Menopaus hos kvinnor

Ansvarsfrihet

Menopaus - åldern för utrotning och upphörande av menstruations- och hormonfunktionen i äggstockarna.

Under denna period finns det:

 • Premenopaus - från 40 år till klimakteriet
 • Perimenopause - 1,5 år före och 1,5 år efter klimakteriet
 • Menopaus - sista menstruation + 1 år. Menopausens ålder fastställs retrospektivt efter ett års frånvaro av menstruation
 • Tidiga postmenopausala kvinnor - först 5 år - sedan sent
 • För tidig menopaus - 40-46 år gammal
 • Tidig klimakterium - upp till 40 år
 • Kirurgisk menopaus - upphör av menstruation till följd av kirurgisk behandling (avlägsnande av livmodern med bihang, avlägsnande av livmodern utan bihang, avlägsnande av äggstockarna utan livmodern)

  Åldern på klimakteriet bestäms av ras- och ärftliga egenskaper, liksom kvinnans hälsotillstånd.

  Menopaus förekommer tidigare hos rökare och kvinnor som inte är kvinnor..

  Menopausalt syndrom

  Menopausalt syndrom är en fysiologiskt normal åldersrelaterad förändring som inträffar i en kvinnas kropp under menstruationsfunktionens utrotning på grund av brist på kvinnliga könshormoner-östrogen.

  Manifestationer av menopausalt syndrom observeras i varje steg i klimakteriet.

  Registrera dig för terapi för klimakteriet

  De viktigaste symtomen på menopausalt syndrom

  Alla dessa symtom individuellt och särskilt i kombination med varandra leder till en avsevärd minskning av livskvaliteten, lägre arbetsförmåga, lägre självkänsla..

  En fruktansvärd komplikation av klimakteriet är osteoporos, som kallas den tysta epidemin - processen utvecklas långsamt, benförlust diagnostiseras ofta efter benfrakturer.

  Klagomål under lång tid är generella till sin natur - svaghet och smärta i korsryggen, förvärrad efter fysisk ansträngning, en böjning visas, den så kallade "änkens puckel", en blandande gång. Kvinnor behandlas under lång tid och utan effekt för radikulit eller osteokondros. Typiska frakturer är frakturer i den nedre tredjedelen av underarmen, fraktur i lårbenshalsen, sprickor i ryggkotorna.

  Anledningen till utvecklingen av klimakteriet är en gradvis minskning av nivån av kvinnliga könshormoner - östrogener, som produceras i äggstockarna.

  En kvinna börjar besväras av anfall av dåligt humör, irritabilitet, aggression, tårsamhet, tvångstankar, värmevallningar, frossa, sömnstörningar, avbrott i hjärtrytmen eller hjärtattacker. Värmevallningar kan uppstå från 1 gång per dag till 25-30 gånger per dag. Ofta värmevallningar - 33% av kvinnorna rapporterar mer än 20 gånger om dagen, 51% rapporterar mer än 10 värmevallningar per dag, 16% - mindre än 10.

  Ett år efter början av värmevallningar upphör de hos 18% av kvinnorna, inom 5 år - i 56% och fortsätter under längre tid i 26%.

  Viktigt: frånvaron av värmevallningar är inte ett tecken på ett framgångsrikt klimaksyndrom!

  Metoder för att hantera menopausalt syndrom

  Menopausalt syndrom behandlas med klimakteriet eller hormonersättningsterapi..

  Efter att ha undersökt och samlat in patientens historia föreskriver läkaren laboratorietester för att bestämma nivån på könshormoner, sköldkörtelhormoner, kolesterol och blodlipider. Parametrarna för blodkoagulationssystem (koagulogram) bestäms. En obligatorisk undersökning av bröstkörtlarna (ultraljud i bröstkörtlarna, mammografi), ultraljud i sköldkörteln. För att upptäcka avvikelser i det kardiovaskulära systemet registreras ett EKG. Om osteoporos misstänks hänvisas patienter för densitometri, en studie av bentäthet. Det kommer inte att vara överflödigt att besöka en endokrinolog, en mammolog och en neurolog.

  Menopausal hormonbehandling eliminerar värmevallningar, stabiliserar blodtrycket, förbättrar minnet och uppmärksamheten, eliminerar torrheten i könsslemhinnan, återställer sexuell lust, eliminerar urininkontinens, förhindrar utveckling av osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar (hypertoni, koronar hjärtsjukdom), minskar dödligheten. Dessutom föreskrivs lugnande medel, allmän förstärkningsterapi, vitaminterapi och korrigering av mineral- och mikroelementbrist.Vissa homeopatiska medel, örtmedicin och kalciumpreparat lyckas också bekämpa obehagliga symtom på sjukdomen. Sport, avkopplande massage, vitamin- och mineralkomplex medför konkreta fördelar..

  Du måste komma ihåg att du inte kan självmedicinera!

  I vissa fall är det möjligt att förbättra tillståndet efter att ha tagit en naturläkemedel med växthormoner, fytoöstrogener, som finns i baljväxter, soja, spannmål, kål, granatäpplen, nötter, äpplen, vitlök, morötter och andra produkter.

  Behandlingsregimen väljs individuellt för varje kvinna baserat på laboratorietester av patientens hormonstatus, sjukdomshistoria och klagomål, konsultationer av en gynekolog, allmänläkare, oculist, neurolog och endokrinolog. Mycket uppmärksamhet ägnas åt korrekt näring, intag av vitamin- och mineralkomplex, terapeutisk massage och fysisk träning, lugnande medel baserade på medicinska växter.

  Kostnaden för behandling för klimakteriet?

  Tjänstens namnPris, gnugga.)
  Primär barnläkare-gynekolog utnämning1500 gnugga.
  Upprepad möte hos barnläkare-gynekolog1000 gnugga.
  Primär barnläkare-gynekolog utnämning (MD, MD)1700 gnugga.
  Upprepad möte hos barnläkare-gynekolog (MD, MD, MD)1200 gnugga.
  Individuellt val av läkemedelsbehandling av sjukdomar i bäckenorganenfrån 700 till 2500 rubel.

  Nyckelpositioner från International Menopause Association Experts

  Förebyggande av symtom i klimakteriet

  Att förhindra obehagliga symtom under denna svåra period för en kvinna är en positiv inställning och förståelse för processerna i kroppen, som upprätthåller en aktiv och hälsosam livsstil, vilket innebär:

 • Balanserad diet
 • Full vila
 • Regelbunden träning
 • Kontroll av kroppsvikt
 • Stresshantering
 • Snabb upptäckt och behandling av gynekologiska sjukdomar
 • Regelbundna undersökningar

  Registrera dig för terapi för klimakteriet

  Var får man terapi för klimakteriet i Moskva?

  I det tvärvetenskapliga läkarcentret DoctorStolet kan du alltid genomgå terapi för klimakteriet. Vårt medicinska centrum ligger mellan tunnelbanestationerna Konkovo ​​och Belyaevo (det sydvästra administrativa distriktet i Moskva i tunnelbanestationerna Belyaevo, Konkovo, Teply Stan, Chertanovo, Yasenevo, Sevastopolskaya, Novye Cheryomushki "Och" Fackförening "). Här hittar du högt kvalificerad personal och den mest avancerade diagnostiska utrustningen. Trevligt överraskad av våra kunder och ganska överkomliga priser..

  Tecken och symtom på klimakteriet hos kvinnor och hur man hanterar dem

  Kvinnor i åldrarna fyrtio och sextio år upplever ofta en specifik malaise orsakad av klimakteriet eller klimakteriet. Artikeln ger en översikt över orsakerna och stadierna i klimakteriet, dess första tecken, symtom och behandling. Innan du använder läkemedel, kontakta en gynekolog.

  Vad är klimakteriet?

  Menopaus, eller klimakteriet, är i allmänhet den normala fysiologiska perioden för omstruktureringen av kroppen med utrotning av funktionerna i det reproduktiva systemet i samband med åldrande. Hos kvinnor förekommer det mellan 49 och 52 års ålder, fortsätter snabbt och snabbt (inom 7-14 år), anses ha inträffat i frånvaro av menstruationsblödning under året, innan de blir oregelbundna, och kallas menopaus.

  Menopaus är bokstavligen en "paus" i menstruationen, även om det i själva verket är deras fullständiga "stopp". Efter denna period förlorar kvinnan möjligheten att föda och föda barn. Vissa kvinnor uppfattar det som ett hälsotillstånd, sjukdom, andra som en del av uppväxten, en positiv symbol för ålderdom. Hur lätt det är att överleva denna period beror på uppfattningen..

  För att ta reda på vad du ska göra med klimakteriet måste du förstå dess orsaker, utvecklingsstadier och symtom.

  Orsaker till klimakteriet

  Menopaus utvecklas normalt på grund av åldersrelaterad äggstocksfel, eftersom utbudet av ägg i dem är utarmat. Detta är förknippat med en minskning av blodnivåerna av östrogen och progesteron och en ökning av follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner. Eftersom fettvävnad också syntetiserar östrogen, är kvinnor i kroppen klimakteriet mildare.

  Om klimakteriet hos kvinnor utvecklas till rätt ögonblick talar de om för tidigt ovariefel. Det kan utvecklas på grund av avlägsnande av äggstockarna, polycystic, endometrios, autoimmuna sjukdomar, diabetes mellitus, rökning av cigaretter och överdriven BMI (om det finns mycket fettvävnad producerar det för mycket östrogen, och äggstockarna slutar producera det genom principen om negativ feedback). Men i 80% av fallen har för tidigt klimakterium inte någon fastställd orsak..

  Stadierna i klimakteriet

  Egentligen börjar klimakteriet ett par år innan den sista menstruationen och slutar några år efter det. Det föregås av premenopaus och ersätts av postmenopaus.

  1. Premenopaus kan börja vid fyrtio till femtio år: menstruationens regelbundenhet och överflöd störs, det finns en minskning av sexuell lust, huvudvärk uppträder.
  2. Perimenopause: det finns fluktuationer i nivån av östrogen i blodet och dessa fluktuationer manifesteras av uppkomsten av så kallade värmevallningar eller värmevallningar - plötslig rodnad i kroppen med en känsla av värme, svettningar och hjärtklappning, varar från två minuter till en halvtimme.
  3. Menopaus inträffar i genomsnitt ett år efter den sista menstruationen och manifesteras av symtom på en minskning av östrogennivåer: en ökning av benbräcklighet med risk för osteoporos, ökad risk för att utveckla diabetes mellitus och hjärt-kärlsjukdom.
  4. Postmenopaus: obehagliga manifestationer av klimakteriet minskar, huvudvärk försvinner, även könsdrift kan återställas, men det finns inga fler menstruationer, barn kan inte startas och åldersrelaterade sjukdomar i ben, hjärta och andra organ inte försvinner.

  Eftersom perimenopause kan vara svårt att skilja, glömmer den ryska klassificeringen ofta om den eller medvetet och avsiktligt ignorerar den..

  Symtom och första tecken

  Som nämnts ovan kan premenopaus erkännas genom brott mot den vanliga menstruationscykeln. Menstruationsfrekvensen bryts: de kan förekomma var 2-7 dagar, men kan inte uppstå på månader; blödningsvolymen förändras: den blir mindre eller betydligt större, med inneslutningar, klumpar.

  Tecken på klimakteriet utvecklas vanligtvis hos kvinnor efter 45 års ålder och kommer ner till pre- och perimenopaus, varför de vanligtvis är lätta att upptäcka, och särskilt av den mest slående och välkända manifestationen: värmevallningar. Samtidigt reduceras symtomen efter 50 till menopausala effekter och efter 55 till postmenopausal.

  Det är viktigt att notera att om blödningen fortsätter efter klimakteriet är detta ett extremt alarmerande tecken som kan tala om utvecklingen av maligna tumörsjukdomar och kräver akut läkarvård - denna manifestation strider mot den normala utvecklingen av klimakteriet hos kvinnor och tillåter inte oberoende behandling.

  De normala effekterna av klimakteriet är indelade i utero-vaginal, annan fysiologisk, psykologisk och långvarig:

  1. Livmoder-vaginal: utöver ovanstående symtom inkluderar ömhet, torrhet och atrofisk vaginit - tunnning, minskning och förlust av elasticitet i de yttre och inre könsorganen.
  2. Annan fysiologisk: konstant trötthet, smärta i leder och muskler, rygg, stelhet, utvidgning och ömhet i bröstet, huvudvärk och yrsel, torrhet, klåda och stickningar i huden, svettningar, hjärtklappning, snabb urinering med icke-repressiva behov, sömnlöshet och kompensatorisk viktökning för bibehålla östrogennivåer.
  3. Psykologiska - effekter som påverkar minne och humör: ångest, nervositet, humörsvängningar, förlust av sexuell lust, preklinisk depression, som kan strömma in i klinisk, och minnesnedsättning orsakad av en minskning av östrogen i hjärnan och omfördelning av blod till kroppens periferi, i samband med vilket hjärnans blodförsörjning förvärras.
  4. Långtidseffekter: ökad risk för osteoporos, lung- och hjärtsjukdomar, aterosklerotiska vaskulära förändringar.

  Det är ytterst sällsynt att klimakteriet hos kvinnor börjar vid 40 års ålder, men detta är vanligtvis förknippat med preliminära störningar i livmodern eller kirurgiskt avlägsnande av det..

  Behandling av klimakteriet hos kvinnor

  Climax är inte en sjukdom eller störning, utan ett naturligt livsfas. Behandling krävs inte bara i klimakteriet, utan även med de oönskade fysiologiska och psykologiska effekter som den orsakar, vilket kan avsevärt minska kvinnans livskvalitet. Den mest lämpliga behandlingen är palliativ, adjuvans, vilket underlättar obehag.

  Tyvärr är ett av de bästa åtgärderna för klimakteriet okänt: hormonella och icke-hormonella läkemedel används. Därför återstår det att rådfråga läkare om recept på receptbelagda läkemedel och dessutom ta kosttillskott.

  Det är vanligt att använda hormonersättningsterapi med kvinnliga könshormoner, selektiva modulatorer av östrogenreceptorer och korrigerande effekter av östrogen beroende på dess nivå i blodet; psykotropa läkemedel som reglerar psykologiska processer som minskar depression eller sömnlöshet; psykoterapi och träning, som också påverkar psykologiska processer; sojaisoflavoner - fytoöstrogener av växtursprung; och stödjande åtgärder för att eliminera enskilda symtom.

  Hormon ersättnings terapi

  Östrogen och progestin minskar spolningen. De kan användas i form av tabletter eller en transdermal lapp, men i det senare fallet finns det risk för trombos. Testosteron läggs till för att återställa den sexuella aktiviteten, men det kan leda till onormal hårväxt och akne. Hormonterapi kan endast användas under korta perioder och i låga doser och kan endast förskrivas av en läkare..

  Hormonersättningsterapi är kontraindicerat för många kvinnor, då får fytoöstrogener räddas.

  fytoöstrogener

  De mest studerade av dem är sojaisoflavoner, som finns i stora mängder i sojabönor, ärtor, andra baljväxter, granatäpplen, dadlar, solrosfrön, kål, klöver. När det gäller struktur och effekt är isoflavoner nära de viktigaste östrogenerna - östradiol och östron. Därför kompenserar de för bristen på mänskligt östrogen i klimakteriet hos kvinnor.

  Det är lämpligt att kombinera fytoöstrogener med andra aktiva ämnen. Så det icke-hormonella kosttillskottet "Flavia Night" i kapslar innehåller fytoöstrogener genistein och daidzein (sojaisoflavoner), samt B-vitaminer (B6, B9 och B12), melatonin, alfa-linolensyra, kalcium, magnesium och vitamin D3. Sammantaget karakteriserar detta det som ett bra botemedel mot värmevallningar, svettningar och andra fenomen med klimakteriet..

  Genistein och daidzein kompenserar för östrogenbrist. Vitaminerna B6, B9 och B12 bidrar till god neurocirkulation och kompenserar de psykologiska effekterna av klimakteriet. Magnesium hjälper också. Melatonin är en naturlig neurotransmitter av sömn, den mest fysiologiskt och effektivt tar bort sömnlöshet. Alfa-linolensyra är en omega-3-fettsyra som hjälper till att optimera blodlipidprofilen och minskar risken för att utveckla åderförkalkning. Kalcium och vitamin D3 hjälper till att förhindra osteoporos. Tillräckligt med kalciumintag hjälper till att stärka skelettet, och D3-vitamin krävs för att kalcium ska absorberas av kroppen.

  Flavia Night-kapslar påverkar alltså omfattande alla patogeneslänkar och kan hjälpa till att lindra klimakteriets symtom hos kvinnor..

  Psykotropa läkemedel

  Antidepressiva medel, såsom paroxetin, används för att behandla vasomotoriska symtom på klimakteriet med måttlig och svår svårighetsgrad. De kan emellertid försämra aptiten och förvärra sömnlöshet och orsaka illamående och förstoppning. Gabapentin och klonidin minskar frekvensen och svårighetsgraden av värmevallningar, men förvärrar huvudvärk och omvänt orsakar sömnighet på dagen, även om de kan förvärra sömnlöshet. Naturligtvis föreskrivs de av en läkare.

  Psykoterapi och fysioterapi

  Mindfulness-praxis och kognitiv beteendeterapi kan underlätta den subjektiva uppfattningen av klimakteriets symtom, men vissa studier tvivlar på deras effektivitet..

  Motion gör att du kan öka produktionen av endorfiner, som är ansvariga för känslan av glädje, som minskar när nivån av östrogen i blodet minskar. De minskar också BMI, varav en alltför stor mängd bidrar till utvecklingen av oönskade vasomotoriska symtom. Vissa studier avvisar emellertid effektiviteten hos sådan fysioterapi..

  Stödjande aktiviteter

  Utöver uppenbara fysiologiska och psykologiska oönskade symtom kräver korrigeringar också bagateller, vilket i allmänhet förvärrar uppfattningen av klimakteriet:

  1. Bristen på sexuell smörjning kompenseras av vaginal fuktighetskräm och vaginala smörjmedel: de förra löser problemet med allmän torrhet, och den senare underlättar sexuellt samlag med penetration.
  2. Torrhet och gallring av slidan, dvs vaginal atrofi, kan lösas genom lokal hormonbehandling - östrogen salvor.
  3. Det hjälper till att lindra tidvattnet genom att dricka mycket kall dryck, arbeta i svala, luftkonditionerade rum, ha på sig lätta kläder och undvika varma drycker och varm mat.
  4. Stödgrupper och ansikte mot ansikte kommunikation med sympatiska nära och kära kan minska depression, ångest och sömnlöshet..
  5. Risken för att utveckla osteoporos kan minskas genom regelbunden men inte överdriven träning, rökavvänjning, kalcium och D-vitaminintag.
  6. Psykologiska störningar kan också avlägsnas genom att ta B-vitaminer och en naturlig sömnmodulator - melatonin.
  7. Risken för åderförkalkning kan minskas genom att ta omega-3-fettsyror, kostfiber och total vikt och fettkontroll.

  Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

  Klimax

  Climax är en fysiologisk period i varje kvinnas liv, som kännetecknas av upphörandet av menstruationen och utrotningen av reproduktionsfunktionen. Som regel börjar det efter 40 år och varar cirka 10 år. I bokstavlig mening betyder ordet "menopaus" "slutet på månadscykler" (från de grekiska orden "menos" - "månad" och "pausos" - "paus, stopp").

  Hos vissa kvinnor orsakar inte klimakteriet några störningar, i andra kännetecknas denna period av en patologisk kurs. Uppsättningen av olika symptom på klimakteriet kallas menopausalt syndrom.

  Vad händer med klimakteriet i en kvinnas kropp

  Climax är en naturlig omstrukturering av den kvinnliga kroppen, som normalt sker mellan 46 och 52 år. Men det finns fall av tidig (upp till 36 år) och sen (efter 60 år) menopaus. Menopaus är inte en sjukdom eller en kränkning av kroppens system, så det är omöjligt att behandla eller förhindra detta tillstånd.

  Climax är ett tillstånd som kännetecknas av förändringar som inträffar i hela kroppen (åldrande processer fortskrider, immunförsvaret minskar, frekvensen av infektionssjukdomar ökar, etc.). De mest aktiva förändringarna sker emellertid i den kvinnliga könsapparaten:

  • Produktionen av könshormoner reduceras;
  • Utvecklingen av folliklar i äggstockarna stannar;
  • Ägget upphör att mogna;
  • Intra-sekretorisk aktivitet minskar.

  Under denna period inträffar ett misslyckande och i slutändan avbrott av menstruationscykeln, vilket först reducerar kvinnans förmåga att bli gravid och sedan gör det omöjligt.

  Menstruationshormonmönstret kännetecknas av en ökning av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, samt en minskning av östrogennivåer. Det är de senare hormonerna som har en biologisk effekt på bröstkörtlarna, livmodern, vagina, urinblåsan, urinröret, bäckenbottenmusklerna, på hjärtcellerna, artärerna och hjärnan, på slemhinnorna i munnen, struphuvud, konjunktiva, på huden etc. Därför orsakar östrogenbrist ganska ofta olika störningar i dessa organ och vävnader.

  Villkorligt under klimakteriet skiljs tre faser:

  1. Premenopause är en fas där fertiliteten minskar, men kvinnans förmåga att bli gravid och fostra ett barn bevaras;
  2. Menopaus - perioden för upphörande av menstruation (diagnostiserad i frånvaro av menstruation i minst 12 månader i rad);
  3. Postmenopaus - själva klimakteriet, som varar till livets slut.

  Orsaker till klimakteriet hos kvinnor

  Det främsta skälet till början av klimakteriet är en förändring av den hormonella bakgrunden till följd av omstruktureringen av kvinnans endokrina system.

  I vissa fall inträffar klimakteriet tidigt. Detta händer vanligtvis på grund av svår stress, trauma och operation. Orsakar en hormonell störning och, som en konsekvens, en tidig menopaus, kan vara en stark moralisk och psykologisk chock. Orsaken till tidiga klimakteriet kan vara kirurgi för att ta bort äggstockarna och / eller livmodern. I det senare fallet är menopausen inte förknippad med själva kirurgiska ingrepp, utan till kvinnans känslomässiga tillstånd under den postoperativa perioden (psykologiskt trauma, känsla av oattraktivitet, infertilitet, etc.).

  Direkt eller indirekt påverkas början av klimakteriet, särskilt tidigt, av vissa faktorer, såsom:

  • Genetisk predisposition;
  • Geografisk faktor;
  • Kroniska sjukdomar (diabetes mellitus, hormonell obalans, sköldkörtelpatologi, etc.);
  • Samhällsekonomisk faktor (exponering för stressiga situationer, hårt fysiskt arbete etc.);
  • Beteende faktor (sexuell aktivitet, livsstil, dåliga vanor);
  • Psykologisk faktor (nervstörningar, emotionell instabilitet, psykiska störningar).

  Tecken på klimakteriet

  Som nämnts ovan är klimakteriet ett "symptom" på östrogenbrist, som kan kännetecknas av psykologiska, urogenitala och neurovegetativa störningar, dystrofiska hudförändringar, en hög risk att utveckla vaskulär ischemi, åderförkalkning och osteoporos..

  Psyko-emotionella tecken på klimakteriet är:

  • Sömnstörningar;
  • Plötsliga humörsvängningar;
  • Orsakslös irritabilitet;
  • Nedsatt uppmärksamhet och minne;
  • Depression, trötthet, slöhet;
  • Minskad libido.

  Neurovegetativa tecken på klimakteriet är:

  • Ofta huvudvärk, yrsel, migrän;
  • Ökad svettning;
  • De så kallade värmevallningar (växelvis förekomst av värme och kyla);
  • Kardiovaskulära störningar (instabilitet i blodtrycket, takykardi och kardialgi).

  Uppfattningen att de beskrivna symptomen alltid är ett symptom på klimakteriet är felaktigt. Deras uppträdande på bakgrund av förändringar i menstruationscykeln (oregelbundenhet, magra menstruationsblödningar etc.) är bara en ursäkt för att kontakta en gynekolog och endokrinolog, eftersom samma symtom är karakteristiska för patologier i sköldkörteln, hypofysen och mentala störningar.

  Andra symptom på klimakteriet i en senare fas kan vara:

  • Dysfunktionell uterinblödning;
  • Atrofi av vaginalslemhinnan;
  • Ofta inflammatoriska och bakteriella processer i slidan;
  • Hjärt-kärlsjukdomar;
  • Urinvägssjukdomar (inflammation, frekvent urinering, urininkontinens);
  • osteoporos;
  • Förändringar i slemhinnorna, inklusive könsorganen, kännetecknas av deras torrhet och ofta inflammation;
  • Brott mot metaboliska processer;
  • Viktökning;
  • Alzheimers sjukdom.

  Behandling av klimakteriet hos kvinnor

  Behandling av klimakteriet som sådan är inte möjligt eftersom detta är en fysiologisk process. Och därför, om man talar om behandling av klimakteriet, innebär de att man använder en uppsättning åtgärder som syftar till att normalisera funktionerna i alla kroppssystem som är föremål för omstrukturering under en given period av en kvinnas liv. Vi pratar om symptomatisk, återställande, hormonell och psykologisk terapi..

  För att stabilisera det psyko-emotionella tillståndet förskrivs antidepressiva medel och lugnande medel..

  För att förhindra utveckling och behandling av osteoporos används biofosfonater och läkemedel som minskar benförlust och minskar risken för sprickor.

  För behandling av klimakteriet förskrivs även lokala medel (vaginala tabletter och krämer) som innehåller östrogen. Dessa klimakteriet hjälper till att minska manifestationerna av urogenitala symtom och urinationer, minskar känslan av torrhet och obehag under samlag.

  Men den mest effektiva behandlingen för klimakteriet är hormonersättningsterapi. För detta används naturliga östrogener, till exempel 17-beta-östradiol eller östradiolvalerat. Tilldela dem i små doser i intermittenta kurser. Valet av östrogena läkemedel för klimakteriet beror på dess stadium, därför bör endast en läkare individuellt för varje patient förskriva hormonbehandling.

  När klimakteriet börjar - hur man känner igen klimakteriet?

  Panik tankar om förestående ålder fångar kvinnans hjärna långt innan klimatperioden börjar. Även 35-åriga damer i sitt presentabla utseende letar efter brister som indikerar utrotningen av kroppen.

  Men var inte nervös och leta efter vad som kommer att hända förr eller senare. Det viktigaste är att förbereda sig för de oundvikliga förändringarna och försöka försena ankomsten av klimakteriet.

  Vad är klimakteriet?

  Termen "klimakteriet" kom till modern medicin från grekiska källor.

  Dess bokstavliga översättning är steget. Ur filosofisk synvinkel är klimakteriet en speciell period i varje kvinnas liv.

  Steg är de stadier som alla människor går igenom. Men en negativ inställning till detta fenomen är felaktig. Livet slutar inte med klimakteriet, det börjar gå smidigare och meningsfullt.

  På fysiologisk sida är klimakteriet hos kvinnor en utrotning av reproduktionsfunktion i samband med naturliga åldersrelaterade förändringar i kroppen.

  Menstruationens och könshormonernas roll hos kvinnor

  Det komplexa reproduktionssystemet i den kvinnliga kroppen avgör stadierna i menstruationscykeln. De följer det neuroendokrina systemet som producerar den nödvändiga mängden hormoner.

  Detta är nödvändigt för bildandet av en follikel i ägget, skyddet av fostret med möjlig befruktning och framgångsrikt bärande av barnet. Om befruktningen inte har inträffat krävs rengöring för att uppdatera kvinnliga funktioner - menstruationsflödet.

  Typer och funktioner för könshormoner

  Fortplantningssystemets väl fungerande mekanism beror på hormoner:

  1. Progesteron är ett steroidhormon som produceras av corpus luteum i äggstocken och binjurebarken. Denna process sker under andra hälften av menstruationscykeln. Progesteron stimulerar fästningen av ett befruktat ägg till livmoderns väggar, dess ytterligare tillväxt. Detta hormon stoppar menstruationen och förbereder kvinnans kropp för att fostra ett barn.
  2. Östrogener är en grupp hormoner som produceras av folliklarna i äggstockarna. Deras funktion är att stabilisera menstruationscykeln. Effekten av östrogener sträcker sig också till huden, talgkörtlarna, benvävnaden och vatten-saltbalansen i en kvinnas kropp.
  3. Prolactin utsöndrar hjärnans hypofysen. Hormonet går in i brösttillväxt, ökar tiden för corpus luteumfasen. Under graviditet påverkar prolaktin mogning av råmjölk och efter födseln är det ansvaret för kvaliteten och mängden bröstmjölk.
  4. Follikelstimulerande hormon är ett glykoproteinhormon som ackumuleras i den främre hypofysen. Förutom att reglera gonadernas funktion är det involverat i produktionen av östrogener. Follikelstimulerande hormon bidrar till normal ägglossning och follikelbildning.
  5. Luteotropiskt hormon produceras av hypofysen för framgångsrik produktion av östrogen och progesteron. Dess nivå stiger i en kvinnas kropp under ägglossningen för att bilda ett corpus luteum i äggstockarna. Avsaknad av menstruation och en minskning av luteotropa hormoner kan innebära början av graviditet eller början av klimakteriet.
  6. Androgener är manliga steroidkönshormoner. I den kvinnliga kroppen är äggstockarna involverade i deras produktion. De är nödvändiga för korrekt utveckling av yttre könsorgan hos kvinnor. Med en ökning av androgenens nivå minskar produktionen av kvinnliga könshormoner. Detta leder till äggstocksutveckling och infertilitet..

  Vid klimatåldern minskar en kvinnas kropps produktion av alla hormoner kraftigt. Detta leder till stora förändringar i hela kroppen..

  Hur lång tid är klimakteriet?

  Enligt statistik byggs en kvinnas kropp om inom 2-10 år. Denna variation i varaktighet i klimakteriet beror på många faktorer relaterade till liv och hälsa..

  Dessa är:

  • ålder för början av klimakteriet;
  • förekomsten av endokrina sjukdomar eller deras frånvaro;
  • kardiovaskulära systemets tillstånd;
  • styrka immunförsvaret;
  • ålder då sexuell aktivitet börjar;
  • graden av sexuell aktivitet;
  • antal graviditeter och aborter;
  • sjukdomar i könssystemet;
  • genital kirurgi;
  • känslomässigt tillstånd;
  • motion;
  • dåliga vanor;
  • livsstil;
  • diet;
  • ärftlighet.

  När och i vilken ålder börjar klimakteriet?

  Utrotning av ovariefunktionen börjar i åldern 37-38 år. En kvinna har fortfarande en chans att bli mamma. Men det är litet på grund av en minskning av antalet ägg och instabil ägglossning. Större förändringar inträffar efter 40-45 år.

  Under denna period märker en kvinna ett fel i menstruationscykeln och en försämring av det känslomässiga tillståndet. På grund av hormonell obalans kan åldrande börja vid 35.

  Och om det i det rättvisa könets liv fanns gynnsamma förhållanden, då upplevs klimaxen vid 50 år inte.

  Orsaker till klimakteriet

  Åldringsprocessen i kroppen börjar med naturliga hormonella förändringar. Det påverkar alla system och organ, men i första hand påverkar kvinnors sexuella apparater.

  Upphörandet av follikulär utveckling, frånvaron av ägglossning och den allmänna utrotningen av reproduktionsfunktionen sker av följande skäl:

  • ökade nivåer av gonadotropa hormoner;
  • minskad östrogenproduktion;
  • oförmåga hos follikelstimulerande hormoner att stabilisera äggstocksfunktionen;
  • äggreduktion.

  Hormonbrist får en kvinna till allvarliga hälsoproblem - hjärt-kärlsjukdomar och gynekologiska sjukdomar, nervsystemets störningar och andra störningar.

  Vad händer klimakteriet?

  Åldrande av en kvinnas kropp sker oftast på grund av naturliga förändringar. Men det finns tillfällen när klimakteriet inträffar under påverkan av externa negativa faktorer.

  Typerna av klimakteriet inkluderar:

  1. Fysiologisk klimakteriet - ett normalt tillstånd hos kvinnlig kropp i ålderdom.
  2. Konstgjord menopaus inträffar efter operationen, där läkare måste ta bort livmodern och äggstockarna för att rädda patientens liv.
  3. Strålningsmenopaus utvecklas efter en strålterapikurs som används för att döda cancerceller. Om låga doser av strålning användes kommer äggstockarna att återhämta sin funktion efter ett tag.
  4. Tidig klimakterium kännetecknas av utrotning av reproduktionsfunktion hos kvinnor under 40 år. Många faktorer leder till dess för tidiga utveckling, till exempel närvaron av endokrina sjukdomar, utarmning av kroppen, sjukdomar i centrala nervsystemet.

  Ett sällsynt fenomen är klimakteriet, upp till 30 år. Det förekommer hos kvinnor med äggstocksutmattningssyndrom. I det kvinnliga fostrets livmoder, inträffar en kränkning i processen att lägga folliklarna - för lite bildas. Efter att ha uppnått puberteten varje månad förlorar flickan bubblor med vätska, där det finns omogna ägg.

  Symtom på klimakteriet

  Hos varje kvinna kännetecknas klimakteriet med stark tidvatten när värmen sprider sig i kroppen och huden blir röd. Men inte bara detta tillstånd kan berätta om klimakteriet.

  Symtom på klimakteriet inkluderar:

  • en förändring i formen av mjölkkörtlarna;
  • smärta under samlag;
  • okontrollerad urinering;
  • torrhet och förbränning av slidan;
  • håravfall;
  • förlust av hudelasticitet;
  • viktökning;
  • sömnstörning;
  • emotionell instabilitet;
  • snabb utmattbarhet;
  • anfall av hjärtklappning;
  • träningsvärk;
  • hoppar i blodtrycket;
  • lång försening av menstruationen;
  • livmodersblödning;
  • huvudvärk och yrsel.

  Stadier och faser av klimakteriet

  Den klimakteriska perioden varar flera år och innehåller flera stadier:

  1. Premenopause. Äggstockarna fortsätter att fungera, men på samma gång förekommer inte äggmognad och ägglossning i varje menstruationscykel. Premenopaus börjar oftast efter 40 år och varar 2-3 år.
  2. Menopaus - äggstocksfunktionen och menstruationen slutar helt. Inom ett år har en kvinna många symtom på klimakteriet.
  3. Postmenopaus avslutar processen för utrotning av reproduktionsfunktion och åldrande. Kroppen har anpassats till hormonella förändringar och stör inte längre manifestationerna av klimakteriet.

  Hur man försenar början av klimakteriet?

  En kvinna kan bevara ungdom, skönhet och försena ålderdomen med hjälp av ett aktivt och uppfyllande liv. Det rekommenderas att göra lätt morgonövningar dagligen, vilket kommer att utlösa många mekanismer och processer i kroppen..

  Ytterligare fysisk aktivitet under dagen kommer att stödja utmärkt välbefinnande. Det kan vara en lugnande yoga eller uppmätt simning i poolen.

  Climax kommer att försenas i flera år om en kvinna följer rätt diet:

  • balanserat intag av fetter, proteiner, kolhydrater;
  • ge företräde för komplexa kolhydrater;
  • äta färsk frukt, grönsaker och bär dagligen;
  • vägra kaffe, kolsyrade drycker och bakverk.

  Mycket senare kommer de obehagliga symptomen på klimakteriet att kännas av en kvinna som ofta går i frisk luft, är lite nervös och slappnar av helt..

  Hur man undviker tidig menopaus?

  Kvinnor över 30 har ofta inte fri tid att noggrant ta hand om sin hälsa. Arbeta, make, barn, hem - dessa viktiga aspekter fyller hela hennes liv. Men för att inte möta en tidig menopaus bör du sluta tänka på din livsstil.

  När allt kommer omkring tidpunkten för ålderdomens ankomst beror till stor del på hur den passerar och vad kroppen dagligen möter..

  Och efter det, ompröva dina vanor och försök att göra allt för att eliminera förutsättningarna för utveckling av en tidig menopaus:

  • äta livsmedel berikade med vitaminer och mineraler;
  • i kosten bör det inte finnas rökt kött, fett- och mjölmat;
  • daglig fysisk och mental aktivitet;
  • sluta röka och alkohol;
  • besök hos gynekologen var sjätte månad;
  • sömnens varaktighet är minst 8 timmar;
  • förhindra stressiga situationer.

  En kvinna kan inte överarbeta sin kropp med överdrivet fysiskt arbete och ta sig till ett emotionellt utbrott. För en god vila före sängen är en halvtimme promenader i frisk luft önskvärd.

  Hur man lindrar klimakteriets symtom?

  Manifestationer av klimakteriet är direkt relaterade till den hormonella bakgrunden. För att lindra symtomen bör det därför stödjas av intag av vitaminkomplex.

  För att normalisera det allmänna tillståndet bör du ta följande element:

  1. Vitamin A är nödvändigt för styrkan hos ben och tänder, hudens elasticitet. Under klimakteriet ökar risken för osteoporos i kroppen. Dessutom hjälper A-vitamin att stärka immunförsvar och upprätthålla vaksamma ögon..
  2. Vitamin B2 har etablerat sig som ett ämne som hjälper till att stärka immuniteten och upprätthålla en normal ämnesomsättning. Med klimakteriet kommer en brist på riboflavin (vitamin B2) att manifestera sig i depression och ofta infektionssjukdomar.
  3. Vitamin B6 hjälper en kvinna att eliminera humörsvängningar och anpassa sig för att bekämpa för tidigt åldrande.
  4. Vitamin B7 kommer att bromsa processen för att torka kvinnlig skönhet. Biotin förhindrar torr hud, försämring av hår och naglar.
  5. Vitamin B9 är det viktigaste elementet som ansvarar för kvinnors hälsa. Det är folinsyra som kan bibehålla den hormonella bakgrunden i ett mer normalt tillstånd.
  6. Vitamin B12 normaliserar ämnesomsättningen och hjärnaktiviteten. Menopausala kvinnor kommer inte att öka övervikt så snabbt och drabbas av korttidsminnesförlust.

  Efter 45 år blir den kvinnliga kroppen känslig för yttre aggressiva faktorer. Även en vanlig förkylning kan leda till allvarliga komplikationer..

  För att förhindra att detta inträffar behövs också vitamin C. Det hjälper inte bara kroppen att hantera akuta luftvägsinfektioner och influensa utan konsekvenser, utan också aktiverar vävnadstillväxtprocesser..

  Populära läkemedel för klimakteriet

  Symtom på klimakteriet, som varar flera år, minskar avsevärt nivån och livskvaliteten för en kvinna. Läkemedlets verkan syftar till att eliminera effekterna av hormonella förändringar och obehag.

  Hormonterapi

  Läkare med klimakteriet känner igen hormonersättningsläkemedel. När allt kommer omkring lider den kvinnliga kroppen av brist på specifika hormoner, därför är deras artificiella analog nödvändig.

  De mest effektiva hormonläkemedlen inkluderar:

  1. Atarax bidrar till normaliseringen av det psykofysiologiska tillståndet. En kvinna är mindre irriterad över bagateller, andnöd, svettningar och minnesproblem försvinner.
  2. Grandaxinum - ett läkemedel med den aktiva substansen Tofizolam. Att ta läkemedlet kan hantera neuros och kronisk depression. Grandaxin är indicerat för frekvent yrsel och blodtrycket sjunker..
  3. Sagenite är en konstgjord analog av östrogen. Läkemedlet leder inte till hormonell skakning, utan påverkar bara hjärncentralerna som är ansvariga för äggstocksfunktionen.
  4. Dermestril - plåster med ett ämne som ersätter östrogen. Läkemedlet föreskrivs för kvinnor med tidig eller sen klimakterium för att eliminera sömnstörningar, känslomässigt hett humör. Dermestril är bekvämt att använda.

  Eventuella hormoner bör förskrivas av din läkare. Annars är sannolikheten för felaktig bestämning av doseringen och som en följd av uppkomsten av biverkningar hög.

  Phytopreparations

  Vissa kvinnor har kontraindikationer för användning av hormonersättningsterapi. Ja, och många damer vill inte ta ett stort antal kemiska läkemedel på grund av deras stora lista över biverkningar.

  Därför kan växtbaserade läkemedel och homeopatiska medel vara ett utmärkt alternativ för att upprätthålla kroppen med klimakteriet. De inkluderar aktiva komponenter och enzymer som härrör från medicinalväxter..

  De mest effektiva växtbaserade läkemedlen utmärks:

  1. Climaxan är en homeopatisk medicin som upprätthåller östrogennivåer. Han kan justera en kvinnas allmänna tillstånd under klimakteriet.
  2. Remens är ett botemedel med aktiva substanser. Normaliserar organens funktion som är ansvarig för frisättning av hormoner.
  3. Climactoplan är ett tysk homeopatiskt medel med en åtgärd som syftar till att lindra symptomen på klimakteriet. Läkemedlet har också en positiv effekt på kvinnors mentala och emotionella tillstånd.
  4. Klimadinon är ett växtbaserat botemedel med en komplex ersättning av östrogen. Läkemedlets aktiva substans är racimosekstrakt. Denna växt hjälper till att hantera vegetovaskulära sjukdomar med klimakteriet, som svettningar, värmevallningar, sömnlöshet.
  5. Inoclim. Sammansättningen av det fytoterapeutiska läkemedlet inkluderar sojabönsextrakt. I deras struktur finns substanser som liknar östrogener. Därför, med ett regelbundet intag av Inoclam hos en kvinna, minskas symptomen på klimakteriet.

  Läkemedelsbehandling i kombination med ett väl övervägt intag av växtbaserade läkemedel hjälper till att förbättra kvinnans tillstånd och låter henne njuta av livet utan obehag och obehag.

  Till dessa åtgärder för att eliminera effekterna av klimakteriet kan biologiskt aktiva tillsatser användas. Även om de inte är mediciner, kan de upprätthålla en balans mellan vitaminer och mineraler i kroppen.

  Myter och sanning om klimakteriet

  Kvinnor med rädsla väntar på ålderdomens inställning, enligt deras förståelse har det bara negativa konsekvenser. När allt kommer omkring, i spegeln ser du inte ett vackert och välvårdat ansikte, figuren kommer att upphöra att locka motsatt kön. Allt detta i kombination ger upphov till många rykten om klimakteriet, som är ännu mer skrämmande och störtar i depression..

  Men alla myter är lätta att avlägsna:

  1. Tillkomsten av klimakteriet upphäver sexlivet. Enligt statistik inträffar en minskning av sexuell lust i klimakteriet endast hos 30% av kvinnorna. Och då beror detta inte alltid på hormonella störningar. Resten av kvinnorna fortsätter under gynnsamma förhållanden sitt fulla intima liv i flera år efter avslutad menopaus.
  2. Med övervikt är det svårare för en kvinna att överföra manifestationerna av klimakteriet. Övervikt, naturligtvis, provocerar den tidiga början av klimakteriet, men dess symtom är mindre uttalade. Detta händer eftersom fettlagret kan ackumulera östrogener. Med klimakteriet minskar kroppen produktionen av dessa hormoner, men den har fortfarande tillräckligt med reserver under en tid..
  3. Du kan inte bli gravid efter avslutad menstruation. Naturligtvis har en kvinna efter 40 år en minskad chans att bli gravid. Men frånvaron av menstruation i flera månader och till och med år betyder inte att befruktningen är omöjlig. Utrotningen av reproduktionsfunktionen sker gradvis och kan ta 1-2 år. Under den här perioden bör preventivmedel användas vid samlag, såvida det naturligtvis inte finns en önskan att bli mamma vid 50 år.
  4. Sen födelse hjälper till att föryngra kroppen. Ett födelse av ett barn efter 40 påverkar inte början av klimakteriet. Men kvinnan känner samtidigt mindre obehagliga symptom på denna period på grund av det verkade ansvaret, besvär och glädje i att ta hand om den nyfödda.
  5. Förändringar med klimakteriet kan förstöra myom. Bildningen och tillväxten av myomatösa noder sker på grund av det aktiva intaget av hormoner genom blodomloppet. När äggstockarna stoppar sin produktion av fibroider minskar bristen på näringsämnen. Men samtidigt kan hon inte helt försvinna.

  Sent menopaus

  Minskningen av hormonproduktionen och efterföljande symtom börjar först efter 55 år - denna funktion kännetecknar sen klimakteriet. Oftast är sådana klimakteriet karaktäristiskt för en hel generation kvinnor i samma familj.

  Om det inte finns någon predisposition för detta fenomen, är det värt att kontrollera förekomsten av tumörformationer. De stimulerar kroppen att producera fler hormoner, vilket försenar början av klimakteriet.

  Stagnation i bäckenorganen kan också vara ett skäl till förlängningen av reproduktionssystemet.

  Vi kan skilja de uppenbara fördelarna med sen klimakterie:

  • långsiktig bevarande av benstyrka;
  • uteslutna känslomässiga manifestationer - nervositet, touchiness, tårfullhet;
  • tydligt och exakt tänkande;
  • normal sömn;
  • brist på grundläggande förändringar i utseende;
  • möjligheten till graviditet kvarstår.

  Sent menopaus har många positiva egenskaper:

  • En kvinna bevarar skönhet och hälsa längre, leder en aktiv livsstil i det vanliga och sexuella livet.
  • Hon störs inte av manifestationerna av klimakteriet och de möjliga åtföljande sjukdomarna.

  Sex och libido

  Climax leder till en oundviklig minskning av en kvinnas sexuella aktivitet. I vissa fall försvinner en man också med en önskan att ha sex.

  Sådana familjer lever ett gemensamt liv på ett mättare sätt, deras förhållande bygger på ömsesidig kärlek och respekt, tillgivenhet till barn och barnbarn.

  Om situationen är sådan att mannen är i den aktiva fasen av sexdrift, och fruen inte har någon lust, börjar konflikter i familjen.

  Ibland oenigheter i fråga om kön leder män och kvinnor efter 50 år till gräl och skandaler, vissa av paren bestämmer sig för att skilja sig.

  Men makan måste inse att hans älskade kvinna genomgår allvarliga, oberoende av önskan, förändringar. Och om han vägrar att ha sexuellt samlag, borde han behandla sin hustrus hälsa med förståelse och sorg.

  Hormonjustering

  Testosteron ansvarar för sexuell lust. Brist på detta hormon leder till det faktum att en kvinna förlorar sin förmåga att bli väckt. Till detta läggs en otillräcklig östrogennivå i kroppen.

  De ändrar könsorganens tillstånd:

  • torr vagina leder till mikrotrauma på slemhinnorna;
  • smärta under samlag;
  • brist på naturligt skydd av vagina från patogena bakterier och infektioner;
  • minskad klitoriskänslighet.

  Med hormonell anpassning känner en kvinna en nedbrytning, och tankar om sexuell kontakt uppstår inte.

  Känslomässigt tillstånd

  Ålderdomens inställning och vissnande skönhet kränker idyllen i kvinnors sinne. Hon är mer och mer besatt av manifestationerna av klimakteriet, som kastar sig in i depression och depression. Negativa tankar gör det omöjligt att känna passion och lust.

  Följande faktorer påverkar det känslomässiga tillståndet:

  • negativa förändringar i utseende;
  • förlust av kvinnlighet och charm;
  • förtroende för att sex och klimakteriet är oförenliga saker;
  • sexuella relationer med sin man under äktenskapens år har blivit en rutin;
  • föreslå för dig själv omöjligt att få din partner till orgasm.

  Kvinnans psykoterapeutiska tillstånd förvärras om en man insisterar på sexuell kontakt och, om han vägrar, gör skandaler. Särskilt om han redan har börjat med erektionsproblem och kräver ytterligare åtgärder för att stimulera den.

  Medicinska problem

  Förutom menopausala förändringar i kroppen kan patologiska processer som minskar libido uppstå.

  Det kan vara:

  • prolaps av bäckenorganen;
  • urininkontinens;
  • kränkning av blodflödet i könsorganen;
  • förekomsten av gynekologisk inflammation och infektioner.

  Medicinska problem bör lösas snabbt, eftersom bristen på lust inte är det sorgligaste som kan vara med sådana patologier.

  I klimakteriet bör sexlivet fortsätta. Men det är viktigt att ta hänsyn till de förändringar som har skett i kvinnans kropp och hennes önskan.

  Intimitet i ålderdom är önskan att ha kul och dela den med din nära och kära. Måttlig sexuell aktivitet kan förlänga båda makarnas ungdomar och ytterligare stärka dem i rätt val av partner i livet.

  Mänskligt liv är indelat i viktiga perioder som skiljer sig från varandra i sina fördelar och nackdelar. Menopaus betyder inte att det är dags att förbereda sig för ålderdom och död, att detta är slutet.

  Menopaus får bara en kvinna att se sig omkring och förstå vad livet kan vara och hur mycket man kan koppla av och njuta av..

  Men viktigast av allt, samtidigt försöka känna igen och identifiera de första symtomen på klimakteriet och använda deras korrekta behandling, dricka droger för att minska effekten av klimakteriet på kroppen och lindra dess symtom, återvända glädjen i livet. Och då åldras processen mer bekvämt och omöjligt.

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man vet när den första menstruationen börjar

  Denna artikel är co-skriven av Laura Marusinec, MD. Dr. Marusinets är en certifierad barnläkare i Wisconsin. Utexaminerades från Wisconsin Medical School of Medicine 1995....

  Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

  MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

  Varför svettas kvinnor under klimakteriet?

  Överdriven svettning med klimakteriet - orsaker, behandlingOm en kvinna har överdriven svettningar i klimakteriet, anses orsaken ofta vara obalans i nervsystemet....