När bör din period efter förlossningen börja?

Blödning

Menstruation efter förlossning visas inte omedelbart, inom sex månader är cykeln oregelbunden, och urladdningen är riklig. Sådana förändringar anses inte vara patologiska, allt efter utgången av återhämtningsperioden efter födseln stabiliseras allt. Utseendet på den första menstruationen efter ett barns födelse beror på typen av utfodring, kroppens tillstånd, kvinnans ålder.

Utseendet på den första menstruationen beror på flickans hälsa

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Blödning efter naturlig förlossning och kejsarsnitt är ett normalt fysiologiskt fenomen, så livmodern befrias från resterna av blod, blodproppar. Efter 3-4 dagar blir de mindre intensiva, ger plats för blodig urladdning, som kallas lochia, de kommer att gå tills endometriet är helt återställt..

För att förstå om detta är månadsvis eller lochia, måste du ta itu med funktionerna i varje typ av urladdning.

Hur ser lochia ut?

Arten av urladdningenNär visas efter förlossningen (dagar)
Rika blodiga2-3
Blekgul, ljusbrun med föroreningar3-7
Gulaktigt vitt, genomskinligt10
Slem14

Lochia kan vara av flera typer

Den första menstruationen kan börja tidigast 2 veckor efter suckers försvinnande, medan urladdningen får en röd, brunbrun färg, har en karakteristisk lukt, försvinner efter 5-7 dagar.

Viktigt! Blodet kommer ut i ryck, har en ljusröd färg, utsläppet är rikligt, åtföljt av smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen, yrsel, besvimning och kräkningar - alla dessa tecken tyder på svår blödning i livmodern, dödligt resultat är möjligt utan läkarvård..

Orsaker till menstruationsförändringar

Efter graviditeten förändras cykeltiden, menstruationens art, utsöndringens intensitet ofta, detta beror på den höga nivån av prolaktin och östrogen i kroppen.

Vilka kränkningar anses vara normala:

 1. Efter ett barns födelse förändras cykelvaraktigheten nästan alltid - om förlossningen var 21–32 dagar, kommer de efter förlossningen i genomsnitt 26–28 dagar.
 2. Antalet dagar med månatlig blödning ökar också - normalt sett observeras de inom 7-10 dagar, om menstruationen varar längre eller slutar efter 2 dagar, indikerar detta utvecklingen av patologiska processer i kroppen.
 3. Överflödig månatlig ansvarsfrihet är ofta ett fenomen efter förlossningen, särskilt om processen åtföljdes av komplikationer. Men den dagliga mängden blod bör inte ligga i intervallet 50-150 ml - kuddarna måste bytas var 2-3: e timme.

Beroende på perioden ändras kodcykeln, kvinnan känner sig helt annorlunda

En lång försening i menstruationen, frånvaron av kritiska dagar, knappt eller alltför tungt menstruationsflöde efter förlossning inträffar med en låg nivå av östrogen, i närvaro av cyster, tumörer i äggstockarna eller livmodern, mot bakgrund av infektiösa patologier och inflammatoriska processer..

Hur mycket tid efter förlossningen börjar menstruationen?

Periodens utseende för den första menstruationsperioden efter förlossningen beror på många faktorer - kvinnans ålder, funktioner i graviditets- och förlossningsförloppet, livsstil och dagliga rutin. Men den viktigaste faktorn är arten av utfodring av barnet.

När kommer menstruation vid amning

Under amning dominerar det kvinnliga hormonet prolaktin i den kvinnliga kroppen - detta ämne är ansvarigt för produktionen av mjölk, men hämmar reproduktionsfunktionen. Därför inträffar menstruation förrän i slutet av ammeperioden, men denna regel gäller endast när barnet matas på begäran. Vid utfodring enligt schemat kan menstruationen börja 3-4 månader efter födseln.

Avvik inte från matningsplanen, menstruationen kommer inte att hålla dig vänta

Om menstruationen plötsligt har försvunnit under GV, kan detta indikera en andra graviditet - menstruationen börjar 2 veckor efter ägglossningen, den här tiden räcker för befruktning, därför måste en ammande mor använda barriär preventivmedel, ofta förlossning undergräver mycket hälsan.

Med naturlig utfodring kan menstruationen börja efter införandet av kompletterande livsmedel..

Efter hur mycket menstruation som inträffar under konstgjord utfodring

Om en bebis äter blandningar från födseln sjunker nivån av prolaktin i kvinnans kropp snabbt till de minsta acceptabla värdena, så den första menstruationen bör gå 6-8 veckor efter födseln, nästan omedelbart efter suckers försvinnande.

Vad är den första månaden efter födseln?

Vanligtvis utsöndras lochierna inom 5–8 veckor, varefter återställningen av menstruationscykeln börjar. Men om blödningen har försvunnit 4-7 dagar efter födelsen måste du snarast rådfråga en läkare, eftersom det enda skälet till denna avvikelse är ansamling av blod i livmoderhålet.

Efter leverans varar menstruationen vanligtvis längre

När reproduktionsorganen och hormonerna återställs blir menstruationen regelbunden, deras varaktighet kan skilja sig från prenatala värden, men cykellängden ska vara inom 21–32 dagar, tillåtna avvikelser - högst 5 dagar. Om din period inte är längre än 2 månader måste du besöka en gynekolog.

Viktigt! Även om PMS inte stördes av en kvinna före förlossningen, efter 90 år av födseln av ett barn, förefaller alla föregångare till premenstruellt syndrom ganska tydligt, och det finns ofta smärtsamma perioder.

Varför finns det en oregelbunden cykel efter födseln??

Det tar minst två månader att återställa kroppen och hormonnivåerna så att ett menstruationscykel normalt kan vara upp till sex månader. Intervallet mellan den första och andra menstruationen är ofta 40-50 dagar.

Orsaker till en oregelbunden cykel:

 • en stark försvagning av en kvinnas kropp efter förlossningen;
 • efter den andra, tredje födelsen, särskilt med korta avbrott, ökar återhämtningsperioden för cykeln;
 • den första födelsen efter 30 år ökar återhämtningsperioden;
 • svår förlossning;
 • bristande efterlevnad av postpartumregimen;
 • dålig kost;
 • postpartum depression.

Varaktigheten av återhämtningsperioden för den hormonella bakgrunden och menstruationscykeln beror inte på leveransmetoden - efter kejsarsnitt och under naturlig förlossning fortsätter processen identiskt, det påverkas endast av naturen av barnets foder.

Vad du ska göra för att normalisera cykeln?

Om avvikelser i menstruationscykeln inte orsakas av allvarliga patologier räcker det med att granska kosten och kosten för att normalisera processen.

Efter barnets födning ökar belastningen på det endokrina och nervsystemet, vilket negativt påverkar hela kroppens arbete, speciella vitaminkomplex för ammande mödrar hjälper till att undvika utvecklingen av problem med menstruationscykeln.

Överensstämmelse med den dagliga rutinen, god sömn och vila är nyckeln till reproduktionsorganens normala funktion. Det är svårt att göra detta med en baby, men det är möjligt att flytta en del av ansvaret till släktingar, att koppla av under dagen med barnet.

Motion hjälper till att återgå till det normala

Regelbunden måttlig fysisk aktivitet hjälper till att normalisera den hormonella bakgrunden, även lätt morgonövningar har en gynnsam effekt på reproduktionssystemet..

Viktigt! För att påskynda processen för att återställa cykeln efter förlossningen är det nödvändigt att inkludera linfröolja, torkad frukt, nötter, örter, fet fisk i kosten, dricka ett avkok av rosbär och hallonblad.

Återvändandet av den normala menstruationscykeln är en av de viktiga indikatorerna på normal återhämtning efter förlossningen, vanligtvis varar denna process 2-6 månader. För att undvika utvecklingen av patologier är det nödvändigt att äta ordentligt, observera dagens regim, spendera mer tid i frisk luft, inte lyfta vikter.

Hur ser de första perioderna efter förlossningen ut?

En hälsosam graviditet och förlossning av ett friskt barn är en anledning för en kvinna att vara stolt över sig själv och sin hälsa. Ett viktigt ämne som oroar många kvinnor efter förlossningen är menstruation: när man ska vänta, varför cykeln är oregelbunden, är det möjligt att bli gravid under amningen och mycket mer. Vi kommer att analysera de viktigaste frågorna i vår artikel..

Postpartum urladdning

Rikligt utsläpp efter födseln hos en kvinna har inte en relation med menstruationen - det här är lochia, som blir blodig från blodiga, och sedan genomskinliga, helt försvinner. Efter ungefär två månader återgår livmodern och äggstockarna till deras fysiologiska tillstånd och storlek, vilket innebär att det är fullt möjligt att börja menstruationscykler med äggmognad och menstruation. Således kan en kvinna förvänta sig den första menstruationen från den 2-3: e månaden efter födseln.

När bör din period efter förlossningen börja?

Denna period beror på typen av matning av barnet: naturligt eller konstgjort. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hypofyshormonet prolaktin. Östrogennivån ökar inte. Därför börjar menstruationen under amning, i genomsnitt 2 månader efter förlossningen, oftare när du matar "per timme". Men det finns tillfällen då menstruation inte inträffar under året hos vissa ammande kvinnor, och i vissa kan de återhämta sig efter en och en halv månad efter förlossningen. I genomsnitt varierar menstruationens början under amningen från 3 månader till sex månader.

Hur länge varar menstruationen under postpartumperioden?

Ofta är den första menstruationen ganska riklig. Det kan vara starkt urladdning, menstruation med blodproppar. Om du måste byta packning varje timme bör du söka hjälp från en läkare: detta kan vara ett symptom på blödning som har börjat. Efterföljande perioder blir vanligtvis normala. I andra fall förekommer oregelbunden fläckning under de första månaderna av kvinnor. Detta är karakteristiskt för amning när prolaktinsyntes gradvis minskas..

Anledningar till långsam återhämtning av regelbunden cykel

Varje kvinna har sin egen individuella period för återställande av menstruationscykeln. Detta bestäms av aktiviteten vid produktion av hormoner i gonaderna, hypofysen och tillståndet i immunsystemet och reproduktionssystemet som helhet. Det finns ett antal skäl till detta som påverkar kroppen under förlossningen:

 • funktioner hos den individuella hormonella bakgrunden;
 • ärftliga faktorer;
 • arten av födelseprocessen;
 • funktioner för livmoderhämtning.

Vad du ska göra om menstruationscykeln har blivit oregelbunden:

 • Under de första månaderna av återhämtningsperioden efter födseln ska man inte få panik. I de flesta fall är detta en variant av normen. Varje kvinna normaliserar cykeln individuellt, vanligtvis under de första månaderna av återupptagandet av menstruationsblödning. Oregelmässighet är vanligare hos ammande mödrar..
 • Det tar cirka två månader att återställa normal funktion hos alla organ och system. Balansen i det endokrina systemet kommer senare, särskilt om amning används. Därför kan en kvinna känna sig helt frisk, men hon kommer inte att ha en menstruation.
 • Var uppmärksam på en oregelbunden cykel först efter 3 cykler. Detta kan bero på en inflammatorisk process, endometrios eller en könstumör. Försening av den andra menstruationen är inte farligt, såvida det inte är förknippat med upprepad graviditet.

Månadsvis efter kejsarsnitt

Menstruationen efter kejsarsnitt återställs på samma sätt som efter normal förlossning. Under amning kommer menstruationen inte på sex månader. Mot bakgrund av konstgjord matning från sjukhuset på grund av bristen på stimulering av bröstvårtorna (där syntesen av oxytocin, vilket minskar livmodern), kan återhämtningen gå något långsammare, plus det finns fortfarande ett ärr i livmodern. Därför kan återställande av menstruationsfunktionen ske lite senare, i flera veckor.

Cykeln efter den patologiska kursen av graviditet eller förlossning

Efter ett avbrott i en frusen graviditet eller abort sker den första menstruationen inom 45 dagar. Om detta inte händer, bör en kvinna söka hjälp hos en gynekolog. För att utesluta orsakerna till amenoré, såsom resten av fosterägget i livmodern eller inflammation, måste en ultraljudssökning utföras 10 dagar efter avslutad fryst eller normal graviditet.

Månatliga patologier, vad man ska leta efter och omedelbart kontakta specialister:

 • Plötsligt upphörande av postpartum-urladdning - ett tecken på böjning av livmodern eller endometritis, ansamling av lochia i livmoderhålan - lochiometers.
 • Luta månatligen i 3 cykler eller mer. Kanske är de ett symptom på hormonella störningar, Sheehan-syndrom eller endometrit..
 • Oregelbundenhet i menstruationen sex månader efter dess restaurering, ett avbrott mellan fläckar i mer än 3 månader. Oftast förknippad med äggstockspatologi.
 • För riklig blödning under två eller flera cykler, särskilt efter den kirurgiska metoden för leverans eller avbrott av graviditeten. De orsakas ofta av vävnaderna i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, vilket åtföljs av svaghet, yrsel.
 • Utseendet på buksmärta, feber, obehaglig lukt, missfärgning av vaginal urladdning är ett tecken på en tumör eller infektion.
 • Fläckning före och efter menstruation - ett troligt symptom på endometrios eller inflammatorisk sjukdom.
 • Klåda i vagina, blandning av ostliknande urladdning - ett tecken på trast.
 • Blödar två gånger i månaden i mer än 3 cykler.

Kan jag bli gravid?

Den vanligaste myten är att en kvinna inte kan bli gravid om hon ammar ett barn. Faktum är att ägglossningsprocessen - den första efter förlossningen, bildas före början av den första fläckningen, och det är hon som under oskyddat samlag kan leda till en oplanerad graviditet, och en kvinna föder väder. Om en kvinna inte matar, bör man tänka på skydd efter förlossning direkt från den första sexuella kontakten, eftersom dynamiken i återställningen av reproduktionsfunktioner är annorlunda för alla, efter 6-8 veckor från det födelseögonblicket är den första ägglossningen möjlig.

Kom ihåg att en lång försening i menstruationen efter födseln eller ett misslyckande av cykeln inte alltid är symtom på farliga störningar, men i alla fall är det oönskat att självmedicinera. För frågor och problem med reproduktionssystemet, vänligen kontakta våra specialister..

Menstruation efter förlossning

När den första menstruationen kommer efter förlossningen och vad de borde vara. Hur mycket efter att ha födt cykeln återställs. Mycket tung menstruation är normen eller avvikelsen.

I 9 månader bar du ditt barn och glömde helt bort det som menstruation. Men efter födseln blir utseendet på kritiska dagar ett brådskande ämne för de flesta unga mödrar. Vi kommer att prata om återställningen av cykeln efter barnets födelse, huvuddragen i den första menstruationen, tidpunkten för deras början och de omfattande avvikelserna i dagens artikel.

Månadlig återhämtning efter förlossningen

Menstruationens början är direkt relaterad till hormonaktiviteten. Under graviditeten förändras den hormonella bakgrunden dramatiskt, och den förväntade modern tillbringar hela graviditeten utan menstruation. Efter förlossningen börjar kroppen återhämta sig och byter gradvis till föregående läge: den hormonella bakgrunden är normaliserad, och blodutflöde visas igen i livet för en kvinna som redan har fött barn.

Ingen läkare kan ange ett specifikt datum för menstruationens början efter förlossningen. Detta fenomen är strikt individuellt. Oftast kommer kritiska dagar efter avslutad amning.
Normaliseringen av menstruationscykeln beror också på följande faktorer:

 • Regelbundet äta;
 • Daglig rutin, vilotid;
 • Psykiskt tillstånd, förekomsten av depression;
 • Förekomsten av kroniska sjukdomar och / eller deras komplikation.

Utseendet på menstruation efter ett barns födelse

Som redan nämnts är återhämtningen av menstruation hos varje kvinna annorlunda. Men ändå kan vi namnge de genomsnittliga indikatorerna när menstruationen börjar, som skiljer sig från varandra genom förekomsten av olika faktorer.

 1. Om mamman inte ammar, bör menstruationen visas efter 1,5-3 månader.
 2. Om en icke-ammande mamma har komplikationer av kroniska sjukdomar, ett försvagat tillstånd, depression etc. kan kritiska dagar komma efter 4-6 månader.
 3. Om mamman matar barnet var tredje timme, och nattpausen inte överstiger 6 timmar, kan menstruation förväntas efter sex månader till ett år.

För en fullständig återhämtning av cykeln bör minst 2-3 menstruationer passera. Med introduktionen av kompletterande livsmedel i barnets kost, samt vid överföring av barnet till blandad utfodring, kan menstruationen gå ännu tidigare.

Viktigt: förväxla inte menstruationen med karakteristiskt utsläpp efter födseln. De varar ungefär 7-10 dagar i form av mörka blodproppar eller färskt blod. De gulaktiga ersätter de beskrivna sekreterna, gynekologer och barnläkare kallar dem lochia. Deras antal kommer att minska med tiden och efter 1,5 månader bör livmodern komma i ton efter förlossningen.

Funktioner i början av den första menstruationen

Som regel är den första menstruationen av en nyligen mamma knapp och smetad. Vissa tvärtom har mycket riklig urladdning, kanske till och med två gånger på en månad. Deras fulla återhämtning kan förväntas först efter 2-3 cykler, inte tidigare.

I de flesta fall är den första menstruationen mindre smärtsam, känslan av obehag i nedre del av magen försvinner. Detta tillstånd är motiverat av en liten förändring i placeringen av bukorganen, vilket hjälper till att räta ut livmodern och att etablera utflödet av blod.

Det är också möjligt att ändra arten av blodutsöndringar. Detta fenomen beror direkt på den valda preventivmetoden. När man använder den intrauterina anordningen kan menstruationen bli ljus och rik, ibland är det möjligt att göra utsläpp med rödbruna blodproppar. När man använder p-piller kan man förvänta sig knapp spotting. Detta fenomen är förknippat med närvaron i tabletterna av hormoner av progestogener, som förändrar den hormonella bakgrunden, på grund av vilken endometriet växer mindre än normalt före slutet av cykeln. Om en kvinna inte använder preventivmedel, eller hennes partner använder kondomer, förändras arten av urladdningen till det bättre. Premenstruellt syndrom, smärta och andra obehagliga upplevelser som en kvinna upplevde under menstruationen före graviditeten kan försvinna.

Kom ihåg att befruktningen är möjlig även i frånvaro av menstruation och med fortsatt amning. Ägget kommer att vara klart för befruktning 2 veckor före ankomst av kritiska dagar, så under denna tidsperiod har en kvinna alla chanser att bli gravid igen. Menstruationens början efter barnets uppträdande kan inte kallas ett tecken på kroppens beredskap för nästa graviditet. Full återhämtning kommer att kräva minst 2 år, först efter denna period läkare rekommenderar att planera nästa befruktning.

Möjliga avvikelser

En ny mamma efter kritiska dagar bör noggrant övervaka arten av den vätska som släpps ut, samt menstruationscykelns varaktighet och förlopp.

Följande fenomen betraktas som onormala:

 • För riklig menstruation efter förlossningen. Om du ofta byter packning (vanligtvis en gång på 2 timmar) kan detta betraktas som blödning. Dessutom bör du vara uppmärksam på den mörka skuggan och den obehagliga lukten av sekret, samt stark smärta.
 • Oregelbundna perioder. Om cykeln efter 3 månader inte återgår till det normala bör du besöka en gynekolog. Din kropp kan ha drabbats av allvarliga hormonella störningar, som anses vara onormala..
 • Brist på menstruation. Om du flyttade barnet till konstgjord matning och undertryckte amning, men de kritiska dagarna kom inte på 2-3 månader, tyder detta på förekomsten av sjukdomar i könsorganet. De vanligaste sjukdomarna efter födseln inkluderar uppkomsten av tumörer, inflammation i äggstockarna, patologi efter förlossningen, obalans i hormonnivåer och endometrios. Låt inte utvecklingen av sjukdomen och försena inte besöket hos gynekologen.

Rätt genitalhygien hjälper till att undvika många svamp-, infektions- och bakteriesjukdomar. Använd inte "intima" geler utan förlossning utan vanligt tvål. Tvätta könsorganen minst tre gånger om dagen.

Menstruationens utseende och fullständig återställande av menstruationscykeln efter förlossningen tar mycket tid. Övervaka ditt fysiska tillstånd och din hälsa, om du avviker omedelbart, gå till läkaren och ta hela behandlingen.

Den första menstruationen efter förlossningen

En av riktlinjerna för en kvinnas hälsostatus efter förlossningen är återställandet av menstruationscykeln. När ska menstruationen komma efter förlossningen och vad ska de vara?

Återställande av menstruation efter förlossning är en mycket viktig punkt som bör ägnas stor uppmärksamhet åt varje ung mamma. Menstruation är ju ett av de viktigaste kriterierna för att bedöma en kvinnas hälsostatus.

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen?

Efter förlossningen inträffar en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden - kvinnans kropp börjar fungera under helt nya förhållanden. I kroppen ökar produktionen av prolaktin - hormonet som ansvarar för utsöndring av mjölk - amning dramatiskt. Det är detta hormon som blir "syndaren" av fysiologisk amenorré - frånvaron av menstruation efter förlossningen. Högt prolaktin hämmar cykliska processer i äggstockarna och ägglossningen förekommer inte. Så naturen tar hand om kvinnan och hennes baby - alla krafter i mammas kropp syftar till att föda barnet och det finns inga förutsättningar för en ny befruktning.

När man väntar på den första perioden efter förlossningen?

Tiden för uppkomsten av den första menstruationen efter förlossningen beror på många faktorer - egenskaperna hos kvinnans kropp, användbarheten av amning, närvaron av stress.

Om barnet ammas, det vill säga bara livnär sig bröstmjölk, finns det ingen hela amningstid.

Om en kvinna fortsätter att amma ett år eller mer, slutar oftast amenorré - menstruation uppstår mot bakgrund av amning.

Om en kvinna av någon anledning inte ammar sitt barn, inträffar den första ägglossningen inom 9-11 veckor, vilket innebär att den första menstruationen efter förlossningen kommer om 11-13 veckor - i genomsnitt 3 månader. Ofta i sådana fall är den första menstruationscykeln anovulatorisk - det vill säga menstruation inträffar utan föregående ägglossning.

Om det inte finns tillräckligt med mjölk för naturlig utfodring och barnet är på blandad utfodring (bröstmjölk + blandning) kommer menstruationen vanligtvis den 4: e-5: e månaden.

Leveransmetoden påverkar inte signifikant tidpunkten för menstruationens början efter förlossningen. Således kommer tidpunkten för återupptagandet av menstruationen efter kejsarsnitt att likna tidpunkten efter en naturlig födsel - allt beror på amning. Undantaget är komplicerad leverans - postpartumblödning, endometrit, sepsis och andra allvarliga sjukdomar. Sådana tillstånd hämmar livmoderens normala involvering (återställning), så den första menstruationen kommer troligen att dyka upp senare än förfallodagen.

Vi upprepar: termerna som presenteras ovan är inte en absolut utan bara en riktlinje. För varje specifik kvinna kan menstruation inträffa på sina egna villkor, som dock vanligtvis ligger nära allmänt accepterade standarder..

Brist på menstruation efter förlossning = effektiv preventivmedel?

Tyvärr är det inte. Många unga par, som tror att frånvaron av menstruation är en garanti för frånvaron av ägglossning, vägrar att använda preventivmedel och ofta hamnar i problem, förvånade över att finna en ökning i buken, illamående och rörelse hos ett redan odlat foster. Varför händer det här?

Men faktum är att menstruationen kommer efter ägglossning, vilket kroppen inte meddelar om början. Att leva ett regelbundet sexuellt liv efter förlossning utan preventivmedel kan en kvinna inte veta om cykliska hormonella processer i hennes kropp har återhämtat sig, så befruktningen är mycket möjlig. Speciellt obehagligt i denna situation är att en kvinna under normala förhållanden misstänker början av graviditeten på grund av en försening i menstruationen, medan detta födelse efter födseln är frånvarande. Detta är anledningen till att sen graviditet uppstod på grund av graviditet som uppstod mot bakgrund av fysiologisk amenorré..

Hur är återställningen av menstruationen efter förlossningen?

Som regel blir perioderna efter leverans omedelbart fysiologiska till sin natur - de är regelbundna, har normal intensitet och varaktighet. Vissa avvikelser från normen är acceptabla - förkortning eller förlängning av de första cyklerna, mer riklig eller tvärtom mer knapp menstruationsblödning. Ändå bör sådana manifestationer varna - det är bättre om du informerar din läkare om detta. Endast han kan avgöra om till exempel överflödiga perioder efter förlossning är ett tecken på endometrial hyperplasi eller är det bara din individuella egenskap.

Menstruationscykeln efter förlossningen kan förändras - till exempel bli längre. Det viktigaste här är att cykeln passar inom det normala intervallet. Regularitet med återfall av menstruationsblödning på 21-34 dagar, blödningens varaktighet 4-6 dagar, mängden tilldelad blod 20-80 ml (upp till 6 matskedar) anses vara normen.

Månader efter förlossningen kan få en mer fysiologisk kurs än den var före graviditeten. Om en kvinna tidigare var orolig för ömhet under menstruationen kan menstruationen bli smärtfri efter födseln. Detta beror på en förändring av placeringen av livmodern i bäckenhålet, där det inte finns några hinder för utflödet av blod. Dessutom blir ofta menstruationens frekvens mer korrekt - menstruationen börjar komma "dag till dag".

Tecken på problem: när man ska träffa läkare

För det första är det mycket tillrådligt att träffa en läkare efter den första menstruationen, oavsett tidpunkten och egenskaperna för blödningen. Läkaren kommer att se hur livmodern återställs, utvärdera dess äggstocks storlek och tillstånd..

För det andra finns det vissa tecken, vars utseende kan bli ett tecken på problem i en kvinnas kropp, så det är värt att berätta för en specialist om dem.

Överflödiga perioder efter förlossningen: kan bli ett symptom på olika sjukdomar - endometrios, adenomyos, endometrial hyperplasi, liksom ett tecken på hormonella störningar.

Blödningens uppträdande strax efter upphörandet av separationen av lochia (normal utflöde efter förlossning inom 5-6 veckor) kan bero på närvaron i uterushålan i resterna av fosterägget - moderkakan eller fostrets membran. I detta fall förefaller fläckning med en obehaglig skarp lukt.

Försenad menstruation efter förlossningen - frånvaron av menstruation längre än den föreskrivna tiden - kan också vara ett tecken på en allvarlig sjukdom, vanligtvis förknippad med en ökning av nivån av prolaktin i blodet. Om en kvinna inte ammar på 2-3 månader och det inte finns någon menstruation, är detta ett tillfälle att konsultera en gynekolog. Samma råd gäller för överdriven förlängning av cykeln eller utseende av magra menstruationer..

Om perioderna efter förlossningen är oregelbundna och "går som de vill", är det något som är fel i kroppen, försämras återställningen av regelbunden menstruationsaktivitet, vilket vanligtvis är förknippat med hormonella störningar.

Det bör komma ihåg att en kvinnas allmänna tillstånd väsentligt påverkar återställningen av reproduktionssystemet efter förlossningen. Kvinnor efter förlossning rekommenderas att vara särskilt uppmärksamma på deras hälsotillstånd, ta komplexa vitaminpreparat, utföra speciella övningar, ge tillräckligt med tid att vila och sova. Den rätta ordningen med dagen och en balanserad kost kommer att vara nyckeln till snabb återhämtning av cyklisk hormonaktivitet och regelbunden menstruation.

Inledningen av den första menstruationen efter förlossningen

Unga mödrar efter förlossningen har mycket oro och oro. Och först och främst är dessa problem relaterade till barnets uppväxt och vård. Men bakom allt detta, glöm inte din hälsa. En kvinna bör veta när hon ska ha den första menstruationen efter förlossningen och vilken karaktär de kan bära. När man återställer menstruationscykeln är det ändå möjliga förändringar i loppet av sin kurs, såväl som i smärta.

När man väntar på den första menstruationen

Förväxla inte menstruationen med blödning efter födseln. De första sex veckorna efter barnets födelse, skjuter livmodern, aktivt i sammandragning, ut återstående blod och blodproppar. Dessa utsöndringar kallas lochia. Det bör noteras att förekomsten av menstruation hos en kvinna inte påverkas av hur hon födde ett barn - naturligtvis eller som ett resultat av kejsarsnitt..

Menstruationen i sig börjar mycket senare. Varaktigheten av återhämtningscykeln för varje kvinna är individuell och beror främst på hur mamman matar barnet: amning eller blandningar. Med amning kan menstruationen påbörjas bara sex månader efter barnets födelse. Detta beror på det faktum att hypofyshormonet prolaktin, som ansvarar för produktionen av mjölk, under amning hämmar tillväxten av ägg. Men de första perioderna efter två månader är också möjliga. Detta betraktas också som normen..

Om barnet är på konstgjord matning kan menstruationen börja så tidigt som en månad efter barnets födelse. För närvarande är återhämtningscykeln snabbare. Efter 4 månader kommer cykeln att vara korrekt och regelbunden.

Glöm inte att vid denna tidpunkt kvinnan har ägglossning, därför, efter förlossningen, när menstruationen bör gå, är en ny graviditet redan möjlig.

Hur lång är postpartum-perioden

Livmoderprocessen har en positiv effekt på livmoders tillstånd. I processen att bära ett barn sträcks livmodern, vilket resulterar i att veck och vidhäftningar i vilka blod kan stagnera försvinner. Dessutom leder graviditet till det faktum att resorption eller till och med fullständigt försvinnande av cyster på äggstockarna är möjlig. Efter förlossning är menstruationen hos de flesta kvinnor mindre smärtsam än tidigare. Menstruationscykeln justeras efter 2 eller 3 cykler. Innan detta kan menstruationen börja antingen senare eller tidigare..

Den första menstruationen kan vara mycket riklig, blodproppar kan förekomma. Men efterföljande perioder blir normala. Det finns tillfällen då en kvinna har upptäckt oregelbundet urladdning. Detta är vanligtvis förknippat med en minskning av prolaktinsyntes under amning..

En kvinnors allmänna tillstånd påverkar inte hur mycket den första menstruationsperioden efter förlossningen är. I genomsnitt kan de pågå 3, 4 eller 7 dagar..

Andra faktorer kan påverka återställningen av menstruationscykeln:

 • depression efter födseln;
 • möjlig postpartum komplikation (Sheehan syndrom);
 • svårigheter och spänningar som uppstår vid vård av en nyfödd, ofta sömnbrist och brist på hjälp från släktingar;
 • dålig näring av mamma;
 • sen leverans eller för ung mamma;
 • samtidiga sjukdomar (t.ex. astma eller diabetes).

Fördröjning efter födseln

Det finns situationer när det inte finns några perioder efter förlossningen under lång tid. Det är viktigt att veta de viktigaste orsakerna till detta och ta reda på i vilka situationer det är bättre att konsultera en specialiserad läkare. Till exempel, efter att ett barn föddes mer än sex månader har amningen stoppats och menstruationen har inte kommit. I det här fallet rekommenderas att genomgå en undersökning. Hormonella störningar är möjliga, även Sheehans syndrom kan observeras. Det ser ut så här:

 • svaghet känns;
 • huvudvärk;
 • cyklisk urladdning kom aldrig;
 • lågtryck.

Förseningen i utskrivningen beror också på kvinnans ålder, om hon redan är över 40, kan hennes barnfödselfunktion försvinna. Unga flickor kan uppleva för tidig utmattning av äggstockarna.

Äggstockarnas funktion hos varje kvinna återställs individuellt, denna process kan dra vidare till flera månader.

För närvarande kan buksmärta kännas, men menstruationen kommer inte att börja. I genomsnitt varierar menstruationscykeln för denna period från 21 till 30 dagar.

När behövs en läkare?

En läkare bör konsulteras om det finns några avvikelser från den normala återhämtningscykeln. Följande tecken indikerar en felaktig gång i återhämtningsprocessen:

 • Mager och kort (upp till två dagar) menstruation.
 • Efter amningens slut gick det två månader, och det var ingen utskrivning. Detta kan innebära antingen graviditet eller en sjukdom i livmodern och äggstockarna..
 • Utsläppet har en gröngul färg, en obehaglig lukt och en ovanlig konsistens. Detta kan indikera en inflammatorisk process..
 • Öm menstruation.
 • Utsläppet har en smaklös lukt, vilket innebär att vidhäftningar eller blodproppar stagnerar i livmodern.
 • Inom fyra månader återhämtade sig cykeln inte.
 • Oregelbunden förekomst av svår blödning, vilket indikerar att det finns ett gap i livmodern.

Om något av ovanstående har konstaterats rekommenderas att du omedelbart konsulterar en läkare.

Vid början av den första menstruationen efter förlossningen rekommenderas att man tar preventivmedel oavsett om mamman ammar eller inte. Gynekologen kommer att kunna förskriva rätt rättsmedel som inte kan skada barnet.

Snabbåterställningstips

För att menstruationscykeln ska återhämta sig utan fel och problem rekommenderas att följa vissa regler. Först och främst är det viktigt att äta ordentligt och fullt för att återställa syntesen av hormoner. Glöm inte regelbunden träning. Näring och träning - ett effektivt sätt att skapa en hormonell bakgrund i kroppen.

Dessutom bör du inte använda olika p-piller utan recept från läkare, eftersom de negativt påverkar den hormonella bakgrunden och kan orsaka en oönskad förändring i cykeln..

Du måste också justera ditt läge. En ung mamma bör få tillräckligt med sömn och ha ett bra fysiskt tillstånd för att återhämta sig snabbare. Vägr därför inte att hjälpa släktingar och vänner.

När den första menstruationen efter förlossningen börjar och vad de är: hur mycket de går, regelbundenhet, urladdningens natur

De första perioderna efter förlossningen observeras vid olika tidpunkter. Varaktigheten för denna period bestäms av amningstiden, egenskaperna och arbetskraften och puerperatillståndet som helhet.

Inte ens någon erfaren obstetriker-gynekolog svarar exakt på hur lång menstruation kommer efter förlossningen. Hos alla kvinnor under postpartumperioden förändras varaktigheten och andra egenskaper hos periodisk blödning och hela kvinnliga cykeln.

När börjar menstruationen vid amning

Ingen kommer att ge ett definitivt svar när menstruationen börjar efter förlossningen med amning. Harmonisk återställande av hormonbalansen och följaktligen av den kvinnliga kroppen är mycket individuell, det finns betydande skillnader hos en kvinna efter den första episoden av förlossning och upprepade.

Olika faktorer påverkar varaktigheten av en period utan menstruation. Bland dem, den mest betydande:

 • amningens natur;
 • funktioner i den enskilda arbetskursen (fysiologisk eller patologisk);
 • kronisk patologi hos inre organ och reproduktionsfär;
 • puerperal emotionell status.

Under postpartumperioden syntetiseras hormonet prolaktin intensivt i hypofysen hos en kvinna. Om dess kvantitet är tillräcklig, produceras den mängd mjölk som är nödvändig för barnet, och de viktigaste hormonerna (gonadotropisk) som reglerar den kvinnliga cykeln syntetiseras inte i tillräckliga mängder, så att cykeln inte återupptas.

Om småbarn sätter barnet till sitt bröst även på föräldraavdelningen, med alla medel försöker etablera mjölkproduktionen, matar den nyfödda bara i ”on demand” -läget, så förhindrar allt detta återupptagandet av den hormonella och regelbundna menstruationscykeln.

I majoriteten förekommer de månatliga perioderna efter födseln under amning, defekta eller oregelbundna, inte tidigare än 4-6 kalendermånader efter födseln. Återställningen av hormonbalansen är klar, nämligen: cyklisk syntes av gonadotropa hormoner, progesteron och östrogen.

Om puerpera inte lyckades, under påverkan av yttre eller inre faktorer, att fastställa bildandet av råmelk och mjölk, kan vi ange de ungefärliga datumen efter vilka perioderna efter leveransen börjar. Den fysiologiska kvinnliga cykeln med ägglossning visas i genomsnitt 3-4 månader efter barnets födelse, om full, konstant amning stoppas. Fortplantningsfunktionen återställs, nästa graviditet är möjlig.

Fysiologisk kvinnlig cykel med ägglossning

Det är inte känt med säkerhet hur många menstruationsperioder som kommer efter förlossningen, om en kvinna regelbundet ammar i det "schemalagda" läget eller hennes mjölkvolym inte ökar med barnets tillväxt. Detta kan hända 4-6 månader efter barnets födelse eller lite senare. En kvinna kan inte vara säker på frånvaron av ägglossning och bör använda preventivmetoder.

Om patientens födelse var svår eller patologisk, den somatiska patologin (till exempel den endokrina sfären) förvärrades, puerperan äter inte bra och befinner sig i konstant stress, är det också svårt att säga hur länge perioderna efter förlossningen börjar. En lång återhämtningsperiod orsakar en senare början av menstruationsblödning. Ägglossningen återupptas efter 2-3 cykler.

Kan menstruationen börja en månad efter födseln? Ja, om vi pratar om en patologisk födelseprocess, underlägsen eller kort amning. Om detta händer, bör en kvinna definitivt välja en preventivmetod och strikt följa den så att nästa graviditet inte inträffar. Den uppträdda menstruationen efter förlossningen en månad senare är orsaken till den extraordinära konsultationen av obstetriker-gynekolog, eftersom blödning under en så kort period orsakar svår anemi och dålig hälsa hos kvinnan.

Vad är den första perioden

Det finns inget tydligt mönster för hur mycket menstruation som går efter förlossningen. Påverkan utövas av de inledande särdragen i den kvinnliga cykeln, varaktigheten av själva blödningen och hela cykeln före början av en upplöst graviditet, samt ammningsfaktorn.

Hur många dagar går efter menstruationen - högst 8 dagar. Varaktigheten av den faktiska blödningen hos en frisk kvinna varierar från 4 till 6 dagar, förlängs mindre ofta till 7-8 dagar.

Alla kvinnor utan undantag är intresserade av vad de är - den första menstruationen. Den allra första cykeln inträffar sällan med ägglossning - frigöring av ett moget ägg från en äggstock. Bildningen av omvänd follikel observeras och efter 10-14 dagar börjar avstötning av det övre skiktet i endometriumet - menstruation. Vanligtvis känner en kvinna inte någon skillnad i sitt eget tillstånd och kan inte veta utan vissa tester om frånvaron av ägglossning.

Hur lång tid menstruationsperioden efter förlossningen tar, vad som ska betraktas som normen, vilka tecken som bör varna, kommer läkaren på förlossningskliniken, som har observerat patienten under lång tid, svarat på många frågor. Hur är menstruationsperioderna efter förlossningen? Det är lämpligt att fråga läkaren som leder kvinnan i förlossningen och kvinnan på förlossningsavdelningen..

Menstruationscykel och endometrium

De måste vara rikliga eller magra.

Överflödiga perioder efter förlossningen är inte ovanliga. Utsläppsvolymen under en viss period av den fysiologiska cykeln varierar från 20 till 80 ml. Om urladdningsvolymen är större, betraktas detta som en möjlig patologi, särskilt om ett sådant mönster noteras upprepade gånger. Samråd med en kvinnlig läkare krävs för att utesluta endometrios och annan reproduktiv patologi.

Vissa kvinnor rapporterar om en liten period efter förlossningen. Volymminskning kan inte vara kritisk. Utflödesvolymen mindre än 20 ml under hela blödnings- eller fläckmärken på linne kan inte betraktas som menstruation. I en sådan situation krävs samråd med en obstetriker-gynekolog..

Mycket riklig menstruation efter förlossningen är ett troligt tecken på patologi. Skälen till detta är olika: sjukdomar i den gynekologiska sfären, koagulationssystemet, endokrina körtlar. Du bör inte delta i självbehandling, det är bättre att kontakta en barnläkare-gynekolog. Det är alltid lättare att bota dysfunktionella livmodersblödningar i de tidiga stadierna av sjukdomen än mot bakgrund av svår anemi och utmattning.

Oregelbundna perioder

Oregelbundna perioder efter förlossningen är ett vanligt fenomen som inte orsakar mycket oro. Harmonisk återställande av hormonbalansen sträcker sig ibland under flera månader, och blödningens varaktighet varierar.

En kvinna i postpartum-perioden måste veta hur månatliga perioder efter förlossning ska vara normala för att misstänka en patologi i tid och besöka hennes barnläkare-gynekolog.

Varför är de smärtsamma och är det normalt

Smärtsamma perioder efter förlossningen är en helt naturlig situation, särskilt om en kvinna noterade obehag under blödningsperioden före graviditeten. Obehagliga känslor orsakas av en låg smärttröskel, ofullständig återställande av hormonsfären.

En läkarkonsultation krävs endast i vissa fall när det gäller en sjukdom. Ett brådskande samråd är nödvändigt om det finns sådana tecken:

 • smärtan är allvarlig, slutar inte med vanliga smärtstillande medel;
 • en kvinna noterar allvarlig svaghet, skarp blekhet, minskat tryck;
 • feber, frossa;
 • riklig eller med en uttalad obehaglig lukt.

Symtomen som beskrivs ovan är för ”akut buk” och kräver omedelbar läkarvård..

Vad du ska göra om det inte finns någon reglering på 6 månader

Om det inte finns någon menstruation efter födseln i tre månader, måste kvinnan analysera sin livsstil och sitt tillstånd. Om en kvinna ammar helt, det är ingen förändring i allmänt tillstånd (blekhet, svaghet, feber, försämring av hår och naglar), finns det ingen anledning till panik. Detta är ett naturligt fysiologiskt fenomen förknippat med ökad syntes av prolaktin och hämning av gonadotropa hormoner..

Om det inte finns någon period på 6 månader eller mer efter förlossningen, och puerperan inte har bibehållit amning eller föredrått konstgjord eller blandad utfodring, är detta en rimlig anledning till oro. Det är omöjligt att självständigt hitta orsaken till amenorré, hjälp av en gynekolog behövs.

Postpartum Återhämtning

Fullständig återhämtning av menstruationen efter förlossningen kan pågå i upp till sex månader, med förbehåll för rätt näring och en rationell regim för arbete och vila. Varaktigheten på detta påverkas av kvinnans ålder, funktioner i arbetet (fysiologisk och patologisk), typ av obstetrik (pincett, kejsarsnitt). Kvinnans fysiska och emotionella tillstånd är också viktigt. Därför är det svårt att säga exakt när perioden efter leveransen.

De första perioderna efter förlossningen: när man kan förvänta sig och vad som är deras funktioner?

Under de långa nio månaderna med lycklig förväntan glömmer en kvinna en månatlig händelse som menstruation. Bildandet av cykeln efter förlossningen har sina egna skillnader och funktioner, som kommer att diskuteras i vår artikel.

När man väntar på början av menstruationen?

Många kvinnor anser att menstruationen blödar från könsorganen i tidig graviditet eller omedelbart efter förlossningen. Detta är en missuppfattning. I det första fallet är blödning ett tecken på abort och kräver noggrann övervakning. Blodigt utflöde under postpartumperioden kallas lochia och är helt normalt. Utskrift av postpartum (lochia) varar i genomsnitt 3-5 veckor och ändrar gradvis deras intensitet.

Efter utgången av postpartumperioden och den därmed förknippade fläcken i kvinnans kropp, finns det ett lugnande. Den hormonella bakgrunden är relativt lugn, äggstockarna och livmodern är inaktiva. Perioden för denna lugn är individuell för varje kvinna. Perioden för återhämtning av menstruationsfunktionen efter förlossningen beror på:

 1. Funktioner av en kvinnas hormonella bakgrund, närvaron eller frånvaron av hormonella förändringar (hypotyreos, androgen syndrom).
 2. Arten av amningen av barnet (amning enligt regimen eller på begäran, blandad eller artificiell).
 3. Mors näringsrika karaktär. Brist på vitaminer, protein, järn hos en ammande mor kan påverka tidpunkten för bildandet av menstruation.
 4. Prevensionsmetoder (kombinerade orala preventivmedel, mini-borrar, intrauterina system).
 5. En kvinnas psykologiska tillstånd. Trötthet, depression, brist på ordentlig sömn eller omvänt positiva känslor påverkar äggstocksfunktionen på olika sätt.

I genomsnitt bör kvinnor som vägrar amma börja 2-4 månader efter förlossningen. Vid ammande "on demand" mödrar kan menstruationen inte vara 12 månader eller mer. Om en kvinna följer ett visst schema under utfodring, till exempel efter 3 timmar, blir toppar av prolaktin också mindre frekventa och menstruationen kan börja tidigare.

Amning och den första menstruationen: vad är förhållandet?

Så hos ammande kvinnor kan den första menstruationen efter leveransen försenas i upp till ett år eller mer. Denna fördröjningsperiod kallas laktational amenorré. Dess varaktighet är också rent individuell. Det finns inget entydigt mönster som gäller alla unga mödrar - för vissa kommer menstruationen att börja om ett år och för någon om 6 månader.

En så lång frånvaro av en regelbunden cykel hos ammande mödrar beror på ofta och massiva frisättningar av hormonet prolaktin, som produceras i hjärnan som svar på irritation i bröstvårtan. Prolactin ansvarar för produktion av mjölk i bröstkörtlarna, men dess stora koncentrationer "hämmar" tillväxten av folliklar i äggstockarna och blockerar början av ägglossning. Eftersom toppprolaktinemissioner inträffar under barnets fästning vid bröstet, är det logiskt att anta att ju mer aktiv och oftare utfodringen är, desto senare är den första menstruationen.

Hur förändras menstruationens natur efter förlossning?

Månader efter födelsen av ett barn är alltid höljda i en gloria av tron. Många flickor hör historierna om mödrar eller äldre vänner att menstruationen efter förlossningen blir mindre smärtsam eller mycket riklig. Läkare förnekar eller bekräftar inte sådana slutsatser, men praxis bekräftar ofta dessa övertygelser. I själva verket, efter förlossningen kan karaktären av menstruationscykeln och själva menstruationen förändras avsevärt. Cykeln kan bli längre eller kortare, och perioderna själva kan ändra varaktigheten. Ofta blir menstruationen verkligen smärtfri. Detta förklaras av det faktum att smärta hos unga nolliparösa flickor förknippas med dålig blodtillförsel till bäckenorganen. Under graviditeten ökar blodtillförseln till livmodern tiofaldigt, livmoderväggen spirar miljoner nya kärl. Mer omfattande menstruation är också förknippad med en god blodtillförsel till endometrium och en ökning av livmoderhålsvolymen efter förlossningen.

De första perioderna efter förlossningen kan vara mycket rikliga, ofta med blodproppar, ibland skrämma unga mödrar. Detta händer ganska ofta och hänvisar snarare till en villkorad norm än till patologi. Sådan kraftig blödning varar vanligtvis 2-3 dagar, och själva menstruationen slutar inom 5-7 dagar. Men om blödningen är mycket intensiv, åtföljd av svaghet och yrsel, är det brådskande att konsultera en gynekolog för undersökning och möjlig behandling.

De viktigaste orsakerna till försenad menstruation efter förlossningen

Hos många unga mödrar, efter den första menstruationen, börjar perioden med amning av amning igen. Detta är helt normalt, särskilt för ammande kvinnor. Toppprolaktinnivåer undertrycker ägglossningen och förhindrar att en normal menstruationscykel upprättas, så menstruationen kan vara oregelbunden och komma varje 2-3 månad. Vanligtvis, med introduktionen av kompletterande livsmedel till barnet och gradvis utbyte av amning, blir menstruationen regelbunden.

Det är viktigt att komma ihåg att, trots oregelbundna perioder och sällsynt ägglossning, kan en oplanerad graviditet uppstå. Metoden för preventivmedel baserad på amning med amning är hopplöst föråldrad och används inte i modern gynekologi!

Som ni vet är nästa graviditet bättre att planera 2-3 år efter födseln. För denna väntetid måste du välja en pålitlig preventivmetod, för att inte vara nervös vid varje försening och inte springa till apoteket för ett graviditetstest. För ammande mödrar är spermiedödande preparat, livmoderhalscaps och intrauterina system idealiska. Dessa metoder är enkla, prisvärda och säkra för barnet. P-piller har också utvecklats specifikt för ammande kvinnor, men de är lämpliga för en ganska smal cirkel av patienter. Den ideala preventivmetoden, med hänsyn till kroppens egenskaper och en kvinnas preferenser, kan endast väljas av en gynekolog.

Vad du ska göra med nästa försening?

 • Se till att göra ett graviditetstest - ett hemtestremsa med en morgondos urin eller donera blod till HCG på laboratoriet.
 • Besök en gynekolog för undersökning och val av en lämplig preventivmetod.
 • I vissa fall är det tillrådligt att donera blod till sköldkörtelhormoner, könshormoner, för att utföra bäcken-ultraljud för att leta efter eventuella avvikelser som påverkar bildningen av cykeln.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur är menstruation och trast relaterade, varför kan den dyka upp framför dem, under och efter deras slutförande?

Candidiasis är den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Dess karakteristiska funktioner inkluderar kliande känslor, en brännande känsla och vit urladdning från slidan....

Hysteroresectoscopy

Hysteroresektoskopi är en minimalt invasiv kirurgisk procedur, under vilken ett antal medicinska procedurer utförs. Operationen utförs genom transcervikal åtkomst och passerar under visuell kontroll....

Progesteroninjektioner för menstruation: indikationer för användning, recension av läkemedel

Ett viktigt villkor för en fullständig menstruationsfunktion är en tillräcklig mängd progesteron. Dess brist stör äggstockarna och utvecklingen av endometrium, och provocerar också infertilitet....