Vilka är symtomen före menstruation. PMS och dess tecken

Ansvarsfrihet

De flesta kvinnor känner till manifestationerna av premenstruellt syndrom. Många av dem lider inte så mycket av sjukdomens menstruationssjukdomar, utan av det tillstånd som föregår den. Anledningen till allt är hormonella förändringar som inträffar i kroppen före menstruationen. Funktionen av olika organ, såväl som nervsystemet, störs. Detta leder till uppkomsten av huvudvärk, depression, irritabilitet. Du måste veta vilka fysiologiska processer de är förknippade med. Då kan det vara lättare att hantera obehagliga symtom..

Vad är premenstruellt syndrom

Under menstruationscykeln förändras förhållandet mellan könshormoner - östrogen och progesteron, producerat i äggstockarna. Detta påverkar tillståndet för den allmänna hormonella bakgrunden..

Efter ägglossningen inträffar den så kallade luteala fasen före början av menstruationen. Förberedelserna för det börjar i kroppen i förväg. Under påverkan av hormoner inträffar förändringar i bröstkörtlarnas och könsorganens tillstånd. Hjärnan, centrala nervsystemet reagerar på hormonella processer.

I de flesta kvinnor, som ett resultat av detta, uppträder karakteristiska symtom före menstruation. För vissa börjar de två dagar före menstruationen, för andra - för 10. Brott med varierande svårighetsgrad visas. När kritiska dagar börjar försvinner de. Sådana symtom benämnes kollektivt premenstruellt syndrom (PMS). Det noteras att PMS är starkare hos kvinnor som lider av gynekologiska eller andra sjukdomar..

Nattskiftarbete, exponering för skadliga ämnen, brist på sömn, dålig näring, problem och konflikter är alla faktorer som ökar sjukdomarna före menstruationen.

Obs: Det finns en teori om att obehagliga upplevelser före menstruation är kroppens reaktion på frånvaron av befruktning, vilket är den naturliga avslutningen av de fysiologiska processerna som förekommer i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Tecken på kommande menstruation

Manifestationerna av PMS kan vara olika för varje enskild kvinna. Manifestationernas art påverkas av ärftlighet, livsstil, ålder, hälsotillstånd. De mest uppenbara tecken på menstruationsmetoden inkluderar följande:

 • irritabilitet;
 • deprimerat tillstånd, känsla av oförklarlig längtan, depression;
 • trötthet, huvudvärk;
 • blodtrycksfall;
 • oförmåga att koncentrera sig, nedsatt uppmärksamhet och minne;
 • sömnstörning;
 • konstant känsla av hunger;
 • smärta i bröstet;
 • förekomsten av ödem och viktökning på grund av vätskeansamling i kroppen;
 • matsmältningsbesvär, uppblåsthet;
 • lätt ökning av kroppstemperaturen;
 • dra smärta i korsryggen.

Det finns en mild förlopp med PMS (förekomst av 3-4 symtom som försvinner med början av menstruation) och en svår form (uppkomsten av de flesta symtom samtidigt 5-14 dagar före menstruationen). För att hantera allvarliga manifestationer oberoende kan en kvinna inte alltid göra det. Ibland kan bara hormonella läkemedel hjälpa.

Sorter av PMS

Beroende på vilka tecken som råder hos en kvinna före menstruationen skiljer sig följande former av PMS.

Edematous. Med denna form är kvinnor mer känsliga för smärta i bröstkörtlarna, deras ben och armar sväller, klåda i huden, överdriven svettningar.

Cephalgic. Varje gång före menstruation, yrsel, illamående, kräkningar, huvudvärk, att ge ögonen. Ofta kombineras sådana symtom med smärta i hjärtat..

Neuropsykiska. Symtom som depressivt humör, irritabilitet, tårfullhet, aggressivitet, intolerans mot höga ljud och starkt ljus råder.

Kris. Innan menstruationen upplever kvinnor kriser: blodtrycket stiger, pulsen ökar, lemmarna blir dumma, smärta i bröstbenet och det finns en rädsla för döden.

Orsaker till olika PMS-symtom

Svårighetsgraden av PMS-manifestationer beror främst på graden av hormonella förändringar och nervsystemets tillstånd. En viktig roll spelas av den psykologiska inställningen. Om en kvinna är aktiv, upptagen med intressanta saker, känner hon inte så akut symptomen på menstruation som en misstänkt pessimist som lider av en tanke om kommande sjukdomar. En förklaring till varje symptom kan hittas..

Viktökning. Å ena sidan är dess orsak en minskning av östrogennivån i blodet i den andra fasen av cykeln. Att ackumulera fettvävnad som kan utsöndra östrogener, kompenserar kroppen för sin brist. Det finns också en brist på glukos i blodet, vilket leder till en ökad hunger. För många kvinnor är att äta utsökt mat ett sätt att fly från problem och oro..

Förändringar i humör. Anledningen till aggressivitet, irritabilitet, ångest, depression är bristen på "njutthormoner" (endorfiner, serotonin, dopamin) i kroppen, vars produktion minskar under denna period.

Illamående. Innan menstruationen ökar livmodern något på grund av tillväxt och lossning av endometrium. Samtidigt kan det pressa nervändarna, vars irritation orsakar uppkomsten av en gagreflex. Hormonläkemedel och preventivmedel kan provocera förekomsten av illamående. Om en kvinna ständigt har detta symptom före sin period, kanske detta botemedel är kontraindicerat för henne. Det måste ersättas av en annan.

Varning: Illamående före förväntad menstruation kan vara ett tecken på graviditet. Med detta i åtanke måste en kvinna först göra ett test och besöka en läkare för att klargöra hennes tillstånd.

Smärta i nedre del av buken. Mild dragande smärta i nedre del av magen anses vara normal före menstruation, om en kvinna inte har några cykelstörningar, det finns ingen patologisk urladdning och andra tecken på könssjukdomar. Om smärtan är allvarlig, inte avtar efter att ha tagit smärtstillande medel, måste du definitivt gå till läkaren, genomgå en undersökning för att fastställa orsakerna till patologin.

Temperaturökning. Innan menstruationen kan normala temperaturer stiga till 37-37,4 °. Utseendet på en högre temperatur blir ett tecken på förekomsten av en inflammatorisk process i livmodern eller äggstockarna. Som regel finns det andra tecken på kränkningar som gör att en kvinna besöker läkare.

Utseendet på akne. Ett sådant symptom förekommer före menstruation till följd av endokrina störningar, tarmsjukdomar, en minskning av kroppens försvar, nedsatt fettmetabolism på grund av förändringar i hormonproduktionen.

Utseendet på ödem. Hormonförändringar bromsar processen med vatten-saltmetabolism i kroppen, vilket leder till vätskeansamling i vävnaderna.

Bröstförstoring. Det ökar progesteronnivåerna och förberedelserna för en möjlig graviditet. Kanalerna och lobulerna sväller, blodcirkulationen ökar. Bröstvävnad sträcker sig, vilket resulterar i tråkig smärta när den rörs.

Video: Varför innan menstruationen ökar aptiten

Under vilka förhållanden förekommer liknande manifestationer?

Ofta förvirrar kvinnor manifestationerna av PMS och graviditet. Illamående, yrsel, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, ökad leukocé är karakteristiska för båda villkoren.

Om det finns symtom, men menstruationen är försenad, har troligen graviditeten kommit. För att säkerställa att detta är så rekommenderas det att ta ett blodprov för innehållet av korionhormon (hCG bildas efter graviditet).

Liknande symtom förekommer också med endokrina sjukdomar, bildning av brösttumörer, användning av hormonella läkemedel.

Ungefärliga symtom hos ungdomar i den första menstruationen

Puberteten börjar hos flickor i åldern 11-15 år. Deras karaktär fastställs äntligen först efter 1-2 år. Flickan kan lära sig om den förestående början av den första menstruationen genom karakteristiska manifestationer. Redan 1,5-2 år före början av denna händelse verkar en tonårig tjej vit urladdning. Strax före den första menstruationen blir luukoréen mer intensiv och flytande..

Kanske utseendet på svag dragande smärta i äggstockarna, till följd av deras tillväxt och sträckning. PMS manifesterar sig ofta ganska svagt, men det kan finnas avvikelser som är jämförbara i naturen med manifestationerna av PMS hos vuxna kvinnor. Ett av de karakteristiska tecknen på tonårs PMS är bildandet av akne i ansiktet. Anledningen är fluktuationen i könshormoner, effekten av denna process på hudens skick.

Video: Tecken på menstruationsmetoden hos flickor

PMS-manifestationer hos kvinnor under premenopaus

Efter 40-45 år visar kvinnor de första tecken på åldrande och en minskning av könshormoner. Menstruella oregelbundenheter uppstår, metabolismen saktar ner och kroniska sjukdomar i könsorganen förvärras ofta. Nervsystemets tillstånd förvärras. Som ett resultat av detta är PMS ännu mer uttalad..

Många kvinnor i denna ålder har svår huvudvärk, yrsel, ökad svettning, accelererad hjärtslag, humörsvängningar och depression före menstruationen. Ofta är sådana manifestationer av PMS så smärtsamma att hormonbehandling föreskrivs för att lindra tillståndet med läkemedel som reglerar innehållet av östrogen, progesteron och andra hormoner i kroppen.

Tecken på premenstruellt syndrom (PMS) hos kvinnor

Premenstruellt syndrom (premenstruellt spänningssyndrom, cykliskt syndrom, premenstruellt sjukdom) är ett komplext symptomkomplex som utvecklas hos kvinnor på premenstruella dagar (2-10 dagar före menstruationens början) och kännetecknas av vegetovaskulära, metabola-endokrina och psykoterapeutiska störningar som påverkar det vanliga sättet patientens liv.

PMS (vid avkodning: premenstruellt syndrom) är ett komplex av patologiska symtom som utvecklas flera dagar före menstruationens början och försvinner under eller efter kritiska dagar. Bilden av PMS består av metaboliska störningar, endokrina, nervösa och autonoma system i kroppen.

Cykliskt syndrom ses som en komplex psyko-neuroendokrin störning som påverkar kvinnors emotionella och fysiska välbefinnande. I bred bemärkelse är PMS en konstellation av känslomässiga, fysiska och beteendemässiga symtom som uppstår under menstruationscykelens äggfas och upphör efter menstruationens början.

Det viktigaste kriteriet för att diagnostisera sjukdomen är cykliska antalet patologiska symtom som utvecklas flera dagar innan kritiska dagar börjar.

Syndromet kännetecknas av en kombination av psykologiska och somatiska symtom, bland vilka känslomässiga personlighetsstörningar råder, liknande i ICD-10 till F43. 2 (anpassningsstörningar) och F45. 8 (somatoforma autonoma dysfunktioner).

Dessa störningar representeras av känslomässiga och affektiva manifestationer i form av ångest, emotionell labilitet, vegetativ-vaskulär, metabolisk-endokrin och depressiva (vanligtvis astheno-depressiva) störningar, hypotoni, dysfori i beteendets (kommunikativa) sfär, samt ätstörningar, daglig mental aktivitet och sexuell sfär.

Den exakta orsaken till början av premenstruell sjukdom har ännu inte fastställts. I manifestationen av de kliniska symtomen på PMS är riskfaktorer viktiga: neuropsykisk stress, förlossning och abort, infektionssjukdomar etc..

Premenstruellt syndrom är vanligare hos kvinnor med ett underskott av kroppsvikt, en känslomässigt labila psyke och de som arbetar med mentalt arbete.

De viktigaste utlösande faktorerna för utveckling av PMS:

Reproduktiv hälsaFörknippad med neuro-endokrina sjukdomarFörknippas med kränkningar av den vanliga regimen
 • genetisk predisposition;
 • libido spänning;
 • sen reproduktionsålder;
 • ofta graviditet eller omvänt deras frånvaro;
 • genital candidiasis;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • aborter och missfall;
 • uppkomsten av biverkningar med användning av orala preventivmedel;
 • toxikos av gravida kvinnor;
 • gynekologiska operationer
 • neuroinfection;
 • huvud skador;
 • fetma;
 • diabetes;
 • andra neuroendokrina sjukdomar
 • förekomsten av ångest, depression och stress;
 • yrke av intellektuellt arbete;
 • äktenskaplig status;
 • brist på fysisk aktivitet;
 • social status;
 • obalanserad näring

Förekomsten av PMS beror helt på patientens ålder: frekvensen är högre hos äldre kvinnor och varierar mellan 25–90%. Bland kvinnliga personer i åldern 19–29 år observeras PMS i 20% av fallen; efter 30 år förekommer patologi hos varje andra kvinna. Förekomsten av premenstruellt syndrom hos kvinnor äldre än 40 år når 55%. Fall har rapporterats när PMS hos unga flickor utvecklas omedelbart efter början av menarche (första menstruationen).

De etiopatogenetiska mekanismerna för bildandet av det cykliska syndromet har hittills inte studerats tillräckligt. Det finns många hypoteser som antyder uppkomsten av PMS-symtom, men det finns inga tydliga biokemiska och patofysiologiska motiveringar för dess utseende och utveckling..

De mest populära teorierna för utveckling av PMS är:

 • hormonell;
 • teori om RAAS-aktivitet och ökning av aldosteron;
 • teori om "vattenförgiftning";
 • allergisk
 • teori om psykosomatiska störningar.

En metabolisk störning i centrala nervsystemet hos neuropeptider (opioider, serotonin, norepinefrin, dopamin, etc.) och relaterade perifera neuro-endokrina processer spelar en viktig roll i patogenesen av PMS. Det antas att progesteron och östrogener verkar på länkarna i centrala nervsystemet genom att interagera med känsliga receptorer..

Ökad uppmärksamhet ägnas peptider i den mediala hypofysen, till exempel det hypofysiska melanostimuleringshormonet. Vid interaktion med beta-endorfin bidrar detta hormon till en förändring av humörbakgrund. Endorfiner ökar bildningen av vasopressin, prolaktin och hämmar effekten av prostaglandiner i tarmen, vilket resulterar i att förstoppning, bröstintrång och uppblåsthet utvecklas.

I könshormoner är effekten motsatt - östrogener aktiverar frisättningen av serotonin, norepinefrin och opioider och utövar en "stimulerande" effekt, som består av en positiv effekt på humöret. Progesteron till följd av exponering för GABA-systemet leder till depression. Vid allvarlig depression minskar serotoninmetabolismen, vilket resulterar i att cerebrospinalvätskan ökar tendensen till aggression och självmordsförsök under premenstrual period.

Ett annat viktigt argument till förmån för serotonins roll i PMS-etiologin är att serotonerga läkemedel, såsom selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), är mycket effektiva för att minska symtomen på sjukdomen..

Resultaten från vissa studier visar att somatiska faktorer spelar en viktig roll i bildandet av premenstruellt syndrom, och mentala processer följer biokemiska förändringar, vilket bekräftar teorin om psykosomatiska störningar.

Beroende på förekomsten av vissa kliniska tecken, skiljer man 5 huvudsakliga kliniska former av sjukdomen: neuropsykisk, kephalgisk, ödematös, kris och atypisk.

Det finns tre stadier av syndromet:

 1. 1. Kompenserad.
 2. 2. Subkompenserad.
 3. 3. Okompenserad.

Beroende på varaktighet, intensitet och antal symtom under det cykliska syndromet skiljer man två former av sjukdomsförloppet: mild och svår. Den första inkluderar ett tillstånd där 3–4 symtom observeras 2–10 dagar före menstruationen; för en svår form förekommer 5–12 symtom 3–14 dagar före menstruationen.

För närvarande är över 200 tecken på PMS kända, men dysfori, irritabilitet och spänningar är bland de vanligaste..

Alla de många symtomen som förekommer hos kvinnor under PMS-perioden kan delas in i fysiska och beteende:

FysiskBehavioral
 • olika gastrointestinala störningar, upp till illamående och kräkningar;
 • ökad bröstkänslighet (mastalgia);
 • nedsatt aptit;
 • muskler och huvudvärk;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • riklig urladdning från slidan (kännetecknar början av ägglossningsfasen);
 • puffiness, viktökning etc..
 • Trötthet;
 • svårigheter att koncentrera sig, glömska;
 • sömnstörning;
 • minskat intresse för ordinarie aktiviteter;
 • labilt humör;
 • irritabilitet, intensiv ilska;
 • Konflikter med andra människor
 • social isolering

De kliniska manifestationerna av PMS kännetecknas av en mängd olika symtom som kan kombineras i tre huvudgrupper:

 1. 1. Tecken som återspeglar det psyko-emotionella tillståndet (depression, irritabilitet, tårfullhet).
 2. 2. Utbytesendokrina störningar (ödem, ingorgement i bröstkörtlarna, feber, klåda, etc.).
 3. 3. Vegetativa-vaskulära störningar (hjärtsmärta, huvudvärk, svettningar, illamående, kräkningar).

Beroende på förekomsten av psykiska och somatiska störningar skiljer sig två grupper av symtom:

Manifestationer av premenstruellt syndrom
Somatiska manifestationer av PMSAffektiva manifestationer
 1. 1. Huvudvärk, yrsel.
 2. 2. uppblåsthet.
 3. 3. Engorgement och ömhet i bröstkörtlarna.
 4. 4. Varmblinkar.
 5. 5. Känsla av extrem trötthet
 1. 1. Humörsvängningar.
 2. 2. Irritabilitet, spänning.
 3. 3. Tråkigt eller deprimerat humör.
 4. 4. Depression.
 5. 5. Ökad aptit / sug efter mat.
 6. 6. Minska intresset för alla aktiviteter
FormenBeskrivning, tecken på PMS hos kvinnor
neuropsykiskaSymtom som:

 • depression;
 • irritabilitet;
 • ökad känslighet för ljud och lukt;
 • svaghet;
 • tearfulness;
 • aggressivitet;
 • bröst engorgement;
 • domningar i extremiteterna och flatulens.

Det är bevisat att bland unga kvinnor med denna form av PMS-depression är vanligast, och dysfori och aggressivitet råder hos kvinnor i övergångsålder.

När det gäller prevalens tar den neuropsykiska formen första plats bland de andra formerna

CephalgicEn svår förlopp med ofta återkommande observeras. I kliniken för denna form av PMS finns det:
 • yrsel;
 • huvudvärk;
 • depression;
 • irritabilitet;
 • överkänslighet mot ljud och lukt;
 • illamående, kräkningar;
 • svettas
 • sorg;
 • domningar i händerna;
 • bröst engorgement.

Huvudvärk med denna form är pulserande, bankande, börjar i den temporala loben och strålar ut till ögat, utan att blodtrycket ökar. Denna prevalensform tar andra platsen.

edematoustecken:

 • svullnad i ansiktet och lemmarna;
 • kliande hud;
 • svullnad och ömhet i bröstet;
 • uppblåsthet,
 • svettas
 • irritabilitet och svaghet.

Edematous PMS är den vanligaste bland kvinnor i tidig reproduktiv ålder. De flesta patienter i lutealfasen kännetecknas av en vätskeansamling på cirka 500-700 ml

KrisSympathoadrenala kriser är karakteristiska, manifesteras av en känsla av tryck i bröstet, uppkomsten av rädsla för döden, ökat blodtryck, domningar i extremiteterna. Kris förekommer oftare på kvällen eller på natten och slutar med överdriven urinering. De viktigaste provocerande faktorerna för uppkomst av kriser anses vara kronisk trötthet, långvarig stress, allvarliga infektioner. Denna form är den minst vanliga manifestationen av premenstruellt syndrom, men den allvarligaste
atypiskaDet inkluderar ett komplex av hypertermiska, hypersomniska störningar, cykliska allergiska reaktioner fram till utvecklingen av bronkialastma och Quinckes ödem och en oftalmoplegisk form av migrän:

 • Den hypertermiska formen kännetecknas av en ökning av kroppstemperaturen under den andra halvan av cykeln och dess minskning i början av menstruationen.
 • Hypersomnic uttryckte dåsighet i den andra fasen av cykeln.
 • Cykliska allergiska reaktioner inkluderar manifestationer av ulcerös stomatit och tandköttsinflammation, iridocyclitis, menstruationsmigrän, kräkningar, bronkialastma, Quincke ödem, etc..
 • Oftalmoplegisk form av migrän i den andra fasen av cykeln - hemipares kan utvecklas med ensidig ögonskydd

Ensidig ögonstängning för oftalmoplegisk migrän

Premenstrual dysphoric störning (PMDD) är en allvarlig variant av PMS, som manifesteras främst av neuropsykiatriska symtom.

Minst 5 symtom (bland vilka minst ett bör vara dysforiskt) måste finnas närvarande under veckan som föregår menstruationsperioden och lösts några dagar efter menstruationen.

Kriterier för diagnos av PMDD:

Obligatorisk närvaro av ett eller flera av symtomenEtt eller flera av följande symtom måste vara närvarande för att uppnå totalt 5 symtom
 • humörsvängningar, plötslig sorg;
 • ilska, irritabilitet;
 • känsla av hopplöshet;
 • deprimerad humör, självkritik;
 • spänning, ångest.
 • koncentrationssvårigheter;
 • betydande aptitförändring;
 • minskat intresse för vardagliga aktiviteter;
 • trötthet, minskad energi;
 • depression och förlust av kontroll över vad som händer;
 • ömhet i bröstkörtlarna, uppblåsthet, viktökning;
 • led / muskelsmärta;
 • dåsighet eller sömnlöshet.

Terapi av premenstruellt syndrom beror huvudsakligen på formen och svårighetsgraden av sjukdomens symtom. De första förbättringarna dyker upp efter en tre-månaders terapiecykel, sedan efter en paus (varar 2-3 månader) fortsätter behandlingen. Den första kursen måste genomföras i minst ett år, och när återfall återfinns rekommenderas att återuppta behandlingen. De viktigaste metoderna för att eliminera PMS inkluderar farmakoterapi, hormonbehandling och medicinering..

Med en positiv effekt av behandlingen rekommenderas profylaktisk stödjande terapi, inklusive vitaminpreparat och lugnande medel. Icke-farmakologiska metoder inkluderar fysioterapi, alla typer av massage, elektrosovn, zonterapi och balneoterapi.

Det första behandlingssteget är kognitiv beteendepsykoterapi. Det rekommenderas att normalisera regimet för arbete och vila, näring under den andra halvan av cykeln ska genomföras i enlighet med en diet som utesluter choklad, kaffe, salta och krydda rätter, samt med begränsat vätskeintag. Rätter bör berikas med vitaminer, vegetabiliska fetter och proteiner, medan kolhydrater och animaliska fetter rekommenderas att begränsas..

Hormonterapi föreskrivs för brist på lutealfasen i cykeln: hormoner progesteron, bromokriptin, östrogen-progestogenläkemedel och andra används. Vid förskrivning av progesteron under den andra halvan av cykeln rekommenderas att man tar diuretika (dagligen tills menstruationens början). För flickor i tonåren måste administrering av progestogener kombineras med androgener. Under anovulatoriska cykler i reproduktiv ålder eller i premenopaus rekommenderas det att förskriva östrogener under den första halvan av cykeln, och gestagener med androgener på 10-15 mg per dag under den andra halvan av cykeln.

Spårelement, växtbaserade läkemedel, antioxidanter, psykotropika och andra läkemedel föreskrivs för att lindra symtomen och förbättra livskvaliteten. Den kvinnliga kroppen måste stöds av droger:

 • läkemedel med lugnande och psykotropa egenskaper (antidepressiva medel, ångestdämpare, nootropika, antipsykotika, etc.);
 • vitaminer och mineraler (kalcium, magnesium, koppar, zink, vitaminer B6, C, A, E och mer);
 • naturläkemedel.

För korrigering av psykiska störningar vid premenstruellt syndrom föreslås det att använda SSRI-antidepressiva medel som första raden:

 • paroxetin;
 • sertralin;
 • fluoxetin;
 • Citalopram och andra.

SSRI kan förskrivas som kontinuerlig terapi under hela MC eller endast under andra hälften.

Magnesium- och B6-brist orsakar ångest, aggression, depression och nöd. Det rekommenderas att övervaka intag av spårämnen och vitaminer för att förhindra ansamling av giftiga ämnen i kroppen och för att förhindra trötthet och irritabilitet, E-vitamin, som har en antioxidanteffekt, är användbart för bröstkörtlarna. Vitamin B6 100 mg, magnesium 400 mg och kalcium 1 g rekommenderas dagligen.

Av liten vikt vid behandling av PMS är örtmedicin - användningen av växtbaserade läkemedel. I Ryssland används två framställningar som innehåller den heliga Vitex - Mastodinon och Cyclodinon.

För alla kliniska varianter av PMS för neuropsykiatriska störningar rekommenderas användning av lugnande medel och psykotropa läkemedel: Tenoten, Rudotel, Paroxetine, Theraligen 2-3 dagar före utvecklingen av kliniska manifestationer.

I den edematösa formen är det effektivt att förskriva antihistaminer (Diazolin, Tavegil, Teralen) och diuretika (Veroshpiron 25 mg 2-3 gånger om dagen i 3-4 dagar före början av kliniska symtom) i den andra fasen av cykeln. För att normalisera blodtillförseln i hjärnan är det tillrådligt att förskriva Nootropil 400 mg 3-4 gånger om dagen, Aminalon 0,25 g från den första dagen i menstruationen i 2-3 veckor. För att sänka prolaktinnivåerna i den andra fasen av cykeln används Parlodel 1,25 mg en gång om dagen i 8–9 dagar.

I samband med deltagande i patogenesen av PMS-prostaglandiner rekommenderas att antiprostaglandinmedel (Naprosin, Indomethacin) används under den andra halvan av cykeln, särskilt med edematösa och kefaliska former..

Eftersom PMS åtföljs av ägglossningscykler, anses COC: er vara de mest effektiva för behandlingen..

Vid brist på cykelns luteala fas rekommenderas det att använda hormonella läkemedel: föreskriva gestagener - Utrozhestan 200-300 mg, Dufaston 10-20 mg från 16: e till 25: e dagen av menstruationscykeln. Unga kvinnor med svårt dekompenserat PMS rekommenderas att ta kombinerade östrogenprogestogenläkemedel eller Norkolut enligt standardschemat (5 mg från den femte dagen i cykeln under 3 veckor).

För närvarande, vid behandling av svåra former av PMS, rekommenderas det att inom 6 månader utnämningen av frisättning av hormonagonister (Buserelin, Zoladex), vars effekt är en antiöstrogen effekt.

Symtom på menstruation: hur man upptäcker en överhängande början

Menstruationens början orsakar obehag hos en kvinna. Detta beror inte bara på fysiologiska egenskaper. Under kritiska dagar måste flickan följa särskilda regler för personlig hygien och följa en diet. Separata tecken på menstruation gör att du kan avgöra när urladdningen börjar och vara beredd på detta. Innehållet i denna artikel är avsedd att hjälpa representanter för den vackra halvan av mänskligheten att förstå symtomen som föregår början av menstruationen.

Funktioner i en kvinnas menstruationscykel

En kvinnas förmåga att bli gravid, födda och föda ett barn bestäms till stor del av stabiliteten i menstruationscykeln. Periodiska förändringar i reproduktionssystemet och hormonella system provoseras av förberedelsen av kroppen för befruktningen.

Cykelns början är den första menstruationsdagen. Under denna period avvisas livmoderslimhinnan. Hormonnivåerna är minst. Efter separation av endometrium börjar kroppen förbereda sig igen för befruktning, ägglossning inträffar. Under denna period ökar sannolikheten för att bli gravid. Standard menstruationscykeln varar 21–28 dagar. Det stabiliseras under det andra året efter den första menstruationen och består av fyra faser:

 • menstruation - fläckar från slidan;
 • follikulär - äggmognad;
 • ägglossning - äggets produktion;
 • luteal - endometrial ansamling.

Under den sista fasen är tecknen på närmande reglering mest uttalade. Införandet av en speciell kalender hjälper kvinnor att ganska tydligt beräkna början av kritiska dagar och minimera effekten av premenstruellt syndrom.

PMS: vad är det och hur man känner igen det

I slutet av den luteala fasen av cykeln, några dagar före menstruationens början, upplever de flesta kvinnor obekväma upplevelser som kallas premenstruellt eller cykliskt syndrom (PMS). Det manifesterar sig som en kombination av sådana symtom:

 • emotionell instabilitet;
 • sömnstörning;
 • koncentrationsproblem;
 • ett misslyckat ätbeteende (zhor före menstruation);
 • konflikt.

Orsakerna till sådana manifestationer är olika. Oftast utlöses de av hormonella förändringar, allergiska reaktioner, vattenförgiftning, ett överskott av aldosteron och psykosomatiska störningar.

Liknande upplevelser före menstruation förekommer oftare hos kvinnor som är mer mottagliga för stress, leder en inaktiv livsstil eller har genomgått ett antal gynekologiska operationer, inklusive curettage.

Bland riskfaktorerna framhävs också förekomsten av dåliga vanor, användningen av orala preventivmedel och traumatiska hjärnskador. Inflammatoriska processer och infektionssjukdomar ökar symtomen på premenstruellt syndrom.

Typer av ICP

Hos varje kvinna manifesteras föregångarna till menstruationen individuellt med hänsyn till kroppens genetiska predispositioner och egenskaper. Följande typer av ICP skiljer sig.

Neuropsykisk förändring

Stabilisering av det emotionella tillståndet uttrycks av omotiverad aggression, ett deprimerat tillstånd och överdriven beröring. Förändringar sker i centrala nervsystemet.

Utseendet på ödem

Edematösa manifestationer är förknippade med vätskeretention i en kvinnas kropp under den luteala fasen av menstruationscykeln. Före menstruationen sväller benen, ansiktet, klåda kan förekomma. Det är dessa menstruationssymtom som väcker bröstsvullnad.

Neurologiska eller kephalgsfel

Dessa förändringar kännetecknas av huvudvärk, anfall av illamående eller kräkningar. Ofta yr före menstruation.

Kris manifestationer

Kris manifestationer ökar hos kvinnor före klimakteriet. Sympathoadrenala kriser uppstår ofta, som åtföljs av en funktionsfel i hjärtrytmen, en ökning av blodtrycket.

Blandade manifestationer

Detta är en kombination av flera typer av ICP samtidigt. Edematous form kompletteras av ett instabilt känslomässigt tillstånd.

Atypiska manifestationer är sällsynta

I detta fall kombineras atypiska symtom: kvävning och migrän, allergisk reaktion och kräkningar.

Fysiologiska symtom

De viktigaste tecknen på kommande menstruation visas en vecka innan utskrivningen börjar. Deras snabb fixering minimerar smärta. Flickan ska lyssna på kroppens signaler. Mer än 200 tecken på PMS är kända. Det mest obehag orsakas av obehagliga fysiska förändringar:

 • illamående eller kräkningar
 • huvudvärk i den temporala loben, migrän;
 • viktökning;
 • hjärtrytmstörningar - hjärtklappning;
 • svullnad i extremiteterna;
 • äggstockar skadas före menstruation;
 • bröst och nedre ryggsmärta
 • hypertensiva kriser;
 • frossa;
 • diarré, avföringsstörning;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • törst;
 • okontrollerad aptit;
 • svettas
 • domningar i händerna;
 • muskel- och ledvärk;
 • acne
 • överkänslighet mot ljus och ljud;
 • uppblåsthet indikeras ofta före menstruation.

De fysiologiska symtomen på PMS framkallas av brist på magnesium eller vitamin B6 i kroppen.

Liknande tecken som kommer före menstruationen bör vara systematiska. Enstaka manifestationer kan indikera en kränkning i arbetet i andra kroppssystem.

För att exakt bestämma PMS är det nödvändigt att hålla en speciell dagbok för självobservation, samt söka råd från en gynekolog.

Psyko-emotionella symtom

Den främsta orsaken till ankomsten av regelbunden menstruation är en förändring av hormonhalterna. Fluktuationer i nivån av östrogen och progesteron påverkar direkt en kvinnas känslomässiga tillstånd, hennes humör. Den luteala fasen i menstruationscykeln kännetecknas av en låg östrogennivå och en hög nivå av progesteron. Serotonin är minimal. Dessa indikatorer bestämmer de psykomotiska symtomen före menstruation. De viktigaste är:

 • snabbt humörbyte;
 • plötslig irritabilitet;
 • anfall av gråt;
 • ilska, symtom på aggression innan menstruationens början;
 • sömnstörning;
 • känsla av depression;
 • apati;
 • konstant trötthet;
 • slapphet och allmän svaghet före menstruation;
 • ofta överarbete;
 • känslomässiga utbrott;
 • depression;
 • ångest;
 • känsla av värdelöshet och hopplöshet;
 • brist på intresse för vardagen;
 • minskning av andlig styrka;
 • koncentrationsproblem;
 • dåsighet före menstruation.

Närvaron av 5 eller fler tecken under flera månader indikerar premenstruellt syndrom.

ICP-stadier

För varje kvinna förekommer PMS-symtom på olika sätt. Specialister skiljer tre huvudstadier:

 1. Det kompenserade steget kännetecknas av milda negativa förändringar. Smärta försvinner den första dagen av urladdningen. Detta steg är stabilt under en lång tid..
 2. Den subkompenserade formen har smärtsamma symtom som intensifieras genom åren. PMS-varaktighet kan vara upp till en månad.
 3. Den dekompenserade fasen av PMS inträffar efter menstruation.

Tecken på kritiska dagar verkar i varierande grad - från milt till svårt. Det beror på kvinnans allmänna hälsa såväl som ärftlighet..

PMS eller graviditet?

En kvinnas tillstånd före kritiska dagar är ibland svårt att skilja från graviditet. De första tecknen på en framgångsrik befruktning liknar manifestationen av premenstruellt syndrom: det är trötthet, plötsliga humörsvängningar och irritabilitet utan anledning.

Om menstruationen efter uppkomsten av PMS-symtom är försenad, måste graviditet uteslutas eller bekräftas. För att göra detta räcker det att göra ett test hemma eller ta ett speciellt blodprov som kallas en studie av hCG-nivå.

De första tecknen på graviditet inkluderar också yrsel, illamående och en skarp reaktion på lukt. För att förstå om PMS är eller inte, och om menstruation inträffar, måste en kvinna lyssna på hennes kropp. Graviditet kan åtföljas av en liten blodutflöde i form av droppar i mitten av cykeln..

Smärtsamma förändringar kan också inträffa till följd av hormonsvikt. Vanligtvis är en hormonobalans karakteristisk för kvinnor före klimakteriet. Under flera cykler observeras funktionsfel, smärtan är mycket uttalad. Liknande manifestationer liknar tecken på en närmande menstruation..

Patologi

Frånvaron av kritiska dagar efter PMS kan indikera allvarliga sjukdomar i könsorganen. Bland de vanligaste kallas ovariecyster, endometrios, självhäftande sjukdom. Om du först misstänker en sjukdom bör du besöka sjukhuset. När menstruationen börjar försenas eller slutar helt och tecknen på PMS blir för smärtsamma innan menstruationen, kontakta en läkare.

Larmande symtom före kritiska dagar

Varje kvinna känner väl till tecken och symtom på början av lutealfasen i menstruationscykeln. Observera avvikelser från normen, är det nödvändigt att ta reda på varför det förändrades symptom. Ofta indikerar detta förekomsten av ett antal sjukdomar. Många är oroliga för atypisk urladdning. Deras färg säger mycket:

 1. Daubens vita färg är ett tecken på trast. Tilldelningar åtföljs av klåda, irritation av yttre könsorgan börjar.
 2. Vitt flytande slem före kritiska dagar i kombination med svår klåda är möjligt med diabetes mellitus. Gråvitt rikligt utsläpp indikerar bakteriell vaginos. De kännetecknas av en specifik fisklukt..
 3. Blodiga daub kan vara ett tecken på närvaron av en tumör, neoplasma, erosion i livmoderhalsen.
 4. Svarta märken på underkläder kan förekomma efter graviditet. De är normala om de dyker upp under de första 2 eller 3 månaderna efter födseln med början av menstruation..
 5. Gulgrön riklig urladdning kan tillskrivas det farligaste. De talar om förekomsten av en inflammatorisk process eller infektion i könsorganen..
 6. Feber under lång tid innan kritiska dagar är också ett tecken på inflammation. För att undvika komplikationer måste du kontakta en medicinsk institution.

Sätt att minimera smärta

Tecken på kvinnors perioder som dyker upp några dagar före utskrivningen är ofta mycket smärtsamma och gör livet svårt för kvinnor. Ibland är smärtan i korsryggen eller nedre delen av magen så svår att det är omöjligt att röra sig. Hur mycket obehag som kommer att observeras är omöjligt att förutsäga.

Det finns flera sätt att minimera obehag. Innan behandlingen påbörjas måste du besöka en gynekolog, endokrinolog och neurolog för att utesluta sannolikheten för patologi. Allmän information om en kvinnas hälsostatus hjälper dig att välja de bästa sätten att korrigera PMS.

För att eliminera smärtan som en kvinna är benägen för under menstruationen förskrivs kramplösande medel. Ibland räcker det med en tablett för att eliminera värkande och dragande smärta. Växtbaserade lugnande medel minimerar manifestationerna av aggression och irritabilitet. Tabletter har en kumulativ effekt, det är bättre att ta dem i två eller flera månader för att uppnå önskat resultat..

Efter att förordningen kom, bör du avstå från att äta fet mat och upprätta en daglig behandling. Örtbaserade preparat används för att korrigera det psyko-emotionella tillståndet.

Ytterligare behandling krävs ibland, varför läkarna i särskilt svåra fall föreskriver hormonbehandling.

En kvinna bör vara ansvarig för sin hälsa. Varje dag måste du ärligt svara på frågorna: "Hur mår jag idag?" Känner jag igen och förstår kroppssignaler korrekt? ” Uppmärksamhet på alarmerande symtom hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt reproduktionssystem..

PMS för PMS: instruktioner för överlevnad "dessa dagar" för män

Och vi fortsätter att publicera vår serie manualer för män, för vem, om inte oss, är det? Så idag på dagordningen är premenstruellt syndrom. Spara på din sida, utan snarare - gå till din älskling. Det blir mer hel. Inte en artikel, i den meningen, men söt.

Sluta förvirra PMS med menstruation!

Paradoxalt nog är det ett faktum: du gör det verkligen! Kom ihåg, kamrat, och det är bättre att skriva det på pannan: PMS är ett premenstruellt syndrom. Pre betyder förut. Och skräcken börjar inte just nu när du skickas till apoteket för kuddar, men mycket tidigare: ungefär tre dagar, och om du är särskilt otur - om en vecka. Men vi kommer nu att berätta vad du ska göra och vad du inte ska göra för att överleva..

Försök inte fly

Din älskling behöver nu ett offer, och vi uppmärksammar det faktum att hon bara kommer att dricka blod från offret (ja, du kan tänka att det snart kommer att hälla ut från henne, för mycket, i den meningen), men desertern kommer säkert att slänga för förråd. Så håll dig på plats och vara en man - ta din månatliga straff (då kommer du att återlämna allt till henne med intresse när du har en mittlivskris). Förresten, inte slänga dig inför ögonen. infuriates.

Var inte dum

Glöm dessa dagar att det finns fraser "Jag kan inte", "Jag vill inte" och, viktigast av allt, "Jag förstår inte". Var han i armén? Ditt jobb är att städa från staketet och innan middagen, det här är en gång, och två - ingen behöver en ren parade mark, du måste bli sjuk. Så nickar, ler med en strålande och dum look, ta din visir och gå och gör det. Även om jag inte förstod vad exakt.

Gör det själv

Allt detta "inte människans verksamhet": städning, middag, vandrande barn och badhundar. Vi är säkra på att testiklarna inte kommer att falla från dina "icke-manliga" angelägenheter, eftersom vi kontrollerade dem från dina andra experimentella ämnen, men vi garanterar inte att de inte kommer att försöka riva dem om du inte gör det. Tänk på att hon självklart kan göra allt själv, men du måste fortfarande ta bort barnen från ljuskrona och leda hunden till en psykiater.

Ställ inte under pilen

PMS är ett tillstånd som orsakas av en förändring av hormonnivåerna, och det är omöjligt att gissa vilka och hur mycket som har förändrats just nu. Så - en överraskning! - Det är omöjligt att förutsäga vad som kommer att orsaka ytterligare ett raseriutbrott just nu. Till exempel det faktum att du står mitt i korridoren och du luktar, din jävel, du står och du luktar som dig själv! Äcklig! Tänk på att det faktum att hon inhalerade din naturliga lukt med en sådan passion i går att du var rädd att hon oavsiktligt skulle sniffa ut ett viktigt inre organ för dig spelar ingen roll idag. Detta gäller inte bara lukt utan också för ljud, utseende och även din ovärderliga åsikt om den politiska situationen i Mellanöstern. I allmänhet, håll dig i lampan i alla obegripliga situationer. Och förresten, försök att inte lukta.

Återigen: försök att inte lukta!

Speciellt vitlök eller ölångor, för att inte tala om lukten av inaktuella strumpor. Om du plötsligt planerar att få ett par avkommor från den här kvinnan, överväg detta som en repetition av klänningen under graviditetens första trimester. Om inte - se föregående stycke om glödlampan.

PMS - vad är det för kvinnor

Allmän information

Läkare har alltid försökt fastställa orsakerna till att kvinnor känner sig obehagliga och irritabla dagarna före menstruationen. I forntiden var detta fenomen förknippat med olika faktorer - och med månens faser och med en kvinnas hälsa och med kännetecknen i det område där hon bodde. Emellertid var tillståndet före menstruationen ett mysterium för Aesculapius. Först under det tjugonde århundradet lyckades läkarna i viss utsträckning ta reda på vad som hände med kvinnorna.

Att tala om det faktum att PMS - vad är det, man bör veta hur PMS dekrypteras - detta är ett premenstruellt syndrom, vilket betyder en manifestation som kännetecknar kvinnor i dagarna före menstruationen. PMS är ett komplex av symtom som förekommer hos kvinnor och flickor några dagar före menstruationens början.

Vad är orsakerna till sådana manifestationer, och vad betyder detta syndrom, forskare undersöker fortfarande. De som är intresserade av hur PMS översätts bör lära sig mer detaljerade vilka manifestationer som är karakteristiska för detta tillstånd. Varje transkript, vad som är PMS hos flickor, innehåller en beskrivning av alla karakteristiska symtom och manifestationer.

Faktum är att PMS hos kvinnor är ett helt komplex av symtom, både fysiska och psykiska, deras forskare har räknat cirka 150. Cirka 75% av kvinnorna upplever premenstruellt syndrom i varierande grad..

Som regel börjar PMS hos flickor att visas ungefär 2-10 dagar före dagen då tecken på menstruation visas. Efter menstruationens slut försvinner menstruationssyndromet också helt.

Varför utvecklas PMS??

Hittills har alla studier som har genomförts inte gjort det möjligt att avgöra varför premenstruellt syndrom manifesterar sig? Det finns många teorier som förklarar varför detta tillstånd utvecklas..

 • Den så kallade "vattenförgiftningen" - nedsatt metabolism av vatten-salt.
 • Allergisk natur - kroppens höga känslighet för endogen progesteron.
 • Psykosomatisk - utveckling av fysiologiska symtom på grund av påverkan av mentala faktorer.

Den mest fullständiga och mest utbredda idag är hormonteorin, enligt vilken PMS förklaras av starka hormonfluktuationer i den andra fasen av cykeln. För att den kvinnliga kroppen ska fungera korrekt är den normala hormonbalansen viktig:

 • östrogener kan förbättra välbefinnandet, både fysiskt och mentalt, för att aktivera mental aktivitet, öka vitaliteten;
 • progesteron ger en lugnande effekt, vilket kan leda till ett depressivt tillstånd i den andra fasen;
 • androgener agerar på libido, ökar arbetskapaciteten och energin.

I den andra fasen av cykeln förändras kvinnans hormonella bakgrund. Därför antyder hormonteorin att kroppen svarar otillräckligt på en sådan ”storm”. Intressant nog är arv från premenstruellt spänningssyndrom.

Eftersom endokrin instabilitet noteras i kroppen under den premenstruella perioden leder detta till manifestation av somatiska och psyko-vegetativa störningar. Det främsta skälet till detta är fluktuationen av könshormoner under den månatliga cykeln och reaktionen på detta av de limbiska delarna av hjärnan.

 • När östrogennivåerna ökar och först ökar, och därefter minskar progesteronnivåerna, ödem, ömhet i bröstkörtlarna, dysfunktioner i hjärtat och blodkärlen, trycksteg, irritabilitet och aggression hos kvinnor.
 • Med ökad utsöndring försenas prolaktin-vätska också i kroppen.
 • När innehållet av prostaglandiner ökar finns det störningar i den vegetativa-vaskulära naturen, matsmältningsstörningar - diarré, förstoppning, illamående, och huvudvärk som liknar migrän.

Således skiljer moderna läkare följande faktorer som avgör utvecklingen av PMS:

 • En minskning av serotoninnivåer, vilket leder till manifestation av mentala symtom på premenstruellt syndrom: med en minskning av detta hormon noteras sorg, depression och melankoli..
 • Vitamin B6-brist leder till vätskeansamling, ömhet i bröstet, humörförändringar.
 • Magnesiumbrist leder till utveckling av symtom som yrsel, takykardi, huvudvärk, önskan att äta godis.
 • Rökning - kvinnor som röker lider av PMS dubbelt så ofta.
 • Övervikt - de med ett kroppsmassaindex större än 30 är mycket mer benägna att uppleva symtom på detta syndrom.
 • Genetik - PMS-benägenhet kan ärvas.
 • Komplexa födelser, aborter, gynekologiska operationer.
 • Påfrestning.

De viktigaste symtomen på PMS hos kvinnor

På tal om vilka symtom på PMS, hur många dagar före menstruation hos flickor och kvinnor de förekommer, är det nödvändigt att ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos varje organisme. De viktigaste tecknen på PMS före menstruationen är läkare uppdelade i flera olika grupper. Följande symtom på premenstruellt syndrom skiljer sig (i grupper):

 • Neuropsykiatrisk: depression, aggression, irritabilitet och tårfullhet.
 • Utbytesendokrin: frossa, ödem på grund av nedsatt vatten-saltmetabolism, feber, obehag i bröstkörteln, luftväxt, uppblåsthet, andnöd, nedsatt syn och minne.
 • Vegetativ-vaskulär: huvudvärk, tryckfall, illamående, diarré, kräkningar, yrsel, takykardi, hjärtsmärta.

När vi talar om vilka symtom som före menstruation förekommer hos kvinnor bör det noteras att de villkorligen kan delas upp i flera former. Men som regel är de kombinerade. Så om allvarliga psyko-vegetativa störningar noteras minskar smärttröskeln, och kvinnan uppfattar mycket akut smärta - en vecka eller några dagar innan menstruationen.

Vilka tecken på menstruation under en vecka eller under flera dagar kan observeras?

Neuropsykisk formStörningar i emotionella och nervösa områden manifesteras:

 • panikattacker, orsakslös ångest och depression kan utvecklas;
 • ångest, en känsla av rädsla, ett deprimerat tillstånd;
 • glömska, nedsatt koncentration, humörsvängningar;
 • sömnlöshet, ökad eller minskad libido;
 • aggression, yrsel.
Krisform
 • Takykardi, tryckfall, smärta i hjärtat noteras;
 • ofta urinering före menstruation, panik.
 • de som kännetecknas av denna form har som regel hjärtsjukdom, njursjukdom, dålig matsmältning.
Atypiska manifestationer
 • Temperaturen stiger till subfibrila indikatorer;
 • ständigt orolig för dåsighet, allergiska manifestationer, kräkningar.
Edematous form
 • Negativ diurese och vätskeansamling i kroppen är karakteristisk.
 • Svullnad i extremiteter och ansikte, klåda i huden, törst, viktökning, smärta i korsryggen och lederna, huvudvärk, minskad urinering, matsmältningsproblem.
Cephalgisk formI majoriteten manifesteras vegetativa-vaskulära och neurologiska symtom:

 • migrän, kardialgi;
 • illamående och kräkningar;
 • takykardi;
 • hög känslighet för lukter och ljud.

Cirka 75% av kvinnorna har ökat vaskulärt mönster, hyperostos. Med denna form, som regel, i en familjehistoria verkar hypertoni, sjukdomar i matsmältningssystemet, hjärtsjukdomar och blodkärl.

Wikipedia och andra källor indikerar att PMS för varje dam fortsätter på sitt sätt och symtomen kan variera.

Forskare som har genomfört ett antal studier och bestämt frekvensen av symtom på premenstruellt syndrom:

SymptomProcentandel av förekomsten
Irritabilitet94
Obehagliga känslor och smärta i bröstkörtlarna87
uppblåsthet75
gråtmildhet69
Depression, huvudvärk, luktkänslighet56
Svettning, svaghet, svullnadfemtio
Aggression, hjärtklappning44
Smärta i nedre buken, yrsel, illamående37
Diarré, ökat blodtryck, viktökningnitton
kräkningar12
Förstoppning6
Smärta i nedre rygg3

Dessutom kan PMS väsentligt förvärra kursen för andra sjukdomar:

Vilka tillstånd och sjukdomar kan vara förklädda som PMS??

För att veta hur många dagar menstruationen börjar måste varje kvinna ha en kalender eller en speciell anteckningsbok och skriva ner datumet för början av menstruationen, hur länge menstruationen varar, och även dagen för ägglossning (för detta räcker det för att mäta basaltemperaturen). Det är också värt att notera symtomen före menstruation och välbefinnande med ägglossning.

Om en kvinna håller sådana register under flera cykler, hjälper detta henne att fastställa med vilken frekvens tecken på PMS visas. Dagboken hjälper också till att avgöra om det finns en försening i menstruationen etc..

För att fastställa en diagnos av "PMS" bestämmer läkaren förekomsten av minst fyra tecken från följande:

 • dåsighet, sömnlöshet;
 • nedsatt uppmärksamhet och minne;
 • ökad aptit, aptitlöshet;
 • trötthet, svaghet;
 • bröstsmärta;
 • huvudvärk;
 • svullnad
 • led- eller muskelsmärta;
 • förvärring av kroniska sjukdomar.

Du kan också diagnostisera detta tillstånd om minst ett av följande symtom noteras:

 • konflikt, tårfullhet, nervositet och irritabilitet, plötsliga humörsvängningar hos kvinnor;
 • marklös ångest, rädsla, spänning;
 • känsla av längtan utan anledning, depression;
 • depressivt tillstånd;
 • aggressivitet.

För att bestämma svårighetsgraden av PMS är det viktigt att överväga antalet manifestationer, deras svårighetsgrad och varaktighet:

 • Mild - manifesterar sig från 1 till 4 symtom, om det är 1-2 tecken, då de uttrycks betydligt.
 • Allvarlig form - manifesterar sig från 2 till 12 tecken, om det är 2-5 symtom, är de betydligt uttalade. Ibland kan de leda till att en kvinna blir funktionshindrad en dag eller några dagar innan menstruationen..

Cykliteten i manifestationerna är det huvudsakliga symptomet som skiljer premenstruellt syndrom från andra sjukdomar. Det vill säga premenstruellt syndrom, detta tillstånd är när det börjar före menstruationen (från 2 till 10 dagar) och försvinner helt efter menstruationen. Men om psyko-vegetativa symtom försvinner, passerar ibland fysiska känslor under de första dagarna av cykeln till smärtsamma perioder eller migrän.

Om kvinnans känslor i den första fasen av cykeln är relativt bra, är detta PMS, och inte en förvärring av kroniska sjukdomar - depression, neuros, fibrocystisk mastopati.

Om ömhet endast noteras omedelbart före menstruationen och under menstruationen och kombineras med blodsekret i mitten av cykeln, indikerar detta att troligtvis utvecklar den gynekologiska sjukdomen i kroppen - endometrit, endometrios, etc..

För att fastställa formen av PMS undersöks hormoner: östradiol, prolaktin, progesteron.

Ytterligare forskningsmetoder kan också förskrivas, beroende på vilka klagomål som råder:

 • Om du lider av mycket svår huvudvärk, tinnitus, yrsel, svimning, suddig syn, krävs en CT- eller MR-skanning för att utesluta organiska hjärtsjukdomar.
 • Med övervägande av neuropsykiska symtom utförs en EEG för att utesluta epileptiskt syndrom.
 • Om ödem är störande, förändras mängden urin per dag, test utförs för att diagnostisera njurarna.
 • I händelse av betydande bröstupptagning bör en ultraljud av mjölkkörtlarna utföras, mammografi.

Kvinnor som lider av PMS undersöks inte bara av en gynekolog utan också av andra specialister: neurologer, psykiatriker, nefologer, endokrinologer, kardiologer, terapeuter.

Hur man förstår - PMS eller graviditet?

Eftersom vissa symtom under graviditeten är mycket lik tecken på PMS, är det viktigt att ta hänsyn till skillnaderna mellan vilka dessa tillstånd kan särskiljas..

Efter att befruktningen inträffat inträffar tillväxten av hormonet progesteron i den kvinnliga kroppen. Som ett resultat kan en kvinna blanda ihop graviditet med PMS när de börjar manifestera: smärta och svullnad i bröstet, kräkningar, illamående, humörsvängningar, smärta i ryggen, irritabilitet.

När man går till ett eller annat tematisk forum kan man ofta se kvinnors resonemang om hur man kan skilja PMS från graviditet för att försena. Naturligtvis, om menstruationen började i rätt tid, tas frågan bort av sig själv. Men även gravida kvinnor har ibland utskrivning på några dagar. När ska det finnas perioder? Det finns skillnader i ansvarsfrihet före menstruation och under graviditet - hos gravida kvinnor är de som regel mer sällsynta. Men ändå, för att verifiera närvaron eller frånvaron av graviditet, är det värt att göra ett test eller genomföra test i honung. institution.

Följande är en jämförelse av de vanligaste tecknen på graviditet och PMS.

SymptomUnder graviditetMed premenstruellt syndrom
BröstsmärtaDet visas under graviditetenFörsvinner med början av menstruation
AptitSmakpreferenser förändras, luktkänsligheten förvärras, vanliga lukt irriterarDu kanske vill ha en söt, salt, känslig för lukt, ökad aptit
RyggvärkOrolig under sista trimesternMöjlig smärta i nedre rygg
fatigabilityManifesterades ungefär en månad efter befruktningen.Möjligt både efter ägglossning och några dagar före menstruation
Smärta i nedre bukenKort, mild smärtaManifesteras individuellt
Känslomässigt tillståndOfta förändras stämningenIrritabilitet, tårfullhet visas
Snabb urineringKanskeNej
toxicosisBörjar utvecklas ungefär 4-5 veckor efter befruktningenKan vara illamående, kräkningar

Eftersom symtomen i dessa tillstånd faktiskt är lika, och i vissa fall graviditet är möjligt under menstruationen (åtminstone har en kvinna ett sådant intryck om utskrivning uppträder), är det viktigt att agera korrekt.

Det är bäst att vänta tills din period börjar. Om en kvinna konstaterar att hon redan har en försening är det nödvändigt att genomföra ett graviditetstest, vilket pålitligt bestämmer graviditeten efter förseningen. De som omedelbart vill se till att det fanns en befruktning kan ta ett blodprov för hCG (graviditetshormon). Ett sådant test redan den tionde dagen efter befruktningen bestämmer graviditeten noggrant.

Det är mest korrekt i en sådan situation att besöka en gynekolog, som hjälper till att ta reda på vad en kvinna faktiskt har - PMS eller graviditet genom undersökning, ultraljud. Ibland uppstår också frågan hur man kan skilja graviditet från klimakteriet - i det här fallet måste du också konsultera en läkare eller göra ett test.

När du ska kontakta en specialist?

Om smärta, irritabilitet, ökad tårfullhet hos kvinnor, vars orsaker är förknippade med PMS, avsevärt minskar livskvaliteten och är mycket uttalade, bör du rådfråga en läkare och genomföra den behandling som föreskrivs av honom. Läkaren kan också ge effektiva rekommendationer om hur man kan lindra vissa obehagliga manifestationer..

Hur behandlas PMS?

Som regel föreskrivs symtomatisk behandling med sådana manifestationer. Hur man behandlar PMS, och om det är värt att förskriva några läkemedel för behandling, bestämmer specialist, med tanke på formen, symtom, förloppet av premenstruellt syndrom. Följande behandlingar kan förskrivas:

 • Med humörsvängningar föreskrivs depression, irritabilitet, psykoterapisessioner, en avslappningsteknik och ett lugnande medel.
 • Om du är orolig för buksmärta, nedre rygg, huvudvärk, rekommenderas att du tar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärta (Nimesulide, Ibuprofen, Ketanovi tabletter, etc.).
 • Läkemedel föreskrivs också för behandling av premenstruellt syndrom - diuretika för att avlägsna överskott av vätska och eliminera ödem.
 • Hormonbehandling föreskrivs om det är otillräcklig cykelns andra fas, efter genomförda funktionella diagnostiska test, styrd av resultaten av de förändringar som har identifierats. Förskriv gestagener - medroxyprogesteronacetat, Duphaston, de måste tas från 16 till 25 dagar av menstruationscykeln.
 • Tranquilizers och antidepressiva förskrivs kvinnor som utvecklar många neuropsykiska symtom före menstruation: aggressivitet, nervositet, panikattacker, sömnlöshet, etc. I sådana fall föreskrivs Rudotel, Amitriptyline, Tazepam, Zoloft, Sertralin, Prozak, Sonapax. Läkemedel bör drickas i den andra fasen av cykeln, två dagar efter symtomen.
 • Om en kris eller kefalgsform diagnostiseras, kan Parlodelvo förskrivas i den andra fasen av månadscykeln. Om prolaktin är förhöjt ska Parlodel tas kontinuerligt.
 • Om en kvinna utvecklar en edematös eller kefalgisk form, förskrivs antiprostaglandinläkemedel (Naprosin, Indometacin) i den andra fasen av cykeln.
 • Eftersom en ökning av serotonin och histamin är möjlig med PMS, kan en specialist förskriva behandling med andra generationens antihistaminer. Du måste ta hänsyn till hur många dagar symtomen börjar och börja ta p-piller 2 dagar före den förväntade utvecklingen av dessa tecken och fortsätta att dricka dem tills den andra dagen av menstruationen.
 • För att aktivera blodcirkulationen, applicera Nootropil, Grandaksin, Aminolon i cirka 3 veckor.
 • När det gäller utveckling av cephalg, kris och neuropsykiska former förskrivs läkemedel som normaliserar neurotransmittermetabolismen i det centrala nervsystemet. Inom 3 till 6 månader måste du ta Diphenin, Peritol.
 • Läkaren kan också förskriva homeopatiska medel Mastodinon, Remens, samt vitamin- och mineralkomplex - till exempel vitaminer för depression för kvinnor.

Hur man lindrar villkoret själv?

Om en kvinna är orolig för PMS (ibland felaktigt kallat "postmenstruellt syndrom"), bör hon använda några rekommendationer för att lindra tillståndet.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel rekommenderas.

Ha en god vila

Du måste sova så mycket tid som kroppen behöver för en god vila. Som regel är det 8-10 timmar. Många kvinnor som skriver om något ämnesforum noterar att det är normaliseringen av sömnen som gjorde det möjligt att minska svårighetsgraden av obehagliga symptom. Med brist på sömn kan ångest, irritabilitet, aggressivitet utvecklas, immunitet förvärras. Små nattvandringar kan hjälpa personer med sömnlöshet..

Aromaterapi

Under förutsättning att kvinnan inte lider av manifestationer av allergier kan du utöva aromaterapi genom att välja en speciell sammansättning av aromatiska oljor. Det rekommenderas att använda olja av lavendel, basilika, salvia, pelargon, ros, enbär, bergamott. Det är värt att börja ta bad med aromatiska oljor två veckor före menstruationen.

Motion

Eventuella rimliga belastningar påverkar kroppen positivt - löpning, dans, yoga, bodyflex, etc. Om du tränar helt och hållet, ökar kroppen innehållet av endorfiner. Och detta gör att du kan övervinna depression och sömnlöshet, minska allvarligheten av fysiska symtom..

Vitaminer och mineraler

För att minska svårighetsgraden av symtomen, två veckor före menstruationen, måste du ta magnesium och vitamin B6. Det rekommenderas också att dricka vitamin E och A. Detta hjälper till att minska svårighetsgraden av ett antal symtom: stark hjärtslag, sömnlöshet, ångest, trötthet, irritabilitet.

Näring

Det är viktigt att införa så många grönsaker och frukter som möjligt, såväl som livsmedel som innehåller kalcium och fiber, i kosten. Det är värt att minska mängden kaffe, cola, konsumerad choklad, eftersom koffein provoserar ångest och humörsvängningar. Det är viktigt att minska mängden fett i kosten..

Det rekommenderas inte att äta nötkött, som kan innehålla konstgjorda östrogener. Du bör dricka örtteer, citron- och morotjuicer. Det är bättre att utesluta eller begränsa alkohol, eftersom under dess påverkan reserver av mineraler och vitaminer tappas, och levern använder hormoner sämre.

Ofta är kvinnor intresserade av varför du vill ha salt före menstruationen. Faktum är att svängningar i aptit är normala under PMS, och ibland behöver du bara "uppfylla kraven" i kroppen för att må bättre.

Avslappning

Du måste försöka undvika stressiga situationer, inte att överarbeta och tänka positivt. För att göra detta rekommenderas det att öva yoga, meditation..

Vanligt kön

Sex har också en gynnsam effekt på hälsotillståndet - det hjälper till att sova bättre, övervinna stress, hantera dåliga känslor, stärka immuniteten och öka innehållet i endorfiner. Under perioden före menstruationen ökar en kvinna ofta libido, vilket bidrar till ett aktivt sexliv.

Medicinska örter

Med hjälp av örtte kan du lindra tillståndet betydligt med PMS. Det viktigaste är att välja rätt örter. Te kan tillverkas av johannesört, primros och andra örter som läkaren kommer att rekommendera.

rön

Således är premenstruellt syndrom ett allvarligt tillstånd som ibland blir en barriär för en kvinna att ha ett fullt liv och arbetsförmåga. Enligt studier manifesteras de vanligaste symtomen på PMS hos invånare i stora städer och kvinnor som bedriver psykiskt arbete..

Men med hjälp av specialister, såväl som att öva ordentlig näring, regelbunden motion, ta vitaminer och mineraler, kan detta tillstånd lindras betydligt.

Utbildning: examen från Rivne State Basic Medical College med examen i farmaci. Hon tog examen från Vinnitsa State Medical University. M. Pirogov och en praktik baserad på den.

Arbetslivserfarenhet: Från 2003 till 2013 - arbetat som apotekare och chef för en apotekskiosk. Hon fick brev och distinktioner för många års samvetsgrannhet. Artiklar om medicinska ämnen publicerades i lokala publikationer (tidningar) och på olika internetportaler.

kommentarer

När kritiska dagar börjar förvärras inte bara min hälsa utan även mitt humör. Dåsighet faller under dagen, och en natts sömn är rastlös och känslig. Varje morgon börjar med ett skrik, utan anledning bryter jag ner hos min dotter och make, under dagen lämnar jag inte en känsla av ångest. Jag är rastlös i hjärtat, jag ringer dem oändligt, jag sliter min dotter från skolan och min man från jobbet. På kvällen grälar vi. Jag gråter, min dotter också, och min man flyttar bort, sitter med en tablett och är tyst. Lugnande, både receptbelagda och utan, gav inte det resultat som jag skulle vilja. Likgiltighet har kommit, övergett alla hushållssysslor, jag kan inte koncentrera mig på arbete och det kräver särskild uppmärksamhet och koncentration. Mannen antyder att det helt enkelt är omöjligt att leva så här. Jag gick till forumet för att chatta med människor som jag. Jag har inte läst en positiv recension från Grandaxin från en, det här läkemedlet är okänt för mig. Flickorna som stötte på honom skrev till mig att han inte var till försäljning, bara på recept. Jag gillar inte att besöka sjukhuset, men det finns ingen väg ut. Köer, sjuka... det är inte för mig. Hittade tid, besökte gynekologen. Det finns inga hälsoproblem, men inte allt är okej med nerver. Hon berättade för honom om att besöka forumet och frågade om jag hade några kontraindikationer för antagande, lyckligtvis, nej. Jag lämnade kontoret med hopp om att det skulle hjälpa. Jag drack det första pillret och vänta, men jag behöver inte vänta. Det handlade på något sätt mjukt, vilket jag inte märkte. Min man märkte att mitt humör förbättrades på en timme, irritation och obegriplig ångest avtog. Jag slutade irritera min släkting med orsakslösa samtal.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Oregelbundna perioder hos en ammande mor: normal eller inte?

Återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen sker gradvis. Därför är oregelbundna perioder med amning ett normalt alternativ. Brottet i cykeln är förknippat med en förändring av hormonbalansen mot bakgrund av förändringar som inträffar med kroppen....

Månadsvis efter förlossningen

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet....

Förberedelser för behandling av endometrios

Det finns många läkemedel i världen för behandling av endometrios och det är ibland svårt att bestämma vilka läkemedel som är mer lämpade för dig. I det här avsnittet kan du: titta på en video om ämnet för läkemedlet, läsa recensioner av läkare, se bruksanvisningen för läkemedlet, ta reda på kostnaden....