Mammografi: vilken cykeldag är bättre att göra

Blödning

Brösthälsa är kärnan i kvinnors hälsa, både reproduktionsförmåga och livslängd beror på den. I modern teknikålder med regelbundna undersökningar blev det möjligt att upptäcka bröstsjukdomar i de tidiga stadierna. Mammografi anses vara en av sådana studier..

Med denna utrustning är det möjligt att se även de minsta neoplasmerna och förstå deras natur.

För undersökningens tillförlitlighet måste du välja en specifik dag i menstruationscykeln, om vad den är till för och diskutera i artikeln.

Varför behövs en procedur?

Innan du berättar för vilken cykeldag du ska göra ett mammogram bör du tänka på vad den är till för och vad den är.

I själva verket är mammografi samma röntgenstrål under vilken mjölkkörtlarna växelvis kläms mellan glasplattorna för bilden.

Mammografi, en mer informativ undersökning jämfört med ultraljud, låter dig identifiera de neoplasmer som inte är synliga vid ultraljud. Mammografi visas och med felaktiga ultraljudresultat.

Undersökningen rekommenderas för alla kvinnor äldre än 40 år, och ju äldre patienten blir, desto oftare är det nödvändigt att göra mammogram, helst - en gång om året.

För mammografi finns det sådana indikationer som:

 • Kvinnans ålder;
 • Klagomål på bröstsmärta, svaghet, svettning;
 • Om du behöver komplettera eller förtydliga resultaten av ultraljud;
 • Postoperativ tillståndsövervakning;
 • Misstanke om bröstcancer;
 • Rekommendationer för mammografi av en gynekolog.

Själva undersökningen varar från 10 minuter till en halvtimme. Som regel ber en specialist om att hålla ett vanligt andetag i en bild för tillfället för att ge den skärpa och skärpa.

Det måste komma ihåg att i varje kvinnas liv finns det de lämpligaste dagarna för undersökning och tiden då du inte behöver mammogram.

Indikationer och kontraindikationer

Naturligtvis, i frågan på vilken dag av cykeln att göra ett mammogram, är patienter intresserade av alla fördelar och nackdelar med denna undersökning.

Bland indikationerna för mammografi är sådana ögonblick som:

 • Obehagliga känslor i bröstet, ömhet i bröstkörtlarna;
 • Under undersökning eller självpalpation är förekomsten av tätningar i vävnaderna i mjölkkörtlarna uppenbar;
 • Bröstkörtlarna ändrade form;
 • Formen och färgen på bröstvårtorna har också förändrats;
 • Förekomsten av urladdning från bröstvårtorna;
 • Visuellt ser bröstet ut större;
 • Rödhet i bröstet.

En sådan undersökning som mammografi har vissa kontraindikationer, bland dem:

 • Graviditet under vilken period som helst. Denna typ av forskning är strängt förbjudet för blivande mödrar, den kan ersättas av ultraljud. Mammografi är extremt skadligt för fostrets hälsa, det kan orsaka irreversibla förändringar i barnets kropp;
 • Under amningen måste du också överge en sådan undersökning;
 • Gör inte mammogram och unga flickor. Studien innehåller röntgenstrålar, vars effekt är negativ för reproduktiv funktion;
 • Inget behov av att gå för mammogram under menstruationen, under ägglossningen och efter det.

Undersökningsteknik

I fortsättningen av ämnet, på vilken dag av cykeln tar mammogram, hur de är stadierna i dess uppförande och hur man förbereder sig för proceduren.

Så mammografitekniken är som följer:

 • Tidigare kommer du att bli ombedd att ta bort smycken och remsor i midjan helt;
 • Vid undersökning med glasplattor klämmas bröstkörtlarna upp och ned;
 • Specialisten ser till att manipuleringen är korrekt;
 • Vid någon tidpunkt blir du ombedd att inte andas, det är dags att ta en bild;
 • Var beredd på att bilden tas i två projektioner;
 • Det händer också att du måste upprepa bilden, men från en något annan vinkel för en mer exakt bild.

Mammografi kan göras gratis, för detta måste du anmäla dig hos en distriktsterapeut. Han kommer att ge en remiss för en gratis undersökning om kvinnan är 40 år.

I fråga om mammografiteknik måste du prata om proceduren orsakar obehag, eftersom detta är en av de viktiga frågor som intresserar patienter.

Undersökningen i sig är inte smärtsam, men processen att pressa mjölkkörtlarna kan ge uppenbart obehag. Läkare rekommenderar ofta att kvinnor dricker smärtstillande medel ett par timmar före starten, särskilt om bröstet är överkänsligt eller kvinnan har smärta.

Stark smärta kan också uppstå när menstruationsdagen är felaktigt vald för undersökning. Så vid mitten av cykeln sväller bröstet något och obehagliga känslor är möjliga.
Moderna mammografier kan kräva att en patient har en annan kroppsposition: stående, sittande eller liggande.

Vid vilken ålder gör

I frågan om vilken dag i cykeln för att göra ett mammogram, måste du ta reda på kvinnans ålder, som visas för denna undersökning.

Läkare är överens om att mammografi är obligatoriskt för kvinnor över 40 år. Det är denna Balzac-ålder plus den mest utsatta för utvecklingen av bröstsjukdomar.

Upp till 30 år gammal rekommenderas inte undersökningen, i denna unga livstid hos kvinnor passerar inte mjölkkörtelsvävnader röntgenstrålar på grund av bröstets elasticitet och täta kärllober.

Mellan åldrarna 30 och 40 undersöks de av läkares recept och misstänkt utbildning.
För förebyggande ändamål - efter 40 år årligen.

Men efter 50 år, när risken för bröstcancer ökar många gånger, rekommenderas det att gå till mammogram två gånger om året.

I speciella fall, när du behöver kontrollera och följa sjukdomsförloppet eller har tvivel om diagnosen, kan de skickas till proceduren flera gånger i månaden.

Utöver den ålder då ett mammogram visas måste du ha information om vilken cykeldag du ska göra ett mammogram.

Hos kvinnor med en aktiv menstruationscykel är dag av stor betydelse för undersökningens effektivitet..

Så låt oss titta på vilken dag i cykeln att göra ett mammogram:

 • För kvinnor i reproduktiv ålder föreskrivs undersökningen från 5 till 12 dagar av cykeln. Om menstruationen går 7 dagar, inte 5, sedan 8 till 12 dagar, när urladdningen slutar;
 • Hos patienter med en menstruationscykel på 30-35 dagar är de bästa dagarna för undersökning från 10-18 dagar av cykeln;
 • Du behöver inte göra mammogram vid ägglossningen och hela andra hälften av menstruationscykeln, inklusive dagar med PMS. Under denna period sväller mjölkkörtlarna under påverkan av en ökande mängd hormoner och röntgenstrålar kan inte tränga igenom. Undersökningen kommer att vara defekt och ytterligare en kommer att behövas.

För kvinnor under klimakteriet, när menstruationen har slutat helt, är dagen för val av mammogram inte viktig. Just nu ökar fettfraktionen i vävnaden i bröstkörtlarna och röntgenstrålarna tränger fritt in i dess lager.

Examensförberedelse

I frågan om vilken cykeldag du ska göra mammogram räcker det inte att välja rätt undersökningsdag, du måste också förbereda dig noggrant, nämligen:

 • Ta ett bad på mammografi dagen vid normal temperatur, behöver inte överhettas eller tvärtom superkyl;
 • Eventuella hygienprodukter av icke-naturligt ursprung bör kasseras samt applicering av lotion efter vattenförfaranden.
 • Tre dagar före en mammogramtimme måste du förneka dig själv användning av alkohol eller kaffe, samt specialdrycker med uppfriskande egenskaper;
 • Innan proceduren måste du ta bort alla smycken, inklusive en piercing och ett metallbälte, om något;
  Innan proceduren, med ökad känslighet, är det bättre att ta alla tillgängliga smärtläkemedel;
  Var noga med att berätta specialisten om implantat, om några;
 • Vid förfarandet måste du samla in alla resultat från olika undersökningar och mammogram från tidigare år..

Mammografi: hur man förbereder sig för proceduren?

Modern ekologi och snabbt liv lämnar inte en person en chans att upprätthålla en hälsosam existens. Undantaget är människor som lyckades komma undan från civilisationen, men de som är kvar i megaciteter är ofta sjuka och lider av påverkan från stora städer.

Vår tids gissling är ondartade tumörer från vilka inte en enda person är säker. Bröstcancer är vanligt, men det är operabelt och med snabb behandling kommer kvinnan att leva ett långt och friskt liv. En röntgenstråle i bröstet hjälper till att upptäcka en tumör, men inte alla vet vilken cykeldag man ska göra ett mammogram. Vi kommer att behandla reglerna i förfarandet.

Vad är det och varför är det nödvändigt?

Kvinnor vet att du varje månad måste känna dina bröst för misstänkta sälar. Även om något palpaterades betyder det inte att damen har bröstcancer. Men i sådana frågor, aldrig vara säker utan ytterligare analyser. Mammografi är proceduren som bekräftar eller motbevisar misstanken om en godartad eller malig tumör i bröstkörteln. Du måste kontakta en mammolog och när allt är bra utvecklas bröstcancer i blixtnedslag och är lättare att förutsäga än att behandla.

Till skillnad från en biopsi, där en vävnad plockas bort och undersöks, med en mammografi, kommer allt att förbli på plats. Kärnan i proceduren är att utsätta bröstet för röntgenstrålar. Onkologibild visar mörka områden - tumörställen.

Under det medicinska ingreppet ligger bröstet i mammografen, det plattas och en bild tas. Det är viktigt att bysten är mjuk och att kvinnan inte känner smärta när den pressas. Ju smidigare bröstet när du skjuter, desto tydligare kommer möjliga tätningar och misstänkta områden i mjölkkörtlarna att vara synliga. Om en flicka är orolig för att hon får för mycket strålning, var inte rädd. Tack vare att klämma på brösten, absorberar kroppsvävnader mindre skadliga strålar..

Bröstet är fixerat, men när du utför mammografi kan du fortfarande inte röra sig och andas. Innan fotograferingen påbörjas kommer läkaren att be dig att andas djupt och inte andas in några sekunder. Om du rycker, kommer projektionen att vara otydlig.

Vem kan och vem kan inte?

Mammografi av bröstkörtlar på vissa dagar i månadscykeln är nödvändig för kvinnor som har:

 • vid palpation känns palpationer;
 • det är utsläpp från bröstvårtorna, men det finns ingen amning;
 • bysten har ökat och smärta känns när man trycker på;
 • ett bröst blev större än det andra, synlig asymmetri är synlig.

Efter 40 år växer sannolikheten för bröstcancer exponentiellt. De måste besöka en läkare en gång per år eller ett par år och undersökas med en mammograf. Om en flicka är benägen att cystor och godartade neoplasmer, måste hon kontinuerligt observeras av en mammolog.

Trots mammografins relativa ofarlighet kan inte alla kvinnor klara det. Undersökningen kan inte genomföras i följande kategorier:

 • Till gravida patienter. Denna regel gäller diagnostik med röntgenstrålning. Om det finns misstankar om att en kvinna förväntar sig ett barn, bör du hitta ett alternativt sätt att studera bröstpatologi..
 • Amning. En mammolog kan förskriva strålning under amning endast om det är absolut nödvändigt. Funktioner i proceduren diskuteras individuellt med läkaren..
 • Flickor under 35 år. Vid denna ålder är kroppen mottaglig för de skadliga effekterna av röntgenstrålar, så läkare försöker ersätta mammografi med ultraljud av bröstkörtlarna.

Förberedelser och uppförande

När du tar en dusch på morgonen, måste du komma ihåg att användning av talkpulver, deodoranter av vilken typ som helst, fuktighetskräm är förbjudet. De kan färga mammogrammet och påverka resultatet av bröstundersökningen. I röntgenrummet måste du ta bort alla smycken och klä av sig i midjan. Läkaren placerar patientens bröst mellan två plattor som komprimerar bröstkörteln. Om en kvinna inte har ett känsligt bröst kommer det inte att finnas någon smärta eller obehag under mammografi.

För en fullständig undersökning behöver du korrekt gjort bilder i en direkt och sned projicering. För att göra detta placeras varje bröst först på horisontella plattor och placeras sedan i en vinkel på 45 grader. Hela mammogrammetoden varar från 10 till 20 minuter.

Om det råder tvivel i att få alla önskade resultat föreskriver mammologen en ytterligare diagnos.

Mammografi och implantat

Om en kvinna har genomgått en bröstförstoringskirurgi måste du varna läkaren om detta. Implantat stör den normala undersökningen, de passerar inte röntgenstrålar och kan snedvrida mammogram. Som ett resultat kanske du inte märker utvecklingen av cancer. Du måste välja pålitliga läkare som har behandlat liknande fall..

En enkel mammogram av bröstet räcker inte, ultraljud och MRI hjälper till att komplettera bilden..

Om det finns fara?

Kvinnor lyssnar ofta på skräckhistorier från vänner och släktingar om farorna med exponering, vilket är vad läkaren berättas om och vägrar att ha mammogram. Men strålningsdosen är minimal, och även med flera radiologiska förfaranden per månad kan strålningssjuka och liknande patologier inte erhållas. Modern utrustning använder strålar som är så nära jordens normala strålningsbakgrund, kroppen kommer normalt att uppfatta en sådan ingripande.

Bästa datum

Det finns misstankar om patologi, det finns en riktning för undersökning, men hur vet du på vilken cykeldag det är bättre att göra mammogram? Det är omöjligt att ange den exakta dagen; månadscykeln för varje kvinna är individuell. Få menstruationer börjar exakt efter 28 dagar, fluktuationer på 2-3 dagar är möjliga.

Det rättvisa könet kan delas in i tre stora kategorier:

 • med en kort menstruationscykel;
 • med cykelns genomsnittliga varaktighet;
 • lång cykel.

Beroende på denna faktor diskuteras tidpunkten för diagnosen individuellt med en specialist. Läkaren måste exakt berätta startdatum för den sista menstruationen och cykelns varaktighet, och han kommer att bestämma när han ska utse ett mammogram.

Kort cykel

Om en kvinna börjar blödning varje månad efter 21-23 dagar, rekommenderar läkare att komma till undersökningen från 3 till 5 dagar av cykeln. Under denna period gör bröstet inte längre ont efter menstruationen och kan komprimeras. En mammogramundersökning omedelbart efter menstruationens slut beror också på det faktum att i mitten av cykeln främjar en ökning av östrogen bildandet av cyster som löser sig utan spår. Att göra en undersökning under denna period är inte bara smärtsamt, utan också informativt.

Standardcykel

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar. Om en kvinnas perioder börjar efter en sådan tidsperiod (plus eller minus ett par dagar), bör diagnosen ställas från 6 till 12 dagar av cykeln. För närvarande har ägglossningen ännu inte börjat, och östrogen påverkar bröstet något. Resultatet på mammogrammet kommer att vara tillförlitligt och korrekt..

Lång cykel

Hos vissa företrädare för det svagare könet överstiger menstruationscykelns varaktighet 35 dagar. Om en sådan tidsperiod alltid går mellan menstruationen är detta normalt. Uppmärksamhet bör uppmärksammas om cykeln till en början varar i 35 dagar, sedan 26 och sedan 30. Under tonåren är sådana fluktuationer en normal variant, men i framtiden kan de prata om patologiska processer.

För kvinnor med en väletablerad lång cykel förändras tidpunkten för undersökningen, du måste gå till läkaren när det kommer 10 dagar efter början av menstruationen. Tidsfristen är den 18: e dagen i månadscykeln..

Om tidsfristerna redan har gått, men konstig utflöde från bröstvårtorna eller klumparna har dykt upp, kan du göra ett mammogram varje dag, men du måste förbereda dig för att förfarandet kan vara smärtsamt och inte faktumet om det är möjligt att korrekt fastställa förekomsten eller frånvaron av patologi.

Mammografi och klimakteriet

Det har redan beskrivits ovan hur den hormonella bakgrunden varje månad påverkar det kvinnliga bröstet, men vad händer om menstruationen slutar och klimakteriet inträffar? Om en kvinna är femtio år gammal, är hon nära början av klimakteriet - perioden för förberedelserna för klimakteriet. Menstruationen upphör, hormonella nivåer upphör att passa den vanliga berg-och dalbanan och stabiliseras.

Vilken dag ska man göra mammogram i avsaknad av menstruation? Efter början av 45-50 år upplever kvinnor ofta att fluktuationer i den hormonella bakgrunden kommer att snedvrida resultatet. Läkarna säger att efter början av klimakteriet kan du komma till undersökningen av mjölkkörtlarna varje dag, mammogram kommer korrekt att visa bröstets tillstånd.

Graviditet och amning

Även om det är absolut nödvändigt, under dessa perioder som är viktiga för en kvinna, är det nödvändigt att vägra att genomföra en undersökning. Mammografi ersätts framgångsrikt med ultraljud. Det är bättre att vänta tills barnet vägrar bröstmjölk och perioden börjar gå igen

Ultraljud kan göras när som helst och det nödvändiga antalet gånger kommer det inte att skada varken det ofödda barnet eller bröstmjölken.

Till sist

Sammanfattande av artikeln måste vi än en gång besvara viktiga frågor:

 1. Varför undersöka mjölkkörtlarna? För snabb upptäckt av godartade och maligna tumörer.
 2. Vid vilken ålder gör mammogram? Från det ögonblick som kommande ålder måste kvinnor över 40 år genomgå förfarandet.
 3. Testas flickor med implantat? Ja, men för ett tillförlitligt resultat krävs ytterligare undersökningar.
 4. När kommer jag till diagnosen? Damer med en kort cykel från 3 till 5 dagar, med en standard från 6 till 12, med en lång från 10 till 18. Efter klimakteriet kan ett mammogram göras när som helst.
 5. Är det möjligt för gravida och ammande mödrar? Nej, det är bättre att ersätta med ultraljud.

Oavsett anledning till att gå till mammolog, det viktigaste är aktualitet. Upptäckten av tumörer i de tidiga stadierna leder i de flesta fall till deras fullständiga botemedel. Se upp för välbefinnande och vara frisk!

Hur ofta kan ett mammogram göras?

På vilken dag i menstruationscykeln är det bättre att få diagnosen

För att förebygga olika sjukdomar är det nödvändigt att genomgå forskning årligen för kvinnor över 40 år. Detta beror på det faktum att det är i denna ålder som olika förändringar i gynekologiska processer och bröstvävnad inträffar, därför mot denna bakgrund riskerna för att utveckla cancer.

Det finns också följande medicinska indikationer för vilka diagnos är nödvändig:

 • bröstsmärta
 • tätningar eller noder som känns under palpation;
 • urladdning från bröstvårtorna (med undantag av amning);
 • förändringar i form eller symmetri av bröstkörtlarna;
 • en ökning av lymfkörtlar i närheten;
 • undersökning före operation;
 • förändringar i hormonella processer;
 • för kontrolländamål under rehabilitering;
 • grov bröstkorg;

Vilken läkare kan hänvisa dig till en mammolog för undersökning? Oftast ges riktningen av en gynekolog eller allmänläkare. Detta tar hänsyn till patientens ålder. Om det finns misstankar om en kurs med onkologiska processer kan laboratorietester dessutom förskrivas. Hur man korrekt förbereder sig för förfarandet, berättar mammologen.

Läkarna rekommenderar starkt att alla kvinnor genomgår förfarandet minst en gång om året, eftersom detta är det enda sättet att upptäcka utvecklingen av en malig tumör i ett tidigt skede. Detta gäller särskilt för kvinnor över 40 år..

Mammografi är obligatoriskt visas för:

 • obegriplig urladdning från bröstvårtorna;
 • förekomsten av smärta och täthet i bröstet;
 • deformationer av bröstvårtorna eller hela bröstet.

Varje kvinna som har fyllt 35 år bör ha sitt bröst undersökt minst en gång vartannat år. Efter 50 år bör en sådan diagnos göras varje år..

Hur ofta kan en undersökning göras. Det rekommenderas att ta det från en tidigare ålder, nämligen från 30 år gammal, om det finns en genetisk predisposition, det vill säga det fanns kvinnor med bröstpatologier i familjen.

En av de vanligaste frågorna rör när det är bäst att göra mammogram - före eller omedelbart efter menstruationen. I början av menstruationscykeln (före ägglossning - utgången av ett moget ägg från äggstocken) är den kvinnliga kroppen under påverkan av östrogen - en grupp kvinnliga steroidhormoner.

Tack vare dem blir mjölkkörtlarna mjukare, avslappnade och mindre känsliga. Därför blir resultatet av en studie som genomfördes från den femte till den 12: e dagen av menstruationscykeln mer exakt, och proceduren kommer att orsaka ett minimum av obehag för patienten. Detta är svaret på frågan på vilken cykeldag mammogram gör.

Inom de 17-28: e dagarna råder steroidhormonet progesteron i den kvinnliga kroppen. Under dess påverkan finns det en ökning av blodflödet i bröstkörtlarna och en ökning av deras svullnad. Om ett mammogram utförs under denna period kan vävnadstäthet som inte är patologisk orsaka ett falskt positivt testresultat..

Dessutom upplever många kvinnor vid denna tid smärta i bröstet, varför det är omöjligt att fixa den korrekt mellan mammografens plattor för att få en bild av hög kvalitet. För att svara på frågan om det är möjligt att göra mammogram före menstruation bör det sägas att förfarandet under denna period inte rekommenderas.

Under klimakteriet (fullständig upphörande av menstruationen och utrotningen av den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion) spelar det ingen roll när man ska genomgå mammogram. Du kan ta bilder på valfri dag för patienten.

Läkare, i syfte att visualisera neoplasmer, som ett alternativ till mammografi, tilldelar patienter en ultraljudsundersökning (ultraljud) och magnetisk resonansavbildning (MRI).

Ultraljuddiagnos ger en möjlighet att förutskilja en godartad tumör från en ondartad, samt undersöka patologins fokus på de platser som inte är synliga på mammogrammet (till exempel om de är nära bröstet).

MRI låter dig få volymlagrade bilder, som visualiserar även de minsta förändringarna i mjuka vävnader. I detta avseende ger denna diagnostiska metod för många falska positiva resultat, varför patienter därefter onödigt utsätts för många obehagliga tester, inklusive biopsier.

Dessutom är undersökningen på en magnetisk resonansbildare lång (mer än 30 minuter) och dyr. Därför rekommenderas det att det utförs efter mammografi, om kvinnan har oroande symtom, men läkaren kan inte ställa en diagnos baserad på de mottagna röntgenstrålarna.

implantat

Nackdelen med implantat är att de allvarligt kan komplicera diagnosen av maligna neoplasmer i bröstområdet..

Det är möjligt att göra en röntgenundersökning i en sådan situation. Vanligtvis involverar metoden undersökning av vävnaderna i körtlarna i två projektioner, eftersom anatomin hos detta organ är sådan att även med den mest täta kompressionen är en bild inte tillräcklig för att visualisera alla formationer. Vid behov tillämpas också en ytterligare undersökning..

Om patienten har bröstimplantat gör det svårt att avbilda dem. Och i detta fall är läkarna inte begränsade till två standardprognoser. Radiologisten använder speciella - ytterligare - projektioner som kallas Eklund. Vad är essensen i denna studie?

Det syntetiska implantatet förflyttas i denna situation mot bröstet, och enhetens plattor komprimerar vävnaderna som ligger framför. Således är det bröstvävnaden som fångas och röntgen tas..

Vad är mammografi

Om det tidigare bara fanns röntgenmammografi, har nu den mest avancerade tekniken kastats in i kampen mot bröstcancer. Moderna mammografier har lämnat långt efter enheterna från tidigare generationer, vilket innebär att nya typer av mammografi har dykt upp.

1.Analog (film) - utförs av en analog enhet, och resultatet spelas in på en röntgenfilm. Denna gamla metod har fortfarande rätten till liv.

2. Digital mammografi - bilden visas på skärmen och lagras i datorns minne, ingen film krävs. Det är bekvämare för läkaren att arbeta med bilden, utvärdera, korrigera den och kan alltid skrivas ut. Hög effektivitet av digital mammografi hos kvinnor med en tät mjölkkirtelstruktur har visats..

Till skillnad från filmapparater reducerar digital strålningsdosen med två gånger och gör det möjligt att bestämma sjukdomen i noll- eller första steget (dvs till kliniska symptom) med 40% mer effektivt. Den har en hög upplösning (synliga förändringar från 1 mm eller ännu mindre). Införandet av digital mammografi har ökat upptäckten av tidig cancer med 8%.

3. Elektroimpedans datormammografi

En ny metod för diagnos av bröstkörtlar. Kärnan är skillnaden i resistens hos sjuk och vävnad i körteln mot elektrisk växelström, som påverkar bröstkörtlarna. Du behöver inte vara rädd, dessa strömmar har låg effekt och känns inte alls av en kvinna.

Elektroimpedans mammografi är en screening mammografi, dess huvudsakliga syfte är att bestämma riskgruppen, utesluta bröstcancer. Det låter dig också upptäcka mastopati och andra bröstsjukdomar, undersöka körtlarna under graviditet och amning och övervaka dynamiken i behandlingen av bröstsjukdomar.

Den stora fördelen med mammografi med elektrisk impedans är förmågan att genomgå undersökning:

på valfri dag i menstruationscykeln (vid misstänkt mastopati är det bättre att utföra två undersökningar - inom tio dagar efter menstruationen och under de senaste tio dagarna av cykeln)

kvinnor och flickor i alla åldrar

studien är tillåten under graviditet och amning, eftersom det inte finns någon strålningsexponering.

Fördelarna med denna metod inkluderar det faktum att studien producerar skiktade 3-D-bilder, vilket ger fler möjligheter till diagnos.

4. Magnetisk resonansmammografi, eller MRI av mjölkkörtlarna.

Informativ och korrekt metod, men forskning är ganska dyr.

Arten inkluderar ytterligare två alternativ

 • Diagnostisk mammografi - när mammologen misstänker någon form av bildning i patientens bröst och föreskriver denna undersökning för att fastställa diagnosen
 • Förebyggande - när läkaren med syftet på förebyggande skickar en 40-årig patient till ett mammogram för att identifiera eventuell patologi i tid.

Avkryptera resultaten

Resultaten av en mammografi utvärderas av en radiolog. Slutsatsen utfärdas samma dag. Studieprotokollet beskriver de typer av vävnader som utgör bröstkörteln (fibrös, körtelformig, fett), deras förhållande till varandra, enhetlighet eller heterogenitet i strukturen.

En organform analyseras: rund, oval, lobad eller oregelbunden. Kanalstorlekarna indikeras (vanligtvis upp till 0,4 cm hos kvinnor i fertil ålder, upp till 0,2 i klimakteriet), de är raka eller krympade, innehåller homogent eller inhomogent innehåll, i vilket område de är bättre utvecklade.

Var noga med att ta hänsyn till patientens ålder. Hos kvinnor äldre än 40 år inträffar ofrivilliga processer (den körtelkomponenten ersätts gradvis av fibrös fetthalt). Mammografi för fibrocystisk mastopati visar att den körtelkomponenten dominerar under denna period.

Om den körtelkomponenten råder under den angivna perioden enligt mammografi, exponeras fibrocystisk mastopati.

Förstorade kanaler och cyster är också tydligt synliga på röntgenstrålar. Läkaren beskriver i detalj platsen för deras plats (med hjälp av klockratternas enhet för bekvämlighet), diameter, konturer, internt innehåll. Cystyper representeras av enkla och komplicerade (festning).

Den volymetriska bildningen sticker ganska bra ut på mammogrammet, eftersom den åtföljs av ett symptom på dimmning på röntgenfilmen. Dess närvaro bekräftas i två prognoser. Om visualisering endast sker i en projektion, säger de om komprimeringsfokus i bröstkörteln.

Tumörer beskrivs kvalitativt analogt med cyster, endast en mer detaljerad analys av konturerna (jämn, ojämn, kapseln närvaro), densitet (låg, blandad, hög, asymmetrisk), närvaron och grundläggande egenskaper hos förkalkningar.

Utvidgade kanaler och cyster är också tydligt synliga på röntgenstrålar.

Nu är det vanligt att bedöma mjölkorganens tillstånd enligt det internationella systemet för beskrivning och behandling av data BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System), som används i de flesta länder.

De resulterande förändringarna uttrycker punkt. Denna algoritm indikerar exakt till den behandlande läkaren patientens ytterligare hanteringstaktik och nödvändiga terapeutiska åtgärder. BI-RADS bildar kontinuiteten mellan alla diagnostiska och behandlingsenheter som en kvinna genomgår.

Skalan inkluderar 7 kategorier: 0 och 3 - fall som är föremål för en extraundersökning, omövervakning efter sex månader, 1 och 2 - skickas till den behandlande gynekologen, 4 och över - rekommenderas en onkologkonsultation, fin nålstickbiopsi.

Undersökningens kvalitet beror också på erfarenhet och utbildning av en specialist. Dessutom finns det en liten andel falskpositiv diagnostik, vilket återigen bekräftar behovet av en integrerad strategi för undersökningen.

Hur utförs röntgenmammografi?

Vid tilldelning av mammogram måste läkaren informera sin patient om hur denna procedur utförs:

 1. Bilden tas i stående eller sittande position..
 2. Innan du tar en bild läggs ett specialförkläde med blyplattor på magen (för att skydda mot strålning).
 3. Bröstkörtlarna placeras på en speciell platta som avger röntgenstrålar. Därefter pressas ett annat bröst på toppen av den andra plattan - denna komprimering förbättrar informationsinnehållet i studien. Proceduren upprepas med en andra körtel. Vid behov tas bilder i andra projektioner (sida eller sned).
 4. De resulterande bilderna visas på film.

Vid utförande av ett brösttest med implantat används andra metoder. Sådana procedurer bör utföras av en specialist som känner till mammografitekniken för konstgjorda förstorade körtlar..

Studien tar 10 till 20 minuter. Omedelbart efter avslutad kan en kvinna få en åsikt och bilder.

När man utför proceduren 7-12 dagar efter menstruationen, kan en kvinna känna bara en liten sammandragning av bröstet. Andra dagar kan känslorna under mammografi vara obekväma och smärtsamma..

Mammografi under graviditeten

När man bär ett foster är en sådan klinisk undersökning inte förbjuden under hela den obstetriska perioden, men det föreskrivs om moderns fördelar överskrider det potentiella hotet för intrauterin utveckling strikt på rekommendation av en specialist. Dosen av den mottagna strålningen är minimal, därför utesluts potentiella mutationer av embryot. Mammografi är nödvändigt om det finns misstankar om en tumör i bröstet, som redan är palperad, vilket orsakar allvarliga oro för en gravid kvinnas hälsa.

Problemet är annorlunda: resultatet av mammografi kan vara falskt, eftersom den hormonella bakgrunden i kvinnans kropp under graviditeten förändras radikalt, det systemiska blodflödet ökar och utseendet på andra biologiska vätskor observeras. Dessutom orsakar mammografi internt obehag under sessionen, inte rekommenderat för amning. Det finns en intern rädsla för barnet, så den framtida mamman måste vara mentalt inställd för att genomföra sessionen. Annars är de negativa effekterna på den kvinnliga kroppen helt frånvarande.

Förfarande efter 40 år

Den optimala frekvensen av mammografi efter fyrtio år är vartannat år

Den optimala tiden du kan göra mammogram efter 40 års ålder är varannan år. Men mammologer och gynekologer är mer lojala mot obligatorisk diagnos om en kvinna inte har några riskfaktorer och kan rekommendera en undersökning var 3-6 år i avsaknad av minimal misstankar.

Varje år utförs mammogram för dem som har en genetisk predisposition eller som har haft bröstkirurgi tidigare. Vid 45 års ålder kan förfarandet rekommenderas att göras varje år även för dem som inte är i riskzonen. Anledningen till detta är klimakteriet.

Ökningen i antalet bröstmammografiförfaranden varje år är förknippat med följande faktorer:

 • åldrande av kroppen och åldersrelaterade förändringar;
 • störningar i det hormonella systemet;
 • minskad kvalitet och aktivitet hos immunceller.

Om utsläpp från bröstvårtan inträffar skickas kvinnan för tidig mammografi

Om en kvinna efter 50 år diagnostiseras med någon kränkning i bröstkörtlarnas struktur rekommenderas hon att göra mammogram var sjätte månad. Det vanliga antalet procedurer som profylax är en gång var 12: e månad.

Särskild uppmärksamhet rekommenderas för att ge bröstets tillstånd. Om en kvinna hittar ett av tecknen får hon en hänvisning till för tidig mammografi:

 • sälar i bröstkörteln;
 • utsprång eller tillbakadragning av ett av bröstområdena, inklusive bröstvårtan;
 • urladdning från kanalerna;
 • förändring i körtlarnas storlek och form;
 • uppkomsten av smärta.

Funktioner av mammografi efter 40 år

Efter 40 år utförs dessutom ett ultraljudsförfarande för att öka effektiviteten

Ålder efter 40 år är den mest utsatta för cancer. Allvarliga hormonella förändringar ökar behovet av effektiv diagnos. En av de rekommenderade metoderna är mammografi, som mammologer ger riktning vid 39 års ålder. Bland funktionerna i undersökningen av mjölkkörtlarna i denna ålder:

 • att öka effektiviteten av mammografi i kombination med ultraljud;
 • ytterligare föreskriven MRI för att upptäcka de mest mindre ändringarna;
 • vid 40 års ålder börjar mängden fettvävnad öka och ultraljud blir informativt.

Vid 40 års ålder kan behovet av mammografi öka om en kvinna tidigare har haft bröstkirurgi. Därefter, för att övervaka tillståndet, utförs undersökningen 2 gånger per år under 2 år. Om allt går bra undersöks patienten en gång om året. Om klimakteriet efter 40 ännu inte har inträffat, förskrivs ett mammogram den 6-14: e dagen av cykeln före ägglossningen.

Funktioner i förfarandet efter 50 år

Efter 50 år görs mammogram varje år, oavsett hälsotillstånd.

Efter 50 år rekommenderar läkarna att du gör ett mammogram varje år, oavsett ditt hälsotillstånd. Genom att snabbt upptäcka en tumör kan du bli av med den utan allvarliga hälsorisker. Läkarna är övertygade om att årlig förebyggande mammografi minskar risken för dödsfall från cancer med 35%.

Innan diagnosen utnämns studerar läkaren patientens sjukdomshistoria och analyserar hennes allmänna tillstånd. För vissa kvinnor kan en diagnos krävas en gång vartannat år, för andra varje år.

Efter 60 år ökar risken för cancer många gånger. Att identifiera sjukdomen i denna ålder är dock mycket lättare. Särskilt om familjen hade cancer. Men även efter 60 år behöver mammogram endast göras som föreskrivs av mammologen. Läkaren guidas i detta fall av ålder då början av klimakteriet. Om han kom efter 55 år görs ett mammogram två gånger per år..

Det finns andra ytterligare faktorer som kräver dubbel diagnos:

 • förlossning efter 30;
 • diabetes;
 • ofta upplevelser;
 • arbeta i negativa områden;
 • övervikt.

Hur ofta kan ett mammogram göras?

Många flickor och kvinnor undrar hur ofta man ska göra mammogram. I själva verket rekommenderas en mammografisk undersökning av mjölkkörtlarna att utföras en gång vartannat år efter att ha fyllt fyrtio år. Efter 50 rekommenderas ett mammogram en gång om året. Mer frekventa studier är olämpliga. Dessutom har studier av läkare från University of Washington visat att även årliga mammogram inte är så viktiga när det gäller diagnos, och den bästa frekvensen i denna fråga är en gång vartannat år.

Trots att det ofta gör ett mammogram, det vill säga flera gånger i månaden (till exempel på grund av behovet av en tydligare bild eller när man gör en andra undersökning), anses det vara säkert, visar praxis att efter ett odiagnosterat resultat av ett mammogram är läkarna mer benägna att skicka patienter för ultraljudundersökning än för omundersökning. Det är av detta skäl som det inte är nödvändigt att säga att du måste genomgå ett mammogram ofta bara för att din läkare behöver det. Dessutom föredrar många mammologer att skicka patienten omedelbart för en ultraljudsundersökning, genom att kringgå ett mammogram. Dessutom är ultraljud högsta prioritet för kvinnor under 40 år. Man bör komma ihåg att båda förfarandena ofta är förebyggande och därför bör denna riktning inte tas som en misstank för förekomsten av en sjukdom..

Ultraljud och mammografi är underlägsen MRI när det gäller information, men den senare metoden är ganska dyr, därför används den mindre ofta.

Mammografi resulterar i vårdnad, foto

Vilka patologier tillåter mammografi att upptäcka?

 1. cystor Detta är en godartad vätskefylld massa. De kan förekomma i alla åldrar, men kvinnor är särskilt mottagliga för klimakteriet. Som regel beror detta på en minskning av hormonnivåerna. Behandling i detta fall krävs inte, endast en läkares övervakning. Om det finns en ökning av cystor i bröstkörteln i storlek eller bildandet av många cyster, föreskrivs en mini-operation för att ta bort dem. Ibland föreskriver läkaren hormonella läkemedel för att utjämna hormonell bakgrund.
 2. Fibroadenom. Denna utbildning hänvisar också till godartad. Med den upptäcks en märkbar spridning av bindväv i mjölkkörtlarna. Behandling föreskrivs inte om fibroadenom är mindre än 1 cm i diameter. Om storleken ökar under observation avlägsnas det kirurgiskt.
 3. Fibrocystisk mastopati behandlas i de flesta fall med absorberbara läkemedel. Det förekommer i de allra flesta fall, även med hormonsvikt. Om terapi med absorberbara läkemedel inte har hjälpt, föreskrivs kirurgi för mastopati.
 4. Förkalkningar. Insättningar av kalciumsalter i mjölkvävnadens vävnader. I de flesta fall är processen asymptomatisk. Ibland indikerar deras närvaro en cancerpatologi som har börjat dess utveckling. Ytterligare undersökning krävs alltid. Stora kalkavlagringar talar sällan om cancer.
 5. Malig tumör. Ytterligare undersökning och terapi föreskrivs..

Efter undersökningen ger specialisten en bedömning, ett utskrift av resultaten.

 1. Det kan indikera oförmågan att bestämma patologin utan ytterligare analys. Detta händer om bilderna är synliga formationer i en suddig eller svårläst form. Detta är en noll poäng.
 2. Den första bedömningen indikerar patientens fulla hälsa, avslutningsvis skriver de - normen. Ibland med åldersrelaterade förändringar.
 3. Den andra bedömningen ger en säker diagnos av förekomsten av godartade neoplasmer. Symtom på onkologi identifieras inte.
 4. Den tredje bedömningen identifierar osäkra fall som kräver ytterligare undersökning och observation av en onkolog..
 5. Den fjärde bedömningen avgör det akuta behovet av en biopsi för att utesluta cancer.
 6. Den femte bedömningen visar på behovet av en biopsi på grund av den höga sannolikheten för att utveckla maligna processer.
 7. Sjätte klass diagnostiserar bröstcancer. Ytterligare mammografi behövs endast för att övervaka utvecklingen av sjukdomen..

Vad mammografi visar

Den speciella apparat som denna kliniska undersökning utförs kallas officiellt en mammograf. På detta sätt kan godartade och maligna tumörer visualiseras på skärmen och andra onormala förändringar i strukturen i bröstkörtlarna kan upptäckas. Det är inte uteslutet att identifiera andra patologiska processer, bland vilka:

 • förkalkningar i mjölkjärnvävnader (ett tydligt tecken på onkologi);
 • fibroadenom (en godartad tumör, benägen att snabb spridning);
 • cyster (magmassor som innehåller ett visst ämne);
 • behovet av att klargöra resultaten av ultraljud.

I närvaro av purulent innehåll och andra förutsättningar för onkologi måste patienten nödvändigtvis ta biologiskt material för biopsi. För att klargöra en specifik sjukdom riktar den behandlande läkaren för CT, MR, laboratorieundersökningar av blod och urin, en visuell undersökning med hjälp av palpationsmetoden för det påstådda fokuset på patologin.

Mammografi är en informativ diagnostisk metod som används för att upptäcka patologiska förändringar i bröstkörtlarna och utförs på ett sjukhus. I modern medicin skiljs flera variationer av en omfattande mammografisk undersökning:

 1. Traditionell röntgendiagnostik. Genom att delta i filmteknologi är det en "moraliskt föråldrad" teknik. Det ger en hög risk för fel, därför är det sällan involverat. Bland fördelarna - överkomligt pris, ett stort urval av specialister.
 2. Digital Detta är en modern teknik för att studera mjölkkörtlarnas struktur med en minimal strålningseffekt på den kvinnliga kroppen. Det anses vara det viktigaste verktyget i screeningstudier av befolkningen. För att klargöra diagnosen används datorteknologier dessutom för att upptäcka strukturella förändringar i mjölkjärnvävnader. Nackdelar - höga priser på förfarandet, som inte utförs i alla medicinska centra.
 3. Magnetisk resonans Röntgenstrålning är helt frånvarande medan diagnosen utförs med hög noggrannhet och information med eller utan kontrastmedel. Den största nackdelen med en sådan undersökning är de höga kostnaderna för förfarandet, avsaknaden av behöriga specialister.
 4. Elektrisk impedans. Detta är den mest progressiva metoden för klinisk undersökning, som baseras på skillnaden i aktuell konduktivitet mellan onkologiska och friska vävnader. Det utförs på ett sjukhus. Bland de viktigaste fördelarna är säkerhets- och informationsinnehåll, nackdelen är det höga priset..
 5. Sightseeing. För att identifiera tumörer av olika uppkomst, mastopati, cystor och andra maligna patologier, är röntgenstrålar aktivt involverade i diagnosen. Två projektioner av bröstet tas, medan området med bröstkörtlarna, clavicle, axillary cavities visualiseras.
 6. Ultraljuds Diagnosesessionen utförs med deltagande av en ultraljudsanordning, utförs i samband med en röntgenundersökning för att klargöra den rådande kliniska bilden. Mammografi är säkert, även för kvinnor under 40 år. Bland bristerna är de höga kostnaderna för sessionen, avsaknaden av kompetenta specialister. Fördelar - möjligheten att använda under graviditet och amning.
 7. Optisk Diagnostik baseras på röd laserstrålning medan bilderna tas i två projektioner. En sådan undersökning får utföras från och med 30 år och hjälper till att bestämma godartade och maligna neoplasmer. Det är nödvändigt för dynamisk övervakning av tumören och dess patogena tillväxt. En sådan diagnos utförs inte ofta, har en hög kostnad.
 8. Radiometric. Det är baserat på plötsliga temperaturförändringar, som kan observeras och kontrolleras med en speciell enhet. En ökning av temperaturen indikerar förekomsten av cancerceller och den onkologiska processens gång. Celler med lägre temperatur anses vara friska. Så patologins fokus är visualiserade, du kan bestämma deras form, storlek, strukturella funktioner. Nackdelen med denna metod är dess höga kostnad..

Det slutliga valet beror på patientens medicinska tillstånd och ålder.

Det är viktigt att ta hänsyn till kostnaden för proceduren, eftersom priserna är olika och inte tillgängliga för alla patienter. Om en kvinna äldre än 40 år är registrerad hos en gynekolog med till exempel fibrocystisk mastopati, får hon regelbundet en remiss för denna medicinska undersökning i ett specialiserat medicinskt centrum

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Postoperativ laparoskopi av äggledarna

Lästid: min.Efter laparoskopi av äggledarna varar den postoperativa perioden 10-14 dagar. Rehabilitering efter laparoskopi av äggledarna varar minst en månad och innehåller ett ganska brett spektrum av åtgärder och regler som syftar till snabb återhämtning av kroppen, normalisering av det psykologiska och emotionella tillståndet, återställande av fertilitet och förebyggande av återfall av sjukdomen och postoperativa komplikationer....

Hur man orsakar den första menstruationen hemma

Hur man orsakar menstruation?Under sådana omständigheter är kvinnan i panik och är redo att ta till alla tricks, bara för att orsaka menstruation. Så: hur man orsakar menstruation hemma och är det värt det?...

Menopaus hos kvinnor: början, symptom och behandling

Menopaus ensam är inte en sjukdom. Detta är den naturliga perioden för utrotning av en kvinnas reproduktions-sexuella krafter, förknippad med en genetiskt bestämd och åldersrelaterad hormonell förändring i kroppen....