Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

Intim

En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period. För att lösa problemet bör du besöka en läkare som noggrant kommer att analysera situationen och rekommendera ett särskilt läkemedel för att kalla menstruation.

Menstruation i korthet

Menstruationscykeln är den tidsperiod som räknas från den första dagen av den sista menstruationen till den första dagen som börjar. Normalt är dess varaktighet 21 - 35 dagar, och menstruationen varar 3 - 7 dagar. I menstruationscykeln utmärks två faser:

 • i den första (FSH kontrolleras och fortskrider under östrogen) sker endometrial proliferation (proliferativ fas).
 • under den första fasen börjar endometriet att tjockna (upp till 4 - 5 mm) och växa, och folliklarna mognar i äggstocken.

När östrogennivån når sin topp bryts huvudfollikeln och ett moget ägg lämnar det - vilket kallas ägglossning. I stället för huvudfollikeln under verkan av LH bildas en gul kropp som producerar progesteron. Från ögonblicket för utsöndring av hypofysen i LH och produktionen av progesteron börjar den andra eller sekretoriska fasen av cykeln. I denna fas lossnar livmoderslimhinnan och blir ödem, det vill säga att den förbereder sig för att acceptera, det som kallas implantation, ett befruktat ägg. Om befruktningen inte inträffade, i slutet av den andra fasen, produktionen av LH, och följaktligen, progesteron minskar, och sedan slutar, och slemhinnan i livmodern börjar avvisas - detta är desquamation eller menstruation.

Varför menstruationen är försenad?

Tiden "X" har kommit men menstruationen har inte börjat, det finns många orsaker till frånvaron av menstruation:

Graviditet

Med en försening, och ännu mer avsaknaden av menstruation i mer än 10 dagar, är det första att göra uteslutet graviditet. Som man säger, skjuter en lossad pistol en gång per år. Det är, trots de förebyggande åtgärder som vidtagits, fortfarande är chansen att bli gravid kvar (se Duphaston under graviditeten).

Postpartum period

Menstruation bör inte förväntas minst 4 (eller bättre 8) veckor efter födseln, trots att kvinnan följer konstgjord matning. Under de första 6 till 8 veckorna efter födseln bör sårytan i livmodern (på mödosläget) läka och bygga upp ett nytt funktionellt skikt i endometriumet, redo för desquamation. Och om en kvinna ammar, har hon ökat prolaktin i blodet, vilket hämmar produktionen av FSH och LH i hypofysen, som respektive blockerar utsöndring av östrogen och progesteron och förändringar i endometrium (transformation och utsöndring), nödvändigt för att det avvisas - menstruation.

Pubertetsåldern

Under puberteten anses den oregelbundna menstruationscykeln vara normen i två år efter menarkon, vilket indikerar en instabil hormonnivå och konstant ”hopp” i hormoner. Det sker en förkortning eller förlängning av cykeln, som åtföljs av antingen en försening i menstruationen eller deras oväntade början. Om cykeln inte har justerats efter en viss tid bör du genomgå en undersökning och utesluta andra orsaker till försenad menstruation.

anovulation

Brist på ägglossning kan förekomma hos en frisk kvinna i 2 till 3 menstruationscykler under hela året (se ägglossningstest). Corpus luteum bildas inte på grund av anovulation, och den proliferativa fasen förändras inte till den sekretoriska fasen, det vill säga det funktionella skiktet i endometriumet växer inte och det finns inget att avvisa. Sådana anovulatoriska cykler uppstår på grund av kortvariga fel i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet under påverkan av olika, men kortlivade faktorer (klimatförändring, stress, fysisk överbelastning).

Undernäring

Defekt och otillräcklig näring, inklusive strikt diet för viktminskning återspeglas i menstruationscykeln. Nivån av östrogener, som syntetiseras inte bara i äggstockarna, utan också i fettvävnad, minskar med en kraftig viktminskning, vilket leder till hormonella störningar fram till utvecklingen av amenoré.

Övervikt

Övervikt kan också orsaka permanenta förseningar i menstruation, oligomenorré och amenorré. Östrogener, syntetiserade i stora mängder med fettvävnad, omvandlas till androgener, vilket orsakar hyperandrogenism, cykelstörningar och förändringar i utseende (akne, striae, hirsutism och andra).

Konstgjord eller spontan abort

Både medicinsk abort och spontanabort är stressande för kroppen, en plötslig förändring i hormonnivåerna efter en aborterad graviditet orsakar funktionsfel i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet och leder till cykelstörning (korta och magra perioder, deras försening).

Gynekologiska hormonsjukdomar

Polycystisk äggstock, endometrios, äggstockstumörer och livmodercancer kan åtföljas av långvariga förseningar i menstruationen med efterföljande blödning.

Tar hormoner

Förebyggande av graviditet med hormonella läkemedel (se orala preventivmedel fördelar och nackdelar) eller behandling av endokrin patologi påverkar också regelbundenhet i menstruationscykeln och framkallar försenad menstruation.

Premenopause

Med åldern minskar produktionen av hormoner i äggstockarna, vilket ofta åtföljs av hormonella fluktuationer och menstruations oregelbundenheter (kroppen förbereder sig för klimakteriet).

Infektionssjukdomar i livmodern och bilagor

Hur duphaston fungerar

Den aktiva substansen i läkemedlet "Dufaston" är dydrogesteron. I en tablett finns den i en mängd av 10 mg. Ett kännetecken för dydrogesteron är dess likhet i struktur, kemiska och farmakologiska effekter med naturligt (naturligt) progesteron. Eftersom dydrogesteron inte är ett derivat av testosteron, orsakar det inte biverkningar som är inneboende i de flesta syntetiska progestogener härrörande från androgener (överdriven hårväxt eller grov röst).

Läkemedlet har inte heller anabolisk aktivitet (ökar inte proteinsyntesen och muskelvävnadsmassan), påverkar inte produktionen och metabolismen av glukokortikoider och temperatur, inklusive basal temperatur (till exempel när man tar COC: er, är det meningslöst att mäta basaltemperatur). Dydrogesteron stöder den positiva effekten av östrogen på blodlipider, men skiljer sig åt att det inte påverkar blodkoagulation. Dessutom påverkar didrogesteron inte negativt kolhydratmetabolismen och leverfunktionen..

Dydrogesteron kompenserar för bristen på sitt eget progesteron i kroppen, det vill säga, det bidrar till att "utveckla" den andra fasen av cykeln - lossar endometriumet, förbereder det antingen för äggimplantation eller avstötning (varje månad). Således minskar duphaston den ökade risken för endometrial hyperplasi eller cancer på grund av ett överskott av östrogen, vilket observeras med långvariga och regelbundna förseningar i menstruationen.

Indikationer för användning och dosering

Läkemedlet, förutom att det kallas menstruation, används också för andra indikationer (i fall av progesteronbrist):

 • endometrios - duphaston förskrivs från 5 till 25 dagar av cykeln, en tablett två gånger om dagen;
 • brist på den andra fasen (luteal) och behandling av infertiliteten orsakad av den - från 14 till 25 dagar av cykeln, 1 tablett vardera;
 • premenstruellt syndrom - från 11 till 25 dagar en tablett två gånger om dagen;
 • oregelbunden menstruation - från 11 till 25 dagar en tablett två gånger om dagen;
 • amenorré - i samband med östrogener (från 1 till 25 dagar en gång om dagen) måste duphaston tas på en tablett två gånger om dagen från 11 till 25 dagar av cykeln.

Om reaktionen av endometriumet till läkemedlet enligt ultraljud inte är tillräcklig (tjockleken på endometriumet i den andra fasen når inte 10 mm), ökar duphaston-dosen till 20 mg.

Hur duphaston orsakar menstruation?

Med en långvarig försening av menstruationen bör en läkare ses som i första hand utesluter graviditet. Om det inte finns någon graviditet, bestämmer läkaren efter en noggrann insamling av anamnese och klagomål den möjliga orsaken till förseningen i menstruationen.

 • När det gäller påverkan från yttre faktorer (stress, klimatförändringar etc.) börjar menstruationen oberoende efter att deras åtgärd eliminerats.
 • Men vid en pågående försening på upp till 10 eller fler dagar rekommenderas det att ta ett blodprov för hormoner och sedan fortsätta till läkemedelsbehandling.
 • Duphaston för menstruation förskrivs i en dos på 10 mg (1 tablett) två gånger om dagen i 5 dagar.
 • Menstruationen börjar efter att läkemedlet har stoppats, eller något tidigare än slutet av kursen.
 • En försenad åtgärd är också möjlig när menstruationen "anländer" 3-7 dagar efter annullering av duphaston.

Om patienten klagar över en oregelbunden menstruationscykel och ständiga menstruationsförseningar, föreskrivs hon en 3-6-månaders behandling med duphaston från 11 till 25 dagar av cykeln. Som regel återställs cykeln efter en sådan behandling.

Kontra

 • Läkemedlet kan inte tas i närvaro av Rotorsyndrom och Dabin-Johnson
 • Med extrem försiktighet förskrivs duphaston om det var klåda i huden under graviditeten..
 • Läkemedlet rekommenderas inte heller för amning (tränger in i mjölk).
 • Och naturligtvis förskrivs inte Duphaston vid individuell intolerans mot dydrogesteron.

Sidoeffekt

Intag av duphaston kan åtföljas av ett antal biverkningar.

 • Först av allt, mot bakgrund av behandling med detta läkemedel, kan genombrott uterinblödning uppstå, vilket elimineras genom att öka dosen av läkemedlet.
 • Ändringar i det hematopoietiska systemet och utvecklingen av hemolytisk anemi är också möjliga (sällan).
 • Ett antal kvinnor noterar uppkomsten av huvudvärk eller migrän, ökad känslighet hos bröstkörtlarna.
 • Förekomsten av allergiska reaktioner är inte uteslutet (klåda och utslag i huden, urtikaria och i sällsynta fall Quinckes ödem).
 • Möjliga brott i levern (svaghet eller sjukdom, gulsot och ömhet i rätt hypokondrium).
 • Och extremt sällan provoserar duphaston utvecklingen av ödem i extremiteterna.

Duphastons analoger

Det finns ett antal läkemedel vars verkningsmekanism liknar duphaston. En särskiljande egenskap hos alla listade duphaston-analoger är deras förmåga att orsaka slöhet och dåsighet och minska koncentrationen.

 • Utrozhestan

Den aktiva substansen i detta läkemedel är naturligt mikroniserat progesteron, som erhålls från växtmaterial. Utrozhestan finns i gelatinkapslar, som tas både oralt (inuti) och administreras intravaginalt. En kapsel innehåller 100 aktiva ämnen. Dosen i behandlingen väljs individuellt i varje fall och beror på sjukdomens form och svårighetsgraden av kliniska symtom. Utrozhestan, liksom Dufaston, kan tas under graviditeten.
Pris: 28 st 410 gnugga.

 • Iprozhin

Läkemedlets aktiva substans är progesteron, erhållet syntetiskt. Iprozhin finns också i kapslar, som kan tas oralt eller administreras intravaginalt. En kapsel innehåller 100 mg progesteron.
Pris: 15 st 380 gnugga.

 • Krainon

Krainon finns som en gel. En applikator innehåller 1,125 gr. artificiellt syntetiserad progesteron. Applicatorer sätts in i slidan.
Pris: Krainon 2200-2700 gnugga.

 • Prajisan

Detta läkemedel innehåller också 100 eller 200 mg syntetisk progesteron i varje kapsel. Oral och intravaginal administrering av prajisan är tillåten.
Pris: 10 st. 270 gnugga.

Fråga Svar

Jag hade en lång försening, graviditetstestet är negativt. Läkaren föreskrev att ta duphaston. Efter mottagningen gick mörka fläckar, som bara varade i två dagar. Det här är normalt?

Ja, efter den första kursen med läkemedlet är månatliga perioder korta och ganska knappa, vilket förklaras av ofullständig spridning av endometrium, dvs slemhinnan i livmodern var inte riktigt redo för avstötning, eftersom det funktionella lagret i endometriumet inte nådde den erforderliga tjockleken. Efter ett tre månaders intag av Duphaston kommer den hormonella bakgrunden och menstruationscykeln att jämnas ut och menstruationen blir mer intensiv och långvarig.

Efter avbrytandet av duphaston började inte menstruationen på inte 5, inte sju dagar. Graviditetstest är tveksamt. Vad ska man göra?

Först och främst är det värt att utesluta / bekräfta graviditet, donera blod för hCG och genomföra en ultraljud av livmodern. I 90% av fallen bekräftas graviditeten.

Läkaren föreskrev mig för en lång försening, Duphaston, men efter att läkemedlet avbröts började inte menstruationen. Vad är orsaken?

Om graviditet är 100% uteslutet, kanske är din östrogennivå för låg, vilket inte orsakade proliferation av endometri i den första fasen, och följaktligen inte kunde stimulera den andra sekretoriska fasen av cykeln. Således var endometriumet "omoget" och inte alls förberett för desquamation - menstruation. Det är nödvändigt att studera nivån av östrogener i den första fasen och innehållet av progesteron i den andra och justera behandlingen av menstruationscykeln med östrogen- och progesteronpreparat.

Duphaston-tillskott ökar vikten?

Läkemedlet förbättrar metaboliska processer, det vill säga påskyndar absorptionen av näringsämnen, vilket kan "öka" aptiten och provocera en ökning av kroppsvikten. Under behandling med duphaston bör fysisk inaktivitet undvikas och aptit kontrolleras, då kommer vikten att förbli på samma nivå. Kanske en liten ökning av kroppsvikt på grund av perifert ödem, men de försvinner med början av menstruationen på egen hand.

Är det möjligt att ta alkohol under behandling med duphaston?

Intaget av alkoholhaltiga drycker är inte önskvärt (men inte förbjudet) under behandling med duphaston. Läkemedlet metaboliseras i levern och alkohol påskyndar denna process, så den terapeutiska effekten av duphaston mot bakgrund av alkoholkonsumtionen kan minska.

Kan duphaston påskynda menstruationen?

Ja, genom att ta läkemedlet från den 11: e dagen av cykeln kan du närma menstruationens början, men läkare rekommenderar det inte. Alla hormonella läkemedel påverkar kroppens hormonella bakgrund, och den "oskyldiga" önskan att flytta cykeln i en eller annan riktning kan leda till ovariell dysfunktion och till och med infertilitet.

Vilka läkemedel rekommenderas inte att tas samtidigt med duphaston?

Under behandling med duphaston rekommenderas inte fenobarbital och rifampicin, vilket påskyndar läkemedlets metabolism och därmed minskar dess effektivitet.

Hur tar du Duphaston? Hur man tar "Dufaston" i infertilitet, cysta, endometrios, för befruktningen?

Ofta befinner sig en person i en situation där han behöver ta vissa droger. Hormonala läkemedel föreskrivs i de flesta fall till det rättvisare könet. Det är deras kropp som genomgår cykliska förändringar varje månad. En av de mest populära förskrivna läkemedlen är ett konstgjordt progesteronläkemedel. Det är värt att överväga i detalj hur du tar Duphaston..

Hur den kvinnliga kroppen fungerar?

Varje månad börjar en kvinna en ny cykel. Den består av två faser: den första och den andra. Separerar cykeln i delar dagen när ägget lämnar äggstocken.

Under den första delen av månaden släpper kvinnans kropp hormoner som är nödvändiga för att ägget ska växa ordentligt och livmoderskiktet förbereds för graviditet.

Den andra fasen kallas luteal. Under det observeras en stark utsöndring av hormonet progesteron. Det är han som är ansvarig för den normala graviditetsförloppet vid befruktning. Läkemedlet "Duphaston" är en konstgjord ersättning för progesteron.

När förskrivs detta läkemedel??

Duphaston-tabletter ordineras av läkaren endast efter en preliminär undersökning. Det kan rekommenderas en kvinna i följande fall:

 • Med en lång frånvaro av graviditet, om en brist i den andra fasen upptäcks.
 • Med olika hormonella sjukdomar i samband med överskott av östrogen.
 • Med en progressiv graviditet i händelse av hot om uppsägning.
 • Under blödning eller omvänt med en långvarig frånvaro av menstruation.
 • För att förhindra oönskad graviditet.

Det är värt att notera att det alltid är nödvändigt att följa den föreskrivna doseringen och behandlingstiden..

Hur du tar Duphaston?

Beroende på diagnosen som ställts till kvinnan och vad som är orsaken till sjukdomen väljs en individuell dos av läkemedlet. Dosen och tiden för att ta läkemedlet kan också vara olika. Överväg hur man tar "Dufaston" vid en viss sjukdom.

Under hotet om spontan missfall

Om en gravid kvinna har ett hot om abort, föreskrivs hon i de flesta fall detta botemedel. Hur du tar Duphaston i detta fall bestämmer läkaren. Allt beror på svårighetsgraden av symtomen och orsaken till deras utseende..

I de flesta fall förskrivs patienten en enda dos på fyra tabletter, vilket är fyrtio mg av läkemedlet. Efter detta rekommenderas att man tar en kapsel var åtta timme. Det är nödvändigt att göra detta tills symptomen försvinner helt: smärta, blödning, obehag.

Om en kvinna har ett hot om missfall på grund av brist på progesteron i kroppen, hur ska man då dricka medicinen i det här fallet? Vanligtvis föreskriver läkaren två tabletter per dag, som måste tas med samma tidsintervall. Det är värt att notera att i en sådan situation ökar behandlingstiden med Dufaston avsevärt. Hur lång tid kan jag ta det, kommer experten att berätta. I de flesta fall föreskrivs en sådan behandling före graviditetens andra trimester, när moderkakan helt tar på sig produktionen av nödvändigt hormon..

Duphaston tabletter för infertilitet: hur man tar?

Ganska ofta förskrivs detta läkemedel för kvinnor som planerar en graviditet. Om det rättvisa könet leder ett regelbundet sexuellt liv utan användning av preventivmedel, men befruktningen inte inträffar, bör hon konsultera en läkare. Det första symptom på brist på den andra fasen är dess korta längd. Efter analys av nödvändigt hormon kan läkaren rekommendera en ytterligare dos..

Så hur tar man Duphaston för att bli gravid? I de flesta fall föreskrivs att ta läkemedlet en tablett per dag. Du måste dricka dem från 14 dagar efter den sista menstruationens början och upp till 25 dagar. Med detta möte är det emellertid värt att komma ihåg att detta system endast är lämpligt för kvinnor med en regelbunden cykel på 28 dagar. Om du har en längre cykel kan du använda ytterligare progesteron endast efter ägglossningen. Annars kan du uppnå en preventiv effekt. Att ta Dyufaston innan ägget lämnar äggstocken kan helt enkelt undertrycka det..

Med hormonella sjukdomar

Mycket ofta föreskrivs progesteron för olika patologier associerade med felaktig produktion av hormoner. Ett av behandlingsalternativen kan vara utnämningen av Duphaston-tabletter för endometrios. Hur man tar medicinen i detta fall beror på svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen och sjukdomens stadium.

Som regel följer läkare följande schema. Patienten ordineras medicinering i en kapsel från två till tre gånger om dagen. Behandlingsvaraktigheten är 11 dagar: från 14 dagar från början av den sista menstruationen till den 25: e.

Med ett allvarligare stadium av sjukdomen kan läkaren förskriva ett kontinuerligt intag av läkemedlet. I detta fall måste en kvinna ta ett piller två gånger om dagen. Mottagningen bör utföras med jämna mellanrum. Endast i detta fall kan maximal effekt av behandlingen uppnås.

För kränkningar av den kvinnliga cykeln

Om representanten för det kända könet har oregelbunden menstruation, kan hon också förskrivas en ytterligare dos av progesteron. Vid uttalat premenstruellt syndrom kan läkaren rekommendera användning av Duphaston-tabletter.

I dessa fall förskrivs läkemedlet från 11 dagar från början av den sista menstruationen. Läkemedlet tar läkemedlet fram till den 25: e dagen av cykeln. Det är nödvändigt att ta läkemedlet en tablett två gånger om dagen med regelbundna intervall.

Med en långvarig frånvaro av menstruation (amenorré)

Hur man tar "Duphaston" om en kvinna inte har sin period, men detta inte är förknippat med graviditet? I detta fall föreskrivs användning av detta läkemedel från 11 till 25 dagar av cykeln. Det är viktigt att komplettera behandling med östrogeninnehållande läkemedel..

Med blödningar av okänt ursprung

För att stoppa blödningen förskrivs läkemedlet "Dufaston" i en vecka. Det är nödvändigt att ta det två gånger om dagen, en kapsel. Innan läkemedlet ordineras är det nödvändigt att fastställa orsaken till sådan urladdning.

För att förhindra dysfunktionell blödning föreskrivs en kapsel två gånger om dagen under menstruationscykeln - från 11 till 25 dagar.

Med hormonersättningsterapi (efter avlägsnande av äggstockarna)

Om en behandling i kombination med östrogen väljs, förskrivs ett läkemedel under de första två veckorna. Under de kommande två veckorna är det nödvändigt att använda tabletterna "Duphaston".

Om östrogen är kontraindicerat föreskrivs endast konstgjord progesteron i två veckor, varefter det är nödvändigt att ta en paus i 10-15 dagar.

Dosen av läkemedlet är i dessa fall 10 mg, det vill säga en kapsel per dag.

Med tumörprocesser i den kvinnliga kroppen

Om en kvinna har cyster som bildas på äggstockarna eller andra organ, hur ska man dricka drogen "Dufaston" i detta fall?

Om tumören är östrogenberoende, vilket händer oftast, förskrivs läkemedlet två tabletter per dag under hela cykeln. Målet med behandlingen i detta fall är att undertrycka östrogenproduktionen..

Korrekt val av läkemedlets dosering

Vanligtvis finns detta läkemedel tillgängligt i följande form: i en kartong, en tallrik med 20 tabletter. I ett piller finns 10 mg läkemedel. Men i vissa fall kan du komma över en högre dosering - 20 milligram. Det är alltid nödvändigt att uppmärksamma detta, eftersom det i detta fall är nödvändigt att dricka Duphaston-tabletter enligt ett annat schema.

Slutsats

Om du föreskrivs att ta läkemedlet "Dufaston", måste du följa den valda behandlingen. I varje enskilt fall bör mönstret för läkemedelsanvändning vara individuellt. Annars får du inte ett effektivt resultat av den hormonella behandlingen..

Innan läkemedlet ordineras ska alltid en preliminär undersökning genomföras. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till varaktigheten på den kvinnliga cykeln.

Håll koll på dina hormoner och gör nödvändig behandling i tid. var hälsosam!

Hur du tar Duphaston med en försening i menstruationen: doser och behandlingsschema

Olika faktorer kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln. Innan du börjar använda Duphaston med en försening av din period måste du noggrant fastställa orsaken till överträdelsen. Dosen och behandlingen av läkemedlet kommer att bero på detta.

indikationer

Duphaston används inte bara för att orsaka menstruation, utan också för att behandla sjukdomar som kan vara förknippade med hormonstörningar:

Duphaston används också under perioder med endometrios.

Med alla dessa störningar har patienterna en brist på progesteron. Hormonbrist kan bestämmas redan innan graviditetsproblem. Detta kommer att berätta förloppet för månadscykeln. Enligt recensioner av Duphaston, med en försening i menstruationen, upplevde de flesta kvinnor följande symtom:

 1. Smärtsam menstruation.
 2. Mager blödning under tidigare månader.
 3. Ofta huvudvärk.
 4. Gastrointestinala problem.
 5. Smärta under sex.
 6. Ökad torrhet i vaginal.
 7. Ingen daglig urladdning.
 8. Känslomässig destabilisering.
 9. Skarpt håravfall.
 10. Svullnad av lemmarna.
 11. Kroppsvikt.
 12. Ökad svettning eller konstant kyla.
 13. Sömnlöshet.
 14. Försening eller frånvaro av menstruation.
 15. Försämring av huden.

När man studerar kommentarerna på forumet märks det också att cykeln ibland bryts utan tecken, vilket bara visar en liten försening. Utan snabb medicinsk vård förvärras situationen, vilket kan leda till en systematisk frånvaro av ägglossning och menstruation.

Det finns många fler läkemedel och piller som orsakar menstruation under en försening, som du kan hitta på vår webbplats.

Funktioner av läkemedlet

Om du inte har några perioder på länge och du har ordinerats Dufaston, bör du studera effekten av läkemedlet och reglerna för dess administration.

Duphaston är ett gestagen hormonellt läkemedel från Tyskland, vars aktiva ingrediens är dydrogesteron. Detta ämne i alla dess indikatorer är så nära som möjligt naturligt progesteron, som produceras i kroppen. Tack vare detta agerar läkemedlet mot ett antal fördelar:

 1. Framkallar inte utvecklingen av hyperplasi, cancer.
 2. Inga biverkningar av androgenprogestogener.
 3. Det har ingen effekt på blodkoagulation.
 4. Påverkar inte leverfunktionen.
 5. Framkallar inte viktökning.
 6. Snabbt utsöndras.
 7. Gynnsam för reproduktiv funktion.
 8. Det påverkar inte negativt andra system i en kvinnas kropp.

Vilken effekt har läkemedlet?

Hos en frisk kvinna i reproduktiv ålder faller ökad progesteronproduktion i den andra fasen av cykeln. En tillräcklig nivå av detta hormon ger den nödvändiga ansamlingen av vätska i slemhinnan i livmodern (endometrium). På grund av detta blir slemhinnan så klar som möjligt för implantering av ägget. Om det inte fanns någon befruktning eller om det befruktade ägget inte kunde fästa, avvisas en del av endometriet och kommer ut med månatlig blödning.
Om det inte är tillräckligt med progesteron i kroppen kan reproduktionssystemet inte slutföra cykeln korrekt, i vilket fall Dufaston används.

Och menstruationsförseningen kan också förknippas med frånvaron av ägglossning, det vill säga med ett omogt ägg. För att normalisera reproduktionssystemet tas läkemedlet mot bakgrund av en sådan överträdelse under lång tid. Men under denna tid vilar äggstockarna, eftersom det syntetiska hormonet gör allt arbete för dem.

Frånvaron av menstruation kan orsakas av att läkemedlet tas. Försenad menstruation efter Duphaston är en sällsynt händelse, men det antyder att läkemedlet inte är lämpligt och det är värt att tänka på att byta ut.

Hur du tar Duphaston med en försening

Om cykeln bryts, tas Duphaston under övervakning av en läkare. Gynekologen väljer individuellt:

 • dos;
 • mottagningssystem;
 • behandlingsperiod;
 • ytterligare läkemedel (vid behov).

Patienten måste strikt följa rekommendationerna från en specialist för att fastställa sin menstruationscykel och få önskat resultat i form av stabila perioder.

Villkor

Vid användning av Duphaston-tabletter för att kalla menstruation bör följande beaktas:

 • läkemedlet föreskrivs endast av en läkare;
 • test måste göras innan behandlingen;
 • det är viktigt att utesluta graviditet;
 • tabletter innehåller endast progesteron;
 • terapiens effektivitet beror till stor del på kvinnan själv;
 • du kan inte självständigt öka dosen eller behandlingsperioden;
 • läkemedlet har ingen preventiv effekt;
 • överdriven användning minskar effektiviteten.

Duphaston är säkert för hälsan, eftersom det har en minimal mängd biverkningar. Men alla brott mot instruktionerna påverkar återhämtningstiden och stabiliseringen av menstruationscykeln.

Instruktioner för användning av Dufaston med en försening i menstruationen

Hur man tar Duphaston för att orsaka menstruation? Här ges en viktig plats för den dagliga dosen. Mängden läkemedel väljs baserat på grundorsaken till felet:

 • Dysmenorré. En tablett två gånger om dagen under den femte till den 25: e dagen av cykeln.
 • Oregelbundna perioder. Två tabletter per dag från den femte till den tjugofemte dagen.
 • Amenorré. Tillsammans med östrogener är det nödvändigt att ta 20 mg per dag från den 11: e till den 25: e dagen.
 • Hormonell insufficiens. En tablett per dag från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln mot bakgrund av kontinuerligt intag av östrogen.
 • Med cyklisk terapi med östrogen. 10 mg per dag under de senaste två veckorna av att ta östrogeninnehållande läkemedel.
 • Stimulering av ägglossning. En tablett per dag (10 mg), kursen börjar den 10 eller 16 dagen. Slutför mottagningen är några dagar innan cykelns slut.

Gynekologen kan individuellt öka eller minska den dagliga dosen baserat på resultaten av undersökningen och patientens tillstånd. Att förskriva ett läkemedel för dig själv, utifrån erfarenheter från andra kvinnor, är extremt farligt för hälsan.

Behandlingstid

Oftast ordineras ett läkemedel för mindre hormonstörningar. Behandlingsförloppet för stimulering syftar inte länge. En kvinna börjar dricka drogen från mitten av cykeln och slutar några dagar innan den påstådda menstruationen börjar.

Vid allvarliga hormonella problem kan terapi pågå i månader och ibland upp till ett år. Men läkemedlet kan inte användas kontinuerligt. På grund av långvarig behandling minskar läkemedlets effektivitet och progesteron återställs inte längre i blodet på egen hand.

Patientrecensioner om Duphaston med försening visar behovet av en gradvis dosreduktion. Om en kvinna plötsligt slutar behandlingen finns det risk för svår blödning i livmodern eller, omvänt, en långvarig frånvaro av menstruation.
Med förbehåll för reglerna för uttag av läkemedel anpassar sig reproduktionssystemet optimalt till förändringar och den hormonella bakgrunden återgår till det normala.

Tid för mottagande

Förutom dosens och varaktigheten av terapin är det viktigt att välja rätt tidsintervall för nästa dos. Det är bäst att ta piller på morgonen och kvällen och spela in timmen när nästa dos var full. Detta bör göras för att maximera terapiens effektivitet..

Om den första tabletten var berusad vid 8-00, och den andra vid 20-00, då dagen efter skulle läkemedlet komma in i kroppen på samma gång. Avvikelser i denna indikator är tillåtna, men inte mer än 30 minuter eller timmar. Annars är det inte möjligt att uppnå önskad nivå och assimilering av hormonet.

När kommer perioden att gå?

Hastighetshastigheten för menstruationscykeln under terapi förblir individuell. Förlita sig bara på recensioner av Duphaston med försening, är det omöjligt att avgöra hur mycket din period kommer att komma specifikt. Men experter säger att det är möjligt att förvänta sig normalisering av menstruationen om du följer instruktionerna inom några dagar efter att du har slutat.

Läkarna får avvika per vecka, varefter menstruationen bör börja. De kan vara rikliga på grund av komprimering av livmoderslimhinnan. Nyansen förändras också, vilket närmar sig en mörkbrun färg. Hos vissa patienter, efter progesterontabletter, börjar knapp menstruation, vilket också är ganska normalt den första månaden efter behandlingen.

För tidigt

Ibland menstruationsblödning efter Dufaston försenar inte utan börjar tidigare än förfallodagen. Detta kan provocera:

 1. Reaktionen från kroppen. Medicinering är sällsynt, men det kan fortfarande orsaka biverkningar. På grund av detta uppstår blödning, inte menstruation. En kvinna ska omedelbart besöka sjukhuset och konsultera en läkare.
 2. Låg dos Genom att återställa den hormonella balansen med en otillräcklig mängd progesteron kan en kvinna få tidigare menstruation. Endast dosjustering kan lösa problemet..
 3. Fel mottagningstid. Den luteala fasen hos varje kvinna är inte densamma. Men Dufaston måste tas exakt i sin tid. Om terapi har påverkat follikulärperioden ökar risken för tidig blödning.

Lång försening

Duphaston i frånvaro av en kvinnas period kanske inte löser problemet. En stor försening efter behandlingen är oftast förknippad med följande faktorer:

 1. Graviditet.
 2. Låg östrogen.
 3. Äggstocksförsening.
 4. Patologier hos hormonproducerande organ.

Det är därför, innan behandlingen påbörjas, måste en omfattande undersökning genomföras så att läkemedlet hjälper och behandlingen slutar med början av menstruation.

När man ska dricka finns det inget behov

Duphaston ska inte tas om menstruationen är frånvarande under mindre än en vecka. Anledningen kan ligga i följande:

 1. Ökad fysisk aktivitet.
 2. Stressade situationer.
 3. För mycket eller undervikt.
 4. Ohälsosam kost och strikt diet.
 5. Dåliga vanor.
 6. En kraftig förändring i klimatzonen.
 7. Användning av hormonella preventivmedel.

En engångsfördröjning med en vanlig cykel är inte en avvikelse och medicinering kan undvikas. Det räcker för att identifiera den negativa faktorn och eliminera den. Men med en lång försening på mer än sju dagar är det bättre att besöka en läkare. En specialist kommer att genomföra en undersökning och, baserat på resultaten av testerna, kommer Duphaston att förskrivas för att förhindra allvarligare kränkningar.

Kontra

Dufaston för att ringa menstruation kan inte tas:

 • med individuell intolerans;
 • medan du ammar;
 • med diabetes;
 • mitt i leverproblem;
 • med kronisk matsmältningsstörning.

Med försiktighet är användningen av läkemedlet nödvändig för kvinnor som lider:

 • problem i det kardiovaskulära systemet;
 • njursvikt;
 • ofta yrsel och migrän.
 • huvudvärk;
 • förlust av medvetande;
 • generell svaghet;
 • allergiska reaktioner på huden;
 • kräkningar
 • livmodersblödning;
 • svullnad i extremiteterna.

Vid negativ reaktion från kroppen bör du rådfråga din läkare. I händelse av allvarlig sjukdom kommer specialisten att avbryta behandlingen och föreskriva en ytterligare undersökning med senare val av ett alternativt botemedel.

Du måste veta hur du tar Duphaston med en försening i menstruationen för att undvika förvärring av hormonfel. Läkemedlet hjälper endast de patienter som dricker rätt dos och följer alla rekommendationer från gynekologen. Om menstruationen inte börjar måste du ta testerna igen eller ersätta Dufaston med ett annat läkemedel.

Dufaston orsakar menstruation. Bruksanvisning, kontraindikationer

För att orsaka menstruation rekommenderar läkare ofta att ta hormonläkemedlet Dufaston. Läkemedlet har vunnit popularitet inom gynekologi på grund av egenskaper som säkerhet, effektivitet och överkomliga priser. Duphaston hjälper till att stabilisera menstruationscykeln.

Du kan orsaka menstruation med en försening och stabilisera menstruationscykeln med hjälp av Duphaston hormontabletter, som måste tas i strikt överensstämmelse med schemat

Vad är användningen av Duphaston för cykelstörningar

Progesteron förbereder kvinnokroppen för graviditet. Innan menstruationen börjar börjar hormonet att produceras aktivt av äggstockarna och bildar tillsammans med östrogen en gynnsam miljö för befruktning i livmoderhulen.

Detta händer ungefär 14 dagar efter början av menstruationen..

Under denna period inträffar en ansamling av vätska, vilket gör livmoderslimhinnan lös och mjuk. Denna miljö främjar fästningen av ägget till livmoderhålet.

Om befruktning av ägget inte inträffar, avvisas det ackumulerade endometriumet, livmoderens inre skikt. Menstruationen byggs upp.

Men ofta störs detta harmoniska arbete med hormoner, de är bristfälliga, vilket är orsaken till att menstruationscykeln misslyckades. För att få hormoner att fungera föreskriver gynekologer Duphaston, som innehåller syntetiska hormoner som liknar progesteron och östrogen.

Det är viktigt att veta! När du tar Duphaston inträffar en ökning av östrogennivåer och då, regel, graviditet inträffar eller läkemedlets verkan orsakar menstruation. För att återställa den hormonella bakgrunden måste du genomgå en fullständig behandling.

Genom att återställa balansen mellan hormoner, normaliserar Duphaston cykeln, bidrar till den kvinnliga kroppens funktion.

Duphaston och amenorré: när man börjar dricka drogen

Duphaston används i stor utsträckning för att eliminera den långa förseningen i månatlig ansvarsfrihet. Amenorré - frånvaron av menstruation i mer än 6 månader är ett symptom på olika sjukdomar. Det kan vara problem i det endokrina, nervösa eller reproduktiva systemet..

Amenorré är sant och falskt:

 1. Falsk amenoré är förknippad med genetiska avvikelser hos de kvinnliga könsorganen: de bevarar helt hormonella funktioner i äggstockarna, men samtidigt kan blodutsöndringar samlas i äggledarna, i slidan.
 2. Med sann amenorré förekommer inte ägglossning, varför menstruationen är frånvarande. För att orsaka menstruation förskrivs Duphaston (hur man tar läkemedlet kommer att diskuteras senare). Han kan fastställa början av ägglossning och som ett resultat normalisera den månatliga urladdningen.

Terapi med det aktuella läkemedlet börjar vid de första symtomen på denna sjukdom. Ju tidigare en kvinna påbörjar en behandlingskurs, desto snabbare kommer hon att återställa sin kvinnliga hälsa.

Viktigt att komma ihåg! Läkemedlet i fråga bör inte förskrivas på egen hand. Den nödvändiga doseringen och behandlingsförloppet kan endast förskrivas av en gynekolog.

Hur man tar Dufaston med en försening i menstruationen

Om menstruationen är sen i cirka 3-5 dagar, anses detta vara normalt och kräver inte behandling. En sådan funktionsfel kan förknippas med stress, fysiskt överarbete, sömnlöshet etc. En sådan förändring i cykeln upp till 3 gånger per år är inte heller en patologi..

Men om menstruationen är sen i en vecka eller mer, föreskriver läkaren i detta fall Dufaston.

Regler för att ta Dufaston för att ringa menstruation

Om menstruationscykeln misslyckasMed en lång försening i menstruationen
Ta en tablett per dag från 11 till 25 dagar av cykeln. Med en uttalad brist på hormoner dricker de 2 tabletter per dagLäkemedlet tas i 2 tabletter per dag från 11 till 25 dagar i menstruationscykeln

För att eliminera förseningen med brist på kvinnligt hormon är Duphaston full innan menstruationen börjar, men inte mer än 10 dagar.

Tiden mellan att ta piller bör vara lika, du måste beräkna det beroende på din dagliga rutin. Till exempel: om den första p-pilleren drackes klockan 8 på morgonen, bör den andra tas vid klockan 8 på kvällen. Tillåten lätt avvikelse på 1 timme.

Vid slutet av behandlingen avbryts dosen gradvis. De börjar minska från 1 tablett per dag till 1 tablett på två dagar. Abrupt läkemedelsuttag leder till ökad blödning och försening. Samma effekt uppstår när du försummar reglerna för att ta läkemedlet.

Kan Duphaston användas för att provocera missfall

Som en del av läkemedlet är den aktiva ingrediensen syntetiskt hormon - progesteron, som också kallas graviditetshormonet. Därför förskrivs läkemedlet i fråga ofta för ett missfall för att upprätthålla graviditet.

Därför verkar läkemedlet på ett sådant sätt att det fastställer menstruationscykeln genom att återställa balansen mellan hormoner.

För att orsaka menstruation påverkar Duphaston problemet inifrån och ut, justerar kroppens arbete, så det kan inte tas som ett akutläkemedel.

Duphaston kommer inte att hjälpa till att provocera missfall, tvärtom, det kommer bara att stärka fostret och hjälpa till vidareutvecklingen av graviditeten.

Kontraindikationer för att ta Duphaston

Duphaston kan orsaka en del oönskade reaktioner i kroppen. Därför finns det kontraindikationer för användningen av läkemedlet:

 • En allergisk reaktion på Dufastons komponenter. Om en kvinna har en tendens till allergier måste du noggrant studera läkemedlets sammansättning före användning. Om ett utslag eller annan sjukdom inträffar, bör behandlingen stoppas omedelbart.
 • Leversjukdom, hjärt-kärlsjukdom. Möjlig försämring. I närvaro av hjärta- eller leversjukdomar, konsultera en läkare innan du använder läkemedlet.
 • Amning, eftersom komponenterna går över i bröstmjölk och är farliga för barnet.

Möjliga biverkningar av läkemedlet

Biverkningar är ett av de obehagliga stunderna i mediciner. Innan du börjar ta något läkemedel måste du läsa instruktionerna noga.

Duphaston kan orsaka dessa biverkningar:

 • Förekomsten av huvudvärk. Detta fenomen är periodiskt och kan åtföljas av yrsel och illamående..
 • Utseendet på livmodersblödning och förekomsten av bröstkänslighet.
 • Allergiska reaktioner visas som utslag och fläckar i kroppen. De åtföljs av klåda och liten svullnad, samt generellt obehag i utbrottets område.
 • Smärta i magen och levern. Huden blir gul, en allmän sjukdom uppstår. Läkemedlet kan förvärra en befintlig lever- och njursjukdom..
 • Förekomsten av utvidgning av venerna, svullnad, det finns en känsla av tyngd i benen. Uppträder i närvaro av vensjukdomar.

Notera! Dyufaston innehåller dydrogesteron, som till skillnad från andra ersättare inte skapas på basis av det manliga hormonet - progesteron. På grund av vilka reaktionerna i samband med ökningen av den kvinnliga kroppen inte visas.

Om biverkningar uppstår ersätts Duphaston av en analog eller helt avbruten. I allmänhet tolereras läkemedlet väl och orsakar sällan oönskade effekter..

Läkemedlet har ingen kortikosteroid, anabola och antiandrogena effekter, till skillnad från naturliga analoger. Inga negativa hälsoeffekter.

Hur ofta kan Duphaston behandlas

Hur ofta man tar Duphaston för att orsaka menstruation och uppnå ett varaktigt resultat är en viktig fråga med regelbundna cykelstörningar.

Gynekologer hävdar att läkemedlet kan tas under lång tid, eftersom det inte skadar hälsan. Läkemedlet får tas i 5 månader för att normalisera cykeln.

Om läkemedlet togs på rätt sätt, men effekten verkade inte, bör du se till att det inte finns någon graviditet och om resultatet är negativt, måste du genomgå en ytterligare undersökning.

Kanske är diagnosen felaktig och förseningen i menstruationen är förknippad med andra orsaker, vilket förklaras av ett negativt resultat av terapi.

Duphaston är ett ganska säkert läkemedel som effektivt bekämpar förseningen av menstruationscykeln, liksom med sjukdomar orsakade av brist på kvinnligt hormon.

Innan du börjar ta, måste du genomgå en undersökning och ta reda på den exakta orsaken till att menstruationscykeln misslyckats. var hälsosam!

Författare: Svetlana Karetnikova

Användbart videomaterial om hur du tar Dufaston korrekt och hur du kan ringa din period på andra sätt

Hur du tar Dufaston korrekt:

Och vilka andra säkra sätt att inducera menstruation är:

Dufaston. Bruksanvisning, pris, recensioner, analoger

Duphaston är ett läkemedel baserat på en syntetisk analog av könshormonet progesteron - dydrogesteron. Bruksanvisningen innefattar utnämningen vid funktionsstörningar och frånvaron av menstruationscykeln, misslyckade försök att bli gravid, blödning, hotet om missfall och gynekologiska sjukdomar.

Beskrivning av läkemedlet

Duphaston är ett hormonellt läkemedel. Det föreskrivs av gynekologer med en minskning av progesteronproduktionen. Oändlig behandling kan leda till brist på ägglossning, ovariell dysfunktion, infertilitet.

Läkemedlet föreskrivs för ungdomar för att underlätta förloppet av premenstruellt syndrom och kvinnor före befruktningen eller under graviditeten. Konstgjord progesteron - dydrogesteron erhålls genom syntes av det manliga hormonet testosteron. Mottagning av didrogesteron leder inte till uppkomsten av sekundära manliga sexuella egenskaper hos kvinnor.

Släppformulär, förpackningens utseende, tabletter

Duphaston har en form av frisättning - konvexa tabletter i ett vitt skal. Gravering finns på varje sida: "ST", "155". I förpackningen 1 blister med 20 tabletter. Vit kartong med en orange rand till höger. Den visar doseringen av tabletter (10 mg).

I mitten är läkemedlets namn skrivet på ryska och engelska, den aktiva substansen anges nedan, dess mängd i en tablett. Sjukdomar där didrogesteron och tillverkaren av läkemedlet ordineras i en fet linje nedan.

Sammansättning och aktiva ämnen

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i Duphaston är dydrogesteron. Varje tablett innehåller den i en mängd av 10 mg.

Hjälpämnen inkluderar:

 • laktosmonohydrat, vilket gör att tabletter kan bibehålla densitet och inte absorbera fukt från luften;
 • hypromellos för pulverens viskositet;
 • majsstärkelse som ett bindemedel;
 • kolloidal kiseldioxid för att minska påverkan på inre organ och snabb utsöndring;
 • magnesiumstearat för tabletthårdhet.

Hjälpämnen har ingen farmakologisk effekt. Varje tablett är belagd med ett vitt skal med Opadry Y-1-7000 färgämne..

Handlingsmekanism

Egenskaperna hos syntetisk dydrogesteron är identiska med naturligt progesteron. Efter slutet av ägglossningsfasen i cykeln utsöndrar äggstockarna ett corpus luteum, som ansvarar för produktionen av könshormon. Med dess brist, funktionsfel i menstruationscykeln, omöjligheten av befruktning och fästning av fostret i livmodern observeras.

Åtgärderna med dydrogesteron syftar till:

 1. Beredning av livmoderslimhinna - endometrium för fästning av ett befruktat ägg genom att bromsa upp celldelningen. Dessutom reduceras mängden livmoderhalsslem, så spermier som fångas inte rör sig genom rören och inte befruktas.
 2. Minskad sammandragning av livmodern och myometrium för att förhindra spontan abort. Progesteron slappnar av musklerna i kvinnans bäckenorgan genom att påskynda sönderdelningen av oxytocin och antidiuretiskt hormon, vilket minskar känsligheten för histamin och serotonin.
 3. Minskad immunitet. Fostret innehåller gener från båda föräldrarna: far och mor. Manliga celler är främmande för den kvinnliga kroppen, så immunförsvaret försöker bli av med dem, men dess verkan blockerar progesteron.
 4. Försvagning av symtom manifestation av premenstruellt syndrom och tillhörande tillstånd.
 5. Bildningen av bröstkörteln och dess förberedelse för amning.

Minska överskottet östrogen, vilket bidrar till:

 • uppkomsten av endometrios och maligna tumörer;
 • ökade sockernivåer;
 • minskning av saltutsöndring;
 • bildandet av cyster och fibroider i bröstet.

farmakodynamik

Dydrogesteron hämmar inte effekterna av östrogen på fettbalansen i blodserum i stadierna av klimakteriet. Läkemedlets åtgärder syftar inte till att blockera ägglossningen, därför föreskrivs det inte som ett preventivmedel.

Ingen skadlig effekt av progesteronterapi på processer:

 • hematopoies och koagulering;
 • ämnesomsättning;
 • leverfunktion;
 • ägglossning;
 • tidpunkten för faserna av cykeln.
Duphaston-regim.

Behandling med Dyufaston utförs enligt recept från gynekologen på grundval av resultaten från analyser under befruktningsperioden och för att förhindra missfall i graviditetens första trimester. Dessutom hjälper det att bromsa onormala processer i livmoderns slemhinnor.

Koncentrationen av läkemedlet i blodet når maximalt 2 timmar efter oral administrering. Könsorganet och levern är involverade i utsöndring från kroppen. Enligt studier sker fullständig eliminering inom tre dagar efter att ha tagit den sista pillen.

Indikationer för användning

Duphaston, vars bruksanvisning indikerar utbredd användning inom gynekologi, används vid behandling av tillstånd som kännetecknas av brist på progesteron:

 • oförmågan att bli gravid på grund av brist på luteiniserande hormon med regelbunden sexuell aktivitet;
 • proliferation av endometrieceller utanför livmodern;
 • tendens till missfall under graviditetens första trimester;
 • uppkomsten av ett komplex av kropps- och psykiska störningar före cykelstart;
 • smärta vid tidpunkten för livmoderkontraktion under menstruationen, inte förknippat med nedsatt reproduktionssystem (dysmenorré);
 • störningar i menstruationscykeln med avsaknad av menstruation i mer än sex månader (sekundär amenorré);
 • periodiska uterusblödningar orsakade av en kränkning av hjärnans interaktion, endokrina systemet (hypofys och hypotalamus) och äggstockarna.

Läkemedlet förskrivs för hormonersättningsterapi. Dydrogesteron neutraliserar effekterna av östrogener som syftar till att öka antalet celler i livmoderslimhinna under den postoperativa perioden och under klimakteriet.

Kontra

Kontraindikationer för användning av Duphaston är:

 1. Intolerans mot dydrogesteron och hjälpämnen.
 2. Kronisk malabsorption av näringsämnen i tunntarmen (malabsorption).
 3. Störning av kroppens assimilering av galaktos eller brist på laktasenzym på gennivå.
 4. Leverens genetiska sjukdomar (Rotor och Dabin-Johnson syndrom).
 5. Utvecklingen av progesteronberoende tumörer.

Duphaston ordineras med försiktighet till kvinnor som hade allergiska reaktioner under tidigare graviditeter..

Bieffekter

KroppssystemBeskrivning av biverkningar
hematopoetiskFörbättrad förstörelse av röda blodkroppar med frisläppandet av många indirekta bilirubin (hemolytisk anemi)
ImmunÖverkänslighetsreaktioner på läkemedlets komponenter
NervösSvaghet, migrän
LeverLeverdysfunktioner och gulnad i huden orsakad av dem, buksmärta
ReproduktivLivmoderblödning i mitten av cykeln, överkänslighet för bröst
HudintegumentAllergiska reaktioner: utslag, klåda, urticaria

Svullnad i extremiteterna, Quinckes ödem

Enligt laboratorieundersökningar av Duphaston inträffade biverkningar i isolerade fall eller sällan.

Bruksanvisning Duphaston

Kvinnor vägrar att använda Duphaston, av fruktan för förändringar i det endokrina systemet, särskilt viktökning. Läkemedlet har en positiv effekt på reproduktionsfunktionen och bidrar till befruktningen.

Hans antagning fortsätter i I och III-trimestrarna av graviditeten som underhållsterapi. Dosering och administreringsregler är individuella och bestäms av gynekologen efter nödvändiga studier.

Ansökan om nedsatt leverfunktion

Duphaston föreskrivs inte för allvarliga kränkningar av kroppens leverfunktion på grund av att levern är involverad i borttagandet av läkemedlets nedbrytningsprodukter. I milda former av sjukdomen föreskrivs en analog av progesteron genom att jämföra den positiva effekten med den skadliga effekten på leverns funktion.

Ansökan om nedsatt njurfunktion

Huvuddelen av läkemedlet utsöndras i urinen. Vid kroniska inflammatoriska sjukdomar förskrivs Duphaston med försiktighet. Innan användning bör du rekommendera ytterligare samråd med en nefolog.

Duphaston med en försening av menstruationen

Duphaston, bruksanvisning som innefattar användning vid funktionsfel i menstruationscykeln, föreskrivs av gynekologen enligt resultaten av undersökningen. I vissa fall kombineras progesteronterapi med andra läkemedel. Bruksanvisningen innehåller de rekommenderade reglerna för administrering och doser, som kan ändras av gynekologen med hänsyn till egenskaperna hos patientens kropp.

Duphaston kan balansera hormoner, normalisera menstruationscykeln, lindra symtomen på premenstruellt syndrom.

Bruksanvisningen tillåter användning i följande fall:

 1. Endometrios. Detta är en sjukdom i livmoderslimhinnan, där tillväxten av endometriala celler går längre än den. Oändlig behandling leder till bildning av cancertumörer som kräver kirurgisk ingripande till avlägsnande av livmodern och förlust av reproduktionsfunktioner. Beroende på sjukdomsstadiet är dosen av dihydrogisteron från 20 till 30 mg per dag med samma tidsintervall mellan doserna. Förskriv läkemedlet i 15 dagar från och med den 11: e dagen av cykeln. Vid svåra former av patologi tas läkemedlet kontinuerligt.
 2. Dysmenorré. Instruktionerna för läkemedlet indikerar en dosering av 10-20 mg didrogesteron under 3 veckor, från dag 5 av cykeln. Det är viktigt att upprätthålla samma tid mellan tabletterna. Dufaston ordineras för primär dysmenoré, när smärtsamma känslor inte är förknippade med patologi i könsorganen. I den sekundära formen är Dufaston rättfärdigad om den orsakas av endometriumpatologi.
 3. Oregelbundenhet i cykler. Duphaston orsakar blödning av livmodern i en rekommenderad dos på 20 mg per dag under 15 dagar, från dag 11 i cykeln.
 4. Sekundär amenoré. Det kännetecknas av frånvaron av menstruation hos kvinnor i fertil ålder i sex månader eller mer. Terapi med dydrogesteron utförs 15 dagar, från och med den 11: e dagen av cykeln. Den rekommenderade dagliga dosen är 20 mg didrogesteron. För att stabilisera nivån av hormoner kombineras dydrogesteron med östrogenläkemedel förskrivna från början till den 25: e dagen av cykeln.
 5. Periodisk blödning från bäckenorganen. Duphaston förhindrar utseendet när de tar 10 mg dydrogesteron under 15 dagar, från och med den 11: e dagen av cykeln. Vid blödning fördubblas dosen och läkemedlet tas inom en vecka.

När du planerar en graviditet

Duphaston, vars bruksanvisning innehåller den rekommenderade doseringen och reglerna för införande, används under befruktningen. Läkemedlet används vid långvarig frånvaro av graviditet med regelbundet sexliv, orsakat av en låg nivå av luteotropin, som är ansvarig för äggstockarnas funktion.

En kvinna föreskrivs att ta läkemedlet 1 tablett i 12 dagar, från och med den 14: e dagen av cykeln. Kursen fortsätter i sex månader. Behovet av en förlängning bestäms av gynekologen baserat på resultaten av analyserna i slutet av kursen.

För kvinnor som tidigare har haft en eller flera spontana aborter förskrivs läkemedlet för att stimulera befruktningen. Behandlingsförloppet är 15 dagar från och med den 11: e dagen av cykeln. Under befruktningen varar progesteronterapi tills 16-18 veckor.

Duphaston under graviditet och amning

Duphaston, bruksanvisning som innefattar användning under graviditet, föreskrivs i fall av hot:

Symtom på spontan missfall och för tidig födsel är blödning i livmodern, smärta i nedre del av buken orsakad av en minskning av myometrium. Enligt anvisningarna rekommenderas att man tar 4 tabletter av läkemedlet och fortsätter sedan en tablett var 8: e timme tills symptomen försvinner.

Kvinnor som blir gravida medan du tar Dufaston fortsätter behandlingen med 2 tabletter per dag i upp till 16-20 veckor, beroende på kroppens egenskaper.

Det är omöjligt att sluta ta läkemedlet skarpt. Dosen reduceras gradvis först till 1 tablett, sedan till 0,5 tablett, om den hormonella bakgrunden är normal och ingenting hotar fostret. Läkemedlet kan koncentrera sig i bröstmjölk, därför rekommenderas det att behandlingen slutar matas.

För barn

En kontraindikation för läkemedlets användning är barns ålder. För ungdomar föreskrivs progesteronterapi om cykeln är inkonsekvent efter 2 år efter den första månaden.

Doseringen och reglerna för införande bestäms av en barngynekolog på grundval av nödvändiga studier, inklusive ett blodprov. När det tas för befruktning och under graviditet tränger inte läkemedlet in i barnet genom placentabarriären, därför utesluts en negativ effekt på fostret.

Överdos

I bruksanvisningen för läkemedlet anges inte fall av överdos och symtom på detta tillstånd. Med ett betydande överskott av den erforderliga dosen rekommenderas magsköljning. Det är nödvändigt att konsultera en läkare för rekommendationer för att bli av med eventuella komplikationer..

Läkemedelsinteraktion

Instruktionerna har inga uppgifter om läkemedlets kontraindikationer när du tar det tillsammans med andra läkemedel. Effekten av dydrogesteron minskar med användning av läkemedel som påskyndar metaboliska processer i levern.

Alkoholkompatibilitet

Duphaston, som alla andra läkemedel, rekommenderas inte att kombinera med alkohol. Vid långvarig behandling rekommenderas specialistråd för säkra doser av alkohol. Det mest ofarliga kan vara en minskning av läkemedlets terapeutiska effekt.

Alkohol när du tar Duphaston kan orsaka:

 • hormonell obalans;
 • manifestation av biverkningar av läkemedlet.

Alkohol kan tas tre dagar efter avslutad terapi.

Försäljningsvillkor

Dufaston skickas ut från apotek med recept.

Lagringsförhållanden och hållbarhet

Lagringstemperaturen för Duphaston-tabletter bör inte överstiga 30 ° C. För säkerhets skull används ett fabrikskartongspapper vars lagringsplats är skyddad från fukt. Samtidigt är tillgängligheten för läkemedlet för barn utesluten. Tabletter kan tas före den tid som anges på förpackningen. Det är 60 månader från tillverkningsdatumet.

speciella instruktioner

Duphaston förskrivs med försiktighet vid hormonersättningsterapi (HRT). Det tas samtidigt med läkemedel som innehåller östrogen. Behandling ordineras efter en fullständig undersökning. I detta fall bör patienten regelbundet rapportera förändringar i bröstkörtlarna, genomgå nödvändiga undersökningar, inklusive mammografi.

I det första behandlingsstadiet är blödning av livmodern möjlig i vilken fas som helst i cykeln. En ökning av dosen av Duphaston hjälper till att stoppa tillståndet. I fall där blödning inträffar efter flera månader av behandling eller mot bakgrund av att den upphör, är ytterligare undersökningar nödvändiga. Gynekologer föreskriver en biopsi av livmoderslimhinnan för att utesluta maligna neoplasmer.

Med försiktighet förskrivs läkemedlet för kvinnor med tumörer som växer på grund av det höga halten östrogen, till exempel myom. Patienter som behöver progesteronterapi är under ständig medicinsk övervakning..

analoger

Duphaston har inga analoger i struktur. Detta är ett unikt läkemedel. Läkemedel med en liknande verkningsmekanism tillverkas i Ryssland, Ukraina och utomlands. Innan du väljer en analog bör du rådfråga din läkare.

TitelProducerande landBeskrivningSläpp formulär
progesteronDen ryska federationenSyntetisk analog naturprogesteronIntramuskulära injektioner med olivolja 1% och 2,5%
PregninDen ryska federationenEn syntetisk analog av progesteron har en riktad effekt på normaliseringen av livmoderslimhinnan, utvecklingen av bröstkörtlartabletter
IngestaUkrainaSyntetisk analog av corpus luteumhormonInjektionsvätska, lösning 1% (intramuskulärt eller subkutant)
UtrozhestanFrankrikeNaturligt progesteronInvaginala suppositorier, kapslar för oral administrering
PrajisanIndienSyntetisk progesteron, jordnötssmör, sojalecitinKapslar för oral eller intravaginal administration
allylestrenolUngernSyntetisk progesteronanalog för graviditetskonserveringtabletter

Utrozhestan eller Duphaston - vilket är bättre?

Utrozhestan har, till skillnad från Duphaston, naturligt progesteron i sin sammansättning. Detta är ett modernt läkemedel som utvecklats senare än didrogesteron och har därför inte någon stor forskningsbas..

De positiva aspekterna av Utrozhestan som skiljer det från Dufaston inkluderar:

 • överkomligt pris;
 • förmågan att undertrycka effekten av överskott av manliga hormoner på kroppen;
 • frisättningsform i form av ljus, vilket är bekvämt för patienter som lider av toxikos.
 • brist på inflytande på kroppens metaboliska processer.

De negativa sidorna av en naturlig beredning:

 • biverkningar i form av dåsighet, gränsar till yrsel, allergiska reaktioner och livmodersblödning i mitten av cykeln (sällan);
 • används med försiktighet under graviditet på grund av toxiska effekter på lever- och njurfunktionen.

Läkare är inte emot att ersätta Duphaston med Utrozhestan för att upprätthålla graviditet efter att ha genomfört de nödvändiga studierna och tagit hänsyn till de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Vilket är bättre: Duphaston eller Norkolut?

Läkemedel tillhör gruppen av progesteroner. Norkolut används för att normalisera menstruationscykeln och behandla gynekologiska sjukdomar: premenstruellt syndrom, endometrios och tumörer. Läkemedlets verkan syftar till att undertrycka ägglossningen, så det kan betraktas som ett preventivmedel.

Norkolut har ett antal kontraindikationer:

 • ungdom;
 • maligna neoplasmer i bäckenorganen och bröstkörtlarna;
 • graviditet;
 • hepatit och andra leversjukdomar;
 • njursvikt;
 • övervikt;
 • livmodersblödning i mitten av cykeln;
 • herpes.

Långvarig användning av Norkolut orsakar:

 • viktökning;
 • huvudvärk;
 • illamående och kräkningar
 • svullnad
 • trombos;
 • livmodersblödning;
 • fläckar från urinvägarna.

Trots en liknande verkningsmekanism har Duphaston färre kontraindikationer och manifesterar sällan biverkningar. Norkolut är flera gånger billigare och populär bland kvinnor som inte planerar en graviditet.

Duphaston används i en instabil cykel hos ungdomar.

Norkolut och Duphaston har ett liknande spektrum av verkan, men det senare har färre kontraindikationer, utan att undertrycka lever- och njurfunktionen under administrering. Valet beror på den önskade effekten och resultaten av undersökningen av patienten.

Prajisan eller Duphaston - vilket är bättre?

Prajisan är, som Dufaston, ett syntetiskt läkemedel. Jordnötssmör och sojalecitin tillsätts som adjuvans.

Förutom det låga priset skiljer sig Prajisan från Dufaston:

 1. Utgivningsform: kapslar för att svälja eller införa i slidan.
 2. Skadliga effekter på lever- och njurfunktionen.
 3. Oförmåga att använda i tonåren.
 4. Ett stort antal ofta förekommande biverkningar.
 • menstruations oregelbundenhet;
 • livmodersblödning;
 • huvudvärk;
 • ökad gasbildning;
 • allergiska reaktioner.

Ersättningen av Duphaston med Prajisan utförs endast av gynekologer enligt resultaten av en patientundersökning.

Pris och var man kan köpa, semestervillkor

Duphaston säljs på apotek, utan recept. Priset beror på regionen: för Moskva och regionen är 460-550 rubel.

Effektivitet och säkerhet vid användning enligt läkare

Enligt läkare är Duphaston det bästa läkemedlet för att normalisera cykeln och upprätthålla graviditet. Många kvinnor lider av progesteronbrist och kan inte bli gravida och födda ett barn. Läkemedlet har länge använts inom gynekologi, inklusive ungdomar.

Trots befintliga analoger har läkemedlets effekter studerats fullt ut och negativa konsekvenser manifesteras i sällsynta fall. Det är viktigt när du ordinerar läkemedlet som ska styras av resultaten av testerna och välja rätt dos. Vid långvarig behandling observerar gynekologer-endokrinologer patientens hormonella bakgrund.

Duphaston är ett hormonellt läkemedel som används inom gynekologi. Reglerna för att ta och dosera beror på resultaten av analyser och andra nödvändiga studier, liksom kroppens individuella egenskaper. Bruksanvisning innehåller data om rekommenderade administreringsmetoder.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man tar reda på när perioden börjar, vilka tecken som visas?

Få kvinnor skryter med en regelbunden cykel. Vad kan vi säga om flickor vars kritiska dagar just har börjat och cykeln ännu inte har fastställts....

Är det möjligt att göra anti-celluliter massage med menstruation?

Ibland är det så svårt att få dig att se ut. Dietar innebär begränsningar av mat, sportträning kräver viljestyrka och läge. Även att slutföra kursen med anti-celluliter massage är inte lätt - och det får dig att sluta, men det finns en anledning till det - de "kritiska dagarna" har börjat....

Lökskalfördelar och skador på kroppen, används i traditionell medicin och kosmetologi

Regularitet är nyckeln till din hälsaFaktum är att när det reproduktiva systemet fungerar som en klocka uppstår aldrig frågan om när perioden börjar nästa gång....