Menopaus hos kvinnor: symtom, behandling av klimakteriet

Harmonier

Livets mening för en kvinna är behovet av att bli älskad och önskad, men detta är bara toppen av isberget. I djupet ligger en undermedveten gammal önskan att ha tillförlitligt skydd för sina barn, sig själva och sina hem.

Och detta förtroende kan bara ges henne av en uppriktigt kärleksfull man. En kvinna vet bara ett sätt att hitta denna mening med livet, att vara attraktiv och sexig. Östrogener - kvinnliga könshormoner, bara ge dem denna attraktivitet.

Tack vare dessa hormoner har en kvinna rundade kroppsformer, en mild röst, sammetig och smidig hud, starka och livliga känslor. Östrogener ansvarar för förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Det är därför som kärlekar på skinkorna och höfterna, som idag kallas celluliter, i renässansen ansågs vara ett tecken på kvinnlig attraktionskraft.

De indikerade en tillräcklig östrogennivå i kroppen, vilket innebär att kvinnan själv är frisk och kan föda friska avkommor. Men ingenting varar för evigt, i livet för varje representant för det kända könet börjar denna "fruktansvärda" period, som kallas klimakteriet.

Åldern då klimakteriet börjar hos kvinnor

Climax är en naturlig utrotning av den huvudsakliga kvinnliga funktionen - förplantning. Den gradvisa omvända utvecklingen av nödvändiga organ för detta: bröst, äggstockar, livmoder och en minskning av östrogennivåer i kroppen.

Ett visst antal folliklar läggs genetiskt i äggstockarna hos varje kvinna, och början av klimakteriet är beroende av detta. Menopaus förekommer vanligtvis mellan 50 och 55 år. Om symtomen observeras före 40 års ålder är detta ett tidigt syndrom (se kvinnor med en nervrisk för att närma klimakteriet). Alla kroppsreaktioner på denna sista hormonella "storm" hos varje kvinna är individuella.

Den ena upplever denna period hårt och länge, den andra, den passerar nästan omöjligt. Det finns en tydlig ärftlig koppling mellan början av utrotningen av barnfödselfunktionen längs den kvinnliga linjen, om en kvinna vill veta hur den här processen kommer att gå igenom räcker det att adressera denna fråga till sin mor. Detta gör att du psykologiskt kan förbereda dig och hjälpa dig lättare att uthärda denna period (se de första tecknen på klimakteriet).

Ett tidigt menopausalt syndrom diagnostiseras hos kvinnor under 40 år, vilket är en avvikelse och inte en naturlig process (en vanlig förekomst under de senaste decennierna). I riskgruppen ingår:

 • röka kvinnor
 • genomgår ett stort antal medicinska aborter (konsekvenser)
 • inte ha regelbundet sex
 • lider av alkoholism, fetma
 • inte observera regimen för arbete och vila
 • ofta stressad och förtjust i dieter, fasta
 • med autoimmuna sjukdomar, endokrina sjukdomar (sköldkörtelsjukdom, diabetes mellitus)
 • gynekologiska sjukdomar, inklusive onkologiska

Hormonala justeringsperioder

Tiden under vilken fullständig hormonell rekonstruktion äger rum passerar i tre steg:

Premenopause - I det första steget, som varar upp till 6 år, blir folliklarna mer resistenta mot verkan av hormoner som stimulerar dem att mogna. Den vanliga cykeln i menstruationscykeln störs. Menstruation kan inträffa med betydande förseningar, antalet dagar minskar eller ökar tills det slutar helt. Utflödesvolymen ändras också, blödningen blir mer knapp eller riklig. Gynekologer kallar denna period - premenopausal.

Under den patologiska förloppet av premenopaus finns en ökad produktion av östrogen - hyperestrogeni. Vid en förebyggande cancerundersökning av en gynekolog kan därför följande symtom upptäckas hos sådana patienter:

 • överdriven produktion av livmoderhalsslem, uttalad vikning av vaginalväggen
 • livmodern minskar inte i storlek utan ökar och hårdnar
 • vid undersökning av mjölkkörtlarna bestäms svårighetsgraden och små sälar, de är något förstorade och smärtsamma
 • i väggarna i livmodern avslöjas myomatösa noder och andra tumörneoplasmer i könsorganen
 • menstruationen kan vara längre och mer riklig, fall av dysfunktionell blödning är inte ovanliga (se orsakerna till livmodersblödning)

Menopaus - det andra steget är den kortaste, fullständiga upphörandet av menstruationen.
I det tredje steget är hormonell omstrukturering äntligen slutförd, äggstockarna slutar helt producera hormoner, östrogennivån reduceras stabilt med 50% av nivån på reproduktionsfasen. Åldersrelaterad inblandning av kroppen fortsätter. Detta är en tidig postmenopaus (1 - 2 år).

Postmenopaus - I det tredje steget slutar hormonell omstrukturering äntligen, äggstockarna slutar helt producera hormoner, östrogennivån reduceras stabilt med 50%, nivån på reproduktionsfasen. Åldersrelaterad inblandning av kroppen fortsätter. Detta är en tidig postmenopaus (1 - 2 år). Organen i vilka sexhormoner fungerade genomgår jämna hypotrofiska förändringar:

 • gallring i könshår
 • väggarna i slidan förlorar sin ton och vikning
 • valv är plattade
 • livmoderns storlek minskar
 • volymen av utsöndrat slem från livmoderhalskanalen minskar, en fullständig upphörande är möjlig.

Väsentliga förändringar inträffar också i bröstkörtlarna, vilket är en fysiologisk process - inblandning av bröstkörtlar sker genom fet eller fibrös ersättning av körtelvävnad. Under klimakteriet förblir välbefinnandet under lång tid tillfredsställande. Direkt efter klimakteriet varar resten av ditt liv.

Vilka är symptomen på menopausalt syndrom

Östrogener deltar aktivt i livet i kroppen som helhet, receptorer som är känsliga för dessa hormoner finns i många organ, därav olika symtom. Om denna period hos en kvinna fortsätter med komplikationer kommer följande symptom på klimakteriet observeras:

 • Förändringar i den emotionella sfären

De gamla grekerna kopplade direkt en kvinnas känslomässiga tillstånd med livmodern, detta återspeglas i ursprunget till ordet hysteri från den grekiska hystera - livmodern. Hos vissa kvinnor fortsätter menopausala störningar i den emotionella sfären som ett asthenurotiskt syndrom. Detta tillstånd visar sig omotiverad tårfullhet, irritabilitet, en känsla av ångest, rädsla, sömnlöshet, intolerans mot individuella ljud och dofter.

Andra patienter har uttalade depressionssjukdomar, som är svåra att svara på traditionell behandling och fortsätter i en svår form. Enskilda kvinnor kan uppleva betydande beteendeförändringar, upp till den som ringer. De gör blixta frisyrer, bär avslöjande kläder, föredrar ljus makeup, i hopp om att försena att lämna ungdomar.

 • Störningar från det autonoma nervsystemet

De mest slående och specifika symtomen vid allvarligt klimakteriesyndrom är ”värmevallningar” som uppstår som en reaktion av autonom neuroregulering på effekterna av yttre och interna faktorer (se hur man blir av med värmevallningar vid klimakteriet). Kliniskt manifesteras "heta blixtar":

 • känsla av ångest;
 • en känsla av sjunkande hjärta;
 • brist på luft;
 • Riklig svettning;
 • hudrödhet;
 • illamående
 • yrsel och växande svaghet.

Hyperventilationssyndrom (DHW) - kännetecknas av störningar i rytm, djup och andningsfrekvens. Patienter klagar över brist på luft, täthet i bröstet, en klump i halsen. I detta syndrom noteras ihållande huvudvärk, såsom migrän, spänningsvärk, blandade arter. Sådana patienter tolererar inte fyllighet, fuktighet, värme. DHW - förknippat med nedsatt metabolism av mineraler, nämligen kalcium och magnesium, som orsakas av en ihållande minskning av östrogennivåer.

Nyligen har hjärnans apneasyndrom, frekventa attacker av kortvarig spontan andetag som hålls under sömn tillskrivits DHW. Indirekta symtom på klimakteriet är:

 • natt snarkning
 • ofta uppvaknande
 • ökad dåsighet under dagen
 • högt blodtryck på morgonen.

Östrogenens funktion inkluderar bevarande och återställande av nervceller som förstörs i Alzheimers sjukdom, förbättring av neuronfunktion, antiinflammatoriska och antioxidanteffekter, normalisering av hjärncirkulationen, reglering av glukosnivåer.

 • Dysfunktion i könsorganet och trofiska förändringar i huden

Atrofisk vaginit - östrogenbrist, med klimakteriet, leder till en minskning av blodflödet i väggarna i slidan till ett ischemi. Arteriernas lumen minskas, antalet fungerande kapillärer minskas, produktionen av naturligt slem störs, vilket förklarar den patologiska torrheten i slidan, som ett resultat av klåda, brännande, vägg som tappar.

Atrofiska förändringar i ligamenten i bäckenet förändrar det normala anatomiska läget i urinröret och urinblåsan, vilket bidrar till förlusten av väggarna i slidan och livmodern.

Symtom på atrofisk cystouretrit - ökad urinering med frisättning av en liten mängd urin, ömhet, brännande känsla under urinering, skärande smärta i urinblåsan. Ökad nattlig urinering, urininkontinens, mer än en gång per natt.

Brott mot hudens normala näring. Huden blir tunnare, tappar elasticitet, blir torr, skrynklig och slapp. Bruna fläckar och små hudväxter förekommer. Mängden hår på huvudet minskas, i ansiktet förbättras hårtillväxten.

Osteoporos och funktionsstörningar i hjärt-kärlsystemet.
Det kardiovaskulära systemet reagerar på klimakteriet med en gradvis ökning av blodtrycket, subjektivt, smärta i hjärtat.

Postmenopausal osteoporos - vid förekomst av osteoporos ges en ledande roll till brist på östradiol, ett hormon från östrogengruppen. Under klimakteriet finns det en obalans i processerna som säkerställer benförnyelse. Kliniskt manifesteras detta:

 • böja sig;
 • minskad tillväxt på grund av osteoporotisk komprimering av ryggraden;
 • ofta benfrakturer från mindre mekaniska effekter;
 • ledvärk, korsben, smärta i ryggen under lång promenad, när du står.

Behandling av klimakteriet hos kvinnor - medicinsk vård för kvinnor i klimakteriet

För behandling av klimakteriet hos kvinnor används läkemedel, fytoterapi, fysioterapi och fysioterapi. Innan de påbörjar behandling med läkemedel rekommenderar de massage, kost och hydroterapi. Om det inte finns någon märkbar effekt börjar de läkemedelsbehandling, inklusive hormonell och icke-hormonell terapi (se lista över alla läkemedel för klimakteriet).

Icke hormonbehandlingIcke-hormonell behandling utförs för att normalisera nervsystemets allmänna tillstånd.

 • Läkemedel som minskar emotionell labilitet: Belloid eller Bellataminal 2-3 gånger om dagen, en tablett, under lång tid.
 • Vitaminer och ATP
  • B1 - 30 dagar, 1 ml / m
  • B6 - 30 dagar, 1 ml / m
  • E - 30 dagar, 100 mg 2 gånger om dagen inuti
  • ATP - 30 dagar, 1 ml / m

Med störningar i den emotionella sfären hos antipsykotika:

 • tazepam 0,01 g till 3 gånger om dagen
 • frenolon 2,5 mg upp till 2 gånger om dagen
Hormonbehandling
 • Ersättningsbehandling:
  • användningen av "rena" östrogener - proginova, estrafem, premarin och andra
  • kombinerad cyklisk terapi - gudomlig, clemen
  • kontinuerlig behandling - cligogest
  • östrogen - androgenkombinationsterapi - Amboix, gynodian-depot
 • Modulatorer av östrogenreceptorer - föreskrivs, om det finns kontraindikationer för hormonersättningsterapi, antiöstrogenpreparat.
 • Vävnadselektiv regulator av östrogenaktivitet.
 • Fytoöstrogener och fytohormoner (Estrovel, Klimadinon, Feminal, Femicaps, Ci-Klim, Red brush, Inoclim, Tribestan, Menopeis, Bonisan, Klimalanin, Femivell, Remens, Ladis Formula Menopause, Climaxan, Ovariamin 9cm i vår artikel i detalj finns det ingen detaljerad beskrivning. klimakteriet).
 • Det finns också en medicinering - Ovestin, dessa är naturliga och semisyntetiska östrogener (suppositorier, vaginal kräm, tabletter).
Andra drogerDessa är läkemedlen som valts, vilket beror på svårighetsgraden av symtomen och patientens individuella svar..

 • Psykotropiska stimulanser i 2-4 månader (nootropil, aminalon)
 • Antidepressiva medel (Lerivon, Tsipramil, Efevelon, Velaxin, Velafax)
 • Homeopatiska läkemedel - klimakteriet, klimakteriet, klimakteriet.
Osteoporos förebyggandeMycket viktiga läkemedel för behandling av klimakteriet är medel för förebyggande och behandling av osteoporos.

 • En effektiv kombination är kalcium 1 - 1,5 mg per dag i kombination med D-vitamin i en dos av 400 - 600 IE.
FysioterapiDet måste komma ihåg att när man tar kalcium är fysisk aktivitet nödvändig, annars kommer njurarna att lida, i vilka kristaller kommer att sätta sig.
Fysioterapi, bestående av speciellt utformade övningar, hjälper till att bibehålla bäckenvävnadstonen under lång tid, tjänar till att förhindra könsdelsprång och förbättrar patientens allmänna välbefinnande. Gymnastik för att förhindra könsförsprång (se symtom på livmodersprolaps)

 • Gå på tårna med tillbakadragande av anus.
 • Gå med ett föremål inklämt mellan benen.
 • Liggande på ryggen växelvis höja raka ben.
 • Samma läge, höj bassängen ovanför golvet med anus dras tillbaka.
 • Sitter lutade böjda ben vid knäna.

Yogakurser och Bodyflex-gymnastik är effektiva, vilket gör att du kan eliminera utelämnandet av organ om de första tecknen redan har noterats, stärker musklerna i bäckenet och magväggen, förbättrar blodcirkulationen, ökar den totala tonen.

FytoterapiUnder örtmedicin ta avkok och infusioner enligt det ledande symptomet:

 • Den lugnande effekten uppnås av: citronsalm, mynta, moderwort, hagtorn, valerian, hög frestelse.
 • Hemostatisk effekt med mindre dishormonell blödning och tung menstruation: vattenpeppar, nässlor, gräshästarväska, rödgubbe, majs. vanlig barberry.
 • Tonic: Ginseng, Schisandra chinensis, Echinacea.

Menopaus hos kvinnors symtom

Förr eller senare kommer klimakteriet till alla. Det är löjligt att oroa sig för det, men det är mycket användbart att förbereda sig för en ny livsfas. Det är dags att tänka på hur man bättre kan komma in på tid för förändring. Ordet "klimax" på grekiska betyder "steg". Och kanske är det mycket viktigt att förhålla sig till det såväl som nästa steg, nästa höjd som måste övervinnas med viss ansträngning. Och sedan börjar en ny livstid utan obehagliga upplevelser. Nu kräver din kropp och särskilt reproduktionssystemet speciellt skydd och uppmärksamhet. Vi måste lugnt förhålla oss till det faktum att vi en gång per år måste genomgå en omfattande undersökning. Moderna metoder tillåter inte bara att fastställa att den kvinnliga kroppen börjar förbereda sig för klimakteriet, utan också identifiera en predisposition för vissa sjukdomar som kan manifestera sig efter klimakteriet. Hur man behandlar folkrättsmedel vid denna sjukdom, se här.

symtom

Vad som kommer att vara den första "nyheten" från klimakteriet är ganska svårt att säga - det kan vara annorlunda. Här är några av de klassiska tecken på klimakteriet - menstruation, som plötsligt börjar komma när de känner för det, värmevallningar, viktökning, hjärtklappning och sömnlöshet. Det viktigaste här är inte att få panik och inte ställa en diagnos.

Men om det finns en hel massa symtom verkar det som om du är fast på första steget i klimakteriet.

Varje kvinna bör i förväg veta vad som väntar henne under klimakteriet.

En komplett lista över möjliga symptom på klimakteriet ser ut så här:

menstruations oregelbundenheter:

klimakteriet - perioden för utrotning av aktiviteten i genital körtlar; hos kvinnor uttrycks det i strid med menstruationens upphörande. Menopaus inträffar i vuxen ålder, vanligtvis efter 50 år.

Omstruktureringen av kroppen och förlusten av reproduktionsfunktionen börjar med premenopaus - perioden från början av äggstockarnas förfall till fullständig upphörande av menstruationen; det kan pågå från 2 till 8 år.

Den andra fasen av klimakteriet är klimakteriet, den period då den sista uterinblödningen observeras på grund av hormonell funktion i äggstockarna. Därefter kommer postmenopaus - perioden från den sista menstruationen till fullständigt förfall av äggstocksfunktionen. Denna fas före början av ålderdomen. Varaktigheten av postmenopausen är från 6 till 8 år.

Ett tecken på början av klimakteriet är den ökande oregelbundenheten i menstruationsblödningen. I detta fall kan förändringar ske både i antalet menstruationsflöden och i tidsintervallen mellan dem, som kan bli kortare (mindre än 21 dagar) eller längre (mer än 35 dagar). Vid menstruations oregelbundenhet måste du rådfråga en läkare för att klargöra om denna avvikelse är början på klimakteriet (om du är över 40) eller är det ett tecken på någon sjukdom.

Det tros att rökning, svält och ogynnsamma miljöförhållanden påskyndar början av klimakteriet och följaktligen förlusten av reproduktionsfunktionen.

Om en kvinna har använt preventivpillerar länge, kan klimakteriet komma senare, på grund av den hormonella sammansättningen av pillerna..

Menopaus åtföljs av det så kallade klimakteriska syndrom, kännetecknat av nya hälsoproblem och välbefinnande i samband med hormonella förändringar.

Fyra typer av kvinnors reaktioner på klimakteriet noterades:

1) passiv reaktion (15-20%) - antagandet av klimakteriet som ett oundvikligt fenomen, som är karakteristiskt för kvinnor på landsbygden;

2) en neurotisk reaktion (8-15%) - en slags "motstånd" mot åldringsprocessen, vilket leder till uppkomsten av neuropsykiska symtom;

3) hyperaktiv reaktion (5-10%) - avslag på förändringar, kännetecknat av det faktum att kvinnor försöker blockera symtomen som har uppstått, lever ett fullständigt liv och lämnar sina känslor till sig själva;

4) adekvat svar (60-60%) - anpassning till hormonella och sociala förändringar.

tidvatten:

värmevallningar - ett typiskt symptom på klimakteriet, uttryckt i den plötsliga början av en känsla av intensiv värme i den övre halvan av kroppen, ibland åtföljd av uppkomsten av rodnad först i bröstet, ansiktet och halsen. Samtidigt uppstår svetteanfall - på en minut blir torr hud våt. I detta fall förändras den yttre kroppstemperaturen inte märkbart. Det allmänna tillståndet vid högvatten kan vara mycket obehagligt: ​​svaghet, "sprödhet". Tidvattnet varar från 30 s till 1 min. Tidvattnets frekvens och deras intensitet är rent individuella. I vissa är hetetappar sällsynta, medan det i andra är upp till 50-60 hetetappar per dag, och sådant att det finns ett behov av att byta kläder. Här är ett exempel på tidvattens utseende under dagen: den första tidvattnet uppstod kl 13.25, de efterföljande kl 15.15.15.55.16.16.15.17.20.18.05.18.35.20.00, 20.40.21.21 - inget system och det är mycket trött.

Värmevallningar kan orsaka till och med en kort förlust av medvetande inom bokstavligen några sekunder. På natten, på grund av tidvattnet, störs sömnen, kvinnor vaknar några sekunder innan tidvattnet börjar och somnar knappt sommar bara vid tidvattnet. Därför problemen med sömn, trötthet på morgonen, sömnbrist. Varmkoppor kan orsaka hjärt-kärlsjukdom. Kardiologer säger att en bild som är typisk för många kvinnor kännetecknas på följande sätt: "Tills menopausen är över kommer hjärtat att bli dåligt".

Orsakerna till värmevallningar är hypofysens reaktion på en minskning av östrogennivåer, hormonell obalans. Hypofysen svarar med en explosiv ökning i produktionen av luteiniserande hormon (LH), vars plötsliga frisättning orsakar en snabb ökning av kroppstemperaturen, d.v.s..

Mer än 50% av kvinnorna lider av värmevallningar. Feta kvinnor lider av tidvatten som är mindre än tunna.

Det bör särskiljas intermittent svettning under klimakteriet från faktiskt konstant svettning på grund av ökad sköldkörtelfunktion.

svettas:

svettning är ett av symptomen på klimakteriet, samtidigt med värmevallningar. Attacken kan vara så stark att pannan är täckt av svettdroppar, svetten flyter ner i tempel, hela kroppen blir våt i en sådan utsträckning att våta fläckar kan förekomma på kläderna. På natten är svettningen så rik att du måste byta nattkläder, vända kudden.

Svettning är emellertid en naturlig fysiologisk process som är nödvändig för att reglera den inre kroppstemperaturen och eliminera toxiner. Under klimakteriet utför svettning samma roll som i kroppens normala tillstånd.

sömnlöshet:

huvudvärk:

huvudvärk är ett av symtomen förknippade med klimakteriet. Huvudvärk kan vara en reaktion på depression, också kännetecknande för klimakteriet, medan man talar om den så kallade spänningsvärk. Oförmågan att slappna av, negativa känslor orsakar spänningar i ansiktsmusklerna, ansiktsuttrycket blir dyster och upptagen, varefter en huvudvärk uppstår - monoton och tråkig. Sådan smärta kan också uppstå på grund av spänningar i musklerna i nacken och axlarna. Resultatet är en "ond cirkel": intern ångest i kroppen, ångest, förtvivlan leder till huvudvärk, varifrån obehaget ytterligare förvärras. Utseendet förvärras - knäppta läppar, skrynkliga pannan, rynkande ögonbrynen leder till bildandet av djupa rynkor, som är fixerade och leder till för tidigt åldrande av ansiktet.

En annan smärta är en plötslig attack, som ett resultat av det bryter tempel och gör ont i pannan. Ibland mörknar det i ögonen, darrande och kallt i händerna. Detta är typiskt för migrän till följd av förträngning och utvidgning av hjärnans kärl..

Om du på morgonen vaknar upp och känns tung i bakhuvudet, medan ansiktet sväller, påsar visas under ögonen, är det troligtvis tecken på arteriell hypertoni.

Huvudvärk kan utlösas av produkter som innehåller biogena aminer (organiska föreningar) eller nitriter.

Orsaken till smärta kan vara medicinering. Ett huvud kan skada av att ta ett antal mediciner:

• hjärtprodukter (nitroglycerin, verapamil, isosorbite);

• läkemedel som sänker blodtrycket (Adelfan, Raunatin, Reserpine, Capoten);

• preparat som innehåller hormoner (prednison, hydrokortison);

• läkemedel som tas med magsår (ranitidin, cimetidin).

andnöd och brist på luft;

yrsel:

hjärtklappning, smärta i hjärtat:

Koronar hjärtsjukdom är den vanligaste och farligaste formen av hjärtsjukdom som uppstår till följd av skador på blodkärlen som matar hjärtmuskeln (hjärtmuskeln). Utvecklingen av åderförkalkning leder till komprimering av blodkärlens väggar, en minskning av diametern hos de kranskärliga hjärtarterierna, vilket resulterar i att blodflödet till hjärtmuskeln minskar, hjärtat börjar drabbas av brist på syre, och detta orsakar svår smärta i hjärtat. En av nio kvinnor mellan 45-64 år lider av någon form av hjärt-kärlsjukdom. Hälften av dem står för koronar hjärtsjukdom (CHD).

IHD har flera former. De vanligaste är hjärtinfarkt och angina pectoris..

Hjärtinfarkt utvecklas när ett kärl som smalnar av en plack är igensatt av en trombe. Som ett resultat slutar blodflödet genom kärlet och hjärtvävnaden som fick blod från detta kärl dör. Dödande (nekros) av hjärtmuskeln kallas hjärtattack. Oftast påverkar en hjärtattack den vänstra kammaren i hjärtat. Hjärtmuskelns död leder till nedsatt hjärtpumpfunktion, utveckling av rus (förgiftning av kroppen), rytm- och ledningsstörningar, som kan vara dödliga.

Tecken på hjärtinfarkt:

• en attack av pressande smärta bakom bröstbenet, ofta ger till vänster hand, under vänster axelblad, i käken;

• känsla av brist på luft;

• klibbig, kall svett;

• brist på effekt när du tar nitroglycerin eller en mycket kortvarig effekt;

• varaktigheten av en attack upp till flera timmar.

Det är mycket viktigt att söka läkarhjälp så snart som möjligt, eftersom det största beloppet

dödliga hjärtattacker inträffar under de första timmarna och dagarna av sjukdomen.

förändring, ofta ökat blodtryck:

klimakteriet åtföljs ofta av hopp i blodtrycket, eller snarare dess kraftiga ökning. De första tecknen på högt blodtryck är huvudvärk, illamående, yrsel. Hjärtat skjuter blod in i cirkulationssystemet under tryck. Under myokardiell kontraktion inträffar systoliskt tryck (övre), medan avslappning - diastoliskt tryck (nedre). Skillnaden mellan dem leder till uppkomsten av en pulsvåg som driver blod genom blodkärlen. Pulsvågen (puls) kan kännas på nacken, armarna, benen och till och med på magen. HELL är ett relativt konstant värde. Samtidigt är dess små svängningar i riktning för ökning eller minskning tillåtna. Detta beror på att kroppen tvingas anpassa sig till olika yttre påverkan, till exempel till fysisk ansträngning, under vilken det finns ett behov av ökad blodtillförsel, och trycket stiger något. Vid övergång till vilotillstånd sjunker blodtrycket till normala värden. Normalt blodtryck för personer under 50 år: övre - 110-140 mm RT. Konst. (kvicksilverpelare), lägre - 60-90 mmHg Ett tryck på 120/80 mm RT anses vara klassiskt. Konst. Måttligt lågt (100/70 eller 100/60 mm Hg) och måttligt högt blodtryck (140/110 eller 150/100 mm Hg) är inte ett tecken på sjukdom.

Med en oväntad skarp och snabb pressökning kan en akut situation uppstå som kräver brådskande åtgärder. Svår huvudvärk, svaghet, yrsel uppträder, avbrott i hjärtat, smärta bakom bröstbenet är möjliga. Med en ökning av det övre trycket till 200-250 mm RT. Konst. en läkares ingripande är nödvändig, eftersom patientens tillstånd förvärras kraftigt - det kan vara en hypertensiv kris.

stickande eller skakande i lemmarna;

periodisk domningar i lemmarna, särskilt fingrarna:

krypa "gåsbockar" på huden (parestesi);

muskel- och ledvärk, smärta i ryggen, ryggsmärta:

smärta i nedre del av buken är vanligtvis en signal om att det händer något i urinvägarna, de kvinnliga könsorganen, tarmen eller ändtarmen. Den vanligaste orsaken till gynekologisk smärta hos kvinnor i klimakteriet är stora livmoderfibroider (godartade tumörer), mindre vanligt cancer i livmodern och äggstockarna, samt irriterade tarmar på lång sikt;

ryggsmärta - om du är i klimakteriet och plötsligt känner av ryggsmärta eller en bult visas som minskar din höjd, har du antagligen osteoporos. En annan orsak till ryggsmärta kan vara osteokondros - dystrofiska förändringar i mellanvävnadsskivorna och ligamentformiga apparater, vilket leder till deras förskjutning och komprimering av nerven. Osteochondrosis kan vara lumbalt, thorax, cervical. Medicin förklarar förekomsten av osteokondros genom försvagning av muskler och ligament som skyddar och stöder ryggraden, därför drabbar osteokondros främst personer med dålig fysisk utveckling som har svag muskelkorsett. Felaktig hållning, stillasittande arbete, överbelastning, till exempel, bär tunga påsar, övervikt och en skarp lutning är inte orsakerna till ryggsmärta, utan drivkraft för dess uppträdande i närvaro av förändringar i ryggraden. Dystrofiska förändringar i ryggraden är irreversibla. En deformerad, delvis förstörd, förskjuten mellanvertebralskiva kan varken återställas eller "sätta tillbaka på plats".

Som ett resultat av osteokondros kan ett intervertebralt brok inträffa, som i princip kan behandlas med konservativ terapi i 3-6 månader. Om konservativ behandling inte hjälper, kan din läkare rekommendera operation.

en kraftig förändring av humör;

irritabilitet, trötthet, spänning, oro;

klump i halsen:

många kvinnor klagar över att de har en obehaglig känsla någonstans i halsen, som om det har bildats någon form av klump där. Hela tiden vill jag göra en svällande rörelse för att bli av med den, men det hjälper lite. Det är särskilt svårt på natten, eftersom själva klumpen och lusten att svälja förhindrar att den somnar. Men rent funktionellt händer ingenting samtidigt - det gör inte ont, det stör inte äta och dricka. Det är möjligt att denna känsla är associerad med början av klimakteriet, det kan noteras i ungefär ett år och sedan passera av sig själv. Men bara i fallet bör du definitivt kontakta en endokrinolog - problemet kan vara förknippat med sköldkörteln.

Följande symtom kan tjäna som en signal av oro och ett tillfälle för undersökning av en endokrinolog:

• en klump i halsen;

• senaste viktförändringar;

• nyligen ändrade aptit;

• minskat minne och hörsel;

• omotiverad konstant frysning, kalla händer och fötter;

• eller omvänt heta händer;

• dåsighet, långsamhet, konstant trötthet;

• utseendet på tecken på torr hud;

• dålig genetik - en av föräldrarna drabbades av en sköldkörtelsjukdom.

Om du märker förekomsten av flera av ovanstående symtom, är det möjligt att du upplever en brist på jod i kroppen. Jods huvudroll är deltagande i bildandet av sköldkörtelhormoner, som i sin tur reglerar ämnesomsättningen, hjärnans aktivitet, nervsystemet, könsorganen och bröstkörtlarna..

En annan orsak till en klump i halsen kan vara en allergisk reaktion på en produkt. Faktum är att med ålder dyker upp nya allergener för dig och ganska ofarlig mat kan bli farligt för dig.

depression:

depression - deprimerad, sorgligt humör, ofta åtföljt av ett medvetande om egen underlägsenhet, pessimism, irritabilitet.

Varje person har både ett gott och dåligt humör, vilket kommer till uttryck i dystra tankar, apati och sorg. Orsakerna till detta kan vara gräl med familjen, problem på jobbet, sjukdom hos nära och kära. Detta tillstånd kan pågå i flera dagar eller till och med veckor, och sedan kan det beskrivas som en mild form av depression. En allvarligare form av depression kan vara förknippad med dödsfall, skilsmässa, arbetsförlust. Men ibland förekommer depression utan uppenbar orsak, oavsett externa händelser. I detta fall kan orsakerna vara hormonella och neurokemiska förändringar i kroppen..

De vanligaste symptomen på depression är den amerikanska psykologen V.N. Quinn som inkluderar följande symtom:

• sorg och en känsla av hopplöshet;

• sömnlöshet, tidig uppvaknande;

• dött tänkande, minskad koncentration;

• förlust av intresse för aktiviteter som tidigare haft, till exempel kön;

• ovilja eller oförmåga att kommunicera med andra;

• ångest och irritabilitet;

• låg självkänsla eller skuld;

• ökad trötthet, svaghet;

• smärta (i hjärtområdet, i huvudet), olika typer av neuralgi, astmaattacker, matsmältningsstörningar, ledvärk, hudutslag som inte är mottagliga för traditionell behandling.

Kvinnor lider av depression dubbelt så ofta som män. Tyvärr vill en person som är deprimerad inte bli underhållen, inbjuden att besöka eller ha picknick, förutsatt någon form av stöd.

glömska, distraktion:

åderförkalkning är en sjukdom i stora artärer som uppstår på grund av avsättning av fettliknande ämnen i form av plack på deras inre ytor. Detta leder till en minskning av kärlet, minskar blodflödet genom det. Förträngningen av koronarkärlen leder till att blodflödet till hjärtmuskeln minskar, på grund av vilket hjärtat börjar drabbas av brist på syre, och detta i sin tur kan orsaka utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, upp till hjärtinfarkt. En plack i ett cerebral kärl kan bli "syndaren" av cerebrovaskulär olycka och stroke. Dessutom är det möjlig skada på benkärlen, kärl som förser matsmältningsorganen med blod etc..

En av de främsta orsakerna till utvecklingen av åderförkalkning är en kränkning av lipiden (fetter) metabolism, som inkluderar kolesterol och triglycerider. Lipider kommer in i kroppen genom mat, men vissa lipider produceras i kroppen. Överskott av kalorier från mat omvandlas till triglycerider som kommer in i blodomloppet. De bildar fettreserver. En ökning av triglycerider innebär att en person inte rör sig mycket och äter mycket. Kolesterolet som konsumeras är främst av animaliskt ursprung, men cirka tre femtedelar av kolesterolet produceras i kroppen. I detta fall bildas "dåligt kolesterol", som fastnar i väggarna i blodkärlen och främjar bildandet av plack, och "bra kolesterol", som lätt passerar genom väggarna i blodkärlen och frigör dem från överdrivet "dåligt".

I början av klimakteriet hos kvinnor ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, i synnerhet kranskärlssjukdom (CHD), eftersom kroppen minskar produktionen av östrogenhormoner, vilket är en skyddande faktor för hjärtat och blodkärlen. Östrogener sänker kolesterol i blodet, förbättrar förhållandet mellan HDL-kolesterol ("bra") och LDL-kolesterol ("dåligt"). Dessutom skyddar östrogener väggarna i blodkärlen, förbättrar blodflödet i blodkärlen och blodtillförsel till organ.

Kolesterol är en del av cellväggarna och hjälper celler att utföra sina grundläggande funktioner. Det bildar skalens nerver och säkerställer ett normalt uppförande av nervimpulser, är involverat i bildandet av vissa hormoner och vitaminer. Den huvudsakliga bäraren av kolesterol i cellerna är "dåligt kolesterol", vilket kan bilda feta avlagringar på den inre ytan av artärväggarna som hindrar blodcirkulationen och är den främsta orsaken till åderförkalkning. Innehållet i "dåligt kolesterol" i blodet beror på mängden fett och kolesterol i maten. Ju högre dess innehåll och desto längre kvar i blodet, som är rent individuellt, desto större är hotet mot hälsan. Efter klimakteriet hos kvinnor stiger nivån av "dåligt kolesterol" i blodet.

Nivån av "bra kolesterol" i blodet beror på livsstilen och naturligtvis ärftlighet. Av stor vikt är också kroppsvikt, fysisk aktivitet, rökning, god näring. Nivån av "bra kolesterol" i kvinnors blod före klimakteriet är vanligtvis högre än hos män.

En analys av kolesterol i blodet kan göras i nästan alla kliniker. Kolesterolnivåerna bestäms med ett biokemiskt blodprov efter 14 timmars fasta. Om nivån för det totala kolesterolet inte överstiger 5,2 mmol / l (eller 200 mg / dl), är detta normalt, och risken för att utveckla åderförkalkning är låg. Om siffran är högre måste du göra en utökad analys för att bestämma förhållandet mellan "bra" och "dåligt" kolesterol, eftersom taktiken för beteende och behandling beror på detta.

Alzheimers sjukdom är en progressiv obotlig sjukdom åtföljd av förstörelse av hjärnceller, vilket leder till en gradvis förlust av intellektuella förmågor, minne och djupa förändringar i personlighet och beteende. En minskning av östrogennivåer under klimakteriet kan påverka hjärnfunktionen och leda till Alzheimers sjukdom eller andra typer av demens. En minskning av östrogennivåer är emellertid inte det enda skälet till utvecklingen av denna sjukdom, och du bör inte vara rädd att förekomsten av Alzheimers nästan oundvikliga. Enligt American Medical Association lider hälften av amerikaner över 85 år av Alzheimers sjukdom, de flesta kvinnor, men kom ihåg att kvinnor i allmänhet lever längre. Studier har visat att kvinnor som använder hormonersättningsterapi är mindre benägna att få denna sjukdom..

torra ögon:

hormonella förändringar, mentaltillstånd, allmän överarbetning av kroppen i samband med ålder, sömnbrist lägger till rynkor runt ögonen. Huden på ögonlocken har en speciell struktur - det är väldigt tunt, dessutom är det ständigt i rörelse, eftersom vi ständigt blinkar, myser, blåsar osv. Ögonen själva reagerar på förorenad luft, damm, sand, starkt ljus, dålig belysning, tobaksrök.

Huden runt ögonen innehåller i princip lite naturligt fett, fukt, i sig inelastisk. Med åldern blir huden ännu mer uttorkad, förlorar elasticiteten, uttorkning påskyndar bildandet av rynkor, långsam blodcirkulation leder till bildandet av ödem på ögonlocken och "cirklar" under ögonen.

Orsakerna till puffiness och påsar under ögonen kan vara hjärtsjukdomar, njurar, nedsatt metabolism av vatten-salt, kronisk trötthet.

en känsla av torrhet eller sveda i munnen, obehagliga smakupplevelser;

torrhet och klåda i slidan:

ökad urination, särskilt på natten:

urininkontinens:

minskad libido (sexdrift):

detta beror på det faktum att efter cirka femtio år slutar äggstockarnas "biologiska liv", som slutar att fungera stabilt, minskas mängden hormoner som utsöndras av dem, äggets mognad sker mindre och mindre. Menstruationscykeln är trasig.

Hormoner är en produkt av aktiviteten hos endokrina körtlar; utformad för att kontrollera kroppens funktion. De huvudsakliga producerade hormonerna är sköldkörteln, sköldkörteln, bukspottkörteln, hypofysen, binjurarna, äggstockarna och testiklarna. Hormoner gör förändringar i hur olika organ fungerar i enlighet med kroppens krav. Hypofysen som finns i hjärnans bas är centrum för den övergripande samordningen av hormonsekretion; sköldkörtelhormoner bestämmer nivån på allmänna kemiska reaktioner i kroppen, könshormoner som östrogenkontroll reproduktionsfunktioner. Brist på östrogen är orsaken till manifestationen av menopausalt syndrom (det finns värmevallningar, svett, sömnstörningar, etc.). På grund av brist på östrogener försvagas muskeltonen, blodkompositionen förändras, blodtrycket stiger, fukt och elasticitet i slidan minskar, det mentala tillståndet störs, osteoporos och diabetes kan utvecklas.

viktökning:

efter 45 år börjar kvinnor vanligtvis ha viktproblem. Forskare från American Medical Association tror att utseendet på ett par extra kilo är en normal skyddande reaktion som skyddar kroppen mot de negativa effekterna av att sänka östrogennivåerna, eftersom subkutan fettväv producerar de så kallade icke-klassiska östrogener. Men viktökningen bör inte vara signifikant, för det första är den oestetisk, och för det andra kan ett överskott av icke-klassiska östrogener leda till cancerdegeneration av livmodersceller i livmodern. Icke desto mindre erhålls extrakilon omöjligt, och bara genom kläder börjar du plötsligt med förskräckelse att något händer med dig. Vad som anses normalt?

• Bestäm ditt kroppsmassaindex (BMI) med hjälp av Kütel-formeln:

BMI = vikt / höjd kvadrat, med vikt i kg och höjd i meter.

Till exempel, om din vikt är 85 kg och din höjd är 1,71 m, är BMI = 85: (1,71x1.71) = 29,07.

• Om BMI är mellan 19-25 är din vikt normal; optimalt om indikatorn inte är högre än 20;

• om BMI är i intervallet 25-29,9 - är din vikt överdriven;

• om BMI är mer än 30 - det finns fetma i den första graden;

• om BMI är i intervallet 35-39,9 finns det fetma i den andra graden, uttalad;

• Om BMI är 40 eller mer, är fetma extrem.

• Dessutom bör fettvikten på magen inte överstiga 2,5 cm.

Fetma hos kvinnor är ungefär två gånger vanligare än hos män, vilket kan förklaras av funktionerna hos de endokrina körtlarna i kvinnokroppen..

Kroppsmassaindex som huvudkriterium för viktvikten tar inte hänsyn till sådana funktioner som kroppsbyggnad, ålder, hälsotillstånd etc. Men det gör att du kan utvärdera den övergripande bilden och dra lämpliga slutsatser..

När det gäller en kvinnas optimala kroppsvikt i enlighet med ålder och tillväxt, kan den ställas in enligt följande tabell:

Menopaus hos kvinnor - symtom, ålder, läkemedelsbehandling. Folkläkemedel mot klimakteriet hos kvinnor

Med åldern inträffar irreversibla förändringar i den hormonella bakgrunden hos det svagare könet. Därför är det bra att veta hur många år klimakteriet börjar hos kvinnor för att åtminstone mentalt förbereda sig för en extremt obehaglig period i livet. Symtomens intensitet är olika, men klassificeringen är identisk..

Vad är klimakteriet

Med åldern börjar den kvinnliga kroppen en period av nedgång i sexuell funktion, när koncentrationen av gonadotropiner i blodet stiger kraftigt. Denna tid definieras som klimakteriet hos kvinnor, vilket ger patienter mycket obehag, kan orsaka utveckling av övervikt eller till och med fetma. Eftersom dessa är åldersrelaterade förändringar i kroppen är början av klimakteriet gradvis, inkluderar fyra huvudstadier: premenopaus, klimakteriet, postmenopaus, ålder.

Tecken på klimakteriet

Hormonell omstrukturering av kroppen fortsätter på allt annat. Vissa kvinnor klagar över ofta huvudvärkattacker, andra är oroliga för frossa, som plötsligt ger plats för en känsla av outhärdlig värme. Det är tidvatten som inte kan undvikas. I allmänhet representerar de viktigaste tecknen på klimakteriet hos kvinnor en generaliserad klinisk bild med följande klagomål:

 • ökad irritabilitet, även nervösa störningar är inte uteslutna;
 • störning i sömnfasen, en tendens till kronisk sömnlöshet;
 • förvärring av hjärta- och kärlsjukdomar, särskilt om detta område ansågs vara en "svag plats" i hälsan;
 • nedsatt metabolism, vätskeansamling i kroppen;
 • brist på aptit eller plötslig viktökning, fetma;
 • minskad libido, vaginal torrhet;
 • stress tillgänglighet, ensamhet.

Symtom på klimakteriet hos kvinnor efter 45 år

Eftersom den patologiska processen börjar i vuxen ålder, bör en kvinna medvetet förhålla sig till de kommande förändringarna i den allmänna hälsan. Symtom med klimakteriet hos kvinnor ökar: till en början är det sällsynta attacker, men senare är de intensiva och långvariga återfall. Att ta piller hjälper inte alltid, och det rekommenderas att uppmärksamma sådana klagomål från patienten efter 45 år:

 • ökad svettning;
 • attacker av arytmi, takykardi;
 • förvärring av en långvarig kronisk sjukdom;
 • muskel- och ledvärk av en skytte, dra karaktär;
 • brott mot värmeöverföring av kroppen;
 • nervstörningar, anfall av aggression;
 • beroende av mjälte, depression.

Tidig klimakterium

I detta fall spelar den ärftliga faktorn en viktig roll. Om ett biologiskt moders klimakteriesyndrom började efter 40 år är det möjligt att den vuxna dotter "kommer att följa hennes fotspår." Detta är obehagliga nyheter, eftersom en tidig menopaus hos kvinnor berövar glädjen av sen moderskap, provocerar sociala problem i familjen, moraliskt förtrycker medvetandet och undertrycker kvinnans självkänsla. Vid denna ålder är symptomen följande:

 • ofta yrsel;
 • brist på aptit, illamående;
 • minskad sexuell aktivitet;
 • inflammatoriska processer i äggstockarna;
 • förvärring av kvinnliga sjukdomar.

Varmblinkar med klimakteriet

Brott mot termoregulering och en ökad känsla av värme är de viktigaste tecknen på klimakteriet. Till en början kan sådana klagomål pågå ett kort tidsintervall, men med tiden ökar deras utseende och intensitet bara. Det är omöjligt att behandla sådana symtom, men det ligger inom en kvinnas makt att försvaga deras intensitet och varaktighet. Tidvatten med klimakteriet ofta påminner sig om natten, berövar sömn, får dig att vakna i förväg. De viktigaste symtomen på detta tillstånd i vuxen ålder är följande:

 • svår huvudvärk i nacken;
 • frossa, som oväntat ger plats för en känsla av värme, får andetag;
 • kortvarig ökning av kroppstemperaturen;
 • nervöst exciterande tillstånd;
 • hyperemia i huden;
 • träningsvärk;
 • allmän svaghet, känsla av tomhet.

När klimax inträffar

Patienter är intresserade av början av denna patologiska process för att snabbt felsöka deras allmänna hälsa. Det är svårt att svara entydigt när klimakteriet inträffar hos kvinnor, det beror inte bara på ålder utan också på kroppens individuella egenskaper. Läkarna erbjuder fyra steg i följd med sina tidsgränser:

 1. Premenopausal period. Ålder - 30-40 år, oftare - 40-45 år.
 2. Menopaus (menopaus syndrom). Ålder - 45 år, varar upp till 5 år efter den senaste menstruationen.
 3. Postmenopausal period. Ålder - 70-75 år.
 4. Gammal ålder. Ålder - från 75 år.

Climax - behandling

Att veta hur klimakteriet börjar, måste en kvinna överträda produktiv behandling i ett tidigt skede av en karakteristisk sjukdom. Det huvudsakliga målet med konservativ terapi är inte att förhindra den patologiska processen, utan att försena dess ankomst eller att försvaga symptomen, manifestationen i den kvinnliga kroppen. Behandling för klimakteriet är konservativ, läkare erbjuder hormonbehandling för att säkerställa inre balans. Läkemedel väljs individuellt efter godkänt biokemiskt och andra blodprov. Detta hjälper till att snabbt undertrycka manifestationen av menopausalt syndrom..

Läkemedel mot klimakteriet

Det första en kvinna behöver göra under klimakteriet är att konsultera en lokal gynekolog. Efter diagnos föreskriver specialisten läkemedel mot klimakteriet, vilket minskar antalet värmevallningar, normaliserar sömnfasen och tar bort ökad irritabilitet.

Icke-hormonella medel baserade på växtbaserade komponenter används för att försiktigt minska symptomen på klimakteriet, till exempel kosttillskottet ESTROVEL®-kapslar - ett komplex av fytoöstrogener, vitaminer och mikroelement vars komponenter verkar på de viktigaste manifestationerna av klimakteriet.

Folkrättsmedel för klimakteriet

Förändringar i kvinnors allmänna välbefinnande slutar inte på länge, så läkarna rekommenderar skickligt att kombinera officiell behandling och användning av alternativa recept. Enligt recensioner kommer detta tillvägagångssätt påskynda det önskade resultatet, underlätta tillståndet för en kvinna i alla åldrar. Det viktigaste är att utesluta risken för en allergisk reaktion på en viss växt. Effektiv behandling av folkmedicinska folkmedelsrättsmedel ger följande recept med gynnsamma recensioner av tidigare patienter:

 1. För att underlätta klimakteriet kan du använda de helande egenskaperna för bergaska. 100 g torkade bär häll 1 liter alkohol, du kan medicinskt. Insistera på sammansättning 2 veckor, ta 20 droppar en kvarts timme före måltid. Behandlingsförloppet är upp till 2-3 veckor.
 2. Om det är klimakteriet hos kvinnor - symtom, ålder, bestäms behandling med folkläkemedel av läkaren. I avsaknad av kontraindikationer rekommenderar det hoppkottar i en mängd av 25 g för att hälla ett glas vodka och insistera. Ta en infusion av 1 msk. l varje morgon i en månad.

Klimax

Allmän information

Menopaus hos kvinnor är en typ av övergångsperiod från reproduktiv ålder till en menstruationspaus, det vill säga en period då en kvinnas menstruation gradvis slutar.

Oftast förekommer de första symptomen på klimakteriet hos kvinnor ungefär 45 år. Det är just nu som äggstockarnas hormonfunktion börjar försvinna. En gradvis minskning av denna funktion varar cirka fem år. Under denna period konstaterar kvinnan att menstruationscykeln blir mindre regelbunden och andra tecken på klimakteriet visas. Men om hormonella förändringar i klimakteriet är konstanta, uppträder symtomen periodvis och försvinner med tiden.

Foster i klimakteriet hos kvinnor

På tal om menopaus menar läkare med denna term den fullständiga upphörandet av menstruationen. Men klimakteriet kallas också den långa tidsperioden under vilken en kvinna noterar förändringarnas utseende, vilket manifesterades som en följd av utrotningen av sexkörtlarnas funktion.

I allmänhet skiljer man tre olika faser i klimakteriet. Den första fasen är premenopaus: det är vanligt att räkna det från början av utrotningen av äggstocksfunktionen till klimakteriet. Den andra fasen är perimenopaus: detta är tidpunkten för premenopaus och postmenopaus, och ett år efter klimakteriet ingår också. Den tredje fasen av klimakteriet är postmenopaus: detta är den period som börjar i en kvinnas liv efter klimakteriet.

Varje kvinna bör ta hänsyn till det faktum att hon i ungefär ett år efter början av klimakteriet bör regelbundet använda preventivmedel. Faktum är att en ökning av intervall mellan menstruation inte tillåter dig att exakt bestämma perioden för ägglossning, och graviditet under klimakteriet kan uppstå när som helst.

Tidig klimakterium

I genomsnitt inträffar en kvinnas menopaus runt femtio års ålder. Under klimatperioden bromsar gradvis processen för produktion av hypofys- och äggstockshormoner. Som ett resultat kan en kvinna inte längre bli gravid och fostra ett barn.

Men i vissa fall finns det den så kallade tidiga klimakteriet, där alla symtom uppstår tidigare, främst på grund av ärftlighet: om kvinnans släktingar började ha klimakteriet mycket tidigt, ökar chansen för en tidig början av klimakteriet avsevärt. Det bör noteras att varken åldern för den första menstruationens början eller antalet födelser eller graviditeter påverkar början av klimakteriet. Men samtidigt kan dåliga vanor, till exempel rökning, bli en av de faktorer som påverkar början av klimakteriet. Samtidigt förekommer menopaus främst senare hos kvinnor som tar hormonella preventivmedel under lång tid.

Om tecken på klimakteriet visas i tid, upplever kvinnan ofta inga patologiska upplevelser. Samtidigt, med början av klimakteriet, kan manifestationerna av klimakteriet vara mycket starka och smärtsamma för en kvinna.

Behandling av klimakteriet, som kom mycket tidigt, utförs för att lindra för svåra symtom. För detta används hormonersättningsterapi vid utnämning av östrogen och progesteron - kvinnliga könshormoner. Samtidigt stannar inte klimakteriet. Dessutom kan en gynekolog rekommendera behandling med ört- och homeopatiska medel..

Menopaus efter avlägsnande av äggstockarna

Den så kallade konstgjorda klimakteriet hos en kvinna uppstår om hon genomgick en operation för att ta bort äggstockarna. I detta fall minskar produktionen av hormoner kraftigt, vilket i slutändan väcker manifestationen av symtom på klimakteriet.

Tecken på konstgjord menopaus liknar symtomen på en åldersrelaterad fysiologisk menopaus: en kvinna plågas av värmevallningar, svår svett och andra symtom. På grund av det faktum att kvinnans kropp inte är redo för sådana drastiska förändringar kan hon knappt tolerera symtomen på konstgjord menopaus. Men i vissa fall inträffar klimakteriet efter avlägsnande av äggstockarna utan särskilt obehagliga symtom, eftersom hormonella förändringar snabbt uppfattas av kroppen, vilket har anpassats till nya tillstånd.

Hur förändras en kvinnas kropp under klimakteriet?

Det huvudsakliga tecknet på att klimakteriet redan närmar sig, menstruations oregelbundenheter beaktas. Cirka en femtedel av kvinnorna rapporterar sådana störningar som den enda manifestationen av klimakteriet. Gradvis slutar menstruationen helt, men detta föregås av en ökning av menstruationscyklerna. Kvinnan noterar de ständiga manifestationerna av atrofisk kolpit - svår torrhet i slidan. Med tiden förändras också skeden i vagina: labia blir tunnare, vagina förlorar elasticiteten. Atrofiska processer påverkar också livmodern och livmoderhalsen, men detta uttrycks inte av tydliga symtom. Kvinnans känslor förändras också under samlag: smärta under sexuellt samlag är möjligt, ibland kan det förekomma atypisk urladdning från slidan..

Förändringar inträffar också i bröstkörtlarnas tillstånd: bröstet blir inte så elastiskt och elastiskt, dess form förändras märkbart.

Under klimakteriet blir huden ibland tunnare och mer sårbar. Dessutom utvecklar många kvinnor osteoporos. Denna obehagliga sjukdom kännetecknas av intensiv förlust av benvävnadstäthet. De tätaste benen hos en kvinna är cirka trettio år gamla. Sedan blir benen gradvis mer sårbara. Denna process fortskrider mer intensivt när perioden av klimakteriet börjar. En kvinna upplever inte smärta under kondensering av ben, då blir osteoporos ofta resultatet av en sådan process. I detta tillstånd ökar risken för sprickor och sprickor avsevärt..

Under klimakteriet förändras kolesterolnivån också väsentligt: ​​samtidigt ökar inte bara nivåerna av totalt kolesterol, utan också halten lipoproteiner med låg densitet. Därför är förekomsten av hjärtsjukdomar mer troligt.

Under klimakteriet får de flesta kvinnor flera kilo övervikt. Emellertid inträffar en mer intensiv uppsättning extra pund både i samband med hormonella förändringar och i åldrande av kroppen.

Livmoderblödning med klimakteriet

Under klimakteriet kan en kvinna få blödningar i livmodern, vilket indikerar utvecklingen av allvarliga sjukdomar. En sådan patologi kan förekomma även vid utveckling av cancer, så en liknande situation kan inte ignoreras under några omständigheter. Dessutom finns det bland vissa kvinnor en uppfattning att under ovanliga klimakteriet är ovanliga manifestationer normen. I själva verket är detta helt fel. Enligt befintlig statistik förekommer blödningar under klimakteriet hos mer än 50% av kvinnor äldre än 45 år.

Blödning kan uppstå på grund av hormonella förändringar i kroppen såväl som på grund av uppkomsten av neoplasmer med både godartad och ondartad natur.

Livmoderblödning kan vara ganska intensiv och pågå i flera veckor eller till och med längre. Återfall återkommer ofta, där blödningsintensiteten ökar avsevärt, medan svår blödning kan hota inte bara hälsan utan också en kvinnas liv. Oftast förekommer blödning hos patienter som lider av metaboliska störningar, såväl som endokrina sjukdomar.

Under blödning efter menopaus anses alltid ett hotfullt symptom. Därför genomförs alltid blödningar curettage i livmoderhalsen och livmoderns slemhinnan, varefter histologisk undersökning av proverna utförs.

Därför är det mycket viktigt för blödning av livmodern att göra en fullständig undersökning och bestämma exakt vad som orsakat denna patologi.

Symtom på en patologisk menopaus

Det viktigaste initiala tecknet på fysiologisk menopaus är en störd menstruationscykel, där en kvinna som regel har en försening i början av menstruationen. Först kan menstruationen försenas en vecka, senare en månad eller mer. Blödning blir knapp, men i vissa fall kan de växla med livmodersblödning. I det här fallet bör en kvinna vara mycket uppmärksam på alla befintliga symtom, eftersom sådana tecken kan indikera både normal klimakteriet och utvecklingen av vissa sjukdomar, särskilt tumörer. Det är mycket viktigt att du besöker en gynekolog om blödning uppstår..

Om man i menopausen manifesterar vissa patologiska symtom, definierar läkare dem som menopausalt syndrom. Det finns tre olika grupper av patologiska symtom med klimakteriet. Den första gruppen består av neuropsykiatriska symtom: en kvinna blir mycket irritabel, hon är orolig för sömnlöshet, svaghet, en känsla av konstant rädsla och ett depressivt tillstånd. Ändringar i aptit observeras också - den försvinner antingen eller blir mycket stark. Den andra gruppen inkluderar hjärt-kärlsymtom: detta är en manifestation av migrän, värmevallningar, regelbundet uppkomst av yrsel, svettningar, svullnad, vasospasm.

Den tredje gruppen av symtom är endokrina manifestationer. I detta fall är det en kränkning av sköldkörteln, binjurarna. Som ett resultat av detta kan en kvinna utveckla ledsjukdomar, en känsla av förkylning och trötthet uppträder och kroppsvikt förändras.

I de flesta fall, oftast under klimakteriet, uppstår värmevallningar. Det finns medicinsk statistik som indikerar att värmevallningar, på ett eller annat sätt, förekommer i cirka 75% av kvinnorna under klimakteriet. Tidvattenens funktioner kan vara enskilda: som regel börjar tidvattnet med manifestationen av huvudvärk eller illamående, varefter kvinnan känner en kraftig tillströmning av värme. Hjärtslaget snabbare, en rodnad visas. Under högvatten är pulsen mycket snabbare, kroppstemperaturen kan öka. Tidvattnet kan pågå från trettio sekunder till fem minuter. Sådana attacker manifesteras både dag och natt, och ibland provocerar de också förekomsten av sömnlöshet. Ibland blir en kvinnas armar och ben dumma, och stickningar i lemmarna under högvatten kan också kännas. En sådan attack åtföljs i vissa fall också av medvetenhetsförlust. I vissa fall är manifestation av urininkontinens, liksom förbränning under urinering också möjligt.Det är möjligt att minska manifestationerna av värmevallningar med hjälp av hormonersättningsterapi. Men med attacker som inte åtföljs av särskilt allvarliga symtom kan obehag avlägsnas genom att ta en kall dusch eller helt enkelt gå ut i den kalla luften.

Behandling av patologisk menopaus

Behandling av patologisk menopaus utförs med de så kallade hormonersättningsterapi, som effektivt eliminerar ett antal obehagliga symtom på klimakteriet. Oftast används hormonella preparat i form av tabletter, i sällsynta fall används andra former - salvor, suppositorier, plåster. Sammansättningen av alla droger av denna typ inkluderar östrogener - kvinnliga könshormoner. Dessutom har de flesta av dessa mediciner progestogener. Dessa hormoner är nödvändiga för att säkerställa förebyggande av endometrial hyperplasi. Men bara en gynekolog kan förskriva sådana läkemedel och bestämma i vilken ålder det är lämpligt att ta dem.

Förutom behandling med hormonella läkemedel för klimakteriet används terapi också med vissa icke-hormonella mediciner, liksom fysioterapi och örtmedicin. Dessutom, under klimakteriet, är det tillrådligt för kvinnor att genomgå behandling med medel som ger behandling och förebyggande av osteoporos. Om det i menopausen finns allvarliga störningar av neuropsykisk karaktär, ibland föreskrivs en kvinna en kurs med antidepressiva eller lugnande medel. Det är mycket viktigt att en kvinna under en svår klimatperiod för den kvinnliga kroppen leder en exceptionellt hälsosam och korrekt livsstil, vilket ger upp alla dåliga vanor. Dess dagliga meny bör vara så balanserad som möjligt: ​​det är värt att inkludera så många fisk, grönsaker, frukt, mejeriprodukter som möjligt i kosten. I detta fall är klimakteriet hos kvinnor mycket lättare utan att provocera manifestationen av allvarliga symtom.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Spotting efter menstruation: skäl att gå till läkaren

Orsaken till menstruations oregelbundenheter, som inkluderar otydlig fläckning, som regel, är antingen hormonell obalans eller sjukdomar i könsorganen....

Orsaker till smärta i benen under och före menstruationen

Ankomsten av menstruation är den vanligaste förekomsten för kvinnor i reproduktiv ålder. Tyvärr kan långt ifrån alltid menstruation inträffa i tid och fortsätta utan smärta, eftersom ofta inte särskilt trevliga symtom observeras....

Är det möjligt att simma i poolen med menstruation

En modern kvinnas liv är ibland överväldigad av stress, och en av de bästa medicinerna mot den är organisk och doserad fysisk aktivitet, som hjälper till att normalisera den känslomässiga bakgrunden och lindra nervspänningen....