Hur kan jag stoppa blödningar från livmodern hemma

Harmonier

Livmoderblödning är en lång och riklig utsläpp av blod från livmodern. Livmoderblödning är ett allvarligt symptom som inte bara kan indikera förekomsten av gynekologiska sjukdomar. Med denna typ av blödning är det mycket viktigt att ge kvinnan första hjälpen i tid och diagnostisera den verkliga orsaken till blödningen..

Menstruation anses vara normal blödning i livmodern, som bör ske cykliskt, med ungefär lika stora intervaller. Vanligtvis är dessa intervall cirka 25-30 dagar. Menstruationsflödet bör inte pågå mer än 6 dagar, annars anses det vara en patologi. För menstruations oregelbundenheter måste du rådfråga en läkare. En erfaren specialist kan undertrycka utvecklingen av sjukdomen i knoppen, utan att vänta på sin högdagstid, när konsekvenserna redan är irreversibla.

Orsaker till blödning i livmodern

Var kommer livmodersblödning ifrån och vad är dess orsak, låt oss försöka ta reda på det.

 1. En av de vanligaste orsakerna till blödning av livmodern är en mängd olika gynekologiska sjukdomar. Dessa är endometrios, adenomys, fibroider, cysturrupturer, olika livmoderskador, tumörer av alla slag och andra sjukdomar i livmodern och bilagor.
 2. Ofta är livmodersblödning förknippad med fel kurs under graviditet och förlossning. Blod frisätts i stora mängder under ektopisk graviditet och olika fosterpatologier. Livmoderblödning uppstår vid eventuella skador under förlossningen, under placenta previa och dess frigöring, samt under ett felaktigt utfört kejsarsnitt. Om delar av fostret eller morkakan förblir i livmodern efter en abort, kan detta leda till inflammation och blödning..
 3. Livmoderblödning kan också vara en konsekvens av icke-gynekologiska sjukdomar. Dessa inkluderar hypertoni, åderförkalkning, dysfunktion i sköldkörteln, sjukdomar förknippade med blodkoagulation. Livmoderblödning kan också orsakas av prolaps av urinröret..
 4. Vissa infektionssjukdomar orsakar också blödningar i livmodern - mässling, sepsis, tyfoidfeber och influensa..
 5. Inflammatoriska sjukdomar - vaginit, endometrit, erosion, cervicit, endocervikos kan också orsaka kraftiga blödningar.

orsaker till blödning under graviditeten

Vikasol

Läkemedlet är en syntetisk analog av vitamin K. Den finns i form av tabletter och en lösning för intramuskulär administration. Vikasol är involverad i syntesen av naturliga koagulationsfaktorer. Läkemedlet är ganska effektivt och används ofta av gynekologer i kampen mot livmodersblödning..

Överskridande av doseringen kan leda till ett överskott av vitamin K, hemolytisk anemi (nedbrytning av röda blodkroppar) och en tendens till trombos. Allergier är en sällsynt biverkning. Att använda Vikasol utan att först konsultera en läkare är mycket avskräckt..

Beroende på tillverkaren kommer priset i apotek för piller att börja på 20 rubel. Vicasol-ampuller kostar i genomsnitt 80-100 rubel.

Symtom på blödning i livmodern

Det är mycket viktigt att förstå om blödningen är normal eller patologisk. Om volymen utsöndrat blod har ökat dramatiskt och hygienprodukter helt enkelt inte klarar av - detta är en god anledning att omedelbart kontakta en läkare. Normalt frisätts cirka 60-80 ml blod under menstruationen. Om du måste byta kuddar eller tamponger var en och en halv till två timme, är blödningen ganska riklig.

Om blödningen varar mer än 6 dagar är detta också en avvikelse från normen. Livmodersblödning efter sex, flera "perioder" per månad, blödning efter klimakteriet, samt tjock och viskös urladdning kan vara ett symptom på en allvarlig sjukdom.

Biverkningar kan uppstå på grund av blödning hos en kvinna - järnbristanemi, minskad hemoglobin, yrsel, feber, andnöd, blekhet. Ofta känner patienten sig överväldigad och svag, aptitlös.

Dicinon

Läkemedlets aktiva substans är ethamylat. Befintliga former av medicin: lösning för intramuskulär och intravenös administration, tabletter. Den aktiva komponenten har följande effekter:

 1. BLODS. Etamsylat stimulerar bildandet och aggregeringen (sedimentation på skadade områden i kärlväggen) av blodplättar.
 2. Angioprotective: läkemedlets aktiva substans hjälper till att stärka blodkärlen, minska kapillärbräcklighet och permeabilitet.

Dicinon är ett av läkemedlen för förebyggande, eliminering av livmodersblödning under tung menstruation och på grund av kirurgiska ingrepp. Biverkningar liknar Tranexam, men de är färre och de är sällsynta:

 • dyspeptiskt syndrom (illamående, halsbränna, en känsla av tyngd i magen);
 • allergiska reaktioner;
 • CNS-skada (huvudvärk, yrsel, stickande känsla i nedre extremiteter).

Det genomsnittliga priset för 10 tabletter är 40 rubel. Lösningen för intravenös administration är något dyrare - från 500 rubel.

Första hjälpen för uterinblödning

Livmoderblödning är inte ett trasigt knä eller en rinnande näsa. I detta fall är självmedicinering mycket farligt. Om du eller din nära och kära har blödning i livmodern bör du omedelbart rådfråga en läkare. Om patientens tillstånd inte tillåter att gå till en medicinsk institution är det nödvändigt att ringa en ambulans och ge första hjälpen till patienten.

Inte i något fall!

 1. Med uterusblödning kan du inte sätta upp en värmdyna eller andra värmande föremål på magen. Det kan påskynda inflammation..
 2. Du kan inte göra vaginal douching - det kan förvärra blödningen.
 3. Du bör inte ta ett bad, särskilt varmt. Och du kan inte ta något läkemedel utan en läkares anvisningar.

Medan ambulansen är på väg, måste patienten ligga ner och inte göra plötsliga rörelser. Förse patienten med sängstöd och fullständig vila. Under dina fötter måste du sätta en rulle eller kudde. Lägg något kallt på underlivet, till exempel is från en frys eller fryst kött som tidigare har lindats i trasa. Detta kommer att minska blodkärlen och minska blödningen något. Det är nödvändigt att förse patienten med en riklig drink, för med blod förlorar en person mycket vätska. Te med socker kommer att fylla på glukoslagrar i kroppen, och rosenkapsavkok kommer att öka blodkoagulationen.

hur man bestämmer graviditet utan ett test hemma

Hur man förhindrar utveckling av komplikationer

Livmoderblödning är ett naturligt resultat av progressiv endometrios. För att undvika utvecklingen av komplikationer behöver du:

 • Diagnostisera snabbt sjukdomen. Rådfråga en läkare om de första symtomen på endometrios uppträder - smärta i nedre buken, menstruations oregelbundenhet, infertilitet;
 • Genomgå behandling med hänsyn till svårighetsgraden och förekomsten av processen. Under operationen kan du ta bort fokusen och minska risken för blödning. Hormonterapi hämmar tillväxten av heterotopi och hämmar utvecklingen av sjukdomen;
 • Övervaka sjukdomsförloppet. Gör en ultraljudssökning varje år och kolla in en gynekolog, även om det inte finns några klagomål.

Denna taktik förhindrar blödning av livmodern - en av de farligaste komplikationerna av endometrios..

En intressant video om blödning av livmodern: tecken och orsaker till onormal urladdning, behandlingsmetoder

Typer och behandling av livmodersblödning relativt patientens ålder

 1. Blödning från livmodern kan vara hos en nyfödd tjej under de första veckorna av livet. Detta är helt normalt och beror på en förändring av den hormonella bakgrunden. Sådan blödning kräver inte behandling.
 2. Livmoderblödning kan börja före puberteten (under de första 10 åren av livet). Sådana blödningar är förknippade med inflammation och svullnad i äggstockarna, som börjar producera ökade mängder hormoner. Ofta tar flickans föräldrar detta för tidig pubertet, men det är inte så. I detta fall bör du kontakta en specialist och genomgå en undersökning.
 3. Livmoderblödning som uppstår under puberteten hos en flicka (12-15 år) kallas juvenil. Men detta är inte menstruation, utan blödning - du måste kunna skilja den. Orsaken till livmodersblödning vid denna ålder kan vara infektioner, virussjukdomar, ofta förkylningar, fysisk aktivitet, felaktig och obalanserad näring och nervstock. För att behandla sådana blödningar är det viktigt att identifiera den verkliga orsaken till obalansen..
 4. Den vanligaste blödningen i livmodern förekommer i reproduktionsåldern. Under puberteten kan kvinnor uterinblödning utlöses av olika orsaker. Blödning kan öppna på grund av infektioner, liksom på grund av användning av felaktigt utvalda orala preventivmedel. Blödning är ofta en följd av abort och missfall. Under graviditeten kan blödningar öppnas från placenta previa, cystisk drift. Blödning under födelseprocessen är farligast eftersom en kvinna kan förlora mycket blod. Under postpartum kan blödningar öppna på grund av rester i livmodern i bitar av morkakan.
 5. Livmoderblödning kan uppstå under klimakteriet, och detta är en ganska vanlig förekomst. Blödning vid ung ålder kan vara en följd av hormonella förändringar, men ibland är det ett symptom på olika tumörer, inklusive maligna. Därför är det mycket viktigt att konsultera en läkare i tid - onkologiska sjukdomar behandlas perfekt i tidiga utvecklingsstadier. Detta gäller särskilt postmenopausal tid, då menstruationen har slutat helt.

När krävs kirurgi?

Om läkaren inte vet hur man stoppar blödning med endometrial hyperplasi med medicinsk behandling, eller snarare ger denna interventionsmetod inte den önskade effekten, kan läkaren förskriva en operativ behandlingsmetod. För detta bedövas patienten, och med hjälp av curetten avlägsnas endometriumets ytskikt.

Ibland används metoden "frysning", när de skadade områdena i endometriumet dör under påverkan av kyla, och sedan cellerna tas ut.

Vissa läkare rekommenderar cauterisering med en laser eller specialinstrument som värms upp till hög temperatur. Därefter lämnar de skadade cellerna ut livmodern naturligt, och slemhinnan återställs.

Kan ett fullständigt avlägsnande av livmodern förskrivas? Denna metod för intervention tillhandahålls, men endast med mycket komplexa, atypiska former. Oftast föreskrivs denna behandlingsmetod till patienter under klimakteriet, eftersom sannolikheten för att utveckla en cancertumör ökar avsevärt. Om det inte finns några förändringar i äggstockarna, lämnas de kvar på plats.

Hur man stoppar livmodersblödning med medicinering

Endast en läkare kan förskriva mediciner som kan stoppa blödning. Vi beskriver de viktigaste medicinerna som används för kraftig blödning och tar också hänsyn till principerna för deras handling.

 1. Etamsylat eller Dicinon.
  Dessa läkemedel har liknande exponeringsprinciper. Detta läkemedel främjar produktionen av tromboplastin och påverkar blodkärlets permeabilitet. Detta leder till ökad blodkoagulation och minskar blödningen avsevärt. Läkemedlet administreras intramuskulärt.
 2. Aminokapronsyra.
  Detta läkemedel förhindrar spontan upplösning av blodproppar, vilket hjälper till att gradvis minska intensiteten av blödning. För att stoppa blödning av livmodern kan läkemedlet användas under strikt medicinsk övervakning. Aminokapronsyra tas oralt eller intravenöst.
 3. Oxytocin.
  Detta är en välkänd hormonell medicin som används under förlossningen för att stimulera muskler i livmodern. Oxytocin administreras intravenöst med glukos, och blödningen slutar på grund av minskad muskelton. Men att ta detta läkemedel bör observeras med stor försiktighet - det har många kontraindikationer.
 4. Vikasol (vitamin K).
  Brist på vitamin K leder till dålig blodkoagulation, så Vikasol används som ersättning för bristen på detta vitamin. Men detta läkemedel är svårt att använda i akutåtgärder för att stoppa blödning, eftersom effekten av att ta läkemedlet inträffar inte tidigare än 10 timmar. Vikasol föreskrivs ofta för personer som är benägna till kraftiga blödningar.
 5. Kalciumglukonat.
  Om kroppen saknar kalcium ökar vaskulär permeabilitet, förvärras blodkoagulationen. Kalciumglukonat är inte en akut åtgärd för att stoppa blödning av livmodern, men det kan användas som ett läkemedel för att förbättra blodkärlets tillstånd.

hur man tar orala preventivmedel

Vad man ska göra först

Först måste en kvinna kontakta en ambulans. En akutundersökning behövs av den blivande modernen och patienter med ett försämrat tillstånd. Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan vänta en minut.

Blödning från livmoderhålet är ett larm. Reaktionen på den bör vara omedelbar. Endast en läkare kan bedöma graden av hot, samt bestämma ytterligare åtgärder.

Med uterusblödning skiljer de förbjudna handlingarna:

 • applicera en varm värmedyna;
 • skölj;
 • ta ett varmt bad;
 • användning av läkemedel för att minska livmodern på egen hand.

Alla dessa åtgärder kan förvärra en kvinnas tillstånd, så du måste komma ihåg den tillåtna proceduren:

Kvinnan behöver säng vilaDu måste ligga på sängen och lätt höja benen böjda vid knäna. Det är tillåtet att lägga en kudde under dem. Denna åtgärd är nödvändig för att utesluta blodflödet från vitala organ. Även på detta sätt kan du förhindra svimning och komplikationer..
Längst ner i buken kan du fästa en värmedyna med isDetta kommer att minska blodkärlen och minska blödningen. Det är viktigt att inte sätta kallt direkt på huden så att det inte blir frostskada. Kylningen ska inte vara mer än 15 minuter. Efter det tar du en fem minuters paus.
Dricker mycket vätska för att kompensera för vätskeförlust från kroppenDet är tillåtet att dricka vatten, söt te och drycker med rosmarmer. Vatten förhindrar uttorkning. Som ett resultat av att man dricker sött te får vävnader och nervceller i hjärnan näring. Rosehip innehåller C-vitamin för att stärka väggarna i blodkärlen.

hormoner

Hemostatiska suppositorier för blödning av livmodern används inte. Bland de mediciner som en läkare kan förskriva för att stabilisera tillståndet utsöndras hormoner.

Gynekologen måste välja en enfas oral preventivmedel.

Bland dem är:

Den första dagen när blodet börjar måste du dricka 3 till 6 tabletter. Du måste ta dem tills urladdningen är helt stoppad..

Vidare tas läkemedlen i en dos som reduceras med en tablett. När hon gör en tablett genomförs intaget i 3 veckor.

Dessutom kan gestagener användas för behandling av blödning..

Bland dem är:

Deras handling observeras senare. Läkemedel föreskrivs dock inte för kvinnor som lider av anemi. Mottagningen utförs på liknande sätt som monofasiska preventivmedel. Endast en dosreduktion görs efter 2-3 dagar per tablett.

Det är värt att komma ihåg att sådan behandling inte är lämplig för alla patienter. Hormoner förskrivs unga kvinnor som inte har fött barn och inte riskerar att utveckla tumörer i livmodern. Det är också värt att komma ihåg att införande sker senast inom tre månader efter diagnostisk curettage, i frånvaro av endometrial patologier.

Mediciner

Läkaren kan ordinera olika mediciner för att stoppa blödningen. De tas oralt eller som en injektion..

 • Inuti kan du ta Aminocaproic acid upp till fem gånger om dagen. Det är också tillåtet att tränga in det i en ven i form av droppar. Det hämmar de blodförtunnande processerna i kroppen. På grund av förmågan att öka koagulerbarheten används inte läkemedlet för DIC.
 • Dicinon kan administreras intramuskulärt. Det finns också som tabletter som tas fyra gånger om dagen. Läkemedlet innehåller natriumethamylat, som snabbt slutar blödning. Verktyget ökar nivån på blodplättar i blodet och deras aktivitet. Det kan användas under lång tid, eftersom det inte leder till ökad blodkoagulation.
 • Om riklig blödning observeras förskrivs Tranex i fyra dagar 3-4 gånger om dagen. Det har en uttalad hemostatisk effekt och har också antiinflammatoriska, antihistamin och antitumöregenskaper. Vid samtidig administrering med andra hemostatiska läkemedel finns det risk för blodproppar.
 • Vikasol kan tas intramuskulärt eller oralt i tre dagar.
 • Ascorutin tas inom en vecka, vilket normaliserar tillståndet för fartygens väggar.
 • Oxytocin används för att öka toner i livmodern. Läkemedlet administreras intramuskulärt eller i form av droppar under en vecka. Det hormonella medlet är tillverkat av nötkreaturens hypofys. Läkemedlet stimulerar livmodersammandragningar, skär blodkärl. Det kan inte användas med högt blodtryck, tromboflebit och patologi i hjärt- och njurarna. Det är strängt förbjudet att använda oxytocin för livmodermyom.

Folkrecept för att stoppa blödning av livmodern

Hemmedicinrecept kan användas som en extra åtgärd för att stoppa blödning av livmodern. Många medicinalväxter har kraftfulla antiinflammatoriska och hemostatiska egenskaper. För att förbereda ett avkok, måste du ta några matskedar av växten, hälla dem i en burk, häll kallt kokande vatten och täck tätt.

Gräs kan tas färskt eller torkat. Om du brygger bär eller bark, måste du använda en termos för att hålla buljongen längre. När buljongen är tillräckligt infunderad måste den filtreras och tas flera gånger om dagen i ett halvt glas. Här är en lista över örter och växter som kan hjälpa till med kraftiga blödningar i livmodern..

 • Bladen och stjälkarna av nässlor;
 • Viburnum bark;
 • Vattenpeppar;
 • Rölleka;
 • Fräken;
 • Shepherd's bag;
 • Highlander är foul;
 • Rhodiola rosea;
 • Jordgubbsrotrot (tinktur eller flytande extrakt);
 • pepparmint;
 • Gurkafransar;
 • Hallonblad.

Vid uterusblödning rekommenderas att dricka rönsaft utspädd med myntte. Du måste också laga till omogna apelsiner och äta dem med skalet. Omogen kokt apelsin har en uttalad sammandragande effekt, vilket hjälper till att stoppa blödningar i livmodern.

hur man lindrar smärta under menstruationen utan piller

Förebyggande metoder

För att förhindra risken för återfall av livmodersblödning är det viktigt att följa några förebyggande regler:

 • Det är nödvändigt att normalisera läget för vila och arbete. Maten ska vara balanserad. Efter behandlingen måste du undvika nervstress och stress..
 • I de två första menstruationscyklerna efter avslutad blödning måste du ta antiinflammatoriska läkemedel Mefenaminsyra tre gånger om dagen, 50 mg vardera, Nimesulide två gånger om dagen, 100 mg vardera.
 • När menstruationen inträffar måste du ta Aminocaproic acid, vilket förhindrar risken för blödning.
 • En kvinna visas hormonbehandling med östrogen-progestogener, progestogener i tre till sex månader. Om läkemedlen inte normaliserar tillståndet kan det antas att orsaken till blödning inte upptäcks eller att hormonerna är felaktigt valda.
 • Från den femte dagen i cykeln bör folsyra tas i 10 dagar. Därefter, från dag 16, förskrivs C-vitamin i ett gram under 10 dagar. Två månader måste en kvinna dricka E-vitamin, multivitaminer och preparat med järn och zink i kompositionen.
 • För att stabilisera nervsystemet rekommenderas det att ta tinkturer av valerian, Novopassit.
 • Det är viktigt att spela sport: simning, fitness, löpning, dans, yoga.

Att följa enkla regler hjälper till att undvika upprepade blödningar från livmodern och förbättra kvinnokroppens tillstånd betydligt..

Förebyggande av livmodersblödning

Livmoderblödning är ett allvarligt symptom som du måste reagera på omedelbart. För att inte stöta på ett sådant problem som blödning i livmodern måste du besöka en gynekolog var sjätte månad. Sådana förebyggande åtgärder av läkaren hjälper dig att upptäcka sjukdomen i dess mycket embryo. Som ni vet är behandlingen av alla sjukdomar i ett tidigt stadium av dess utveckling mest effektiv.

För att förbättra den hormonella bakgrunden måste du förbättra ditt livskvalitet. Ät rätt och balanserat. Föredra naturliga produkter - mer grönsaker och frukt, kött, spannmål. Undvik stekt, fet, kryddig, salt och sockerrik mat.

Gå in för sport och hitta alla möjligheter för fysisk aktivitet. Undvik olika stressiga situationer eller försök att behandla dem lättare. Observera regimet för arbete och vila, inte överbelasta kroppen.

Som läkemedelsprofylax efter kraftig blödning föreskriver läkaren vanligtvis ett komplex av restaureringsläkemedel. Det inkluderar antiinflammatoriska läkemedel, hemostatiska läkemedel, vitaminer, lugnande medel samt långvarig hormonbehandling..

Att identifiera den verkliga orsaken till livmodersblödning, snabb respons och korrekt behandling kommer att rädda dig från detta problem för alltid. Titta på din kropp, och då kommer din kvinnliga hälsa att tacka dig med tacksamhet.

Vilka kontraindikationer kan vara

Den vanligaste kontraindikationen för användning av tabletter och injektioner för behandling av blödning är ökad känslighet och intolerans mot läkemedlets komponenter. Sådana läkemedel ska inte heller tas under följande förhållanden:

 • trombos;
 • njursvikt;
 • tromboflebit;
 • nedsatt blodcirkulation i hjärnan;
 • hyperkoagulation;
 • tromboembolism;


Vid trombos med användning av hemostatiska läkemedel måste man vara extremt försiktig

 • åderbråck.

Vissa av ovanstående läkemedel kan inte användas under graviditet och amning.

Behandling

Att stoppa blödning av livmodern är en av de viktigaste behandlingspunkterna. I de flesta fall är det ett livshotande tillstånd. Hjälp hemma kanske inte alltid leder till ett positivt resultat.

. De viktigaste anvisningarna för behandling:

 • stoppa pågående blodförlust;
 • fyll på volymen vätska;
 • fastställa patologin som orsakade detta symptom;
 • förhindra återfall.

Första hjälpen

Livmoderblödning kan börja helt plötsligt. Du måste veta åtgärder för att stoppa eller minimera blodförlusten hemma innan du tillhandahåller kvalificerad vård..

 1. Lägg kvinnan upprätt med benen uppåt.
 2. Applicera kyla på buken.
 3. Drick mycket vatten för att återställa förlorad vätska.
 4. Använd hemostatiska medel om lämplig medicinsk kunskap finns tillgänglig..

Genom att tillhandahålla första hjälpen till en kvinna hemma ökar chansen att rädda ett liv och återställa funktionshinder.

förberedelser

Läkemedel hjälper till att stoppa förlusten av blod från livmodern hemma. Detta är det enklaste sättet att hjälpa till.

. Följande läkemedel används för behandling:

 • hemostatiska läkemedel;
 • hormoner
 • infusionsmedel för att återställa volymen cirkulerande blod (OCC);
 • stimuleringsmedel för livmodersammandragningar;
 • eliminera anemi.

Du måste veta exakt vilka piller som hjälper till att stoppa blodet och inte orsaka allvarliga skador. Se först till din läkare.

Hormonalt stopp av uterusblödning utförs på följande sätt:

 • progesteron - medan du tar det, minskar blödningen gradvis;
 • kombinationsmedel (COC). Lämplig för återhämtning och reglering av cykeln. Det tar några dagar att stoppa blodförlusten.
  . Oftare används för att förhindra återfall;
 • oxytocin. En analog av det hypotalamiska hormonet har en direkt effekt på livmodern, orsakar muskelsammandragningar
  . Mer vanligt förekommande i obstetrisk praxis.

Kirurgiskt ingrepp

Om det konservativa tillvägagångssättet är ineffektivt, används kirurgiska hjälpmedel för att stoppa blödningen. Det är nödvändigt att tänka på allvarlig ingripande med pågående blödning, försämring, upp till chock, kraftigt reducerat hemoglobin (70 g / l)

. Det är omöjligt att genomföra sådana manipulationer hemma.

Som kirurgiskt stopp kan man använda:

 • hysteroskopisk endometrial ablation;
 • diagnostisk curettage;
 • uterus borttagning.

Finns det några biverkningar och kontraindikationer?

I instruktionerna för varje homeostatisk läkemedel noteras kontraindikationer förknippade med ökad känslighet för komponenter, vaskulära och blodpatologier:

 • trombos;
 • tromboflebit;
 • maligna blodsjukdomar;
 • akut hjärtinfarkt;
 • ökad blodkoagulation.

Läkemedel som inte kan förskrivas till personer med njursjukdomar (insufficiens, pyelonefrit), urolithiasis:

 • Ascorutin;
 • "Tranescam";
 • Vattenpeppar extrakt.

Biverkningar som kan orsaka hemostatiska läkemedel under menstruation och onormala blödningar i livmodern:

 • halsbränna;
 • huvudvärk;
 • allergi;
 • ansiktsrödhet;
 • yrsel;
 • illamående;
 • diarre;
 • takykardi.

Lär dig hur man skiljer menstruation från blödning.

Livmoderblödning. Typer, orsaker, första tecken, hur man ska stoppa, första hjälpen, blödningsbehandling, folkläkemedel.

Livmodersanatomi

Livmodern består av tre huvudskikt:

1) perimetri - ett skikt som täcker livmodern från utsidan och passerar in i bukhålans vägg;

2) myometrium - det mest massiva skiktet i livmodern, bestående av muskelfibrer, som innehåller ett stort antal fartyg som matar livmodern;

3) endometrium - ett membran som foder insidan av livmoderhålan. Det är endometriet under menstruationscykeln som förtjockas och förbereder införandet av fosterägget.

Endometriet är uppdelat i två lager: det huvudsakliga (basala) och funktionella, som avvisas varje månad om det inte finns någon befruktning av ägget. Avvisning av det funktionella lagret i endometrium är vad vi kallar menstruation. I händelse av en funktionsfel i hormonsystemet kan emellertid avvisande av det funktionella lagret kanske inte vara effektivt. Som ett resultat kvarstår en del av endometriet, och med det många expanderade körtlar och blodkärl som börjar blöda. Så det finns dysfunktionella blödningar i livmodern.

Typer och orsaker till uterusblödning


Det finns många skäl som kan leda till livmodersblödning. För att förenkla förståelsen och förenkla diagnosen blödning är därför orsakerna indelade i vissa kategorier. Och de två första stora kategorierna är:

1) blödning till följd av störningar i olika organ och system, 2) blödning förknippad med störningar i könsområdet.

Orsaker till blödning som inte är könsorgan (extragenital)

 • Infektionssjukdomar (influensa, mässling, tyfoidfeber, sepsis);
 • Blodsjukdomar (hemorragisk vaskulit, hemofili, brist på vitamin K och C, etc.
 • Leversjukdom (skrump);
 • Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet (högt blodtryck, åderförkalkning, etc.);
 • Minskad sköldkörtelfunktion.
 1. Livmoderblödning till följd av störningar i könsorganet (könsorgan).
Könsliga orsaker till blödning kan eller inte kan relateras till graviditet..

Könsskäl orsakade av graviditet (tidiga stadier)

 1. Nedsatt graviditet (livmoder, ektopisk)
 2. Äggsjukdom (cystisk skridsko, korionepiteliom-malign tumör)
Könsskäl orsakade av graviditet (sena stadier, förlossning, halvperiod):
 • Anledningar till sen graviditet
  • Placenta previa
  • Livmoder ärr
  • För tidig abrupt placenta
  • Förstörelse av vävnad i livmoderhalsen
  • Andra obstetriska orsaker
 • Skäl för att föda
  • För tidig abrupt placenta
  • Placenta previa
  • Låg morkaka
  • Livmodersbrott
  • Vaginal- och vulvarskador
  • Försenad urladdning av den separerade efterfödelsen
  • Överträdelse av moderkakan
  • Brott mot infästningen av moderkakan
  • Mjuka födelseskador
 • Anledningar efter förlossningen
  • Minskad livmodern
  • Mjuka könsorganskador
  • Postpartum Retention
  • endometrit
  • Chorionepithelioma
  • Myom

Icke-gravida könsskäl

 1. Livmodercirculatorisk
 • Juvenil (under puberteten 12-18 år);
 • Fortplantning (under puberteten 18-45 år);
 • Menopause (menopause);
 1. tumörer
 • Livmoder
 • Äggstock
 1. Ovariellt brott, ovariellt cysturruptur
 2. Livmoderskador
 3. Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar

Dysfunktionell uterusblödning (DMC)

Blödning som inträffar under normal menstruation är en följd av avstötning av det funktionella lagret i endometriumet, som ett resultat av en minskning av nivån av kvinnliga könshormoner (östrogener, gestagener).

Normalt är mängden blodförlust 30-40 ml, den övre gränsen för normen är 80 ml. Med DMC förekommer kraftig blödning på mer än 100 ml, vilket kanske eller inte kan sammanfalla med tiden för menstruation..

Det finns blödningar som sammanfaller i tid med menstruation - menorragi, riklig och långvarig. Förutom blödningar som uppstår mellan menstruation - metrorragi, har de olika intensiteter och är oregelbundna.

Dysfunktionell blödning av livmodern är utbredd bland kvinnor, särskilt mellan 30 och 40 år. Den främsta orsaken till DMC är en kränkning av ägglossningsprocessen.

Oförmågan av ägglossningsprocessen orsakas av en funktionsfel i hormonsystemet hos en kvinna (en förändring i sekretionsnivån och rytmen för luteiniserande och follikelstimulerande hormon). Som ett resultat är det en ökning av livmoderns slemhinnor (endometrium) med otillräcklig utveckling av körtlar och blodkärl, blodansamling och stagnation inträffar, blodcirkulationen störs och permeabiliteten i blodkärlen förändras. Således skapas gynnsamma förhållanden för förekomst av blödning. Och med avslag på endometrium, avvisas det inte jämnt, vilket resulterar i förekomst av blödning av varierande svårighetsgrad och varaktighet.

Dessutom, under sådana hormonella störningar på livmodernivån, minskar trombocytfunktionen (huvudcellema i koagulationssystemet) och blodförtunnande processer ökar, vilket ytterligare ökar blödningen.

Faktorer som orsakar funktionsfel i hormonsystemet

Symtom på blödning i livmodern

Vanliga symtom:

 • Svaghet, yrsel
 • Blekhet i huden
 • Kanske illamående, kräkningar
 • svimning
 • Snabb och svag puls
 • Sänker blodtrycket
Lokala symtom:
 • Vaginal urladdning
 • Under menstruationen frigörs ett stort antal blodproppar. Blöts snabbt och rikligt med ett foder eller en tampong. Ofta bytning av packningen på natten (varannan timme).
 • En ökning av blödningens varaktighet (mer än 7-8 dagar). Normalt varar menstruationsblödningen 3-8 dagar.
 • Möjlig blödning efter samlag
 • Dysfunktionell uterinblödning är praktiskt taget smärtfri
 • Blödning sammanfaller ofta inte med menstruationsperioden
De viktigaste symtomen på livmodersblödning under puberteten: långvarig, fläckig från slidan (mer än 7-8 dagar); blödning, varvid intervallet är mindre än 21 dagar; blodförlust på mer än 100-120 ml per dag.

Livmoderblödning som uppträder efter en försening i menstruationen talar vanligtvis om deras funktionella karaktär.

Cyklisk, kraftig blödning förekommer oftare med myom, adenomyos och blodsjukdomar.

Första hjälpen för uterinblödning

Behöver jag ringa en ambulans?
Ja, du behöver det och så snart som möjligt! Speciellt om blödningen inträffar för första gången är kvinnan gravid och tillståndet förvärras snabbt. Uppskjut inte ambulanssamtalet, varje minut kan vara avgörande.

Livmoderblödning är en fruktansvärd signal om ett brott i en kvinnas kropp. Och följaktligen bör det reageras mycket allvarligt. Först av allt måste du ringa en ambulans eller konsultera en läkare. Endast en läkare kan bedöma situationen på ett tillräckligt sätt, eftersom det finns många skäl som kan orsaka blödning i livmodern och endast medicinsk erfarenhet tillåter en helhetssyn på problemet.

Följande rekommendationer är mer tillämpliga vid dysfunktionell uterinblödning..

genomgång:

kak.hepcinat-vp.ru

Från den här artikeln kommer du att lära dig: livmodersblödning, hur du kan stoppa det, när du kan försöka göra det hemma och när det är absolut omöjligt.

Artikelens författare: Alexander Burguta, barnläkare-gynekolog, högre medicinsk utbildning med examen i allmän medicin.

 • Vilka är funktionerna för att stoppa blödning av livmodern?
 • Tung menstruation
 • Störningar när man tar hormonella läkemedel
 • Livmoderblödning med en intrauterin enhet
 • Livmoderblödning på grund av inflammatoriska sjukdomar
 • Blodflöde på bakgrund av gynekologiska sjukdomar
 • Störningar efter abort
 • Obstetrisk eller postpartum blödning
 • När du behöver akut konsultera en läkare?

Karaktären av menstruationscykeln, regelbundenheten och mängden blodförlust har alltid varit indikatorer på ”kvinnors hälsa”. Nästan varje kvinna i sitt liv har stött på blödningen av livmodern som har uppstått av olika skäl.

I vissa fall kan sådana blödningar stoppas hemma, men ibland blir de enorma och livshotande. Det är omöjligt att stoppa kraftiga blödningar utan hjälp av en läkare, inklusive slutenvård och kirurgiska ingrepp.

Första hjälpen för livmodersblödning tillhandahålls av en barnläkare-gynekolog från födelsekliniken, som efter att ha bedömt situationen kan skicka kvinnan till gynekologisk sjukhus.

Vilka är funktionerna för att stoppa blödning av livmodern?

Livmodern är ett helt unikt organ, från vilket blödning är av en specifik karaktär. Spiralarterierna som levererar livmodern är nästan helt utan muskellagret och kan därför inte sammandras på egen hand. Istället för muskelskiktet klemmas artärens lumen av det tjocka muskelskiktet i livmodern. Därför, om livmodern är slav och aton av någon anledning, kan blödningen inte stoppas utan sammandragningar.

Den huvudsakliga blödningskällan i livmodern är dess inre slemhinna - endometrium. Detta lager, som avvisas varje menstruationscykel, efter graviditet och förlossning, avslöjar spiralartärerna och får dem att blöda. Patologin för själva endometriumet eller den hormonella bakgrunden som stöder det kan orsaka extremt kraftig blödning, vars stopp inte kan göra utan hormonella läkemedel.


Strukturen för det kvinnliga reproduktiva systemet. Klicka på foto för att förstora

En stor roll i förekomsten av livmodersblödning spelas av olika inflammatoriska processer i de kvinnliga könsorganen. Den inflammatoriska processen utlöser speciella mekanismer som minskar blodkoagulation och förhindrar livmoderkontraktilitet.

Nedan kommer vi att försöka lyfta fram flera block, i var och en som vi kommer att prata om en möjlig orsak till problemet och hur man kan stoppa en specifik typ av livmodersblödning.

Tung menstruation

I varje kvinnas liv händer en månad där menstruationsblödningen är mer rik och längre än vanligt. Anledningen till detta kan vara stress, hypotermi, förkylning, ta vissa mediciner, en kraftig förändring i tids- och temperaturzoner.

Inom medicin kallas riklig menstruation menometrorrhagia - den vanligaste varianten av blödningar i livmodern. Detta fenomen kännetecknas av en ökning av menstruationens varaktighet under sju dagar och en blodförlust på mer än 200 ml, men det senare kriteriet är ganska partiskt. Oftare använder gynekologer ett mer primitivt kriterium - antalet fulla kuddar per dag. Fem eller fler fulla kuddar som används per dag kan indikera menometrorragi.

Hur man stoppar tung menstruation?

Menometerorrhagia kan stoppas hemma, men sådana försök utan tillsyn av en läkare är extremt oönskade och bör inte vara mer än 5 dagar. Vi listar de viktigaste metoderna för att stoppa blödning från livmodern hemma:

Störningar när man tar hormonella läkemedel

Detta är också en ganska vanlig orsak till uterusblödning, eftersom moderna kvinnor använder detta eller det hormonella läkemedlet oftare. Anledningen till sådana dishormonella störningar kan vara stadiet att "vänja sig" läkemedlet, ett felaktigt utvalt läkemedel, dess felaktiga intag av patienten eller obehörigt tillbakadragande. Blödning av den här typen kan antingen vara riklig - med skarlagnsblod eller långvarig - brun och fläckig.

Vad man ska göra med "hormonell" blödning?

Den grundläggande principen för att stoppa sådan blödning är ett försök att ta en ”dubbel” dos av det vanliga läkemedlet i 2-3 dagar. Till exempel utvecklade en patient blödning medan han tog ett kombinerat oralt preventivmedel. Du kan försöka ta inte en, utan två tabletter från en förpackning med intervall på en timme eller två, det vill säga en vanlig och nästa numrertablett från en förpackning.

Om blodflödet inte har stoppat, ska den "dubbla" dosen omedelbart återföras till den vanliga och paketet med tabletter ska färdigställas på vanligt sätt - det vill säga upp till 21 eller 28 dagar. För att göra detta måste de saknade tabletterna tas från nästa förpackning. Vidare bör preventivmedlet avbrytas eller fortsättas enligt det vanliga schemat - det är viktigt att förstå att det är stor sannolikhet för upprepade menstruationsblödningar i det vanliga läget att ta preventivpiller. Sådana åtgärder är tillåtna i högst tre dagar, annars är det farligt att ta en ökad dos av hormoner.

Livmoderblödning med en intrauterin enhet

Det intrauterina systemet, eller preventivmedel, IUD eller IUD, kallat ”spiral” av patienter, är den näst populäraste preventivmetoden, som finns i livmoderhålet och förhindrar implantering av ett befruktat ägg.

Hur du kan hjälpa till med blödningar på bakgrund av IUD?

Den vanligaste biverkningen av ett sådant preventivmedel är mer riklig menstruation, detta fenomen återspeglas i de officiella instruktionerna för verktyget. Ibland överträffar emellertid denna biverkning acceptabla förväntningar..

Livmoderblödning på grund av inflammatoriska sjukdomar

Olika typer av inflammatoriska processer i det kvinnliga könsorganet - adnexit, salpingoophoritis, endometritis, cervicit - åtföljs ofta av olika slag och överflöd av blodflöde. De kan komplicera både den akuta processen och förvärringen av kronisk.

Sådan blödning kan vara rik eller fläckig, ofta åtföljd av smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, en obehaglig lukt av vaginal sekret och menstruationsblod, feber, inflammatoriska förändringar i det allmänna blodprovet.

Hur man stoppar blödningen mot bakgrund av den inflammatoriska processen?

 • Först av allt måste du kontakta en gynekolog, som kommer att genomföra en undersökning och fastställa faktum av den inflammatoriska processen.
 • I detta fall kommer den första linjen att vara exakt antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel som undertrycker grundorsaken till problemet. Läkaren kommer att ge råd om specifika läkemedel och behandlingen med hänsyn till patientens klinik, klagomål och sjukdomshistoria.
 • Med tanke på påverkan av inflammatoriska faktorer och antiinflammatoriska läkemedel själva på blodkoagulationssystemet, skulle det vara användbart att lägga till behandlingsregimen läkemedel som påverkar blodkoagulationssystemet - etamsylat och dess analoger, tranexam, aminokapronsyra.

 • Det är viktigt att förstå att det med purulenta processer (speciellt endometrit - inflammation i livmoderhålan) är nästan omöjligt att göra utan kirurgiska ingrepp. Sådana ingrepp är nödvändiga för att tömma de purulenta focierna och ta bort det inflammerade endometriumet, vilket förhindrar att livmodern tränger samman. Gynekologiska manipulationer utförs på ett sjukhus under generell anestesi och de tar relativt lite tid..
 • I återhämtningsstadiet har fysioterapeutiska förfaranden en god effekt - magnetoterapi, elektrofores, ultraljud.
 • Blodflöde på bakgrund av gynekologiska sjukdomar

  Detta avsnitt kommer att fokusera på icke-inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet. Dessa inkluderar patologiska tillstånd i livmoderhålan och endometrium: endometrial hyperplasi, endometriala polyper, intracavitära myomatösa noder, liksom andra tillstånd i livmodern och livmoderhalsen: livmoderfibros, endometrios, livmoderhalspolypper. Dessa sjukdomar kan manifestera sig som riklig menstruation och intermenstruell blödning från könsorganen.

  Variationer av livmoderfibroider

  Hur man stoppar denna variant av livmodersblödning?

  Störningar efter abort

  Detta avsnitt kommer att fokusera på abort i de tidiga stadierna upp till 12 veckor - både naturligt (missfall) och artificiellt (abort, vakuumsugning, medicinsk abort). Normalt, efter sådana aborter, är livmodersblödning närvarande - livmoderhålan frigörs från överväxt "gravid" endometrium, blodproppar och rester av fostervävnader. Vanligtvis liknar detta tillstånd den mest omfattande menstruationen i varaktighet och blodförlust. Om fläckning efter proceduren får en annan karaktär indikerar detta förekomsten av patologi under postabortionsperioden.

  Hur man stoppar livmodersblödning efter abort?

  Obstetrisk eller postpartum blödning

  Blödning av postpartum är en av de farligaste komplikationerna i medicinen. De mest livshotande är tidiga blödningar av postpartum - de utvecklas inom två timmar efter att ett barn föddes, mitt i en minskning av samverkan i livmodern eller morkrester i livmoderhålet. Läkare på modersjukhus kämpar med sådana problem.

  Efter utskrivning från sjukhuset i den klassiska versionen varar postpartumspotting - lochia - cirka 42 dagar, minskar varje dag. Om i detta skede något går fel, får lochierna en rik karaktär, en ljus skarlagen färg, koagler eller en obehaglig lukt i kompositionen. Sådana uterusblödningar efter födseln inträffar av två skäl: infektiösa komplikationer och försenad sammandragning av livmodern, som är nära sammankopplade och passerar in i varandra.

  Hur man stoppar blödning efter födseln?

  • Ett självständigt stopp hemma är möjligt med mild blödning, utan koagler, feber och obehaglig lukt. Annars är en läkarkonsultation och en speciell studie nödvändig..
  • Grunden för att stoppa blödningen är sammandragningen av livmodern, som efter en abort. Det är viktigt att veta att det är under postpartum-perioden som naturen själv räddar kvinnan - trots allt, när barnet appliceras på bröstet och sugningen, produceras själva oxytocinet, vilket minskar livmodern. Därför är frekvent applicering och amning på begäran nyckeln till den framgångsrika förloppet under postpartum perioden.
  • Enligt läkarens recept kan du använda uterotonik, örtpreparat, fysioterapi.
  • Med den ineffektiviteten i konservativ behandling, visas curettage av livmoderkaviteten att stimulera dess sammandragning och rena kaviteten.

  När du behöver akut konsultera en läkare?

  Som vi redan förstått kan du ibland försöka lösa problemet själv, men det finns ett antal fall när du snabbt måste få en tid hos en gynekolog:

  Blödning: norm och patologi

  Livmoderblödning är separationen av blod från livmodern. Men ett liknande fenomen observeras varje månad hos de allra flesta kvinnor i reproduktiv ålder.

  Hur skiljer jag patologisk blödning från menstruation? Helt enkelt - för ett antal tecken:

  • regelbundenhet - menstruation sker varje 21-30 dag, inte oftare;
  • överflöd - under menstruationen ökar det under de första tre dagarna och minskar sedan;
  • smärtsamma upplevelser - med menstruation finns det vanligtvis litet obehag eller brist på smärta;
  • varaktighet - menstruationen varar upp till sju dagar, blödningen varar vanligtvis längre.

  Blödning kan förekomma hos flickor som inte har gått in i puberteten.

  Orsaker till blödning

  Patologisk blödning kan förekomma i alla åldrar. Hos flickor och mycket unga flickor kräver det vanligtvis inte allvarlig behandling. Med klimakteriet är blodutsöndring från könsorganen ett mycket oroande tecken.

  När det dyker upp måste en kvinna snarast besöka en läkare för att ta reda på orsakerna till blödning. Först efter det är det möjligt att stoppa blödningen.

  Patologisk separering av blod från organet orsakar:

  • funktionella brister i hypothalamus-hypofysen-äggstockskomplexet;
  • endometrial hyperplasi (proliferation). Utvecklingen av patologin åtföljs av kraftig förlängd blödning, eftersom med endometrial hyperplasi avvisas livmodslemhinnan;
  • sjukdomar i bilagorna och livmodern, inklusive neoplasmer. Intensiva blödningar med livmodermyom är en av de vanligaste kvinnliga sjukdomarna;
  • somatiska patologier (leversjukdom);
  • dålig blodkoagulation. I detta fall kombineras livmodersblödning med andra blödningar (från näsan, tandköttet, snitt);
  • störningar i aktiviteten i sköldkörteln;
  • komplicerad graviditet och svår födelse;
  • anemi
  • användning av orala och intrauterina preventivmedel, blodförtunnare;
  • okontrollerad hypertoni.

  Första hjälpen åtgärder

  När symptom på livmodersblödning upptäcks krävs akut vård. Särskilt relevant är responsens hastighet om blödningen har öppnats hos en gravid kvinna.

  Första hjälpen för uterinblödning innebär, om inte stopp, då åtminstone bromsa blödningen. Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att ta reda på orsaken till dess förekomst utan att undersöka en erfaren specialist, därför är det nödvändigt att agera utan att förvärra situationen:

  1. Lägg patienten, ge henne lugn. Det rekommenderas att lyfta ben - detta ger blodtillförsel till vitala organ och förhindrar medvetenhetsförlust.
  2. Sätt på den nedre buken på den drabbade bubblan eller en plastflaska med is (kallt vatten). Efter en kvarts timme rekommenderas en fem minuters paus..
  3. Ge patienten en riklig drink - för att fylla på den förlorade vätskan. Te, buljong av vild ros, vanligt vatten.
  4. Ta ett hemostatiskt medel (Dicinon).

  Men vad du absolut inte kan göra är:

  • värma magen;
  • ta ett varmt bad;
  • dricka mediciner som orsakar livmodersammandragningar;
  • sköljning.

  Självmedicinering bör behandlas med försiktighet - alla har biverkningar. Efter ankomsten av det medicinska teamet utförs vanligtvis terapin på ett sjukhus.

  Blödning vid lågt tryck uppstår på grund av dålig ton i musklerna i livmodern. Vanligtvis observeras ett liknande fenomen efter förlossningen..

  Drogbehandling

  Hemostatiska läkemedel för blödning från livmodern används tillsammans med hormonella läkemedel - beroende på blödningens egenskaper.

  Vanligtvis föreskriver läkare:

  • Dicinone;
  • Aminokapronsyra;
  • Tranexam;
  • Kalciumklorid;
  • etamsylat;
  • fibrinogen;
  • Vikasol;
  • Contracal;
  • Oxytocin.

  För blödning med blodproppar används samma läkemedel, endast intravenöst. Som sådan börjar de agera mycket tidigare..

  Växtbaserade recept

  Hemostatiska örter för uterinblödning bör inte användas utan kontroll. Det dagliga intaget bör begränsas till tre matskedar.

  Kombinationen av läkemedelsbehandlingar med behandling med folkläkemedel hjälper till att uppnå önskat resultat snabbare. Men mottagningen av växtbaserade infusioner och avkok måste rapporteras till den behandlande läkaren.

  Läkare rekommenderar vanligtvis att förbereda avkok och infusioner av nässlor, njure, vattenpeppar, herde påse.

  Highlander

  Bladknoppen innehåller:

  • syror (ättiksyra och äppel);
  • vitaminer K och C;
  • tannin (fenolförening med tanninegenskaper);
  • eteriska oljor.

  En uppsättning komponenter gör att du kan stärka väggarna i blodkärlen, öka blodets viskositet, minska trycket.

  För att förbereda buljongen hälls tre teskedar av njurklättraren med ett glas kokande vatten och hålls i ungefär en timme. Läkemedlet drickas tre gånger om dagen på tom mage i en matsked.

  Highlander-baserade produkter bör undvikas:

  • när du bär ett barn;
  • med njurpatologier;
  • med sjukdomar i urinsystemet;
  • med trombos och hjärt-kärlsjukdomar.

  Vattenpeppar

  Växten har gynnsamma effekter på reproduktionsorganen på grund av komponenterna i dess sammansättning:

  • organiska syror;
  • tannin;
  • vitamin K;
  • hjärtglykosider (rutin, polygoperin);
  • eteriska oljor.

  Tinktur av vattenpeppar under livmodersblödning bidrar till bättre blodkoagulation, tonar blodkärlen, stabiliserar aktiviteten hos glatta muskler i organet. Den största effekten av användning av tinkturer observeras med blödning efter förlossningen.

  Att förbereda tinkturen med vattenpeppar är enkelt: växten krossas, en matsked gräs hälls i ett glas kokande vatten. Efter att ha insisterat dricker de det före måltiderna tre gånger om dagen i en matsked. Vattenpeppar är kontraindicerat hos flickor under 12 år och gravida kvinnor.

  Rekommenderas inte för användning om:

  • ischemi;
  • hypertoni
  • tromboflebit;
  • njursjukdom;
  • hjärnpatologier;
  • individuell intolerans.

  Vattenpeppar flytande extrakt finns på apoteket. Det är sant att det innehåller en stor mängd alkohol. För de som alkohol är kontraindicerat är hydropiperintabletter lämpliga.

  Shepherd's bag

  Med livmoderblödning används växten ganska mycket. Shepherds väska innehåller:

  • alkaloider;
  • organiska syror;
  • glykosider;
  • kolin;
  • C-vitamin;
  • tannin;
  • riboflavin.

  Gräs stimulerar utsöndring av fibrin, vilket förbättrar blodkoagulation, orsakar livmodersammandragningar. Användningen av växten är kontraindicerad vid graviditet och hemorrojder.

  Nässla

  Nässlor med livmodersblödning är också tillämplig i traditionell medicin. Dess förmåga att stoppa blod bestäms av innehållet i:

  • organiska syror;
  • vitaminer K, C, A, B;
  • flyktig;
  • eskulin;
  • glykosider;
  • tannin.

  Ett dagligt intag på tre gånger om 20-35 droppar nässlingsextrakt hjälper till att normalisera menstruationscykeln.

  För att förbereda en nässlingsbuljong för att stoppa blödningen, placera en matsked av växten i ett glas kokande vatten och koka i 10 minuter. När du har filtrerat, ta två matskedar upp till fem gånger om dagen.

  Nässlor är kontraindicerat i ett antal patologier:

  • hypertoni
  • ateroskleros;
  • njursjukdom;
  • tromboflebit.

  symtom

  För att kunna diagnostisera en patologi i tid måste du definitivt känna till de viktigaste symtomen på livmodersblödning:

  • Menstruationscykeln är mer än 8 dagar;
  • För tung menstruation, där du måste byta 4-5 dynor per dag;
  • Utsläpp av blodproppar;
  • Svaghet, yrsel, lågt blodtryck;
  • Illamående, kräkningar.

  Det första man ska göra när man upptäcker livmodersblödning hos en flicka, särskilt när en kvinna är i graviditetstillstånd, är att ringa ambulans så snart som möjligt eller ta sig själv till sjukhuset. Du får inte lägga en varm värmdyna på magen (eventuell värme kommer att utvidga kärlen, vilket kommer att leda till ännu svårare blödning), ta ett bad.

  Blodstopp hemma

  • Under 10-15 minuter trycker du på en värmedyna med isvatten till nedre del av buken och avbryter i 5 minuter innan varje tillvägagångssätt. Den maximala procedurtiden är en eller två timmar.
  • Patienten behöver dricka mycket vätska (söt te, te med roskål, vatten med socker).
  • Det är också nödvändigt att observera säng vila, lägga något under dina fötter, så att blodet rusar till vitala organ.

  Det första akuthjälpen för blödning bör tillhandahållas innan ambulansen anländer, de anlända specialisterna hjälper kvinnan med införandet av läkemedel, i en dos beräknat efter vikt.

  Om du bestämmer dig för att behandla livmodersblödning hemma, bör du konsultera en specialist för att avgöra vilka örter eller läkemedel som är bättre att använda, såväl som behandlingstiden och doseringen.

  Ibland används orala preventivmedel som Regulon, Janine för att stoppa blödningen hemma. Läkaren kan förskriva upp till 4-5 tabletter åt gången, dagligen sänka antalet tabletter med en, tills antalet tabletter är begränsat till en bit per dag. Denna dosering bör vanligtvis bibehållas i cirka 21 dagar..

  Folkrättsmedel

  För behandling av livmodersblödning med folkläkemedel, liksom många gynekologiska sjukdomar, rekommenderas det att använda en bor livmodern. Men kvinnor som tar orala preventivmedel, har gastrit, minskad blodkoagulation eller gravida kvinnor, är det bättre att vägra att ta denna ört, eftersom det i dessa fall kommer att bidra till ökad blödning från livmodern.

  Med livmodersblödning hos vuxna kan du också ta en nässlingsbuljong (upp till fem gånger om dagen i två matskedar), vattenpeppar och rödgubbe.

  Sådana folkrättsmedel för uterinblödning som gurkainfusion (en komponent som väger 50-100 gram hälls med en halv liter vatten), skog Angelica (förtvättade och torkade örtteppar hälls med kokande vatten), blå cyanos (6 gram plockning bör fyllas med ett glas vatten) kan också hjälpa. koka sedan i ett vattenbad i cirka 30 minuter) och galangal (häll två teskedar torkade galangalrotar med kokande vatten och koka i 20-25 minuter).

  Med gynekologiska sjukdomar

  endometrios

  De vanligaste gynekologiska sjukdomarna inkluderar endometrios, kännetecknad av spridning av det inre skiktet i livmodern utanför slemhinnan. Med endometrios kan proliferation observeras i olika delar av livmodern. Ett av de viktigaste symtomen på detta är inte bara svår blödning, utan också huvudvärk, sömnlöshet och smärta under samlag.

  För att bekämpa blödning av livmoder föreskrivs vanligtvis dessa läkemedel: Vikasol, Tranexam, Alfit-8, Diferelin och Dicinon, som är hemostatiska. För att stärka väggarna ta folsyra och vitaminer B och C.

  Injektioner och piller Vikasol

  Vad gäller folkrättsmedel, med endometrios, används juice från grönsaksblad och en herdsväska som har en hemostatisk och antiinflammatorisk effekt. Viburnum bark röd, krossad och hälld med kokande vatten har också en god effekt på kroppen..

  Innan du köper medel på ett apotek eller lagar mat på egen hand, kontakta din läkare, självmedicinering kanske inte ger några resultat eller förvärrar situationen.

  myom

  Till en början, med myom, frigörs en större mängd blod under menstruationen. Om du märker att din menstruation har blivit mer omfattande och varar längre än sju dagar, och även stora mörka blodproppar kommer ut med blod, observeras tecken på anemi (som svaghet, låg hemoglobinnivå), bör du rådfråga en läkare, eftersom detta kan vara ett myom.

  Om en kvinna har fibroider, är två behandlingsalternativ möjliga: hormonella och icke-hormonella läkemedel eller avlägsnande av fibroider genom curettage av livmodern (för kvinnor under 45 år). Det första behandlingsalternativet rekommenderas främst för flickor som inte har uppnått puberteten, behandlingsförloppet bör inte överstiga tre månader.

  Endometrial hyperplasi

  Mot bakgrund av hormonella störningar kan kvinnor utveckla endometrial uterus hyperplasi. De flesta av sjukdomen drabbar kvinnor under klimakteriet och klimakteriet, liksom de som lider av diabetes och fetma..

  Med endometrial hyperplasi finns det möjlighet till dess degeneration till en cancerös tumör. I mer än 60% av fallen åtföljs sjukdomen av mycket stark livmodningsblödning. Behandling är möjlig genom curettage, exponering för det drabbade området med låga temperaturer, cauterisering av lasern eller avlägsnande av livmodern.

  Ytterligare hjälp för behandling av livmodersblödning kan tillhandahållas av sådana folkrättsmedel som nässlor, örtuppsamling från en herde påse, knösväv, cinquefoil, serpentin och calamus och douching infusion celandine två gånger i månaden.

  Klimax

  Med klimakteriet är det svårt att upptäcka överträdelser av blodutflödet. Blödning mellan menstruation och symtom på anemi hjälper till att känna igen förekomsten av livmodersblödning under klimakteriet.

  Som i andra fall, med kraftiga blödningar hos en flicka, måste du rådfråga en läkare. När en blödande polyp upptäcks kommer den att tas bort genom endoskopisk kirurgi. För behandling kan läkaren också hänvisa till hormonbehandling.

  Livmoderblödning: norm och patologi

  Livmoderblödning observeras varje månad hos friska kvinnor i reproduktiv ålder. Tänk på tecken på skillnaden mellan menstruation och patologisk blödning:

  1. regelbundenhet - menstruation inträffar en gång var 21-30 dag, inte oftare;
  2. djuphet - under menstruationen ökar frisläppandet av blod från livmodern under de första tre dagarna och minskar sedan;
  3. smärtsamma upplevelser - med menstruation finns det som regel litet obehag eller brist på smärta;
  4. varaktighet - menstruationen varar upp till 7 dagar, och patologisk blödning varar vanligtvis längre.

  Blödning kan också förekomma hos flickor som ännu inte har gått in i puberteten..

  Blödningar: orsaker till utveckling

  Patologiskt utsläpp av blod från livmodern kan förekomma i alla åldrar. Vanligtvis hos flickor och unga flickor kräver detta tillstånd inte allvarlig behandling. Men med klimakteriet är blodflödet från en kvinnas könsorgan ett oroande tecken. Behöver akut samråd med en gynekolog!

  Patologisk riklig och måttlig blödning i livmodern orsakar:

  1. funktionella brister i det fysiologiska komplexet hos hypothalamus-hypofysen-äggstockarna;
  2. endometrial hyperplasi (proliferation) (åtföljd av långvarig kraftig blödning), för med endometrial hyperplasi förkastas livmoderslimhinnan;
  3. sjukdomar i livmodern och dess bilagor, inklusive neoplasmer (intensivt blödning med livmodermyom);
  4. somatiska patologier (leversjukdom);
  5. koagulering med låg blod (här brukar blödning av livmodern kombineras med blödningar från näsan, tandköttet, snitt);
  6. störningar i aktiviteten i sköldkörteln;
  7. komplicerad graviditet och svår födelse;
  8. anemi
  9. användningen av preventivmedel - oral och intrauterin, läkemedel som tunnar blodet;
  10. okontrollerad, obehandlad hypertoni.

  Första hjälpen: hur man stoppar blödning från livmodern hemma

  Om tecken och symtom på livmodersblödning upptäcks, ring snabbt en akut ambulans. Speciellt om blödningen har öppnat hos en gravid kvinna.

  Externa tecken: hur det ser ut

  Kvinnan ser mycket blek, försvagad, hon har en svag puls, lågt blodtryck.

  Subjektiva symtom: klagar över, rapporter

  Kvinnan upplever (rapporterar) svår svaghet, besvimning.

  Vad du behöver och kan göra

  Första hjälpen för livmodersblödning hemma är, om du inte helt stoppar blodet, så åtminstone bromsa förlusten. Det är nödvändigt att ringa en gynekolog eller ambulansmedicin, eller leverera henne till första hjälpen, gynekologisk avdelning (kirurgiskt) på sjukhuset på bostadsorten (eller platsen).

  Ta reda på orsaken till att det finns blod utan en specialundersökning kanske inte fungerar.

  1. Lägg patienten, ge henne lugn. Att lyfta ben rekommenderas för bättre blodtillförsel till vitala organ, vilket förhindrar förlust av medvetande.
  2. Lägg en isbubbla (en plastflaska med fryst eller kallt vatten) på en kvinnas nedre del av buken. Ta en fem minuters paus efter 15 minuter.
  3. Ge patienten en riklig varm dryck - för att fylla på vätskan: svart te, rosmariljong, vanligt vatten.
  4. Ge ett hemostatiskt medel (Dicinon).

  Vad kan inte göras

  1. värma magen;
  2. ta ett varmt bad;
  3. dricka mediciner som orsakar livmodersammandragningar;
  4. sköljning.

  Var försiktig med självmedicinering på grund av biverkningar. När ambulansbesättningen anländer utförs vanligtvis ytterligare terapi på ett sjukhus.

  Efter födseln orsakas ofta blödning från livmodern vid lågt tryck av dålig livmuskulatur.

  Medicinsk vård

  Vid uterusblödning används hemostatiska läkemedel tillsammans med hormonella medel.

  Vanligtvis förskrivs sådana läkemedel i form av intramuskulära injektioner eller intravenösa infusioner i saltlösning (sätta "systemet"):

  1. Aminokapronsyra;
  2. Vikasol;
  3. Dicinone;
  4. Kalciumklorid;
  5. Contracal;
  6. Oxytocin;
  7. Tranexam;
  8. fibrinogen;
  9. etamsylat.

  Vid kraftiga blödningar från livmodern med blodproppar används samma läkemedel intravenöst. Så de agerar snabbare.

  Folkhjälpmedel hemma

  Med okomplicerad och icke-farlig blödning i livmodern, med tillstånd från en gynekolog, används vissa folkmeddelanden hemma.

  Hemhjälpmedel i form av medicinalväxter och örter är oacceptabla för okontrollerad användning. Det dagliga intaget är begränsat till tre matskedar.

  Kombinationen av officiella läkemedelsmetoder för behandling och behandling med traditionell medicin hjälper till att uppnå snabbare stopp av blodflödet och förhindra återfall av sjukdomen.

  Läkare rekommenderar att man förbereder infusioner och avkok av vattenpeppar, nässlor, herdsväska och njure.

  Highlander

  1. syror (ättiksyra och äppel);
  2. vitaminer K och C;
  3. tannin (fenolförening med tanninegenskaper);
  4. eteriska oljor.

  Gräset låter dig stärka väggarna i blodkärlen, minska trycket och öka blodets viskositet.

  För att förbereda infusionen, ta 3 teskedar av njurbergsbestigaren, häll 1 kopp kokande vatten och insistera 2 timmar och linda in den. Applicera infusionen inuti tre gånger om dagen, 1 matsked på tom mage.

  Kontraindikationer: kan inte användas

  1. när du bär ett barn;
  2. med njurpatologier;
  3. med sjukdomar i urinsystemet;
  4. med trombos och hjärt-kärlsjukdomar.

  Vattenpeppar

  Denna växt har en gynnsam effekt på en kvinnas reproduktionsorgan tack vare dess komponenter:

  1. organiska syror;
  2. tannin;
  3. vitamin K;
  4. hjärtglykosider (rutin, polygoperin);
  5. eteriska oljor.

  Med uterusblödning förbättrar tinktur av vattenpeppar blodkoagulation, tonar livmoderkärlen, stabiliserar arbetet i dess mjuka muskler. Tinktur är mycket effektiv för blödning efter förlossningen..

  Recept: råvaror krossas, en matsked gräs hälls med 1 glas kokande vatten. 2 timmar insistera, linda in ett kärl, filtrera. Ta en tinktur med vattenpeppar före måltiderna, 1 matsked tre gånger om dagen.

  Kom ihåg: vattenpeppar är kontraindicerat hos flickor under 12 år och gravida kvinnor.

  Kontraindikationer: kan inte användas med

  1. ischemi;
  2. hypertoni
  3. tromboflebit;
  4. njursjukdom;
  5. hjärnpatologier;
  6. individuell intolerans.

  Färdigt flytande extrakt av vattenpeppar kan köpas på apoteket. Det är sant att för dem som är kontraindicerade i etylalkohol finns det ett alternativt botemedel: Hydropiperintabletter.

  Shepherd's bag

  Beredningar gjorda på basis av medicinska örter - en herdepåse - används för livmodersblödning ganska mycket. Denna helande växt innehåller:

  1. alkaloider;
  2. organiska syror;
  3. glykosider;
  4. kolin;
  5. C-vitamin;
  6. tannin;
  7. riboflavin.

  Komponenterna i herdeväskan stimulerar utsöndring av fibrin (detta förbättrar blodkoagulationen och orsakar livmodersammandragningar).

  Kontraindikationer:

  Nässla

  I traditionell medicin används näcklas medicinska egenskaper med blödning i livmodern samt hos folk. Nålens egenskaper hjälper till att stoppa blodet, eftersom det innehåller ett antal av:

  1. organiska syror;
  2. vitaminer K, C, A, B;
  3. flyktig;
  4. eskulin;
  5. glykosider;
  6. tannin.

  Du kan köpa ett färdigt nässlingsextrakt på ett apotek och ta det dagligen tre gånger om dagen i 20-35 droppar i en matsked vatten. Detta kommer att normalisera menstruationscykeln.

  Gör följande för att förbereda en nässlingsbuljong: 1 matsked av råmaterialet hälls med ett glas kokande vatten och låt sjuda under låg värme i flera minuter. Därefter, kyla, filtrera. Ta två matskedar inuti tre till fem gånger om dagen före måltiderna..

  Nässlor är kontraindicerat i:

  1. hypertoni
  2. ateroskleros;
  3. njursjukdom
  4. tromboflebit.

  Populära folkrecept

  Jag ger som exempel en lista med folkrecepter som tidigare läkare lugnade eller slutade blöda.

  1. Skala med sex apelsiner. Lägg skalet i en kastrull med en och en halv liter vatten. Sätt sedan eld och koka tills hela volymen kokar till en halv liter. Ta en fjärdedel av glaset tre gånger om dagen..
  2. En matsked rödgylla försvinner långsamt över elden i ett glas vatten i cirka tio minuter. Drick ett avkok av en tredjedel av ett glas tre gånger om dagen före måltiderna.
  3. Ta en tesked hästsvans, häll ett glas kokande vatten i en burk, insister 2 timmar och linda in den. Filtrera och ta in 1 matsked tre gånger om dagen.
  4. Torra druvor lämnar i pulver. Ta oralt 4 gånger om dagen i 1 matsked pulver.
  5. Tre matskedar klöver häll ett glas kokande vatten och insistera 2 timmar, lindade. Drick som te.
  6. 2 matskedar hallonbladen hälls med ett glas kokande vatten, 2 timmar insisteras, lindas. Ta ett halvt glas fyra gånger om dagen.
  7. Ta 1 matsked av johannesört och häll 1 kopp kokande vatten, linda, insistera 2 timmar. Ta oralt 3 gånger om dagen i en tredjedel av ett glas.

  Hemma kan du stoppa blödning från livmodern är inte farligt som en del av menstruationen. Men att stoppa kraftiga blödningar är specialisternas uppgift.

  Innan du väljer något botemedel för att stoppa eller minska blödningen, kontakta en gynekolog!

  Relaterade videoklipp

  Hur man stoppar livmodersblödning: 100% metod

  På videokanalen Violet Ibell.

  I den här videon delar jag en värdefull upplevelse. Jag har använt den här metoden för att stoppa blödning och förebygga kvinnor i 6 år!

  Livmodersblödning med myom - hur man slutar?

  Maria Milani - Women's Health Academy - www.acwomen.ru.

  Livmoderfibroider åtföljs ofta av riklig månatlig eller blodig urladdning i mitten av cykeln, vilket ofta orsakas inte av själva myomen, utan av samtidig intern och extern endometrios eller adenomyos.

  Sådana tillstånd kan skada en kvinna - förlorar en stor mängd blod, kroppen upplever syre svält, anemi utvecklas. Men de farligaste blödningarna i livmodern i närvaro av fibroider - varje kvinna bör veta hur man ska stoppa det och förhindra utvecklingen av hemorragisk chock.

  1. Hur manifesteras livmodersblödning?
  2. Varför blöder längre och svårare att sluta med myom?
  3. Vad man ska göra med blödning i livmodern?
  4. Förebyggande av livmodersblödning.

  Du kan lära dig mer om hur du kan besegra sjukdomen på egen hand och undvika borttagning av fibroider, i boken "Livmoderfibroider. Hur man blir frisk ”, som innehåller effektiva metoder för att främja kvinnors hälsa.

  Du kan få boken gratis på webbplatsen www.acwomen.ru i avsnittet Gratis - http://acwomen.ru/kniga/.

  Jag rekommenderar också att du tittar på avsnittet ”schema” och tar reda på de kommande utbildningarna för Women's Health Academy.

  Med dig, Maria Milani och Women's Health Academy.

  • +7 985 772 88 09
  • +7 911 139 16 24 (vibe)
  • +375 29 662 25 09
  • Kontakt e-post: [e-post skyddad]
  • Den officiella webbplatsen för Women's Health Academy är www.acwomen.ru.

  Dysfunktionell blödning i livmodern: symtom, tecken och behandlingsmetoder

  Oksana Bozhenova (vashezdorove).

  Livmoderblödning: orsaker, hur man slutar, behandling

  På videokanalen MedPort.ru (http://med-port.ru/).

  Livmoderblödning: orsaker, hur man avslutar behandlingen. Vår expert är professor Ter-Hovakimyan Armen Eduardovich. Sändningen "Doktor I" från 16 maj 2017. TVC-kanal.

  Hälsoproblem: blödning i livmodern

  På videokanalen "Live Healthy!".

  Premenapaus uterinblödning

  På HealthCare-videokanalen.

  Den läkande attityden hos G. N. Sytin: Stoppa livmodersblödning plus Reiki

  Irina Bannykh i den här videon berättar.

  Sytins humör testades ständigt på olika tekniska apparater. Med hjälp av sensorer togs olika indikationer på kroppens reaktioner under taleksponering.

  “Metoden enligt G.N. Sytin kontrollerades mer än en gång av USSR Ministry of Health, Institute of Biophysics of the Academy of Medical Sciences och Scientific Research Institute of Forensic Psychiatry. V.P. Serbiska. Slutsatserna från de auktoritativa uppdragen är otvetydiga: metoden erkänns som sund och effektiv. Men dess tillämpning begränsades av konservatismen av vissa representanter för vår officiella medicin ”(V. I. Vyunitsky, doktorsexamen i filosofi).

  Metoden för ESREM, som framgångsrikt används inom hälso- och sjukvård, inom sport, i kosmonaututbildningscentret, syftar till att hantera alla kroppssystem, det tros att det gör det möjligt att återställa hälsan även med "obotliga" sjukdomar.

  "Sytins humör" är noggrant utvalda, verifierade texter, var och en från sitt eget "problem", vars regelbundna upprepning, genom att penetrera det undermedvetna, utför ett visst arbete för att förbättra kroppen.

  Hur man stoppar menstruationen: blödning med menstruation, om de redan har börjat

  På videokanalen "Familj".

  Om du undrar hur du ska stoppa din period bör du titta på den här videon och ta reda på hur du kan stoppa blödningen under din period..

  Det finns piller som stoppar den här verksamheten och man tror att de hjälper om de redan har börjat. I vilket fall som helst är det bara en gynekolog som kan hjälpa och förskriva ett läkemedel, ett läkemedel eller ett förfarande och ger råd om hur man kan stoppa dem hemma hemma under en dag om de är rikliga och kan det göras om de tar lång tid.

  Vissa flickor säger att det hjälper till att använda medicinen dicinon, vikasol, som stoppar blödningen, om det snabbt reduceras med koaguleringar och smärta kan elimineras även vid klimakteriet eller under en dag, när de går länge. Det finns gott om perioder med blodproppar, eftersom blodet häller från en hink. Hur är dina perioder.

  Stark folkmedicin och folkmedicin rekommenderar att man stannar på olika sätt, inklusive nässlor hjälper under ett par dagar och snabbt i en timme. Om de är långa och inte tar slut kan de förskrivas transex, men du behöver bara ta reda på allt från läkaren och inte i skolan eller från en vän. Någon råder att göra allt med en citron, medan andra behandlar med analgin, tar vattenpeppar, etamzilat, ger en injektion första dagen eller 2 veckor, när det går, såväl som den sista dagen, tar preventivmedel och lära sig hur man tar vikasol efter menstruationen för att ta kludd.

  Problemet händer med myom, 9 dagar i rad, när de är läkt med dicinon under lång eller långvarig duphaston. Ascorutin hjälper också i flera timmar, men alla metoder ger ingen garanti om läkaren inte gör en undersökning. Det finns citronfärgade utsläpp hos kvinnor. Vad som händer i kroppen under menstruationen.

  Hemostatiska läkemedel under tunga perioder

  Videokanal "Fånga svaret!".

  Innan du tar något måste du alltid konsultera en läkare. Eftersom utflödet som en kvinna tar för menstruation kan faktiskt vara livmodersblödning.

  Ett hemostatiskt medel föreskrivs för att undvika utveckling av anemi, om den dagliga blodförlusten överstiger 80 ml. Detta betyder helt klart att en packning med hög grad och absorptionsförmåga ändras varannan timme.

  Livmoderblödning, kännetecknad av ljusröd urladdning och intensivt utflöde, kräver läkarvård.

  Vilka hemostatiska medel kan användas:

  1. Etamsylat eller dikinon;
  2. "Vikasol" är en piller och en injektion. När det administreras intramuskulärt är det mer effektivt men ganska smärtsamt. Detta är ett gammalt läkemedel och det har nyare analoger.
  3. "Tranexam" - det är mycket effektivt, hjälper snabbt.

  Läkaren kan också förskriva icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel om blödningen åtföljs av smärta, såväl som oxytocin och kalciumklorid intravenöst.

  Om blödning inträffar hos en tjej med en ostadig cykel, kan läkaren förskriva orala preventivmedel.

  Från örter stoppas blödningen effektivt - nässlor, rödgulle, extrakt med peppar, pepparmynta och herde påse. De bör emellertid också tas under övervakning av en specialist..

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Ökat tryck och klimakteriet

  Under klimakteriet inträffar förändringar som kan påverka hjärt-kärlsystemets tillstånd. Under denna period bör en kvinna vara särskilt försiktig med uppkomsten av huvudvärk, hjärtklappning och ökat blodtryck....

  Sätt att försena din period med flera dagar: piller och folkrättsmedel

  Det finns tillfällen när förekomsten av blodig urladdning är olämplig: en sportevenemang, en oplanerad operation, en planerad semester eller någon annan allvarlig situation....

  Månadsvis efter förlossning - oregelbunden cykel, försening, funktioner

  En av de viktigaste frågorna som kvinnor ställer om deras hälsotillstånd efter graviditet och förlossning är etablering av menstruationscykeln, eftersom menstruationen nästan är den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa....