PMS: former och tecken. Hur man stoppar symptomen på premenstruellt syndrom?

Intim

Den väletablerade idén om den kvinnliga kroppens bräcklighet är motiverad: till skillnad från män har det rättvisare könet en mer komplex fysiologisk organisation, vilket är nödvändigt för att utföra reproduktionsfunktionen. En illustration av detta är premenstruellt syndrom (PMS), ett tillstånd som kan skaka det fysiska och mentala välbefinnandet hos även den mest balanserade och friska unga damen. I den här artikeln kommer vi att analysera vanliga fördomar som är associerade med detta tillstånd och ta reda på hur man underlättar förloppet med PMS.

Afobazole har en komplex effekt och stoppar flera symtom på PMS på en gång: det minskar ångest, spänning, nervositet och irritabilitet, förbättrar koncentrationsförmågan, hjälper till med sömnlöshet och eliminerar yrsel.

Sanning och myter om PMS

Många stereotyper är förknippade med premenstruellt syndrom - detta beror på att forskare hittills ännu inte helt har kommit fram till mekanismerna för detta fenomen. Dessutom har den utbredda förekomsten av PMS bland kvinnor diskuterats offentligt relativt nyligen (tidigare var allt relaterat till menstruationscykeln ett slags tabu i samhället). Det är inte förvånande att det rättvisare könet, som hade turen att aldrig uppleva obehag före menstruationen, liksom vissa män anser att det här problemet är förmodat. Enligt vissa sociologer är PMS ett kulturellt fenomen: efter att ha lärt sig om förekomsten av detta syndrom börjar kvinnor leta efter tecken på psykologisk instabilitet vid den angivna tidpunkten och varje månad förklarar orsakerna till dåligt humör med premenstruell störning.

Ändå är de flesta experter benägna att ställa sig att premenstruellt syndrom är en komplex fysiologisk process som kan kännetecknas av endokrina, psykoterapeutiska och vegetovaskulära störningar.

Enligt statistik observeras PMS-manifestationer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder, varav cirka 5-10% av symtomen är så uttalade att de orsakar funktionshinder. Det är ingen slump att detta tillstånd ingår i den internationella klassificeringen av sjukdomar i Världshälsoorganisationen: med andra ord, diagnostiserat premenstruellt syndrom är ett rimligt skäl för att få sjukskrivning.

Som regel är PMS-varaktigheten från två dagar till en vecka, och med åldern tenderar denna indikator, liksom svårighetsgraden av symtom, att öka.

Vad är orsaken till detta fenomen? Några dagar före slutet av menstruationscykeln minskar koncentrationen av könshormoner i kvinnans blod avsevärt: kroppen förstår att graviditet inte har inträffat och förbereder sig för att uppdatera det inre skiktet i livmodern och nästa omgång förberedelse för befruktningen. Enligt en av teorierna om utvecklingen av PMS leder dessutom en kortvarig förändring av den hormonella bakgrunden, som också påverkar syntesen av biologiskt aktiva ämnen i centrala nervsystemet, till karakteristiska symtom - vätskeansamling i kroppen, huvudvärk, kondensation av bröstkörtlarna och skarpa humörförändringar. Med en kvinnas ålder - och som ett resultat, med en ökning av antalet kroniska sjukdomar och patologier i det reproduktiva systemet - ökar dessutom manifestationerna av PMS.

Forskare tror att orsaken till att premenstruellt syndrom har visat sig vara ett evolutionärt lönsamt förvärv beror på att ett sådant tillstånd (ofta åtföljt av irritabilitet och aggressivitet) ökar sannolikheten för avsked med en steril partner.

Hur man bestämmer förekomsten av premenstruellt syndrom

Hur kan du förstå vad som är orsaken till din dåliga hälsa före din period? Läkare råder varje kvinna, oavsett närvaro eller frånvaro av tecken på PMS, att hålla en kort dagbok, vilket speglar eventuella förändringar i hennes hälsa under menstruationscykeln. För dessa ändamål kan du använda en av de många mobilapplikationerna. Om du märker att en viss "uppsättning" av symtom upprepas i en liknande form från månad till månad under de sista dagarna före fysiologisk livmodersblödning - troligen kan detta tillskrivas premenstruellt syndrom.

Det finns fyra former av PMS som kombinerar liknande typer av manifestationer:

 • Med en neuropsykisk form uppstår emotionella störningar: en kvinna blir tårfull, slö, irritabel, till och med mild fysisk trötthet eller obehagliga nyheter, som på andra dagar bara skulle orsaka en tillfällig störning, kan slå henne ut ur skälet..
 • Den cephalgiska formen av PMS kännetecknas av migrän och når känslan av illamående. I detta fall kan smärta ges till ögonområdet, åtföljt av svettning, svaghet, domningar i fingrarna. En del kvinnor känner till menstruationsmetoden just på dessa skäl..
 • Den edematösa formen manifesteras genom vätskeansamling i kroppen: några dagar före menstruationen konstaterar en kvinna att hon har ett svullet ansikte eller en tyngd i bröstkörtlarna. Ödem kan förekomma på benen - på eftermiddagen. Samtidigt kan en kvinna känna en sug efter salta livsmedel, vilket indikerar en kränkning av vattensaltmetabolismen i kroppen.
 • Med den kritiska formen av PMS, som initialt oftare observeras hos kvinnor med en tendens att hoppa i blodtryck, avslöjar syndromet sig som hypertoni på kvällarna: siffrorna på tonometern överskrider normen, pulsen snabbare och det finns en känsla av brist på luft.

Ofta manifesteras premenstruellt syndrom i en blandad form: huvudvärk och svullnad kombineras med irritabilitet, och en allmän känsla av svaghet och svaghet med tryckfall. I svåra fall kan PMS orsaka anrop till "ambulansen", särskilt om en kvinna efter 40 år misstänker en hypertensiv kris, hjärtinfarkt eller stroke. Omvända situationer är inte ovanliga - att lugna sig med tanken att det bara handlar om överarbetande och typiska menstruella prekursorer, patienten ignorerar de oroande symtomen på en allvarlig sjukdom.

Det finns inget förkastligt när det gäller svår PMS för att söka läkare. För det första att genomgå en undersökning och se till att orsaken till obehag är exakt i detta fenomen, och inte i en kronisk sjukdom som kräver särskild behandling. För det andra har medicinen ett arsenal av verktyg som avsevärt kan lindra premenstruellt syndrom, och i vissa fall till och med förhindra dess uppkomst. Samtidigt har tyvärr inte en universell medicin som tillåter en gång för alla att klara av PMS ännu inte uppfunnits - men kanske kommer en sådan åtgärd en dag att dyka upp i apotekshyllorna.

Icke-läkemedelsmetoder

Om PMS inte orsakar allvarligt obehag, är det troligtvis möjligt att göra utan mediciner. Forskare påpekade att före-menstruellt obehag oftare observeras i stadsbor - detta kan bero på felaktig livsstil och överdriven stress, vilket också påverkar den hormonella bakgrunden negativt. Därför är det första steget i att lösa PMS-problemet att stabilisera den emotionella sfären.

 • Psykologiskt stöd innebär individuella samråd med en psykolog eller klasser i specialiserade grupper som syftar till att bekämpa stress. Som en del av klasserna kommer du antingen att prata om dina upplevelser och hantera orsakerna till kronisk ångest, eller träna avslappningstekniker: andningsövningar, konstterapi, etc..
 • Fysioterapi. Många kvinnor noterar att massagekurser eller hårdvaruprocedurer (såsom hydroterapi) leder till en minskning eller försvinnande av PMS-symtom. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart för dem som har andra hälsoproblem - till exempel osteokondros, konsekvenserna av operationer och så vidare..
 • Livsstilskorrigering tillåter ofta utan några hjälpmetoder att förbättra tillståndet före menstruationen. Så, rätt näring och regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att gå ner i vikt, och en sund sömn är förebyggande av migrän även i fall då det orsakas av PMS, och inte kronisk sömnbrist. Det är bevisat att hos kvinnor som observerar den dagliga rutinen är premenstruellt syndrom mindre vanligt och lättare än andra.

Hormonterapi för PMS

Ett annat område med kamp mot premenstruellt syndrom är intaget av könshormoner. Sådan behandling utförs uteslutande under övervakning av en läkare..

Målet med hormonterapi är att eliminera de fysiska symtomen på PMS. Den vanligaste metoden är utnämningen av kombinerade orala preventivmedel (COC), som tillfälligt "stänger av" funktionerna i äggstockarna och tar på sig uppgiften att reglera menstruationscykeln. På grund av detta försvinner obalansen i könshormoner, vilket orsakar manifestationen av premenstruellt syndrom. I vissa fall rekommenderar läkare att ta CoCs kontinuerligt - det vill säga utan avbrott i 7 dagar efter det att varje paket med tabletter har avslutats.

I svåra fall, när användningen av COC: er är omöjlig eller ineffektiv, kan patienten förskriva gestagenläkemedel (baserat till exempel danazol) eller läkemedel från gruppen av gonadotropinfrisättande hormonagonister (goserelin, buserelin). Effektiviteten av sådan behandling når 85%, men långvarig användning av sådana läkemedel leder ibland till biverkningar, så de föreskrivs inte under en period på mer än sex månader.

Läkemedel som ordinerats för kvinnor för att lindra symtom på PMS

Du kan hantera PMS utan hormoner - särskilt när detta tillstånd huvudsakligen visar sig i en neuropsykisk form. Läkemedel från olika grupper som traditionellt används som lugnande medel och normotonics (humörstabilisatorer) hjälper till att lindra irritabilitet och en känsla av depression..

 • Växtbaserade läkemedel - såsom Phyto Novo-sed, Novo-Passit, Deprim Forte, minskar ångest och rädsla och kan också hjälpa till med melankoliska attacker.
 • Vitaminer, homeopati, kosttillskott: extrakt av leuzea, tinktur av ginseng, citrongräs, hagtorn, valerian är naturliga botemedel som ökar vitaliteten och eliminerar känslan av depression. Läkemedlet "Mastodinon" är ett homeopatiskt medel som är specifikt utformat för att bekämpa PMS. Läkare föreskriver ofta multivitaminkomplex för patienter som normaliserar ämnesomsättningen och minskar somatiska manifestationer av syndromet.
 • OTC- och receptbelagda lugnande medel är läkemedel som används för olika indikationer som kan vara effektiva vid PMS. Afobazol, Persen, Fito Novo-Sed är de mest populära läkemedlet utan disk, vilket gör att du kan använda dem utan att gå till en läkare. I händelse av att läkaren har ordinerat ett receptbelagt läkemedel till dig, bör särskild försiktighet vidtas med doseringar och kontroll av biverkningar.

Afobazol är ett modernt läkemedel som syftar till att återställa nervsystemets normala funktion och snabbt eliminera manifestationer av ökad irritabilitet och ångest. Effekten av "Afobazole" kvarstår efter avslutad kurs, vilket gör att du kan uppleva lättnad från PMS under lång tid efter behandlingen. "Afobazole" orsakar inte beroende och innebär inte tillbakadragande syndrom, så du kan använda det under de perioder av livet när det verkligen är nödvändigt. Ett annat plus med Afobazole är att det inte ingår läkemedelsinteraktioner. Detta gör att du kan använda den som ett av medlen för komplex läkemedelsbehandling.

 • Antipsykotika kallas också antipsykotiska läkemedel - de tas för att stoppa allvarliga känslomässiga störningar, psykoser och svår demens. I små doser har de en lugnande, anti-ångest och hypnotisk effekt, men deras långvariga användning kan förvärra manifestationerna av PMS.

Eftersom tecken på PMS är individuella för varje kvinna, är det inte alltid klokt att använda råd från vänner eller släktingar i frågor om att behandla detta tillstånd - särskilt om de bär de senaste dagarna av cykeln innan menstruationen är enklare än dig. Var konsekvent när du väljer rättsmedel för premenstruellt syndrom, och om livsstilskorrigering och användning av OTC-läkemedel inte lindrar ditt tillstånd, se till att du konsulterar en läkare.

När börjar PMS och hur lång tid tar det

Begreppet premenstruellt syndrom hos kvinnor är förknippat med dålig hälsa. Med menstruationens tillvägagångssätt förvärras det verkligen, men antalet och svårighetsgraden av premenstruella symtom är olika. Att veta hur länge PMS varar är det lättare att ställa in och förbereda sig för de kommande förändringarna, men det är svårt att förutsäga den exakta tidpunkten för dess början och varaktighet. Det beror på många faktorer och skäl. De flesta av dem är relaterade till kroppens mentala och fysiska egenskaper..

Vilken dag att vänta på ICP

Menstruationsflöde och PMS observeras varje månad och endast hos kvinnor som har uppnått puberteten. I vissa observeras de första symtomen 2 dagar före menstruation, i andra - 10, i sällsynta fall är varaktigheten 14 dagar.

Att bestämma exakt datum när ICP börjar är lättare för kvinnor med en regelbunden cykel, det vill säga när menstruationen inträffar med samma intervall. Faktum är att varje dag i menstruationscykeln åtföljs av vissa förändringar i de kvinnliga könsorganen. Genom att känna till funktionerna i faserna i regleringscykeln kan du beräkna hur många dagar innan menstruationssymptomen börjar dyka upp.

Först uppstår äggmognad. Med tiden varar denna period minst 14-16 dagar. I mitten av cykeln lämnar ägget follikeln. Efter detta kommer den sista (tredje) fasen, när kroppen antingen förbereder sig för graviditet eller att bli av med allt onödigt.

Materiella förändringar i den kvinnliga kroppen börjar under och efter ägglossningen. Den andra och tredje fasen av cykeln är i genomsnitt 1-2 veckor. Det är på dessa dagar som de obekväma symtomen på PMS noteras. En kvinna känner sig illa, svag, blir irritabel.

Normen är manifestationen av premenstruellt syndrom 10 dagar före menstruationen. Om tillståndet förvärras på en vecka är detta inte kritiskt. Uppkomsten av PMS inom 12-14 dagar är ett farligt tillstånd. För att ta reda på orsakerna måste du kontakta en gynekolog.

Hur många dagar håller det

Syndromets veckotid före menstruationen anses vara normal. Vissa vet inte ens hur länge PMS varar för flickor, eftersom de inte känner några obehag och inte känner till premenstruella symtom..

Varaktighet beror inte bara på hälsotillståndet och fysiologiska egenskaper. Det finns ofta fall när, i frånvaro av problem, symtomen på premenstruellt syndrom uppträder 10 eller fler dagar före menstruationen.

Detta kan bero på externa faktorer: ekologi, livsstil, livsmedelskvalitet, klimatförhållanden. Till och med en kvinnas humör och temperament kan påverka svårighetsgraden av symtom och varaktigheten av premenstruellt syndrom.

PMS kan börja och passera i en mild eller svår form, men i alla fall måste man kontrollera ens tillstånd och alltid vara uppmärksam på antalet dagar och symtom. Förlängd (mer än 14 dagar) PMS med många negativa manifestationer är ett tecken på ohälsa och patologiska avvikelser i kroppen.

Varför är PMS

Orsakerna till utvecklingen av PMS och hälsoproblem hos flickor före menstruationen är många. De flesta av dem är relaterade till interna faktorer:

 • brott mot vatten-saltbalansen;
 • konsekvenser av svår förlossning och abort;
 • psykologiska störningar;
 • allergiska reaktioner;
 • brist på vitaminer;
 • störningar i menstruationscykeln;
 • dåliga vanor och försummelse av en hälsosam livsstil.

Men ändå är den främsta orsaken till uppkomsten av PMS hormonell transformation. Med omstruktureringen av den hormonella bakgrunden är nästan alla förändringar i kroppen hos kvinnor i alla åldrar förknippade.

Efter ägglossningen störs hormonbalansen. I mitten av cykeln sker en minskning av östrogenproduktionen och en ökning av mängden progesteron, vilket är viktigt för graviditeten och för att upprätthålla cykeln. En sådan obalans av hormoner i kroppen före menstruation påverkar kvinnans fysiska tillstånd och beteende.

Symtom på syndromet

Premenstruellt syndrom är en kombination av obehagliga symtom som påverkar det fysiska och emotionella tillståndet negativt. De karakteristiska tecknen på PMS före menstruationen är vanligtvis indelade i två grupper:

 1. Psykologisk: stress, tårfullhet, depression, irritabilitet, ofta humörsvängningar under och efter menstruation, panikattacker, aggressivitet, orsakslös rädsla.
 2. Fysiologisk: huvudvärk, illamående, svullnad, svullnad i bröstet och ömhet, ökat eller minskat tryck, viktökning, smärta i buken, hjärta och nedre rygg, andnöd, synproblem, förlust av intresse för sex, dåsighet, förvärring av kroniska sjukdomar.

Med en mild kurs observeras 3-5 symtom på PMS. När menstruationen börjar passerar de. Den allvarliga formen kännetecknas av många manifestationer och varaktigheten av syndromet är mer än 10-14 dagar före menstruationen.

Du kan läsa mer om vad ett premenstruellt symptom, grundläggande begrepp och tolkning av symtom finns i en separat artikel på vår webbplats.

Vad är PMS hos flickor och vad man ska göra när det inträffar?

Några dagar innan menstruationen börjar upplever många kvinnor ganska obehagliga känslor i kroppen, en känsla av obehag, ofta åtföljd av ett instabilt psyko-emotionellt tillstånd. Under denna period har de ökat trötthet, irritabilitet, orsakslös humörförändring.

För att förstå varför tjejers beteende förändras, vad som händer med den kvinnliga kroppen före menstruation, måste du förstå vad PMS hos kvinnor är. Hur du lindrar ditt tillstånd och vad du ska göra när det har kommit?

PMS hos flickor vad är det?

Enligt statistik upplever nästan 50% av kvinnorna PMS, experter kallar det cykliskt stresssyndrom..

Hur man översätter PMS till flickor

PMS står för premenstruellt syndrom, som manifesteras av ett komplex av symtom, det kan observeras hos flickor 2-10 dagar före menstruationens början. Många tror, ​​särskilt män, att PMS är ett kvinnligt infall, en myt som kvinnor själva kom med för att rättfärdiga sitt dåliga humör, men detta är ett felaktigt uttalande. Premenstruellt syndrom är officiellt erkänt som en sjukdom med varierande svårighetsgrad som kräver behandling.

Tecken och symtom

Vad är PMS hos flickor och kvinnor, vilka är tecknen och symtomen på premenstruell spänning? I de flesta fall kan kvinnor uppleva och manifestera flera symtom och tecken på sjukdomen samtidigt. Det vanligaste symptom och symptom är en smärtsam svullnad i bröstkörtlarna, som kan misstas under graviditet. Tecken på cykliskt stresssyndrom inkluderar:
- dragande smärta i nedre delen av ryggen, nedre buken;
- en kvinna kan uppleva och uppleva ökad känslighet för lukt, ökad aptit;
- vanliga förändringar i livet: irritabilitet, tårfullhet, ofta humörsvängningar, dåsighet, aggressivitet, vanliga livsförändringar;
- vissa har huvudvärk för närvarande, illamående eller kräkningar observeras.

Hur länge varar PMS för flickor och varför uppstår det?

Den främsta orsaken till uppkomsten av premenstrual spänning är den hormonella obalansen som uppstår i den kvinnliga kroppen mellan östrogener och progesteron. Premenstruellt syndrom kan vara en konsekvens av olika gynekologiska sjukdomar, operationer. Som regel börjar obehag, smärta och en förändring i beteende hos kvinnor på en dag, ibland 10 dagar, tills menstruationen börjar. Hur länge kan detta tillstånd pågå? Alla ovanstående symtom börjar gradvis försvinna på menstruationsdagen, men det finns fall som alla tecken på det smärtsamma syndromet kvarstår även efter det börjar, detta tillstånd kräver samråd med en gynekolog.

Vad man ska göra när PMS förekommer hos flickor eller kvinnor?

Vid de första manifestationerna av det närmande premenstruella syndromet är det nödvändigt att undvika stressiga situationer, skapa en daglig regim och slappna av mer. Om du lider av huvudvärk skulle illamående vara trevligt att ta en ledig dag och stanna hemma. Du måste tänka om din diet igen. Uteslut stekt mat, alkohol och kaffe, inkludera grönsaker, frukt i menyn, dricka örtte, särskilt de med en lugnande effekt. Användbara avkopplande promenader i friluft, bad eller varm avkopplande aromatiska bad.

Vad känner flickor under PMS och hur uppträder de?

För varje kvinna uttrycks premenstruellt syndrom annorlunda. Vissa damer kan, utöver huvudvärk, smärta i nedre del av buken, illamående, få lite vikt (upp till 2 kg), detta beror på vätskeansamling i kroppen. Det är en förändring i utseende, akne visas i ansiktet. Men de viktigaste förändringarna sker i beteende: humöret kan förändras varje minut, en flicka kan vara irritabel, aggressiv, tårfull, deprimerad, hon vill sova hela tiden, hennes aptit ökar, hennes smakpreferenser förändras. Varje organism reagerar individuellt på premenstrual spänning.

Hur man kommunicerar under en PMS i en tjej?

Vad man ska göra runt och hur man uppför sig med en person som har ett premenstruellt syndrom? Att ändra det vanliga beteendet och humörsvängningar som åtföljer sjukdomen kan göra en balanserad och trevlig tjej lockig och nervös. En kärleksfull man borde vara mer känslig och uppmärksam på sin själsfrände just nu. Sådant hennes beteende är ett tillfälligt fenomen, vara tolerant, provocera henne inte till gräl och konflikter.

Hur man behandlar?

PMS hos en flicka, som är mycket smärtsam och varar länge, kräver behandling för att lindra hennes tillstånd. Lugnande beredningar baserade på örter, naturligtvis (Novopasit) används för att lugna och minska nervspänningen. När det är nödvändigt att balansera hormoner i kroppen ordineras hormoner (Utrozhestan, Dufaston). Om du behöver eliminera smärtan kan du använda Diclofenac.

Efterlevnad av alla rekommendationer, omfattande behandling minskar avsevärt smärta, obehag som kvinnor upplever med premenstruellt syndrom, förbättrar hennes välbefinnande.

Tecken på menstruation under några dagar hos kvinnor

Den kvinnliga kroppen är byggd ganska komplicerad, eftersom den har en ansvarsfull funktion - reproduktiv. Kvinnors hälsa är avgörande för befruktning och graviditet. Reproduktionssystemets korrekta funktion bevisas av menstruationsfunktionen. Om vilka tecken på menstruation som indikerar deras nära förestående bör varje kvinna veta.

Förändring i livmodern och äggstockarna före menstruation

En förändring i fysiskt och mentalt välbefinnande är resultatet av en förändring av den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp. Naturligtvis kan en kvinna se och känna dessa förändringar, men enorma förändringar äger rum i kroppen, bortom ögonen.

Under påverkan av hormoner förändrar livmoderhalsen sin struktur, blir mjukare, sjunker ner i vagina och hos nolliparösa flickor kan det vara något svårt. Livmodern i sig är fjädrande, redo för sammandragningar under endometrial avstötning. Innan menstruationen börjar är själva endometriet något tunnare från 2,0 cm till 1,7 cm.

Under påverkan av hormoner, vars nivå förändras dramatiskt under menstruationscykeln, kan äggstockarna öka i storlek. Denna process åtföljs ofta av mild smärta i nedre del av buken..

Tecken på början av menstruationen för veckan

7-10 dagar innan den planerade menstruationen börjar märker en kvinna betydande välfärdsförändringar. De kallas vanligtvis premenstruellt syndrom (PMS). Gynekologer säger att kvinnor normalt sett inte bör känna en kraftig försämring av hälsan under perioden före MC. Men praxis antyder det motsatta, vissa symptom har redan folklorisk betydelse. De hörde antagligen frasen, "Vad är ditt humör som en tjej med menstruation?" Cirka en vecka innan menstruationen börjar förändras en kvinnas humör med ljudets hastighet. Det har just varit en manifestation av stark kärlek och hat visas plötsligt. Hållande skratt ger plats att gråta. Lusten att krama alla ersätts av önskan att döda alla.

Ökad irritabilitet och ensamhet känns under påverkan av samma könshormoner. Efter menstruationens början kommer tecken på överdriven nervöshet att försvinna på egen hand..
Ungefär samtidigt märker en kvinna en förändring i smakpreferenser, då vill du ha en söt, sur eller till och med choklad sill alls. Sådana drastiska förändringar betraktas inte som patologi och passerar på egen hand tillsammans med en förändring i faserna i cykeln.
Av de fysiologiska tecknen kan svullnad i bröstkörtlarna, som också blir mer känsliga och smärtsamma vid palpering, noteras. I slutet av arbetsdagen märker många kvinnor svullnad i ben och armar, vilket också är karakteristiskt för premenstruellt syndrom..

Tecken på menstruation i 3 dagar

3-4 dagar före början av månadsvis urladdning täcks unga flickors ansikte, särskilt den främre delen och näsan, med ett stort antal akne, och symptomen på PMS når sin topp. Många män som känner sina damer i mer än en dag vet att det är bäst att inte argumentera med en kvinna under denna period, men bara för att stödja och trösta.

Tecken på menstruation hos flickor per dag

Dagen före menstruationens början kan flickor känna svaghet, smärta i nedre del av buken, som sprider sig till korsryggen, dåsighet. Många kvinnor rapporterar svår huvudvärk som inte är relaterad till blodtryck. Allt är mycket individuellt och varje kvinna, av sitt välbefinnande, kan bestämma när hennes perioder börjar ungefär. Ibland under denna period börjar knappa fläckar från vagina..

Menstruationsdag

På dagen för menstruationens början är huvudsymtomet uppträdandet av fläckar från slidan. Öppning av livmoderhalsen åtföljs av smärta i nedre del av buken, illamående och ibland kräkningar. Många patienter lider av en kraftig minskning eller ökning av blodtrycket tills medvetsförlusten.

Vanliga symtom

Det är ganska svårt att identifiera listan över symtom som dyker upp på cykeldagarna och indikerar den överhängande början av menstruationen, eftersom varje kvinnas kropp är mycket individuell. Följande är en lista över vanliga tecken, menstruationens början.

Viktökning

Cirka 3-5 dagar innan MC börjar börjar kvinnans kropp att hålla kvar vatten för att tunna blodet. Under denna period kan kroppsvikt orsakslöst öka med 1,5-2 kg, och även oberoende normaliseras när utsläppet börjar.

Irritation före menstruation

Som nämnts ovan är överdriven nervositet associerad med hormonell obalans. Så, en hög nivå av östrogen åtföljs av uppkomsten av symtom som irritabilitet, humör, aggression och överdriven pickiness på vissa saker. Den ökade produktionen av hormonet progesteron kännetecknas av utseende av dåsighet, depression, trötthet. Med normaliseringen av den hormonella bakgrunden försvinner dessa symtom på egen hand utan läkemedelsbehandling.

Acne

Under påverkan av progesteron under den premenstruella fasen producerar talgkörtlarna i huden aktivt talg, som täpper porerna och leder till uppkomsten av ett stort antal akne. Den favoritplatsen för lokalisering av utslag är huden på hakan, pannan och näsan.

Utseendet av blod före menstruationen

I förväg till menstruationen förbereder livmoderhalsen för frisläppandet av blodiga sekret och under påverkan av hormoner kan en liten mängd slem med blod släppas, som har en brun färg och en smutsig karaktär.

Huvudvärk

Många kvinnor upplever en intensiv huvudvärk i förväg till sin period, som har en pulserande karaktär, och som ibland liknar en migrän. Anledningen till detta är samma hormonella obalans, brott mot vatten-saltbalansen och förändringar i blodtrycket.

Regelbunden urination

Innan menstruationen sväller livmodern och förstoras, pressar den ofrivilligt på urinvägarnas organ. Urinledaren blir mycket känslig och reagerar på tryck med ofta urinering. Detsamma gäller för tarmen, ökad blodtillförsel till bäckenorganen under menstruationen, åtföljd av ofta tarmrörelser och urinering.

Alla ovanstående symtom samlas in under ett namn - premenstruellt syndrom. Denna diagnos är inte en patologi - det är den extrema gränsen för normen för det kvinnliga reproduktionssystemets funktion. Ett undantag är den kritiska formen av PMS. Tecken på denna patologi är svår huvudvärk, åtföljt av hopp i blodtryck, medvetenhetsförlust, andnöd och rädsla för döden, dyspepsi. Denna form av PMS kräver akut medicinsk behandling, eftersom kvinnor efter sådana attacker är rädda för kritiska dagar.

PMS-formulär

Läkare skiljer fyra former av PMS som kräver medicinsk övervakning:

 • neuropsykisk;
 • Cephalgic;
 • Svullen;
 • Kritisk.

Behandling av obehagliga symtom före menstruation

Efter att ha kontaktat en gynekolog utför läkaren en undersökning och föreskriver en uppsättning diagnostiska åtgärder. För behandling av PMS räcker det ofta för att förändra kvinnans vanliga livsstil:

 • korrekt näring;
 • utöva aktiva sporter;
 • tillräckligt med vattenintag;
 • intag av vitamin- och mineralkomplex;
 • psykologiskt stöd för nära och kära.

I särskilt försummade situationer kan mediciner användas för att eliminera premenstruellt syndrom. Det homeopatiska läkemedlet Remens och Mastodinon, som normaliserar den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund, eliminerar symtomen på PMS och också ger en mild lugnande effekt är väl etablerade..

För att lindra nervös belastning rekommenderas det att dricka en kurs med växtbaserade lugnande medel 10-12 dagar före den planerade menstruationen. Valerian, nya pass, Sedavit. För att normalisera äggstocksfunktionen använder gynekologer 400 mg vitamin E, vilket effektivt lindrar PMS-symtom genom att normalisera den endokrina funktionen i äggstockarna. För smärtlindring används smärtmediciner: Ibuprofen, No-shpa, Tamipul, Analgin, Tempalgin, Spazmalgon.
Valet av läkemedel för att eliminera symptomen från den premenstruella perioden bör utföras av en ledande gynekolog. Självmedicinering i denna situation är oacceptabelt.

Vad borde bry sig??

Följande symtom bör vara oroande:

 • en kraftig försämring av välbefinnandet;
 • tunga och smärtsamma perioder;
 • utseendet före menstruation av slemhinnor med blodstråk;
 • uppkomsten av nya PMS-symtom som inte tidigare har uppträtt.

Det är okej om en kvinna konsulterar en gynekolog med problem med PMS. Detta hjälper till att normalisera hennes fysiska tillstånd, liksom förhindra ett antal sjukdomar..

Tecken på premenstruellt syndrom (PMS) hos kvinnor

Premenstruellt syndrom (premenstruellt spänningssyndrom, cykliskt syndrom, premenstruellt sjukdom) är ett komplext symptomkomplex som utvecklas hos kvinnor på premenstruella dagar (2-10 dagar före menstruationens början) och kännetecknas av vegetovaskulära, metabola-endokrina och psykoterapeutiska störningar som påverkar det vanliga sättet patientens liv.

PMS (vid avkodning: premenstruellt syndrom) är ett komplex av patologiska symtom som utvecklas flera dagar före menstruationens början och försvinner under eller efter kritiska dagar. Bilden av PMS består av metaboliska störningar, endokrina, nervösa och autonoma system i kroppen.

Cykliskt syndrom ses som en komplex psyko-neuroendokrin störning som påverkar kvinnors emotionella och fysiska välbefinnande. I bred bemärkelse är PMS en konstellation av känslomässiga, fysiska och beteendemässiga symtom som uppstår under menstruationscykelens äggfas och upphör efter menstruationens början.

Det viktigaste kriteriet för att diagnostisera sjukdomen är cykliska antalet patologiska symtom som utvecklas flera dagar innan kritiska dagar börjar.

Syndromet kännetecknas av en kombination av psykologiska och somatiska symtom, bland vilka känslomässiga personlighetsstörningar råder, liknande i ICD-10 till F43. 2 (anpassningsstörningar) och F45. 8 (somatoforma autonoma dysfunktioner).

Dessa störningar representeras av känslomässiga och affektiva manifestationer i form av ångest, emotionell labilitet, vegetativ-vaskulär, metabolisk-endokrin och depressiva (vanligtvis astheno-depressiva) störningar, hypotoni, dysfori i beteendets (kommunikativa) sfär, samt ätstörningar, daglig mental aktivitet och sexuell sfär.

Den exakta orsaken till början av premenstruell sjukdom har ännu inte fastställts. I manifestationen av de kliniska symtomen på PMS är riskfaktorer viktiga: neuropsykisk stress, förlossning och abort, infektionssjukdomar etc..

Premenstruellt syndrom är vanligare hos kvinnor med ett underskott av kroppsvikt, en känslomässigt labila psyke och de som arbetar med mentalt arbete.

De viktigaste utlösande faktorerna för utveckling av PMS:

Reproduktiv hälsaFörknippad med neuro-endokrina sjukdomarFörknippas med kränkningar av den vanliga regimen
 • genetisk predisposition;
 • libido spänning;
 • sen reproduktionsålder;
 • ofta graviditet eller omvänt deras frånvaro;
 • genital candidiasis;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • aborter och missfall;
 • uppkomsten av biverkningar med användning av orala preventivmedel;
 • toxikos av gravida kvinnor;
 • gynekologiska operationer
 • neuroinfection;
 • huvud skador;
 • fetma;
 • diabetes;
 • andra neuroendokrina sjukdomar
 • förekomsten av ångest, depression och stress;
 • yrke av intellektuellt arbete;
 • äktenskaplig status;
 • brist på fysisk aktivitet;
 • social status;
 • obalanserad näring

Förekomsten av PMS beror helt på patientens ålder: frekvensen är högre hos äldre kvinnor och varierar mellan 25–90%. Bland kvinnliga personer i åldern 19–29 år observeras PMS i 20% av fallen; efter 30 år förekommer patologi hos varje andra kvinna. Förekomsten av premenstruellt syndrom hos kvinnor äldre än 40 år når 55%. Fall har rapporterats när PMS hos unga flickor utvecklas omedelbart efter början av menarche (första menstruationen).

De etiopatogenetiska mekanismerna för bildandet av det cykliska syndromet har hittills inte studerats tillräckligt. Det finns många hypoteser som antyder uppkomsten av PMS-symtom, men det finns inga tydliga biokemiska och patofysiologiska motiveringar för dess utseende och utveckling..

De mest populära teorierna för utveckling av PMS är:

 • hormonell;
 • teori om RAAS-aktivitet och ökning av aldosteron;
 • teori om "vattenförgiftning";
 • allergisk
 • teori om psykosomatiska störningar.

En metabolisk störning i centrala nervsystemet hos neuropeptider (opioider, serotonin, norepinefrin, dopamin, etc.) och relaterade perifera neuro-endokrina processer spelar en viktig roll i patogenesen av PMS. Det antas att progesteron och östrogener verkar på länkarna i centrala nervsystemet genom att interagera med känsliga receptorer..

Ökad uppmärksamhet ägnas peptider i den mediala hypofysen, till exempel det hypofysiska melanostimuleringshormonet. Vid interaktion med beta-endorfin bidrar detta hormon till en förändring av humörbakgrund. Endorfiner ökar bildningen av vasopressin, prolaktin och hämmar effekten av prostaglandiner i tarmen, vilket resulterar i att förstoppning, bröstintrång och uppblåsthet utvecklas.

I könshormoner är effekten motsatt - östrogener aktiverar frisättningen av serotonin, norepinefrin och opioider och utövar en "stimulerande" effekt, som består av en positiv effekt på humöret. Progesteron till följd av exponering för GABA-systemet leder till depression. Vid allvarlig depression minskar serotoninmetabolismen, vilket resulterar i att cerebrospinalvätskan ökar tendensen till aggression och självmordsförsök under premenstrual period.

Ett annat viktigt argument till förmån för serotonins roll i PMS-etiologin är att serotonerga läkemedel, såsom selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), är mycket effektiva för att minska symtomen på sjukdomen..

Resultaten från vissa studier visar att somatiska faktorer spelar en viktig roll i bildandet av premenstruellt syndrom, och mentala processer följer biokemiska förändringar, vilket bekräftar teorin om psykosomatiska störningar.

Beroende på förekomsten av vissa kliniska tecken, skiljer man 5 huvudsakliga kliniska former av sjukdomen: neuropsykisk, kephalgisk, ödematös, kris och atypisk.

Det finns tre stadier av syndromet:

 1. 1. Kompenserad.
 2. 2. Subkompenserad.
 3. 3. Okompenserad.

Beroende på varaktighet, intensitet och antal symtom under det cykliska syndromet skiljer man två former av sjukdomsförloppet: mild och svår. Den första inkluderar ett tillstånd där 3–4 symtom observeras 2–10 dagar före menstruationen; för en svår form förekommer 5–12 symtom 3–14 dagar före menstruationen.

För närvarande är över 200 tecken på PMS kända, men dysfori, irritabilitet och spänningar är bland de vanligaste..

Alla de många symtomen som förekommer hos kvinnor under PMS-perioden kan delas in i fysiska och beteende:

FysiskBehavioral
 • olika gastrointestinala störningar, upp till illamående och kräkningar;
 • ökad bröstkänslighet (mastalgia);
 • nedsatt aptit;
 • muskler och huvudvärk;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • riklig urladdning från slidan (kännetecknar början av ägglossningsfasen);
 • puffiness, viktökning etc..
 • Trötthet;
 • svårigheter att koncentrera sig, glömska;
 • sömnstörning;
 • minskat intresse för ordinarie aktiviteter;
 • labilt humör;
 • irritabilitet, intensiv ilska;
 • Konflikter med andra människor
 • social isolering

De kliniska manifestationerna av PMS kännetecknas av en mängd olika symtom som kan kombineras i tre huvudgrupper:

 1. 1. Tecken som återspeglar det psyko-emotionella tillståndet (depression, irritabilitet, tårfullhet).
 2. 2. Utbytesendokrina störningar (ödem, ingorgement i bröstkörtlarna, feber, klåda, etc.).
 3. 3. Vegetativa-vaskulära störningar (hjärtsmärta, huvudvärk, svettningar, illamående, kräkningar).

Beroende på förekomsten av psykiska och somatiska störningar skiljer sig två grupper av symtom:

Manifestationer av premenstruellt syndrom
Somatiska manifestationer av PMSAffektiva manifestationer
 1. 1. Huvudvärk, yrsel.
 2. 2. uppblåsthet.
 3. 3. Engorgement och ömhet i bröstkörtlarna.
 4. 4. Varmblinkar.
 5. 5. Känsla av extrem trötthet
 1. 1. Humörsvängningar.
 2. 2. Irritabilitet, spänning.
 3. 3. Tråkigt eller deprimerat humör.
 4. 4. Depression.
 5. 5. Ökad aptit / sug efter mat.
 6. 6. Minska intresset för alla aktiviteter
FormenBeskrivning, tecken på PMS hos kvinnor
neuropsykiskaSymtom som:

 • depression;
 • irritabilitet;
 • ökad känslighet för ljud och lukt;
 • svaghet;
 • tearfulness;
 • aggressivitet;
 • bröst engorgement;
 • domningar i extremiteterna och flatulens.

Det är bevisat att bland unga kvinnor med denna form av PMS-depression är vanligast, och dysfori och aggressivitet råder hos kvinnor i övergångsålder.

När det gäller prevalens tar den neuropsykiska formen första plats bland de andra formerna

CephalgicEn svår förlopp med ofta återkommande observeras. I kliniken för denna form av PMS finns det:
 • yrsel;
 • huvudvärk;
 • depression;
 • irritabilitet;
 • överkänslighet mot ljud och lukt;
 • illamående, kräkningar;
 • svettas
 • sorg;
 • domningar i händerna;
 • bröst engorgement.

Huvudvärk med denna form är pulserande, bankande, börjar i den temporala loben och strålar ut till ögat, utan att blodtrycket ökar. Denna prevalensform tar andra platsen.

edematoustecken:

 • svullnad i ansiktet och lemmarna;
 • kliande hud;
 • svullnad och ömhet i bröstet;
 • uppblåsthet,
 • svettas
 • irritabilitet och svaghet.

Edematous PMS är den vanligaste bland kvinnor i tidig reproduktiv ålder. De flesta patienter i lutealfasen kännetecknas av en vätskeansamling på cirka 500-700 ml

KrisSympathoadrenala kriser är karakteristiska, manifesteras av en känsla av tryck i bröstet, uppkomsten av rädsla för döden, ökat blodtryck, domningar i extremiteterna. Kris förekommer oftare på kvällen eller på natten och slutar med överdriven urinering. De viktigaste provocerande faktorerna för uppkomst av kriser anses vara kronisk trötthet, långvarig stress, allvarliga infektioner. Denna form är den minst vanliga manifestationen av premenstruellt syndrom, men den allvarligaste
atypiskaDet inkluderar ett komplex av hypertermiska, hypersomniska störningar, cykliska allergiska reaktioner fram till utvecklingen av bronkialastma och Quinckes ödem och en oftalmoplegisk form av migrän:

 • Den hypertermiska formen kännetecknas av en ökning av kroppstemperaturen under den andra halvan av cykeln och dess minskning i början av menstruationen.
 • Hypersomnic uttryckte dåsighet i den andra fasen av cykeln.
 • Cykliska allergiska reaktioner inkluderar manifestationer av ulcerös stomatit och tandköttsinflammation, iridocyclitis, menstruationsmigrän, kräkningar, bronkialastma, Quincke ödem, etc..
 • Oftalmoplegisk form av migrän i den andra fasen av cykeln - hemipares kan utvecklas med ensidig ögonskydd

Ensidig ögonstängning för oftalmoplegisk migrän

Premenstrual dysphoric störning (PMDD) är en allvarlig variant av PMS, som manifesteras främst av neuropsykiatriska symtom.

Minst 5 symtom (bland vilka minst ett bör vara dysforiskt) måste finnas närvarande under veckan som föregår menstruationsperioden och lösts några dagar efter menstruationen.

Kriterier för diagnos av PMDD:

Obligatorisk närvaro av ett eller flera av symtomenEtt eller flera av följande symtom måste vara närvarande för att uppnå totalt 5 symtom
 • humörsvängningar, plötslig sorg;
 • ilska, irritabilitet;
 • känsla av hopplöshet;
 • deprimerad humör, självkritik;
 • spänning, ångest.
 • koncentrationssvårigheter;
 • betydande aptitförändring;
 • minskat intresse för vardagliga aktiviteter;
 • trötthet, minskad energi;
 • depression och förlust av kontroll över vad som händer;
 • ömhet i bröstkörtlarna, uppblåsthet, viktökning;
 • led / muskelsmärta;
 • dåsighet eller sömnlöshet.

Terapi av premenstruellt syndrom beror huvudsakligen på formen och svårighetsgraden av sjukdomens symtom. De första förbättringarna dyker upp efter en tre-månaders terapiecykel, sedan efter en paus (varar 2-3 månader) fortsätter behandlingen. Den första kursen måste genomföras i minst ett år, och när återfall återfinns rekommenderas att återuppta behandlingen. De viktigaste metoderna för att eliminera PMS inkluderar farmakoterapi, hormonbehandling och medicinering..

Med en positiv effekt av behandlingen rekommenderas profylaktisk stödjande terapi, inklusive vitaminpreparat och lugnande medel. Icke-farmakologiska metoder inkluderar fysioterapi, alla typer av massage, elektrosovn, zonterapi och balneoterapi.

Det första behandlingssteget är kognitiv beteendepsykoterapi. Det rekommenderas att normalisera regimet för arbete och vila, näring under den andra halvan av cykeln ska genomföras i enlighet med en diet som utesluter choklad, kaffe, salta och krydda rätter, samt med begränsat vätskeintag. Rätter bör berikas med vitaminer, vegetabiliska fetter och proteiner, medan kolhydrater och animaliska fetter rekommenderas att begränsas..

Hormonterapi föreskrivs för brist på lutealfasen i cykeln: hormoner progesteron, bromokriptin, östrogen-progestogenläkemedel och andra används. Vid förskrivning av progesteron under den andra halvan av cykeln rekommenderas att man tar diuretika (dagligen tills menstruationens början). För flickor i tonåren måste administrering av progestogener kombineras med androgener. Under anovulatoriska cykler i reproduktiv ålder eller i premenopaus rekommenderas det att förskriva östrogener under den första halvan av cykeln, och gestagener med androgener på 10-15 mg per dag under den andra halvan av cykeln.

Spårelement, växtbaserade läkemedel, antioxidanter, psykotropika och andra läkemedel föreskrivs för att lindra symtomen och förbättra livskvaliteten. Den kvinnliga kroppen måste stöds av droger:

 • läkemedel med lugnande och psykotropa egenskaper (antidepressiva medel, ångestdämpare, nootropika, antipsykotika, etc.);
 • vitaminer och mineraler (kalcium, magnesium, koppar, zink, vitaminer B6, C, A, E och mer);
 • naturläkemedel.

För korrigering av psykiska störningar vid premenstruellt syndrom föreslås det att använda SSRI-antidepressiva medel som första raden:

 • paroxetin;
 • sertralin;
 • fluoxetin;
 • Citalopram och andra.

SSRI kan förskrivas som kontinuerlig terapi under hela MC eller endast under andra hälften.

Magnesium- och B6-brist orsakar ångest, aggression, depression och nöd. Det rekommenderas att övervaka intag av spårämnen och vitaminer för att förhindra ansamling av giftiga ämnen i kroppen och för att förhindra trötthet och irritabilitet, E-vitamin, som har en antioxidanteffekt, är användbart för bröstkörtlarna. Vitamin B6 100 mg, magnesium 400 mg och kalcium 1 g rekommenderas dagligen.

Av liten vikt vid behandling av PMS är örtmedicin - användningen av växtbaserade läkemedel. I Ryssland används två framställningar som innehåller den heliga Vitex - Mastodinon och Cyclodinon.

För alla kliniska varianter av PMS för neuropsykiatriska störningar rekommenderas användning av lugnande medel och psykotropa läkemedel: Tenoten, Rudotel, Paroxetine, Theraligen 2-3 dagar före utvecklingen av kliniska manifestationer.

I den edematösa formen är det effektivt att förskriva antihistaminer (Diazolin, Tavegil, Teralen) och diuretika (Veroshpiron 25 mg 2-3 gånger om dagen i 3-4 dagar före början av kliniska symtom) i den andra fasen av cykeln. För att normalisera blodtillförseln i hjärnan är det tillrådligt att förskriva Nootropil 400 mg 3-4 gånger om dagen, Aminalon 0,25 g från den första dagen i menstruationen i 2-3 veckor. För att sänka prolaktinnivåerna i den andra fasen av cykeln används Parlodel 1,25 mg en gång om dagen i 8–9 dagar.

I samband med deltagande i patogenesen av PMS-prostaglandiner rekommenderas att antiprostaglandinmedel (Naprosin, Indomethacin) används under den andra halvan av cykeln, särskilt med edematösa och kefaliska former..

Eftersom PMS åtföljs av ägglossningscykler, anses COC: er vara de mest effektiva för behandlingen..

Vid brist på cykelns luteala fas rekommenderas det att använda hormonella läkemedel: föreskriva gestagener - Utrozhestan 200-300 mg, Dufaston 10-20 mg från 16: e till 25: e dagen av menstruationscykeln. Unga kvinnor med svårt dekompenserat PMS rekommenderas att ta kombinerade östrogenprogestogenläkemedel eller Norkolut enligt standardschemat (5 mg från den femte dagen i cykeln under 3 veckor).

För närvarande, vid behandling av svåra former av PMS, rekommenderas det att inom 6 månader utnämningen av frisättning av hormonagonister (Buserelin, Zoladex), vars effekt är en antiöstrogen effekt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Efterföljande urladdning

Vilket urladdning anses normaltNormalt urladdning har följande tecken och egenskaper: brist på obehaglig lukt, lätt sur lukt är tillåtet; i början av cykeln finns det en klibbig vaginal urladdning, som sträcker sig närmare dagen för ägglossningen, riklig och mer flytande 3-4 dagar före menstruationen; obetydlig i volym....

När kommer menstruationen efter laparoskopi och vad blir det

En kvinnas kropp kan reagera annorlunda på en operation, till och med en minimalt invasiv. I vissa fall går cykeln fel, men detta tyder inte på problemutveckling....

Efter menstruation gör ont i magen och nedre delen av ryggen: vem är skylden och vad man ska göra?

Varför korsrygg gör ont under kritiska dagar?Under menstruationen förändras den hormonella bakgrunden och musklerna i livmodern minskar....