Vilka är perioderna för flickor och hur man känner igen dem?

Intim

Den här artikeln innehåller information som gör att varje flicka kan ha grundläggande kunskaper om menstruation.

Vad är menstruation?

Menstruation är ett intervall av menstruationscykeln. Under detta intervall har den kvinnliga representanten blodutsöndring från den vaginala delen. De kännetecknas av deras täthet, mörk färg..

Om urladdningen inkluderar blodproppar eller klumpar - detta är normalt, bildas sådana element på grund av att inte bara blod, utan en del av elementen i livmodern (endometrium) frigörs från livmoderhålet.

När börjar den första menstruationen hos flickor?

Åldersintervallet för en tonåring från 12 till 15 år är normalt. Ofta visas den första utskrivningen hos en ung flicka i samma åldersperiod då hon var med sin mamma.

Avvikelse vid utskrivning från det angivna åldersintervallet 1 år är ett acceptabelt fenomen i tonåren.

En del av forskningen kopplar början av menstruationen till uppnåendet av ett visst viktvärde = 47 kg. I enlighet med detta kan vi dra slutsatsen att menstruation sker hos tunna kvinnor lite senare än hos överviktiga flickor.

Menstruationssymptom

Ett visst intervall innan den första urladdningen börjar kommer att medföra ovanliga förändringar i kroppen..

Du kommer att kunna känna värkande smärta i nedre del av buken, samt märka vit eller genomskinlig urladdning från slidan.

När en viss mängd utsläpp av brun färg finns på underkläder - är detta den första funktionen i menstruationscykeln.

Ofta gör det inte mer än ett par bloddroppar.

Hur börjar de första perioderna?

Obehagliga intryck i buken kommer att fungera som den första signalen att premenstruellt syndrom uppstår.

De karakteristiska symtomen för detta är:

 • plötsliga förändringar i humör;
 • en stark nivå av irritation och lust att gråta;
 • trötthet och slöhet.

Om det finns spår av brunt eller rött på underkläder är detta en indikator på att menstruationsprocessen har börjat gå. Du bör inte vara rädd för volymen av sekretioner, ett stort antal av dem är normalt.

Hur ser den första menstruationen ut för en tjej?

Utsläpp av brunaktig eller röd färg - det första symptom som indikerar början av menstruationsprocessen.

Dessutom kan urladdningens färg vara instabil och förändras, beroende på vilken cykeldag det är. Färgen på höjdpunkten kan vara röd, brun eller mörkbrun..

De mycket initiala kan vara olika, eftersom inte bara deras blod är, utan också skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), såväl som vaginal urladdning.

Intensitetsnivån för den första månaden är inte för stor. Men beroende på den ärftliga benägenheten kan motsatsen observeras..

Du bör inte oroa dig för detta, eftersom detta är en helt normal händelse..

När menstruationscykeln är etablerad?

Menstruationen kan inte alltid vara en månad. Särskilt när menstruationen endast är initial. Regularitetscykeln kommer bara att glädjas när två år går. Spåra mönstren kommer att hjälpa kalendern, där det kommer att vara nödvändigt att markera menstruationsdagarna.

Hur länge varar menstruationen?

Standardvärdet som du inte bör oroa dig för 3-7 dagar.

Under de första dagarna noteras den starkaste urladdningen i slutet - de försvagas starkare. Den sista dagen av tilldelningen, nästan helt frånvarande.

Intervallet för varaktighet under den första cykeln på sådana dagar (från början av den första cykeln till övergången till den andra) är inte fast och varje tjej har sin egen.

Den genomsnittliga varaktigheten är 28 dagar, men fluktuationerna är acceptabla från 21 till 35 dagar.

Dessa värden kan förändras om flickan hade stressiga situationer, var tvungen att flytta från en stad till en annan (förändring av klimatförhållanden).

Vad du ska göra om din period börjar?

Vissa perioder kan komma helt plötsligt och överraska flickan. Oroa dig inte. Förtroende ger konstant användning av dagliga kuddar.

Du kan också ta med dig tamponger eller standardkuddar. Detta kommer att öka beredskapen vid oväntad urladdning och gör att du snabbt kan vidta nödvändiga åtgärder för ytterligare komfort..

Att vara nervös, särskilt under den första perioden, är normalt.

Men för att minimera nerverna bör styras av följande regler:

 • Organisera en kalender för att fira dessa dagar.
 • Använd packningar regelbundet under menstruationen och byt dem aktivt.
 • Om dessa dagar inte kom enligt planen, och det inte finns några packningar med dig, kan du alltid fråga dem från dina vänner. Detta kommer att hjälpa dig att komma ur en besvärlig situation..
 • För att inte missa början av menstruationen, rekommenderas det att du besöker toaletten oftare (var 3-4: e timme) på motsvarande dag, så om det behövs, använd kuddar.
 • Vid den första menstruationen kan du ta med dig inte bara kuddar, utan också ett extra par underkläder.

Varför behöver jag varje månad?

Menstruationsprocessen är den period då livmoderns epitel förnyas under varje månad.

Under denna process inträffar förändringar i epitelet irreversibelt och det utsöndras från kroppen, eftersom det inte längre kan användas. Istället bildas ett nytt epitel i kroppen, som med framgång är involverat i interna processer..

Funktionellt syfte:

 • Återfödelse av celler. Menstruationsprocessen möjliggör förnyelse av epitelceller, vilket ger en viktig roll för flickans reproduktionsförmåga.
 • Naturligt skyddande. Ett separat lager av livmodern är involverat i menstruationsprocessen, som ansvarar för att analysera felfunktioner i ägg som inte befruktas, och stör störningen av implantationen av dessa ägg. Dessa ägg utsöndras tillsammans med epitel varje månad..

Menstruationsfas

Denna process har två faser, i vilka en ägglossningsprocess sker.

Ägglossningsprocessen antyder att ägg som är lämpliga för befruktning kommer in i bukhålan och går vidare till livmodern. Efter puberteten innehåller flickans kropp upp till 400 000 ägg.

Den primära ägglossningsprocessen sker strax efter puberteten, den sista - efter menstruationen inträffar inte längre (klimakteriet). Under graviditeten inträffar denna process inte, men den återhämtar sig efter att födelsen har gått och barnet föddes.

Viktiga faser:

 • Follikulär. I detta skede sker follikulär utveckling, där en äggcell observeras. Detta steg inträffar från den första dagen av menstruationscykeln och slutar när ägglossningsprocessen börjar. I detta skede produceras östrogener. Under stegen är bastemperaturen mindre än 37 grader.
 • Luteal (gul kroppsfas). En gul kropp skapas i äggstocken, i området där ägget gick. Detta steg inträffar efter ägglossningsprocessen och varar för tillfället tills corpus luteum lever ungefär upp till två veckor. Nyckelpunkten i detta skede är att bibehålla balansen i de hormonella nivåerna av östrogen och progesteron, som corpus luteum utsöndrar för att förbereda kroppen på en möjlig graviditet. I denna fas kan den basala kroppstemperaturen stanna på 37 grader, och sedan, innan menstruationens början (menstruationsblödning), faller kraftigt.

Hur man beräknar startdatum för menstruationen?

Det enklaste alternativet är att räkna 28 dagar från den första dagen i föregående menstruation. Enligt genomsnittlig statistik börjar menstruationen vanligtvis inom 25-31 dagar från den första dagen av menstruationen.

För att korrekt beräkna menstruation finns det speciella mobila onlineapplikationer menstruationscykelräknare som hjälper dig att inte bli vilse och bestämma startdatum för din period, ägglossning och försening.

Mensvärk

Hormoner av reproduktiv typ ansvarar för uppkomsten av menstruation. Menstruationscykeln varar cirka 28 dagar och under denna tid observeras hormonshopp.

För de flesta kvinnor försvinner detta tillstånd utan särskilda konsekvenser och det enda obehaget för dem är blodutflöde, men för vissa kvinnor åtföljs menstruationen av smärta.

Skälen till detta kan vara följande:

 • negativa prostaglandiner, vilket orsakar kramp i muskelväggen i livmodern och minskning av blodkärl;
 • otillräcklig nivå av endorfiner, enkefaliner;
 • ökad smärtkänslighet;
 • luteal fasbrist.

Behandling av smärta under menstruationen

Om smärtan är för allvarlig bör du omedelbart rådfråga en gynekolog för att lösa problemet. Detta kommer att se till att det inte finns några tecken på patologiska processer i kroppen.

I avsaknad av patologiska processer kan smärtan minskas enligt följande:

 • Massera bukområdet.
 • Värme på magen;
 • Antagandet av pose "embryo".
 • Rätt näring för en lätt diet.
 • Smärtstillande medicin.

Vad ska inte göras med menstruation?

För att inte få några negativa konsekvenser rekommenderas det att följa standardreglerna under tilldelningsperioden. Detta hjälper till att hålla din hälsa positiv och inte skada hälsan. Det finns många "kan" och "inte", nedan är bara de viktigaste.

Med menstruationscykeln rekommenderas det inte:

 • Utför kraftig fysisk aktivitet.
 • Till sängs i ett badkar med varmt vatten.
 • Ha samlag utan preventivmedel.
 • Genomföra operationer.
 • Använd kontraindicerade mediciner.
 • Promenader i en allmän pool eller öppet vatten.
 • Ät mat eller drycker som orsakar en allergisk reaktion eller som i allmänhet är kontraindicerade.
 • Håll av med skalningsförfaranden.
 • Följ inte personlig hygien.

Månadsvis och PMS

Denna process orsakar månadsvis blodutladdning i det klara kön. Varaktigheten för en sådan urladdning är från tre dagar till en hel vecka.

Premenstruellt cykelsyndrom eller PMS är ett begrepp som läkare beskriver de negativa symtomen som en flicka genomgår under denna period (till exempel en ökad irritationsnivå).

Hygien under menstruationen

Ta ett bad och dusch under en sådan period bör vara vanligare än vanligt, detta kommer att hjälpa till att bli av med många negativa konsekvenser. Samtidigt rekommenderas att byta kuddar eller tamponger minst var fjärde timme.

Med denna process svettas flickan mer. Detta beror på den ökade produktionen av hormoner i kroppen. Därför bör tvättningen av problemets del av kroppen vara av hög kvalitet och fullständig (både fram och bak) så att skadliga mikroorganismer inte ges möjlighet till reproduktion.

Samtidigt är det viktigt att förstå att det på sådana dagar är förbjudet att ta ett komplett bad, pool eller bad. Detta leder till en oönskad överhettning av kroppen, vilket leder till ett tillströmning av blod mot bäckenet och mer riklig sekretion.

Dessutom tillåter detta fler mikrober att komma in i kroppen, till livmodern, eftersom det under denna period är den mest öppna. Bidrar till denna icke-sterilitet hos vätskan.

Vilket botemedel man ska använda vid tvätt eller dusch bör bestämmas individuellt, i många avseenden spelar flickans hudtyp en stor roll.

Till exempel är det värt att förstå att alla medel har en mycket alkalisk sammansättning och utövar mycket tryck på huden, lägger till nya spänningar i kroppen och inte ger avkoppling.

Om flickan har torr hud, desto mer alkali kommer att vara i produkten, desto mer hudirritation kommer detta att orsaka..

I sådana fall rekommenderas att vägra att använda tvål och föredra gelprodukter. Alla föroreningar geler kommer att tas bort mer försiktigt från de intima områdena utan att få en ny grad av irritation på huden.

Tvål för barn är också ett bra alternativ, särskilt för dem som har mycket humörig hud. Ett separat plus är det faktum att det saknar aromatiska tillsatser och skadliga element som kan orsaka irritation eller leda till en obehaglig allergisk reaktion.

Hur ofta behöver jag byta kläder??

Det är mycket viktigt att välja rätt underkläder för dig själv. Under menstruationen är det värt att föredra naturliga vävnader snarare än syntetiska.

Dessutom är det värt att välja enkla modeller där antalet spetsar och andra element minimeras..

Sådana preferenser gör att huden kan "andas", leda till ett gynnsammare hälsotillstånd och minimera riskerna för många komplikationer.

Byte av underkläder ska göras minst två gånger om dagen. Detta undviker uppkomsten av skadliga mikroorganismer..

Hygienprodukter på kritiska dagar

Metoder för viktiga läckage: sanitetsservetter och tamponger. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar. Den ideala lösningen är deras alternativa användning..

packningar

Denna lösning kan tillämpas i alla åldrar efter att menstruationscykeln börjar..

Förekomsten av sjukdomar av den gynekologiska typen är inte heller en kontraindikation för användning.

Packningar har en viss form som är lämplig för underkläder. De har flera lager för bättre absorption av sekret..

Det undre lagret är alltid klibbigt, så att det är bekvämare att placera produkten på underkläder och det finns inga problem med tillförlitlig fästning.

Vissa typer av packningar har ökat tillförlitlighet på grund av "vingar" i sidled, som ger ytterligare fästning på underkläder.

Packningens övre lager kan vara tillverkad av både konstgjorda och naturliga material. Konstgjorda material absorberar fukt bättre, men kan orsaka allergiska reaktioner. Naturliga material orsakar inte allergiska reaktioner, men absorberar utsöndring sämre.

Fuktabsorption indikeras på droppens förpackning med droppar. Ju fler droppar, desto större blir nivån. Packningar bör väljas i enlighet med detta, beroende på utsläppets intensitet. Ju högre intensitet, desto mer absorberande dynor bör väljas.

Packningar är bekvämt indelade i typer: för dag och natt användning. Kuddar på dagtid är oftast inte lika täta som nattklockor och är smalare. De nattliga är inriktade på användningstiden, utan att tätningen byts ofta.

Många kuddar är smaksatta, men du bör vara försiktig när du väljer dem, eftersom de kan orsaka en allergisk reaktion..

tamponger

Mer bekväm och till skillnad från packningar, även med de tunnaste underkläderna är osynliga.

Genom struktur är de ett rör med en tråd av avgasartyp. Vissa tamponger har en applikator, med vilken det är lättare att placera produkten i den vaginala delen.

Tamponger är uppdelade i mini, normal och super typ. "Super" -typen är den mest absorberande och det rekommenderas att använda den om urladdningen är riklig.

Om de inte skiljer sig åt i överflöd bör du använda tamponger som "mini" eller "normal".

Tappar ska bytas ungefär samma frekvens som dynorna. Om detta inte görs är risken för olika sjukdomar tillräckligt hög. Detta bör inte tas upp, annars kommer det i framtiden att vara stora svårigheter i behandlingen.

Vilka hygienprodukter är bättre?

För permanent användning rekommenderas att använda packningar. De absorberar mycket mer fukt och producerar inte en ansamling av sekret i den vaginala delen.

I stället för kuddar rekommenderas tamponger att användas i fall där det finns behov av aktiv fysisk aktivitet, bär tunt underkläder.

Packningar kan användas vardera.

Sällsynta fall av icke-användning - förekomsten av en allergisk reaktion.

Det finns några fler kontraindikationer för att använda tamponger:

 • använd inte under postpartum perioden;
 • använd inte för infektioner och inflammatoriska processer i den vaginala delen och i livmodern.
 • använd inte för olika sjukdomar i könsorganen.

Hygieniska regler för menstruationsprocessen är inte komplicerade, men är avgörande för kvinnors hälsa.

Dessutom hjälper efterlevnaden av dessa elementära regler på många sätt att minska obehaget som upplevs under kritiska dagar. Användning av kuddar och tamponger hjälper en kvinna, utan att skada hennes hälsa, att upprätthålla sin vanliga livsstil i början av menstruationen.

Den första menstruationen hos flickor

Den första menstruationen kallas vetenskapligt menarche. När denna period börjar har flickor flera frågor som jag vill få svar på. När allt kommer omkring måste du veta åtminstone ungefär när de börjar, vilka symtom som kommer att visas, hur länge de ska hålla och vad exakt de ska göra just nu.

I den här artikeln kommer jag att prata om den första menstruationen hos flickor och försöka svara på alla frågor som stör dig.

Hur gamla är de första perioderna

Den första menstruationen börjar mellan 11 och 14 år gammal.
Eftersom varje person är individuell fortsätter processen med alla flickor
annorlunda. Det betyder att menstruationsdagar kan börja hos en flicka
vid 10 år gammal och en annan vid 15 år gammal. Många faktorer påverkar detta: klimat, vikt,
kost, livsstil och mer. Om din period började, då kroppen
bilden visar att den är redo för reproduktion. Du kan prata med
barngynekolog eller med mamma. Och då vet du allt i detalj.

Hur man förstår att menstruationsdagarna börjar snart

- 2 år före den första menstruationen ser tecken på att
kroppen börjar mogna. Bröstkörtlarna växer. Vid denna tidpunkt är bröstet mycket
känslig. Det kan vara smärta.

- Könshår, armhålor och ben börjar växa.

- Sebaceous körtlar arbetar aktivt. Hår snabbt
blir smutsig, ansiktshuden blir fet och akne visas på grund av detta.

- I sex månader före den första menstruationsdagen kan du observera utsläpp som orsakar obehag. De kan vara lätta och mjölkiga slemhinnor.

- Flickans karaktär förändras. Blir mycket
emotionell. Snabbt förolämpad, irritabel. Allt beror på hormonella
förändringar i kroppen.

- 7-14 dagar innan kritiska dagar börjar kan det göra ont
buk.

- 2-3 dagar före menstruationens början kan det skada
huvud, diarré kan börja, kräkningar, yrsel, ökad aptit och
etc. Alla dessa tecken kallas premenstruellt syndrom (PMS)..

- När menstruationen börjar ser du på dina underbyxor
bruna eller röda fläckar.

Vad man ska göra före den första menstruationen

- Förbered dig mentalt för detta evenemang..

- Lägg en packning och rena trosor i din handväska.
Du vet aldrig att din period börjar när du till exempel befinner dig i skolan. Då går du
byt trosorna på toaletten och lim fast packningen. Det finns inget att oroa sig för när den första menstruationen börjar
alla kvinnor går igenom det.

- Om det inte fanns någon packning, byt ut med vad som helst
henne. Låt oss rulla upp toalettpapper, lägga torra våtservetter. Använd i allmänhet
så att absorberar fukt.

- Om din mage gör ont, kan du hälla den i en värmedyna
kallt vatten och fäst vid magen. Men overdriv inte för att inte överkyla
inre organ.

- Du kan också dricka ett narkosmedel.

Hur länge håller menstruationen

Normen anses vara från 3 till 7 dagar..
Varje gång antalet dagar ändras. Cykeln i sig varar 21-35 dagar. 30%
ungdomar, den andra månaden börjar om 30 dagar. De första två åren är kritiska
dagarna är inte vanliga. Detta anses vara normen eftersom kroppen byggs om. Efter
menstruationscykeln är jämn. För att hålla reda på allt som det borde starta en kalender.
Det är lättare att kontrollera i dag med honom..

Det händer, och så kan den andra menstruationen vara 2-3 månader
gå inte. Detta betyder inte att flickan är gravid. Förmodligen
tonåringens känslomässiga tillstånd stördes. Eller kanske fanns det några fysiska
och psykologisk stress. Låt oss överdriva det med sport eller
kastade killen. Flickan var mycket nervös och på grund av detta fanns ett misslyckande i
kroppen. I den här situationen är det bättre att konsultera en läkare.

Hur ser de första perioderna ut?

Som nämnts tidigare är varje person individuell. den
gäller menstruation och utseende. Processen i sig är så här. Blod
utsöndras från slidan samt slem. Färgen på urladdningen är brun, röd eller mörkbrun. Mängden utsläpp kan uppgå till 150 ml i detta
just nu är det viktigt att övervaka välbefinnandet. Om det beror på stor blodförlust
Om du känner dig värre, måste du alltid kontakta en gynekolog.

Normen för själva ansvarsfriheten hos flickor är som följer. Första dagen
små mängder brun urladdning visas. På den andra och tredje dagen
blödningen börjar och sedan minskar den. På sjätte dagen är tilldelningen mycket
liten, mestadels daub.

På grund av vad du behöver springa till läkaren

Se till att konsultera en gynekolog om menstruationen fortsätter på detta sätt:

- Det tar mer än sju dagar.

- Menstruationens varaktighet 1-2 dagar, i allmänhet mindre än 3
dagar.

- Om du gick till 10 år eller 16 år, eller till och med senare.

- Stark urladdning, om du byter packningar vardera
timme.

- Du känner kraftig smärta under menstruationen, det till och med
du kan förlora medvetandet.

Om du ser några avvikelser från normen eller det finns frågor som berör dig. Var inte blyg för att gå till gynekologens möte. Det är inget fel med det.

Tidpunkten för början av menstruation hos unga flickor

Menstruation är en naturlig process som åtföljer varje bildad flickas liv. De första kritiska dagarna dyker upp under puberteten. De slutar efter 40-45 år, när utbudet av ägg är slut. Många tonåringar vet inte när menstruationen börjar hos flickor. Det är därför de ofta oroar sig när de ser fläckar på sina underkläder. Därför måste du med flickor prata om funktionerna i kvinnors hälsa. Primär menstruation börjar vanligtvis vid 11-15 år. Den exakta tiden beror direkt på de enskilda flickans kroppsegenskaper.

Menstruation hos flickor börjar ofta vid 11-12 år

Vad bestämmer startdatum för de första kritiska dagarna

Menstruationens utseende är en individuell indikator. Kritiska dagar uppstår vanligtvis när en tjej börjar puberteten. Under samma period finns det en ökning av bröstkörtlarna, utseendet på vegetation på könsorganen.

Menstruation visas vanligtvis ett år efter pubertets början. Äggstockarnas funktion aktiveras, könshormoner produceras. Förmodligen framgångsrik befruktning under samlag.

Perioden för början av den första menstruationen beror direkt på:

 • ärftlig predisposition;
 • fysisk utveckling;
 • CNS-funktionalitet;
 • tjejens livsstil och miljö;
 • allmänt välbefinnande och förmodligen sjukdomar.
Barnets vikt kan direkt påverka början av menstruationen

Menstruationen börjar senare hos flickor som har medfödda patologier och tvingades ta ett stort antal droger. Inte den sista rollen spelas av kroppsvikt. Puberteten senare hos barn med undervikt eller övervikt.

Datum för menstruationens början beror också direkt på det psykomotiska tillståndet. Om ett barn i barndomen upplevde en svår stressande situation är det troligtvis inte nödvändigt att prata om tidig pubertet.

Du måste vara uppmärksam på näring. Bristen på näringsämnen påverkar kroppen negativt. Detta gäller också en felaktig diet med ett överskott av fett, stekt och kryddig.

När börjar menstruationen hos ungdomar

Menstruationens ankomst är individuell. För några decennier sedan kom kritiska dagar för flickor i åldern 16-19 år. Men idag har pubertetsgränsen förskjutits.

Försenad menstruation hos ett barn kan inträffa med äggstocksunderutveckling

Under vår tid anses normen för början av menstruationen vara åldern 11-15 år. Sällan kan menstruationen komma vid 9 eller vice versa 15 år. En sådan överträdelse måste se en läkare.

Orsakerna till för tidigt eller omvänt menstruation av menstruationen presenteras i tabellen.

Orsaker till menstruation upp till 10 årMenstruationens tidiga ankomst kan bero på:
• överdriven fysisk ansträngning;
• hormonella avvikelser;
• fel kost.
Orsaker till menstruation efter 15 årSen menstruation kan bero på följande orsaker:
• hormonella patologier;
• psykiska avvikelser;
• Underutveckling av äggstockarna;
• felaktig funktion av hypofysen.

Sen eller tidig menstruation måste se en läkare.

Vad bör vara den första menstruationen

Menstruation inträffar när äggstockarna kan fungera fullt ut i den kvinnliga kroppen. Tonårsperioden börjar under produktionen av könshormoner. Månadsvis - resultatet av processen för avstötning av det inre slemskiktet i livmodern.

Hos ungdomar sker cykelbildningen gradvis

Den första menstruationen har en heterogen struktur. Det kan också finnas blodproppar. Färgen varierar från ljusröd till vinröd. En brun nyans kan finnas..

Utsläpp som inträffar för första gången är vanligtvis längre. Månadsperioder kan pågå upp till 10 dagar. Långa förseningar kommer troligen att dyka upp i början..

Menstruationscykeln kommer att återhämta sig inom ett år. Till att börja med är mindre oegentligheter normala. Den första menstruationen åtföljs av en försämring av den allmänna hälsan. Flickan kan klaga på:

 • illamående
 • yrsel;
 • svaghet;
 • dåsighet;
 • obehag i nedre del av buken;
 • brott mot avföringen;
 • ömhet i huvudet.
Flickan kan klaga på dåsighet

De listade symptomen är normala med måttlig manifestation. Med en hög intensitet av symptom är det bättre att konsultera en läkare och återigen konsultera och genomgå en diagnos för att utesluta troliga patologier.

Under hela den månatliga menstruationen ska flickan tappa upp till 150 ml blod.

De första dagarna av urladdning är rikligare. Med ungefär tre dagar minskar antalet avsevärt. Under den sista dagen finns det en daub. Menstruationen bör inte ha en alltför skarp lukt. Normalt bör en arom som påminner om järn vara närvarande..

Vilka är symtomen på menstruationsmetoden

Du kan misstänka den överhängande ankomsten av den första menstruationen enligt vissa tecken. När man är uppmärksam på allmän hälsa kommer menstruationen inte att bli en överraskning.

Ett tecken på att menstruationen börjar kan vara humörsvängningar

Uppkomsten av puberteten och den tidiga början av kritiska dagar kan erkännas av följande tecken:

 • brösttillväxt;
 • viktökning;
 • vegetationens utseende på könsdelar, armhålor, på benen;
 • utseendet på vit urladdning från slidan;
 • ofta humörsvängningar;
 • ökad svettning.

De listade tecknen kan förekomma både individuellt och samtidigt. Vanligtvis, efter deras första förekomst, kommer menstruationen inom ett år.

Vilka personliga vårdprodukter du ska använda

Under tonåren måste du vara ansvarig för att välja personliga vårdprodukter för din period. Läkare rekommenderar att du föredrar kvalitetsdynor. Det är säkrare än tamponger.

Det är mycket viktigt för tonåringar att välja rätt kuddar

Packningar för tonåringar ska vara små, upp till 3 droppar. Stora hygienprodukter är inte lämpliga eftersom de skapar obehag och kan orsaka irritation i könsområdet.

Tamponger, trots många felaktiga åsikter, kan inte skada jomfruhinnen med korrekt val.

Du måste byta dem mycket oftare än packningar och samtidigt följa rekommendationerna från instruktionerna. Felaktig användning kan leda till infektion. Det är därför första gången det är bättre att använda packningar.

Hur man förbereder en tjej för naturliga förändringar i kroppen

Mamma måste nödvändigtvis ha en konversation med flickan i förväg och prata om den kvinnliga kroppens funktioner. Annars kan en tonåring bli rädd av det spontana utseendet på blod på hans underkläder..

Funktioner i den första menstruationen hos flickor:

Barnpsykologer rekommenderar:

 • titta noggrant på barnet och hans välbefinnande;
 • att förvärva specialiserad barnlitteratur, som berättar på ett enkelt språk om puberteten;
 • prata med flickan i förväg och prata om menstruation.

Mamma måste svara på frågor av intresse för tonåringen.

Den första menstruationen och etablering av menstruationscykeln hos tonårsflickor

"Jag antar att jag dör!", - hjältinnan i romanen "Sjungande i svarthorn" tyckte det när hon började den första menstruationen. Men även i dag, i en tid av Internet-teknik och universell läskunnighet, inträffar sådana incidenter inte bara med flickor, utan även med deras mödrar, som inte alltid vet vad som är normalt och vad patologi är i bildandet av menstruationscykeln.

Idag bjöd vi Elena Nikolaevna NEKHOROSHKOVA från Gloss-kliniken för att prata om den första menstruationen hos flickor hos en barngynekolog i högsta kategorin.

”9-10 år betraktas inte längre som en patologi. "

- Elena Nikolaevna, vad är åldersgränserna för den första menstruationens början? Och hur betydande är avvikelsen från dem?

- I den sibiriska regionen inträffar menstruation ofta senast 14,5 år. Det finns flickor vars perioder börjar i åldern 9-10 - idag anses detta inte längre vara en patologi. Men om detta händer före åtta eller senare än 14,5 år kan du redan misstänka hälsoproblem, och mödrar bör omedelbart ljuda larmet och undersöka sina döttrar.

- Vilka problem pratar vi om??

- Ett mycket brett spektrum: endokrina sjukdomar, genetiska patologier och i allmänhet hos flickor med kroniska sjukdomar börjar menstruationen senare. Mycket ofta är barn också försenade, som, även vid födseln, fick diagnosen störningar i centrala nervsystemet. Men hos flickor med ischemiska lesioner vid födseln börjar menstruationen ofta före schemat. Men ändå upprepar jag: nu började den första menstruationen (menarche) hända mer och mer ofta på 9-10 år, medan vi inte hittar några kränkningar.

- Varför är din period så "yngre"?

- För att vara ärlig vet ingen detta, även om forskning pågår. Det är inte känt varför äggstockarna "startar upp" tidigare, och centrala nervsystemet reagerar tidigare. Det är känt att snabbare pubertet inträffar hos flickor i södra nationaliteter - detta är kanske allt.

- Hur viktigt är menstruationens början för att korrelera med andra sekundära sexuella egenskaper??

- Om en flickas period börjar utan utveckling av sekundära sexuella egenskaper, indikerar detta mycket allvarliga problem. Mest troligt är detta onkologi: tumörer i äggstockarna, binjurarna, könsområdet i allmänhet eller allvarlig skada på centrala nervsystemet. Se till att se en barngynekolog. Eftersom detta alltid är en tillräckligt allvarlig patologi, behöver föräldrar inte bara oroa sig utan att ljuda larmet!

"- Fortfarande bör sexuell utveckling börja med tillväxten av bröstkörtlarna, därefter axillary-pubic hårväxt, och först då - början på menstruationen. Det antas att från början av tillväxten av mjölkkörtlarna till den första menstruationen bör 2-2,5 år passera.

- När bör en regelbunden menstruationscykel upprättas??

- Efter menarchen kan en regelbunden cykel upprättas under hela året. Låt mig påminna er om att cykeln anses vara perioden från den första dagen i den föregående menstruationsperioden till den första dagen på nästa. De ska komma senast 21 dagar och högst 35 dagar. Under varaktighet - högst 7 dagar (med all fläckning). Om menstruationen går ofta, eller efter ett år cykeln inte har fastställts, ska du kontakta en barngynekolog.

”- Det finns en situation då flickan började den första menstruationen och. slutar inte där. Föräldrar måste noggrant övervaka situationen, eftersom detta kan bero på en kränkning av blodkoagulation. Överflödig och långvarig första menstruation är också ett allvarligt skäl att konsultera en läkare.

”Inga heta fotbad, inga värmedynor, ingen is på magen. "

- Den första menstruationen är smärtsam?

- Den första menstruationen ska inte vara smärtsam. Om detta händer råder jag dig ännu en gång - se till att gå till läkaren! Det kan finnas många skäl, fram till underutvecklingen av reproduktionssystemet..

- Finns det några fysiologiska orsaker till svår smärta?

- Hos en vuxen kvinna är endometriumet i livmoderkaviteten fragmenterad och kommer ut i ”bitar”. Och hos flickor är krökningen mellan livmoderhalsen och livmodern ganska skarp, och det inre skiktet, som separeras av en "gjutning" och inte fragment, fastnar vid utgången från livmodern. Livmodern måste drabbas hårt för att driva ut allt. Dessa ökade sammandragningar av livmodern uppfattas av flickor som smärta. Vad kan göras? Försök hitta en position under vilken denna smärta försvinner. Antingen ligga på magen eller ta en knäarmbåge.

- Kan mediciner användas för att lindra smärta??

"- Tidigare sa mormödrar att" du måste värma benen. " I själva verket bör detta inte göras med smärta under menstruationen! Inga heta fotbad, inga värmedynor, ingen is på magen!

- Man trodde en gång att krampläkemedel, såsom no-shpa, hjälper bra, vi använde dem ganska mycket. De hjälpte någon, inte så mycket. Idag anses icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel baserade på indometacin, mefinsyra vara de bästa läkemedlen under smärtsamma perioder: Nise, ketonal (nämligen ketonal, inte ketaner!) Det vill säga läkemedel som fungerar som smärtmedlare och lindrar inflammation.

”- Om smärtan varar en timme eller två är detta normalt. Flickan drack te, låg ner, blev distraherad och smärtan var borta. Men om smärtsyndromet uttalas, och det varar mer än en dag, måste du bedöva. Smärtan kan inte uthärdas.

Mycket ofta upplever flickor som har problem med neurologi denna smärta mer akut. Vissa klagar (utöver smärta i nedre del av buken) av illamående, kräkningar, yrsel, upp till svimning. I denna situation krävs hjälp av en neurolog. En specialist bör kontaktas två gånger per år, behandling som förbättrar hjärncirkulationen, kan kräva lugnande medel, fysioterapi. Allt detta syftar indirekt till smärtstillande..

KONTRAINDIKATIONER ÄR MÖJLIGA, SAMRÅD MED EN SPECIALIST krävs

- Vad anses rikligt och smalt hos flickor?

”- Under menstruationen bör tilldelas högst 80 gram blod. Under hela menstruationen bör ett paket kuddar gå.

- Som regel är klagomål på knapp utflöde extremt sällsynta i tonåren - detta är befogenheten för en äldre ålder. Oftast ligger problemet till ökningen av manliga könshormoner. Menstruation som varar mindre än 2-3 dagar är också en kränkning, som menstruation, under vilken det är lite urladdning.

- Om dynorna byter inom en och en halv timme indikerar det redan blödning. Blödning är farligt med anemi, en minskning av hemoglobinnivåerna och många andra problem kan uppstå mot denna bakgrund. Överflöd menstruation bör ge upphov till idén att det finns problem med blodkoagulation, eventuellt relaterat till ärftlighet. I vår stad finns laboratorier som undersöker hemostas, inklusive på den genetiska nivån. Det är nödvändigt att identifiera orsakerna och vidare välja behandlingstaktik. En sådan analys ges en gång i livet, och en flicka som senare blir gravid och föder måste veta om det finns problem.

- Om flickor har upptäckt i mitten av cykeln kan detta vara en reaktion på ägglossning, även om det antagligen indikerar hormonella störningar. Cystor i äggstockarna, hyperplasi av endometri. Din läkare kan ställa en noggrann diagnos..

- Slutligen förekommer ibland livmodersblödning hos tonårsflickor, som kallas juvenilblödning. Med en oregelbunden cykel kan de till en början förväxlas med menstruationen, men de skiljer sig åt i acykliskitet och varaktighet - om de uppstår bör du definitivt rådfråga en läkare!

- Och vad är behandlingen för sådana blödningar?

- Först av allt måste du ta reda på deras orsak - behandlingstaktiken beror på detta. Men jag måste säga att många föräldrar är rädda när hormonella läkemedel föreskrivs för att stoppa blödningen (om det inte kan göras på annat sätt). Jag vill säga att hormonterapi används för att stoppa blödning "här och nu" och för att förhindra sådana situationer i framtiden.

”- Ingen anledning att vara rädd för hormonella droger! Mycket ofta tecknar människor som inte är medvetna om mekanismen för deras handling skrämmande bilder i sin fantasi. Faktum är att situationen inte skiljer sig från ett problem, till exempel med dåligt syn. Om en person inte ser bra tar han på sig glasögon. Om flickan har få hormoner lägger vi till dem. Hormonala läkemedel är bra!

- Dosen av aktiva substanser i moderna läkemedel är så låg, det finns så få biverkningar att det inte finns något att frukta. Dessutom, om hormonella läkemedel föreskrivs för flickor, förskrivs de under en mycket kort tid. Tro din läkare: om han föreskriver dem, så är detta så nödvändigt! Hitta gemensam mark och hjälpa ditt barn.

- Vad mer måste föräldrarna vara uppmärksamma på?

- Mycket ofta kommer mödrar med flickor till receptionen som klagar över menstruations oregelbundenhet, huvudvärk, yrsel, sömnstörningar, minne.

”- När du börjar titta ser du röda stretchmärken på höfter, skinkor och bröstkörtlar, som hos gravida kvinnor - striae. Föräldrar tror att detta beror på att dottern har återhämtat sig dramatiskt, och det är hormonella störningar. Om du såg striae i dina flickor (ibland finns det pojkar), måste du bli oroad.

- Detta är en ganska allvarlig patologi förknippad med nedsatt funktion av hjärnans hypotalamiska hypofyssystem. Och denna kränkning är i sin tur ofta en följd av ischemisk skada på centrala nervsystemet, som diagnostiserades hos barnet vid födseln! Upp till ett år behandlar föräldrar denna sjukdom, tar hand om barnet och tror sedan att allt är över. I själva verket går den ischemiska lesionen i centrala nervsystemet inte någonstans, det kvarstår hos personen hela livet. Och vid en senare ålder, om barnet inte behandlas, inte observeras, kan det manifestera sig som hypotalamiskt syndrom, inklusive viktökning, och menstruations oregelbundenheter, även hos vuxnas infertilitet. Försämring kan utlösa virusinfektioner och stress: undersökningar, skilsmässa från föräldrar, död av nära och kära.

Allt är sammankopplat, så var inte förvånad om de vid en mottagning hos en tonårsgynekolog börjar fråga hur födelsen inträffade och om flickan hade en akut luftvägsinfektion!

”En dotter med alla problem bör söka hjälp och råd från sin mamma. "

- Nu finns det många personliga hygienprodukter som kan användas under menstruationen. Hur dricker man inte i detta hav av packningar? Hur väljer du dem rätt? Kan flickan använda tamponger?

- Flickor som inte lever sexuellt rekommenderas starkt att inte använda tamponger. Vattpinnen, som finns en tid i könsorganen, sväller. En infektion "fastnar" vid den, och dessutom kan det att skada jomfruhinnen skadas. Vissa unga idrottare försöker dock använda tamponger, ibland framgångsrikt, men här är allt mycket individuellt.

”- Som regel har tonårsflickor ännu inte så självkontroll som en vuxen kvinna, de kan helt enkelt glömma bort vattpinnen. Och han bör inte vara i könsorganen högst en och en halv, högst 2,5 timmar.

- Nyligen har flickor som ofta har inflammatoriska processer i de yttre könsorganen sett patienter. Och ofta orsakas de av allergier! Därför rekommenderar jag att du väljer hypoallergeniska kuddar för den första menstruationen. Enligt mina personliga iakttagelser, paketen från Discreet, Milan, visade Naturella sig bäst i detta avseende. Om det inte finns någon allergisk reaktion kan du naturligtvis använda vad du vill, inklusive packningar med dofter.

- Mamma för flickan borde vara en vän, så att dottern med alla problem skulle be om hjälp och för råd specifikt till henne. Naturligtvis bör menstruationen berättas långt innan de dyker upp (familpsykolog Ksenia Salakhutdinova förklarar hur man gör detta minnesbrev "Tonårsflickor om första månaderna") Under den första menstruationen behöver du hjälp med hygien och lära också flickan hur man upprätthåller en menstruationskalender! Vid möten med gynekologen måste flickan komma med en menstruationskalender, där du måste markera menstruationsdagarna - då kan du omedelbart se hur regelbunden cykeln är. Jag uppmanar alla mina patienter, särskilt unga, att hålla en sådan kalender, och som läkare ber jag mödrar att vara särskilt uppmärksamma på detta!

Lycka till och hälsa!

Sibmamas projekt ”Hur man bevarar skolans barns hälsa” är en serie möten med ledande läkare från Novosibirsk som ger råd till sibmas om deras barns hälsa. Projektets allmänna partner är nätverket av kliniker Gloss.

Hur många år kan de första månatliga 144 börja

Menstruationens början hos flickor är en viktig händelse. Och barnet måste vara mentalt beredd på det. Moderna flickor har redan en bra kontroll över Internet och vet förmodligen vad den här fysiologiska processen är. Men detta betyder inte att mödrar inte ska berätta för sina döttrar vad det är och hur många år deras perioder börjar, hur detta händer och vad som måste fruktas. Dessutom är barnet ofta oroligt för en liknande fråga: hur man säger mamma att jag har perioder?

Läs den här artikeln

När kommer den första menstruationen?

När de växer upp och växer upp börjar många flickor undra hur många år menstruationen börjar. För några decennier sedan började menstruationen hos flickor i åldern 17-18. I dag kommer puberteten mycket tidigare. Inledningen av de första kritiska dagarna av 11-16 år gammal anses vara normal. I vissa börjar dessutom menstruationen tidigare, medan i andra senare. Vid vilken ålder menstruation börjar påverkar många faktorer:

 • ärftlighet;
 • fysisk utveckling;
 • näring och levnadsvillkor;
 • barnsjukdomar.

Vid hur många år började perioder hos mödrar och mormödrar, så många, sannolikt, kommer de att börja hos sina barnbarn och döttrar. Tiden för menstruationens början är individuellt för alla. Om en tjej i fysisk utveckling går förbi sina kamrater, är det troligt att hennes period kommer före hennes andra. I motsatt fall, om dottern växer långsamt, ofta är sjuk och fysiskt svag, kommer hon sannolikt att hålla sig bakom i utvecklingen av sexuell aktivitet. Med undernäring och brist på vitaminer i kroppen kommer menstruationen lite senare än vanligt.

Menstruation hos flickor på 12 år är inte ovanligt, och menstruation vid 11 år är också normalt. Alltmer kan du höra om menstruationens början, även vid 8-9 år. Om menstruationen börjar för tidigt, är troligen orsaken hormonell misslyckande, otillräcklig funktion av bilagorna, frekvent stress och nervös stress, hypofysdysfunktion, försvagande fysisk aktivitet, bantning och dålig ekologi.

Första tecken

Det är lätt att ta reda på när menstruationen börjar hos flickor. Symtom på början uppenbaras ungefär ett år eller två innan starten. Flickan blir mer och mer som en flicka, som hon har:

 • bröstförstoring;
 • höfter blir bredare;
 • hår börjar dyka upp på pubis och under armarna;
 • möjlig akne i ansiktet.

Att ta reda på när din period börjar är inte svårt. Redan närmare deras början kan flickor få symtom på premenstruellt syndrom som:

 • tårfullhet och ofta humörsvängningar;
 • apati och aggressivt tillstånd;
 • huvudvärk;
 • smärta i nedre buken.

Hur man förbereder ett barn?

Hur du berättar din dotter om menstruation är spännande för varje mamma. Detta är en ganska allvarlig fråga och bör inte vara blyg. Det första tecknet på menstruation hos flickor är fläckar. Först är de knappa eller måttliga, och sedan, vanligtvis på andra dagen, blir de rikliga. Gradvis med 3-5 dagar minskar volymen. Antalet kritiska dagar är vanligtvis 3-7 dagar. Flickan borde veta om detta innan detta händer för första gången. Därför bör mamma berätta för henne om det..

Ritningssmärta i nedre del av magen och den första urladdningen med blod kan skrämma flickan. Moderens huvudmål är att berätta för sin dotter att menstruation är en normal fysiologisk process. Under de tidiga dagarna av menstruationen kan flickor dessutom uppleva svaghet och obehag i nedre del av buken. Menstruation förekommer hos varje flicka och kvinna och du bör inte vara rädd för det.

Om när menstruationen börjar och hur man berättar flickan om menstruation, bestämmer mamma själv. Konversationen ska vara vänlig, men inte lärorik.

Mamma borde informera sin dotter om att:

 • Menstruation inträffar 1 gång per månad och varar upp till 7 dagar. Under de första åren kan cykeln variera, varefter den är etablerad och i genomsnitt 28 dagar.
 • Det är viktigt att följa hygienreglerna. Blod är en gynnsam miljö för bakteriens liv, vilket bidrar till uppkomsten av olika sjukdomar.
 • När menstruationen börjar går varje flicka i fertil ålder. Sex med män kan leda till graviditet. En dotter måste veta vilket promiskuöst och oskyddat sex kan leda till..

Det är tillrådligt för flickan att vänja sig att hålla en kalender där det skulle vara möjligt att markera början och slutet av menstruationen. Detta är nödvändigt för att vara beredd på deras förskott. Dessutom kan denna information behövas när du besöker en specialist. Detta gäller särskilt för oregelbundna perioder. Eftersom ett för litet eller för stort intervall mellan menstruationen kan vara ett tecken på ett fel i kroppen.

Hygien under menstruationen

Det faktum att hygien under menstruationen är obligatorisk bör mödrar också lyfta fram döttrarna. Alla kvinnor och flickor använder kuddar eller tamponger under kritiska dagar. För flickor är de senare de mest föredragna, de är mer praktiska att använda. Packningar bör ha ett bomullsskikt. Syntetisk beläggning kan orsaka svettningar och irritation, så det rekommenderas inte att använda dem..

Vad behöver man överväga när det gäller användning av packningar:

 • Tvätta händerna före och efter byte av hygienprodukten för att inte smitta.
 • packningar som har gått ut (skyddsgraden reduceras) kan inte användas;
 • Det rekommenderas inte att använda packningar med lukt, eftersom aromatiska komponenter kan orsaka allergier och irritation.
 • Spara inte på köp, eftersom råmaterial av låg kvalitet används i billiga hygienprodukter.
 • Förvara inte packningar i badrummet, eftersom hög luftfuktighet är en idealisk miljö för mikroorganismer..

Flickan ska bära underkläder tillverkade av naturliga tyger. Lånar rekommenderas inte, eftersom detta kan provocera utvecklingen av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.

Mamma bör förklara för sin dotter att det är strängt förbjudet att bada under menstruationen. Det mest optimala badalternativet är daglig dusch. Dessutom ska flickan tvättas 2-3 gånger under dagen, helst utan att använda tvål. Som rengöringsmedel rekommenderar läkare användning av geler eller mousser med mjölksyrainnehåll. De påverkar inte negativt mikrofloran, till skillnad från tvålar..

Delta inte i sport och andra fysiska aktiviteter. Du kan utföra lätta övningar och wellnessövningar. Det är lämpligt för flickan att ge psykologisk fred under denna period.

Efterlevnad av kosten under menstruationen är viktigt. Alkohol och kryddig mat bör undvikas, eftersom det bidrar till en rusning av blod till livmodern. Och detta hotar att öka livmodersblödningen.

När man ska besöka en gynekolog?

När den första menstruationen börjar är det inte nödvändigt att besöka en gynekolog regelbundet. Vanligtvis är den första dosen hos flickor 15-16 år gammal. Vid tidig sexuell aktivitet bör besök hos läkaren bli regelbundna.

Du bör rådfråga en läkare i sådana fall om:

 • urladdningen har en konstig lukt, färg och klåda;
 • menstruationen varar mindre än 2 dagar eller mer än 7 dagar;
 • det finns för många blodiga urladdningar, vilket kräver ofta byte av dynor;
 • efter den första menstruationen stannade menstruationen i mer än ett halvt år;
 • i fallet med en cykel på mindre än 21 dagar och mer än 35 dagar;
 • för stora blodproppar på en druvs storlek är närvarande i urladdningen under menstruationen.

Som regel uppträder för kort menstruation på grund av dålig produktion av könshormoner, ovariell dysfunktion. Menstruation som varar mer än en vecka beror troligen på livmoders dåliga sammandragning och svår östrogen funktion.

Se till att rådfråga en läkare om menstruationen ännu inte har inträffat. Läkaren måste bestämma varför menstruationen inte börjar och vidta nödvändiga åtgärder. Hjälp behövs också om menstruationen åtföljs av svår smärta i nedre del av buken. Samtidigt är flickan yr, hon blir blek, hon är sjuk, hennes kroppstemperatur stiger, det finns svaghet och tarmstörningar.

Slutsats

För att inte orsaka rädsla och panik i dottern under uppkomsten av den första menstruationen, bör mamma berätta om alla nyanser i denna naturliga fysiologiska process. Det bör rapporteras varför detta händer för att vara intresserad av menstruationens regelbundenhet, förseningar och graden av smärta. Om några avvikelser upptäcks ska flickan visas till läkaren.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Billiga analoger och ersättare för Duphaston: en prislista

Under graviditeten är det särskilt viktigt att upprätthålla en normal nivå av hormonet progesteron. På grund av otillräcklig naturlig produktion indikeras Dufaston....

När blödningen slutar förlossningen

När ett så länge efterlängtat barn först ser denna värld separeras morkakan från livmodern. Många fartyg som fungerade som en länk mellan livmodern och moderkakan brast....

Preventivpiller för endometrios

Lästid: min.COC för endometriosJag skulle vilja fördjupa mig mer i detalj om användningen av kombinerade orala preventivmedel hos kvinnor som lider av ett sådant patologiskt tillstånd som endometrios....