Endometrial hyperplasi curettage: recensioner av läkare

Ansvarsfrihet

Inom gynekologi är livmoders patologier som kräver instrumentell intervention, diagnostisk eller terapeutisk, mycket vanliga. En av dessa sjukdomar är endometrial hyperplasi, vars behandling oftast består i curettage-proceduren. Det är mycket viktigt för kvinnor som står inför denna diagnos att förstå essensen och sekvensen i denna procedur, samt att vara medveten om de möjliga konsekvenserna. Vid endometrial hyperplasi används curettage, enligt recensioner, mycket ofta.

Vad är den här patologin??

Endometrial hyperplasi är en godartad tumör i endometrium (det inre skiktet i livmodern), vilket leder till dess förtjockning och ökar i storlek. Anledningen till denna process är en ökning av antalet stromala och körtelelement som finns i endometriet.

Endometrier finns i många former:

 1. Körteln (utvidgning av körtelvävnad).
 2. Glandular cystic.
 3. adenomatös Detta är en prekancerös patologi. I cirka 10 procent av fallen utvecklas det till en malig tumör..
 4. Fiberformiga och körtelformiga fibrösa polyper av endometrium. Detta är den vanligaste typen av hyperplasi. De förvandlas sällan till maligna men kan orsaka endometriecancer..

Nedan överväger vi vad de skriver om granskningarna av skrapningsproceduren.

Endometrial hyperplasi är en patologi som är vanlig i alla åldersgrupper hos kvinnor. Oftast förekommer dock denna patologi under puberteten eller klimakteriet, när kardinal hormonella förändringar i kroppen inträffar.

Bakgrund

Förutsättningar för endometrial hyperplasi är:

 1. Funktionsfel i hormonbalansen (progesteronbrist på grund av överskott av östrogen).
 2. Diabetes mellitus, hypertoni, fetma, sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna, etc..
 3. Uterin fibroids och adenomyosis.
 4. Genetisk predisposition.
 5. Abort.

Med endometrial hyperplasi i klimakteriet är curettage, enligt recensioner, den enda metoden för terapi.

skyltar

Huvudtecknet för alla typer av denna patologi är oregelbunden och icke-cyklisk blodig urladdning. De förekommer vanligtvis mellan menstruationen eller efter en försening. Utsläppet är inte rikligt, smetande. Ett överskott av östrogen i en kvinnas kropp kan leda till infertilitet, medan endometrial hyperplasi inte manifesterar sig. Därför är frånvaron av graviditet med regelbunden sexuell aktivitet under året en allvarlig anledning att konsultera en specialist. Hyperplasi förväxlas ofta med myom (om denna diagnos finns) eller med ett missfall i de tidiga stadierna.

Endometrial hyperplasi diagnostiseras (curettage och recensioner kommer att diskuteras nedan) efter en gynekologisk undersökning, ultraljud i bäcken och hysteroskopi (undersökning av livmodern med en speciell anordning). Skrapningen erhållen genom hysteroskopi undersöks för att bestämma typen av hyperplasi. En aspirationsbiopsi kan också utföras när en histologisk undersökning utförs med en bit endometrium. Kontroll av nivån av östrogen och progesteron är också en av de typer av diagnoser av endometrial hyperplasi..

Terapi för endometrial hyperplasi är nödvändig för alla, oavsett ålder och skadegrad. Hysteroskopi och curettage är de mest effektiva metoderna för behandling och diagnos. Nedan kommer vi att prata specifikt om curettage. Endometrial hyperplasi enligt granskningar efter menopaus kan förekomma.

Indikationer och kontraindikationer

Curettage (curettage of the endometrium) är ett vanligt förfarande inom gynekologi. Det är ett invasivt ingripande i strukturen hos de kvinnliga könsorganen. Under denna manipulation tar läkaren bort det funktionella lagret i slemhinnan med ett speciellt verktyg utan att påverka andra vävnader. Vid nästa menstruation återställs endometriet på egen hand.

Men i sällsynta fall händer det att endometrial hyperplasi utan curettage (recensioner finns tillgängliga) botas.

Rengöring av livmoderhålan utförs i syfte att diagnostisera eller behandla olika gynekologiska sjukdomar. Därför är procedurerna indelade i medicinska och diagnostiska. Det senare alternativet används i närvaro av följande symtom:

 1. Oregelbunden månadscykel.
 2. Tung och långvarig menstruationsblödning.
 3. Menorrhagia (blödning mellan perioder).
 4. Algomenorré (smärta under menstruationen).
 5. Infertilitet.
 6. Malign misstank.

Ofta finns det godartade tillväxter av slemhinnan (fokal eller diffus). Därför är curettage med endometrial hyperplasi, enligt recensioner, mycket vanligt. Det är viktigt för kvinnor som väntar på bekräftelse av sin diagnos..

För terapeutiska ändamål används curettage inte bara för hyperplasi, utan också för andra patologier, nämligen:

Submukösa (submukosala) fibroider.

Polypper av kroppen och livmoderhalsen.

Fryst eller ektopisk graviditet.

Födelse med patologi.

Ovanstående förhållanden kan botas genom curettage. Denna procedur utförs bland annat som en av metoderna för att avsluta en oönskad graviditet. Och även om andra metoder, såsom vakuumsugning eller medicinsk abort, används mer nu, men detta förfarande är fortfarande relevant.

Det är viktigt att komma ihåg att endometrial curettage-procedur för menopausal hyperplasi, enligt recensioner, har kontraindikationer. Till exempel, vid akuta infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i slidan och livmoderhalsen, bör proceduren överges, eftersom det kan orsaka livmoderskada. Ett undantag är fallet med försenad morkaka under förlossningen..

Förberedelse och genomförande av förfarandet

Som med alla invasiva ingrepp, måste endometrial hyperplasi förberedas noggrant. Det första att komma ihåg är att proceduren utförs på vissa dagar i menstruationscykeln, vilket hjälper till att minska blödningen. Den andra är att en mångfacetterad undersökning av en kvinna är nödvändig, inklusive:

 1. Allmän analys av blod och urin.
 2. Vaginal mikroskopi (smetning).
 3. Baksådd av sekret.
 4. Blodtest för biokemi samt hormoner.

En sådan undersökning är nödvändig för att identifiera patologier som följer hyperplasi, eftersom de kan störa curettage eller leda till postoperativa komplikationer. Innan proceduren måste en kvinna följa följande villkor:

 1. Vägrar att ta medicin.
 2. Avstå från sexuell aktivitet.
 3. Sluta använda intima hygienprodukter, inklusive vaginala suppositorier och tabletter. Konsekvenserna av curettage av endometrial hyperplasi och recensioner är av intresse för många.

Sluta ta medicin två veckor innan proceduren, de återstående villkoren uppfylls flera dagar före manipulationen. 12 timmar före operationen bör du vägra att ta mat och vätska, det vill säga att du bör komma till proceduren på tom mage.

Det viktigaste som oroar patienten innan ingreppet är faktiskt hur det utförs. Curettage hos patienter utförs i det gynekologiska operationssalen. Eftersom denna manipulation är mycket smärtsam måste patienten injiceras i anestesi med hjälp av intravenös anestesi. Om proceduren utförs efter förlossning eller missfall, krävs inte anestesi, eftersom livmoderhalsen kommer att vara ganska utvidgad.

I det inledande skedet öppnas en cervikalkanal med hjälp av en speciell metalldilator. Därefter finns en direkt curettage av slemhinnan med en kurett (kirurgisk sked). Ibland används en vakuumavsugare för detta ändamål. Men innan du introducerar det, är det nödvändigt att kontrollera platsen och längden på livmoderhålan, eftersom böjning är möjlig.

Helst utförs operationen under kontroll av ett hysteroskop, men det blinda alternativet är också möjligt. Hysteroskopet visar en bild på monitorn, som tydligt visar vilka områden som kräver curettage. En biopsi kan också tas samtidigt för vidare utredning. Endometrial hyperplasi kan kräva en procedur i två stadier - först skrapas livmoderhålan och sedan livmoderhalskanalen. Curettage med endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor och recensioner kommer att övervägas nedan.

Konsekvenserna av curettage

Under curettage avlägsnas ytskiktet i endometriumet, och det är därför en viss tid krävs för dess regenerering. Som regel är detta en snabb process som kan jämföras med varaktighet med vanlig menstruation. Emellertid skadar denna procedur fortfarande slemhinnan, därför är paroxysmal smärta i nedre del av buken och fläckar möjliga. Ursprungligen är urladdningen koagelliknande, sedan blodig, blodliknande, och efter en och en halv vecka slutar de, och allt återgår till det normala. Om smärtan är intensiv och oroar en kvinna under den postoperativa perioden, är antiinflammatoriska läkemedel som Ibuprofen möjliga. Andra behandlingsalternativ efter curettage med endometrial hyperplasi med klimakteriet, enligt recensioner, krävs inte.

Möjliga komplikationer

Efter operationen är en försening på upp till 4 veckor eller mer möjlig. Vid en försening på mer än tre månader är det vettigt att konsultera en gynekolog. Det är också värt att göra om utsläppet inte slutar och smärtan förstärks, eller vid feber. Sådana symtom indikerar komplikationer, till exempel:

 1. Endometritis (inflammatorisk process).
 2. Livmoderblödning.
 3. Hematometer (ansamling av blod i livmodern).

Endometrial hyperplasi, curettage: recensioner av läkare

Under operationen är skador på livmodern, brott med kyvett, dilator eller sond, möjliga. Detta kan hända på grund av inkompetent manipulation eller på grund av bristen på ett hysteroskop. Med tiden kommer dessa skador att läka, vidhäftningar kan förekomma på sin plats, vilket mycket väl kan orsaka att embryot inte fixeras på livmoderväggen och följaktligen infertilitet.

Behandling av endometrial hyperplasi efter curettage, enligt recensioner, bör vara omfattande.

Efter en framgångsrik procedur rekommenderas en kvinna att vara uppmärksam på sin hälsa, så att kroppen kan återhämta sig helt.

Regler efter operationen

Gynekologer rekommenderar att följa följande regler för de kommande två veckorna efter operationen:

 1. Sexuell avhållsamhet.
 2. Ta inte ett bad eller gå till bastun, uteslut värmestress på kroppen.
 3. Använd inte sprutor eller svampar.
 4. Undvik träning.
 5. Ta inte blodförtunnare som Heparin eller Aspirin.
 6. Kontroll tre månader efter proceduren med bloddonation för hormoner.

Viktig fråga

Inte mindre spännande för en kvinna som har överlevt curettage, frågan är den ytterligare möjligheten att bli gravid ett barn. Tyvärr kan ingen ge ett konkret svar på det. Ingen specialist kommer att garantera framtida graviditet. Det beror på kroppens enskilda egenskaper, på framgången för proceduren, av anledningen till manipulationen. Om endometrial hyperplasi inte påverkade äggstockarna, bör det inte finnas några barriärer för barnfödda efter proceduren, graviditet kan uppstå redan efter nästa ägglossning.

Är det en curettage nödvändig med endometrial hyperplasi? Recensioner bekräftar att det finns ett alternativ. Om detta ytterligare.

Med flera återfall av hyperplasi kan drastiska åtgärder vidtas. Om patienten inte har för avsikt att föda längre kan vi prata om fullständigt avlägsnande av slemhinnan i slemhinnorna. I särskilt svåra fall kan livmodern, äggstockarna och hängorna tas bort helt. Terapin i detta fall kommer att vara lång och komplicerad, eftersom sådana åtgärder påverkar den hormonella balansen i en kvinnas kropp.

För att undvika framtida hälsoproblem bör endast erfarna läkare anförtros en curettage. I detta fall måste en kvinna strikt följa alla rekommendationer under perioden före och efter operation..

Curettage med endometrial hyperplasi med klimakteriet

Recensioner bekräftar att när hormonet östrogen samlas i kvinnans kropp med en samtidig minskning av progesteron kan det leda till en så farlig sjukdom i klimakteriet som endometrial hyperplasi. I riskgruppen ingår det rättvisa könet, som hade långa, tunga perioder före klimakteriet, med fibroider, inflammation i endometrium eller formationer i bröstet. Behandlingen består av följande steg:

 • diagnostisk curettage;
 • analys av material från livmodern;
 • sedan väljer gynekologen de hormoner som är nödvändiga för att stoppa hyperplasi;
 • curettage av hittade avvikelser i livmodern, en laser används på vissa platser för celltillväxt;
 • hormonella och kirurgiska former av exponering kombineras;
 • om det finns ett återfall av sjukdomen, ta bort organet och sedan återigen genomföra en hormonkurs.

Alternativ

Förutom curettage av livmoderhålan används även andra typer av terapi. Den viktigaste av dem är konservativ korrigering med läkemedelsanvändning. Dessa är först och främst hormonella preparat, vars effekt syftar till att återställa östrogen-progesteronbalansen i kroppen. De viktigaste läkemedlen som används i detta fall är:

 1. "Microlute" och "Provera" (progestogener och progestins).
 2. "Mercilon", "Jess", "Divina" (östrogen-progestogen).
 3. Fareston, Novofen (antiöstrogenläkemedel).
 4. Danol, Nemestran (gonadotropinhämmare).
 5. Decapeptil, Buserelin (generisk gonadorelin).

De listade läkemedlen kan förskrivas som en oberoende typ av behandling eller som underhålls- och rehabiliteringsbehandling efter curettage. I det senare alternativet är det möjligt att uppnå den största effekten från behandlingen. Förutom dessa läkemedel kan immunmodulerande medel, antioxidanter och andra läkemedel som syftar till att upprätthålla den normala kroppen förskrivas. Men ändå är behandlingen av endometrial hyperplasi med curettage, enligt recensioner, mer effektiv.

Det är en nödvändig åtgärd vid diagnos och behandling av många gynekologiska sjukdomar, inklusive patologiska tillstånd i endometrium. Förfarandet är relativt enkelt, men det kräver högkvalitativ utförande, högt kvalificerad specialist som utför den, noggrann förberedelse och noggrann inställning till din kropp under rehabiliteringsperioden. Allt detta hjälper till att undvika problem i framtiden och kommer att bidra till en positiv trend i behandlingen..

recensioner

Patienternas åsikt om detta förfarande är ganska tvetydigt. Många noterar att vid endometrial hyperplasi inträffar återfall en tid efter curettage. I denna situation är det nödvändigt att förstå vikten av terapin som följer operationen, för att livmodern i själva livmodern med endometrial hyperplasi, enligt recensioner, inte botar, utan bara tar bort symtomen.

Funktioner vid curettage av livmoderhålan med endometrial hyperplasi

Curettage av livmoderhålan utförs med endometrial hyperplasi för att få en analys för forskning och för att identifiera patologier i ett tidigt utvecklingsstadium. I avsaknad av snabb behandling är risken för degeneration av sjukdomen till onkologi trolig.

Oftast hittar kvinnor glandular cystisk endometrial hyperplasi. Sannolikheten för att en sjukdom blir cancer med snabb behandling är bara 1%.

Kärnan i förfarandet

Processen med att begränsa med utvecklingen av hyperplasi innebär rengöring av det övre lagret i endometrium. Sådana behandlingsmetoder kan lindra sjukdomen ett tag om det framkallade blödningar och hade större sannolikhet för en malig omvandling..

Dessutom gör det borttagna membranet efter mikroskopisk undersökning möjlighet att exakt bestämma diagnosen och svårighetsgraden av sjukdomen. Läkaren kan, på grundval av studiens resultat, förskriva rätt behandling.

Hur görs skrapning

Manipulation utförs i operationssalen. En kvinna sitter på en gynekologisk stol. Förfarandet är mycket smärtsamt, så operationen utförs under generell anestesi. Curettage efter leverans eller på grund av ett missfall kräver inte intravenös anestesi, livmoderhalsen är redan i ett utökat tillstånd.

I andra fall öppnas livmoderhalskanalen med en speciell dilator och slemhinnan avlägsnas med en kirurgisk sked. En vakuumavsugare eller hysteroskop kan också användas. I det senare fallet är enheten utrustad med en kamera, som gör att du kan se alla områden som kräver rengöring.

När de skrapar tar de omedelbart en biopsi för undersökning och skickar den till ett histologiskt laboratorium.

För den kommande operationen är kvinnan noga beredd. Analyser före curettage:

 • UAC;
 • blodkoagulering;
 • blod för RW, HIV, hepatit C;
 • vattpinne från slidan för att bestämma virus och infektioner;
 • blod till sköldkörtelhormoner.

Dessutom är det nödvändigt att begränsa samlag ett par dagar före operationen.

Utan testresultat är curettage tillåtet om en kvinna fördes till sjukhuset med kraftiga blödningar.

Indikationer och kontraindikationer

Curettage av livmoderhålan föreskrivs för studier av patologi och för medicinska ändamål.

För diagnos rekommenderas rengöring av det övre skiktet i endometrium:

 • med hyperplasi. Preliminär förtjockning av endometrium och utseende av neoplasmer upptäcks genom ultraljud. Curettage föreskrivs för att klargöra eller utesluta tumörernas natur;
 • endometrios, när endometriet är beläget utanför livmoderns gränser;
 • endometriala polyper;
 • livmoderhalsdysplasi. Studien genomförs när läkaren tvivlar på sjukdomens godartade natur;
 • bildandet av fibroider i livmodern;
 • menstruationsfel.

Histologi är nödvändig för att studera vävnadernas struktur och tillstånd, bestämma patologiska förändringar i endometrium.

Som en behandling rekommenderas rengöring:

 • med endometriala polypper. De kan elimineras endast genom att ta bort hela övre skiktet i endometrium;
 • kraftig blödning under eller före menstruationen. Curettage förhindrar blodförlust och anemi. Funktionen beror inte på cykeldagen;
 • infertilitet och gynekologiska patologier som utvecklas utan uppenbara hormonella förändringar;
 • livmodersblödning under klimakteriet hos kvinnor.

Rengöringsförfarandet utförs också under en abort, en frusen graviditet och ett missfall, för att ta bort morkaken från livmoderhålet och resterna från fosterägget.

Kontra

Det finns begränsningar för curettage. Läkaren kan vägra operationen om sexuellt överförda infektioner upptäcks, kroniska sjukdomar förvärras, inflammatoriska processer inträffar.

Driftsmetoder

Curettage med bildande av hyperplasi utförs vanligtvis flera dagar före början av menstruationen. Denna taktik minskar risken för blödning och gör att kroppen kan återhämta sig snabbare..

Vid curettage-processen avlägsnas det övre skiktet av endometriumet. Det avvisas också under menstruationen..

Under proceduren kan skador, skador på friska vävnader och äggledare uppstå. En studie av livmoderhålan med efterföljande curettage genomförs på flera sätt. Vilken metod är bäst för rengöring av det övre skiktet i endometriet, bestämmer läkaren.

Blint

Blästring av curettage med hyperplasi, jämfört med ett hysteroskop, skadar avsevärt andra lager i livmodern. Sådana skador leder till utvecklingen av olika komplikationer. Till exempel uppstår blödningar ofta efter curettage.

Rengöring utförs under anestesi. Med hjälp av en speciell gynekologisk anordning öppnas livmoderhalsen och curettage görs genom curettage (ett instrument som ser ut som en slinga). Specialisten skrapar noggrant ytskiktet i endometriet.

För diagnos, ta en del av vävnaden, som placeras i en steril burk. Analysen undersöks i ett histologiskt laboratorium..

Med ett hysteroskop

Detta är en optisk enhet som sätts in i slidan, sedan i livmodern och levererar luft. Under dess tryck rör sig könsorganets väggar isär. När det gäller en kamera kan du visa en bild av vad som händer på skärmen. Hela curettage-processen är under kontroll, och läkaren vet exakt vilka områden i endometrium med patologiska förändringar som måste tas bort.

Proceduren varar cirka 15 minuter. Hysteroskopi utförs på en specifik dag i cykeln. Vanligtvis utförs den på den sjätte dagen i menstruationscykeln. Under denna period är endometriet mindre benägen att blöda..

Separat curettage

Det finns fall då det är nödvändigt att utföra en curettage i två steg. Det handlar om noggrant avlägsnande av det övre skiktet av endometrium från livmodersväggar och sedan från livmoderhalskanalen.

Rengöring av ytskiktet på slemhinnan kan åtföljas av negativa effekter. Förekomsten av komplikationer efter operationen kräver upprepad curettage. Förfarandet är smärtfritt på grund av anestesi. Hela processen tar från 15 till 25 minuter.

Möjliga konsekvenser

Endometrial hyperplasi med felaktig behandling kan degenerera till cancer. Därför utförs curettage-proceduren för livmoderfibroider, polyper, detektering av graviditetspatologi för att utesluta malignitet hos formationer.

Kroppen återställs helt efter operationen i en månad. Under denna tid kan olika konsekvenser av curettage observeras:

 1. Kraftig blödning kan fortsätta i flera timmar. En snabb övergång till svag urladdning efter diagnostisk curettage kan indikera förekomsten av livmoderkramp och ackumulering av blodproppar inuti.
 2. Smärta i nedre del av buken, som vid menstruation. En kvinna kan känna sådant obehag i 6–8 dagar. För att lindra spasmer ordineras smärtstillande medel.
 3. Allmän svaghet och sjukdom.

En kvinna behöver hjälp av en läkare om hon:

 • febern har stigit;
 • utsläpp med en obehaglig lukt dök upp;
 • urladdningen stoppades helt;
 • försämrad hälsa.

Det är möjligt att förhindra förekomst av negativa konsekvenser efter rengöring av endometriet, om alla instruktioner från läkaren följs.

Rehabiliteringsperiod

Hur snabbt kroppen återhämtar sig efter operationen beror på läkarnas rekommendationer.

Behandlingen efter curettage av livmoderhålan visar följande:

 • Först bör hemostatiska läkemedel tas;
 • det är viktigt att genomgå antibiotikabehandling;
 • inom tre månader måste du ta hormoner. De väljs med hänsyn till ålder och natur för patologiska förändringar i endometriet;
 • för att eliminera ansamlingen av blod, bör mediciner avsedda att lindra spasm från livmoderhalsen;
 • det är nödvändigt att genomgå en fysioterapikurs.

Menstruationscykeln efter rengöring återställs helt efter 28-30 dagar. Underbrott i menstruationen i flera månader kräver undersökning av en gynekolog.

Möjliga komplikationer

Konsekvenserna efter curettage inträffar i undantagsfall. De kan uppstå:

 • inflammatoriska förändringar på grund av stagnation av blod;
 • skada vid tidpunkten för curettage av väggarna i livmodern med ett kirurgiskt instrument;
 • orsakar skada på det inre skiktet i endometrium. Det kan förvandlas till infertilitet;
 • endometrit.

Alla typer av komplikationer kan elimineras med snabb behandling. Vid ignorering förväntar sig kvinnan irreversibla konsekvenser.

Risker för återfall

Terapi efter curettage syftar till att förhindra förekomst av hyperplasi. Därför är risken för återfall mycket reducerad. För att förhindra att sjukdomen upprepas måste hormoner återföras till det normala.

En andra curettage-procedur föreskrivs:

 • efter 6 månader för att diagnostisera och bestämma terapiens effektivitet;
 • vid obehagliga tecken i form av blödning och feber.

Ofullständigt avlägsnande av polypper kan också leda till behov av upprepad rengöring, eftersom de tenderar att växa igen.

Curettage av hålrummet och livmoderhalsen: kärnan i operationen, indikationer, kurs, konsekvenser och rehabilitering

Författare: Averina Olesya Valerievna, kandidat för medicinska vetenskaper, patolog, lärare vid institutionen pat. anatomi och patologisk fysiologi, för operation.Info ©

Ett stort antal kvinnor, både i reproduktiv ålder och i klimakteriet, står inför strömning av livmodern. Interventionen är ganska traumatisk, men det händer att du inte kan göra det utan att gynekologisk patologi är mycket vanligt, och i många medicinska institutioner finns helt enkelt mer skonsamma diagnostiska metoder inte tillgängliga.

Nuförtiden har curettage upphört att vara den viktigaste metoden för diagnos och behandling. De försöker ersätta honom med mer moderna och säkra manipulationer, som ger inte mindre information för att vidare hantera patienten. I utvecklade länder har curettage länge gett plats för hysteroskopi när det gäller diagnos, och curettage utförs mycket sällan och oftare för terapeutiska ändamål.

Det är dock omöjligt att helt överge metoden: inte alla kliniker har nödvändig endoskopisk utrustning, inte alla utbildade specialister, och vissa endometriala sjukdomar kräver akut behandling, och då är curettage det snabbaste och mest pålitliga sättet att eliminera patologin.

Curettage av endometrium och livmoderhalskanalen är en av de mest radikala exponeringsmetoderna i gynekologi. Dessutom gör det det möjligt att erhålla en stor mängd material för histologisk analys. Emellertid orsakar operationens invasivitet många risker och farliga komplikationer, så curettage eller curettage brukar förskrivas av riktigt goda skäl..

Uterin curettage utförs endast i operationssalen - detta är en av de grundläggande och obligatoriska villkoren för operationen, varför orsaken är att under förfarandet kan allvarliga komplikationer uppstå, för att snabbt eliminera det inte finns några villkor i något kvinnokonsultation. Dessutom bör generell anestesi som krävs under curettage också utföras exklusivt på sjukhuset och av en behörig anestesiläkare.

Vanligtvis har en kvinna som föreskrivs en curettage en välgrundad rädsla för själva förfarandet och dess konsekvenser, särskilt om det finns planer för förlossning i framtiden, så en kvalificerad gynekolog bör förklara för patienten att det är lämpligt att ingripa i hennes fall och vidta alla åtgärder för att förhindra farliga konsekvenser.

Indikationer och kontraindikationer för livmodersnäring

Separat curettage av livmoderhålan och livmoderhalskanalen indikeras oftast för vävnadsprovtagning för histologisk analys, därför kallas det diagnostisk. Det terapeutiska målet med interventionen är att ta bort förändrade vävnader och stoppa blödning. Orsakerna till begränsning av livmoderhålan är:

 • Metrorragi - intermenstrual, postmenopausal och dysfunktionell blödning;
 • Diagnostiserad hyperplastisk process, bildning av polypo, tumörpatologi i slemhinnan;
 • Ofullständig abort, när fragment av placenta vävnad eller embryo kan förbli i livmodern;
 • Avbrott på kort sikt;
 • Dissektion av vidhäftningar (synechia) i livmodern.
 • Postpartum endometrit.

Livmoderblödning är kanske den vanligaste orsaken till curettage. I detta fall har operationen för det första ett terapeutiskt mål - att stoppa blödningen. Den endometrium som erhålls i detta fall skickas för histologisk undersökning, vilket gör det möjligt att klargöra orsaken till patologin.

curettage med endometrial polyp

Curettage med polyp och endometrial hyperplasi, diagnostiserad med ultraljud, eliminerar den patologiska processen och histologi klargör eller bekräftar den befintliga diagnosen. Om möjligt utförs polypektomi genom hysteroskopi, vilket är mindre traumatiskt, men lika effektivt som curettage..

Det förekommer ofta curettage efter medicinsk abort och förlossning, då fortsatt blödning kan indikera en fördröjning i livmoderhåendet hos fragment av morkakvävnad, embryo och bildandet av en placentapolyp. Akut inflammation i födseln i livmodern (endometritis) behandlas också genom att avlägsna inflammerade vävnader och kompletteras med efterföljande konservativ antibiotikabehandling.

Curettage kan utföras som en medicinsk abort. Så, curettage av en död graviditet som diagnostiseras på kort sikt är ett av de huvudsakliga sätten att ta bort patologin, som är allmänt utövad i de flesta länder i före detta Sovjetunionen. Dessutom avbryts en gynnsam graviditet på detta sätt om det inte finns någon möjlighet eller fristen för vakuumsugning missas..

En kvinna som bestämmer sig för att ha curettage under en normalt utvecklande graviditet meddelas alltid av läkaren om de möjliga konsekvenserna av förfarandet, bland annat det viktigaste är infertilitet i framtiden. När man skrapar en frusen graviditet finns det också vissa risker, så en kompetent specialist kommer att försöka göra utan denna operation alls eller erbjuda en vakuumabort.

Fusion (synechia) i livmoderkaviteten kan elimineras med en curett, men denna patologi blir mindre och mindre en indikation för curettage på grund av introduktion av hysteroskopiska tekniker. Efter instrumental dissektion av synechiae finns det en risk för deras ombildning och inflammatoriska komplikationer, så gynekologer försöker överge en sådan radikal effekt.

Om det finns absoluta indikationer på curettage, är det lämpligt att komplettera den med hysteroskopi, eftersom läkaren inte agerar blindt, kan inte utesluta otillräcklig radikalitet i operationen, och hysteroskopet gör det möjligt att undersöka ytan på livmodern från insidan och göra behandlingen så effektiv som möjligt.

Diagnostisk curettage av livmodern kan utföras rutinmässigt när, vid undersökning och ultraljud, misstänker gynekologen hyperplasi eller tumörtillväxt. Målet med en sådan operation är inte så mycket behandling som att få slemhinnefragment för histopatologisk analys, vilket gör att du exakt kan säga vad exakt händer med endometrium.

I de allra flesta fall, under curettage, sätter gynekologen uppgiften att erhålla inte bara endometrium, utan också foder i livmoderhalskanalen, vilket på ett eller annat sätt kommer att passeras av instrumentet, så curettage av livmoderhalskanalen är vanligtvis stadiet för en stor operation.

Slemhinnan i livmoderhalskanalen har en struktur som skiljer sig från endometrium, men polypobildning och tumörtillväxt förekommer också i det. Det händer att det är svårt att avgöra var processen härstammar från, men patologi kan också vara av en kombinerad karaktär, när en sker i endometrium och en annan i livmoderhalskanalen.

Separat curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålet är nödvändigt för att få vävnad från båda delarna av organet, och så att det inte blandas, tar gynekologen först prover från en del, placerar dem i en separat behållare och sedan från den andra. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för dig att noggrant utvärdera de förändringar som sker i varje livmoderområde genom histologisk analys av de resulterande vävnaderna..

Vid förskrivning av curettage måste läkaren ta hänsyn till förekomsten av kontraindikationer, som anses vara inflammatoriska förändringar i könsorganen, akuta allmänna infektionssjukdomar, misstankar om perforering av livmoderväggen, allvarliga samtidigt dekompenserade sjukdomar. Det bör emellertid klargöras att när curettage av hälsoskäl (massiv blödning i livmodern), vid akut endometrit efter förlossning eller abort, kan läkaren försumma vissa hinder, eftersom fördelarna med operationen är oumbärligt högre än de möjliga riskerna.

Video: separat diagnostisk curettage

Förberedelser för curettage

Som förberedelse för separat curettage måste en kvinna genomgå en serie studier om proceduren är planerad. Vid akutkirurgi måste du begränsa dig till ett minimum av allmänna kliniska tester. När man förbereder sig för behandling är det värt att inte bara ta resultaten av undersökningar, rent linne och en badrock, men också att inte glömma bort hygienprodukter för engångsbruk, för efter operationen kommer det att bli blodiga utsläpp från könsorganen under en tid..

Preoperativ förberedelse inkluderar:

 1. Allmänna och biokemiska blodprover;
 2. Urinprov;
 3. Blodkoagulering;
 4. Förklaring av grupptillhörighet och Rh-faktor;
 5. Inspektion av en gynekolog med en vattpinne för mikroflora och cytologi;
 6. kolposkopi;
 7. Ultraljud av bäckenorganen;
 8. Elektrokardiografi, fluorografi;
 9. Screening för syfilis, HIV, viral hepatit.

Vid tillträde till kliniken pratar den behandlande läkaren med patienten, som får reda på en obstetrisk och gynekologisk historia, och klargör närvaron av en allergi mot några läkemedel, utan att fixa att en kvinna tar medicin konstant.

Aspirinbaserade läkemedel och antikoagulantia avbryts före operation på grund av risken för blödning. Inför tävlingen i 12 timmar tillåts den sista måltiden och vattnet om allmän anestesi planeras. Annars är det tillåtet att äta och dricka, men du bör inte bli borttagen, eftersom belastningen på mag-tarmkanalen kan påverka förloppet under den postoperativa perioden.

På kvällen före operationen bör du ta en dusch, genomföra grundlig hygienisk tvätt av könsdelarna och raka håret. Douching och användning av vaginala läkemedel vid denna punkt är helt uteslutna. Enligt indikationerna kommer ett renande lavemang eller lätta laxermedel att förskrivas. Med spänning inför operationen kan du ta lätta lugnande medel (valerian, morwort).

Uterin curettage-teknik

Curettage av livmoderhålan är skärningen av det övre, regelbundet uppdaterade, slemhinneskiktet med hjälp av skarpa kirurgiska instrument - curetter. Basalskiktet ska förbli intakt..

Införandet av instrument i livmodern genom livmoderhalskanalen innebär dess expansion, och detta är ett extremt smärtsamt skede, så smärtlindring är ett nödvändigt och nödvändigt villkor för operationen. Beroende på kvinnans tillstånd och patologins egenskaper kan lokalbedövning (paracervikal bedövning) användas, men de flesta kvinnor kommer fortfarande att uppleva svår smärta. Allmän intravenös anestesi kan anses vara mer föredraget, speciellt hos patienter med labila psyker och låg smärtgräns..

Uterin curettage utförs i flera steg:

 • Könsorganen behandlas med antiseptiska medel.
 • Exponering av livmoderhalsen i speglarna och fixa den med speciella pincett.
 • Långsam instrumentell utvidgning av cervikala foramen.
 • Manipulering av en curett med skärning av det övre skiktet i endometrium - faktiskt curettage.
 • Borttagning av verktyg, slutbehandling av halsen med antiseptika och borttagning av fixeringstång.

Innan interventionen påbörjas töms urinblåsan oberoende av en kvinna eller en speciell kateter sätts in i den under hela manipuleringens varaktighet. Patienten ligger i en gynekologisk stol med benen utspridda, och kirurgen utför en manuell undersökning, under vilken hon bestämmer livmoderns storlek och plats i förhållande till längdaxeln. Innan instrumentet introduceras behandlas könsorganen och slidan med ett antiseptiskt medel, och sedan införs speciella kirurgiska speglar, som assistenten håller hela tiden under proceduren..

livmodersförkortningsteknik

Naken i speglarna livmoderhalsen fångas med pincett. Längden och riktningen på kroppshåligheten bestäms av ljud. Hos de flesta kvinnor lutas livmodern något i riktning mot skamartikuleringen, så instrumenten står framför den konkava ytan. Om gynekologen har fastställt livmoderns avvikelse, introduceras instrumenteringen i motsatt riktning för att undvika skada på organet.

För att få tillgång till livmoderns insida måste du utöka den smala livmoderhalskanalen. Detta är det mest smärtsamma skedet av manipulation. Expansionen sker med hjälp av Geghar-metallutvidgare, med början från den minsta och slutar med en som kommer att säkerställa den efterföljande introduktionen av curetten (upp till nr. 10-11).

Verktyg ska utföras så noggrant som möjligt, endast med en borste, men inte trycka inåt med hela handens kraft. Expandern introduceras tills den passerar den inre livmoderns farynx, sedan håller den den rörlig i flera sekunder och byter sedan till nästa, större diameter. Om nästa expander inte passerar eller rör sig väldigt hårt, matas in den föregående mindre storleken igen.

En kurett är ett skarpt metallinstrument som liknar en slinga som rör sig längs livmoderns väggen, som om den skärs av och skjuter endometrialskiktet till utgången. Kirurgen tar den försiktigt till botten av orgelet och förflyttar den till utgången med en snabbare rörelse, något tryck på livmodern i livmodern och skarpa slemhinnesdelar.

Curettage utförs i en tydlig sekvens: främre vägg, bak, sidoytor, rörhörn. När fragment av slemhinnan avlägsnas ändras kuretterna till en mindre diameter. Curettage utförs tills kirurgen känner jämnheten i livmoderns inre lager.

Tillsats av operationen med hysteroskopisk kontroll har ett antal fördelar jämfört med den "blinda" curettagen, därför är det nödvändigt att försumma den om nödvändig utrustning finns tillgänglig. Detta tillvägagångssätt ger inte bara en mer exakt diagnos, utan minimerar också en del av konsekvenserna. Med hysteroskopi har läkaren förmågan att ta riktat material för histologi, vilket är viktigt för misstänkt cancer, samt undersöka organväggen efter avskärning av patologiskt förändrade vävnader.

Under curettage avlägsnas endast det funktionella lagret i endometriumet, som genomgår cykliska förändringar, "växer" mot slutet av menstruationscykeln och desquamating under menstruationsfasen. Med slarviga manipulationer är skador på basskiktet möjliga på grund av vilken regenerering som inträffar. Detta är fylld med infertilitet och menstruationsdysfunktion i det följande.

Särskild försiktighet bör iakttas i närvaro av livmoderfibrer, som med sina noder gör fodret tuberös. Felaktiga åtgärder från en läkare kan orsaka skador på myomatiska noder, blödningar och tumörnekros.

Curettage med endometrial hyperplasi ger en riklig skrapning av slemhinnan, men med en tumör kan du få en stor mängd vävnad. Om cancern växer in i livmodern i väggen, kan den skadas av en curett, som kirurgen bör komma ihåg. Under en abort bör curettage inte utföras förrän "crunch", eftersom en sådan djupgående effekt bidrar till trauma till organets neuromuskulära strukturer. En viktig punkt i avlägsnandet av en död graviditet är den efterföljande histologiska undersökningen, vilket kan hjälpa till att fastställa orsaken till utvecklingsembryot.

I slutet av curettagen tar läkaren bort pincetten från halsen, utför den slutliga behandlingen av könsorganen med ett desinfektionsmedel och tar bort speglarna. Det material som erhållits under interventionen placeras i en flaska med formalin och skickas för histologi. Om det finns misstankar om karcinom utförs alltid en separat curettage - livmoderhalskanalen skrapas först, sedan livmoderhålet med ett vävnadstaket för histologi i olika flaskor. Slemhinnan i olika delar av reproduktionssystemet är nödvändigtvis markerad när den skickas för analys.

Postoperativ period och möjliga komplikationer

Under den postoperativa perioden förskrivs patienten en mild regim. De första 2 timmarna är det förbjudet att stå upp, en isbubbla placeras på nedre del av buken. På kvällen samma dag kan du stå upp, gå, äta och duscha utan några betydande begränsningar. Med en gynnsam förlopp under den postoperativa perioden kommer de att få åka hem i 2-3 dagar för att observera barnläkare-gynekolog på bosättningsorten.

Med smärta kan smärtstillande medel förskrivas och antibiotikabehandling kan förskrivas för att förhindra infektiösa komplikationer. För att underlätta utflödet av blodiga massor förskrivs antispasmodika (no-shpa) de första 2-3 dagarna.

Blodigt utflöde är vanligtvis inte rikligt och kan pågå i upp till 10-14 dagar, vilket inte anses vara en patologi, men med utvecklingen av blödning, en förändring av urladdningens natur (obehaglig lukt, färg med en gulaktig eller grön nyans, ökad intensitet), bör du omedelbart informera din läkare.

För att undvika infektion kommer gynekologen att förbjuda en kvinna att döda, samt att använda hygieniska tamponger under postoperativt urladdning. För dessa ändamål är det säkrare att använda konventionella packningar som styr volymen och typen av urladdning.

För framgångsrik återhämtning är hygieniska procedurer viktiga - minst två gånger om dagen måste du tvätta dig själv, men det är bättre att inte använda någon kosmetika, till och med tvål, och begränsa dig bara till varmt vatten. Från badet, bastu och pool måste överges i upp till en månad.

Sex efter curettage är möjligt tidigast om en månad, och det är bättre att skjuta upp träning och besöka gymmet ett par veckor på grund av risken för blödning.

Den första menstruationen efter curettage inträffar vanligtvis efter ungefär en månad, men det kan vara en försening förknippad med den pågående regenereringen av slemhinnan. Detta betraktas inte som en kränkning, men läkaren verkar inte överflödig.

De första två veckorna bör vara noggrant övervaka din hälsa. Särskilt oroande bör vara:

 1. Ökning i kroppstemperatur;
 2. Smärta i nedre del av buken;
 3. Ändra urladdningens art.

Med sådana symtom kan man inte utesluta utvecklingen av akut endometrit eller hematometrar, vilket kräver akut behandling genom upprepad operation. Andra komplikationer är mindre vanliga, bland dem är det möjligt:

 • Perforering av livmoderväggen - kan förknippas både med funktionerna i patologin (cancer) och med vårdslösa handlingar från läkaren och tekniska fel under curettage;
 • Utvecklingen av synechia (vidhäftningar) inuti livmodern;
 • Infertilitet.

Möjligheten och tidpunkten för graviditetsplanering efter curettage är av oro för många patienter, särskilt ungdomar, såväl som de som genomgick operation för en missad graviditet. I allmänhet, med förbehåll för korrekt kirurgisk teknik, bör det inte finnas några svårigheter med graviditet, och det är bättre att planera det tidigast sex månader senare.

Å andra sidan är infertilitet en av de möjliga komplikationerna som kan vara förknippade med infektion, sekundär inflammation och utvecklingen av synechia i livmodern. En okvalificerad kirurg kan påverka endometriumets basskikt, och då kan det uppstå betydande svårigheter med återställandet av slemhinnan och implantering av embryot..

För att undvika komplikationer rekommenderas att man i förväg väljer en klinik och en gynekolog som kan lita på din hälsa och följa noga alla hans möten och rekommendationer efter interventionen..

Curettage av livmodern utförs både gratis på alla statliga sjukhus och mot en avgift. Kostnaden för curettage av livmoderhålan är i genomsnitt 5-7 tusen rubel, separat curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan med efterföljande histologi kommer att kosta mer - 10-15 tusen. Priset på tjänsten i kliniker i Moskva är något högre och börjar i genomsnitt från 10 tusen rubel. Hysteroskopisk kontroll ökar kostnaden för operationen betydligt - upp till 20 eller fler tusen rubel.

Kvinnor som visas curettage är intresserade av recensioner av patienter som redan har genomgått en sådan behandling. Tyvärr kan det inte sägas att intryck av förfarandet var helt bra och recensioner är ofta negativa. Detta beror på smärtan som du måste uppleva med lokalbedövning, såväl som själva störningen i ett så känsligt och viktigt organ i den kvinnliga kroppen.

Det finns dock inget behov av panik i förväg. En kvalificerad läkare, som är säker på absolut nödvändighet av förfarandet som den enda möjliga metoden för diagnos och behandling, kommer inte att göra oåterkallelig skada, och curettage gör att du kan upptäcka sjukdomen i tid och bli av med den mest radikalt.

Menopaus endometrial hyperplasi - curettage recensioner

Varje kvinna åtminstone en gång i sitt liv var på en mottagning av en gynekolog. Efter inspektion får många flickor ofta en mycket obehaglig diagnos, där det finns en ökning av endometrium - hyperplasi. Tyvärr, enligt läkare, behöver behandling av endometrial hyperplasi nästan alltid manipuleras - skärpning av endometrium.

Diagnosfunktioner - endometrial hyperplasi

Endometrial hyperplasi är en sjukdom när endometrium (det inre skiktet som täcker livmodern) växer. Samtidigt ökar den i storlek och blir tjockare. Under den normala månatliga cykeln, under påverkan av hormoner, exfolierar endometriumet och könsorganet rengörs. Om en kvinna har en hormonell funktionsfel förekommer inte denna process.

Curettage (curettage) är en kirurgisk procedur som involverar avlägsnande av endometrium. Curettage betraktas som både terapeutisk och diagnostisk manipulation, eftersom efter borttappningen undersöks det borttagna endometriumet under ett mikroskop, varefter gynekologen föreskriver rätt behandlingstaktik.

Endometrial hyperplasi är en sjukdom som förekommer hos representanter för den vackra halvan av mänskligheten, oavsett ålder. Men i de flesta fall förekommer en sådan sjukdom i tonåren och i klimakteriet, när förändringar i hormonnivån inträffar i kroppen.

Enligt läkare är endometrial curettage under klimakteriet den enda behandlingen för denna sjukdom.

Recensioner av patienter om curettage med endometrial hyperplasi

Eftersom varje flickas kropp är individuell har idag farmakologi och modern medicin inte utvecklat universella verktyg och metoder som lika bra hjälper kvinnor att bli av med sjukdomen.

Trots detta är recensioner om curettage med endometrial hyperplasi mestadels positiva. Många flickor hävdar att förfarandet är mycket effektivt.

Du kan också se recensioner om att efter rengöring inte bara positiva förändringar inträffade i endometriet, utan också förbättrat välbefinnande, den hormonella fonden återgår till det normala, menstruationen blev regelbunden och mindre tung och smärtsam.

Men tyvärr finns det också sådana patienter som tvivlar på effektiviteten av curettage. I sådana fall hävdar flickorna sin misstro mot förfarandet genom att säga att efter den första curettagen, efter en viss tid, måste du upprepa manipulationerna igen.

Natalia, 35 år

”När jag var 33 år gammal föreskrev gynekologen diagnosen endometrial hyperplasi, en kurs med hormonella läkemedel och rekommenderade curettage. Jag drack hormoner, jag gjorde proceduren, men efter 8 månader började endometriet växa igen. Hon vände sig till gynekologen och rådde mig att städa igen och sa att detta händer. Så det är meningsfullt att genomföra en sådan procedur, eftersom du igen varje år måste återuppleva den igen? Kanske är det värt att läkarna informerar om andra metoder för behandling med denna diagnos? ”.

Valeria, 57 år

”49 år började min klimakterium och mina perioder slutade. Men på 54 år började störa fläckar, vände sig till gynekologen. Efter undersökningen beställde läkaren att ta tester och dricka hormonella läkemedel, sedan curettage, för att inte ta till livmoderns borttagning. Efter proceduren återhämtade kroppen sig snabbt; efter ett besök hos läkaren hittades inga formationer eller inflammationer. Dessutom har hälsotillståndet förbättrats. Tack vare curettage blev jag inte bara av med symptomen som följer med endometrios, utan botade också sjukdomen ”.

Daria, 27 år

”Jag har haft en störning i mitt liv sedan början av menstruationen. Men på grund av bristande medvetenhet uppmärksammade hon inte detta, och hon missade möjligheten att starta snabb behandling. För ett år sedan, när de gifte sig, började de planera en graviditet med sin man, vilket resulterade i att alla försök slutade i besvikelse. Efter samråd med en gynekolog, rådde hon att rengöra livmodern. Efter förfarandet, vid 26 år gammal, diagnostiserades hon med hyperplasi. Gynekologen ordinerade en antibiotikakurs, sedan Janine. Efter 6 månader bytte hon läkemedlet till Duphaston, som hon också drack i nästan sex månader. Efter en sådan behandling, efter bara 1,5 år, återvände min kropp till normal, menstruationen blev regelbunden och mindre smärtsam. Jag hoppas verkligen att det snart kommer att bli en påfyllning i vår familj ”.

Orsaker till endometrial hyperplasi

Med utvecklingen av någon sjukdom finns det alltid ett orsakssamband som medför irreversibla patologiska förändringar i mänskliga organ och system. Endometrial hyperplasi är inget undantag.

Orsakerna till endometrial hyperplasi ligger i följande:

 • hormonell svikt (överskott av östrogen, premenopausalt tillstånd);
 • hypertoni, binjurarjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, diabetes mellitus eller andra patologier i det endokrina systemet;
 • inflammation i det reproduktiva systemet;
 • polycystiska äggstockar, fibroider eller tumörer (godartade och maligna);
 • genetisk predisposition;
 • aborter och missfall;
 • oral preventivmedel.
 • fetma, metabolisk metabolisk störning i kroppen.

För att undvika endometrihyperplasi som ett resultat av förvärring av kroniska sjukdomar är det nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog för undersökning, för att leda en hälsosam livsstil.

Symtom på sjukdomen

Huvudtecknet på endometrial hyperplasi är förekomsten av avbrott i menstruationscykeln. En tjej kan klaga på ovanlig urladdning före eller efter menstruation, om utsläpp i stora volymer under kritiska dagar. Under denna period kan också störas:

 • ömhet i buken;
 • svaghet;
 • temperaturökning;
 • dålig matsmältning
 • allmän sjukdom;
 • huvudvärk etc..

Ibland uppträder endometrial hyperplasi utan symtom, men en kvinna kan inte bli gravid på länge. Därför, om det inte finns några klagomål och regelbundet sexliv, graviditet inte inträffar under hela året, bör du allvarligt tänka på det och granskas väl av högt kvalificerade specialister.

Diagnostiska metoder

Att diagnostisera endometrial hyperplasi är inte svårt. Först måste du samla in en anamnesis, under vilken patienten berättar all information om sin menstruation: när det började, hur många dagar varar det, vad är det rikliga utflödet, hur känner du dig under din period, finns det några förseningar, finns det någon utskrivning mellan perioder.

Gynekologen klargör också om patienten har specifika klagomål och en predisposition för utvecklingen av genetiska patologier.

Se till att göra en ultraljud med en vaginal sensor. Det utförs i den första fasen av menstruationen för att utvärdera endometriumet genom tjocklek, struktur och enhetlighet. Om det finns långvarig fläckning, görs en ultraljudssökning oavsett fas i cykeln. Om skikttjockleken är 7 mm eller mer, indikerar detta hyperplasi, och om 20 mm - ungefär en malign process.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation efter Duphaston - när det börjar, orsakerna till förseningen och arten av urladdningen

De flesta menstruationsproblem är förknippade med hormonella störningar. För att återställa balansen mellan hormoner föreskrivs Duphaston, baserat på progesteron....

Hur är värmevallningar med klimakteriet hos kvinnor?

Under klimakteriet genomgår en kvinnas kropp stora förändringar. De är förknippade med en naturlig process - åldrande och försvagning av immunsystemet....

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln....