Vad är PMS hos flickor - hur avkodas det, symtom, hur man skiljer från graviditet, behandling

Ansvarsfrihet

För mycket länge sedan funderade alla läkare på vad som orsakade en tillfällig kvinnlig sjukdom före menstruationen. Detta är skriven av Wikipedia. Vissa läkare förklarade detta fenomen genom månens handling, medan andra - påverkan av det område där det rättvisa könet bor. Och först i början av 1900-talet kom experter överens om vad tolkningen av PMS (premenstruellt syndrom) är - en kombination av fysiska och psykologiska tecken på menstruationsmetoden. Ofta betraktade symtom berör 80% av alla kvinnor.

Orsaker till preemenstruellt symptom

För närvarande gör transkriptionen av alla studier det inte möjligt att upptäcka de verkliga orsakerna till PMS. De mest populära teorierna är:

 • problem med vatten-saltbalans;
 • allergi mot endogent progesteron;
 • psykosomatik;
 • hormonella störningar.

Avkodningen av hormonteorin erkänns som den mest logiska, vilket antyder att hormoner fluktuerar i den andra fasen av cykeln. Så vid denna tidpunkt uppför sig kroppen "otillräckligt." För att förhindra att detta händer måste du skapa en perfekt balans mellan följande hormoner:

 1. Östrogen. Det förbättrar en kvinnas mentala tillstånd, utvecklar hennes kreativa talanger och förmågan att förstå ny information.
 2. Progesteron. Det har en lugnande effekt..
 3. Androgen. Ökar sexuell lust och förbättrar det allmänna tillståndet.

Enligt Wikipedia finns det flera faktorer som påverkar förekomsten av premenstruellt syndrom. Nästan alla läkare håller med om dessa indikatorer:

 1. Minska mängden serotonin. Bristen på "glädjehormonet" får psyket att svänga och orsakar sorg, tårfullhet och längtan.
 2. Vitamin B6-brist. Detta indikeras av trötthet, svullnad och humörsvängningar..
 3. Brist på magnesium i kroppen, vilket resulterar i takykardi, huvudvärk och sug efter choklad.
 4. Dåliga vanor. Rökberoende kvinnor är flera gånger mer benägna att uppleva symtom på PMS.
 5. Närvaron av övervikt. Överviktiga flickor är mer benägna till syndromet i fråga..
 6. Ärftlighet. Wikipedia säger att det inte är nödvändigt att utesluta genetiskt beroende under PMS.

Dessutom komplikationer efter aborter, svår graviditet, frekventa spänningar, operationer, infektioner, olika patologier i kroppen - allt detta kan utlösa ett premenstruellt symptom.

Hur manifesteras PMS

Detta problem har ett stort antal manifestationer. Tolkningen och symtomen på PMS som beskrivs av Wikipedia:

 • aggressivt tillstånd hos en kvinna;
 • frekvent depression och konstant irritabilitet;
 • tryckvågor, hjärtklappning;
 • illamående och kräkningar;
 • smärta i huvudet och i hjärtat;
 • temperaturökning;
 • törst;
 • bröstsvullnad;
 • uppblåsthet;
 • synproblem.

Hur diagnostiseras premenstruellt syndrom?

För att förstå vad som händer med kroppen, bör flickor registrera datumet när menstruationen börjar och slutar, fixa ägglossningen, deras vikt och deras symtom oroande.

Om kvinnor inte observerar hälsoproblem i den första fasen av cykeln, betyder det att det finns PMS, och inte neuros, depression eller mastopati.

Om smärta uppstår innan kritiska dagar börjar, kan detta indikera eventuella gynekologiska plågor: dysmenoré, endometrios eller endometritis.

För att avkodningen av diagnosen ska bli korrekt är det värt att undersöka flickans hormonella bakgrund: nivån av prolaktin och progesteron. Beroende på vilka symtom som förekommer föreskriver experter dessutom sådana forskningsmetoder:

 1. MRT för att bekräfta eller motbevisa hjärtsjukdom.
 2. EEG för att utesluta epilepsi.
 3. Tester för njurfunktion om det finns svullnad.
 4. Ultraljud av mjölkkörtlarna med sin starka svullnad. Detta hjälper till att identifiera närvaron av organisk patologi..

I vilket fall är det värt att besöka en läkare

Om symtomen på PMS hos en flicka gör hennes liv outhärdligt eller förhindrar henne från att arbeta, måste hon bli av med detta obehagliga fenomen. Efter en noggrann undersökning och avkodning av testerna har en specialist förskrivit kvalificerad terapi och rekommenderat hur man ska behandla korrekt.

Oftast använder läkare symtomatiska terapimetoder. Med tanke på patientens förlopp och klagomål föreskriver läkare denna behandling:

 1. Psykoterapisessioner. Med hjälp av beteendemetoder och avslappning blir kvinnor av med irritabilitet och depression.
 2. I närvaro av smärta med olika lokalisering kan du ta läkemedel som lindrar dessa smärta.
 3. Diuretika föreskrivs för ödem som tar bort överskott av vätska från kroppen..
 4. Hormonbehandling är lämplig i händelse av en andra fasinsufficiens. Detta bestäms av särskilda diagnostiska test..
 5. Antidepressiv behandling utförs för klagomål om nervositet, ångest, aggression, panik och sömnlöshet..
 6. Antihistaminer används om dekryptering av PMS hos kvinnor innebär en ökning av histamin och serotonin.

Förutom alla ovanstående använder läkare för behandling av PMS homeopati-läkemedel som förbättrar blodcirkulationen.

Hur du klarar av premenstruellt syndrom på egen hand

Det finns några tips som hjälper dig att förstå vad PMS är och hur du hanterar det på egen hand:

 • sov gott;
 • använda aromaterapi;
 • regelbundet förse kroppen med fysisk aktivitet;
 • dricka vitaminer;
 • äter ordentligt;
 • genomföra avslappningssessioner;
 • ha sex regelbundet;
 • ignorera inte traditionella medicinska metoder.

Konstigt nog, men killar kan också uppleva PMS på sig själva. Vad händer under denna period? Den unga mannen är ständigt trött, likgiltig till de omgivande händelserna, vill alltid sova och lider av förändringar i sexuella begär. Sådana fenomen förklaras av hormonellt misslyckande i kroppen. Dessutom upplever killar ofta flera spänningar, vilket kan orsaka detta tillstånd..

Nu är dekrypteringen tydlig vad PMS är för flickor. Även om Wikipedia skriver att detta syndrom inte är farligt, kan det avsevärt förstöra livet för det rättvisa könet. Kör därför inte problemet - det är bättre att bota det i tid..

"Vad är PMS - allt du behöver veta om premenstruellt syndrom"

6 kommentarer

En kvinnas nervösa tillstånd innan menstruationen har blivit föremål för löjning från män. Premenstruellt syndrom (PMS) "förstör" livet för dem båda, vilket ofta orsakar oenighet i ett par och gräl i familjen. Därför vad som är PMS hos flickor bör vara känt för män.

Kvinnor som har upplevt alla "charm" av PMS vet med säkerhet att detta inte är en serie nycklar, utan ett riktigt svårt tillstånd. Men bara ett fåtal av dem kan hantera manifestationerna av hormonella förändringar i kroppen. Modern medicin ger denna möjlighet: att följa vissa regler och använda säkra läkemedel hjälper dig att överleva den premenstruella perioden utan chocker och depression..

PMS hos kvinnor - transkript

Vad det är? PMS - ett speciellt tillstånd hos en kvinna några dagar före menstruationsblödning, kännetecknad av emotionell instabilitet, vegetovaskulära och metaboliska avvikelser. Förkortningen "PMS" står för premenstruellt syndrom. För att klargöra vad som utgör ett premenstruellt syndrom kommer vi att svara på vanliga frågor:

 • Preemenstrual syndrom: Har män rätt genom att stryka över en kvinnas tillstånd?

Den här gången har männen helt klart fel. Premenstruellt syndrom ingår i WHO-klassificeringen. Detta innebär att det globala medicinska samfundet erkänner denna avvikelse..

 • PMS förekommer hos alla kvinnor?

Varannan kvinna möter premenstruellt syndrom. Dessutom ökar förekomsten av PMS och svårighetsgraden av dess symtom med åldern. Så upp till 30 år lider bara 20% av kvinnorna av det, efter 30 - var tredje, och efter 40 år förekommer PMS hos 55-75% av kvinnorna.

 • Varför förekommer premenstruellt syndrom??

Läkarna ger inget definitivt svar. Hormonfluktuationer före menstruation, som orsak till PMS, är inte alltid motiverade. Hos vissa kvinnor är förändringar i nivåerna av hormonerna progesteron och östrogen inte så betydande. Närmast sanningen är teorin om en tillfällig förändring i neuroregulering.

 • Hur många dagar före menstruation visas PMS-symtom?

Kvinnans tillstånd förändras 2-10 dagar före början av menstruationsblödning. Varaktigheten för denna period och svårighetsgraden av dess manifestationer är individuell. Men alla smärtsamma upplevelser slutar nödvändigtvis under de första dagarna av menstruationen.

 • Premenstruellt syndrom måste bara tåla?

Inte alls nödvändigt. För att underlätta menstruationssyndromet har flera regler utvecklats för dagens behandling och näring. När det gäller dess manifestationer kan gynekologen förskriva vissa mediciner (de kommer att diskuteras nedan).

 • Passerar PMS efter förlossningen?

Hos vissa kvinnor är premenstruellt syndrom från början frånvarande och kan förekomma efter förlossningen. I andra, tvärtom, obehagliga symtom försvinner eller avtar (särskilt svullnad och ömhet i bröstet) efter födelsen av ett barn.

Oftast förekommer premenstruellt syndrom hos rökare (sannolikheten för PMS fördubblas!), Kvinnor med ett viktindex på mer än 30 (dela dina kg med höjd kvadrat i meter). Dessutom ökar risken efter abort och komplicerad leverans, efter gynekologisk kirurgi. En genetiskt bestämd reaktion av kroppen på fysiologiska förändringar före menstruation är också möjlig. Men oftast registreras PMS hos deprimerade (flegmatiska) och känslomässigt labila (koleriska) kvinnor.

Karakteristiska symtom på PMS

Det finns knappast några kvinnor med samma PMS-mönster: det finns cirka 150 tecken på premenstruellt syndrom. I en sådan mängd karaktärer kan emellertid huvudgrupperna särskiljas. Symtom på PMS hos kvinnor:

 • Avvikelser från nervsystemet och psyken

Stämningen hos en kvinna kan kallas med ett ord - negativt. Hon kan gråta för ingenting eller utan anledning alls. Redo att "riva till strimlor", graden av aggression sammanfaller inte heller med förolämpningen. I bästa fall är en kvinna deprimerad och känner sig irriterad, vilket hon inte alltid kan hantera..

På grund av den ökade nivån av progesteron på 1-2 veckor. före menstruationen, förstorar och märker en kvinna märkbart grovkörtlarna. Många kvinnor behöver en bh som är större än vanligt under denna period. Hel ömhet i bröstet kan vara så intensiv att promenader orsakar obehag.

Hos vissa kvinnor sticker vener ut på skinnkörtlarnas hud. Samtidigt kan svullnad i händer och ansikte observeras och svullnad på benen i slutet av dagen blir mer synlig. Ofta registreras en temperaturökning på upp till 37,0-37,2ºС. Ofta ökar magen i storlek på grund av ansamling av gaser och förstoppning.

Under PMS uppträder ofta en pulserande huvudvärk som strålar ut för ögat. Attackerna liknar migrän, ibland åtföljs av illamående och kräkningar, men trycket förblir normalt.

PMS efter 40 år, när hormonella förändringar förvärras av samtidigt sjukdomar, provocerar ofta tryckökningar på kvällen (hypertensiv kris), takykardi (hjärtklappning) andnöd och hjärtsmärta.

Premenstruellt syndrom kan uppstå med övervägande av vissa symtom (ödem, cephalg, kris), men oftast diagnostiseras en blandad form. Nästan varje kvinna som lider av PMS har:

 • konstant törst och överdriven svettning, akne;
 • yrsel och häpnadsväckande, särskilt på morgonen och trötthet;
 • önskan att äta salt eller söt, ökad aptit;
 • tyngd i nedre del av magen och spastiska smärta, bestrålning i nedre delen av ryggen orsakas oftast av en lång inflammatorisk process i könsorganen (trost, kronisk adnexit, etc.);
 • gåsbockar och mindre ofta domningar av fingrar och tår förknippade med brister vit. B6 och magnesium;
 • avvisande av skarp lukt, till och med ens egen parfym.

Premenstruellt syndrom kan uppstå i följande scenarier:

 • Kompensationsstadium - tecken på PMS är inte särskilt uttalade, försvinner omedelbart när menstruation inträffar. Stabil, ingen utveckling av symtom genom åren.
 • Subkompensationsstadium - svårighetsgraden av symtomen ökar med åren, därför blir kvinnans funktionsnedsättning störd under en tid.
 • Steg av dekompensation - allvarliga symtom (hypertensiva kriser, besvämning osv.) Försvinner först efter några dagar efter det att menstruationsblödningen avslutats. Kvinnor får panikattacker, självmordstankar är inte ovanliga. Under PMS visar kvinnor ofta våld, särskilt mot sina barn (de slår honom våldsamt).

Premenstruellt syndrom eller graviditet

Symtom på premenstruellt syndrom liknar mycket tecken på graviditet. Huvudfrågan för kvinnor är hur man kan skilja: PMS eller graviditet? Det är nästan omöjligt om du inte gör ett graviditetstest eller väntar på menstruationens stund. Enligt vissa tecken kan vi dock anta början av graviditeten:

 • Endast under graviditeten observeras en perversion av smak. Förutom att suga efter salt eller söt, som med PMS, vägrar en gravid kvinna sin tidigare älskade mat och uttrycker en akut önskan att konsumera krita, jord. Beroende kan till exempel förekomma till ister, som kvinnan inte tidigare hade tålat.
 • Skarp lukt hos en gravid kvinna orsakar också en negativ reaktion. Dessutom kan den gravida kvinnan uppleva luktande "hallucinationer": en specifik lukt förekommer på ett olämpligt ställe.
 • Smärta i nedre del av magen under graviditeten är mindre irriterande, uppstår regelbundet och är mildare och drar i naturen. Ländryggsmärta uppträder endast när det finns hot om missfall eller senare under graviditeten.
 • Stämningsförändringar kan inträffa redan under de första veckorna av graviditeten, som med tiden sammanfaller med PMS-perioden. En gravid kvinna uttrycker dock positiva känslor lika våldsamt som ilska. Preemenstrual inneboende negativ emotionell reaktion.
 • Trötthet förekommer närmare en månad. graviditet (ungefär 2 veckor. försenad menstruation).
 • PMS slutar med början av menstruation. I detta fall inträffar full blödning av livmodern. Ibland under graviditeten visas fläckning också de dagar då menstruationen bör inträffa. Skillnaden mellan blödning under graviditet och menstruation är fläckar: endast några droppar blod utsöndras, och utsläppet är rosa eller brunaktigt.
 • Ofta observeras ofta urinering endast under graviditeten från de första veckorna. För PMS är detta symptom inte karakteristiskt..
 • Illamående kan utlöses av premenstruellt syndrom och observeras under dagen. Under graviditeten uppstår illamående och kräkningar lite senare, vid 4-5 veckor. och indikerar tidig toxikos.

PMS-behandling - läkemedel och tips

Det är fullt möjligt att minska och i bästa fall helt bli av med premenstruellt syndrom. Om symptomen inte är för uttalade, hjälper följande rekommendationer att hantera PMS utan läkemedelsbehandling:

 • Full sömn i minst 8 timmar. Gång- och andningsövningar hjälper till att förbättra sömnen..
 • Fysisk aktivitet - stimulerar syntesen av endorfiner, som förbättrar humöret och lugnar nervsystemet. Under premenstrual period är dans, yoga och andra avkopplande metoder (massage, bad) särskilt användbara..
 • Näringskorrigering - avslag på söta och feta livsmedel, mättnad av kosten med frukt och grönsaker. Irriterar nervsystemet kaffe, alkohol, energi och choklad. Dessa produkter bör uteslutas under ICP-perioden..
 • Regelbundet sex är en källa till oxytocin (lyckohormonet). Dessutom slappnar livmodern, spastisk smärta försvinner. Drunka inte ut ökad sexuell lust: naturen föreslår själv vad kroppen behöver.
 • Håll fast vid dina känslor. Den bästa taktiken för den premenstruella perioden - jag kommer att tänka på det senare. Naturligtvis bör du inte ignorera det allvarliga negativa som sammanföll med ICP. Men att veta att det är lätt att "gå för långt" och säga för mycket, är det bättre att skjuta upp en seriös konversation tills senare.
 • Du bör inte shoppa under den förmånliga perioden. Det finns stor risk för slöseri med pengar, som i framtiden kan förvandlas till en familjekonflikt.

I svåra fall föreskrivs en kvinna läkemedelsbehandling:

 • PMS-smärta, vad ska man göra? - låt oss säga No-shpa's mottagning. Men engagera dig inte i detta läkemedel. No-spa i stora doser ger en antispasmodisk effekt och kan öka menstruationsblödningen. NSAID: er (Ibuprofen, Naproxen) ger en god smärtstillande effekt. Det är värt att komma ihåg: Ibuprofen (Nurofen, Mig-400) rekommenderas inte för kvinnor efter 40 år på grund av den negativa effekten på hjärtat.
 • Ömhet i bröstet och svullnad - elimineras enkelt genom att ta diuretika (Veroshpiron 25 mg, Furosemide 40 mg).
 • Multivitaminer - kompensera för bristen på magnesium, kalcium och vit. VID 6. Ett utmärkt verktyg för PMS är läkemedlet Magne-B6, mottagningen varar en månad. följt av en andra kurs. En god effekt ges av det homeopatiska läkemedlet Mastodinon och saffranbuljong.
 • Ta bort nervsystemets spänning - örtpreparat används ofta (Novo-Passit, Persen). Blandade tinkturer av valerian och morwort hjälper till att minska stress och förbättra sömnen, ta 15-25 mössor. 2-3 gånger om dagen eller bara en timme före sänggåendet. I svåra fall ordineras en lugnande Afobazol, vilket effektivt eliminerar ångesttillståndet. I detta fall påverkar läkemedlet inte negativt psyken, kvinnor kan köra bil medan det tas. Det är lämpligt att ta antidepressiva medel (Fluoxetin, Zoloft, Paxil) och antipsykotika (Nootropil, Sonapax, Aminalon). Beroligande medel, antidepressiva medel och antipsykotika används endast enligt instruktion av en läkare.!
 • Hormonala läkemedel - orala preventivmedel (Midiana, Yarina) används för att stabilisera den hormonella nivån och jämna ut symptomen på PMS, kursen är 3 månader, följt av en upprepning. Förhindrar upptäckt av körtlar och svullnad av gestagenläkemedlet Drospirenone (Anabella, Angelique, Vidora).

Premenstruellt syndrom kan inte tolereras. Tillståndet med PMS, särskilt hos kvinnor med en instabil psyk och neuros, kan förvärras med tiden, vilket kommer att påverka livskvaliteten och arbetsförmågan negativt..

Det är också värt att komma ihåg att sjukdomar i könsområdet, endokrina störningar (inklusive hypo- och hypertyreos) endast förvärrar förloppet med premenstruellt syndrom. Deras behandling, efterlevnad av rekommendationer för livsstilsförändringar och, om nödvändigt, läkemedel hjälper till att hantera även svår PMS.

Vad är PMS hos flickor

Den här artikeln talar om ett så vanligt fenomen i kvinnors liv som PMS. Efter vår artikel kommer kvinnor att kunna bättre förstå vad som händer med dem, och män kommer att förstå kvinnor bättre..

Mycket ofta hör vi förkortningen PMS, som många kvinnor hänvisar till när de är i dåligt humör och känner sig illa, men inte alla förstår vad som ligger bakom dessa tre bokstäver. Tolkningen är mycket enkel: PMS förkortas som "premenstruellt syndrom." Och vad är PMS hos flickor, vad är dess orsaker och de vanligaste tecknen och hur man ska hantera det kommer vi att ta hänsyn till i den här artikeln. Vi rekommenderar starkt att du läser denna information för män så att de börjar bättre förstå sina nära och kära.

PMS är en sjukdom eller ett infall?

Premenstruellt syndrom hos kvinnor är en uppsättning olika symtom, vilket inte är någon sorts sjukdom. Men i vissa fall kan dessa symtom prata om hälsoproblem, inklusive olika sjukdomar. Mer exakt att säga om orsakerna till ohälsa kan bara en läkare.

Vissa män tror att en kvinnas nervstillstånd på vissa dagar är nonsens, ett vanligt infall att slåss mot eller ignorera. Och en så lätt attityd hos män kränker ibland kvinnor som faktiskt inte klarar av deras tillstånd. Genom att läsa nedan om symptomen på detta mycket vanliga syndrom, kommer du att förstå vad fattiga kvinnor möter varje månad..

Symtom och former

Symtom på PMS förekommer i nästan hälften av kvinnor runt om i världen, och symtomen börjar dyka upp (för någon alla, men för någon bara en del av dem) en vecka eller flera dagar innan menstruationen börjar. Detta syndrom manifesterar sig i sådana former:

 • Neuropsykisk: detta är den vanligaste manifestationen av PMS; det har sett många män. Det manifesterar sig i en snabb förändring av humör, irritabilitet, aggressivitet, tårfullhet, depression, som plötsligt kan ersättas av eufori. Dessutom är det värt att notera att PMS ofta manifesterar sig i depression och en minskad känslomässig bakgrund, och i en mer mogen ålder kommer irritabilitet, aggressivitet och eufori i framtiden..
 • Cephalgic: denna form är förknippad med förekomsten av huvudvärk, medan blodtrycksmätningar oftast är normala vid mätning av blodtryck. Ofta finns det nattens domningar i händerna, svettningar och även med sömnadsmärta i hjärtat.
 • Ödematös: som namnet antyder, i den kvinnliga kroppen manifesterar sig denna form av syndromet i form av ödem. Först och främst sväller och sväljer mjölkkörtlarna och området nära bröstvårtorna. Från andra delar av kroppen visas ödem i ansikte, fötter och händer. Orsakerna till svullnad i bröstet är förknippade med hormonella förändringar som inträffar i den kvinnliga kroppen i den andra fasen av månadscykeln. Förutom ödem kan svettningar och smärta i sakrum och nedre del av magen, som försvinner ett par dagar efter början av menstruationen, noteras.
 • Kris: från symtomen i denna form kan man skilja på förhöjd blodtryck, hjärtklappning, smärtsamma och kompressiva smärta noteras i hjärtregionen. Många kvinnor med denna form av PMS noterar en tydlig rädsla för död och skälvning. Alla dessa symptom är mest uttalade på natten, och på morgonen, som regel, avtar. På morgonen kan ökad urination observeras..
 • Atypisk: i detta fall kan det finnas symtom som är karakteristiska för någon av ovanstående former av PMS, liksom en ökning av kroppstemperaturen upp till 38 grader i frånvaro av infektioner och förkylningar.

PMS-formulär skiljer sig åt i varaktighet:

 • Den kompenserade formen är den kortaste, med den börjar symtomen på PMS dyka upp 3-5 dagar före menstruationens början och försvinner efter dess början. Från en månad tar därför perioden med dålig hälsa bara 5-7 dagar, vilket är relativt tolerant.
 • Dekompenserad form - här börjar symtomen 5-10 dagar före menstruationens början, varar under den och slutar endast 5-10 dagar efter det att perioden upphör. Således tar ICP 15-21 dagar från varje månad i månaden, eller ännu mer.

Enligt svårighetsgraden kan PMS ta en mild, måttlig eller svår form. Med en mild form av syndromet behöver en kvinna praktiskt taget inte ändra sin livsstil och oftast kan du till och med göra det utan att ta mediciner. Med måttlig svårighetsgrad måste en kvinna ta smärtstillande medel och andra läkemedel för att lindra symtomen. De mest uttalade symtomen på PMS manifesteras i sin allvarliga form, i vissa fall hjälper till och med att ta mediciner inte att hantera smärtsamma symptom..

Även om du har de flesta av symptomen som anges ovan, är det bara en gynekolog som kan diagnostisera PMS. Det är nödvändigt att ta reda på om symptomatologin är kopplad till månadscykeln, och för detta är det tillrådligt att hålla en självövervakande dagbok under en tid (2-6 månader), där du måste registrera hälsoinformation varje dag.

Orsaker till PMS

Den främsta orsaken till PMS hos kvinnor är en störd hormonell bakgrund. Under hela menstruationscykeln producerar kvinnans kropp hormoner östrogen och progesteron, och under vissa perioder av cykeln råder vissa av dessa hormoner. Symtom på PMS manifesteras när det finns abnormiteter i produktionen av hormoner.

Bland de faktorer som provocerar symtomen på PMS hos kvinnor, kan följande särskiljas:

 • stillasittande stillasittande arbete och i allmänhet ett sätt att leva, intellektuellt arbete;
 • fysiskt överarbete;
 • intellektuell trötthet;
 • kränkning av kroppsvikt (i vilken riktning som helst);
 • förekomsten av stress i livet, inklusive kronisk;
 • livet i en stad med en dålig miljösituation;
 • aborter, missfall;
 • problem förknippade med graviditet (för ofta graviditeter och förlossning eller misslyckade försök att bli gravid);
 • för ofta eller omvänt sällsynta sexuella kontakter;
 • tidigare var det gynekologiska operationer, förekomsten av sjukdomar inom området gynekologi, infektioner;
 • störningar i det endokrina systemet, inklusive sköldkörtelsjukdom (hypotyreos, hyperterios, struma, etc.);
 • traumatiska hjärnskador tidigare;
 • användning av orala preventivmedel;
 • missbruk av godis, heta kryddor, choklad, alkohol, tobak, droger.

Behandling

För att behandlingen ska vara mest effektiv är det nödvändigt med hjälp av en läkare att ta reda på orsakerna till PMS i ett visst fall. Och arbeta för att eliminera dessa orsaker. I detta fall är det också nödvändigt att utföra åtgärder som syftar till att normalisera kroppens allmänna tillstånd:

 • följ dagens ordning, delta i fysiska övningar;
 • normalisera vikt;
 • begränsa ohälsosamma dieter;
 • bli av med dåliga vanor;
 • koppla av helt i helgen, helst i naturen;
 • med medicinska metoder för att bota endokrina sjukdomar och infektioner;
 • sluta ta hormonella preventivmedel.

Vanligtvis hjälper den komplexa behandling som föreskrivs av en gynekolog att bli av med symptomen på PMS som ständigt plågar en kvinna och normaliserar hennes liv..

Syndrom - förvirringen av "kritiska dagar"

Tolerera eller läka?

Enligt undersökningar anser de flesta kvinnor från OSS-länderna att obehagliga upplevelser förknippade med PMS är en vanlig förekomst, vilket på inget sätt kan kallas ett tillfälle att träffa en läkare. Och inget annat sätt än:

 • traditionell valerian
 • och moderwort

kommer inte att hjälpa. Samtidigt för de flesta kvinnor i:

 • Europa
 • USA
 • Australien och några andra länder

uthärda eller behandlas, inträffar inte ens. De accepterar:

 • komplex av vitaminer och mineraler
 • Kosttillskott
 • växtbaserade infusioner rekommenderade av specialister

och må bra.

Enligt gynekologer kan PMS inkludera minst 150 symtom. Lyckligtvis träffas de samtidigt på en kvinna inte. Först är många manifestationer milda, men med tiden blir de allvarligare..

Symtom på PMS

För att avgöra hur mycket och i vilken utsträckning du behöver behandling, rekommenderar experter att lyssna på dig själv 7-14 dagar innan kritiska dagar börjar. Följande symtom kan visas just nu:

 • svaghet, ökad trötthet, distraktion, sömnlöshet eller dåsighet, ökad uppfattning av buller, huvudvärk, yrsel, svimning;
 • hudutslag och klåda, allergiska reaktioner;
 • anfall av hjärtklappning;
 • irritabilitet, förargelse, konflikt, tårfullhet, beslutsamhet, nervös spänning, ångest, plötsliga utbrott av ilska, minskat humör;
 • slapphet, "suddigt" tal, stickningar, domningar eller en känsla av "gåsbockar";
 • bristande känslor och ömhet i bröstkörtlarna;
 • svullnad (svullnad i ansiktet, påsar under ögonen, lätt viktökning);
 • värkande och dragande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • illamående och kräkningar, ökad flatulens i tarmen (flatulens);
 • feber, näsblödningar;
 • känslan av att allt faller ur händerna, en ökad risk för hushållsskador (nedskärningar, brännskador);
 • en förändring i smak (lockad av salt, jag vill söta) och uppfattningen av lukter (plötsligt vill jag lukta bensin, skokrem, lack), dålig tolerans mot alkohol;
 • ökad mottaglighet för infektioner och störningar (t.ex. urinvägar), förvärring av hemorrojder, ökade astmaattacker;
 • kraftig kraft eller nedgång i sexuell lust.

PMS-behandling

Om du upplever att du har mindre än fem symtom, kommer komplexa preparat som innehåller vitaminer (främst B6 - pyridoxin) och mineraler (särskilt kalcium och magnesium) att förbättra ditt humör och ditt välbefinnande. Mottagning av avkok av sådana örter som:

 • björn öron
 • pepparmynta
 • maskros
 • röda vinbärsblad
 • jordgubbsblad.

Om du har 6 eller fler symtom är det här ett tillfälle att konsultera en specialist:

 • gynekolog-endokrinolog
 • terapeut
 • neurolog.

Fel är de kvinnor som ständigt håller dålig hälsa inför kritiska dagar och tänker att deras menstruation upphör med deras problem. Faktum är att sjukdomarna ofta kvarstår även efter upphörandet av menstruationen.

Detta fenomen kallas av specialiserade transformerade PMS. Och därför, ju tidigare en kvinna börjar kämpa med smärtsamma upplevelser, desto bättre kommer hon att känna med åldern. Annars kan över tid (efter 45 år) PMS gradvis utvecklas till ett menopausalt syndrom. Och då kommer det månatliga lidandet att bli dagligen.

Det är konstigt att premenstruellt syndrom upptäcktes av psykologer hos... män. Det är sant, inte alla, utan bara de som är bundna av äktenskap.

Detta förklaras av principen om "dåligt exempel är smittsamt" och de känslomässiga manifestationerna av PMS:

 • dåligt humör
 • irritabilitet
 • hett temperament

fruar överförs till make. Här är ytterligare ett argument till förmån för att premenstruellt syndrom inte är en bagatell som du inte behöver vara uppmärksam på, utan ett allvarligt problem som måste åtgärdas.

Läs också:

Bädda in "Pravda.Ru" i din informationsström om du vill få operativa kommentarer och nyheter:

Lägg till Pravda.Ru till dina källor i Yandex.News eller News.Google

Vi är också glada över att se dig i våra samhällen på VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

PMS hos kvinnor: orsaker, symtom och behandling

PMS, eller, som förkortningen översätter, premenstruellt syndrom, är förknippat med neuropsykiska störningar, problem av endokrinologisk och kardiovaskulär karaktär och tar varje månad bort nästan hälften av perioden för normal hälsa hos kvinnor. Kvinnor går sällan till läkaren med ett liknande problem på grund av den rådande uppfattningen att detta är en vanlig förekomst, och i bästa fall försöker de bli av med dem själva med folkliga metoder och med hjälp av mediciner. Läkarnas huvuduppgift vid behandling av PMS hos kvinnor är att återföra patienten till en normal livsstil, fysisk aktivitet och heltidsarbete utan skada på reproduktionssystemet, vilket uppnås genom komplexa läkemedels- och icke-läkemedelsåtgärder..

Menstruationscykeln för de flesta kvinnor i fertil ålder manifesteras månadsvis av ett komplex av endokrina, vaskulära, neurologiska och psykiska störningar. För att indikera en sådan patologi används förkortningen PMS, vars bokstavliga tolkning är premenstruellt syndrom. Symtom på tillståndet förekommer inte tidigare än två veckor före menstruationens början och försvinner under de första dagarna av menstruationen eller med graviditetens början.

PMS är faktiskt en sjukdom. Men enligt många är detta bara ett fysiologiskt tillstånd, och bara ett litet antal kvinnor söker medicinsk hjälp för att bli av med det. Resten föredrar att hantera problemet genom att själva ta smärtstillande medel och lugnande medel.

Orsakerna till PMS förstås inte helt. Hittills är det mest troligt den hormonella teorin om dess utveckling, enligt vilken de månatliga symtomen orsakas av en obalans mellan östrogener och progesteron under en viss period av menstruationscykeln. En ökning av innehållet i det första hormonet orsakar vätskeansamling av kroppsvävnader och en låg nivå av blodsocker, vilket förklarar sådana förändringar i kroppen som viktökning, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna, svullnad i nedre extremiteter, huvudvärk, trötthet etc..

Symtom på PMS är känt för mer än två hundra, så de kombineras i flera grupper:

 • Känslomässigt beteende: humörsvängningar, irritabilitet, ilska, depression, tårfullhet, ångest, sömnlöshet, ovanliga smakpreferenser (sugen efter choklad, söt, salt, rökt), aptitändringar, dålig självkontroll, minskad libido.
 • Fysisk: svullnad och smärta i bröstkörtlarna, fingrarna, flatulens, huvudvärk, viktökning, muskelledssmärta, allmän stress.
 • Kognitiv: problem med koncentration, samordning, brist på intresse för vanliga aktiviteter, apati, glömska.

Alla symtom är inte en manifestation av andra kroniska sjukdomar (somatiska och psykiska), även om de kan kombineras med dem och öka svårighetsgraden av deras kurs..

Liksom när det gäller orsaker och symtom kan sjukdomens form ha många olika former beroende på egenskaperna hos en viss organisme:

 • Neuropsykisk - de viktigaste symtomen: irritabilitet, depression, svaghet, tårfullhet, aggressivitet. Depression dominerar hos unga flickor, och hos kvinnor efter 40 år förekommer en tendens till aggression.
 • Edematous - åtföljd av svår grovhet och ömhet i bröstkörtlarna, svullnad i ansiktet, fingrarna, nedre extremiteterna. Många kvinnor har svettningar och överkänslighet mot lukt..
 • Cephalgic - fortsätter med ansträngningar av huvudvärk, ger till ögonbalarna, illamående, kräkningar, smärta i hjärtat, svettningar, domningar i händerna.
 • Kris - kännetecknas av en ökning av blodtrycket, en känsla av kramp i kroppsområdet bakom bröstbenet, rädsla för döden, snabb puls. Vanligtvis utvecklas kriser på kvällen eller på natten mitt i stressiga situationer, trötthet och infektionssjukdomar..
 • Atypiska former manifesteras av en ökning av kroppstemperaturen till 38 ° C, dåsighet på dagen, akuta allergiska reaktioner upp till Quinckes ödem.

Vid behandling av premenstruellt syndrom bör icke-läkemedelskorrigeringsmetoder och läkemedelsbehandling användas i samma utsträckning. Behandlingsregimen kan inkludera korrekt näring, fysisk aktivitet, avslappning, psykoterapi, hormoner, vitaminer, lugnande medel, smärtstillande medel, antidepressiva medel, fysioterapi.

Motion hjälper till att lindra stress och öka produktionen av endorfin. Goda resultat kan uppnås från att springa, klättra trappor, cykla, gå i snabb takt eller aerobics.

I mat rekommenderas att begränsa användningen av salt, koffein, muffin och godis, vägra alkohol och kryddor, föredra örtte, örtte, juice (morot, citron) till vanligt te, konsumera en stor mängd rent vatten, grönsaker och frukt. För att förbättra tarmfunktionen bör du äta mat med en hög mängd fiber, spannmål, surmjölkmat som inte är fett, torkade aprikoser, russin.

Av de fysioterapeutiska exponeringsmetoderna används krage och ryggmassage, akupunktur, balneoterapi, Charcots dusch.

När man väljer folkrättsmedel för att bekämpa PMS är det mest acceptabla växtbaserade preparat med en lugnande och urindrivande effekt enligt följande recept:

 • Mint, citronmelisse, kamomill, valerian blandas i lika stora proportioner och hälls med kokande vatten. Efter 10 minuter filtreras den resulterande infusionen och drickas tre gånger om dagen..
 • En del spenatsaft blandas med två delar morot som tas på morgonen på tom mage.
 • Ett avkok från en färdig samling persilja- och älskrötter med björkblad, hästsvans och vetegräs. Att använda två gånger - på morgonen och på kvällen.
 • Ett avkok av maskrosrötterna en halv kopp två gånger om dagen före måltiderna.
 • Calendula tinktur på 10 droppar 3 gånger om dagen före måltiderna.
 • Modervattens tinktur 30 droppar tre gånger om dagen.

Väl vald läkemedelsbehandling kan befria en kvinna från de viktigaste obehagliga tecknen på premenstruellt syndrom, förutsatt att en lång behandlingsperiod observeras.

Kvinnor med svullna former av PMS kan använda läkemedel med måttlig urindrivande effekt - spironolakton (Veroshpiron). Effekten av läkemedlet manifesteras den 2-5: e dagen av administrering, så det föreskrivs några dagar innan symptomen börjar 25 mg 1-2 gånger om dagen.

För smärta förskrivs icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel: Nimesil, ibuprofen, Ketonal, diclofenac.

Kombinerade orala preventivmedel kan eliminera PMS-symtom genom att balansera hormonbalansen. På senare år har preparat baserat på drospirenon, en analog av progesteron (Dimia, Midian), blivit populära. Drospirenon neutraliserar faktorer som bidrar till ansamlingen av överskott av vätska i kroppen, och vid långvarig användning orsakar inte biverkningar i form av en ökning av kroppsvikt.

För svår smärta i bröstkörtlarna rekommenderas att man tar naturligt progesteron i form av en gel för extern användning (Progestogel), som appliceras på ren brösthud, varefter den absorberas i bröstkörtelsvävnaden. Dessutom kan du använda det homeopatiska läkemedlet Mastodinon i droppar eller tabletter.

Patienter med en neuropsykiatrisk form av sjukdomen kan ordineras lugnande dagtid (Tofizopam, Grandaksin, Adaptol), och med uttalade störningar, antidepressiva medel (fluoxetin, Zoloft, Prozac) efter samråd med neuropatologer och psykoterapeuter.

För att normalisera den vaskulära tonen förskrivs läkemedel med magnesium och B-vitaminer (Magnerot, MagneB6), som dessutom hjälper till att bli av med dåligt humör, irritabilitet, svullnad, smärta i bröstkörtlarna.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man vitaliserar äggstockarna med tidig menopaus

Utarmat äggstocksyndrom förberedelserInfertilitet hos kvinnor kan orsaka olika sjukdomar i reproduktionssystemet. Mycket ofta inträffar befruktning inte på grund av funktionsfel i det viktigaste kvinnliga organet - äggstockarna....

Vikasol för menstruation

Vikasol tabletter och farmakologiBlod rör sig genom kärlen i en normal rytm, om det inte finns några problem med koagulation och i frånvaro av blodproppar. De minsta avvikelserna från blodets aggregering orsakar en kränkning av homeostasen....

Hur man blir gravid med en oregelbunden cykel

Vägen till en efterlängtad graviditet kan vara lång och full av försök..Skälen till att befruktningen inte inträffar är tillräckligt.Oftast måste läkare lösa ett så vanligt problem som en oregelbunden menstruationscykel hos en kvinna....