Allt om hormoner vid endometrios - faran för hormonterapi och alternativa behandlingar

Ansvarsfrihet

Hej bloggläsare! Idag kommer vi att prata om den vanliga patologin som möts av upp till 50% av kvinnorna i reproduktionsperioden i olika delar av världen. Detta är endometrios. Sjukdomen leder till en kränkning av menstruationscykeln, smärta och infertilitet. Därför är det så viktigt att känna till de första tecknen på en sjukdom och rådfråga en läkare i tid. I den här artikeln kommer jag att prata om klassiska och alternativa terapimetoder, hur man kan förhindra sjukdomen med hjälp av folkrecept. Hormoner vid endometrios upptar en viktig plats i behandlingen. Men hormonterapi har kontraindikationer och biverkningar, vilket kan skada hälsan. Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att samla in mer information och dra rätt slutsatser..

Endometrios - essensen av sjukdomen, orsaker, symtom, konsekvenser

Endometrios är spridningen av livmoderens inre foder på grund av hormonell obalans. Endometriet kan växa djupt in i muskelskiktet i organet, lokaliserat på äggstockarna, äggledarna, i bukhålan och till och med i lungorna i lungan. Denna vävnad är hormonkänslig, oavsett distribution. I livmodern, vid normal lokalisering, avvisas den i början av menstruationscykeln, vilket leder till regelbunden fysiologisk blödning. I endometriet, som har spridit sig till andra organ, sker samma processer. Blödning och blödning leder till inflammation i organen, uppkomsten av vidhäftningar och smärta.

Vilka hormoner är involverade i endometrios? Kvinnliga könsorgan - östrogen och progesteron. Samtidigt ökar östrogener och progesteron är bristfälligt, detta hormon saknas hårt i kroppen.

En sådan obalans leder till patologisk aktivitet hos endometrioidvävnad. Enligt WHO: s organisation tar endometrios 3: e plats i förekomsten av gynekologi efter inflammatoriska processer och fibroider. Med myom är skador på livmoderns inre foder ett vanligt fall. Oftare förekommer patologi hos utsatta kvinnor, i vilka hormonell obalans utvecklas mot bakgrund av exponering för negativa faktorer..

Endometriosis riskgrupper:

 • operationer i livmodern (kejsarsnitt, curettage, avlägsnande av submukosala noder);
 • diatermocoagulation (termisk cauterization) av livmoderhalsen;
 • aborter
 • grov palpation av livmodern under diagnos eller operation;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • autoimmun patologi;
 • genetisk predisposition.

Orsaker till östrogenökningar kan vara förknippade med infertilitet.

Endometrios förekommer ofta hos kvinnor som inte är noll. Åldern 35-45 år ingår också i listan över riskgrupper..

Beroende på lokalisering av endometriotisk vävnad, skiljer sig flera typer av sjukdomar:

 • inre (könsorgan) - endometriet växer djupare in i livmodern;
 • extern (extragenital) - vävnad sprids till andra delar av livmodern eller närliggande organ.

Sjukdomen kan vara asymptomatisk under lång tid (upp till 10 år från början av patologiska förändringar). Trots välbefinnande utvecklas sjukdomen och skadar kvinnors hälsa.

Därför är det viktigt att genomgå en årlig förebyggande undersökning av en gynekolog för att diagnostisera sjukdomen i tidiga utvecklingsstadier. De första förändringarna kan upptäckas genom ultraljud av bäckenorganen, med kolposkopi, undersökning på en stol med speglar.

Kliniska tecken på endometrios:

 • ihållande dragvärk i nedre del av buken;
 • ökat obehag under tarmrörelser, urinering, samlag;
 • smärtsam och tung menstruation;
 • fläckar före och efter menstruationsblödning;
 • irritabilitet, nervositet, ökad ångest.

En farlig konsekvens av endometrios är infertilitet. Sjukdomen utvecklas hos kvinnor i reproduktiv ålder, och att få ett barn blir en svår uppgift. I avancerade fall är infertilitet dåligt konservativt, och kirurgi är den enda chansen att återhämta sig..

Internationella protokoll för behandling av endometrios - vad läkare erbjuder

Modern gynekologi använder internationella protokoll som innehåller en lista över viktiga och komplementära läkemedel.

Hormoner för endometrios föreskrivs för alla typer av sjukdomar. För behandling används läkemedel som jämnar den hormonella bakgrunden, minskar aktiviteten hos endometriotisk vävnad och blockerar tillväxten utanför livmodern.

De viktigaste läkemedlen som föreskrivs av läkare enligt internationella protokoll:

 • Kombinerade orala preventivmedel (COC). Innehåller två typer av hormoner - östrogener och progestiner. Förberedelser: Jeanine, Bonade, Klayra, Tri-Regol.
 • Antigonadotropins. De har en antiöstrogen effekt. Förberedelser: Danazol, Gestrinon.
 • Gestagener. Sänk östrogennivåerna, har antiinflammatoriska effekter, bromsa tillväxten av endometrioidvävnad.
 1. Icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) lindrar inflammation och obehag i bäckenområdet.
 2. Smärtstillande analgetika.
 3. Lugnande medel för att förbättra den känslomässiga bakgrunden.

Nu vet du hur läkare behandlar endometrios. Hormonala läkemedel ingår i den obligatoriska terapilistan. Och detta är en hälsorisk.

Konsekvenserna av hormonterapi

Hormoninnehållande läkemedel har inte alltid en snabb effekt i behandlingen av endometrios. Ofta återkommer sjukdomen några månader efter avslutad terapiförlopp. Därför måste du ta sådana läkemedel under lång tid. Detta medför ytterligare ett problem..

Hormonala läkemedel har allvarliga biverkningar, vilket påverkar hälsan negativt. Som ett resultat av konstant terapi störs funktionerna i många organ: matsmältningen, det endokrina och nervsystemet, förändringar påverkar den sexuella och mentala sfären.

Kombinerade orala preventivmedel kan orsaka ihållande huvudvärk, ökat blodtryck, depression, sömnlöshet, vaginal blödning, minskad sexdrift och viktökning på grund av ökad aptit. Långtidsanvändning av läkemedel ökar risken för djup venetrombos i benen, vilket leder till en livshotande komplikation - lungemboli. Under behandlingen utvecklas persistent trast..

Antigonadotropiner orsakar huvudvärk, torr hud, håravfall, överdriven svettning, värmevallningar, mjukning av ben och ökar risken för sprickor. Progestogener administreras ofta med den intrauterina anordningen, vilket kan orsaka infektion i livmodern och inflammation i bäckenorganen. Alla biverkningar härrör från det faktum att hormoner är berusade i 6 månader eller mer, och i vissa fall föreskrivs terapiförlopp för livet.

Användbar video om endometrios

Alternativa terapimetoder

En rimlig fråga uppstår - hur man ska behandla endometrios, om inte hormoner? Det finns icke-traditionell terapi, som, när den appliceras i tid och på rätt sätt, stoppar utvecklingen av sjukdomen och tar bort alla obehagliga symptom. I folkrecept används medicinska örter och medicinska avgifter. Behandlingen är lång, men säker för hälsan. Naturläkemedel har ingen toxisk effekt på kroppen och orsakar sällan biverkningar..

Så med endometrios underskattas progesteron vanligtvis, och detta förvärrar balansen mellan östrogen och progesteron med ett överskott mot östrogen. Följaktligen måste vi med örter och andra metoder höja progesteron under den andra halvan av cykeln från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln, och ta bort östrogener i den första halvan av cykeln, från den första till den 14: e dagen av cykeln. Hur man normaliserar progesteron, jag skrev en artikel separat, läs här. Jag kommer att skriva kort att Abrahams träd och vilda yams kommer att göra här. Och måste också minska östrogen, om det produceras i stora mängder, mer om östrogen här.

Tinktur och avkok av hemlock från maria rot

Sällsynta medicinalväxter som är svåra att få på ett apotek, men växtläkare har alltid dessa växter. Behandlingen är bättre att börja med tinktur och avkok. Tinktur framställs av 50 gram ört och en halv liter vodka. Läkemedlet infunderas på ett mörkt ställe i 2 veckor, skakar behållaren dagligen. Ta en matsked tre gånger om dagen mellan måltiderna.

Buljongen används för douching. Den framställs av 20 gram ört, ångad i ett glas kokande vatten. Behandlingen med tinktur och buljong är inte mer än 2 månader, då kan behandlingen upprepas efter 4-6 veckor. Hemlock och marinrot normaliserar hormoner.

Trots att det här är traditionella behandlingsmetoder är det bättre att kontrollera hormonnivån i blodet. Det är nödvändigt att ta tester för innehållet av östrogen och progestiner efter varje terapiförfarande.

En blandning av propolis och honung

Propolis är ett effektivt botemedel mot många inflammatoriska sjukdomar, förbättrar det lokala blodflödet och har en smärtstillande effekt. För att bereda blandningen är propolis förfryst. Sedan skärs 10 gram av produkten, blandad med 100 gram honung, värms i ett vattenbad under 20-30 minuter tills en homogen massa erhålls. Blandningen filtreras genom en sil, kyls till rumstemperatur. Ta 10 ml tre gånger om dagen mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är 2-3 månader, vid behov upprepas behandlingen tills fullständig återhämtning.

Alternativa behandlingar

Det finns alternativ till hormonterapi - traditionella behandlingsmetoder, som nämnts ovan, och traditionella metoder. För att bli av med endometrios används det naturliga preparatet Indol-3. Detta läkemedel har en antitumoreffekt, normaliserar hormonnivåer, har en immunostimulerande och antioxidant effekt. Indole-3 har visat sig i behandlingen av endometrios hos kvinnor som vägrat hormoner och kirurgi.

Behandlingsregimen inkluderar immunmodulatorer (Cycloferon), multivitaminer (Complivit), läkemedel för att förbättra mikrocirkulationen (Trental). Terapi har inte uttalade biverkningar, när kvinnor tar droger får kvinnor inte fett och upplever inte konstant huvudvärk, som vid utnämningen av hormoner.

Endometrios är en vanlig sjukdom som ofta leder till infertilitet. Faran för sjukdomen ligger också i det faktum att behandling kräver användning av hormonella läkemedel med hög risk för komplikationer. För att undvika utvecklingen av sjukdomen är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog en gång var sjätte månad. I händelse av att sjukdomen verkar bör en specialist diskutera möjligheterna till alternativ behandling, vägran av hormoner och kirurgi.

Mer om endometrios och orsakerna till dess utseende, hur man bota den utan läkemedel, och även vad man ska göra för att undvika det, berättar gynekologen Zhgaryova i sin föreläsning, se HÄR.

Det är inte alltid möjligt att botas med folkmetoder, men om endometrios upptäcktes i de tidiga utvecklingsstadierna, är chansen för säker behandling stor.

Prenumerera på uppdateringar så att du inte missar intressanta artiklar och rekommenderar din blogg till vänner. Vi ses i följande publikationer!

Hormonfri endometrios terapi: vilka alternativ kan vara

Kärnan i patologin är i tillväxten av endometriotisk vävnad utanför livmodern (in i bukhinnan, rör, äggstockar, vagina och andra organ).

Oftare observeras sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder över 25-35 år. Upp till 70% av fallen rapporteras hos patienter som diagnostiserats med infertilitet..

Metoden för behandling av endometrios beror på följande faktorer:

 • svårighetsgrad + form av sjukdomsförloppet;
 • svårighetsgraden av kliniska symtom;
 • lokalisering + förekomst av foder i foder;
 • ålder
 • närvaro eller frånvaro av barn, deras önskan att ha eller svårigheter att bli gravid.

Indikationer för konservativ medicinsk behandling av endometrios:

 • det finns inga tecken på utvecklingen av patologin;
 • återställande av reproduktionsfunktioner;
 • graviditetsplanering.

Effektiv läkemedelsbehandling av endometrios inkluderar att ta:

 • hormonella läkemedel (orala preventivmedel);
 • läkemedel för att lindra inflammatoriska processer;
 • olika läkemedelsgrupper.

Läkemedelsbehandlingsregimen för endometrios bör väljas av en specialist. Endast en läkare kan bestämma läkemedlets effektivitet i förhållande till individuella egenskaper, klinisk historia, undersökningsresultat och patientens tillstånd.

Det är farligt att självmedicinera med en sådan diagnos. Utan att känna till läkemedlets verkan och kompatibilitet kan ännu allvarligare hormonella förändringar orsakas av medicinsk behandling av endometrios.

Med en analfabetisk inställning är det lätt att framkalla en snabb tillväxt av fodret, vilket kommer att leda till komplikationer och en försämring av den allmänna hälsan.

Livmodern endometriospiller

Minimala risker, hög effektivitet av läkemedelsbehandling gör denna metod till den mest populära i behandlingen av endometrios.

Handlingen med den konservativa metoden syftar till att uppfylla huvuduppgifterna:

 • undertrycka produktionen av vissa hormoner, inklusive kvinnliga östrogen;
 • orsaka blekning av ägglossningsfunktioner;
 • eliminera tunga menstruationsblödningar;
 • eliminera kliniska symtom, särskilt smärta;
 • stoppa endometriotiska foci och vävnadstillväxt.

Läkemedelsbehandling av patologi inkluderar följande grupper av läkemedel:

TitelBeskrivning
AGNRG (gonadotropinfrisättande hormonagonister)Behandlingens huvudfunktion är induktion av hypoöstrogen genom att stimulera konstgjord menopaus. Menstruationens upphörande stoppar vävnadens tillväxt och leder till regression av focierna. Till exempel läkares utnämning av Diferelin, Zoladex eller Buserelin.
AntigestagensUndertryckande av produktion av LH, progesteron, FSH leder till en avmattning av spridningen av slemhinneskiktceller. Oftare ordineras Danazole eller Mifepristone för medicinsk behandling av endometrios. Läkemedel har biverkningar..
gestagenerProgesteron och dess analoger i behandlingen hjälper till att normalisera menstruationscykeln genom att förlänga den andra fasen. Vanligtvis föreskriven Dufaston, Utrozhestan, Norkolut.
COC (orala preventivmedel)Kombinerade läkemedel avbryter ägglossningen, stabiliserar den hormonella bakgrunden och stoppar utvecklingen av patologi. Till exempel födelsekontroll Janine, Jes, Diane-35, Yarina, Klayra och andra.

Var och en av dessa grupper av läkemedel har egenskapen att hämma produktionen av reproduktiva hormoner vid behandling av endometrios.

Andra medel syftar till att eliminera smärta, komplexa symtom eller förhindra återfall av patologin. För behandling används NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel).

Vizanne

Läkemedlet är effektivt för behandling av endometrios i livmodern och äggstocken. Har en aktiv ingrediens - mikroniserad dienogest.

Läkemedlets verkan med medicinsk behandling av endometrios:

 • hämmar produktionen av kvinnliga hormoner;
 • återställer slemhinnan i livmodern;
 • stör störningen i fodret, vilket leder till dess atrofi.

Till skillnad från analoger bidrar inte läkemedlet Vizann under behandlingen till ansamling av vätska i kroppen och utveckling av hypertoni.

Dufaston

Ett populärt verktyg för ny generation som har praktiskt taget inga biverkningar. Det är en analog av naturligt progesteron..

Medel i progestogen-gruppen har liknande egenskaper för decidualisering och atrofi av det endometriotiska skiktet. Duphaston med medicinsk behandling av endometrios stoppar effektivt utvecklingen av patologi och smärta.

danazol

Detta är en syntetisk androgen som påverkar både friska och patologiska områden i endometrium. Läkemedlets medicinska effekt säkerställer upphörandet av menstruationen, vilket resulterar i atrofi i slemskiktet.

Som ett resultat av frånvaron av kraftig blödning under medicinsk behandling av endometrios, förbättras patientens tillstånd markant, smärta och andra störande symtom försvinner.

buserelin

Beredningar av AGNRH-gruppen påverkar hypofysen. De används vid behandling av vanlig endometrios, allvarliga symtom, för att lindra intensiv smärta. Samt förberedande behandling före operation.

Buserelin och andra agonister är ganska aggressiva läkemedel som orsakar konstgjord menopaus. Efter avbrytande av läkemedlet kommer ägglossningens återhämtning att vara mer än ett år.

Men vid genomförande av Buserelin-behandling finns det nästan 100% av patienterna, även i allvarligt tillstånd, ett omedelbart försvinnande av intensiva smärtupplevelser av någon etiologi.

Efter medicinsk behandling av endometrios, kvarstår effekten i 6 till 12 månader. Detta beror på läkemedlets långvariga verkan.

Ljus för livmodern endometrios (namn)

Suppositorier är den mest lämpliga doseringsformen för behandling av patologier i det reproduktiva systemet. Tre typer av åtgärder används beroende på symtomen:

 • vaginal - för djup nedsänkning i slidan (så nära livmoderhalsen som möjligt);
 • rektal - för placering i rektum;
 • pinnar - infogas i urinledaren eller livmoderhalsen.

Förutom den antiinflammatoriska och smärtstillande effekten har suppositorier för endometriose fördelen att avge läkemedlet till det drabbade området. Bara en halvtimme efter införandet av läkemedlet kommer den aktiva komponenten in i blodomloppet och börjar verka.

Överväga effektiva suppositorier för behandling av endometrios.

Utrozhestan

Universellt läkemedel för oral och vaginal användning. Läkemedlet används som monoterapi eller i kombination med andra läkemedel för ett antal progesteroner..

Det föreskrivs för patologiska tillstånd som uppstod mot bakgrund av endometrios. Till exempel infertilitet, menstruations oregelbundenheter, till lägre östrogen, etc..

Longidaza

Dessa suppositorier föreskrivs för att stoppa och resorption av vidhäftningar som orsakar hindring av rören. Detta är en av orsakerna till infertilitet mitt i endometrios..

Longidaz suppositorier används i kurser, administreringsmetoden är rektalt eller vaginalt som föreskrivs av en läkare.

indometacin

Läkemedlet stoppar tillväxten av det endometriotiska fodret. Resultatet säkerställs av trippelpåverkan från suppositorier - antiinflammatorisk, smärtstillande och antipyretisk effekt.

Suppositorier Indometacin med medicinsk behandling av endometrios kränker inte mikrofloraen i slemkönsorganen. Lite blödningar observeras ibland..

Antibiotika för livmodern endometrios

Läkemedel i denna grupp kan orsaka komplikationer eller provocera en oönskad biverkning under utvecklingen av endometrios.

För användning av antibakteriella medel måste det finnas allvarliga indikationer, till exempel:

 • penetration av svampar;
 • konsekvenser av organinfektioner i bäckenområdet;
 • inflammatoriska sjukdomar i köns- och urinvägarna.

Med livmodern endometrios förskrivs tre typer av antibiotika.

Bredspektrum antibakteriella medel

Vid spridning av fodret med medicinsk behandling av endometrios, föreskrivs de vanligtvis att dricka en kurs med Unidox, Macropen eller Amoxiclav. Doseringen och reglerna för införande bestäms av läkaren, med hänsyn till anamnes och indikationer. Vanligtvis tas tabletter inom 10-14 dagar, utan att kränka receptet..

cefalosporiner

Dessa är smalprofilerade antibiotika som sällan används vid behandling av endometrios. Indikation - patientens tillstånd, i vilket vägran av läkemedlet blir en ännu större hälsorisk.

Cefalosporinsgruppen inkluderar Cedex, Ceftriaxone, Ceftazidine, etc. Den fullständiga administrationsförloppet är högst 10 dagar.

Antiinfektionsmedicin

Dessa medel används i svåra fall när patienten är mottaglig för en svampinfektion. Dessa inkluderar läkemedel för olika former av frisättning - tabletter, suppositorier, injektioner.

Mest känd: Nystatin, Fluconazole eller Flucostat.

Hormonala droger

Fördelen med denna grupp läkemedel är att bevara, och i vissa fall, den fulla återställningen av kvinnors reproduktionsfunktioner.

En förutsättning före användning vid medicinsk behandling av endometrios är en detaljerad undersökning för att identifiera de saknade hormonerna. Val av preventivmedel beror på stadium, gång och svårighetsgrad av symtomen.

En karakteristisk egenskap hos hormonterapi är användningen. Det är kanske därför med endometrios förskrivs vanligen preventivmedel med reducerad dos.

Jeanine

Ett populärt läkemedel som föreskrivs när det finns tecken på spridning av fodret. Enligt statistik inträffar i 90% av fallen hämning av fokal tillväxt, vilket blockerar smärta och inflammatoriska processer.

Janine, med medicinsk behandling av endometrios, främjar anovulation, hämmar produktionen av vissa hormoner, vilket minskar deras koncentration och sammandragning av rören.

Som ett resultat har patienten en regression av patologi och förbättrat välbefinnande.

En av de vanliga läkemedlen för endometrios. Verktyget innehåller två typer av tabletter - en placebo (tas i intervallet) + en kombination av gestagen och östrogen (aktiv form i 24 dagar).

Om patologin fortsätter att utvecklas ersätts Jess med läkemedlet Lactinet, som inte innehåller östrogen, med medicinsk behandling av endometrios.

Mini drack

Detta är en grupp preventivmedel som innehåller en minimal koncentration av hormoner. Dessa inkluderar Regulon, Marvelon, Novinet, Lindinet och andra..

Alla läkemedel för medicinsk behandling av endometrios tas på liknande sätt. Effektiviteten noteras emellertid endast under behandlingen. Efter avbokning är återfall möjligt.

Vilka andra läkemedel föreskrivs för livmodern endometrios

Patologi avtar under rehabiliteringsterapi, som inkluderar:

 • korrigering av immunitet;
 • avlägsnande av smärta;
 • eliminering av hemorragisk anemi och neuropsykiatriska manifestationer.

Grunden för konservativ terapi utan hormoner är användningen av följande läkemedel:

 • immunmodulatorer - förskriv Levamisole, T-activin, Splenin, Likopid;
 • antioxidanter - effektiva vitamin A, E, C, pyknogenol;
 • fytohormoner av växtursprung - cyklodin föreskrivs för att normalisera cykeln;
 • antispasmodics - föreskrivna Drotaverinum, No-shpa eller Spazmalgon;
 • lugnande medel - lugnande medel Fenazepam, Seduksen, Elenium;
 • järnbaserade beredningar - Ferroplex, Fenyuls;
 • lyofilisat - ordineras vanligtvis ett proteinpreparat av animaliskt ursprung Endofirin.

För att undertrycka produktionen av prostaglandiner vid medicinsk behandling av endometrios, vilket orsakar inflammation i foci, föreskrivs NSAID. Till exempel ibuprofen eller diklofenak.

Behandlingsregimer för livmodern endometrios

Metoden, doseringen, reglerna och administreringsförloppet är en process som väljs strikt individuellt. Beroende på sjukdomens svårighetsgrad, lokalisering och form utförs läkemedel enligt 3 scheman:

 • godkänd kurs en gång var 90: e dag;
 • månadsterapi;
 • dagligt intag.

I genomsnitt varar full behandling 6 till 9 månader. Grunden för varje schema är användningen av olika grupper av läkemedel.

Ofta ställda frågor blockerar

Kvinnor med endometrios letar ständigt efter lösningar på problemet. Nedan följer svar på de mest populära frågorna från patienter..

Behandlas livmodern endometrios utan operation (kirurgi)

Det beror på resultaten av undersökningen, som avslöjar den fullständiga kliniska bilden av patologin. Konservativ terapi föreskrivs i fall där det finns gynnsamma villkor för dess implementering..

Det finns situationer där medicinering är kontraindicerad eller ineffektiv. Sedan löses problemet kirurgiskt.

Det finns symtom som bara kan lösas med operation. Till exempel:

 • förekomsten av fibroider, förvärrad av blödning;
 • cystor på äggstockarna;
 • adenomyos;
 • retrocervikal lokalisering av patologi;
 • andra komplicerade former.

Är det möjligt att bota endometrios utan hormoner

Denna sjukdom klassificeras som hormonberoende patologier som inte kan lösas utan användning av preventivmedel..

Vilken komplex behandling föreskrivs av en läkare för livmodern endometrios

En omfattande inställning till problemet inkluderar alla kända metoder för officiell och alternativ medicin. Förutom kirurgisk ingripande och läkemedelsbehandling föreskriver specialister ofta behandling av patologin med hjälpmedel.

Dessa inkluderar:

 • pluggning eller douching;
 • fysisk och hirudoterapi;
 • akupunktur;
 • kurbad;
 • folkrättsmedel.

Recensioner om den medicinska behandlingen av livmodern endometrios

”Efter undersökningen fick jag diagnosen endometrios i I- och II-graderna. Enligt vittnesboken beslutade läkaren att börja med användningen av läkemedlet Janine och sedan titta på resultaten. Åtgärden var så effektiv att problemet under 6 månader efter antagningen löstes. ".

”Jag trodde helt inte att en sådan tvångssjukdom kunde botas med piller. Läkaren föreskrev att dricka läkemedlet Vizanne i 6 månader Produkten är utmärkt. Fläcken försvann drastiskt, smärtan under menstruationen avtog och min hälsa återgick till det normala. Läkarna sa att återfall är möjligt när som helst. Men i flera år nu har allt inte förändrats. ”.

 • Kan jag bli gravid i slutet av min period?
 • Kan jag bli gravid om du tar p-piller?
 • Är det möjligt att bli gravid från ett smörjmedel från en mans sekret??
 • Är det möjligt att bli gravid efter menstruationen?
 • Återställning efter en ektopisk graviditet
 • Varför behöver kvinnor folsyra innan graviditeten?

Informationen som publiceras på webbplatsen Sberemennost.ru är skrivskyddad och är endast avsedd för informationsändamål. Besökare på webbplatsen bör inte använda dem som medicinska rekommendationer.!

Hormonfri endometriosbehandling: behandlingar

Konfronteras med en sjukdom som endometrios, kan kvinnor ofta inte besluta om en behandlingsmetod som inte skulle ge deras kropp mer skada. Innan du börjar ta droger bör du klara alla tester för att identifiera kontraindikationer. Om, enligt resultaten, användningen av hormoner är kontraindicerad för patienten, måste hon veta hur man bota endometrios utan hormoner..

Vad är endometrios??

Endometrios är en av de vanligaste sjukdomarna bland kvinnor, i frekvensen av sjukdomar är det på tredje plats efter sjukdomar som är förknippade med inflammation och uterus fibroids.

Det upptäcks hos 60 procent av patienterna i reproduktiv ålder och hos 50 procent av kvinnor som lider av infertilitet..

Det var tidigare vanligt bland kvinnor som passerade tröskeln för sin fyrtioårsdag, numera är de mer och mer vanliga hos unga flickor (i hälften av fallen - icke-leverande).

När endometrios uppstår växer den godartade endometriet bortom livmoderhålet. I det normala tillståndet tar kroppen bort främmande celler oberoende. Med avvikelser växer endometrieceller till livmodern, äggstockarna, bildar endometriotiska cyster eller äggledarna.

Dessutom kan deras infästning inte bara ske i bäckenorganen utan i hela kroppen. Endometrios leder till inflammation i de omgivande vävnaderna på grund av vilka vidhäftningar, cyster och ärr bildas. Förekomsten av inflammation i kroppen kan bestämmas med symtom på smärta, nedsatt reproduktionsfunktion och med en ökning av bäckenorganen.

Orsakerna till uppkomsten av endometrios är fortfarande inte helt definierade, men läkarna har identifierat möjliga tillstånd:

 • Försvagning av immunsystemet;
 • Stress, emotionell instabilitet;
 • Fast livsstil;
 • Ärftlighet;
 • Abort
 • Kejsarsnitt;
 • Curettage av livmodern;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;

Behandlingsmetoder:

 1. Medicinering (konservativ) - metoden syftar till att minska östrogenets utseende i kroppen genom hormonbehandling. I hälften av fallen är denna metod inte alltid tillräcklig.
 2. Kirurgisk - med kirurgisk ingripande i kroppen tas foci av endometrios bort. Operativets allvar beror på försummelsen av sjukdomen..
 3. Kombinerad - användning av medicinska och kirurgiska metoder samtidigt för att exakt uppnå resultatet i form av återhämtning.

Kontraindikationer för hormonterapi

Innan man börjar ta läkemedlen måste patienten och hennes behandlande läkare avgöra om deras användning i detta fall är möjlig och vilka kontraindikationer som finns:

 • Allergier mot föreslagna läkemedel;
 • Förekomst av trombos och tromboembolism (uppstår med komplikationer av åderbråck och hjärtsjukdom);
 • Utseendet av endometrios i kombination med en ovariecyst eller livmodermyom, som kräver kirurgisk ingripande;
 • Bildning av endometrios i ett prekanceröst tillstånd i livmoderhalsen eller dysplasi;
 • Leversjukdom (skrump, hepatit, gulsot);
 • Störningar i hematopoietiska och metaboliska system;
 • Njursjukdom som kräver långvarig återhämtning;
 • Maligna tumörer i alla organ;
 • Arteriell hypertoni;

Om det finns minst en kontraindikation, bör läkaren välja en metod för icke-hormonell behandling av endometrios.

Icke-hormonella terapimetoder

För en positiv effekt är det viktigast att identifiera sjukdomen i dess första skede, eftersom om det finns ett tredje eller fjärde utvecklingssteg av endometrios, kommer metoden för behandling med hormonfria läkemedel inte längre att vara effektiv och hjälper inte till att lindra symtomen. I de första stadierna kan den behandlande läkaren använda sådana behandlingsmetoder som:

 1. Användning av hormonfria läkemedel.
 2. Fysioterapi.
 3. balneoterapi.
 4. laparoskopi.
 5. Datorterapi.
 6. Folkmetoder.

Icke-hormonell terapi

Huvudmålen för medicinering är att minska smärta, höja nivån på immunsystemet, återställa psykoterapeutiska avvikelser, återställa funktionsfel i menstruationscykeln och reproduktion. Behandling utan användning av hormoner kan naturligtvis inte vara så produktiv, men läkare hittar en väg ut med hjälp av andra läkemedel:

Krampläkemedel och antiinflammatoriska läkemedel utan användning av steroider (för att minska smärtnivån);

Immunomodulatorer (för att återställa immunsystemet);

Enzymoterapi (används som smärtstillande medel och för att minska storleken på vidhäftningar och cyster);

Enzymer och biostimuleringsmedel (är antihäftning och antiinflammatoriska läkemedel);

Neurotropa läkemedel (används för att eliminera psyko-emotionella avvikelser);

Dessa läkemedel kan bidra till att förbättra en kvinnas livskvalitet under sjukdom, minska smärta och möjligen lindra sjukdomen helt..

Fysioterapi

Denna procedur kan endast användas enligt instruktion av en läkare. Om en kvinna inte har några kontraindikationer, kan fysioterapi ge henne följande aspekter av behandlingen:

 • En liten minskning av smärtnivån;
 • Resorption av betänd vävnad;
 • Förebyggande av vidhäftningsbildning;
 • Förbättra den hormonella bakgrunden till äggstockarna;

Fysioterapi utförs med hjälp av ultraljud på endometrium, en kombination av elektrofores av zink och jod, som föreskrivs av läkaren som en hel kurs och konstant exponering för ett magnetfält.

balneoterapi

Denna behandling, som utförs i sanatorier och resorts. De mest effektiva metoderna som dessa platser kan erbjuda är procedurerna för radonvatten och jod-brombad..

 • Kurser för medicinska bad;
 • Vaginal bevattning;
 • Intestinala mikroclyster;

Med en lång behandling med dessa metoder kan du uppnå vissa resultat:

 • Minska endometrial inflammation;
 • Minskning av allergiska reaktioner;
 • Ökad immunitet;
 • Återhämtning av psykoterapeutiska störningar;

Goda resultat kan förväntas endast med systemisk och komplex behandling..

ethnoscience

När man avbryter konsumtionen av hormoner under behandlingen, bör man inte glömma traditionell medicin för behandling av endometrios, naturligtvis är det omöjligt att helt bota patienten från sjukdomen med folkliga metoder, men i kombination med de föreskrivna läkemedlen är det fullt möjligt. Alternativ medicin erbjuder behandling av endometrios med hjälp av medel baserade på de komponenter som naturen ger oss. De huvudsakliga metoderna för behandling av endometrios med folkmedicin är:

 • Graviditet (om sjukdomens stadium tillåter befruktning);
 • Örtbehandling;
 • Lera (tillämpning av dess egenskaper);
 • Aktiv livsstil;
 • Behandling av endometrios med propolis;
 • Uteslutning av dåliga vanor;
 • Användning av tamponger med endometrios är förbjudet, undantaget är douching.
 • Antagandet av speciella bad;

De mest effektiva behandlingarna:

 • Behandlingsförloppet med tinktur och avkok av tall livmodern (livmoderavkok anses vara användbart för många inflammation i bäckenområdet);
 • Örter från vilka du kan ta ut avgifter: celandine, nässlor, knotweed och serpentine;
 • Leech-behandlingsmetod;
 • Örter som har en lugnande egenskap;

laparoskopi

Under operationen sker kauterisering och avlägsnande av foci av endometrios med hjälp av elektrokoagulering eller en laser, som avlägsnar inflammation med små injektioner.

Denna procedur tar inte bort sjukdomen helt från kroppen, eftersom den bara tar bort konsekvensen av sjukdomen - inflammation, orsaken - neuroimmun-endokrin reglering återställs inte.

Därför förskrivs läkemedel efter operationen.

Datorterapi

Datorreflexologi används för att behandla endometrios i alla stadier av sjukdomen. Under behandlingen återställs de drabbade områdena och neuroimmun-endokrin reglering, vilket leder till ett normalt tillstånd av kvinnans reproduktionsorgan och funktioner och återställande av strukturerna i bäckenorganen.

Proceduren utförs med hjälp av svaga punktutsläpp av ström på systemet med aktiva punkter som är kopplade till hjärnan och kvinnans vegetativa system.

Zonterapi hjälper också till att återställa immunitet, eliminerar funktionsfel i det endokrina systemet, påverkar patientens psyko-emotionella tillstånd och leder till segmentell innervering av bäckenorganen.

Vad som hjälper till att eliminera orsakerna till sjukdomen.

Efter operationen sker produktion av naturliga hormoner i kroppen, därför föreskrivs detta förfarande ofta till kvinnor som är kontraindicerade i hormonbehandling, de lämnar redan många positiva recensioner om denna procedur. Menstruationscykeln, äggstocksstrukturen, livmoderens volym och struktur återställs också, utseendet kan behandlas med icke-kirurgisk metod.

Näringstips

För att den valda behandlingsmetoden ska vara effektiv, glöm inte bort den viktiga faktorn - näring. Eftersom det har en enorm effekt på kroppen..

Ät mer färsk frukt och grönsaker, fisk och nötter (som innehåller naturliga fetter), morötter, rödbetor, zucchini, ris och äpplen (rik på cellulosa, reglerar östrogennivåer), spannmål (ris, bovete, havregryn), vitlök och solrosfrön (påverkar också östrogennivåer), mejeri- och vitaminrika livsmedel. Var uppmärksam på din kondition!

Försök att övervaka din hälsa och besök din läkare regelbundet! Om sjukdomen har överträffat dig, klara alla tester för att hitta en behandlingsmetod som är rätt för dig. En framgångsrik behandling, eftersom endast personlig erfarenhet hjälper dig att undvika en efterföljande sjukdom i framtiden.

Hur och hur behandlas endometrios utan hormoner?

Det är omöjligt att behandla endometrios enligt ett enda universellt schema för alla. Läkemedel väljs personligen, särskilt när du behöver ta hormoner. Allt är viktigt här, inklusive dosering, administrationsförlopp etc. Hur kan endometrios behandlas utan hormoner??

Varför vägrar många att ta hormoner?

Den hormonella behandlingsplanen för endometrios syftar till att kontrollera och undertrycka endometriotumörer genom att undertrycka produktionen av östrogen. Hormoner föreskrivs - långa kurser, stora doser. Men i 45-55% av fallen är effekten tillfällig. När de avslutar behandlingen så här fortskrider endometrios.

De hormoner som en kvinna tar orsakar ett undertryckande av äggstocksfunktionen, vilket provoserar amenorré, en tidig menopaus. Och även om det finns många läkemedel med hormoner på apotek, ger sådan terapi inte hög effektivitet.

Det förbättrar inte produktionen av sina egna hormoner och kan därför inte påverka obalansen i det endokrina systemet.

Dessutom har hormonbehandling för endometrios många biverkningar:

 • fetma och svullnad,
 • värmevallningar, stoppa menstruationsfunktionen,
 • bröstförminskning,
 • hudormar, ansiktshår,
 • atrofisk vaginit,
 • depressiva tillstånd.

Efter en sådan övergång till icke-hormonell behandling är svårt.

Valet av den optimala behandlingsregimen för endometrios

Icke-hormonella läkemedel mot endometrios eller hormoner, alternativa metoder, kirurgi eller datorreflexografi? Valet beror på kvinnans ålder, symtom, önskan i framtiden att få ett barn.

Icke-hormonell behandling av endometrios kan vara kirurgisk. Det syftar till att eliminera lesioner. Onormal vävnad skärs eller cauteriseras vanligtvis..

Det är nödvändigt att behandla endometrios med datorreflexologi vid specialiserade medicinska institutioner där det finns lämplig utrustning.

Metoden syftar till att minska fokusen på endometrios, upp till ett fullständigt botemedel. Detta resultat kan uppnås genom att eliminera orsaken..

Framgångsrik behandling bör normalisera reproduktionssystemet, återställa strukturen i bäckenorganen.

Endometrios och graviditet

Att behandla endometrios med graviditet betyder inte att du vid de första tecknen på en sjukdom eller misstänker att du omedelbart ska bli gravid.

... födelsen av ett barn är ett ansvar, inte en teknik för att övervinna ett patologiskt tillstånd.

Även om det är sant att graviditeten ger en uppdatering av kroppssystemen, regenereras endometriet. Därför finns det chanser att kvinnan efter förlossningen har symtom på sjukdomen.

Fysisk aktivitet

Denna metod kan snarare tillskrivas förebyggande. Moderna studier bekräftar att personer som regelbundet spelar idrott har färre fall av olika sjukdomar, inklusive endometrios.

På grund av aktiva belastningar på kroppen fungerar alla system intensivt, och detta är anledningen till förnyelse och föryngring av celler.

Sport hjälper till att bilda en kraftfull immunitet som inte tillåter utveckling av en patologisk process.

Alternativa metoder mot endometrios

Folkmetoder är baserade på användning av naturliga ingredienser. De hjälper till att delvis eliminera symtomen, men de kan inte alltid bota endometrios. Dessutom väcker icke-hormonella mediciner för endometrios också oro på grund av sammansättningen och möjliga biverkningar..

 • användning av propolis och behandling med andra biprodukter,
 • utför procedurer med lera, lera
 • användning av medicinska örter, blommor, avkok och växtbaserade preparat,
 • hirudoterapi, etc..

Calendula

 • intagande,
 • tamponger,
 • skölj.

Först, gör en avkok av kalendula:

 • 2 msk torrt gräs eller färskt, finhackat,
 • 1 msk. kokande vatten.

Kyl till rumstemperatur. Ta tre gånger om dagen i ett halvt glas.

Effekten kommer att bli mer synlig om...... för avkokningsanvändning, förutom kalendula, johannesört, immortelle och viburnum - i lika stora andelar.

Tamponger av honung, propolis, aloe

Behandling av hormonfri endometrios innebär användning av tamponade. Pressa juice från aloe, blanda med en dessertsked honung och tillsätt lite propolis. Alla ingredienser blandas, vattpinnen smörjes och sättes in i slidan. De håller det i en timme, och om det inte finns några obehagliga upplevelser (till exempel brännande), lämna det tills morgonen.

Tamponger tillverkas ibland av andra produkter. Så försök att bota endometrios-svampar baserade på gås, fiskolja.

Linfrön

 • 3 msk Linfrö,
 • 1 kopp kokande vatten.

Den beredda infusionen drickas tre gånger om dagen tills endometrios kan botas, vilket anges i receptet. Men inte alltid icke-hormonell behandling med sådana metoder ger en snabb effekt, därför kan flera kurser krävas.

Tall livmodern och röd borste från endometrios

Dessa växter kan användas i kombination eller separat. Om endometrios är det bättre att välja ett recept där det finns båda läkemedel. Ta dem i form av buljonger inuti tre gånger om dagen, 1/2 eller en tredjedel av glaset före måltiderna.

Mulberryrot plus körsbärsbark

Sibirska läkare försökte bota endometrios enligt detta recept. Tinktur stärker livmoderväggen, främjar resorption av tumörer. För att förbereda produkten, ta:

 • 1 del av barken till 3 delar av roten,
 • vodka.

Alla komponenter är blandade och insisterade. Du måste ta 15-20 droppar tre gånger om dagen före måltiderna.

Icke-hormonell behandling med lök

För det här receptet, ta en liten lök, koka i mjölk över låg värme. Det är nödvändigt att vänta på fullständigt mjukning av huvudet. När mjölken måste tömmas, låt lampan svalna tills den är varm. Sedan delas det upp i små bitar, lindade i ett bandage eller gasbind och läggs i slidan, djupt. Tid - högst tre timmar.

Efter att vattpinnen har placerats kan du känna en brinnande känsla. Om du tror på rekommendationerna är detta normalt och efter en tid.

Komprimera baserat på honung och tallröd

 • 2-3 msk honung,
 • 10 matskedar tallharts,
 • 2 matskedar vegetabilisk olja.

Dessa komponenter är blandade, spridda på materie från CB. Applicera sedan försiktigt på pubis och ha på dig i flera dagar, det är tillrådligt att inte ta bort.

Lera för endometrios

För att behandla endometrios rekommenderas ibland Cambridge-lera. En kurs på 21 dagar bör bära frukt. För varje ny procedur blandas lera med vatten tills det finns ett plasticintillstånd, sedan appliceras det på nedre del av buken och ligger tyst tills det helt stelnar..

Biodlingprodukter

Det sägs ibland att om andra metoder inte hjälper, så kan propolis bota endometrios. När de behandlar hemma gör de en honung-propolisblandning. Propolis för detta är förfryst, sedan finhackas till en smulstillstånd, blandat med flytande honung.

Andelar: per 100 g honung - 10 g propolis.

Blandningen upphettas i ett vattenbad. Kompositionen måste omröras hela tiden, kokas i femton till tjugo minuter. Därefter filtreras genom 2-3 lager gasväv. Blandningen måste appliceras på nedre del av buken som en kompress, gör tamponger, ta en liten sked innan en måltid. Förvara den färdiga kompositionen på sidodörren i kylen.

Rödbetor juice

Betasaft bidrar till återställandet av drabbade vävnader, ökat blodflöde i bäckenet. Kärnan i denna metod är enkel: 50-100 g färskpressad juice tas före måltiderna två gånger om dagen. Minimikursen är 2 veckor, men det betyder inte att det under denna tid är möjligt att bota, du kan bara lindra tillståndet. Upprepa efter en kort paus..

Hirudoterapi och endometrios

Från sjukdomar som är förknippade med stagnation av blod, har igler alltid betraktats som den främsta åtgärden. I stället för att förskriva hormoner kan läkaren hänvisa till hirudoterapi. Sådan icke-hormonell behandling används också för andra tumörer, inklusive malig.

Icke-hormonell behandling, nämligen folkläkemedel, kommer inte att få effekt om du inte förändrar din livsstil:

 • sluta dricka och röka,
 • säga adjö till en stillasittande livsstil och börja engagera sig i minst måttliga sporter,
 • sluta samla in en mängd problem, diskutera dem och "tvätta",
 • sluta oroa dig för obetydliga tillfällen och ta bort stress från ditt liv.

Den icke-hormonella behandlingen av endometrios är av intresse för dem som fruktar biverkningarna av att ta hormoner. Icke-hormonella läkemedel, metoder för alternativ medicin etc. gör att du kan upprätthålla reproduktionsfunktionen och hämma utvecklingen av endometrios.

De viktigaste hormonerna i endometrios

Även om hormonell obalans inte är den främsta orsaken till utvecklingen av endometrios, men det skapar förutsättningarna för utvecklingen av sjukdomen. Under påverkan av vissa hormoner kan lesionsfocierna växa, det blir svårare att bota dem. Att identifiera provokatörer och donera blod för forskning. Läs mer i vår artikel om hormoner vid endometrios..

Vad är hormontest för endometrios?

Analyser av innehållet i könshormoner hjälper till att välja riktning för terapi, genom vilken du kan utvärdera effektiviteten i behandlingen. Normalt krävs definitionen av sådana blodindikatorer:

hormonerKort beskrivning
estradiolAnsvarig för tillväxten av det inre skiktet i livmodern (endometrium)
progesteronGer övergång av endometrium till sekretionsstadiet. De utsöndrade ämnena är nödvändiga för fästets ägg och vidareutvecklingen av graviditeten
Follikelstimulerande och luteiniserande hypofyshormonerDe kontrollerar bildningen av östradiol och progesteron.
prolaktinDet är ansvarigt för amning, dess nivå ökar med ett överskott av östrogen och minskar med en ökning av progesteron, i närvaro av svår smärta, ökar den också

I närvaro av lämpliga symtom är forskning och arbete med sköldkörteln (tyrotropin och tyroxin) såväl som binjurar (adrenokortikotropin, kortisol, dehydroepiandrosteron) nödvändig. I strid med deras funktion är återställningen av hormonbalansen svår.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om vitaminer för en kvinnas hormonella bakgrund. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till att normalisera den hormonella bakgrunden hos kvinnor, vitaminer för återhämtning, vad som är cyklisk vitaminterapi och en diet för att normalisera den hormonella bakgrunden.

Och här handlar mer om hormonella piller för klimakteriet.

Vilka hormoner som saknas och vilka kommer att ökas

Det huvudsakliga hormonet som ökar med endometrios är östradiol. Med dess betydande överskott är sjukdomsförloppet allvarligt och infertilitet är ofta en komplikation..

Med en initialt låg östrogen bakgrund (till exempel idrottare som röker) är risken för denna patologi mindre.

Under graviditet och klimakteriet, när en naturlig minskning av hormonet inträffar, blir symptomen på endometrios svagare eller försvinner helt.

Hormonterapi av sjukdomen är baserad på denna funktion. Med hjälp av tabletter eller injektioner minskar östrogener och progesteron stiger. Det sista hormonet är vanligtvis i otillräckliga mängder i kvinnans blod. Detta är orsaken till kränkning av övergången av endometriumets tillväxtfas till sekretorn. Sådana förändringar hindrar graviditetens början och graviditet.

Hypofyshormoner tenderar att öka. Den mest uttalade tillväxten är prolaktin och follikelstimulerande hormon. Med en signifikant progesteronbrist ökar också luteiniserande hormonet enligt feedbackprincipen. Samtidigt upptäcks hormonell aktivitet i binjurarna hos patienter.

De flesta kvinnor med endometrios, endometrial hyperplasi (spridning), livmoderfibroider, mastopati visar uppenbar eller subklinisk (endast genom analys) hypotyreos. En sådan minskning av sköldkörtelfunktionen leder till en störning i utbytet av östrogen i cellerna i livmodern. Den vanligaste orsaken till hormonbrist är jodbrist. Det upptäcks hos nästan 40% av infertila kvinnor.

Hormoner för behandling av endometrios och myom

Det huvudsakliga målet med terapi är att minska östradiol. Detta uppnås på flera sätt: effekten på äggstockarna, hypofysen, hämning av ägglossningen.

Användningen av preventivmedel skapar en imitation av graviditeten. De innehåller analoger av östrogen och progesteron. Det sista hormonet kan användas oberoende, eftersom det minskar tillväxten av endometrium.

Användningen av en hormonspiral bygger på samma effekt..

Med hjälp av att hämma bildningen av hypofysegonadotropiner orsakas en konstgjord menopaus.

preventivmedel

Fördelen med denna grupp läkemedel är det samtidiga skyddet mot graviditet och hämning av bildandet av östradiol. Som ett resultat minskar tillväxten av endometrium. För att få effekten av p-piller måste du ta minst 6 cykler.

Valet av läkemedel kvarstår hos gynekologen, eftersom det är viktigt att ta hänsyn till enskilda hormonella indikatorer. Vanligt föreskrivna åtgärder inkluderar: Lindinet 20, Jeanine, Jes, Dieziklen.

De innehåller små doser av hormoner, och progesteronkomponenten har maximal aktivitet..

Biverkningar av applikationen är:

 • risken för ökade blodproppar i kärlen, vilket ökar sannolikheten för hjärtattack, stroke, venetrombos i extremiteterna och lungartären;
 • ökat blodtryck;
 • fläckar eller kraftig blödning under de första månaderna av införandet;
 • huvudvärk, migrän;
 • smärta i bröstkörtlarna och nedre buken;
 • brott mot kolhydrat- och fettmetabolismen (ökad glukos och kolesterol i blodet);
 • förändring i leverfunktion;
 • tumörprocesser.

Lungetrombos

Spiral

Vid milda former av endometrios kan införandet av Mirena-spiralen i livmoderhålet rekommenderas. Detta verktyg har förmågan att utsöndra en analog av progesteron - levonorgestrel. Fördelarna med en spiral är:

 • uttalad lokal effekt på livmodern;
 • en minskning av känsligheten hos receptorer (mottagliga proteiner i det inre skiktet) för östrogener;
 • undertrycka tillväxten av endometrium, minska blodförlust under menstruationen, minska deras ömhet;
 • förebyggande av befruktning och i många fall ägglossning;
 • efter borttagning inträffar en planerad graviditet under hela året;
 • frånvaron av en blockerande effekt på äggstockarna, vilket gör att du inte kan känna brist på östrogen (värmevallningar, svettningar, förstörelse av benvävnad).

Spiralen är inställd på 5 år, då måste den bytas ut. Begränsningen för användning är förekomsten av allvarliga sjukdomar eller tumörer i levern, njursvikt. I närvaro av fibromyom, nära livmoderslimhinnan, har Mirena dålig effektivitet för att minska blödningen.

Progesteronanaloger (progestogener)

Med tillkomsten av läkemedel med hög selektivitet av verkan (Duphaston, Vizanne, Orgametril, Utrozhestan) blev det möjligt att endast använda progesteron utan östrogen. De stoppar tillväxten av endometrium. Bildningen av nya foci för endometrios hämmas, och känsligheten för verkan av östradiol på livmodern minskas också.

Som ett resultat av terapi uppträder en hypoestrogen bakgrund med en övervägande progesteron. Detta hjälper till att bli av med smärtsyndromet, stoppa kraftiga blödningar i livmodern. Ytterligare effekter inkluderar ökad lokal vävnadsimmunitet och motverkar tillväxten av nya blodkärl. Behandlingsförloppet varar från 6 till 9 månader.

Nackdelarna med progesteronterapi är:

 • behovet av att använda icke-hormonella preventivmedel;
 • utvecklingen av depression när det tas;
 • svullnad, tyngd i bröstkörtlarna;
 • ökning av kroppsvikt;
 • huvudvärk, migränattacker;
 • tryckreduktion;
 • hudutslag;
 • värmevallningar.

Progesteron och dess analoger är kontraindicerade i närvaro av:

 • hög blodkoagulationshastighet, tendens till trombos;
 • hjärtinfarkt, instabil angina pectoris;
 • cerebrovaskulär olycka;
 • komplicerad kurs av diabetes;
 • tumörprocess eller misstank för det innan en fullständig undersökning.

Gonadotropininhibitorer

Det mest kända läkemedlet som blockerar bildningen av hypofysfollikelstimulerande och luteiniserande hormoner är Danazol (Danol). Det har följande egenskaper:

 • hämmar ovariefunktionen;
 • undertrycker ägglossningen;
 • minskar volymen av endometrium både i livmodern och i andra foci;
 • har en tillfällig stimulerande effekt på bildandet av manliga könshormoner;
 • saknar östrogen- och progesteroneffekt;
 • minskar immunitet och antikroppsbildning.

Kontraindicerat i tumörprocesser, blödningar av okänt ursprung och hjärtsvikt. Det används med försiktighet vid epilepsi, diabetes och en tendens till trombos. På grund av förmågan att orsaka en ökning av kroppsvikt, akne, överdriven hårväxt på kroppen, är sällan leverskada föreskrivs. Liknande egenskaper har läkemedlet Nemestran.

Antigestagens och aromatase blockerare

När man tar läkemedel som blockerar känsligheten hos receptorer för progesteron (Ginestril, Esmia), upphör menstruationen. Denna effekt varar ytterligare 4-6 månader efter avslutad tabletter..

Deras användning är ganska effektiv i närvaro av fibromyom, och för behandling av endometrios föreskrivs de fortfarande i begränsade fall.

Flera studier har genomförts som har visat möjligheten att blockera aromataszymet vid behandling av infertilitet i närvaro av endometrial proliferation. Arimidex-tabletter föreskrevs för detta ändamål..

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Med hjälp av droger kan du orsaka en artificiell klimakterie. Östrogeninnehållet reduceras avsevärt. Mekanismen för verkan av sådana läkemedel är baserad på stimuleringen av bildningen av den frisläppande faktorn genom hypotalamus. Det främjar syntesen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, vilket snabbt orsakar utarmning av deras produkter.

Detta leder till följande effekter:

 • menstruationens försvinnande;
 • hämning av bildningen av tillväxtfaktorer i fokusen för endometrios;
 • stimulering av immunitet;
 • acceleration av förstörelsen av endometrioidceller;
 • minskning av aromatasenzymaktivitet.

Läkemedlen Zoladex, Diferelin, Eligard har förmågan att orsaka alla negativa manifestationer av klimakteriet - värmevallningar, irritabilitet, torrhet i slidan, ökad risk för åderförkalkning och benskörhet..

För att förhindra dem rekommenderas det att använda lågdos-östrogenanaloger, fytopreparationer (Klimadinon, Estrovel), beta-alanin (Abyufen).

Fördelarna med terapi inkluderar en långvarig effekt - du behöver en injektion på 3 eller 6 månader.

Med endometrios är det nödvändigt att genomgå tester för nivån av östradiol, progesteron, follikelstimulerande, luteiniserande hormoner och prolaktin. Valet av behandling för sjukdomen beror på deras indikatorer. Oftast är en ökning av östradiol den mest ogynnsamma faktorn..

Vi rekommenderar att du läser artikeln om hormoner i myom. Från det kommer du att lära dig om hormoner som påverkar utbredningen av fibroider, från vilka det minskar, vilka hormoner som ska tas vid livmoderfibrer, liksom om behandling och borttagning av utbildning.

Och här handlar mer om hormonell obalans.

För att minska volymen av endometrium i livmoderhålan och tillväxtfocier utanför det, föreskrivs kombinerade preventivpiller eller endast progesteronanaloger. För effekter på hypofysen används Danazol, Diferelin, Nemestran. Nya terapimetoder förändrar känsligheten hos receptorer för progesteron av Ginestril och aromatasblock av Arimidex.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

En daub istället för menstruation - när det anses vara normalt och när patologi?

Menstruation är en av de viktigaste fysiologiska processerna som förekommer i en kvinnas kropp. Det är förknippat med avstötning av slemhinnan i livmoderhålan....

Utsläpp under ägglossning med blod

Blod under ägglossning är i de flesta fall normalt, men i fallet då mängden av dessa sekret överstiger normen och också åtföljs av smärta, ska du omedelbart kontakta din gynekolog....

Vad är skillnaden mellan menstruation och blödning

Kritiska dagar är inte de trevligaste stunderna i livet för de flesta kvinnor. Migrän, buksmärta, nedre ryggsmärta är ofta följeslagare av menstruation....