Menopaus hos kvinnor: symtom, behandling av klimakteriet

Blödning

Livets mening för en kvinna är behovet av att bli älskad och önskad, men detta är bara toppen av isberget. I djupet ligger en undermedveten gammal önskan att ha tillförlitligt skydd för sina barn, sig själva och sina hem.

Och detta förtroende kan bara ges henne av en uppriktigt kärleksfull man. En kvinna vet bara ett sätt att hitta denna mening med livet, att vara attraktiv och sexig. Östrogener - kvinnliga könshormoner, bara ge dem denna attraktivitet.

Tack vare dessa hormoner har en kvinna rundade kroppsformer, en mild röst, sammetig och smidig hud, starka och livliga känslor. Östrogener ansvarar för förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Det är därför som kärlekar på skinkorna och höfterna, som idag kallas celluliter, i renässansen ansågs vara ett tecken på kvinnlig attraktionskraft.

De indikerade en tillräcklig östrogennivå i kroppen, vilket innebär att kvinnan själv är frisk och kan föda friska avkommor. Men ingenting varar för evigt, i livet för varje representant för det kända könet börjar denna "fruktansvärda" period, som kallas klimakteriet.

Åldern då klimakteriet börjar hos kvinnor

Climax är en naturlig utrotning av den huvudsakliga kvinnliga funktionen - förplantning. Den gradvisa omvända utvecklingen av nödvändiga organ för detta: bröst, äggstockar, livmoder och en minskning av östrogennivåer i kroppen.

Ett visst antal folliklar läggs genetiskt i äggstockarna hos varje kvinna, och början av klimakteriet är beroende av detta. Menopaus förekommer vanligtvis mellan 50 och 55 år. Om symtomen observeras före 40 års ålder är detta ett tidigt syndrom (se kvinnor med en nervrisk för att närma klimakteriet). Alla kroppsreaktioner på denna sista hormonella "storm" hos varje kvinna är individuella.

Den ena upplever denna period hårt och länge, den andra, den passerar nästan omöjligt. Det finns en tydlig ärftlig koppling mellan början av utrotningen av barnfödselfunktionen längs den kvinnliga linjen, om en kvinna vill veta hur den här processen kommer att gå igenom räcker det att adressera denna fråga till sin mor. Detta gör att du psykologiskt kan förbereda dig och hjälpa dig lättare att uthärda denna period (se de första tecknen på klimakteriet).

Ett tidigt menopausalt syndrom diagnostiseras hos kvinnor under 40 år, vilket är en avvikelse och inte en naturlig process (en vanlig förekomst under de senaste decennierna). I riskgruppen ingår:

 • röka kvinnor
 • genomgår ett stort antal medicinska aborter (konsekvenser)
 • inte ha regelbundet sex
 • lider av alkoholism, fetma
 • inte observera regimen för arbete och vila
 • ofta stressad och förtjust i dieter, fasta
 • med autoimmuna sjukdomar, endokrina sjukdomar (sköldkörtelsjukdom, diabetes mellitus)
 • gynekologiska sjukdomar, inklusive onkologiska

Hormonala justeringsperioder

Tiden under vilken fullständig hormonell rekonstruktion äger rum passerar i tre steg:

Premenopause - I det första steget, som varar upp till 6 år, blir folliklarna mer resistenta mot verkan av hormoner som stimulerar dem att mogna. Den vanliga cykeln i menstruationscykeln störs. Menstruation kan inträffa med betydande förseningar, antalet dagar minskar eller ökar tills det slutar helt. Utflödesvolymen ändras också, blödningen blir mer knapp eller riklig. Gynekologer kallar denna period - premenopausal.

Under den patologiska förloppet av premenopaus finns en ökad produktion av östrogen - hyperestrogeni. Vid en förebyggande cancerundersökning av en gynekolog kan därför följande symtom upptäckas hos sådana patienter:

 • överdriven produktion av livmoderhalsslem, uttalad vikning av vaginalväggen
 • livmodern minskar inte i storlek utan ökar och hårdnar
 • vid undersökning av mjölkkörtlarna bestäms svårighetsgraden och små sälar, de är något förstorade och smärtsamma
 • i väggarna i livmodern avslöjas myomatösa noder och andra tumörneoplasmer i könsorganen
 • menstruationen kan vara längre och mer riklig, fall av dysfunktionell blödning är inte ovanliga (se orsakerna till livmodersblödning)

Menopaus - det andra steget är den kortaste, fullständiga upphörandet av menstruationen.
I det tredje steget är hormonell omstrukturering äntligen slutförd, äggstockarna slutar helt producera hormoner, östrogennivån reduceras stabilt med 50% av nivån på reproduktionsfasen. Åldersrelaterad inblandning av kroppen fortsätter. Detta är en tidig postmenopaus (1 - 2 år).

Postmenopaus - I det tredje steget slutar hormonell omstrukturering äntligen, äggstockarna slutar helt producera hormoner, östrogennivån reduceras stabilt med 50%, nivån på reproduktionsfasen. Åldersrelaterad inblandning av kroppen fortsätter. Detta är en tidig postmenopaus (1 - 2 år). Organen i vilka sexhormoner fungerade genomgår jämna hypotrofiska förändringar:

 • gallring i könshår
 • väggarna i slidan förlorar sin ton och vikning
 • valv är plattade
 • livmoderns storlek minskar
 • volymen av utsöndrat slem från livmoderhalskanalen minskar, en fullständig upphörande är möjlig.

Väsentliga förändringar inträffar också i bröstkörtlarna, vilket är en fysiologisk process - inblandning av bröstkörtlar sker genom fet eller fibrös ersättning av körtelvävnad. Under klimakteriet förblir välbefinnandet under lång tid tillfredsställande. Direkt efter klimakteriet varar resten av ditt liv.

Vilka är symptomen på menopausalt syndrom

Östrogener deltar aktivt i livet i kroppen som helhet, receptorer som är känsliga för dessa hormoner finns i många organ, därav olika symtom. Om denna period hos en kvinna fortsätter med komplikationer kommer följande symptom på klimakteriet observeras:

 • Förändringar i den emotionella sfären

De gamla grekerna kopplade direkt en kvinnas känslomässiga tillstånd med livmodern, detta återspeglas i ursprunget till ordet hysteri från den grekiska hystera - livmodern. Hos vissa kvinnor fortsätter menopausala störningar i den emotionella sfären som ett asthenurotiskt syndrom. Detta tillstånd visar sig omotiverad tårfullhet, irritabilitet, en känsla av ångest, rädsla, sömnlöshet, intolerans mot individuella ljud och dofter.

Andra patienter har uttalade depressionssjukdomar, som är svåra att svara på traditionell behandling och fortsätter i en svår form. Enskilda kvinnor kan uppleva betydande beteendeförändringar, upp till den som ringer. De gör blixta frisyrer, bär avslöjande kläder, föredrar ljus makeup, i hopp om att försena att lämna ungdomar.

 • Störningar från det autonoma nervsystemet

De mest slående och specifika symtomen vid allvarligt klimakteriesyndrom är ”värmevallningar” som uppstår som en reaktion av autonom neuroregulering på effekterna av yttre och interna faktorer (se hur man blir av med värmevallningar vid klimakteriet). Kliniskt manifesteras "heta blixtar":

 • känsla av ångest;
 • en känsla av sjunkande hjärta;
 • brist på luft;
 • Riklig svettning;
 • hudrödhet;
 • illamående
 • yrsel och växande svaghet.

Hyperventilationssyndrom (DHW) - kännetecknas av störningar i rytm, djup och andningsfrekvens. Patienter klagar över brist på luft, täthet i bröstet, en klump i halsen. I detta syndrom noteras ihållande huvudvärk, såsom migrän, spänningsvärk, blandade arter. Sådana patienter tolererar inte fyllighet, fuktighet, värme. DHW - förknippat med nedsatt metabolism av mineraler, nämligen kalcium och magnesium, som orsakas av en ihållande minskning av östrogennivåer.

Nyligen har hjärnans apneasyndrom, frekventa attacker av kortvarig spontan andetag som hålls under sömn tillskrivits DHW. Indirekta symtom på klimakteriet är:

 • natt snarkning
 • ofta uppvaknande
 • ökad dåsighet under dagen
 • högt blodtryck på morgonen.

Östrogenens funktion inkluderar bevarande och återställande av nervceller som förstörs i Alzheimers sjukdom, förbättring av neuronfunktion, antiinflammatoriska och antioxidanteffekter, normalisering av hjärncirkulationen, reglering av glukosnivåer.

 • Dysfunktion i könsorganet och trofiska förändringar i huden

Atrofisk vaginit - östrogenbrist, med klimakteriet, leder till en minskning av blodflödet i väggarna i slidan till ett ischemi. Arteriernas lumen minskas, antalet fungerande kapillärer minskas, produktionen av naturligt slem störs, vilket förklarar den patologiska torrheten i slidan, som ett resultat av klåda, brännande, vägg som tappar.

Atrofiska förändringar i ligamenten i bäckenet förändrar det normala anatomiska läget i urinröret och urinblåsan, vilket bidrar till förlusten av väggarna i slidan och livmodern.

Symtom på atrofisk cystouretrit - ökad urinering med frisättning av en liten mängd urin, ömhet, brännande känsla under urinering, skärande smärta i urinblåsan. Ökad nattlig urinering, urininkontinens, mer än en gång per natt.

Brott mot hudens normala näring. Huden blir tunnare, tappar elasticitet, blir torr, skrynklig och slapp. Bruna fläckar och små hudväxter förekommer. Mängden hår på huvudet minskas, i ansiktet förbättras hårtillväxten.

Osteoporos och funktionsstörningar i hjärt-kärlsystemet.
Det kardiovaskulära systemet reagerar på klimakteriet med en gradvis ökning av blodtrycket, subjektivt, smärta i hjärtat.

Postmenopausal osteoporos - vid förekomst av osteoporos ges en ledande roll till brist på östradiol, ett hormon från östrogengruppen. Under klimakteriet finns det en obalans i processerna som säkerställer benförnyelse. Kliniskt manifesteras detta:

 • böja sig;
 • minskad tillväxt på grund av osteoporotisk komprimering av ryggraden;
 • ofta benfrakturer från mindre mekaniska effekter;
 • ledvärk, korsben, smärta i ryggen under lång promenad, när du står.

Behandling av klimakteriet hos kvinnor - medicinsk vård för kvinnor i klimakteriet

För behandling av klimakteriet hos kvinnor används läkemedel, fytoterapi, fysioterapi och fysioterapi. Innan de påbörjar behandling med läkemedel rekommenderar de massage, kost och hydroterapi. Om det inte finns någon märkbar effekt börjar de läkemedelsbehandling, inklusive hormonell och icke-hormonell terapi (se lista över alla läkemedel för klimakteriet).

Icke hormonbehandlingIcke-hormonell behandling utförs för att normalisera nervsystemets allmänna tillstånd.

 • Läkemedel som minskar emotionell labilitet: Belloid eller Bellataminal 2-3 gånger om dagen, en tablett, under lång tid.
 • Vitaminer och ATP
  • B1 - 30 dagar, 1 ml / m
  • B6 - 30 dagar, 1 ml / m
  • E - 30 dagar, 100 mg 2 gånger om dagen inuti
  • ATP - 30 dagar, 1 ml / m

Med störningar i den emotionella sfären hos antipsykotika:

 • tazepam 0,01 g till 3 gånger om dagen
 • frenolon 2,5 mg upp till 2 gånger om dagen
Hormonbehandling
 • Ersättningsbehandling:
  • användningen av "rena" östrogener - proginova, estrafem, premarin och andra
  • kombinerad cyklisk terapi - gudomlig, clemen
  • kontinuerlig behandling - cligogest
  • östrogen - androgenkombinationsterapi - Amboix, gynodian-depot
 • Modulatorer av östrogenreceptorer - föreskrivs, om det finns kontraindikationer för hormonersättningsterapi, antiöstrogenpreparat.
 • Vävnadselektiv regulator av östrogenaktivitet.
 • Fytoöstrogener och fytohormoner (Estrovel, Klimadinon, Feminal, Femicaps, Ci-Klim, Red brush, Inoclim, Tribestan, Menopeis, Bonisan, Klimalanin, Femivell, Remens, Ladis Formula Menopause, Climaxan, Ovariamin 9cm i vår artikel i detalj finns det ingen detaljerad beskrivning. klimakteriet).
 • Det finns också en medicinering - Ovestin, dessa är naturliga och semisyntetiska östrogener (suppositorier, vaginal kräm, tabletter).
Andra drogerDessa är läkemedlen som valts, vilket beror på svårighetsgraden av symtomen och patientens individuella svar..

 • Psykotropiska stimulanser i 2-4 månader (nootropil, aminalon)
 • Antidepressiva medel (Lerivon, Tsipramil, Efevelon, Velaxin, Velafax)
 • Homeopatiska läkemedel - klimakteriet, klimakteriet, klimakteriet.
Osteoporos förebyggandeMycket viktiga läkemedel för behandling av klimakteriet är medel för förebyggande och behandling av osteoporos.

 • En effektiv kombination är kalcium 1 - 1,5 mg per dag i kombination med D-vitamin i en dos av 400 - 600 IE.
FysioterapiDet måste komma ihåg att när man tar kalcium är fysisk aktivitet nödvändig, annars kommer njurarna att lida, i vilka kristaller kommer att sätta sig.
Fysioterapi, bestående av speciellt utformade övningar, hjälper till att bibehålla bäckenvävnadstonen under lång tid, tjänar till att förhindra könsdelsprång och förbättrar patientens allmänna välbefinnande. Gymnastik för att förhindra könsförsprång (se symtom på livmodersprolaps)

 • Gå på tårna med tillbakadragande av anus.
 • Gå med ett föremål inklämt mellan benen.
 • Liggande på ryggen växelvis höja raka ben.
 • Samma läge, höj bassängen ovanför golvet med anus dras tillbaka.
 • Sitter lutade böjda ben vid knäna.

Yogakurser och Bodyflex-gymnastik är effektiva, vilket gör att du kan eliminera utelämnandet av organ om de första tecknen redan har noterats, stärker musklerna i bäckenet och magväggen, förbättrar blodcirkulationen, ökar den totala tonen.

FytoterapiUnder örtmedicin ta avkok och infusioner enligt det ledande symptomet:

 • Den lugnande effekten uppnås av: citronsalm, mynta, moderwort, hagtorn, valerian, hög frestelse.
 • Hemostatisk effekt med mindre dishormonell blödning och tung menstruation: vattenpeppar, nässlor, gräshästarväska, rödgubbe, majs. vanlig barberry.
 • Tonic: Ginseng, Schisandra chinensis, Echinacea.

Menopaus hos kvinnors symtom

Förr eller senare kommer klimakteriet till alla. Det är löjligt att oroa sig för det, men det är mycket användbart att förbereda sig för en ny livsfas. Det är dags att tänka på hur man bättre kan komma in på tid för förändring. Ordet "klimax" på grekiska betyder "steg". Och kanske är det mycket viktigt att förhålla sig till det såväl som nästa steg, nästa höjd som måste övervinnas med viss ansträngning. Och sedan börjar en ny livstid utan obehagliga upplevelser. Nu kräver din kropp och särskilt reproduktionssystemet speciellt skydd och uppmärksamhet. Vi måste lugnt förhålla oss till det faktum att vi en gång per år måste genomgå en omfattande undersökning. Moderna metoder tillåter inte bara att fastställa att den kvinnliga kroppen börjar förbereda sig för klimakteriet, utan också identifiera en predisposition för vissa sjukdomar som kan manifestera sig efter klimakteriet. Hur man behandlar folkrättsmedel vid denna sjukdom, se här.

symtom

Vad som kommer att vara den första "nyheten" från klimakteriet är ganska svårt att säga - det kan vara annorlunda. Här är några av de klassiska tecken på klimakteriet - menstruation, som plötsligt börjar komma när de känner för det, värmevallningar, viktökning, hjärtklappning och sömnlöshet. Det viktigaste här är inte att få panik och inte ställa en diagnos.

Men om det finns en hel massa symtom verkar det som om du är fast på första steget i klimakteriet.

Varje kvinna bör i förväg veta vad som väntar henne under klimakteriet.

En komplett lista över möjliga symptom på klimakteriet ser ut så här:

menstruations oregelbundenheter:

klimakteriet - perioden för utrotning av aktiviteten i genital körtlar; hos kvinnor uttrycks det i strid med menstruationens upphörande. Menopaus inträffar i vuxen ålder, vanligtvis efter 50 år.

Omstruktureringen av kroppen och förlusten av reproduktionsfunktionen börjar med premenopaus - perioden från början av äggstockarnas förfall till fullständig upphörande av menstruationen; det kan pågå från 2 till 8 år.

Den andra fasen av klimakteriet är klimakteriet, den period då den sista uterinblödningen observeras på grund av hormonell funktion i äggstockarna. Därefter kommer postmenopaus - perioden från den sista menstruationen till fullständigt förfall av äggstocksfunktionen. Denna fas före början av ålderdomen. Varaktigheten av postmenopausen är från 6 till 8 år.

Ett tecken på början av klimakteriet är den ökande oregelbundenheten i menstruationsblödningen. I detta fall kan förändringar ske både i antalet menstruationsflöden och i tidsintervallen mellan dem, som kan bli kortare (mindre än 21 dagar) eller längre (mer än 35 dagar). Vid menstruations oregelbundenhet måste du rådfråga en läkare för att klargöra om denna avvikelse är början på klimakteriet (om du är över 40) eller är det ett tecken på någon sjukdom.

Det tros att rökning, svält och ogynnsamma miljöförhållanden påskyndar början av klimakteriet och följaktligen förlusten av reproduktionsfunktionen.

Om en kvinna har använt preventivpillerar länge, kan klimakteriet komma senare, på grund av den hormonella sammansättningen av pillerna..

Menopaus åtföljs av det så kallade klimakteriska syndrom, kännetecknat av nya hälsoproblem och välbefinnande i samband med hormonella förändringar.

Fyra typer av kvinnors reaktioner på klimakteriet noterades:

1) passiv reaktion (15-20%) - antagandet av klimakteriet som ett oundvikligt fenomen, som är karakteristiskt för kvinnor på landsbygden;

2) en neurotisk reaktion (8-15%) - en slags "motstånd" mot åldringsprocessen, vilket leder till uppkomsten av neuropsykiska symtom;

3) hyperaktiv reaktion (5-10%) - avslag på förändringar, kännetecknat av det faktum att kvinnor försöker blockera symtomen som har uppstått, lever ett fullständigt liv och lämnar sina känslor till sig själva;

4) adekvat svar (60-60%) - anpassning till hormonella och sociala förändringar.

tidvatten:

värmevallningar - ett typiskt symptom på klimakteriet, uttryckt i den plötsliga början av en känsla av intensiv värme i den övre halvan av kroppen, ibland åtföljd av uppkomsten av rodnad först i bröstet, ansiktet och halsen. Samtidigt uppstår svetteanfall - på en minut blir torr hud våt. I detta fall förändras den yttre kroppstemperaturen inte märkbart. Det allmänna tillståndet vid högvatten kan vara mycket obehagligt: ​​svaghet, "sprödhet". Tidvattnet varar från 30 s till 1 min. Tidvattnets frekvens och deras intensitet är rent individuella. I vissa är hetetappar sällsynta, medan det i andra är upp till 50-60 hetetappar per dag, och sådant att det finns ett behov av att byta kläder. Här är ett exempel på tidvattens utseende under dagen: den första tidvattnet uppstod kl 13.25, de efterföljande kl 15.15.15.55.16.16.15.17.20.18.05.18.35.20.00, 20.40.21.21 - inget system och det är mycket trött.

Värmevallningar kan orsaka till och med en kort förlust av medvetande inom bokstavligen några sekunder. På natten, på grund av tidvattnet, störs sömnen, kvinnor vaknar några sekunder innan tidvattnet börjar och somnar knappt sommar bara vid tidvattnet. Därför problemen med sömn, trötthet på morgonen, sömnbrist. Varmkoppor kan orsaka hjärt-kärlsjukdom. Kardiologer säger att en bild som är typisk för många kvinnor kännetecknas på följande sätt: "Tills menopausen är över kommer hjärtat att bli dåligt".

Orsakerna till värmevallningar är hypofysens reaktion på en minskning av östrogennivåer, hormonell obalans. Hypofysen svarar med en explosiv ökning i produktionen av luteiniserande hormon (LH), vars plötsliga frisättning orsakar en snabb ökning av kroppstemperaturen, d.v.s..

Mer än 50% av kvinnorna lider av värmevallningar. Feta kvinnor lider av tidvatten som är mindre än tunna.

Det bör särskiljas intermittent svettning under klimakteriet från faktiskt konstant svettning på grund av ökad sköldkörtelfunktion.

svettas:

svettning är ett av symptomen på klimakteriet, samtidigt med värmevallningar. Attacken kan vara så stark att pannan är täckt av svettdroppar, svetten flyter ner i tempel, hela kroppen blir våt i en sådan utsträckning att våta fläckar kan förekomma på kläderna. På natten är svettningen så rik att du måste byta nattkläder, vända kudden.

Svettning är emellertid en naturlig fysiologisk process som är nödvändig för att reglera den inre kroppstemperaturen och eliminera toxiner. Under klimakteriet utför svettning samma roll som i kroppens normala tillstånd.

sömnlöshet:

huvudvärk:

huvudvärk är ett av symtomen förknippade med klimakteriet. Huvudvärk kan vara en reaktion på depression, också kännetecknande för klimakteriet, medan man talar om den så kallade spänningsvärk. Oförmågan att slappna av, negativa känslor orsakar spänningar i ansiktsmusklerna, ansiktsuttrycket blir dyster och upptagen, varefter en huvudvärk uppstår - monoton och tråkig. Sådan smärta kan också uppstå på grund av spänningar i musklerna i nacken och axlarna. Resultatet är en "ond cirkel": intern ångest i kroppen, ångest, förtvivlan leder till huvudvärk, varifrån obehaget ytterligare förvärras. Utseendet förvärras - knäppta läppar, skrynkliga pannan, rynkande ögonbrynen leder till bildandet av djupa rynkor, som är fixerade och leder till för tidigt åldrande av ansiktet.

En annan smärta är en plötslig attack, som ett resultat av det bryter tempel och gör ont i pannan. Ibland mörknar det i ögonen, darrande och kallt i händerna. Detta är typiskt för migrän till följd av förträngning och utvidgning av hjärnans kärl..

Om du på morgonen vaknar upp och känns tung i bakhuvudet, medan ansiktet sväller, påsar visas under ögonen, är det troligtvis tecken på arteriell hypertoni.

Huvudvärk kan utlösas av produkter som innehåller biogena aminer (organiska föreningar) eller nitriter.

Orsaken till smärta kan vara medicinering. Ett huvud kan skada av att ta ett antal mediciner:

• hjärtprodukter (nitroglycerin, verapamil, isosorbite);

• läkemedel som sänker blodtrycket (Adelfan, Raunatin, Reserpine, Capoten);

• preparat som innehåller hormoner (prednison, hydrokortison);

• läkemedel som tas med magsår (ranitidin, cimetidin).

andnöd och brist på luft;

yrsel:

hjärtklappning, smärta i hjärtat:

Koronar hjärtsjukdom är den vanligaste och farligaste formen av hjärtsjukdom som uppstår till följd av skador på blodkärlen som matar hjärtmuskeln (hjärtmuskeln). Utvecklingen av åderförkalkning leder till komprimering av blodkärlens väggar, en minskning av diametern hos de kranskärliga hjärtarterierna, vilket resulterar i att blodflödet till hjärtmuskeln minskar, hjärtat börjar drabbas av brist på syre, och detta orsakar svår smärta i hjärtat. En av nio kvinnor mellan 45-64 år lider av någon form av hjärt-kärlsjukdom. Hälften av dem står för koronar hjärtsjukdom (CHD).

IHD har flera former. De vanligaste är hjärtinfarkt och angina pectoris..

Hjärtinfarkt utvecklas när ett kärl som smalnar av en plack är igensatt av en trombe. Som ett resultat slutar blodflödet genom kärlet och hjärtvävnaden som fick blod från detta kärl dör. Dödande (nekros) av hjärtmuskeln kallas hjärtattack. Oftast påverkar en hjärtattack den vänstra kammaren i hjärtat. Hjärtmuskelns död leder till nedsatt hjärtpumpfunktion, utveckling av rus (förgiftning av kroppen), rytm- och ledningsstörningar, som kan vara dödliga.

Tecken på hjärtinfarkt:

• en attack av pressande smärta bakom bröstbenet, ofta ger till vänster hand, under vänster axelblad, i käken;

• känsla av brist på luft;

• klibbig, kall svett;

• brist på effekt när du tar nitroglycerin eller en mycket kortvarig effekt;

• varaktigheten av en attack upp till flera timmar.

Det är mycket viktigt att söka läkarhjälp så snart som möjligt, eftersom det största beloppet

dödliga hjärtattacker inträffar under de första timmarna och dagarna av sjukdomen.

förändring, ofta ökat blodtryck:

klimakteriet åtföljs ofta av hopp i blodtrycket, eller snarare dess kraftiga ökning. De första tecknen på högt blodtryck är huvudvärk, illamående, yrsel. Hjärtat skjuter blod in i cirkulationssystemet under tryck. Under myokardiell kontraktion inträffar systoliskt tryck (övre), medan avslappning - diastoliskt tryck (nedre). Skillnaden mellan dem leder till uppkomsten av en pulsvåg som driver blod genom blodkärlen. Pulsvågen (puls) kan kännas på nacken, armarna, benen och till och med på magen. HELL är ett relativt konstant värde. Samtidigt är dess små svängningar i riktning för ökning eller minskning tillåtna. Detta beror på att kroppen tvingas anpassa sig till olika yttre påverkan, till exempel till fysisk ansträngning, under vilken det finns ett behov av ökad blodtillförsel, och trycket stiger något. Vid övergång till vilotillstånd sjunker blodtrycket till normala värden. Normalt blodtryck för personer under 50 år: övre - 110-140 mm RT. Konst. (kvicksilverpelare), lägre - 60-90 mmHg Ett tryck på 120/80 mm RT anses vara klassiskt. Konst. Måttligt lågt (100/70 eller 100/60 mm Hg) och måttligt högt blodtryck (140/110 eller 150/100 mm Hg) är inte ett tecken på sjukdom.

Med en oväntad skarp och snabb pressökning kan en akut situation uppstå som kräver brådskande åtgärder. Svår huvudvärk, svaghet, yrsel uppträder, avbrott i hjärtat, smärta bakom bröstbenet är möjliga. Med en ökning av det övre trycket till 200-250 mm RT. Konst. en läkares ingripande är nödvändig, eftersom patientens tillstånd förvärras kraftigt - det kan vara en hypertensiv kris.

stickande eller skakande i lemmarna;

periodisk domningar i lemmarna, särskilt fingrarna:

krypa "gåsbockar" på huden (parestesi);

muskel- och ledvärk, smärta i ryggen, ryggsmärta:

smärta i nedre del av buken är vanligtvis en signal om att det händer något i urinvägarna, de kvinnliga könsorganen, tarmen eller ändtarmen. Den vanligaste orsaken till gynekologisk smärta hos kvinnor i klimakteriet är stora livmoderfibroider (godartade tumörer), mindre vanligt cancer i livmodern och äggstockarna, samt irriterade tarmar på lång sikt;

ryggsmärta - om du är i klimakteriet och plötsligt känner av ryggsmärta eller en bult visas som minskar din höjd, har du antagligen osteoporos. En annan orsak till ryggsmärta kan vara osteokondros - dystrofiska förändringar i mellanvävnadsskivorna och ligamentformiga apparater, vilket leder till deras förskjutning och komprimering av nerven. Osteochondrosis kan vara lumbalt, thorax, cervical. Medicin förklarar förekomsten av osteokondros genom försvagning av muskler och ligament som skyddar och stöder ryggraden, därför drabbar osteokondros främst personer med dålig fysisk utveckling som har svag muskelkorsett. Felaktig hållning, stillasittande arbete, överbelastning, till exempel, bär tunga påsar, övervikt och en skarp lutning är inte orsakerna till ryggsmärta, utan drivkraft för dess uppträdande i närvaro av förändringar i ryggraden. Dystrofiska förändringar i ryggraden är irreversibla. En deformerad, delvis förstörd, förskjuten mellanvertebralskiva kan varken återställas eller "sätta tillbaka på plats".

Som ett resultat av osteokondros kan ett intervertebralt brok inträffa, som i princip kan behandlas med konservativ terapi i 3-6 månader. Om konservativ behandling inte hjälper, kan din läkare rekommendera operation.

en kraftig förändring av humör;

irritabilitet, trötthet, spänning, oro;

klump i halsen:

många kvinnor klagar över att de har en obehaglig känsla någonstans i halsen, som om det har bildats någon form av klump där. Hela tiden vill jag göra en svällande rörelse för att bli av med den, men det hjälper lite. Det är särskilt svårt på natten, eftersom själva klumpen och lusten att svälja förhindrar att den somnar. Men rent funktionellt händer ingenting samtidigt - det gör inte ont, det stör inte äta och dricka. Det är möjligt att denna känsla är associerad med början av klimakteriet, det kan noteras i ungefär ett år och sedan passera av sig själv. Men bara i fallet bör du definitivt kontakta en endokrinolog - problemet kan vara förknippat med sköldkörteln.

Följande symtom kan tjäna som en signal av oro och ett tillfälle för undersökning av en endokrinolog:

• en klump i halsen;

• senaste viktförändringar;

• nyligen ändrade aptit;

• minskat minne och hörsel;

• omotiverad konstant frysning, kalla händer och fötter;

• eller omvänt heta händer;

• dåsighet, långsamhet, konstant trötthet;

• utseendet på tecken på torr hud;

• dålig genetik - en av föräldrarna drabbades av en sköldkörtelsjukdom.

Om du märker förekomsten av flera av ovanstående symtom, är det möjligt att du upplever en brist på jod i kroppen. Jods huvudroll är deltagande i bildandet av sköldkörtelhormoner, som i sin tur reglerar ämnesomsättningen, hjärnans aktivitet, nervsystemet, könsorganen och bröstkörtlarna..

En annan orsak till en klump i halsen kan vara en allergisk reaktion på en produkt. Faktum är att med ålder dyker upp nya allergener för dig och ganska ofarlig mat kan bli farligt för dig.

depression:

depression - deprimerad, sorgligt humör, ofta åtföljt av ett medvetande om egen underlägsenhet, pessimism, irritabilitet.

Varje person har både ett gott och dåligt humör, vilket kommer till uttryck i dystra tankar, apati och sorg. Orsakerna till detta kan vara gräl med familjen, problem på jobbet, sjukdom hos nära och kära. Detta tillstånd kan pågå i flera dagar eller till och med veckor, och sedan kan det beskrivas som en mild form av depression. En allvarligare form av depression kan vara förknippad med dödsfall, skilsmässa, arbetsförlust. Men ibland förekommer depression utan uppenbar orsak, oavsett externa händelser. I detta fall kan orsakerna vara hormonella och neurokemiska förändringar i kroppen..

De vanligaste symptomen på depression är den amerikanska psykologen V.N. Quinn som inkluderar följande symtom:

• sorg och en känsla av hopplöshet;

• sömnlöshet, tidig uppvaknande;

• dött tänkande, minskad koncentration;

• förlust av intresse för aktiviteter som tidigare haft, till exempel kön;

• ovilja eller oförmåga att kommunicera med andra;

• ångest och irritabilitet;

• låg självkänsla eller skuld;

• ökad trötthet, svaghet;

• smärta (i hjärtområdet, i huvudet), olika typer av neuralgi, astmaattacker, matsmältningsstörningar, ledvärk, hudutslag som inte är mottagliga för traditionell behandling.

Kvinnor lider av depression dubbelt så ofta som män. Tyvärr vill en person som är deprimerad inte bli underhållen, inbjuden att besöka eller ha picknick, förutsatt någon form av stöd.

glömska, distraktion:

åderförkalkning är en sjukdom i stora artärer som uppstår på grund av avsättning av fettliknande ämnen i form av plack på deras inre ytor. Detta leder till en minskning av kärlet, minskar blodflödet genom det. Förträngningen av koronarkärlen leder till att blodflödet till hjärtmuskeln minskar, på grund av vilket hjärtat börjar drabbas av brist på syre, och detta i sin tur kan orsaka utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, upp till hjärtinfarkt. En plack i ett cerebral kärl kan bli "syndaren" av cerebrovaskulär olycka och stroke. Dessutom är det möjlig skada på benkärlen, kärl som förser matsmältningsorganen med blod etc..

En av de främsta orsakerna till utvecklingen av åderförkalkning är en kränkning av lipiden (fetter) metabolism, som inkluderar kolesterol och triglycerider. Lipider kommer in i kroppen genom mat, men vissa lipider produceras i kroppen. Överskott av kalorier från mat omvandlas till triglycerider som kommer in i blodomloppet. De bildar fettreserver. En ökning av triglycerider innebär att en person inte rör sig mycket och äter mycket. Kolesterolet som konsumeras är främst av animaliskt ursprung, men cirka tre femtedelar av kolesterolet produceras i kroppen. I detta fall bildas "dåligt kolesterol", som fastnar i väggarna i blodkärlen och främjar bildandet av plack, och "bra kolesterol", som lätt passerar genom väggarna i blodkärlen och frigör dem från överdrivet "dåligt".

I början av klimakteriet hos kvinnor ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, i synnerhet kranskärlssjukdom (CHD), eftersom kroppen minskar produktionen av östrogenhormoner, vilket är en skyddande faktor för hjärtat och blodkärlen. Östrogener sänker kolesterol i blodet, förbättrar förhållandet mellan HDL-kolesterol ("bra") och LDL-kolesterol ("dåligt"). Dessutom skyddar östrogener väggarna i blodkärlen, förbättrar blodflödet i blodkärlen och blodtillförsel till organ.

Kolesterol är en del av cellväggarna och hjälper celler att utföra sina grundläggande funktioner. Det bildar skalens nerver och säkerställer ett normalt uppförande av nervimpulser, är involverat i bildandet av vissa hormoner och vitaminer. Den huvudsakliga bäraren av kolesterol i cellerna är "dåligt kolesterol", vilket kan bilda feta avlagringar på den inre ytan av artärväggarna som hindrar blodcirkulationen och är den främsta orsaken till åderförkalkning. Innehållet i "dåligt kolesterol" i blodet beror på mängden fett och kolesterol i maten. Ju högre dess innehåll och desto längre kvar i blodet, som är rent individuellt, desto större är hotet mot hälsan. Efter klimakteriet hos kvinnor stiger nivån av "dåligt kolesterol" i blodet.

Nivån av "bra kolesterol" i blodet beror på livsstilen och naturligtvis ärftlighet. Av stor vikt är också kroppsvikt, fysisk aktivitet, rökning, god näring. Nivån av "bra kolesterol" i kvinnors blod före klimakteriet är vanligtvis högre än hos män.

En analys av kolesterol i blodet kan göras i nästan alla kliniker. Kolesterolnivåerna bestäms med ett biokemiskt blodprov efter 14 timmars fasta. Om nivån för det totala kolesterolet inte överstiger 5,2 mmol / l (eller 200 mg / dl), är detta normalt, och risken för att utveckla åderförkalkning är låg. Om siffran är högre måste du göra en utökad analys för att bestämma förhållandet mellan "bra" och "dåligt" kolesterol, eftersom taktiken för beteende och behandling beror på detta.

Alzheimers sjukdom är en progressiv obotlig sjukdom åtföljd av förstörelse av hjärnceller, vilket leder till en gradvis förlust av intellektuella förmågor, minne och djupa förändringar i personlighet och beteende. En minskning av östrogennivåer under klimakteriet kan påverka hjärnfunktionen och leda till Alzheimers sjukdom eller andra typer av demens. En minskning av östrogennivåer är emellertid inte det enda skälet till utvecklingen av denna sjukdom, och du bör inte vara rädd att förekomsten av Alzheimers nästan oundvikliga. Enligt American Medical Association lider hälften av amerikaner över 85 år av Alzheimers sjukdom, de flesta kvinnor, men kom ihåg att kvinnor i allmänhet lever längre. Studier har visat att kvinnor som använder hormonersättningsterapi är mindre benägna att få denna sjukdom..

torra ögon:

hormonella förändringar, mentaltillstånd, allmän överarbetning av kroppen i samband med ålder, sömnbrist lägger till rynkor runt ögonen. Huden på ögonlocken har en speciell struktur - det är väldigt tunt, dessutom är det ständigt i rörelse, eftersom vi ständigt blinkar, myser, blåsar osv. Ögonen själva reagerar på förorenad luft, damm, sand, starkt ljus, dålig belysning, tobaksrök.

Huden runt ögonen innehåller i princip lite naturligt fett, fukt, i sig inelastisk. Med åldern blir huden ännu mer uttorkad, förlorar elasticiteten, uttorkning påskyndar bildandet av rynkor, långsam blodcirkulation leder till bildandet av ödem på ögonlocken och "cirklar" under ögonen.

Orsakerna till puffiness och påsar under ögonen kan vara hjärtsjukdomar, njurar, nedsatt metabolism av vatten-salt, kronisk trötthet.

en känsla av torrhet eller sveda i munnen, obehagliga smakupplevelser;

torrhet och klåda i slidan:

ökad urination, särskilt på natten:

urininkontinens:

minskad libido (sexdrift):

detta beror på det faktum att efter cirka femtio år slutar äggstockarnas "biologiska liv", som slutar att fungera stabilt, minskas mängden hormoner som utsöndras av dem, äggets mognad sker mindre och mindre. Menstruationscykeln är trasig.

Hormoner är en produkt av aktiviteten hos endokrina körtlar; utformad för att kontrollera kroppens funktion. De huvudsakliga producerade hormonerna är sköldkörteln, sköldkörteln, bukspottkörteln, hypofysen, binjurarna, äggstockarna och testiklarna. Hormoner gör förändringar i hur olika organ fungerar i enlighet med kroppens krav. Hypofysen som finns i hjärnans bas är centrum för den övergripande samordningen av hormonsekretion; sköldkörtelhormoner bestämmer nivån på allmänna kemiska reaktioner i kroppen, könshormoner som östrogenkontroll reproduktionsfunktioner. Brist på östrogen är orsaken till manifestationen av menopausalt syndrom (det finns värmevallningar, svett, sömnstörningar, etc.). På grund av brist på östrogener försvagas muskeltonen, blodkompositionen förändras, blodtrycket stiger, fukt och elasticitet i slidan minskar, det mentala tillståndet störs, osteoporos och diabetes kan utvecklas.

viktökning:

efter 45 år börjar kvinnor vanligtvis ha viktproblem. Forskare från American Medical Association tror att utseendet på ett par extra kilo är en normal skyddande reaktion som skyddar kroppen mot de negativa effekterna av att sänka östrogennivåerna, eftersom subkutan fettväv producerar de så kallade icke-klassiska östrogener. Men viktökningen bör inte vara signifikant, för det första är den oestetisk, och för det andra kan ett överskott av icke-klassiska östrogener leda till cancerdegeneration av livmodersceller i livmodern. Icke desto mindre erhålls extrakilon omöjligt, och bara genom kläder börjar du plötsligt med förskräckelse att något händer med dig. Vad som anses normalt?

• Bestäm ditt kroppsmassaindex (BMI) med hjälp av Kütel-formeln:

BMI = vikt / höjd kvadrat, med vikt i kg och höjd i meter.

Till exempel, om din vikt är 85 kg och din höjd är 1,71 m, är BMI = 85: (1,71x1.71) = 29,07.

• Om BMI är mellan 19-25 är din vikt normal; optimalt om indikatorn inte är högre än 20;

• om BMI är i intervallet 25-29,9 - är din vikt överdriven;

• om BMI är mer än 30 - det finns fetma i den första graden;

• om BMI är i intervallet 35-39,9 finns det fetma i den andra graden, uttalad;

• Om BMI är 40 eller mer, är fetma extrem.

• Dessutom bör fettvikten på magen inte överstiga 2,5 cm.

Fetma hos kvinnor är ungefär två gånger vanligare än hos män, vilket kan förklaras av funktionerna hos de endokrina körtlarna i kvinnokroppen..

Kroppsmassaindex som huvudkriterium för viktvikten tar inte hänsyn till sådana funktioner som kroppsbyggnad, ålder, hälsotillstånd etc. Men det gör att du kan utvärdera den övergripande bilden och dra lämpliga slutsatser..

När det gäller en kvinnas optimala kroppsvikt i enlighet med ålder och tillväxt, kan den ställas in enligt följande tabell:

Menopaus hos kvinnor: tecken och symtom, hur man ska behandla

För många kvinnor är klimakteriet en fruktansvärd process, särskilt eftersom vi vanligtvis bara hör om de dåliga detaljerna. Menopaus är ett faktum för alla kvinnor, oavsett om de gillar det eller inte. Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån, om du är en kvinna, måste du någon gång i ditt liv möta symptomen på klimakteriet.

Detta hjälper till att se klimakteriet som en naturlig del av åldringsprocessen, snarare än en sjukdom eller tillstånd, som vissa människor tror. När det gäller att lindra symptomen på klimakteriet är den svåraste delen ofta de känslomässiga och fysiska symtomen som det orsakar. Under klimakteriet kommer du att hantera oönskade symtom som viktökning, brist på energi, minskad sexlyst och förändringar i ditt humör.

Ett av de vanligaste sätten att lindra de ibland överväldigande symptomen på klimakteriet är att använda hormonersättningsläkemedel. Det inkluderar vanligtvis användning av östrogen och / eller läkemedel som ersätter progestin eller användning av hormonella krämer.

Ändå har risken för kvinnors hälsa att ta hormonella läkemedel blivit ett allvarligt problem. Den goda nyheten är: även om tecken och symtom på klimakteriet kan variera från irriterande till försvagande, finns det sätt att hantera dem naturligt utan att öka risken för vissa sjukdomar..

I den här artikeln kommer vi att undersöka i detalj vad klimakteriet är, vilka är dess tecken och symtom och hur man kan lindra tillståndet under denna period av en kvinnas liv.

Vad är klimakteriet??

Låt oss se exakt vad klimakteriet är..

Women's Health Research Institute vid Northwestern University förklarar att klimakteriet har tre stadier (1):

 • Perimenopause (före klimakteriet)
 • Klimakteriet
 • Postmenopaus (efter klimakteriet)

Till skillnad från vad många tror, ​​menopausen varar inte för alltid, och din kropp vänjer sig till nya förändringar över tid. Hur lång tid det tar beror på varje enskild kvinna, hennes egen kropp och allmän hälsa.

Menopaus är slutet på en kvinnas menstruationscykel och därför hennes fertilitet. Tekniskt anses klimakteriet börja ett år efter den sista menstruationen hos en kvinna (det vill säga att hon har "amenorré" eller frånvaron av en menstruationscykel under ett år).

Detta innebär att 12 månader efter din senaste menstruation är du officiellt "i" klimakteriet och antagligen redan börjar uppleva några vanliga symptom på klimakteriet. Denna tidsperiod innebär slutet av reproduktionsfunktionen i äggstockarna och övergången genom olika hormonella förändringar (2).

Menopausesymtom uppträder vanligtvis omkring 35 år, när äggstockarna blir mindre och slutar producera hormonerna östrogen och progesteron som styr menstruationscykeln..

Vilka är orsakerna till klimakteriumssymptom?

Klimakteriet inkluderar många naturliga förändringar i en kvinnas hela reproduktionssystem, inklusive hennes inre organ, yttre könsorgan, bröstvävnad (som kan utsöndra hormoner), såväl som olika reproduktiva och icke-reproduktiva hormoner. Vid cirka 30 års ålder börjar dina äggstockar att producera mindre östrogen och progesteron, och därför börjar fertiliteten att minska..

De hormoner som huvudsakligen är involverade i kvinnors reproduktionssystem och därför i klimakteriet inkluderar:

 • Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH)
 • Follikelstimulerande hormon (FSH)
 • Luteiniserande hormon (LH)
 • Östrogen (tre typer, inklusive östron, östradiol och östriol)
 • progesteron
 • testosteron

Före klimakteriet i reproduktiv ålder är östradiol den huvudsakliga formen av östrogen, som huvudsakligen utsöndras från äggstockarna. Efter klimakteriet blir östron den vanligaste typen av östrogen som huvudsakligen utsöndras från en kvinnas fettceller och binjurar. Östrogen fungerar genom att fästa vid cellereceptorer i vävnader, inklusive livmodern och bröstkörteln, och i mindre utsträckning i njurarna, hjärtat, blodkärlen och andra vävnader..

Detta är inte det enda skälet till klimakteriet, eftersom det är en mycket komplex process. Men de viktigaste förändringarna som sker i kvinnans kropp under denna övergång är att det finns en ökning av förlusten av äggstocksfolliklar (den så kallade follikulära atresien) och följaktligen en minskning av östrogenproduktionen.

Mogna folliklar utsöndrar östrogen, och eftersom hastigheten för förlust av folliklar fortsätter att accelerera, produceras mindre östrogen. Östrogennivåerna börjar falla 6–12 månader före klimakteriet (under perimenopaus) och fortsätter under hela processen.

En annan sak att tänka på är att varje vuxen kvinna, oavsett om hon går genom klimakteriet eller inte, har några tecken på åldrande.

Som Harvard Medical School säger: ”Det är ofta svårt att säga vilka förändringar som är ett direkt resultat av att sänka hormonnivåerna och vilka är de naturliga effekterna av åldrande. Vissa av symtomen sammanfaller eller har en kaskadeffekt. ”(3).

Vanliga symtom på klimakteriet

Den hastighet med vilken olika reproduktionshormoner regleras under klimakteriet varierar mycket från kvinna till kvinna, så symptomen på klimakteriet kan vara mycket olika för var och en av dem, liksom mycket oförutsägbara. Hormonnivåer faller som regel inte på ett snabbt, linjärt sätt - de kan ibland stiga tillbaka, vilket hjälper till att förklara varför en kvinnas menstruationsperiod fortfarande kan uppstå under övergången genom klimakteriet.

Vad kvinnor är mest rädda för under klimakteriet är inte frånvaron av menstruation, utan biverkningarna som orsakas av lägre nivåer av reproduktionshormoner i kroppen. En minskning av östrogen påverkar i synnerhet hypotalamus, en del av hjärnan som ofta kallas "kroppstemperaturreglerare" eftersom den reglerar kroppstemperatur, sömnmönster, könshormoner, humör och aptit.

Vilka symtom på klimakteriet kan du förvänta dig? Återigen beror det på din unika hormonprofil. Studier har visat att symptomen på klimakteriet varierar kraftigt beroende på varaktighet och intensitet, eftersom även hos kvinnor i samma ålder kan hormonnivåerna variera kraftigt vid varje given tidpunkt..

Här är några av de vanligaste symptomen på klimakteriet (4):

 • Oregelbunden menstruation: detta är särskilt vanligt under perimenopaus, när menstruationen tenderar att uppstå i genomsnitt varannan till fyra månader. Menstruation kan förekomma och vara frånvarande och ibland bli tyngre eller lättare.
 • Värmevallningar och nattsvettningar: Johns Hopkins University rapporterar att cirka 75% av alla kvinnor i klimakteriet upplever värmevallningar (plötsliga, kortsiktiga, periodiska ökningar i kroppstemperatur), varav 80% förekommer inom två år eller mindre. Cirka 15% av kvinnor i klimakteriet rapporterar "högvatten" orsakade av hormonella förändringar som påverkar hypotalamus, som styr kroppstemperaturen.
 • Humörsvängningar: ökad irritabilitet, ångest eller depressiva symtom.
 • Vaginal torrhet: slidan är tekniskt förkortad och förlorar elasticiteten (den så kallade vaginalatrofin). Vävnadens tunnhet och torrhet i slidan kan åtföljas av ökad känslighet för urinvägsinfektioner orsakad av förlust av vätska från slidan / mindre smörjmedel som förskjuter bakterier.
 • Ökat bukfett och viktökning: på grund av långsam metabolism.
 • Sömnlöshet och förändringar i sömnkvalitet.
 • Tunnare hår och torr hud.
 • Förändringar i urinering: på grund av förändringar i vaginalvävnaden upplever vissa kvinnor ofta, plötslig, våldsam urinering eller kan ha svårt att kontrollera urinering.
 • Bröstet blir mindre: eftersom östrogen inte längre stimulerar bröstet, blir det mindre, blir mindre tätt, har mer fettvävnad och förlorar en del av sin volym (blir "sagging").
 • Minskad sexuell lust: i könsområdet minskar blodflödet, labia blir mindre, och klitoris muskelvävnad börjar sammandras.
 • Förändringar i livmodern, äggstockarna och livmoderhalsen: även om du förmodligen inte känner att detta händer, blir äggstockarna och livmodern mindre och musklerna i livmodern blir hårdare (fibrotiska). Livmoderhalsen blir också mindre och smalare.
 • Högre risk för andra sjukdomar och komplikationer: studier visar att kvinnor efter klimakteriet har en ökad risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar samt osteoporos. Detta beror på en minskning av östrogennivåer, vilket förändrar ansamlingen av fett och hjälper också till att minska bentätheten, försvaga ben och en ökad risk för sprickor..

Förutom de allmänna symtomen som anges ovan kan slutet på din period och fertilitet ofta innebära känslomässiga förändringar i en kvinnas liv. Övergången från en ung, livgivande, produktiv kvinna till en gammal kvinna kan ibland orsaka psykologisk och emotionell skada på denna kvinna.

Detta är dock bara om du tillåter att detta händer. Om du arbetar för att förstå denna period av livet, välkomna och acceptera klimakteriet och tillämpa lämpliga behandlingar som inte utsätter din hälsa, kan detta till och med vara en av de bästa, mest betydelsefulla perioderna i ditt liv..

Hur länge varar menopausen?

De flesta kvinnor genomgår dessa förändringar inom 5–10 år. I de flesta fall händer detta inom cirka 5 år, men symtom kan uppstå och försvinna hos andra kvinnor mycket längre..

Vilka goda nyheter är relaterade till klimakteriet? Livslängden för kvinnor i den västra världen ökar och det beräknas att äldre kvinnor för närvarande lever i genomsnitt upp till 79,7–84,3 år. Det är mycket mer än tidigare.

Fakta och statistik för klimakteriet

 • Menopaus förekommer vanligtvis mellan 45–55 år, med en genomsnittlig ålder på 51 år (5).
 • Det uppskattas att 75% av alla kvinnor i åldrarna 50–55 år är postmenopausala, medan endast cirka 5% av kvinnorna i åldrarna 40–45 år upplever naturlig menopaus..
 • Endast cirka 1% av kvinnorna upplever klimakteriet före 40 års ålder (den så kallade för tidiga klimakteriet).
 • Studier visar att de två vanligaste symptomen på klimakteriet är värmevallningar och torrhet i vaginal, följt av sömnstörningar, klagomål på urinering, sexuell dysfunktion och humörförändringar..
 • Enligt en studie publicerad i tidskriften North American Menopause Society har vissa studier visat att upp till 80% av kvinnor med klimakteriet inte rapporterar en minskning av livskvaliteten, och endast cirka 10% rapporterar känslor av förtvivlan, irritabilitet eller trötthet under klimakteriet (6).
 • Idag lever kvinnor minst en tredjedel av sina liv efter klimakteriet. År 2026 beräknas att nästan en fjärdedel av den vuxna befolkningen i västra industriländer kommer att vara kvinnor över 50.
 • Vissa studier visar att cirka 50% av kvinnorna uppger att de är lyckligast och mest nöjda mellan 50–65 år, jämfört med när de var 20, 30 eller 40.

Standardbehandling för klimakteriet

Behandling, inklusive kemoterapi, strålterapi, ovariecirurgi eller hormonbehandling, kan påverka hormonnivåerna. Detta är en av orsakerna till att kvinnor som har tagit dessa läkemedel / har behandlats tidigare har haft klimakteriet vid en tidigare ålder än de som inte gjorde det..

Vad studier visar om hormonersättningsterapi:

Studier visar att hormonersättningsterapi kan öka risken för att utveckla ett antal allvarliga sjukdomar och tillstånd, inklusive:

 • Bröstcancer
 • Hjärtsjukdom
 • Stroke
 • Blodproppar
 • Urininkontinens
 • Demens och minnesförlust

I en av de största studierna konstaterades det faktiskt att kvinnor som tog östrogenpreparat var 24% mer benägna att utveckla bröstcancer jämfört med kvinnor som inte tog hormonterapi läkemedel alls (7, 8).

 • Två grupper av kvinnor deltog i studien: en tog endast östrogener, och den andra tog både östrogen och progestin. Studien inleddes 1991 och stoppades plötsligt för gruppen med både östrogen och progestin 2002 eftersom forskarna fann att riskerna med att använda båda läkemedlen övervägde fördelarna. År 2004 stoppades studien av samma östrogengrupp av samma skäl. Andra studier har visat att hos kvinnor som tar hormonella läkemedel är bröstcancer mer benägna att vara allvarlig, dödlig och spridas till andra delar av kroppen. Det finns också bevis för att både kombinationen och användningen av östrogen ensam kan göra mammografistudier mindre effektiva för att tidigt upptäcka bröstcancer.
 • Förutom bröstcancer visar studier en koppling mellan hormonersättningsterapi och sjukdomar / tillstånd, inklusive stroke, blodproppar, hjärtattack, urininkontinens, demens och eventuellt andra typer av cancer, inklusive lung- eller tjocktarmscancer.
 • Användningen av östrogen plus progestin visade sig fördubbla risken för demens hos postmenopausala kvinnor 65 år och äldre, och det visade sig att kombination av hormonbehandling eller östrogen enbart ökade risken för stroke, blodproppar och hjärtattack (9, 10).

Dessa data är skrämmande, särskilt med tanke på att klimakteriet är en normal del av åldringsprocessen som inte kommer att pågå för evigt. Många av de vanliga symtomen förknippade med klimakteriet kan behandlas effektivt med säkra och effektiva naturläkemedel..

Menopaus kan vara en skrämmande och förvirrande period i ditt liv - om du låter detta hända. Men om du följer stegen nedan, håll dig borta från farlig hormonbehandling och ta hand om dig själv, kommer du sannolikt att gå igenom det med ett leende.

Naturliga metoder och åtgärder för att lindra klimakteriets symtom

Här är vad du kan göra för att lindra symtomen i klimakteriet..

1. Träning

Ett av de bästa sätten att hantera många klimakteriebesvär är fysisk aktivitet. Under klimakteriet gör fysiska övningar underverk, och du bör inte underskatta deras styrka..

Motion ökar inte bara serotoninnivåerna, vilket förbättrar ditt humör, din aptit och hjälper dig att sova, utan förbättrar också ditt totala välbefinnande.

Experter rekommenderar att göra aerobics i 10-30 minuter i form av "explosiv träning", samt att utföra styrketräning flera gånger i veckan. Viktträning kan öka din självkänsla och hjälpa till att balansera hormoner naturligt och hjälpa till att upprätthålla mager muskelmassa, vilket är viktigt för att förhindra viktökning..

De stärker också dina ben för att bekämpa osteoporos, en annan sjukdom som ofta följer med klimakteriet..

2. Växtbaserade beredningar

Många örter och livsmedel innehåller naturliga hormoner (som fytoöstrogener) eller har hormonbalanseringsegenskaper som kan hjälpa dig att underlätta övergången..

Även om det finns ett antal alternativ för att behandla symtom i klimakteriet med växtbaserade läkemedel, verkar vissa av dem vara mer effektiva än andra. Innan du börjar ta det rekommenderas att du konsulterar en naturläkare, särskilt om du har andra sjukdomar och du tar medicin.

Här är några av de vanligaste växtbaserade läkemedelna för behandling av klimakteriebesvär:

 • Ginseng
 • Primrose olja på kvällen
 • Lakritsrot (lakrits)
 • Svart cohosh racemose
 • Vilda yams
 • Röda hallonblad
 • Johannesört
 • Vitex är heligt
 • Sarsaparill
 • Ängklöver

Var och en av ovanstående växtbaserade läkemedel har ett specifikt symptom (eller ibland symtom) som det kan hjälpa till att lindra. Det är viktigt att notera vilka av dina menopausesymtom som är de mest obehagliga och börja med att lindra dem först och sedan flytta ner listan..

Det är här kunskapen från en erfaren naturopatisk läkare kan vara användbar. Läkaren har omfattande kunskap om vilken växt som ska användas för att behandla dina exakta symtom, vilka doser som är de säkraste, och ger tips om vilka örter som kan användas säkert..

3. En hälsosam kost som hjälper till att balansera hormoner

Som Hippocrates sa: "Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat." En hälsosam kost är ofta ett förbises sätt att minska obehagliga symtom på klimakteriet, samt minska risken för många andra åldersrelaterade sjukdomar. Se till att du under din förändringsperiod ger din kropp allt du behöver.

Här är några tips för en hälsosam kost som hjälper till att balansera hormoner:

 • Ät massor av färska, ekologiska frukter och grönsaker varje dag. Inte bara under klimakteriet (eller någon av stadierna i klimakteriet), men under hela ditt liv är det rimligt att äta färska ekologiska produkter som odlas i ditt område som har genomgått minsta möjliga bearbetning.
 • Tänk på att du kanske behöver färre kalorier i allmänhet för att bibehålla din vikt. Begränsa ditt intag av "tomma kalorier" genom att minska intaget av förpackade eller bearbetade livsmedel, tillsatt socker, raffinerade kolhydrater, sockerhaltiga drycker, alkohol och raffinerade oljor.
 • Ät mat med mycket fiber för att kontrollera din aptit, förbättra matsmältningen och hjärtfunktionen..
 • Drick mycket rent, färskt vatten..

Du kommer att bli förvånad över hur mycket bättre du kommer att känna dig genom att inkludera den maximala mängden hela ekologiska livsmedel i din diet. Dessutom kommer du att kämpa mindre med viktkontroll..

Säkerhetsåtgärder

Som med alla behandlingar, naturliga eller inte, vad som fungerar för den ena kommer eller inte fungerar för den andra. Alla våra kroppar är unika, så det är vettigt att olika metoder är lämpliga för vissa kvinnor, men inte lämpliga för andra..

Det finns ingen garanti för att naturläkemedel kan hjälpa till att minska alla dina menopausesymtom, så var realistisk när det gäller dina förväntningar. Enligt en undersökning publicerad av National Women’s Health Network visar i allmänhet vissa studier att några av de naturliga alternativen som beskrivs ovan är effektiva för en stor andel kvinnor, medan andra studier visar att de inte fungerar alls (11).

Detta innebär att du kanske måste göra lite research, prova flera olika naturliga botemedel och sedan bestämma vilka som är bäst för att kontrollera symptomen på klimakteriet. Det tar lite tid och lite forskning, men det kommer definitivt att ge dig möjlighet att undvika utveckling av farliga sjukdomar i samband med användning av hormonella läkemedel..

När det gäller användningen av växtbaserade läkemedel för att behandla klimakteriebesvär, tänk på att det är viktigt att köpa högkvalitativa, rena livsmedel och använda dem i rätt mängder..

Jämfört med farmaceutiska eller hormonella läkemedel är mindre känt om de potentiella biverkningarna av örter eftersom studier i allmänhet är kortare och har en mindre provstorlek..

Det nationella centret för kompletterande och alternativ medicin ökar finansieringen för långsiktiga studier av effektiviteten och säkerheten hos naturliga örter / växtbaserade läkemedel för att lindra klimakteriet, men tills vi får veta mer, leta efter tecken på biverkningar, inklusive matsmältningssymtom, blödning, yrsel eller svimning, allergier och blodtrycksfall.

Sammanfatta

Många kvinnor upplever olika klimakteriebesvär mellan 40 och 50 år, både på grund av naturliga förändringar i hormonnivåer och som en biverkning av åldrande..

Några av de vanligaste symtomen på klimakteriet inkluderar viktökning, sömnproblem, onormala blödningar i livmodern, värmevallningar, minskad sexdrift och vaginala förändringar.

Symtom på klimakteriet kan variera mycket vad gäller varaktighet och intensitet. Mer än 35 olika klimakteriebesvär anses vara "normala" och vanliga - men inte alla kvinnor upplever symtom under hennes klimakterium som orsakar en minskning av hennes livskvalitet..

Även om klimakteriet kan vara obekvämt och svårt, kan man ta hormonella läkemedel orsaka många biverkningar. Ett mer rimligt alternativ är att naturligt kontrollera symtomen med en hälsosam kost, motion, stresslindring och ibland med naturliga örter..

Var den här artikeln hjälpsam för dig? Dela det med andra!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Betadine ljus

Betadine är ett kraftfullt desinfektionsmedel och antiseptiskt. Effektivt mot virus, svamp, cocci, Escherichia coli och andra typer av patogener, med undantag av Kochs bacillus.Efter det att Betadine-suppositoriet införts i vagina börjar den aktiva aktiva substansen att sönderdelas och frigör jod, varför alla patogener, virus och svampar förstörs....

Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....

Fukta det redan: 10 rekommendationer för hur man ska hantera torrhet i det intima området

Enligt forskning lider åtminstone var femte kvinna av torrhet i vaginalet - ett tillstånd som inte behöver någon förklaring....