Menopaus hos kvinnor: början, symptom och behandling

Blödning

Menopaus ensam är inte en sjukdom. Detta är den naturliga perioden för utrotning av en kvinnas reproduktions-sexuella krafter, förknippad med en genetiskt bestämd och åldersrelaterad hormonell förändring i kroppen.

Trots regelbundet, oundviklighet och normalitet av detta fenomen kan dess ankomst åtföljas av smärtsamma symtom för en kvinna (menopausalt syndrom) av fysisk och psykomotional karaktär, vilket gör att vi kan betrakta dem som manifestationer av en sjukdom orsakad av interna transformationer.

Det bör noteras att de negativa tecknen på början av klimakteriet skiljer sig i frekvens och gradvis försvinner, medan hormonell transformation fortsätter under hela processen.

Vid vilken ålder förekommer menopaus hos kvinnor?

Menopaus hos kvinnor: symptom, ålder, behandling - beror på olika provocerande faktorer. Eftersom det utvecklas under lång tid är det möjligt att skilja huvudfaserna genom vilken varje kvinna passerar, beroende på ålder:


 1. 1) Premenopause. Traditionellt inträffar detta stadium av hormonella förändringar efter att ha gått 45 år. Vid denna punkt börjar äggstockarnas aktivitet att försvagas något, menstruationsfrekvensen minskar med en minskning av blodförlustvolymen. Även om en kvinnas fertilitet är i nedgång kan hon fortfarande bli gravid och fostra ett barn.
 2. 2) Klimakteriet. Denna fas tar vanligtvis ett tidsintervall på 50 till 55 år. Testikelfunktionen är så reducerad att menstruationen slutar helt. Menopaus förstås vanligtvis som ettårsperiod efter den sista menstruationen eller själva den slutliga menstruationen.
 3. 3) Postmenopause. Perioden med detta namn börjar med slutet av menstruationen och fortsätter till kvinnans död. Ibland kallas denna fas för klimakteriet..

Funktioner i menopausens gång

Förändringar i klimakteriet påverkar många kroppsområden: immuniteten minskar, därför ökar hotet om att få smittsamma och autoimmuna sjukdomar. Intensiv åldrande börjar.

Betydande transformationer påverkar reproduktionssystemet, ägglossningen upphör och äggmognad, folliklarna utvecklas inte längre, den inre sekretionen reduceras. Äggstockarna börjar minska på grund av ersättningen av folliklarna med bindväv.

Omorganisation av den hormonella bakgrunden leder till en minskning av koncentrationen av östrogener och deras ersättning med gonadotropa hormoner. De östrogena elementen själva genomgår kvalitativa förändringar, i vilka östron ökar dess innehållsnivå och östradiol minskar. Eftersom produktionen av dessa hormoner direkt påverkar tillståndet i bröstkörtlarna, livmodern, urinblåsan, vagina, hjärnceller, hud, artärer, ben, muskler i bäckenbotten, slemhinnor och andra delar av kroppen, med klimakteriet förändras de främst.

Förändringar manifesteras av dystrofisk förstörelse av huden, urogenitala och vegetativa-neurotiska störningar, en ökad risk för sjukdomar som osteoporos, vaskulär ischemi, åderförkalkning och vissa psykiska plågor.

Orsaker till klimakteriet hos kvinnor

Climax läggs i programmet för utveckling av den kvinnliga kroppen av naturen, det orsakar en avmattning av produktionen av könshormoner. Men det finns faktorer som kan påskynda början av klimakteriet eller försena det något.

Tänk på orsakerna till tidig menopaus, i vilken menstruationen försvinner innan kvinnan fyller 45 år. Närvaron av följande punkter i patientens historia kan leda till detta resultat:


 • svår eller långvarig stress;
 • tungt fysiskt arbete;
 • gynekologiska operationer;
 • infektionssjukdomar observerade vid puberteten;
 • avlägsnande av äggstockarna;
 • utmattning;
 • exponering för kemoterapi eller strålning från det reproduktiva systemet;
 • genetisk predisposition och ärftlighet;
 • allvarliga eller kroniska sjukdomar såsom diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, kardiovaskulära, onkologiska och hormonella obalanser;
 • nervstörningar, psykiska störningar, emotionell instabilitet.
Att följa reglerna för en hälsosam livsstil, upprätthålla sexuell aktivitet, ett normaliserat arbetsschema med snabb och tillräcklig vila med en mild manifestation av ovanstående faktorer bidrar till den sena början av klimakteriet.

Symtom på klimakteriet hos kvinnor: de första tecknen

Villkoren för början av klimakteriet kan variera beroende på ålder, kroppens individuella egenskaper och eventuell förekomst av samtidiga sjukdomar.

På många sätt beror symptomen på utvecklingsfasen i klimakteriet. Tecken på början av klimakteriet kan fungera som neurovegetativa och psykomotiska förändringar.

De första manifesteras av följande symtom:


 • periodisk spolning - frossa och feber, ersätta varandra (se hur man behandlar värmevallningar med klimakteriet);
 • ökad svettning;
 • frekvent migrän, huvudvärk, yrsel;
 • hjärt-kärlsjukdomar - takykardi, instabilt blodtryck, kardialgi.
Förändringar i den psyko-emotionella sfären uttrycks:

 • depression, trötthet, slöhet, depression;
 • orsakslös irritabilitet;
 • skarpa känslomässiga förändringar;
 • sömnstörning;
 • försämring av processerna för memorering och koncentration;
 • minskad libido.
Symtom som inte alltid indikeras indikerar början av klimakteriet, de kan indikera förekomsten av en viss patologi eller störning.

Hur man avgör början av klimakteriet?

Om symtomen som följer av klimakteriet sammanfaller med en kränkning av menstruationen och ålderskaraktäristiken för detta tillstånd, är att bestämma dess närvaro helt enkelt.

Men olika samtidiga sjukdomar kan komplicera diagnosprocessen, eftersom uppkomsten av klimakteriet ofta leder till en förvärring av somatiska sjukdomar, vilket i sin tur kan komplicera dess gång och bidra till uppkomsten av atypiska symtom. Därför räcker inte patientundersökningen, specialister använder sig av ytterligare diagnostiska metoder. Dessa inkluderar ett blodprov som bör upptäcka östrogen och gonadotropinhormoner.

För att studera äggstockarnas funktionella tillstånd föreskrivs en histologisk undersökning av skrapning från livmoderslimhinna, samt en kolpositologisk undersökning av vaginala utstryk. Diagnostik kompletteras med separat curettage av slemhinnan i livmoderhalsen och livmodern, följt av histologisk undersökning av skrapningen.

Behandling av klimakteriet hos kvinnor

Behandlingsåtgärder för klimakteriet syftar till att reglera och normalisera arbetet i de områden som är involverade i perestroika i detta skede.

Därför innebär klimakteriet en omfattande inställning till behandlingen av dess manifestationer, som består i användning av återställande, hormonell, symptomatisk och psykoterapi. Alla läkemedel och läkemedel förskrivs efter en grundlig studie av kvinnans tillstånd, med hänsyn till specialiteterna i klimakteriet och patientens ålder, därför är självmedicinering oacceptabel.

Användning av fyto- och aromaterapi, akupunktur, massagessessioner, avkopplande bad visas. Det är viktigt att följa en riktig diet, vilket skulle säkerställa intaget av rätt mängd kalcium och andra nödvändiga ämnen.

För att framgångsrikt bli av med de negativa manifestationerna av klimakteriet tas hormonella läkemedel, vars syfte är att kompensera för otillräcklig funktionalitet i äggstockarna. Långvarig användning av östrogen i små doser har en särskilt gynnsam effekt på kvinnors välbefinnande och prestanda. Detta ämne kan komma in i kroppen i form av tabletter, plåster, salvor, vaginala suppositorier, injektioner.

Hormonala läkemedel har ett brett spektrum av kontraindikationer, därför är deras utnämning möjlig endast efter en grundlig undersökning och kräver därefter noggrann övervakning av effekten av deras administration. Patienter med cancer, hyperplasi, patologisk uterinblödning, en tendens till trombos, hypertoni och leversjukdom kommer att behöva överge användningen av dessa medel.

Antidepressiva medel minskar frekvensen och intensiteten för heta blixtar. Icke-hormonella biofosfonater används för att förebygga och bortskaffa osteoporos.

Vaginal administrering av östrogen i tablett- eller krämform hjälper till att bekämpa urogenitala manifestationer av klimakteriet, vilket hjälper till att fukta slemhinnan, minska obehag vid sexuell kontakt och minska urinproblem..
Det är omöjligt att förhindra klimakteriet, men det finns en chans att minimera dess negativa manifestationer och leva denna period till fullo.

Vilken läkare ska jag kontakta för behandling?

Om du, efter att ha läst artikeln, antar att du har symtom som är karakteristiska för denna sjukdom, bör du söka råd från en gynekolog.

"Vad är de första tecknen på klimakteriet?"

3 kommentarer

Climax är ett vanligare koncept än en medicinsk term. I ett extremt fall, om det finns klagomål, kommer gynekologen att diagnostisera "menopausalt syndrom". Ur gynekologins synvinkel är den huvudsakliga omständigheten som orsakar klimakteriet början av klimakteriet i den kvinnliga kroppen. Detta är namnet för att stoppa menstruationen hos kvinnor som har fyllt 45 - 55 år. Detta är en naturlig och genetiskt programmerad process. Det är ett "exakt samtal", och ålder på klimakteriet hos friska kvinnor är extremt konstant - klimakteriet kommer samtidigt hos kvinnor med olika nationaliteter, sociala liv och beror naturligtvis inte på geografi eller klimatförhållanden, om kvinnan är frisk.

Menopaus kan förekomma tidigare, utsatt för svår och kronisk stress eller någon sjukdom. Menopaus är en central händelse, men innan den börjar skiljs en premenopausal period. Det varar 1 - 2 år, mot dess bakgrund försvinner menstruationen gradvis. Efter den avslutade klimakteriet, under samma tid (1 - 2 år), fortsätter omstruktureringen av den kvinnliga kroppen och in i postmenopausal period, som fortsätter till livets slut..

Denna period på 2 till 4 år, kring det faktum att menstruationen upphör, kallas övergångsperioden eller perimenopausal period. Han kallas klimakteriet..

Lite om fysiologin i klimakteriet

Den klimakteriska perioden är inget annat än övergången till ”planerad infertilitet”, oavsett hur sorgligt det kan låta. Därför byggs hela kvinnans kropp åt igen: ju den viktigaste potentialen, som en kvinna lever för, som en individ av en biologisk art, dör bort. Den huvudsakliga fysiologiska mekanismen för klimakteriet är utrotningen av hormonfunktionen i äggstockarna. Först inträffar anovulatoriska cykler, och sedan "kommer de till intet".

Inledningsvis minskar östrogennivån, och detta får gonadotropa hormoner i blodplasma att öka under klimakteriet. Detta leder först till en förkortning av menstruationscykelns varaktighet och sedan till dess förlängning. Sedan slutar hypotalamus gradvis att rytmiskt släppa frisättningsfaktorer, och nivån av gonadotropa hormoner börjar uppleva fluktuationer.

Tillsammans med detta förändras också aktiviteten i serotonin- och noradrenergiska medlersystemen i hjärnan. Atrofiska processer börjar i livmodern, och allt slutar, som du vet, med en ökad tendens till osteoporos.

De första tecknen på klimakteriet

Hur man avgör början av klimakteriet?

Climax kännetecknas av ett mångfacetterat symptom och finns i en ljus form hos cirka 1/3 av alla kvinnor. Enligt många uppgifter, i stadsbor är symtomen i klimakteriet ljusare och svårare än hos kvinnor som bor på landsbygden, även om många forskare tillskriver detta till otillräcklig täckning av kvinnor med gynekologisk vård på landsbygden och behandling endast för allvarliga sjukdomar.

Vilka är de första tecknen på klimakteriet hos kvinnor? Det finns tidiga och sena symtom, en typisk, atypisk och till och med komplicerad form av klimakteriet. Tänk på de mest karakteristiska manifestationerna av klimakteriet hos kvinnor.

Utbyte - endokrina symtom

Dessa symtom är förknippade med förändringar i funktionen av äggstockarna och binjurarna, såväl som sköldkörteln. Patienten kan utveckla:

 • övervikt eller fetma;
 • nedsatt glukostolerans eller till och med typ 2-diabetes;
 • atrofiska och hypotrofiska processer i könsorganen;
 • myalgia och artralgi - smärta i muskler och leder;
 • ibland finns det DMC, det vill säga dysfunktionell uterinblödning;
 • endometrial hyperplasi inträffar, och tillsammans med detta, tunnare av slemhinnan i könsorganen;
 • vid genomförande av blodprov för hemostas finns det en tendens att öka koaguleringen;
 • diffus hyperhidrosis eller svettning och permanent våt hud.

Neurovegetativa symtom

värmevallningar med klimakteriet

I denna grupp är tidvattnet "flaggskeppet" av symptomatologi. Kanske vet alla om detta fenomen: det här är namnet på känslan av värme i överkroppen och i huvudet, som inträffar plötsligt. Ofta åtföljs tidvatten av en känsla av kvävning, fullhet i huvudet och till och med panikattacker. Liknande symtom inkluderar:

 • labilitet och fluktuationer i blodtryck;
 • förekomsten av en periodisk hjärtslag;
 • orsakslös huvudvärk och en obegriplig höjning av temperaturen till subfebrila antal;
 • frossa utan anledning;
 • utseendet på torr hud;
 • parestesi och känsla av "krypande kryp";
 • utseendet på ihållande röd dermografism (utseendet på röda fläckar på bröstet och nacken, som ett halsband).

Psyko-emotionella störningar

De klassiska sjukdomarna i klimakteriet är slöhet, trötthet, trötthet och minskad prestanda. Oftast inträffar ångest, obsessiva tillstånd - tvångssyndrom - kompulsionsstörningar uppträder. Många kvinnor rapporterar en minskning av minnet för aktuella händelser, förekomsten av distraktion.

Ofta uppstår dyspareunia - smärta vid samlag, obehag förknippade bland annat med torra slemhinnor. Också i hälften av alla fall, dålig sömn, aptitlöshet, och i sällsynta fall, tvärtom, finns det grovhet.

Det asthenoneurotiska syndromet har ofta en tendens till kronik och ett oroligt - depressivt tillstånd, där en kvinna "dras", kan sträcka sig i månader och till och med år.

På den atypiska kursen i klimakteriet

Förutom de ovan beskrivna grupperna av symtom på klimakteriet, kan patienter också uppleva atypiska tillstånd, när klimakteriet “envis” håller fast vid någon patologi och manifesterar sig som sin vikt. Dessa former inkluderar:

 • Attacker av gallsten och urolithiasis;
 • Dekompensation av diabetes mellitus med klimakteriet;
 • Cykliska sympatoadrenala kriser (vanligare hos de patienter som har haft allvarligt premenstruellt syndrom);
 • Menopaus myokardial dystrofi. Med detta formulär finns det ständiga klagomål om hjärtsmärta, med mindre avvikelser på ekg, inte talar om allvarliga störningar.

Om vi ​​talar om de särskilt tidiga symptomen på klimakteriet, kan man från alla ovanstående notera att det är värmevallningar och vasomotoriska reaktioner och olika klagomål från urin- och könsorganen. Vaginal klåda kan förekomma, symtom på kolpit och vulvit kan uppträda. Nederlaget i urinvägarna är också förknippat med anatomiska och hormonella förändringar, där elasticiteten i urinröret och urinledaren minskar. Symtom på cystit och uretrit kan ofta uppträda, ofta urinering och dysuriska störningar uppstår. Därför pekar en reklam för läkemedel som lindrar klimakteriet med riktigt ett sådant "känsligt" problem, som droppvis inkontinens.

De första tecknen på tidig menopaus hos kvinnor - hur man förstår att klimakteriet har kommit?

Climax är en fysiologisk process för utrotning av en kvinnas reproduktionsfunktion. Det kännetecknas av det faktum att ingen menstruation börjar. Normalt har en kvinna en månadsprocess med avstötning av endometrium - det funktionella skiktet i slemhinnan i livmoderhålan.

Denna process är hormonberoende och regleras av det främsta endokrina organet i det reproduktiva systemet - äggstockarna.

Produktionen av två huvudhormoner, östrogen och progesteron, sker:

 • Östrogener bidrar inte bara till bildningen av endometrium, utan också till funktionella förändringar i bröstkörtlarna, såväl som till effekten på olika metaboliska länkar. Bland dessa punkter är produktion av kväveoxid, vilket är nödvändigt för dilatation av den vaskulära bädden, en ökning av produktionen av lipoproteiner med hög täthet och en minskning i låg. Dessutom bibehålls tillräcklig bentäthet på grund av östrogen..
 • Det näst viktigaste hormonet är progesteron. Det spelar en sekundär roll eftersom det inte påverkar andra vitala funktioner i kroppen..

Med åldern börjar äggstockarnas arbete minska gradvis, vilket främst manifesteras av en kränkning av reproduktionssystemet och senare av andra manifestationer.

Medelåldern för klimakteriet är en period från 42 till 55 år. I vissa fall kan ramarna flyttas i olika riktningar. Dessutom, om klimakteriet inträffar vid en senare ålder, gäller inte denna situation för patologi.

Orsaker till tidig menopaus

Orsakerna till utvecklingen av tidig menopaus är många.

Bland dem markera huvudgrupperna:

 • Ärftlig anledning. Den huvudsakliga är kromosomal patologi, som är förknippad med defekter i strukturen såväl som i kvantitet. En av de allvarligaste patologierna är Sherchevsky-Turner syndrom, som är förknippat med en ökning av kromosommängden. I genotypen av den kvinnliga kroppen upptäcks 3 X kromosomer. Som ett resultat finns det en funktionsfel i äggstockarna och felaktig produktion av östrogen. Äggstockarna påverkas inte av östrogener och följaktligen produceras inte ägg. I vissa fall kanske äggen inte bildas helt. Hos kvinnor med en liknande sjukdom kan menstruationen endast vara singel eller helt frånvarande. Sådana kvinnor kan inte föda ett barn. Dessutom kan det finnas en ärftlig predisposition förknippad med en otillräcklig tillförsel av follikulära celler i äggstockarna. I den genetiska apparaten kan endast ofullständig funktionell aktivitet av kromosomer hittas. Hos sådana kvinnor kan menstruation inträffa mycket tidigare än medelgränserna.
 • Tidig acceleration. Detta är en av de för närvarande vanliga orsakerna som kommer att förknippas med menstruationens tidiga början. Så hos vissa flickor kan menstruation förekomma tidigare än 11 ​​år. Som ett resultat kan medelåldern på menstruationen vara lika med den normala mängden.
 • Brist på graviditet och förlossning under hela livet. Om en kvinna inte har graviditeter som slutar i förlossningen, observeras ett stort antal menstruationer under hela livet. Resultatet är en snabbare utarmning av follikulärreserven i äggstockarna..
  Tumörformationer i äggstockarna. Dessa kan vara antingen godartade eller maligna tumörer i äggstocksområdet. Det finns en gradvis bildning av atrofi av den cellulära apparaten i denna vävnad, som åtföljs av en kränkning av inte bara blodtillförseln, utan också funktionell dysfunktion.
 • Kirurgiska ingrepp i äggstocksområdet. Orsakerna kan vara avlägsnande av tumörformationer, liksom akutoperationer på grund av kränkningar av vävnadsintegritet. De vanligaste patologierna inkluderar: ovariell apoplexi, ovarial graviditet, cysturptur, etc. Som ett resultat sker antingen ett fullständigt avlägsnande av äggstocksvävnaden eller operationens partiella resektion efter operation. Avlägsnande av en del av beståndet av folliklar i kroppen eller deras fullständiga förstörelse kan inträffa, vilket sedan leder till en minskning av antalet perioder.
 • Strålningsexponering. Som ett resultat av långvarig strålterapi eller diagnos med liknande metoder uppstår en gradvis skadlig effekt på hormonvävnaden. En sådan reaktion är en irreversibel process. Tröskeldosen är lika med en belastning på 6 grå..
 • Kemoterapeutisk effekt. Som ett resultat av att ta potenta läkemedel som har en antitumoreffekt på hela kroppen. Men utöver kränkning av uppdelningar i maligna celler, händer detta också i friska vävnader. Efter behandlingen finns det en överträdelse av östrogenproduktionen och ägglossningsprocessen. Oftast, efter kemoterapi, har kvinnor artificiellt orsakat klimakteriet.
 • Autoimmun process. Dessa är komplexa reaktioner på frisk vävnad, som kännetecknas av processen att ersätta frisk follikulär vävnad med bindväv i ärr. Dessa patologier inkluderar Addisons sjukdom, diabetes mellitus huvudsakligen av den första typen och systemiska kollagenoser. I vissa fall kan tidigare klimakterium förknippas med produktion av antikroppar mot äggstocksvävnad eller hormoner som är nödvändiga för ägglossningsprocessen. Resultatet är en process med irreversibel atrofi.
 • I vissa fall kan tidigare klimakterium förknippas med miljöfaktorer samt livsstilsstörningar. Dessa inkluderar rökning, dricka alkohol, narkotiska ämnen samt undernäring, åtföljt av en minskning av kroppsvikt eller vice versa, dess överskott.

Symtom på tidig menopaus

Första tecken

De första tecknen på tidig menopaus:

 • Först och främst är detta en kränkning av menstruationens cykliska förmåga. En kvinna kan inte bara ändra rytmen, med ofta misslyckanden, utan också en kränkning av varaktighet, volym, natur.
 • Dessutom, med tidig menopaus, är sannolikheten för att utveckla ett premenstruellt syndrom i en allvarlig form hög. Därefter slutar menstruationen helt.
 • Allvarliga problem med tidiga klimakteriet, som värmevallningar, visas. Detta är perioder med kraftig expansion av blodkärl, vilket leder till en kränkning av en kvinnor av temperaturkontroll. Det kan också vara känslor av frossa periodvis..

Förändringar i kroppen

Fysiologiska förändringar:

 • Mycket ofta noterar en kvinna med början av tidig klimakterium en minskning av ämnesomsättningen. Detta är för närvarande ett av de viktigaste symtomen..
 • Det finns en gradvis ökning av fettmassan. Sådana förhållanden är svåra att kontrollera, dessutom är det mycket svårt i framtiden att bli av med extra kilo som förekommer på kroppen. Detta är en av utgångspunkterna för bildandet av hypertoni..
 • Högt blodtryck. En kvinna i denna period hotas av risken för hjärtattacker och stroke. Även de som har ihållande hypotoni under hela sitt liv kan senare tilldelas gruppen av hypertensiva patienter. Dessutom kan detta inträffa på grund av en ökning av lipoproteiner med låg densitet och utvecklingen av åderförkalkning.
 • Utseendet på flatulens. Mycket ofta med tidig menopaus utvecklas intolerans mot laktosinnehållande produkter. En liknande bild är förknippad med otillräcklig produktion av galla, ett ämne som är beroende av östrogen.
 • Urininkontinens uppträder, som ett resultat av otillräcklig aktivitet i sfinktern i urinröret, vilket också är ett hormonberoende organ, särskilt under den tidiga klimakteriet.

Psykomotionala symtom

Detta är en av de viktiga punkterna i utvecklingen av tidig menopaus. Detta område är mest involverat i störningar relaterade till hormonell anpassning.

Det finns följande:

 • Irritabilitet noteras;
 • Ofta förändring av humör;
 • Trötthet;
 • sömnkvaliteten störs;
 • Förvärrar minnet och uppfattningen av information;
 • På grund av ofta huvudvärk kan en kvinna uppleva ett ständigt reducerat humör.

Tidig klimakterium efter 35 år

Detta är ett av de farligaste alternativen, eftersom risken för att utveckla allvarliga komplikationer i detta fall ökar, den vanligaste av dem är osteoporos.

Därför bör kvinnor som står inför ett sådant problem välja det lämpligaste behandlingsalternativet med en specialist..

Dessutom, med tidig menopaus i denna ålder, är symtomen mycket uttalade.

De manifesteras av uttalade humörförändringar, värmevallningar, förändringar i blodtrycket.

Tidig menopaus efter 45 år

Detta är en mer gynnsam variant av tidigt i klimakteriet. Med det uppstår mindre uttalade symtom på processerna och risken för komplikationer är inte så hög.

Dessutom är det i vissa fall inte nödvändigt att förskriva speciella läkemedel som är nödvändiga för att upprätthålla hormonella nivåer och minska svårighetsgraden av komplikationer.

Behandling av tidig menopaus

Hormonterapi

Det bör noteras att denna typ av behandling ges stor betydelse, särskilt hos de kvinnor som står inför problemet med tidig menopaus. Dessa medel kan helt ersätta de naturliga som produceras av äggstockarna..

De kan användas av alla kvinnor med symtom på klimakteriet i olika åldrar, förutsatt att det inte finns några kontraindikationer. Speciellt dessa möten är relevanta för symtom på tidig menopaus, eller när man skapar en konstgjord menopaus främst i en tidig ålder.

Det är hormonersättningsterapi som kan förhindra utveckling av allvarliga komplikationer förknippade med otillräcklig eller fullständig brist på hormonproduktion av äggstockarna.

Medel kan ha en annan sammansättning, det är antingen kombinerade beredningar eller monokomposition:

 • Kombinerade läkemedel innehåller både östrogener och progesteron. Utnämnd antingen med en period av avbokning varje vecka eller utan avbrott. Under pausen inträffar blödningar för abstinenser. De kombinerade medlen inkluderar Angelik, Divina eller Tsikloproginova.
 • Monopreparationer innehåller uteslutande östrogener, förskrivs huvudsakligen i form av lokal terapi och inte för systemisk administrering. Preparat med endast östrogener i kompositionen är Proginova, Livial, etc..

Administrationsformerna kan vara olika, med en tidig menopaus är det injektioner, tabletter och plåster.
Begränsningen i antagningen kan vara närvaron av någon kontraindikation.

Terapiförloppet kan vara individuellt, men i de flesta fall är det en lång och systemisk användning, som är kontinuerlig. Det kan fortsätta tills menstruationens medelålder.

fytohormoner

Detta är ett av de moderna verktygen som används både vid tidig och snabb menopaus. Dessa läkemedel tillverkas på basis av växter som innehåller fytoöstrogener - komponenter som har en liknande sammansättning med naturliga hormoner, men som är lägre än dem i effektivitet.

De föreskrivs av en specialist endast efter en fullständig undersökning av kroppen. Oftast används de av en kvinna när hormonersättningsterapi är kontraindicerat.

I detta fall hjälper fytohormoner att hantera de huvudsakliga patologiska symtomen vid tidig menopaus, såsom värmevallningar, en kyla av frossa, yrsel, plötsliga humörförändringar och små svängningar i blodtrycket. När det gäller effektiviteten är de sämre än de viktigaste hormonella medlen, men hjälper ändå till att minska svårighetsgraden av symtom.

Dessutom bör behandlingsförloppet för tidig menopaus vara lång för att få önskad effekt och som regel kontinuerlig. För närvarande har många typer av läkemedel isolerats, bland dem är de mest populära Qi-Klim, Klimadinon, etc..

Kost för tidig menopaus

Det är under denna period som en kvinna bör ägna särskild uppmärksamhet åt hennes näring. Detta beror på det faktum att det sker en snabb omstrukturering av alla organ och system, vilket leder till en minskning av ämnesomsättningen och avlägsnandet av näringsämnen, samt en förändring av blodkvaliteten.

För att minska svårighetsgraden av metaboliska störningar bör man följa principerna för god näring:

 • Det är nödvändigt att begränsa användningen av stekt, fet och salt mat. Serveringsstorlek måste också minskas.
 • Vegetabiliska fetter bör föredras, djur minskas så mycket som möjligt.
 • Djur bör inkludera omega-3 som finns i vissa fiskarter, etc..
 • Det rekommenderas att konsumera mer mejeriprodukter som är berikade med kalcium. Dessa produkter med tidig menopaus hjälper till att bromsa utvecklingen av osteoporos.
 • Det är också nödvändigt med en tidig menopaus att inkludera en tillräcklig mängd frukt och grönsaker som inte bara levererar sunt socker utan också vitaminer.

Det är kvaliteten på det intima livet som har förändrats mycket sedan början av tidig menopaus, det kan finnas många orsaker till detta, varav det främsta är en uttalad hormonjustering, där det saknas önskan om sex, liksom den kvinnliga psykologiska stämningen..

Som ett resultat av en minskning av libido under sex kan allvarliga obehag noteras, särskilt vid tidig menopaus.

För att förbättra kvaliteten kan du använda hormonersättningsterapi eller lokala preparat i form av geler och salvor, av vilka några kan innehålla östrogen.

Vid regelbundet sexliv kan symtomen på tidig menopaus minska, och komplikationer blir inte heller uttalade.

Vad är faran för tidig menopaus?

Eftersom för tidig utrotning av reproduktionsfunktionen inte bara är en patologisk process som påverkar reproduktionssystemet, utan också förändringar börjar inträffa i andra organ som visar sig vara beroende av östrogen.

Faren för tidig menopaus:

 • Först av allt, tidigare början av klimakteriet hos kvinnor är farligt av utvecklingen av irreversibel infertilitet. För närvarande blir detta problem allt mer brådskande på grund av det faktum att en kvinna försöker förverkliga sin reproduktionsfunktion vid en senare ålder. Med början av uppgifter om klimakteriet blir processen omöjlig.
 • Med en minskning av hormonnivåerna inträffar också en minskning i vävnadens kvalitetstillstånd. Förlust av elasticitet och utsöndring förloras, som ett resultat kan prolaps eller torrhet i slemhinnorna utvecklas..
 • Nederlaget för extragenitala system. Detta uttrycks främst i den ökade risken för att utveckla hypertoni, som bildas som svar på en minskning av östrogen och kväveoxid, vilket bidrar till expansionen av den vaskulära väggen. Vasospasm noteras, och en naturlig process med blodförtjockning sker på grund av otillräcklig produktion av vissa komponenter.
 • Dessutom kan utvecklingen av osteoporos observeras. Östrogener är de ämnen som hjälper till att upprätthålla. Infernal bentäthet. Efter början av tidig klimakterium tvättas mer kalcium ur benvävnaden. En kvinna kan märka utvecklingen av patologiska frakturer, liksom deformationer av stora ben..
 • Det är också en minskning av elasticitet och förlust av fukt i huden. Det är med början av klimakteriet, särskilt den tidigare kvinnan noterar tecken på snabbt ökande åldrande. Detta manifesteras av uppträdande av rynkor, en minskning av dess elasticitet, förlust av ton etc..
 • Dessutom är sannolikheten för övervikt hög. Vid tidig menopaus sker en kraftig avmattning av ämnesomsättningen, vilket manifesteras av en gradvis ökning av subkutant fett. Sannolikheten för att utveckla åderförkalkning är också hög på grund av en ökning av lipoproteiner med låg densitet, vilket är skadliga fraktioner för kroppen.

Förebyggande av tidig menopaus

I samband med det aktuella problemet, när klimakteriet kan uppstå i tidig ålder, förblir förebyggande åtgärder ett ganska relevant ämne. De hjälper inte bara till att förlänga kvinnlig ungdom, utan också att undvika utvecklingen av komplikationer som uppstår från början av klimakteriet.

Dessa aktiviteter inkluderar:

 • Regelbundna besök hos specialister. Detta är nödvändigt för kontinuerlig övervakning av reproduktionssystemets tillstånd. Om symptom på tidig menopaus upptäcks kan de korrigeras och behandlingen växla i tid. Det låter dig också identifiera maligna processer i de tidiga stadierna och därmed försöka utesluta eller minska antalet möjliga kemo- eller strålterapi.
 • Rätt näring. Detta är en ganska allvarlig punkt i förebyggandet av tidig menopaus, eftersom möjligheten till utarmning av reserver i äggstockarna inte utesluts. Det ska vara komplett och balanserat, inkludera en tillräcklig mängd protein och fetter som är nödvändiga för att upprätthålla ovarievävnad. Karcinogener bör också undvikas..
 • Hälsosam livsstil. Det bör inkludera inte bara en sund sömn, utan också frånvaron av dåliga vanor, till exempel alkohol, droger, rökning, vilket leder till utvecklingen av tidig menopaus. Dessutom är det en regelbunden fysisk aktivitet, den bidrar inte bara till att upprätthålla tillräcklig kroppsvikt utan ger också normal blodtillförsel till vävnader.
 • Dessutom bör en kvinna i ung ålder tänka på att planera för barnafödande, vilket är nödvändigt för att förebygga tidig menopaus och preventivmedel. Undvikande av abort samt sexuellt samlag utan skyddsmetoder, vilket kan leda till inflammatoriska processer i äggstocksvävnaden och därmed en minskning av äggstocksreserven.

recensioner

Recensioner av kvinnor om tidig menopaus:

Symptom som är karakteristiska för en början av klimakteriet

En menopausal period, eller klimakteriet, inträffar i livet för varje kvinna med ålder på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden i hennes kropp. Alla representanter för det rättvisa könet hänför sig till denna period på helt olika sätt. Vissa tar det som en naturlig övergång från den bördiga perioden till ålderdom, medan andra börjar bli deprimerade endast med tanken på klimakteriet. Det är värt att notera att klimakteriet trots det naturliga början ofta åtföljs av många obehagliga symtom som avsevärt kan minska kvinnans livskvalitet och levnadsstandard. Men om du märker symtomen på ett snabbt sätt när klimakteriet börjar och vidtar nödvändiga åtgärder för att mildra dess gång, kommer denna period inte att verka som något hemskt, och kvinnan kommer att kunna överleva den medan hon fortsätter att njuta av livet.

Stadierna i klimakteriet

Den naturliga övergången av kvinnlig kropp från den bördiga perioden till ålderdom med karakteristiska förändringar kan fortsätta i flera år. Tre steg i utvecklingen av menopausala förändringar skiljer sig:

 1. Den premenopausala perioden, kännetecknad av början av menopausen, faller under en åldersperiod på 40-45 år. Under denna period inträffar förändringar i kvinnans reproduktiva system, till exempel en minskning av menstruationscykeln, förändringar i karaktären av menstruation (de blir mer knappa och oregelbundna), äggstockarnas funktionalitet börjar blekna och möjligheten till graviditet minskar avsevärt.
 2. Menopausperioden kännetecknas av en fullständig upphörande av menstruationscykeln och är 12 månader efter den sista menstruationen.
 3. Postmenopausal period är det sista skedet av klimatperioden, kännetecknad av en fullständig utrotning av äggstockarnas funktionalitet och bristen på befruktning.

Starten av klimakteriet kan uppstå i olika åldersgrupper av kvinnor. Starten som helhet beror på kvinnans fysiologiska tillstånd, den ärftliga faktorn och antalet födelser, aborter och sjukdomar.

Medelåldern för klimakteriet inträffar vid 40-45 år, menopausen anses vara tidig, vilket inträffade vid 30-35 år, och den sena formen av klimakteriet förändras - efter 55 år.

Tecken på klimakteriet

Tecken på en närmande klimakterie inkluderar:

 • Bildningen av värmevallningar, kännetecknad av en plötslig uppkomst av en känsla av värme, följt av frossa. Tidvattenepisoder kan åtföljas av yrsel, överdriven svettning, migrän, svaghet och ökad hjärtfrekvens..
 • Yttre förändringar som kännetecknas av bildandet av rynkor, förlust av hudens elasticitet, förekomsten av torrhet och sprödhet i hår och nagelplattor.
 • Bildandet av patologiska förändringar i kroppens bensystem, baserat på en låg kalciumnivå.

Menopaus kännetecknas också av en kränkning av den normala funktionen i hjärtat och blodkärlen. Därför uppträder symtom som huvudvärk, förändringar i hjärtrytmen, förändringar i blodtryck, ofta signalerar början av kommande klimakterium.

Alla förändringar som sker i den kvinnliga kroppen är resultatet av förändringar i den hormonella bakgrunden. I en ung kvinnlig kropp ges en viktig roll handlingen av könshormoner som östrogener och progesteroner, som har en direkt effekt på den intima sfären i en kvinnas liv och processer för vävnadsförnyelse och förnyelse på cellnivå.

När klimakteriet börjar i kvinnokroppen börjar nivån av hormonet FSH öka, vilket hjälper till att minska östrogennivåerna och leder till åldringsprocesser.

Metoder för att bestämma början av klimakteriet

För att mildra förloppet i klimakteriet och förhindra utvecklingen av allvarlig patologi i kroppen, bör en kvinna vidta alla nödvändiga åtgärder för detta, inklusive inte bara läkemedelsbehandling, utan regelbunden undersökning av relevanta specialister..

För att upptäcka början av klimakteriet utförs test för att bestämma nivån på follikelstimulerande hormon. När menopausen börjar hos kvinnor ökar dess innehåll i kroppen markant i jämförelse med den bördiga perioden.

I händelse av att de första tecknen på klimakteriet redan har dykt upp i kvinnans kropp, men menstruationscykeln fortfarande råder, utförs tester i flera steg. Det första FSH-testet görs under den första veckan från början av menstruationsflödet. Det andra testet utförs efter 7 dagar. Det tredje testet är en kontroll och det är bättre att utföra det på en månad. Om det under varje test finns en hög nivå av follikelstimulerande hormon i urinen, är detta ett bevis på början av klimakteriet hos kvinnor.

I händelse av att menstruationscykeln började förändras och karaktären av menstruationsflödet blev oregelbundet och magert, kan det första testet göras när som helst, och de nästa två testen var sjunde dag från det första testet.

Symtom på början av klimakteriet

Vanligtvis är den primära symptomatologin, som fördjupar början av klimakteriet, mild, vilket bidrar till att kvinnor i de flesta fall helt enkelt inte märker dem, med hänvisning till fysisk trötthet.

Dessutom kan de första manifestationerna av förändringar i klimakteriet lätt förväxlas med utvecklingen av vilken patologisk process som helst. Uppträdande feber i kroppen och ökad svettning i kombination med andra uppenbara symtom hänvisar ofta till samtidiga sjukdomar. Men bland symptomen som kännetecknar början av klimakteriet noteras följande manifestationer:

 • ökad känsla av irritabilitet;
 • utseendet på huvudvärk;
 • sömnstörningar och sömnlöshet;
 • känsla av värk i lederna;
 • en känsla av tyngd i huvudområdet;
 • ökad svaghet med snabb trötthet;
 • ökad ångest;
 • brott mot hjärtrytmen och blodtrycket;
 • minskad sexuell aktivitet och attraktion till en sexpartner;
 • urininkontinens;
 • avföring av avföring.

Bland annat inkluderar tecken som varnar för att klimakteriet närmar sig psyko-emotionella störningar i centrala nervsystemet. Karakteriseras av uppkomsten av ofta depressiva tillstånd, följt av tårfullhet eller ökad aggression.

Det är viktigt att veta: ibland kan symtomen som beskrivs ovan manifestera sig från 35 års ålder.

Överträdelser av termoregulatoriska processer som inträffar mot bakgrund av en minskning av funktionaliteten hos de centrala avdelningarna i hypotalamus bidrar till uppkomsten av värmevallningar. Också ett karakteristiskt symptom på klimakteriet är förekomsten av torrhet i slidan, vilket är den främsta orsaken till utvecklingen av patologiska processer för olika etiologier i könssystemet..

Orsaker till klimax

 1. Den tidigare början av menstruationsflödet i åldersgruppen för flickor under 12 år är en direkt förutsättning för det faktum att klimakteriet för dessa representanter för den rättvisa halvan av mänskligheten kommer att börja vid en tidigare ålder än vanligt (33-37 år).
 2. Också en viktig roll i tillnärmningen av början av förändringar i klimakteriet i kroppen spelas av ärftlighet och den livsstil som en kvinna leder. Påverkan på kroppen i regelbundna stressiga situationer, fysisk och emotionell överbelastning, ogynnsamma miljöförhållanden och dåliga vanor bidrar till den snabbaste minskningen av kroppens reproduktionsfunktion och utrotningen av äggstocksprestanda.

Sådana faktorer kan också provocera en början av klimakteriet:

 • orala preventivmedel;
 • långvarig användning av hormoninnehållande läkemedel;
 • förekomsten av en patologisk process i underlivet, sköldkörteln eller bukspottkörteln;
 • minskning av den totala nivån i kroppens immunförsvarssystem;
 • förekomsten av sjukdomar av infektiös eller onkologisk natur.

Det är viktigt att komma ihåg att tidigare början av förändringar i klimakteriet kan utlösa utvecklingen av patologiska processer som diabetes mellitus och osteoporos, liksom uppkomsten av malig neoplasmer. Därför är det oerhört viktigt att utföra förebyggande åtgärder och snabbt börja behandlingen av klimakteriet.

Förebyggande

Som förebyggande åtgärder som syftar till att förhindra tidiga början av förändringar i klimakteriet är:

 • Regelbunden undersökning av relevanta specialister - var sjätte månad.
 • Rätt behandling av patologiska processer som uppstod i de endokrina och gynekologiska organen.
 • Rätt inställning till att ta hormoninnehållande läkemedel.
 • Allmän härdning.
 • Balanserad diet.
 • Måttlig träning.
 • Regelbundet samlag.

Om de första symtomen uppträder, vilket indikerar en eventuell början av klimakteriet, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en kvalificerad specialist för att fastställa orsakerna som väcker uppkomsten av klimakteriet och föreskriver lämplig behandling.

Behandling för tidig menopaus kan bestå i att ta hormoninnehållande, förstärkta och restaurerande läkemedel.

Speciellt för kvinnor i elegant ålder som vill hålla jämna steg med tiderna, upprätthålla ett problemfritt utseende och avundsvärt livsaktivitet, har amerikanska forskare utvecklat en unik icke-hormonell biokomplex Lady's Formula Menopause Enhanced Formula. Alla dess komponenter är säkra, eftersom de är naturliga och bär styrkan i naturen själv..

Komplexet med 5 extrakt av medicinalväxter kompletteras med vitaminer och mineraler för att stärka och längre åtgärder. Till exempel hjälper folsyra extrakt av änglas, rödklöver och Vitex sakral. Och så att kroppen har styrkan, kommer selen till hjälp av extraktet av svampens maitake. För att aktivera ämnesomsättningen och förhindra överskott av viktökning har B-vitaminer tillsatts för att hjälpa maitake-svampextrakt. Tillsammans med roten eliminerar maki urogenitala störningar och förbättrar hudtillståndet Vitamin E. Glöm åldern, låt bara ditt pass komma ihåg det.

Kognitiv video om detta ämne:

Läs mer:

 1. Starten av klimakteriet och klimakteriet: vad är det, orsakerDenna granskning undersöker ett av de smärtsamma problemen hos den kvinnliga halvan.
 2. Menopaus i 1 år: kan klimakteriet passera snabbt och omedelbart?Kan klimakteriet passera på ett år? Vilka är symtomen.
 3. Hur länge kan en kvinna ha klimakteriet: faktorer som påverkar klimakterietClimax ger kvinnor många problem och oro: ankomsten av klimakteriet är skrämmande.
 4. Menopausal ålder, symptom och behandlingarI denna översikt diskuteras huvudstegen i klimakteriet, symptomen på klimakteriet.

Kommentarer: 10

Permanent sex gör i allmänhet underverk med en kvinna och en man och gör dem friska och attraktiva..

Det finns naturligtvis många symtom, men jag blev mest besvärad av tidvattnet. Jag började dricka broccoli-extrakt (indol-3-karbinol), det normaliserar hormonbalansen. Men det är dyrt. Sedan bytte hon till komplexet som innehåller det, som heter Estrovel. I det fytoöstrogener, spårelement, vitaminer finns fortfarande i kompositionen utom indol.

Min vän genomgår nu en menopausperiod, så ofta hör jag av henne att vaginal torrhet har börjat och tidvattnet ger henne inte vila. Och jag hörde också att osteoporos kan utvecklas under klimakteriet..

Diana, frekvensen av värmevallningar kan minskas med hjälp av fytoöstrogener, som jag hittade själv i form av sojaisoflavoner, ett extrakt av vild yamrot i kapslarna i Estrovel. Det är riktigt, tidvattnet visas inte så ofta nu. Jag vill också notera att i allmänhet har dessa kapslar en ganska bra sammansättning, det finns inga hormoner i det, och alla komponenter som samlas i kompositionen hjälper till att mildra vissa symptom på klimakteriet.

Diana, osteoporos är helt möjligt och förebyggande. Sjukdomen är naturligtvis fruktansvärd, men i rätt tid kan förebyggande åtgärder minska risken för dess förekomst avsevärt. Förresten, med början av klimakteriet började Estrovel också ta det, och så innehåller det bland annat användbara vitamin K1, som också har förmågan att minska risken för benskörhet.

Mycket bekanta symtom... cykeln behandlade dem, men fortfarande kvarstår en obehaglig eftersmak. Det mest intressanta är att det inte direkt är klart att klimakteriet närmar sig, det finns absolut ingen tid att tänka på hälsa med min livsrytm!

Dessa symtom är tillfälliga, om än under en längre tid, någon har till och med flera års hormonella förändringar och följaktligen plågor. Överraskande nog hade jag nästan inte heta värmevallningar, men mitt huvud verkade konstant och bröstkörtlarna var mycket oroliga, så läkaren föreskrev receptbelagda östrogenkapslar, där det finns ett extrakt av den heliga Vitex-frukten, det minskar bara ömheten i bröstkörtlarna och allmän nervöshet och andra komponenter är inte dåliga hormoner stöds, så att huvudet blir mindre ömt. Jag mår ganska bra nu.

Jag hoppas ungefär 10 år innan klimakteriet, men jag läste artikeln och är rädd att fortsätta ta hormoner, jag har Yarina så att de inte orsakar en tidig menopaus. Ja, och det är dags att förbereda sig för det här stadiet, jag ska köpa några speciella vitaminer till mig själv, jag hörde bra recensioner om qi-klim. En gång per år räcker kursen för tillfället.

Det hjälper verkligen, jag har tagit Qi-Clim-vitaminkurser i 3 år nu. Jag märkte en generell förbättring av humöret, min sömn återvände till det normala, min ton ökade och innan dess fanns det alltid någon form av sömnig, dödlig. Inga hormoner. Försök, men först efter att ha konsulterat en läkare.

Menopaus hos kvinnors symtom

Förr eller senare kommer klimakteriet till alla. Det är löjligt att oroa sig för det, men det är mycket användbart att förbereda sig för en ny livsfas. Det är dags att tänka på hur man bättre kan komma in på tid för förändring. Ordet "klimax" på grekiska betyder "steg". Och kanske är det mycket viktigt att förhålla sig till det såväl som nästa steg, nästa höjd som måste övervinnas med viss ansträngning. Och sedan börjar en ny livstid utan obehagliga upplevelser. Nu kräver din kropp och särskilt reproduktionssystemet speciellt skydd och uppmärksamhet. Vi måste lugnt förhålla oss till det faktum att vi en gång per år måste genomgå en omfattande undersökning. Moderna metoder tillåter inte bara att fastställa att den kvinnliga kroppen börjar förbereda sig för klimakteriet, utan också identifiera en predisposition för vissa sjukdomar som kan manifestera sig efter klimakteriet. Hur man behandlar folkrättsmedel vid denna sjukdom, se här.

symtom

Vad som kommer att vara den första "nyheten" från klimakteriet är ganska svårt att säga - det kan vara annorlunda. Här är några av de klassiska tecken på klimakteriet - menstruation, som plötsligt börjar komma när de känner för det, värmevallningar, viktökning, hjärtklappning och sömnlöshet. Det viktigaste här är inte att få panik och inte ställa en diagnos.

Men om det finns en hel massa symtom verkar det som om du är fast på första steget i klimakteriet.

Varje kvinna bör i förväg veta vad som väntar henne under klimakteriet.

En komplett lista över möjliga symptom på klimakteriet ser ut så här:

menstruations oregelbundenheter:

klimakteriet - perioden för utrotning av aktiviteten i genital körtlar; hos kvinnor uttrycks det i strid med menstruationens upphörande. Menopaus inträffar i vuxen ålder, vanligtvis efter 50 år.

Omstruktureringen av kroppen och förlusten av reproduktionsfunktionen börjar med premenopaus - perioden från början av äggstockarnas förfall till fullständig upphörande av menstruationen; det kan pågå från 2 till 8 år.

Den andra fasen av klimakteriet är klimakteriet, den period då den sista uterinblödningen observeras på grund av hormonell funktion i äggstockarna. Därefter kommer postmenopaus - perioden från den sista menstruationen till fullständigt förfall av äggstocksfunktionen. Denna fas före början av ålderdomen. Varaktigheten av postmenopausen är från 6 till 8 år.

Ett tecken på början av klimakteriet är den ökande oregelbundenheten i menstruationsblödningen. I detta fall kan förändringar ske både i antalet menstruationsflöden och i tidsintervallen mellan dem, som kan bli kortare (mindre än 21 dagar) eller längre (mer än 35 dagar). Vid menstruations oregelbundenhet måste du rådfråga en läkare för att klargöra om denna avvikelse är början på klimakteriet (om du är över 40) eller är det ett tecken på någon sjukdom.

Det tros att rökning, svält och ogynnsamma miljöförhållanden påskyndar början av klimakteriet och följaktligen förlusten av reproduktionsfunktionen.

Om en kvinna har använt preventivpillerar länge, kan klimakteriet komma senare, på grund av den hormonella sammansättningen av pillerna..

Menopaus åtföljs av det så kallade klimakteriska syndrom, kännetecknat av nya hälsoproblem och välbefinnande i samband med hormonella förändringar.

Fyra typer av kvinnors reaktioner på klimakteriet noterades:

1) passiv reaktion (15-20%) - antagandet av klimakteriet som ett oundvikligt fenomen, som är karakteristiskt för kvinnor på landsbygden;

2) en neurotisk reaktion (8-15%) - en slags "motstånd" mot åldringsprocessen, vilket leder till uppkomsten av neuropsykiska symtom;

3) hyperaktiv reaktion (5-10%) - avslag på förändringar, kännetecknat av det faktum att kvinnor försöker blockera symtomen som har uppstått, lever ett fullständigt liv och lämnar sina känslor till sig själva;

4) adekvat svar (60-60%) - anpassning till hormonella och sociala förändringar.

tidvatten:

värmevallningar - ett typiskt symptom på klimakteriet, uttryckt i den plötsliga början av en känsla av intensiv värme i den övre halvan av kroppen, ibland åtföljd av uppkomsten av rodnad först i bröstet, ansiktet och halsen. Samtidigt uppstår svetteanfall - på en minut blir torr hud våt. I detta fall förändras den yttre kroppstemperaturen inte märkbart. Det allmänna tillståndet vid högvatten kan vara mycket obehagligt: ​​svaghet, "sprödhet". Tidvattnet varar från 30 s till 1 min. Tidvattnets frekvens och deras intensitet är rent individuella. I vissa är hetetappar sällsynta, medan det i andra är upp till 50-60 hetetappar per dag, och sådant att det finns ett behov av att byta kläder. Här är ett exempel på tidvattens utseende under dagen: den första tidvattnet uppstod kl 13.25, de efterföljande kl 15.15.15.55.16.16.15.17.20.18.05.18.35.20.00, 20.40.21.21 - inget system och det är mycket trött.

Värmevallningar kan orsaka till och med en kort förlust av medvetande inom bokstavligen några sekunder. På natten, på grund av tidvattnet, störs sömnen, kvinnor vaknar några sekunder innan tidvattnet börjar och somnar knappt sommar bara vid tidvattnet. Därför problemen med sömn, trötthet på morgonen, sömnbrist. Varmkoppor kan orsaka hjärt-kärlsjukdom. Kardiologer säger att en bild som är typisk för många kvinnor kännetecknas på följande sätt: "Tills menopausen är över kommer hjärtat att bli dåligt".

Orsakerna till värmevallningar är hypofysens reaktion på en minskning av östrogennivåer, hormonell obalans. Hypofysen svarar med en explosiv ökning i produktionen av luteiniserande hormon (LH), vars plötsliga frisättning orsakar en snabb ökning av kroppstemperaturen, d.v.s..

Mer än 50% av kvinnorna lider av värmevallningar. Feta kvinnor lider av tidvatten som är mindre än tunna.

Det bör särskiljas intermittent svettning under klimakteriet från faktiskt konstant svettning på grund av ökad sköldkörtelfunktion.

svettas:

svettning är ett av symptomen på klimakteriet, samtidigt med värmevallningar. Attacken kan vara så stark att pannan är täckt av svettdroppar, svetten flyter ner i tempel, hela kroppen blir våt i en sådan utsträckning att våta fläckar kan förekomma på kläderna. På natten är svettningen så rik att du måste byta nattkläder, vända kudden.

Svettning är emellertid en naturlig fysiologisk process som är nödvändig för att reglera den inre kroppstemperaturen och eliminera toxiner. Under klimakteriet utför svettning samma roll som i kroppens normala tillstånd.

sömnlöshet:

huvudvärk:

huvudvärk är ett av symtomen förknippade med klimakteriet. Huvudvärk kan vara en reaktion på depression, också kännetecknande för klimakteriet, medan man talar om den så kallade spänningsvärk. Oförmågan att slappna av, negativa känslor orsakar spänningar i ansiktsmusklerna, ansiktsuttrycket blir dyster och upptagen, varefter en huvudvärk uppstår - monoton och tråkig. Sådan smärta kan också uppstå på grund av spänningar i musklerna i nacken och axlarna. Resultatet är en "ond cirkel": intern ångest i kroppen, ångest, förtvivlan leder till huvudvärk, varifrån obehaget ytterligare förvärras. Utseendet förvärras - knäppta läppar, skrynkliga pannan, rynkande ögonbrynen leder till bildandet av djupa rynkor, som är fixerade och leder till för tidigt åldrande av ansiktet.

En annan smärta är en plötslig attack, som ett resultat av det bryter tempel och gör ont i pannan. Ibland mörknar det i ögonen, darrande och kallt i händerna. Detta är typiskt för migrän till följd av förträngning och utvidgning av hjärnans kärl..

Om du på morgonen vaknar upp och känns tung i bakhuvudet, medan ansiktet sväller, påsar visas under ögonen, är det troligtvis tecken på arteriell hypertoni.

Huvudvärk kan utlösas av produkter som innehåller biogena aminer (organiska föreningar) eller nitriter.

Orsaken till smärta kan vara medicinering. Ett huvud kan skada av att ta ett antal mediciner:

• hjärtprodukter (nitroglycerin, verapamil, isosorbite);

• läkemedel som sänker blodtrycket (Adelfan, Raunatin, Reserpine, Capoten);

• preparat som innehåller hormoner (prednison, hydrokortison);

• läkemedel som tas med magsår (ranitidin, cimetidin).

andnöd och brist på luft;

yrsel:

hjärtklappning, smärta i hjärtat:

Koronar hjärtsjukdom är den vanligaste och farligaste formen av hjärtsjukdom som uppstår till följd av skador på blodkärlen som matar hjärtmuskeln (hjärtmuskeln). Utvecklingen av åderförkalkning leder till komprimering av blodkärlens väggar, en minskning av diametern hos de kranskärliga hjärtarterierna, vilket resulterar i att blodflödet till hjärtmuskeln minskar, hjärtat börjar drabbas av brist på syre, och detta orsakar svår smärta i hjärtat. En av nio kvinnor mellan 45-64 år lider av någon form av hjärt-kärlsjukdom. Hälften av dem står för koronar hjärtsjukdom (CHD).

IHD har flera former. De vanligaste är hjärtinfarkt och angina pectoris..

Hjärtinfarkt utvecklas när ett kärl som smalnar av en plack är igensatt av en trombe. Som ett resultat slutar blodflödet genom kärlet och hjärtvävnaden som fick blod från detta kärl dör. Dödande (nekros) av hjärtmuskeln kallas hjärtattack. Oftast påverkar en hjärtattack den vänstra kammaren i hjärtat. Hjärtmuskelns död leder till nedsatt hjärtpumpfunktion, utveckling av rus (förgiftning av kroppen), rytm- och ledningsstörningar, som kan vara dödliga.

Tecken på hjärtinfarkt:

• en attack av pressande smärta bakom bröstbenet, ofta ger till vänster hand, under vänster axelblad, i käken;

• känsla av brist på luft;

• klibbig, kall svett;

• brist på effekt när du tar nitroglycerin eller en mycket kortvarig effekt;

• varaktigheten av en attack upp till flera timmar.

Det är mycket viktigt att söka läkarhjälp så snart som möjligt, eftersom det största beloppet

dödliga hjärtattacker inträffar under de första timmarna och dagarna av sjukdomen.

förändring, ofta ökat blodtryck:

klimakteriet åtföljs ofta av hopp i blodtrycket, eller snarare dess kraftiga ökning. De första tecknen på högt blodtryck är huvudvärk, illamående, yrsel. Hjärtat skjuter blod in i cirkulationssystemet under tryck. Under myokardiell kontraktion inträffar systoliskt tryck (övre), medan avslappning - diastoliskt tryck (nedre). Skillnaden mellan dem leder till uppkomsten av en pulsvåg som driver blod genom blodkärlen. Pulsvågen (puls) kan kännas på nacken, armarna, benen och till och med på magen. HELL är ett relativt konstant värde. Samtidigt är dess små svängningar i riktning för ökning eller minskning tillåtna. Detta beror på att kroppen tvingas anpassa sig till olika yttre påverkan, till exempel till fysisk ansträngning, under vilken det finns ett behov av ökad blodtillförsel, och trycket stiger något. Vid övergång till vilotillstånd sjunker blodtrycket till normala värden. Normalt blodtryck för personer under 50 år: övre - 110-140 mm RT. Konst. (kvicksilverpelare), lägre - 60-90 mmHg Ett tryck på 120/80 mm RT anses vara klassiskt. Konst. Måttligt lågt (100/70 eller 100/60 mm Hg) och måttligt högt blodtryck (140/110 eller 150/100 mm Hg) är inte ett tecken på sjukdom.

Med en oväntad skarp och snabb pressökning kan en akut situation uppstå som kräver brådskande åtgärder. Svår huvudvärk, svaghet, yrsel uppträder, avbrott i hjärtat, smärta bakom bröstbenet är möjliga. Med en ökning av det övre trycket till 200-250 mm RT. Konst. en läkares ingripande är nödvändig, eftersom patientens tillstånd förvärras kraftigt - det kan vara en hypertensiv kris.

stickande eller skakande i lemmarna;

periodisk domningar i lemmarna, särskilt fingrarna:

krypa "gåsbockar" på huden (parestesi);

muskel- och ledvärk, smärta i ryggen, ryggsmärta:

smärta i nedre del av buken är vanligtvis en signal om att det händer något i urinvägarna, de kvinnliga könsorganen, tarmen eller ändtarmen. Den vanligaste orsaken till gynekologisk smärta hos kvinnor i klimakteriet är stora livmoderfibroider (godartade tumörer), mindre vanligt cancer i livmodern och äggstockarna, samt irriterade tarmar på lång sikt;

ryggsmärta - om du är i klimakteriet och plötsligt känner av ryggsmärta eller en bult visas som minskar din höjd, har du antagligen osteoporos. En annan orsak till ryggsmärta kan vara osteokondros - dystrofiska förändringar i mellanvävnadsskivorna och ligamentformiga apparater, vilket leder till deras förskjutning och komprimering av nerven. Osteochondrosis kan vara lumbalt, thorax, cervical. Medicin förklarar förekomsten av osteokondros genom försvagning av muskler och ligament som skyddar och stöder ryggraden, därför drabbar osteokondros främst personer med dålig fysisk utveckling som har svag muskelkorsett. Felaktig hållning, stillasittande arbete, överbelastning, till exempel, bär tunga påsar, övervikt och en skarp lutning är inte orsakerna till ryggsmärta, utan drivkraft för dess uppträdande i närvaro av förändringar i ryggraden. Dystrofiska förändringar i ryggraden är irreversibla. En deformerad, delvis förstörd, förskjuten mellanvertebralskiva kan varken återställas eller "sätta tillbaka på plats".

Som ett resultat av osteokondros kan ett intervertebralt brok inträffa, som i princip kan behandlas med konservativ terapi i 3-6 månader. Om konservativ behandling inte hjälper, kan din läkare rekommendera operation.

en kraftig förändring av humör;

irritabilitet, trötthet, spänning, oro;

klump i halsen:

många kvinnor klagar över att de har en obehaglig känsla någonstans i halsen, som om det har bildats någon form av klump där. Hela tiden vill jag göra en svällande rörelse för att bli av med den, men det hjälper lite. Det är särskilt svårt på natten, eftersom själva klumpen och lusten att svälja förhindrar att den somnar. Men rent funktionellt händer ingenting samtidigt - det gör inte ont, det stör inte äta och dricka. Det är möjligt att denna känsla är associerad med början av klimakteriet, det kan noteras i ungefär ett år och sedan passera av sig själv. Men bara i fallet bör du definitivt kontakta en endokrinolog - problemet kan vara förknippat med sköldkörteln.

Följande symtom kan tjäna som en signal av oro och ett tillfälle för undersökning av en endokrinolog:

• en klump i halsen;

• senaste viktförändringar;

• nyligen ändrade aptit;

• minskat minne och hörsel;

• omotiverad konstant frysning, kalla händer och fötter;

• eller omvänt heta händer;

• dåsighet, långsamhet, konstant trötthet;

• utseendet på tecken på torr hud;

• dålig genetik - en av föräldrarna drabbades av en sköldkörtelsjukdom.

Om du märker förekomsten av flera av ovanstående symtom, är det möjligt att du upplever en brist på jod i kroppen. Jods huvudroll är deltagande i bildandet av sköldkörtelhormoner, som i sin tur reglerar ämnesomsättningen, hjärnans aktivitet, nervsystemet, könsorganen och bröstkörtlarna..

En annan orsak till en klump i halsen kan vara en allergisk reaktion på en produkt. Faktum är att med ålder dyker upp nya allergener för dig och ganska ofarlig mat kan bli farligt för dig.

depression:

depression - deprimerad, sorgligt humör, ofta åtföljt av ett medvetande om egen underlägsenhet, pessimism, irritabilitet.

Varje person har både ett gott och dåligt humör, vilket kommer till uttryck i dystra tankar, apati och sorg. Orsakerna till detta kan vara gräl med familjen, problem på jobbet, sjukdom hos nära och kära. Detta tillstånd kan pågå i flera dagar eller till och med veckor, och sedan kan det beskrivas som en mild form av depression. En allvarligare form av depression kan vara förknippad med dödsfall, skilsmässa, arbetsförlust. Men ibland förekommer depression utan uppenbar orsak, oavsett externa händelser. I detta fall kan orsakerna vara hormonella och neurokemiska förändringar i kroppen..

De vanligaste symptomen på depression är den amerikanska psykologen V.N. Quinn som inkluderar följande symtom:

• sorg och en känsla av hopplöshet;

• sömnlöshet, tidig uppvaknande;

• dött tänkande, minskad koncentration;

• förlust av intresse för aktiviteter som tidigare haft, till exempel kön;

• ovilja eller oförmåga att kommunicera med andra;

• ångest och irritabilitet;

• låg självkänsla eller skuld;

• ökad trötthet, svaghet;

• smärta (i hjärtområdet, i huvudet), olika typer av neuralgi, astmaattacker, matsmältningsstörningar, ledvärk, hudutslag som inte är mottagliga för traditionell behandling.

Kvinnor lider av depression dubbelt så ofta som män. Tyvärr vill en person som är deprimerad inte bli underhållen, inbjuden att besöka eller ha picknick, förutsatt någon form av stöd.

glömska, distraktion:

åderförkalkning är en sjukdom i stora artärer som uppstår på grund av avsättning av fettliknande ämnen i form av plack på deras inre ytor. Detta leder till en minskning av kärlet, minskar blodflödet genom det. Förträngningen av koronarkärlen leder till att blodflödet till hjärtmuskeln minskar, på grund av vilket hjärtat börjar drabbas av brist på syre, och detta i sin tur kan orsaka utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, upp till hjärtinfarkt. En plack i ett cerebral kärl kan bli "syndaren" av cerebrovaskulär olycka och stroke. Dessutom är det möjlig skada på benkärlen, kärl som förser matsmältningsorganen med blod etc..

En av de främsta orsakerna till utvecklingen av åderförkalkning är en kränkning av lipiden (fetter) metabolism, som inkluderar kolesterol och triglycerider. Lipider kommer in i kroppen genom mat, men vissa lipider produceras i kroppen. Överskott av kalorier från mat omvandlas till triglycerider som kommer in i blodomloppet. De bildar fettreserver. En ökning av triglycerider innebär att en person inte rör sig mycket och äter mycket. Kolesterolet som konsumeras är främst av animaliskt ursprung, men cirka tre femtedelar av kolesterolet produceras i kroppen. I detta fall bildas "dåligt kolesterol", som fastnar i väggarna i blodkärlen och främjar bildandet av plack, och "bra kolesterol", som lätt passerar genom väggarna i blodkärlen och frigör dem från överdrivet "dåligt".

I början av klimakteriet hos kvinnor ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, i synnerhet kranskärlssjukdom (CHD), eftersom kroppen minskar produktionen av östrogenhormoner, vilket är en skyddande faktor för hjärtat och blodkärlen. Östrogener sänker kolesterol i blodet, förbättrar förhållandet mellan HDL-kolesterol ("bra") och LDL-kolesterol ("dåligt"). Dessutom skyddar östrogener väggarna i blodkärlen, förbättrar blodflödet i blodkärlen och blodtillförsel till organ.

Kolesterol är en del av cellväggarna och hjälper celler att utföra sina grundläggande funktioner. Det bildar skalens nerver och säkerställer ett normalt uppförande av nervimpulser, är involverat i bildandet av vissa hormoner och vitaminer. Den huvudsakliga bäraren av kolesterol i cellerna är "dåligt kolesterol", vilket kan bilda feta avlagringar på den inre ytan av artärväggarna som hindrar blodcirkulationen och är den främsta orsaken till åderförkalkning. Innehållet i "dåligt kolesterol" i blodet beror på mängden fett och kolesterol i maten. Ju högre dess innehåll och desto längre kvar i blodet, som är rent individuellt, desto större är hotet mot hälsan. Efter klimakteriet hos kvinnor stiger nivån av "dåligt kolesterol" i blodet.

Nivån av "bra kolesterol" i blodet beror på livsstilen och naturligtvis ärftlighet. Av stor vikt är också kroppsvikt, fysisk aktivitet, rökning, god näring. Nivån av "bra kolesterol" i kvinnors blod före klimakteriet är vanligtvis högre än hos män.

En analys av kolesterol i blodet kan göras i nästan alla kliniker. Kolesterolnivåerna bestäms med ett biokemiskt blodprov efter 14 timmars fasta. Om nivån för det totala kolesterolet inte överstiger 5,2 mmol / l (eller 200 mg / dl), är detta normalt, och risken för att utveckla åderförkalkning är låg. Om siffran är högre måste du göra en utökad analys för att bestämma förhållandet mellan "bra" och "dåligt" kolesterol, eftersom taktiken för beteende och behandling beror på detta.

Alzheimers sjukdom är en progressiv obotlig sjukdom åtföljd av förstörelse av hjärnceller, vilket leder till en gradvis förlust av intellektuella förmågor, minne och djupa förändringar i personlighet och beteende. En minskning av östrogennivåer under klimakteriet kan påverka hjärnfunktionen och leda till Alzheimers sjukdom eller andra typer av demens. En minskning av östrogennivåer är emellertid inte det enda skälet till utvecklingen av denna sjukdom, och du bör inte vara rädd att förekomsten av Alzheimers nästan oundvikliga. Enligt American Medical Association lider hälften av amerikaner över 85 år av Alzheimers sjukdom, de flesta kvinnor, men kom ihåg att kvinnor i allmänhet lever längre. Studier har visat att kvinnor som använder hormonersättningsterapi är mindre benägna att få denna sjukdom..

torra ögon:

hormonella förändringar, mentaltillstånd, allmän överarbetning av kroppen i samband med ålder, sömnbrist lägger till rynkor runt ögonen. Huden på ögonlocken har en speciell struktur - det är väldigt tunt, dessutom är det ständigt i rörelse, eftersom vi ständigt blinkar, myser, blåsar osv. Ögonen själva reagerar på förorenad luft, damm, sand, starkt ljus, dålig belysning, tobaksrök.

Huden runt ögonen innehåller i princip lite naturligt fett, fukt, i sig inelastisk. Med åldern blir huden ännu mer uttorkad, förlorar elasticiteten, uttorkning påskyndar bildandet av rynkor, långsam blodcirkulation leder till bildandet av ödem på ögonlocken och "cirklar" under ögonen.

Orsakerna till puffiness och påsar under ögonen kan vara hjärtsjukdomar, njurar, nedsatt metabolism av vatten-salt, kronisk trötthet.

en känsla av torrhet eller sveda i munnen, obehagliga smakupplevelser;

torrhet och klåda i slidan:

ökad urination, särskilt på natten:

urininkontinens:

minskad libido (sexdrift):

detta beror på det faktum att efter cirka femtio år slutar äggstockarnas "biologiska liv", som slutar att fungera stabilt, minskas mängden hormoner som utsöndras av dem, äggets mognad sker mindre och mindre. Menstruationscykeln är trasig.

Hormoner är en produkt av aktiviteten hos endokrina körtlar; utformad för att kontrollera kroppens funktion. De huvudsakliga producerade hormonerna är sköldkörteln, sköldkörteln, bukspottkörteln, hypofysen, binjurarna, äggstockarna och testiklarna. Hormoner gör förändringar i hur olika organ fungerar i enlighet med kroppens krav. Hypofysen som finns i hjärnans bas är centrum för den övergripande samordningen av hormonsekretion; sköldkörtelhormoner bestämmer nivån på allmänna kemiska reaktioner i kroppen, könshormoner som östrogenkontroll reproduktionsfunktioner. Brist på östrogen är orsaken till manifestationen av menopausalt syndrom (det finns värmevallningar, svett, sömnstörningar, etc.). På grund av brist på östrogener försvagas muskeltonen, blodkompositionen förändras, blodtrycket stiger, fukt och elasticitet i slidan minskar, det mentala tillståndet störs, osteoporos och diabetes kan utvecklas.

viktökning:

efter 45 år börjar kvinnor vanligtvis ha viktproblem. Forskare från American Medical Association tror att utseendet på ett par extra kilo är en normal skyddande reaktion som skyddar kroppen mot de negativa effekterna av att sänka östrogennivåerna, eftersom subkutan fettväv producerar de så kallade icke-klassiska östrogener. Men viktökningen bör inte vara signifikant, för det första är den oestetisk, och för det andra kan ett överskott av icke-klassiska östrogener leda till cancerdegeneration av livmodersceller i livmodern. Icke desto mindre erhålls extrakilon omöjligt, och bara genom kläder börjar du plötsligt med förskräckelse att något händer med dig. Vad som anses normalt?

• Bestäm ditt kroppsmassaindex (BMI) med hjälp av Kütel-formeln:

BMI = vikt / höjd kvadrat, med vikt i kg och höjd i meter.

Till exempel, om din vikt är 85 kg och din höjd är 1,71 m, är BMI = 85: (1,71x1.71) = 29,07.

• Om BMI är mellan 19-25 är din vikt normal; optimalt om indikatorn inte är högre än 20;

• om BMI är i intervallet 25-29,9 - är din vikt överdriven;

• om BMI är mer än 30 - det finns fetma i den första graden;

• om BMI är i intervallet 35-39,9 finns det fetma i den andra graden, uttalad;

• Om BMI är 40 eller mer, är fetma extrem.

• Dessutom bör fettvikten på magen inte överstiga 2,5 cm.

Fetma hos kvinnor är ungefär två gånger vanligare än hos män, vilket kan förklaras av funktionerna hos de endokrina körtlarna i kvinnokroppen..

Kroppsmassaindex som huvudkriterium för viktvikten tar inte hänsyn till sådana funktioner som kroppsbyggnad, ålder, hälsotillstånd etc. Men det gör att du kan utvärdera den övergripande bilden och dra lämpliga slutsatser..

När det gäller en kvinnas optimala kroppsvikt i enlighet med ålder och tillväxt, kan den ställas in enligt följande tabell:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför stiger temperaturen före menstruationen

Under den sista veckan före menstruationen förändras kvinnans tillstånd. Och det handlar inte bara om någon nervositet. Det händer att temperaturen före menstruationen är något högre än normalt, men detta är inte alltid ett tillfälle att omedelbart springa till läkaren....

Hysteroresectoscopy

Hysteroresektoskopi är en minimalt invasiv kirurgisk procedur, under vilken ett antal medicinska procedurer utförs. Operationen utförs genom transcervikal åtkomst och passerar under visuell kontroll....

Tranexam

StruktureraLäkemedlets sammansättning inkluderar den aktiva komponenten: tranexaminsyra.Ytterligare komponenter i läkemedlet i tabletter: MCC, talk, hyprolos, kalciumstearat, natriumkarboximetylstärkelse, kiseldioxid kolloidal, hypromellos, makrogol....