Mammografi: vilken cykeldag är bättre att göra

Ansvarsfrihet

Ju äldre en kvinna blir, desto mer ökar listan över årliga, obligatoriska hälsoundersökningar. Den vanligaste, nödvändiga diagnostiska metoden är mammografi. Många flickor är oroliga för frågan, på vilken cykeldag gör mammogram? Om den behandlande läkaren inte har berättat om detta, måste du bekanta dig med denna information mer detaljerat..

Indikationer för mammografi

Denna diagnostiska metod föreskrivs främst för kvinnor efter 40 års ålder - det är nödvändigt att genomgå en sådan procedur årligen. Alla kommersiella, budgetorganisationer bör hänvisa sina anställda till sådana undersökningar - detta görs för att utesluta förekomsten av en brösttumör.

Följande indikationer är tillgängliga för undersökningen:

 • klagomål på bröstsmärtor;
 • förändringar i formen av bröstvårtorna;
 • urladdning från bröstvårtorna;
 • bröstsvullnad.

Indikationer för genomförandet kommer också att förebygga de patienter som är i riskzonen. Detta inkluderar kvinnor 40 år och äldre som har fibroadenom, mastopati, könsinflammation, infertilitet, sköldkörtelsjukdom och fetma. Du kan lära dig mer om detta från videon:

Hur gör mammogram

Den vanliga ultraljudet i bröstkörtlarna skiljer sig från mammografin genom att bröstet utsätts för röntgenstrålar, medan bröstkörtlarna är klämda med speciella plattor. Efter att ha valt rätt period går kvinnan till proceduren, som består av följande steg:

 1. Efter att ha kommit in på kontoret kommer radiologen att be patienten att ta bort allt i midjan. Det är också nödvändigt att ta bort alla smycken, metallföremål som finns från bältet och ovan. Om patientens hår är för långt ombeds de att hämta det.
 2. Patienten närmar sig enheten och blir som läkaren berättar för henne. En kvinnas bröst är klämd mellan två plattor, en bild tas.
 3. Därefter släpps bröstet och patienten kan klä sig. Längden är 10-15 minuter, några minuter tillbringas på att utarbeta en slutsats av en läkare.

Vissa kvinnor vill inte undersökas på grund av dess möjliga smärta. Bröstet pressas tillräckligt av plattorna, vilket orsakar obehag hos en kvinna. Få inte panik i god tid, uppfattningen av proceduren beror på hur patienten själv är konfigurerad för att utföra den.

På vilken dag gör menstruationer mammogram

Den relevanta frågan kvarstår vilken cykeldag som är bäst att genomföra en undersökning. Den behandlande gynekologen eller mammologen bör berätta om sådana detaljer, men ofta glömmer läkarna att berätta för patienten om de rekommenderade datumen.

Är det möjligt att göra mammogram innan menstruationen

Det antas att hälsan och tillståndet hos mjölkkörtlarna beror på mängden hormoner i patientens kropp. I en viss fas av cykeln stiger eller faller hormonnivån, vilket hjälper till att identifiera fokus på neoplasmer. Av detta följer att det är oönskat att genomföra en studie före menstruationen av sådana skäl:

 • i lobulerna i bröstkörteln före menstruationen, vätska ackumuleras - detta beror på en ökning av mängden hormonet progesteron;
 • bröstsvullnad visas;
 • smärta kan uppstå i bröstet;
 • bröstkörteln kan öka i storlek.

Diagnos före menstruation kommer att vara informativ, därför är det bättre att vägra en undersökning efter att ha väntat på en viss fas i cykeln.

Är det möjligt att göra mammogram med menstruation

Den vanligaste frågan för en mammolog eller gynekolog innan en undersökning är - kan jag göra mammogram under min period? Inför behovet av förfarandet går kvinnor från nyanser av att utföra andra undersökningar relaterade till reproduktionssystemet. Ofta föreskrivs en del av studierna och analyserna exakt under fläckperioden, så det finns förvirring.

En annan anledning till att läkare inte rekommenderar mammogram under de första dagarna av cykeln är möjlig svullnad i vävnaderna. Bröstkörteln sväller, blir tät, chansen att se en neoplasma minskar, så diagnosen blir meningslös.

När kan jag göra mammogram efter menstruation?

Den mest optimala tiden för ett mammogram är perioden 5 till 12 dagar av menstruationscykeln. Denna siffra betraktas som fluktuerande, det beror på hur många dagar kvinnans cykel varar:

 1. Med en menstruationscykel som varar i 21 dagar bör förfarandet utföras på dag 5 från början av menstruationen.
 2. Med en cykelvaraktighet på 28 dagar förskrivs ett mammogram i 6-12 dagar.
 3. Med en lång menstruationscykel på 35 dagar, vilket är sällsynt, rekommenderar läkare att besöka ett röntgenrum på dagarna 10-18 i cykeln.

Det är i dessa perioder som det kvinnliga bröstet är mest lugnt och kan visa maximal information till radiologen. Vid självberäkning av önskad dag är det viktigt att tänka på att den valda fasen i cykeln måste föregå ägglossningen. Under ägglossningen förändras det kvinnliga bröstet under påverkan av progesteron.

Förberedelse för proceduren

När det redan är beslutat vilken dag av cykeln som ska gå till mammologen, rekommenderas det att lära sig mer om hur man ordentligt förbereder sig för proceduren:

 • välja och beräkna rätt dag för tentamen;
 • ta med dig alla tillgängliga tidigare mammogram med en slutsats, såväl som läkarens instruktioner och indikationer för proceduren;
 • några dagar före undersökningen, ta bort alla dieter och produkter som innehåller koffein från kosten.
 • det är bättre att bära separata kläder, bestående av botten och topp;
 • använd inte deodoranter och andra medel innan proceduren.

Oroa dig inte och oroa dig för den eventuella smärtan under proceduren, särskilt ta smärtstillande medel. Detta tillvägagångssätt ökar bara paniken, och proceduren kan frustreras.

Slutsats

Svara på frågan på vilken dag av cykeln att göra ett mammogram, bör det noteras att perioden från 5 till 12 dagar kommer att vara den mest optimala. På andra dagar kommer bröstet att ändras något under påverkan av hormoner, så proceduren kommer att visa sig vara informativ.

När man ska göra ett mammogram, på vilken dag av cykeln?

Bröstsjukdomar blir yngre varje år. Godartade tumörer i detta område kan förekomma även hos flickor, och efter 35 år bör alla vara försiktiga med maligna neoplasmer. I syfte att tidig diagnos av onkopatologi föreskriver läkare ofta ett mammogram. Vad är den här metoden och när är det bäst att genomföra?

Mammografi

Mammografi är en röntgenmetod för undersökning av bröstkörtlar. Det används under lång tid och låter dig identifiera patologiska formationer i bröstet i de tidiga stadierna.

Mammografi avser icke-invasiva undersökningsmetoder. Tidigare hade hon inga konkurrenter. För närvarande kan diagnosen bröstsjukdomar utföras med hjälp av:

 • Ultraljudsundersökning.
 • Datortomografi.
 • MRI.
 • Färgdopplerografi.
 • biopsier.
 • Elektrisk impedans tomografi.
 • Termografi.

Det är dock mammografi som är den första diagnostiska metoden som en läkare föreskriver. Det används för screening av cancer och andra sjukdomar i bröstkörtlarna..

För denna metod är tiden mycket viktig, studien kan utföras långt från varje dag i cykeln.

För att förstå vilken period som är optimal för mammografi, är det nödvändigt att presentera funktionerna i denna procedur.

Metod

För att få en högkvalitativ bild av mjölkkörtornas strukturer placeras den i en mammograf och pressas lite. Detta gör att du kan visualisera även djupt belägna formationer. Ju mjukare bröstet vid studietiden, desto lättare är det att ta en bild. Och kompressionen av organet orsakar inte patienten obehagliga känslor.

På grund av bröstens hårda kompression reduceras de:

 • Rörelseoskärpa.
 • Bildfel förknippade med avståndet från studieobjektet till filmen.
 • Absorberad dos, eftersom mjölkkörtlarna plattas ut.

Dessutom, med tillräcklig komprimering av bröstet, är bilden enhetlig, och skillnaderna mellan frisk vävnad och neoplasma är tydligt synliga.

Om läkaren har ordinerat ett mammogram - på vilken cykeldag gör du denna studie?

Mammografi och menstruationscykeln

Strukturen i bröstkörtlarna beror på dagen för menstruationscykeln. Det mest täta och smärtsamma bröstet blir före menstruationen. Under denna period kan det även vara obehagligt att röra vid det. Denna svullnad i körtlarna kallas premenstruellt syndrom..

Mammografi rekommenderas inte just nu, eftersom studien inte bara är smärtsam, utan också informativ.

Ett tätt, svullet bröst kommer inte att möjliggöra tillräcklig komprimering, och därför kommer sannolikheten för bildförvrängning eller fel att vara för stor.

Den mjukaste bröstkörteln blir från 5 till 12 dagar av menstruationscykeln. Detta är intervallet mellan slutet av menstruation och ägglossning, varefter bröstet igen börjar svälla och kondensera under påverkan av hormonet progesteron.

Mammografi för menstruation

Kan ett mammogram göras under menstruationen? Eftersom det officiellt rekommenderas att mammogram utförs från den femte till den tolfte dagen i cykeln, har vissa patienter en fråga: "Är det möjligt att undersöka bröstet under menstruationen?" Trots allt varar inte all menstruation 3-4 dagar. Blödning kan mycket väl pågå en vecka eller mer..

Det finns inga tydliga rekommendationer inom gynekologi angående denna fråga. Menstruation är inte en kontraindikation för mammografi. Sådana funktioner i cykeln kan emellertid påverka strukturen i bröstkörtlarna. Och även dag 6–7 kan bröstet förbli tätt och smärtsamt.

Det är därför gynekologer i denna situation rekommenderas att utföra studien senare - den 8-12: e dagen av cykeln för att utjämna eventuella fel.

Åldersbegränsningar

Vid vilken ålder kan ett mammogram utföras? En röntgenundersökning av bröstkörtlarna kan utföras vid valfri ålder om det indikeras. Dessa inkluderar:

 1. Påtaglig klump i bröstet.
 2. Isolering av blod från bröstvårtan.
 3. Tillbakadragning, utflata av bröstvårtan.
 4. Ändra körtelens hud efter typ av citronskal.

Trots det faktum att forskningsmetoden involverar strålningsexponering, är dess diagnostiska värde och dess fördelar ovärderliga med eventuell skada.

Men om vi talar om mammografi som en screeningsmetod för att upptäcka onkopatologi, utvecklas en annan situation i detta avseende.

Till skillnad från ultraljud är mammografi inte så säker, och dess årliga undersökning i ung ålder rekommenderas inte. Olika länder har sina egna rekommendationer för att använda det som en screening..

Som regel används mammogram regelbundet i åldern 35–40 år, beroende på kvinnans tillhörande patologi och riskfaktorer för utveckling av neoplasmer, och särskilt bröstcancer.

Gynekologer rekommenderar att denna undersökning utförs minst en gång vartannat år. Det indikeras för vissa patienter årligen. Upp till 35–40 år anses ultraljud av körtlar vara mer informativt och säkert..

Om en kvinna har nått klimakteriet kan hon utföra ett mammogram varje månad i månaden. Bröströntgen är möjlig även med implantat.

implantat

Nackdelen med implantat är att de allvarligt kan komplicera diagnosen av maligna neoplasmer i bröstområdet..

Det är möjligt att göra en röntgenundersökning i en sådan situation. Vanligtvis involverar metoden undersökning av vävnaderna i körtlarna i två projektioner, eftersom anatomin hos detta organ är sådan att även med den mest täta kompressionen är en bild inte tillräcklig för att visualisera alla formationer. Vid behov tillämpas också en ytterligare undersökning..

Om patienten har bröstimplantat gör det svårt att avbilda dem. Och i detta fall är läkarna inte begränsade till två standardprognoser. Radiologisten använder speciella - ytterligare - projektioner som kallas Eklund. Vad är essensen i denna studie?

Det syntetiska implantatet förflyttas i denna situation mot bröstet, och enhetens plattor komprimerar vävnaderna som ligger framför. Således är det bröstvävnaden som fångas och röntgen tas..

Man bör dock komma ihåg att bröstimplantat kan orsaka dålig diagnos av cancer. Liksom med vanliga bröst rekommenderas studien att genomföras dag 5-12 i menstruationscykeln.

Typer av forskning

Modern mammografi är av två typer - film och digital. Film har sitt ursprung från tjugotalet av förra seklet. Detta är en vanlig och ganska effektiv diagnostisk metod, men inte utan brister. Dessa inkluderar:

 • Diagnostiska svårigheter i formationer av liten storlek eller dåligt kontrasterande.
 • Oförmåga att ändra några egenskaper hos en röntgen efter exponering har utförts.
 • Tekniskt tidskrävande och komplex bildbehandling.
 • Nödvändiga lokaler och utrustning för lagring, skapande av ett speciellt arkiv.
 • Det är inte möjligt att överföra data digitalt för samråd.

Och även om filmmammografi har använts under lång tid och bevisat sig, kräver modern medicin en mer informativ metod för forskning.

Digital forskning

Idag är en värdig analog med filmmammografi den digitala forskningsmetoden. Det saknar sin föregångares brister. Dessutom har metoden ytterligare fördelar. De viktigaste bland dem är följande:

Tyvärr finns digitala enheter för närvarande inte tillgängliga i alla medicinska institutioner, men med tiden kommer de så småningom att ersätta filmanaloger. För diagnostik på en modern enhet är det också nödvändigt att ta hänsyn till cykeldagen. Trots det större informationsinnehållet och bättre visualisering av bröstformationer, förblir metodens princip densamma. En tät kompression av organet behövs för att förbättra bildkvaliteten, en detaljerad undersökning av alla strukturer och minska strålningsexponering för körtlarna.

Därför förblir samma period optimal - 5-12 dagar av patientens menstruationscykel.

Mammografi av mjölkkörtlarna: regler och funktioner i förfarandet

Vad är mammografi?

Mammografi är en icke-invasiv bröstundersökningsteknik som ofta baseras på radiografi. Den huvudsakliga uppgiften för den diagnostiska proceduren är att identifiera cyster, godartade och maligna neoplasmer i vävnaderna i bröstkörtlarna. Metoden låter dig också bestämma storleken och platsen för patogena områden.

Det finns flera diagnostiska alternativ, var och en baserad på användning av ultraljud, magnetisk resonansavbildning och användning av mikrovågor. Men enligt experter och statistik realiseras det vanligaste alternativet genom radiografi.

Indikationer för

Mammografiproceduren är möjlig både på ett planerat sätt för förebyggande och enligt medicinska indikationer. Undersökning rekommenderas i ett antal av följande fall:

 1. Smärtsamma känslor i bröstområdet som uppstår vid palpation, rörelse eller i lugnt tillstånd.
 2. Patologiska formationer, tätningar i vävnaden i bröstkörtlarna.
 3. Olika i intensitet och typ av utsläpp från bröstvårtorna.
 4. Ändra storlek eller konturer på bröstet.

Förfarandet utförs inte bara för diagnosändamålet utan också för observation. Till exempel, om en patologisk neoplasma, oavsett dess art, redan har upptäckts, kommer en studie att krävas upprepade gånger under en kort tid.

Behovet av ett systematiskt förfarande mot bakgrund av den befintliga utbildningen beror på vikten av att övervaka förändringarna och effektiviteten i behandlingen.

Kontra

Mammografi har vissa kontraindikationer. Förfarandet rekommenderas inte under graviditet och amning. Att utföra den under de angivna perioderna är endast möjlig mot bakgrund av motiverade skäl, som inkluderar utseendet på neoplasmer.

Det är viktigt att veta vid vilken åldersforskning som krävs regelbundet. Specialister anger ett åldersmärke på 35 år. Innan den angivna perioden rekommenderas att du väljer andra alternativ för diagnostiska procedurer, till exempel ultraljud.

Hos kvinnor vars ålder är mindre än 35 år är bröstvävnaden tätare, vilket kan snedvrida resultaten av diagnostikproceduren. Ultraljudsundersökning är i detta fall mer informativ..

Vilken fas i cykeln som ska undersökas

För att få de mest exakta diagnostiska uppgifterna rekommenderas det att undersökas i enlighet med menstruationscykelns varaktighet och frekvens. På vilken cykeldag det är bättre att genomföra en undersökning beror på kroppens individuella egenskaper. Ett av de avgörande kriterierna är cykelns varaktighet. Enligt det skiljer man tre huvudtyper:

 1. Kort. Cykelns varaktighet är inte mer än 28 dagar, minsta period i detta fall är 21 dagar. Det rekommenderas att utföra en diagnostisk procedur från 3 till 7 dagar av menstruationscykeln.
 2. Mitten. Cykelns varaktighet i detta fall är från 28 till 35 dagar. För att få tillförlitliga resultat rekommenderas det att undersökas från 5 till 12 dagar.
 3. Hållbar. En lång cykel kallas vars längd är mer än 35 dagar. Diagnos rekommenderas mellan 12 och 18 dagar.

Om menstruationen inträffar felaktigt rekommenderas det att undersökas omedelbart efter upphörandet av menstruationen. Kvinnor som har gått in i klimakteriet kan ha mammogram när som helst..

Behöver jag ha mammogram regelbundet?

Är regelbundna förebyggande undersökningar tillåtna? Hur ofta utförs förfarandet? Det är viktigt att veta att maligna neoplasmer i bröstet är de vanligaste inom området onkologi. Tumörliknande formationer upptäcks hos varje tolfte kvinna, vars ålder är mindre än 40 år. Vidare ökar denna siffra.

För att utesluta utvecklingen av sjukdomen och öka chansen för en fullständig återhämtning rekommenderas att diagnostisera minst en gång om året. Detta är dock endast relevant om kvinnan inte visar några klagomål. Alla störande symtom, inklusive ömhet eller asymmetri i bröstkörtlarna, bör betraktas som en orsak till en oplanerad procedur.

Kvinnor efter 45 år, vars ärftlighet är belastad med cancer, rekommenderas att genomgå en studie minst en gång inom 6-8 månader.

Mammografiförberedelse

För att få tillförlitliga uppgifter är det viktigt att veta hur man förbereder sig för proceduren. Viktiga rekommendationer:

 1. Om du upplever obehag eller ömhet i bröstet är det viktigt att informera den specialist som kommer att utföra proceduren. Sådana symtom är inte en variant av normen och kan förvrida forskningsdata..
 2. Omedelbart före förfarandet krävs att alla smycken tas bort, vars sammansättning innehåller metall.
 3. På dagen för förfarandet är det viktigt att överge användningen av personliga hygienprodukter som innehåller talk. Detta ämne kan orsaka specifika skuggor som kan tas av en specialist för neoplasmer..
 4. Om ett mammogram utfördes tidigare rekommenderas det att ge specialisten tidigare erhållna bilder..
 5. Om det finns några tätningar i bröstet bör du informera din läkare. Under studien kommer det drabbade området att studeras särskilt noggrant..

Avkryptering tar flera timmar. Vid upptäckt av neoplasmer uppmanas patienten att genomgå ytterligare diagnostiska procedurer som kommer att bestämma deras art, storlek, funktioner.

Hur är proceduren

En mammograms varaktighet är högst femton minuter. Förfarandet är smärtfritt. Att genomföra det tar tre huvudstadier:

 1. En tid före undersökningen rekommenderas patienten att ta en dusch, varefter det är omöjligt att använda medel som undertrycker svettkörtlarnas aktivitet. Direkt på specialistkontoret måste en kvinna klä av sig i midjan, ta bort smycken och också samla hår om de kan störa.
 2. Därefter måste patienten gå till enheten och ta den position som rekommenderas av läkaren. Under studien klämmas kvinnans bröst av två metallplattor, vilket kan vara något obekvämt, men smärtfritt.
 3. Efter avslutad ovanstående manipulationer slutar proceduren. Avkodningen sammanställs av en specialist lite senare.

Ett stort antal kvinnor undviker att besöka läkare på grund av att förfarandet är något obehagligt och kan orsaka smärta. Du bör vara medveten om att om patienten följer alla regler för förberedelserna för studien minimeras obehag.

För närvarande är det övervägande alternativet för studier av mjölkkörtlarna det mest informativa, vilket gör det möjligt att identifiera tumörer i de tidiga stadierna av förekomsten. Av denna anledning bör mammografi inte undvikas, särskilt om det finns medicinska indikationer för det.

Undersökningsresultat

Efter ingreppet tar mammologen upp en karta över patienten som återspeglar hennes nuvarande tillstånd. I avsaknad av patologier och sjukdomar har kvinnans bröst en enhetlig struktur, det finns inga främmande inklusioner och formationer. Så vad visar studien? Det finns flera alternativ:

 1. Kategori 0. I detta fall krävs omprövning, eftersom de erhållna resultaten är opålitliga eller tveksamma..
 2. Kategori 1. Norm, det vill säga, det finns inga tumörer.
 3. Kategori 2. Upptäckt av en neoplasma av godartad natur, som är av liten storlek.
 4. Kategori 3. Upptäckt av en godartad neoplasma, vilket kräver ständig övervakning. Till exempel kräver konstant övervakning mastopati..
 5. Kategori 4. Identifiering av sälar, bestämningen av vilken typ som kräver en biopsi.
 6. Kategori 5. Hög risk för att upptäcka en tumör av malign natur. Ytterligare forskning krävs.
 7. Kategori 6. Malign tumör bekräftad genom biopsi.

Maligna neoplasmer har ett antal funktioner, inklusive en snabb ökning av hudskador, infiltration av omgivande vävnader och ett visst utseende. Om misstänkta tumörer identifieras i transkriptet skickas kvinnan omedelbart för en biopsi, vilket kommer att avslöja formningen och bestämma ytterligare medicinsk taktik.

Studien i fråga är ett diagnostiskt alternativ som krävs regelbundet. Till exempel är fluorografi liknande, vilket möjliggör en snabb upptäckt av luftvägssjukdomar. För att förhindra uppkomst och snabb utveckling av cancer rekommenderas varje kvinna som är 30 till 35 år gammal att genomgå ett mammogram regelbundet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför kommer svarta perioder?

Under menstruationscykeln kan en kvinna ha svart menstruation. Som du vet anses menstruationsflödet som normalt, vilket är rött och inte har en skarp och obehaglig lukt. Eventuella förändringar i den friska menstruationsfärgen orsakar panik hos kvinnor, men du bör veta att detta inte alltid är ett tillfälle för bekymmer.....

Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa....

Varför började det kräkas innan menstruationen, om detta inte var tidigare, kan det här prata om graviditet?

Med PMS kan en flicka känna sig sjukManifestationer av premenstruellt syndrom förhindras av en riktig livsstil....