Smörjmedel för klimakteriet, smörjmedel för klimakteriet hur man väljer (recensioner) torrhet i det intima området

Klimax

Läkaren kommer att genomföra en undersökning, samla in nödvändiga tester och leverera en slutlig slutsats. Processen med degeneration av de kvinnliga könsorganen, både inre och yttre, utvecklas också. Hormoninnehållande produkter simulerar effekten av kvinnliga hormoner och påverkar direkt utsöndring av slemhinnor, vilket tvingar dem att utsöndra rätt mängd smörjmedel. Babykräm, även av högsta kvalitet, kan inte heller vara ett smörjmedel. Dessa och andra naturliga botemedel mot torrhet kan användas både oberoende, dosering och i kombination med läkemedelsbehandling.

Användning av smörjmedel under klimakteriet

Och varför i sammansättningen av mängden smakämnen, och ännu mer så färgämne. Tillverkare - mycket, det viktigaste är att hitta en som är lämplig särskilt för en sådan period som klimakteriet. Efter uteslutning av allvarliga sjukdomar och brist på hormoner kommer fytoterapi att hjälpa motståndare till medicinsk intervention. Under klimakteriet förlorar äggstockarna gradvis sin funktion, så halten av kvinnliga hormoner minskas avsevärt.

Det är sant att i vissa fall är beroende av hormonella smörjmedel noterade och vid användningens slut reduceras effekten till noll. Den främsta orsaken till torrhet är hormonell obalans. För lokal behandling kan du välja geler, krämer, smörjmedel och deras moderna medicin och läkemedel representerar ett omfattande sortiment.

Vaginalkräm

När en dam har en liten känsla av torrhet, brännande eller klåda i slidan, kan en vaginalkräm med östrogen, som felaktigt kallas salva, klara det här problemet..

Det sätts in i vagina med en speciell applikator, som kan mäta dosen av grädden. Applikatorn är i samma förpackning med grädden.

Gynekologen för varje kvinna väljer dos av grädde och användningsfrekvens individuellt. En dam måste först genomgå en medicinsk undersökning och ta blodprover för hormoner.

I de flesta fall föreskriver läkare följande behandlingsschema: först tar kvinnan en hög dos av grädden i flera veckor, och efter att vaginal slemhinnevävnad återgår till det normala reducerar den dosen.

Videoöversikt Smörjmedel för klimakteriet hur man väljer

Smörjning i klimakteriet kanske inte innehåller hormoner och kan ha en effekt på grund av växt- eller andra effektiva komponenter. Hur du väljer rätt smörjmedel, recensioner om dem, liksom andra sätt att bli av med det irriterande problemet, hittar du i den här artikeln. Smörjmedel för klimakteriet hur man väljer recensioner. Smörjmedel för klimakteriet hur man väljer - recensioner. Efter att ha testat gelén kan jag säkert säga att det är hundra procent som hanterar sin uppgift, vilket är att eliminera torrhet i slidan.

Hur väljer man ett smörjmedel för torrhet? Om du inte uppmärksammar obehagliga upplevelser kan detta leda till inflammation, sprickor i de intima områdena, trast eller blåsande lunginflammation. Mycket ofta används smörjmedlet för att förbättra kvaliteten på sexuell kontakt, men min bekantskap med en intim gel inträffade av andra skäl..

De kan ha hormonellt innehåll, då bör de användas med försiktighet, följ noggranna instruktioner och noga övervaka utseendet på biverkningar. Under samlag upplever en kvinna obehag, vilket beror på förekomsten av torrhet i slidan. Den inhemska representanten är smörjmedlet Uslada, som återställer slemhinnans funktion och har gynnsamma läkande egenskaper. Det kommer att vara ganska bra om smörjmedlet innehåller vitamin E, det vill säga dess olja.

Experter anser att tillförlitliga fuktighetsgivare bör inkludera hyaluronsyra, som hjälper vävnader att behålla fukt, och vitamin E, som regenererar huden och tjänar till att förebygga cancer. Läkaren utförde en undersökning och rapporterade att det inte fanns några komplikationer. Det hjälper inte bara att eliminera obehag i det intima området, utan har också en förebyggande effekt..

Hur du löser problemet

Torra slemhinnor och obehag i det intima området, som sådan, diagnostiseras inte av läkare. Endast du kan känna dessa obehagliga upplevelser. Så snart detta hände - ska du omedelbart kontakta en specialist och beskriva alla förändringar som händer dig.

Om en specialist inte diagnostiserar några andra problem, utesluter olika sjukdomar eller kontraindikationer, kommer du förmodligen att få med aktuella preparat. De kan vara både hormoninnehållande och helt naturligt ursprung. Detta inkluderar ljus, salvor, geler och krämer från torrhet i det intima området med klimakteriet. I princip kallas de alla smörjmedel..

Hormoninnehållande produkter simulerar effekten av kvinnliga hormoner och påverkar direkt utsöndring av slemhinnor, vilket tvingar dem att utsöndra rätt mängd smörjmedel. Andra produkter har en fettliknande bas och konsistens, fuktar huden och utför åtgärder som liknar naturlig smörjning.

Med mer allvarliga sjukdomar föreskriver läkare hormonbehandling av allmän handling och korrigerar den hormonella bakgrunden. Ofta med en sådan terapi kommer rättsmedel mot torrhet i det intima området bara att bli ett komplement till de viktigaste läkemedlen.

KLIMAXSmörjmedel HUR DU VÄLJER ÖVERSIKT recensioner - skilsmässa eller sanning

Därför är det bara nödvändigt att välja provmetod. Jag testar märken från olika tillverkare. Det har också ett ganska stort plus för en kvinnas hälsa. Efter de tester som jag tog från henne dagen innan visade det sig att hon hade det bra för sin ålder, så jag rekommenderades att köpa ett Durex-smörjmedel med kondomer. Oxalater i avföring hos en vuxen.

Krämbaserad fuktighetskräm


Vaginal Moisturizing Gel
Ett av de vanligast föreskrivna läkemedlen, vars verkan syftar till att eliminera torrhet i vaginalen, är en fuktgivande gel för slidan - ett smörjmedel. Gel-smörjmedel av hög kvalitet har en lätt hydrofil bas och ett pH nära slemhinnans surhetsnivå, de är lätta att applicera och absorberas snabbt.

För att effektivt fukta vaginalslemhinnan föreslår vi att du använder den intima gelén Ginocomfort. Detta verktyg har en balanserad sammansättning, som inkluderar extrakt av malva och kamomill, panthenol och bisabolol. Regelbunden användning av Ginokomfort gel hjälper till att hantera förbränning, klåda och obehag orsakad av torra slemhinnor, samt återställa tunnare väggar i slidan och eliminera mikrosprickor.

I vissa fall kan användningen av geler ersättas med användning av en lämplig kräm för att fukta vagina. Detta val beror oftast på skillnader i mängden aktiv substans i dessa produkter..

Salvor inkluderar vanligtvis fetter och vegetabiliska oljor, som långsamt absorberas, så de är inte lika praktiska att använda som fuktighetskräm och geler för slidan. I vissa fall är det emellertid rimligare att använda denna speciella form av läkemedlet: salvor skapar en tunn film på slemhinnans yta, vilket ger ytterligare skydd. Det bör komma ihåg att grunden för dessa medel förstör latex, vilket minskar den preventiva effekten.

Bland de viktigaste medlen för att återfukta vaginalslemhinnan upptas en viktig plats av vaginala suppositorier. Vanligtvis innehåller de hormoner som påverkar produktionen av naturlig smörjning för att fukta vagina..

Smörjmedel för klimakteriet hur man väljer (granskar) torrhet i den intima zonen

Alternativa lösningar på problemet. Jag började undvika sexuellt samlag med min man, för under sexen kände jag mig mycket obekväm. Köpte Durex med Aloe Vera.

Vi kommer att prata om detta i denna översyn. Medicinska egenskaper hos kamomill. Huvudsubstansen i dem är också estriol..

Det innehåller naturliga ingredienser som inte innehåller dofter och irriterande slemhinnor. De hjälper till att hantera irritabilitet, normalisera svettningar och menstruationscykeln. Dessa symtom kan uppstå kraftigt under sex, vilket kommer att medföra en kraftig förlust av smörjmedel. Men de måste tas bort noggrant efter denna behandling, och det rekommenderas ofta inte att använda dem.

 • Vilket botemedel är bättre, gel eller smörjmedel?
 • Därför skulle jag vilja ge råd till kvinnor som är i klimakteriet - använd kondomer med din make.
 • Detta inkluderar Montavit Gel, som balanserar den naturliga utsöndringen av slemhinnan.
 • Jag börjar min recension med det faktum att jag lärde mig att vara gynekolog, så min recension kommer att vara användbar för många kvinnor.
 1. Resterna av grädden kan bli en grogrund för bakteriell infektion..
 2. Schampo Gliss kur extrem återhämtning.
 3. Sidkarta Kontakter Om projektet.

Det finns inget enda svar på denna fråga. Användningen av sådana smörjmedel är ganska enkel. Efter början av intaget blev det mycket lättare, du känner till och med att någon form av inre energi dyker upp igen. Naturligtvis gör menopausen sig själv och gör en skillnad, men på egen hand kan jag säga att all vår fantasi.

Symtomet måste elimineras med ett vattenbaserat smörjmedel. Innan detta gick hon inte till läkaren, eftersom hon ansåg det vara lite skamligt, men när situationen blev ansträngd och det var helt enkelt ingenstans att dra, vände hon sig till mig med en begäran om att välja ett smörjmedel som passar dem tillsammans med sin man. För att välja smörjmedel av hög kvalitet måste du vägledas av en specialist.

Traditionell behandling

Den ledande rollen bland icke-medicinska folkmetoder är örtmedicin. Detta är inte bara behandling utan också effektivt förebyggande av ett obehagligt och farligt symptom. Användningsformerna kan vara olika.

Utanför:

Inre:

Några av dem:

 • en avkok av kamomill, kalendula, nässlor, oregano och Veronica officinalis (i ett förhållande av 5: 3: 6: 2: 5). Det erhålls genom att koka 200 g av örtblandningen i fem minuter i en halv liter vatten. En ansträngd doseringsform drickas dagligen i ett glas på 10-12 dagar;
 • användbara dagliga varma, stillasittande bad med avkok av moderwort (insistera på 3 skedar gräs i 2 glas kokande vatten) om du tillbringar dem flera dagar i rad. Proceduren är 12 minuter;
 • daglig douching med infusioner av calendula eller kamomill hjälper bra. I båda fallen är det nödvändigt att tåla 2 matskedar torrt gräs med ett glas kokande vatten. De ger lättnad efter 5 behandlingar i rad;
 • införandet av en tampong med en oljig lösning av vitamin E under flera minuter hjälper i slidan;
 • Övervinning av torrhet befordras av läkemedlet från lika delar av värdens livmodern och moderkortet. 100 g råmaterial upphettas i 2 glas vatten nästan till en kokning. Infuserat i en timme drunks buljongen lite tre gånger om dagen i två veckor.

Lady 40 plus

Hormonfria smörjmedel har praktiskt taget inga kontraindikationer och används aktivt av kvinnor i olika former. Smörjmedel med klimakteriet kan hjälpa till att lösa detta problem. Då måste du hantera problemet med att använda konstgjorda smörjmedel.

 • Den här artikeln handlar uteslutande om vad smörjmedel är, hur man väljer dem korrekt, hur man använder.
 • Läkemedel innehåller också estriol.
 • Jag började använda den istället för geler och skum under tvätt.
 • Det finns känslor om åldrande, rädsla för kommande obehag, kardinalförändringar i livet.

Torrhet och klåda i det intima området med klimakteriet

Under perioden med gradvis utrotning av en kvinnas reproduktionsfunktion, kallad klimakteriet, skakas hela kroppen. Omstruktureringen av hormonsystemet, förändringen i balansen mellan könshormoner och deras koncentration orsakar många olika obekväma förhållanden och upplevelser. Speciellt under klimakteriet stör den resulterande torrheten i slidhinnorna i vaginan, såväl som klåda, brännskador i det intima området..

De främsta orsakerna som påverkar torrhet och klåda i vagina med klimakteriet inkluderar atrofi av dess slemhinna. Glöm inte att dessa symtom är tecken på andra lika farliga infektionsinflammatoriska sjukdomar som överförs sexuellt.

Kvinnors hälsa vid denna tidpunkt är särskilt mottaglig för den negativa påverkan av patogen mikroflora, därför, så snart klåda, vaginal torrhet med klimakteriet, är det brådskande att konsultera en gynekolog för att identifiera orsaken och föreskriva terapeutiska åtgärder för att eliminera obehag.

Varför och hur manifesteras torrhet och klåda i klimakteriet

Den främsta skyldigheten till alla negativa manifestationer under klimakteriet är en förändring i en kvinnas hormonella bakgrund. Först uttrycks det i förtryck och därefter upphörandet av produktionen av östrogener (östradiol, östron och östriol). Sedan börjar en funktionsfel i produktionen av progesteron, då sjunker den totala nivån av kvinnliga hormoner till ett minimum.

Dessa processer påverkar inte bara menstruationscykeln, utan också de kvinnliga könsorganens allmänna tillstånd. Vagina påverkas särskilt, vilket i normalt tillstånd ständigt är försett med ett smörjmedel som förhindrar kränkning av slemhinnans integritet. Med en minskning av koncentrationen av hormoner under perioden före klimakteriet upphör smörjmedlet att produceras i rätt mängder, kvinnan börjar känna obehag:

 • brännande i slidan och i det yttre könsorganet;
 • en känsla av torrhet och täthet;
 • ihållande eller intermittent svår klåda inifrån och ut.

Alla ovanstående symtom åtföljer den så kallade atrofi i vaginalslemhinnan. I händelse av brist på den producerade skyddande slemutsöndringen blir dess väggar tunnare, på grund av torkningen av slemhinnan kränks dess integritet. Reaktionen från den inre miljön förändras från sur till alkalisk, vilket ytterligare stimulerar reproduktionen av patogen mikroflora.

Andra orsaker till genital klåda

Sådana obehagliga manifestationer som en känsla av torrhet i slidan samt brännande och klåda i klimakteriet kan inte bara vara symtom på obehag i klimakteriet, utan också tecken på andra allvarliga sjukdomar..

När det intima området är torrt under klimakteriet uppträder mikroskopiska sprickor och sår på slemhinnorna, vilket läkare kallar portarna för infektion. Virus och bakterier är orsaken till olika sjukdomar som finns i små mängder i den sura miljön i slidan, och när den lakas ut och torkas börjar de multiplicera mycket snabbt..

Under klimakteriet förvärras många sjukdomar i andra organ och system i kvinnans kropp, blir kroniska och vissa utvecklas under påverkan av hormonell obalans.

Således kan torrhet, klåda och bränna i vagina och yttre könsorgan vara en konsekvens av:

 • hormonberoende sjukdomar (t.ex. diabetes mellitus, sköldkörtelsjukdom);
 • autoimmuna sjukdomar;
 • neoplasmer och tumörer av malign eller godartad natur;
 • bakteriella och virala infektioner (sexuellt överförda sjukdomar);
 • svampskador på könsorganen;
 • endometrios;
 • fibroider;
 • biverkning av strålning och kemoterapi.

Baserat på ovanstående patologier kan orsaken till klåda och brännande vara antingen gardnerellos eller könsherpes, liksom cancer, tumörer eller diabetes mellitus. Det är av denna anledning som läkare ständigt påminner kvinnor om att de i klimakteriet ännu mer noggrant bör övervaka sin hälsa och, vid minsta obehag, konsultera en läkare. Endast en läkare kan identifiera orsaken till sjukdomen och föreskriva adekvat behandling..

Problem associerade med vaginal torrhet

Torra vagina och intima områden, såväl som klåda i klimakteriet, påverkar både kvinnans fysiska och psykologiska tillstånd negativt, vilket leder till förvärring av manifestationen av menopausneuros.

En av de obehagliga kamraterna under denna period är en betydande minskning av libido, och dessa symtom orsakar ytterligare problem i det intima livet. Obehagliga känslor i slidan blir nästan konstant, smärta och obehag uppträder under samlag. Allt detta gör att en kvinna vägrar sex, vilket negativt påverkar förhållandet med en partner.

Ytterligare hydrering kan hjälpa till att eliminera detta problem - användningen av en intim smörjgel innan sex med klimakteriet. Användning av speciella medel - smörjmedel hjälper till att eliminera torrhet i intima områden och ger en kvinna en trevlig känsla av intimitet.

Vad man ska göra med torrhet i slidan

Det finns många sätt att hjälpa till att eliminera klåda och förbränning av könsorganen, samt torrhet och täthet i det intima området med klimakteriet. Du kan hantera dessa problem med både medicinering och folkläkemedel, men alltid under tillsyn av en gynekolog..

En viktig roll spelas av livsstilen, särskilt dieten för klimakteriet. En viktig roll för att upprätthålla en kvinnas kropp spelas av vitaminer, eftersom deras brist vid denna tidpunkt kan förvärra problemet med torrhet i både slemhinnor och hud..

Så komplexet av åtgärder och metoder för att eliminera problemet inkluderar:

 • drogbehandling;
 • användningen av folkrättsmedel;
 • kostjustering (ökat intag av vitaminer och mineraler);
 • tillräckligt med vätskeintag;
 • att följa principerna för en hälsosam livsstil.

De viktigaste metoderna för läkemedelsbehandling väljs endast av den behandlande läkaren. Det kan vara hormonersättningsterapi (HRT) baserat på naturliga hormoner. Vid kontraindikationer för dess användning föreskriver läkaren preparat för kvinnan baserad på fytoöstrogener - växtanaloger av kvinnliga könshormoner.

Det finns också ett antal hygienprodukter, som finns i olika former, som används för att fukta det intima området och återställa mikroflora. De kan användas tillsammans med folkläkemedel baserade på användning av växternas medicinska egenskaper, men endast efter samråd med din gynekolog.

Folkrättsmedel

Avkok och infusioner av örter kan användas i följande typer:

 • ta oralt (dricka);
 • skölj;
 • i form av bad;
 • introduktion av tamponger.

Recept 1

Förbereda ett avkok av följande ingredienser:

 • nässlor - 60 g;
 • apotekskamomill - 50 g;
 • Veronica officinalis - 50 g;
 • kalendula - 30 g;
 • oregano - 20 g.

De krossade vegetabiliska råvarorna hälls med kokande vatten i en mängd av 0,5 l och kokas i 5 minuter. Sedan svalnar buljongen och filtreras. Mottagning - dagligen, 100 ml före måltid i 10-12 dagar.

Recept 2

Avkok av växtmaterial:

 • bor livmoder - 50 g;
 • oregano - 50 g.

Sätt i 0,4 l kokande vatten i 5 minuter. Kyl, sil och ta 3 gånger om dagen före måltiderna, dela upp i 3 portioner. Behandlingsförloppet är två veckor.

Recept 3

Douching med en avkok av kalendula. Buljongen framställs med en hastighet av 30 g ört per 0,2 1 kokande vatten. Koka i 5 minuter, sval och sil. En kurs på 5 behandlingar är utformad för en vecka, det räcker för att känna betydande lättnad.

Recept 4

Motherwort buljong under terapi med brickor. Buljongen framställs av 60 g gräs och 0,5 1 vatten. Koka i 3 minuter, insistera sedan en halvtimme, sil. Bad hålls en gång i veckan och hjälper till att bli av med klåda och torrhet..

Recept 5

Tamponger med en oljig lösning av vitamin E. Ett sterilt bandage krävs för att använda tamponger. Det impregneras med en lösning av tokoferol och injiceras i slidan i 5 minuter dagligen, vid sänggåendet, under en vecka. Du kan använda feminina hygienstamponger som säljs på apotek.

Hygien under klimakteriet

En kvinna bör vara särskilt uppmärksam på personlig hygien under klimakteriet. Du kan eliminera obehag när du följer de grundläggande principerna för intim hygien.

 1. Genital rengöring bör utföras dagligen. Helst två gånger om dagen - morgon och kväll.
 2. Använd inte aggressiva tvättmedel som innehåller smakämnen och färgämnen - det kan orsaka en allergisk reaktion..
 3. Det rekommenderas att använda mjuka fuktighetskräm utformade för intim hygien som innehåller mjölksyra.
 4. Bär inte hårda, strama kroppsunderkläder som hindrar cirkulationen i bäckenorganen.
 5. Underkläder ska vara tillverkade av naturliga tyger, eftersom syntetmaterial stör luftutbytet och främjar spridningen av patogen mikroflora.

Försummelse av dessa enkla regler kan leda till att torrhet och klåda i könsorganen som följer med klimakteriet orsakar komplikationer i form av olika inflammatoriska processer..

Moderna effektiva medel för att eliminera torrhet i vaginal

Torr vagina, klåda med klimakteriet och deras behandling kräver ständig medicinsk övervakning, eftersom självmedicinering bara kan förvärra situationen och leda till utveckling av komplikationer. Behandlingen av torrhet i det intima området innebär användning av läkemedel i olika dosformer, från oral till intravaginal och extern. Läkare förskrivar olika läkemedel - tabletter och läkemedel i form av salvor, gel eller vaginal suppositorier, mycket ofta läkemedel används i kombination av olika dosformer.

Förberedelser för behandling av vaginal torrhet och klåda kan innehålla hormoner, därför gör den behandlande läkaren alla möten med hänsyn till patientens hälsostatus och kontraindikationer för HRT.

krämer

Som ett förebyggande rekommenderar läkare att använda en kräm för fuktgivande och intim hygien med klimakteriet dagligen efter hygienprocedurer. Lite kräm appliceras helt enkelt på de yttre könsorganen och sprids försiktigt över ytan.

De viktigaste kraven som läkare ställer till grädden från torrhet är dess allergivänlighet, frånvaron av komponenter som är aggressiva mot huden i den intima zonen. På försäljning kan du hitta många krämiga produkter, till exempel:

För att bli av med torrhet och klåda i det intima området under klimakteriet kan du använda olika geler, som produceras både med och utan hormoner. Icke-hormonella läkemedel kan väljas oberoende, och hormoninnehållande geler väljs endast under övervakning av en läkare. De mest kända hormonella läkemedlen inkluderar:

Icke-hormonella geler används som en daglig fuktighetskräm, liksom ett smörjmedel för att eliminera obehag under samlag:

Geler används på liknande sätt som krämer: en liten mängd av produkten appliceras på de yttre könsorganen och med hjälp av en applikator kan de matas in direkt i slidan.

ljus

Vaginala suppositorier betraktas som ett snabbverkande medel, och effekten av deras användning kvarstår under lång tid. De administreras intravaginalt, den aktiva substansen kommer omedelbart in i slemhinnorna i livmoderhalsen och i vagina. Liksom andra dosformer är suppositorier hormonella och icke-hormonella. Till exempel är användning av Ovestin-ljus populära bland kvinnor möjligt endast efter samråd med en gynekolog, med hänsyn till alla kontraindikationer.

Till preparat som innehåller hormoner, förutom Ovestin, inkluderar suppositorier:

Icke-hormonella inkluderar växtbaserade preparat som innehåller hyaluronsyra:

Vaginala tabletter

Vaginala tabletter tillhör också en av de lokala behandlingsformerna för vaginal torrhet i klimakteriet. De ersätts gradvis av mer praktiska geler och ljus..

Microflora återhämtning

Användningen av ovanstående åtgärder hjälper till att eliminera torrhet och klåda i slidan under klimakteriet. Lika viktiga är åtgärder för att återställa normal mikroflora i slidan. De inkluderar:

 • eliminering av patogen mikroflora;
 • stärka immunitet;
 • drogbehandling.

Efter antibakteriell och antiviral behandling rekommenderar läkare vanligtvis behandling med intravaginala preparat som innehåller laktobacillus och bifidobakterier som återställer den normala svagt sura miljön i slidan. Sådana läkemedel inkluderar till exempel:

Dessa läkemedel har ett antal kontraindikationer, såsom:

 • onkologiska sjukdomar i bäckenorganen;
 • endometrial hyperplasi;
 • endometrios;
 • livmodersblödning av okänd natur;
 • allergi mot läkemedelskomponenter.

I avsaknad av kontraindikationer föreskriver läkaren vanligtvis en sådan behandling med förebyggande syften en gång om året..

Obehagliga känslor förknippade med de naturliga åldringsprocesserna i kroppen kan antingen elimineras eller deras manifestationer signifikant minskas. Men du får inte i något fall självmedicinera, bara en läkare kan genomföra en undersökning och förskriva en framgångsrik behandling baserad på dess resultat.

Orsaker och behandling av vaginal torrhet

Torra vagina orsakar obehag under sex

Tecken på vaginal torrhet

En minskning av produktionen av vaginalslem kan vara asymptomatisk och endast med sexuell kontakt upplever kvinnor obehag på grund av otillräcklig smörjning.

Med en uttalad minskning av sekretionen kan ytterligare symtom uppstå:

 • brinnande;
 • känslan av att väggarna i slidan strammas;
 • obehag med intimitet;
 • uppkomsten av en blodig daub på grund av sprickor och sår i slemhinnan eller skador under sex;
 • torrhet och klåda i de yttre könsorganen.

I kroppen är allt sammankopplat och torrheten i vaginalslemhinnan åtföljs av en allmän försämring av utseendet:

 • torr flagnig hud;
 • tidiga rynkor.

Negativa förändringar i utseende och obehag under sex har en dålig effekt på självkänslan. Kvinnor tappar självförtroende, undviker intima relationer, humörsvängningar och sömnstörningar uppträder.

Ofta skador på den tunnare slemhinnan på grund av torrhet skapar en gynnsam miljö för utbredning av patogen mikroflora. Problem med urinering och uppträdanden av sekret med obehaglig lukt indikerar utvecklingen av en infektiös process.

För att behandla torrhet i vaginalslemhinnan börjar med att eliminera orsaken. Till dess att resultaten av undersökningen har uppnåtts, är endast symtomatisk behandling med icke-hormonella fuktgivande smörjmedel tillåtna.

Varför är vaginal torrhet

Ofta är orsaken till en minskning av produktionen av vaginal smörjning atrofisk vaginit, orsakad av en patologisk minskning av östrogenproduktionen. Hormonet ansvarar för tjockleken, elasticiteten och fukten i vaginalvävnaderna. Med hormonbrist blir slemhinnan tunnare, blir torr och oelastisk. Ofta uppträder vaginal atrofi under klimakteriet. Med klimakteriet inträffar en gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen, vilket åtföljs av en minskning av produktionen av könshormoner. Denna process är irreversibel och behandling eliminerar endast de symptom som har uppstått..

Tillfällig hämning av vaginal sekretion kan ske under vissa fysiologiska tillstånd:

 • graviditet;
 • efter förlossning;
 • före menstruation.

De hormonella förändringarna som har uppstått är relativt ofarliga och torrhet kan passera utan behandling när återhämtningsperioden efter födseln slutar eller perioden går.

Intaget av vissa mediciner kan också påverka den hormonella bakgrunden:

 • antihistaminer;
 • orala preventivmedel;
 • antidepressiva medel.

Orsaken till en torr vagina kan vara en autoimmun störning, som inom medicinen kallas Sjögrens syndrom. Med patologi blir körtlarna inflammerade. I de flesta fall påverkas endast lacrimal och saliv, mindre ofta sträcker sig den inflammatoriska processen till slemvävnaden i slidan. Som ett resultat utvecklas dysfunktion i vaginal körtlar och sekretionen minskar..

Torra vaginalslemhinnor, som regelbundet visas under intim kontakt, kan orsakas av en psykologisk faktor. Otillräcklig sexuell upphetsning orsakar liten smörjning.

Ofta påverkar torrhet kvinnor som missbrukar douching. Under proceduren tvättas den naturliga hemligheten och slemhinnan torkas.

Utseendet på brännande och obehag är möjligt med en allergi mot intima hygienprodukter eller när du bär syntetiskt underkläder. Efter att ha eliminerat den provocerande faktorn försvinner symptomen utan ytterligare behandling.

Behandlingen börjar efter att orsaken har identifierats.

Vad man ska göra när vaginal torrhet uppträder

Trots att symptomen börjar orsaka allvarlig obehag, behöver du inte påbörja behandlingen på egen hand - felaktigt utvalda läkemedel eliminerar inte orsaken, men reducerar bara irritationen tillfälligt och mjukar det torra slemhinnan.

Vad du ska göra, kommer gynekologen att berätta för dig, efter att ha undersökt och fått resultaten av ett vaginalt smutsprov. Och innan du besöker en läkare kan du försöka bestämma den provocerande faktorn genom att utvärdera följande data:

 • När visas. Det är nödvändigt att analysera om symtomens utseende är förknippad med användningen av nya hygienprodukter, med linne.
 • Vad som föregår. Eventuellt blev torra slemhinnor under behandling med läkemedel, under graviditet eller efter förlossning, före menstruationen.
 • Ålder. Efter 40-45 år kan de resulterande symtomen indikera en tidig menopaus.
 • Dåliga vanor. Rökning och drickning minskar ofta östrogenproduktionen.
 • Hygien. Ofta tvätt och douching tar bort naturlig smörjning från väggarna i slidan och yttre könsorgan. Om man inte följer personlig hygien kan det leda till blockering av vaginala körtlar och nedsatt slemutsöndring..

Men även om det verkar som om anledningen är allergier eller felaktig hygien, ska du inte försumma ett besök hos en gynekolog. En läkarundersökning, en undersökning av vaginal smet och bestämning av hormonnivån kommer att avslöja kvinnliga hälsoproblem eller bekräfta att slemhinnan blev torr under påverkan av yttre faktorer.

Behöver jag medicinering - beror på orsaken till hämning av vaginal sekretion

Behandlingsfunktioner

Om orsaken till torrhet inte är förknippad med en minskning av östrogennivån orsakad av klimakteriet eller hormonella störningar, kan sekretionsfunktionen återställas efter icke-läkemedelsmetoder efter eliminering av den provocerande faktorn:

 • En kost som innehåller baljväxter och livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror. Kosten kommer att normalisera produktionen av vaginal slem.
 • Hygien med hypoallergena produkter. Det rekommenderas att överge intima kosmetika och kuddar med dofter.
 • Psykologisk komfort. Stress och ångest gör att kroppen producerar ämnen som blockerar effekterna av östrogen.

Intima smörjmedel hjälper till att eliminera torrsymtomen och undvika obehag under sex. Det rekommenderas att välja vattenbaserade produkter som har lågt pH, påverkar inte den vaginala mikrofloran.

När torrhet orsakas av en minskning av östrogennivåerna, utförs hormonersättningsterapi. Topiska preparat med östrogener används för att återställa nedsatt vaginal funktion:

 • Stolpiller. Suppositorier injiceras i slidan en gång om dagen på natten. Behandlingsförloppet fortsätter tills symptomen försvinner..
 • Kräm. De introduceras med en vattpinne eller en speciell applikator. Under flera veckor utförs proceduren dagligen. Efter att ha minskat svårighetsgraden av krämens symtom, applicera enligt det schema som valts av läkaren: 1-3 gånger i veckan.
 • Östrogenring. Enheten installeras i vagina av en gynekolog och ger ett konstant flöde av östrogen in i vävnaden. Ringar måste bytas ut var tredje månad.

Hormonterapi ger lättnad endast efter 2-3 dagar från början av behandlingen: östrogener stimulerar återställningen av en tunn tunn slemhinna, förbättrar sekretionsproduktionen. Användningen av hormonella läkemedel bör utföras under medicinsk övervakning - ett överskott av östrogen kommer att provocera hyperplasi av väggarna i slidan och livmodern, öka risken för malig neoplasmer..

Kön med vaginal torrhet är inte förbjudet. Regelbundet sexliv stimulerar naturlig utsöndring. Och för att inte skada den torra slemhinnan vid intim kontakt måste du använda vaginala smörjmedel.

Vaginal torrhet är ett vanligt symptom som uppträder av olika skäl. Trots det faktum att överträdelsen inte orsakar allvarlig hälsorisk orsakar torrt slemhinnan allvarligt obehag. Om det uppkommande tillståndet inte orsakas av hormonella förändringar, återställs utsöndring efter eliminering av provocerande faktorer och livsstilsförändringar. Och med en minskning av östrogennivåer, kommer hormonersättningsterapi att krävas, vilket utförs under övervakning av en gynekolog.

Vad du ska göra med vaginal torrhet: åtgärder för behandling

Under hela livet står kvinnor inför olika problem av intim art som inte är vanligt att diskutera i ett anständigt samhälle. Naturligtvis är de inte föremål för diskussion, utan borde vara en anledning till att kontakta en specialist. Vaginal torrhet är tillståndet i den intima zonen, när mängden naturligt smörjmedel som utsöndras av kroppen minskar kraftigt (processen för frisättning stoppar). Som ett resultat av brist på vätska blir väggarna i slidan tunnare, obehagliga symtom uppträder som stör ett hälsosamt, aktivt liv.

Orsaker till en känsla av torrhet i slidan

I medicinsk praxis kallas denna patologi atrofisk vaginit (kolpit). En sådan term är dock giltig i förhållande till endast vissa varianter av förekomsten av patologi. Processerna för tunnning av vaginalslemhinnan, storleksändring, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet är inte alltid förknippat med hormonella funktionsfel i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, ett överflöd av parfymerade intima kosmetika, långvarig användning av antibiotika blir ibland orsakerna till sjukdomen.

Ett antal gynekologer föredrar termen "vaginal atrofisk dermatit", vilket mer exakt anger indikationerna på sjukdomen. Typiska symtom är:

 • förbränning i perineum;
 • en känsla av täthet i innerväggarna i slidan;
 • klåda i labia, vaginal öppning;
 • obehag under samlag, vilket åtföljs av smärta;
 • slemhinneblödning på grund av uppkomsten av sår, sår på epitelet i den intima zonen.

Ett antal specifika symtom förenar sig med ovanstående symtom om en kvinna har de klassiska tecknen på kolpit orsakad av hormonella störningar i kroppen:

 • Ovillighet att ha intimitet med en partner. Låga östrogennivåer lägre libido. Dessutom har minskad känslighet, smärta, torrhet, blödning under sex en negativ inverkan på en kvinnas intima liv.
 • Infektionssjukdomar. Minskning av naturlig smörjning leder till subtilitet i epitelet i de inre, yttre könsorganen, försämring av den positiva mikrofloraen i slemhinnan, torr slemhinna. Därför blir den patogena miljön källan till den inflammatoriska processen i den intima zonen.
 • Problem med urinering: ofta urinering, brännande.
 • Allmän försämring av hälsan, huvudvärk, slöhet, svaghet.

För att normalisera körtlarnas funktion, balansera hormonell dysfunktion, ta bort torrhet, bestämma rätt behandling, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna, som villkorligen kan delas in i tre grupper:

 1. Allvarliga sjukdomar / sjukdomar i kroppen. Upprätta en noggrann diagnos, utse en kompetent behandling hjälper endast en läkare. Det observeras vid:
  1. utseendet på neoplasmer;
  2. vaginos orsakad av en bakteriell infektion;
  3. endometrios, livmodermyom;
  4. inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt aktivitet i körtlarna (Sjogren's syndrom).
 2. Förändringar i en kvinnas hormonella bakgrund. I de flesta fall förekommer patologin vid tidpunkten för klimakteriet eller under graviditeten.
 3. Vanliga skäl. Det visas när:
  1. felaktig intim hygien;
  2. orimlig användning av douching;
  3. ta antibiotika eller diuretika, läkemedel som sänker blodtrycket;
  4. allergiska reaktioner på komponenterna i tvättpulver, tvålar, geler;
  5. dålig cirkulation av bäckenorganen;
  6. oregelbundet sexliv eller dess frånvaro.

Den nu populära användningen av parfymerade duschgeler utgör en fara för en kvinnas kropp: parfymer, ett överskott av kemiska komponenter orsakar störningar i slemkörternas aktivitet. De upphör att fungera normalt, deras utsöndring minskar: som ett resultat uppträder en obehaglig känsla. Glöm inte eventuella allergiska reaktioner på komponenterna i intim kosmetika.

En sur miljö som stimulerar produktionen av fördelaktiga mjölksyrabakterier av de kvinnliga könsorganen förstörs av geler som är obalanserade i surhet. Den optimala indikatorn bör vara 4-5,5 pH. För att bli av med problem bör du överge de nyfångade deodoriserade toalettprodukterna till förmån för vanlig tvål, toalettpapper utan föroreningar och tillsatser.

Tätt underkläder, komprimering av blodkärl och stör cirkulationen av bäckenorganen; syntetiska ämnen, ibland av dålig kvalitet, från vilka trosor tillverkas, är skadliga för kvinnans hälsotillstånd. Sjukdomen känns av irritation, stickningar, klåda i perineum. Byt ut fashionabla, vackra polyamidunderkläder med lika vacker och graciös bomull - så glömmer du problemet.

Ett annat hot är bristen / bristen på hygien i det intima området. Patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller: många kvinnor upplever candidiasis orsakad av Candida-svamp. Utseendet på en obehaglig lukt, klåda och förbränning, tunnning av epitelet i slemhinnan signalerar en felaktig funktion i kroppen. Även med kraftig urladdning uppträder tecken på atrofisk vaginit och obehag.

Innan menstruation

Varför stör obehag regelbundet friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation? Cirka 10% av det rättvisa könet vänder sig till en gynekolog med detta problem: några dagar innan menstruationen börjar ökar kroppen mängden hormon gestagen, vilket undertrycker produktionen av östrogen under en kort period. Sådana fenomen tillhör inte patologier och anses vara absolut ofarliga..

Under graviditet

Förväntan på moderskap är en underbar period i en kvinnas liv. Ibland åtföljs emellertid graviditetsförloppet av vissa hälsoproblem: morgonsjukdom, illamående, torrhet i den intima zonen, banal trast krävs för att återuppbygga kroppen, aktiviteten hos hormonet gestagen. Ett förstorat livmoder skapar ytterligare tryck på alla organ, vilket resulterar i en förändring i mikroflora i slidan, en minskning av elasticitet, utseendet på klåda och irritation..

Efter förlossningen

Under postpartumperioden försvinner i de flesta fall vaginit av sig själv: den hormonella bakgrunden normaliseras och de vaginala utsöndringskörtlarna börjar fungera i den vanliga rytmen. Cirka 20% av kvinnorna i arbetet klagar över en känsla av torrhet och brännskada i området kring labia minora. Detta beror på frisättningen av hormonet prolaktin, som tillfälligt avbryter östrogen. Återställningsperioden tar från 60 till 90 dagar. Gynekologer rekommenderar kvinnor som föder med kejsarsnitt att återställa hormonnivåerna att ta upp till 120 dagar.

Med klimakteriet

Menopaus (menopaus) - tiden för betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv. Omstruktureringen av kroppen är förknippad med en betydande minskning av produktionen av det kvinnliga hormonet östrogen. Vaginal torrhet förekommer i 50% av den vackra hälften över 55 år. I klimakteriet kallas denna patologi atrofisk vaginit. Förträngningen av väggarna i slidan, förlusten av naturlig smörjning, försämringen av körtlarna leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket ger en känsla av friktion, klåda. Var noga med att kontakta en gynekolog som föreskriver hormonersättningsterapi.

Under samlag

Obehagliga upplevelser under sex påverkar båda partnernas sexuella liv negativt. Smärta, obehag och ibland blödning, avskräcker en kvinna från att ha ett intimt liv, och en man får lite glädje av intimitet. Gynekologer rekommenderar emellertid att inte ge upp köttsliga nöjen: hormonell suppositorier, smörjmedel hjälper till att skapa ett sexuellt liv.

Om orsaken är den banala odugnaden, snarast partnern, kommer lösningen på problemet att öka tiden för förspel. När kvinnan är upphetsad reagerar en kvinnas kropp med en ökad rusning av blod till könsorganen och slidan, vilket förbättrar den naturliga utsöndringen av sekretionen från körtlarna. Den ständiga användningen av kondomer påverkar negativt mängden smörjmedel som bildas i slidan: om du irriterar slemhinnans epitel, försök att överge kondomen under minst en tid.

Torr ålder

5-7 år efter början av klimakteriet minskas mängden östrogen som utsöndras av kroppen med 80%. Enligt forskare lider mer än 75% av kvinnorna mellan 60 och 65 år av atrofisk kolpit med alla tillhörande symtom: minskad vaginal clearance, torrhet och blödning av slemhinnan. Hänvisningar till ålder, ovilja att träffa läkare kan sluta misslyckas: med den här sjukdomen blir den tunnare, inte bara flerskiktsepitel i slidan förlorar elasticiteten utan också väggarna i urinblåsan (urinvävnad).

Behandlingsmetoder

Endast en gynekolog kan bestämma och förskriva korrekt behandling efter undersökning för att klargöra orsakerna till vaginit. Av de nödvändiga procedurerna måste en kvinna genomgå en gynekologisk undersökning, där läkaren kommer att ta ett pap-test (för att utesluta cancer), förskriva ett allmänt (kliniskt) blodprov för att undvika möjlig utveckling av urinvägsinfektioner.

Allmänna åtgärder som syftar till att eliminera en patologi såsom vaginal dermatit inkluderar följande:

 • Med klimakteriet kan kvinnor erbjudas icke-hormonell eller hormonbehandling för att ta bort torrhet och irritation i slidan..
 • Under graviditet, när du ammar en kvinna, kommer läkaren att råda kvinnor att använda speciella fuktighetsgivare - geler, salvor, aktuella smörjmedel som inte absorberas i blodet för att skydda barnet.
 • Om det är torrt, på grund av brott mot reglerna för intim hygien, är det att föredra att vägra intim kosmetika, toalettpapper eller våtservetter med aromatiska tillsatser.
 • Eventuella läkemedel, särskilt Atropine, antihistaminer, läkemedel som sänker blodtrycket eller diuretika, bör endast användas vid behov och enligt recept. Självbehandling är farlig på grund av biverkningar: från torrhet till inflammation i slidan och urinvägarna.
 • Avslag på dåliga vanor som förvärrar blodtillförseln till slidan och orsakar torrhet, klåda, brännande.
 • En balanserad diet med mycket baljväxter, omega-3-fettsyror för att normalisera utsöndring av slidan i slidan och förhindra torrhet i det intima området..
 • Ha regelbundet sex med en vanlig partner. I de första stadierna, för att minska torrheten, rekommenderas det att använda intima smörjgeler. Smaksatt kondomer föredras.
 • Förekomsten av sjukdomar i könssystemet, varav en biverkning är torrheten i slemhinnorna i slidan, är en anledning till omedelbar läkarvård. I detta fall kan kirurgi eller ett långt behandlingsförfarande vara nödvändigt..

Läkemedel: tabletter, suppositorier och krämer

Okomplicerade fall av atrofisk kolpit, något förknippat med ett brott mot produktionen av hormonet östrogen, föreslår läkare att behandla med icke-hormonella läkemedel. De är bra i situationer där hormonersättningsterapi inte är möjlig av flera skäl. Vaginala tabletter, homeopatiska läkemedel, geler och salvor, aktuella krämer (fuktgivande slemhinnorna) hjälper till att bli av med obehag.

 • Använd smörjmedel utan parfym och doft före samlag..
 • Vitamin A och E - stödjer ett friskt slemhinneepitel utan irritation.
 • Vagiska kalendula suppositorier hjälper till att lindra irriterande faktorer - brännande, klåda, torrhet, läka sår och sprickor.
 • Vaginala suppositorier "Feminela", "Cicatridine" oval form ger långvarig hydrering av slidan på grund av hyaluronsyra - en elixir av ungdomar, och aloe, kalendula tar bort torrhet.
 • Homeopatiska medel "Cyklodinon", "Klimadinon" verkar på hypofysen och stimulerar produktionen av östrogen, skyddar det intima området från torrhet.
 • Ginocomfort vaginal gel tar bort symptomen på kolpit, normaliserar surhetsgraden i slidan, skyddar mot infektioner.

Hormonterapi

Med klimakteriet, åldersrelaterade förändringar i hormonell bakgrund, kommer hormonersättningsterapi att bli den optimala lösningen på problemet med torrhet i vaginalzonen. Självföreskrivna (på rekommendation av en vän, granne, internet) östrogenpreparat är hälsofarliga: de kan orsaka bildning av maligna tumörer eller förekomst av dysplasi. Hormonterapi föreslår användning av vaginalringar, salvor eller smörjmedel, suppositorier, tabletter:

 • Gels "Dermestril", "Klimara", "Divigel" införs i slidan med en speciell applikator. Obehagliga förnimmelser försvinner inom en timme.
 • Hormonringar sätts av en gynekolog. De innehåller en viss dos östrogen, som gradvis absorberas av vaginalepitel (effektivitet från 1 till 3 månader), vilket eliminerar torrhet och förbränning.
 • Suppositorier för vagina "Ovestin", "Oripod" används i kursen: dagligen i 2 veckor, gradvis minska doseringen till ett minimum tills känslan av torrhet försvinner.
 • I vissa fall föreskrivs systematisk användning av tabletter som en del av komplex hormonbehandling.

Hur man eliminerar torrhet med hjälp av folkläkemedel

Växtbaserade preparat, bad, douching är mycket kraftfulla hjälpare vid behandlingen av atrofisk dermatit i slidan. Med tanke på individuella egenskaper (intolerans, allergier), kommer en kvinna att kunna undvika manifestation av symtom på torrhet, klåda och sveda i slidan genom att ta eller ta bad med medicinska örter:

 • Du behöver: nässlor, oregano, kalendula i förhållandet (60 g, 20 g, 30 g), kamomill och veronica officinalis på 50 g vardera. Häll 0,5 liter kokande vatten och koka i minst 5 minuter. Låt brygga. Administrationsförloppet är 10-12 dagar, 100 ml dagligen. Om torrhet i labia inte försvinner, kontakta en gynekolog.
 • Mycket väl tar bort torrheten hos väggarna i slidan avkok i livmodern i tallskogen och mamman. Blanda 50 g av varje typ av ört, häll 400 ml vatten och koka. Ta ett tredjedel av ett glas 3 gånger om dagen före måltiderna.
 • Douching med ett avkok av kalendula är ett idealiskt sätt att bli av med atrofisk kolpit med klimakteriet, ta bort känslan av torrhet, väggens täthet. För att inte störa den fördelaktiga mikrofloraen i slidan är antalet douchning i en kurs högst 5.
 • Bad med buljong av morwort slappnar av nervsystemet och eliminerar klåda och obehag: 60 g gräs häll 500 ml kokande vatten och koka i 2-3 minuter. Låt den brygga i en halvtimme, sil och tillsätt i badet. för att få den torra känslan att försvinna, ta dessa bad minst en gång i veckan.
 • Hemmagjorda tamponger från ett sterilt bandage fuktat med en flytande oljelösning av vitamin E hjälper till att ta bort torrhet, stärka väggarna i slidan. Kombinera innehållet i kapseln med 10 teskedar kokt raffinerad solrosolja, doppa vattpinnen i blandningen och placera den i vagina i 5 minuter. Kan användas för att smörja slemhinnan tills symptomen försvinner..

8 orsaker till lidande vagina: vad är urogenital menopausesyndrom?

Torra vagina, brännande, smärta i urinröret, labia minora - detta är verkligt lidande, detta är martyrdöd! Stärker med varje touch, med varje urination. Svårighetsgraden av klagomål - från lätt stickningar, till långa icke-läkande sprickor i ingången till slidan. Dessa klagomål kan beröva sömn och orsaka mycket obehag. Vilket slags "familjeliv" kan vi prata om om allt är i eld där? Tyvärr kommer det inte att bli bättre med åldern. Den enda vägen ut är fuktgivande och "okränkbarhet"....

Vaginal torrhet under klimakteriet är direkt relaterad till en minskning av östrogen. Vetenskapliga namn är vulvovaginal atrofi eller genital menopausesyndrom. Det senare namnet täcker ett större utbud av åldersrelaterade förändringar i yttre könsorgan, som finns hos kvinnor i mogen ålder.

I början av klimakteriet upplever endast 4% av kvinnorna obehag, men med åldern lider varje andra dam av torr och könsorganisk atrofi.

Genitourinary menopaus syndrom (GSM - genital syndrom i klimakteriet) är en ny benämning för vulvovaginal atrofi (VVA). Symtom på östrogenbrist i urinröret berör mer än 50% av kvinnorna, vilket negativt påverkar livskvaliteten, social aktivitet och familjerelationer..

GSM är ett kroniskt och progressivt syndrom, kvinnor är ovilliga att klaga på detta problem och läkare brukar inte rekommendera något annat än hormonpiller eller krämer..

GSM inkluderar torrhet i slidan, vulva, gallring av bäckenbotten, urinvägar, sexuell dysfunktion, smärta vid beröring och brist på smörjning. Dessa klagomål orsakas av hypoestrogenism under klimakteriet och postmenopaus. Genitourinära förändringar inträffar främst som svar på minskade östrogennivåer och åldrande. Många patienter är ovilliga att rapportera dessa symtom av många skäl..

Hur utvecklas könssyndrom?

Östrogenreceptorer finns i hela urogenitalsystemet, i förväg till vulven, urinröret och urinblåsan, såväl som på de autonoma och sensoriska nervcellerna i vagina och vulva. Den högsta koncentrationen av östrogenreceptorer är i slidan, med endast östrogen-alfa-receptorer aktiva hos kvinnor efter menopaus. Testosteronreceptorer koncentreras huvudsakligen i de djupare skikten i vagina, medan progesteronreceptorer också finns i vulvovaginal epitelkorsningen.

Förlust av östrogen orsakar anatomiska och funktionella förändringar som leder till fysiska symtom i alla genitourina vävnader. Vävnader förlorar kollagen och elastin; förändringar i glatt muskelfunktion; antalet blodkärl minskar och bindväv ökar. Som ett resultat inträffar tunnning av epitelet; minskat blodflöde; och elasticiteten minskar. Torra vagina är också förknippade med en förändring i epitelet. I klimakteriet dominerar mellan- och ytceller, och parabasalceller är få, medan antalet parabasala epitel efter menopausen ökar, och ibland en ökning av mellanprodukten och förlusten av ytepitel..

"Bukett" av anatomiska och funktionella förändringar i de yttre könsorganen under klimakteriet

 • Förlust av labia
 • Klitoris huva sammandragning
 • Förträngning och stenos i ingången
 • Förlust av membranhaltiga hymen-rester, minskad vävnadselasticitet
 • Vaginal sammandragning och minskning
 • Väggvägsprolaps
 • Bäckenbotten försvagas
 • Vaginal epitel torr och tunn med petechiae
 • Förlust av ytceller och en ökning av parabasala celler
 • Förlust av vaginal ärrbildning
 • Inflammerad vaginal vävnad
 • Vaginal utsöndring blir alkalisk. Lokala mikrofloraförändringar - med förlust av laktobaciller (vaginal pH> 4,5)
 • Ihållande eller återkommande luktliknande vätskeutsläpp
 • Urinrörssjukdomar och prolaps av urinrörssinus med tunnare urinrörsepitel
 • Sexuella känslor förändras antingen mot ökad smärtsam känslighet, eller så uppstår en minskning av känsligheten.
 • Clit känslighetsförlust

Reklamationsfrekvens

Många studier har studerat frekvensen, typ av symtom och deras effekt på hälsa och livskvalitet. I en studie av kvinnors genomsnittliga liv i Melbourne ökade torrhet i vaginal med åldern - 4% i den tidiga klimakteriet till 25% under året efter klimakteriet och 47% tre år efter klimakteriet.

Torrhet och brännande sträcker sig från måttligt till måttligt till försvagande. Andra studier har visat att 50% av de i åldrarna 50-60 rapporterar könsbesvär. Torrhetsklagomål blir allt vanligare upp till 72% hos kvinnor över 70 år, men endast 4% förknippar dessa klagomål med förlust av östrogen under klimakteriet.

De mest störande symtomen var torrhet i vaginal och dyspareunia (smärta under samlag);

 • Vissa patienter har en brännande känsla utan samlag i vardagen.
 • Symtomen kan vara flera eller helt frånvarande..

I kvinnors hälsoförbättringsinitiativstudie hade 60% av deltagarna fysiska tecken på genitourinär atrofi, men endast 10% sade att de hade torrhet och brännskada i slidan. Uppskattningar visar att endast 7% av kvinnorna går till läkaren. Många damer är inte medvetna om tillgängligheten av behandlingsalternativ..

Symtom efter kirurgisk menopaus, behandling av bröstcancer och för tidig menopaus är ofta svårare och försvagande..

Den sociala inställningen till kvinnlig sexualitet i ålderdom är i huvudsak negativ, och sexuella problem anses ofta vara en del av normalt åldrande, vilket leder till att många kvinnor inte går till läkare.

Det finns ett missförhållande mellan antalet kvinnor som upplever störande symtom och de som behandlas. Först är patienter blyga och generade att diskutera sina symtom, särskilt om:

 • läkaren är ung och manlig;
 • patienten hade tidigare negativ erfarenhet av att kommunicera med läkaren;
 • patienten ser dessa symtom som en naturlig del av åldrandet som hon måste "ställa upp".
 • Kvinnor väntar ofta på att deras läkare ställer frågor..

För det andra kan läkaren också vara generad och motvillig att diskutera sexuell funktion. Läkarna kanske inte känner till tillgängliga behandlingar eller rekommenderade doser..

8 skäl att öka bränningen

 • fysiologisk postmenopaus när de åldras;
 • bilateralt avlägsnande av äggstockarna;
 • för tidig ovariesvikt;
 • rökning;
 • alkoholmissbruk
 • sexuell aktivitet i frånvaro av lust;
 • brist på naturlig födsel;
 • behandling efter cancer, inklusive bestrålning av bäcken, kemoterapi och endokrin terapi

Hur man minskar klagomål

Det är omöjligt att bota GSM och målet med behandlingen är att lindra torrhet och smärta i slidan. Om smärtan, förbränningen är mycket stark, kan du en gång applicera en kräm med lidokain.

Uppmärksamhet! En kräm med lidokain kan också öka lokal irritation, den kan endast användas som ambulans för att orsaka lokalbedövning!

 • Livsstilsförändringar;
 • kost och träning;
 • dricksvatten för att sänka urinkoncentrationen;
 • undantag för kryddig rätter;
 • rökupphör och alkoholkonsumtion.

analyser

 • Forskning utförs inte regelbundet, men beroende på specifika resultat och möjliga differentiella diagnoser.
 • Forskning om vaginal blödning hos postmenopausala kvinnor är obligatorisk.
 • En smuts görs om det finns vaginal urladdning eller vulvit för att utesluta infektion..
 • Om det finns misstänkta synliga områden i epitelet, eller om det inte sker någon förbättring av behandlingen, kan en vulva-biopsi krävas..
 • Urintest kan krävas om symtom är förknippade med urinblåsan och urinröret..

Behandling

Behandlingen beror på tecken på atrofi och svårighetsgraden av symtomen:

 • Icke-hormonell terapi inkluderar personliga smörjmedel, vaginal fuktighetskräm och en vaginal laser (långsiktig säkerhet och effekt inte fastställt).
 • Lokal hormonterapi - vaginal användning av grädde med östradiol eller ringar, vaginala östradioltabletter;
 • Systemisk hormonersättningsterapi - hormonersättningsterapi för klimakteriet.

Smörjmedel och fuktighetskräm

 • Smörjmedel och vaginal fuktighetskräm är effektiva för att lindra obehag, friktion och smärta under samlag. Smörjmedel används under samlag, medan vaginal fuktighetskräm ger längre varaktighet. Smörjmedel kan vara vattenbaserade eller silikonbaserade. Vattenbaserade oljor fläckar inte och har färre biverkningar än silikonbaserade smörjmedel.
 • olivolja eller mandelolja är ett bra alternativ.

Lokal hormonterapi

Erogena vaginalpreparat minskar symtomen och eliminerar atrofiska förändringar i vävnaderna i bäckenet, förbättrar blodcirkulationen och tjockleken på epitelet i slidan, urinblåsan och urinering.

Hormoner absorberas när de appliceras topiskt. Estriol är det svagaste östrogenet och har en tiondel av östradiolens styrka. Det finns minimal absorption.

Låga doser av vaginala östradioltabletter är effektiva för att lindra atrofiska symtom. En individuell dos är 10 mg, och studier har visat att den årliga absorptionen av östradiol endast är 1,14 mg.

Uppmärksamhet! Det finns inga studier av de långsiktiga riskerna med att använda topiska östrogenpreparat, men absorptionen av östrogener i slidan minskar efter en minskning av atrofiska förändringar.

Säkerheten för lokala östrogener för överlevande av bröstcancer har inte fastställts. Hos patienter med bröstcancer ordineras östrogenpreparat individuellt i diskussion med en mammolog och gynekolog..

Hormon ersättnings terapi

Ibland föreskriver läkare hormonpiller för att behandla vaginal torrhet..

 • Systemhormonterapi hjälper inte alltid till att förbättra symtomen på könsorganet;
 • vissa kvinnor kan också behöva östrogen vaginal.
 • Rekommenderad terapi är daglig användning (på natten) i två veckor, sedan en underhållsdos två till tre gånger i veckan. När en kvinnas symptom har förbättrats kan frekvensen reduceras till den lägsta effektiva dosen..

Uppmärksamhet! Substitutionsterapi kan förvärra symptomen på urin- och fekalinkontinens!

Sexuell dysfunktion

Förlust av libido, dyspareunia på grund av vulvovaginal atrofi och bäckenbotten spänning, kräver en mer komplex metod. Svårighetsgraden av symtom avgör den nödvändiga terapin. Smörjmedel och fuktighetskräm kan rekommenderas initialt för torrhet och smörjförlust under samlag. Vaginal östrogener ordineras för allvarliga atrofiska förändringar.

Vissa läkemedel som en kvinna tar av andra skäl kan påverka sexuell funktion och libido (som antidepressiva medel) negativt och deras tillbakadragande kan förbättra tillståndet..

Nya behandlingar

Nya behandlingar dyker upp. Vaginal laserterapi utförs för vaginal torrhet, men långvariga resultat är fortfarande okända..

Ett antal läkemedel som förbättrar atrofiska symtom är ospemifem, den orala selektiva östrogenreceptormodulatorn (SERM) och dehydroepiandrosteron vaginal gel (DHEA). Forskning fortsätter att hitta nya och förbättrade vaginala östrogenpreparat..

Olyckan kommer aldrig ensam

Ofta sammanfaller flera orsaker till könssjukdomssyndromet. Menopaus kan väl samexistera med andra sjukdomar som förvärrar "vaginala tårar".

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man orsakar menstruation under tidig graviditet hemma

En oönskad graviditet är en allvarlig stress för många flickor. Var och en av dem löser denna fråga på sitt eget sätt: vissa vänder sig till kirurgiskt ingripande, medan andra försöker bli av med det på egen hand....

Lochia efter förlossningen

Senaste uppdatering: 12.12.2019Innehållet i artikelnI slutet av graviditeten återvänder kvinnans kropp gradvis till sitt tidigare tillstånd. Detta inträffar främst i underlivet: livmodern minskar i volym och vikt....

10 sätt att gå ner i vikt under klimakteriet

De flesta kvinnor kämpar med sin kropp och vikt under hela livet. Tyvärr blir kampen svårare med åldern. Så snart klimakteriet börjar möter kvinnor viktökning....