Ägglossningstid: hur man fastställer utgivningsdatum för ägget från follikeln?

Klimax

Varje månad sker ett stort antal processer i en kvinnas kropp, vars syfte är att skapa de mest lämpliga förutsättningarna för befruktning av ägget och bevarande av graviditeten. Alla vet att beräkningen av dagen för ägglossning för att bli gravid innebär att du ökar dina chanser för en framgångsrik graviditet. Hur man gör det? Utrett.

Hur många dagar varar ägglossning hos kvinnor??

Ägglossningen varar från cirka 12 till 24 timmar. Dessutom upplever vissa kvinnor symtom och kan berätta inte bara när det hände, utan även i vilken äggstock en dominerande follikel utvecklades, från vilken den kvinnliga könscellen senare uppstod.

De mest karakteristiska tecken på början av denna process inkluderar skarpa smärta i nedre del av buken, riklig urladdning från slidan och ökat sexuellt behov.

Det är svårt att säga exakt hur länge ägglossningen kommer att pågå, eftersom detta är en rent individuell process, beroende på ett stort antal faktorer, allt från en kvinnas reproduktionshälsa till hennes fysiologiska egenskaper..

Därför, även om sexuellt samlag äger rum 2-3 dagar före ägglossningen, är sannolikheten för graviditet nästan lika hög som med intim kontakt direkt på dag O.

Vad bestämmer perioden för ägglossning?

Om ägglossning sker i kvinnans kropp varje månad, indikerar detta att reproduktionssystemet fungerar utan hormonella störningar och alltid är redo att bli gravid och fostra ett barn. Samtidigt anses närvaron av 1-2 anovulatoriska cykler per år också vara normen för ett fullt fungerande reproduktionssystem. Det är inte heller en avvikelse när två ägg på en månad mognar i sin tur.

Hur många ägglossningar varar påverkar många faktorer, vars huvudsakliga är:

 • stressande situationer;
 • aktiv fysisk aktivitet;
 • förekomsten av gynekologiska sjukdomar;
 • neuros, misslyckanden i den hormonella bakgrunden;
 • ta antibiotika;
 • menstruationscykelns varaktighet;
 • hormonbaserade mediciner.

Viktig! Om anovulation observeras under flera på varandra följande cykler, är det vettigt att kontakta en reproduktolog, eftersom detta fenomen kan vara ett tecken på utvecklingen av ett patologiskt tillstånd eller en funktionsfel i reproduktionssystemet..

Tidig och sen ägglossning

Anledningen till detta fenomen kan vara för aktivt sexliv, fysisk aktivitet med hög intensitet, försvagande dieter, viktlyft, förekomsten av sjukdomar eller hormonell obalans. Vid sen ägglossning brister follikeln på dag 18-20 i standardcykeln.

Det är också värt att förstå att trots levnadsperioden för kvinnliga könsdelar från follikeln är dess livslängd densamma. Sådan otidig äggmognad är inte en patologi och kräver ingen medicinsk intervention..

Följande faktorer kan provocera tidigt eller sent mognad av den kvinnliga reproduktionscellen:

 • nyligen arbetat, missfall;
 • missbruk av alkohol, tobak eller droger;
 • Otillräcklig diet, utdragna dieter;
 • sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • viktproblem;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • premenopausal period.

Hur man beräknar dagen för ägglossning och dess varaktighet?

Det finns flera sätt att bestämma dagen för äggets mognad. Det enklaste sättet att göra detta med en vanlig menstruationscykel. Så med en 28-dagars standard faller äggets produktion mitt i cykeln, det vill säga den 14-15: e dagen. Samtidigt är det värt att veta att det finns en funktion som är avgörande för varaktigheten av varje fas.

Av detta följer att för att erhålla dagen för ägglossning är det nödvändigt att subtrahera 14 från det totala antalet dagar i menstruationscykeln. Så, till exempel, med en MC-varaktighet på 32 dagar, kommer follikelmognad att ske på 32-14 = 18 dagar.

Om cykeln är instabil, blir det svårare att beräkna dagen ägget släpps. För att få mer pålitliga data rekommenderas att spåra varaktigheten på MC under de senaste 6 cyklerna. Tack vare detta kommer det att vara möjligt att använda följande schema: vi subtraherar 18 från den minst långa MC - detta kommer att vara den första bördiga dagen, subtrahera 11 från den längsta - detta kommer att vara den sista bördiga dagen.

Överväg det föreslagna alternativet för att beräkna det bördiga fönstret med hjälp av ett exempel: den kortaste MC under de senaste sex månaderna är 25 dagar, subtrahera 18 och få 5 och den längsta - 35 dagar. Vi subtraherar 11 och får 24. Baserat på resultaten drar vi slutsatsen att den mest lämpliga tiden för befruktning anses vara dagar från 5 till 24 MC.

Utöver denna beräkningsmetod finns det också andra sätt att bestämma början av ägglossning:

 1. Mätning av basal temperatur. När utgivningsdatumet för ägget från follikeln ökar kommer BT att öka.
 2. Använda anpassade test.
 3. Ultraljuddiagnostik.
 4. Genom livmoderhalsslemet - det blir mindre visköst, vilket gör det lättare för spermier att komma till "målet".
 5. Inlämning av en analys för innehållet av luteiniserande hormon, vars indikatorer börjar växa före ägglossningen. Men detta alternativ visar inte alltid ett tillförlitligt resultat, eftersom LH-tillväxt kan bero på andra förändringar i kroppen..

Sammanfatta alla ovanstående, låt oss sammanfatta ett litet resultat:

 1. Ägglossning är en av de viktigaste processerna som sker i en kvinnas kropp. Det beror på honom om en kvinna kan bli gravid eller inte. Med anovulation finns det ingen möjlighet till en naturlig graviditet.
 2. Hur länge varar ägglossningen? Processens varaktighet är cirka 16-32 timmar, men det finns ett antal faktorer som i en eller annan grad kan påverka varaktigheten för denna fas..
 3. Efter att ägget lämnat follikeln är dess livslängd 12-24 timmar. Och det var vid denna tid då chanserna för befruktning var högst.
 4. Det finns flera metoder för att bestämma datum för frisättning av reproduktionscellerna från follikeln: beräknad, testremsor, ultraljud, analyser.

Beräknar du dagen för ägglossning? Om så är fallet, med vilken metod och är det alltid möjligt att få det mest exakta äldningsdatum? Dela din åsikt, erfarenhet och bara intressant information med oss ​​och lämna kommentarer i slutet av publikationen. Kanske för någon kommer det att vara mycket användbart.

Ägglossning och befruktning (datum, tecken, hur man känner igen?)

Ägglossning och befruktning sker inom 24 timmar efter ett äggs liv. Ägglossning sker ungefär 14 dagar (12-16 dagar är tillåtet) innan nästa menstruation börjar. Om det under denna period var öppen kontakt - graviditet är möjligt. De första tecknen på en framgångsrik befruktning kan inte ses omedelbart utan bara efter implantering av embryot. Det händer 7-10 dagar efter ägglossningen (mindre ofta tidigare eller senare än denna period). Dess huvudsakliga symtom:

 • implantationsblödning;
 • BT sjunker under 1 dag med 0,2-0,4 grader;
 • ritningssmärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen.

Är det möjligt att bli gravid på dagen för ägglossningen?

Under sexuellt samlag kommer upp till 250 miljoner spermatozoer in i den kvinnliga kroppen, men befruktning kan bara ske om ett moget ägg är i deras sätt (i sällsynta fall, några få). Hennes väg ut ur follikeln är ägglossning (läs mer om symtom och sensationer i detta material). Hon delar upp menstruationscykeln i två faser.

Sannolikheten för befruktning på dagen för ägglossningen är 21,20%. Cirka en av fem kvinnor blev gravida efter PA på ägglossningsdagen.

Detta är en av de högsta hastigheterna under hela menstruationsperioden. Faktum är att ett moget ägg inte behåller fertiliteten länge. Äggets livslängd är begränsad till 24 timmar. Sperma lever längre - upp till tre dagar (sällan upp till fem till sju).

Av detta följer att en kvinna kan bli gravid om intimitet inträffar under perioden - 3 dagar före ägglossningen och nästa dag efter det.

Mogen ägg lämnar follikeln klar för befruktning

Ägget är mest förberett för fusion med spermierna (bildandet av en zygot) precis vid ägglossningen - omedelbart efter att man lämnat follikeln. Vid denna tidpunkt når koncentrationen i östrogenens blod, som bidrar till befruktningen, maximalt.

Efter ägglossningens slut börjar könshormonerna sjunka, äggets beredskap för befruktning försvinner tillsammans med dess naturliga utarmning och förstörelse. Om hon under fertilitetsfönstret inte hade någon chans att förvandlas till en zygot, bryter hon naturligtvis ner i äggledaren och efter ett tag lämnar kroppen tillsammans med menstruationsflödet.

Vilken dag efter ägglossningen är befruktning

Befruktning sker medan ägget lever, inom 24 timmar efter follikelbrott.

Friska spermier (spermier) som kommer in i en kvinnas kropp kan som regel förbli livskraftiga från 2-3 till 5-7 dagar. Därför är befruktning efter ägglossning möjlig även om sexuellt samlag var flera dagar innan follikelbrottet och ägget släpptes. Dessutom är bärare av Y-kromosomer (manligt kön) snabbare och mindre hållbara. Deras aktiviteter kan begränsas till två dagar. Sperm med X-kromosomer är långsammare, men de är aktiva i 7 dagar.

Spermatozoa kan täcka avståndet från vagina till ampullarområdet i äggledaren, där det mogna ägget är beläget, på en och en halv till två timmar. Därför kan befruktningen sammanfalla med dagen för ägglossningen. Cirka 10,3% av graviditeterna inträffade efter PA den första dagen efter ägglossningen, 0,8% den andra dagen.

Ägget attackeras av spermier. Efter penetrering av en av dem kommer dess skal att bli ogenomtränglig

De första tecknen på graviditet efter ägglossning

Efter befruktning har inträffat efter ägglossningen, och zygoten har trängt in i livmoderväggen och lyckats implanteras i den, observeras allvarliga förändringar i kroppen.

Den blivande mamman kan känna graviditet från det ögonblick av embryoimplantation. Denna händelse åtföljs ofta av stickningar och en känsla av tyngd i nedre del av buken, ibland med en liten mängd gulaktig-brunaktig slemhinnor från slidan..

En kvinna kan också bedöma graviditetens början med andra tecken:

 1. Implantationsblödning.
 2. BT-implantationsindragning.
 3. Nervös spänning som liknar PMS-symtom.
 4. Nya smakpreferenser, ökad aptit.
 5. Avvikelse mot vissa luktar.
 6. Mältningsbesvär utan uppenbar anledning (uppblåsthet och fullhet, magbesvär, morgonförgiftningssymptom).
 7. Ofta lust att urinera (resultatet av en förändring i den hormonella bakgrunden och, som ett resultat, en obalans i vaginal mikroflora). Symtomen skiljer sig från manifestationer av cystit - urinen är klar, det finns ingen karakteristisk smärta. Smärta kan vara lokaliserat ovanför pubis..
 8. Bruten uppmärksamhet, trötthet.
 9. Överkänslighet i bröstet (stickningar, smärta, klåda, svullnad, brännande). Detta är en konsekvens av en kraftig ökning av nivån av hCG ("graviditetshormon") i blodet omedelbart efter implantering av embryot. Förbättrad tillväxt av celler i bröstkörtelvävnad börjar, vilket orsakar irritation av nervändarna.
 10. Sänker blodtrycket, ökar basal temperatur och låg kvalitet kroppstemperatur. Den kan kasta den i värmen och sedan i kylan. Risken för förkylning ökar.
 11. Ritningssmärta i buken och korsryggen.

Traditionellt sett är huvudtecknet på graviditet bristen på regelbunden menstruation. Men andra indirekta manifestationer av graviditet måste också beaktas. Till exempel kan en cykel helt enkelt hända på grund av medicinering, stress, acklimatisering och andra faktorer..

Hur man tar reda på om befruktningen inträffade efter ägglossningen

För att i de tidiga stadierna (före menstruationens början) avgöra om befruktningen inträffade efter ägglossningen kan olika metoder användas:

 • dra slutsatser baserade på de karakteristiska subjektiva egenskaperna som listas ovan;
 • Ultraljud
 • bestämning av nivån på hCG. Ett blod- eller urintest ger ett exakt svar 10-11 efter ägglossning, speciella graviditetstest (bläckstråle, kassett, elektronisk, strip strip) - efter 8-13 dagar, beroende på känslighet;
 • förekomsten av okarakteristiska fluktuationer eller indikatorer i grafen över förändringar i bastemperatur relativt tidigare cykler.

Bastemperatur efter ägglossning om befruktning har inträffat

Om du håller en basal temperaturgrafik i minst tre menstruationscykler kan du ta reda på om befruktningen innan detta faktum bekräftas av tester. När graviditet inträffar kommer BT-schemat att skilja sig från det vanliga.

Om befruktning och implantation följer follikelbrottet sjunker kurvan på diagrammet kraftigt 0,2-0,4 grader (men implantationsindragning är inte alltid synlig på grafen) den 7-10: e dagen efter ägglossningen. Sedan går det snabbt uppåt och förblir redan vid detta märke. BT ligger fast vid toppen även under början av en ny cykel och förväntade månatliga perioder - förseningar.

Det finns andra framträdande egenskaper hos gravida scheman, liksom andra tidiga tecken på framgångsrik befruktning. Du kan läsa mer om dem i den här artikeln..

Tecken på ägglossning

Ägglossning och befruktningstid

Ägglossning (från lat. Ovum - ett ägg) är utgången från ett moget, som kan befrukta ett ägg från en äggstocksfollikel i bukhålan; stadiet i menstruationscykeln (ovariecykeln).

Ägglossning hos kvinnor i fertil ålder sker regelbundet (var 21-35 dagar). Frekvensen av ägglossning regleras av neurohumorala mekanismer, främst de gonadotropiska hormonerna i den främre hypofysen och äggstockens follikulära hormon. Ägglossning underlättas av ansamlingen av follikulär vätska och gallring av äggstocksvävnaden belägen ovanför den utskjutande polen i follikeln. Den ständiga ägglossningsrytmen för varje kvinna genomgår förändringar inom 3 månader efter en abort, inom ett år efter förlossningen, och även efter 40 år, när kroppen förbereder sig för den premenopausala perioden. Ägglossningen upphör när graviditeten börjar och efter menstruationsfunktionen. Att fastställa en ägglossningsperiod är viktigt när man väljer den mest effektiva tiden för befruktning, konstgjord insemination och in vitro-befruktning..

Tecken på ägglossning

Subjektiva tecken på ägglossning kan vara kortvarig smärta i nedre del av buken. Objektiva tecken på ägglossning är en ökning av slemhinnor ur slidan och en minskning av rektal (basal) temperatur på dagen för ägglossningen med en ökning i det nästa dag, en ökning av nivån av progesteron i blodplasma, och andra. Brott mot ägglossningen orsakas av dysfunktion i hypothalamic-hypofys-äggstocksystemet och kan orsakas av inflammation könsorgan, dysfunktion i binjurebarken eller sköldkörteln, systemiska sjukdomar, tumörer i hypofysen och hypotalam, stressande situationer. Frånvaron av ägglossning i fertil ålder (anovulation) manifesteras av en kränkning av menstruationsrytmen beroende på typen av oligomenorrhea (menstruation som varar i 1-2 dagar), amenoré, dysfunktionell blödning i livmodern. Brist på ägglossning (anovulation) är alltid orsaken till infertilitet hos kvinnor. Metoder för att återställa ägglossningen bestäms av orsaken till anovuleringen och kräver behandling av en gynekolog och specialbehandling.

Ägglossning och preventivmedel

Vissa kvinnor upplever en topp i sexuell upphetsning på ägglossningsdagarna. Emellertid är användningen av den fysiologiska preventivmetoden mot graviditet, baserad på sexuell avhållsamhet under ägglossning, särskilt svår för unga makar, vars frekvens av samlag uppnår en ganska hög nivå. Dessutom, med starka kärleksaffärer och nervös stress, kan ytterligare ägglossning uppstå (särskilt i episodiskt, oregelbundet samlag) och då inte ett, utan två ägg mogna i en menstruationscykel. Detta bör komma ihåg när man väljer en eller annan preventivmetod..

Fysiologi för ägglossningscykeln

Så snart varje frisk tjej i åldern 11-15 börjar menstruera, vilket är en indikator på hennes kropps beredskap för uppfödning, uppstår problem i samband med att räkna dagarna i menstruationscykeln och den berättigade frågan varför menstruation inte uppstår, eller tvärtom, varför en efterlängtad graviditet inte uppstår. Detta får kvinnan att tänka och vänta hela tiden, vara okunnig om vad som händer med henne varje månad. Och så varje månad i decennier.

Menstruation och cykellängd

Ideal menstruation varar 3-5 dagar och upprepas var 28: e dag. Men för vissa kvinnor tar denna cykel 19 dagar eller ännu mindre, medan den för andra varar från 35 till 45 dagar, vilket är ett inslag i deras kropp, och inte en kränkning av menstruationsfunktionen. Menstruationens varaktighet, beroende på kroppen, kan variera inom en vecka. Allt detta borde inte orsaka en kvinna, utan en försening på mer än två månader, kallad en opsometri eller mer än sex månader - amenorré, bör varna kvinnan och se till att skälen till en gynekolog.

Menstruationscykel

Menstruationscykeln är en komplex fysiologisk process som fortsätter hos kvinnor upp till 45 - 55 år gamla. Det regleras av de så kallade sexuella centra som ligger i mitten av diencephalon - hypotalamus. Förändringar som inträffar under menstruationscykeln är mest uttalade i livmodern och äggstockarna. I äggstocken, under påverkan av hormoner som produceras av äggstocksfolliklarna, delvis binjurebarken och testiklarna, växer och mognar huvudfollikeln som innehåller ägget inuti. Den mogna follikeln brister och ägget med follikelvätskan kommer in i bukhålan och sedan i livmodern (äggledaren). Processen för brott i follikeln och utgången av ett moget (lämpligt för befruktning) ägg från dess hålighet kallas ägglossning, som oftast förekommer mellan den 13: e och den 15: e dagen under 28-dagarscykeln..

Corpus luteum, östrogen, progesteron

En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln. Dessa morfologiska förändringar i äggstocken åtföljs av frisläppandet av könsteroidhormoner - östrogen och progesteron. Östrogener utsöndras av den mogna follikeln och progesteron utsöndras av corpus luteum..

Tilldelningen av östrogen har två maxima - under ägglossning och under perioden för maximal aktivitet av corpus luteum. Så, till exempel, om det normala östrogeninnehållet är cirka 10 μg / l, är det under ägglossningen cirka 50 μg / l, och under graviditeten, särskilt mot slutet av det, ökar östrogeninnehållet i blodet till 70-80 μg / l per på grund av en kraftig ökning av östrogenbiosyntesen i moderkakan.

Tillsammans med progesteron bidrar östrogener till implantering (implantation) av ett befruktat ägg, upprätthåller graviditet och bidrar till förlossning. Östrogener spelar en viktig roll i regleringen av många biokemiska processer, deltar i kolhydratmetabolismen, i distributionen av lipider och stimulerar syntesen av aminosyror, nukleinsyror och proteiner. Östrogener bidrar till avsättning av kalcium i benvävnad, fördröjer utsöndring av natrium, kalium, fosfor och vatten från kroppen, det vill säga öka deras koncentration både i blodet och i elektrolyter (urin, saliv, näsutsöndring, tår) i kroppen.

Frigörandet av östrogen kontrolleras av den främre hypofysen och dess genadotropa hormoner: follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH).

Under påverkan av östrogener i den första fasen av menstruationscykeln, kallad folliculina, sker regenerering i livmodern, det vill säga återställande och tillväxt av dess slemhinna - endometrium, tillväxten av körtlar, som förlängs i längd och blir krusade. Slemhinnan i livmodern förtjockas 4-5 gånger. I livmoderhalsens körtlar ökar utsöndringen av slemutsöndring, livmoderhalskanalen expanderar och blir lätt överkomlig för spermier. I bröstkörtlarna växer epitelet inuti mammagångarna.

Luteal fas

I den andra fasen, kallad luteal (från det latinska ordet luteus - gult), under påverkan av progesteron, minskar intensiteten av metaboliska processer i kroppen. Tillväxten av slemhinnan i livmodern stannar, den blir lös, svullen, en hemlighet uppträder i körtlarna, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att ett befruktat ägg fästs till slemhinnan och utvecklingen av embryot. Körtlarna stoppar utsöndringen av slem, livmoderhalskanalen stängs. I bröstkörtlarna uppstår alveoler som kan producera och utsöndra mjölk från det odlade epitelet i mjölkkanalernas slutliga sektioner..

Om graviditet inte inträffar dör corpus luteum, det funktionella skiktet i endometrium avvisas, menstruationen börjar. Månadsblödning varierar från tre till sju dagar, mängden förlorat blod är från 40 till 150 g.

Tidpunkten för början av ägglossningen

Det bör noteras att olika kvinnor har en märkbar skillnad i tidpunkten för början av ägglossningen. Och även för samma kvinna varierar den exakta tidpunkten för uppkomsten i olika månader. Hos vissa kvinnor kännetecknas cykler av exceptionell oregelbundenhet. I andra fall kan cyklerna vara längre eller kortare än i genomsnitt - 14 dagar. I sällsynta fall händer det att hos kvinnor med en mycket kort cykel ägglossning inträffar runt slutet av perioden med menstruationsblödning, men ändå, i de flesta fall, ägglossning sker helt regelbundet.

Om ägglossning av en eller annan anledning inte inträffar, kastas endometrialskiktet i livmodern under menstruationen. Om ägget och spermierna smälter samman börjar äggets cytoplasma vibrera mycket starkt, som om ägget upplever en orgasm. Spermpenetration - de sista stadierna av äggmognad. Från spermcellen återstår bara dess kärna, där 23 kromosomer är tätt packade (en halv uppsättning vanliga celler). Spermkärnan närmar sig nu snabbt äggkärnan, som också innehåller 23 kromosomer. Två kärnor rör långsamt. Deras skal upplöses och smälter samman, varför de delas upp i par och bildar 46 kromosomer. Av spermiens 23 kromosomer är 22 fullständigt analoga med äggets kromosomer. De bestämmer alla fysiska egenskaper hos en person utom kön. I det återstående paret från ägget finns det alltid en X-kromosom, och från en spermcell kan det finnas en X- eller Y-kromosom. Således, om det i denna uppsättning finns 2 kromosomer XX, kommer en flicka att föds, om dock XY, ​​då en pojke.

Ägglossning, befruktning och kön

Studier utförda vid National Institute of Environmental Health (North Carolina) visade att inte bara befruktningen av ett barn, utan också dess kön beror på befruktningstiden i förhållande till ägglossningstiden..

Sannolikheten för befruktning är maximal på dagen för ägglossningen och uppskattas till cirka 33%. En hög sannolikhet noteras också dagen före ägglossningen - 31%, två dagar innan den - 27%. Fem dagar före ägglossningen beräknas sannolikheten för befruktning vara 10% fyra dagar före ägglossningen - 14% och tre dagar - 16%. Sex dagar före ägglossningen och dagen efter ägglossningen är sannolikheten för befruktning under sexuellt samlag mycket liten.

Om vi ​​tar hänsyn till att den genomsnittliga "livslängden" för spermatozoa är 2-3 dagar (i sällsynta fall når den 5-7 dagar), och den kvinnliga äggcellen förblir livskraftig i cirka 12-24 timmar, är den maximala varaktigheten för den "farliga" perioden 6- 9 dagar och den "farliga" perioden motsvarar fasen med långsam tillväxt (6-7 dagar) och snabb nedgång (1-2 dagar) före respektive efter ägglossningsdagen. Ägglossning, som angivits ovan, delar menstruationscykeln i två faser: follikulär mognadsfas, som med en genomsnittlig cykeltid på 10-16 dagar, och lutealfasen (corpus luteumfasen), som är stabil, oberoende av menstruationscykelns varaktighet och är 12- 16 dagar Corpus luteum-fasen tillskrivs perioden med absolut infertilitet, den börjar 1-2 dagar efter ägglossningen och slutar med början av en ny menstruation.

Ägglossning: allt om denna process, dess definition och korrigering av cykelstörningar

Ett moget ägg i follikeln, klar för befruktning, förstör ytan på äggstocken och passerar genom bukhålan in i äggledaren. Detta fenomen kallas ägglossning. Det inträffar i mitten av en kvinnas menstruationsperiod, men kan växla i en eller annan riktning och falla på de 11-21 dagar av cykeln.

Menstruationscykel

Ett kvinnligt foster har redan 2 miljoner omogna ägglossningar i äggstockarna vid fostrets vecka 20. 75% av dem försvinner strax efter tjejens födelse. De flesta kvinnor behåller 500 000 ägg efter reproduktionsåldern. I början av puberteten är de redo att cykla.

Under de första två åren efter menarchen observeras vanligtvis anovulatoriska cykler. Sedan fastställs regelbundenhet med follikulär mognad, frigörandet av ägget och bildandet av corpus luteum - ägglossningscykeln. Brott mot rytmen i denna process inträffar i klimakteriet, när frigörandet av ägget sker mindre och mindre och sedan slutar.

När ägget flyttas in i äggledaren kan det smälta samman med spermier-befruktningen. Det resulterande embryot kommer in i livmodern. Med ägglossning tjocknar livmoderväggarna, endometriet växer och förbereder sig för implantering av embryot. Om befruktningen inte har inträffat, avvisas det inre lagret av livmoderväggen - menstruationsblödning uppstår.

På vilken dag efter menstruation ägglossning inträffar?

Normalt är detta mitten av cykeln, med hänsyn till den första menstruationsdagen. Om det till exempel går 26 dagar mellan de första dagarna av varje menstruation kommer ägglossning att ske den 12 - 13 dagen, med hänsyn till den dag menstruationen börjar.

Hur många dagar pågår denna process?

Utgången från en mogen reproduktionscell inträffar snabbt medan hormonförändringar registreras inom en dag.

En av missuppfattningarna är att tänka på att om det finns perioder, var cykeln nödvändigtvis ägglossande. Förlossningsförtjockning kontrolleras av östrogener och ägglossning orsakas av follikelstimulerande hormon (FSH). Inte varje menstruationscykel åtföljs av en ägglossningsprocess. Därför, vid planering av graviditet, rekommenderas det att observera föregångarna till frigörandet av ägget och använda ytterligare tester för att bestämma det. Vid långvarig anovulation är det nödvändigt att konsultera en gynekolog.

Hormonreglering

Ägglossning sker under påverkan av FSH, som syntetiseras i den främre hypofysen under påverkan av regulatorer bildade i hypothalamus. Under påverkan av FSH börjar follikelfasen av äggmognad. För närvarande blir en av follikelblåsorna dominerande. Ökande når det förebyggande stadiet. Vid tidpunkten för ägglossning rivs follikelväggen, den mogna reproduktionscellen som finns i den lämnar äggstocken och kommer in i livmoderns rör.

Vad händer efter ägglossningen?

Den andra fasen av cykeln börjar - luteal. Under påverkan av luteiniserande hormonet i hypofysen visas ett slags endokrint organ, corpus luteum, på platsen för den brustna follikeln. Detta är en liten rundaktig bildning av gul färg. Corpus luteum utsöndrar hormoner som orsakar förtjockning av endometrium och förbereder det för implantering av embryot under graviditeten.

Anovulatorisk cykel

Menstruationsliknande blödning kan upprepas regelbundet efter 24-28 dagar, men ägget lämnar inte äggstocken. En sådan cykel kallas anovulatorisk. I frånvaro av ägglossning når en eller flera folliklar det preovulatoriska stadiet, det vill säga de växer, och groddcellen utvecklas inuti. Brott i follikelväggen och frigörandet av ägget sker dock inte.

Strax efter genomgår den mogna follikeln atresi, det vill säga omvänd utveckling. För närvarande är det en minskning av östrogennivåer, vilket leder till menstruationsblödning. I utseende kan det nästan inte skiljas från vanlig menstruation.

Varför det inte finns någon ägglossning?

Detta kan vara ett fysiologiskt tillstånd under puberteten hos en flicka eller i premenopaus. Om en kvinna är i fertil ålder är sällsynta anovulatoriska cykler normala.

Många hormonella störningar leder till obalans i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet och ändrar tidpunkten för ägglossning, särskilt:

 • hypotyreos (brist på sköldkörtelhormoner);
 • hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormoner);
 • hormonellt aktiv godartad hypofystumör (adenom);
 • binjurinsufficiens.

Att förlänga ägglossningsperioden kan känslomässig stress. Det leder till en minskning av nivån av gonadotropinfrisättande faktor - ett ämne som utsöndras av hypotalamus och stimulerar syntesen av FSH i hypofysen.

Andra möjliga orsaker till frånvaro eller försening av ägglossning i samband med hormonell obalans:

 • intensiv sport och fysisk aktivitet;
 • snabb viktminskning på minst 10%;
 • kemoterapi och strålning för maligna neoplasmer;
 • tar lugnande medel, kortikosteroidhormoner och vissa preventivmedel.

De viktigaste fysiologiska orsakerna till bristen på ägglossning är graviditet och klimakteriet. Under klimakteriet kan kvinnor ha mer eller mindre regelbunden menstruation, men sannolikheten för anovulatoriska cykler ökar avsevärt..

Symtom på äggutgång

Inte alla kvinnor upplever tecken på ägglossning. Vid denna tidpunkt inträffar hormonella förändringar i kroppen. Med noggrann observation av din kropp kan du hitta perioden med bästa befruktningsförmåga. Det är inte nödvändigt att använda komplexa och dyra metoder för att förutsäga äggutbytet. Tillräckligt för att upptäcka naturliga symtom i tid.

 • Förändring i livmoderhalsslem

Den kvinnliga kroppen förbereder sig för en trolig befruktning genom att producera en livmoderhalsvätska som är lämplig för att överföra spermier från slidan till livmoderkaviteten. Fram till ägglossningen är dessa utsöndringar tjocka och viskösa. De förhindrar att spermier tränger in i livmodern. Före ägglossningen börjar körtlarna i cervikalkanalen att producera ett speciellt protein - dess trådar är tunna, elastiska och liknar egenskaper som proteinet i ett kycklingägg. Vaginal urladdningen blir transparent, sträcker sig bra. Detta medium är perfekt för spermier att komma in i livmodern..

 • Vaginal fuktighet förändras

Utsläpp från halsen blir mer omfattande. Under samlag ökar mängden vaginalvätska. En kvinna känner hög luftfuktighet och under hela dagen, vilket visar hennes beredskap för befruktning.

 • Ömhet i brösten

Efter ägglossningen ökar progesteronnivåerna. Om en kvinna håller ett schema kommer hon att se att hon har ökat basaltemperaturen. Det orsakas just av verkan av progesteron. Detta hormon påverkar också mjölkkörtlarna, så vid denna tidpunkt blir de mer känsliga. Ibland påminner denna ömhet från förnuftiga känslor..

 • Ändra nackens position

Efter menstruationen är livmoderhalsen stängd och låg. När ägglossningen närmar sig, stiger den högre och mjuknar. Du kan kontrollera det själv. När du har tvättat händerna ordentligt måste du sätta foten på toalettskålens eller badkarets kant och sätta in två fingrar i slidan. Om du måste trycka dem djupt, har nacken stigit. Det är lättast att kontrollera detta symptom omedelbart efter menstruationen för att bättre bestämma förändringen i nackens position.

 • Ökad sexuell lust

Kvinnor märker ofta en starkare sexdrift i mitten av cykeln. Dessa känslor under ägglossningen är av naturligt ursprung och är förknippade med en förändring i hormonhalterna..

 • Blodiga problem

Ibland i mitten av cykeln visas små fläckar från slidan. Det kan antas att dessa är "rester" av blod som lämnar livmodern efter menstruationen. Men om detta symptom uppträder under förmodad ägglossning, indikerar det ett brott i follikeln. Dessutom kan lite blod frigöras från endometrial vävnad under påverkan av hormoner omedelbart före eller efter ägglossningen. Detta symptom indikerar en hög förmåga att bli gravid..

 • Kramp eller smärta på ena sidan av buken

Hos 20% av kvinnorna under ägglossningen finns en smärta som kallas ägglossningsyndrom. Det inträffar när follikeln brister och äggledaren träder ihop när ägget föres in i livmodern. En kvinna känner smärta eller kramper på ena sidan av buken i dess nedre del. Dessa känslor efter ägglossning varar inte länge, men fungerar som ett ganska exakt tecken på fertilitet..

En hormonell förändring orsakar en svag uppblåsthet. Det kan hittas genom att bli lite snäva kläder eller bälte.

 • Mild illamående

Hormonförändringar kan orsaka svag illamående, som påminner om sensationer under graviditeten..

 • Huvudvärk

20% av kvinnorna har huvudvärk eller migrän före eller under menstruationen. Samma tecken hos dessa patienter kan följa början av ägglossning..

Diagnostik

Många kvinnor planerar sin graviditet. Befruktning efter ägglossning ger största chansen för befruktning av ägget. Därför använder de ytterligare diagnostiska metoder för detta tillstånd..

Funktionella diagnostiska test för ägglossningscykeln:

 • basal temperatur;
 • pupillesymtom;
 • studie av töjbarheten hos livmoderhalsslemet;
 • karyopichesia index.

Dessa studier är objektiva, det vill säga ganska exakt och oavsett kvinnans upplevelser, visar de fasen av ägglossningscykeln. De används i strid med normala hormonella processer. Med deras hjälp, till exempel, diagnostiseras ägglossning med en oregelbunden cykel..

Basal temperatur

Mätningar utförs genom att placera termometern i analöppningen 3-4 cm, omedelbart efter vaknande. Det är viktigt att utföra proceduren samtidigt (en skillnad på en halvtimme är acceptabel) efter minst 4 timmars kontinuerlig sömn. Du måste bestämma temperaturen dagligen, inklusive på menstruationsdagarna.

Termometern ska förberedas på kvällen för att inte skaka på morgonen. Generellt rekommenderas inte att göra extra rörelser. Om en kvinna använder en kvicksilvertermometer efter att ha införts i ändtarmen, bör hon ligga stilla i 5 minuter. Det är bekvämare att använda en elektronisk termometer som ger en hörbar signal för att slutföra mätningen. Ibland ger sådana anordningar felaktiga avläsningar, vilket kan leda till en felaktig bestämning av ägglossningen.

Efter mätning ska resultatet plottas på en graf dividerad med tiondelar av en grad längs den vertikala axeln (36.1 - 36.2 - 36.3 och så vidare).

I follikelfasen är temperaturen 36,6-36,8 grader. Från och med den andra dagen efter ägglossningen stiger den till 37,1-37,3 grader. På grafen är denna stigning tydligt synlig. Innan ägget släpps utsöndrar den mogna follikeln den maximala mängden östrogen, och på grafen kan detta manifestera sig som en plötslig minskning ("fallande") följt av en temperaturökning. Detta symptom är inte alltid möjligt att registrera..

Om en kvinna har oregelbunden ägglossning, kommer en konstant mätning av rektal temperatur att hjälpa henne att bestämma den mest gynnsamma dagen för befruktningen. Metodens noggrannhet är 95% enligt reglerna för mätningar och tolkning av resultaten av en läkare.

Eleven symptom

Detta symptom upptäcks av en gynekolog när man undersöker livmoderhalsen med vaginalspeglar. I follikelfasen i cykeln ökar gradvis den yttre livmoderhalsen i diameter och livmoderhalsutsöndringarna blir mer transparent (+). Utåt liknar det ögatens elev. Vid ägglossningen expanderas livmoderbenet maximalt, dess diameter når 3-4 cm, symptom hos eleven är mest uttalad (+++). På den 6-8: e dagen efter detta stängs den yttre öppningen av livmoderhalsens kanal, symptom på eleven blir negativ (-). Noggrannheten för denna metod är 60%.

Förlängning av livmoderhalsslem

Detta symptom, som kan observeras oberoende, kvantifieras med hjälp av en pincett (en slags pincett med tandkrossar i kanterna). Läkaren tar tag i slemet från livmoderhalskanalen, sträcker det och bestämmer den maximala längden på den formade tråden.

I den första fasen av cykeln är längden på en sådan tråd 2-4 cm. 2 dagar före ägglossningen ökar den till 8-12 cm, med början från den andra dagen efter att den minskar till 4 cm. Från den 6: e dagen sträcker sig slemet praktiskt taget inte. Noggrannheten för denna metod är 60%.

Karyopiknotic index

Detta är förhållandet mellan celler som har en pyknotisk kärna och det totala antalet ytepitelceller i en vaginal utstrykning. Pyknotiska kärnor är skrynkliga, har en storlek på mindre än 6 mikron. I den första fasen är deras mängd 20-70%, 2 dagar före ägglossningen och vid tidpunkten för dess början - 80-88%, 2 dagar efter frigörandet av ägget - 60-40%, då minskar antalet till 20-30%. Metodens noggrannhet överstiger inte 50%.

En mer exakt metod för att bestämma ägglossning är hormonell forskning. Nackdelen med denna metod är svårigheten att använda en oregelbunden cykel. Nivån för luteiniserande hormon (LH), östradiol, progesteron bestäms. Vanligtvis föreskrivs sådana tester utan att ta hänsyn till enskilda egenskaper, den 5 - 7 och 18 - 22: e dagen av cykeln. Ägglossning sker inte alltid under denna period, med en längre cykel sker den senare. Detta leder till orimlig diagnos av anovulation, onödiga analyser och behandling.

Samma svårigheter uppstår när man använder hemtester, som är baserade på en förändring i nivån av LH i urinen. En kvinna bör antingen exakt gissa tiden för ägglossning eller ständigt använda ganska dyra testremsor. Det finns återanvändbara testsystem som analyserar förändringar i saliv. De är ganska exakta och praktiska, men nackdelen med sådana enheter är deras höga kostnad..

LH-nivån kan ständigt ökas i sådana fall:

Ultrasonisk ägglossningsdetektion

Den mest exakta och kostnadseffektiva metoden är diagnosen ägglossning vid ultraljud (follikulometri). Med ultraljudsövervakning utvärderar läkaren tjockleken på endometrium, storleken på den dominerande follikeln och corpus luteum som bildas på sin plats. Datumet för den första studien beror på periodens regelbundenhet. Om den har samma varaktighet utförs studien 16-18 dagar före menstruationsstart. Med en oregelbunden cykel föreskrivs ultraljud den 10: e dagen från början av menstruationen.

Vid den första ultraljuden är den dominerande follikeln tydligt synlig, varifrån ett moget ägg kommer ut. Genom att mäta dess diameter kan du bestämma dagen för ägglossning. Storleken på follikeln före ägglossningen är 20-24 mm, och dess tillväxthastighet i den första fasen av cykeln är 2 mm per dag.

Den andra ultraljuden ordineras efter det förväntade datumet för ägglossning, när ett corpus luteum hittas på follikelplatsen. Samtidigt utförs ett blodprov för progesteron. Kombinationen av en ökad koncentration av progesteron och närvaron av ett corpus luteum vid ultraljud bekräftar ägglossningen. Således skickar en kvinna under en cykel bara en analys per hormonnivå, vilket minskar hennes ekonomiska och tidskostnader för undersökning.

I studien i den andra fasen kan du upptäcka förändringar i corpus luteum och endometrium, vilket kan förhindra graviditet.

Ultraljudsövervakning bekräftar eller avvisar ägglossning, även i de fall då uppgifterna från andra metoder inte var informativa:

 • en ökning av basaltemperaturen i den andra fasen på grund av en minskning av hormonproduktionen av förmakande follikel;
 • ökad bastemperatur och progesteronnivå med en liten tjocklek på endometrium, vilket förhindrar graviditet;
 • brist på förändringar i basal temperatur;
 • falskt positivt ägglossningstest.

Ultraljudsforskning hjälper till att svara på många kvinnors frågor:

 • Har hon någonsin ägglossning;
 • om det kommer att hända i den aktuella cykeln eller inte;
 • vilken dag kommer ägget att komma ut.

Förändringar i tidpunkten för ägglossning

Äggfrisättningstiden kan variera med 1-2 dagar även med en vanlig cykel. Ständigt förkortad follikelfas och tidig ägglossning kan leda till problem med befruktningen.

Tidig ägglossning

Om ägget kommer ut 12-14 dagar efter början av menstruationen finns det ingen anledning till oro. Men om du ser på diagrammet för basaltemperaturen eller på testremsorna att denna process ägde rum den 11: e dagen eller tidigare, är inte ägget som har kommit ut tillräckligt utvecklat för befruktning. Samtidigt är slemproppen i nacken ganska tät och spermierna kan inte tränga igenom den. En otillräcklig ökning av endometriumtjockleken, orsakad av en minskning av den hormonella effekten av östrogen i den utvecklande follikeln, förhindrar implantering av embryot, även om befruktning har inträffat.

Orsakerna till tidig ägglossning studeras fortfarande. Ibland sker det av en slump, i en av menstruationscyklerna. I andra fall kan patologi orsakas av sådana faktorer:

 • svår stress och en kränkning av förhållandet mellan hypothalamus och hypofysen i nervsystemet, vilket leder till en plötslig för tidig ökning av nivån av LH;
 • den naturliga åldringsprocessen, när kroppen producerar mer FSH för att upprätthålla äggmognad, vilket får follikeln att växa alltför snabbt;
 • rökning, överdrivet dricka alkohol och koffein;
 • gynekologiska och endokrina sjukdomar.

Kan det finnas ägglossning omedelbart efter menstruationen?

Detta är möjligt i två fall:

 • om menstruationen varar 5-7 dagar, och mot denna bakgrund uppstår hormonsvikt, kan tidig ägglossning inträffa nästan omedelbart efter att de har avslutats;
 • om två folliklar mognades i olika äggstockar samtidigt, sammanfaller inte deras cykler; medan ägglossningen av den andra follikeln är i tid, men faller på den första fasen i en annan äggstock; graviditetsrelaterat samlag är förknippat med detta.

Sen ägglossning

Hos vissa kvinnor inträffar då och då ägglossningsfasen den 20: e dagen av cykeln och senare. Oftast orsakas det av hormonella störningar i det komplexa balanserade systemet ”hypothalamus - hypofysen - äggstocken”. Vanligtvis föregås dessa förändringar av klimakteriet, orsakade av stress eller genom att ta vissa mediciner (kortikosteroider, antidepressiva medel, antitumörläkemedel). Sen ägglossning ökar risken för kromosomavvikelser i ägget, fosterbildningar och tidig graviditetsavbrott.

Med den icke-samtidiga mognaden av två folliklar i var och en av äggstockarna är ägglossning möjlig före menstruation.

Orsaken till detta misslyckande kan amma. Även om en kvinna återfår sina perioder efter förlossningen har hon i sex månader en lång follikelfas eller anovulatoriska cykler. Detta är en normal process som fastställs av naturen och skyddar en kvinna från åter graviditet..

Under ammeperioden saknas menstruation och ägglossning ofta under en tid. Men vid en viss tidpunkt börjar äggmognaden ändå, dess utgång inträffar, det kommer in i livmodern. Och bara två veckor efter detta börjar menstruationen. Så ägglossning är möjlig utan menstruation.

Ofta förekommer sen ägglossning hos för tunna kvinnor eller patienter som snabbt går ner i vikt. Mängden fett i kroppen är direkt relaterad till nivån på könshormoner (östrogener), och dess lilla mängd leder till en försening i äggmognad.

Behandling av ägglossningscykelbesvär

Anovulation över flera cykler under året är normalt. Men vad händer om ägglossningen inte är konstant och kvinnan vill bli gravid? Du bör vara tålamod, hitta en kvalificerad gynekolog och vända dig till honom för diagnos och behandling.

Tar orala preventivmedel

Vanligtvis rekommenderas den första kursen med orala preventivmedel för att orsaka den så kallade rebound-effekten - ägglossning efter avskaffandet av OK är mycket troligt att inträffa under den första cykeln. Denna effekt kvarstår i tre på varandra följande cykler..

Om en kvinna har tagit dessa läkemedel tidigare, annulleras de och de förväntar sig att ägglossningen ska återupptas. I genomsnitt tar denna period från 6 månader till 2 år, beroende på varaktigheten av p-piller. Konventionellt tar det tre månader att återställa ägglossningen för varje år med oral preventivmedel..

Stimulering

I mer allvarliga fall, efter uteslutning av sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna, hypofystumören och andra möjliga "yttre" orsaker till anovulation, kommer gynekologen att förskriva mediciner för att stimulera ägglossningen. Samtidigt övervakar han patientens tillstånd, utför ultraljudsövervakning av follikeln och endometrium, föreskriver hormonella studier.

Om menstruationen inte har varit närvarande i 40 dagar eller mer utesluts graviditet först och sedan administreras progesteron för att orsaka menstruationsblödning. Efter ultraljud och annan diagnostik föreskrivs förberedelser för ägglossning:

 • klomifencitrat (Clomid) - en anti-östrogen ovulationstimulator som ökar produktionen av FSH i hypofysen, dess effektivitet är 85%;
 • gonadotropiska hormoner (Repronex, Follistim och andra) - analoger av deras egna FSH, vilket får ägget att mogna, deras effektivitet når 100%, men de är farliga genom utvecklingen av ovarial hyperstimuleringssyndrom;
 • HCG, ofta används före IVF; HCG förskrivs efter frigörandet av ägget för att upprätthålla corpus luteum, och därefter morkakan, och för att upprätthålla graviditet;
 • leuprorelin (Lupron) - en analog av den gonadotropinfrisättande faktorn, som produceras i hypotalamus och stimulerar syntesen av FSH i hypofysen; detta läkemedel orsakar inte ovariellt hyperstimuleringssyndrom;

Självmedicinering med dessa läkemedel är förbjuden. Med den exakta uppföljningen av läkarens rekommendationer och behandling i enlighet med internationellt erkända regler lyckas de flesta kvinnor bli gravid de första 2 åren efter påbörjad behandling.

Assisterad reproduktionsteknik

I händelse av att ägglossningsstörningen inte kan korrigeras, stöds reproduktionsteknologi hjälper kvinnan. Men de är förknippade med en stark hormoneffekt på kroppen för att producera ett normalt moget ägg. Komplexa läkemedelsregimer används. Sådana procedurer bör endast utföras i specialiserade medicinska centra..

Ägglossningstid.

Chansen att få ett barn under ägglossningen är högst, så kvinnor som bestämmer sig för att bli gravid bör beakta denna faktor..

Så att försök att bli gravida inte är förgäves - det är bättre att göra det just i dessa kvinnor. För att befruktningsprocessen ska ske så snabbt som möjligt måste en kvinna förstå språket i hennes kropp, samt ha information som hjälper henne att förstå frågorna om fertilitet, menstruationscykeln och ägglossningsprocessen.

I varje menstruationscykel finns det flera dagar (cirka sex) då chansen att bli gravid är mycket hög - dagen för ägglossningen och dagarna före den.

För att framgångsrikt bli barn, måste en kvinna kunna bestämma när dessa dagar kommer under hela sin cykel.

Ägglossning är en process i en kvinnas kropp som inträffar en gång under hela menstruationscykeln, genom att ett moget ägg frigörs från äggstocken (12-16 dagar innan påföljande menstruation börjar).

Ägglossningsprocessen kan delas in i steg:

- redan i början av menstruationscykeln mognar ett av äggen i äggstockarna;

- ju närmare tid för ägglossning, desto mer ökar produktionen av hormonet östrogen. Detta bidrar till förtjockning av slemhinnorna i livmodern och till att skapa en optimal miljö för spermier;

- ökade östrogennivåer resulterar i ökade nivåer av luteiniserande hormon (LH);

- till följd av en kraftig kraftig ökning i LH lämnar ägget äggstocken, med andra ord kommer tiden för ägglossning;

- i de flesta fall faller ägglossningstiden 24-36 timmar efter att ha ökat nivån av luteiniserande hormon. Detta är det mest gynnsamma ögonblicket då sannolikheten för att bli gravid är störst..

Efter att ägget har lämnat äggstocken finns möjligheten till befruktning endast de närmaste dagarna. Om befruktningen inte inträffar dör ägget och avvisas tillsammans med cellerna som täcker livmodern, vilket resulterar i blödning (menstruation).

Som ni vet är längden på spermiernas aktivitet cirka fem dagar, vilket innebär att det är möjligt att bli gravid ett barn under perioden fyra till fem dagar före början av ägglossningen. Några dagar före ägglossningen och själva ägglossningen kallas ”fertilitetsfönstret”.

Vilka är de bästa dagarna för att bli gravid?

Den mest gynnsamma perioden för befruktning är 5-6 dagar, som visas mitt i en kvinnas menstruationscykel.

Det presenterade diagrammet visar bedömningen av sannolikheten för befruktning under ägglossningen och fem dagar före den.

Att förstå det unika i en kvinnas menstruationscykel.

Varje kvinna är en individ, och varje kvinna har sin egen ägglossningstid. Det beror direkt på varaktigheten av menstruationscykeln..

Ägglossningen är vanligtvis 12-16 dagar innan nästa menstruation börjar. Och den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar. Men det bör noteras att menstruationscykelns varaktighet är ett strikt individuellt fenomen och att det skiljer sig åt varje kvinna. På grund av olika faktorer är menstruationscykelns varaktighet ett varierande värde. Cykler kan variera i antalet dagar som har gått från början av en menstruation till början av nästa. För att befruktningen av ett barn inträffar med största sannolikhet - sexuell intimitet bör inträffa på gynnsamma dagar. Varje kvinna bör kunna navigera när sannolikheten för befruktning av ägget i hennes fall är högst. För att göra detta måste du veta varaktigheten på din menstruationscykel. Eftersom cykeln på grund av vissa faktorer kan skilja sig från menstruation till menstruation, måste indirekta tecken på att bestämma fasens cykel också beaktas.

För att bestämma menstruationscykelns varaktighet bör en liten beräkning göras: räkna antalet dagar från den första dagen av menstruationen till den sista dagen före början av följande.

En korrekt bestämning av tid för ägglossning kommer att öka chanserna för att snabbt och framgångsrikt bli gravid en baby.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fördelar med vitamin E för kvinnor

Vitamin E skyddar kroppens celler från negativa yttre faktorer, hjälper till att uthärda graviditet och förhindrar utveckling av cancer. För att ta reda på exakt vad E-vitamin är användbart för kvinnor för bör du konsultera studier av läkare, kosmetologer, nutritionister....

Blod efter menstruation

Varför gick blodet efter menstruationenBlod efter menstruation är i många fall ett tecken på patologi. Normala blödningar hos kvinnor bör vara i genomsnitt var 28: e dag. En mycket kort menstruationscykel leder till utveckling av järnbristanemi, påverkar dåligt kvinnans välbefinnande och hennes livskvalitet....

Progesteron - vad är det, hormonnormer. Progesteronnivåer hos kvinnor och män

I varje människas kropp finns det många hormoner, och var och en av dem är nödvändig för att utföra ett antal funktioner. En av de viktigaste, särskilt för kvinnor, är progesteron....