Hur mycket och hur kommer menstruationen efter curettage

Blödning

Med livmoderns curettage måste många kvinnor möta. Som ett resultat av sådan störning i arbetet med det viktigaste fortplantningsorganet uppstår ibland komplikationer, som bedöms av förändringen i menstruationscykelns natur, utseendet på ovanliga utsöndringar. Det är viktigt att veta när perioder bör komma efter curettage och vad som kan vara orsaken till deras förseningar, färg och volymförändringar. Komplikationer kan undvikas och deras konsekvenser elimineras genom att kontakta en läkare i tid.

Vad är curettage för?

Curettage av livmoderhålan är ett förfarande förknippat med avlägsnande av ytskiktet (funktionellt) i endometriet. Därefter återställs det på grund av celldelning av det djupare (basala) skiktet. Innehållet avlägsnas från livmodern med hjälp av en kurett (specialmetallsked) eller genom vakuum. Dammsugning är mindre smärtsam och traumatisk än curettage.

Curettage utförs både i syfte att terapeutisk rengöring av livmoderhålan och för diagnostisk undersökning av materialet efter extraktionen. Förfarandet föreskrivs i följande fall:

 • studera vid behov strukturen på neoplasmer efter borttagning från livmodern, om det finns tvivel om deras godartade natur;
 • att fastställa orsaken till blödning efter klimakteriet;
 • för snabb eliminering av polypper och endometrial hyperplasi (dess överdrivna förtjockning, vilket leder till infertilitet);
 • med för rikliga och långa perioder;
 • efter ett missfall eller en frusen graviditet;
 • i syfte att abortera;
 • när en kvinna förvärrar det allmänna välbefinnandet några dagar efter födseln på grund av ofullständigt borttagande av morkaken.

Vid diagnos och behandling av livmodersjukdomar används olika rengöringsmetoder..

Separat curettage används för att samla material separat från livmoderhålan och livmoderhalskanalen.

Hysteroskopisk curettage är en procedur där ett hysteroskop används för att kontrollera processen, vilket gör det möjligt att noggrant undersöka organets inre yta.

Diagnosproceduren utförs flera dagar före menstruationens början. Dragsmärtan som uppstår i nedre del av buken under borstning är ungefär densamma som vid menstruation, ibland allvarligare. Ofta utförs operationen under generell anestesi (särskilt när du använder en curett).

Video: Menstruation efter curettage. Möjliga komplikationer

Den första menstruationen efter rengöring

Kvinnor oroar sig ofta när de väntar på den första menstruationen efter curettage. Det beror på syftet med dess uppförande, kroppens individuella egenskaper, rengöringsmetoden, närvaron eller frånvaron av komplikationer.

Vid diagnostisk curettage förändras inte den hormonella bakgrunden, bara accelerationen av processen för utsöndring av endometrium från livmodern (som vid menstruation) inträffar. Därför bör nästa menstruation komma som förväntat senast 35 dagar senare.

Efter curettage för att eliminera de sjukdomar som orsakade menstruations oregelbundenheter (hyperplasi, polypper) kommer menstruationen inom 28-30 dagar, om det inte fanns några komplikationer under operationen. Efter en tidig missfall och abort, om livmoderkaviteten har rengjorts effektivt, menstruation inträffar också efter ungefär en månad, upprätthålls cyklens regelbundenhet.

Obs: Om menstruationen inte kommer i tid och efter smärta på grund av ett missfall eller på grund av en abort, och det inte finns någon smärta i nedre del av buken, är detta ett tecken på graviditet. En frisk kvinna kan bli gravid redan 2 veckor efter rengöring. Läkare rekommenderar användning av orala preventivmedel.

Vid curettage på grund av en frusen graviditet sker en längre återhämtning av kroppen. Det tar tid för den hormonella bakgrunden att återgå till det normala, äggstockarna börjar fungera normalt. Den första menstruationen kommer 2-3 månader efter rengöring, de är långa och oregelbundna.

Möjliga komplikationer

Under rengöringen, som med alla andra kirurgiska ingrepp, kan farliga komplikationer uppstå som orsakar en försämring av reproduktiv hälsa och allmänt välbefinnande. I det här fallet kommer menstruationens art efter rengöring och tidpunkten för deras början att avvika från normen.

Dessa komplikationer kan inkludera:

 1. Brott eller skärning av livmoderväggen med kirurgiska instrument. Väggstängning krävs för att förhindra inre blödningar.
 2. Hematometer (cervikal spasm), vilket leder till stagnation av blod i kroppshåligheten. Detta tillstånd orsakar uppkomsten av den inflammatoriska processen och cykelstörningar.
 3. Introduktion av infektion i livmodern, vilket leder till inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen (endometritis, salpingo-oophoritis).

Den farligaste komplikationen är curettage av basalskiktet i endometrium. Detta leder till infertilitet på grund av oförmågan att återställa det funktionella lagret. Beroende på hur omfattande skadorna är, kan perioder komma på sex månader eller inte visas alls.

När man ska träffa en läkare

Inom 3 månader efter curettage kan menstruationen vara smärtsam. Detta är inte en patologi. Narkosmedel (paracetamol) eller krampläkemedel (drotaverine) gör att du kan hantera sjukdomen. Om smärtorna i nedre del av magen under menstruationen är allvarliga, åtföljd av en ökning av temperaturen, måste du besöka en gynekolog, eftersom, troligtvis, är orsaken inflammation i livmodern eller bilagorna.

Vanligtvis, efter curettage, fortsätter blodutsöndring med blodproppar i flera timmar. Då blir de normalt magra bruna och förvandlas till vanliga vita. Om blödningen fortsätter eller, efter att ha slutat, visas igen några dagar efter operationen, indikerar detta att partiklar av ägg eller morkaka förblir i livmoderhålet. Rengöring kan behövas..

Den första menstruationen efter curettage är ibland för liten. Detta indikerar cervikal spasm. Stagnation leder till utveckling av infektion. Inflammation indikeras av uppkomsten av en obehaglig lukt i menstruationsflödet. För att påskynda borttagandet från livmodern föreskrivs injektioner av oxytocin, vilket ökar kontraktionerna.

Infektion är möjlig under själva förfarandet eller om hygienregler inte följs de första dagarna efter curettage. Närvaron av en smittsam process i livmodern indikeras av uppkomsten av gul urladdning med en skarp obehaglig lukt, en ökning av kroppstemperaturen. Därför förskrivs antibiotika för förebyggande syften för att förhindra inflammatoriska komplikationer efter curettage.

I avsaknad av menstruation i mer än 3 månader efter rengöring, ändring av deras natur, utseendet på tecken på komplikationer, måste du besöka en gynekolog, genomgå en undersökning (gör en ultraljudssökning, ta blodprover för inflammation och infektion), fortsätt med behandlingen.

När menstruationen går efter curettage

Curettage är en procedur för att ta bort det övre skiktet i livmoderslimhinnan. Vad det än är, abortivt eller diagnostiskt, störs kroppen. Månadsvis, efter curettage, går det ofta fel, det börjar och slutar utan schema. För att kvinnan ska veta vilka överträdelser som är normala och vilka inte, kommer vi att analysera detta förfarande mer detaljerat..

Begreppet curettage, typer

Livmodern är ett muskelorgan som liknar ett päron. Det är i henne som "lever" och utvecklar fostret fram till födseln. Könsorganets innervägg skyddas av endometrium, som förändras regelbundet. Om befruktningen inte har inträffat, avvisas endometriet och lämnar sedan kroppen tillsammans med menstruation.

Curettage är det mekaniska borttagandet av endometriumet, varefter det åter växer. Proceduren utförs med två metoder:

Inom gynekologisk medicin är den vanligaste proceduren rdv, det vill säga separat curettage. Under operationen skrapas den övre delen av livmoderslimhinnan med ett speciellt verktyg. Läkaren skickar den extraherade vävnaden för histologisk undersökning.

Regelbunden eller hysteroskopisk rengöring utförs under övervakning av ett hysteroskop. Läkaren tittar på hur endometriet avlägsnas. Efter diagnos väljer läkaren en rengöringsmetod, beroende på patologin.

Verksamheten visas i sådana fall:

 • Missfall eller abort;
 • Sjukdomar i buken eller livmodern;
 • Fryst graviditet
 • Cykelfel.

Varje allvarlig operation är skadlig för kroppen. En kvinna behöver tid att återhämta sig, diagnostisk curettage är inget undantag. Du bör inte oroa dig bara om menstruationen går som vanligt. En försening med flera dagar är ett tillfälle att konsultera en gynekolog. Efter curettage bör menstruationen vara mild och de börjar på dag 28-36 i cykeln.

I de fall där urladdningen är riklig eller knapp, och även har en obehaglig lukt, finns det en kränkning. Aborterande curettage är ett allvarligt kirurgiskt ingripande. Vanligtvis börjar menstruationen inom 4-7 veckor. Om detta inte händer ska du rådfråga en specialist. Efter separat curettage normaliseras cykeln inom 3 månader. Ibland finns det smärta som kan dämpas med smärtstillande medel..

Indikationer för curettage

Strömning av livmodern sker på den sista eller näst sista dagen av menstruationscykeln. Det finns två skäl för rengöring:

 1. För att ta bort alla formationer, frysta foster etc..
 2. För att ta en bit av endometriet för histologisk undersökning.

Utför rengöring när sådana problem upptäcks:

 • Resten av moderkakan efter födseln;
 • Endometriala polyper;
 • Behovet av abort;
 • hyperplasi
 • missfall;
 • Livmoderblödning;
 • Vidhäftningar som påverkar befruktningen;
 • Cykelfel;
 • endometrit;
 • Livmoderhalscancer;
 • adenomyos.

Eventuella ingrepp i livmodern påverkar kvinnors hälsa. I vissa fall uppstår olika avvikelser..

Konsekvenser för kvinnlig kropp

Om operationen utförs av en erfaren läkare observeras inte komplikationer efter proceduren. Under rengöring avlägsnas det övre skiktet i livmoderslimhinnan, som snart växer igen, och dess rester utsöndras med blod. Ibland uppstår komplikationer efter curettage, orsakerna till detta kan vara:

 1. För grov rengöring - som en följd av denna effekt skadas endometriala groddar men kan inte återställas, vilket orsakar infertilitet.
 2. Skada på instrumentet - om exponeringsstället är för stort är livmodern suturerad. Efter perforering återgår menstruationen till det normala efter 3-6 månader.
 3. Inflammation - felaktig användning av ett antiseptiskt medel och frånvaro av antibiotikabehandling leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen, som åtföljs av en hög temperatur.
 4. Ackumulering av blod i livmodern - på grund av detta ökar risken för infektionspenetration avsevärt.
 5. Cervikala tårar - ibland glider verktyget bort och bildar tårar. Om de är mindre, läker skadan. I andra fall krävs suturering..

Varje kvinna bör vara beredd på sådana konsekvenser. Förseningar förklaras oftast av hormonell obalans och ovariefunktion. Om det efter rengöring finns hög temperatur, smärta, kraftiga blödningar och andra ovanliga symtom, måste en kvinna besöka en läkare.

Postoperativ urladdning

Menstruation efter curettage bör inte skilja sig mycket från vanligt. De första dagarna efter rengöring visas blödning, som påminner om menstruation. Detta är normalt om det inte finns någon temperatur och blodet slutar gradvis. Efter några dagar bör din period upphöra och brun urladdning börjar..

Med tiden blir antalet lågt, blodet koagulerar och slutar helt. Det bör inte finnas någon annan urladdning efter curettage. Om det finns en fetid lukt, måste du se upp och kontakta en gynekolog.

När bör din period börja

Efter rengöring av livmodern undrar varje patient när hennes perioder kommer. Normalt visas den första fläcken efter 28-36 dagar. Den dag då operationen utfördes betraktas som 1 dag i cykeln. Om allt gick bra, skulle menstruationen komma om en månad. De går i vanligt läge och varaktigheten och mängden blod släpps alltid.

Ibland kan menstruationen börja med en försening. Oftast beror detta på den kvinnliga kroppens egenskaper. Om cykeln inte återhämtar sig för länge och andra symtom uppstår tillsammans med den, måste man vara försiktig. Den första menstruationen efter curettage är liten eller mycket riklig. Det beror på kvaliteten på det kirurgiska ingreppet..

Knapp menstruation efter curettage är förknippat med det faktum att operationen genomfördes på grund av utvecklingen av polypper eller hyperplasi. Det är dessa patologier som orsakar blödning. Dåliga månatliga perioder indikerar att huvudmålet för läkaren har uppnåtts och blödningen har avbrutits. Om endometriet inte avlägsnas helt, frigörs blod i stora mängder.

En långvarig frånvaro av menstruation efter rengöring observeras i fall av fryst foster, under abort och missfall. Vanligtvis bör de gå om 1-1,5 månader. Under denna period anpassas den kvinnliga kroppen till ny ägglossning, varför förseningar är förknippade. Under de första dagarna uppträder smärtsamma perioder, som går i stort antal.

När perioderna kommer vet inte ens läkaren säkert. Det beror på procedurmetoden och de individuella egenskaperna hos patientens kropp..

Menstruella oregelbundenheter

Överflöd menstruation efter curettage är ett allvarligt skäl att kontakta kliniken. Läkaren bör förskriva lämplig behandling, som är baserad på att ta hemostatiska läkemedel. Om blodutflöde visas några dagar efter operationen ska du inte glädjas, det här är en avvikelse. Svaghet, yrsel, smärta, för mycket eller inga perioder efter curettage är de huvudsakliga störningarna som patienterna upplever.

Överflödigt urladdning efter curettage kan indikera att inte allt fostret avlägsnades under en abort. Efter undersökningen bör läkaren skicka kvinnan till en ultraljudsundersökning och ta blod- och urintest. Upprepa vid behov proceduren. Förseningen i menstruationen efter curettage indikerar förekomsten av eventuella gynekologiska patologier eller graviditet. Befruktning är möjlig efter en månad, så om dina perioder är försenade är det bättre att konsultera en läkare.

Orsaker till sen menstruation kan vara olika störningar: hormonsvikt, allvarliga patologier, inflammation, infektionssjukdomar, livmoderhalsspasm, etc. Om menstruationen inte börjar efter sex månader, obehag och en obehaglig lukt av sekretion observeras, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Snabb diagnos av störningar är nyckeln till framgångsrik behandling och normalisering av menstruationscykeln.

Idag finns det många läkemedel och tekniker för att återställa den normala cykeln. Det finns inget behov att frukta och ignorera kränkningar, eftersom detta hotar med allvarliga komplikationer. Det är viktigt att diagnostisera patologin i tid och välja rätt behandling. Vid lyckad terapi kommer cykeln säkert att återgå till det normala..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ultraljud av bäckenorganen och menstruation

Organen hos kvinnan som är ansvarig för reproduktion behöver ständig övervakning. Ultraljudundersökning är ett välkänt, billigt och mycket effektivt förfarande....

Vilken dag i cykeln tar progesteron

För att planera en graviditet är en indikator på progesteronnivåer av stor betydelse. Hormonet påverkar kroppens reproduktionsfunktion. Att veta när man ska ta ett test för progesteron (FSH, östradiol, prolaktin) och inte missa denna dag är mycket viktigt....

Hur man känner igen graviditet under menstruationen

För de flesta kvinnor är frånvaron av planerad menstruation det första tecknet på graviditet. Men som praxis visar kan det finnas undantag från varje regel....