Tidig abort: metoder och konsekvenser

Intim

Abort är ett ganska allvarligt ingripande i kroppen av det klara könet. Medicinska indikationer konfronterar ibland en kvinna med ett svårt val, även om beslutet alltid är hennes. Och om abort i de tidiga stadierna är oundvikligt, kommer det inte att skada att veta hur detta förfarande genomförs och vilka konsekvenser det kan ha..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/abort_11_13080154.jpg "alt =" medicinsk abort "bredd =" 660 " höjd = "439" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/abort_11_13080154.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/abort_11_13080154-300x200.jpg 300w "storlekar =" (maxbredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Bevisavbrott - etisk fråga

Tidig graviditetsavbrott tar upp till 28 veckor. I detta fall kan aborter vara spontana och konstgjorda. Den sista metoden indikeras av läkare för att upprätthålla hälsan och ibland en kvinnas liv.

Det finns ett antal orsaker, beroende på att läkaren kan rekommendera patienten att stoppa graviditeten genom artificiell abort:

 • i händelse av fara för moderns liv och hälsa;
 • när fostret påverkas av utvecklingsfel som är oförenlig med livet, eller när deras närvaro åtföljs av svårt funktionshinder hos barnet;
 • vid avlägsnande av en frusen graviditet;
 • med selektiv avslutning av ett eller flera embryon under flera graviditeter.

Dessa är de främsta skälen för att förskriva ett tidigt avslutande av en önskad graviditet, verkligen meningsfullt.

Förekomsten av infektioner, kroniska sjukdomar, en ny graviditet efter missfall kan inte i något fall bli en avgörande faktor om man ska rädda eller inte! Varje väntande mamma bör veta att hon fattar det slutliga beslutet. Läkaren kan bara försiktigt rekommendera och argumentera för sitt beslut, men han har inte rätt att tvinga en abort!

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/abort1.jpg "alt =" abort enligt indikationer "bredd =" 660 " höjd = "408" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/abort1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/abort1-300x185.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Enligt indikationer utförs abort enligt flera metoder:

 • vakuumsugning - görs i upp till 5 veckor;
 • användning av läkemedel - upp till 6 veckor;
 • curettage-rengöring av livmodern;
 • arbetsstimulering + rengöring - i de senare stadierna.

Viktig! Önskan att behålla anonymitet bör inte dölja sunt förnuft. Gynekologkonsultation - ett obligatoriskt förfarande innan du tar några läkemedel.

Medicinsk abort

Hur avbryter jag en tidig graviditet med läkemedelsmetoden? Det finns ett antal läkemedel för detta ändamål. De flesta av dem kan användas hemma utan medicinsk övervakning..

Uppmärksamhet! Följande information är endast för informationssyften. Förskriv inte mediciner själv för att avsluta en oönskad graviditet! Detta kan äventyra hälsa och liv.!

Stimulera avslag på ett befruktat ägg under de första veckorna av graviditeten. För att uppnå resultatet måste du ta 3 tabletter samtidigt. Läkemedlet är starkt, därför kan två blödningar, yrsel och intensiv smärta i nedre del av buken inledas inom två timmar efter det. Därför är det bra om någon då är nära.

2 veckor efter att du tagit läkemedlet kan du göra ett kontrolltest eller ultraljud. I frånvaro av ett resultat krävs en mer radikal metod, såsom vakuumpumpning eller borstning..

Det finns också andra läkemedel baserade på Mefipristone:

Viktig! Trots bruksanvisningen, som är klar med varje läkemedel, och uppgifterna i det, vid vilken tidpunkt det är möjligt att förhindra befruktningsprocessen eller avsluta graviditeten som redan har börjat med läkemedel, ska bara en läkare ge.

Vakuumsugning

Om det under det medicinska avbrottet inte var möjligt att uppnå önskad effekt föreskriver gynekologen en annan metod. Vakuumsugning är en miniabort i upp till 9 veckor. En kontraindikation för denna metod är:

 • mer än 9 veckor;
 • missbildningar av livmodern;
 • komplicerade sjukdomar i livmodern, åtföljda av akuta eller kroniska stadier av kursen;
 • infektionssjukdomar;
 • ektopisk graviditet;
 • myom;
 • komplexa patologier av vilken etiologi som helst.

Vakuumuttag utförs med specialutrustning. Vakuumutsugningstekniken är som följer: ett aspirationsrör anslutet till en elektrisk aspirator sätts in i slidan.

Efter det, genom roterande rörelser, rensar läkaren livmoderkaviteten från fostrets ägg eller, i fallet med en maskinprocedur, utför en biomaterialprovning. Hela proceduren tar upp till 30 minuter, beroende på vilken metod som valts..

Patienten är för närvarande under påverkan av intravenös anestesi.

Är det möjligt att ha en abort hemma?

Vi rekommenderar inte tidiga avbrott hemma. För detta används läkemedelsbehandling i form av tabletter. Det är också möjligt att utföra förfarandet med hjälp av avkok som framställts på basis av örter med hög toxicitet..

Dessa växter inkluderar:

 • vattenkrasse;
 • fält kryddnejlika
 • vanligt malör;
 • marsh rosmarin.

Uppmärksamhet! Dessa växter klassificeras som mycket giftiga, så när de inte ska användas hemma.

Möjliga konsekvenser och komplikationer

Oavsett vilken metod som valts kan den här proceduren påverka patientens hälsa negativt.

Möjliga komplikationer inkluderar:

 • perforering av livmoderhalsen och livmoderkroppen;
 • ofullständig strävan efter borttagande av ett befruktat ägg;
 • utveckling av inflammatoriska processer och vidhäftningar;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • trombos;
 • mentala störningar;
 • sekundär infertilitet.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/2218_na-kakom-sroke-delayut-abort.jpg "alt =" konsekvenser abort "bredd =" 660 "höjd =" 471 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/2218_na-kakom-sroke-delayut-abort.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/2218_na-kakom-sroke-delayut-abort-300x214.jpg 300w "storlekar =" (maxbredd: 660px) 100vw, 660px "/ >

Tidig abort kan utföras i enlighet med patientens personliga vilja eller om det finns medicinska indikationer. I det här fallet är det slutliga beslutet kvinnan själv. Läkaren har ingen rätt att utöva sin åsikt eller utöva psykologiskt tryck i händelse av ett svårt beslut.

Det finns ett antal sätt som abort genomförs: medicinering, rengöring, mini-abort med specialutrustning, alternativa metoder. En kvinna kan själv bestämma vilken metod som är rätt för henne.

Har du eller dina vänner någonsin stött på en liknande situation? Vilket beslut fattades och vilken metod för avslutning av graviditeten valdes?

Hur man avslutar en graviditet

Tidig abort: möjliga sätt

Är det möjligt att avsluta en tidig graviditet med piller hemma, hur man ska agera? Det beror på termen. I vissa fall kan du göra det utan medicinering alls, om sannolikheten för befruktningen är låg.

Nödprevention

Avbrott av graviditet i de tidiga stadierna, när spermierna ännu inte har haft tid att befrukta ägget, är i själva verket helt enkelt förebyggandet av denna händelse. Hjälper till detta akuta preventivmedel. Tabletter som innehåller den kemiska levonorgestrel undertrycker ägglossningen. Därför är de särskilt effektiva om de tas före ägglossningen. Men även om sexuellt samlag var under ägglossningen, och även om befruktningen av ägget inträffade, kan verktyget hjälpa, eftersom det gör endometriet olämpligt för implantation.
Det är värdelöst att ta läkemedlet om implantering av ett ägg i endometriet redan har inträffat. Om mer än 72 timmar efter samlag har gått.

Det är tillrådligt att ta läkemedlet endast i yttersta fall. Inte som ett vanligt preventivmedel att använda, eftersom det innehåller en stor mängd hormon. För en menstruationscykel kan endast användas en gång. Annars kommer acykliska livmodersblödningar antagligen att börja, vilket kan vara allvarligt. Läkare rekommenderar om läkemedlet redan har tagits, men efter några dagar fanns det ett annat oskyddat samlag, med 2-5 dagar kvar innan menstruationens början, vänta bara på de kritiska dagarna. När allt kommer omkring kan du bli gravid bara i mitten av menstruationscykeln, när ägglossning inträffar.

En annan typ av preventivmedel - ett sätt att avbryta graviditeten i ett mycket tidigt skede, innehåller den aktiva substansen mifepriston. Det stoppar ägglossningsprocessen, påverkar negativt endometriet och förhindrar införandet av ett befruktat ägg i det (viktigt om läkemedlet inte tas omedelbart efter samlag). Det är bäst att ta mifepriston i en volym på 10 mg så snart som möjligt, men senast 72 timmar efter samlag.

Intrauterin enhet (IUD)

Om en kvinna redan har fött, är frisk, har en permanent partner och vill hitta ett pålitligt skyddsmedel mot en oönskad graviditet, kan en intrauterin enhet installeras inom fem dagar efter oskyddat samlag. Naturligtvis, om det inte finns några kontraindikationer för detta. Till exempel rekommenderas inte IUD att placeras med ett stort livmodermyom, en tendens till livmodersblödning.

Meningen med denna åtgärd är att även om ägget befruktas, kommer det inte att kunna fästas vid livmodern, kommer spiralen att störa det. Det är, i framtiden kommer det inte att behöva ta "piller för missfall", fosterägget kommer inte att kunna utvecklas på grund av denna mekaniska barriär. Och det intrauterina systemet tas på i 5-7 år. Gynekologen kan ta bort det när som helst, det är inte nödvändigt att vänta tills utgångsdatumet för detta preventivmedel löper ut.

Om försenad menstruation

Detta innebär att fosterägget redan utvecklas i livmodern eller i bilagorna om graviditeten är ektopisk. I det här fallet hjälper inte nödprevention. Kvinnor söker information om hur man avslutar en graviditet hemma med folkläkemedel. De dricker abortiva örter, tar ett varmt bad, arbetar hårt fysiskt, springer runt, pumpar pressen. Men allt detta leder sällan till framgång. Blödning, om det börjar, inträffar ofta missfall ofullständigt, och en svår inflammatorisk process i livmodern utvecklas. Och vid ektopisk graviditet kan sådana åtgärder i allmänhet vara dödliga..

Så om förseningen av menstruationen började visade testet två remsor - du måste konsultera en gynekolog. När graviditet är oönskat är valet:

 • göra vakuumsugning eller curettage av livmodern (om det redan finns mer än tre veckors försening);
 • ha en medicinsk abort om det inte finns några ekonomiska svårigheter (proceduren är dyr) och förseningen är inte mer än två veckor.

Hur man avslutar en tidig graviditet

Allt om typer av abort och preventivmetoder

Tidig graviditetsavbrott

En kvinna fattar beslut om att avbryta graviditeten i de tidiga stadierna av olika skäl. Och oavsett dem behöver hon ett kompetent, kvalificerat förfarande och naturligtvis vid efterföljande rehabilitering. Även akut medicinsk abort under de första 3-4 veckorna efter befruktningen kan leda till obehagliga konsekvenser om du inte följer läkarens rekommendationer.

Vilken abort anses tidigt

Konstgjord abort i de tidiga stadierna är ett förfarande i första trimestern, inte senare än 12 veckor. Från 13 veckor kommer abort att övervägas sent. Det är viktigt att komma ihåg att läkemedelsavbrott i graviditeten är möjligt endast upp till 9 veckor.

Möjliga indikationer för abort

En kvinna kan ha en abort av egen fri vilja, oavsett bevis. Läkarna rekommenderar starkt att proceduren utförs i följande situationer:

 • misslyckad missfall - operationen indikeras utan misslyckande;
 • allvarliga sjukdomar som inte tillåter fostret att föds, inklusive: HIV, hjärtsvikt, hypertoni, maligna tumörer, syfilis, tuberkulos, sepsis och andra tillstånd som kräver långvarig antibiotikabehandling;
 • senaste kurser i strålning eller kemoterapi;
 • allvarlig epilepsi och andra neurologiska störningar;
 • hjärta-, njure- eller leversvikt;
 • medfödda sjukdomar förknippade med metaboliska störningar;
 • tidig upptäckt av fosterutvecklingspatologier.

Men fysiska indikatorer är inte de enda. Abort är nödvändigt om kvinnan sitter i fängelse. Abort rekommenderas också vid berövande av föräldrarnas rättigheter. Om en kvinna plötsligt förlorade sin man eller blev funktionshindrad, kan abort också betraktas som ett rimligt val..

När en abort kan vägras

Det finns vissa begränsningar för förfarandet:

 • könsinflammation - kolpit, endometrit, salpingo-oprit;
 • purulenta sjukdomar i kroppen, inklusive kronisk tonsillit;
 • ARVI, ARI;
 • ektopisk graviditet eller misstänksamhet för den;
 • mindre än 6 månader har gått sedan den senaste aborten.

Begränsningar är förknippade med de allvarliga konsekvenserna av en intervention, inklusive medicinering.

Vakuumsug (Mini Abort)

Denna abortoperation används tidigt. Metoden är att läkaren använder en speciell apparat för att rengöra livmodern. Under påverkan av vakuum bryter det bifogade fosterägget och utsöndras från kroppen. Förfarandet rekommenderas för perioder på 4 till 12 veckor. Senare - osäker, tidigare - ägget är för litet för utmattning.

Under proceduren sätter läkaren in ett tunt rör anslutet till pumpen i livmoderhålet. Ibland genomgår patienter generell anestesi, men behandlas ofta med lokalbedövning. Bland fördelarna med vakuumsugning är:

 • proceduren varar i 10 minuter, sällan längre än 20-25 minuter;
 • en garanti för en fullständig abort, en andra procedur krävs inte;
 • minimal trauma jämfört med instrumentella metoder.

Emellertid har denna metod för abort sina nackdelar. Så det finns en risk för livmoderskada, vissa kvinnor har svårt att ha abort ur psykologisk synvinkel.

Metodik

För att aborten ska bli framgångsrik och kvinnan inte får farliga konsekvenser måste proceduren följas oklanderligt:

 1. 2 dagar före aborten tar en kvinna Mifepristone enligt föreskrift av en läkare, detta är nödvändigt för att mjuka livmoderhalsen.
 2. 2 timmar före proceduren ges ett antibiotikum för att skydda mot infektion.
 3. Sedan sitter patienten på en gynekologisk stol och läkaren behandlar slidan och halsen med ett antiseptiskt medel.
 4. De injicerar lokalbedövning och påbörjar proceduren.
 5. I vissa fall krävs ytterligare beredning - utbyggnad av livmoderhalskanalen.
 6. En plastkanyl förs in i livmodern, ansluten till en injektionsspruta..
 7. Pumpen slås på, läkaren rengör livmoderhålan väl, sedan tas instrumentet bort.

Under ytterligare 2-3 timmar kvarstår kvinnan på sjukhuset, varefter hon kan åka hem. Det är viktigt att vävnaden som erhålls från livmodern skickas för en grundlig undersökning för att bekräfta en fullständig abort..

Kirurgisk abort (curettage)

Detta är en vanlig men ganska traumatisk metod för abort. Tilldela i upp till 12 veckor, och operationen utförs endast under generell anestesi eftersom den ger smärta. Under processen expanderar läkaren livmoderhalsen och, med hjälp av en curett, curettes livmoderhålan.

Viktig! Kirurgisk abort varar bara 15-20 minuter, varefter patienten måste stanna på sjukhuset i ytterligare 2-4 timmar för att förhindra eventuella komplikationer.

Efter operationen kan följande komplikationer utvecklas:

 • skada på endometrialskiktet;
 • nackskada;
 • omfattande blödning;
 • utveckling av inflammation;
 • ett omfattande sår av vävnaderna i livmoderkaviteten med en slarvig procedur;
 • efterföljande infertilitet.

Läkare föredrar att inte använda denna procedur om det är möjligt att få en medicinsk eller vakuumabort..

Farmaceutisk abort

Medicinsk abort innebär användning av specialläkemedel, men skiljer sig åt i vissa specifika funktioner. Till skillnad från andra förfaranden är det mindre traumatiskt för livmodern, men det kan finnas begränsningar för användningen av läkemedel. Till skillnad från andra metoder utförs medicinsk abort endast i upp till 7 veckor.

Om du utför proceduren senare kan en delvis abort utvecklas med behov av efterföljande curettage. Förfarandet är mycket enkelt - en kvinna tar läkemedlet i form av ett piller eller så får hon en injektion. Under en tid kvarstår hon under övervakning av läkare. Bevis på en abort kommer att vara en lätt blödning.

Medicinsk abort har många fördelar:

 • korrekt valt läkemedel och efterlevnad av tidsfristerna ger en effektivitet på upp till 98%;
 • allvarliga biverkningar förknippade med anestesi och ingripande saknas;
 • infektion är utesluten;
 • psykologiskt medicinskt förfarande är mycket lättare att tolerera;
 • reproduktiv säkerhet.

Det är emellertid omöjligt att missbruka en sådan teknik, eftersom den har sina nackdelar. Förfarandet har många kontraindikationer, inklusive problem med njurar och lever, anemi, behandling med glukokortikosteroider. Uterin fibroids anses också vara en kontraindikation för proceduren, liksom blodsjukdomar. Diabetes är en annan begränsning till medicinsk abort.

Vilka läkemedel som används för proceduren

Läkare använder följande sätt för att avsluta en graviditet:

 • "Mifepriston" och prostaglandiner administreras vaginalt, först det första läkemedlet och efter 24 timmar - det andra (illamående, matsmältningsproblem, blödning kan förekomma);
 • "Methotroxat" - en intramuskulär injektion och efter 5 dagar administreras prostaglandin vaginalt. Schemat är mycket effektivt, men en fullständig abort kan bara ske efter några veckor.
 • "Misoprostol" - föreskrivs som huvudläkemedlet eller kombinerat med "Methotrexat". Detta är det säkraste läkemedlet för hälsa, men det finns fall av ofullständig abort;
 • Mifegin är ett fransktillverkat läkemedel som ges till patienter i upp till 6 veckor. Det har en mycket hög effektivitet;
 • "Mifeprex" - används under de första 42 dagarna efter förseningen;
 • "Pencrofton" - ett tablettpreparat som innehåller ämnet mifepriston, som används för akut abort.

Efter en medicinsk abort inom 3-4 timmar uppträder måttliga smärta i nedre del av buken, såväl som vaginal urladdning. Under en vecka eller två kvarstår spotting. 14 dagar efter det andra konsultationen bör flickan testas och genomgå en ultraljudsskanning för att bekräfta aborten. Om det har inträffat delvis föreskrivs vakuumsugning..

Möjliga komplikationer av tidig abort

I de flesta fall är proceduren snabb och nästan smärtfri, med undantag för operation. Inom några veckor efter proceduren störs menstruationscykeln. Vid kirurgi kvarstår risken för infertilitet. Många flickor är psykiskt svåra att tolerera proceduren, vilket kan leda till depression och neuros, men detta händer inte alltför ofta.

Viktig! För att förhindra farliga komplikationer måste en kvinna strikt följa läkarens rekommendationer under rehabiliteringsperioden.

Återställningstid efter operationen är minst 4 veckor, under vilka:

 • en kvinna ska inte ha sex - det kan leda till infektioner och inflammation;
 • det är viktigt att övervaka ditt eget välbefinnande, om trycket sjunker eller stiger, temperaturen stiger, måste du konsultera en gynekolog;
 • inom två veckor kan du inte spela sport - detta kan provocera inflammation;
 • i 3-4 veckor kan du ta en dusch, bad, pool och badtunna är förbjudna;
 • du tål inte om du vill gå på toaletten, det kan också leda till inflammation i bäckenorganen.

Dessutom måste flickan hålla sig till korrekt näring, ett komplett förbud mot rökning och alkohol införs.

Abort i de tidiga stadierna kräver en ansvarsfull attityd hos kvinnan, eftersom även medicinsk abort är en ganska svår ingripande i kroppen. Om du strikt följer läkarnas vittnesmål är proceduren i de flesta fall framgångsrik. Men risken för komplikationer kvarstår, särskilt med kirurgisk abort.

Sätt att avsluta en tidig graviditet. Metoder för tidig abort

Metoder och metoder för abort

Metoder för abort av graviditet

Abortmetoder varierar i säkerhet, har vissa funktioner, kontraindikationer, men alla är potentiellt farliga för kvinnors reproduktionssystem. Överväga befintliga metoder för abort inom 3-4 veckor och senare.

Använda piller

Många kvinnor tror att de hänvisar till de hormonella pillerna som tas för preventivmedel, regelbundet eller för akut. Till exempel finns det en uppfattning om att det mest kända sättet för nödfallsmedel, "Postinor", kommer att fungera, även om det tas när det redan är gravid. Detta är inte så, medicinsk abort i de tidiga stadierna utförs med hjälp av ett annat läkemedel - antiprogesteron, och det är omöjligt att köpa det i den dos som krävs för en abort.

Ett annat kännetecken för denna typ av abort är strikt efterlevnad av villkoren för dess uppförande. Du måste ha tid att göra ett avbrott upp till 6 veckor, det vill säga två veckors försenad menstruation. Om du utövar en mer långvarig medicineringsmetod för abort kan konsekvenserna vara negativa. Naturligtvis kan komplikationer uppstå om tidsfristerna respekteras fullt ut, men risken är mycket lägre. Konsekvenserna inkluderar allvarlig blödning provocerad av resterna av membranen i livmodern. Om detta händer, är en vakuumsugning eller kirurgisk abort nödvändig. Denna komplikation förekommer hos högst fem av 100 kvinnor som utför abort med ett läkemedel. Resten har en fullständig missfall. Men biverkningar observeras, för någon mer uttalad och för någon mindre. Detta är en ökning av blodtryck, illamående, kräkningar, hög kroppstemperatur, svaghet.

Hur allt går. Efter en liten undersökning, inklusive ett obligatoriskt ultraljud av livmodern och äggstockarna, undertecknar kvinnan ett samtycke till proceduren och bekräftar att hon förstår vilka komplikationer som kan vara. Det bör komma ihåg att det efter det första piller som tagits kommer att vara omöjligt att lämna barnet. Även om ägget fortsätter att utvecklas och läkemedlen inte fungerar eller inte fungerar helt.

Läkaren kommer först att ge ut flera tabletter av antiprogesteron, totalt 200 mg. Deras kvinna tar i närvaro av sin läkare. Han stannar kvar i kliniken ett par timmar och går sedan hem. Vanligtvis inträffar inte ett missfall omedelbart efter att ha tagit antiprogesteron, hälsan förvärras inte, även om läkemedlet i sig börjar agera aktivt. Det binder till progesteronreceptorer, blockerar produktionen av hormonet. Detta leder till början av lossning av fosterägget och beredskapen av myometrium för sammandragningar.

Efter 36-48 timmar tar kvinnan på kliniken eller hemma (om läkaren gav henne läkemedel till sitt hus) det andra läkemedlet - prostaglandin. Och efter det inträffar utvisningen av fosterägget, åtföljt av de ovannämnda obehagliga symptomen. Efter ett missfall fortsätter blödningen i flera dagar, men hälsan är mycket bättre.

Efter 7-10 dagar utförs en kontroll-ultraljud för att säkerställa att fosterägget och dess membran har lämnat livmodern.

Fördelarna med denna typ av abort är frånvaron av kirurgiskt ingrepp i livmodern. På grund av iakttagandet av perioden fram till vilken vecka, läkemedelsmetoden för att avbryta graviditeten är tillåtet, den nära relationen mellan modern och barnet har inte tid att etablera sig, och hormonella störningar är inte heller för uttalade. Nästan omedelbart efter en abort kan en ny graviditet uppstå. Menstruationscykeln återställs efter 28-30 dagar, vanligtvis utan dröjsmål.

Vakuumsug

Denna abortteknologi anses vara relativt säker, nästan i nivå med medicinsk. Endast misslyckanden i form av en ofullständig abort med henne inträffar mindre. Ett annat plus är i en något större tillåten maximal avbrottstid. Detta är sju obstetriska veckor eller 3 veckor från början av försenad menstruation. I vissa fall, vanligtvis med en frusen graviditet, kan proceduren utföras under längre perioder..

Dess fördel är avsaknaden av behovet av att utöka livmoderhalskanalen med instrument och att rengöra livmoderhåligheten med en curett. Följaktligen finns det en liten risk för inflammatoriska komplikationer..

Hur allt går. I en klinik för födelse eller på ett sjukhus ges en kvinna lokalbedövning. En tunn engångskateter är fäst vid livmodern genom livmoderhalskanalen, fäst vid en speciell anordning med kapacitet. Efter att det har inkluderats i denna kapacitet sugs det fosterägget, dess membran och endometrium. Hela proceduren tar cirka fem minuter. Om smärtsamma kramper i livmodern uppstår - hjälper intramuskulär administrering av en kramplösande medel.

Avbrott av graviditet genom vakuumsugning kan ha negativa och mycket allvarliga konsekvenser, men sällan. Detta är perforeringen av livmodern, som kan uppstå när man mäter sin längd med en sond. Och en annan komplikation är dödlig, till följd av ett medicinskt fel - pneumoembolism. Detta är när inte negativt tryck skapas i livmoderhålan utan positivt. Det vill säga luft kommer in i den, som omedelbart kommer in i blodomloppet. Nästan alla de senaste vakuumsugarna har luftskydd.

Kirurgisk abort

De flesta aborter i Ryssland utförs tyvärr med den instrumentella metoden. Oftare på grund av dålig utrustning hos förlossningskliniker och sjukhus, kvinnors dåliga ekonomiska förmåga samt sena besök hos läkaren.

Instrumentell abort utförs om graviditetsåldern överstiger 7 veckor och upp till 12 veckor. I sin klassiska version, läkaren, efter införandet av ett bedövningsmedel, oftare är det nu allmänt anestesi, med hjälp av specialverktyg - metallrör, dilatatorer med olika diametrar, öppnar livmoderhalsen. Efter det, med hjälp av en akut curett, skrapas hela endometriet tillsammans med fosterägget. Hela förfarandet utförs utan användning av ultraljud, det vill säga bara vid beröring. Därför inklusive kirurgisk abort och komplikationer så ofta.

Vid mekanisk expansion skadas livmoderhalsen. Under nästa graviditet kan dessa skador leda till dess för tidiga avslöjande, isthmic-cervical insufficiens. Det är bättre om livmoderhalsen öppnas före abort med vaginala eller orala läkemedelsformer.

De allvarliga konsekvenserna av förfarandet inkluderar perforering av livmoderväggen. Men lyckligtvis händer detta sällan, och främst bara under långa perioder. Oftare hos kvinnor finns det svår uterinblödning - du måste ta hemostatiska medel. Hematometer - ansamling i livmodern i blod på grund av dålig sammandragning av myometrium eller livmoderhalsspasm.
Om en del av fostret eller dess membran förblir i livmodern, kommer en placentapolyp att dyka upp. Och du måste göra en andra rengöring av livmodern.
På grund av trauma i livmoderhålan uppstår intrauterin syneki. Deras symptom är små och smärtsamma menstruationer, infertilitet. Spikar dissekeras kirurgiskt med hysteroskopi.
Om proceduren utfördes i strid med sterilitetsvillkoren eller om kvinnan inte tog antibiotika efter aborten, kan endometrit uppstå. Och i avsaknad av dess behandling kan vidhäftningar förekomma i äggledarna, kronisk inflammation i äggstockarna. Vad i framtiden kommer att leda till infertilitet och ektopisk graviditet.

Ett annat problem kan uppstå med Rh-konflikt, om Rh-faktorn är negativ hos modern och positiv hos fostret. Om graviditeten avslutas under en period av cirka 10 veckor, ges kvinnan anti-Rhesus immunoglobulin inom 72 timmar efter ingreppet för att undvika komplikationer med efterföljande graviditet.

Hemgjorda, icke-medicinska metoder för abort

Kvinnor fortsätter att fråga om alternativa aborter, trots att moderna aborter redan har blivit praktiskt säkra och inte smärtsamma om god anestesi används. Åtminstone i jämförelse med kriminella aborter. Kvinnor vill helt enkelt inte träffa läkare. Men även om de lyckas provocera missfall är många inte nöjda. Sannolikheten för fullständig tömning av livmodern finns bara i de mycket tidiga utvecklingsstadierna av ägg, under de första dagarna av menstruationsförseningen. Och då kan du inte göra utan den klassiska "rengöring" på sjukhuset.

Om hemmetoder för abort används av folkrättsmedel med två eller flera veckors försening, finns det en stor procentuell sannolikhet för att det kommer att bli komplikationer.

Som abortmedel används örter vanligtvis: tansy, oregano, etc. liksom fysisk aktivitet, aktiv sexuell aktivitet och att ta ett varmt bad.

Metoder för tidig abort

Alla möjligheter att rädda barnet bör vägas noga innan man beslutar om en abort. Det är emellertid inte värt att försena, ju tidigare förfarandena har utförts, säger läkarna att det kommer att få färre konsekvenser för den kvinnliga kroppen.

Under de första timmarna efter samlag

På apotek presenteras en grupp läkemedel för nödsabort. Tabletter ska tas omedelbart efter oskyddat samlag, under de första 1-3 dagarna. Naturligtvis diagnostiseras inga test för graviditet under flera timmar. Läkemedel är utformade för att mer sannolikt förhindra befruktningen av ägget och dess implantering. Bland dessa läkemedel är följande mest populära:

 • Postinor, Escapel. En förpackning med två tabletter innehåller en stor dos av hormonet levonorgestrel, som verkar på äggstockarna, och som också provoserar endometrial frigöring och kraftig blödning. Ägget kan inte gå med i livmodern och lämnar det.
 • Ginepriston. Läkemedlet stör inte befruktningen av ägget, men hämmar produktionen av hormonet progesteron. Utan det är embryoutveckling omöjlig och en abort sker.

Uppmärksamhet! Avbrottets effektivitet beror på p-pillernas varaktighet. I genomsnitt är det cirka 85%. Efter antagningen är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog och att motbevisa det faktum att graviditeten fortsätter. Även om flickan är fri att köpa dessa läkemedel kan de inte användas mer än två gånger om året. Efter den första dosen kan menstruationscykeln brytas i 3-4 månader.

Förberedelse för abort

Tänker på hur man avslutar en oönskad graviditet i ett tidigt skede, en kvinna har ett ganska stort urval. Men varje typ av abort innehåller kontraindikationer, så först måste du genomgå en fullständig undersökning. Så snart det blev känt om en oönskad graviditet bör du omedelbart kontakta en gynekolog. Han undersöker, tar utstryk och gör en ultraljudsundersökning. Ytterligare laboratorietester tilldelas:

 • blodtypsanalys, Rh-faktor, koagulerbarhet;
 • blodprov för HIV, syfilis, hepatit;
 • allmän urinanalys.

Om gynekologen lutar till kirurgisk abort med allmän narkos krävs ytterligare undersökningar:

När alla undersökningar är avslutade bestämmer läkaren hur graviditeten ska avslutas i de tidiga stadierna och fastställer datum för patientens besök. Den dagen hade hon bättre att avbryta allt företag. Vanligtvis behöver kliniken bara spendera några timmar, men i händelse av oväntad försämring är det bättre att inte planera allvarliga händelser. Ja, och det totala välbefinnandet efter abort leder inte till allvarlig stress.

Uppmärksamhet! Innan en abort är det viktigt att utesluta en ektopisk graviditet. Med henne är varje typ av abort opraktisk, en mer komplex abdominal operation utförs.

Tidiga abortpiller

Det finns inget lättare sätt att avsluta en tidig graviditet med hjälp av piller. Naturligtvis, och det är inte helt ofarligt, men konsekvenserna för kroppen är mycket mindre än med kirurgiskt ingripande. Effekten av medicinsk abort under de första 7 veckorna av graviditeten är ganska hög. Men enligt läkare, hos kvinnor äldre än 35 år, slutar en farmabort ofta med en pågående graviditet.

Det finns ett antal kontraindikationer för medicinsk avslutning av graviditeten:

 • inflammatoriska processer i kroppen;
 • koagulerbarhet med låg blod;
 • uterus fibroids och andra typer av tumörer.

Preliminära undersökningar syftar till att identifiera dem. Om inga hälsoproblem upptäcks kommer patienten till läkaren. Han ger henne några piller (Mifegin, Mifepristone). Dessa läkemedel minskar nivån av "graviditetshormon" (progesteron), vilket leder till frysning av foster. Mottagningen sker nödvändigtvis i närvaro av en gynekolog. De närmaste timmarna måste också övervakas av läkare. De måste se till att läkemedlet tas upp utan konsekvenser..

På den tredje dagen måste du återigen besöka en gynekolog och ta ett läkemedel från prostaglandingruppen (Mirolyut, Misoprostol). De mjuknar livmoderhalsen och livmoderhalsslemet och orsakar också muskelsammandragning. Efter några minuter börjar livmodern aktivt frigöras från innehållet. Processen åtföljs av riklig urladdning och smärta. De första timmarna övervakar läkaren patientens tillstånd och släpper sedan hem. Innan hon lämnar får hon strikta rekommendationer om hälsan försämras..

Vakuumabort

Avbrott av graviditet med vakuumsugning är en mild kirurgisk ingripande och utförs på ett sjukhus. Denna metod används under graviditet i 6-8 veckor. Hela förfarandet görs vid ett besök. Aborten i sig varar flera minuter, och i kliniken tillbringar patienten 2-5 timmar. Vakuumsugning utförs under lokal eller generell anestesi, så att kvinnor inte upplever smärta.

Ett rör med liten diameter sätts in i livmodern, genom vilket fosterägget absorberas. Cervikalkanalen utvidgas något, så risken för skador är låg. Det är också viktigt att det djupa endometriet inte skadas. Det vill säga ärr i livmodern inte bildas, vilket kan leda till efterföljande infertilitet.

Viktig! För att se till att fosterägget tas bort måste gynekologen använda en ultraljudsmaskin under abort..

Ändå är kirurgisk abort förknippad med en risk för infektion och efterföljande inflammation i livmodern, så en antibiotikakurs ordineras efter det.

Curettage av livmodern

Till och med i de tidiga stadierna av graviditeten efter undersökningar kan gynekologen förskriva livmoders curettage. Denna operation anses vara den svåraste, men med en bra kvalifikation passerar specialisten också utan konsekvenser. Utför det i närvaro av polyper, ärr eller andra komplikationer av graviditeten.

På ett sjukhus är en kvinna på en gynekologisk stol nedsänkt i anestesi. Livmoderhalsen måste expandera mer, vilket är förknippat med risken för vävnadsbrott och ytterligare muskelsvaghet. Endometriet, tillsammans med fosterägget, är helt separerat från väggarna med hjälp av vassa kirurgiska instrument. Detta åtföljs av riklig blodförlust, liksom risken för skada på myometrium och perforering av livmodern. Men vi måste hylla, proffs sällan gör sådana övervakningar.

Curettage varar cirka 30-40 minuter, och kvinnan återhämtar sig i flera timmar på avdelningen. Om hennes hälsa är inom normala gränser kan hon släppas ut från sjukhuset samma dag. Innan han lämnar föreskriver läkaren en kurs med antibiotika och hormonella preventivmedel för att återställa kroppen. Han ger också råd om möjlig försämring efter avslutad graviditet, som kräver omedelbar sjukhusvistelse. Det är bättre att vara i sängen hemma tills dagen är slut..

Alternativa recept för abort

Idag är traditionell medicin ganska utvecklad och erbjuder gravida kvinnor flera relativt säkra sätt att avsluta en tidig graviditet. Flickor över 16 år har rätt att inte anmäla föräldrar och inte be om tillstånd för abort. Men det finns fortfarande de som föredrar traditionella metoder för abort.

Hur kan du bli av med ett ofött barn hemma? Det vanligaste intaget av växtbaserade avkok. Infusioner från några ofarliga växter i höga koncentrationer bidrar till en ökning av livmodern och graviditeten avslutas. Bland sådana örter skiljs barberry, laurblad, fält kryddnejlika, marsh rosmarin och skog. Efter några dagar börjar den gravida krampan och kraftiga blödningar. Ingen kan emellertid garantera att livmodern är helt rengjord. Även en liten blodpropp leder till inflammation eller långvarig blödning. Om aborten inte sker, har ett sådant barn en dramatiskt ökad risk för utvecklingspatologier.

Ett annat recept är användningen av mjölk med jod eller en avkok av tansy. Detta leder till dödsfallet av fostret i livmodern, men vävnaderna exfolierar inte utan bryts ned rätt inuti.

Vissa kvinnor tycker att ett senapsbad är effektivt för att avsluta graviditeten. Det orsakar blodflöde till livmodern och kraftiga blödningar. Naturligtvis är sannolikheten för ett missfall hög, men risken för att ligga på ett sjukhus med blödningar är ännu större.

Viktig! Inte en enda populär metod garanterar ett positivt resultat. I detta fall inträffar komplikationer oftare och behandlas längre. Kvinnan möter inte bara infertilitet utan också döden.

Rehabilitering efter abort

Korrekt rehabilitering efter abort hjälper till att upprätthålla kvinnors hälsa. Det är nödvändigt att strikt följa läkarens anvisningar och ta alla förskrivna läkemedel. De hjälper till att förhindra spridning av infektioner och återställa hormoner. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hygien och korrekt näring. Tidig abort, även om det är lättare, slår fortfarande på immunsystemet. Ofta lider en kvinna under lång tid av förkylning eller förvärring av kroniska sjukdomar.

Viktig! Det är nödvändigt att ta preventivfrågor mycket på allvar. Om den första aborten sällan orsakar infertilitet idag, minskar varje efterföljande chansen att bli gravid och normalt bära barnet.

Hur man avslutar en tidig graviditet: metoder, möjliga konsekvenser

 • 16 augusti 2019
 • Graviditet
 • Julia Pavlovskaya

Det är mycket bra när barnet är välkommen: föräldrar förbereder sig noga för befruktningen, undviker alkohol och skadliga produkter. Men det händer också att graviditeten har inträffat, och den förväntade modernen är inte alls redo för babyens utseende.

Det kan finnas många skäl: den unga kvinnans ålder, barnens närvaro, den svåra situationen i familjen och mycket mer. Då uppstår frågan för kvinnan: hur man avslutar en tidig graviditet och är det möjligt att göra det? Svaret är definitivt ja. Det finns flera sätt som skiljer sig i deras kostnader och handlingsmekanism..

Nödprevention

Graviditet upp till 72 timmar kan avbrytas med tabletter utan disk.

Vilka piller avslutar tidig graviditet?

Nödprevention kallas därför akut eftersom det utförs under de första timmarna eller dagarna efter sexuellt samlag. Ju mindre tid har gått, desto mer troligt kommer tabletterna att fungera. Naturligtvis är det bättre att oroa sig för den här frågan i förväg och använda p-piller eller kondom, men om du saknar ett piller, en trasig kondom eller en våldtäkt måste du snarast använda droger.

Så hur man aborterar tidig graviditet med piller?

Nödprevention

 • "Postinor." Det vanligaste läkemedlet i Ryssland. Över hela världen har det länge varit förbjudet på grund av den höga dosen av hormoner. Läkemedlet är effektivt i 72 timmar efter oskyddat samlag. Det bör dock inte användas ofta på grund av höga hälsorisker..
 • Zhenale används också inom 3 dagar efter samlag. Läkemedlet bromsar ägglossningen och förhindrar att fosterägget fäster vid livmoderns väggar.

Om tre-dagarsperioden har gått är många kvinnor bekymrade över frågan: vilka andra piller avbryter graviditet i de tidiga stadierna? Listan över sådana läkemedel är mycket större, men bara en läkare kan förskriva dem. Denna metod kallas redan medicinsk abort..

Medicinsk abort

Medicinsk avbrytande av graviditet praktiseras i upp till 8 veckor, senare fungerar läkemedlen helt enkelt inte, eftersom fosterägget redan är ordentligt fixerat på livmoderväggen.

Så hur man avslutar tidig graviditet hemma med piller?

Det är nödvändigt att konsultera en läkare som, efter undersökning av patienten och undersökning av anamnesen, resultaten av ultraljud och ett blodprov för hCG (denna analys kan tas vid födelsekliniken på hemvist helt gratis), kommer att förskriva följande läkemedel:

 • "Ginepriston" är mest effektivt under den tredje veckan av graviditeten. Läkemedlets aktiva substans förhindrar att ett befruktat ägg fästs till livmoderns väggar.
 • "Norkolut" förhindrar follikulär mognad. Det appliceras på den 4: e graviditeten i 3-5 dagar.
 • "Mifegin" används till den sjätte graviditeten.
 • Mifolian främjar äggavstötning.
 • Mirolyut + Miropriston används tillsammans i upp till 6 veckor.
 • Mifepreston är ett annat läkemedel som används tillsammans med Mirolyut, men detta läkemedel kan orsaka ofullständig abort, det vill säga en del av embryot kan förbli i livmoderhålet.

Folkrättsmedel

När den förväntade mammans ekonomi är väldigt snäv används växtbaserade preparat.

Det är möjligt att avbryta tidig graviditet med folkläkemedel, men dessa metoder är farligare eftersom det är omöjligt att välja den optimala doseringen.

 • En lösning av jod och mjölk är effektiv i hälften av fallen. Antingen avbryts graviditeten, eller så föds barnet med betydande mutationer. För att framställa en lösning tillsätts 2-3 droppar jod till 15 ml mjölk och drickas på tom mage.
 • Infusioner av tansy, berberis eller rosmarin. Dessa örter orsakar svår blödning i livmodern, vilket resulterar i missfall. Det bör dock förstås att blödning är livshotande. Därför är det bättre att kontakta en medicinsk institution när en kvinna känner smärta i nedre del av buken. Det första läkaren kommer att fråga är om man ska behålla graviditeten. Vid negativt svar, efter genomförd undersökning och godkänt test, kommer en curettage att utföras.
 • Ett avkok av laurbærblad, i kombination med en vattpinne med lagerblad inne. Denna metod användes av kvinnor från den antika världen. 100 g löv häll 200 ml kokande vatten, koka, filtrera och dricka över natten. På natten infogas en bomullstopp i vagina, i vilken bladen som är kvar efter filtrering lindas in. Oftast på morgonen eller nästa dag inträffar ett missfall.

Dessa medel hanterar vanligtvis sin funktion: graviditeten fryser, men embryot förblir i livmodern, sönderdelas över tid, vilket leder till komplexa komplikationer upp till infertilitet. Därför rekommenderas inte abort i de tidiga stadierna av denna metod.

Andra folkliga sätt

Förutom oral administrering av läkemedel bör andra metoder för att bli av med en oönskad graviditet hemma i de tidiga stadierna:

 • Bad eller bastu. Det är känt att gravida kvinnor inte bör ha höga temperaturer på grund av vasodilatation och eventuellt missfall, så många kvinnor använder denna metod för att bli av med en oönskad graviditet. Det bör dock förstås att överhettning är extremt farligt för hälsan..
 • Varm senapsbad.
 • Att bära vikter kan provocera separationen av ägg från livmoderväggen. Det bör emellertid förstås att denna metod endast fungerar med en mycket kort graviditetsperiod..
 • Hoppar från en liten höjd. Till och med under förkrigstiden framkallade kvinnor på liknande sätt ett missfall, men det är inte känt med säkerhet hur många gånger eller under vilken tid det är nödvändigt att hoppa. Men denna metod är också effektiv endast om fosterägget med embryot ännu inte äntligen har fästs vid livmodern.

Dessa metoder är mindre effektiva, men i kombination med folkläkemedel kan ge önskad effekt..

Ovanliga sätt att avsluta en graviditet

Hur annars kan du avsluta graviditeten i de tidiga stadierna om du inte tar mediciner eller traditionell medicin?

Vissa kvinnor blev av med oönskade graviditeter på mycket intressanta sätt. Till exempel kan du gå på höga klackar till en dansmaraton eller ett diskotek. Sannolikheten för ett missfall efter en natt med dans i höga klackar är mycket hög. I Sovjetunionen hjälpte en listig bonde som arbetade som vaktmästare vid ett raketområde kvinnor att avbryta graviditeten tidigt med hjälp av en träningssimulator. Återförsäljaren satt gravida kvinnor på en glidbana och vridit dem upp och ner i en upprörd hastighet. Naturligtvis bör du inte leta efter en träningsplats, men i en nöjespark kan du enkelt hitta underhållning med samma effekt, till exempel Leaning Tower eller ett särskilt coolt berg-och dalbana.

Kirurgisk abort

Vilka andra sätt kan du avsluta en tidig graviditet??

När terminen för medicinskt avslutande av graviditeten har gått kan kvinnan ha en kirurgisk abort i ytterligare en månad. I Ryssland är kirurgisk abort lagligt och gratis, utfört i upp till 12 veckor endast på ett sjukhus.

Innan kvinnan utförs är det nödvändigt att kontakta sjukhuskliniken på bostadsorten och klara samma tester som vid registreringen när graviditeten är planerad:

 1. Ett blodprov för hepatit, syfilis och HIV.
 2. Smet på GN och flora.
 3. Passera CTG.
 4. Gör en ultraljud för att exakt bestämma graviditetsåldern.

Sedan måste du anlända till sjukhuset med resultaten från testerna och riktningen från gynekologen. 12 timmar innan sjukhusvistelse måste du avstå från att äta mat och vatten.

En abort görs vanligtvis under generell anestesi, så en kvinna behöver veta sin vikt och bekräfta att hon inte är allergisk mot anestesimedel.

Abortmekanism

Abort på detta sätt varar vanligtvis cirka 15 minuter, hela tiden läkaren arbetar blindt: först expanderar livmoderhalsen med specialverktyg, och sedan sätter gynekologen in en curett (ett instrument i form av en poker eller sked), som skrapar hela livmodern. Endometriet skrapar också med embryot. Skador på livmoderens innerväggar är möjliga eftersom läkaren nästan handlar vid beröring.

Efter operationen måste kvinnan stanna på sjukhuset i ungefär en dag, och sedan släpps hon ut under övervakning av den lokala läkaren. Efter en abort visas en kvinna sexuell avslappning och känslig övervakning av sekret.

Sen abort

Och om frågan är om det är möjligt att avsluta graviditeten i de tidiga stadierna, är allt klart, vad ska man göra om andra trimestern redan har kommit och kvinnan inte har beslutat att föda?

Enligt Rysslands lagar är graviditetsavbrott möjligt upp till 22 veckor. Då kommer inte en enda läkare att åta sig detta, eftersom det redan är straffbart och mycket farligt för kvinnans hälsa.

Efter 12 veckor kan du avbryta graviditeten av sociala eller medicinska skäl..

Ung ålder, makens död eller graviditet på grund av våldtäkt anses vara sociala faktorer, och infektionssjukdomar hos modern, användningen av farliga kemikalier eller medfödda missbildningar hos fostret som upptäcks genom ultraljud anses vara medicinska.

Förfarande för sent abort

Sen abort kallas en konstgjord födelse. Inom några dagar får kvinnan läkemedel som utvidgar livmoderhalsen, och sedan injiceras en speciell lösning genom livmoderhalskanalen, som dödar embryot. En kvinna börjar föda och hon föder ett redan dött barn. I svåra fall utförs en embryotomi när det ofödda barnet skärs direkt i livmoderhålet med kirurgiska instrument och sedan avlägsnas i delar. Den etiska sidan av detta förfarande kräver inte diskussion, därför rekommenderar alla läkare starkt att inte försena graviditetsavbrott i tidiga skeden. Detta är en mer skonsam metod för både psyken och kvinnans hälsa..

Så du kan avsluta graviditeten före mitten av termen, men ju tidigare förfarandet utförs, desto bättre för kvinnans hälsa!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis 2 månader efter födseln

En hälsosam graviditet och förlossning av ett friskt barn är en anledning för en kvinna att vara stolt över sig själv och sin hälsa. Ett viktigt ämne som oroar många kvinnor efter förlossningen är menstruation: när man ska vänta, varför cykeln är oregelbunden, är det möjligt att bli gravid under amningen och mycket mer....

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Hur vikten påverkas av dietförändringarStrax före menstruationen börjar överskottsvätska aktivt ackumuleras i kroppen. Kvinnan är mycket svullen....

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest....