Vad är PMS hos flickor - hur avkodas det, symtom, hur man skiljer från graviditet, behandling

Blödning

PMS står för "premenstruellt syndrom." Nästan alla kvinnor möter detta fenomen i en eller annan grad. Den enda skillnaden är svårighetsgraden av månatliga oegentligheter.

Vad är PMS

PMS (premenstruellt syndrom, cykliskt syndrom, premenstruellt sjukdom, premenstruellt spänningssyndrom) är ett komplex av symtom som förekommer hos vissa kvinnor 2-10 dagar före menstruationens början, vilket gör sig känt av olika störningar. PMS är orsaken till dålig hälsa, därför påverkar det negativt normalt liv.

De vanligaste tecknen på PMS är:

 1. Psykisk (irritabilitet, deprimerad humör, aggressivitet, ångest, emotionell instabilitet, nedsatt prestanda).
 2. Fysiologisk (ömhet och svullnad i bröstet, yrsel, takykardi, ödem, förstoppning, diarré, sömnstörningar, migrän, smärta i nedre del av buken).

Prevalens och orsaker till PMS

Graden av manifestation av det cykliska syndromet är annorlunda. Vissa kvinnor tolererar månatliga förändringar lugnt, medan andra genomgår mycket besvär. Varianten av PMS-förloppet bestäms av kroppens individuella egenskaper.

Obehagliga symptom manifesteras med större kraft under påverkan av negativa faktorer, till exempel stressande situationer, förlossning, vissa sjukdomar.

Enligt statistik genomgår PMS 80% av kvinnorna. Frekvensen för dess manifestation beror på ålder. Så, flickor från 19 till 29 år upplever premenstruellt spänningssyndrom i 20% av fallen.

Varje andra dam från 29 till 39 år möter obehagliga symtom varje månad. Kvinnor som har passerat den 40-åriga milstolpen är i 55% av fallen benägna att cykliskt syndrom.

Den exakta orsaken till PMS är inte känd för vetenskapen. De faktorer som provocerar det är:

 • överdriven mental stress, konstant stress;
 • bor i megaciteter, stora städer;
 • förekomsten av sjukdomar i hjärtat, blodkärlen eller nervsystemet;
 • störningar i funktionen i matsmältningskanalen;
 • tidigare aborter, förlossning eller missfall (särskilt komplicerat);
 • undervikt;
 • lite fysisk aktivitet;
 • gynekologiska eller infektionssjukdomar.

Cykliskt syndrom kräver behandling. Från 5 till 10% av kvinnorna kan inte arbeta fullt ut, leda en välkänd livsstil med månatliga förändringar i kroppen.

PMS-formulär

 1. Neuropsykisk form. 2-10 dagar före menstruationens början blir en kvinna aggressiv och irritabel. Hon upplever humörsvängningar: eufori ger plats för tårfullhet och vice versa. Det noteras att unga flickor under denna period lider av depression, och kvinnor över 35 är i höga humör, men reagerar på allt aggressivt och blir irriterade för ingenting.
 2. Cephalgisk form. Menstruationens tillvägagångssätt känner sig en huvudvärk. Blodtrycket i detta fall förblir som regel normalt. Till de obehagliga känslorna förenas: domningar i övre extremiteterna, deras överdrivna svettningar, stickningar i hjärtat.
 3. Edematous form. Oftast lider unga flickor av det. Några dagar före menstruationens början sväller bröstet, blir smärtsamt och tungt, svullnad i olika delar av kroppen observeras svår svettning. I vissa fall, 1-2 dagar före och efter en ny cykel, uppstår smärta i nedre del av buken.
 4. Krisform. En kvinna klagar över ett helt komplex av symtom: hjärtsmärta av pressande eller sammandragande natur, högt blodtryck, takykardi. Som regel uppträder obehagliga sensationer på natten, eftersom det vegetativa systemet vid denna tid är särskilt aktivt. Ibland finns det en periodisk tremor efter att ha lagt sig. Dessa symtom försvinner på morgonen och ersätts av ofta urinering.
 5. Atypisk form. I detta fall är manifestationerna av premenstruell sjukdom olika. Karakteristisk ökning av kroppstemperaturen från 37,2 till 38 grader (utan uppenbar anledning) före en ny cykel och dess minskning efter början av menstruationen.

Dessutom finns det:

 1. Kompenserad form av PMS, där en kvinna börjar uppleva obehag 3-5 dagar före cykelstart. Symtomen försvinner efter menstruationen.
 2. Den dekompenserade formen har en hög varaktighet och orsakar mycket besvär. Med det uppstår obehagliga upplevelser 5-10 dagar före menstruationens början och slutar i samma period efter dess slut.

Om manifestationerna av PMS observeras i mild form krävs inte läkemedelsbehandling. För att minska svårighetsgraden av kliniska manifestationer räcker det att utföra förebyggande åtgärder.

Vissa kvinnor använder medicinsk behandling för PMS. I det här fallet pratar vi om månatliga symtom med måttlig svårighetsgrad.

Allvarliga negativa symtom motsvarar en svår grad av PMS. Inte bara flickor, utan också de runt omkring dem lider av sådana cykliska störningar i kroppen. Den allvarliga graden av PMS korrigeras praktiskt taget inte av läkemedel och motsvarar vanligtvis en dekompenserad form.

Diagnos av PMS

Diagnosen av premenstruellt syndrom kan endast ställas av en gynekolog. Störningar som uppstår periodvis kan inte bara indikera cykliska störningar, utan också andra sjukdomar. PMS kännetecknas av en tydlig relation med menstruationen, som skiljer den från andra hälsoproblem.

Det är användbart för en kvinna som lider av obehagliga symtom att föra en dagbok för självkontroll. Det är nödvändigt att dagligen registrera alla obehagliga känslor (svettningar, migrän, buksmärta, stickningar i extremiteterna osv.) Som uppstår i 3-6 månader, liksom indikatorer på blodtryck, puls, temperatur. Efter att du har slutfört dagboken ska du lämna uppgifter till din läkare. Han kommer att identifiera PMS-symtom och förskriva behandling..

Förebyggande och behandling av cykliskt syndrom

För att eliminera obehagliga upplevelser är normalisering av hypotalamus, liksom behandling av befintliga sjukdomar, nödvändig. Behandlingen av det cykliska syndromet utförs med hjälp av mediciner, inklusive hormoner, samt med icke-läkemedelsbehandling..

Läkemedel som används för att lindra symtom på PMS är: antidepressiva medel, antipsykotika, växtbaserade läkemedel, vitaminkomplex och kosttillskott. Läkare förskrivar hormoner för korrigerande ändamål.

Som en icke-läkemedelsbehandling används olika växtbaserade avkok och infusioner. För att mildra och eliminera obehagliga symtom gör vissa kvinnor yoga, går till massage och fysioterapi, utför spa-behandling, tar lugnande bad.

Förebyggande åtgärder för att förhindra PMS

 • Sova minst 7-9 timmar om dagen, vila på dagen;
 • korrekt näring, inklusive vitaminer och mineraler;
 • användningen av skadliga produkter i begränsade mängder eller avvisande av dem (vi talar främst om te, kaffe, kryddig, kryddig, mjöl och salt mat, alkoholhaltiga drycker);
 • fysisk aktivitet;
 • avslag på dåliga vanor;
 • anslutning till diet (äta mat i små portioner flera gånger om dagen);
 • lugn atmosfär hemma och på jobbet.

Förebyggande av PMS görs bäst i ung ålder. Om flickan ännu inte är 30 år gammal, och hon bär skötare i nästa cykel normalt, är det tillrådligt för henne att leva en riktig livsstil. Detta hjälper till att undvika obehagliga konsekvenser i framtiden..

Vad är PMS hos flickor

PMS är ett mycket vanligt syndrom bland kvinnor och flickor, och ofta inte bara dess ägare, utan också deras nära krets lider av dess manifestationer. Vissa tror att det rättfärdiga könet förklarar deras fula beteende genom detta syndrom helt enkelt letar efter en ursäkt för deras dåliga humör, men i verkligheten är det naturligtvis inte så. Du kan ta reda på hur du kan lindra de obehagliga symptomen på PMS i den här artikeln..

Vad är PMS hos flickor (kvinnor)

Hur ICP står för

Förkortningen PMS har en ganska enkel avkodning - vi talar om premenstruellt syndrom. Detta fenomen kännetecknas av en uppsättning symtom, som manifesterar sig i en flicka strax före menstruationens början. Naturligtvis talar vi inte om en separat sjukdom, men ungefär hälften av kvinnorna känner några förändringar i kroppen under denna period.

Vad betyder PMS?

Som redan nämnts kännetecknas PMS av vissa manifestationer, och nu kommer vi att överväga dem mer detaljerat.

 • Ilska och irritabilitet utan ett specifikt skäl.
 • Vanliga humörsvängningar - från total depression till aggression.
 • Orimlig ångest.
 • Förlust av intresse för vardagliga aktiviteter.
 • Trötthet.
 • Sömnproblem (kan uttryckas av dåsighet eller sömnlöshet).
 • Huvudvärk, svullnad, buksmärta.
 • Ökad aptit.
 • Förvärring av smittsamma processer och en allergisk reaktion i kroppen.

Om du observerar minst hälften av dessa symtom strax före periodens början, kan du säga att du har att göra med PMS.

Hur gammal är ICP?

Eftersom PMS är ett fenomen som inträffar strax före menstruationen kan det diagnostiseras hos en flicka från den första menstruationen. Även om naturligtvis varje organisme är individuell, och om du inte observerade några tecken på detta syndrom i din tidiga ungdom, är det mycket möjligt att de kommer att manifestera sig i mer vuxen ålder. Det är dock värt att notera att kvinnor mellan 20 och 40 år ofta upplever ångest för detta.

Hur många dagar innan menstruationen börjar

Uppkomsten av PMS i varje kvinna fortsätter individuellt. De flesta symtom börjar dyka upp 2-3 dagar före menstruationsperioden. Ändå är det värt att notera att vissa flickor är "mindre lyckliga" mycket mindre - de börjar känna irritabilitet, ilska och andra symtom mycket tidigare - ungefär en vecka, eller till och med tio dagar innan "menstruationen" kommer. Antalet dagar varje gång kan dock variera..

Hur många dagar varar PMS hos kvinnor?

Även om din PMS startade en vecka före din period eller till och med tio dagar - är det inte alls nödvändigt att dess syndrom dyker upp under denna period. Bara ett par dagar innan menstruation, aggression, apati, ångest och andra "läckerheter" av PMS kan upphöra. I detta fall finns det naturligtvis också ofta fall då syndromet varar tills menstruationen.

Hur man förstår att du har PMS

Ett av de första tecknen på PMS som började är plötsliga humörsvängningar. I sådana fall kan en kvinna, mot bakgrund av allmänt välbefinnande, plötsligt känna ångest och depression. Hon kan också vara obalanserad och föras till ett aggressivt tillstånd av några helt obetydliga problem, som hon vid en annan tidpunkt troligtvis inte hade lagt särskild uppmärksamhet åt. Naturligtvis påverkar sådana humörsvängningar ofta inte bara en kvinna som upplever PMS, utan också människor som har haft kontakt med henne under denna period.

Fysiologiska förändringar i kroppen

Uppkomsten av PMS kännetecknas ofta av förändringar inte bara i kvinnans psykologiska tillstånd, utan också av vissa fysiologiska förändringar.

Låt oss mer detaljerat överväga vissa former av syndromet.

 • I detta fall är huvudvärk dominerande, i vilket det totala blodtrycket kanske inte överskrider normen. Man kan också observera tummenhet i händerna, svettningar och stickningar i hjärtat..
 • Det finns också den edematösa formen av PMS, som främst påverkas av unga flickor. De viktigaste symtomen på denna form är svullna bröst, när hon berörs känner flickan ganska smärtsamma upplevelser. Dessutom kan svullnad i fötter, händer och ansikte observeras. Möjlig ökad svettning och smärta i nedre del av buken.

Vad du ska göra när du har PMS

Gynekologs råd

Läkare råder flickor som lider av PMS att öka fysisk aktivitet genom att börja träna i gymmet eller anmäla sig till yoga. Du kan dock också välja att springa, cykla och mycket mer..

Om du är överviktig, är det bättre att minska det. Om det saknas vikt måste det fås. Använd inte godis - godis, kakor, bakverk, kolsyrade drycker och så vidare. Observera att PMS kan vara särskilt uttalat hos kvinnor som tar preventivpiller..

Bli av med eventuella dåliga vanor. Ofta minskar symtomen på PMS avsevärt, och till och med eliminerar dem helt och hållet helt och hållet.

Kanske är ett av de viktigaste tipsen att ta reda på om du har hormon- eller infektionssjukdomar. Om du fortfarande har dem, bör du naturligtvis bli av med dem..

Observera att PMS är direkt relaterat till den cykliska fluktuationen av kvinnliga hormoner, och det bör elimineras. Om det inte finns några kontraindikationer, rekommenderar läkare att ta orala preventivmedel. Genom att välja rätt dosering av läkemedel kan du undvika kraftiga variationer i hormoner. Naturligtvis bör läkemedelsbehandling påbörjas först efter att ha konsulterat en läkare.

Visst förstår du att ditt känslomässiga tillstånd kan påverka balansen mellan hormoner i kroppen, och av denna anledning förbättrar stress avsevärt de obehagliga symtomen på PMS. Det är viktigt att eliminera tecken på nervös belastning och örtte, avslappning, andningsövningar kan hjälpa dig med detta. Prova olika tekniker och i slutändan kan du välja den som hjälper till att lindra ditt tillstånd. Det är också viktigt att få tillräckligt med sömn och inte överarbeta - särskilt strax före menstruationens början.

Hur man förklarar för en man eller kille vad PMS är

Under PMS-perioden försämrar många flickor och kvinnor ofta relationerna med partner. Anledningen till detta är ofta en kvinnas instabila psykologiska tillstånd - hon blir nervös och irriterad, med jämna mellanrum "bryter ned" hos sin älskade person. Inte alla människor vet att det finns något sådant som PMS. Om du förstår att det är syndromet som har en negativ inverkan på dig och på grund av detta är din relation lidande, se till att du berättar din älskare om det. Försök förklara för honom att du i dag inte alltid kan kontrollera dina känslor, som du senare ångrar mycket. Berätta för mannen att du kommer att göra allt för att du inte ska ge efter för humörsvängningar. Låt förresten inte avvika från gärningen.

Om du känner att en våg av dåligt humör rör sig mot dig, försök att undvika spänningar i ditt förhållande till din partner - gå till ett annat rum, vänta på toppen av ditt tillstånd där. Vi rekommenderar också att du varnar mannen i förväg så att han i dessa ögonblick försöker att inte provocera dig till låta utslag som ofta orsakas av PMS och inte har något att göra med dina verkliga tankar..

Hur PMS skiljer sig från menstruationen

Svaret ligger i att dechiffrera förkortningen PMS (premenstruellt syndrom). Detta är en period som föregår början av menstruation (menstruation). Efter PMS börjar perioderna själva, under vilka kvinnan också kan uppleva en viss obehag, men samtidigt försvagas de huvudsakliga symtomen på PMS eller deras fullständiga försvinnande.

PMS (premenstruellt syndrom) hos kvinnor: orsaker, symtom och tecken, behandling

PMS är ett av de vanliga problemen som kvinnor vänder sig till en gynekolog. Svårighetsgraden av symtomen på premenstruellt syndrom beror till stor del på livsstilen, kvinnans ålder, psyko-emotionella tillstånd, funktionen i reproduktionsfären och andra faktorer. Fram till nu är det inte möjligt att fastställa den verkliga orsaken till PMS. Därför är huvudmålet för behandling av premenstruellt syndrom normalisering av patientens tillstånd och förbättring av hennes livskvalitet, samt att förkorta perioden för premenstruellt spänningssyndrom.

Vad är PMS hos kvinnor (transkript)

PMS är en förkortning för hela symptomkomplexet av klagomål. Andra namn på sjukdomen kan höras från gynekologer: "premenstruellt spänningssyndrom", "premenstruellt syndrom", "cyklisk sjukdom", "premenstruellt sjukdom" och så vidare. Alla betecknar samma sjukdom som forskare fortfarande inte kan hitta en tillräcklig förklaring till..

PMS är ett komplex av symtom. De förekommer kort före menstruationsblödningens början och kan kvarstå i flera dagar efter det att den har avslutats. PMS fortsätter på olika sätt för varje kvinna, så det är olämpligt att jämföra svårighetsgraden av symtomen hos en patient och en annan.

PMS kännetecknas av störningar i kroppen som påverkar det vegetovaskulära, nervösa, endokrina reproduktiva systemet. Med en uttalad kurs förstör premenstruellt syndrom allvarligt livskvaliteten, vilket tvingar en kvinna att verka från det vanliga sättet och skjuta upp planerade saker.

Statistik visar att ungefär hälften av kvinnor i fertil ålder till viss del upplever tecken på PMS. Upp till 5% står inför allvarliga symtom som inte tillåter dig att leda en bekant livsstil. För många kvinnor förändras styrkan av premenstruellt syndrom med åldern. Känslor, klimat, livsstil, livsmedelstyp och till och med sexuell aktivitet har en viktig roll i ångestens svårighetsgrad..

Lite historia

1931 introducerades först termen "premenstrual spänning". Robert Frank nämnde det när han skrev sin artikel om hormonella störningar. Men forskare talade om orsakerna och symtomen till PMS mycket tidigare. Romerska läkare, i synnerhet Soran från Efesos, var de första som antydde att svårighetsgraden av premenstruellt syndrom beror på det område där kvinnan bor. Forntida medicin, representerad av den antika romerska läkaren Galen, försökte jämföra perioderna med kvinnlig sjukdom med månens faser.

Sedan 1941 har ICP inkluderats i klassificeringen av sjukdomar vid den tionde revisionen (ICD-10). Hittills fortsätter forskare att ta reda på orsakerna till premenstruellt syndrom hos kvinnor, men ingen kan ange en specifik.

Orsaker till PMS

Eftersom de verkliga orsakerna till premenstruellt spänningssyndrom inte definieras, kan endast provocerande faktorer kallas.

 • instrumentella gynekologiska ingripanden - förlossning, abort, installation av IUD;
 • obalanserad kost, kost, svält;
 • oregelbundet sexliv, brist på sexliv hos mogna kvinnor;
 • minskad fysisk aktivitet, stillasittande livsstil;
 • huvud skador;
 • ta hormonella droger, psykotropa ämnen, droger;
 • dåliga vanor - rökning, dricka alkohol;
 • infektioner och inflammatoriska sjukdomar i könsorganet;
 • stress och depression;
 • ökad intellektuell belastning;
 • kronisk trötthet och brist på sömn;
 • förändringar i kolhydratmetabolismen;
 • endokrina störningar;
 • brist på serotonin;
 • avitaminosis.

Enligt statistik oroar PMS ofta unga flickor i reproduktiv ålder. Hos många, efter födelsen av ett barn, minskar svårighetsgraden av syndromet.

Symtom och tecken på PMS hos kvinnor

Baserat på symtomen skiljer medicinen flera former av premenstruellt syndrom:

 • ödem - huvudtecknet är svullnad i bröstkörtlarna, en ökning av deras känslighet, vätskeretention i kroppen och dess ojämna fördelning;
 • mental - det finns humörsvängningar, depressiva tecken, tårfullhet ger plats för attacker av aggression;
 • cephalgisk - huvudvärken blir ett övervakande symptom, ofta orsakar illamående och kräkningar;
 • kris - åtföljt av ett adrenalinkick i kroppen, vilket förändrar funktionen i matsmältningskanalen, hjärt-kärlsystemet, orsakar panikattacker och angrepp av rädsla.

De flesta kvinnor som klagar över PMS talar om flera symtom på en gång. Men ett symptom blir dominerande, vilket minskar livskvaliteten mer än andra..

PMS ökar kroppstemperaturen

En lätt ökning av kroppstemperaturen orsakas av hormonella förändringar. I den andra fasen av cykeln produceras progesteron. Det är han som blir syndaren av ödem och en liten ökning av kroppstemperaturen. Höga doser av hormonet kvarhåller vätska i kroppen. Därför "ökar" kvinnor 1-2 kg och känner att benen är svullna. Normalt kan kroppstemperaturen nå 37,3 grader. Om termometern överstiger 37,5 grader är detta ett tillfälle för undersökning. Kanske har kroppen smittsamma och inflammatoriska processer.

PMS-smärta (magvärk, huvud)

PMS-smärta kan ha olika lokaliseringar. Oftast klagar kvinnor över att magen gör ont. Obehagliga känslor jämförs med att dra, pressa, spränga, men aldrig buksmärta med PMS ska vara akut. Om det finns ett "akut buk" -syndrom under menstruationen, är detta ett tillfälle för akut läkarvård.

När PMS huvudvärk. Patienter som lider av migrän upplever ofta alla "charm" av PMS. Smärta i huvudet är pulserande och förtryckande. Ibland sprider obehag till ögongloben. Dessutom kan huvudvärk väcka illamående och till och med kräkningar, men samtidigt förblir blodtrycket som regel inom normala gränser..

Nästan 100% av patienterna med PMS har bröstförlust. Under denna period blir bröstet särskilt känsligt och smärtsamt.

Ödem med PMS

Ödem oroar varannan kvinna som lider av premenstruellt spänningssyndrom. En morgon vaknar en kvinna med påsar under ögonen, hennes ögonlock sväller och hennes ben passar inte i de vanliga skorna. Den skyldige till detta är samma hormon i den andra fasen - progesteron. Ödem med PMS är tydligt synligt på vågen. Den genomsnittliga ökningen är 1-3 kg, men efter början av menstruationsblödning försvinner dessa klagomål vanligtvis. Om svullnaden kvarstår under lång tid finns det anledning till oro. Kanske är orsaken hypertoni eller njurproblem..

Humörsvängningar under PMS

90% av kvinnor med PMS har humörsvängningar. Under denna period ökar självmedlidenhet. En kvinna blir tårfull och slö. Dessa tillstånd kan ersättas av attacker av aggression. Om patienten är benägen till depression och ångest kan det förekomma panikattacker, rädsla för döden och till och med självmordsbenägenheter..

Hur många dagar innan menstruationen börjar?

Många patienter undrar hur många dagar innan menstruationen bör börja PMS. Det finns ingen exakt siffra. Kroppen är annorlunda för alla, liksom menstruationens varaktighet. Vanligtvis börjar premenstruellt spänningssyndrom 2-10 dagar före menstruationen och kan kvarstå tills det är slutfört.

Diagnostik

Symtom på premenstruellt syndrom liknar tecken på PMDD (premenstrual dystrofisk störning). Vid diagnos är det viktigt att utvärdera de kliniska kriterierna och symtomens styrka. Diagnos baserad på patientklagomål.

Metoder för behandling av premenstruellt syndrom

Behandling av PMS innebär återställande av hälsa och normalisering av allmänt välbefinnande under perioden före menstruation. För behandling används läkemedel, folkrecept, alternativ terapi samt allmänna rekommendationer beträffande kvinnans livsstil.

förberedelser

Förberedelser för behandling av PMS föreskrivs i enlighet med symtomen på sjukdomen. Det huvudsakliga målet med terapi är att normalisera en kvinnas välbefinnande.

Läkaren kan ordinera:

 • Smärtstillande medicin. Vanligt använda läkemedel baserade på nimesulid, diklofenak, ketorolac, ibuprofen och andra aktiva ämnen. De lindrar buksmärta och lindrar huvudvärk. Dessutom normaliserar läkemedel kroppstemperatur och har antiinflammatoriska effekter..
 • Spasmolytika. Vid svår PMS kan de användas som injektioner. Injektioner med drotaverin, papaverin och andra aktiva substanser förskrivs.
 • Lugnande medel. För att lindra psykomotional stress används växtbaserade beredningar baserade på moderwort, valerian. Enligt indikationer kan antidepressiva medel, lugnande medel och psykotropa substanser förskrivas individuellt..
 • Hormonala droger. För att lindra PMS förskrivs kvinnor orala preventivmedel. Läkemedel väljs individuellt med hänsyn till egenskaperna för deras egen cykel. Orala preventivmedel normaliserar cykeln, underlättar förloppet av PMS och skyddar på ett tillförlitligt sätt mot oönskad graviditet.

Alla läkemedel förskrivs i en individuell dos. Innan du tar receptfria produkter bör du rådfråga din läkare.

Okonventionella metoder

Alternativa metoder för behandling av PMS inkluderar:

 • hirudotherapy;
 • kurbad;
 • akupunktur;
 • gynekologisk massage.

Allmänna rekommendationer för kvinnor med premenstruellt syndrom

För att minska svårighetsgraden av PMS-symtom rekommenderas:

 • att leva en aktiv livsstil;
 • eliminera dåliga vanor;
 • hålla sig till en hälsosam kost;
 • övervaka kroppsvikt;
 • Undvik abort
 • ansvarsfullt sätt att planera och hantera graviditet;
 • besöker regelbundet en gynekolog för förebyggande undersökningar;
 • undvika stress och ångest;
 • få tillräckligt med sömn.

Vad är PMS hos flickor

Den här artikeln talar om ett så vanligt fenomen i kvinnors liv som PMS. Efter vår artikel kommer kvinnor att kunna bättre förstå vad som händer med dem, och män kommer att förstå kvinnor bättre..

Mycket ofta hör vi förkortningen PMS, som många kvinnor hänvisar till när de är i dåligt humör och känner sig illa, men inte alla förstår vad som ligger bakom dessa tre bokstäver. Tolkningen är mycket enkel: PMS förkortas som "premenstruellt syndrom." Och vad är PMS hos flickor, vad är dess orsaker och de vanligaste tecknen och hur man ska hantera det kommer vi att ta hänsyn till i den här artikeln. Vi rekommenderar starkt att du läser denna information för män så att de börjar bättre förstå sina nära och kära.

PMS är en sjukdom eller ett infall?

Premenstruellt syndrom hos kvinnor är en uppsättning olika symtom, vilket inte är någon sorts sjukdom. Men i vissa fall kan dessa symtom prata om hälsoproblem, inklusive olika sjukdomar. Mer exakt att säga om orsakerna till ohälsa kan bara en läkare.

Vissa män tror att en kvinnas nervstillstånd på vissa dagar är nonsens, ett vanligt infall att slåss mot eller ignorera. Och en så lätt attityd hos män kränker ibland kvinnor som faktiskt inte klarar av deras tillstånd. Genom att läsa nedan om symptomen på detta mycket vanliga syndrom, kommer du att förstå vad fattiga kvinnor möter varje månad..

Symtom och former

Symtom på PMS förekommer i nästan hälften av kvinnor runt om i världen, och symtomen börjar dyka upp (för någon alla, men för någon bara en del av dem) en vecka eller flera dagar innan menstruationen börjar. Detta syndrom manifesterar sig i sådana former:

 • Neuropsykisk: detta är den vanligaste manifestationen av PMS; det har sett många män. Det manifesterar sig i en snabb förändring av humör, irritabilitet, aggressivitet, tårfullhet, depression, som plötsligt kan ersättas av eufori. Dessutom är det värt att notera att PMS ofta manifesterar sig i depression och en minskad känslomässig bakgrund, och i en mer mogen ålder kommer irritabilitet, aggressivitet och eufori i framtiden..
 • Cephalgic: denna form är förknippad med förekomsten av huvudvärk, medan blodtrycksmätningar oftast är normala vid mätning av blodtryck. Ofta finns det nattens domningar i händerna, svettningar och även med sömnadsmärta i hjärtat.
 • Ödematös: som namnet antyder, i den kvinnliga kroppen manifesterar sig denna form av syndromet i form av ödem. Först och främst sväller och sväljer mjölkkörtlarna och området nära bröstvårtorna. Från andra delar av kroppen visas ödem i ansikte, fötter och händer. Orsakerna till svullnad i bröstet är förknippade med hormonella förändringar som inträffar i den kvinnliga kroppen i den andra fasen av månadscykeln. Förutom ödem kan svettningar och smärta i sakrum och nedre del av magen, som försvinner ett par dagar efter början av menstruationen, noteras.
 • Kris: från symtomen i denna form kan man skilja på förhöjd blodtryck, hjärtklappning, smärtsamma och kompressiva smärta noteras i hjärtregionen. Många kvinnor med denna form av PMS noterar en tydlig rädsla för död och skälvning. Alla dessa symptom är mest uttalade på natten, och på morgonen, som regel, avtar. På morgonen kan ökad urination observeras..
 • Atypisk: i detta fall kan det finnas symtom som är karakteristiska för någon av ovanstående former av PMS, liksom en ökning av kroppstemperaturen upp till 38 grader i frånvaro av infektioner och förkylningar.

PMS-formulär skiljer sig åt i varaktighet:

 • Den kompenserade formen är den kortaste, med den börjar symtomen på PMS dyka upp 3-5 dagar före menstruationens början och försvinner efter dess början. Från en månad tar därför perioden med dålig hälsa bara 5-7 dagar, vilket är relativt tolerant.
 • Dekompenserad form - här börjar symtomen 5-10 dagar före menstruationens början, varar under den och slutar endast 5-10 dagar efter det att perioden upphör. Således tar ICP 15-21 dagar från varje månad i månaden, eller ännu mer.

Enligt svårighetsgraden kan PMS ta en mild, måttlig eller svår form. Med en mild form av syndromet behöver en kvinna praktiskt taget inte ändra sin livsstil och oftast kan du till och med göra det utan att ta mediciner. Med måttlig svårighetsgrad måste en kvinna ta smärtstillande medel och andra läkemedel för att lindra symtomen. De mest uttalade symtomen på PMS manifesteras i sin allvarliga form, i vissa fall hjälper till och med att ta mediciner inte att hantera smärtsamma symptom..

Även om du har de flesta av symptomen som anges ovan, är det bara en gynekolog som kan diagnostisera PMS. Det är nödvändigt att ta reda på om symptomatologin är kopplad till månadscykeln, och för detta är det tillrådligt att hålla en självövervakande dagbok under en tid (2-6 månader), där du måste registrera hälsoinformation varje dag.

Orsaker till PMS

Den främsta orsaken till PMS hos kvinnor är en störd hormonell bakgrund. Under hela menstruationscykeln producerar kvinnans kropp hormoner östrogen och progesteron, och under vissa perioder av cykeln råder vissa av dessa hormoner. Symtom på PMS manifesteras när det finns abnormiteter i produktionen av hormoner.

Bland de faktorer som provocerar symtomen på PMS hos kvinnor, kan följande särskiljas:

 • stillasittande stillasittande arbete och i allmänhet ett sätt att leva, intellektuellt arbete;
 • fysiskt överarbete;
 • intellektuell trötthet;
 • kränkning av kroppsvikt (i vilken riktning som helst);
 • förekomsten av stress i livet, inklusive kronisk;
 • livet i en stad med en dålig miljösituation;
 • aborter, missfall;
 • problem förknippade med graviditet (för ofta graviditeter och förlossning eller misslyckade försök att bli gravid);
 • för ofta eller omvänt sällsynta sexuella kontakter;
 • tidigare var det gynekologiska operationer, förekomsten av sjukdomar inom området gynekologi, infektioner;
 • störningar i det endokrina systemet, inklusive sköldkörtelsjukdom (hypotyreos, hyperterios, struma, etc.);
 • traumatiska hjärnskador tidigare;
 • användning av orala preventivmedel;
 • missbruk av godis, heta kryddor, choklad, alkohol, tobak, droger.

Behandling

För att behandlingen ska vara mest effektiv är det nödvändigt med hjälp av en läkare att ta reda på orsakerna till PMS i ett visst fall. Och arbeta för att eliminera dessa orsaker. I detta fall är det också nödvändigt att utföra åtgärder som syftar till att normalisera kroppens allmänna tillstånd:

 • följ dagens ordning, delta i fysiska övningar;
 • normalisera vikt;
 • begränsa ohälsosamma dieter;
 • bli av med dåliga vanor;
 • koppla av helt i helgen, helst i naturen;
 • med medicinska metoder för att bota endokrina sjukdomar och infektioner;
 • sluta ta hormonella preventivmedel.

Vanligtvis hjälper den komplexa behandling som föreskrivs av en gynekolog att bli av med symptomen på PMS som ständigt plågar en kvinna och normaliserar hennes liv..

Vad är premenstruellt syndrom och vilka är dess symtom?

Många kvinnor är väl medvetna om vad PMS är. Vi pratar om premenstruell sjukdom (spänning, syndrom). Detta koncept består av symtom på fysisk och mental orientering, som manifesterar sig cykliskt. Detta händer några dagar innan din period (regula) börjar. De flesta kvinnor i fertil ålder drabbas av syndromet.

Allmän information

Förkortningen PMS kan dekrypteras som ett premenstruellt syndrom. Det patologiska tillståndet tenderar att manifestera sig hos kvinnor i form av dålig hälsa och nervositet under premenstruella dagar.

När utseendet på tecken på PMS framför regulatorerna var förknippat med månkalenderns faser, området där kvinnan bor och hennes hälsotillstånd. Först under det tjugonde århundradet lyckades läkarna ge en förklaring av varför kvinnor är mottagliga för detta smärtsamma tillstånd före kritiska dagar.

PMS består av symtom associerade med vegetovaskulära, neuropsykiska och metabola endokrina störningar. Det visas före regleringens början. Vanligtvis sker detta om några dagar, hos vissa damer kan den smärtsamma perioden pågå i tio dagar.

Forskare har identifierat cirka 150 symtom som är förknippade med premenstrual sjukdom. De är fysiska och mentala. Hälften av kvinnorna möter detta problem; med åldern ökar antalet kvinnor som lider av PMS. Efter 40 år lider cirka 70% av det klara könet av det.

Vissa kvinnor känner inte till detta obehagliga tillstånd innan kritiska dagar. Hos vissa inträffar det efter att en kvinna blir mamma, i andra - tvärtom försvinner syndromet på bakgrund av moderskap.

Mest av allt, kvinnorna som röker, har ett viktproblem (överdriven tunnhet eller fetma), har haft aborter eller gynekologiska operationer är mest benägna att få ett patologiskt tillstånd framför reglerna. Det finns en sådan faktor som en genetisk predisposition. Kvinnor som lider av depression, liksom damer med kolesterol temperament, lider av PMS.

Skäl för utveckling

Olika faktorer kan provocera premenstruellt syndrom. Vi pratar om yttre orsaker, till exempel ekologi och konflikter i familjen eller arbetskollektivet, och interna, relaterade till hälsotillståndet.

De vanligaste orsakerna till premenstrual spänning eller syndrom är följande:

 • problemet med störd vatten-saltbalans;
 • förekomsten av en genetisk predisposition hos en flicka (tonåring) eller en vuxen kvinna;
 • effekterna av stressiga situationer, gräl i familjen;
 • speciellt mental tillstånd (irritabel, nervös natur);
 • brist på uppmärksamhet på sin egen hälsa;
 • problemet med hormonell obalans förknippad med en funktionsfel i produktionen av östrogen och progesteron och manifesterades under den andra halvan av den månatliga cykeln (manifesteras av ökad nervositet);
 • en ökning av prolaktinnivåer före regleringens period (manifesteras av en obekväm känsla i området av bröstkörtlarna);
 • sköldkörtelplåtar;
 • passion för dieter, brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppen (vi talar om zink, magnesium, kalcium);
 • kraftiga förändringar i produktionen av endorfiner, vilket påverkar stämningen på det klara könet.

De viktigaste symtomen på manifestation

Tecken på PMS hos kvinnor är många. Syndromet visar sig flera dagar före regleringens början. När menstruationen börjar gå försvinner premenstruella symtom eller blir mindre uttalad.

Läkare talar om flera former av syndromet, där följande symtom på PMS observeras hos flickor och kvinnor:

 1. Psyko-vegetativ form. Gör en kvinna medveten om glömska, nervositet, konflikt, harsel och tårfullhet. Hon har en minskad libido. Kanske uppkomsten av ilska eller perioder med undertryckt psykologiskt tillstånd. Samtidigt lider en kvinna av trötthet, dålig hälsa, sömnproblem, mag-tarmkanalen, domningar i lemmarna.
 2. Edematous. Damer klagar över smärta i området av mjölkkörtlarna, svullnad i benen och ansiktet, akne, muskelsmärta, en känsla av svaghet och trötthet. Det finns ett problem med överdriven svettning. Det kan finnas klagomål på gastrointestinal upprörelse.
 3. Cephalgic. Det manifesterar sig i smärta i huvudområdet, svimning, illamående och kräkningar. Kvinnan är irritabel.
 4. Kris. Det manifesterar sig i panikattacker, en ökning av blodtrycket, en snabb puls, smärta i bröstbenet och exponering för rädsla. Menopausala kvinnor lider av denna typ av PMS.
 5. Atypiska. Kvinnor klagar över höga temperaturer (37,5-38 grader Celsius), migränattacker, tandköttsinflammation. Kanske till och med kvävning.
 6. Blandad. En variation kombinerar symtomen på flera former av syndromet.

PMS kan vara mild eller svår. I det första fallet talar vi om flera symtom som har en svag svårighetsgrad. I det andra lider en kvinna av flera manifestationer av ett patologiskt tillstånd (från 5 till 12, varav några kännetecknas av stark svårighetsgrad).

Om en kvinna under förlossningsperioden känner sig så dålig att förmågan att arbeta minskar kraftigt, pratar vi om en svår kurs.

Hur man kan skilja PMS från andra sjukdomar

Tecken på syndromet tenderar att dyka upp några dagar före förordningen, ibland en vecka eller mer. Om en kvinna upprätthåller en individuell kalender, markerar kritiska dagar och ägglossningsfasen i den, vet hon säkert när PMS ska manifestera sig. Detta förklaras av den cykliska förekomsten av premenstruell sjukdom.

Närvaron av syndromet bestäms av närvaron av 5 tecken från listan:

 • sömnproblem;
 • distraktion, glömska, förlust av koncentration;
 • förändringar i aptit;
 • en känsla av svaghet, ökad trötthet;
 • ömhet i bröstet;
 • migrän;
 • uppkomsten av ödem;
 • muskel- eller ledvärk;
 • återfall av kroniska sjukdomar.

Förekomsten av PMS indikeras av förekomsten av minst ett av symtomen nedan:

 • ökad nervositet, aggression, önskan att argumentera och ingå konflikter;
 • överkänslighet i form av tårfullhet;
 • plötsliga förändringar i humör;
 • ångest, nervös spänning och exponering för rädsla;
 • depression.

Det huvudsakliga tecknet på att symptomatologin indikerar ett premenstruellt syndrom, och inte om ett annat patologiskt tillstånd, är dess cykliska karaktär. Om symptomen på PMS efter menstruationen inte försvinner, är det orsak till oro. Bör besöka en läkare och undersökas.

När regleringen börjar försvinner psyko-vegetativa symtom och fysiska manifestationer kan förvandlas till symtom som är inneboende i menstruationen.

Wellness under den första halvan av månadscykeln indikerar att det inte finns problem för kvinnors hälsa.

Om manifestationerna av PMS och kritiska dagar är mycket uttalade och smärtsamma, och i mitten av cykeln finns det blodig vaginal urladdning, kan du misstänka en gynekologisk patologi som endometrit eller endometrios.

När en svår PMS uppstår bör en kvinna träffa en läkare. Hormonanalys och ett antal studier krävs:

 • med klagomål om migrän, besvämning, brus i huvudet, MRI föreskrivs för en kvinna för att utesluta patologier i hjärnan;
 • om neuropsykiatriska symtom dominerar krävs en EEG för att avgöra om patienten lider av epilepsi;
 • vid svår svullnad görs en analys av njurprover för att diagnostisera organets tillstånd;
 • för klagomål om ömhet och svullnad i bröstkörtlarna krävs mammografi.

Förutom ett samråd med en gynekolog måste du undersökas av en neurolog, psykiater, nefrolog, endokrinolog, kardiolog, terapeut.

När man ska träffa en läkare

Att vädja till kliniken för födseln rekommenderas med en stark svårighetsgrad av symtom som är förknippade med premenstruell sjukdom, liksom om den inte försvinner efter avslutad reglering.

En specialist kommer att undersöka kvinnan, leda honom för tester, förskriva terapi. Han kommer också att ge rekommendationer om hur du får dig att må bättre innan kritiska dagar..

PMS-behandling

För att behandla PMS, om en sjukdom minskar livskvaliteten för det klara könet och negativt påverkar arbetsförmågan, bör det vara omfattande. Terapi föreskrivs med hänsyn till formen av syndromet. Oftast föreskriver läkare mediciner som lindrar damen från obehagliga symtom och underlättar hennes tillstånd.

Psykoterapi

Om PMS premenstruellt spänningssyndrom uttrycks av psykiatriska symtom, kommer kvinnor att rekommenderas tekniker relaterade till psyko-emotionell avslappning, samt ta lugnande medel.

Om menstruationen talar om irritation med irritabilitet, tårfullhet och andra psyko-emotionella tecken, finns det en anledning att dricka ett lugnande medel som Seduxen eller Rudotel. Läkaren kan rekommendera att man tar antidepressiva medel (Tsipramin, Coaxil). De är berusade med en kurs på cirka 2 månader.

Tar droger

Behandling av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom kan kräva användning av hormonbehandling. Till läkaren kommer läkaren att rekommendera en mottagning:

 • gestagens (Utrozhestan, Dufaston) under den andra halvan av cykeln;
 • monofasiska kombinerade preventivmedel som Jeanine, Logest;
 • derivat av ämnen som kallas androgener som Danazole (om kvinnan är orolig för ömhet i bröstet);
 • kvinnor vars ålder är nära klimakteriet, är det önskvärt att ta Zoladex, Buserelin (åtgärden syftar till att blockera äggstocksarbetet).

Om svår svullnad observeras rekommenderas behandling med diuretika (Spironolactone). För att normalisera högt blodtryck kommer läkaren att förskriva ett hypotensivt läkemedel.

Symtomatisk terapi har en anledning att genomföra till de första dagarna av menstruationen, då symtomen försvinner på egen hand. Bland de läkemedel som kan hjälpa till att eliminera de obehagliga symtomen på PMS är läkemedel som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Indometacin, Diclofenac) och antihistaminer (vi talar om Tavegil, Suprastin).

Homeopatiska medel som Mastodinon och Remens har vunnit stor popularitet. De består av växtkomponenter. Lindra symtomen (nervositet, tårfullhet, ångest) och agera på orsakerna till PMS.

Vid ett smärtsamt tillstånd framför regulatorerna, orsakat av brist på vitaminer med magnesium, rekommenderas det att dricka vitaminkomplex som Magne B6. Det finns en anledning att dricka mediciner med järn, om det finns ett problem med anemi.

Terapi för PMS utförs i kurser som varar från 3 månader till sex månader.

Full avkoppling

Kroppen behöver en sådan natts sömn så att personen känner sig vaken och vilad. Var och en har sin egen sömnorm. I genomsnitt behöver du cirka 8 - 10 timmar om dagen för en god vila. Från början av sömn normalisering minskar svårighetsgraden av obehagliga symtom på PMS hos kvinnor.

Brist på natt vila kan leda till ångest, irritation, aggression och en minskning av immunsystemets skyddande funktioner. Kvinnor som lider av sömnlöshet rekommenderas långa promenader i frisk luft innan de lägger sig..

Näring och avkoppling

En adekvat diet, rätt och balanserad kost bidrar till att eliminera obehagliga manifestationer av PMS. Den behandlande läkaren kan rekommendera en dam att minska användningen av kaffedrycker, salt, ost, chokladprodukter, animaliskt fett.

Dessa produkter bidrar till uppkomsten av migrän, som en manifestation av PMS. Du måste komplettera din meny med fiskrätter, ris, mejeriprodukter, baljväxter, grönsaksmix, frukt och örter. För att upprätthålla en insulinnivå i blodet, rekommenderas det att äta små måltider 5-6 gånger om dagen.

Avkoppling hjälper också till att minska svårighetsgraden av PMS-manifestationer. Stress bör undvikas, inte trött. Tankar bör också vara positiva. Du kan ta till yoga och meditation.

Motion

En positiv effekt på kroppen vid obehagliga manifestationer av PMS hos flickor är måttlig fysisk aktivitet. Detta kan vara löpning, dans, yoga etc. Värdefulla regelbundna träning gör att endorfiner ökar i kroppen.

Lyckahormoner hjälper till att bli av med depression och sömnlöshet, minskar allvarligheten av fysiologiska manifestationer.

Aromaterapi och vitaminer

Stark uttalad PMS hjälper till att övervinna aromaterapi om damen inte är benägen att allergiska manifestationer. Du bör välja rätt olja eller oljekompositionen. Lavendelolja, basiljolja, rosolja, geraniumolja, enbär, bergamotolja hjälper väl. Aromaterapibad måste startas 14 dagar före din period.

Det rekommenderas också att ta vitaminkomplex för att förbättra välbefinnandet under denna period. Mer uppmärksamhet bör ägnas åt att ta vitamin C. Forskare har bevisat att kvinnor med PMS är mer benägna att drabbas av sjukdom. Detta beror på ett försvagat immunsystem innan menstruationen börjar..

Premenstruellt syndrom anses vara ett allvarligt tillstånd. Ibland stör det hela livet och minskar kvinnans arbetsförmåga. Studier har visat att det oftare drabbar kvinnor som bor i stora städer och som bedriver psykiskt arbete.

Men efter alla rekommendationer från läkare om korrekt näring, fysisk aktivitet, att ta vitaminkomplex etc. kan du förbättra en kvinnas tillstånd betydligt under denna period.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening 1 2 dagar - negativt test

Ganska ofta upplever de flesta kvinnor en funktionsfel i menstruationscykeln och en försening uppträder. 1 dag är inte orsak till panik. Och detta är långt ifrån alltid alltid på grund av graviditet....

Vad som orsakar yrsel under menstruationen och hur man löser problemet?

HemneurologiHeadiness Vad orsakar yrsel under menstruationen och hur man löser problemet?Utvecklingen av ett svimningstillstånd förknippat med utflödet av blod från hjärnceller hos kvinnor är ofta associerat med menstruationscykeln....

Effekten av duphaston på menstruationen

En indikator på reproduktionssystemets normala funktion är den vanliga menstruationscykeln. Normalt är det 28 kalenderdagar. Långvariga förseningar i menstruation eller långvarig blödning orsakas troligen av brist på hormon i den andra fasen av menstruationscykeln - progesteron....