Hur man minskar prolaktin hos kvinnor med folkrättsmedel

Blödning

Prolactin syntetiseras i den främre hypofysen och är ett peptidhormon i kemisk struktur.

Prolactin tillhör familjen av tillväxthormoner eller, i samband med evolutionen, är det till viss del ett slags samototropin. Tillväxthormon finns i reptiler och hos alla djur och prolaktin endast hos däggdjur. Och därför anses omvandlingen av tillväxthormon till prolaktin vara ett av utvecklingsstadierna från reptiler till däggdjur..

Prolaktinfunktioner

Det är mycket viktigt att mäta nivån på prolaktin, liksom alla tillväxthormoner, det måste studeras noggrant. Till exempel kan det vara viktigt att stimulera bildandet av bröstmjölk. Vi vet att prolaktin tillsammans med progesteron stimulerar amning efter förlossningen. Med otillräcklig amning är det bra att använda de potentierade hormonerna progesteron och prolaktin, mer om detta nedan.

Prolaktin har emellertid också andra funktioner:

 • reglerar kroppens vatten-elektrolytbalans;
 • reglerar tillväxten av hela kroppen;
 • påverkar metaboliska processer;
 • immunfunktioner;
 • reproduktionsfunktioner, både hos kvinnor och hos män;
 • mänskligt beteende.

Prolactin är, som vi ser, ett mycket viktigt hormon som också påverkar nervsystemet. Därför kan vi arbeta med prolaktin i olika situationer. Det måste stimuleras, när vi vill öka kroppsvikten, gör vi samma sak som med något viktigt tillväxthormon för möjligheten till nervcellstillväxt (det stimulerar bildningen av myelinbeläggningar på axoner i hjärnan), vilket kan vara användbart vid multipel skleros.

När du kan behöva en diet för hormonsvikt hos kvinnor?


Rätt produkter
Den vanliga hormonella bakgrunden kan förändras på grund av yttre eller inre faktorer som verkar på kroppen. Det är omöjligt att förutsäga konsekvenserna av en sådan "gunga", så en kvinna måste göra allt för att stabilisera hormonnivån så snart som möjligt. Oftast bör hormonellt misslyckande förväntas med:

 • amning (amning);
 • klimakteriet;
 • efter behandling av tillstånd som kräver artificiell administrering av hormonella läkemedel;
 • tillstånd efter abort, särskilt efter kirurgisk abort under sen graviditet;
 • hormonell preventivmedel (tablett). Förebyggande av oönskad graviditet inträffar till följd av snedvridning av den kvinnliga hormonella bakgrunden;
 • yttre faktorer (allvarlig akut eller kronisk förlängd förgiftning, hypoxi (syre-svält) i hjärnan, kronisk stress etc.).

Alla ovanstående faktorer kan snedvrida den hormonella bakgrunden, bestående av dussintals hormoner. Oftast biologiska föreningar som reglerar:

 • hastigheten för redoxreaktioner (metabolisk hastighet);
 • ökade halter av prolaktin (mammotropin) - ett speciellt kvinnligt hormon som stimulerar syntesen av mjölk som reglerar menstruation och ägglossning.

Problem med högt prolaktin

Men också ibland står vi inför behovet av att sänka prolaktinnivåerna. Det finns ett antal patologier där halten av prolaktin är förhöjd, vilket kan uppstå som ett resultat av hyperfunktion av hypofysen eller hypofysen kan producera endast prolaktin. När det finns problem med hypofysen - producerar den bara prolaktin.

Högt förhöjd prolaktin är ett allvarligt medicinskt problem som helt kan stoppa en kvinnas cykel och orsaka infertilitet och orsaka en mans impotens. Lite förhöjd prolaktin bidrar till oregelbundna perioder, bröstsmärta och förlust av libido. Det kan också orsaka ett överskott av androgener genom två olika mekanismer:

 • Prolactin ökar nivån av adrenal androgen DHEA. [1]
 • Prolactin ökar aktiviteten hos 5-alfa-reduktas, vilket leder till en ökning av mängden dihydrotestosteron (DHT). [2]

Det finns många typer av cancer, men prostatacancer och bröstcancer är förknippade med överuttryck av detta hormon. I sådana fall är det mycket viktigt att blockera överskott av prolaktin. Detta observeras hos kvinnor med brösttumörer. Det är överuttryck av prolaktin som får sjukdomen att utvecklas. Därför spelar prolaktin en central roll här, en mycket viktig roll.

Video: hormonläkare

Den normala hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen beror till stor del på den snabba upptäckten av hyperprolaktinemi. Det är ingen hemlighet att sjukdomen inte uppstår från grunden och oftast blir orsaken en ouppmärksam inställning till ens egen hälsa. För att undvika ökat prolaktin, rekommenderar endokrinologer att uppmärksamma förebyggandet av sjukdomen: följa reglerna för en hälsosam kost, undvik stress, hålla din vikt under kontroll och träning. Och ett årligt besök hos läkaren är en garanti för din hälsa!

Vad orsakar en ökning av prolaktin?

Olika situationer som stimulerar eller minskar prolaktin:

Till exempel, stress, låg dopamin / högt serotonin, sköldkörtelhormoner, ökad TSH, som med hypotyreos stimulerar produktionen av prolaktin. Eller östrogener själva kan stimulera prolaktinproduktionen, och här har vi att göra med en extremt farlig kombination av förhöjda östrogen- och prolaktinnivåer. Eftersom båda påverkar bröstet vid en ondartad tumör, vilket väsentligt komplicerar den kliniska bilden. Därför bör prolaktinproduktionen undertrycks i sådana situationer..

Några nummer för att förstå hur man fortsätter.

Mycket hög prolaktin (över 1000 mIU / L eller 50 ng / ml)

Det är oftast resultatet av en godartad hypofystumör som kallas prolaktinom, som kräver medicinsk diagnos och hantering. Din läkare beställer förmodligen ett test som MRT (Magnetic Resonance Imaging) och behandlar med Bromocriptine eller Dostinex för att sänka prolaktin..

Viktig! Det finns inget naturligt botemedel mot aktivt prolaktinom.

Måttligt förhöjd prolaktin (mer än 480 mIU / L eller 23 ng / ml)

Det kan orsakas av prolaktinom, ett adenom utan aktivitet (inaktiv bildning), sköldkörtelsjukdom (hypotyreos), alkoholmissbruk. Läkemedel: COC: er, för svår illamående och sur återflöde (metoklopramid); antipsykotika (risperidon, molindon, trifluoperazin och haloperidol), antidepressiva medel; blodtrycksmediciner (reserpin, verapamil och alfa-metyldopa); antihistaminer; dopaminantagonister (domperidon). Hyperprolaktinemi kan till och med uppstå som ett resultat av operationer i bröstet, ofta curterage i livmodern och abort. Mycket ofta är förhöjda prolaktinnivåer förknippade med långvarig stressig stimulering eller kan vara ett resultat av psykologiskt trauma. Detta bekräftar ett intressant faktum: hos kvinnor med höga karriärarbete är prolaktin högre än hos hemmafruar. Att slå ner døgnrytmer är en faktor för att öka prolaktinet. Överskott östrogen. Medicinsk diagnos krävs, då är naturliga behandlingsalternativ möjliga.

Något ökad prolaktin (cirka 480 mIU / L eller 23 ng / ml)

Ett mycket vanligt resultat och kräver ny diagnos. Eftersom ditt prolaktin är en tillfällig ökning av något av följande skäl:

 • sex
 • träna stress
 • alkohol
 • full mage
 • sömn
 • uttorkning, särskilt med ofta bad i bastun [3]
 • påfrestning
 • luteal fas (postovulation)
 • milda avvikelser i sköldkörtelfunktionen
 • tillämpning av COC

För noggrannheten i resultaten av analysen för prolaktin är det nödvändigt att uppfylla följande villkor: att passera under follikelfasen, företrädesvis 3-5 d.ts. från 8 till 12 timmar, på tom mage, bara dricka vatten väl, i ett avslappnat tillstånd, kör inte för analys direkt efter träning eller sex. Använd INTE hormonell preventivmedel.

Lite förhöjd prolaktin kan vara ett kännetecken för tillstånd som hypotalamisk amenorré och PCOS..

Ett annat problem, mindre uppenbart, men kanske mer allvarligt, är att något förhöjd prolaktin kan påverka äggkvaliteten negativt.

Den optimala nivån av prolaktin för en framgångsrik befruktning bör inte vara högre än mitten av det normala.

När din läkare har gett en medicinsk förklaring för förhöjd prolaktin kan du överväga att använda naturliga behandlingar..

Kost och livsstil för att minska prolaktin

✿ Ät mat rik på tyrosin - ost, keso, fisk, kött, frön, spannmål, mejeriprodukter, bönor. För att syntetisera dopamin behöver din kropp tyrosin, som är en aminosyra. När den kommer in i kroppen kommer en aminosyra in i din hjärna. En gång där omvandlar neuronerna som är ansvariga för frisättning av dopamin den till dopamin med hjälp av andra enzymer.


Medan du får
tillräckligt med protein i din diet, bör du få tillräckligt med tyrosin. För att bestämma hur mycket protein du behöver, multiplicera din vikt i pund med 0,36 gram. Om du till exempel väger 68 kg, behöver du 54 gram protein. Till exempel innehåller en 0,5 kopp (120 ml) keso 14 g protein, och i en portion kyckling storleken på din handflata - cirka 19 g protein. Om din diet inte når de nödvändiga proteinstandarderna - rekommenderar jag aminosyran L-Tyrosine som tillsats.
✿ Minska alkohol, särskilt öl, eftersom korn stimulerar prolaktin. Det är därför öl förskrivs traditionellt för att förbättra amningen. Överskrid inte fyra alkoholhaltiga drycker per vecka.

✿ Minska stress med yoga, meditation och långa, långsamma promenader. Meditation hjälper också till att frisätta dopamin. Försök att öva meditation 2-3 gånger om dagen i form av djup andning. Andas in för att räkna 4 och håll sedan 4 räkningar. Andas in för att räkna. 4. Upprepa den här åtgärden och fokusera enbart på andetaget.

Fördelarna med salvia

Hur kan man sänka prolaktin hos kvinnor utan tabletter med örttillskott? Om sjukdomen orsakas av stress kan du ta en behandlingskurs med ett läkemedel framställt enligt detta schema:

 1. Du måste ta 60 gram hackade medicinska råvaror (humle, pionrot, morwort, mynta, adonis);
 2. 30 gram örtte brygger 700 ml varmt vatten;
 3. Den resulterande blandningen insisteras i 30 minuter;
 4. Efter denna tid filtreras drinken.

Konsumera 0,1 l medel. Mängd applikation - tre gånger om dagen.

Följande medicinalväxter används också för att förbättra den hormonella bakgrunden och eliminera irritabilitet:

 • Hopkottar;
 • Passionsblomma;
 • Frukt av hagtorn;
 • Johannesört;
 • Melissa.

För tillverkning av medel för att minska prolaktin måste du ta ovanstående medicinalväxter i samma andel. 10 gram av den insamlade insamlingen häller 0,2 liter vatten, vars temperatur inte överstiger 90 ° C. Medel insisterar 20 minuter, filtrera. Ta 0,1 l infusion tre gånger om dagen, före måltiderna.

Med en hög nivå av prolaktin i kroppen bör japansk kelp ätas. Du kan köpa det på apoteket. Japansk laminär är effektiv i fall där en ökning av koncentrationen av könshormon orsakas av:

 • Sjukdomar i bröstkörtlarna;
 • Nedsatt äggstocksfunktion;
 • Stark spänning;
 • Menstruella oregelbundenheter.

Det rekommenderas att ta ½ tesked kelp 1 gång per dag. Den genomsnittliga varaktigheten för en behandlingskurs är 30 dagar.

En minskning av prolaktin med folkläkemedel innebär också användning av salvia. Medicinalväxten hjälper i närvaro av klimakteriebesvär, infertilitet.

Häll 250 ml kokande vatten när du förbereder en infusion av 10 gram medicinska örter. Behållaren med den resulterande blandningen måste stängas försiktigt med ett lock och infunderas i 15 minuter. Efter den angivna tiden filtreras drinken. Klar infusion används för douching. Vid problem med att bli gravid, utförs procedurerna i 10 dagar.

Sage-infusion är också lämplig för internt bruk. Konsumera 0,1 l av drycken tre gånger om dagen, 30 minuter innan du äter. Infusionens varaktighet varierar från 7 till 10 dagar.

Lägre prolaktin hos kvinnor med folkrättsmedel

Prolactin utför många användbara funktioner. Hormon krävs för full utveckling av bröstkörtlarna, observerade under puberteten. När man väntar på barnet aktiverar prolaktin tillväxten av den körtelvävnad som finns i bröstkörteln. Hormonet förhindrar oönskad befruktning under den tid då en kvinna ammar ett barn.

Prolaktinkoncentrationen i kroppen är direkt beroende av dagen för menstruationscykeln. Innan menstruationen observeras den maximala koncentrationen av hormonet i blodet. Prolaktinnivåerna ökar snabbt under den förväntade perioden för barnet och ammar. Ökad hormonproduktion diagnostiseras ofta med infertilitet. Frågan förlorar inte relevansen: hur man minskar prolaktin hos kvinnor med folkrättsmedel?

Vilka faktorer framkallar en ökning av prolaktinkoncentrationen?

Det finns följande skäl för att öka koncentrationen av hormonet:

 • Förekomsten av en inflammatorisk process i bröstkörtlarna;
 • Utseendet av en tumör i området av hypothalamus;
 • Nedsatt sköldkörtelfunktion;
 • Allvarlig nervös chock;
 • Hypofysion.

En ökning av prolaktinnivåerna kan också bero på användning av olika mediciner. Liknande läkemedel inkluderar: atypiska antipsykotika, läkemedel från den tricykliska antidepressiva gruppen, antihistaminer.

De viktigaste symtomen som indikerar en ökning av prolaktinkoncentrationen inkluderar:

 • Svårigheter med att bli gravid;
 • Förekomsten av utflöde från bröstkörtlarna;
 • Försvagning av sexuell lust;
 • Utseendet på ansiktshår.

Användningen av den vanliga pinnen

Hur sänker man prolaktin hos kvinnor? Du kan använda verktyg gjorda från en gemensam stapel..

Sammansättningen för en medicinalväxt innehåller många användbara ämnen:

 • flavonoider;
 • tanniner;
 • vitaminer
 • alkaloider.

Alkoholtinktur tillverkas av frön från en medicinalväxt:

 1. 4 matskedar råmaterial häller 0,25 liter 70% alkohol;
 2. Den resulterande blandningen insisteras 10 dagar;
 3. Efter denna tid bör produkten filtreras.

Alkoholtinktur av den vanliga pinnen normaliserar inte bara halten av prolaktin. Verktyget hjälper till att bli av med yrsel, huvudvärk, smärta i hjärtområdet. Alkoholtinktur, tillverkad på basis av den vanliga pinnen, har en uttalad tonisk och antiinflammatorisk effekt.

Medicinsk infusion är effektiv i närvaro av följande problem:

 • Menstruella oregelbundenheter;
 • Förekomsten av smärta i området av mjölkkörtlarna;
 • Långvarig stress;
 • Uppkomsten av fibrom.

Systemet för applicering av infusionen är ganska enkelt: 10 ml av läkemedlet tas cirka 20 minuter innan man äter. Före användning bör den först spädas med vatten. För att uppnå uttalade resultat måste medicinsk tinktur drickas under lång tid (cirka 9 månader). Läkemedlet får tas både av kvinnor och representanter för det starkare könet. Medicinsk tinktur underlättar manifestationen av prostatit.

Det finns ett recept nedan:

 1. Du måste ta 10 gram citronmelisse, humlekottar, myntablad;
 2. 30 gram behandlingsavgift häll 200 ml kokande vatten;
 3. Verktyget insisteras 50 minuter, filtreras.

När du använder medel med en vanlig pinne kan följande biverkningar observeras:

 • Förekomsten av ett allergiskt utslag;
 • Illamående;
 • huvudvärk.

Om följande negativa symtom inträffar rekommenderas att man avskaffar den fortsatta användningen av medel från den gemensamma fältet.

Växtbaserade fördelar

Hur kan man sänka prolaktin hos kvinnor utan tabletter med örttillskott? Om sjukdomen orsakas av stress kan du ta en behandlingskurs med ett läkemedel framställt enligt detta schema:

 1. Du måste ta 60 gram hackade medicinska råvaror (humle, pionrot, morwort, mynta, adonis);
 2. 30 gram örtte brygger 700 ml varmt vatten;
 3. Den resulterande blandningen insisteras i 30 minuter;
 4. Efter denna tid filtreras drinken.

Konsumera 0,1 l medel. Mängd applikation - tre gånger om dagen.

Följande medicinalväxter används också för att förbättra den hormonella bakgrunden och eliminera irritabilitet:

 • Hopkottar;
 • Passionsblomma;
 • Frukt av hagtorn;
 • Johannesört;
 • Melissa.

För tillverkning av medel för att minska prolaktin måste du ta ovanstående medicinalväxter i samma andel. 10 gram av den insamlade insamlingen häller 0,2 liter vatten, vars temperatur inte överstiger 90 ° C. Medel insisterar 20 minuter, filtrera. Ta 0,1 l infusion tre gånger om dagen, före måltiderna.

Med en hög nivå av prolaktin i kroppen bör japansk kelp ätas. Du kan köpa det på apoteket. Japansk laminär är effektiv i fall där en ökning av koncentrationen av könshormon orsakas av:

 • Sjukdomar i bröstkörtlarna;
 • Nedsatt äggstocksfunktion;
 • Stark spänning;
 • Menstruella oregelbundenheter.

Det rekommenderas att ta ½ tesked kelp 1 gång per dag. Den genomsnittliga varaktigheten för en behandlingskurs är 30 dagar.

Fördelarna med salvia

En minskning av prolaktin med folkläkemedel innebär också användning av salvia. Medicinalväxten hjälper i närvaro av klimakteriebesvär, infertilitet.

Häll 250 ml kokande vatten när du förbereder en infusion av 10 gram medicinska örter. Behållaren med den resulterande blandningen måste stängas försiktigt med ett lock och infunderas i 15 minuter. Efter den angivna tiden filtreras drinken. Klar infusion används för douching. Vid problem med att bli gravid, utförs procedurerna i 10 dagar.

Sage-infusion är också lämplig för internt bruk. Konsumera 0,1 l av drycken tre gånger om dagen, 30 minuter innan du äter. Infusionens varaktighet varierar från 7 till 10 dagar.

Användning av cinquefoil och elecampane

För att normalisera prolaktin tas också läkemedel, vars huvudkomponent är vit cinquefoil. Du kan helt enkelt hälla 5 matskedar krossade växtrötter med 450 ml alkohol. Verktyget insisteras 30 dagar i ett rum skyddat från fukt och solljus. Efter denna tid måste drinken filtreras. Ta 30 droppar infusion tre gånger om dagen före måltiderna.

Elecampane har en positiv effekt på kroppen. Växten förbättrar hypofysens funktion, hjälper till att normalisera menstruationscykeln. Ett avkok av elecampane är populärt bland det kända könet. Ett steg-för-steg-schema för att förbereda produkten är ganska enkelt:

 1. 10 gram förmalad rot av den medicinska örten behöver hälla 0,2 kokande vatten;
 2. Den resulterande blandningen måste koka.
 3. Produkten kokas över låg värme i 3-5 minuter;
 4. Efter denna tid insisteras drycken 3 timmar.

Det är nödvändigt att ta 25 ml av läkemedlet fyra gånger om dagen. Mottagning av infusion utförs från 12 till 26 dagar av cykeln.

Vilka andra recept bör du vara uppmärksam på?

Med ett högt innehåll av prolaktin i blodet kan du dricka färskpressad körsbärssaft. Drycken har en lugnande effekt på nervsystemet, hjälper till att minska svårighetsgraden av symtom på klimakteriet. Cherry innehåller en stor mängd C-vitamin, vilket hjälper till att neutralisera aktiviteten hos fria radikaler. Antocyaniner som finns i produkten förhindrar onkologiska sjukdomar.

För att minska prolaktin används också en infusion av lumbago ängen:

 1. 10 gram av rötterna till den medicinska örten hälls i 0,3 liter kallt kokt vatten;
 2. Den resulterande blandningen insisteras i 2 timmar, filtreras.

Verktyget rekommenderas att dricka i små läppar hela dagen. Den rekommenderade infusionsdosen ställs in individuellt.

Hallon hjälper också till med hormonell obalans, främjar befruktningen. För att förbereda aromatisk och välsmakande te används olika delar av växten:

 • Förtorkade blad;
 • Frukt;
 • Plantera blommor.

Vid framställning av hallonte hälls en matsked hackat växtmaterial i 180 ml kokande vatten. Verktyget insisteras i 30 minuter, filtreras. Te kan drickas två gånger om dagen. Den optimala enstaka dosen är 70 ml.

Det ganska könet med ökat prolaktin kan noteras och följande recept:

 1. 20 gram blommamuddar häller 0,3 liter kokande vatten;
 2. Produkten kokas på låg värme i 3-5 minuter.

Använd 0,1 l av buljongen tre gånger om dagen. En liten mängd socker kan läggas till drinken..

Innan du använder folkrättsmedel rekommenderas det att fastställa den exakta orsaken till hormonell obalans. I vissa situationer indikeras sådana diagnostiska procedurer som magnetisk resonansavbildning av hjärnan, ultraljudundersökning av sköldkörteln..

Mediciner och rekommendationer för att minska prolaktin hos män


Endast med oss: Ange kampanjkoden bonus2020 i kupongfältet innan du beställer före 01/31/2020 och få 25% rabatt på allt!

För mycket prolaktin som cirkulerar i blodet kallas hyperprolaktinemi. De vanligaste orsakerna till en ökning av hormonet är:

 • graviditet,
 • läkemedel som minskar effekten av dopamin i kroppen,
 • minskad sköldkörtelaktivitet,
 • godartade hypofystumörer (prolaktinom).

Symtom på hög prolaktin hos kvinnor inkluderar bröstavladdning, menstruations oregelbundenhet och östrogenbrist. De flesta kvinnor med prolaktinom lyckas lyckas med att sänka prolaktin, återställa ägglossningen och bli gravida med dopamin-efterliknande läkemedel..

Tecken på låg prolaktin

Ett laboratorieblodtest hjälper till att identifiera ökat eller minskat prolaktin hos en kvinna.
Det är värt att notera att hormonnivån kan variera beroende på olika faktorer, så studien genomförs tre gånger. För analys av prolaktin utförs blodprov från en ven på morgonen på tom mage.

För resultatens noggrannhet före proceduren är det värt att utesluta:

 • Påfrestning;
 • Motion;
 • Överätning på kvällen, särskilt fet mat;
 • Bad i varmt vatten;
 • Sexuella kontakter
 • Rökning, alkohol;
 • Tar läkemedel som påverkar hormonet i blodet.

Viktig! Åtminstone tre timmar efter sömnen bör gå innan proceduren..

Behandling för reducerat prolaktin sker under överinseende av en läkare endast efter en grundlig undersökning. Efter identifiering av orsakerna till hämning av hormons sekretionsaktivitet förskrivs mediciner.

I princip syftar terapi till att lindra symtom:

 • Mottagning av diuretika för att förbättra vatten-saltmetabolismen;
 • Ta antidepressiva medel för att minska irritabilitet, ångest;
 • Ta hormonella läkemedel för att stimulera amning för att mata barnet;
 • Kirurgisk behandling föreskrivs om onkologiska formationer upptäcks.

Minskat prolaktin hos kvinnor har sina egna symtom, vars närvaro inte kan stängas. Så för denna avvikelse är karakteristisk:

 • orsakslös viktökning;
 • störning i natt sömn, ångest och sömnlöshet;
 • anfall av orimlig rädsla, ångest;
 • hårets utseende på kroppsdelar som är ovanliga för kvinnlig fysiologi.

Naturligtvis är dessa symtom på låg prolaktin hos kvinnor karakteristiska för alla hormonella fel som har uppstått i kroppen. Det vill säga, de talar inte alltid specifikt om utvecklingen av hypoprolactinemia. Det finns för få specifika tecken på en sådan avvikelse, så det kan misstänkas endast genom indirekta kliniska manifestationer.

Så det faktum att prolaktin sänks hos kvinnor kan indikera:

 • en minskning av mängden bröstmjölk eller dess fullständiga försvinnande;
 • oförmågan hos en kvinna att bli gravid;
 • en förskjutning i menstruationscykeln;
 • brist på menstruation i flera månader (amenorré);
 • spontan abort;
 • utslag i ansiktet och kroppen.

Andra tecken på minskad prolaktin hos kvinnor förekommer på grund av intensiv huvudvärk, panikattacker, uppkomsten av fobier och bildandet av ödem i extremiteterna, ansiktet och buken..

Mediciner för korrigering av prolaktin

Följande läkemedel används som läkemedelsterapi:


Bergolak hjälper till att normalisera tillståndet
En veckodos föreskrivs, som delas upp i flera doser. Under behandlingen måste den hormonella bakgrunden kontinuerligt övervakas och utifrån situationen öka eller minska mängden läkemedel.

Läkemedel tolereras ofta dåligt och har ett antal biverkningar. Därför ökas doseringen gradvis, baserat på patientens välbefinnande, och minskas också gradvis när behandlingen närmar sig avslutad. Läkemedel är effektiva och i 80% av fallen minskar prolaktin till önskad nivå..

Hur sänker man prolaktin hos kvinnor? För att normalisera resultatet av detta hormon kan en läkare förskriva speciella mediciner. På grund av det stora antalet läkemedel är det möjligt att minska substansinnehållet i den kvinnliga kroppen i nästan 100% av fallen.

Ofta används läkemedel tillverkade på basis av naturliga komponenter, i synnerhet ergotalkaloider, för att minska prolaktin. De högsta resultaten ges av preparaten Bromocriptine och Cabergoline. Tänk kort på principerna för deras påverkan på patientens kropp.

Hur kan man minska prolaktin hos kvinnor med folkrättsmedel? Om orsaken till ökningen i koncentrationen inte var graviditet och inte ammeperioden, kan du försöka normalisera nivån genom att använda recept för alternativ medicin.

Så först och främst syftar sådana medel till att normalisera menstruationscykeln och stoppa de inflammatoriska processerna som uppstår i vävnaden i bröstkörtlarna.

Prolactin utför många användbara funktioner. Hormon krävs för full utveckling av bröstkörtlarna, observerade under puberteten. När man väntar på barnet aktiverar prolaktin tillväxten av den körtelvävnad som finns i bröstkörteln. Hormonet förhindrar oönskad befruktning under den tid då en kvinna ammar ett barn.

Prolaktinkoncentrationen i kroppen är direkt beroende av dagen för menstruationscykeln. Innan menstruationen observeras den maximala koncentrationen av hormonet i blodet.

Prolaktinnivåerna ökar snabbt under den förväntade perioden för barnet och ammar. Ökad hormonproduktion diagnostiseras ofta med infertilitet..

Frågan förlorar inte relevansen: hur man minskar prolaktin hos kvinnor med folkrättsmedel?

Prolactin är ett hormon som produceras av acidofila hypofyseceller. Andra namn på denna neurotransmitter är vanliga inom medicinen: luteotropiskt, laktogent eller laktotropiskt hormon.

Det finns i många vävnader och organ, i kroppen utför den viktiga funktioner som är direkt relaterade till reproduktionssystemet och förlossningen i den kvinnliga kroppen.

Den utför viktiga funktioner, nämligen:

 • främjar tillväxten och normal utveckling av bröstkörtlarna i pubertetsperioden hos flickor (puberteten);
 • främjar utvecklingen och tillväxten av alveoler i körtelvävnaden i bröstkörteln under graviditeten;
 • aktiverar och stöder amning under postpartum perioden;
 • främjar förlängningen av lutealfasen;
 • bildar en gul kropp;
 • förhindrar befruktning medan du ammar.

Signifikant ökad prolaktin hos kvinnor under graviditet samt amning. Detta förhindrar början av ägglossning och äggutveckling. Ökad hormonproduktion hos kvinnor förekommer i infertilitet.

Symtom på ökad koncentration:

 • menstruations oregelbundenhet;
 • problem med befruktning (infertilitet);
 • fördelning av mjölk från mjölkkörtlarna;
 • ansiktshårtillväxt;
 • minskad libido.

Höga prolaktinnivåer när de inte är associerade med graviditet och amning bör behandlas. Detta kan göras med mediciner..

Men traditionell medicin klarar sig av detta problem. I hennes fack finns det många recept som kan minska den ökade koncentrationen av laktogent hormon, nämligen: justera cykeln, lindra inflammation i bröstkörtlarna, reglera hypofysen och bota infertilitet.

Om hormonets nivå har ökat på grund av stark emotionell eller fysisk stress, rekommenderar läkare att behandlas med örtpreparat, som inkluderar växter som normaliserar och lindrar nervsystemet. De inkluderar: humle, citronmelisse, morwort, myntstammar och valerianrot.

Ta den färdiga drycken för menstruations oregelbundenhet, amenorré, smärta i bröstkörtlarna, fibrom och stress. Administreringssätt: en matsked ungefär en halvtimme (men inte mer än 40 minuter) före måltiderna. Späd ut tinkturen med vatten (i 60 ml). Behandlingsförloppet är långt. Ihållande resultat observeras först efter 10-12 månader.

Denna åtgärd kan tas för män med prostatit..

Växtbaserade avgifter

Med hyperprolaktinemi på grund av stress och psykotomiska störningar är det användbart att genomgå en sådan naturväxtmedicin.

70 gram krossat växtmaterial blandas: moderwort, pionrot, humle, dill (adonis) gräs, scrofula gräs, mynta och moderlut.

Tre matskedar av samlingen bryggs i en termos 750 - 800 ml varmt (85-90 ° C) kokande vatten. Insistera. Ta en halv kopp läkemedlet strax före måltiden.

Du kan minska koncentrationen som har ökat på grund av bröstsjukdom (mastopati), menstruation och äggstocksfunktion, abort eller svår nervoschock med japansk kelp. Idag är det tillgängligt att köpa på alla apotek. För att minska de höga mängderna, tar kelp i en halv tesked (i pulver) en gång om dagen i 15-20 dagar.

Visbehandling

Med en hög mängd prolaktin, en oregelbunden menstruationscykel, klimakteriet och infertilitet förskrivs salvia. Växter är beredda från gräs för infusion för douching.

280 ml vatten (kokande vatten) kastar en matsked salvia. Stäng locket och insistera 12-15 minuter. En ansträngd infusion med en spruta släpps in i slidan och hålls kvar där (i 10 minuter).

Sage-infusion bör också drickas. 100 ml varma medel tas cirka en halvtimme före bordet tre (kanske fyra) gånger om dagen i 9-10 dagar efter menstruationen.

Cinquefoil-behandling

Det finns en normalisering av nivån av laktogent hormon när man tar dosformer från vit cinquefoil. 50 g av växterötterna krossas och hälls med en halv liter medicinsk alkohol. Därefter insisteras åtgärden. Det kommer att ta en månad. Plats för beredning av tinkturer välj en mörk eller mörk plats från solljus. Ta 30 droppar tre gånger om dagen före måltiderna.

Ålandsrot

Normaliserar hypofysen, menstruationscykeln, ägglossningen, eliminerar hirsutism och minskar mängden laktogent hormon i blodavkok av elekampan.

För att göra detta hälls en stor (matsked) sked med finhackad rot av plantan med 220 ml varmt vatten (95-100 °). Koka upp och insistera i en termos i 4 timmar.

Ta läkemedlet vid 25 ml 4 gånger om dagen (från 13 till 27 dagar i menstruationscykeln).

Andra recept

Med en ökad nivå av luteotropiskt hormon rekommenderas det att ta körsbärssaft. Det lugnar nervsystemet, reglerar hypofysen, normaliserar menstruationscykeln, eliminerar obehagliga symptom i klimakteriet.

För att minska prolaktin och bekämpa amenorré föreskrivs en ängs kotrygginfusion. En matsked av växtens luftdelar hälls med 300 ml kallt kokande vatten. Insistera och ta under dagen i små slurar.

Normaliserar (minskar) mängden luteotropiskt hormon i blodet, gynnar barnets befruktning - hallon. Te framställs av torkade blad, blommor och frukter av växten. Häll 170 ml varmt vatten (kokande vatten) i en sked (matsked) krossade råvaror. Låt den brygga i 40 minuter. Drick 50-70 ml.

Minskar nivån av laktogent hormon i kroppen med klimatanläggningens manschett. Två matskedar (matskedar) blommor hälls med 300 ml vatten (kokande vatten) och kokas. De dricker 80-100 ml tre gånger om dagen. Du kan lägga till socker till produkten.

Tillsammans med användningen av doseringsformer som hjälper till att minska prolaktin i blodet, bör du följa sådana rekommendationer:

 1. Delta i lätta sporter eller göra morgonövningar;
 2. Ät hälsosamma livsmedel som är rika på jod, kalcium och vitaminer;
 3. Var mer i frisk luft;
 4. Humör;
 5. Undvik stress och få tillräckligt med sömn..

Prolactin är ett hormon som stimulerar produktionen av bröstmjölk under graviditeten och orsakar amning efter förlossningen. I avsaknad av graviditet kan höga prolaktinnivåer leda till infertilitet och minskad libido hos kvinnor..

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor inkluderar:

 • oregelbunden urladdning från bröstvårtorna;
 • bröstmjölkproduktion i frånvaro av graviditet;
 • oregelbundna menstruationscykler, inklusive amenorré (frånvarande menstruation) och en lutealfasdefekt;
 • störd ägglossning;
 • smärtsamt samlag på grund av torr vagina;
 • ökad risk för missfall.

Hyperprolaktinemi orsakas oftast av en godartad eller icke-spjälkande prolaktin-utsöndrande hypofystumör (prolaktinom) eller sjukdomar som påverkar hypofysen..

Prolactin är ett hormon som stimulerar produktionen av bröstmjölk under graviditeten.

Andra potentiella orsaker:

 • hypotyreos (otillräcklig sköldkörtelfunktion);
 • skador eller blåmärken i bröstväggen, som inkluderar bröstet, membranet och övre buken (kirurgiska ärr och tumörer), eller hälsotillstånd som har påverkat detta område av kroppen (bältros);
 • kronisk lever- eller njursjukdom;
 • blodtryck och smärtstillande medel (särskilt användning av opiater för smärta), antidepressiva medel, antipsykotika, läkemedel mot magsår och gastrointestinal reflux och östrogen för klimakteriet.

Prolaktins roll i den kvinnliga kroppen

Laktotropiskt hormons roll är svårt att överskatta. Han är involverad i många viktiga processer som förekommer i en kvinnas kropp.

 • Reglerar tillväxten och utvecklingen av mjölkkörtlarna;
 • Hjälper till att hantera stress;
 • Påverkar sexuellt beteende (libido);
 • Ökar kroppens resistens mot sjukdom;
 • Hämmar ägglossning under den tid som barnet matas;
 • Stimulerar uppkomsten av moderinstinkt;
 • Deltar i metaboliska processer i kroppen.

Detta hormon har de viktigaste funktionerna:

 • Stimulerar tillväxten och utvecklingen av bröstkörtlar hos tonårsflickor.
 • Under graviditeten och postpartum är han ansvarig för produktion av bröstmjölk.
 • Ju högre koncentration av prolaktin, desto lägre är nivån av follikelstimulerande hormon. Detta förhindrar att nya ägg utvecklas och en ammande mor kan inte bli gravid igen..
 • Ansvarig för materns instinkt hos kvinnor och nivån på libido.
 • Smärtlindring.

Vad är prolaktin och vad är dess funktioner

Prolaktins huvudfunktioner är:

 • stimulering av brösttillväxt och utveckling;
 • mjölkbildning under amning;
 • hjälp i produktionen av progesteron till en gravid kvinna;
 • reglering av vatten-saltmetabolism;
 • aktivering av metaboliska processer;
 • öka kroppens skyddande egenskaper;
 • viktökning;
 • bibehålla normalt kalcium, natrium och vatten.

Prolaktinnivåerna bör i genomsnitt ligga mellan 120-600 mU / L. Hormonet motsvarar denna nivå från början av menstruationen till klimakteriet. Undantag är graviditet och amning.

För flickor och kvinnor efter klimakteriet bör prolaktinnivån inte vara högre än 400 mU / l.

Bildningen av hormonet prolaktin förekommer i den främre hypofysen, och dess norm är 15–20 ng / ml blod. Det påverkar orgasm, minskar smärttröskeln, deltar i immunförfaranden.

Under befruktningsperioden, graviditeten och amningen ökar dess koncentration avsevärt och uppgår till 200-300 ng / ml blod. Under denna period är minskningen extremt oönskad, det kan påverka möjligheten till befruktning och normal utveckling av graviditeten. Prolactin påverkar:

 • på innehållet av östrogen;
 • på bildandet av mjölk;
 • för att förhindra ny befruktning.

Vanligtvis inom ett år efter födseln minskar koncentrationen. Situationen går ur kontroll om prolaktintillväxten fortsätter under postpartum, ett år eller två efter födseln eller vid icke-leveranser.

orsaker

Om det finns symtom på minskad prolaktin hos kvinnor, är det brådskande att vidta åtgärder. Så innan du behandlar hypoprolaktinemi är det viktigt att ta reda på varför det inträffade. Annars kommer det att vara möjligt att normalisera nivån på det kvinnliga stresshormonet endast under en kort tid..

I en situation där prolaktin sänks hos kvinnor som nyligen har fött, föreskrivs speciella preparat som innehåller denna hormonella komponent. De syftar till att stimulera produktionen av bröstmjölk för barnet.

För att eliminera tecken på hypoprolaktinemi kan läkemedel från gruppen av diuretika, antidepressiva medel, avsvampningsmedel etc. förskrivas. Dessa medel lindrar emellertid endast obehagliga symtom, så de används bara som adjuvans.

Om prolaktin under normen hos kvinnor är resultatet av tumörprocesser, används strålning eller kemoterapi. I svåra fall kan läkare använda kirurgiskt avlägsnande av neoplasma.

Patologisk hypoprolaktinemi är primär och sekundär.

Primär hypoprolaktinemi orsakas av en patologi av hypofysen eller hypotalamus, det vill säga den är alltid förknippad med hjärnsjukdomar:

 • olika tumörer;
 • huvud skador;
 • hypofysnekros på grund av blodförlust vid förlossning;
 • medfödda missbildningar.

Med medfödda defekter i hypofysen noteras underutveckling av sekundära sexuella egenskaper:

 • ingen menstruation;
 • eunukoid fysik;
 • fetma av II-graden;
 • kort hals;
 • bred axelband;
 • ihåligt bröst;
 • brist på bröstkörtlar;
 • närvaron av indragna bröstvårtor.

Primär hypofysskada är sällsynt - endast 4% av hypoprolactinemia uppstår på grund av hjärnpatologi.

En sekundär eller funktionell minskning av prolaktin förekommer i patologi som inte är förknippad med en funktionsfunktion i hypofys- eller hypotalamuspatologin, till exempel med östrogenbrist eller polycystisk äggstock.

Upp till 96% av fallen av hypoprolactinemia beror på följande skäl:

 • ta vissa mediciner;
 • tuberkulos;
 • strålterapi;
 • mental sjukdom;
 • strikt proteinbegränsande dieter

Alla dessa patologier orsakar hypoprolaktinemi i kombination med östrogenbrist, vilket är mest uttalat hos kvinnor med hormonellt äggstocksvikt. En minskning av prolaktinblod observeras också vid graviditet.

Kvinnor vänder sig ofta till gynekologen med ett klagomål om oförmågan att bli gravid ett barn. Dessutom är de oroliga för:

 • huvudvärk;
 • tryckfall;
 • yrsel;
 • övervikt;
 • vätskeansamling i kroppen, vilket manifesteras av ökad svullnad;
 • överdriven hårtillväxt i ansiktet, benen;
 • sömnlöshet;
 • psykologiska störningar - fobier, depression, ångest;
 • minskad sexuell lust, anorgasmia.

Konsekvenserna kan vara:

 • oregelbunden menstruationscykel;
 • tidig graviditet missfall;
 • brist på amning eller frånvaro efter förlossning;
 • infertilitet;
 • psykiska och autonoma störningar.

Om vi ​​talar om en minskning av prolaktin på grund av förändringar i hypofysen, fördelades det i procentuellt förhållande enligt följande:

 • fobier - 95,40%,
 • hirsutism (hårväxt) - 29,5%;
 • vegetativa kriser och migrän - 99,9%,
 • ödem - 70%,
 • amenorré - 68%,
 • frånvaro av graviditet - 86,35%,
 • graviditetsavbrott i upp till 8 veckor - 80%.

Grunden för terapi är korrigering av den underliggande sjukdomen.

 • Om hypoprolactinemia och en graviditet efter termin observeras utförs en akut leverans.
 • Om en kvinna inte kan bli gravid eller föda ett barn på grund av prolaktinbrist, föreskrivs hormonersättningsterapi med laktogena egenskaper.
 • Hypofystumörer behandlas snabbt.
 • Om läkemedelshypoprolaktinemi inträffar avbryts läkemedlen eller deras doser granskas.
 • Hypoprolaktinemi efter hjärnskada passerar när kroppen återhämtar sig.

Om orsaken inte kan tas bort, förskrivs symptomatisk behandling:

 • depression behandlas med antidepressiva medel;
 • svullnad - diuretika;
 • fetma - kost och motion.

En liten minskning av prolaktin utan allvarlig sjukdom kräver förebyggande åtgärder. Först och främst är det en lugn livsstil och balanserad kost utan strikt diet.

Så en minskning av prolaktin hos kvinnor är funktionell. Vid behandling är det värt att uppmärksamma inte på själva symptomet utan till den underliggande sjukdomen. Hans framgångsrika behandling normaliserar hormonnivåerna..

Lyubov Maslikhova, en terapeut, speciellt för Mirmam.pro

Användbar video

Koncentrationen av prolaktin i blodet varierar. Hos barn och män är indikatorerna lägre än hos kvinnor. Nivån på hormonet beror på tid på dagen, menstruationscykeln och graviditeten.

Av olika skäl observeras signifikant reducerat prolaktin hos kvinnor:

 • Hypofysa neoplasmer som påverkar hormonsekretion;
 • Hormonell obalans;
 • Hypotalamiska sjukdomar (Kalman syndrom);
 • Isolerad brist på gonadotropa hormoner;
 • Sheehans syndrom;
 • Traumatiska lesioner i hypofysen och hypotalamus;
 • Graviditet, varar 41-42 veckor;
 • Stor blodförlust;
 • Strålningsexponering för hjärnan;
 • Obalanserad kost, utmattning;
 • Mentala störningar;
 • Östrogenutskilda tumörer;
 • Röntgenterapi;
 • Tuberkulos.

Om en kvinna har symtom på minskat prolaktin, bör en gynekolog eller endokrinolog kontaktas för diagnos. Laboratorietest av blod från en blodåra hjälper till att identifiera hormonbrist.

Ibland, för att diagnostisera möjliga störningar i kroppen som är förknippade med utsöndring av prolaktin, föreskrivs dessutom:

 • datortomografi.
 • MR av hjärnan.
 • Ultraljud av inre organ.
 • Röntgen.

Om du är överviktig rekommenderas ett kolesteroltest i blodet..

Konsekvenserna av hypoprolactinemia manifesteras på olika sätt i varje enskilt fall. Ibland uttalas symtomen på en minskning av prolaktin och en hormonbrist påverkar kroppssystemets funktion eller försvinner helt.

Minskade prolaktinnivåer är ett tillstånd när det är särskilt viktigt för en kvinna att övervaka hennes hälsa och psykotomiska tillstånd. Eventuella förändringar i kroppen bör inte passera utan uppmärksamhet, kanske detta är en signal från kroppen om behovet av vila, positiva intryck, livsstilsförändringar.

De viktigaste konsekvenserna av att minska luteotropiskt hormon i kroppen:

 • Infertilitet (hos båda könen);
 • Menstruella oregelbundenheter;
 • Deprimerad humör, depression, sömnlöshet;
 • Fetma;
 • Bristande eller otillräcklig amning efter födseln.

För att minska risken för hormonellt brist på prolaktin bör du undvika stress, övervaka näring och motion.

För att förebygga hypoprolaktinemi hos kvinnor är det nödvändigt:

 • Alternativa perioder med arbete och vila.
 • Var uppmärksam på din hälsa och ditt välbefinnande..
 • Undersök kroppen vid störande symtom.

Orsakerna till avvikelser från normen kan vara:

 1. Fysiologisk - efter samlag, sömn, stress, gynekologisk undersökning, under fysisk ansträngning, amning, graviditet.
 2. Patologiska - hypofystumörer, polycystic, hypotyreoidism, skrump i levern och vissa andra tillstånd.
 3. Farmakologisk - orsakad av påverkan av läkemedel.

När prolaktin är förhöjd på grund av fysiologiska skäl, krävs ingen behandling.

Om orsakerna till ökningen är relaterade till att ta medicinen, beslutas situationen individuellt, beroende på sjukdomen och behovet av att ta läkemedlet för att upprätthålla ett normalt tillstånd.

En låg nivå av hormonet kan orsakas antingen av allvarlig sjukdom eller en livsstilsstörning om kroppen är instabil för stress..

Anledningar till att sänka prolaktin:

 • Sheehan's syndrom är en postpartum patologi på grund av vilken hypofysen upphör att fungera. Det förekommer i svårt arbete med omfattande blödningar. På grund av bristen på blodförsörjning förlorar hypofysen som producerar prolaktin delvis atrofier.
 • Med hormonella läkemedel, till exempel östrogen, antiepileptika och psykotropa läkemedel, inträffar låg prolaktin efter att ha tagit Dostinex - ett läkemedel som hämmar syntesen av prolaktin. Det föreskrivs att stoppa produktionen av bröstmjölk om en kvinna vägrar att amma eller efter en abort.
 • Hjärntumör i hypofysen.
 • Utsatt graviditet under 42 veckor.
 • Efter strålbehandling av hjärnan.
 • Efter traumatisk hjärnskada.
 • Infektionssjukdomar i hjärnan, till exempel tuberkulos.

En minskning av prolaktinnivåerna inträffar vid klimakteriet, men detta är inte en patologi.


Huvudskada kan orsaka hormonproduktionsproblem.

Varför prolaktin kan vara förhöjd: orsaker till hypeprolactinemia-syndrom

Hyperprolaktinemiskt syndrom (synonymer - hyperprolaktinemi, hyperprolaktinemisk hypogonadism) är ett patologiskt tillstånd som framkallas av ökad sekretion av prolaktin och kännetecknas av ofullständig utsöndring och nedbrytning (normalt bryts prolaktin upp inom 30 minuter). Orsakerna till denna patologi hos kvinnor och män kan vara olika.

Primärt hyperprolaktinemiskt syndrom kan utvecklas mot bakgrund av sjukdomar i hypofysen och hypotalamus, som reglerar neuroendokrin aktivitet och upprätthåller homeostas (kroppens inre miljö). Orsaken till primär hyperprolaktinemi hos patienter av alla kön kan också vara maligna tumörer i lungorna, hjärnan, extrapulmonala former av tuberkulos, Benje-Schaumannsjukdom (sarkoidos), missbildningar i centrala nervsystemet.

Den sekundära formen av hyperprolaktinemi förekommer i sjukdomar i körtlarna i intern och extern utsöndring: kronisk prostatit och prostatadenom hos män, polycystisk äggstocksjukdom, pankreatit etc..

Bland de möjliga orsakerna till ökat prolaktin i blodet skiljer man också följande patologier:

 • otillräcklig utsöndring av sköldkörtelhormoner som utsöndras av sköldkörteln;
 • allvarliga skador, sprickor, kemiska brännskador och andra patologier med hög risk för smärtchock;
 • svår njursjukdom, åtföljt av njurfel i varierande grad;
 • levercirrhos;

 • akut eller kronisk brist på pyridoxin (vitamin B6);
 • ta vissa mediciner (prokinetika, orala preventivmedel, antidepressiva medel, lugnande medel, antipsykotika, blockerare av histamin H1 och H2 receptorer, etc.);
 • autoimmuna sjukdomar (amyloidos, autoimmun hepatit, reumatoid artrit, cystisk fibros, diffus toxisk struma).


  Diffuse giftiga strumpor, patientfoto

  Fysiologisk, det vill säga inte förknippad med några sjukdomar och patologier, verkar en ökning av koncentrationen av prolaktin i blodet med allvarlig stress, ökad fysisk aktivitet och sexuell kontakt. Avvikelser från normen i detta fall är kortsiktiga, har en reversibel kurs och passerar på egen hand utan användning av medicinsk korrigering.

  Vilka är normerna för kvinnor

  Normen för prolaktinnivå för kvinnor ligger i intervallet 4,5–49 ng / ml, vilket motsvarar 136–1483 μIU / ml.

  Koncentrationen av hormonet i kroppen beror direkt på menstruationscykelfasen:

  • Luteal fas - från 4,9 till 40 ng / ml.
  • Äggstockningsfas - från 6,3 till 49 ng / ml.
  • Follikelfas - från 4,5 till 33 ng / ml.
  • Innehållet av laktotropiskt hormon i kroppen efter början av klimakteriet minskar kraftigt naturligt.
  Jag trimester3,2 till 43,0 ng / ml
  II trimester13,0 till 166,0 ng / ml
  III trimester13,0 till 318,0 ng / ml

  Viktigt: nivån av luteotropin över de angivna värdena under fosterbildningsperioden utgör inte ett hot för modern och barnet, utan är naturligt.

  Läkaren kan göra en diagnos av ”reducerat prolaktin” först efter laboratorieblodtester. Hormonnivån förändras avsevärt under menstruationscykeln och under graviditeten. Normer för gravida kvinnor anges i tabellen.

  GestationsålderProlaktinnivå
  1-3 månader3,2 -43 ng / ml
  3-6 månader13-166 ng / ml
  6-9 månader13-318 ng / ml
  MenstruationsfasProlaktinnivå
  Follikulär4,1-30 ng / ml
  ovulatoriska6,5-50 ng / ml
  luteal5-41 ng / ml

  Dessa värden är inte konstanta i en kvinnas kropp. Ibland styrs läkare av gemensamma övre och nedre gränser, utan att dela menstruationscykeln i faser. Om en kvinna inte är gravid och inte har några patologier är prolaktinnivån från 4,1 ng / ml till 34 ng / ml.


  Prolaktinnivåerna ökar hos gravida kvinnor

  Användningen av den vanliga pinnen

  Hur sänker man prolaktin hos kvinnor? Du kan använda verktyg gjorda från en gemensam stapel..

  Sammansättningen för en medicinalväxt innehåller många användbara ämnen:

  • flavonoider;
  • tanniner;
  • vitaminer
  • alkaloider.

  Örtlöv är rika på sällsynta eteriska oljor. I den här delen av växten finns det mycket vitamin C. Askorbinsyra, som finns i bladen på det vanliga kornet, har generella förstärkningsegenskaper. C-vitamin ökar immuniteten, hjälper till att motstå infektionssjukdomar.

  Alkoholtinktur tillverkas av frön från en medicinalväxt:

  1. 4 matskedar råmaterial häller 0,25 liter 70% alkohol;
  2. Den resulterande blandningen insisteras 10 dagar;
  3. Efter denna tid bör produkten filtreras.

  Alkoholtinktur av den vanliga pinnen normaliserar inte bara halten av prolaktin. Verktyget hjälper till att bli av med yrsel, huvudvärk, smärta i hjärtområdet. Alkoholtinktur, tillverkad på basis av den vanliga pinnen, har en uttalad tonisk och antiinflammatorisk effekt.

  Medicinsk infusion är effektiv i närvaro av följande problem:

  • Menstruella oregelbundenheter;
  • Förekomsten av smärta i området av mjölkkörtlarna;
  • Långvarig stress;
  • Uppkomsten av fibrom.

  Systemet för applicering av infusionen är ganska enkelt: 10 ml av läkemedlet tas cirka 20 minuter innan man äter. Före användning bör den först spädas med vatten. För att uppnå uttalade resultat måste medicinsk tinktur drickas under en lång tid (cirka 9 månader).

  Det finns ett recept nedan:

  1. Du måste ta 10 gram citronmelisse, humlekottar, myntablad;
  2. 30 gram behandlingsavgift häll 200 ml kokande vatten;
  3. Verktyget insisteras 50 minuter, filtreras.

  50 ml infusion bör tas tre gånger om dagen. Kursens varaktighet fastställs individuellt..

  När du använder medel med en vanlig pinne kan följande biverkningar observeras:

  • Förekomsten av ett allergiskt utslag;
  • Illamående;
  • huvudvärk.

  Om följande negativa symtom inträffar rekommenderas att man avskaffar den fortsatta användningen av medel från den gemensamma fältet.

  För att normalisera prolaktin tas också läkemedel, vars huvudkomponent är vit cinquefoil. Du kan helt enkelt hälla 5 matskedar krossade växtrötter med 450 ml alkohol. Verktyget insisteras 30 dagar i ett rum skyddat från fukt och solljus. Efter denna tid måste drinken filtreras. Ta 30 droppar infusion tre gånger om dagen före måltiderna.

  Elecampane har en positiv effekt på kroppen. Växten förbättrar hypofysens funktion, hjälper till att normalisera menstruationscykeln. Ett avkok av elecampane är populärt bland det kända könet. Ett steg-för-steg-schema för att förbereda produkten är ganska enkelt:

  1. 10 gram förmalad rot av den medicinska örten behöver hälla 0,2 kokande vatten;
  2. Den resulterande blandningen måste koka.
  3. Produkten kokas över låg värme i 3-5 minuter;
  4. Efter denna tid insisteras drycken 3 timmar.

  Det är nödvändigt att ta 25 ml av läkemedlet fyra gånger om dagen. Mottagning av infusion utförs från 12 till 26 dagar av cykeln.

  Prolaktinsänkande läkemedel

  Att sänka det ökade hormonet med hjälp av folk- och växtbaserade läkemedel är troligtvis inte ett starkt och effektivt sätt. Med tanke på specificeringen av dess metabolism och orsaken till förekomst, utan läkemedel i vissa fall kommer det att vara omöjligt att sänka.

  För att minska det höga hormonet under graviditeten bör du vara mycket försiktig med alla örter, eftersom de kan ha en effekt på fostret eller orsaka graviditetsavbrott.

  Det kommer inte att fungera för att minska prolaktin med folkläkemedel utan tabletter i fall av hypofyseadenom eller karcinom. Adenom är en tumör, om än godartad. Det är omöjligt att påverka denna process med hjälp av växtbaserade läkemedel och det finns inga bevis för effektiv behandling baserad på folkläkemedel.

  I vissa fall, när orsaken är oklar och frågan handlar om en idiopatisk ökning av hormonet, kan de bidra till att minska dopaminergisk verkan av växtproduktprodukter som innehåller standardiserade vanliga stångsextrakt - mastodion, cyclodion. De kan hjälpa till med ökat hormon mitt i polycystisk äggstock.

  I cirka 30% av fallen förekommer sådan prolaktemi spontant. Möjliga örter som påverkar hormonnivåerna:

  • hoppkottar;
  • passionsblomma;
  • frukt av hagtorn;
  • Melissa;
  • pionrot;
  • adonis;
  • salvia.

  En av de vanligaste orsakerna som är ansvariga för en brist på luteotropin i blodet är mediciner som hämmar hormonsekretion..

  Listan över läkemedel som sänker prolaktin inkluderar:

  • Levodopa är ett antiparkinsonläkemedel som ökar dopaminnivåerna, vilket hämmar prolaktinsekretion..
  • Tergurid - en prolaktinhämmare, ordineras under graviditetsplanering för att minska hormonsyntesen.
  • Karbamazepin - ett antikonvulsivt läkemedel som används vid behandling av psykiska störningar, epilepsi.
  • Bromocriptin - stimulerar dopaminreceptorer, används för att lösa gynekologiska problem, Parkinsons sjukdom, akromegali.
  • Valproinsyra är ett antiepileptikum, verkan är baserad på den kramplösande effekten.
  • Dexametason är ett bredspektrat glukokortikoidläkemedel.
  • Calcitonin - reglerar tillväxt av ben och broskvävnad, sänker prolaktinsyntesen.
  • Dopamin - används vid fall av hjärtsvikt, chock av olika ursprung.
  • Nifedipin - en kalciumblockerare, är effektiv vid behandling av kardiovaskulära patologier.
  • Ofta är det minskat prolaktin efter dostinex. Läkemedel för att stoppa amning under postpartumperioden är särskilt aktiva på hormonet.
  • Cyklodinon sänker prolaktin.

  Cyklodinon föreskrivs för att reglera menstruationscykeln och förbättra en kvinnas hormonella bakgrund. Efter behandling med läkemedlet kan prolaktinnivåerna minska. Om indikatorerna förblir inom det normala intervallet är detta inte en fara. Det är en förbättring av det psykomotiska tillståndet, ökad libido och möjligheten till graviditet.

  Prolaktinnivån hos kvinnor vid graviditet ökar avsevärt. Upp till 25 veckor ökar koncentrationen av hormonet, efter - gradvis minskar.

  Prolactin är nödvändigt för full mognad av barnets lungvävnad i livmodern och för genomförande av naturlig utfodring efter förlossningen. I de tidiga stadierna av graviditeten kan hormonbrist orsaka missfall.

  Hormonet är också ansvarigt för uppkomsten av moderinstinktet. Därför, om prolaktin sänks under graviditeten, bör du konsultera en gynekolog eller endokrinolog för att förskriva tester.

  Vilka folkmetoder används

  Att sänka prolaktin med folkläkemedel är möjligt om dess nivå inte är så hög. I andra fall används traditionell medicin som en ytterligare behandlingskälla och är inte ett universalmedel..

  För att minska prolaktin används örter:

  • Frukter av vanligt korn i mängden 50 g insisterar på ett glas vodka i 2 veckor. Drick före måltiderna i 1 msk. l 3 gånger om dagen.
  • Infusion av salvia, för beredningen som tar 1 msk. l råvaror per 300 ml kokande vatten. Infusionen kyls och filtreras. Ta inuti och använd för douching.


  Mycket användbar elecampane rot

  • Infusion av rötterna till elecampane, som bereds på detta sätt: 1 msk. l krossade rötter bryggs med ett glas kokande vatten och får infusera i 2-3 timmar. Drick i portioner och dela upp 100 ml i ett 4-faldigt intag.

  Den dagliga menyn bör innehålla produkter som sänker prolaktin hos kvinnor, som innehåller fiber, kalcium, jod. Till exempel skaldjur, råa grönsaker och frukter, mejeriprodukter.

  Det rekommenderas att anpassa kosten med införandet av folsyra, som är rik på lever, fet fisk, ägg, gröna grönsaker. Folinsyra absorberas bättre med vitamin B12. Det är användbart att införa nötter, frön och linolja i kosten. Produkter som innehåller prolaktin eller snarare bidrar till dess produktion tas om nödvändigt efter befruktningen och under graviditeten.

  Hur manifesterar prolaktinbrist?

  Oftast föreskriver läkaren en omfattande undersökning. Eftersom symtomen på låg prolaktin hos kvinnor är ospecifika kan de också strida mot nivån på andra hormoner:

  • Inte tillräckligt med mjölk medan du ammar.
  • Oförmåga att bli gravid.
  • Sen pubertet.
  • Menstruella oregelbundenheter.
  • Sömnproblem.
  • Psychens labilitet.
  • Okontrollerad viktökning.
  • Minskad sexlyst.
  • Kroppshårtillväxt på platser som inte är karakteristiska för kvinnor.

  Om det inte finns några specifika sjukdomar i hypofysen är justering av prolaktinnivåer ganska enkel:

  • Revidera din diet - introducera mer grönsaker, frukt, spannmål, nötter. Hormonet stimulerar produktionen av vitlök, morötter, selleri, persilja. Oljor - linfrö, sesam, kan kryddas med sallader.


  För att återställa den hormonella bakgrunden måste du överge cigaretter

  • Sluta röka, alkohol, starkt te och kaffe.
  • Använd inte strikta dieter, näring bör vara balanserad.
  • Måttlig träning, härdning, promenader i frisk luft.
  • Om det finns kroniska infektioner, behandla dem.
  • Försök att undvika traumatiska situationer om du är märkbar. Psykologklasser rekommenderas att lära sig att reagera korrekt på obehagliga stunder i livet.
  • Observera regimet för arbete och vila.

  En låg nivå av hormonet prolaktin är ett sällsynt problem, så du måste först undersökas och utesluta allvarliga sjukdomar, och först sedan använda traditionell medicin och ändra din livsstil.

  Hur man håller hormonet normalt

  Att sänka prolaktin utan tabletter är ganska realistiskt. För att göra detta måste du uppfylla enkla krav relaterade till livsstil:

  • Ta hand om din psyke och övervaka nervsystemets tillstånd. Om situationen inte är i gång kommer växtbaserade lugnande medel att göra..
  • Var vän med sport, men dos fysisk aktivitet av hälsoskäl.
  • Organisera en riktig, balanserad kost. Drick mycket vätska (helst rent dricksvatten).
  • Övervaka arbetssätt och vila. Sov 7–9 timmar om dagen. För att bli av med sömnlöshet, ta kvällspromenader, kombinera läslitteratur med yogakurser.
  • Sluta röka och undvik alkohol.
  • Titta positivt på världen runt dig och försöka hitta något positivt i alla situationer.

  Prolaktinbrist-symtom

  Prolactin är mycket viktigt för kvinnors reproduktionsfär. Både låga och höga halter av prolaktin kan påverka förmågan att bli gravid och fostra ett barn.

  Symtom på reproduktiv dysfunktion:

  • Menstruationscykelfel;
  • amenorré;
  • Tidig spontan abort;
  • Otillräcklig amning under postpartum perioden.

  Om prolaktin sänks, manifesteras symptomen i de flesta fall individuellt. Endast hormonanalys kan upptäcka dess nivå..

  Prolaktinbrist kan indikera:

  • Svullnad i kroppen - en kränkning av vatten-saltbalansen i kroppen;
  • Ofta migrän;
  • Depression, ångest, sömnstörningar;
  • Förbättrad hårväxt i ansikte och kropp;
  • Minskad sexuell lust;
  • Brott mot sköldkörteln;
  • Nedsatt syn, lukt eller hörsel;
  • En kraftig ökning av kroppsvikt.

  Läs om effekterna av ökat prolaktin hos kvinnor..

  PROLAKTINFÖREDRAGNINGSMIDLER

  För behandling av hyperprolaktinemi och prolaktinom används vanligtvis medicinering som återställer ägglossningen och hjälper till att bli gravid. I sällsynta fall kräver en tumör i hjärnan kirurgisk ingripande. För att minska höga prolaktinnivåer, läkemedel som innehåller:

  1. Bromokriptin (Parlodel).
  2. Cabergoline - Dostinex och Bergolak.

  I de flesta fall, med måttliga förhöjningar av prolaktin, är bromokriptin effektivt för att sänka hormonnivån till normalområdet. Kvinnor med mycket högt prolaktininnehåll (mer än 1000) reagerar sämre på behandling med läkemedel med denna aktiva substans. Bromocriptin tolereras bättre när en låg dos föreskrivs i början av dosen, som gradvis ökar. Biverkningar av detta läkemedel - illamående, yrsel etc. - minskar vanligtvis med tiden..

  En ungefärlig dosering av läkemedel med bromokriptin för att minska prolaktin hos kvinnor: 1,25 mg med mat före sänggåendet. Efter 3 dagar kan dosen ökas till 2,5 mg per dag (1,25 mg med frukost och 1,25 mg med ett mellanmål för natten). Prolaktinnivåerna bör övervakas under behandlingen och doseringen kan ökas vid behov. Vid slutet av behandlingen bör prolaktinom minska i storlek och prolaktinet bör minska till normalt..

  Om du får problem med illamående föreskrivs ibland bromokriptin vaginalt..

  Cabergolinpreparat (t.ex. Dostinex) används också för att minska prolaktin. Det rekommenderas att starta behandlingen med 0,5 mg per vecka, denna dos kan delas upp i 2 doser (0,25 mg, till exempel på tisdag och fredag). Veckodosen bör ökas gradvis och tillsätt 0,5 mg cabergolin varje månad tills önskat resultat uppnås. Den terapeutiska dosen är vanligtvis 1 mg per vecka, men kan variera mellan 0,25-2 mg per vecka (men inte mer än 3 mg per dag).

  Vilka undersökningar behövs

  För att bestämma hormonnivån:

  • Blodtest för prolaktin- och sköldkörtelhormoner.
  • Röntgen av skallen, nämligen området av hypofysen. Detta kommer att hjälpa till att identifiera neoplasmer eller medfödda avvikelser i denna körtel, om några..


  Diagnos innebär vanligtvis en röntgen av huvudet.

  • Beräknad eller magnetisk resonansavbildning.
  • Samråd med en ögonläkare. Med patologier i hypofysen noteras också synskadan.

  Om det inte finns några problem med hypofysen och ett blodprov visade ett ökat innehåll av prolaktin är det bättre att ta om igen. Det kan ha varit en tillfällig avvikelse på grund av stress eller kronisk trötthet..

  Metoder för hyperprolaktinemi

  Läkemedelsbehandling av hyperprolactinemia-syndrom krävs endast i fall då en omfattande undersökning avslöjade förekomsten av patologier i hypofysen (hypofysadenom) eller hypotalamus, endokrina sjukdomar och andra patologier som kan provocera ökad sekretion eller försenad nedbrytning av prolaktin i blodet..

  I andra fall indikeras regelbunden (minst 1-2 gånger var sjätte månad) observation samt korrigering av livsstil och vissa vanor.

  förberedelser

  Följande läkemedel används för att behandla förhöjd prolaktin:

   "Bromocriptine" ("Parlodel", "Abergin"). Ett läkemedel från gruppen dopaminomimetika - dopaminreceptoragonister. Verktyget hänvisar till potenta läkemedel, så dess dosering väljs strikt individuellt med hänsyn till indikatorerna för laboratoriebloddiagnostik. Standarddosen är 1,5-4 mg per dag, men i vissa fall kan den dagliga dosen ökas till 7,5 mg;

  Bromocriptin, en agonist av dopaminreceptorer och läkemedlet som valts för hyperprolaktinemi, tillhör gruppen av ergotalkaloider och kan användas samtidigt med androgener (i synnerhet testosteron). Vid diagnostiserad hypofyseadenom utförs strålbehandling i alla fall.

  Notera! Behandlingen för patologiskt hyperprolaktinemisyndrom är alltid lång och kan pågå i 2-3 år. Kontroll av laboratorier, hårdvara och instrument rekommenderas var 4-6 månad.

  Drift

  Kirurgisk behandling av hypofyseadenom är indicerat för dålig tolerans mot dopaminomimetika. I fall av komplicerad kurs, i närvaro av obestridliga indikationer för kirurgi, kan läkemedel från denna grupp också förskrivas under förberedelserna för operationen för att minska tumörens storlek, bromsa tillväxten och öka operabiliteten.

  Symtom på låga prolaktinnivåer hos kvinnor

  Eftersom minskningen av prolaktin oftast orsakas av allvarliga sjukdomar kommer deras botemedel först att krävas:

  • Med Sheehans syndrom återställs blodförlust, sedan föreskrivs hormonersättningsterapi. Efter nekros kan hypofysen inte återställas.
  • Om tumörer finns i hjärnan krävs kirurgi för att ta bort dem. Om tumören är ondartad utförs strålterapi..
  • Efter traumatiska hjärnskador måste kroppen själv återställa syntesen av hormonet inom sex månader.
  • Om hypofysnekros uppstår på grund av tuberkulos eller strålningsexponering kommer endast hormonersättningsterapi att vara lösningen..
  • Det finns situationer då det är omöjligt att eliminera orsaken. Sedan förskrivs symptomatisk behandling som kommer att förbättra patientens livskvalitet - ta antidepressiva medel, diuretika mot ödem, korrigera övervikt med en diet.

  För att minska prolaktin hos kvinnor är läkemedelsbehandling den viktigaste och effektivaste metoden. Som regel krävs ingen behandling om det så kallade macroprolactinemia-fenomenet upptäcks. Detta är ett tillstånd när hormonnivån är något förhöjd, men symtomen och störningen i kroppen inte upptäcktes, och tumörens MRT avslöjade inte.

  Behandling av ökat prolaktin syftar till:

  • sänka det bioaktiva hormonet till normalt, ta bort tillhörande symtom och orsaker;
  • normalisera menstruationscykeln, inklusive ägglossning;
  • återställa fertilitet hos kvinnor;
  • minska svullnaden.

  Läkemedel som minskar förhöjd prolaktin

  Om det ökade hormonet orsakas av en annan sjukdom är behandlingen inriktad på grundorsaken, till exempel hypotyreos eller njursjukdomar. Vid idiopatisk hyperprolaktinemi i kombination med polycystos kan nivån sjunka på egen hand utan medicinsk ingripande.

  Behandling under graviditet bör utföras uteslutande under övervakning av en läkare och självadministrering på något sätt är extremt farligt. Självmedicinering kan leda till kritiska konsekvenser, eftersom prolaktin har en mycket stark effekt på dräktigheten..

  Prolaktinom - en godartad hypofystumör, manifesterad genom hög hormonproduktion.

  Den vanligaste orsaken till en ökning av hormonet är en hypofystumör. Prolaktinom är uppdelat i mikroadenom och makroadenom. De kan vara asymptomatiska och upptäcks endast under undersökning. Eftersom de inte alltid ökar aktivt och kanske inte påverkar kroppens funktionalitet förskrivs ibland läkemedel endast om det finns symtom:

  • infertilitet;
  • brist på menstruation;
  • galaktorré;
  • kränkning av puberteten;
  • menstruationsstörningar.

  Observation under terapi:

  • genomföra en analys av hormonet prolaktin i blodet efter en månad av terapi;
  • upprepad MR på ett år (om det inte finns någon rekommendation för en tidig upprepning);
  • kontrollera synfältet en gång i månaden med adenom;
  • förebyggande av samtidiga sjukdomar.

  Kirurgisk ingripande för att minska prolaktin i tumörprocesser används vid intolerans mot den önskade behandlingsdosen eller läkemedelsimmunitet. Strålbehandling, när prolaktin är förhöjd hos kvinnor, används när det är omöjligt att utföra kirurgi eller läkemedelsresistens, i fall med snabbt ökande prolaktinom eller karcinom.

  Traditionella medicin recept

  Alternativa medicinska metoder är tillåtna att användas endast efter uteslutning av tumörer och endokrinologiska patologier som kräver obligatorisk läkemedels- eller kirurgisk korrigering..

  Tång

  Tång (fucus, kelp) är ett välkänt folkmedicin för att minska prolaktin, som ofta används av kvinnor för att stoppa amning..

  För att uppnå ett positivt resultat måste du ta algpulver i minst 2-3 månader, efter att du har undersökt sköldkörteln och jodnivån i kroppen. Innan användning måste algpulver blandas med en tesked vegetabilisk olja.


  Kelp pulver

  Blandningen ska tas på tom mage på kvällen och inte kombineras med matintag. Det är tillåtet att dricka alger med en liten mängd vatten, men inte mer än 50-70 ml per tillförsel, eftersom vattenbelastningen stimulerar utsöndring av prolaktin.

  Körsbärs- och hallonjuicer rekommenderas inte för kvinnor under amningen, eftersom de kan undertrycka amning. Ta färskpressad juice (du kan lägga till färska hallonblad till den resulterande drycken) du behöver 3 gånger om dagen på tom mage mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är 2 månader.

  Den upprätta cinquefoil, även känd som Kalgan root, är en av de mest kraftfulla terapeutiska medlen för att sänka prolaktin utan användning av läkemedel.

  Kalgan rotinfusion kan också användas för att snabbt stoppa kräkningar, diarré och eliminera spastiska smärtor i mage och tarmar vid infektionsskador i mag-tarmkanalen.

  För att förbereda infusionen måste du:

  • hacka en liten mängd torkad rot (cirka 1-1,5 cm) och lägg i en behållare;
  • häll 300 ml kokande vatten;
  • täck och insistera i minst 30 minuter.

  Potentillainfusion bör tas två gånger om dagen och dela upp den resulterande volymen i två doser. Behandlingsförloppet är 3-4 veckor. Allt du behöver göra tre kurser med en paus på 14 dagar.

  Örtskörd

  Denna samling är särskilt effektiv för ökad prolaktin hos män, men patienter av alla kön kan använda den. För att förbereda en växtbaserad avkok måste du blanda i lika stora andelar (1 dessertsked) följande ingredienser:

  Häll uppsamlingen av 700 ml kokande vatten, sätt behållaren på kaminen och koka i cirka 10-12 minuter på låg värme under omrörning. Klar silingsbuljong. Ta 1 glas 3 gånger om dagen i 2 månader. Du kan förvara buljongen i kylskåp under högst 72 timmar.

  Diagnostiska åtgärder

  Manifestationen av negativa symtom bör vara en anledning för patienten att kontakta en gynekolog. För att bekräfta eller motbevisa produktionen av prolaktin under normala hos kvinnor utförs ett blodprov. Om den första diagnosen bekräftas, föreskriver läkaren dessutom andra studier för att fastställa orsaken till problemet. Bland nödvändiga förfaranden:

  1. Extern undersökning av närvaron av ökad hårväxt, utvidgning av bröstkörtlarna, samt för närvaron av förändringar i volym och form av sköldkörteln;
  2. Magnetresonans och datortomografi och ultraljud för avbildning av hjärnan och identifiering av en eventuell förekomst av en tumör;
  3. Ett blodprov för att bestämma nivån på andra hormoner i kroppen.

  Blodprover görs vanligtvis på morgonen och under den första veckan av cykeln..

  Huvudriktningen för att eliminera låga halter av prolaktin är behandlingen av den underliggande sjukdomen som orsakade problemet. Det är därför det är viktigt att fastställa den primära diagnosen på ett snabbt och korrekt sätt..

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Det nedre buken gör ont innan menstruationen: de främsta orsakerna till smärta

  Menstruation är en naturlig process i kroppen, kännetecknad av den normala funktionen av kvinnans reproduktiva system. Men varje kvinna upplever smärta i intensitet och varaktighet före menstruationen....

  Finns det någon anledning till oro med gul vaginal urladdning och varför de visas

  Gul utsöndring hos kvinnor är en av de vanligaste klagomålen i receptionen hos en gynekolog. I de flesta fall manifesteras smittsamma och inflammatoriska sjukdomar i könsområdet på detta sätt....

  Tecken, känslor och symptom på ägglossning.

  Ägglossning, den processen i kroppen, utan vilken det tyvärr inte kommer att bli möjligt att bli gravid. Många väntande mödrar kan inte alltid förstå tecken på ägglossning, den här artikeln hjälper dig med detta....