Orsaker, symptom och behandling av hormonella ovariecyster

Ansvarsfrihet


Ofta förekommer de flesta patologier som påverkar den kvinnliga reproduktionsfunktionen mot bakgrund av funktionsfel i det endokrina systemet. Hormonell ovariecyst diagnostiseras ganska ofta och kan förekomma hos alla kvinnor, oavsett åldersgrupp. Trots att den patologiska processen inte är farlig för kvinnors hälsa, rekommenderas det fortfarande inte att ignorera det, för att inte provocera utvecklingen av komplikationer.

Beskrivning av sjukdomen

En hormonell ovariecyst är en godartad massa, som är en ihålig kapsel, en bubbla fylld med homogent innehåll. Det kan vara flytande, fett, blod eller andra ämnen. Hormonal cyste är ett kollektivt koncept. Det verkar på grund av ett antal patologiska processer i kroppen..

Från namnet på en sådan neoplasma är det tydligt att hormonsvikt orsakar uppkomsten av en ovariecyst. Det finns emellertid många orsaker till att cyster ser ut. Det kan vara en inflammatorisk process, exponering för yttre negativa faktorer, med vissa läkemedel.

Cysten betraktas inte som en verklig äggstocks tumör. Det växer från strukturen hos detta organ. Cystmembranet är bindvävnaden. Det växer inte utan bara sträcker sig. En sådan formation kan endast förekomma på en eller båda äggstockarna. När den växer in i kapseln från bindvävnaden ansamlas innehållet. På grund av detta brister eller vrider cyster ofta.

Men här är en riktig äggstockstumör, medicinska experter kallar en cyste. Det kan växa, gro i grannvävnader. Sannolikheten för dess utveckling till en malign tumör är hög.

För att förstå mekanismen för cysteutveckling måste du ha en idé om äggstockarnas arbete. Dessa organ innehåller ett lager av folliklar. De produceras ständigt växelvis i en eller annan äggstock. Vissa av dem genomgår en omvänd utveckling som kallas atresia..

De återstående folliklarna växer, går igenom ägglossningsstadiet, bildandet av corpus luteum. Med tiden inträffar en process som apoptos (programmerad celldöd). Hon löser helt. Men med en kränkning av apoptos bildas en neoplasma. Oftast är orsaken till uppkomsten av sådana avvikelser ett hormonellt fel, men denna process har ännu inte studerats noggrant..

Cystbildning

Om regressionen av den tillfälliga körteln i slutet av lutealfasen försenas och dess partiella funktion upprätthålls, samlas en gulfärgad serös vätska inuti körteln, som kan innehålla en blandning av blod eller blod, som sträcker kapselns väggar till 4-7 cm i diameter. Således ersätts den gula kroppen själv gradvis av bindväv med bildandet av en cyste.

Den inre ytan av dess kapsel är helt eller delvis fodrad med luteala granulära (granulära) celler som producerar hormoner. Ofta ersätts de av bindvävsceller, varför endast en kapsel kvarstår utan ett internt epitelfoder, fylld med motsvarande innehåll.

1 - ursprungliga folliklar; 2 - preantrala folliklar; 3 - ovarial stroma; 4 antral follikel; 5 - atretisk follikel; 6 - preovulatorisk follikel; 7 - ägglossning; 8 - en gul kropp som utvecklas; 9 - moget corpus luteum; 10 - integumentärt epitel; 11 - vitaktig kropp; 12 - blodkärl i äggstockens grindar.

Olika sorter

En hormonell ovariecyster från vänster eller höger kan tillhöra en eller en annan art. Tillvägagångssättet för dess behandling beror på den kategori som neoplasmen tillhör. De allra flesta kvinnor i fertil ålder har follikulära och corpus luteumcyster.

Dessa är mindre farliga neoplasmer som passerar på egen hand efter 2-3 månader. Men det finns andra typer av cyster. De vanligaste är följande sorter:

 • Funktionell. Corpus luteumcyster tillhör denna kategori. De uppstår vid utgången av äggfollikeln. Tumörtillväxt börjar efter ägglossningen. I normalt tillstånd har corpus luteum en storlek på 17-25 mm. Om storleken har blivit större kallas denna formation en cysta. I diameter kan de nå 5-6 cm. Under fysisk ansträngning kan skalet brista. Blödning inträffar, vilket kräver brådskande operation. Intern blödning kan vara dödlig..
 • Follikulär. Dessa formationer är resultatet av ej förekommande ägglossning. Follikeln rivs inte utan växer vidare. Vätska ackumuleras i dess hålighet. Den dominerande follikeln har en storlek av 17 till 23 mm. Om han inte ägglossade den 11-14 dagen i menstruationscykeln, överstiger hans storlek den tillåtna normen, kallas formationen en cysta. Diametern på en sådan cysta kan nå 12 cm över tiden.
 • Paraovarial. Sådana formationer är mellan ligamenten i äggstocken. Formationen har en kapsel, vars storlek är 2-10 cm. Inuti den innehåller vätska. Det bestämmer en liten mängd protein. En sådan cysta utvecklas långsamt..
 • Endometrioid. Det är en konsekvens av endometrios, som förekommer i äggstocken. Endometriala celler kommer på grund av vissa omständigheter in i äggstocken. Dessutom följer de lagarna i menstruationsreglering. När det är dags för menstruation förstörs sådana celler och samlas i kapseln. Blod förtjockas och minskas i denna formation..
 • Dermoid Sådana cyster blir nästan aldrig onda. Inuti kapseln finns rudimenten i adnexala vävnader, till exempel fett, ben. En sådan cysta växer långsamt, men med tiden kan den sätta press på angränsande vävnader och störa deras funktion..
 • Cytadenoma. Detta är en cystom eller en sann cyste. En sådan neoplasma kan ha ett eller flera kammare. Beroende på innehållet delas de upp i mucinösa och serösa.

Dessa är de viktigaste typerna av hormonella cyster i äggstockarna. Behandlingen beror på typen av neoplasma. Det kan vara konservativt eller kirurgiskt..

Ovarial corpus luteum cyste

Corpus luteum är ett järn som cykliskt bildas i äggstocken och som förekommer i stället för en ägglossad graafvesikel (follikel) och producerar hormonet progesteron. Namnet på körteln gavs av det lipokroma pigmentet som fanns i dess celler och gav dem en gulaktig färg. Corpus luteum utvecklas i äggstocken under den andra (luteala) fasen av menstruationscykeln. Under sin storhetstid når corpus luteum en storlek på 1,5-2 cm och stiger över äggstockens yta med en pol. I frånvaro av befruktning genomgår corpus luteum i slutet av lutealfasen involverande utveckling och stoppar produktionen av progesteron. När graviditet inträffar försvinner corpus luteum inte, fortsätter att växa och fungera i ytterligare 2-3 månader och kallas corpus luteum under graviditeten.

De främsta orsakerna till cyster

Hormonaktiva ovariecyster uppstår på grund av ett antal störningar i kroppen. Mekanismen för deras förekomst förstås inte helt. Den huvudsakliga orsaken till denna patologi är en kränkning av apoptos, liksom en obalans av könshormoner.

Dessutom, hos patienter med sådana patologier, finns ofta inflammation i de kvinnliga könsorganen. Endokrina sjukdomar är också möjliga. Dessa är de främsta orsakerna till utvecklingen av cyster. Följande faktorer som framkallar deras utveckling noteras:

 • Dåliga vanor (rökning, alkohol etc.).
 • Övervikt eller undervikt.
 • Klimatförändringar, levnadsvillkor.
 • Stress, överarbetande, depressiv sjukdom.
 • Tidig eller omvänt sena början av sexuell aktivitet.
 • Stor fysisk aktivitet.

En hormonell ovariecyst kan förekomma hos både en mycket ung och en äldre kvinna. Därför möjliggör snabb diagnos att du identifierar patologi i de tidiga stadierna.

Kontra

Läkemedel är kontraindicerade för kvinnor med överkänslighet mot den aktiva substansen. Läkemedlet i form av kapslar kan inte användas för leversjukdomar, åtföljt av en kränkning av dess funktion.

Utbytet av exogent, det vill säga erhållet från läkemedel, progesteron sker i levern. Därför ökar användningen av sådana läkemedel betydligt belastningen på detta organ..


Även kontraindicerat i närvaro av sjukdomar associerade med ökad blodkoagulering. Hos sådana patienter ökar risken för att utveckla tromboembolism i stor artär kraftigt..

Hormonpreparat med akut flebitis, vaginal blödning utan fastställd orsak, porfyri och med ofullständig abort kan inte användas.

Försiktighet bör vidtas när:

 • arteriell hypertoni och andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • bronkial astma;
 • diabetes mellitus;
 • nedsatt njurfunktion;
 • patologier i det centrala nervsystemet, till exempel epilepsi, depression, migrän.

Dessutom är det begränsat till användning i II- och III-trimestern under graviditetsperioden, liksom vid amning.

symtomatologi

Det finns olika symtom på en hormonell ovariecyst. Även om mycket oftare fortsätter sjukdomen utan några tecken. Sådana cyster upptäcks under en ultraljudssökning eller undersökning av en gynekolog..

Men i vissa fall kan förekomsten av en liknande bildning misstänkas av motsvarande symtom. Den hormonella ovariecysten har ett antal manifestationer:

 • Ritningsvärk i nedre del av buken eller från ena sidan.
 • Under samlag intensifieras ömheten.
 • En känsla av tyngd visas i nedre del av buken..
 • Uterin dysfunktionell blödning.
 • Tryckkänsla när tarm eller urinblåsan är tom.
 • Illamående eller till och med kräkningar med ökad träning.
 • Menstruella oregelbundenheter upp till amenoré.

Det finns andra symtom, vars utseende akut måste ringa ambulans.

 • Buksväggen är spänd.
 • Svår smärta i nedre del av buken.
 • Hög temperatur (över 38 СС) vid smärta i nedre del av buken.
 • Livmodersblödning annan än menstruation.
 • Svaghet, yrsel, intensiv törst.
 • svimning.
 • Illamående och kräkningar.
 • Blekhet i huden, svår svettning, ofta urinering.

De listade symtomen kan indikera en cyste-brott. I det här fallet måste du agera snabbt. Intern blödning är livshotande. Behöver akut kirurgisk vård.

Vad är faran för utbildning

Eventuella cyster på äggstockarna är potentiellt farliga. De bör vara försiktiga med följande skäl:

 • Tills cysten har passerat, eller inte har tagits bort och undersökts histologiskt, kan man inte vara säker på dess godhet. Även vid första anblicken kan små och utan tecken på onkogena tillväxttumörer dölja cancer inom sig själva. Därför, om cysten inte passerar efter behandlingsförloppet, bör den tas bort kirurgiskt.
 • Kanske dess inflammation. Hypotermi, könsinfektioner kan "kastas" till cysten, vilket orsakar allvarliga komplikationer.
 • Torsion benen på cysten. En allvarlig komplikation där cysten är störd och dess nekros uppstår. Tillståndet kräver omedelbar kirurgisk behandling..
 • Brott i en cysta. Det kan uppstå av uppenbara skäl - efter fysisk ansträngning, samlag och plötsligt i vila.


Diagnostisk laparoskopi med biopsi i ovarievävnad

Tecken på brott av en ovariecyst

Som regel, när en cyste brister, kan en kvinna indikera den exakta tiden när buksmärta dök upp, så de är plötsliga. Efter det intensifieras de, kan ge till perineum, ändtarmen, lokalisera mer till höger eller vänster.

Cystenbrott åtföljs alltid av intraabdominal blödning. I det här fallet kommer kvinnan att notera följande symtom:

 • blodtrycksfall;
 • yrsel;
 • puls ökar;
 • förekommer blek hudmarmor.

Sådana symtom bör alltid vara alarmerande och bör vara anledningen till att gå till läkaren. Vid bekräftelse av ett brott i cysten utförs akut kirurgisk behandling - avlägsnande av formationen, suturering av äggstocken, rehabilitering (borttagning av blod) i bukhålan.

Titta på den här videon för symptom på brott i en ovariecyst:

Diagnostik

Behandling av hormonella ovariecyster kan inte förskrivas utan korrekt diagnos. Detta är en uppsättning studier som gör att du kan bestämma vissa egenskaper hos sjukdomen. Baserat på resultaten från undersökningarna fattas ett beslut om metodik och behandlingsregim.

I vissa fall kan en läkare misstänkas ha en cysta vid undersökningen. För att få korrekt information krävs emellertid en ultraljudssökning av äggstockarna. Denna undersökning låter dig bestämma plats och typ av cysta, dess storlek. Baserat på den mottagna informationen beslutar läkaren valet av behandlingsmetod.

Vid ultraljud ser cysten ut som en mörk plats. Detta är en anekoisk region som har ett membran. Vid behov kan läkaren förskriva ytterligare undersökningar:

 • datortomografi av äggstockarna;
 • laparoskopi;
 • MRI
 • analys för att bestämma nivån på könshormoner;
 • analys av tumörmarkörer CA-125 (återspeglar processens aktivitet), HE-4 (preklinisk cancerform);
 • Douglas fickstickning, som används för misstänkt inre blödning på grund av cysturbrott.

Om det inte finns någon misstanke om en onkologisk process väljs en vänta-och-se-taktik. Om cysten inom 3 månader inte har lösts eller åtminstone inte har minskat i storlek, tas den bort kirurgiskt.

Behandlingsfunktioner

Den hormonella ovariecysten kan passera på egen hand. Därför läkare och välj en vänta-och-se-taktik. Detta händer i de flesta fall, men bara om det är en follikulär eller corpus luteum cyste. Det bör förstås att även den mest ofarliga, små neoplasma kräver ständig övervakning av läkare. Detta förhindrar utvecklingen av komplikationer..

För att öka sannolikheten för självläkning måste du normalisera den hormonella bakgrunden. Du måste veta exakt vilka ämnen i blodet som inte uppfyller de fastställda standarderna. Detta är en effektiv metod, enligt recensioner. Hormonbehandling av cyster på äggstockarna föreskrivs enligt ett individuellt schema, baserat på egenskaperna hos patientens kropp. Dessa är tabletter som kan användas för preventivmedel..

Antiinflammatorisk och antibakteriell terapi föreskrivs också. Läkaren kan ordinera fysioterapi samt enzymatiska läkemedel. Konservativ behandling varar under flera menstruationscykler. Återigen föreskrivs en ultraljud. Baserat på dess resultat fattas beslut om ytterligare åtgärder..

Om konservativ behandling har misslyckats indikeras kirurgisk ingripande. Det kan vara laparotomiskt (öppet snitt) eller laparoskopiskt (med hjälp av ett endoskop).

Om detta är en planerad procedur, kommer troligen läkaren att förskriva en procedur med laparoskopisk åtkomst. I detta fall skadas bukväggen mycket mindre. Återställningsperioden blir kort. Vid akutoperation utförs en laparotomi. Detta händer om det finns misstankar om en tumör som degenererar till en malig neoplasma eller om cystens storlek är större än genomsnittet. När en cyste brister eller vrids föreskrivs också en laparotomioperation..

Hormonterapi recensioner

Enligt recensioner är det mer troligt att den hormonella ovariecysten inträffar om vissa läkemedel används. Deras lista är betydande, men valet bör göras endast av gynekologen efter diagnosen. Behandlingsregimen inkluderar följande läkemedel:

 • Hormonpiller.
 • antibiotika.
 • vitaminer.
 • Smärtstillande medicin.
 • Antidepressiva.

Listan över hormonella läkemedel för cystor i äggstockarna innehåller progesteronbaserade tabletter. Liknande verktyg har visat sig vara effektiva. Med deras hjälp, enligt recensioner, är det möjligt att bota en ovariecyst utan kirurgiskt ingripande. Progesteron reglerar den andra halvan av menstruationscykeln. När det används i en behandlingsregim är det möjligt att bromsa cystens tillväxt. På grund av detta minskar neoplasman gradvis tills den försvinner helt..

Hormonella piller för behandling av cyster på äggstockarna är p-piller. De hämmar produktionen av östrogen, så ägglossningen under behandlingen är frånvarande. Om detta hormon inte produceras, slutar cysten också växa. Att ta p-piller hjälper till att förhindra utvecklingen av nya cyster. Det kan vara antingen mono- eller bifasiska läkemedel.

Effekten av hormonell preventivmedel på uppkomsten och utvecklingen av cancer

Sedan den hormonella preventivmetoden började på 1950-60-talet har experter upprepade gånger noterat att hormonella preventivmedel ökar risken för att utveckla alla typer av gynekologisk cancer. Men moderna studier visar att den enkla användningen av preventivpiller eller plåster, tvärtom, till viss del förhindrar deras bildning.

Hormonell preventivmedel minskar risken för många godartade tumörer, inklusive de som kan utvecklas till ett cancerformat tillstånd..

Recensioner om effektiva piller

Gynekologer noterar i sina recensioner några namn på hormonella tabletter från cystor i äggstockarna. Enligt deras åsikt är de mest effektiva läkemedlen:

 • Dufaston.
 • Anteovin.
 • Logesta.
 • "Janine".

Läkaren gör valet av läkemedlet baserat på data från diagnostiska studier och egenskaperna för sjukdomsförloppet. Självmedicinering kan vara mycket farligt. Vid behov justerar gynekologen behandlingsregimen, eftersom detta eller det läkemedlet kanske inte är lämpligt.

Orala hormonella preventivmedel tar kursen. Det är strängt förbjudet att hoppa över läkemedlet. Terapi varar från 3 till 6 månader, men inte längre. Användningen av sådana läkemedel är begränsad.

antibiotika

En vanlig orsak till utvecklingen av patologi är den inflammatoriska processen i könsorganet. Därför föreskriver läkaren tillsammans med hormonbehandling antimikrobiella, antiinflammatoriska, svampdödande läkemedel.

Läkaren gör valet av läkemedlet baserat på laboratorietester. Det bestäms exakt vilken patogen som orsakade sjukdomen såväl som i vilket område i könsorganet det utvecklas. Valet bör också göras av gynekologen. Vissa läkemedel passar inte ihop.

vitaminer

Ofta är orsaken till sjukdomen en minskning av immuniteten. För att öka det, ta vitaminkomplex. De måste nödvändigtvis innehålla folsyra, askorbinsyra, samt vitaminer i grupperna B och E. Detta hjälper till att upprätthålla kroppen och förse den med de nödvändiga ämnena. Läkningsprocessen kommer att gå snabbare och nya problem kan förebyggas.

Det är viktigt att slappna av, äta rätt. Det kommer att vara nödvändigt att normalisera vikten, gå mer i frisk luft. Fysisk och emotionell stress måste minskas. I detta fall kommer immunitet att återställas, kroppen kommer att starta regenereringsprocesserna..

Ett vanligt fynd vid ultraljud är en hormonell ovariecysta: orsaker och behandling

Ovariecyster är en patologisk godartad bildning som utvecklas i den kvinnliga könsorganen. Stress, dålig ekologi, dålig näring, instabilt sexliv och hormonella störningar är en direkt väg till förekomsten av gynekologiska sjukdomar. Om sjukdomen inte startas kan du göra utan operation. Terapi väljs individuellt för varje flicka. Läkemedelsbehandling av cyster i äggstockarna är en mild terapeutisk riktning. Användningen av tabletter är endast lämplig med en liten volym av cystisk blåsan och frånvaron av komplikationer.

Utvecklingen av hormonella ovariecyster

Äggstockarna hos en kvinna är i ständiga cykliska förändringar. Detta beror på den speciella hormonella bakgrunden och ger ägglossning, vilket är nödvändigt under graviditeten. Olika hormonella störningar kan resultera i funktionella cystiska formationer - follikulära cyster och corpus luteum. Oftast uppstår de under perioden med hormonlabilitet - under puberteten, liksom under klimakteriet.

Normalt ägglossning av en mognande follikel med ett ägg i mitten av cykeln - dess kapsel rivs, den kvinnliga reproduktionscellen går ut mot äggledarna, och vätskan, som också finns där, spills ut i bukhålan, vilket är en bekräftelse på ägglossningen som har inträffat. Allt detta beror på en minskning av östrogen- och FSH-nivåer, en kraftig ökning av LH och en ökning av progesteronnivåerna..


Äggets utgång från follikeln

Om balansen mellan dessa hormoner störs uppstår en cysta. Det bildas på grund av det faktum att follikeln inte rivs, en hemlighet (vätska) fortsätter att samlas i den. Normalt har follikeln en storlek på högst 18 mm i diameter, med bildningen av en hormonell cyste kan den nå 20-30 mm och ännu mer.

Detta händer under bildandet av corpus luteumcyst. Det bildas på platsen för en sprängande follikel på grund av obalans i hormonnivåer. Corpus luteum cyste kan följa graviditet upp till 14-16 veckor och detta anses inte vara en patologi.

Oftare betyder betecknande av en hormonell ovariecyst (funktionell) follikulär. Det är hon som orsakar problem med befruktningen, bidrar till förändringar i endometriet mot polypos och hyperplasi.

Vi rekommenderar att du läser om funktionerna i menstruation med cyster på äggstockarna. Från artikeln kommer du att lära dig om typerna av ovariecyster, funktionerna i menstruationscykeln, konservativa och kirurgiska alternativ för behandling av cyster. Och här handlar mer om symptomen på inflammation i ovariecysten.

Diagnostiska åtgärder

Diagnostik inkluderar följande aktiviteter:

 • gynekologisk undersökning gör att du kan bestämma den elastiska bildningen, smärtfri vid palpering;
 • En ultraljud avslöjar strukturen och storleken på cysten;
 • CT och MRT;
 • diagnostisk laparoskopi utförs för att utesluta onkologi;
 • färgdopplerografi;
 • blodprov för tumörmarkörer;
 • analys som bestämmer nivån på hormoner;
 • graviditetstest för att utesluta en ektopisk graviditet.

Anledningar till utseendet

Bildandet av cystiska formationer sker under påverkan av många faktorer. De viktigaste listas nedan.

Ålder förändras

Oftast registreras en hormonell cysta hos tonåriga flickor och kvinnor som närmar sig klimakteriet. Detta beror på deras varierande hormonella nivåer under kritiska perioder. Sådana tillstånd är fyllda med cykelstörningar - förseningar, tung menstruation, koagler kan uppstå. Hos kvinnor i premenopausal ålder kan hormonella cystiska formationer provocera endometrial patologi.

Som regel passerar de oberoende eller efter minimal konservativ behandling..

Hormonell obalans (endokrin patologi)

Bildandet av cystiska formationer påverkas av nivåer av inte bara könshormoner - östrogener och gestagener. Provocera sådana formationer kan:

 • Brott mot sköldkörteln. Som regel är hypotyreoidism vanligare, vilket leder till cystabildning. Korrigering av hormonnivåer (främst T3 och T4) leder till normalisering av menstruationsfunktionen, medan cysterna oberoende passerar.
 • Hypofysdysfunktion eller tumör. Denna lilla körtel som finns i hjärnan kontrollerar arbetet i många organ. En av hypofyshormonerna är prolaktin. Han ansvarar för omvandlingen av mjölkkörtlarna, vilket är nödvändigt för amning. På en överdriven nivå störs balansen mellan östrogener och gestagener, utsöndringen av FSH och LH av hypofysen förändras, vilket leder till bildandet av funktionella cyster.
 • Korrigering av prolaktinnivåer (med läkemedel, växtbaserade läkemedel) leder till att de försvinner.

Daria Shirochina (barnläkare-gynekolog)

Funktionella cyster finns ofta hos kvinnor med fertilitetsproblem. Vid övervakning av ägglossning med hjälp av ultraljud framgår det att follikeln inte går sönder utan fortsätter att ackumulera vätska i sig själv. En grundlig undersökning av hormonnivån och efterföljande korrigering (ibland tar upp till tre till sex månader) hjälper till att återuppta ägglossningen och bli gravid.

Inflammatoriska processer

Varje smittsam process som är lokaliserad i bäckenområdet påverkar äggstockarnas funktion. Deras arbete är utarmat, processen för normal hormonproduktion störs, så kronisk inflammatorisk kan orsaka för tidig menopaus.

Funktions-.

hyperöstrogenism

Detta kallas en ökning av östrogennivån i en kvinnas blod. Det finns många orsaker till detta, från endokrina sjukdomar, hypofysdysfunktion, sköldkörteln till övervikt och felaktigt intag av hormonella läkemedel.

Överskott av östrogen leder till obalans i hormoner, vilket är vad hypofysen svarar på genom att ändra syntesen av FSH och LH. Som ett resultat bildas cyster på äggstockarna. I sådana situationer har kvinnor ofta förknippade gynekologiska sjukdomar - polyper och endometrial hyperplasi, livmoderfibroider, mastopati.

Påfrestning

Fysisk och mental trötthet, brist på sömn, problem på jobbet och hemma påverkar indirekt bildandet av hormonella cyster på grund av förändringar i det centrala nervsystemets funktion. Faktum är att många kvinnor konstaterar att efter allvarlig stress finns en försening i menstruation, obegriplig urladdning och andra störningar.

Se i den här videon om vad funktionella cyster är och orsakerna till deras utseende:

Behandlingsalternativ

Implementeringen av terapeutiska åtgärder är att ta hormonella läkemedel som väljs utifrån resultaten från laboratorie- och instrumentstudier.

I de flesta fall föreskriver specialisten orala preventivmedel, vars verkan syftar till att stoppa tumörens tillväxt, minska dess storlek och förhindra uppkomsten av nya foci. Den mest populära är Duphaston, som återställer bristen på sitt eget hormon.

Vitaminterapi rekommenderas. För att stabilisera den psyko-emotionella bakgrunden föreskrivs lugnande medel. Antibiotika används för att undertrycka den inflammatoriska processen..

Behandlingsvaraktigheten är från flera månader till ett år. I avsaknad av positiva resultat utförs kirurgi (laparoskopi eller laserterapi).

Vid stora storlekar cystiska neoplasmer rekommenderas användning av laparotomi. Om tumören är mindre används partiell resektion..

Symtom på närvaron av en hormonell cyste

Funktionella formationer på äggstockarna kan antingen åtföljas av kliniska manifestationer eller fortsätta utan några signifikanta symtom. I detta fall kan cysten vara ett "fynd" i en ultraljudssökning. Av de viktigaste symtomen kan följande noteras:

 • Menstruella oregelbundenheter. Oftast noterar en kvinna förseningar, varefter överflödiga perioder börjar. Om en kvinna vanligtvis hade en oregelbunden cykel kanske hon inte uppmärksammar den..
 • Smärta i nedre del av buken. Dessa kan vara periodiska dragande smärta i nedre del av buken, kan intensifieras under fysisk ansträngning och uppstå under samlag. Akut smärta är ett tecken på komplicerade cyster, som kräver omedelbar läkarvård och eventuellt till och med kirurgisk behandling.

Kvinnor kan också klaga på frånvaron av graviditet när de planerar det, eftersom bildandet av en funktionell cyste är ett direkt bevis på att det inte fanns någon ägglossning den här månaden.

Om en flicka för närvarande planerar en basal temperatur, kommer typiska temperaturökningar att vara frånvarande. Kurvan i allmänhet kan spegla anovulation.

Vad är faran för utbildning

Eventuella cyster på äggstockarna är potentiellt farliga. De bör vara försiktiga med följande skäl:

 • Tills cysten har passerat, eller inte har tagits bort och undersökts histologiskt, kan man inte vara säker på dess godhet. Även vid första anblicken kan små och utan tecken på onkogena tillväxttumörer dölja cancer inom sig själva. Därför, om cysten inte passerar efter behandlingsförloppet, bör den tas bort kirurgiskt.
 • Kanske dess inflammation. Hypotermi, könsinfektioner kan "kastas" till cysten, vilket orsakar allvarliga komplikationer.
 • Torsion benen på cysten. En allvarlig komplikation där cysten är störd och dess nekros uppstår. Tillståndet kräver omedelbar kirurgisk behandling..
 • Brott i en cysta. Det kan uppstå av uppenbara skäl - efter fysisk ansträngning, samlag och plötsligt i vila.


Diagnostisk laparoskopi med biopsi i ovarievävnad

Tecken på brott av en ovariecyst

Som regel, när en cyste brister, kan en kvinna indikera den exakta tiden när buksmärta dök upp, så de är plötsliga. Efter det intensifieras de, kan ge till perineum, ändtarmen, lokalisera mer till höger eller vänster.

Cystenbrott åtföljs alltid av intraabdominal blödning. I det här fallet kommer kvinnan att notera följande symtom:

 • blodtrycksfall;
 • yrsel;
 • puls ökar;
 • förekommer blek hudmarmor.

Sådana symtom bör alltid vara alarmerande och bör vara anledningen till att gå till läkaren. Vid bekräftelse av ett brott i cysten utförs akut kirurgisk behandling - avlägsnande av formationen, suturering av äggstocken, rehabilitering (borttagning av blod) i bukhålan.

Titta på den här videon för symptom på brott i en ovariecyst:

Säkerhetsåtgärder

Den oberoende användningen av läkemedlet Duphaston rekommenderas inte av läkare, eftersom det först är nödvändigt att fastställa orsaken till cysten. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till en kvinnas individuella egenskaper, eftersom läkemedlet har kontraindikationer:

 • blödningsstörningar;
 • leverpatologi;
 • överkänslighet mot läkemedlets aktiva eller hjälpkomponenter.

Det finns ingen information om användningen av läkemedlet under den kroniska formen av njursvikt, därför kan läkemedlet användas i detta fall endast efter samråd med en specialist. Detta gäller också situationer där patienten lider av epilepsi, diabetes mellitus, hjärta och kärlsjukdomar..

Som ett resultat av felaktig användning av Duphaston kan biverkningar uppstå:

 • huvudvärk;
 • klåda i huden;
 • nedsatt leverfunktion (smärta i buken, svaghet, hudens gulhet);
 • anemi;
 • ödem;
 • överkänslighet i bröstkörtlarna;
 • blödning (i sällsynta fall).

Om dessa symtom uppstår rekommenderas det att du konsulterar en läkare som kommer att ändra doseringen eller välja en analog av läkemedlet.

Är det alltid nödvändigt att behandla och hur

Upptäckt av en cysta är inte en anledning till allvarlig behandling. Om formationen upptäcks för första gången kan du dynamiskt observera den i en månad eller två. Om cysten kvarstår är det nödvändigt att påbörja behandlingen - i början är den konservativ, och om den är ineffektiv - indikeras kirurgiskt avlägsnande av formationen.

Innan någon behandling krävs, är en undersökning nödvändig som utesluter neoplasmaens ondska natur. Minimet inkluderar följande:

 • allmänna kliniska tester;
 • ett blodprov för tumörmarkörer - CA-125, HE-4, ROMA-index - en ökning av åtminstone en av indikatorerna kan indikera förekomsten av maligna celler i tumören;
 • screening för könsinfektioner;
 • hormontest - östradiol, progesteron, prolaktin, FSH, LH, sköldkörteln (T3, T4, antikroppar mot TPO, TSH).

Baserat på resultaten från testerna bestämmer läkaren nödvändiga behandlingsregimer.

Konservativ behandling inkluderar följande:

 • Hormonterapi. Om en ökning eller ökning av något av hormonerna upptäcks är korrigering av nivån av prolaktin, T3 och T4, TSH oftast nödvändig.
 • Om huvudhormonerna är normala, kan östrogenprogestogenläkemedel förskrivas för att ”vila” äggstockarna. Dessa är vanliga orala preventivmedel som väljs utifrån kvinnans konstitution och ålder.
 • Antibiotikabehandling. Det föreskrivs för upptäckt av könsinfektioner, liksom för upptäckt av ospecifik inflammation - för upptäckt av inflammation i utstryk på flora från slidan, om det har funnits en historia av adnexit.
 • vitaminer De används för att normalisera menstruationscykeln och "stödja" äggstockarna. Som regel är det vitaminer i grupp B, E, C.

Efter en konservativ behandling rekommenderas ultraljud i bäckenorganen. Om cysten kvarstår ska du förbereda för kirurgisk behandling. För att genomföra det krävs en ytterligare undersökning:

 • FGDS - en studie av magen;
 • Kolonoskopi eller irrigoskopi - en studie av tarmen;
 • undersökning av terapeuten, vid behov - andra specialister;
 • EKG.

Den bästa behandlingen är laparoskopisk kirurgi. Det är det minst traumatiska, har en kort rehabiliteringsperiod, åtföljt av en liten blodförlust. I detta fall avlägsnas cysten och dess bädd sys. Formationens storlek bestämmer den bevarade ovarievävnaden. Ju större cysta, desto mindre rester av ett friskt äggstock och vice versa.


Laparoskopiskt avlägsnande av ovariecysten

Konventionell laparotomikirurgi är också möjlig i frånvaro av möjligheten till laparoskopi.

Hos perimenopausala kvinnor åtföljs ofta hormonella cyster av fibroider, endometrial patologi. I det här fallet är det möjligt att utöka operationens omfattning för att ta bort livmodern med en / två bilagor.

Daria Shirochina (barnläkare-gynekolog)

Om cystor upptäcks under graviditeten (oftare är det en formation från corpus luteum), är dynamisk observation kvar till 16-18 veckor. Om cysten kvarstår måste den tas bort kirurgiskt..

Flera folkrättsmedel

Vissa växter har en helande effekt på den kvinnliga kroppen. Alternativ behandling syftar till att normalisera den hormonella nivån och fungera i bilagorna. Användningen av sådan terapi diskuteras nödvändigtvis med den behandlande läkaren..

Nedan överväger vi effektiva metoder som, även om de inte helt botar sjukdomen, kan förbättra reproduktionssystemets hälsotillstånd och funktion.

 • Maskrosrot tar bort vätska från formationen, vilket resulterar i att den minskar i storlek. Växten ger också förebyggande av utseendet på nya cyster. En tinktur och ett avkok framställs av en blomma, färska och torra råmaterial kan användas. För att förbereda infusionen måste du ta 1 tsk krossad rot och hälla 200 ml kokande vatten. Tinktur lämnas tätt stängd i 15 minuter, filtreras sedan och drickas på tom mage en timme innan du äter innan du lägger dig. För att förbereda ett avkok, ta två hackade rötter, häll 1,5 kokande vatten och låt sjuda i 3 timmar. Sedan svalnar drinken och går till kylen. Det måste tas varje dag tre gånger om dagen 60 minuter före måltider, 60 g.
 • Ett avkok baserat på en bor livmod, ett vinterhorn och en röd borste eliminerar många kvinnliga sjukdomar. Ta 1 tsk av en blandning av örter, häll 250 g kokande vatten, låt stå i 20 minuter, sil och tillsätt 1 tsk honung. Den resulterande drycken ska drickas vid tre ankomster under dagen på tom mage. Efter en vecka upprepas kursen. Sådan terapi hjälper till att bota cystiska formationer utan att ta till operation..

Kvinnliga örter normaliserar den hormonella bakgrunden, på grund av vilken tumören löser sig. Dessutom ersätter terapeutisk buljong antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel.

Burdock innehåller fytosterol, som hämmar cancerceller och därmed bekämpar godartade tumörer.

För att tillverka läkemedlet måste du slipa plantens blad eller pressa saften från dem med en juicepress. Den drickas enligt ett speciellt utvecklat schema innan man äter:

 • Den första och andra dagen efter menstruationen - två gånger på två dagar, 5 gram vardera;
 • Den tredje och fjärde dagen - tre gånger om dagen, 5 gram vardera;
 • De återstående dagarna - 20 gram tre gånger om dagen fram till nästa menstruation.

Du kan göra en infusion av torkad rot. Brygg på kvällen 15 gram rå 250 mg kokande vatten, linda in och låt infunderas på ett varmt ställe. På morgonen, sil infusionen och ta 1 matsked 30 minuter innan du äter. Det första resultatet ska visas efter 2 veckor.

Chaga svamp har länge använts inom folkmedicinen. Från den kan du förbereda ett avkok för olika behov: douching, förtäring, impregnering av en tampong. Buljongen framställs enligt följande:

 1. Ta 100 gram tinder svamp, häll 0,5 liter vatten och värm till 60 grader.
 2. Låt hylla i tre dagar..
 3. Filtrera, tillsätt 0,5-1 liter rent vatten och förvara på en sval plats.

Drick infusionen efter menstruation. Under de första tre dagarna - ett halvt glas en halvtimme före måltiderna, sedan - i ett glas i 2,5 veckor.

Duschning måste göras med en varm lösning. Gaspinnar doppade i buljong läggs vid läggdags varannan dag. Det är lämpligt att utesluta proteinmat, antibiotika och glukos.

Som en behandling för cyster kan du använda en valnöt. I dess skal finns en alkaloid som kämpar mot fibroider, fibroider och andra tumörer. Det finns många recept baserade på valnöt, här är några av dem:

 • Buljong - ta 4 matskedar krossade partitioner, häll 600 gram kokande vatten, låt stå i 20 minuter, sil och ta 125 mg tre gånger om dagen före måltiderna;
 • Infusion - häll 250 gram gröna nötter, 0,7 liter alkohol, insister en månad, sil och förvara på en sval plats. Ta en infusion på 20 gram före måltiderna. Behandlingsförloppet är tills fullständig återhämtning. Med menstruation kan du inte konsumera;
 • Sirap - hjälper till att stärka immunförsvaret, ta bort gifter och eliminera cysten. Blanda en del honung och gröna valnötter hackade i en köttkvarn, ta 1 matsked före måltid utan passering. Det är bäst att använda sirap 2 månader efter beredningen;
 • Tinktur - lägg i en behållare (0,5 l) skalen och partitionerna av nötter, häll alkohol till toppen, låt stå i 10 dagar, sila. Infusion tas på 20 gram på tom mage med avbrott för menstruation.

Efter två månader av sådan behandling måste du göra en ultraljud för att se den positiva trenden. Om det finns en, för att förhindra ytterligare behandling under en månad.

Ofta används vid behandlingen av bihålscystar, tappar doppade i läkande buljonger. Det finns många recept, de mest effektiva av dem:

 1. Ta kanderad honung, linda med gasväv, bilda en tampong och lägg i slidan för natten. Förfarandens frekvens beror på utbildningens storlek och typ.
 2. Smält 25 gram vax över en eld, tillsätt 50 gram havtornolja, 10 ml aloe och en kokt kycklingula. Den resulterande blandningen måste blandas väl, tas bort från värmen. Salvan appliceras på en bomullstopp och används på natten. Behandlingsförloppet - från 2 veckor.
 3. Lös upp 3 gram mumie i några droppar vatten, tillsätt honung här. En bomullstopp doppas i blandningen och placeras dagligen i 2 veckor, sedan måste du ta en paus i 14 dagar.
 4. Häll den bakade löken med honung och låt stå ett par timmar. Förpacka den med gasväv och lägg den över natten i slidan. Proceduren upprepas i 12 dagar eller mer..
 5. Blötlägg hårpinnen med juicen från nyplockade nässlor och använd tills den är helt härdad.
 6. Blanda i proportioner 1: 1 aloe och honung. Den här metoden kan inte användas under den förlossningsperiod.

Traditionell medicin är en ytterligare metod för att behandla cyster. Innan du använder recept, ska du alltid konsultera en läkare. Vissa kvinnor kan ha allergiska reaktioner, så självmedicinering är inte önskvärd.

Är det möjligt att bli gravid med en hormonell cyste

Av sig själva är funktionella cyster i strid med normal graviditet - eftersom de bildas om ägglossning inte inträffar. Undantaget är cystor i corpus luteum. De följer vanligtvis med en normal graviditet och försvinner tills 16-18 veckor, då moderkakan tar rollen som huvudleverantören av progesteron.

Vi rekommenderar att du läser om faran med en paraovarial cyster på äggstockarna. Från artikeln kommer du att lära dig vad en paraovarial cysta är, orsakerna och symtomen på närvaron av en cysta, diagnos och behandlingsalternativ. Och här handlar mer om behandling av polycystiskt äggstocksyndrom.

Funktionella (hormonella) ovariecyster är vanliga och benägna att försvinna själv. I vissa fall kan de orsaka komplikationer - brott i kapseln i cysta, vridning av benen, inflammation, kan vara en av faktorerna till infertilitet. Behandlingen börjar alltid med konservativa åtgärder, och om de är ineffektiva är kirurgiskt avlägsnande nödvändigt..

Användbar video

Se i den här videon om du ska använda en funktionell cyste på äggstockarna:

 • Ovariellt utmattningssyndrom: de viktigaste orsakerna...
  Ovariellt utarmningssyndrom bestäms även hos mycket unga flickor. Orsakerna kan ligga i ärftlighet, hormonella störningar. Ibland kallas tidig menopaus, även om för tidig utmattning av äggstockarna inte är helt rätt. Det är omöjligt att bli gravid utan behandling, ibland bara IVF sparar. Läs mer
 • Menstruation med ovariecyster

Ofta kommer menstruation med en cyst i äggstockarna med förseningar, funktionsstörningar, koagler. Men deras natur påverkas av typen av utbildning, liksom de faktorer som ledde till dess utseende. Läs mer

Paraovarial ovariecyst

Ofta är en paraovarial cyst i äggstockarna medfödd. Om den är liten observeras kvinnan helt enkelt av en gynekolog och genomgår en ultraljudssökning. Vid stora storlekar behövs torsioner, pauser, laparoskopi eller laparotomi. Läs mer

Polycystiskt äggstocksyndrom: orsaker, symtom...

Var tionde tjej hör en diagnos av polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS). Orsakerna ligger i hormonella störningar. Symtom - störningar i månadscyklerna, infertilitet. Ultraljud och andra diagnostiska metoder hjälper till att bekräfta diagnosen för att påbörja behandlingen. Läs mer

Med livmodermyom


En godartad neoplasma som växer från muskeldelen av detta organ kallas. Denna sjukdom förekommer ofta hos kvinnor äldre än 40 år, men den kan förekomma vid en yngre ålder..
Det leder till svårigheter att fostra barn, kan pressa bäckenorganen och störa deras arbete.

Behandlingen av fibroider, som alla andra neoplasmer, baseras på kirurgiska metoder. Men för närvarande anses kombinationsterapi vara mer effektiv. Det utförs i två steg:

 • användning av hormonella läkemedel för att minska tumörens storlek;
 • kirurgiskt avlägsnande av neoplasma.

Tillväxten beror på östrogennivåer. Därför används läkemedel baserade på progesteron, till exempel Utrozhestan, för att minska det. Användningen av detta verktyg i de tidiga stadierna, när diametern inte överstiger 2 cm, kan tumören försvinna helt.

Viktig! För att undvika behovet av kirurgiska behandlingsmetoder är det nödvändigt att diagnostisera sjukdomen i tid. Alla kvinnor över 40 år får en årlig gynekologisk undersökning..

Ett vanligt fynd vid ultraljud är en hormonell ovariecysta: orsaker och behandling

Olika hormonella störningar kan resultera i funktionella cystiska formationer - follikulära cyster och corpus luteum. Oftast förekommer de under puberteten, liksom i början av klimakteriet.

Normalt ägglossning en mognad follikel med ett ägg i mitten av cykeln. Allt detta händer på grund av en minskning av östrogen- och FSH-nivåer, en kraftig ökning av LH och en ökning av progesteronnivåerna. Om balansen mellan dessa hormoner störs uppstår en cysta. Det bildas på grund av det faktum att follikeln inte rivs, en hemlighet (vätska) fortsätter att samlas i den. Normalt har follikeln en storlek på högst 18 mm i diameter, med bildningen av en hormonell cyste kan den nå 20-30 mm och ännu mer.

Detta händer under bildandet av corpus luteumcyst. Det bildas på platsen för en sprängande follikel på grund av obalans i hormonnivåer. Corpus luteum cyste kan följa graviditet upp till 14-16 veckor, och detta anses inte vara en patologi.

Oftare menas under den hormonella ovariecysten (funktionell) follikulär. Det är hon som orsakar problem med befruktningen, bidrar till förändringar i endometriet mot polypos och hyperplasi. En grundlig undersökning av hormonnivån och efterföljande korrigering (ibland tar upp till tre till sex månader) hjälper till att återuppta ägglossningen och bli gravid.

Follikulär cysteutveckling

Orsaker till uppkomsten av hormonella cyster:

 • Åldersrelaterade förändringar. Oftare registreras hos tonåriga flickor och kvinnor närmar sig klimakteriet. Förändringar i den hormonella bakgrunden är full av cykelstörningar - förseningar, tung menstruation, blodproppar kan uppstå. Hos kvinnor i premenopausal ålder kan hormonella cystiska formationer provocera endometrial patologi. Som regel passerar de oberoende eller efter minimal konservativ behandling..
 • Hormonell obalans (endokrin patologi). Hypotyreos är vanligare, korrigering av hormonnivån (främst T3 och T4) leder till normalisering av menstruationsfunktionen, medan cysterna passerar oberoende. Dysfunktioner eller hypofystumörer kräver korrigering av prolaktinnivåer (med läkemedel, växtbaserade läkemedel), vilket leder till att de försvinner.
 • Inflammatoriska processer. Funktionella cystiska formationer förekommer ofta mot bakgrund av könsinfektioner, därför, efter detektion av formationer, är en STI-undersökning nödvändig, om nödvändigt, omorganisation, med hänsyn till patogenen.
 • Hyperöstrogenism. Detta kallas en ökning av östrogennivån i en kvinnas blod. Det finns många orsaker till detta, från endokrina sjukdomar, hypofysdysfunktion, sköldkörteln till övervikt och felaktigt intag av hormonella läkemedel. I sådana situationer förekommer ofta samtidiga sjukdomar hos kvinnor - polyper och endometrial hyperplasi, livmoderfibroider, mastopati.
 • Påfrestning. Fysisk och mental trötthet, brist på sömn, problem på jobbet och hemma påverkar indirekt bildandet av hormonella cyster på grund av förändringar i det centrala nervsystemets funktion. Faktum är att många kvinnor konstaterar att efter allvarlig stress finns en försening i menstruation, obegriplig urladdning och andra störningar.
I strid med menstruationscykeln kräver ofta samråd inte bara med en gynekolog, utan också med en endokrinolog

Symtom på närvaron av en hormonell cyste:

 • ibland kan de fortsätta utan betydande symtom, bli ett "fynd" på ultraljud;
 • oftast noterar en kvinna förseningar, varefter tunga perioder börjar;
 • smärta i nedre del av buken - periodisk dragning, kan intensifieras vid fysisk ansträngning och inträffar under samlag; akut smärta är ett tecken på en komplicerad cystkurs, som kräver omedelbar läkarvård och till och med kirurgisk behandling;
 • oförmåga att bli gravid, brist på ägglossning.

Vad är faran för utbildning:

 • Tills cysten har passerat, eller inte har tagits bort och undersökts histologiskt, kan man inte vara säker på dess godhet. Om cysten inte passerar efter behandlingen bör den tas bort kirurgiskt.
 • Kanske dess inflammation. Hypotermi, könsinfektioner kan "kastas" till cysten, vilket orsakar allvarliga komplikationer.
 • Torsion benen på cysten. En allvarlig komplikation där cysten är störd, dess nekros uppstår. Tillståndet kräver omedelbar kirurgisk behandling..
 • Brott i en cysta. Kan uppstå efter fysisk ansträngning, sexuell kontakt, plötsligt i vila.

Cystenbrott åtföljs alltid av intraabdominal blödning. Vid bekräftelse utförs akut kirurgisk behandling - avlägsnande av bildningen, suturering av äggstocken, debridement (borttagning av blod) i bukhålan.

Upptäckt av en cysta är inte en anledning till allvarlig behandling. Om formationen upptäcks för första gången kan du dynamiskt observera den i en månad eller två. Om cysten kvarstår är det nödvändigt att påbörja behandlingen - först konservativt och med dess ineffektivitet indikeras kirurgiskt avlägsnande av formationen.

Innan någon behandling krävs, är en undersökning nödvändig som utesluter neoplasmaens ondska natur. Minimet inkluderar följande:

 • allmänna kliniska tester;
 • blodprov för tumörmarkörer - CA-125, HE-4, ROMA-index;
 • hormontest - östradiol, progesteron, prolaktin, FSH, LH, sköldkörteln (T3, T4, antikroppar mot TPO, TSH).
Äggstockscancer

Baserat på resultaten från testerna bestämmer läkaren nödvändiga behandlingsregimer.

Konservativ behandling inkluderar följande:

 • Hormonterapi. Oftast är korrigering av prolaktinnivån, T3 och T4, TSH nödvändig. Om huvudhormonerna är normala, kan östrogenprogestogenläkemedel förskrivas för att ”vila” äggstockarna. Dessa är vanliga orala preventivmedel..
 • Antibiotikabehandling. Det föreskrivs för upptäckt av könsinfektioner, liksom för upptäckt av icke-specifik inflammation.
 • vitaminer De används för att normalisera menstruationscykeln och "stödja" äggstockarna. Som regel är det vitaminer i grupp B, E, C.

Efter en konservativ behandling rekommenderas ultraljud i bäckenorganen. Om cysten kvarstår ska du förbereda för kirurgisk behandling. För att utföra det är en ytterligare undersökning nödvändig: FGDS - en studie av magen; koloskopi eller irrigoskopi - en studie av tarmen; undersökning av terapeuten och andra specialister; EKG.

Den bästa behandlingen är laparoskopisk kirurgi. Det är det minst traumatiska, har en kort rehabiliteringsperiod, åtföljt av en liten blodförlust. I detta fall avlägsnas cysten och dess bädd sys. Formationens storlek bestämmer den bevarade ovarievävnaden. Ju större cysta, desto mindre rester av ett friskt äggstock, och vice versa.

Konventionell laparotomikirurgi är också möjlig..

Läs mer i vår artikel om hormonell ovariecyst.

Utvecklingen av hormonella ovariecyster

Äggstockarna hos en kvinna är i ständiga cykliska förändringar. Detta beror på den speciella hormonella bakgrunden och ger ägglossning, vilket är nödvändigt under graviditeten. Olika hormonella störningar kan resultera i funktionella cystiska formationer - follikulära cyster och corpus luteum. Oftast uppstår de under perioden med hormonlabilitet - under puberteten, liksom under klimakteriet.

Normalt ägglossning av en mognande follikel med ett ägg i mitten av cykeln - dess kapsel rivs, den kvinnliga reproduktionscellen går ut mot äggledarna, och vätskan, som också finns där, spills ut i bukhålan, vilket är en bekräftelse på ägglossningen som har inträffat. Allt detta beror på en minskning av östrogen- och FSH-nivåer, en kraftig ökning av LH och en ökning av progesteronnivåerna..

Äggets utgång från follikeln

Om balansen mellan dessa hormoner störs uppstår en cysta. Det bildas på grund av det faktum att follikeln inte rivs, en hemlighet (vätska) fortsätter att samlas i den. Normalt har follikeln en storlek på högst 18 mm i diameter, med bildningen av en hormonell cyste kan den nå 20-30 mm och ännu mer.

Detta händer under bildandet av corpus luteumcyst. Det bildas på platsen för en sprängande follikel på grund av obalans i hormonnivåer. Corpus luteum cyste kan följa graviditet upp till 14-16 veckor och detta anses inte vara en patologi.

Oftare betyder betecknande av en hormonell ovariecyst (funktionell) follikulär. Det är hon som orsakar problem med befruktningen, bidrar till förändringar i endometriet mot polypos och hyperplasi.

Och här handlar mer om symptomen på inflammation i ovariecysten.

Anledningar till utseendet

Bildandet av cystiska formationer sker under påverkan av många faktorer. De viktigaste listas nedan.

Ålder förändras

Oftast registreras en hormonell cysta hos tonåriga flickor och kvinnor som närmar sig klimakteriet. Detta beror på deras varierande hormonella nivåer under kritiska perioder. Sådana tillstånd är fyllda med cykelstörningar - förseningar, tung menstruation, koagler kan uppstå. Hos kvinnor i premenopausal ålder kan hormonella cystiska formationer provocera endometrial patologi.

Som regel passerar de oberoende eller efter minimal konservativ behandling..

Hormonell obalans (endokrin patologi)

Bildandet av cystiska formationer påverkas av nivåer av inte bara könshormoner - östrogener och gestagener. Provocera sådana formationer kan:

 • Brott mot sköldkörteln. Som regel är hypotyreoidism vanligare, vilket leder till cystabildning. Korrigering av hormonnivåer (främst T3 och T4) leder till normalisering av menstruationsfunktionen, medan cysterna oberoende passerar.
 • Hypofysdysfunktion eller tumör. Denna lilla körtel som finns i hjärnan kontrollerar arbetet i många organ. En av hypofyshormonerna är prolaktin. Han ansvarar för omvandlingen av mjölkkörtlarna, vilket är nödvändigt för amning. På en överdriven nivå störs balansen mellan östrogener och gestagener, utsöndringen av FSH och LH av hypofysen förändras, vilket leder till bildandet av funktionella cyster.
 • Korrigering av prolaktinnivåer (med läkemedel, växtbaserade läkemedel) leder till att de försvinner.

Inflammatoriska processer

Varje smittsam process som är lokaliserad i bäckenområdet påverkar äggstockarnas funktion. Deras arbete är utarmat, processen för normal hormonproduktion störs, så kronisk inflammatorisk kan orsaka för tidig menopaus.

Funktions-.

hyperöstrogenism

Detta kallas en ökning av östrogennivån i en kvinnas blod. Det finns många orsaker till detta, från endokrina sjukdomar, hypofysdysfunktion, sköldkörteln till övervikt och felaktigt intag av hormonella läkemedel.

Överskott av östrogen leder till obalans i hormoner, vilket är vad hypofysen svarar på genom att ändra syntesen av FSH och LH. Som ett resultat bildas cyster på äggstockarna. I sådana situationer har kvinnor ofta förknippade gynekologiska sjukdomar - polyper och endometrial hyperplasi, livmoderfibroider, mastopati.

Påfrestning

Fysisk och mental trötthet, brist på sömn, problem på jobbet och hemma påverkar indirekt bildandet av hormonella cyster på grund av förändringar i det centrala nervsystemets funktion. Faktum är att många kvinnor konstaterar att efter allvarlig stress finns en försening i menstruation, obegriplig urladdning och andra störningar.

Se i den här videon om vad funktionella cyster är och orsakerna till deras utseende:

Symtom på närvaron av en hormonell cyste

Funktionella formationer på äggstockarna kan antingen åtföljas av kliniska manifestationer eller fortsätta utan några signifikanta symtom. I detta fall kan cysten vara ett "fynd" i en ultraljudssökning. Av de viktigaste symtomen kan följande noteras:

 • Menstruella oregelbundenheter. Oftast noterar en kvinna förseningar, varefter överflödiga perioder börjar. Om en kvinna vanligtvis hade en oregelbunden cykel kanske hon inte uppmärksammar den..
 • Smärta i nedre del av buken. Dessa kan vara periodiska dragande smärta i nedre del av buken, kan intensifieras under fysisk ansträngning och uppstå under samlag. Akut smärta är ett tecken på komplicerade cyster, som kräver omedelbar läkarvård och eventuellt till och med kirurgisk behandling.

Kvinnor kan också klaga på frånvaron av graviditet när de planerar det, eftersom bildandet av en funktionell cyste är ett direkt bevis på att det inte fanns någon ägglossning den här månaden.

Om en flicka för närvarande planerar en basal temperatur, kommer typiska temperaturökningar att vara frånvarande. Kurvan i allmänhet kan spegla anovulation.

Vad är faran för utbildning

Eventuella cyster på äggstockarna är potentiellt farliga. De bör vara försiktiga med följande skäl:

 • Tills cysten har passerat, eller inte har tagits bort och undersökts histologiskt, kan man inte vara säker på dess godhet. Även vid första anblicken kan små och utan tecken på onkogena tillväxttumörer dölja cancer inom sig själva. Därför, om cysten inte passerar efter behandlingsförloppet, bör den tas bort kirurgiskt.
 • Kanske dess inflammation. Hypotermi, könsinfektioner kan "kastas" till cysten, vilket orsakar allvarliga komplikationer.
 • Torsion benen på cysten. En allvarlig komplikation där cysten är störd och dess nekros uppstår. Tillståndet kräver omedelbar kirurgisk behandling..
 • Brott i en cysta. Det kan uppstå av uppenbara skäl - efter fysisk ansträngning, samlag och plötsligt i vila.
Diagnostisk laparoskopi med biopsi i ovarievävnad

Tecken på brott av en ovariecyst

Som regel, när en cyste brister, kan en kvinna indikera den exakta tiden när buksmärta dök upp, så de är plötsliga. Efter det intensifieras de, kan ge till perineum, ändtarmen, lokalisera mer till höger eller vänster.

Cystenbrott åtföljs alltid av intraabdominal blödning. I det här fallet kommer kvinnan att notera följande symtom:

 • blodtrycksfall;
 • yrsel;
 • puls ökar;
 • förekommer blek hudmarmor.

Sådana symtom bör alltid vara alarmerande och bör vara anledningen till att gå till läkaren. Vid bekräftelse av ett brott i cysten utförs akut kirurgisk behandling - avlägsnande av formationen, suturering av äggstocken, rehabilitering (borttagning av blod) i bukhålan.

Titta på den här videon för symptom på brott i en ovariecyst:

Är det alltid nödvändigt att behandla och hur

Upptäckt av en cysta är inte en anledning till allvarlig behandling. Om formationen upptäcks för första gången kan du dynamiskt observera den i en månad eller två. Om cysten kvarstår är det nödvändigt att påbörja behandlingen - i början är den konservativ, och om den är ineffektiv - indikeras kirurgiskt avlägsnande av formationen.

Innan någon behandling krävs, är en undersökning nödvändig som utesluter neoplasmaens ondska natur. Minimet inkluderar följande:

 • allmänna kliniska tester;
 • ett blodprov för tumörmarkörer - CA-125, HE-4, ROMA-index - en ökning av åtminstone en av indikatorerna kan indikera förekomsten av maligna celler i tumören;
 • screening för könsinfektioner;
 • hormontest - östradiol, progesteron, prolaktin, FSH, LH, sköldkörteln (T3, T4, antikroppar mot TPO, TSH).

Baserat på resultaten från testerna bestämmer läkaren nödvändiga behandlingsregimer.

Konservativ behandling inkluderar följande:

 • Hormonterapi. Om en ökning eller ökning av något av hormonerna upptäcks är korrigering av nivån av prolaktin, T3 och T4, TSH oftast nödvändig.
 • Om huvudhormonerna är normala, kan östrogenprogestogenläkemedel förskrivas för att ”vila” äggstockarna. Dessa är vanliga orala preventivmedel som väljs utifrån kvinnans konstitution och ålder.
 • Antibiotikabehandling. Det föreskrivs för upptäckt av könsinfektioner, liksom för upptäckt av ospecifik inflammation - för upptäckt av inflammation i utstryk på flora från slidan, om det har funnits en historia av adnexit.
 • vitaminer De används för att normalisera menstruationscykeln och "stödja" äggstockarna. Som regel är det vitaminer i grupp B, E, C.

Efter en konservativ behandling rekommenderas ultraljud i bäckenorganen. Om cysten kvarstår ska du förbereda för kirurgisk behandling. För att genomföra det krävs en ytterligare undersökning:

 • FGDS - en studie av magen;
 • Kolonoskopi eller irrigoskopi - en studie av tarmen;
 • undersökning av terapeuten, vid behov - andra specialister;
 • EKG.

Den bästa behandlingen är laparoskopisk kirurgi. Det är det minst traumatiska, har en kort rehabiliteringsperiod, åtföljt av en liten blodförlust. I detta fall avlägsnas cysten och dess bädd sys. Formationens storlek bestämmer den bevarade ovarievävnaden. Ju större cysta, desto mindre rester av ett friskt äggstock och vice versa.

Laparoskopiskt avlägsnande av ovariecysten

Konventionell laparotomikirurgi är också möjlig i frånvaro av möjligheten till laparoskopi.

Hos perimenopausala kvinnor åtföljs ofta hormonella cyster av fibroider, endometrial patologi. I det här fallet är det möjligt att utöka operationens omfattning för att ta bort livmodern med en / två bilagor.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Neo-Penotran - instruktioner för användning i suppositorier för behandling av trast, analoger och pris

I händelse av infektioner i könsorganet, minskar oroande symtom livskvaliteten och blir den främsta orsaken till internt obehag....

Fortune-telling per månad

Det kommer att vara svårt för många att tro, men denna typ av förmögenhet är ganska vanligt för närvarande. Det finns ett stort antal folketecken och övertygelser om menstruation, som moderna flickor litar fullt ut på....

Hur man behandlar tänder under menstruationen

Alla kan ha problem med tänder, de åtföljs av svår smärta och obehag. Vanligtvis i dessa situationer måste du träffa en läkare.Men vad ska kvinnor och flickor göra om de har tandvärk under menstruationen, är det möjligt att genomföra behandling under denna period?...