Våra experter

Blödning

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör! Användbara artiklar hjälper dig att lösa problem med hud, övervikt, förkylning, berätta vad du ska göra med problem med leder, vener och syn. I artiklarna hittar du hemligheter för att hålla skönhet och ungdom i alla åldrar! Men män lämnades inte utan uppmärksamhet! För dem finns det ett helt avsnitt där de kan hitta många användbara rekommendationer och råd om den manliga delen och inte bara!
All information på webbplatsen är aktuell och tillgänglig dygnet runt. Artiklar uppdateras och kontrolleras ständigt av experter inom det medicinska området. Men i alla fall, kom alltid ihåg att du aldrig ska självmedicinera, det är bättre att kontakta din läkare!

Cystur i äggstockarna

Brott i en ovariecyst är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar sjukhusvistelse på ett sjukhus. Ovariecysten hänvisar till godartade tumörer i bukhålan och utgör i de flesta fall inte ett hot för patientens hälsa. Utseendet på en neoplasma beror på fasen i menstruationscykeln (i synnerhet ägglossningen). Det finns flera alternativ för cystiska formationer:

Varje form har sina egna kännetecken och sin egen behandlingsmodell, men någon av dem kan ge en lucka som en komplikation.

Uppmärksamhet! Chockerande innehållsfoto.
Klicka på länken för att se..

Symtom på brott i en ovariecyst

Gapet manifesteras av de klassiska symtomen på en akut buk. Detta är ett syndromkomplex relaterat till livshotande tillstånd och hos 80-90% som kräver kirurgi (diagnostisk laparoskopi eller laparotomi).

 1. Svår smärta i nedre del av buken. Det uppstår kraftigt, utan en prodromal period, mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Skillnaden mellan blindtarmsinflammation är att en kvinna kan ange den exakta timmen då symptomet inträffar. Smärtan i de initiala stadierna är ofta lokaliserad i bäckenhålet (projicering av livmodern). När det går framåt stiger det och fångar nedre buken (projicering av äggstockarna - höger och vänster iliac-region). I detta fall kommer en fysisk undersökning (palpation) att avslöja alla klassiska peritoneala symtom (Shchetkin-Blumberg, Sitkovsky, Razdolsky, Voskresensky).
 2. Blödning. Intensiteten av blodförlust beror på den anatomiska platsen för follikeln som brister och antalet kärl som levererar den. Med en uttalad vaskulatur vid bristningsplatsen kommer blodet intensivt att rinna in i bukhålan och hålrummet i markbäckenet och orsaka irritation av nervrötterna i bukhinnan.
 3. Illamående och kräkningar.
 4. Diarré eller, omvänt, fasthållning.
 5. Med inblandning av urinblåsan - smärta, ökad urination. Förändringar i laboratoriedata är möjliga, vilket kan leda till diagnostiska svårigheter..
 6. Symtom på berusning - svaghet, medvetenhetsförlust, ökad svettning.
 7. Temperaturökning upp till 38-39 ° С. Oftare kan du se temperaturkurvorna i form av en topp (stiga till 39 och en kraftig nedgång till normal).
 8. Takykardi och sänkning av blodtrycket som svar på ökande rus, centralisering av blodcirkulationen på grund av blödning och feber.

Ett möjligt symptom kan vara en blodutmatning från livmodern. Detta symptom är inte typiskt och kräver differentiell diagnos med tillstånd som ektopisk graviditet, endometrios, skivepitelcancer..

I fallet med en tår, och inte en fullständig bristning av den cystiska bildningen, jämnas de kliniska manifestationerna ut, det finns ingen typisk bild av sjukdomen. Innehållet i follikeln kanske inte kommer ut i bukhålan, det vill säga cystens kapsel bibehåller integritet.

En akut ultraljud av bäckenorganen är nödvändig för att utesluta ovarial apoplexi, och upprepat samråd med en gynekolog för att bestämma ytterligare behandlingstaktik.

Konsekvenserna av brott i en ovariecyst

Med en snabb diagnos kan konsekvenserna minimeras. Bland de allvarliga komplikationerna i själva gapet är:

 1. Peritonit. Allvarlig purulent spilld process i bukhålan förknippad med skador på bukhinnorna. Det kan vara serös, purulent, fibrinös, hemorragisk, beroende på utsöndring (med brott i äggstocken är det oftare hemorragiskt). Det är avgränsat (i de inledande stadierna) och inte avgränsat (i de senare stadierna). I fallet när peritonit är begränsad till bäckenhålet, dvs till en anatomisk region, har den karaktären av en lokal process, men när den fortskrider, passerar den först till de vanliga (2-5 anatomiska områdena) och sedan totala (hela bukhålan). Manifesteras av alla kliniska symtom på akut buk..
 2. Icke-livskraft och efterföljande borttagning av äggstocken. När cysten är belägen direkt i äggstockens hålighet är det nödvändigt att ta bort den helt.
 3. Tidig och sen självhäftande tarmhindring. Denna variant av komplikationer är förknippad med förekomsten av förträngningar över tarmens öglor (orsaken kan vara otillräcklig tvätt under operationen och restfibrin på tarmens väggar). För att förhindra det föreskrivs fysioterapeutiska förfaranden var sjätte månad under de kommande två åren. Separerad efter tidpunkten för förekomst (förr eller senare 2 veckor efter operationen). Den kliniska bilden representeras av symtom på en akut buk, kräkningar och avföring av avföring är mer uttalade.
 4. Vidhäftningar i området med äggledarna som sträcker sig från det drabbade äggstocken (orsaken kan vara otillräcklig sanitet i kaviteten). Kan orsaka försämrad funktion och problem med befruktningen på grund av försämrad äggledarens patency.
 5. Allvarliga former av anemi som är förknippade med behovet av blodtransfusion. Endast med svår blödning efter kirurgisk suturering av en sprängande cyst i äggstocken indikeras blodtransfusion. Laboratoriedata för blodtransfusion - hemoglobin under 80, röda blodkroppar under 3 * 109 mmol / l, låga koagulationsvärden.
 6. Allvarliga fel i menstruationscykeln, vilket leder till svårigheter med befruktning eller infertilitet. Detta utvecklingsalternativ är möjligt i närvaro av hormonell dysfunktion. I andra utföringsformer, eftersom äggstocken är ett parat organ, är allvarliga störningar sällsynta.
 7. Sepsis. Det utvecklas när en bakteriell infektion är ansluten. I detta fall finns det en total infektion av blodet med en övergång till multipel organsvikt. Mycket sällsynt vid brott i äggstockarna.

Konsekvenser förekommer hos 5-10% av alla kvinnor. Dödliga utfall är extremt sällsynta (1: 10000).

orsaker

Orsakerna till brott i ovariecysten är inte alltid tydliga. Det finns ett antal predisponerande faktorer:

 1. Samlag. I de flesta fall talar vi om icke-traditionella (användning av ytterligare enheter) eller kriminella (våldtäkt) former av samlag.
 2. Intensiv fysisk aktivitet. I det här fallet kan en kvinna inte omedelbart bestämma brott i äggstocken, vilket tillskrivar smärta i buken till en överstramning i muskelskelettet.
 3. Dum bukskada. Det uppstår när det faller från en höjd och kan åtföljas av brott i andra inre organ (mjälte, lever, urinblåsan).
 4. Hormonregleringsstörningar. I det här fallet har patienten en historik med flera uppgifter om cyster på äggstockarna som visas periodvis och försvinner spontant. Huvuddiagnosen är kronisk.
 5. Medfödd patologi. Dessa inkluderar polycystiska äggstockar och tar som regel till kirurgi mycket tidigare än brott, genomför en planerad operation för att identifiera cyster som riskerar att brista.
 6. Inflammatoriska processer i bukhålan. I synnerhet talar vi om atypisk lokaliserad blindtarmsinflammation (bäckenplats). När den inflammerade bilagan är i kontakt med äggstocken, som redan hade tecken på en cysta, kan en infektion övergå.

Om patienten har en historia av cyster bör ovanstående riskfaktorer undvikas..

Behandling

Med brustna cyster inlagas patienten på intensivvården och serveras sedan på operationssalen. På intensivvården:

 • stabiliserar hemodynamiska indikationer (blodtryck, hjärtfrekvens);
 • med signifikant blodförlust transfunderas den röda blodkroppsmassan, plasma, blodplättmassan;
 • stabilisera syre i blodet (mättnad inte mindre än 90%);
 • genomföra symptomatisk terapi (antibiotikabehandling);
 • läkemedel introduceras för att stoppa blödning (Heparin, Gamma-aminokapronsyra, Vikasol).

Det finns flera alternativ för kirurgisk ingripande:

Minimalt invasiv teknik för operationer, som utförs genom 3 punkteringar. Högteknologiska enheter (videokameror) används för att undersöka bukhålan från insidan och möjlig suturering av gapet med suturering. Används i relativt enkla fall (okomplicerad bristning, mindre inre blödningar). Höga kosmetiska operationer.

Oftare används median laparotomi med en betydande mängd intervention (stort snitt, bred åtkomst). Detta görs för att grundligt skölja bukhålan med saltlösning och förhindra komplikationer. Denna typ av operation utförs med totala och omfattande luckor..

Möjliga typer av operationer:

 • ensidig ovariektomi (avlägsnande av äggstocken på ena sidan);
 • äggstocksresektion (avlägsnande av en del av äggstocken med bibehållen funktion);
 • ensidig tubo-ovariektomi (avlägsnande av äggstocken och äggledarna på ena sidan);
 • unilateral tubo-ovariektomi med resektion av den andra äggstocken (uppstår när det finns cystiska förändringar i två äggstockar och det finns misstankar om multipla brott).

I slutet av operationen införs dränering i 2-4 dagar för att skölja och dränera bukhålan, vilket förhindrar ansamling av vätska och upprepad laparotomi.

I de flesta fall (90% eller mer) återställs äggstocksfunktionen helt efter 2-3 månader.

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Tecken på en sprängande cyst i äggstockarna

Oftast är en ovariecyst inte farlig och försvinner på egen hand, en kvinna kanske inte ens medveten om dess närvaro. Men ibland finns det problem som måste behandlas. Tecken och symtom på en sprängande cyste varierar. I värsta fall känns bristning av cysten på ett ganska obehagligt sätt..

Varför brister en cysta??

Om cysten växer blir den större, detta leder ofta till brott. Ett sådant exempel är cystadenom, godartade formationer som är fyllda med ämnen baserade på vatten eller slem.

En annan typ av formation, kallad en dermoid cysta, kan innehålla fast material såsom hår, tänder och brosk. Det orsakar vanligtvis en vridning av livmodern.

Vissa tumörer uppträder på grund av ägglossning, det vill säga under frigörandet av ägget för potentiell befruktning. De kallas funktionella och är indelade i två typer:

follikulär cyste - när follikeln (en säck som innehåller ett ägg) inte spricker för att ge ägglossning utan istället fortsätter att växa;

corpus luteum cyste - när vätska börjar samlas in i en follikel som redan har släppt ett ägg.

Som regel passerar dessa funktionella formationer oberoende under två till tre menstruationscykler. Problem uppstår om en kvinna utvecklar olika typer av tumörer eller polycystiskt äggstocksyndrom.

Cysturruptur: symtom och konsekvenser

Cystenbrott kan inträffa av misstag eller som ett resultat av intensiv fysisk aktivitet. Ofta kommer patienter till sjukhuset på natten och klagar över akut smärta som plötsligt inträffade under samlag.

När cysten brister kommer vätskan inuti den in i bäckenhålet. Med tiden absorberas det tillbaka i äggstocken. Men detta händer kanske inte, då finns det svår smärta i buken.

tråkig eller skarp smärta i nedre del av buken;

känsla av fullhet och tyngd;

feber, som åtföljs av smärta;

yrsel och svaghet;

frossa, svettklibbig hud;

Om du upplever smärta i äggstocksområdet betyder det inte att cysten brister. Men när flera symtom visas samtidigt, omedelbart söka läkarhjälp. Speciellt om smärtan plötsligt kom och inte försvinner efter att ha tagit smärtstillande medel.

Cystur i äggstockarna: symtom och tecken på apoplexi

Ruptur av en ovariecyst är en plötslig komplikation i gynekologin, vilket resulterar i att en bristning av cystens kapsel inträffar och dess innehåll hälls i bukhålan. Detta patologiska tillstånd åtföljs av utvecklingen av en akut "obstetrisk" buk och kan leda till dödliga konsekvenser. Det förekommer främst bland kvinnor i reproduktiv ålder. Andelen av denna sjukdom i strukturen för akuta gynekologiska patologier är cirka 17-18%. Antalet förvärringar av denna komplikation förekommer hos 40-50% av kvinnorna.

Yusupov Hospital är ett tvärvetenskapligt centrum som bygger på europeiska standarder för medicinsk vårdkvalitet. Varje dag hanterar klinikens läkare problem och behandlar olika komplikationer som åtföljer cystiska formationer av livmoderns bihang, inklusive apoplexy i cystan i äggstockarna. Sjukhuset är utrustat med modern utrustning med hjälp av vilka de utför mindre traumatiska operationer som kräver högsta yrkeskunskap. Efter det första behandlingssteget (kirurgiskt eller konservativt) förskrivs patienten individuellt en uppsättning rehabiliteringsåtgärder som minskar återhämtningsperioden. Kliniker på patienter ger både terapeutisk och psykologisk hjälp.

Cystur i äggstockarna: orsaker

Märkligt nog kan en ovariecystenbrott uppstå i närvaro av en ovariecyst av vilket ursprung som helst. Oftast inträffar detta när ägglossningen störs, när bildandet av de så kallade funktionella ovariecysterna (corpus luteumcyst och follikulär cysta) inträffar. Cysturruptur i vänster äggstock uppträder 2-4 gånger mindre ofta än i höger. Detta kan förklaras med mer intensiv blodtillförsel till rätt äggstock och högre blodtryck i artären som matar den..

De predisponerande faktorerna för denna sjukdom inkluderar:

 • Utbytesendokrina störningar;
 • Funktionsstörningar i det högre nervsystemet, stressande situationer;
 • Flera aborter;
 • Vidhäftningsprocesser i bäckenet;
 • Stagnation i bäckenorganen;
 • polycystisk;
 • Medfödda missbildningar av reproduktionssystemets organ;
 • Hyperstimulering av ovariefunktionen med läkemedel.

Bland de exogena orsakerna till brist på cyster på äggstockarna finns det:

 • Buksskador;
 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Samlag;
 • Kirurgi på bäckenorganen;
 • Lavemang;
 • Vaginal undersökning.

Utvecklingen av apoplexi i ovariecysten föregås av bildandet av ett hematom, vilket orsakar skarp smärta till följd av en ökning av det intraovariala trycket. Detta följs av ett brott i väggen i ovariecysten. Till och med ett litet gap (med en diameter på upp till 1 cm i diameter) kan åtföljas av kraftiga blödningar. En ökning av gonadotropiner under ägglossning och före menstruation bidrar till utvecklingen av denna komplikation. Det antas att den vanligaste blödningskällan är brott i äggstockens corpus luteum.

Cystur i äggstockarna: klassificering

Enligt den senaste revisionen har bristning av ovariecysten en ICD-10-kod: N83.0 - hemorragisk follikulär ovariecyst och N83.1 - hemorragisk corpus luteumcyst. Klassificeringen av cystisk apoplexi i äggstockarna är olika. Det är baserat på den kliniska bilden av komplikationen och omfattningen av blodförlust. Beroende på manifestationen av vissa symptom, skiljer de:

 • Pseudoappendikulär form, som kännetecknas av svår smärta;
 • Anemisk form - när ovariecysten brister är det ledande symptomet intern blödning;
 • Blandad form.

Beroende på mängden blodförlust beror på svårighetsgraden apoplexy av cyster på äggstockarna i:

 • Mild (blodförlust 100-150 ml);
 • Medelgraden (blodförlust på 150-500 ml);
 • Svår grad (blodförlust över 500 ml).

Dessutom bidrar blödningsstörning till ökad blödning medan du tar mediciner (antikoagulantia, blodplättar).

Cystur i äggstockarna: symtom

Tecken på bristning av ovariecysten är så uttalade att det inte finns någon tvekan om hur brådskande den utvecklade komplikationen är. Symtom på brott i ovariecyster hos kvinnor manifesteras som regel akut med svår smärtsyndrom. Smärtan är främst lokaliserad i nedre del av buken på sidan av den drabbade äggstocken. Ofta, dagarna innan en kvinnas cyste i äggstocken bör brista, har en kvinna vissa symtom: en stickande känsla eller en tråkig smärta i en av de inguinala regionerna på grund av en lätt blödning i äggstocken.

Följande symtom på brist på cyster i ovarian är följande symtom:

 • Riklig blödning från könsorganen;
 • En skarp dolksmärta i nedre del av buken, som sträcker sig till ländryggen;
 • Illamående, kräkningar;
 • Svaghet;
 • Yrsel.

Vid diagnos läggs huvudvikt på svårighetsgraden av patientens tillstånd, som är direkt proportionell mot volymen av blodförlust.

Med ett brott i corpus luteumcyst i en äggstocks graviditet kan graviditeten avslutas tidigt. I fallet med apoplexi är corpus luteum suturerat utan resektion.

Cystur i äggstockarna: konservativ behandling

Konservativ behandling för bristning av en ovariecyst är indicerad för alla patienter med stabil hemodynamik, förutsatt att det inte finns några bukhälsosymtom och en liten mängd vätska i bäckenet. Icke-kirurgisk behandling inkluderar vila, förkylning i nedre del av buken, hemostatiska läkemedel, krampläkemedel.

Om osturisk cysturruptur är måttlig eller mild, förutsatt att kvinnan är intresserad av att upprätthålla reproduktionsfunktionen, indikeras diagnostisk laparoskopi. Problemet är omöjligt med grundlig tvätt av bukhålan från blodproppar. I framtiden kan detta leda till utveckling av en vidhäftande vidhäftningsprocess, infertilitet och återfall av cystapoplexi i äggstockarna.

Cystur i äggstockarna: kirurgisk behandling

Om ovariecysten brister med uttalade symtom och allvarliga konsekvenser indikeras kirurgisk behandling med antingen laparoskopisk eller laparotomi åtkomst. Indikationer för brådskande operation med denna komplikation är följande:

 • Klagomål på smärta i nedre del av buken;
 • Förekomsten av en ultraljudsbild av effusion i bäckenet.

Under operationen undersöks båda äggstockarna, äggledarna och hela livmodern. Ofta kombineras apoplexy av cystor i äggstockarna med en ektopisk graviditet eller akut blindtarmsinflammation.

Tack vare arbetet från ledande specialister på Yusupov-sjukhuset minimerades sådana akuta komplikationer som brott i ovariecysten och vridning av benen på ovariecysten. Efter sjukhusvistelse på ett sjukhus konsulteras en kvinna inte bara av gynekologer utan också av andra relaterade specialister: kirurg, kardiolog, endokrinolog, kardiolog etc. Arbetet på sjukhuset bygger på en integrerad såväl som individuell inställning till varje patient. För att boka tid, ring telefonnummer på webbplatsen.

Cyst i äggstockarna brast - vilka är symtomen och konsekvenserna av bristning?

En av de vanligaste patologierna i det kvinnliga reproduktionssystemet är en ovariecysta. Många kvinnor behandlar denna neoplasma mycket lätt, med tanke på att den är godartad och därför inte farlig för deras liv. En sådan tumör kan verkligen existera ganska asymptomatiskt under ganska lång tid, men den finns oftast vid nästa gynekologiska undersökning, och inte på grund av klagomål från patienter. Men utan rutinmässig undersökning i vissa fall får en kvinna ta reda på närvaron av en sådan patologi endast när en ovariecysta brister.

I den här artikeln kommer du att lära dig kort om varianter av cyster, deras symtom och behandling, liksom konsekvenserna som en tumör i skur kan leda till..

Kort om cysten

En cyste kallas en liten tumör på äggstocken, som är en kapsel fylld med flytande utsöndring. Den vanligaste orsaken till en sådan tumör är hormonell obalans..

Det finns flera sorter av cyster:

 • funktionell. Bildad i corpus luteum. En underart av denna tumör är en luteal cystisk neoplasma på corpus luteum. Oftast är orsaken till denna patologi ansamling av vätska. Denna typ bildas efter ägglossning, vanligtvis efter två cykler passerar den spårfritt och utan hjälp, utan att ge kvinnan något obehag. En annan underart av denna cysta är follikulär. Det kan vara livshotande;
 • endometrioid. Dessa är konsekvenserna av endometrios av gonaderna, på grund av vilka blåmärken uppstår på könskörtlarna. En liten hålighet bildas i vävnaden i äggstockarna, där en blodig hemlighet samlas. För denna typ av neoplasma är endast operation möjlig;
 • mucinöst. Detta är den farligaste typen som är benägen att malign degeneration. En sådan tumör består av många kammare fyllda med slem, och tillsatsen av vätska och väggarnas förmåga att sträcka gör att den kan växa till otroliga storlekar;
 • dermoid. En sådan neoplasma anses medfödd, dess orsak är en kränkning av intrauterin utveckling. Detta är en kapsel fylld med en geléliknande sekretion, inuti vilken det kan finnas fett och benvävnad, brosk, tänder, naglar och hår.

Den follikulära cysten brister troligen, eftersom den är belägen på äggstockens yta och har relativt tunna väggar. Cysten i höger äggstock diagnostiseras oftast, även om den kan utvecklas i båda.

Just nu har läkare inte nått enighet om orsakerna till cystiska formationer, men de namnger följande faktorer som kan utlösa utvecklingen av patologi:

 • otidig behandling av gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans;
 • ett stort antal sexpartner utan användning av preventivmedel;
 • gynekologisk kirurgi;
 • konstant stressande situationer.

Typ av behandling väljs av en specialist beroende på typen av neoplasma, dess storlek och svårighetsgrad av patologin.

Kan en ovariecysta brista

För att göra det lättare att förstå situationen ger vi en enkel jämförelse.

En cysta är en ballong som, om den blåses upp under lång tid eller utövar tryck, kan spricka när som helst. En neoplasma, som en boll, kan spricka när som helst, lyckligtvis kan vissa typer av cyster också "tömma" sig själva som bollar.

Varför brister

Det finns olika skäl som en cysta kan spricka, vi listar de viktigaste:

 • när neoplasmen kraftigt ökar i storlek och dess diameter överstiger 4 cm, inträffar alltför tunnare väggar, vilket kan provocera ett brott även i ett lugnt tillstånd, till exempel under sömn;
 • med några plötsliga rörelser;
 • under för aggressiv vaginal undersökning eller sex;
 • med skador i buken;
 • på grund av för aktiv fysisk aktivitet.

Mer än hälften av fallen där neoplasma brast upp orsakades av de inflammatoriska processerna som utvecklades inuti dem. På grund av inflammation blir kapselns väggar tunnare och spricker av någon aktivitet.

Du bör också vara mer försiktig med din hälsa för de kvinnor med ovariecyster som har problem med blodkoagulation. I sådana fall rekommenderas att ta bort neoplasmerna omedelbart efter upptäckten, eftersom hos sådana patienter sannolikheten för brott är 40-60% högre jämfört med andra kvinnor.

Symtom och tecken på ett gap

Det händer så att även en erfaren specialist har svårt att förstå att en cysta i hans patient brister, för med ett brist på neoplasmen är symtomen mycket lika med blindtarmsinflammation. Det är mycket lättare att fastställa en noggrann diagnos och ge snabb hjälp om en kvinna alltid går för förebyggande undersökningar, får reda på i tid om förekomsten av eventuella formationer i hennes reproduktionsorgan och kan varna läkaren att detta inte är ett bilaga, utan symptom på en sprängande ovariecyster.

Vi listar de viktigaste tecknen på ett gap i utbildningen:

 • kroppstemperaturen stiger. Om hjälp inte ges i tid inträffar inflammatoriska processer i bukhålan som provocerar feber;
 • skarp smärta i nedre del av buken av en skärande natur, det inträffar i det ögonblick när en cyste brister i någon av äggstockarna;
 • förgiftning av kroppen börjar när innehållet i kapseln kommer in i bukhålan. När kroppen förgiftas av cystens innehåll, kan illamående börja kräkas;
 • om det finns svår blödning efter bristningen, har kvinnan symtom på anemi, såsom sänkt blodtryck, takykardi, yrsel, blekhet i huden och allmän svaghet;
 • vaginal blödning kan förekomma;
 • när en follikulär tumör brister, har patienten ett brett spektrum av symtom, inklusive skärande smärta, yrsel och kräkningar. Även om denna typ av cysta kan läka sig själv, men i närvaro av provocerande faktorer finns det en hög risk för bristning. Dessa faktorer inkluderar fysiskt arbete, intensivt sex och graviditet. Om en sådan tumör brister kommer blödningen att vara knapp.
 • när en neoplasma spricker i corpus luteum, känner en kvinna en kraftig smärta och får henne att fördubblas. Patienten kan kastas i kallsvett, medan svår svaghet och dåsighet kommer att kännas. Med en nära närhet till en sådan cyst av blodkärl kan apoplexi påbörjas, en process där det finns allvarlig blodförlust i bukhålan, ett ihållande smärtsyndrom som förvandlas till en smärtchock känns;
 • en endometrioidcyst kan spricka när som helst utan preliminära symptom. Under bristningen känns svår smärta, uppblåsthet och illamående. Ibland försvinner patienten. Efter brott av en tumör av denna art kan vidhäftningar och paralytisk tarmhindring uppstå. Sådana cyster måste tas bort omedelbart efter detektering.

Alla ovanstående symtom är svåra att inte märka, vilket innebär att om någon av dem uppstår måste du snarast kontakta närmaste medicinska institution.

Diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av en patient med ovanstående symtom utförs ett antal diagnostiska studier:

 • förhör, gynekologisk undersökning, blodtrycksmätning;
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen genom buken och transvaginal metod;
 • punktering av bukhålan, som utförs genom den bakre väggen i slidan med en speciell nål. Denna typ av undersökning hjälper till att bestämma förekomsten av vätska i bukhålan;
 • ett blodprov hjälper till att bestämma förekomsten av inflammation och graden av blodförlust;
 • blodprov för hormoner;
 • i de svåraste fallen utförs diagnostisk laparoskopi, denna metod med 100% noggrannhet indikerar orsaken till patologiska symtom;
 • snabbt blodprov för hemoglobin och koagulering.

Allvarlighetsgrad

Den behandlingsteknik som väljs av läkaren beror direkt på svårighetsgraden av tillståndet som orsakade en cystebrott hos en kvinna. Det finns flera svårighetsgrader av denna patologi:

 • lätt. En kvinna förlorar högst 0,15 liter blod;
 • medel. 0,15-0,5 liter blod kommer in i bukhålan;
 • tung. Volymen av förlorat blod överstiger en halv liter.

Beroende på symtomen klassificeras neoplasmerna också enligt formerna:

 • smärtsam. Vätskan samlas under tumörens vägg, så bildas koaguler som förhindrar utflödet av sekretion. Koagulten trycker på själva äggstocken och orsakar en kraftig smärta Med denna form tränger blodet inte in i bukhålan, eller det inträffar i mycket små mängder;
 • anemisk. Smärtan i detta fall kommer inte att bli särskilt uttalad, men blodet frigörs fritt i bukhålan;
 • blandad. Inkluderar framträdande funktioner i ovanstående former.

Behandling

Exakt vad man ska göra med en sprängande cysta kan endast behandlas av en läkare, så för obehagliga symtom bör du omedelbart kontakta honom.

För närvarande finns det två metoder för att behandla denna patologi: konservativ och kirurgisk.

Läkemedelsbehandling utförs om den sprängande cysten är av en funktionell typ, och blodförlust är obetydlig och den samlas inte inuti utan utsöndras genom könsorganen. Icke-kirurgisk behandling inkluderar hormonbehandling för att återställa hormonnivåerna, ta vitaminer och läkemedel för att lindra inflammation. Dessutom förskrivs kalla komprimeringar för nedre del av buken, och hela behandlingsprocessen äger rum på sjukhus, så att läkaren kan övervaka dynamiken i läkningsprocessen och vid behov justera den.

Om en tumör av någon annan typ spricker, kan bara en operation vara en behandling:

 • laparotomi. Detta är en bandoperation, under vilken den drabbade äggstocken och kapseln kan tas bort. Dessutom rengörs bukhålan för innehållet i cysten som har spillt in i den;
 • laparoskopi. Resterna av kapseln rengörs med specialverktyg och optiska instrument som sätts in i bukhålan genom 3 små hål i bukens främre vägg.

Konsekvenser och komplikationer

Om en snabb behandling av patologin inte påbörjas kan detta leda till allvarliga hälsoproblem..

Vi listar de möjliga komplikationerna av bristning av en cysta:

 • peritonit. Från den bristande kapseln kommer vätska in i bukhinnan, vilket orsakar dess inflammation. Om problemet inte löses i tid, förstör peritonit först vitala funktioner och leder sedan till döden;
 • blodförgiftning;
 • fullständigt avlägsnande av det drabbade organet. Om könskörtlarna skadas mycket dåligt och inte kan återställas, fattas ett svårt beslut att ta bort äggstocken helt.

Om du inte konsulterar en läkare i rätt tid kommer konsekvenserna av brott i en ovariecyst att vara följande:

 • järnbristanemi, som behandlas med järnpreparat;
 • problem med bukorganens arbete, om det var peritonit. För att eliminera komplikationen kan en ny operation utföras;
 • vidhäftningar i bäckenhålet, och i sin tur kan de orsaka infertilitet och svår smärta under fysisk aktivitet. Fysioterapeutiska förfaranden och läkemedel mot inflammatoriska processer föreskrivs för att förhindra vidhäftningar..

För att undvika konsekvenserna av tumörbrott bör gynekologiska undersökningar göras i tid..

Förebyggande

Det är bäst att förebygga sjukdomen än att behandla den senare. För att förebygga brott i cystiska neoplasmer bör följande förebyggande åtgärder vidtas:

 • du måste gå till gynekologen minst 1 gång per år. Eftersom det under en gynekologisk undersökning inte alltid är möjligt att känna igen små cyster, rekommenderas det också att göra en ultraljudsundersökning av reproduktionsorganen en gång om året;
 • behandla i tid och fullständigt alla inflammatoriska sjukdomar i könsorganet;
 • ta bort cystor omedelbart. Tid för självresorption ges endast till små funktionella cyster, i andra fall, och om läkemedelsbehandling inte fungerar föreskrivs en kirurgisk operation;
 • du måste alltid lyssna på råd från en läkare, och i fallet med en cyste kan detta inte bara vara en medicin, utan en begränsning av fysisk och sexuell aktivitet.

Den snabba tillhandahållandet av tillräcklig medicinsk vård vid brott av en tumör i äggstocken gör att en kvinna snabbt kan återvända till sitt tidigare liv och förhindra utvecklingen av komplikationer från denna patologi.

Cystur i äggstockarna

Ovariecysten är en godartad kavitetsbildning som har en tendens till tillväxt, inuti vilken innehåller vätska. Mycket ofta är ovariecyster asymptomatiska, men kan manifesteras av ömhet, obehagliga känslor i nedre del av buken, en oregelbunden menstruationscykel och urinering..

En cyste är en vanlig sjukdom som oftare diagnostiseras hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Ungefär varannan patient med en ovariecyst har en menstruationscykelstörning. De vanligaste komplikationerna av cyster inkluderar vridning av benen och brott. Cysturruptur i äggstockarna (ovarial apoplexi) är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av brott i cystmembranen och blödning i bäckenhålan. Detta är en allvarlig komplikation som kräver omedelbar operation. Enligt statistik observeras patologi hos 1-2,5% av patienterna.

Oftast inträffar ett brott i mitten eller i den andra fasen av menstruationscykeln.

orsaker

De huvudsakliga orsakerna till brott i en ovariecysta inkluderar:

 • överdriven ökning av buktrycket;
 • patologiska förändringar i blodkärlen i äggstockarna, och som ett resultat en kränkning av blodflödet;
 • magskador;
 • inflammatoriska processer i äggstockarna;
 • hormonell obalans;
 • okontrollerat intag av antikoagulantia - blodförtunnare.

I vissa situationer uppstår klyftan mitt i full hälsa, och till och med en detaljerad undersökning tillåter inte att fastställa den verkliga orsaken till sjukdomen.

Klinisk bild

Som regel görs en preliminär diagnos för brott av en ovariecyst av läkarna av "akutvård". Tyvärr är det på denna nivå extremt svårt att skilja klyftan från andra akuta kirurgiska patologier. Brott i den högra cysten liknar ofta en attack av akut blindtarmsinflammation, och den vänstra imiterar perforering av magsår, därför hamnar de flesta patienter initialt på kirurgisk avdelning. Endast i 5% av fallen lyckas läkarna göra en korrekt diagnos.

De huvudsakliga tecknen på bristning av kapseln i ovariecysten är buksmärta och tecken på inre blödningar. Allvarligheten hos den kliniska bilden beror på storleken på cysten och blödningsintensiteten. Smärta vid bristning av en cyste verkar plötsligt skarpt mot bakgrund av fullständigt välbefinnande. Vissa patienter jämför det med en stick. Sjukdomen börjar ofta åtföljas av en kortvarig medvetenhetsförlust, varefter kvinnan snabbt återvinner medvetandet. Smärta i en cyste är lokaliserad i suprapubik eller i ett av iliac-regionerna. Bestrålning i nedre delen av ryggen, labia, ändtarmen noteras. Kan åtföljas av illamående, kräkningar, takykardi, som uppstår på grund av irritation i peritoneala receptorer.

Symtom på anemi indikerar inre blödningar. När en kvinna går sönder blir hon blek och klagar över yrsel, svaghet, munntorrhet. Blodtrycket minskar, urinproduktionen minskar (på grund av dåligt renerat blodflöde), subkutana vener börjar löpa. Om cysten var liten, är det symtomen på inre blodförlust som kommer fram. Under en gynekologisk undersökning noterar läkaren ömhet på sidan där cysten i äggstockarna brast. Mindre vaginal urladdning av blodig art är möjlig. Med svår blödning och ansamling av en tillräcklig mängd blod i det lilla bäckenet, överhängs väggarna i slidan, vilket tydligt märks med en objektiv undersökning. Skadad äggstock är förstorad, smärtsam vid palpering. Cervikal förskjutning leder till ökad smärta.

Svårighetsgraden av symtom skiljer tre svårighetsgrader av patologin:

Vid ett milt brist tappar patienten inte mer än 150 ml blod, i genomsnitt - upp till en halv liter. En stor mängd blod i bäckenet och bukhålan - mer än en halv liter - talar om den allvarliga sjukdomsförloppet..

Beroende på vilka symtom som råder delas cysten upp i tre former - smärta, anemisk och blandad. I det första fallet samlas blod under skalet av en sprängande cystisk massa. I en sådan situation bildas en blodpropp snabbt på skadestället, vilket förhindrar ytterligare blodflöde. Uppsamling av vätska leder till irritation av smärtreceptorer och utveckling av intensiv smärta. Med anemisk form finns det svår blödning i bukhålan. Tecken på blodförlust dyker upp - yrsel, svaghet, flimmer av "flugor" framför ögonen, blekhet i huden och slemhinnor.

När en blandad form brister uppstår både smärta och tecken på anemi.

Diagnostik

Diagnos av brott i en ovariecyst baseras på följande algoritm:

 • samling av klagomål och historia;
 • gynekologisk analys;
 • ytterligare undersökning.

Av de ytterligare undersökningsmetoderna för misstänkt apoplexy av cyster i äggstockarna används följande:

 • allmän blodanalys;
 • allmän urinanalys;
 • hCG-blodprov;
 • biokemisk blodscreening;
 • ultraljudsförfarande;
 • punktering av bakre vaginal fornix;
 • diagnostisk laparoskopi.

I ett allmänt blodprov med en cysta noteras en minskning av halten av hemoglobin och hematokrit. I den allmänna urinanalysen ökar proteinnivån, utseendet på röda blodkroppar är möjligt. Ett blodprov för korionisk gonadotropin eliminerar ektopisk graviditet och bristning av äggledaren - ett patologiskt tillstånd som enligt den kliniska bilden liknar en sprängd ovariecyst. Biokemisk screening indikerar skador på njurfunktionen.

Med hjälp av ultraljud kan läkaren se ansamling av vätska i bäckenet. Läkaren kommer också att märka att en av äggstockarna har ökat i storlek, vilket gör det möjligt att misstänka en cysta. För att ultraljudet ska ge mer information, rekommenderas det att det genomförs transvaginalt. I detta fall kan gynekologen betydligt bättre utvärdera tillståndet hos de kvinnliga könsorganen, särskilt - den skadade äggstocken.

Punktering av den bakre vaginala fornixen är en minimalt invasiv manipulation som är nödvändig för att undersöka innehållet i bäckenhålet. Proceduren utförs under manipulering, med strikt efterlevnad av reglerna för asepsis och antiseptika. I brådskande fall utförs punkteringen utan förberedelse. Vid behov bör en kvinna tömma urinblåsan och ändtarmen..

Eftersom proceduren är ganska smärtsam utförs den under lokalbedövning eller generell anestesi..

Patienten placeras i en gynekologisk stol och de yttre könsorganen behandlas med en antiseptisk lösning. Livmoderhalsen förskjuts mot pubis, och den bakre vaginala fornixen är sträckt. Sedan gör en gynekolog en punktering och suger innehållet i bäckenhålet med en spruta. Den resulterande vätskan skickas till laboratoriet för forskning. Som regel lyckas läkaren få blod, vilket bekräftar faktum av inre blödningar. Emellertid med en uttalad vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet, förutsatt att vidhäftningarna hindrar det fria blodflödet, kan proceduren kanske inte vara informativ. Diagnostisk laparoskopi är en endoskopisk undersökning som gör att du direkt kan undersöka organen i det lilla bäckenet och bukhålan och se en sprängande cyste. Instrument sätts in i kroppen genom små punkter i den främre bukväggen, varefter bukhålan fylls med speciell gas, och läkaren fortsätter till undersökningen.

Med hjälp av förstorande optik kan gynekologen i detalj undersöka livmodern, äggledarna och äggstockarna, utvärdera innehållet i bäckenhålet och dra slutliga slutsatser om kvinnans hälsostatus. Manipulation utförs endast under generell anestesi..

terapier

Beroende på form och svårighetsgrad av brottet i ovariecysten, kan behandlingen vara konservativ och snabb. Konservativ behandling rekommenderas endast för svår svårighetsgrad. I sådana fall skadas cysten något, och den snabba bildningen av en blodpropp förhindrar intensiv blödning. Terapi består i att ta antispasmodika, antiinflammatoriska, smärtstillande medel och hemostatiska medel. Under behandlingsperioden rekommenderas en kvinna en strikt säng vila. Kursens varaktighet - tills klagomålen försvinner. För att förhindra de negativa konsekvenserna patologin kan medföra kompletteras kursen med fysioterapeutisk behandling.

Kirurgisk behandling är den huvudsakliga metoden för att behandla oysters cysturruptur.

För närvarande utför gynekologer med brott i cysten följande typer av kirurgiska ingrepp:

 • ensidig ovariektomi - avlägsnande av den drabbade äggstocken;
 • äggstocksresektion - skärning av en plats på ett skadat organ med bevarande av dess funktion;
 • tubovariektomi - avlägsnande av livmodern.

Operationerna utförs laparoskopiskt eller laparotomiskt. I det första fallet utförs alla manipulationer genom små punkter i den nedre delen av den främre bukväggen med specialverktyg. Laparotomimetoden innefattar att utföra ett stort snitt i nedre del av buken, längs mittlinjen.

De viktigaste fördelarna med minimalt invasiv kirurgi inkluderar:

 • mindre skador;
 • mindre läkemedelsbelastning;
 • snabb återhämtning.

Trots detta fattas det slutliga beslutet om metoden för kirurgisk behandling av den behandlande läkaren med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

komplikationer

De vanligaste konsekvenserna av brott i en ovariecyst:

 • Peritonit är en akut inflammation i bukhinnan. I de tidiga utvecklingsstadierna är den avgränsad, i de senare stadierna diffus. Manifesteras av alla symtom på en "akut" buk. Det är hemorragiskt till sin natur..
 • Sepsis - utvecklas på grund av en bakteriell infektion. Med bristning av cysten är extremt sällsynt.
 • Intestinal hindring. Beroende på den period då komplikationen uppträdde kan det vara tidigt och sent. För att förhindra det, rekommenderas det att genomgå flera fysioterapeutiska behandlingskurser under de första två åren efter gapet.
 • Vidhäftningssjukdom - är resultatet av otillräcklig debridering av bäckenhålan med brott i cysten. Kan orsaka infertilitet.
 • Svår anemi - uppstår på grund av intensiv blödning.
 • Störningar i menstruationscykeln, smärtsamma perioder till följd av hormonell obalans i cysten.

Noggrann diagnos, behandling - det huvudsakliga sättet att förhindra oönskade konsekvenser av brott i en ovariecyst.

Vad man ska göra om en cyste i äggstockarna spricker

Brott av en ovariecyst är en av de farligaste patologiska processerna inom området gynekologi. Enligt statistik diagnostiseras detta tillstånd i cirka 17 procent av alla fall av gynekologiska sjukdomar. Beroende på typ av tumör och orsakerna som kan provocera ett sådant tillstånd beror dess svårighetsgrad. Sjukdomen åtföljs av karakteristiska symtom och med långvarig frånvaro av behandling kan orsaka olika komplikationer..

Innehåll

Vad

Cysturruptur är en patologisk process där blödning i kavelorganens kavitet, kränkning av kapselns integritet samt utloppet av dess innehåll noteras. I de flesta fall diagnostiseras sjukdomen hos tonårsflickor såväl som hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Oftare finns det en bristning av cysten i organet, som ligger på vänster sida av kvinnlig kropp. Detta beror på det faktum att i detta område finns ett högre blodtryck och intensiv blodtillförsel.

Beroende på utvecklingens art klassificeras neoplasmer i två typer.

Funktionell

Sådana tumörer betraktas som tillfälliga. Deras bildning underlättas av mindre fel i äggstockarnas funktion. Löser ofta på egen hand eller efter att ha genomgått en kort behandling med hormonella läkemedel.

Organisk

I detta fall krävs kirurgisk ingripande. Cystiska formationer är indelade i flera sorter.

Corpus luteum cysta

Väggarna är tätare med en diameter på 2 till 5 cm. En konservativ metod används för att behandla brottet..

Follikulär

Den har en kammare med tunna väggar. I storlek överstiger den nästan aldrig sju centimeter. Brott av en sådan tumör är ett sällsynt fenomen..

Endometrioid

Bildad av vävnader som foder uterusväggarna. En mörk vätska finns i hålrummet. Med utvecklingen av apoplexy är kirurgi nödvändig.

Dermoid

Sådana cyster representeras som regel av små storlekar. Består av bindväv och resterna av det embryonala embryonala bladet.

Klyftans allvarlighet

Beroende på volym av förlorat blod och patientens tillstånd har bristning av cyste tre grader av svårighetsgrad.

Lätt

Typiska kliniska tecken förekommer i svag form. För att diagnostisera en patologisk process krävs ett antal diagnostiska åtgärder med differentiering av sjukdomen från andra patologier.

Med utvecklingen av en mild grad krävs ofta inte kirurgiskt ingripande. Lösningen på problemet är möjlig genom användning av konservativ terapi.

Volymen av blodförlust i detta fall kommer inte att överstiga 150 ml.

Medel

Patienten tappar från 0,15 till 0,5 liter blodvätska. Processen åtföljs av smärta, som ännu inte manifesteras starkt, svaghet, vaginal urladdning.

I det här fallet sjukhusinläggning av patienten och brådskande kirurgisk ingripande.

Tung

Mer än 500 ml fritt blod kommer in i bukhålan. I detta tillstånd finns det en manifestation av tecken på hemorragisk chock, som kännetecknas av takykardi, en kraftig minskning av blodtrycket, blekhet i huden. Om inte åtgärder vidtas för att eliminera patologin finns det en hög risk för dödsfall.

orsaker

I närvaro av vilken typ av cystisk bildning som helst kan dess brott provoceras. I de flesta fall inträffar toppen av detta tillstånd i den andra fasen av menstruationscykeln. I detta fall är den främsta orsaken den störda ägglossningsprocessen.

Med tillväxten av en dominerande follikel som innehåller ett ägg, kan tumören komprimeras. Detta tillstånd är också möjligt med bildandet av corpus luteum, som är direkt involverat i produktionen av progesteron, vilket är nödvändigt för att ägget kan röra sig fritt genom livmoderns rör.

Risken för brott i cysten i den andra fasen ökar också mot bakgrund av en speciell blodtillförsel till organen. Som regel är det en ökning av blodtillförseln under denna tidsperiod, varför kärlen är överfyllda. Detta leder till en ökning av väggarnas permeabilitet, vilket sedan leder till brott.

Specialister delar alla provocerande faktorer i två grupper.

Inhemsk

Funktionsfel i hormonell bakgrund, stressiga situationer, psykiska störningar, många aborter, utveckling av polycystiska äggstockar kan tillskrivas denna kategori..

Första hjälpen om ovariecysten brister

Cyst i äggstockarna är en liten patologisk formation som finns i äggstocken eller därefter. Vanligtvis inser en kvinna inte ens att hon har en cyste, eftersom processen för hennes bildning nästan är asymptomatisk. Hela sanningen avslöjas endast under en gynekologisk undersökning. De enda undantagen är fall när en kvinna har en cystexplosion i äggstockarna. Denna process åtföljs alltid av karakteristiska, farliga hälsotecken..

Vad är en cysta farlig för en kvinnas hälsa??

Utseendet på en neoplasma på äggstocken kan hota en kvinna:

 1. Vrid på benen på ovariecysten. I vissa fall vilar neoplasma kroppen på ett slags "ben". Under påverkan av vissa faktorer kan det vridas, vilket leder till hindring av blodcirkulationen i äggstocken.
 2. Brustna cyster. Om neoplasmen lämnas utan näring kan den dö, fester och brista. I det här fallet är all vätska som fanns i cysten i bukhålan, vilket kan vara livshotande.
 3. Utvecklingen av cancer. Vissa typer av cyster går in i cancer.
 4. Utseendet på gynekologiska sjukdomar. Detta inkluderar både könssjukdomar och hormonell obalans..
 5. Infertilitet.
 6. Nedsatt bukorgan. Om cysten kontinuerligt växer, kommer förr eller senare att börja sätta tryck på de närmaste organen, vilket kommer att provocera utseendet på olika sjukdomar.

Orsaker till ovariecyst

Orsakerna till cystabildning beror på typen av tumör..

 1. Corpus luteum cyste utvecklas som ett resultat av hormonell obalans, när corpus luteum efter ägglossning inte löser sig utan fylls med vätska.
 2. Den follikulära cysten visas också på grund av hormonsvikt, när ägglossning inte inträffar..
 3. En endometrioidcyst kan utvecklas efter endometrios som ett resultat av hormonell misslyckande, genital kirurgi eller genetiska egenskaper.
 4. En paraovarial cysta kan bildas som ett resultat av funktionsfel i äggstockarna, infektionssjukdomar, könsoperationer (inklusive abort), endokrin störning, follikelfunktion.

De exakta symptomen på en sprängande cyst i äggstockarna

Om en cysta av någon anledning spricker, kommer en kvinna omedelbart att veta om det. Processen kännetecknas av förekomsten av uttalade symtom.

Det hela börjar med ett skarpt utseende av akut smärta i den delen av buken där cysten är belägen. Efter 2-3 minuter sprids smärtan genom bukhålan. Andra tecken på brist kan observeras:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • livmodersblödning (eventuellt med föroreningar av pus och koagler);
 • blekhet i huden;
 • svaghet, i vissa fall till svimning;
 • sänka blodtrycket;
 • illamående och kräkningar;
 • diarre;
 • uppblåsthet;
 • kallsvett.

Om åtminstone flera av ovanstående symtom upptäcks, bör en kvinna ges första hjälpen!

Första hjälpen om ovariecysten brister

Den enda hjälp som andra med cyster på äggstockarna kan ge är att ringa ambulans så snart som möjligt. En kvinna bör förvänta sig ankomsten av läkare i en horisontell position.

I detta fall är det strängt förbjudet att ta smärtstillande medel för att inte komplicera diagnosprocessen..

Vad händer om ovariecysten brister?

För att bestämma de möjliga konsekvenserna av en sprängande cyste bör du först och främst vara uppmärksam på storleken på neoplasmen. Om de är mycket små, kommer klyftan att provocera endast svår smärta, och vätskan som fyller cysten inte orsakar allvarlig skada.

Men i fall där neoplasmen är tillräckligt stor kan utflödet av dess innehåll orsaka utveckling av peritonit (purulent infektion i blodet) och till och med döden.

Cysteinnehåll

Ovariecysten är fylld med en vätska som innehåller utsöndringsprodukten från vävnadsceller. I vissa fall kan innehållet i cysten kompletteras med föroreningar av blod.

Kan en cysta spricka under menstruation, graviditet, samlag?

Cysturruptur uppstår till följd av påverkan av vissa faktorer, vilket leder till en kraftig ökning av dess storlek eller utvecklingen av inflammatoriska processer. Under menstruation eller graviditet kan en kvinna inte heller vara försäkrad mot en paus..

Dessutom kan en äggstockscyst spricka som ett resultat av:

 • skador på buken;
 • hormonell obalans;
 • blödningsstörningar;
 • överbelastning av sport;
 • tyngdlyftning;
 • för aktivt samlag.

Kvinnor som har diagnostiserats med en neoplasma bör komma ihåg ovanstående faktorer och inte i något fall riskera deras hälsa!

Vilka komplikationer och konsekvenser kan uppstå?

Efter att cysten brast kan olika negativa konsekvenser observeras. Till exempel, om en kvinna tappade mycket blod under denna process, kan hon utveckla hemorragisk chock. Detta tillstånd kräver omedelbar läkarvård.!

Om blod kvarstår i livmoderhålet efter operationen kan bildningen av vidhäftningar börja. Som ett resultat förändras äggledarnas fysiologiska position och sannolikheten för en ektopisk graviditet ökar ytterligare.

För kvinnor i fertil ålder är en av de mest tragiska konsekvenserna (naturligtvis efter ett dödligt resultat) avlägsnande av den drabbade äggstocken och förvärv av infertilitet.

När är den bästa tiden att träffa läkare??

Kvinnor som har en cysta bör noga övervaka sin hälsa. Vanligtvis börjar vissa specifika symtom förefaller även innan cysten på äggstockarna spricker! Till exempel börjar smärta dyka upp på några timmar, mindre ofta - en dag före en paus. Till en början är smärtan inte intensiv, drar i naturen och ökar gradvis. Om du konsulterar en läkare redan i detta ögonblick kan allvarliga komplikationer undvikas med nästan 100% sannolikhet.

Kirurgisk och icke-kirurgisk behandling

Vilken behandling kommer att vara, beror först på cystens typ och storlek. Det är känt att 7 av 10 små neoplasmer försvinner på egen hand innan starten av nästa menstruationscykel, med högst 6-8 veckor. Men om cysten har en tendens att växa krävs noggrann observation. Först måste läkaren utesluta utvecklingen av cancer och först sedan besluta om utnämningen av en viss typ av terapi.

Som regel appliceras medicinering först. Det börjar först efter preliminära laboratoriestudier. Patienten förskrivs hormonella läkemedel och antibiotika. Det sistnämnda målet är att förhindra utvecklingen av komplikationer och befria kvinnan från kroniska inflammatoriska processer.

Om den terapeutiska behandlingen inte gav de önskade resultaten inom 6 månader och cysten inte försvann, fattas ett beslut om behovet av operation. Tidigare implicerade kirurgiska ingrepp avlägsnandet av den drabbade äggstocken, men nu är det möjligt att använda ny teknik och bevara reproduktionsfunktionen. Det bör endast beaktas att organbesparande operationer inte utförs för kvinnor vid klimakteriet, eller om det finns misstankar om degeneration av cysten till en malig tumör.

Kirurgisk ingrepp utförs i alla fall under allmän anestesi..

I fallet när en kvinna har en cysteutbrott i äggstocken bestäms först graden av brott. Som ett resultat kan patienten också tilldelas antingen en säng vila med antibiotika och hormonella läkemedel (orala preventivmedel) eller operation.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur du stoppar din period i några dagar?

Vilken menstruation ska stoppas före schematMed blodförlust på mer än 100 ml under hela menstruationsperioden och dålig hälsa är en korrigering av cykeln nödvändig....

Trombocytfrekvens i blodet

Lågt antal blodplättarFör lågt blodplättantal i en persons blod kallas trombocytopeni. Detta tillstånd observeras i fallet med: hepatitsjukdomar; leverskada med skrump; patologier i sköldkörteln; leukemi; alkoholism; anemi minskning av blodbildande funktioner i benmärgen....

Sätt att orsaka menstruation med försening eller tidigare än termen med alternativa läkemedel

Den kvinnliga kroppen är mycket känslig för förändringar och hormonella störningar. Till och med lite stress kan orsaka förseningar i menstruationen....