Endometrios curettage

Blödning

Bland sjukdomar hos kvinnor i reproduktiv ålder skiljer läkare endometrios. Denna patologi fortsätter ofta latent och orsakar olika funktionsfel från de inre organen. Den allvarligaste komplikationen är utvecklingen av infertilitet..

Med många gynekologiska patologier används curettage som en metod för diagnos och behandling. Endometriospatienter undrar ofta om livmoderrengöring är nödvändig för endometrios.

Endometrios är en patologisk process som involverar tillväxten av livmoderns endometrium utanför dess anatomiska gränser. Med endometrios spreds endometrieceller av okänd anledning till omgivande vävnader och bildar foci som fungerar som en fullständig endometrium.

Det är anmärkningsvärt att mekanismen för utveckling av endometrios liknar utvecklingen av en malign tumör. Endometriala celler skiljer sig också i aggressivitet och förmåga att metastasera som maligna element. Endometrioidceller, som cancerceller, kan tränga in i de omgivande vävnaderna tillsammans med flödet av blod och lymf.

Utvecklingen av sjukdomen kännetecknas av ektopi av endometrium. Detta innebär att det inre skiktet i livmodern visas i ett ovanligt område för det..

Livmoderkroppen är heterogen i sin struktur och består av tre lager:

 • yttre eller bukhinnan;
 • muskelmassa eller myometrium;
 • inre eller endometrium.

Med endometrios kan endometrialceller, som är det inre skiktet i livmodern, gro i de äggstockarna, rören, tarmen, lungorna och andra organ. Beroende på var de speciella holmarna från patologiska celler är belägna skiljer man två typer av endometrios:

Genital endometrios betyder skada på reproduktionssystemets organ, medan extragenitala tarmar, urinblåsan, lungorna. Endometrioidceller, vid utvecklingen av sjukdomen, kan diagnostiseras i nästan vilket organ som helst.

Den vanligaste formen betraktas som adenomyos eller intern uterin endometrios, vilket involverar nederlag av myometrium. Med denna typ av endometrios används curettage ganska ofta.

Orsaker och symtom

Etiologin och patogenesen för någon form av endometrios är dåligt förstått. Endometrios betraktas som en av de mest mystiska sjukdomarna i det kvinnliga könsorganet. Det har visat sig att grunden för den patologiska processen med adenomyos och andra typer av könsorganstypen är retrograd återflöde av menstruationsblod. Som ett resultat kommer endometriala celler in i angränsande organ och vävnader..

För tillväxt av endometriaceller i en främmande miljö måste emellertid vissa villkor vara uppfyllda. Endometrios kan inte utvecklas med normalt fungerande immunitet. Dessutom, med sjukdomen, upptäcks ofta hormonella störningar, vilket manifesteras i ökad produktion av östrogen och prolaktin av kroppen.

Gynekologer har föreslagit många teorier om mekanismen för utveckling av endometrios..

 • Med avvikelser i utvecklingen av könsorganen kan sjukdomen diagnostiseras hos flickor 11-12 år. Detta orsakas av läggningen av endometrieceller i olika vävnader på grund av intrauterina störningar.
 • Det antas att cellerna i vissa organ har förmågan att förvandlas till element som liknar endometrium. I denna situation, liksom med medfödda missbildningar, finns det ingen retrograd återflöde av menstruationsblod.
 • Olika kirurgiska manipulationer och curettage, åtföljd av skador på livmoderens inre skikt, kan orsaka penetration av endometrieceller i angränsande vävnader.

Patologinsymtom beror på placeringen av focierna. Bland de tecken som är karakteristiska för de flesta typer av endometrios, finns det:

 • kronisk smärta i nedre del av magen och ryggen, med en tendens att öka under menstruation och intimitet;
 • spotting som åtföljer början och slutet av menstruationen;
 • cykelstörningar;
 • ökning av antalet menstruationsflöden;
 • acykliska blödningar;
 • infertilitet på grund av bildandet av ovariecyster, vidhäftningar.

Varje typ av endometrios har särdrag. Till exempel med tarmskador noterar en kvinna smärta under tarmrörelser.

Smärta är det huvudsakliga symptom som hjälper till att föreslå endometrios. Mekanismen för smärtutveckling är förknippad med det faktum att endometriaceller i focierna genomgår samma förändringar under cykeldagarna som normalt endometrium.

Med menstruation noteras blödning av patologiska platser. Till skillnad från det inre skiktet i livmodern, kan fläcken inte utsöndras. Det finns irritation i foci, inflammation och smärta. Med tiden slutar den inflammatoriska processen med bildningen av bindvävssnören - vidhäftningar.

I de initiala stadierna kan patologin fortsätta utan uttalade symtom, vilket bidrar till sen diagnos och behandling av endometrios. Som ett resultat utvecklas störningar i samband med arbetet med inre organ. Omfattande vidhäftningar och spridning av endometrium kan leda till infertilitet.

Curettage av livmodern

Detektering av endometrios är en ganska svår uppgift. I ett tidigt stadium av sjukdomen är det inte alltid möjligt att upptäcka patologiska foci.

Diagnos av endometrios består av följande studier:

 • analys av klagomål och sjukdomshistoria för en kvinna;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • blodprover för tumörmarkörer (CA-125);
 • skrapning;
 • laboratorietester på hormonnivå.

Om diagnos krävs krävs ofta rengöring av livmoder eller laparoskopi, vilket hjälper både att diagnostisera och behandla sjukdomen.

Med endometrios används vanligtvis en integrerad metod för behandling. Patienten föreskrivs hormonella läkemedel som kan stoppa utvecklingen av sjukdomen och eliminera den kliniska bilden av endometrios genom normalisering av östrogen.

I vissa fall kan dock curettage eller rengöring av livmodern krävas. Det resulterande materialet skickas för histologisk undersökning till laboratoriet, vilket gör att du noggrant kan diagnostisera och förskriva den optimala behandlingen..

Gynekologer kallar livmoders förkortning ett effektivt sätt att ta bort foci och andra patologiska platser. Rengöring eller curettage av livmoderhålan innefattar avlägsnande av det övre funktionella skiktet i slemhinnan.

Rengöringsförfarandet innebär viss förberedelse. Förberedelserna för curettage inkluderar:

 • undvikande av intimitet två till tre dagar före rengöring;
 • användning av babytvål vid hygienprocedurer;
 • avslag på douching, införande av ljus.

Dagen före rengöring bör du vägra att ta mat och vatten för att undvika eventuella risker under anestesi.

Curettage eller rengöring av livmodern utförs som en del av ett sjukhus i manipuleringsrummet. Under rengöring ligger patienten på den gynekologiska stolen. Eftersom curettage av livmoderhålan är en smärtsam procedur, är intravenös anestesi nödvändig innan den börjar.

En gynekolog sätter in en expander i slidan för att skjuta isär väggarna och göra livmoderhalsen tillgänglig för visuell undersökning. Sedan fixar läkaren med ett speciellt verktyg halsen och sätter in en sond med en rundad ände. Denna sond är nödvändig för att expandera livmoderhalskanalen och undersöka den inre kaviteten genom ett hysteroskop.

Curettage består av två på varandra följande steg. Initialt rengörs livmoderhalsen. Efter detta skrapas livmoderhålan.

Förfarandet för rengöring eller skrapning utförs med ett speciellt verktyg, som gynekologer kallar en curett. I utseende liknar den en spetsig sked med ett långt handtag. Läkaren gör rengöringen noggrant, skrapar det övre funktionella lagret och samlar sedan upp det resulterande materialet i en behållare för vidare histologisk undersökning.

I allmänhet tar processen med skrotning eller rengöring tjugo minuter. Med ytterligare hysteroskopi kan rengöringstiden dock vara ungefär en timme.

Efter rengöring reduceras livmoderväggarna intensivt, vilket garanterar att blödningen stoppas.

Under de första timmarna hos kvinnan finns det rikligt med fläckar, dåsighet och svaghet. Patienten bör ta hänsyn till att menstruation på grund av rengöring eller curettage kan uppstå med en försening.

Behandling av endometrial hyperplasi med curettage av livmoderhålan

Endometrial hyperplasi tillhör gruppen av gynekologiska sjukdomar, vars diagnos och behandling kräver en procedur såsom curettage i livmoderhålshålan. Det händer ofta att den behandlande läkaren inte förklarar vad kärnan i denna procedur är, vad är dess syfte och vilka konsekvenser det kan vara.

Curettage med endometrial hyperplasi är en invasiv diagnostisk och behandlingsmanipulation som utförs av många patienter. Det består i att ta bort det övre skiktet i endometriet med specialverktyg.

Denna del av livmoderväggen kallas det funktionella lagret och normalt, i enlighet med menstruationscykeln, separeras oberoende och återställs. Det händer också efter operationen - den övre delen av endometrium läker, återhämtningen kommer.

indikationer

Diagnostisk curettage utförs inte bara för att bestämma endometriala sjukdomar, utan också för att eliminera dem. Därför kan indikationerna för denna procedur delas upp i två grupper. Som diagnostiskt ingripande utförs curettage i följande fall:

 • Menstruella oregelbundenheter;
 • Livmoderblödning som inte är förknippad med menstruation (metrorragi);
 • Menorrhagia - en ökning i volym och varaktighet av menstruationsblödning;
 • Algomenoré - svår smärta under menstruationen;
 • Infertilitet;
 • Postmenopausal blödning av livmoder;
 • Ondartade neoplasmer i livmodern.

Ganska ofta föreskrivs diagnostisk curettage för endometrial hyperplasi, en godartad patologi förknippad med spridning av vävnader på den inre ytan av livmodern.

Med dess hjälp kan du bekräfta närvaron av sjukdomen och genomföra behandling. Curettage för diagnostiska och terapeutiska ändamål föreskrivs till patienter som misstänker följande patologier:

 • Fibroider växer i livmoderhålan;
 • Endometriala polyper;
 • Inflammatoriska sjukdomar i livmoderns inre yta (endometritis);
 • Ektopisk graviditet;
 • Patologisk födelse;
 • Ofullständiga missfall.

Diagnostisk curettage gör att du effektivt kan behandla ovanstående sjukdomar. Detta förfarande är också en av de gamla metoderna för abort, som gradvis ersätts av mer modern.

Träning

För att förhindra utvecklingen av komplikationer bör patienten vara ordentligt beredd innan proceduren. Först och främst rekommenderas att utföra diagnostisk curettage under den andra halvan av menstruationscykeln - vid denna tidpunkt är sannolikheten för blödning lägre.

Innan en manipulation utförs får en kvinna en undersökning:

 • Allmän analys av blod, urin;
 • Biokemiskt blodprov, hormonell undersökning;
 • Mikroskopi av vaginal smet;
 • Bakteriologisk undersökning av vaginal urladdning.

Syftet med ovanstående diagnostiska procedurer är att identifiera möjliga sjukdomar som kan utlösa utvecklingen av komplikationer. För att den postoperativa perioden ska gå smidigt bör en kvinna följa flera rekommendationer:

Om hon tar något läkemedel är det nödvändigt att informera den behandlande läkaren om detta och vid behov tillfälligt sluta ta två veckor innan ingreppet.

Under den postoperativa perioden bör sex överges.

Använd inte olika medel som används intravaginalt (suppositorier, tabletter).

Omedelbart före curettage på 12 timmar bör en kvinna inte äta - operationen ska utföras på tom mage. Detta beror på behovet av att använda anestesi..

Hur är curettage?

Diagnostisk curettage med endometrios eller endometrial hyperplasi utförs endast på ett sjukhus. Vid behov används generell anestesi. I de fall en kvinna kommer med en redan utökad livmoderhals, till exempel under förlossning, rekommenderas det att använda lokalbedövning.

Uterine cervical avslöjande (1).

Proceduren utförs i flera steg. Den första är att öppna livmoderhalskanalen med Geghar-dilatorn. Applicera flera instrument i olika storlekar, gradvis flytta till en större och därmed öppna livmoderhalskanalen.

Efter det att det var möjligt att öppna livmoderhalsen, fortsätt direkt till curettage. För att göra detta, använd ett kirurgiskt instrument i form av en sked (curett) eller en vakuumaspirator.

Innan detta steg i förfarandet utförs sondering av livmoderhålan för att bestämma dess storlek och placering för att utesluta dess överskott och andra tillstånd.

Denna procedur utförs vanligtvis blindt, men för att minska risken för komplikationer rekommenderas att den utförs under hysteroskopisk kontroll. Detta möjliggör inte bara att undvika perforering (väggskada) av livmodern under studien, utan också att bota endast de områden som är patologiskt förändrade.

Ofta, medan endometrial curettage utförs, tas en del av vävnaden i livmoderväggen för vidare histologisk undersökning (biopsi). Detta är nödvändigt för diagnos av tumörer och andra formationer..

I vissa fall utförs en separat diagnostisk curettage, inklusive avlägsnandet av en del av livmodershålan och livmoderhalskanalen..

Denna procedur är mycket exakt och gör att du kan identifiera sjukdomar inte bara i livmodern utan också i livmoderhalsen. Det erhållna materialet skickas sedan i olika behållare för histologisk undersökning.

Möjliga konsekvenser

Vid diagnostisk curettage avlägsnas det övre skiktet i endometrium helt, så att organet återställs först efter en tid efter operationen. Vanligtvis är denna period lika lång som kvinnans menstruationscykel.

Trots det faktum att operationen tar bort det funktionella lagret i endometriumet, som avvisas normalt under menstruationen, efter proceduren, kan symtom som buksmärta, fläckar uppstå.

Blödningens varaktighet är upp till tio dagar. Först frigörs blodproppar, som gradvis blir knappare, och efter några dagar får urladdningen en helig natur.

Vid svår smärta kan patienten ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, till exempel Ibuprofen. Användning av andra läkemedel under den tidiga postoperativa perioden rekommenderas inte.

Inte förr än fyra veckor senare kommer menstruationen. Om detta inte händer inom tre månader efter manipuleringen måste du informera din läkare.

Förekomsten av långvarig blödning eller smärta kan vara ett tecken på inflammatoriska processer - en av de vanligaste konsekvenserna av endometrial curettage.

Under den avlägsna perioden kan vidhäftningar och ärr bildas i livmoderhålet, vilket är ett hinder för implanteringen av ett ägg och kan orsaka infertilitet.

Rehabiliteringsperioden. Hur man behandlar hyperplasi eller endometrios efter operation?

Efter avtagande av endometrium rekommenderas patienten under hela återhämtningsperioden att behandla hennes kropp med försiktighet för att undvika postoperativa komplikationer. De två första veckorna efter förfarandet bör kvinnan vägra:

 • Sexuell kontakt;
 • Fysisk aktivitet;
 • Användning av tamponger och andra intravaginala medel;
 • Använd läkemedel som minskar koagulerbarheten i blodet (heparin, acetylsalicylsyra);
 • Termiska behandlingar (t.ex. bastur, badtunnor).

En viktig fråga är fortfarande möjligheten till graviditet efter curettage. Svaret på det beror på svårighetsgraden av patologiska förändringar i endometrium, komplikationer av operationen.

I fall där endometrial hyperplasi inte åtföljs av förändringar i äggstockarna, är det möjligt att bli gravid ett barn. Om en stor del av livmoderens inre yta påverkades, kan graviditet uppstå först efter ytterligare läkemedelsbehandling av sjukdomen.

Konservativa behandlingsmetoder inkluderar användning av hormonella läkemedel som återställer den normala äggstocks-menstruationscykeln hos en kvinna.

Som ett resultat stoppar de proliferativa processerna i endometriumet. För vissa patienter föreskriver läkarna först denna typ av behandling, och curettage utförs endast om läkemedelsbehandling är ineffektiv..

Läkemedel som används för att behandla endometrial hyperplasi:

 • Antiöstrogenläkemedel (Novofen);
 • Gestagens (Provera);
 • Östrogenprogestogenläkemedel (Mercilon, Divina);
 • Gonadotropin-hämmare (Nemestran).

Dessa läkemedel används både i form av självbehandling och efter curettage. Kombinerad behandling ger bättre resultat jämfört med att endast använda mediciner. Tillsammans med detta rekommenderas det att använda preparat av vitaminer, immunmodulerande medel, restaureringsmedel.

Diagnostisk curettage av livmodern med endometrial hyperplasi är en procedur som är viktig inte bara för diagnos, utan också för behandling av proliferativa gynekologiska sjukdomar.

Trots att detta är ett enkelt förfarande bör läkaren utföra det noggrant för att förhindra utvecklingen av komplikationer. Samtidigt måste patienten följa alla rekommendationer både under den preoperativa perioden och de första veckorna efter ingreppet.

En sådan metod möjliggör en snabb återhämtning och återställande av en kvinnas reproduktionsfunktion..

Kirurgisk behandling av endometrios

Kirurgisk behandling av endometrios - avlägsnande av fokuser för endometrios på ett operativt sätt, när konservativ behandling av sjukdomen är ineffektiv. Om endometrios är komplicerad av andra sjukdomar, särskilt maligna tumörer, indikeras avlägsnande av livmodern och dess bilagor.

indikationer

Endometrios är en patologisk spridning av vävnad, identisk i sammansättning och funktion som endometrium, utanför livmoderslimhinna. Endometrios drabbar vanligtvis kvinnor i åldern 25 till 50 år.

Vissa kvinnor är inte medvetna om sjukdomen, med tanke på de kliniska manifestationerna av endometrios som en normal förekomst..

Orsakerna till sjukdomen är hormonella eller immunsjukdomar, metaboliska störningar, leversjukdom, installation av intrauterina enheter och felaktigt urval av hormonell preventivmedel.

Symtom på endometrios

 • tunga långa perioder;
 • intermenstruell blödning;
 • smärta i nedre del av buken, särskilt under menstruationen;
 • smärta under samlag;
 • smärta under tarmrörelsen (med spridning av foci till ändtarmen);
 • en ökning av livmodern (upptäcks av palpation eller ultraljud);
 • infertilitet eller missfall.

Ibland växer endometriet bortom könsområdet, läkare kallar det extragenital endometrios. Denna sjukdom orsakar fusion av organ, oftast livmodern och tarmen..

Kirurgisk behandling indikeras också i sådana fall:

 • i närvaro av kontraindikationer för hormonbehandling på grund av allergiska reaktioner, hjärtsjukdomar eller andra organ;
 • med en ökning av fokuserna för endometrios till två centimeter eller mer;
 • med endometrioida ovariecyster;
 • med extragenital endometrios, vilket bryter mot funktionen hos andra organ;
 • med bildning av vidhäftningar;
 • med långvarig kraftig blödning.

Behandling

De behandlar endometrios med medicinering eller kirurgi. Hormonterapi är mest effektiv..

Om endometrios inte försvinner efter konservativ behandling av sjukdomen inom sex månader rekommenderas kirurgisk ingripande.

Läkaren försöker alltid välja den mest skonsamma behandlingen med den minst aggressiva metoden för kirurgisk ingrepp om det finns indikationer på operation.

Typer av kirurgisk behandling av endometrios

Kirurgisk behandling av endometrios är av två typer:

 • operationer med bevarande av livmodern och bilagor;
 • operationer med att ta bort livmodern och bilagorna.

Den första typen av operation utförs hos unga och medelåldersa kvinnor som vill upprätthålla reproduktionsfunktionen, eller vid planering av graviditet, när läkaren diagnostiserar infertilitet.

I närvaro av en endometrioidcyst på äggstockarna är det också möjligt att bevara organ genom att endast ta bort endometriom.

När endometriet växer in i tarmen eller andra organ, kan det tas bort utan skada på livmodern och dess bihang.

Den andra typen av operation utförs främst hos kvinnor över 40 med allvarliga former av endometrios, när de inte kan botas genom hormonbehandling. Om sjukdomen är komplicerad av maligna tumörer i livmodern eller äggstockarna, tas organ också bort.

Hur är behandlingen

Kirurgisk behandling av sjukdomen sker annorlunda beroende på typ av operation och platsen för endometriosens fokus..

Det säkraste sättet att ta bort fokus på endometrios är hysteroskopi. Det används för små fokuser av endometrios i livmodern eller livmoderhalskanalen. Operationen utförs med en speciell enhet - ett hysteroskop.

Patienten placeras på en gynekologisk soffa, livmoderhalskanalen utvidgas och en del av hysteroskopet (ett tunt ihåligt rör med en optisk fiber i slutet) införs i livmodern genom slidan. Enheten visar bilden från det optiska systemet till en extern bildskärm.

Läkaren undersöker livmoderens inre skikt, finner foci för endometrios och tar sedan bort dem under visuell kontroll.

Om fokusen på endometrium i livmodern är stora, används en annan metod - curettage. Läkaren utför curettage av livmoderhålan med en curett - en tunn vass sked under kontroll av ett hysteroskop.

De rengjorda vävnaderna avlägsnas från livmodern genom aspiration genom en speciell pump. Curettage betraktas som ett allvarligare ingripande, eftersom det finns en liten sannolikhet för skada på livmoders väggen eller dess nacke.

Läkning tar lite längre tid, och sannolikheten för komplikationer är något större än med hysteroskopi.

Om endometrios sträcker sig bortom livmodern och sträcker sig djupt in i bukhålan, kan inte abdominal kirurgi undvikas - ta bort patologin genom bukväggen. Det minst traumatiska sättet - laparoskopi.

Genom snitt mindre än en centimeter sätter läkaren in ett laparoskop i bukhålan, en tunn optisk anordning med vilken läkaren hittar fokus på endometrios och tar bort dem genom små snitt med speciella miniatyrkirurgiska instrument..

Laparoskopi kan minimera snitt i bukväggarna, och avlägsnande av patologi utförs under visuell kontroll, så läkning är snabbare och sannolikheten för vidhäftningar är mindre.

Om fokusen för extragenital endometrios är stor, eller om det finns anatomiska patologier hos en kvinna, är laparotomi nödvändigt - ett snitt i bukväggen.

Läkaren gör ett snitt i nedre del av buken, fixerar den yttre vävnaden med krok-expander, finner foci av endometrios och skär eller cauteriserar det växtväxta endometriumet. Därefter suturerar läkaren den skurna vävnaden i lager.

Denna metod kräver långvarig rehabilitering och är full av bildningen av vidhäftningar på platsen för kirurgisk ingripande..

Om organbevarande operationer inte hjälper till att lösa problemet utförs en hysterektomi - avlägsnande av livmodern. Under operationen kan äggledarna, äggstockarna och livmoderhalsen också tas bort. Oftast utförs genom ett stort snitt i bukväggen.

Läkaren öppnar åtkomst till bukhålan, tar bort organ som drabbats av endometrios och sedan suturerar skadad vävnad.

Som regel stör produktionen av naturliga kvinnliga hormoner efter operation (särskilt om äggstockarna har tagits bort), så hormonersättningsbehandling ordineras till kvinnan.

Förberedelse för operation

Förberedelserna för kirurgi för endometrios börjar med en undersökning av en gynekolog. Patienten förskrivs blod- och urintest, en smuts från slidan tas för ryggsådd. Operationen kan inte utföras med infektionssjukdomar i könsområdet, eftersom spridning av infektion till andra organ är möjlig.

Beroende på samtidiga sjukdomar förskrivs patienten andra tester, till exempel ett blodprov för tumörmarkörer.

Gynekologen finner ut graden av tillväxt i endometriumet med hjälp av ultraljud eller diagnostisk hysteroskopi och väljer typ av operation. Datum för operation bör inte sammanfalla med menstruationsperioden. Vanligtvis utförs operationer under den första halvan av menstruationscykeln, företrädesvis på den sjätte dagen av cykeln.

Alla endometriosbehandlingsoperationer utförs vanligtvis under generell anestesi. Du kan inte äta 6 timmar före operationen, dricka 4 timmar före operationen. Några dagar före operationen kan du inte dricka alkohol och äta tung mat. Omedelbart före proceduren bör en kvinna tömma tarmarna och urinblåsan.

Rehabiliteringsperiod

Rehabilitering efter kirurgisk behandling är olika beroende på typ av operation. Efter hysteroskopi eller curettage finns inga sömmar kvar, patienten ordineras antibiotika för att förhindra infektion av skadade vävnader. På några timmar kan patienten återvända hem.

Efter laparoskopisk operation varar återhämtningsperioden flera dagar. Under den postoperativa perioden kan obehagliga fenomen associerade med närvaron av gasblandningsrester i bukhålan observeras..

Efter bukoperation krävs en längre sjukhusinläggning. Läkare övervakar patientens återhämtning, ger antibiotika, gör förband på snittplatsen på buken. En kvinna rekommenderas fred, en full sömn, lätt, något laxerande mat för att förhindra förstoppning. Fysisk aktivitet, som sexlivet, är förbjuden. Innan urladdningen utförs en kontroll-ultraljudssökning..

Endometrios är farligt eftersom det utan behandling kan dess foci visas igen efter avlägsnande. Det enda hundra procent botemedel för återuppträdande av endometrios är avlägsnande av livmodern. Om organet har bevarats föreskrivs en kvinna hormonbehandling efter operationen.

Hormoner sänker östrogennivåerna och förhindrar endometriet från att växa. Var tredje månad ska en kvinna komma till gynekolog för undersökning och kontrollera endometriet.

Läkemedel för hormonterapi väljs av läkaren individuellt med hänsyn till patientens ålder och hälsa.

Endometrios betraktas som botad om en kvinna inte upplever symtom under fem år och diagnostik av hårdvara visar normal tjocklek och lokalisering av endometrium. Ibland är återuppkomst av endometrios efter en femårsperiod möjlig.

Som regel försvinner endometrios hos kvinnor tillsammans med utrotning av reproduktionsfunktion. Efter fullständigt upphörande av menstruation hos en kvinna upphör endometriet vanligtvis att växa, och behovet av konstant övervakning och behandling av sjukdomen försvinner. Om en kvinna har en allvarligt störd hormonell bakgrund, kan endometrios uppstå igen under klimakteriet, och han kommer att behöva behandlas igen.

Kontra

Kirurgi för att eliminera fokus på endometrios är kontraindicerat i närvaro av infektionssjukdomar i könsorganen. Under operationen kan infektionen spridas till hela kroppen genom blodet. Kvinnor som är infekterade med könsinfektioner ges först antibiotikabehandling och först då ordineras kirurgi.

Kirurgi är också kontraindicerat under graviditet. Ofta förhindrar endometriose befruktning, men diagnostiseras ibland under graviditeten. Operationen utförs vid behov efter födseln. Inga operationer utförs och med allmänna kontraindikationer för kirurgisk ingripande - kränkning av blodkoagulation, allvarliga hjärtsjukdomar eller andra organ.

Endometrios, intern endometrios vad är det | Taggar: behandling, kropp, livmoder, vara, vara

Naturligtvis kan vi komma överens med författarna till http://www.gomeopat-olga.ru/endometrioz.htm att dagens generationer av kvinnor betalar priset för synderna från tidigare generationer, deras föräldrar, morföräldrar, mormor, etc. i form av miasmer (ärftlighet) - genminnet från tidigare generationer av generationer av våra släktingar som har haft syfilis, gonorré, etc. Men fortfarande, moderna kvinnor begår aborter, rensningar etc. och även med en sådan medicinivå, som vi korrekt påpekar på http://www.gynecology-clinics.ru/disease/endometrioz, är endometrios den främsta orsaken till kvinnlig infertilitet. Och det finns fall då endometrios och adenomyos inte inträffar på grund av mekanisk curettage, utan på grund av virusinfektioner i vagina och livmoderhalsen, se http://www.ma-ma.ru/ru/library/article/17298.php % 22 Men trots detta förekommer 90% av patienterna med endometrios efter kirurgiskt ingripande av gynekologer i livmodern.

Gynekologins första hemlighet.

Hur uppstår yttre endometrios??

Men! Gynekologkirurger pratar antingen inte alls om detta eller nämner väldigt lite om det, för att inte skada sig själva, deras verksamhet, nämligen det faktum att de är de skyldiga till kvinnlig endometrios..

Endometrios uppstår under artificiell avslutning av graviditeten av skrapor, när detta fortfarande levande skikt avskrapas och rengörs med blod.

Men i 10-15% av fallen av olika skäl: det kan bero på otillbörliga handlingar hos kirurger eller att "straffa" en kvinna för att ha dödat fostret, skjuts partiklar av detta lager när de pressas på livmodern tillsammans med blod genom äggledaren in i bukhålan. Men detta är det värsta! Detta är endometrios! Extern endometrios.

 • Extern endometrios är de minsta partiklarna i ett "levande" (inte menstruellt) endometrium när vampyrer växer in i de vävnader som de vidhäftar och är fästa vid sina rötter (rörformiga körtlar).
 • Gynekologiens andra hemlighet.
 • Hur uppstår intern endometrios som kallas livmodernomos??

Abort hos kvinnor är inte bara borttagandet (dödandet) av fostret. Fostret är förbundet med modern på kropps- och andlig nivå med hjälp av moderkakan (moderkakan är den mest kraftfulla hormonproducenten i moderns kropp). Se min artikel om denna http://treatment-online.com.ua/articles.php?id=19. Därför, när abort är nödvändigt, ta bort moderkakan (skrap ut den).

Därför kan såret som bildas inuti vid rengöring av livmodern från kirurgiska instrument vara djupt eller till och med genom och inuti det växa och växa levande partiklar av endometriumet (ta rötter inuti såren i livmodern), och växer inuti såret och dras på toppen av ett ärr när de skadade områdena sammanfogas i livmodern. Således bildas http://www.treatment-online.com.ua/mioma.php och endometriet är i det slutna utrymmet i livmodern, som har vuxit in i det. Svullnad under den premenstruella cykeln, det levande mikro-endometriet riva ett friskt ärr av smält livmodervävnad. Därför att under menstruationen kan inte mikropartiklar i det döende endometriet gå av och lämna livmodern, eftersom de har vuxit in i den. Och på grund av en ökning av volymen av mikroendometri skapas inre tryck som leder till blödning, riva ett ärr som just har smält till kroppen i livmodern, som vid denna punkt spricker från sidan av endometrium som har vuxit in i det, bildas ett inre sår (mikrosår). Hon bildar i sin tur därefter ett nytt ärr på ärret. Således växer myomen. Det vill säga det växer från konstant trauma till fibroidärret var 24: e dag. Ett hematom inuti livmodern, bildat av endometrial mikromenstruation (blödning) och en bristande sutur, löser sig innan nästa menstruationscykel inträffar, och ett nytt ärr bildas på myomen, på grund av att myomen växer något i storlek. och växer, då finns endometriose i livmoderhalsen. Således bildas hormonberoende livmoderfibroider, liksom en kombination av fibroider och intern endometrios, endometrios i livmodern, som kan blöda efter melopaus. Detta är intern endometrios, eller adenomyos.

Gynekologins tredje hemlighet.

Hur påverkar en cysta, cervikal cysta, endometrial polyp och annan gynekologi negativt en kvinnas hälsa??

Alla dessa negativa aspekter förknippade med inre endometrios, livmoderadenomos, ger upphov till en cyste om mikropartiklar av levande endometrium växer in i livmoderkroppen inte djupt från livmoderns livmoderhalsen eller livmoderhalsen, så en cervikal cysta bildas.

Inuti livmodern är tillväxt av endometriala polyper möjlig. Tja, om inre endometrios på vissa ställen har vuxit så nära ytan att den bryter igenom det tunna lagret i livmoderkroppen, observeras ofta brun urladdning.

Utsläpp efter menstruation som kan dra i flera dagar. Menstruella oregelbundenheter, orsakerna till detta är också intern endometrios.

Dessutom orsakas uterinblödning som inte är förknippad med menstruationscykeln, den så kallade metrorragi, liksom endometrial hyperplasi, av intern endometrios..

Gynekologins fjärde hemlighet.

Så varför den kvinnliga kroppen inte klarar av mikrodelar av endometrium, detta är också kvinnans kropp?

Det kvinnliga biologiska programmet under vilket en person skapas (som ett datorprogram) föreskriver att när ett moget ägg "reser" genom bukhålan till äggledaren är denna väg helt osäker.

Det kan (och borde) "ätas" (dödas) av immunceller som lever i bukhålan och skyddar den kvinnliga kroppen (kvinnlig hälsa) och dödar allt annat.

Så, moderprogrammet ger maximal minskning av kvinnlig immunitet just under äggets gång på denna väg (liv och död) från det ögonblick som separationen från äggstocken till det ögonblick som det kommer in i äggledaren, där ägget skyddar ägggen med ett speciellt skyddande slem från äggledaren och är också ett näringsmedium för ägget.

Och om befruktning av ägget inträffar, försvagas kvinnans immunitet ännu mer så att embryot inte avvisas och att det "äter" (dödas) av kvinnans kropps immunceller..

Men om en kvinna i denna eller den efterföljande perioden, när fostret redan har vuxit, avslutar graviditeten, kommer blodet och partiklarna i det levande endometrialskiktet under rengöring på grund av läkarnas fel genom äggledaren in i bukhålan. Detta blod och endometrium måste dödas av immunsystemet i bukhålan, bearbetas och tas bort från kroppen..

Men det är under denna period som immunförsvaret försvagas av graviditet och ännu mer stress att en kvinna är rädd för curettage vid abort. Därför förblir dessa partiklar i endometriumet levande, en kvinnas immunsystem kan inte döda dem.

De fortsätter att genomföra sitt program, nämligen: de måste hitta en grogrund för sin egen existens, att livnära sig på blod (som en vampyr) och fästa sig till allt där de föras.

Vissa av dem dör fortfarande, men andra slår rot och fäster vid de yttre ytorna av äggstockarna, äggledarna, breda muskelband som stöder äggstockarna och äggledarna i bukhålan (Fig. 4, 5, 6). Fäst vid urinblåsan, i tjocktarmen och kan resa över livmodern upp till njurarna och bukspottkörteln.

Detta leder till sjukdomar som ovarial endometrios, livmoderkropps endometrios, en kombination av myoma och endometrios sjukdom, endometrios cyst, det finns smärta med endometrios, tarm endometrios.

Statistiken är följande: 51% fäster vid äggstockarna, 18% - livmoderhalsen, vagina (adenomyos), 17% - äggledarna, 10% - ändtarmen, 4% - andra organ.

Rötterna som släpper endometriala celler i den levande vävnaden i organet hos kvinnan som den fäster vidare passar oundvikligen genom nervändarna på detta organ (livmoder, muskler, kolon, äggstock, etc.) (Fig. 4,5,6). Det är här som smärtan börjar.

Endometriet börjar leva sitt eget liv och tänker att det är inuti livmodern, och denna sjukdom kallas endometrios. Den matas, som en vampyr, med blodet från det organ som det har vuxit till och växer vidare, medan det fullständigt underordnar sig hela kvinnans kropps hormoncykel..

Om ägget inte har befruktats efter 24 dagar, bryts det delvis bort med blod från fästpunkten och mikromenstruation inträffar. Dessa partiklar, om de inte dödas av immunsystemet, kan dö och förfalla, särskilt om ytterligare virus och mikrober kommer dit igen genom äggledarna.

Och detta i sin tur orsakar smärta och är mycket stark och ökar under menstruationen.

Men det värsta med endometrios är infertilitet eftersom endometrios och graviditet är oförenliga. Efter en viss tid återställs immunsystemet, även om inte helt, för efter avslutad graviditet uppstår hormonfel i kvinnans kropp oundvikligen, och följande inträffar.

På grund av inflammatoriska reaktioner i vävnaderna som omger endometriotiska foci ökar mängden av ett ämne som prostaglandiner. Och speciellt i fokus på inflammation ökar antalet makrofagceller, som har förmågan att absorbera sönderfallsprodukterna av vävnader, bakterier, och viktigast av allt, spermatozoer och honägg.

Och detta leder till infertilitet tills fokusen på endometrios är botad eller borttagen..

Som ni ser kan kvinnlig menstruation och endometrium (dess partiklar) i hög grad skada din älskarinna, upp till infertilitet.

Även om det kan finnas många skäl, men en av de viktigaste är följande: Äggstocken, förutom livmoderns röret, på insidan av vilken endometriet tränger in, kan också växa både inuti och utanför livmoderns röret och bildar vidhäftningar..

En ektopisk graviditet, vars huvudsakliga orsak är vidhäftning av äggledarna. Och om endometriumet som är fäst vid kvinnans äggstock utanför (fig. 2, fig. 10), då växer det inuti äggstocken, stoppar det äggstockens fulla funktion och endometrialvampyrens rötter tillåter inte ägget att mogna helt i äggstocken.

Detta innebär gynekologiska sjukdomar som http://www.treatment-online.com.ua/kista.php, cystiska förändringar i äggstockarna, polycystiska äggstockar, adnekist. Möjlig även äggstocksappoplexy, såväl som anovulation. Det visar sig att en abort dödar eller kan döda alla framtida avkommor till modern - det är en sådan "hämnd" för mordet. Som du kan se, operation, d.v.s. abort (att döda ett embryo) är en mycket farlig och allvarlig sak. Jag vill inte hänvisa till foton från abortsajter här, om du vill, gå in och se själv. Efter det kommer du att förstå mycket..

Endometrios och dess symtom

Det kan överenskommas med författarna till http://www.chinesemc.ru/maliytaz/endometrioz.php att symtomen på endometrios är så olika att de ibland vilses av erfarna läkare

 • I mycket sällsynta fall manifesterar sig inte endometrios alls. Endometrios gynekologi av denna process är mycket komplex
 • Kvinnor upplever ibland mycket svår smärta under samlag, vilket ger endometrios, vilket skapar en rädsla för sexuell intimitet. Detta leder till utveckling av mindervärdighetskomplex, rädsla för att förlora en man etc. Smärta och obehag vid sexuellt samlag (dyspareunia) är mest uttalad hos patienter med endometrios med skada i vagina, rektovaginal septum, sacro-uterine ligament och uterin.
 • Endometriose kännetecknas också av smärta i korsryggen, oregelbunden menstruation och deras överdrivna överflöd.
 • Smärta och blödning från ändtarmen, urinblåsan är möjlig om endometriumet grodde där.
 • Fläckning efter menstruation är också ett tecken på endometrios..
 • Upp till 60% av kvinnlig infertilitet är endometrios, vilket orsakar anovulation (en kränkning av ägglossningsprocessen).
 • Dysmenorré med endometrios är ofta associerad med menstruationsblödning i cysten och en ökning av trycket i den; med retrograd menstruation och irritation i bukhinnan, med en ökning av produktionen av prostaglandiner som orsakar vasospasm, ökar livmodersammandragningar, stör motorens funktion i livmodern och dess rör - allt detta är endometrios. Smärta under menstruationen uppstår också på grund av kontakt med angränsande organ (livmoder, urinblåsa, rektum) med endometriotiska foci.
 • Viktökning på grund av förändringar i hormonnivåer är också en konsekvens av endometrios.

Avbrott av graviditet leder till endometrios, livmodermyom och, som ett resultat, http: //www.treatment-online.com.ua/kista.php, endometrial polyp, hormonsvikt, mastopati, sköldkörtelsjukdom.

Jag hittade en artikel på Internet. Kan någon säga var benen växer. Och hjälp i kampen mot infertilitet.

Flickor jag fick enometrios efter en frysta graviditet och en krokarmad läkare som gjorde curettage. Vem löste problemet? Dela recept och procedurer. Jag behöver verkligen hjälp.

Endometrios: finns det frälsning

Enligt aktuell medicinsk statistik är endometrios en ganska vanlig sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Endometrioidvävnad, som sprutar genom kroppen som en parasit, kan förgifta en kvinna under de bästa åren i sitt liv. Och ett av de stora problemen med endometrios är möjlig infertilitet..

Hur modern medicin klarar av endometrios, fick vi veta av barnläkare-gynekolog från det Dobrobut medicinska nätverket Ksenia Grischuk (med.dobrobut.com, (044) 495 2 888).

Som redan nämnts påverkar endometrios kvinnor i reproduktiv ålder. Överraskande, oftast den kaukasiska rasen.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom där cellerna i endometrium, det vill säga det inre lagret av livmoderväggen, sprids utanför detta skikt. De sprider sig ganska snabbt, som om "spindelnät som trasslar in organ." Ofta är spridningen av endometrioidvävnad så omfattande att den når pleura och lungor.

Endometrium är en funktionell vävnad, den har receptorer för hormoner. Samma förändringar inträffar i det som i det normala endometriumet, som manifesteras av månatlig blödning. Vid förökning manifesteras denna vävnad beroende på det område där den är fixerad..

Små blödningar leder till inflammation i de omgivande vävnaderna, ibland skapar smärta obehag och leder ofta till dysfunktionella förändringar i organ.

 • Typer av endometrios
 • Lokalisering skiljer mellan könsorgan (inre - i livmodern, i vilken endometriumet "växer" in i myometrium) och extragenital (extern - endometrios i äggstockarna, äggledarna och buken i buken).
 • Vad är sjukdomen farlig?

En karakteristisk egenskap hos endometrios är tendensen att sprida sig till omgivande organ och vävnader, groddning och koppling till ett enda konglomerat.

Det kan växa till slemhinnor, muskelvävnad, serosa, fiber, hud och till och med ben. Endometrios har förmågan att metastasera.

Spridningen av dess celler utförs av flödet av blod eller lymf, sker också som ett resultat av brott av endometrioida cyster. Orsaker till endometrios

Fram till slutet har orsakerna till denna sjukdom ännu inte fastställts.

Vid utvecklingen av endometrios är ett antal faktorer av betydelse. De hormonella orsakernas roll i utvecklingen av denna sjukdom har fastställts..

I detta fall är en ökning av innehållet av östrogenhormon och en brist på progesteron viktigt. Vid förekomsten av endometrios är trauma av stor betydelse..

En ökning i frekvensen av endometrios observeras med en utvidgning av indikationerna för kirurgiska ingrepp på bäckenorganen.

Av särskild vikt vid förekomsten av endometrios ges också till operationer under vilka uterushålan öppnas (kejsarsnitt, ingrepp för livmodersperforering, borttagande av submukösa noder med kvar livmodern).

Curettage av slemhinnan och sonden till livmodern, blåser ut ur rören kan också bidra till avstötning och spridning av endometrial bitar. Hos kvinnor detekteras efter diatermokoagulation på livmoderhalsen retrocervical och cervikal endometrios hos 33,7%.

Upprepad curettage av livmoderslimhinnan bidrar också till utvecklingen av endometrios.

Grov palpation av livmodern under operationen kan hjälpa till att extrudera endometrialpartiklar i rörets lumen. En mängd olika operationer och manipulationer i livmodern kan bidra till utvecklingen av sjukdomen.

Det finns en version av det embryonala ursprunget av endometrios, som förklarar utseendet på endometrioida foci från resterna av det kärnmaterial som könsorganen bildas från, inklusive endometrial vävnad.

Det finns en teori enligt vilken sjukdomen manifesteras som ett resultat av ett brott mot regleringen av immunförfaranden. Faktorer som bidrar till utvecklingen av endometrios identifieras också. Dessa är oftast bäckeninflammatoriska processer.

Hur manifesterar endometrios

Sjukdomen tills en viss punkt kan vara asymptomatisk. När vävnadstillväxt redan når en viss skala eller det finns en lokaliseringsfunktion, kan endometrios manifestera sig som bäckensmärta.

Detta är en konstant smärta eller tyngd i nedre del av buken, som kan intensifieras före och efter menstruationen, liksom under sexuellt samlag, under urinering eller avföring, under fysisk ansträngning. Symtom uppstår beroende på platsen för endometrioidvävnaden..

Till exempel, vid skada på livmoderns tjocklek, kan endometrios uppstå som smärtsam menstruation, det kan förekomma fläckar före och efter menstruationen, menstruationen i sig kan vara riklig. Om det är äggstockar, inträffar endometrioida cyster. De visualiseras på en ultraljudsscanning..

Om plåster av vävnad växer in i tarmväggen kan det vara en kränkning av tarmrörelsen och smärta under tarmrörelsen. Om tillväxten av endometrium sker i den bakre delen av nacken, den så kallade retrocervical endometrios, kan det vara smärta under urinering, avföring, smärtsamt samlag.

Samma symtom uppstår vid endometrios i vagina och perineum. Livmoderhalsen i livmoderhalsen (till exempel till följd av trauma) kan manifestera sig som fläckar utanför menstruationscykeln, kontaktblödningar. Denna lokalisering är mest gynnsam..

Diagnostik

Vissa manifestationer av endometrios kan upptäckas genom ultraljud, men laporoskopisk undersökning av organ ger mer information när det är möjligt att visuellt observera fokus för endometrios. Vävnadstäthet och smärta i vissa former av endometrios kan misstänkas genom palpation..

Behandling

För några år sedan var den mest effektiva behandlingen kirurgi, där skadorna "avbröts" genom operation. Idag används resektion, elektrokoagulation, laserförångning som kirurgiska metoder för avlägsnande av endometrios.

Men de senaste åren har europeisk medicin flyttat till konservativa metoder för behandling av läkemedel.

Vid behandling av endometrios, progestininnehållande läkemedel, används andra hormonella läkemedel för att undertrycka foci av sjukdomen och deras funktionella aktivitet, immunostimuleringsmedel och antiinflammatoriska läkemedel, ibland kan läkemedel som undertrycker hypofysen (den så kallade gonadotropinfrisättande hormonagonister) och androgeninnehållande läkemedel kopplas samman under den premenopausala perioden. Dessutom används fysioterapi: magnetoterapi, rodonbad. Sedativa medel används också. Behandlingsregimen och behandlingsmetoden väljs individuellt, beroende på lokalisering och ålder. Konservativ behandling är lång, ibland måste man ta läkemedel under hela livet.

Endometrios omfattar ibland till ganska omfattande områden, upp till pleural (lungregion). Det är full av infertilitet. Därför bör behandling av endometrios påbörjas så tidigt som möjligt..

Endometriosis rengöring av livmodern

Hur utförs livmoderkurettering med endometrios

Den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor är endometrios. Det finns inga livliga kliniska manifestationer, symtomen på sjukdomen liknar andra patologier i det reproduktiva systemet, inklusive maligna.

Rengöring av livmodern med endometrios kan minska det växande lagret av endometrium. Det utförs först efter preliminär läkemedelsbehandling, om det inte ger effekt, och patologin fortskrider..

När livmoderrengöring indikeras

Curettage med endometrios utförs enligt följande indikationer:

 • kvarvarande kurs;
 • cystabildning;
 • vidhäftningsprocess i rör;
 • utveckling av endometrial hyperplasi;
 • betydande funktionsfel i menstruationscykeln;
 • patologisk utveckling av endometrium.

Nödrensning utförs när blödning inträffar i mitten av cykeln, den är riklig, leder till anemi och andra komplikationer. Interventionen är också nödvändig om det, mot bakgrund av hormonella effekter med hjälp av frisläppande av intrauterina system eller preventivmedel, inte sker någon förbättring av situationen inom 6 månader..

Funktioner i förfarandet

Det första steget i behandlingen av patologi är administrationen av hormoninnehållande läkemedel som orsakar läkemedelsmenopaus. Som ett resultat av detta bildas inte äggen, ytterligare tillväxt av endometrium stoppar.

Curettage av livmodern med endometrios görs om hormonbehandling inte ger resultat inom sex månader. Olika metoder används. Den mest populära är laparoskopi - den mest icke-traumatiska typen av ingrepp under vilken elektrokoagulering eller laser används. Under anestesi utförs denna procedur alltid eftersom den är mycket smärtsam.

Kirurgisk curettage används om kraftig blödning observeras eller en infiltrativ form av patologi diagnostiseras. Total hysterektomi utförs oftare med avlägsnande av äggstockarna för att förhindra återkommande endometrios..

Träning

Före endometrial curettage-förfarande är förberedande åtgärder nödvändiga:

 • Bekvämns ultraljud och andra metoder för ultraljuddiagnos;
 • blodprov för tumörmarkörer (CA-125);
 • hysteroskopi;
 • bestämning av hormonell status.

Innan rengöring rekommenderas en kvinna att undvika intimitet i minst tre dagar, använda neutral tvål som tvättmedel för intima organ och vägra vaginala suppositorier och douching.

Omedelbart före manipulation är vägran av vatten och mat nödvändig för att minska sannolikheten för illamående och kräkningar under anestesi.

Procedur

Operationen utförs på ett sjukhus på en vanlig gynekologisk stol. I de flesta fall används allmän intravenös anestesi. Efter fullständig anestesi används en vaginalvägg dilatator, som gör det möjligt att maximera spelrummet och göra halsen tillgänglig för visualisering.

Med hjälp av ett kirurgiskt instrument stöds halsen, en sond med en rundad ände sätts in i den. Den expanderar kanalen, vilket är nödvändigt för att undersöka det inre skiktet i slemhinnan med ett hysteroskop.

Rengöring utförs i två steg:

 1. Cervikalkanalens yta rensas för ackumulerat slem. I den andra fasen av cykeln får hemligheten en tjock och viskös struktur, vilket kan göra inspektionen svår. För rengöring, använd olika utspädningslösningar. Livmoderhålan behandlas på samma sätt..
 2. Curettage utförs - curettage. Verktyget för denna manipulation liknar en sked med ett tunt långt handtag. Curetten rengör det övre lagret i livmoderslimhinnan, som överförs till den beredda lufttäta behållaren. Vävnaden skickas till laboratoriet för histologisk undersökning..

Hela proceduren tar högst 20 minuter. Dessutom kan andra kirurgiska ingrepp användas - dissektion av synechia, fibroids, polyper. Operationen föreskrivs omedelbart efter kritiska dagar. Det är under denna period som hypertrofiska foci i slemhinnan är mest uttalade.

Förfarandet utförs före menstruation och vid någon period av cykeln endast i akut ordning med kraftiga blödningar.

Postoperativ rehabilitering

För att utesluta möjliga komplikationer efter operationen förskrivs antibakteriella läkemedel, om nödvändigt, hemostatiska medel. Månadsvis efter curettage börjar om 20-30 dagar. Om menstruation efter curettage inte inträffar efter denna period görs transvaginal ultraljud för att fastställa orsaken.

Patologiskt knappt eller rikligt utsläpp efter curettage är ett tillfälle för ett besök hos läkaren. Du bör också vara försiktig om de får en ovanlig lukt, gul eller grön, det finns ingående av blodproppar.

Om det inte finns några komplikationer under rengöringen kan en kvinna återvända till sitt vanliga liv efter en vecka. Under de första dagarna kan ömhet och blodutflöde observeras, vars volym gradvis minskar. Sexuell kontakt efter rengöring är förbjudet i 10-14 dagar. Fysisk aktivitet, användning av intravaginala medel och douching, användning av ett varmt bad, dusch, besöka ett bad, hypotermi rekommenderas inte heller

Möjliga komplikationer

Med en analfabetisk inställning till proceduren eller en patient som bryter mot reglerna för beredning kan komplikationer och konsekvenser uppstå:

 • infektion i livmoderhålan med ytterligare en ökning av temperaturen, frossa, förgiftning, suppuration av vävnader;
 • brott i livmoderväggen, om det under manipuleringen fanns en förskjutning av det kirurgiska instrumentet;
 • inflammation i livmodern på grund av ansamling av blod mot en bakgrund av spasmen i väggarna;
 • rikligt menstruationsflöde inom 2–5 dagar.

Den farligaste komplikationen som uppstår under rengöring är inflammation i livmodern eller dess brott. I detta fall uppstår följande symtom: den allmänna bilden av berusning, feber, skarp magsmärta.

Utvecklingen av endometrios efter curettage kräver noggrann medicinsk övervakning. Risken för återutveckling av sjukdomen är inte utesluten. I detta fall används återrening. Befruktning rekommenderas att planeras tidigast 3-5 månader efter behandling och med förbehåll för normalisering av menstruationscykeln.

Rengöring (curettage) av livmodern med endometrios

Endometrios är en patologisk process mot bakgrund av vilken det finns en omfattande spridning av endometrium i kvinnlig kropp. Rengöring av livmodern med endometrios är en invasiv behandlingsmetod som används i frånvaro av effekten av hormonterapi.

I allmänhet är curettage av livmodern en minimalt invasiv teknik där terapeutisk eller diagnostisk rengöring av organhålan utförs..

Denna procedur, förutom endometrios, kan förskrivas för följande patologier:

 • polyper i livmoderhalsen;
 • myom;
 • slemhinnahyperplasi;
 • missfall;
 • fryst frukt;
 • korrigering av postpartum.

Användningsområdet för denna teknik är ganska omfattande. Men denna typ av ingripande används aldrig i första hand. Det är lämpligt att börja med konservativa metoder..

När rengör de

Som nämnts tidigare är indikationerna för detta förfarande omfattande.

Utöver de skäl som nämnts ovan kan det tilldelas i följande fall.

 1. Fläckar som kan klassificeras som dysfunktionell blödning i livmodern.
 2. Tumörprocesser.
 3. Diagnostisk curettage vid misstänkta hyperplastiska processer i livmodern, samt för att identifiera och eliminera polypos och andra gynekologiska patologier.

Varning!
Men som alla invasiva tekniker har curettage ett antal kontraindikationer där rengöring inte är tillåtet. Den viktigaste är förekomsten av en akut inflammatorisk process. Det vill säga, alla könsorganinfektioner kan kallas en kontraindikation. Ett undantag är akut endometrit. Med honom utförs denna procedur för terapeutiska ändamål. Menstruation är också orsaken till att proceduren inte utförs..

Krävs rengöring för endometrios

Moderna experter anser att denna sjukdom kan botas utan kirurgiskt ingripande. Hur som helst, efter bekräftelse av diagnosen, kommer hormonbehandling initialt att förskrivas..

Rengöring av livmodern är nödvändig i de fall då sjukdomen inte utsätts för konservativ behandling. Det vill säga, om det efter 6 månaders kontinuerlig läkemedelsbehandling inte är någon förbättring i patientens tillstånd, måste kirurgi utföras.

Dessutom indikeras kirurgi för endometrios av grad 4, när processen avsevärt sträcker sig till omgivande organ.

Hur skrapar jag

Om vi ​​pratar om hur interventionen genomförs är det första som en specialist bör tänka på valet av patientens smärthanteringsmetoder. Så interventionen är tillåten under paracervikal anestesi eller intravenös anestesi..

Själva operationen sker i flera steg.

 1. Behandling av kvinnans vagina och könsorgan.
 2. Speglar krävs för att exponera livmoderhalsen och fixa den sedan med speciella pincett. De är nödvändiga för att ta med halsen till ingången till vagina.
 3. För att göra utvidgningen av livmoderhalskanalen. För detta används speciella Geghar-utvidgare.
 4. Direkt rengöring av slemhinnan. Ett specialverktyg används - curette.
 5. Halsbearbetning och extraktion av verktyg.

Nästa skrap måste skickas för medicinsk undersökning. Det är nödvändigt att bestämma processens art. Om läkaren misstänker förekomsten av en ondartad process, är skrapningen obligatorisk, inte bara från den inre svalget, utan också från slemhinnan i halsen.

Diagnostisk curettage

Det är nödvändigt att läkaren noggrant kan bedöma endometriet.

Det utförs med misstank för följande sjukdomar:

 • kräfta;
 • tuberkulos i uterusslemhinnan;
 • cystisk drift;
 • infertilitet;
 • dysfunktionell uterinblödning.

Förfarandet skiljer sig inte från klassisk curettage, förutom att huvudmålet är att ställa rätt diagnos och inte att behandla den underliggande sjukdomen.

Rengöring efter menopaus

Curetage av livmodern kan också behövas i klimakteriet. Under denna period finns det också chanser att få endometrios. Den främsta orsaken till det postmenopausala förfarandet är endometrial hyperplasi.

Observation
Att utföra curettage under denna period rekommenderas inte alltid. De använder det bara om läkaren är säker på att denna intervention kommer att räcka för att behandla den underliggande sjukdomen. Oftast tillgripa borttagning av livmodern och bilagorna.

Det finns inga speciella skillnader från proceduren före klimakteriet. Före interventionen krävs också standardberedning och uteslutning av smittsamma processer..

Hur länge varar sjukhusinläggningen?

Trots att curettage är ett minimalt invasivt förfarande rekommenderar läkarna att det efter det att det är avslutat förblir under övervakning av specialister. Du behöver inte stanna länge på sjukhuset. Vanligtvis räcker 5-7 dagar. Dessa dagar kommer terapi att genomföras för att minska risken för komplikationer. Speciellt förskrivs patienten antibiotikabehandling för att undvika utvecklingen av infektiösa processer..

I vissa fall, särskilt om en diagnostisk rengöring utfördes för att skrapa, kan kvinnan tillåtas åka hem nästa dag om hon mår bra. Det rekommenderas inte att lämna under övervakning av specialister. Detta undviker ett antal komplikationer, och när de inträffar, börja omedelbart behandlingen.

Behandling av endometrios efter curettage

Även efter proceduren är det nödvändigt att ta hormonella läkemedel för att undvika återfall. Enligt studier är det nödvändigt att behandla konservativt i ytterligare 6-8 månader för att minska risken för bildning av nya fokuser för endometrios. Efter detta rekommenderas det att genomgå en fullständig undersökning för att identifiera foci för sjukdomen..

Om curettage föreskrevs mot bakgrund av en frusen graviditet eller abort, finns det också funktioner för hanteringen av den postoperativa perioden. I en frusen graviditet efter proceduren injiceras kvinnan oxytocin, vilket är nödvändigt för att återställa livmoderns sammandragning. Då föreskrivs också antibiotika..

Efter 1-2 dagar får kvinnan åka hem, där de rekommenderar noggrant övervakning av urladdningen. Liten fläckning kan förekomma under den första veckan. Om de blir rikliga eller åtföljs av svår smärta, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

effekter

Liksom med alla ingrepp kan komplikationer uppstå..

Dessa inkluderar följande.

 1. Smittsamma processer som inträffar mot bakgrund av stagnation av blod i livmoderhålet. För att undvika detta är det obligatoriskt att ta antibakteriell terapi.
 2. Halsrev. Inträffar i strid med förfarandet. Oftast är fel mindre och kräver inte specifika manipulationer. Vid omfattande skador måste läkaren suturera.
 3. Skada på endometriumets bakterieskikt. En allvarlig komplikation som är mycket svår att behandla. I vissa fall är processen irreversibel..
 4. Snabb återfall av sjukdomen. Detta gäller särskilt alla neoplasmer. I händelse av att de inte avlägsnades fullständigt, mot bakgrund av ökad regenerering, noteras en ökning av polypper och fokuser i endometriumet.

Postoperativa komplikationer inkluderar också patologisk blödning. Normalt, efter rengöring, kan organet blöda något i några veckor till. Men om utsläppet är rikligt och åtföljs av feber eller smärta, kan vi prata om processens patologiska natur. I detta fall bör du genast söka hjälp hos en gynekolog.

Men många använder detta

Kan endometrios uppstå igen efter curettage

Utan tvekan tillåter rengöring inte alltid att bli helt av med sjukdomen. Oftast gör detta att du kan komma in i staten i långvarig remission. Om kvinnan efter operationen inte har vägrat att ta hormonbehandling minskar risken för nya foci av sjukdomen, men detta är möjligt. Om symtom på endometrios uppträder efter proceduren måste du konsultera en specialist för att klargöra sjukdomen och välja en ny behandlingstaktik.

Förebyggande

Det finns inga speciella åtgärder mot förekomsten av nya foci av sjukdomen.

För att minska risken för återfall rekommenderas det dock att eliminera alla sjukdomsfaktorer samt följa följande rekommendationer.

 1. Minska stressfaktorn.
 2. Hoppa inte över förebyggande undersökningar hos gynekologen. En inspektion var sjätte månad rekommenderas..
 3. Utlös inte somatiska sjukdomar.
 4. Led en aktiv livsstil och kontrollera din vikt.
 5. Rätt näring som innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler.
 6. Uteslut promiskuösa samlag.

Om du följer dessa enkla regler kan du inte bara minska risken för återkommande endometrios, utan också andra gynekologiska patologier..

Läkare recensioner

Expertutlåtande
Borovikova Olga
Enligt moderna experter är rengöring av livmodern en av de viktigaste metoderna för att behandla de former av sjukdomen som är svåra att svara på läkemedelsbehandling. Men för kvinnor är detta fortfarande lite förstått förfarande, som i de flesta fall endast orsakar rädsla.

Expertrecension
Borovikova Olga
Mycket ofta blir gynekologen ställda fel frågor, vilket leder till att förfarandet blir ännu mer skrämmande och överges. Detta är i grunden fel. Med rätt förfarande, liksom att följa alla rekommendationer från läkaren under den postoperativa perioden, är risken för komplikationer minimal.

Abashova, E.I. (1999). ”Extern genital endometrios och hormonell äggstocksfel. "Abstrakt. dis.... cand. honung. vetenskaper ".

Kushlinsky, N.E., Chernukha E.S., Gershtein E.S. (1998). "Mottagare av tillväxt och könssteroidhormoner vid endometrial adenomatos." Herald DE DE. N. N. Blokhina RAMS.

Serova, O.R. (2005). "Funktioner för hantering av patienter med missfall mot bakgrund av livmoderfibrer och endometrios." “Rysk medicinsk tidskrift. Reprint ».

Baskakov, V.P. (2000). "Läkemedelsbehandling av endometrios." "Bulletin från den ryska föreningen för obstetriker och gynekologer".

Om författaren: Olga Borovikova

Hur är livmoderrengöring vid endometrios?

Endometrios diagnostiseras ganska ofta, särskilt hos kvinnor i reproduktiv ålder. Är livmoderrengöring obligatorisk för endometrios?

Denna sjukdom betraktas av många kvinnor som en tumörprocess eller ett pre-tumörstillstånd, vid vilken behandling kirurgiskt ingripande är nödvändigt. I själva verket har endometrios inga tumörmanifestationer på cellnivå. Men vissa symptom på sjukdomen liknar tumörprocesser. Till exempel med endometrios växer det inre slemhinnan i livmodern och kan växa till omgivande vävnader. Endometrios har också förmågan att sprida sig genom blodet eller lymfen..

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom vars kännetecken är spridningen av endometrieceller och utseendet på ektopiska vävnadsplatser. Uttrycket "ektopiskt" betyder onaturligt partisk. Det vill säga, endometriet visas på en onaturlig plats för det. Endometrium är livmoderns inre foder. Det kan förekomma i äggstockarna, yttre könsorgan, äggledarna eller tarmen. Endometrioidceller är känsliga för könshormoner. Trots deras onaturliga läge fortsätter de att fungera i rytmen i menstruationscykeln och menstruera.

Manifestationer av endometrios

Det huvudsakliga tecknet på endometrios är svår bäckensmärta. Oftast följer den menstruation, men kan förekomma vid andra tider av menstruationscykeln. Smärtan är ofta outhärdlig och försvagande. Som regel uppträder smärta 1-2 dagar före menstruationen och når en topp på den tredje dagen för utskrivning.

Smärta kan också uppstå under samlag. Efter samlag inträffar ibland knapp spotting. Med endometrios kränks ofta menstruationscykeln. Tilldelningar kan få en smetande karaktär. Ofta finns det kränkningar av tarmrörelser och urinering. Livmodern kan öka i storlek och ändra form.

Tyvärr kan sjukdomen vara asymptomatisk. Därför konsulteras kvinnor ofta med en läkare när sjukdomen startas. Endometrios åtföljs av bildandet av ärrvävnad. Uppträdande vidhäftningar kan förändra organets naturliga arrangemang och skapa hinder i äggledarna. Vuxen endometrium kan blockera ingången till äggledarna. Sådana förändringar orsakade av sjukdomen leder ofta till infertilitet. Cirka 30-40% av patienterna med endometrios förlorar sin förmåga att bli gravid.

När livmoderrengöring indikeras

Vid behandling av endometrios, använder läkare ofta konservativa läkemedel. Med hjälp av hormonbaserade läkemedel skapar kroppen konstgjorda förhållandena under vilka menstruationen tillfälligt slutar. Under denna tid utsöndras överskottet av endometrioidvävnad från kroppen, dess tillväxt upphör.

Om en sådan terapi inte hjälper eller endometrial vävnad har vuxit för mycket, kommer en kvinna att få en livmoder rengöras. Curettage är det mest effektiva sättet att ta bort patologiska områden. Innan rengöring kan läkaren förskriva hormonella läkemedel. I de fall där ingen annan behandling hjälper är avlägsnande av livmodern möjligt. Men läkare tillämpar detta åtminstone endast i exceptionella situationer, eftersom avlägsnande av reproduktionsorgan inte bara berövar en kvinna förmågan att fostra barn utan också ändrar hennes hormonella bakgrund. Dessa förändringar påverkar hennes liv negativt..

Vad är livmoderengöring och hur man förbereder sig på det

Rengöring av livmodern kallas curettage av livmoderhåligheten, under vilken läkaren tar bort det övre skiktet av slemhinnan i organet.

2-3 dagar före operationen behöver du:

 1. Vägrar samlag.
 2. Använd bara tvål och varmt vatten för hygienprocedurer.
 3. Douch inte.
 4. Använd inte vaginala suppositorier, sprayer eller tabletter såvida du inte har kommit överens med din vårdgivare.

Under 8-12 timmar rekommenderas det att vägra mat och dryck. Denna åtgärd hjälper till att minimera riskerna vid anestesi..

Hur är livmoderrengöring med endometrios

Rengöring av livmodern med endometrios sker på ett sjukhus, på operationssalen på en gynekologisk stol. Förfarandet för att utöka livmoderhalsen och curettage är smärtsamt, så innan kvinnan börjar ges kvinnan intravenös anestesi. Därefter sätter läkaren in en expander i slidan, vilket gör att du kan skjuta väggarna i slidan och göra livmoderhalsen tillgänglig för undersökning.

Med hjälp av ett speciellt verktyg håller läkaren livmoderhalsen och sätter in en sond med en rundad ände i den. Denna sond expanderar livmoderhalskanalen. När livmoderhalskanalen är tillräckligt bred kan läkaren undersöka livmoderns insida med ett hysteroskop.

Rengöring av livmodern med endometrios utförs i två steg. Först rengörs livmoderhalskanalen (livmoderhalskanalen) och sedan själva livmoderhålet. Curettage utförs med ett kirurgiskt instrument som kallas en curette. Det ser ut som en sked med ett långt handtag. Med försiktiga rörelser skrapar läkaren det övre lagret på livmoderns inre yta och samlar det i en förberedd behållare. Den insamlade vävnaden skickas till laboratoriet för histologiska studier. Åtgärden varar cirka 20 minuter. Om hysteroskopi utförs under den ökar procedurens längd till en timme.

Återställning från curettage och möjliga komplikationer

Efter rengöring av livmodern börjar organets väggar aktivt att dras in. Således stoppar blödningen. Flera timmar efter operationen är det kraftiga blödningar från slidan. Blodproppar kan släppas. På grund av anestesi kan en kvinna uppleva svaghet och dåsighet.

Efter avslutad anestesi kommer en kvinna att känna smärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen, liknar menstruationen. Som regel försvinner smärta efter några timmar och kräver inte behandling. Om smärtan är för allvarlig kan du ta smärtmedicinering. I vissa fall kan smärta hemsöka en kvinna i flera dagar..

Efter operationen kan menstruation inträffa i tid eller lite senare. Försenad menstruation efter rengöring av livmodern är normalt. Endast om menstruationen inte inträffar 3 månader efter curettage, är det nödvändigt att konsultera en läkare. Ett alarmerande tecken är för mycket blödning efter operationen, när en remsa räcker inte mer än 1 timme. Sådana svåra blödningar hotar en kvinnas hälsa. Därför måste du omedelbart rådfråga en läkare.

En orsak till oro är plötsligt upphör av blödning och uppträdande av smärta i nedre del av buken. Denna situation kan uppstå om blodproppar inte kan gå ut och samlas i livmoderhålet. I detta fall är en läkares hjälp också nödvändig..

En ökning av kroppstemperaturen efter curettage kan vara ett tecken på infektion i livmoderhålan. För att förhindra en sådan komplikation efter curettage förskrivs kvinnor antibiotika.

Operationer för endometrios

Modern medicin har ett stort arsenal av läkemedelfunktioner för behandling av endometrios. På grund av detta har frekvensen av kirurgiska ingrepp i behandlingsprocessen minskat avsevärt, och i de flesta fall har det blivit möjligt att göra besparande kirurgiska ingrepp följt av läkemedelsbehandling av sjukdomen.

Vikten av kirurgiska metoder vid behandling av endometrios förblir emellertid tillräckligt stor. I cirka 22% av fallen av endometrios är kirurgi den enda möjliga behandlingen.

Typ av operation och typ väljs individuellt och beror på flera faktorer: graden av förekomst av processen och patientens ålder. Om en kvinna är i fertil ålder och planerar att föda i framtiden, väljs sparsamma kirurgiska metoder. Om damen har överträffat gränsen på 48 - 55 år är det möjligt att använda radikala kirurgiska ingrepp.

I vilka fall indikeras den kirurgiska behandlingen av endometrios? Låt oss överväga de möjliga alternativen mer i detalj..

Åtgärden kan visas i följande fall:

 • Vid kontraindikationer för den hormonella behandlingsmetoden. Tyvärr är fall av intolerans mot hormonella läkemedel inte ovanliga på grund av allergiska reaktioner eller samtidiga sjukdomar (hjärt-kärlsjukdomar, sjukdomar i mag-tarmkanalen, etc.).
 • I fall där läkemedelsbehandling inte har önskad effekt på sjukdomen. Ibland varar behandlingen i 6 månader, men effekten av den är antingen mycket svag eller helt frånvarande.
 • Fokusen för endometriose överstiger 2 cm eller mer.
 • Endometrioida ovariecyster från 2-3 cm. Samtidigt försöker de ta bort cystisk bildning och upprätthålla en sund ovarievävnad.
 • Den tredje är den fjärde grad av endometrios. Grannorgan är involverade i den patologiska processen, mycket svåra smärtor förekommer. Möjlig deformation av organ och kränkning av deras normala funktion.
 • Förekomsten av vidhäftningar.
 • För att behandla infertilitet. I detta fall ger kirurgisk behandling en större effekt än läkemedel.
 • Kombinerad diagnos (myom och endometrios).
 • Livmodersblödning och anemi.
 • Utvecklingen av adenomyos.

Baserat på dessa indikationer och patientens ålder väljer läkarna metoden för kirurgisk behandling. Målet är skärning av den drabbade vävnaden (under organbevarande operation) eller fullständigt avlägsnande av det drabbade organet (om organet inte kan bevaras).

I fall där det är omöjligt att ta bort alla fokuser på endometrios, anges detta i operationens protokoll och det medicinska intyget som utfärdats till den opererade kvinnan. Detta gör att du kan förskriva ytterligare behandling och kontroll över eventuell återutveckling av endometriosfocier..

Rengöring av livmodern med endometrios utförs på två sätt: med laparoskopiska och hysteroskopiska metoder. Förfarandet är ganska säkert, utförs på ett sjukhus. Under operationen är det möjligt att använda allmän eller lokalbedövning. Själva proceduren kräver inte mycket tid och utförs inom 30 - 60 minuter.

Den laparoskopiska metoden utförs genom ett litet snitt i bukväggen. Låter dig bedöma processens prevalens för organ i närheten. Ledas för att ta bort cystiska formationer av äggstockarna, vid bildning av fibroider på det yttre (serösa) membranet i livmodern, närvaron av vidhäftningar i bukhinnan, och så vidare.

En hysteroskopisk metod används för att utföra en undersökning med samtidig excision (borttagning) av foci av endometrios. Hysteroskopi är den mest informativa metoden för undersökning och den minst traumatiska metoden för kirurgisk behandling. Enheten introduceras genom livmoderhalsen, vilket undviker skär på huden.

Tack vare videokameran kan du bedöma processens omfattning visuellt. Allt insamlat material skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning. Hysteroskopi utförs under generell anestesi, om ingreppet endast utförs som en undersökning, patienten släpps på dagen för manipulation eller varannan dag.

När det gäller hysteroskopi för medicinska ändamål passerar urladdningen efter tre dagar. Efter proceduren måste du observera sexuell vila i 14 dagar, den exakta tiden i ditt specifika fall måste kontrolleras med en läkare.

Innan hysteroskopi är det nödvändigt att utföra en undersökning: en smet för mikroflora, ett blodprov för syfilis, en ultraljudssökning. På operationens dag kan du inte äta mat och dryck, bara sköljning av munnen med varmt vatten är tillåtet.

Rengöring av livmodern utförs i två steg: först livmoderhalsen och sedan själva livmoderhålet. Denna procedur gör att du kan ta bort foci av endometrios, dissekera synechia i livmoderhålan, polypper och fibroider.

Med endometrios föreskrivs hysteroskopi omedelbart efter menstruationens slut, i detta fall är sjukdomens fokus mycket uttalad. För att förhindra komplikationer efter proceduren förskrivs antibiotika, hormoner och återhämtningsförfaranden.

Efter curettage med endometrios kan det vara mindre urladdning. En ökning av temperaturen, kraftig fläckning är ett tillfälle att ringa akut hjälp eller kontakta din läkare!

Graviditetsplanering kan göras tidigast 6 månader efter rengöring av livmodern, endast efter samråd med specialister. Denna tid är nödvändig för att kroppen ska återställa normal funktion. Om graviditet inte inträffade efter hysteroskopi, bör in vitro-befruktning (IVF) övervägas.

Koagulering

Många patienter, som hör ordet koagulation från en läkare, är intresserade av vad det är. Koagulering är cauterisering av fokuser för endometrios. Proceduren utförs med hjälp av en laser, flytande kväve eller en het slinga, under kontroll av laparoskopi. Kauterisering är mindre traumatisk och därefter aktiveras inte limprocessen.

Laserkoagulation utförs under generell anestesi. Innan proceduren förskrivs mat som inte orsakar uppblåsthet. Fem dagar före operationen bör du börja ta aktivt kol, och innan ingreppet utförs ett rengörings lavemang.

Efter operationen vid endometrios är återhämtningsperioden ganska kort. Tillåtet att komma ur sängen efter några timmar, och urladdning är möjligt efter 1 - 3 dagar. Sexuell vila varar i en månad.

I slutet av hormonbehandling efter koagulering kan graviditet planeras. Laserkoagulation utförs endast av en högt kvalificerad läkare, vilket hjälper till att undvika komplikationer i form av ärr (kan bli ett hinder för utvecklingen av graviditet), organskador och blodkärl.

Hysterektomi

En hysterektomi (den så kallade operationen för att ta bort livmodern) utförs mycket sällan och endast i extrema fall. Den behandlande läkaren kan föreslå en sådan behandling för endometrios. Kvinnan fattar emellertid det slutliga beslutet om att ta bort livmodern.

Damer kommer medvetet till detta beslut på grund av den långa och ineffektiva behandlingen i deras fall, och även på grund av oförmågan att uthärda smärta i samband med utvecklingen av sjukdomen. Det är tillrådligt att genomföra en operation för att ta bort livmodern på grund av endometrios hos det kända könet, som har gått över 45–55 år, eftersom kvinnor för närvarande inte längre planerar graviditet.

Typ av operation väljs av läkaren i samarbete med anestesilegen. Faktum är att det finns kontraindikationer för alla typer av kirurgiska ingrepp:

 • koagulering med låg blod;
 • svåra former av patologier i det kardiovaskulära systemet och / eller lungorna;
 • diabetes och andra.

En hysterektomi utförs i följande variationer:

 • Amputation. I detta fall tas livmodern bort (eventuellt tillsammans med bilagorna), och livmoderhalsen kvarstår.
 • Fullständigt avlägsnande av livmodern - extirpation. Livmoderkroppen avlägsnas tillsammans med livmoderhalsen, bihang och lymfkörtlar tas bort..

Operationen för att ta bort livmodern med bilagor har långvariga komplikationer, det är av denna anledning som denna manipulation utförs i extrema fall, främst med onkologi. Den första och mest grundläggande konsekvensen är den tidiga och snabba början av klimakteriet..

Detta manifesteras av värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, kraftiga hopp i blodtrycket. I framtiden noteras fenomenen osteoporos framsteg, instabilitet i kroppsvikt och andra manifestationer av klimakteriet. Dessa komplikationer kan emellertid avlägsnas genom att tillämpa den hormonbehandling som föreskrivs av den behandlande läkaren..

Det är också möjligt utelämnande av bäckenorganen, utveckling av vidhäftningar. För att undvika dessa fenomen föreskrivs restorativ terapi under den postoperativa perioden (antibiotika, antikoagulantia, fysioterapi). Kommer att utan tvekan dra nytta och syfte med fysioterapiövningar.

Det rekommenderas att avstå från sexuell aktivitet, om möjligt undvik hypotermi och kraftig fysisk ansträngning i 6 månader efter operationen. Ett gynekologisk undersökningsrum bör besökas minst en gång i månaden.

Radikal kirurgisk behandling av endometrios undviker återfall, lindrar smärta och livmodersblödning. Detta kommer att förbättra livskvaliteten avsevärt. På lång sikt garanterar operationen frånvaron av möjligheten att utveckla cancerformiga neoplasmer i reproduktionsorganen (inget organ - ingen cancer).

Vid radikala ingripanden kan en kvinna känna sig deprimerad eller underlägsen. Inte alla kan hantera dessa upplevelser på egen hand. Stöd från nära och kära är oerhört viktigt och hjälper dig att bosätta sig i en förändrad kropp. Vissa kan behöva hjälp av en psykoterapeut..

Efter återhämtningsperioden kan du återgå till ett aktivt sexliv. Du kan se de uppenbara fördelarna med situationen: det finns inga perioder (vilket innebär att du inte behöver anpassa dig till en viss regim), det finns ingen chans att graviditet (så du behöver inte oroa dig för preventivmedel).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen den 2,3,4,5,7 dagen

Fördelar med kalendermetodNaturligtvis är det inte värt att säga att kalendermetoden för preventivmedel inte är 100% tillförlitlig: detta är känt för nästan alla....

Vad brunt urladdning istället för menstruation betyder: varför det går och hur farligt det är

Låt oss nu tänka mer på detta..Varför istället för blod finns det brunaktig utflöde utan smärta?Transparent slem anses vara den normala utsöndringen av slidan, varav mängden varierar beroende på cykelperioden....

Hur man orsakar den första menstruationen hemma

Hur man orsakar menstruation?Under sådana omständigheter är kvinnan i panik och är redo att ta till alla tricks, bara för att orsaka menstruation. Så: hur man orsakar menstruation hemma och är det värt det?...