kvinnor bristen på ägglossning när deras önskan att bli mamma inte förverkligas. Efter flera fruktlösa försök att bli gravid går de flesta kvinnor till läkaren för att ta reda på vad som är fel med dem. Därför är det främsta symptomet på anovulation oförmågan att bli gravid. Ibland med anovulation observeras amenorré (efter starka erfarenheter, regelbunden utmattande träning, strikt diet och svält). Men hos de flesta kvinnor kvarstår menstruationen under anovulation, mer exakt, den blödning som kvinnan tar för menstruation, eftersom skillnaden inte känns varken i deras frekvens, i kvantitativ (blodförlust) eller i kvalitativt (kvinnors hälsa under denna period). Anovulation med regelbundna perioder är inte ovanligt utan snarare normen.

  Uterinblödning är inte alltid regelbunden, men kvinnor tolkar detta som en förändring i cykelns varaktighet och rusar vanligtvis inte till läkaren.

  Hyperestrogenism kännetecknas av tunga och långvariga blödningar. Deras resultat kan vara utvecklingen av anemi (anemi), åtföljd av dess symtom - svaghet, trötthet, yrsel, andnöd, blekhet i huden, torrhet och sprött hår och naglar.

  Östrogenbrist (hypoestrogenism) kännetecknas av knapp månadsvis urladdning och deras korta varaktighet. Amenorré kan förekomma, vilket kan indikera sklerocystos. Ultraljud i detta fall visar förstorade eller skrynkliga äggstockar, nödvändigtvis täckta med knölformationer med konturerna av cyster. Hår av manlig typ, underutveckling av livmodern och bröstkörtlarna, övervikt. Förekomsten av alla symptom är valfri. Symtom på allmän sjukdom kan förekomma - sömnstörningar, libido, smärta i nacken, svaghet, trötthet, trötthet.

  De första tecknen på anovulation är inte alltför uppenbara, det mest märkbara av dem är frånvaron av menstruation observeras inte ofta. Emellertid bör symtom som oregelbundenhet, en förändring i antalet utsöndringar (oligomenorré) vara akuta; frånvaron av de vanliga tecknen på förestående menstruation (premenstruellt syndrom) eller deras markanta minskning; frånvaron av en ökning av basal kroppstemperatur i den föreslagna andra fasen av cykeln.

  Hirsutism (överdriven tillväxt av androgenberoende hår), en betydande förändring av kroppsvikt på kort tid, lätt urladdning från bröstvårtorna (hyperprolaktinemi), plötsliga humörsvängningar kan vara alarmerande symtom.

  Ibland är det nödvändigt att vara mycket uppmärksam på dig själv och din kropp för att märka ett problem med den månatliga ägglossningscykeln och söka medicinsk hjälp i tid, snarare än i ett avancerat skede.

  Följande typer av frånvaro av ägglossning skiljer sig beroende på orsaken som orsakade den: fysiologisk och patologisk anovulation. Den första inkluderar perioder med fertilitetsjustering - tonåring, postpartum och perioden för utrotning.

  Anovulatoriska cykler kan förekomma hos alla kvinnor under perioder med mycket hög stress, på grund av näringsorsaker, akuta sjukdomar och kroniska förvärringar. Ofta märks de helt enkelt inte, ibland, om orsakerna som orsakar dem är betydande och långa, kan kvinnan sluta menstruera eller hennes frekvens och intensitet förändras. När man eliminerar en stressande faktor för kroppen, normaliseras kvinnans tillstånd vanligtvis.

  Med patologisk anovulation uppträder regelbundet frånvaron av den andra fasen av menstruationscykeln. Kronisk anovulation åtföljs nödvändigtvis av ihållande infertilitet och upptäcks ofta under försök att förverkliga sin moderfunktion. Allvarliga symtom för den kroniska formen av brist på ägglossning är inte karakteristiska, månadliga blödningar är vanligtvis regelbundna. Denna patologi kan misstänkas hemma, i princip, genom att mäta basal temperatur. Patologisk anovulation är föremål för obligatorisk behandling om en kvinna planerar att få barn.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Leo menstruation efter Duphaston

  Hormonella störningar är en vanlig förekomst hos kvinnor som är associerade med området gynekologi. Oftast har kvinnor i fertil ålder visat sig ha en brist på progesteron med ett klart överskott av östrogen....

  Digital mammografi

  Digital mammografi är den mest avancerade typen av konventionell mammografi. Det har större säkerhet, informationsinnehåll, det är mer bekvämt att spara det för dataregistrering. Vår artikel kommer att berätta vilken typ av forskning det är, i vilket fall det rekommenderas att göra det....

  Ta reda på vilka kuddar som bäst används för menstruation för tonåringar?

  Varför behövs kvinnokuddar? Det verkar som att svaret på denna fråga är enkelt och ganska enkelt. De behövs för skydd på kritiska dagar då kroppen är mer sårbar och känslig för manifestationer av den yttre miljön....