Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

Intim

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Arten och utseendet på utskrivningen efter förlossningen, hur mycket de går, möjliga avvikelser från normen

Efter förlossning upptäcker nyligen mamma mödrar inom några veckor könsdelning. Vanligtvis är de blodig, brunaktig eller vattnig. Utseendet på blod på linne kan skrämma, orsaka oro över förekomsten av livmodersblödning efter förlossningen. Är det värt att oroa sig för en mamma som efter uppkomsten av barnet märkte ovanlig vaginal urladdning? Tänk på omständigheterna under vilka ett sådant fenomen erkänns av läkare som normen och hur länge utskrivningen efter förlossningen.

Orsaker till utskrivning av kvinnor efter förlossningen

Blödning efter förlossning har fått namnet "Lochia". Tilldelningar efter födelsen av ett barn inträffar inte bara hos kvinnor som har fött på ett naturligt sätt, utan också hos dem som har fått kejsarsnitt..

Varför visas ansvarsfrihet? För att besvara denna fråga är det nödvändigt att förstå vad som händer med livmodern efter att barnet föddes.

Trots att barnet redan är i händerna på en barnmorska fortsätter processen, som kallas postpartum, för kvinnan. Livmodern lämnar livmodern.

Morkakan består av flera lager, den första bildas från livmoderns livmodern och kallas det basala decidualmembranet. Det penetreras av blodkärl och inkluderar spår fyllda med moderblod. På grund av det faktum att artärerna och kapillärerna hos modern och fostret kommer ut i moderkakan inträffar diffusion mellan de två blodflödena, och barnet får de näringsämnen som han behöver.

När morkakan bryter bort från livmoderväggen och kommer ut, liknar organets yta ett öppet sår. Blod flödar från gapande kärl, särskilt intensivt under de första minuterna efter förlossningen.

Efter en tid börjar orgelet krympa, minska och nå sin ursprungliga storlek. Detta fenomen kallas involution. Under sammandragningen skär musklerna blodkärlen, vilket hjälper till att stoppa blödning efter födseln, läka sår och stoppa lochia. Enskilda faktorer påverkar hur snabbt livmodern krymper till sin ursprungliga storlek..

Färg och andra egenskaper hos normala sekretioner

Vad ska vara normal utskrivning omedelbart efter födseln? Färgen bör gradvis förändras från blodröd till vitaktig och transparent:

 1. Blodigt urladdning omedelbart efter födseln (se också: varför brun urladdning kan förekomma en månad efter födseln?). Detta beror på det faktum att de blodkärl som skadats under separationen av moderkakan inte hade tid att dra åt, och nästan rent blod släpps från kvinnans vagina efter förlossningen, så om det blödar är detta normalt. Det är nödvändigt att fylla i förväg med kuddar avsedda för riklig menstruation eller för urologiska patienter. Läkare förbjuder användning av tamponger och menstruationskoppar.
 2. Inom en vecka efter att barnets uppträdande förvandlas den skarlakansröda lochiaen efter födelsen till brun eller brun. Blodproppar kan blandas med utsöndringar även efter 5-6 dagar efter graviditeten.
 3. I slutet av veckan blir utskrivningen efter förlossningen gulaktig. Vätskan liknar en sackaros som strömmar från små sår under läkning. Denna kolonifärg beror på innehållet av lymfocyter och leukocyter i dem, vilket bidrar till återställandet av sönderrivna kärl i livmodern.
 4. Gradvis får urladdningen en slemkonsistens eller blir transparent. Detta är ett tecken på att regenereringen av livmoderns inre foder var framgångsrik och att lochia efter förlossning ersattes av vaginal urladdning.

Hur länge kan normalt utsläpp pågå??

Läkare delar upp postpartum-perioden i följande steg:

 • tidigt - de första 2-3 timmarna efter förlossningen;
 • sent - varar upp till 8 veckor.

I början av postpartum perioden är mamman som födde fortfarande i förlossningsrummet. Under denna period observeras den mest aktiva blödningen. Hur mycket blod förlorar en kvinna? Cirka 400 ml. Barnmorskan övervakar noggrant kvinnan i förlossningen för att snabbt märka patologisk blödning efter förlossningen, vilket är ett symptom på hypotoni, trauma och rivning..

Hur mycket lochia går efter födseln? Varaktighet beror på storleken på livmodern, vilket, genom att förkorta, hjälper till att dra åt såren. Livmodern minskar med cirka 1 cm per dag. På barnets födelsedag palperas organets botten vid mitten av buken, efter 3-4 dagar finns den i mitten mellan naveln och slidan. Efter 9-10 dagar är livmodern på en höjd av 1-2 cm från slidan. Om organet väger cirka 1 kg under de sista dagarna av graviditeten, kommer det efter utgången av postpartumperioden att returnera den ursprungliga vikten på 70 g.

På den 9-10: e dagen, när livmodern nästan återvänt till sitt ursprungliga tillstånd, blir urladdningen knapp och orsakar inte allvarligt obehag. Efter förlossningen kan lochia sluta helt på en månad.

Hur lång tid tar Lochia efter förlossningen till följd av operationen? Efter kejsarsnitt varar lochia som regel längre än under naturlig förlossning (för mer information, se: hur länge varar fördelningen efter kejsarsnitt?). Alla kirurgiska ingrepp är stress för människokroppen, och rehabilitering efter det är svårare. Hur lång tid tar det efter förlossningen att stoppa allt detta? Cirka 8 veckor. Under den första månaden efter födseln är lochia vanligtvis mer omfattande.

Beror varaktigheten på utsläppet av typen av utfodring?

Hur länge varar detta symptom efter utseendet på den nyfödda om mor matar med bröstmjölk? Vid amning är utsläppet snabbare än om kvinnan som födde matar barnet med blandningar.

Mjölk förekommer i en kvinnas bröstkörtlar under påverkan av oxytocin. Det produceras på grund av barnets sugande rörelser - hjärnan får en signal, och hypofysen börjar producera ett hormon som får myoepitelceller att sammandras och skjuter mjölk till bröstvårtan.

Oxytocin har en liknande effekt på livmodern. Under påverkan av detta hormon samlas livmodermusklerna kraftigare, vilket innebär att involvering, och därmed läkning, sker snabbare. Om modern snabbt vill genomgå rehabilitering efter förlossningen, bör hon mata den nyfödda med mjölk. Hur länge ska lochia gå med amning, och hur snabbt slutar de? Detta är en individuell process, men vissa kvinnor rapporterar avslut i slutet av månaden..

Patologisk urladdning och tillhörande symtom

Vad ska jag göra om en månad efter att föds blod återflödar eller om lochia inte slutar ens efter 3 månader? Detta indikerar förekomsten av avvikelser i livmoderns inblandning. Hur kan man fastställa att rehabilitering efter födseln är nedsatt? Först av allt är det nödvändigt att uppmärksamma urladdningens art, deras färg och lukt.

Hur man fastställer närvaron av en sjukdom med färgen på Lochia visas i tabellen:

FärgAndra symtomMöjliga sjukdomar
Rött, blodigt eller brunt 1-2 månader efter barnets födelseRitning, värkande känslor i nedre del av buken.Endometrios - tillväxten av endometrium utanför livmodern. Myom är en godartad tumör i myometrium. Polypper - utväxt på pedikeln som kan tränga in i slidan genom livmoderhalskanalen och ibland degenereras till cancerformiga tumörer. Orsaken kan dock vara början av menstruation, hos kvinnor som vägrar att amma kan menstruationscykeln börja omedelbart efter förlossningen.
Ljusröd eller rosaAkut smärta i nedre del av buken.Skador under förlossning, divergens i suturer, livmoderhalscancer, polypper.
LjusgulKlåda, dålig lukt, feber.Endometritis - en inflammatorisk process i livmoderns endometrium.
GrönKlåda, brinnande, obehaglig lukt, skummande utsläpp.Infektion av livmodern, slidan eller äggledarna. Bakteriell vaginos - på grund av hormonella fluktuationer inträffar en förändring i pH i slidan, vilket orsakar hämning av gynnsamma bakterier och tillväxten av patogen mikroflora. Gonoré och klamydia - sexuellt överförda sjukdomar.
VitKlåda, brännande, sur lukt, flagnande konsistens.Thrush är en infektion orsakad av Candida-svampar. De finns ständigt i slidan och börjar multiplicera med svängningar i hormoner eller minskad immunitet..

Oavsett i vilket skede de dök upp, är purulent ansvarsfrihet ett tillfälle att omedelbart boka tid hos en gynekolog. Oftast åtföljs de av trötthet, huvudvärk, trötthet, feber. Pus kan vara ett symptom på salpingoophoritis. Detta är inflammation i hängorna, som utvecklas på grund av inträde i äggledarna och äggstockarna av staphillococci, streptococci, gonococci. Hur den patologiska urladdningen ser ut kan ses på fotot.

Slemhinnor är normen, särskilt vid 3-4 veckor. De indikerar patologi om de går för mycket eller visas i en tid då det fortfarande finns blod.

Vad ska man göra om lochia plötsligt slutade för tidigt? Detta indikerar närvaron av lohiometrar. Med denna sjukdom kan lochia inte lämna livmodern av följande skäl:

 • blockering av livmoderhalskanalen;
 • kink i livmodern;
 • svag organskontraktion.

Varje avvikelse från normala värden när det gäller färg, lukt, konsistens är ett tillfälle att konsultera en läkare. Försumma inte varningsskyltarna, de kan vara symtom på farliga sjukdomar..

Funktioner av hygien under postpartum perioden

Om de hygieniska reglerna under rehabiliteringsperioden efter förlossningen berättar läkaren som ledde graviditeten och födde när kvinnan i förlossningen fortfarande är på sjukhuset. Några rekommendationer om hur man korrekt övervakar vulva och perineums renhet för att undvika infektion:

 1. Under Lochia är det nödvändigt att använda packningar. Tamponger och menstruationskoppar bidrar till reproduktion av patogen mikroflora och stagnation av sekret. På apotek kan du köpa postpartumskuddar, men om urladdningen är riklig kan du använda blöjor med ett absorberande skikt. Med smala lochia är de vanliga åtgärderna för menstruation lämpliga.
 2. Du måste tvätta minst två gånger om dagen. Använd inte tvål för ofta. Det är nödvändigt att tvätta i duschen, inte i badet. Du kan inte ligga i varmt vatten på länge, det kan påverka återställningen av vaskulär integritet och orsaka riklig blödning. Under tvätt måste du göra rörelser från fram till bak, från vagina till anus. Om du gör det motsatta kan tarmmikroflora komma in i slidan, vilket kommer att orsaka inflammation.
 3. Om en kvinna har sömmar, måste de behandlas regelbundet. För detta är antiseptiska läkemedel lämpliga - en lösning av kaliumpermanganat eller furatsilina.

Om du följer hygienreglerna ska du observera urladdningens natur och risken för infektion kan minimeras. Varje sjukdom är lättare att behandla i början än i försummat tillstånd..

Postpartum urladdning

Återhämtning efter födseln: karaktär av urladdning

Tilldelningar efter förlossning kallas lochia. Dessa utsöndringar är döda partiklar i endometriumet, som ett resultat av frigöring av morkaken från den. Som regel, de första 2-5 dagarna efter barnets födelse (det spelar ingen roll om han föddes naturligt eller som ett resultat av kejsarsnitt), är utsläppet ljusrött, mycket rikligt (mer rikligt än under menstruationen). Konventionella sanitetsdynor är svåra att hantera, du måste köpa speciell fødsel. Vid tidpunkten för utskrivning från sjukhuset (5-7 dagar) blir vaginal urladdning mindre rik och blir brun.

Och hur länge är utskrivningen efter förlossningen normal? Det är annorlunda för alla. Det beror på hur väl livmodern kommer att dra sig ihop, liksom på egenskaperna för graviditets- och förlossningsförloppet. För mer intensiva livmodersammandragningar på många modersjukhus injiceras kvinnor i förlossning Oxytocin under de första tre dagarna (även om detta inte är nödvändigt). Hur väl livmodern tränger samman syns både visuellt och med ultraljud. Någon lämnar modersjukhuset med en imponerande mage under 6 månaders graviditet, och någon börjar redan dra press. Normalt kan utskrivning en månad efter födseln redan avbrytas, den maximala "daub" kan pågå 6 veckor efter barnets födelse. Om processen dras vidare eller om blödningen blev stark igen måste du snarast konsultera en födelseklinik och ha ultraljud.

Långsam involvering av postpartum (sammandragning, återhämtning) av livmodern kan indikera en inflammatorisk process. Långsam återhämtning observeras ofta om det finns fibromatösa noder i livmodern, med infantilism, bakre böjning av organet, minskad blodkoagulering och andra patologier. Om du plötsligt började blöda allvarligt - kan detta vara ett symptom på att en del av morkakan förblir inuti, i vilket fall livmodern "rengörs" på sjukhus. Förresten noterades det att livmodern samlas snabbare och återgår till det normala hos kvinnor som ammar på begäran av sina barn (i fodringsprocessen startar hormonet oxytocin processen med livmodersammandragningar); med snabb tömning av urinblåsan; när du ligger på magen (detta tillstånd fungerar inte för alla, eftersom buken väggar efter födelsen ganska mycket).

Ett farligt symptom, om utsläppet efter förlossningen har en obehaglig lukt, plus temperatur, frossa, vilket kan vara ett tecken på en allvarlig inflammatorisk process (utsläpp efter födseln är en underbar grogrund för patogener) och infektion. Ibland inträffar en sådan ansvarsfrihet efter förlossningen på grund av att "glömt" av förlossningsläkaren eller läkaren i kvinnans vagina av en bomullspinne. Det är inte nödvändigt att ignorera gul urladdning efter förlossning eller vit ostig, det senare kan indikera ett återfall av candidiasis (trast).

Det är mycket viktigt för att förebygga den inflammatoriska processen att observera personlig hygien. Det är tillrådligt att byta kuddar oftare, och postpartumskuddarna bör inte vara med dofter, eftersom det av denna anledning kan uppstå allergiska reaktioner. Medan det blödar efter förlossningen bör du inte ta ett bad, bara en dusch. Du kan tvätta dig själv med jämna mellanrum med hjälp av avkok av läkning, säkra örter, till exempel kamomill. Men med mangan måste du vara mer försiktig (mangan rekommenderas att bearbeta lederna på könsorganen efter en episiotomi), eftersom du med en hög koncentration i vatten kan få en slemförbränning.

Det är också bättre att skjuta upp sex, även om det redan finns brunt urladdning efter förlossningen och inte blodig. Sex kan utlösa kraftiga blödningar. Intima förhållanden, i princip, liksom alla starka fysiska ansträngningar, bör skjutas upp tills lochia och gynekologisk undersökning försvinner. Se till att gå till läkaren, var inte lat, han kommer också att ge dig råd om den lämpligaste metoden för preventivmedel.

Tilldelningar efter förlossning (lochia): norm och patologi

Den första dagen efter förlossningen upplever de flesta mödrar livmodersblödning som en självklarhet, men en vecka eller två går, och frågor börjar dyka upp. Och varför är det någon slags gul? Är det normalt när det luktar så? När slutar allt? Är det fortfarande ansvarsfrihet efter födseln, eller är det redan menstruation? Sorterade ut tillsammans!

Vad är lochia

Lochia fick sitt namn, lite roligt för det ryska örat, från det grekiska λοχεια - förlossning. Utåt liknar de ibland menstruationsflödet, men i själva verket är det inte så: allt som kan dröja där från graviditetsmomentet "evakueras" från livmodern. Det vill säga, det är inte bara blod och livmoders foder (inre skiktet) utan också placentaceller, resterna av membranen och fostervatten, och så vidare.

Spotting: upp till fem dagar efter födseln

Under graviditeten är livmodern fylld med blod, som en svamp. Under förlossningen börjar den dra sig samman (du måste "skjuta ut" barnet) och denna komprimeringsprocess fortsätter efter förlossningen. Blod rinner från det, som vatten från en våt svamp, om du pressar det i en knytnäve.

Naturligtvis är det viktigt att minska blodförlusten: för detta ändamål placeras en urinblåsan på magen hos en nyfödd kvinna (kapillärer drabbas, blödningen slutar under verkan av en förkylning), om denna åtgärd inte hjälper, en injektion av hormonet oxytocin (orsakar en livmodersspasm som liknar en förvrängning och liten blodkärl är klämd). En sådan intervention bör inte betraktas som överdriven och onaturlig: oxytocin är vårt eget hormon, som frisätts aktivt under förlossningen och under amningen. Men om det finns ett misslyckande och det finns lite "internt" oxytocin, är det fullt möjligt att fylla på sina reserver "från utsidan".

Fans av naturlig förlossning bör uppmärksamma det faktum att i quackery var olika växtbaserade beredningar för att minska livmodern och minska livmodersblödningen mycket vanliga, så att våra förfäder inte gav allt till naturen. Men naturligtvis är moderna mediciner mer exakta och effektiva..

Hur ser lochia ut: blodig utflöde med blodproppar, den första dagen - ljus skarlagen.

Vad är mängden ansvarsfrihet: en kvinna kan omedelbart efter födseln tappa upp till en halv liter blod.

När du ska börja oroa dig: om du måste byta mer än en maxi pad per timme, måste du informera din läkare eller, om du redan är hemma, ringa en ambulans. Du bör också rådfråga en läkare om urladdningen plötsligt slutar (det innebär att en stor blodpropp har täppt livmoderhalsen och allt utsläpp kvarstår).

Vad du ska göra: observera personlig hygien och övervaka snabb tömning av tarmen och urinblåsan. När livmodern minskar kraftigt efter förlossningen är både tarmarna och urinblåsan i en "ovanligt" stor volym, och en kvinna kanske inte känner att de är fulla. Under tiden kan en överflödande urinblåsan pressa livmodern och störa dess effektiva rengöring..

Brunaktig (brun) urladdning: upp till två veckor efter födseln

Gradvis förändras urladdningens natur: från skarlagen, blodig, blir den brunaktig. I allmänhet liknar denna period, vad gäller överflöd och urladdningens karaktär, menstruation, och detta är inte av misstag. Det finns en återställning av det inre skiktet i livmodern, som i slutet av menstruationscykeln, så att urladdningen huvudsakligen är döende celler i livmoderhudens endometrium.

Hur ser lochia ut: brun eller brunaktig utflöde, ibland med koagel som liknar menstruationen.

Hur mycket urladdning: hur under din vanliga menstruation.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - blir de återigen riklig och blodig, eller orsakar klåda, brännande och luktande obehagliga. Att stoppa urladdningen i detta skede är inte heller normen! Troligtvis har en stor blodpropp täppt liv i livmoderhalsen och suckarna sönderdelas i dess hålighet.

Vad du ska göra: observera personlig hygien och, som om detta inte är önskvärt, föredra kuddar snarare än tamponger. Yttersidan av livmodern är nu mycket sårbar och öppen för infektioner, vilket skapar en stängd miljö kan bidra till inflammation..

Gulaktigt utsläpp: upp till fyra veckor efter födseln

Urladdningen ljusnar gradvis och blir gulaktig. De är mindre rikliga än med menstruation, men mer rikliga än den dagliga utsöndringen av en frisk kvinna. Det finns få röda blodkroppar (röda blodkroppar) i dessa utsöndringar, främst vita blodkroppar: livmoderns yta läker, så sammansättningen av sekretionerna liknar serös gummi.

Hur ser lochia ut: slemvis viskös gulaktig urladdning.

Vad är mängden urladdning: du använder packning med minimikapacitet.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - de orsakar klåda, brännande, luktar obehagligt.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Vitaktig ansvarsfrihet: upp till 40 dagar efter födseln

Gradvis blir urladdningen mer lätt, genomskinlig och knapp, och under den femte eller sjätte veckan efter förlossningen liknar de transparent slem. Sammansättningen av sekretionerna är vita blodkroppar, epitelceller, till och med fett. En gradvis minskning i volym indikerar det. Att processen för livmoderhämtning slutar framgångsrikt.

Hur ser lochia ut: transparent, ibland något gulaktigt slem.

Vad är mängden urladdning: du använder dagliga kuddar (glöm inte att de måste bytas varannan timme, även om de verkar torra!)

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens karaktär förändras - blir de återigen rikliga och brunaktiga. Nej, det här blödar inte, men troligen har din menstruationscykel återhämtat sig. Kanske kommer den första menstruationen efter förlossningen inte att vara som vanlig menstruation: den blir sämre, kortare (eller omvänt längre) än vanligt, men du måste förstå att du kan bli gravid igen, och om detta är en oönskad utveckling av händelser, ta hand om preventivmedel.

Vad du ska göra: om något går ”utanför schemat” - se till att kontakta din läkare!

Lochia efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt liknar utflödet det efter en naturlig födsel, med ett undantag: de håller längre. Eftersom livmodern inte genomgick en cykel med sammandragningar som naturligt avbryter kapillärblodtillförseln, kan lochia sticker ut i sex eller till och med tio veckor. Efter kirurgisk förlossning förskrivs kvinnor i förlossning ofta oxytocin och olika fysioterapiförfaranden som bidrar till livmoderkontraktion efter födseln.

Var noga med att se till att fläckarna inte varar mer än en vecka. Indirekta tecken på överdriven blodförlust: svaghet, yrsel, känsla av överhängande besvämning.

Hur ser lochia ut: perioden med brunaktig urladdning varar längre - tre eller till och med fyra veckor.

Vad är mängden utsläpp: brunaktig urladdning är mindre rik än under normal menstruation.

När börjar du oroa dig: om fläcken varar mer än en vecka efter förlossningen, eller om du känner symtom på ökad blodförlust - svaghet, yrsel.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Postpartum-urladdning: tecken på patologi

Vaginal utsöndring är en naturlig händelse. Förändringar i sekretion är mest aktiva i reproduktionsåldern och påverkar inte bara menstruationscykeln och graviditeten utan också postpartum. När befruktningen och bärandet av ett barn i det reproduktiva systemet finns det många allvarliga förändringar som syftar till att förbereda för förlossningen. Förlossningen i sig blir också ett test för den kvinnliga kroppen och skadar den.

Tilldelningar efter förlossning orsakar många frågor och motstridiga recensioner hos nyligen mynta mödrar, eftersom de indikerar hur deras kropp återställs.

Funktioner av sekretion efter förlossning

Tilldelningar som dyker upp efter ett barns födelse kallas lochia. Som en vanlig hemlighet består de av slem. Emellertid görs deras sammansättning speciell av blod, plasma och livmodervävnad som rivits bort.

Under den tredje födelsen och den tidiga postpartumperioden, som är ungefär två timmar efter att barnet föddes, avvisas morkaken. Processen lämnar ett öppet sår i livmodern.

Mängden blodig leukocé under denna period kan vara dubbelt så mycket som menstruationen.

Samverkan av livmodern, vilket provoserar frisättningen av lochia, förstärks av påverkan av speciella stimulerande läkemedel. Detta är nödvändigt för att undvika stagnation av urladdning, men risken för patologisk blödning ökar, vilket gör att konstant medicinsk övervakning krävs. Med positiv dynamik överförs kvinnan i arbetet efter några timmar till avdelningen, där en sjuksköterska eller läkare regelbundet besöker.

De första 3 eller 4 dagarna efter födseln är utsläppet rikligt, i färg och lukt som menstruation. Då blir deras volym gradvis mindre. Efter ungefär sju dagar blir leukorréen mukare och mängden blod i kompositionen börjar minska snabbt..

När lochia slutar ersätts de av den vanliga vaginal utsöndringen.

Den första ägglossningen sker 1,5 eller 2 månader efter födseln och urladdningen börjar förändras under påverkan av den vanliga menstruationscykeln. Och det finns också fall då återhämtningen sker redan den fjärde veckan.

Om tilldelningen av Lochia slutade för tidigt, måste du definitivt besöka en läkare för att se till att kroppen lyckades återhämta sig, och det finns inga patologier.

Om, efter en och en halv eller två månader efter födseln, har blodig leukocé återupptagits, kan detta förklaras med början av menstruation. Men de bör inte vara mer rikliga än normala menstruationsblödningar.

Kriterier för utvärdering av postpartum

Hela processen syftar till att återställa reproduktionssystemets funktioner, samt att rena och förnya livmodern. Att förstå dess funktioner är viktigt för att förstå vad som händer med dig, liksom vad som är normen och avvikelser i ansvarsfrihet efter förlossningen.

För att förstå om det finns en anledning att oroa dig måste du utvärdera leukocé baserat på följande egenskaper:

 • varaktighet
 • volym;
 • utseende;
 • övergripande välbefinnande.

Eftersom immunförsvaret och hela kroppen är för svag, blir postpartum inte bara tiden att hitta glädjen av moderskapet, utan också den åtföljande tiden av ångest för modern.

Vad som ska vara ansvarsfrihet omedelbart efter förlossningen och i den sena postpartumperioden påverkas av kroppens individuella egenskaper, liksom hur graviditetsperioderna och förlossningen har gått.

Förändringar i den hormonella bakgrunden ligger också bakom vad som händer. Om i början av graviditeten hormoner byggdes om för att stödja processen att bära och skydda fostret, är nu deras huvuduppgift att återgå till sin icke-gravida norm. Vi får inte heller glömma att en ny uppgift har dykt upp - amning och hormonarbete syftar aktivt till att upprätthålla amning.

Varaktighet och mängd hemlighet

Hur länge kan en baby gå efter förlossningen? Normalt fortsätter utseendet på lochia tills fullständig läkning av livmodern och förnyelse av endometrium. Hos friska kvinnor tar denna process från en till en och en halv månad (4-6 veckor). På grund av enskilda egenskaper kan denna process pågå lite längre, därför övervägs två månader inom en normal period.

Till en början är blödningen mycket rik och kräver användning av en blöja och sedan speciella kuddar efter födseln. Gradvis, när livmodern återställs, kommer volymen av utsöndringar att minska tills lochia passerar och den normala menstruationscykeln förbättras.

Hormoner som släpps under amning och amning kan förbättra livmodersammandragningar, ju oftare en kvinna ammar, desto större blir sekretionsmängden. Om du inte ammar, kommer urladdningen snabbt att återgå till det normala och menstruationen kommer.

Om lochia tilldelas för länge, men antalet inte minskar, måste den unga modern konsultera en gynekolog, eftersom det finns en risk för kränkningar av återhämtningsperioden.

Färgförändringar

De första dagarna efter barnets födelse kommer lochia att ha en intensiv skarlakansskugga.

Gradvis kommer mängden blodföroreningar att minska och efter 10 dagar kommer det att finnas rött utsläpp kan observeras i form av små röda blodproppar i sammansättningen av flytande slem. Föroreningar i en gul nyans kan ha en helig karaktär.

Utseendet på en sackaros talar inte om patologi, den isoleras genom att läka sår.

Glöm dock inte att villkorligt patogena mikroorganismer som finns i den vaginala mikrofloran kan dra nytta av detta tillstånd..

Ljus eller mörkgul leukorré kan inte anses vara normal, eftersom de kan vara budbärare för den inflammatoriska processen orsakad av bakterier.

För att bestämma alternativen för det normala utseendet på Lochia i olika stadier av postpartum-perioden kan du jämföra dem från de foton som finns tillgängliga i nätverket. Men det är värt att komma ihåg att detta inte är en guide för självdiagnos och om du misstänker avvikelser bör du rådfråga en läkare.

Cirka två veckor efter födseln blir blodet i urladdningen mycket litet. Färgen förändras till gulaktigvit med bruna eller rosa föroreningar, som i slutet av menstruationen.

Det finns fall när, redan i mitten av återhämtningsperioden, eventuella föroreningar i blodet upphör att sticka ut och stör den unga modern. Detta kan emellertid inte hända, och fläckar förstärks särskilt under amning, vilket provoceras av mer intensiva muskelsammandragningar i livmodern.

Krampande smärta och röda utsläpp vid amning efter den andra födelsen känns mycket starkare än efter den första.

Det händer också att istället för rosa eller bruna suckrar, efter 15 dagar visas svart urladdning. Om de inte åtföljs av obehag och en obehaglig lukt, och sekretionsvolymen inte ökas, kan det antas att hormonella störningar är den skyldige i denna process. I sig är detta inte ett tecken på patologi utan kräver uppmärksamhet från en gynekolog.

Övergripande välbefinnande

Naturligtvis, efter en födelse av ett barn, känner en kvinna försvagad och smärtsam. Livmodersammandragningar kan orsaka krampsmärta i nedre del av magen under de första dagarna av postpartumperioden. Då kan ett liknande symptom bry en kvinna medan du ammar..

Emellertid kräver det orimliga utseendet på smärta såväl som svår smärta ett brådskande besök hos läkaren och är inte normen.

Du kan inte ignorera ökningen i kroppstemperatur. En kraftig ökning av den kan utlösas av kränkningar under amning eller livmodersinflammation. Det är särskilt värt att vara försiktig om yrsel, riklig blodblekning och illamående följer detta symptom..

Ring omedelbart en ambulans för symptomen som beskrivs ovan. En sådan hälsa kan signalera ett hot mot en kvinnas liv.

Patologiska störningar

En liten mängd utskrivning efter förlossning eller deras abrupt avbrott för tidigt indikerar ofta patologiska störningar i reproduktionssystemet. Små lochia eller deras frånvaro indikerar vanligtvis deras stagnation i livmoderhulen.

Denna patologi kallas en lohiometer. Detta tillstånd händer av två skäl:

 1. Något förhindrar den normala utgången från fången. Orsaken är oftast hindring av livmoderhalsen med blodproppar, som inkluderar slem, blod och avvisade organiska element.
 2. Otillräcklig sammandragning av livmodern. Flera faktorer kan försvaga den, bland annat störningar i arbetet, spasm i det inre svelget, polyhydramnios och kejsarsnitt..

Hotet om detta tillstånd i utvecklingen av endometrit är akut livmodersinflammation. För att undvika sådana komplikationer, induceras kontraktioner artificiellt med droger. Om orsaken inte är kontraktil aktivitet eller om tillståndet är för försummat, kan det vara nödvändigt att rengöra livmoderhålan från stillastående sugande.

Det finns också faran för ett omvänd fenomen. När lochiae gradvis försvinner och blödningen intensifieras kraftigt. Patologier för kontraktil aktivitet eller utveckling av anemi kan också provocera denna situation..

Om det plötsligt och kraftigt blödar, måste du omedelbart ringa ambulans. Detta tillstånd är mycket farligt för en kvinnas liv..

Postpartum utsläpp med en onaturlig färg och en obehaglig lukt indikerar en infektion under rehabilitering. Ljusgrön, grå eller ljusgul leukorré resulterar från bakteriell aktivitet och utvecklingen av infektiös inflammation..

Vanligtvis har de en obehaglig fisk eller ruttet aroma. Candidiasis kallas "trast" på grund av den karakteristiska jäsade mjölklukten och den skrynkliga strukturen av vit urladdning.

Infektiös infektion åtföljs av symtom som brännande, klåda och rodnad i könsorganen.

Förutom penetrerade bakterier kan villkorligt patogena mikroorganismer störa en frisk mikroflora. Antibiotika, försvagad immunitet och hormonella förändringar leder till en minskning av det erforderliga antalet laktobaciller. Den sura miljön ersätts av alkaliskt, vilket är gynnsamt för förökning av bakteriestammar.

Genomträngning av skadliga infektioner kan också orsaka inflammation i livmoderhålet och leda till allvarliga komplikationer och blödningar som hotar en kvinnas hälsa och framtida graviditeter..

Postpartum-perioden är en svår tid i en kvinnas liv. Att ta hand om det efterlängtade barnet tar mycket tid och energi, men den nytillverkade modern ska inte glömma sitt eget välbefinnande. Du måste vara särskilt uppmärksam på utsöndring efter födseln och övervaka kroppens återhämtningsprocess..

Normen och avvikelser i ansvarsfrihet efter förlossningen: vad ska vara, hur mycket går när de slutar

Födelseprocessen slutar med passagen av morkaken hos kvinnan. Det åtföljs av riklig blodförlust (lochia). Utsläpp efter förlossning anses naturligt, eftersom livmoderns epitel efter dem skadas på grund av delaminering av moderkakan.

Normalt fortsätter utsöndringen av blodiga hemligheter tills vävnaderna i könsorganet är helt läkt. Det finns dock avvikelser från Lochia i varaktighet, hastighet och färg.

Hur mycket naturlig postpartum spotting går?

Hur många dagar som urladdningen går beror på den kvinnliga kroppens förmåga att återhämta sig. Därför är födelseprocessens längd, intensiteten på sammandragningar olika. Läkare kan inte ge ett definitivt svar på hur mycket lochia som går efter förlossningen. De kan bara bestämma den genomsnittliga tiden för avslutad rehabilitering. Allt utanför detta ramverk betraktas som en avvikelse..

Vad är lochia?

Lochia - postpartum urladdning som inträffar omedelbart efter uppkomsten av barnet. Huvudmålet med kroppens defensiva reaktion är att rena livmodern från resterna av morkakan och förhindra dess sekundära infektion.

Sekretionens sammansättning innehåller delar av membranen, livmoderhalsvätskan och döda celler i livmoderns foder. Den skarlakansröda färgen på hemligheten beror på innehållet i ett stort antal röda blodkroppar i den..

Återställning av livmodern efter förlossningen

Vad borde de vara?

Några dagar med Lochia ser ut som vanligt blod med en tjock konsistens. Riklig lochia slutar om en vecka. De ersätts av en liten mängd gulaktig eller brunaktig sekretion, vilket indikerar regenerering av livmoderepitelvävnad.

Tilldelningar efter en månad bör likna de symtom som är karakteristiska för slutet av menstruationen. Ett långsiktigt symptom bör inte skrämma kvinnor, eftersom det är normalt. Du måste vara försiktig om hemligheten tar på sig en grönaktig nyans eller observeras 2 månader efter leveransen.

Låt oss mer detaljerat överväga vilken typ av suckers, beroende på hur länge de varar:

 1. De första 2-3 dagarna - en blodig ljus skarlakans hemlighet av flytande konsistens.
 2. En vecka. Förvärv av slem med en tjockare konsistens och mörk färg. Tecken indikerar restaurering av blodkärl.
 3. 2-3 veckor - minska mängden utsöndrad sekretion och ändra färg till brun.
 4. Från 3-4 veckor - en transparent hemlighet.

Längden är normal

I genomsnitt går utskrivningen efter en naturlig födelse från 6 till 8 veckor. Emellertid är det hos kvinnor både överensstämmelse med normen och avvikelser från det angivna schemat. Lite avvikelser från den fastställda tidsramen anses inte vara onormal om kvinnan inte märker en försämring av välbefinnandet och andra patologiska symtom. En kvinna bör definitivt konsultera en läkare när lochia slutar på mindre än 5 veckor eller varar mer än 2 månader.

En kvinna bör vara vaken under en kort tid med utskrivning. Efter ett tag kommer de borttagna vävnadsfragmenten att sönderdelas och orsaka inflammation i livmodern eller dess nacke.

Hur mycket kan hålla?

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket blödning inträffar efter förlossningen:

 • babyvikt (födelsen av stora barn åtföljs av ett större trauma för det barnfödda organet);
 • kroniska könssjukdomar som inte behandlas före leverans;
 • blodkoagulationsnivå;
 • leveransmetod;
 • matningsmetod.

Innan patienten släpps ut från sjukhuset bör barnläkare ge henne information om hur länge utskrivningen varar och vad den är. Normalt är urladdningstiden från 40 till 62 dagar.

Vad den gula färgen indikerar?

När urladdningen slutar får hemmeligheten en gul eller ljus färg. Det ska inte ha en lukt.

Följande symtom indikerar progressiva sjukdomar:

 • utsläpp med en lukt;
 • känsla av klåda och sveda i perineum;
 • hypertermi;
 • buksmärtor.

Den klibbiga, geléliknande konsistensen av den gula hemligheten är också ett tillfälle att kontakta en gynekolog. Ett symptom är karakteristiskt för att utveckla infektion och endometrit.

Det är svårt att säga exakt hur mycket efter födseln den gula urladdningen går. Vanligtvis är denna period upp till 2 veckor, varefter hemligheten får en lätt nyans.

Grön (purulent urladdning)

Grön urladdning efter förlossning är ett tecken på avvikelser som uppstår i den kvinnliga kroppen. Symtomet betraktas som patologiskt, oavsett återhämtningsperiod..

Purulent urladdning indikerar:

I detta fall kommer kvinnan att förskrivas antibakteriell behandling. Det kommer att avbrytas först när tilldelningen slutar.

En obehaglig lukt är en avvikelse.?

Utsläpp med obehaglig lukt bör inte märkas. Låt oss mer överväga vilken urladdning som ska vara normal. Under de första 3-4 dagarna släpps hemligheten mest aktivt och har en karakteristisk lukt av blod. Vid den 10: e dagen minskar mängden och får en något sur lukt.

En kvinna bör varnas av den fiskiga lukten av utsläpp efter förlossningen. Problemet utvecklas på grund av förvärring av trast, utan att personlig hygien inte följs.

Smutsig lukt är karakteristisk för:

 • endometrit;
 • vaginit;
 • colpitis;
 • postpartum peritonit.

Gå lochia efter kejsarsnitt?

Under flera veckor observeras också blödning från könsorganen efter kejsarsnitt. Låt oss överväga mer detaljerat hur mycket lochia som fördelas efter förlossningen.

Hur ser de ut?

Varaktigheten och utbredningen av lochia efter kejsarsnitt är densamma som efter naturlig födsel. Normal färg på hemligheten:

Varaktighet

Normalt varar Lochia efter kejsarsnitt upp till 30 dagar. Överdriven blödning i mer än 1,5 månader orsakar yrsel och svaghet hos en kvinna. Vid dag 30 blir urladdningen gles och transparent..

En kvinna bör vara orolig om ansvarsfrihet var mindre än 5 veckor. Symtom indikerar ofta otillräcklig kontraktil förmåga hos livmodermuskeln.

Typ och varaktighet av Lochia

När slutet?

Hur lång tid tar blödningen efter kejsarsnitt? I genomsnitt är denna period från 8 till 10 veckor. Den brunaktiga färgen på hemligheten indikerar slutförandet av återhämtningsperioden. Vid denna tidpunkt bör damen besöka en läkare för att ta kontrollutstryk och kontrollera livmoderhalsen för inflammation och erosion. Det är inte normalt om utskrivningen efter förlossningen kvarstår i mer än 2,5 månader.

Graviditet

Tillåten utskrivning under graviditeten är lätt eller genomskinlig. Alla andra förändringar avser patologiska tecken och indikerar möjliga sjukdomar. Speciellt under graviditeten är ljusröd urladdning farlig. De indikerar ett hot om abort.

I kölvattnet. Postpartum urladdning

Utsläpp efter förlossning. Postpartum blödning. Menstruation

Inom några veckor efter födseln, medan livmodslemhinnan (endometrium) återställs, behåller den unga modern sekret från könsorganen. Vilka är dessa sekret och i vilket fall kan de bli ett tecken på problem?

Utskrift av postpartum från könsorganen hos en kvinna kallas lochia. Deras antal minskar med tiden på grund av gradvis läkning av sårytan, som bildas i endometriumet efter separering av morkaken.

Lochia består av blodkroppar (vita blodkroppar, röda blodkroppar, blodplättar), plasma, svettning från sårytan i livmodern, döende epitel foder i livmodern och slem från livmoderhalsen. Med tiden förändras Lochias sammansättning, så deras färg förändras. Lochia beskaffenhet bör motsvara dagarna efter postpartum perioden. Under de första dagarna efter förlossningen (4-5 dagar efter födseln genom den naturliga födelsekanalen och 7-8 dagar efter kejsarsnittet) ligger kvinnan på mammalägehuset i postpartum under övervakning av medicinsk personal. Men efter att kvinnan släppts hem kontrollerar hon själv sitt tillstånd och hennes uppgift är att se en läkare vid behov. Mängden och arten av urladdningen kan säga mycket, och det är viktigt att märka oroande symtom i tid.

Utskrift efter födseln i födelseblocket

De första 2 timmarna efter födseln är kvinnan i moderskapsenheten - i samma låda där förlossningen ägde rum, eller på en gurney i korridoren.

Tja, om utsläppet omedelbart efter förlossningen är blodigt, ganska rikligt, utgör 0,5% av kroppsvikt, men inte mer än 400 ml, leder inte till brott mot det allmänna tillståndet.

För att förhindra blödning efter födseln töms urinblåsan omedelbart efter födseln (urin avlägsnas via en kateter), is placeras på nedre del av buken. Samtidigt injiceras läkemedel som minskar livmoderns muskler (Oxytocin eller Metilegrometril) intravenöst. Genom sammandragning blockerar livmodern de öppna blodkärlen på platsen för fästningen av morkaken, vilket förhindrar blodförlust.

Notera! Under de första två timmarna efter födseln är kvinnan på föräldraavdelningen under övervakning av medicinsk personal, eftersom denna period är farlig på grund av förekomsten av så kallade hypotoniska blödningar i livmodern, vilket orsakas av en kränkning av livmoderns kontraktila funktion och avslappnande muskler. Om du känner att blödningen är för överdriven (fodersblöjan är våt, lakan är våt) ska du genast berätta för någon från läkarpersonalen. Det är viktigt att veta att kvinnan samtidigt inte upplever smärta, men blödning leder snabbt till svaghet, yrsel.

Under de första två timmarna kan blödningar från tårar i födelsekanalens vävnader också inträffa om de inte har suturerats, så det är viktigt att läkaren noggrant undersöker slidan och livmoderhalsen efter födseln. Om en viss lucka inte var helt stängd kan ett hematom (en begränsad ansamling av flytande blod i vävnaderna) i perineum eller vagina uppstå. En kvinna kan uppleva en känsla av fullhet i perineum. I det här fallet är det nödvändigt att öppna hematom och sätta tillbaka luckan. Denna operation utförs under intravenös anestesi..

Om de första 2 timmarna efter födseln (tidig postpartumperiod) gick bra överförs kvinnan till postpartumavdelningen.

Postpartum urladdning

Det är bra om lochia är blodiga i de första 2-3 dagarna, de är ganska rikliga (cirka 300 ml under de första 3 dagarna): fodret eller blöjan är helt fylld inom 1-2 timmar, lochia kan koaguleras, ha en mogen lukt som menstruationsflöde. Sedan minskar antalet sugande, de får en mörkröd färg med en brun nyans. Ökade sekret under rörelse är normalt. På förlossningsavdelningen gör läkaren en daglig promenad där bland annat indikatorer på en kvinnas tillstånd bedömer arten och mängden utsläpp - för detta tittar han på utsläppet på en foderblöja eller -kudde. På ett antal modersjukhus insisterar de på att använda blöjor, eftersom det är lättare för läkaren att bedöma urladdningens art. Vanligtvis klargör läkaren kvinnans antal ansvarsfrihet under dagen. Under de första 2-3 dagarna kan dessutom utsläpp uppträda under palpation av läkarens buk.

För att förebygga blödning av postpartum är det viktigt att följa följande rekommendationer:

 • Töm urinblåsan i tid. Den första dagen måste du gå på toaletten minst var tredje timme, även om du inte känner lust att urinera. En överfylld urinblåsan stör den normala uterinens sammandragningar..
 • Ammas på begäran. Under utfodring minskas livmodern, eftersom irritationen i bröstvårtorna orsakar frisättning av oxytocin - ett hormon som produceras i hypofysen - den endokrina körteln som finns i hjärnan. Oxytocin har en kontraherande effekt på livmodern. Samtidigt kan en kvinna känna krampande smärta i nedre buken (hos flera barn är de starkare). Matningen ökar.
 • Ligg på magen. Detta är inte bara förhindrande av blödning, utan förhindrar också förseningar i utsöndringar i livmoderhålet. Efter graviditet och förlossning försvagas tonen i bukväggen, så att livmodern kan avvika bakåt, vilket stör störningen av utsöndringar, och i läget på buken närmar livmodern den främre bukväggen, vinkeln mellan livmodern och livmoderhalsen elimineras, utflödet av utsöndringar förbättras.
 • 3-4 gånger om dagen för att sätta en isbubbla på nedre del av buken - denna åtgärd hjälper till att förbättra sammandragningen av musklerna i livmodern, livmoderkärlen.

För kvinnor i vilka livmodern växte ut under graviditeten (hos gravida kvinnor med ett stort foster, för flera graviditeter, hos flera kvinnor), såväl som för de som hade förlossning med komplikationer (svag arbetskraft, manuell separering av morkaken, tidig hypotonisk blödning) i postpartum Oxytocin förskrivs intramuskulärt i 2-3 dagar, så att livmodern samverkar väl.

Notera! Om antalet utsöndringar har ökat dramatiskt, bör du definitivt rådfråga en läkare, eftersom det finns en risk för sen blödning efter födseln (senblödningar i blommorna inkluderar de blödningar som inträffade 2 eller fler timmar efter förlossningen). Deras skäl kan vara olika.

Blödning kan vara en följd av förseningen av delar av morkakan om den inte diagnostiserades i tid (under de första 2 timmarna efter födseln). Sådan blödning kan uppstå de första dagarna eller till och med veckorna efter födseln. Andelen morkakor i livmodern kan upptäckas genom vaginal undersökning (om den är belägen nära den inre svalg och livmoderhalskanalen passeras) eller med ultraljud. I detta fall avlägsnas fraktionen av moderkakan från livmodern under intravenös anestesi. Parallellt genomförs infusionsterapi (intravenöst dropp av vätskor), vars volym beror på graden av blodförlust, och antibakteriell terapi för att förebygga infektiösa komplikationer.

I 0,2-0,3% av fallen orsakas blödning av störningar i blodkoagulationssystemet. Orsakerna till dessa störningar kan vara olika blodsjukdomar. Sådan blödning är den svåraste att korrigera, därför är förebyggande behandling, som startades redan före förlossningen, mycket viktig. Vanligtvis är en kvinna medveten om att hon har dessa störningar före graviditeten.

Oftast förekommer hypotonisk blödning förknippad med otillräcklig sammandragning av livmoderns muskler. I detta fall är blödningen ganska riklig, smärtfri. För att eliminera hypotonisk blödning införs reducerande läkemedel, blodförlust kompletteras med intravenösa vätskor, och vid svår blödning, blodprodukter (plasma, röda blodkroppar). Vid behov operation.

När du stoppar urladdningen bör du också rådfråga en läkare. En komplikation av postpartum-perioden, kännetecknad av en ansamling av lochia i livmoderhålet, kallas en lochiometer. Denna komplikation uppstår på grund av sträckning av livmodern och dess bakre böj. Om inte lochiometern elimineras i tid kan endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) uppstå eftersom postpartumutsöndringar är ett näringsmedium för patogener. Behandlingen består av ordinerande uterin-kontraherande medel (oxytocin). I detta fall är det nödvändigt att eliminera livmoderhalscasm, för vilken No-shpu administreras 20 minuter innan Oxytocin.

Postpartum urladdning hemma

Det är bra om postpartum-urladdning varar i 6-8 veckor (det är hur mycket tid som krävs för den omvända utvecklingen av livmodern efter graviditet och förlossning). Deras totala antal under denna tid är 500-1500 ml.

Under den första veckan efter födseln är utsläppet jämförbart med normal menstruation, bara de är mer omfattande och kan innehålla koagler. Varje dag minskar urladdningen. Gradvis blir de gulaktiga på grund av den stora mängden slem, kan blandas med blod. Ungefär den fjärde veckan observeras knappa, "fläckande" utsläpp, och i slutet av 6-8: e veckan är de redan samma som före graviditeten.

Hos kvinnor som ammar stoppar postpartum-urladdningen snabbare eftersom hela processen för omvänd utveckling av livmodern går snabbare. Till en början kan det vara trånga smärta i nedre del av buken när du matar, men inom några dagar försvinner de.

Hos kvinnor som har haft kejsarsnitt sker allt långsammare, eftersom det på grund av närvaron av en sutur i livmodern minskar.

Reglerna för hygien under postpartum perioden. Att följa enkla hygienregler hjälper till att undvika smittsamma komplikationer. Från de allra första dagarna av postpartumperioden finns en varierad mikrobiell flora i lochia, som, när multiplicerat, kan orsaka en inflammatorisk process. Därför är det viktigt att lochia inte dröjer sig i livmoderhålet och i slidan..

Under hela perioden, medan tilldelningen fortsätter, måste du använda kuddar eller underkläderblöjor. Packningar måste bytas minst var tredje timme. Det är bättre att använda packningar med en mjuk yta än med en maskyta, eftersom urladdningens natur är bättre synlig på dem. Packningar med dofter rekommenderas inte - när du använder dem ökar risken för allergiska reaktioner. När du ljuger är det bättre att använda blöjor under sätet för att inte hindra tilldelningen av lochia. Du kan sätta en blöja så att urladdningen kommer ut fritt, men inte fläckar tvätten. Tamponger kan inte användas, eftersom de förhindrar avlägsnande av sekret från vagina, istället absorberar dem, vilket kan orsaka tillväxt av mikroorganismer och provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Flera gånger om dagen måste du tvätta dig själv (efter varje besök på toaletten). Varje dag måste du duscha. Könsorganen måste tvättas utanför, men inte inuti, i riktning från fram till bak. Av samma skäl rekommenderas det inte att bada..

Vid kraftig fysisk ansträngning kan urladdningsvolymen öka, så lyft inte något tungt.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

Tidpunkten för återställande av menstruationscykeln hos varje kvinna är individuell. Efter förlossningen produceras hormonet prolaktin i en kvinnas kropp, vilket stimulerar produktionen av mjölk i den kvinnliga kroppen. Det hämmar bildandet av hormoner i äggstockarna och förhindrar därför ägglossning.

Om barnet ammas, kommer hans mammas regelbundna menstruationscykel att återhämta sig 5-6 månader efter födseln och kan komma att återhämta sig även efter att amningen upphör. Innan detta kan det hända att menstruationen inte inträffar alls, eller de kan komma från tid till annan. Med konstgjord utfodring (barnet får endast mjölkblandningen) återställs menstruationen som regel den 2-3: e månaden efter förlossningen.

Uppmärksam inställning till arten av postpartum urladdning och till andra indikatorer för den framgångsrika förloppet under postpartum perioden hjälper en kvinna att undvika många komplikationer. Det är viktigt att följa alla hygienregler och läkares rekommendationer..

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan det uppstå en försening i menstruationen efter antibiotika

Kan det uppstå en försening i menstruationen efter antibiotikaAntibiotika kan utlösa en försening, men oftast händer det hos kvinnor vars menstruationscykel ursprungligen var oregelbunden....

Hur man går ner i vikt under menstruationen: påverkar de vikten

Under menstruationen och en vecka innan de börjar börjar en kvinna förändras i kroppen. Vätskan kvarstår, bröstet sväller, magen ökar. Många noterar i detta ögonblick en ökad aptit, vilket orsakar svårigheter att följa en diet, och en lätt försämring av tillståndet komplicerar utförandet av fysiska träningar....

Dra i magen efter ägglossningen

Varför efter ägglossningen dras i nedre bukenAtt dra magen efter ägglossningen är inte ett trevligt, men ganska naturligt symptom som är känt för kvinnor under en viss period av cykeln....