Behandling av livmoderfibroider: effektiva metoder och metoder

Ansvarsfrihet

Antalet diagnostiserade fall av livmoderfibrer är 12–25% av det totala antalet gynekologiska sjukdomar. Besvikande statistik sätter denna patologi i en ledande position bland sjukdomar i kvinnliga reproduktionsorgan. Oftast förekommer livmoderfibrer hos kvinnor efter 40. Men för närvarande blir sjukdomen yngre. Den enda tröst är att medicinen inte står stilla. Så nyligen nya effektiva metoder för att bekämpa sjukdomen.

Uterin fibroids (fibromyoma, leiomyoma) är en godartad tumör i livmoderens muskellager - myometrium. I 95% av fallen finns myomet direkt i livmodern och endast i 5% - i livmoderhalsen. Myoma är en nod som består av bindväv och muskelvävnad. Diametern på en nod kan vara från några millimeter till flera centimeter. Myoma är både singel och multipel. Men oftast, om en nod uppstår, visas andra nästa. Och även efter avlägsnande av fibroider finns det fortfarande en hög risk för nya formationer. Beroende på tillväxtriktningen för noder skiljer läkare tre typer av fibroider. Intramuskulär - en tumör är belägen i livmoderväggens tjocklek och utvecklas mellan muskelvävnader. Submucosal - tillväxten av fibroider inträffar i livmoderhålrummet. Och subperitoneal - noden växer mot bukhålan.

Orsakerna till patologin är:

 • hormonella störningar;
 • felaktig användning av intrauterina preventivmedel;
 • abort;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • överdriven övervikt - som en riskfaktor;
 • konstant stress;
 • genetisk predisposition.

Många forskare var överens om att risken för livmoderfibroider beror på antalet menstruationscykler som inte är slutförda vid början av graviditeten. Om det finns fler än 200 är risken extremt hög. Det visar sig att kvinnor över 40 är mest mottagliga för sjukdomen. Men sjukdomen blir yngre. Vad är orsaken?

Livsrytmen för moderna kvinnor är mycket intensiv, de tar på sig funktionerna både av familjens sjuksköterska och eldstadens väktare. Den resulterande patologin är ett rop om hjälp från kroppen, som förklarar att den inte kan klara den börda som den lägger på den. Dessutom är en kvinnas hälsa starkt beroende av hennes känslomässiga tillstånd. Skilsmässa, uppsägning, problem med ett tonårigt barn - allt detta kan bli drivkraften för både godartade och ondartade formationer.

Sjukdomen i sjukdomen är att den kan vara osynlig under lång tid. Och när symptomen blir uppenbara - myomet når redan en stor storlek och kan bara behandlas omgående.

Konsekvensen av utvecklingen av livmoderfibrer kan vara lång och överdriven menstruation, vilket över tid leder till utveckling av kronisk anemi. I sin tur hjälper anemi att minska immuniteten, förekomsten av kronisk trötthet, håravfall, slapp hud etc. Järnbristanemi leder inte bara till syre svält i vävnaderna, utan också till nedsatt funktion av viktiga organ, till följd av vilket takykardi, huvudvärk läggs till ovanstående symtom yrsel, nedsatt hjärtfunktion.

Symtom på uterus fibroids

När myomatösa noder växer börjar specifika symtom på sjukdomen dyka upp hos kvinnor, till exempel:

 • Smärta av olika slag i nedre del av buken. Intensiteten och varaktigheten av smärtanfall beror på tumörens storlek, tillväxthastighet och placering.
 • Menorragi. Tung menstruation varar längre än vanligt.
 • Metrorragi. Livmoderblödning inte relaterad till menstruationscykeln.
 • Blekhet, anemi, förändringar märkbara i ett kliniskt blodprov (minskning av antalet röda blodkroppar).
 • Problem med urinering och avföring i samband med det faktum att den förstorade livmodern pressar på angränsande organ - urinblåsan och tarmarna. Manifesteras i form av förstoppning och täta svårigheter att urinera.

Några av dessa symtom kräver omedelbar bäcken-ultraljud. Endast på detta sätt kan utbildning upptäckas. Myom hotar med infertilitet och kan i vissa fall utvecklas till en malig formation och kräver omedelbar behandling.

Du kan äntligen bli av med livmoderfibrer bara genom att ta bort den. Sådana metoder som örtmedicin, homeopati och alla typer av folkläkemedel kan inte påverka denna tumör och kan inte stoppa dess tillväxt. De mest effektiva behandlingarna för fibroider är kirurgiska och minimalt invasiva metoder som involverar avlägsnande eller förstörelse av tumören.

Metoder och metoder för att behandla livmoderväve

Taktiken för behandling av fibroider beror på storleken och antalet noder, liksom på symtomen. Ofta i frånvaro av symtom och den lilla storleken på fibroiderna uppmanas patienten att genomgå en ultraljudsundersökning periodvis, det vill säga läkaren väljer en vänta-och-se-taktik. Denna ståndpunkt är mycket kontroversiell, eftersom myoma är en farlig patologi. Därför skulle en mer rimlig metod vara att hitta den bästa terapin..

Det finns flera behandlingar för fibroider. Låt oss överväga dem mer detaljerat..

Är det möjligt att bota myom med mediciner

På grund av ineffektivitet används mediciner praktiskt taget inte för behandling av fibroider utomlands. Läkemedel stoppar i bästa fall tillväxten av fibroider eller minskar dess storlek något, och denna effekt är kortlivad och allt kan återgå till sitt tidigare tillstånd.

Dessutom leder behandling av fibroider med hormonella läkemedel, som post-sovjetiska läkare vill använda, till en minskning av östrogennivåer hos kvinnor, stör störbar funktion och främjar utvecklingen av osteoporos.

Myoma svarar inte heller på behandling med olika örter (växtbaserade läkemedel), homeopatiska läkemedel, kosttillskott (Indinol, Epigallat, Stella, etc.). Dessutom uppfyller inte alla sådana läkemedel internationella standarder, vilket innebär att effekten inte kan garanteras..

Minimalt invasiva metoder

Dessa metoder för behandling av livmoderfibroider inkluderar procedurer som är minst traumatiska för patienten. Låt oss överväga dem mer detaljerat..

Uterine Artery Embolization (EMA) är en mycket effektiv och mest populär behandling för livmoderfibrer över hela världen. Proceduren utförs under lokalbedövning. Ett mikroinsnitt görs på huden i ljumskenområdet och en kateter sätts in i lårbensartären. Den föras till kärlen som ger näring för myomen. Ett ämne införs i kärlen som täpper dem och förhindrar att blod tränger in i dem. Efter detta dör fibroidcellerna och löser sig. Återställning efter EMA varar 7-10 dagar och kräver inte obligatorisk sjukhusvistelse.

Myolys, eller laparoskopisk kirurgi, föreskrivs om noderna är högst 3 och deras storlek är högst 3-5 cm. Kärnan i proceduren är förstörelsen av fibroiderna med elektrisk ström eller laser. Exponering för låg temperatur (kryomyolys) är också möjlig. Myolys utförs under generell anestesi. Efter operationen återstår inga ärr, eftersom alla manipulationer görs genom flera små hål på huden (0,5-1,5 cm).

Fokuserad ultraljudablation (FUS) är ett relativt nytt behandlingsalternativ. Dess fördel är att det finns en direkt effekt på tumören, medan inga ärr kvar på patientens kropp. Proceduren äger rum i apparaten för magnetisk resonansbehandling. Detta gör det möjligt att tydligt bestämma platsen för fibroiderna och skicka högintensiv ultraljud till den. Det förstör myomceller och påverkar inte angränsande vävnader och organ. Efter FUS-ablation upplöses de förstörda cellerna på egen hand. Denna procedur rekommenderas inte för stora fibroider och om det finns flera.

Under en lång tid troddes det att myom är en sjukdom som så småningom utvecklas till cancer, så avlägsnandet av livmodern var den enda behandlingsmetoden. Och för bara 30 år sedan bevisade forskare att myom förvandlas till en malig formation i bara 2% av fallen och började använda skonsamma terapimetoder.

Kirurgisk behandling av fibroider

Med en fullfjädrad kirurgisk ingripande är två metoder som är grundläggande olika från varandra möjliga.

 • myomectomy
  Laparoskopisk myomektomi. Denna minimalt invasiva operation utförs både oberoende och efter embolisering av livmoderartärerna i närvaro av små yttre fibroider. Operationen utförs genom små punkteringar i bukhinnan, i vilket ett endoskop med bakgrundsbelysning, en mikroskopisk kamera och mikrosurgiska instrument sätts in. Om möjligt används SILS-metoden (Single Incision Laparoscopic Surgery) - en enda port genom en enda punktering.
  Hysteroskopisk myomektomi. Detta är en minimalt invasiv operation för att ta bort submukosala fibroider genom den vagina i vilken hysteroskopet sätts in (NOTES-metoden).
  Öppna myomektomi. Denna operation utförs endast i närvaro av flera stora fibroider, då minimalt invasiv kirurgi inte är möjlig. Under operationen görs ett snitt över pubis som är cirka 10 cm långa..
 • Hysterektomi
  Avlägsnande av livmodern. Detta är en extrem metod för behandling, och den kräver speciella indikationer. En hysterektomi föreskrivs om myom är orsaken till kraftig pågående blödning, växer mycket snabbt, förkankarösa eller cancerförändringar i livmoderhalsen eller endometrium upptäcks. Under operationen kan äggstockarna och äggledarna tas bort (om indikerat), följt av klimakteriet. En hysterektomi är en komplex operation och återhämtning efter den kan pågå mycket lång tid, både fysisk och psykologisk.

Således finns det idag flera effektiva metoder för behandling av livmoderfibroider. Valet av optimal terapi beror på den kliniska bilden av sjukdomen, samt patientens ålder och individuella egenskaper. Därför är det mycket viktigt att göra en noggrann diagnos, tydligt bestämma storleken och platsen för fibroider, samt utvärdera kroppens allmänna tillstånd. Allt detta gör att du kan välja den mest skonsamma behandlingen..

Folkläkemedel mot fibrer i livmodern

Myomatos, fibromyom, leiomyom, livmoderfibroider - allt detta är namnet på samma sjukdom, som kännetecknas av bildandet av en godartad tumör i livmoderhålet. I de tidiga stadierna av sjukdomen ger behandling av livmoderfibroider med folkläkemedel ett mycket bra resultat. Senare rekommenderar läkare att använda alternativ behandling som ett extra hjälp mot tumören.

Statistik för sjukdomsprevalens

Enligt medicinsk statistik förekommer livmoderfibroider hos varje tredje kvinna i Ryssland. Denna godartade tumörform påverkar både unga och medelålders kvinnor. Under de senaste tio åren har antalet kvinnor under 30 som lider av myom fördubblats.

Orsaker till sjukdomen

Myomatos kan utvecklas för många faktorer. Den vanligaste:

 • skadade väggar i livmodern, som ett resultat av abort, användning av preventivspiraler av dålig kvalitet;
 • STI
 • gynekologiska patologier;
 • hormonell destabilisering;
 • övervikt;
 • frekvent stress.

Alla dessa faktorer kan utlösa utbredning och tillväxt av fibroider i livmodern. Det är viktigt att fastställa orsaken korrekt och genomföra behandlingen i tid.

Former av sjukdomen

Läkare skiljer flera former av godartade godartade tumörer i livmodern:

 1. Submukosal - knölar finns i musklerna i livmodern, under slemhinnan, tillväxtriktningen är mot organhålan. Skiljer sig under långa perioder, med stor blodförlust och ett överflöd av blodproppar.
 2. Subperitoneal - tumören är belägen under det yttre lagret av organet, och dess tillväxt riktas till bukhålan. Den enklaste formen av uterus leiomyom som kan försvinna utan symtom.
 3. Intramurala - noder är belägna djupt i livmoderens myometriska lager. Det kännetecknas av mycket smärtsam menstruation, och mellan dem blodig utflöde.

Tumörstorlek

Om myom är liten och växer intensivt, kan den botas helt med folkmetoder. Avkok och tinkturer av örter, har antiinflammatoriska, smärtstillande och hemostatiska effekter.

Med hjälp av behandlingen hemma kan en kvinna bli av med de obehagliga symtomen på livmoderfibrer och bota henne.

När tumören är stor kommer det inte att vara möjligt att helt bota den med hemmedicin. En stor fibroid, en läkare bör behandla, och folkläkemedel hjälper till att stoppa dess utveckling och bidra till en minskning i storlek.

Symtom och tecken på patologi

Tecken på fibromyom är olika. Beroende på tumörstadiet, dess storlek och plats. Samt förekomsten av andra kroniska och akuta patologier.

Ofta lär en kvinna om myom av en slump, sjukdomen är asymptomatisk. Men vanligtvis är symtomen på fibroider som följer:

 1. Obehaglig smärta i livmodern under och mellan menstruationsblödning, som strålar ut till korsryggen eller perineum. Smärta kan likna känslan under menstruation eller svår kramp..
 2. Oregelbunden cykel. Öka, minska i cykeln, spotting mellan perioder.
 3. Infertilitet. Tumör, förhindrar penetrering av manliga groddceller till livmodern eller stör störningen av ägget.
 4. Magen växer. En snabbt växande tumör orsakar en ökning av magvolymen, medan kvinnans vikt inte förändras.
 5. Svår smärta efter ansträngning, nervös stress.
 6. Det är svårt att gå på toaletten. Förstoppning, smärta under urinering eller svårigheter när du hanterar ett litet behov.
 7. Anemi. Från allvarlig blodförlust under menstruationen lider patienter av anemi och dess tillhörande symtom. Svaghet, trötthet, yrsel.

Om du hittar några av dessa tecken, ignorera inte dem. Ju tidigare en tumör upptäcks, desto snabbare och mer framgångsrik blir behandlingen..

Förebyggande

För att förhindra utvecklingen av en livmodertumör rekommenderas:

 • bli av med dåliga vanor;
 • träna regelbundet;
 • kontrolleras av en gynekolog var sjätte månad;
 • att amma;
 • undvik stress och överbelastning.

Inom folkmedicin, för att förebygga fibroider, rekommenderas att duka med växtbaserade avkok minst en gång i månaden, dricka grönsakssaft och vitaminer.

Hur man botar livmoderfibroider med hjälp av folkläkemedel

Alternativ behandling av fibroider har mer än hundra recept. Samlad från hela Ryssland. Sätt att behandla hemma:

 • intern - mottagande avkok, tinkturer, juiceblandningar;
 • yttre - tamponger, salvor och grönsaker.

Folkläkemedel för behandling av fibroider hjälper till att snabbt bli av med en neoplasma utan att ta till kirurgiskt ingripande. Alla recept är lätta att göra hemma. Läkare rekommenderar recept som hjälpte kvinnor att bli av med fibroider i ett tidigt skede eller påskynda återhämtningen och göra utan operation.

Potatisjuice

Terapi av potatisfibroider, en av de mest effektiva inom alternativ medicin. Det läker sår, lindrar inflammation, bedömer. Dessutom stärker det kroppens försvar och aktiverar ämnesomsättningen. För att få juice måste du välja släta, hela, unga potatisknölar med en rosa färgton. Du kan inte använda inaktuella grönsaker, ackumuleras solanin i dem. Tvätta knölarna ordentligt och ta bort skalet med en borste.

Passera genom en fin rivjärn eller hacka potatisknölar i en skördetröska. Pressa ur saften från blandningen. Alternativt kan du använda en juicer för att få juice. Så det går snabbare. Drick 100 ml färskpressad juice varje dag i 12 veckor. Om det finns ett behov av att upprepa behandlingen, måste du göra det på tre månader.

Vid myom kan potatisjuice också douchas. För att förbereda lösningen, kombinera i lika delar juice av potatis, morötter och selleri. Läkning är inte bara potatisknölar, utan också dess blommor. Det är bättre att använda blommor som samlas in från busken på morgonen. Torka och krossa blommorna i pulver. Recept av buljongen: för 15 gram pulver, en halv liter kokande vatten. Täck och håll i cirka 120 minuter utan att utsätta behållaren för ljus. Ta 1 msk morgon, eftermiddag och kväll. Terapitiden är 30 dagar.

Fiskfett

Folkrecept rekommenderar att du använder fiskolja för tamponger eller komprimerar för livmoderfibrer. För en kompress måste du smälta en liten mängd fett och en bit bomull.

Fäst bomull i nedre del av buken med ett bandage. Packa in ytterligare två eller tre av samma lager. Sätt en kompress dagligen i tre till fyra timmar. För vattpinnar i slidan måste du ta fiskolja och naturlig flytande honung. Anslut i samma proportion. Fukt en klump bomull i lösningen väl och lägg vattpinnen över natten. Terapitiden är 8 veckor.

Gåsfett

Mot fibroids är svampar med gåsfett utmärkta. Receptet är enkelt:

 • smälta 50 gr. fett
 • lägg till kalendulablommpulver - 10 g;
 • att röra noggrant;
 • sätta på låg värme och håll i en halvtimme;
 • för cool;
 • tappa buljongen.

Gör gasbomber. Sätt i slidan under en tids sömn. Behandlingsförloppet är 10 nätter. Pausa sedan i 10 dagar och återuppta behandlingen. Upprepa tre gånger.

Valnöt

Människor använder valnötpartitioner för att bli av med livmodervävlar.

Receptet för tinktur av pinjenötter från fibroider: trettio gram krossad septa 250 ml alkohol. Insistera i två veckor på en mörk, torr plats. Pressa sedan ur saften från muttern och passera den genom ett bandage. Ta en tesked tre gånger om dagen en halvtimme före en måltid. Dricker mycket te, vatten. Ämnen som utgör partitionerna normaliserar den kvinnliga hormonella bakgrunden.

Mamma

Mumman hjälper till att stoppa tillväxten av tumören i början. Behandlingen bör vara omfattande. Tillämpad terapi med douching, tamponger och ta mamma-lösningen.

 1. För sprutor: Lös upp tre gram naturlig mamma i ett halvt glas vatten. Douche med lösning varje natt.
 2. För tamponger: Blötlägg ett litet stycke bomullsull i form av en tampong med en liknande lösning. Tampong satt i slidan på natten.
 3. Inuti. Späd fyrtio gram mamma i ett glas varmt vatten. Drick blandningen i tio dagar. Morgon och kväll. Pausa sedan i fem dagar och återuppta kursen igen..

Maryin rot

Kvinnliga åkommor behandlas väl av marinrot. Används tinktur av örter och buljong. Gräs säljs på ett apotek, i en redan förberedd form. Hur man förbereder tinktur: För 50 gram rötter 500 ml alkohol. Förvara på en mörk, torr plats i två veckor. Dosering - 5 ml. tre gånger om dagen. Inom en månad.

Upprepa behandlingen efter två veckor. Ta flera kurser tills tumören löser sig helt. Hur man gör en avkok. Vid 1. tsk krossade rötter 400 ml. kokande vatten. Insistera en halvtimme under locket. Drick 20 ml. morgon, eftermiddag och kväll en halvtimme före en måltid.

Tall livmodern

Det är också möjligt att behandla fibroider hemma med hjälp av en tall livmodern. Denna ört hjälper till att hantera stora och små fibroider..

På bara två terapikurser kan myom helt försvinna. Recept för tinktur: Häll två matskedar hackade örter med 500 ml alkohol. Insistera i en mörkglasbehållare i 10 dagar. Behandlingsregimen: de första 10 dagarna, doseringen av 1 tsk. De andra 10 till 1. msk. Sedan en paus i tio dagar, och återigen en upprepning av behandlingen. Läkemedlet tvättas med söt te eller vatten.

Calendula

Calendula är ett riktigt "kvinnligt" gräs. Det kan användas som tinktur, avkok, för beredning av naturliga salvor och kompresser. Använd kalendula effektivt som en del av andra växtbaserade recept.

Fibroids och propolis

Propolis har en smärtstillande och tunnare egenskap. Det kan användas både topiskt och oralt..

 • Lokal applikation: dagligen, under nattens sömn, lägg propolis i slidan. Kursen är tio dagar. Avbryt sedan behandlingen i fem dagar och upprepa igen. Det finns cirka sex sådana kurser.
 • Oral administrering: Ta 20 ml. propolis tinkturer. I åtta veckor. Recept: riv 2 msk. matskedar propolis (för detta måste den frysas i förväg). Värm blandningen i vattenbad i 5-7 minuter. Kyl den färdiga blandningen och häll i en mörk glasbehållare. Förvara i kylen.

celandine

Ett effektivt botemedel mot myomatos är celandine juice. För att få juicen måste du hoppa över gräset genom en köttkvarn och pressa genom ostduken. Blanda hundra ml. juice med ett glas naturligt flytande honung och häll 100 ml alkohol eller vodka. Insistera i sju dagar på en mörk, torr plats. Drick en halvtimme före måltiderna 10 ml tre gånger om dagen. Terapitiden är 12 veckor.

Vaktelägg

Vanliga vaktelägg hjälper till att bli av med fibroider. Du måste dricka sex råa ägg varje dag på tom mage. För att förhindra utveckling av kolelitiasis, ta tinktur av immortellen med en carcil tablett (tre gånger om dagen).

Om du har kolelitiasis är denna behandlingsmetod strikt kontraindicerad för dig..

Burdock rot

Burdock-rötter är ett effektivt sätt att bli av med tumörformationer i livmodern. Hur man förbereder tinktur av kardborre: ta en tesked pulver från rötterna på kardan häll 500 ml kokande vatten. Insistera på dagen. Drick fyra gånger om dagen i ett halvt glas efter måltiderna. Behandlingsförloppet är 30 dagar. Sedan en paus i 14 dagar, och upprepa kursen igen. Upprepa behandlingen tills myoma har avslutats.

Chaga med myoma

Chaga eller björksvamp är känd inom alternativ medicin för sina rika läkande egenskaper, inklusive myomer.

Det rekommenderas att behandla myom med hjälp av svamptinktur framställd på detta sätt:

Häll chaga med kokande vatten så att det är helt täckt med vatten. Insistera sex till sju timmar. Tappa sedan av vattnet i en separat skål. Kombucha pressa igenom ett bandage. Slip chagan genom en köttkvarn. Värm den smälta buljongen till cirka 60 grader. Och häll igen svampmassan. Insistera 48 timmar på en varm och mörk plats. Ta tinktur på 20 ml. morgon, eftermiddag och kväll efter att ha ätit. Behandlingsförloppet är åtta veckor..

Rotselleri

Selleri juice är en stor hjälp mot en godartad tumör i livmodern. Det stimulerar metaboliska processer, hjälper till att minska tumören, återställer vitaminbalansen i kroppen. Recept: blanda selleri och morotjuice i lika delar. Drick ett halvt glas på tom mage. Behandlingsförloppet är 2 månader.

Från livmoderfibrer hjälper skarlakansröd honung perfekt. För detta är en växt från tre år gammal.

Innan du använder skarlakansrör får den inte vattnas. Fem dagar senare, skär några blad. Så att de räckte för ett helt glas, med en volym på 250 gram. Slip löven. Tillsätt honung (200 ml) och kahorer (400 ml) till dem. Blanda väl. Förvara på en mörk, sval plats i 5 dagar. Ta 1 msk en timme före en måltid. Behandlingsförloppet är en månad.

Stora fibroider

Utan operation kan folkläkemedel inte fullständigt hantera ett stort myom. Här behövs komplex behandling. Och hembehandling ger en god stödjande effekt. Läkare rekommenderar potatisjuice, tamponger om avkok av örter, propolis och mamma, som det mest effektiva sättet mot fibroider.

Innan du använder folkrecept, se till att konsultera en gynekolog och gå igenom en diagnos för att exakt bestämma storleken på neoplasmen och dess typ. Så behandlingen blir mer framgångsrik.

Behandling av fibroider med homeopati

Homeopatiska medel hjälper till att minska tumörens storlek eller helt bli av med den. Homeopater rekommenderar läkemedel:

 1. Kaliumkarbonat.
 2. Guldhydroklorid.
 3. Milife.
 4. Ginestril.

Homeopati med myom syftar till att återställa den normala hormonbalansen i en kvinnas kropp. Samt normalisering av metaboliska processer och psykosomatisk tillstånd.

Absoluta kontraindikationer för alternativa behandlingsalternativ

Folkläkemedel rekommenderas inte alltid att användas vid behandling av livmoderfibroider. Det finns patologier där läkare inför ett strikt förbud mot okonventionella behandlingsmetoder. Vilka sjukdomar som inte kan behandlas med myom folkemedel:

 • diabetes mellitus;
 • akut och kronisk gastrit;
 • tarmsjukdom.

Inte alltid dessa patologier visar sig omedelbart. Innan du behandlar myom med okonventionella metoder bör du därför rådfråga din läkare.

Lokala förfaranden

För att göra resultatet av örtbehandling mer effektivt rekommenderas det att komplettera det med lokal behandling. Det vill säga tamponger, grönsaker och douching baserat på växtkomponenter. Lösningens sammansättning kan vara annorlunda, allt beror på vilken effekt som behövs. Till exempel kardborre, hästsorrel har en antitumöreffekt. Smärtlindrar - Vanlig kamomill.

Använd lök (bakad), rovor, majsgröt eller korn för att göra grönsaker. Ämnen håller värmen så mycket som möjligt och bidrar till bättre absorption av medicinska ämnen. Recept för fjäderfä: på ett glasgolv av kokt pärlkorn 3 msk. örtavkok. (t.ex. prästkragar). Rör om tills det är jämnt. Vik massan i ett bandage eller en naturlig bomullstyg. Applicera en varm fjäderficka på nedre del av buken. Upprepa behandlingsveckan.

Tamponger tillverkas av samma växtbaserade avkok eller olika blandningar. Till exempel lök och honung. Recept: rasp löken på ett fint rivjärn. Lägg till en matsked honung. Insistera en dag. För att göra effekten starkare. Gör en bomullstopp med väll och placera i slidan om natten. Behandlingsförloppet är 2 veckor.

Recensioner om behandling av folkrättsmedel

Katerina, 45 år

Läkarna har upptäckt livmoderfibroider. Omedelbart erbjöd en operation, men jag vägrade. Jag bestämde mig för att använda folkrecept, läsa recensioner på Internet, studerade recept.. Jag drack potatisjuice och gjorde tamponger med havtorn och fiskolja. Jag drack regelbundet grönsaksjuicer från morötter och selleri, persilja. Kom till inspektionen om sex månader. Läkaren såg inte Mioma.

Nadezhda, 33 år

Min mamma hade en myom och ärvdes. Vår familj har alltid använt metoder för att behandla livmoderfibrer med folkmedelsläkemedel. Jag douchade regelbundet med tusensköna, skräp. Propolis hjälpte mig särskilt. På bara fyra månader kände jag en märkbar lättnad. Smärta försvann under menstruationen, cykeln jämnades ut. Efter undersökningen visade det sig att myomen löstes.

Julia, 55 år

Jag hittade en stor fibroid. Hon växte inte, men erbjöds att ligga under en kniv. Jag hade ingen brådska. Behandlas med hemmamedel. Skarlakansröd med honung, grönsaker, avkok av björksvamp, celandine. Tamponger med gåsfett och kalendulabuljong. Sju månader senare fann läkarna att tumören blev mindre. Förskrivet läkemedelsbehandling. Och jag lyckades bli av med myom utan operation.

Uterin fibroids: hur man ska behandla och varför det inte är nödvändigt att ta bort?

I sin kolumn på Eva.Ru-webbplatsen kommer Dr. Andrei Anatolyevich Dubinin, en gynekologkirurg, MD, överläkare för kliniken Mor och barn St. Petersburg, enkelt och tydligt att tala om de vanligaste kvinnliga sjukdomarna och föreslå en handlingsalgoritm. Så att du vet vilka frågor du ska ställa din läkare och inte är rädd för att behandlas.

Vad är allt - myom?

Uterin fibroids är både enkla och komplexa sjukdomar. Enkelt eftersom det inte är farligt i de flesta fall, och vi vet hur vi ska behandla det. Det är komplicerat eftersom vi inte helt förstår orsakerna till dess inträffar och inte helt kan förhindra det. Men detta är en av de vanligaste sjukdomarna hos kvinnor!

Enligt våra uppgifter, efter 35 år, hittar en av fyra till fem kvinnor livmoderfibroider (i Kaukasus befolkning är andelen högre). Men efter 50 år har 80-90% av kvinnorna dessa knölar. Jag skulle säga: i absolut varje livmodern har myoma rätt att växa - det är så inneboende i naturen.

Det viktigaste du behöver veta om myom: detta är en godartad tumör, det ger inte metastaser och hotar inte livet. Därför, efter att ha upptäckt en liten fibroid hos en kvinna, kommer en behörig läkare inte att erbjuda henne borttagning. Han kommer att säga: låt oss se på henne, jag väntar på dig i ultraljud om sex månader. Det är vanligt att en kvinna lever med myom i flera år, och hon stör inte henne.

När du behöver gå från observationer till handlingar?

Det finns flera skäl till detta. När fibroid börjar växa snabbt. I det här fallet har läkaren anledning att misstänka att detta inte är ett myom, utan en sarkom, det vill säga en ondartad tumör. Detta händer mycket sällan, men läkaren bör först utesluta detta scenario..

Ett annat skäl att ta bort fibroider är om det växer inuti (in i kaviteten) i livmodern. För det första kan ett sådant myom orsaka blödning, och därför kommer en kvinna på grund av permanent lågt hemoglobin åldras snabbare - alla organ lider av brist på järn i kroppen. För det andra kan en sådan myoma störa, eftersom det kan orsaka infertilitet eller provocera missfall. Om en kvinna planerar en graviditet är det nödvändigt att fastställa om myoma växer i livmoderhålet. Detta kan göras med ultraljud eller MRT och med hysteroskopi (detta är den mest exakta metoden, särskilt med små noder). Om noden inte påverkar hålrummet, är den kvar; om den är det, tas den bort.

När behövs kirurgi??

Om myomen växer mycket snabbt, har läkaren anledning att misstänka att han inte står inför ett myom, utan en sarkom, det vill säga cancer. Detta händer mycket sällan, men läkaren som hittade fibroid bör först utesluta detta scenario. Snabb tillväxt är ett av tecken på sarkom. Efter operationen skickas tumören för analys och med resultaten är det redan möjligt att förstå exakt vad tumören är (sarkom eller inte?) En annan anledning att ta bort myom är om den växer i livmoderhålet. Detta kan orsaka blödning, vilket innebär att en kvinna åldras snabbare och förlorar sina immunegenskaper på grund av permanent lågt hemoglobin. Och ett sådant myom kan orsaka infertilitet, provocera missfall.

TA INTE bort: om en liten fibroid inte orsakar blödning, växer långsamt, komprimerar inte de inre organen.

BEMÄRK: om du har blödning, om du planerar en graviditet och myom växer i livmoderhålet, om det växer mycket snabbt och läkaren föreslår sarkom.

Vilken metod för att ta bort livmodervävlingar att välja?

Detta är det mest avancerade sättet att ta bort fibroider som växer i livmoderhålet. Hysteroresektoskopi utförs genom livmoderhalsen utan snitt. Tekniken för operationen består i att skära och skära noden, så efter det finns det inga ärr i livmodern. Detta är viktigt om du planerar en graviditet - ett ärr i livmodern kan vara en källa till problem. Emellertid kräver hysteroresektoskopi mycket bra utrustning och en mycket avancerad läkare, och storleken på fibroiderna bör inte överstiga 4-5 centimeter.

Svårigheten är att för resektionen använder läkaren en 4 mm slinga för att ta bort tumören upp till 4 centimeter. Med stora noder sker hysteroresektoskopi i två steg: först avlägsnas den del av fibroiderna som sticker ut i livmoderhålet, sedan efter 2-3 månader den del som är inuti väggen.

Om myom är för stort för hysteroresektoskopi är laparoskopi lämpligt och kanske en normal abdominal (öppen) operation med ett snitt. Båda kommer att lämna ett ärr i livmodern.

Laparoskopi utförs genom små punkteringar i bukväggen med hjälp av en speciell videokamera insatt i buken. Den här kameran överför en förstorad, ultraskärp bild till monitorn, och gynekologen ser de minsta blodkärlen. Laparoskopi gör att du kan undvika många komplikationer efter operationen (bråck, blodproppar, vidhäftningar), minska smärtan betydligt jämfört med öppen operation och släppa patienten hem antingen dagen för operationen eller nästa dag.

Laparotomi eller snittoperation

Det utförs sällan endast med gigantiska nodstorlekar (över 10 cm). Men laparotomi betyder inte en komplikation. I vissa (försummade) fall, i händerna på en behörig specialist, är hon det enda möjliga alternativet för operationen..

Vad man ska göra om läkarna föreslår att man tar bort livmodern?

Och nu om det viktigaste. Vad man ska göra om myom är mycket stort eller livmodern innehåller ett stort antal noder, och läkare föreslår att livmodern tas bort?

När behöver inte tas bort? Om du planerar en graviditet. I regel kan läkare i detta fall alltid rädda livmodern - även om du har flera fibroider.

När behöver du fundera på att ta bort? Om en kvinna är i premenopaus planerar hon inte en graviditet och livmodern har vuxit till en stor storlek på grund av myom. VIKTIGT: avlägsnande av livmodern med livmoderhalsen i detta fall är inte lika med klimakteriet - det är nödvändigt att läkaren inte tar bort äggstockarna, då förblir den hormonella bakgrunden stabil och kvinnan känner sig inte förändrade efter att organet har tagits bort, varken i allmänt skick eller under sex.

Exempel 1: en kvinna på 45-50 år gammal, hade redan fött, livmodern är liten, men hon har en endometrial förstadie. Behöver ta bort.

Exempel 2: en kvinna är 45-50 år gammal, myom växer snabbt, blöder - du måste tänka på borttagning. Det är emellertid möjligt att bevara organet!

Exempel 3: en kvinna är 45-50 år gammal, hon var redan i förlossning, myom är 5-6 cm, det finns blödning. Det finns ingen snabb tillväxt, en kvinna vill lämna livmodern - du kan ta bort noden och lämna livmodern.

Exempel 4: en kvinna på 40 år födde inte flera fibroider med blödning utan utan snabb tillväxt. Läkare kan endast ta bort de viktigaste noderna för att minimera skador på orgelet. Så att det inte finns något ärr (risken för livmodersbrott under graviditet och förlossning med otillräcklig suturering av livmodern under operationen) är det bättre att använda metoden hysteroresectoscopy utan snitt.

Hur man väljer en läkare för hysteroresektoskopi?

Vid samrådet, diskutera alla möjliga behandlingsalternativ, möjliga komplikationer (de bör förskrivas i "informerat frivilligt samtycke till operationen"). Fråga läkaren: ”Men vad är den här komplikationen? Varför uppstår? Hur kan man förhindra? " Ta reda på hur många liknande operationer han gjorde, hur många komplikationer han hade efter dem. Om läkaren talar i detalj, har han erfarenhet.

Vad är faran för ärr i livmodern efter avlägsnande av fibroider?

Det faktum att suturen kan brytas under graviditeten och det finns risk för lidande för både mamman och barnet. Ett ärr är en tät vävnad som förbinder livmoderväggens muskelkanter. Som regel sex månader efter operationen tillåter läkare kvinnan att bli gravid, men först måste du utvärdera ärret vid ultraljud eller MRI. Med ett bra ärr kan vissa patienter få föda vissa patienter själva, men vissa erbjuds fortfarande att ha kejsarsnitt så att det inte blir någon belastning på ärret under sammandragningar. Valet av förlossningsmetod sker efter en grundlig diskussion med förlossningsgynekologen som kommer att föra födelsen, med hänsyn till funktionerna i operationen.

Intressant nog finns det grundläggande skillnader i livmodersärret efter avlägsnande av fibroider och efter kejsarsnitt. Efter kejsarsnitt är ärret vanligtvis beläget i livmoderens nedre del ovanför livmoderhalsen. Det är mindre sträckning av livmoderväggen, och tårar uppträder mindre ofta. Och med laparoskopiskt eller öppet avlägsnande av myom kan ärret vara var som helst beroende på platsen för myomnoden, därför uppträder brott i ärret oftare efter myomektomi än efter kejsarsnitt.

Är det möjligt att behandla fibroider utan operation?

Det finns sådana metoder, men de är inte särskilt effektiva..

Den mest kända metoden är embolisering, det vill säga överlappande lumen i myomens försörjningskärl. Eftersom fibroider alltid är väl försedda med blod, med partiell stängning av dess kärl, inträffar partiell nekros av fibroider. Det leder till celldöd, byte av fibroider med ärrvävnad. I praktiken är detta en hjärtattack av myomnoder och delvis livmodervävnader, som i sig inte är särskilt bra.

Det antas att embolisering indikeras i fall där traditionell kirurgi är kontraindicerat. Till exempel kvinnor som inte ska bedövas, kvinnor med svåra samtidiga sjukdomar, med svår fetma eller vidhäftningar. Men faktiskt är embolisering också en operation, eftersom ett ärr kommer att bildas efter det, och efter operationen har en kvinna svår smärta, och komplikationer kan vara allvarliga.

Andra konsekvenser av embolisering är ett tidigt upphörande av äggstocksfunktionen, en minskning av livmoderns sammandragning på grund av en minskning av blodflödet, en ökad risk för för tidig födsel och avvikelser i infästningen av moderkakan under graviditeten. Embolisering innebär också allvarlig röntgenexponering, som teoretiskt kan öka risken för onkologi. Och effektiviteten i kampen mot myom är tveksam - även om du agerar tydligt på en stor nod, sedan efter en tid kan tillväxten återupptas.

Under radiofrekvensablering under ultraljudkontroll införs en speciell elektrod i myomen genom livmoderhalsen under generell anestesi (eller under laparoskopi), och sedan aktiveras en högfrekvensström som värmer noden. På grund av detta inträffar lokal nekros - nekros i noden och återigen bildandet av ärr. Metoden används sällan. Det finns inga långsiktiga observationer efter operationen, metoden rekommenderas inte för ett brett spektrum av patienter.

Vad du än läser på Internet måste du förstå: det finns inga läkemedel som skulle leda till resorption av fibroider. Men eftersom detta är en tumör vars celler har hormonreceptorer, kan vi stoppa tillväxten av en nod med ett antal mediciner. Dessa läkemedel - gonadotropinfrisättande hormonagonister och progesteronreceptormodulatorer, de används i närvaro av anemi, för att minska storleken på noden, stoppa blödningen och förbättra villkoren för operationen.

Dessa läkemedel kan hämma tillväxten av myomnoder, minska deras storlek något.

Om en kvinna menstruerar kommer dessa mediciner att leda till en menstruation tillfälligt upphör. Vanligtvis finns det ingen garanti för att symptomen inte kommer att återupptas efter att medicinen har avslutats, och de tunga perioderna kommer inte att gå igen. Viktigt: Innan förskrivning av modulatorer av progesteronreceptorer måste leverfunktionen kontrolleras. Och gonadotropinfrisättande hormonagonister som orsakar konstgjord menopaus rekommenderas inte i mer än sex månader, de kan orsaka osteoporos.

Intag av hormonella preventivmedel (COC)

Det är bevisat: om en kvinna i 5 år tar orala hormonella preventivmedel minskar risken för att utveckla fibroider med 20%. Vanligtvis är kvinnor rädda för hormonell preventivmedel, de tror att det kommer att orsaka hormonella störningar, men det är inte så. Hormonella preventivmedel har positiva biverkningar, till exempel förebyggande av fibroider, menstruationskramper och PMS, de hjälper till att reglera cykeln. En specifik dosregim kan förhindra utveckling av endometrios.

Men det finns kontraindikationer - detta är rökning, fetma (föreskrivs med försiktighet) samt hjärt-kärlsjukdomar.

Hur man förstår: det är fortfarande en myom eller sarkom?

I klimakteriet finns det oftare situationer där läkare misstänker sarkom. För med åldern är kroppen ansamling av mutationer. Sarcoma är också en tumör som har malign snabb tillväxt och metastaserar. Och varken ultraljud eller MRT kan svara på frågan: är det sarkom eller fibroider? Det finns inga absoluta tecken, men det finns indirekta.

Den första misstanken är snabb tillväxt. Fast anses tillväxten av fibroider två gånger eller mer på 1 år. Det andra tecknet: om vi ser att noden är kraftigt försedd med blod finns det ett stort vaskulärt foder. Det tredje symptomet: tumörens heterogena struktur vid ultraljud. Fjärde, kliniskt symptom: en enda nod som växer och orsakar anemi. Då finns det en risk för sarkom.

Men innan du fattar ett beslut om operationen måste du göra en annan ultraljud på en annan enhet och hos en annan läkare. Möjligheten för ett fel i den första ultraljudet är alltid där, det är nödvändigt att dubbelkontrollera data. Ofta först efter operationen kan en sådan diagnos ställas. Lyckligtvis är sarkom en sällsynt sjukdom.!

Vad vet vi om orsakerna till fibroider?

Förmodligen ligger anledningen i att livmodern är ett organ med utarmad immunövervakning (den innehåller en genetiskt identisk mor till fostret under graviditeten), och naturen har tillhandahållit detta för att möjliggöra graviditet.

Mutationer som förekommer i myometriala celler leder till bildning av myomknutor och lokal immunitet hoppar över dessa mutationer.

Predisponerande faktorer är en genetisk predisposition, det vill säga en ökad frekvens av mutationer. Om mamma eller mormor hade en fibroid, är det troligt att hennes dotter kommer att göra det.

Den andra faktorn är den tidiga början av menstruation och den sena slutet av den, fetma, polycystisk äggstock. Eftersom tumören växer under påverkan av hormoner kan deras längre exponering för livmodern bidra till den frekventa utvecklingen av fibroider. Omvänt minskar risken för utveckling av fibroider att ta hormonella preventivmedel. För andra externa faktorer spåras ingen tydlig effekt på frekvensen av fibroider..

Vad du ska göra för att minska risken för fibroider?

Receptet är enkelt: leva en hälsosam livsstil, spela sport, få tillräckligt med vitamin D - allt detta är ospecifika metoder för förebyggande. Men absolut förebyggande av fibroider finns inte!

Regelbunden övervakning av en gynekolog och ultraljud i bäcken hjälper dig att välja rätt taktik för behandling av fibroider för att förhindra operation. Och om det är oundvikligt, har du tid att välja metod för att bevara organet. Så det viktigaste är att övervaka din hälsa!

Vad är myoma rädd för??

Platon jämförde livmodern med odjuret som lever i en kvinnas kropp. "Galen", han börjar "springa" genom kroppen och orsaka olika symtom. Så här kom uttrycket "hysteri" fram - för årtusenden sedan troddes det att det var "rabiat" livmodern, som hippokratiska samtida kallade hystera ("hyster"), var ansvariga för uppkomsten av detta tillstånd.

Antikens tider är länge borta, men vissa myter finns fortfarande. Det moderna "obegripliga djuret" i kroppen av en kvinna som till och med vissa gynekologer är okända - livmoderfibroider. Denna "godartade tumör" är höljd i en tjock dimma av villfarelser och spekulation..

Under de senaste decennierna har mycket förändrats när det gäller att förstå fibroider. Det som brukade tas för givet även av läkare idag är inget annat än en relik från det förflutna. Låt oss försöka ta reda på vilket slags djur det här är - en myom, och vad är det rädd för.

Myoma är rädd för kirurger

I synnerhet de som är involverade i myomectomies (avlägsnande av myomas) och hysterectomies (avlägsnande av livmodern). Livmodern i sig är också rädd för sådana operationer, och hela kroppen är inte entusiastisk över dem. Ibland blir kirurgiska ingrepp för fibroider den optimala lösningen, men i de flesta fall är det skjutvapen. Är det värt att förbereda tungt artilleri där du kan göra med en flueswatter? Och det finns inga insekter, och väggarna i huset är intakta (men allt är i ordning, vi kommer att prata om "fly swatters" mot myomas nedan).

De största nackdelarna med operationen:

 • Faktum är att det här är en operation. Med anestesi. Och med alla risker.
 • I 7-14 fall, av hundra, ett år efter operationen, växer fibroid igen.
 • Risken för återfall kan minskas, men hormoner måste tas för detta. Vad kroppen inte heller är alltid glad.
 • En av komplikationerna efter operationen är vidhäftningar i bäckenet. De kan orsaka problem med att bli gravid..
 • Om läkaren föreslår att man tar bort fibroiderna tillsammans med livmodern, är det värt att överväga konsekvenserna. De kan vara mer allvarliga än problemen som orsakade själva fibroiden. Även om en kvinna inte längre planerar att få barn.

Slutsats: Myoma är rädd för operation, men kanske är det bara gynekologer som inte är rädda för det. Nackdelarna med denna behandlingsmetod är tillräckliga. Vanligtvis använder de sig för operationer när det finns stora noder, och en kvinna planerar en graviditet inom en snar framtid.

Myoma är lite rädd för droger

För att vara mer exakt känner hon en liten rädsla för bara ett läkemedel - en blockerare av gestagenreceptorer Ulipristal (aka Esmiya). Med rätt behandlingsförlopp minskar cirka 60% av de myomatösa noderna. Effekten varierar emellertid bland kvinnor. Forskare kan inte säga säkert om medicinen kommer att hjälpa till att minska myom under hur länge..
Andra hormonella läkemedel och spiraler "Mirena" myom alls. Oavsett hur många gynekologer från den "gamla skolan" skulle vilja tro något annat.

Myoma är rädd att förbli utan syre

Läkare och forskare har känt till detta länge (sedan 70-talet av förra seklet), men vissa vägrar fortfarande att tro. Det finns en sådan procedur - embolisering av livmoderartärerna, när speciella mikrosfärer införs i kärlet som matar fibroiderna genom en kateter. De blockerar artärens lumen, myoma förblir utan syre och näringsämnen, "torkar ut" och förvandlas i huvudsak till bindväv. Det var en stor druva, förvandlad till en liten höjdpunkt. Och till och med helt separerad från livmodern och "kom ut" genom slidan.

För närvarande anser amerikanska läkare embolisering av livmoderartärerna (förkortat - EMA) som guldstandarden för behandling av fibroider, eftersom det har flera fördelar:

 • Återfall, till skillnad från kirurgisk behandling, sker praktiskt taget inte.
 • Om fibroider orsakade symtom försvinner de efter EMA helt hos 99% av kvinnorna.
 • Förfarandet varar 15-30 minuter. Det finns ingen nedskärning. Läkaren behöver bara tränga igenom huden för att sätta in en kateter i kärlet. Anestesi behövs inte heller.

Slutsats: Embolisering av livmoderartärerna är samma procedur som moderna experter rekommenderar att använda hos de flesta kvinnor med myom. Du kanske har hört en annan synvinkel, men det är bara en synvinkel. Effektiviteten och säkerheten hos EMA är vetenskapligt bevisade.

Myoma är rädd för klimakteriet

Och äldre kvinnor behöver inte alltid behandlas. När nivån av hormoner i kroppen minskar, vilket oundvikligen förekommer hos friska kvinnor efter klimakteriet, slutar noderna att växa.

Vad myoma inte är rädd för?

Myomatiska noder är inte rädda för folkläkemedel, kosttillskott, homeopati och alla typer av alternativ medicinmetoder. Medan en kvinna experimenterar med sin hälsa, i stället för att gå till en läkare, kan myom växa kraftigt. Mer seriös behandling kommer att krävas..

Varför är myoma likgiltig?

Det antas klassiskt att en fibroid måste "bäras" i ens kropp noggrant, som en tidsbomb, för att följa många begränsningar. Moderna forskare för kvinnor har goda nyheter: tillväxthastigheten för fibroider är nästan oberoende av livsstil. Med myoma kan du:

 • att ha sex;
 • spela sport (om myomen inte leder till riklig menstruation och inte är så enorm att den komprimerar angränsande organ);
 • ta orala preventivmedel - men endast som ett preventivmedel behandlar de inte fibroider;
 • ta ett bad och gå till bastun;
 • göra massage;
 • det finns allt du gillar (med tunga perioder måste du se till att det finns tillräckligt med järn i kosten).

Och strikt talat kan en fibroid inte kallas en tumör, till och med en godartad. Cancer i det utvecklas inte oftare än i frisk myometrium (muskelskiktet i livmoderväggen). Därför ska du inte vara rädd för det. Men du måste observeras av en gynekolog otvetydigt.

Hur man behandlar fibroider utan kirurgi för kvinnor som är 30, 40, 50 år gamla

Sätt att behandla livmoder fibroider - alla storlekar och symtom

Irina Sukhovey webbplatsredaktör 7ya.ru

Livmoderfibroider finns hos kvinnor vid både 30 och 50 år. Myom kan störa graviditeten eller utmatta en kvinna med blödning. Men nu är det inte nödvändigt att ta bort fibroider - för att minska det kan du dricka piller eller använda moderna minimalt invasiva metoder för behandling av fibroider. Vilka är symptomen på fibroider utan kirurgi i livmodern??

En av orsakerna till att kvinnor i vårt land inte gillar att besöka en gynekolog (enligt studien "Women's Health Index" Gideon Richter -2016 ", endast 29% gör det regelbundet) låter något så här: de kommer att hitta något för mig. Och detta "något" kan mycket väl visa sig vara en neoplasma som måste behandlas eller, ännu värre, tas bort. Ovillighet att dricka piller, ändra det vanliga sättet att leva, rädsla för operation leder de flesta av oss till beteendet "du vet mindre - sova bättre".

En av diagnoserna som oftast fruktas i förväg är livmoderfibroider: det finns verkligen hos varje tredje kvinna i reproduktiv ålder. Vid denna sjukdom bildas noder i livmoderväggen som kan växa både inuti muskelskiktet i livmodern (intramural fibroid) och mot bukhålan (subserös fibroid) eller i motsatt riktning - in i livmoderhålan (submukös fibroid).

Uterin fibroids är en godartad tumör som består av glatta muskelceller, och den är inte farlig av sig självt (till exempel kan den inte degenerera till en cancertumör), men av den effekt den har på den kvinnliga kroppen.

Hos 2/3 av kvinnor manifesteras inte livmodermyom på något sätt och upptäcks oftast endast med ultraljud. Resten leds till läkaren av symtom på fibroider: tunga perioder och anemi som utvecklas av detta, smärta i nedre del av magen och tryck på urinblåsan, smärta under samlag. Icke-graviditet är också ofta associerad med myom..

Uterin fibroids: skärning kan inte behandlas

Tills nyligen var behandlingstaktiker inte slående i olika: de erbjöd sig att ta bort myom. Långt ifrån alltid ansågs det nödvändigt (och lyckades) att bevara livmodern - ungefär 1/3 av alla hysterektomier (operationer för att ta bort livmodern) i USA och mer än hälften i Ryssland görs fortfarande på grund av fibroider. Bland alla bukoperationer hos kvinnor är avlägsnandet av fibroider på andra plats efter kejsarsnitt. Och medelåldern för en hysterektomi i världen är 40,5 år.

Som ett resultat kan en ung kvinna faktiskt inte bara inte längre få barn - hon upplever posthysterektomisyndrom, plötslig och tidig menopaus, den allvarligaste av alla möjliga och många av dess konsekvenser.

Här är bara några av uppgifterna. Den andra dagen efter att livmodern har tagits bort, minskas nivån av östradiol, det huvudsakliga kvinnliga hormonet som ansvarar för kvaliteten på hud och hår, menstruationsrytmen, emotionell stabilitet och sexuell lust, med en faktor 2-3. Mot bakgrund av bristen på kvinnliga könshormoner utvecklas ett metaboliskt syndrom bokstavligen under året - blodtrycket stiger, blodsockret stiger, övervikt visas.

7 år efter en hysterektomi kan risken för hjärtattack eller stroke hos en kvinna vara större än för en rökande och dricka man. Och om livmodern tas bort före 55 års ålder kan det inom ett år efter operationen utvecklas en kränkning av minnet och andra kognitiva funktioner - en föregångare till Alzheimers sjukdom.

Partiellt förebyggande av dessa komplikationer kan hormonersättningsbehandling, som vanligtvis föreskrivs för kvinnor före menopaus för att minska klimakteriets symtom. Men det är kanske värt att överge ett så stort antal operationer för att ta bort livmodern?

Detta händer redan i världen. Enligt internationella rekommendationer behöver inte asymptomatiska livmoderfibroider användas. En kvinna med uterusfibroider bör informeras om alla metoder för att behandla fibroider: medicinering, kirurgisk, radiologisk - samt involvera i valet av behandlingsmetod.

I vilka fall föredras medicinsk behandling av fibroider? Säger Alexander Tikhomirov, MD, professor vid Institutionen för obstetrik och gynekologi, medicinska fakulteten, Moskva statliga medicinska och tandläkaruniversitetet, ordförande för Moskva för läkare som studerar och behandlar livmoder Fibroids.

Jag planerar en graviditet. Myoma kommer att störa?

Idag är en situation när man planerar en graviditet eller misslyckade försök att bli gravid med en kvinna avslöjar en fibroid inte så sällsynt. Myomatiska noder visas i genomsnitt efter 30-35 år, den första graviditeten är ofta i samma ålder.

Beslutet att behandla eller ta bort fibroider fattas baserat på storleken och platsen för de myomatösa noderna. Om de deformerar livmoderhålan är graviditet oönskat, eftersom noderna både kan minska och öka. Om de överträffar fostrets utveckling kan det leda till hans död och graviditetsavbrott. Endast cirka 4% av graviditeterna förekommer med befintligt livmodermyom, och från 10 till 40% av dem uppträder med komplikationer.

Är det möjligt att på något sätt förbereda livmodern med myom för graviditet? Eller så måste du definitivt bli av med fibroider?

"Du kan börja med medicinsk behandling", säger professor Tikhomirov. - Studier har visat att myoma nod i 13 veckor med användning av ulipristalacetat tappar blodtillförseln och kan minska i volym med upp till 50% och i diameter med 30%. Om de myomatösa noderna är små, kommer detta att lösa det största problemet - livmodervarvighet. Dessutom, efter en sådan behandling kommer myomen inte längre att växa, och för graviditetsplanering kan detta vara tillräckligt.

Dessutom leder behandling med ulipristalacetat ofta till prolaps av noderna i livmoderhålan, och sedan kan de avlägsnas genom hysteroresektoskopi (detta minimalt invasiva endoskopiska ingrepp utförs genom livmoderhalsen). Utan föregående läkemedelsbehandling kan detta vara svårt i taget, och upprepade ingrepp leder till skador på endometrium och bildning av vidhäftningar.

Utmattad blödning. Behöver jag ta bort myom??

Ett av symptomen på livmoderfibrer är en ökning av blödningar under menstruationen. Ofta på sådana dagar kan en kvinna inte leda en normal livsstil, dessutom kan regelbunden kraftig blödning leda till anemi. Den ökade dåsighet, yrsel och förlust av styrka som ingår i detta tillstånd minskar livskvaliteten ytterligare. Järnpreparat ger endast en tillfällig effekt - trots allt slutar inte blodförlusten.

Om en kvinna fortfarande planerar att få barn är det bättre att börja med medicinering, rekommenderar Alexander Tikhomirov:

- Under påverkan av ulipristalacetat normaliseras blödningsvolymen och myomnoden kan minska. Parallellt kommer järnpreparat att höja hemoglobin. Vid behov kan behandlingen upprepas efter två månader. Och sedan, beroende på resultatet, besluta om operation.

Samma taktik kan följas av kvinnor för vilka graviditet inte längre är relevant. De har också tillgång till embolisering av livmoderartärerna, en metod för att behandla fibroider, där de tränger igenom kärlen som levererar de myomatösa noderna genom en liten punktering i låret och blockerar dem. Efter detta ingrepp stoppar kraftiga blödningar bokstavligen under nästa menstruationscykel, och livmoderfibrer regresserar och minskar i storlek.

Myoma efter 45 år

Kvinnor till 40-45 års ålder med myom var de viktigaste kandidaterna för att ta bort livmodern tills nyligen: barnets födelse har antingen redan hänt eller troligen inte kommer att hända, och tillvägagångssättet "inget organ - inga problem" hade många anhängare. Men efter de allvarliga konsekvenserna av "konstgjord menopaus" som inträffade efter en hysterektomi studerades och läkemedel dök upp för läkemedel, organbevarande behandling (ulipristalacetat registrerades i Ryssland 2013) började situationen förändras.

Det är känt att med början av klimakteriet (i genomsnitt, vid 52 års ålder), genomgår fibroider oundvikligen regression tillsammans med regression av hela det reproduktiva systemet för kvinnor. Myomatiska noder tappar näring och minskar. Idag är det lättare att fördröja utvecklingen av en tumör med ett läkemedel utan att använda operation. Studier visar att även med tillräckligt stora storlekar av fibroider kan dess tillväxt stoppas och ibland minskar den i storlek. I det här läget kan du vänta på postmenopaus när problemet upphör att vara relevant..

Varför är det med mig? Orsaker och förebyggande av fibroider

Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen av fibroider. Men en av de mest intressanta versionerna är denna: myom är en sjukdom hos få kvinnor som förlossar eller de som försenar födelsen av ett barn. Vi kan säga resultatet av irrationell användning av livmodern.

Domare själv: för hundra år sedan började menstruationen hos flickor i genomsnitt 16 år gamla, och vid 18 års ålder gifte de sig. Sedan graviditet, förlossning, 2-3 års amning, en, två eller tre menstruation, och igen - graviditet, förlossning. Så under perioden 16 till 45 år fick en kvinna bara cirka 40 menstruationer. Och idag har en kvinna 250 menstruationer vid 30 års ålder, för enligt WHO börjar menstruationen hos flickor i en genomsnittlig ålder av 12.

Varför är antalet menstruationscykler så dåligt? Det faktum att de inte slutar med graviditeten. Varje gång ökar livmodern i den andra fasen av cykeln något, fysiologiskt förberedd för graviditet. Om graviditeten inte har inträffat reduceras den. När dessa månatliga förändringar inträffar under många år är nedbrytningar i celldelning möjliga, vilket provocerar utvecklingen av fibroider. Livmodern var utformad för att bära barn - och designades inte för många års arbete "ledig".

Vad händer om du inte planerar den första graviditeten vid 22 år gammal, som gynekologer rekommenderar, och inte kommer att föda 4-5 barn? Från början av sexuell aktivitet, på rekommendation av en läkare, ta moderna mikrodoserade hormonella preventivmedel för att undvika ovanstående cykliska förändringar.

Och åtminstone en gång om året för att besöka en gynekolog för att inte missa början på utvecklingen av fibroider - ju mindre den är, desto lättare är det att hantera det. Om läkaren hittade ett myom men inte erbjuder behandling, tar en vänta och se inställning - kontakta en annan specialist.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur många dagar efter ett missfall blödar det

Majoriteten av kvinnorna som har upplevt spontan abort är intresserade av gynekologer hur många dagar blodet går efter ett missfall. Utseendet på en biologisk vätska av denna typ efter en sådan situation är en naturlig reaktion av kroppen, eftersom kärlets integritet kränks i processen för avstötning av embryot....

Hur kan jag skjuta upp min period i 3-5 dagar: läkemedels- och folkmetoder

Den vanliga menstruationscykeln är en indikator på hälsa och välbefinnande i reproduktionssystemet. Alla kvinnor vet detta. Men det finns livssituationer där jag mycket skulle vilja försena uppkomsten av menstruation....

Hur kan jag återställa menstruationscykeln: en lista över de bästa drogerna, folkmedicin, vitaminer

Menstruationscykeln är en viktig indikator på kvinnors hälsa, menstruationen bör normalt vara regelbunden....