Menopaus hos kvinnor: början, symptom och behandling

Ansvarsfrihet

Menopaus ensam är inte en sjukdom. Detta är den naturliga perioden för utrotning av en kvinnas reproduktions-sexuella krafter, förknippad med en genetiskt bestämd och åldersrelaterad hormonell förändring i kroppen.

Trots regelbundet, oundviklighet och normalitet av detta fenomen kan dess ankomst åtföljas av smärtsamma symtom för en kvinna (menopausalt syndrom) av fysisk och psykomotional karaktär, vilket gör att vi kan betrakta dem som manifestationer av en sjukdom orsakad av interna transformationer.

Det bör noteras att de negativa tecknen på början av klimakteriet skiljer sig i frekvens och gradvis försvinner, medan hormonell transformation fortsätter under hela processen.

Vid vilken ålder förekommer menopaus hos kvinnor?

Menopaus hos kvinnor: symptom, ålder, behandling - beror på olika provocerande faktorer. Eftersom det utvecklas under lång tid är det möjligt att skilja huvudfaserna genom vilken varje kvinna passerar, beroende på ålder:


 1. 1) Premenopause. Traditionellt inträffar detta stadium av hormonella förändringar efter att ha gått 45 år. Vid denna punkt börjar äggstockarnas aktivitet att försvagas något, menstruationsfrekvensen minskar med en minskning av blodförlustvolymen. Även om en kvinnas fertilitet är i nedgång kan hon fortfarande bli gravid och fostra ett barn.
 2. 2) Klimakteriet. Denna fas tar vanligtvis ett tidsintervall på 50 till 55 år. Testikelfunktionen är så reducerad att menstruationen slutar helt. Menopaus förstås vanligtvis som ettårsperiod efter den sista menstruationen eller själva den slutliga menstruationen.
 3. 3) Postmenopause. Perioden med detta namn börjar med slutet av menstruationen och fortsätter till kvinnans död. Ibland kallas denna fas för klimakteriet..

Funktioner i menopausens gång

Förändringar i klimakteriet påverkar många kroppsområden: immuniteten minskar, därför ökar hotet om att få smittsamma och autoimmuna sjukdomar. Intensiv åldrande börjar.

Betydande transformationer påverkar reproduktionssystemet, ägglossningen upphör och äggmognad, folliklarna utvecklas inte längre, den inre sekretionen reduceras. Äggstockarna börjar minska på grund av ersättningen av folliklarna med bindväv.

Omorganisation av den hormonella bakgrunden leder till en minskning av koncentrationen av östrogener och deras ersättning med gonadotropa hormoner. De östrogena elementen själva genomgår kvalitativa förändringar, i vilka östron ökar dess innehållsnivå och östradiol minskar. Eftersom produktionen av dessa hormoner direkt påverkar tillståndet i bröstkörtlarna, livmodern, urinblåsan, vagina, hjärnceller, hud, artärer, ben, muskler i bäckenbotten, slemhinnor och andra delar av kroppen, med klimakteriet förändras de främst.

Förändringar manifesteras av dystrofisk förstörelse av huden, urogenitala och vegetativa-neurotiska störningar, en ökad risk för sjukdomar som osteoporos, vaskulär ischemi, åderförkalkning och vissa psykiska plågor.

Orsaker till klimakteriet hos kvinnor

Climax läggs i programmet för utveckling av den kvinnliga kroppen av naturen, det orsakar en avmattning av produktionen av könshormoner. Men det finns faktorer som kan påskynda början av klimakteriet eller försena det något.

Tänk på orsakerna till tidig menopaus, i vilken menstruationen försvinner innan kvinnan fyller 45 år. Närvaron av följande punkter i patientens historia kan leda till detta resultat:


 • svår eller långvarig stress;
 • tungt fysiskt arbete;
 • gynekologiska operationer;
 • infektionssjukdomar observerade vid puberteten;
 • avlägsnande av äggstockarna;
 • utmattning;
 • exponering för kemoterapi eller strålning från det reproduktiva systemet;
 • genetisk predisposition och ärftlighet;
 • allvarliga eller kroniska sjukdomar såsom diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, kardiovaskulära, onkologiska och hormonella obalanser;
 • nervstörningar, psykiska störningar, emotionell instabilitet.
Att följa reglerna för en hälsosam livsstil, upprätthålla sexuell aktivitet, ett normaliserat arbetsschema med snabb och tillräcklig vila med en mild manifestation av ovanstående faktorer bidrar till den sena början av klimakteriet.

Symtom på klimakteriet hos kvinnor: de första tecknen

Villkoren för början av klimakteriet kan variera beroende på ålder, kroppens individuella egenskaper och eventuell förekomst av samtidiga sjukdomar.

På många sätt beror symptomen på utvecklingsfasen i klimakteriet. Tecken på början av klimakteriet kan fungera som neurovegetativa och psykomotiska förändringar.

De första manifesteras av följande symtom:


 • periodisk spolning - frossa och feber, ersätta varandra (se hur man behandlar värmevallningar med klimakteriet);
 • ökad svettning;
 • frekvent migrän, huvudvärk, yrsel;
 • hjärt-kärlsjukdomar - takykardi, instabilt blodtryck, kardialgi.
Förändringar i den psyko-emotionella sfären uttrycks:

 • depression, trötthet, slöhet, depression;
 • orsakslös irritabilitet;
 • skarpa känslomässiga förändringar;
 • sömnstörning;
 • försämring av processerna för memorering och koncentration;
 • minskad libido.
Symtom som inte alltid indikeras indikerar början av klimakteriet, de kan indikera förekomsten av en viss patologi eller störning.

Hur man avgör början av klimakteriet?

Om symtomen som följer av klimakteriet sammanfaller med en kränkning av menstruationen och ålderskaraktäristiken för detta tillstånd, är att bestämma dess närvaro helt enkelt.

Men olika samtidiga sjukdomar kan komplicera diagnosprocessen, eftersom uppkomsten av klimakteriet ofta leder till en förvärring av somatiska sjukdomar, vilket i sin tur kan komplicera dess gång och bidra till uppkomsten av atypiska symtom. Därför räcker inte patientundersökningen, specialister använder sig av ytterligare diagnostiska metoder. Dessa inkluderar ett blodprov som bör upptäcka östrogen och gonadotropinhormoner.

För att studera äggstockarnas funktionella tillstånd föreskrivs en histologisk undersökning av skrapning från livmoderslimhinna, samt en kolpositologisk undersökning av vaginala utstryk. Diagnostik kompletteras med separat curettage av slemhinnan i livmoderhalsen och livmodern, följt av histologisk undersökning av skrapningen.

Behandling av klimakteriet hos kvinnor

Behandlingsåtgärder för klimakteriet syftar till att reglera och normalisera arbetet i de områden som är involverade i perestroika i detta skede.

Därför innebär klimakteriet en omfattande inställning till behandlingen av dess manifestationer, som består i användning av återställande, hormonell, symptomatisk och psykoterapi. Alla läkemedel och läkemedel förskrivs efter en grundlig studie av kvinnans tillstånd, med hänsyn till specialiteterna i klimakteriet och patientens ålder, därför är självmedicinering oacceptabel.

Användning av fyto- och aromaterapi, akupunktur, massagessessioner, avkopplande bad visas. Det är viktigt att följa en riktig diet, vilket skulle säkerställa intaget av rätt mängd kalcium och andra nödvändiga ämnen.

För att framgångsrikt bli av med de negativa manifestationerna av klimakteriet tas hormonella läkemedel, vars syfte är att kompensera för otillräcklig funktionalitet i äggstockarna. Långvarig användning av östrogen i små doser har en särskilt gynnsam effekt på kvinnors välbefinnande och prestanda. Detta ämne kan komma in i kroppen i form av tabletter, plåster, salvor, vaginala suppositorier, injektioner.

Hormonala läkemedel har ett brett spektrum av kontraindikationer, därför är deras utnämning möjlig endast efter en grundlig undersökning och kräver därefter noggrann övervakning av effekten av deras administration. Patienter med cancer, hyperplasi, patologisk uterinblödning, en tendens till trombos, hypertoni och leversjukdom kommer att behöva överge användningen av dessa medel.

Antidepressiva medel minskar frekvensen och intensiteten för heta blixtar. Icke-hormonella biofosfonater används för att förebygga och bortskaffa osteoporos.

Vaginal administrering av östrogen i tablett- eller krämform hjälper till att bekämpa urogenitala manifestationer av klimakteriet, vilket hjälper till att fukta slemhinnan, minska obehag vid sexuell kontakt och minska urinproblem..
Det är omöjligt att förhindra klimakteriet, men det finns en chans att minimera dess negativa manifestationer och leva denna period till fullo.

Vilken läkare ska jag kontakta för behandling?

Om du, efter att ha läst artikeln, antar att du har symtom som är karakteristiska för denna sjukdom, bör du söka råd från en gynekolog.

Hur går klimakteriet hos kvinnor

När man når en viss ålder genomgår kroppen av varje kvinna kardinalförändringar, vars art och varaktighet beror på många faktorer. Climax är en normal minskning av fertiliteten (förmåga att föröka sig), åtföljd av endokrina, fysiologiska, psykoomotiska förändringar. Enligt statistiken lider cirka 80% av kvinnorna av symtom på klimakteriet, därför är emotionell och fysisk förberedelse för början av klimakteriet mycket viktig.

Vad är klimakteriet

Menopaus (klimakteriet, klimakteriet) är en naturlig åldringsprocess som kännetecknas av utrotningen av reproduktionsfunktionen. Som regel visas de första tecknen på klimakteriet hos kvinnor i åldern 45-50. Inget onormalt händer under klimakteriet - detta är en helt normal fas i en persons livscykel. Hos män börjar detta steg också vid någon tidpunkt, men det börjar senare och kännetecknas av en mildare kurs.

Det finns naturliga klimakteriet (45-55 år), konstgjorda (med nedsatt korrekt funktion av äggstockarna och livmodern) och för tidigt (30-35 år). Åldern för början av klimakteriet och tillhörande tecken beror på genetisk ärftlighet, livsstil, förekomsten av dåliga vanor (särskilt rökning), kroppens individuella egenskaper. Konstgjord menopaus kan orsaka bestrålning av bäcken, tidig operation och behandling med starka läkemedel.

Menopaus kan utvecklas under en lång period - från början av de första manifestationerna till början av klimakteriet går flera år. Under denna tid kan enstaka folliklar hittas i äggstockarna, men med åldern försvinner de och försvinner. Menopaus omfattar tre stadier - premenopausal period, klimakteriet och postmenopaus.

Start av menopaus (premenopaus)

Den genomsnittliga åldern för början av premenopausen är 45-50 år. I sällsynta fall förekommer amenorré (brist på menstruation) plötsligt, men oftare kännetecknas scenen av en gradvis lång kurs (från 2 till 10 år). Under premenopaus kan ett klimakteriesyndrom utvecklas, eftersom de förändringar som inträffar inte bara observeras i reproduktionsorganen - benvävnaden, nervsystemet och hjärt-kärlsystemet är helt ombyggda. Starten av klimakteriet kännetecknas av följande symtom:

 • Menstruationen blir oregelbunden, för närvarande är sannolikheten för livmodersblödning hög.
 • Antalet folliklar minskar, vilket minskar sannolikheten för befruktning, men det finns fortfarande möjligheten att bli gravid under denna period.
 • På grund av det instabila innehållet av östrogen (det huvudsakliga kvinnliga hormonet) i blodet kan bröstkänslighet observeras..

Klimakteriet

Du kan prata om början av klimakteriet ett år efter den senaste menstruationen. För de flesta kvinnor förekommer detta mellan åldern 49-55. Efter upphörandet av menstruationen kan en kvinna inte bli gravid naturligt. Denna period åtföljs av följande manifestationer:

 • Det finns en minskning, deformation av äggstockarna, äggen är frånvarande eller deras mognad är omöjlig.
 • På grund av en minskning av produktionen av progesteron och östrogen uppstår en obalans mellan hormonerna i sköldkörteln, binjurarna och hypofysen. Av denna anledning lider en kvinna av regelbunden rodnad, huvudvärk, sömnlöshet, känslomässiga förändringar.
 • På grund av hormonella störningar ökar sannolikheten för att utveckla olika samtidiga patologier - osteoporos, koronar hjärtsjukdom, åderförkalkning etc..

Postmenopause

Det sista steget börjar vid 54-56 år, dess varaktighet är 5-6 år. Postmenopaus slutar med ett fullständigt stopp av äggstockarna. Konsekvenserna av klimakteriet som kan förväntas under denna period:

 • Mängden skamhår minskas.
 • Labia majora deformeras, labia minora försvinner gradvis helt.
 • Syntesen av hormoner från äggstockarna stoppas fullständigt, östrogennivån hålls på en stabil låg nivå.
 • Vaginalskyddssmörjmedel försvinner, vilket bidrar till utvecklingen av inflammation och infektioner.
 • Djupa rynkor visas, kroppsvikt ökar, hårbotten hår tunnas och blir grå.
 • Försämring av uppmärksamhet, minne, syn.

Vilka förändringar inträffar i en kvinnas kropp under premenopausal period

Premenopaus är den viktigaste fasen av klimakteriet, för vid denna tidpunkt börjar kardinal åldersrelaterade förändringar, vars karaktär avgör kvaliteten för de kommande 30-40 åren av livet. En kvinna måste vara ansvarig för sitt hälsotillstånd, ändra sin livsstil och vid behov genomgå en läkemedelsbehandling för att undvika en skarp viskning av äggstockarna, vars oundvikliga konsekvens är den allmänna åldrandet av kroppen.

Minskat östrogen i blodet

I början av premenopausen noteras en minskning av follikelfasens varaktighet (menstruationen blir kortare). För närvarande minskas koncentrationen av östrogen och progesteron i blodet avsevärt. Det är anmärkningsvärt att syntesen av manliga hormoner (androgener) förblir på samma nivå eftersom en betydande del av östrogen under menopaus syntetiseras från manliga hormoner som huvudsakligen finns i fettvävnad. Produktionen av androgener påverkas av FSH (follikelstimulerande hormon) som produceras av hypofysen, vars syntes ökar i början av klimakteriet.

För att bestämma den hormonella bakgrunden bör läkaren instruera patienten att genomföra obligatoriska blodprover, vars resultat kan användas för att bedöma östrogenbrist. För en fullständig klinisk bild rekommenderas patienten att göra en ultraljud av livmodern och bilagor, ett mammogram. Vid behov och strikt under tillsyn av en gynekolog är det möjligt att justera koncentrationen av kvinnliga hormoner med hjälp av läkemedelsbehandling.

Cirkulationsstörningar

Med åldern blir kärlväggarna tunnare och förlorar sin naturliga elasticitet, hjärtmuskeln slitnar och "tröttnar" - dessa och andra orsaker leder till förändringar i blodtrycket och förekomsten av hjärtrytm. På grund av åldrandet av kroppen och de inträffade hormonella förändringarna störs blodcirkulationen i alla organ, vilket leder till uppkomsten av patologier.

Som regel åtföljs preclimax av takykardi (ökad hjärtfrekvens). Dessutom kan en kvinna känna stickningar i lemmarna, yrsel, känsla av tryck i bröstet och lida av migrän och svaghet. Experter säger att patienter med hjärt-kärlsjukdomar (särskilt hypertoni) är mer benägna att tolerera början av klimakteriet.

Ångest och humörsvängningar

Hormonfel och nervsystemets reaktioner på dem leder till ångest och irritabilitet. Dessutom är minnesproblem, minskad uppmärksamhet och uppträdande av plötsliga humörsvängningar möjliga. I sällsynta fall kan neurotiska tillstånd som kännetecknas av tvångssätt utvecklas. Det är anmärkningsvärt att även behållna och lugna kvinnor reagerar på början av klimakteriet med snedighet, tårsamhet, till och med hysteri, men i den senare perioden av klimakteriet återvänder kärleken till liv och glädje inte bara utan blir också starkare än i en ung ålder.

De första tecknen på klimakteriet

De viktigaste tecknen på början av klimakteriet hos en kvinna beror på hypofysens arbete, vilket säkerställer början av ägglossning och syntes av östrogen. Effekten av det senare sträcker sig inte bara till reproduktiv funktion - östrogen påverkar regleringen av ämnesomsättningen, förstärkning av muskelkorsett och benvävnad, kvinnors psykologiska tillstånd, livmoderens funktion; därför att erkänna början av klimakteriet är inte ett problem - de första symptomen på klimakteriet är direkt beroende av östrogenbrist.

Menstruella oregelbundenheter

I början av premenopausen sker en minskning av menstruationsflödets varaktighet, frekvens och antal. Normalt bör tiden mellan menstruationen öka från 30 till 90 dagar. Menstruationen kan försvinna kraftigt och kan stanna efter långvarig amenorré (brist på menstruation). I vissa fall observeras återupptagandet av urladdningen även efter en lång paus. Om återställningen av menstruationscykeln inträffade efter 6 månaders försening finns det en möjlighet till blödning av livmodern - i detta fall är ett samråd med en gynekolog nödvändigt.

Mager eller mycket tung urladdning

Hos de flesta kvinnor minskar mängden månadsvis urladdning i början av klimakteriet gradvis, vilket indikerar avslutandet av utsöndring av steroider från äggstockarna. I sällsynta fall är en ökning av antalet menstruationer möjlig, vilket är förknippat med ett brott mot ägglossningen. Som regel uppträder riklig urladdning efter en lång försening.

Tidvatten och nattsvett

En obalans av kvinnliga hormoner leder till störningar i det autonoma nervsystemet. I själva verket är värmevallningar och överdriven svettning reaktionerna från nervceller till hormonella skador som uppstår i början av fysiologisk åldrande. Värmevallningar kännetecknas av uppkomsten av värme i nacken, bröstet, ansiktet. I detta fall observeras rodnad i huden, en ökning av kroppstemperatur, svår hyperhidros (svettning).

Tidvattnet varar inte längre än en minut, men samtidigt orsakar de betydande obehag - kroppstemperaturen kan stiga upp till 38 grader, pulsen blir snabbare, svett visas. Sådana attacker inträffar oväntat med en oförutsägbar frekvens (från 10 till 60 gånger per dag). För att minska obehag efter värmevallningar, råder läkarna patienter att bära flera tunna lager av kläder, så att vid behov ta bort det undre våta skiktet.

Sömnlöshet

Sovstörning är ett vanligt klagomål i början av klimakteriet. Sömnlöshet uppstår på grund av ångest, vilket är en biverkning av att sänka produktionen av kvinnliga hormoner. Dessutom stör värmevallningar och överdriven svettning ofta en kvinna på natten. Dessutom är hjärtklappning tillsammans med brott mot termoregulering (frossa) orsaker till allvarligt somna.

Viktökning

Hos 60% av kvinnorna under klimakteriet finns en metabolisk störning, åtföljd av överdriven deponering av fettvävnad. Detta händer på grund av en minskning av östrogenkoncentrationen i blodet - så kroppen försöker kompensera för bristen på kvinnligt hormon. Den viktigaste platsen för avsättning av subkutant fett är midjan och höfterna. En kvinna måste noggrant övervaka sin vikt, äta rätt, eftersom det kan vara svårt att bli av med extra kilo som vunnit i början av klimakteriet. Dessutom kan metabola störningar leda till utveckling av diabetes, onkologi.

Minskad libido eller ökad sexlyst

Minskad sexuell lust är ett oundvikligt tecken på klimakteriet på grund av hormonstörningar, psykologiska orsaker eller medicinska problem (urininkontinens, livmodersprolaps). En kvinna slutar att känna sig ung och sexig, besatt av problem. Dessutom påverkar torrhet och förlust av vaginal elasticitet förekomsten av smärta under sex. I sällsynta fall är det en ökning av libido. Detta beror på det faktum att en kvinna inte längre har en rädsla för att bli gravid och inte lider av utskrivning varje månad.

Acceleration av hudens åldrande och torra slemhinnor

Ett av de viktigaste tecknen på förestående åldrande är den gradvisa torrheten i huden och slemhinnorna, på grund av vilka nya rynkor uppträder på huden och de gamla fördjupas, och slemhinnorna förlorar sitt naturliga skyddande smörjmedel. I förhållande till könsorganen åtföljs början av klimakteriet av klåda, smärta, svullnad. Då tappar labiavävnaderna sin elasticitet, får en brun färg, huden liknar pergament. Därefter uppstår vävnadsatrofi, åtföljt av ärrbildning och förträngning av vaginalöppningen..

För att lindra detta tillstånd rekommenderas det att följa reglerna för personlig hygien, bära linne från naturliga tyger och tvätta med en avkok av kalendula, kamomill och en lösning av dricksoda. Stoppa symptomen på torrhet hjälper salvor baserade på anestezin och difenhydramin, vaginala suppositorier, som innehåller de nödvändiga hormonerna (använd dessa medel bör endast förskrivas av en läkare).

Hur man lindrar manifestationer av klimakteriet hos kvinnor

Behandling av sjukdomar som följer med klimakteriet och förbättrar livskvaliteten i vuxen ålder är barnläkare-gynekologers uppgift. För närvarande vänder kvinnor i avancerad ålder ofta till terapeuter, neuropatologer med problem som gynekologer skulle hjälpa dem att lösa, eftersom kroppens tillstånd under menopaus till stor del beror på bristen på östrogen.

För att minska manifestationerna av klimakteriet, stärka immuniteten, lindra patientens allmänna tillstånd och förbättra den psyko-emotionella bakgrunden rekommenderas det att behandling utförs under övervakning av en specialist. I början av klimakteriet bör icke-läkemedelsbehandling utföras, följt av läkemedelsbehandling. I vissa fall, i frånvaro av effekt, föreskrivs hormonersättningsterapi. Patienter som lider av en allvarlig form av menopausalt syndrom kan behöva genomföra hela behandlingen.

Drogterapi

De karakteristiska tecknen på början av klimakteriet hos kvinnor hjälper till att övervinna användningen av mediciner. Man bör komma ihåg att lindring av symtom inte betyder återhämtning - med åldern kommer mängden östrogen att minska, vilket oundvikligen kommer att leda till utvecklingen av klimakteriet. Alla läkemedel (inklusive homeopatiska läkemedel) måste tas strikt enligt föreskrift av läkaren för att undvika allvarliga hormonella och metabola störningar.

Kombinerade orala preventivmedel

Prevensionspiller (t.ex. Regulon, Logest, Marvelon, Novinet) förskrivs under klimakteriet, inte bara för att undvika en oplanerad graviditet, utan också för att lindra symtomen. Behandlingsregimen för orala preventivmedel är i de flesta fall densamma - dagligen 1 tablett i 3 veckor, sedan en paus på 7 dagar. Vissa orala preventivmedel bör tas kontinuerligt..

Läkemedel baserade på naturliga komponenter som innehåller fytoöstrogener uppfattas lättare av kroppen och har en relativt liten lista över biverkningar. För att lindra symtomen hemma kan du förbereda en blandning av moderwort, valerian och hagtorn, vars regelbundna användning stärker nervsystemet, normaliserar sömnen. Behandling med officiella homeopatiska medel är effektivare än användning av recept för traditionell medicin. Egenskaper hos några populära verktyg:

Indikationer för användning

Vegetativa-vaskulära störningar, klimakteriet

1-2 tabletter (eller 30 droppar) per dag, en kurs som beslutats av en läkare

Menstruations oregelbundenhet, klimakteriet

1 tablett (eller 10 droppar) upp till 3 gånger om dagen, kurs 6 månader

1 kapsel / dag, kurs 3 månader

1-2 tabletter (eller 5-10 granulat) per dag, kurs 1-2 månader

Hormonersättningsterapi är en av de mest effektiva behandlingarna för klimakteriet men också den farligaste på grund av risken för komplikationer. Kontraindikationer för behandling av hormonella läkemedel är endometrial cancer och bröstcancer, leverpatologi, tromboflebit (inflammation i venerna med bildandet av en trombus). För att förskriva sådan behandling är en omfattande studie av patientens historia, livsstil och familjesjukdomar nödvändig. Jämförande egenskaper hos populära läkemedel:

Indikationer för användning

1 tablett / dag, kurs 21 dagar eller kontinuerligt

Östrogenbrist, klimakteriet

1 tablett / dag, kurs 21 dagar, paus 7 dagar

1 tablett / dag, kontinuerligt

1 tablett / dag, kurs 21 dagar, paus 7 dagar

1 tablett / dag, kontinuerligt

Många studier har visat att att ta vitaminer och mineraler betydligt lindrar obehaglig klimakterium och stärker immunförsvaret. Till exempel C-vitamin har en positiv effekt på väggarna i blodkärlen och lindrar svullnad, E-vitamin har en gynnsam effekt på sexkörtlarnas funktion, förbättrar blodcirkulationen. Minerala preparat är viktiga för att upprätthålla metabolism och cellreparation. En speciell roll i detta avseende spelas av kalcium - det stärker inte bara benvävnaden utan deltar också i hjärnans arbete.

Regelbunden träning

Fysisk aktivitet är nyckeln till framgångsrikt att övervinna symptomen på klimakteriet. Att överleva omstruktureringen av kroppen kommer att hjälpa konditionen, vilket stärker hjärtmuskeln och ökar uthålligheten och yoga, med vilken du kan öka flexibiliteten i kroppen. Dessutom har idrott som Pilates en gynnsam effekt på muskelkorsetten, vilket är särskilt viktigt för att skydda benvävnad. Det rekommenderas också att besöka poolen för att stoppa symtomen på dystoni, slappna av och förbättra sömnen..

Aktiv livsstil

Förutom regelbunden fysisk aktivitet måste en kvinna ta sig promenader varje dag i den friska luften för att förbättra blodcirkulationen, förhindra uppträdande av övervikt, stärka muskelkorsetten och muskel- och benmassan. Dessutom hjälper promenader, särskilt i bra väder, till att öka humöret, lindra psykologisk stress.

Kostjustering

Under förändringar som följer med början av klimakteriet är det nödvändigt att hålla sig till en hälsosam kost för att undvika att ta upp oönskad vikt och för att stärka kroppen som helhet. Det rekommenderas att öka konsumtionen av frukt, grönsaker, medan mjölprodukter, feta rätter och krydda kryddor bör kasseras. Att lägga till skaldjur och fisk med låg fetthalt i din kost kommer att vara fördelaktigt..

Video

recensioner

Svetlana, 52 år För tre år sedan började tidvatten och migrän att bry mig. Läkaren rekommenderade att koppla av mer, undvika stress, ta promenader i frisk luft. Jag lyssnade på rekommendationerna - det blev mycket lättare för mig. Dessutom hjälpte vattenprocedurer i poolen mycket..

Katerina, 47 år. Nyligen började jag svettas mycket på natten för att känna en lätt stickande känsla i fingrarna. Först vände jag mig till en neurolog, men han omdirigerade mig till en gynekolog. Enligt resultaten av undersökningen föreskrev läkaren växtmedlet Remens. Jag dricker medicinen i en månad - tills jag ser allvarliga förbättringar.

Menopaus hos kvinnor: symtom och orsaker, varaktighet, behandling

Climax är en normal fysiologisk process som orsakas av naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden förknippade med övergången från kroppen från reproduktionsperioden, som kännetecknas av regelbunden menstruation, till deras fullständiga upphörande.

I de flesta fall inträffar klimakteriet vid en viss ålder när aktiviteten hos kvinnliga sexuella funktioner bleknar. Enligt statistik utvecklas det hos kvinnor i åldersintervallet 40-45 år. Dessa indikatorer är i genomsnitt. De första tecknen på klimakteriet kan visas både 35 och 55 år. I detta avseende delas klimakteriet in i tidigt och sent. Vissa företrädare för det svagare könet under övergångsperioden har nervösa och psykiska störningar, metabolism, störningar i de inre organen och hjärt-kärlsystemet.

Climax är en naturlig fysiologisk process som sker i varje kvinnas liv. I vissa fall förorsakar emellertid dessa förändringar inga patologier, medan det i andra finns en utveckling av menopausalt syndrom, som sker med en frekvens av 35%.

Menopausalt syndrom kännetecknas av olika störningar i kroppen och påverkar negativt funktionerna hos det endokrina, hjärt-kärlsystemet, perifera och centrala nervsystemet samt hjärnaktivitet. I många fall känner kvinnor sämre hälsa under klimakteriet, vilket minskar deras livskvalitet avsevärt.

Under klimakteriet sker en global omstrukturering av hela organismen. Processen involverar huvuddelarna i hjärnan: hypotalamus och hypofysen, som arbetar i nära anslutning och ansvarar för funktionerna i kvinnans reproduktiva system.

Hypofyshormoner fungerar som en stimulant under ägglossningen och bidrar till produktionen av östrogen - det kvinnliga könshormonet. Dess produktion utförs av äggstockarna. Under fertil ålder tillhandahåller detta hormon en normal metabolisk process i kroppen och ansvarar för funktionen av det kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive livmodern. Östrogen stärker benvävnaden och hjälper till att minska muskelmassan.

I början av en viss ålder förvandlas hjärnans och äggstockarnas funktion. I detta fall noteras en minskning av produktionen av progesteron och östrogen i kroppen, och utsöndringen av testosteron förblir antingen på samma nivå eller ökar. Under denna period kan kvinnor väga vikt betydligt..

Specialister skiljer flera klimakterier:

 • Premenopaus eller menopaus. Det börjar med funktionsfel i menstruationscykeln, kännetecknas av en förändring av urladdningens natur (deras minskning eller ökning), åtföljd av tecken på vegetativ vaskulär dystoni. Denna process beror på en minskning av östrogenproduktionen och en kränkning av ägglossningen. Ibland upplever kvinnor bröstförlust. Varaktigheten av premenopaus varierar från 2 till 10 år, tills menstruationens fullständiga upphörande. I de flesta fall inträffar början av detta stadium vid 40 års ålder.
 • Menopaus - är nästa steg av hormonell omstrukturering av den kvinnliga kroppen. Hennes början inträffar ett år efter den sista menstruationen. Under klimakteriet förlorar en kvinna förmågan att bli gravid på egen hand.
 • Postmenopause. Det kännetecknas av upphörande av hormonella förändringar och stabilisering av östrogennivåer, vilket är 50% jämfört med reproduktionsfasen. Under denna period slutar äggstockarna att producera hormoner, och involveringen av kroppen förknippad med åldern slutar inte. Postmenopausen fortsätter till slutet av livet och åtföljs av kardinalförändringar i den kvinnliga kroppen: en gradvis förlust av hudelasticitet, tunnare hår, degeneration av bröstkörtlarna, en minskning av fukt i slidan och en minskning av livmoderns storlek.

Livskvaliteten under klimakteriet beror till stor del på kvinnans fysiska och psykiska hälsa och hennes inställning till de pågående förändringarna..

Åldersindikatorer för klimakteriet är individuella för varje kvinna. Medelåldern för klimakteriet är 50 år. Om detta inträffar före 40 år betraktas klimakteriet som för tidigt, om före 45 - tidigt.

För tidig menopaus observeras endast 1% av kvinnorna.

Menopaus börjar mycket tidigare hos rökare och kvinnor som aldrig har varit gravid.

Uppkomsten av sen menopaus inträffar vanligtvis vid 55 år. Dess orsaker beror på en genetisk predisposition. Det är omöjligt att ändra villkoren för klimakteriet med några metoder. Huvudfaren för sen klimakterium är en ökad sannolikhet för att utveckla bröst- och äggstockscancer, vilket orsakas av fortsatt produktion av könshormoner..

För att minimera de negativa konsekvenserna rekommenderas kvinnor att besöka en gynekolog varje år och regelbundet genomgå en mammografisk undersökning av bröstkörtlarna.

Inom medicin finns det något som en kirurgisk klimakteriet. I detta fall kan menstruationen sluta i alla åldrar. Förändringarna är förknippade med operationen för att ta bort äggstockarna vid sjukdomar som:

 • könsinflammation;
 • endometrios, polycystisk, ovariell tuberkulos;
 • cancertumörer.

Ingripande kan provocera bildandet av en konstgjord menopaus, som kännetecknas av en plötslig början och snabb utveckling. Detta tillstånd kan förhindras med hjälp av hormonella läkemedel. Detta måste göras omedelbart efter operationen. Detta skapar en imitation av den normala cykeln och upprätthåller hormonella nivåer i kroppen.

Chansen för en långvarig förlängning av reproduktionsfasen med fortsatt menstruation ökar om livmodern kvarstår. Starten av klimakteriet efter kirurgiska ingrepp observeras oftast när äggstockarna avlägsnas tillsammans med livmodern. Sådana operationer utförs med:

 • utelämnande av könsorganen;
 • enodometriosis;
 • bildandet av tumörneoplasmer.

Menopaus inträffar som ett resultat av hormonella förändringar i en kvinnas kropp, på grund av utrotningen av reproduktionsfunktionen, som är en genetiskt programmerad process.

När klimakteriet inträffar minskar antalet aktiva ägg i äggstockarna. I början av puberteten är deras antal i flickor 400 tusen, och hos kvinnor vars ålder närmar sig klimatperioden, - 100 tusen. Samtidigt minskar äggets förmåga att gödsla årligen.

Bland orsakerna till klimakteriet hos kvinnor, genetiskt bestämda, det vill säga ärftliga och förvärvade.

Av ärftliga skäl inkluderar:

 • X-kromosomfel hos kvinnor;
 • dysfunktion av äggstockarna på grund av påverkan av X-kromosomen;
 • Shereshevskys syndrom - Turner;
 • andra kränkningar av ärftlig karaktär.

Förvärvade orsaker som resulterar i en tidig menopaus inkluderar:

 • endokrina störningar: hypotyreos, diabetes;
 • sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive smittsamma;
 • anorexi;
 • övervikt;
 • konsekvenserna av kemoterapi;
 • obehörig användning av hormonella läkemedel och preventivmedel.

Starten av klimakteriet hos kvinnor kan uppstå i olika åldrar. Beroende på vilken behandling som väljs kan symtomen också variera.

De första tecknen på klimakteriet:

 • ofta förseningar av menstruation, brott mot deras regelbundenhet;
 • ökning av menstruationsperiodens varaktighet;
 • ökad svettning;
 • känsla av värme;
 • obehag och torrhet i slidan;
 • sömnlöshet;
 • en kraftig förändring i humör, depression;
 • förekomsten av ångest, ångest;
 • blodtrycket sjunker.

De viktigaste symtomen är:

 • ihållande oregelbundenhet i menstruationen med en förkortad cykel;
 • minska eller öka i överflöd av sekret;
 • orsakslös förändring av humör, irritabilitet, aggressivitet, tendens till depressiva tillstånd, negativ inställning till världen runt;
 • svår tråkig huvudvärk i templen, occipitala och främre områdena;
 • värmevallningar orsakade av termoregulatoriska störningar, känsla av värme (manifestationens intensitet och varaktighet tenderar att öka);
 • sömnproblem: sömnlöshet eller ökad dåsighet;
 • svängningar i hormonnivån, åtföljd av en känsla av ömhet i bröstkörtlarna och emotionell instabilitet;
 • funktionella störningar i det endokrina systemet, metabolism i kroppen: ökning eller minskning av aptit, förekomst av ödem, viktökning;
 • minskad attraktion mot motsatt kön, brist på orgasm, torrhet i slidan, åtföljd av klåda och ömhet under samlag.

Ytterligare manifestationer:

 • förändring i smakpreferenser och sensationer;
 • torr mun
 • muskel- och ledvärk;
 • hjärtklappning, andnöd;
 • synstörningar, smärta i ögonen.

Ångestsymptom slutar med början av klimakteriet. Menopaus varar tillräckligt länge och själva klimakteriet inträffar två år efter början av de första tecknen.

Diagnos av klimakteriet är baserat på patientklagomål och resultaten från kliniska studier. Samtidigt sjukdomar beaktas också, menopausen är differentierad med patologier i könsorganet. Förutom gynekologen, visas kvinnan på samråd med andra specialister: kardiolog, neurolog och endokrinolog.

När man intervjuar patienten visar det sig:

 • perioden för början av menstruations oregelbundenheter;
 • tid för den sista menstruationen;
 • karakteristiska drag hos manifestationer;
 • förekomsten av cancer i bröstet, livmodern och äggstockarna hos nära släktingar;
 • operation av historia och kvinnliga sjukdomar.

En gynekologisk undersökning är obligatorisk, varefter en serie laboratorie- och instrumentundersökningar utförs..

 • blodprover för att bestämma nivån av östrogen, testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner;
 • histologi av livmoderns endometrium;
 • cytologisk analys av smet från slidan;
 • ett koagulogram och ett biokemiskt blodprov som låter dig utvärdera funktionen hos sköldkörteln;
 • transvaginal undersökning med en ultraljudsmaskin för att bestämma endometriumets tillstånd;
 • Ultraljud av bäckenet och bukorganen.

Som en ytterligare undersökning, som gör det möjligt att bestämma graden av minskning i bentäthet, utförs röntgenabsorptiometri med dubbla energi - DERA utförs. Skanningsproceduren utförs innan behandlingen av osteoporos som utvecklas med perimenopaus.

Climax är inte en sjukdom och det kan inte botas. Men det finns många sätt att betydligt lindra de viktigaste symtomen och förhindra utvecklingen av komplikationer.

Behandling för klimakteriet syftar till:

 • normalisering av den hormonella bakgrunden;
 • benmassautvinning;
 • förebyggande av utveckling av tumörneoplasmer;
 • förebyggande av anemi, endokrina störningar och andra konsekvenser.

Vid svår klimakteriet är behandling ett måste. Även om manifestationerna inte orsakar mycket obehag, bör en gynekolog besökas regelbundet.

Kvinnor måste följa allmänna rekommendationer, inklusive:

 • näringskorrigering, vilket innebär närvaron i dieten av grönsaker, frukt, mejeriprodukter, fisk; undantag för fet, kryddig, salt mat, rökt kött, alkohol; begränsa användningen av te, kaffe och sockerhaltiga kolsyrade drycker;
 • att ge upp rökning;
 • dagliga promenader i frisk luft;
 • amatörsport: fitness, cykling, simning;
 • personlig hygien.

Med klimakteriet är hormonersättningsterapi lämpligt, eftersom detta tillstånd kännetecknas av en minskning av koncentrationen av könshormoner i en kvinnas kropp. Kombinerad behandling, inklusive progesteron och östrogener, utförs med en konserverad livmoder.

Läkemedlen har flera former av frisättning: tabletter, sprayer, plåster, vaginala suppositorier, geler och salvor.

Indikationer för användning av hormoner är:

 • tidvatten;
 • emotionell instabilitet, autonoma störningar, depression;
 • torr vagina
 • urininkontinens;
 • minskad sexuell lust;
 • risk för osteoporos;
 • hjärtsjukdom
 • fetma;
 • alla typer av diabetes.

Hormonbehandling utförs i tre år eller mer.

Trots det faktum att hormonterapi är ganska effektivt för klimakteriet hos kvinnor, har det ett antal kontraindikationer:

 • bröst-, äggstocks- och endometrial cancer;
 • minskad blodkoagulerbarhet;
 • leverpatologi;
 • tromboflebit;
 • livmodersblödning av okänd etiologi;
 • tecken på njursvikt.

Förutom hormoner, beroende på indikationer, förskrivs patienten vitaminer, kalciumpreparat, fosfater, antidepressiva medel, lugnande medel och nootropiska läkemedel. Alla möten för klimakteriet utförs av den behandlande läkaren.

Gestagen monoterapi utförs med livmodermyom eller blödning i livmodern, där kirurgisk ingrepp inte tillhandahålls. I detta fall förskrivs Dufaston i tabletter eller installeras en intrauterin enhet med levonorgestrel. Ett alternativ till hormonella läkemedel i närvaro av kontraindikationer är biologiskt aktiva tillsatser baserade på naturliga fytoöstrogener av växtursprung. Oftast använda: Estrovel, Tsi-Klim, Klimadinon. Läkemedel har minst biverkningar och är säkra för en kvinnas kropp, men deras effektivitet är mycket lägre än hormoner.

Parallellt med läkemedelsbehandling för klimakteriet, kan folkmedicin användas för att hantera sömnlöshet, huvudvärk, irritabilitet och högt blodtryck..

 • Lugnande växtbaserade buljong. För matlagning måste du ta lika delar av calamusrot, timjangräs, pinjeknoppar, salvia, oregano och ryllik. Rör om örter, 10 msk. l brygg blandningen i en hink med vatten, låt infusera tills den är helt kyld, sil och använd enligt anvisningarna.
 • Infusion av oregano med klimakteriet. 3 msk. l oregano ska hälla 500 ml kokande vatten och ånga i en termos i två timmar. Ta ett halvt glas 3 gånger om dagen en halvtimme före måltiderna.
 • En medicin för att rena kroppen och stärka benen. Det är nödvändigt att ta två medelstora citroner med en skal, vrida dem i en köttkvarn och blanda med ett skal med 5 kycklingägg, pulveriserade. Ta 3 gånger om dagen i 1 msk. l för en månad.
 • Pepparmintte för att lindra irritabilitet. Bryggt med en hastighet av 1 tsk. torra örter i ett glas kokande vatten.

Att återuppleva obehagliga stunder med klimakteriet kan vara relativt enkelt om du leder en hälsosam livsstil, äter rätt och tränar.

Höjdpunkt: ålder, symptom och hormonbehandling

Nästan omedelbart efter fyrtioårsdagen börjar kvinnor tänka upphetsat över det kommande testet - klimakteriet. De flesta har hört talas mycket om detta fenomen: humörsvängningar, värmevallningar, svettningar, yrsel, sömnstörningar, trötthet och minskad prestanda... Vem är nöjd med utsikterna? Men som de säger är motstånd meningslöst.

Foto - Lory Photo Bank

Vad är klimakteriet?

Med åldern börjar kvinnans reproduktionssystem gradvis "begränsa" dess funktioner. Menstruationscykeln, som reglerar hela kvinnokroppens liv, blir oregelbunden, menstruationen kommer mindre och mindre tills den slutar helt.

Climax är indelat i tre faser:

 • Premenopause. Premenopaus kännetecknas av funktionsfel i menstruationscykeln, tung menstruation.
 • Klimakteriet. Det noteras när menstruationen är frånvarande under hela året..
 • Postmenopause. Perioden efter början av klimakteriet, då menstruationen har slutat helt. Under de första fem åren av postmenopaus känner kroppen sig särskilt brist på östrogen, vilket påverkar alla system: ben, muskler, kardiovaskulär, urogenital.

Vid vilken ålder inträffar klimakteriet?

Hos de flesta kvinnor förekommer klimakteriet i området 50 år. Men en tredjedel av friska kvinnor har en tidig menopaus - i området 45 år, och varje femte klimaks är sent, efter 55 år.

Menopausens ålder beror på olika faktorer: ärftlighet, tidigare gynekologiska sjukdomar, antalet graviditeter och förlossning, allmän hälsa. Långvarig stress och dåliga vanor kan leda till början av klimakteriet.

Vilka är tecken på klimakteriet?

Först och främst är det här funktionsfel i menstruationscykeln. Menstruationer blir sällsynta, men också mer rikliga. De vanliga symptomen på klimakteriet är dessutom följande:

 • "Varmblinkar" - korta (från flera sekunder till flera minuter) attacker av värme, överdriven svettning, takykardi. Stickningar kan uppstå inom räckhåll. I slutet av tidvattnet kan en kvinna känna en skarp känsla av kyla.
 • Yrsel. De orsakas av hopp i blodtryck orsakat av hormonella förändringar.
 • Sömnstörningar. Detta är ett mycket obehagligt symptom - sömnlöshet plågar en kvinna på natten och dåsighet övervinner under dagen.
 • Humörsvängningar, känslomässig instabilitet. Dessa symtom liknar vad som inträffar med PMS. Vissa kvinnor har anfall av ångest och rädsla, tårar, irritabilitet.

Hos postmenopausala kvinnor kan också andra symtom relaterade till olika kroppssystem kännas:

 • Tunnare och slapp hud, utseendet på åldersfläckar
 • Hårförlust på huvudet, ansiktshårtillväxt
 • Torra vagina och minskad sexlyst
 • Urininkontinens (speciellt när man skrattar), kläder i könsorganen
 • Osteoporos - en ökning av benets skörhet på grund av läckage av kalcium från kroppen, en minskning av kvinnans tillväxt, ledvärk, lutning och en ökning av sannolikheten för frakturer
 • Problem i det kardiovaskulära systemet
 • Huvudvärk, brist på luft, andnöd. Intolerans mot värme och stuffiness

Hur lång tid är klimakteriet??

Premenopaus, det vill säga den första perioden av klimakteriet, kan pågå i 8-10 år. Menopaus är frånvaron av menstruation i 12 månader. Sedan kommer postmenopausen, som pågår till livets slut. Om de första tecknen på klimakteriet inträffar vid 50 års ålder, och med en livslängd på 80 år, är klimakteriet en ganska lång tid. Men de mest obehagliga symptomen åtföljer klimakteriet under premenopausen och klimakteriet, det vill säga vid en tidpunkt då äggstockarna gradvis slutar fungera och kroppen upplever hormonella förändringar.

Är det möjligt att försena klimakteriet?

Det är möjligt att försena början av klimakteriet. För att göra detta måste du leda en aktiv livsstil, spela sport, följa en hälsosam kost, undvika dåliga vanor.

Sen graviditet och ett barns födelse i 40 år kan bidra till att kvinnans kropps funktioner förnyas. Hos kvinnor med många barn är äggstockarna mindre slitna (på grund av perioder med ”vila” under graviditet och förlossning) och kan därför arbeta något längre än hos kvinnor som inte har fött barn.

Hur man minskar symtomen i klimakteriet?

Vid svåra symtom på klimakteriet kan läkaren förskriva hormonersättningsterapi.

Kommenterad av Tatyana Trubina, barnläkare-gynekolog vid Nova Clinic-nätverket för reproduktions- och genetikcentra.

- Behöver jag träffa en läkare om en kvinna har märkt symtom på klimakteriet?

Ja, om menopausala symtom uppträder är det utan tvekan vettigt att göra en tid hos en barnläkare-gynekolog för samråd. Den terapi som läkaren rekommenderar hjälper inte bara att förbättra livskvaliteten, vilket gör att en kvinna smidigt kan övergå till ett nytt tillstånd för henne, utan också minska risken för olika sjukdomar orsakade av brist på könshormoner..

- Hur ofta ordineras mediciner för att lindra klimakteriet? Vad bygger deras handling på??

Terapi krävs om patientens livskvalitet minskar på grund av symtom på klimakteriet. Det finns dock inget generellt recept som passar alla på en gång. Vid den första möten ställer läkaren kvinnan de nödvändiga frågorna och utser en undersökning, som kan avslutas på några dagar. Baserat på anamnesen och de erhållna resultaten bestämmer läkaren om det finns några kontraindikationer för hormonersättningsterapi (HRT) och väljer lämpliga läkemedel.

HRT tillåter dig att kompensera för bristen på dina egna könshormoner, vars koncentration minskar under denna period av en kvinnas liv, på grund av utnämningen av optimala doser av läkemedel.

- Finns det några kontraindikationer för att ta dessa läkemedel??

Vissa kvinnor är rädda för HRT eftersom de har hört att en sådan terapi har ett antal begränsningar. Men i verkligheten finns det inte så många absoluta kontraindikationer. Dessa inkluderar i synnerhet onkologiska sjukdomar i endometrium, äggstockar eller bröstkörtlar, historia om akut djup venetrombos eller akut tromboembolism, kutan porfyri, vissa leverpatologier samt allergier mot läkemedelskomponenter..

Det finns också relativa kontraindikationer, inklusive migrän, epilepsi och ett antal andra störningar.

Läkaren fattar ett beslut om HRT: s tillrådlighet efter undersökning med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

- Är det möjligt att minska symptomen på klimakteriet utan medicinering?

Om det av någon anledning (till exempel om vissa kontraindikationer identifieras) inte hormonersättningsterapi rekommenderas, kan läkaren föreslå icke-specifika behandlingsmetoder..

Som monoterapi i närvaro av symtom på klimakteriet kan doserad aerob träning användas. Naturligtvis kommer vi inte kunna fylla på östrogennivån, men det har visat sig att vi kan korrigera de negativa manifestationerna av klimakteriet (humörsvängningar, spolningsfrekvens, förändringar i kroppsvikt, hud- och hårtillstånd) på detta sätt. För att uppnå en positiv effekt måste kvinnor delta i konditionsträning minst 3-4 gånger i veckan.

Det finns också växtöstrogener. De kan ordineras till de kvinnor som är absolut kontraindicerade för hormoner. Med hjälp av dessa läkemedel är det möjligt att utjämna svårighetsgraden av vegetativa symtom (värmevallningar, svullnad, minskat humör, huvudvärk). Dessutom kan neurologisk terapi rekommenderas..

Alla kvinnor under postmenopausal period riskerar att utveckla osteoporos med olika svårighetsgrad. Om HRT ges i tid kompenserar vi för kalciumbrist. Om ögonblicket saknas (till exempel 10-15 år har gått sedan menstruationens fullständiga upphörande) eller det finns kontraindikationer för HRT, måste du undersöka kvinnan för osteopeni (en patologi som kännetecknas av en minskning av benmineralens densitet och volym). Därefter föreskriver läkaren antingen särskild ersättningsterapi för att förebygga osteoporos eller kalciumtillskott isolerat.

- Medierna smyger in * att hormonbehandlingar i klimakteriet ökar risken för bröstcancer. Så det är kanske bättre att vara tålamod?

Det finns inga vetenskapliga bevis på att HRT provocerar bröstcancer.

En familjehistoria måste identifieras för risken för bröstcancer. Prädispositionen kan lätt verifieras genom att genomföra en genetisk analys för närvaron av mutationer i BRCA1- och BRCA2-generna. Med dessa resultat kan du redan boka tid hos en läkare som kommer att fatta ett välgrundat beslut om huruvida man använder HRT.

- Du sa att HRT tar bort menopausens symtom och skyddar också mot osteoporos. Men om du tänker logiskt, eftersom kroppen minskar produktionen av hormoner inte av en slump, uppenbarligen så tänkt av naturen. Och vi lägger till dem artificiellt. Men tål kvinnor på något sätt klimakteriet vid en tidpunkt då konstgjorda hormoner inte fanns? Naturligtvis dog många kvinnor tillräckligt tidigt, men många levde till mycket ålder. Till exempel levde Sofia Tolstaya 75 år, Polina Viardo 88 år, Anna Dostoevskaya 71 år.

Det är lämpligt att HRT ligger i terapin för komplikationer i klimakteriet. Det vill säga, du kan leva upp till 90 år, frågan är med vilken livskvalitet. Möjliga resultat: hjärtattacker, stroke; diabetes; osteoporos. Alla dessa förhållanden minskar livskvaliteten avsevärt, och deras konsekvenser är till exempel inte jämförbara med tidvattnet. Det är viktigt att notera att nivån och takten i livet, sysselsättning, aktivitet, sociala funktioner hos kvinnor i Viardots tid och moderna kvinnor är mycket olika. Nivån på medicinsk kunskap har också vuxit markant.

* Den 30 augusti 2019 publicerade The Daily Telegraph resultaten från en studie av forskare från Oxford University. Efter att ha undersökt hälsodata för 100 tusen kvinnor över 50, fann experter att risken för bröstcancer hos patienter i åldrarna 50 till 59 år som inte använde sig av HRT var 6,3%, och för dem som tog östrogen och progestogen mycket högre och lika med 8,3%. Dessutom, de som tog hormoner i tio år, risken för att utveckla cancer nästan fördubblats jämfört med kvinnor som satt på HRT i fem år. Det rapporteras av TASS.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis efter första gången

Den första sexuella kontakten är ett avgörande steg i varje kvinnas liv. Det är nödvändigt att närma sig det med allt ansvar så att bara positiva ögonblick återstår i ditt minne....

Narkosmedel för menstruation

Många representanter för den vackra halvan av mänskligheten lider av smärtsam menstruation. I apotekshyllorna hittar du ett brett utbud av verktyg som hjälper till i denna situation: tabletter, injektioner, till och med plåster....

Luteiniserande hormon (LH)

Luteiniserande hormon (LH) är ett gonadotropiskt hormon i den främre hypofysen som stimulerar utsöndring av könshormoner (östrogen och progesteron) hos män och kvinnor.Glykoprotein Gonadotropin, Luteotropin....