Orsaker till fläckar före menstruation

Intim

Strax före menstruationens början kan olika utsläpp förekomma, som är en variant av normen eller har en patologisk ursprung. Förekomsten av en liten mängd leukocé är ett naturligt fenomen som är karakteristiskt för varje steg i menstruationscykeln. Men brun fläck före menstruation, som kan orsakas av olika kränkningar i kvinnors hälsa, bör orsaka försiktighet och bli ett tillfälle för undersökning av en gynekolog. Speciellt om en sådan urladdning åtföljs av andra misstänkta tecken: smärta, en lång kurs, en förändring i cykeln och dess regelbundenhet.

Daub före menstruation

I gynekologi hänvisar ordet daub till knappt urladdning från slidan. I varje frisk kvinna förekommer vanligtvis fläckar i flera dagar före menstruationens början. Detta beror på äggets mognad. Normen anses vara genomskinlig eller grumlig, utan en skarp obehaglig lukt och inte särskilt riklig vitkalk.

Det händer att orsaken till en brun daub före menstruation är att en liten mängd blod (vanligtvis ett par droppar) tränger in i slidan och fläckar av naturliga sekret. Om detta händer en gång, finns det ingen anledning till oro, men när detta sker regelbundet och åtföljs av dragande smärta, bör du vara särskilt uppmärksam på detta symptom..

Markera andra färger

En daub, som har en heterogen konsistens, en obehaglig lukt och skiljer sig från normala sekret, är:

 • Vit med klumpar som ser ut som keso anses vara en manifestation av kronisk trast eller en svampsjukdom.
 • Purulent - en sådan urladdning är ett tecken på en sexuellt överförd sjukdom. De förekommer några dagar före menstruationen och försvinner inte efter att de har slutat, men blir väldigt rikliga med vätskekonsistens och dålig lukt. Färgen på sådana sekret är smutsig grå, mörkgul eller grön..
 • Gulgrön - indikerar könsinflammation.
 • Rosa - det händer i närvaro av cyster på äggstockarna, samt polyper eller tumörer.

Varför att ignorera sådana symtom är extremt farligt - på grund av eventuella komplikationer som kan orsaka irreparabel hälsoskada, till exempel, leda till infertilitet eller död.

Orsaker till dauben

Bland orsakerna till att ett liknande symptom verkar som regel händer det:

 • Intag av preventivmedel - en daub före cykelstart följer ofta de första månaderna med läkemedlet. Detta är inte en avvikelse, utan en naturlig reaktion under omstruktureringen av kroppen i samband med förändringar i den hormonella bakgrunden. Om det är pillret som har blivit orsaken, kommer det efter några månader att sluta smeta helt.
 • Närvaron av en intrauterin enhet - eftersom det är ett främmande föremål, kroppen försöker "bli av" den leder detta ofta till en slags daub.
 • Sexuellt samlag - om en kvinna har några neoplasmer, till exempel erosion i livmoderhalsen. Ibland indikerar en sådan urladdning utvecklingen av en tumörprocess - både godartad och ondartad.
 • Graviditet är den vanligaste orsaken, en daub kan förekomma bara några dagar efter befruktningen.
 • Aktiv fysisk träning och sport eller överdriven fysisk aktivitet.
 • Normalisering av månadscykeln i tonåren.

Bland andra skäl - daub efter gynekologisk rengöring, samt olika skador på könsorganen, eller som ett resultat av allvarlig stress, allt detta kan leda till brunning innan menstruationen, men de startar inte.

Ofta kan ett liknande symptom vara ett tecken på utrotning av de naturliga fysiologiska funktionerna hos kvinnor, det vill säga början av postmenopaus eller menopaus..

Utsläpp under klimakteriet

Menopaus eller menopaus bestäms av avsaknaden av menstruation i 12 månader. och kommer cirka 55 år gammal. På grund av förändringar i reproduktionssystemet hos kvinnor upphör östrogenproduktionen gradvis, vilket stoppar mognadsprocessen av folliklar.

Månadsperioder blir oregelbundna och slutar sedan helt gå. Det är under denna period som en brun daub visas. Detta beror på atrofi i slemhinnan - det blir en uttömning av livmoderslagret i livmodern, det blir väldigt bräckligt. Kapillärernas integritet kränks, vilket resulterar i att en mörkbrun urladdning uppträder.

Farliga symtom

Onormala och periodiskt uppträdande fläckar av en mörkbrun färg eller till och med en svart daub före menstruation, vilket kan vara en föregångare av sjukdomar eller inflammatoriska processer, kan kallas farligt. Andra symtom som indikerar utvecklingen av patologi inkluderar:

 1. Bränning och obehag under urinering.
 2. Klåda.
 3. Smärtsamt samlag.
 4. Mörkbrun daub som inte stannar ens på dag 5.
 5. Svår smärta i korsryggen.
 6. Utseendet på utsläpp under perioden mellan menstruationen.

Alla ovanstående symtom kan indikera förekomsten av patologier såsom erosion i livmoderhalsen; olika infektionssjukdomar som överförs sexuellt; ektopisk graviditet eller hormonell störning.

Den vanligaste orsaken till daub är endometrios. Sjukdomen är en onormal spridning av endometrium, det vill säga det inre skiktet i livmodern, utanför de naturliga gränserna. Till exempel kan en lesion finnas i tarmen, buken eller urinblåsan..

Det huvudsakliga symptom på sjukdomen är ett stort antal koaguleringar i menstruationen, vars färg kan vara rödbrun eller choklad. Och också sjukdomen manifesterar sig genom att den börjar smeta innan menstruationen med brunt, orsaken är inte bara i den strukturella förändringen i vaginal urladdning, utan också i lokaliseringen av lesionsplatserna.

Upprätta diagnos

Inte alltid en daub är orsaken till utveckling eller närvaro av någon gynekologisk sjukdom, men det är nödvändigt att fastställa den exakta orsaken till detta fenomen. För korrekt diagnos kommer läkaren att utföra ett antal av åtgärder:

 • Upprätta en anamnesis - det vill säga lyssna på klagomål och ställa frågor av intresse.
 • Kommer att göra en undersökning med en spegel - detta är nödvändigt för en visuell slutsats om förekomsten av tumörer eller andra neoplasmer.
 • Förskriv ultraljud och laboratorietester.
 • Ta en smet för närvaron av patogen mikroflora och antal vita blodkroppar.

Beroende på diagnos kommer behandling vidare att förskrivas, eftersom orsakerna kan leda till infertilitet eller andra allvarliga konsekvenser när det smetas ut före menstruationen.

Fläckbehandling

Vanligtvis används antiinflammatoriska eller hormonella läkemedel för att behandla daubs:

 • Om infektionssjukdomar upptäcks utförs terapi med antimikrobiella medel, till exempel med Trichopolum eller Flagil. Och föreskrev också en kurs med douching med desinfektionsmedel som klorhexikon eller furacilin.
 • I inflammatoriska processer behandlas vaginala suppositorier med prednison eller diklofenak.
 • I händelse av hormonella störningar, efter bestämning av östrogennivån i blodet, justeras deras nivå med hormonella preparat..

Försök inte att följa reglerna om personlig hygien och en hälsosam livsstil för att uppnå positiva resultat i behandlingen.

Brun urladdning en vecka före menstruationsgraviditet

Varje tjej har en regelbunden menstruationscykel.

Kan det vara brunt urladdning före menstruation

Brun urladdning före menstruation är inte alltid orsaken till patologin. En ljus hemlighet med mindre föroreningar av blod förekommer hos många kvinnor. Och det är inte nödvändigt med panik att springa till läkaren för hjälp! Normal urladdning före menstruationen kännetecknas av följande symtom:

 • varar högst 3 dagar;
 • ha karaktären av att smeta;
 • har ingen lukt;
 • inte åtföljt av smärta i buken eller korsryggen;
 • inga obehag från yttre könsorgan: klåda, brännande, rodnad;
 • menstruationen går bra;
 • kvinnans allmänna tillstånd förändras inte.

Om minst ett av ovanstående tecken ändras, bör du rådfråga en läkare.

Kan detta vara normen?

Under perioden med PMS i den kvinnliga kroppen sker det många olika förändringar. På grund av en förändring i den hormonella bakgrunden kan slemhinnan fungera något annorlunda, vilket blir mer känsligt för olika skador. Dessutom sker vid denna tidpunkt en lätt öppning av livmoderhalsen. I en sådan situation är infektionsrisken särskilt hög, därför bör det ganska könet under perioden av premenstruellt syndrom särskilt noggrant övervaka personlig hygien.
Det är möjligt att det är under PMS som en infektion kommer att förekomma i reproduktionssystemet, vilket mycket väl kan leda till uppkomsten av misstänkta sekret. Dra därför inte med en resa till läkaren. Ju snabbare orsaken till detta fenomen identifieras, desto större är chansen att fixa det utan komplikationer.

Men misstänksam urladdning före menstruation kan vara en följd av en slemhinneskada. Detta fenomen kan bero på sexuellt samlag med för höga aktivitetspartners.

Ett sådant fenomen kommer emellertid att vara sällsynt. Om representanten för det kända könet före varje månad smetar brunt, rött eller rosa, bör du definitivt rådfråga en läkare. Detta gäller också i situationer där ett obehagligt fenomen åtföljs av ytterligare symtom, till exempel förbränning och klåda i slidan..

De flesta av orsakerna som kan orsaka dvärgar innan kritiska dagar kan lösas tillräckligt snabbt. Men för detta måste du se en läkare i tid, genomgå en kvalitetsundersökning och sedan få rätt behandling. I det här fallet kan en kvinna räkna med att allt kommer att sluta snabbt och utan komplikationer.

Det stora problemet för många företrädare för den vackra halvan av mänskligheten är försöket att självdiagnosera. Det är möjligt att orsaken till daubens utseende före menstruationen var en allvarlig sjukdom, som kan elimineras endast i det första stadiet av dess utveckling. Således, när hon försöker bota sig själv, förlorar en kvinna dyrbar tid som kan spenderas på korrekt behandling..

I allmänhet, om en kvinna är vid god hälsa, bör vaginal urladdning vara närvarande. Men för varje fas i den naturliga cykeln finns det indikatorer som kan betraktas som normen. Omedelbart efter slutet av kritiska dagar bör det inte finnas någon urladdning. Innan ägglossningen visas en tjock transparent hemlighet som liknar kycklingprotein..

En kvinna är skyldig att övervaka vilken urladdning som kommer ut vid en eller annan tid i cykeln. Detta hjälper dig att ställa rätt diagnos om du måste träffa en läkare..

Vad betyder brun urladdning före menstruation

Anledningen till uppkomsten av en brun hemlighet innan menstruationen kan antas redan vid tidpunkten för utseendet. För en mer exakt diagnos behövs ytterligare undersökningsmetoder: gynekologisk undersökning, ultraljud i bäckenorganen, bestämning av nivån på könshormoner i blodet. Genomförandet av ytterligare undersökning bestäms av gynekolog eller endokrinolog.

Brun urladdning 2 dagar före menstruation

Utseendet på två dagar före den månatliga bruna urladdningen, som gradvis förvandlas till menstruation, är helt normalt. Detta indikerar början på avstötning av det fysiologiska lagret i endometrium - en naturlig process som leder till cyklisk menstruationsblödning.

Hos vissa flickor åtföljs de av smärta i nedre del av buken. De kan ge till korsryggen, benen, bäckenet.

Brun urladdning 3 dagar före menstruation

En av orsakerna till brun daub före menstruation är början på endometrial frigöring, som nämnts tidigare. Men detta är en mer sällsynt förekomst än utseendet på utsläpp två dagar före menstruationen. Som regel är utseendet på en smetande hemlighet inom tre eller flera dagar ett tecken på patologi.

Många flickor som genomgick kirurgi i livmodern (curettage, borttagning av fibroids eller andra tumörer) noterar en förändring i karaktären av menstruation. En hemlighet från slidan några dagar innan menstruationen är ett av tecken.

Om det före menstruationen smetar brunt, men menstruationen inte börjar bör ett graviditetstest göras. När allt kan detta vara en av orsakerna. Ett enda utseende av en hemlighet utan försämring av det totala välbefinnandet indikerar implantering av ett fosterägg i livmoderväggen. Vid denna punkt fäster embryot sig vid mammans organ för vidare utveckling.

4 dagar före menstruationsperioden

En av orsakerna till dauben fyra dagar före menstruationen är progesteronbrist under graviditeten. Om utsläpp normalt för en gravid kvinna har redan skrivits ovan. Som regel varar de inte mer än 3 dagar. En långvarig daub antyder att kvinnans kropp inte syntetiserar tillräckligt med hormonet progesteron som är nödvändigt för att stabilisera det inre skiktet i livmodern.

Detta är ett farligt tillstånd som kräver ständig övervakning av en gynekolog. Det hotar endometrial peeling och missfall.

Brun urladdning 5 dagar före menstruation

Utsläpp av brun färg 5-7 dagar före menstruationen provoseras av flera patologier. En av dem är endometrios. Denna sjukdom kännetecknas av spridning av endometrieceller där de normalt sett inte borde vara:

 • i äggstockarna;
 • äggledare;
 • livmoderhalsen;
 • muskelskiktet i livmodern;
 • peritoneum;
 • inre organ.

Viktig! Vid endometrios kan fläckning också uppstå i mitten av cykeln eller 2-3 dagar efter menstruationen.

En annan orsak till utseendet på brunt urladdning på den 25: e dagen av cykeln är inflammation i förplantningssystemets organ. Följande sorter utmärks:

 1. Endometritis - inflammation i endometrium (det inre skiktet i livmodern);
 2. Kolpit är en inflammatorisk process i livmoderhalsen;
 3. Adnexit - inflammation i äggstockarna;
 4. Salpingit - en patologisk process i äggledarna.

I riskzonen är kvinnor som har genomgått kirurgi i livmodern och dess bihang, med konstant hypotermi, kronisk stress.

Brun urladdning en vecka före menstruation

En annan orsak till dauben före menstruationen är infektionssjukdomar i reproduktionssystemet. Som regel uppträder brun urladdning den 23: e dagen av cykeln eller lite senare. Just nu börjar livmodern att förbereda sig för menstruation, den levereras aktivt med blod. Därför är kroppen den mest sårbara. Om en flicka får en infektion åtföljs brun urladdning av följande symtom:

 • genital klåda;
 • brännande känsla;
 • rodnad;
 • hemlighet med lukten av ruttna fiskar;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • svaghet, trötthet.

Infektioner behandlas under lång tid med stora doser antibiotika, vilket påverkar flickans allmänna tillstånd negativt. Syfilis, trichomoniasis, gonorré - alla dessa infektioner är lättare att förhindra än att bota. Kondom - det billigaste och effektivaste sättet att skydda mot infektioner som överförs genom sexuell kontakt.

Att upptäcka en vecka före menstruationen med ett positivt test är karakteristiskt för den patologiska graviditetsförloppet. Brådskande tilltalande till en gynekolog hjälper till att skydda både mor och barn!

Brun urladdning 10 dagar före menstruation

Tidpunkten för utseendet på brun urladdning under graviditeten är mycket varierande. I de flesta fall är det 9-10 dagar efter ägglossningen, men perioder från 5 dagar till 3 veckor är möjliga. Därför kan gravida kvinnor förekomma brunt urladdning och 10 dagar före menstruationen.

Om graviditetstestet är negativt kan orsaken till utsöndring närmare mitten av cykeln vara hormonella förändringar (sen ägglossning), en kränkning av strukturen i slemhinnan i könsorganen (endometrios, erosion i livmoderhalsen, godartade eller maligna tumörer).

Varför kan en daub visas före menstruationen?

Oftast går det rättvisa könet till läkaren om de har fel i menstruationscykeln. Det vill säga kritiska dagar kan komma tidigare eller senare än den angivna tiden. Dessutom är patienter ofta oroliga för ett sådant problem som alltför långa och rikliga perioder. Det händer också att kvinnor klagar över att menstruationen varar för lite.

Allt detta är oroande, men utseendet på en daub före kritiska dagar kan signalera problem som inte är mindre viktiga. Experter rekommenderar att man är särskilt uppmärksam på urladdningens färg och tidpunkten för deras inträffande. Detta spelar en mycket viktig roll för att göra en ytterligare diagnos..

Glöm inte ytterligare symptom. Om en kvinna, förutom en misstänkt daub, börjar märka klåda och bränna, och vaginal utsöndring har en mycket obehaglig lukt, måste du snarast konsultera en läkare, eftersom vi i detta fall talar om en inflammatorisk process eller en svampsjukdom.

Läkare rekommenderar att man är särskilt uppmärksam på dauben, som dök upp tidigare än två dagar före den förväntade menstruationen. På en dag eller två är utflöde mycket möjligt eftersom slemhinnan i detta skede kan bli alltför känslig. Om hon under ett sexuellt samlag eller undersökning av en gynekolog är något skadad, kommer detta att leda till uppkomsten av en daub, men detta fenomen bör snabbt försvinna.

En daub 3-4 dagar före menstruation är i de flesta fall en följd av sjukdomar i det reproduktiva systemet som behandlas och inte utgör ett tydligt hot mot hälsan. Men om graviditet har inträffat (särskilt första trimestern), är vaginal urladdning ett tillfälle att omedelbart vända sig till en klinik.

En ofarlig orsak till utsöndringar en vecka före menstruationen kan vara en förändring i hormonnivåerna. Sådan leukocé med en liten mängd blod kan följa hela graviditeten (de kallas också ”gravida kvinnor varje månad”) och flickan orsakar inte obehag. Det är sant att läkare råder dig att inte arbeta mycket på sådana dagar, äta bra och bli mindre upprörd.

Brun daub i de tidiga stadierna kan bero på frigöring av moderkakan. Många kvinnor har stött på detta, men det är fortfarande nödvändigt att observeras av en läkare - en betydande avskiljning av korioden leder till dödandet av fostret.

Efter 5 veckor kan en flicka möta ett missfall (fostfrysning), och därför är det nödvändigt att noggrant övervaka förändringar i kroppen. Om bruna fläckar visas på underkläder den här veckan, tyder det på att graviditeten troligen avbröts.

En daub vid 5 veckor kan bero på en ektopisk graviditet. Detta kan också förstås av den skarpa skärande smärtan i bihangens område, svår smärta i bäckens baksida. Med sådana symtom är det brådskande att ringa en ambulans och utföra operationen, varje försening kan hota kvinnans liv! Det är omöjligt att bevara graviditeten.

Graviditet kan också avbrytas vid 7 och 8 veckor. Symtom på missfall: daub, vattnig urladdning, smärta i buken och ländryggen. Naturligt på dessa villkor anses endast leucorrhoea..

Infektioner, erosion i nacken, låg placentation kan också provocera daub under graviditetens första trimester. Dessa diagnoser är inte dödliga vid snabb behandling. Barnet avslutas vanligtvis före förfallodagen.

Typer av fläckar före menstruation

Färgen på fläckhemligheten före menstruationen hjälper till att avgöra orsaken till dess utseende. Mer om detta senare i artikeln..

Ljusbrun urladdning före menstruation

Ljusbrunt slem före menstruation är inte ett så farligt symptom som mörk urladdning. Som regel är orsaken till dauben början på orala preventivmedel. Kroppen behöver tid för att anpassa sig till den nya hormonella bakgrunden. Om urladdningen mörknar, deras längd ökar, de går inte igenom ett par menstruationscykler, detta är redan onormalt. I detta fall bör det orala preventivmedlet ersättas..

Viktig! Urval eller utbyte av preventivpiller bör endast utföras efter samråd med en gynekolog.

Mikroskopiska vaginala sprickor kan också orsaka ljusbrun urladdning. Aktivt samlag, gynekologisk undersökning - dessa faktorer skadar slemhinnans struktur. I detta fall bör urladdningen försvinna under nästa menstruationscykel.

Brun urladdning före menstruation

Förekomsten av brun eller mörkbrun urladdning före menstruation är nästan säkert ett symptom på patologi. Den mörka skuggan av hemligheten innebär att blodet fanns i håligheten i de inre könsorganen under en viss tid. Under denna tid lyckades hon oxidera, krulla upp och förvärva en motsvarande nyans. Ju mörkare hemligheten är, desto längre har den varit i livmodern eller vagina.

En riklig hemlighet av smutsig art observeras med erosion i livmoderhalsen (små sår på dess slemhinnor) och polypper av detta organ (utväxt). Med dessa patologier är urladdningen ett tecken på skada på livmoderhalscanalen. Därför visas de också under sexuell kontakt, under en gynekologisk undersökning.

Mörk urladdning före menstruation

Mörkbruna blodproppar före menstruationen indikerar förekomsten av en orenhet av nyligen koagulerat blod. Om urladdningen dök upp ett par dagar före menstruationen, är detta ett av symptomen på endometrios. Med denna sjukdom visas hemligheten inte bara före, utan också efter menstruation. Följande symtom åtföljer det:

 • smärta i nedre buken och nedre delen av ryggen;
 • smärtsam menstruation;
 • tunga perioder;
 • försämring av kvinnors allmänna välbefinnande.

Endometrios är lätt att diagnostisera med hjälp av ultraljud (ultraljud), vilket bestämmer hormonnivån i blodet.

Viktig! Om mörk urladdning visas är ett brådskande samråd med en gynekolog nödvändigt. När allt kommer omkring är den värsta komplikationen av endometrios infertilitet.

Svart urladdning före menstruation

Utseendet på en svart hemlighet före menstruationen är ett ogynnsamt symptom. Det indikerar att blodet fanns i livmodern eller vagina under lång tid. Orsaken till detta symptom hos unga flickor är oftast avvikelser i strukturen i organen i det reproduktiva systemet:

 • vaginal atresia - förträngning av dess lumen;
 • gynatresia - en betydande minskning eller fullständig sammansmältning av hålet i jomfruhinnen;
 • tvåhorniga livmodern.

Om förträngningen är för uttalad kommer menstruationen att vara knapp eller helt frånvarande. Blod bygger sig upp i livmoderhålet. Detta är en provocerande faktor i utvecklingen av inflammatoriska processer i kroppen..

Hos äldre kvinnor kan orsaken till lång utstryk av svart före menstruationen vara vidhäftningar i livmodern eller vagina efter kirurgiska ingrepp, inflammatoriska sjukdomar.

En av de farligaste patologierna, som manifesteras genom utsöndring av svart hemlighet mellan menstruationen, är en ektopisk graviditet. Hemligheten är mycket riklig, föroreningar av färskt blod är möjliga. Brådskande ambulanssamtal räddar en kvinna från brist på äggledaren och kraftig blodförlust.

Relaterade inlägg om “Lappning under graviditeten på dagarna av den påstådda menstruationen. snälla kom in! "

Flickor, det är någon slags skräck

Barnens allergier: vad mamma behöver veta?

Och vad gjorde du på två år?

Barn i burarna. hur i London 30-talet gick barn

Ett ganska stort antal kvinnor möter ett sådant fenomen som en daub före menstruation. Men i vissa fall är detta normen, i andra är det ett tecken på allvarliga patologier..

För representanter för den vackra halvan av mänskligheten är menstruationen långt ifrån den trevligaste, men mycket viktiga perioden i livet. Förresten som en kvinna har sin period kan man bedöma hälsan i sitt reproduktionssystem. Eventuella problem inom detta område kommer omedelbart att påverka tid och varaktighet för de kritiska dagarna..

Orsaker till brunt urladdning före menstruation

Som nämnts ovan kan brunt urladdning före menstruation vara den absoluta normen. Men i vissa fall är detta det första symptom på en allvarlig sjukdom. Nedan är de huvudsakliga orsakerna till fysiologisk och patologisk vaginal urladdning.

Fysiologisk

De fysiologiska orsakerna till uppkomsten av sekretioner från könsorganen inkluderar:

 • början av menstruation hos unga flickor;
 • första sexuell kontakt;
 • ta orala preventivmedel;
 • implantation av ett fosterägg hos gravida kvinnor;
 • förändring av klimatzoner;
 • svår stress;
 • fysisk överbelastning;
 • plötslig förändring av kroppsvikt.

Patologisk

Om smetar brunt före menstruationen bör en kvinna tänka på förekomsten av sådana patologiska processer:

 • erosion och livmoderpolypper;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • sexuellt överförda infektioner;
 • överträdelse av graviditetsförloppet (missfall, ektopisk utveckling av fostret);
 • godartade tumörer (myom);
 • ondartade neoplasmer (cancer i kroppen eller livmoderhalsen);
 • traumatisk skada på vaginalslemhinnan;
 • skada på livmodern av en intrauterin enhet.

Vilken behandling krävs

Det är inte meningsfullt att behandla faktiskt fläckar - detta är ett symptom på sjukdomar. Om orsaken till dauben före menstruation i fyra dagar eller mer är en infektion, behandlas den med antibakteriella eller svampdödande medel. Hormonstörningar behandlas med hormonella läkemedel. Om det finns anatomiska störningar - cysta, tumör, skada - behandlas de omgående.
Läs samma sak: hur man behandlar hormonstörningar.
En daub före menstruation i två dagar kan vara ett normalt tecken eller symptom på endometrios, livmoderhalserosion, vaginal patologier. Behandlingsmetoden varierar beroende på individuella egenskaper.

När man ska träffa en läkare

Gynekologer hävdar att varje vaginal urladdning som är ovanlig för en kvinna kräver ett läkarbesök. Men det finns tecken som hjälper till att skilja den fysiologiska hemligheten från patologin. Ett besök hos en läkare är definitivt nödvändigt om:

 • riklig urladdning, med blodproppar eller färskt blod;
 • flickan upplever svår smärta i nedre del av buken;
 • hemligheten har en obehaglig lukt, åtföljd av klåda, rodnad eller brännande;
 • förvärrar kvinnans allmänna välbefinnande;
 • efter att sekretionen börjar börjar riklig, extremt smärtsam menstruation.

Genom konsistensens natur

En förändring i urladdningens natur före kritiska dagar är ofta det första tecknet på utvecklingen av patologi. Det är viktigt att uppmärksamma konsistensen i vaginal urladdning.

vattnig

En lätt tunnning av hemligheten inträffar under påverkan av progesteron. Om det är vattentät urladdning före menstruationen, bör gynekologiska inflammatoriska sjukdomar misstänkas.

Slem

Slemutsöndring är nödvändig för att rena vagina från partiklar av exfolierat epitel och skydda reproduktionsorganen från penetrering av ett smittämne. Slemutsekret före menstruation förekommer på grund av påverkan av progesteron, vilket förbättrar körtlarnas utsöndringsaktivitet.

Tjockt slem kan uppstå efter att ha tagit vissa läkemedel (antibiotika, hormoner) eller efter att ha bytt en intim partner.

Det finns ingen anledning till oro om utsöndringen är klar eller vitaktig, inte har en obehaglig lukt. När hemligheten luktar obehagligt eller har ändrat färg - måste du genomgå en undersökning för att identifiera orsaken.

Fertilt urladdning

Krämig

Vitt eller transparent krämig urladdning före menstruationen kan vara en variant av normen eller indikera ett brott mot vaginal mikroflora. Denna konsistens av urladdningen blir ofta en föregångare av vaginal dysbios.

utsmetning

Spotting före menstruation är en naturlig fysiologisk process. Avvisande av epitel inuti livmodern sker gradvis och en "daub" inom 6-24 timmar innan menstruationsblödning indikerar en normal menstruationsförlopp.

När slem smetar några dagar före menstruationen, indikerar detta hormonella störningar, erosion och vissa andra sjukdomar.

Diagnostik

För att ta reda på den exakta orsaken till utsöndring från slidan, undersöker läkaren kvinnan med instrumentella och laboratoriemetoder. Se till att göra allmänna och biokemiska blodprover för att utesluta den inflammatoriska processen.

Om läkaren misstänker ett brott mot en kvinnas hormonella bakgrund ger han en riktning för att bestämma nivån av östrogen och progesteron i blodet, såväl som hormonerna i hypofysen och hypotalamus.

Gynekologisk bimanual (tvåhånds) palpation och undersökning av livmoderhalsen i speglarna är nödvändiga för att utesluta skador på strukturen i slemhinnan i organet, närvaron av polypper eller erosion.

Ultraljudundersökning (ultraljud) hjälper till att fastställa förekomsten av volumetriska formationer i livmodern och äggstockarna (tumörer, cystor, endometrios).

Farligt tidigt spotting

Om daub av brun eller röd färg började efter graviditetsbekräftelse (till exempel med hjälp av ett test), måste du konsultera en gynekolog. Detta tillstånd kan vara ett resultat av patologi, och snabb medicinsk intervention kommer att förhindra konsekvenserna.

Risk för missfall

När daub börjar vid den uppskattade tidpunkten för menstruation, inträffar detta vanligtvis med hotet om upphörande av graviditeten. Orsaken till det patologiska tillståndet är olika faktorer:

 • otillräcklig produktion av progesteron;
 • endokrina sjukdomar;
 • störning av hypofysen;
 • stress och emotionell nöd;
 • motion;
 • dåliga vanor.

Självmedicinering i de tidiga stadierna, särskilt hormoner, antibiotika och lugnande medel, är mycket farligt. Om det finns risk för missfall kan en kvinna störas av buksmärta. Brist på hjälp leder till att graviditetsprogression avslutas. Som ett resultat inträffar en spontan missfall eller gynekologisk curettage föreskrivs.

Ektopisk graviditet

Embryoimplantation sker från 3 till 7 dagar efter ägglossningen. Om embryot fäster snabbt, till exempel, två dagar efter befruktningen, inträffar detta utanför livmoderhålet. I detta fall betraktas graviditet som patologisk och kallas ektopisk. Det finns ingen chans att bära det. En kvinna med en sådan patologi behöver akut medicinsk vård. Ju tidigare det tillhandahålls, desto mer troligt är det att upprätthålla fertiliteten.

Symtom på en ektopisk graviditet inkluderar:

 • magont;
 • svagt positivt graviditetstest;
 • frånvaron av ett fosterägg i livmoderkaviteten genom ultraljud;
 • en liten ökning av hCG i blodet;
 • vaginal blödning;
 • sänka blodtrycket;
 • yrsel, svimning (med stor blodförlust).

Patologiska orsaker till manifestation

Utseendet på rosa fläckar före menstruationen är en ektopisk graviditet, där embryot fäster vid äggledarna eller äggstockarna. I den här situationen kommer embryot att dö innan det når livmodern. Den rosa vattniga hemligheten kommer med frigöringen av chorionen. Blödning och smärta i nedre del av magen intensifieras när äggledarna brister.

Problemet observeras också vid regressiv graviditet, där tidig fosterdöd noteras. Tillståndet åtföljs inte av obekväma upplevelser, eftersom den gravida kvinnan inte har livmodersammandragningar. Det enda symptom som patologi kan misstänkas är rödaktig utflöde före menstruationens början. De visas minst tre och högst fyra veckor efter embryonets död.

Ett missfall kan bli orsaken till ljusrosa urladdning före menstruation. Om tidigt hematom bildas, kommer fostret att förbli vid liv. Om stoppningen av blödningen inte fungerar, är sannolikheten för att förlora ett barn hög. Rosa urladdning i tidig graviditet - ett tillfälle att träffa en läkare.

Andra vanliga orsaker till för tidig menstruation inkluderar:

 1. Allvarliga hormonstörningar i kroppen orsakade av medicinering och dysfunktion i sköldkörteln. I det senare fallet kommer rosa utsläpp att visas på bakgrunden med andra allvarliga kränkningar - bildandet av sekundära sexuella egenskaper, försämring av hudtillståndet, en uppsättning extra kilo. Det är inte möjligt att hantera hormonella störningar orsakade av inre faktorer utan hjälp av en läkare.
 2. endometrios Med sjukdomen uppträder endometrialkoaglar i livmoderhålan, i äggledarna, äggstockarna och i bukhålans organ. På grund av detta kommer blödning att inträffa inte bara under menstruationen, utan före och efter den. Ett karakteristiskt tecken på endometrios är en markant förlängning av cykeln. En gynekolog kommer att kunna upptäcka patologi och förskriva lämplig behandling efter en ultraljud. Andra samtidiga symtom på endometrios: buksmärta, allvarliga tecken på PMS, kramper i livmodern.
 3. Inflammatoriska processer i äggstockarna och äggledarna. Problemet utvecklas när en infektion kommer från slidan (klamydia, gonococcus). De försummade stadierna av salpingoophoritis och adnexit åtföljs av blodig urladdning.
 4. Sexuellt överförda infektioner. Med en svampinfektion kan en vit beläggning ses på ytan av slemhinnorna, under vilka det finns röda prickar (skadade kapillärer i blodkärlen). Patogen flora förstör deras struktur och leder till mindre blödningar från slidan. Ett karakteristiskt tecken på svampinfektion är den obehagliga lukten av utsöndringar och klåda i könsorganen. Med en bakteriell infektion får hemligheten en tjock konsistens och mörka nyanser.
 5. En annan patologisk orsak till blekrosa utsläpp före menstruation är neoplasmer i reproduktionssystemet. De inledande stadierna av godartade och cancerformiga tumörer åtföljs inte av allvarliga symtom. Med tillväxt av neoplasmer visas rosa vita före eller efter menstruationen.
 6. På grund av hormonella störningar i en kvinnas reproduktionssystem kan en fibroid utvecklas - en godartad neoplasma. Patologi kännetecknas av oregelbunden menstruation och blödning som inte är relaterad till cykeln. Patienterna noterar en ökning av buken i volymer och en minskning av kroppsvikt.
 7. En polypp är en tillväxt från endometriala vävnader. Det har sina egna nervändar och skadas lätt med felaktiga samlag eller användning av vaginala suppositorier, tabletter. Godartade tumörer är farliga eftersom de med konstant trauma kan degenerera till onkologi. Maligna tumörer känner sig inte länge och är mycket svåra att behandla i de sista utvecklingsstadierna. Rosa, röd eller brunaktig urladdning som inte matchar cykeln är det enda tecknet på störningar..

Varför utstryk före menstruationen brun

I väntan på nästa menstruation möter många kvinnor fenomenet brunt urladdning. Är detta normalt, eller är en utstryk som fortfarande tyder på utvecklingen av en gynekologisk sjukdom eller en ektopisk graviditet?

Om utsläppet inte har en obehaglig lukt och inte försämrar det allmänna hälsotillståndet, finns det ingen anledning till oro. Men varför visas en brun daub före menstruation, och när det är brådskande att kontakta en gynekolog, bör varje tjej veta.

Brun urladdning några dagar innan menstruationen är en normal process.?

Mörkt slem, som utsöndras från könsorganen flera dagar före menstruationens början, är ofta normen. Om en kvinna inte besväras av smärta i nedre del av magen och i korsryggen, passerar urinering utan problem, och det finns ingen klåda och sveda i slidan, vilket innebär att allt går bra och kroppen förbereder sig för endometrial avstötning.

Gradvis förstärks urladdningen och förvandlas till fullständig menstruationsblödning. Den tillåtna varaktigheten för dauben är 1 - 2 dagar eller flera timmar före den nuvarande menstruationen.

När det är brunt urladdning före menstruationen, vad betyder det att du kan ta reda på det från läkare.

Neurologen säger att dauben verkar under påverkan av stress och kommer att råda dig att hålla känslor under kontroll. Neuros, ett upphetsat eller irriterat tillstånd påverkar det hormonella systemet negativt och håller hela kroppen i spänning. Rätt inställning till vissa vardagliga situationer och en förändring i livsstil i allmänhet hjälper till att undvika effekterna av stress..

En normal daub anses också i fallet när en kvinna snabbt förlorade en betydande mängd kilogram. Skarpa fluktuationer i kroppsvikt stör den hormonella bakgrunden och provocerar onormalt urladdning före menstruation.

Om det finns ett behov av viktminskning bör viktminskning vara gradvis och utan hälsorisk. Överdriven viktökning leder inte heller till något bra. När stress inträffar behöver du inte "sylt" det med godis och värdelös mat.

Vad mer är orsakerna till brun urladdning före menstruation:

 • Puberteten hos flickor. Mörk fläckning hos vissa flickor visas under menarche-perioden.
 • Orala preventivmedel. Den kvinnliga kroppen anpassar sig till förändringar i den hormonella bakgrunden. Utåt uttrycks detta av daubs. Dessutom förekommer utseendet på mörk urladdning på grund av felaktigt utvalda preventivpiller eller i strid med systemet för deras användning.
 • Marin. Spiralen irriterar endometriet och förhindrar att det befruktade ägget får fotfäste i livmodern. Mörkfärgad leukocé kan släppas 7 dagar före menstruationen. Om de visas i två till tre månader i rad, tas bort IUD och ett annat preventivmedel används..
 • Climacterium approximation. Vid 40 - 45 år är en brun daub en vecka före menstruationen ofta ett tecken på klimakteriet.

Brun urladdning före menstruation som ett tecken på graviditet

Kvinnor kan märka ljusbrun urladdning på underkläder 9-14 dagar före menstruationens början. I mitten av cykeln lämnar ett moget ägg follikeln och en kort ägglossningsfas inträffar (ungefär 12-15 dagar av MC). Dessa dagar är bördiga.

Genom uppkomsten av färgat slem som kommer från könsorganen tidigare än den månatliga blödningsperioden kan graviditet bedömas. Men ofta är kvinnor inte medvetna om befruktningen, inte ens inom 3-4 månader, och tar daub för menstruation med förändrad karaktär.

En liten mängd utflöde som lämnar kroppen utan försämring av välbefinnandet är inte farligt i första trimestern av graviditeten. Även om upp till 12-14 veckor är risken för spontan missfall ganska hög. Brunt slem indikerar att det fostrala ägget lossnar med dess möjliga avstötning och avbrott i graviditetsprocessen.

Med ett snabbt besök hos en läkare och användning av läkemedel för att öka progesteronnivåerna i de flesta fall, kan graviditeten upprätthållas. Inom 3 till 4 veckor är patienten i stationära förhållanden och observerar säng vila.

Mörkbrun urladdning före menstruation kan vara ett symptom på en ektopisk graviditet. I detta fall fixas den kvinnliga cellen efter möte med spermierna i äggledaren eller implanteras i bukhålan. Ett gradvis växande embryo sträcker röret, varefter det brister om medicinsk vård inte har lämnats i tid.

Det andra tydliga tecknet på en ektopisk graviditet är skärande smärta i nedre buken, liknande spasmer. De oroar sig bara på en sida..

För att eliminera det onormala tillståndet hänvisas patienten för bäcken-ultraljud och laparoskopi. Under operationen avlägsnas fosterägget av specialister genom små snitt på bukens yta (i området för det problematiska röret). Om röret fortfarande brister är det helt avlägsnat. Chanserna för en framgångsrik graviditet minskas avsevärt i framtiden.

Brun urladdning före menstruation är ett symptom på sjukdomar

Om vagina smetar brunt före menstruationsperioden och samtidigt finns det obehag inuti, själva utsläppet luktar obehagligt och kroppstemperaturen stiger, är det nödvändigt att rådfråga en läkare omedelbart. En menopausal dumhet och smärtsamt sexuellt samlag tjänar också som en anledning att besöka kliniken.

Diagnos av menstruations oregelbundenheter utförs genom att utföra procedurer såsom:

 1. Inspektion av de inre könsorganen på en gynekologisk stol.
 2. Tar en vaginal smet.
 3. Allmän blodanalys.
 4. Bekken ultraljud.
 5. Hormonblodtest.
 6. Cervikal biopsi och kolposkopi.
 7. Curettage av livmoderhålan med efterföljande överföring av endometrium för histologisk undersökning.

Vid ett samråd med en gynekolog bör patienten uppriktigt prata om funktionerna i menstruationscykeln, sexualitet, de sjukdomar hon hade tidigare och om den ärftliga benägenheten till gynekologiska patologier.

Baserat på diagnostiska uppgifter och den insamlade medicinska historien bekräftar specialist en av följande sjukdomar:

 • endometrios.
 • endometrit.
 • polyper.
 • Myom.
 • STD (gonorré, klamydia, trikomoniasis).

endometrios

Mörkbrun urladdning före menstruation vid utveckling av endometrios åtföljs av värkande smärta i nedre del av buken. Mild obehag stör kvinnan i olika faser av cykeln och ökar innan blödningen börjar. Den vaginala urladdningen kan vara brun, brunbrun och svart.

I de tidiga stadierna behandlas endometrios med smärtstillande medel och hormonella läkemedel. I avancerade fall indikeras kirurgisk excision av patologiska foci.

endometrit

Den inflammatoriska processen utvecklas på slemhinnan i livmoderhålet. Endometritis daub har en brun färg och luktar dåligt. En kvinna besväras av värk i nedre buken.

Om sjukdomen inte behandlas kommer den att ta en kronisk form och göra en kvinna oförmögen att få graviditet. Missfall vid olika perioder på grund av att patologin inte tillåter fostrets ägg att fixeras ordentligt i livmodern.

polyposis

Polypper är godartade neoplasmer som bildas antingen på livmoderhalsen eller inuti organet. Den huvudsakliga orsaken till patologin är hormonfel. Andra faktorer som påverkar utvecklingen av polypos: ofta eller dålig kvalitet i abort, operation, inflammation i äggstockarna, kejsarsnitt.

Närvaron av en polypp i det reproduktiva systemet kan misstänkas genom att upptäcka några dagar före menstruationens början och i slutet av blödningen. Fler patienter med polypper klagar över smärta i nedre del av magen och utflöd efter samlag.

Myom

En godartad tumör påverkar livmoderhalsens livmoderhals eller väggar. Dess storlek varierar från en liten, räknbar i millimeter, till en mer solid, tar några centimeter.

Sjukdomen utvecklas på basis av hormonella störningar hos unga kvinnor. Men när klimakteriet närmar sig och östrogennivåerna minskar, kan myom lösa på egen hand.

Infektioner och inflammatoriska processer

Klåda, en obehaglig lukt av könsorganen och ljusbrun urladdning är karakteristiska för sexuellt överförda sjukdomar. Vid inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsfären observeras liknande symtom.

Behandlingen utförs med hjälp av antibakteriella och restaureringsmedel. Vid behov placeras patienten på ett sjukhus.

Varför är brun urladdning före menstruation

Utseendet på brun urladdning före menstruationens början är ett ganska vanligt och ofta fenomen som nästan varje kvinna stöter på. I vissa situationer är detta ett normalt tillstånd, i andra - ett tecken på misslyckande och patologiska avvikelser i den kvinnliga kroppen.

Varför uppträder brun urladdning före menstruationen, vad menar de, som anses vara normala, och vilka är patologi, och ett tecken på vilka sjukdomar som kan upptäckas bruna i förväg till menstruationen?.

Brunvita före menstruation: normal eller patologisk

Utseendet på brun urladdning några dagar innan menstruationen observeras hos många kvinnor. Gradvis intensifieras leukocé och förvandlas till menstruation. Detta är ett normalt tillstånd som inte kräver specialterapi..

En läkare kan fastställa arten och den exakta orsaken till uppkomsten av brunt vaginal urladdning före menstruation efter en gynekologisk undersökning, en serie laboratorie- och instrumentundersökningar.

Om brun vaginal urladdning inträffar en vecka före menstruation - kan detta vara en manifestation av inflammation i könsorganen. Dessutom kan patologisk urladdning utlöses av hormonella störningar, användning av orala preventivmedel, användning av en intrauterin enhet eller ring, frekventa spänningar, en kraftig viktförändring.

För att bestämma orsaken till och arten av vaginal urladdning, samt välja lämplig behandlingsplan (vid behov), kan en kvalificerad läkare efter en serie kliniska studier.

Ljusbrunt urladdning före menstruation med endometrios

Utseendet på brunvita före menstruationen kan vara en manifestation av livmodern endometrios. I detta fall åtföljs vaginal urladdning av följande patologiska symtom:

 • Värkande i nedre del av buken. Deras intensitet och svårighetsgrad beror på svårighetsgraden av sjukdomen.
 • Bäckensmärta. Innan menstruationen börjar intensifieras, och efter avslutad försvagas de. Mellan menstruationen uttalas inte bäckensmärta.
 • Ändra färgtonens färg. Med endometrios kan de vara svarta, ljusa eller brunbruna..

Konsekvenserna av abort, skador och kirurgiska ingrepp på livmodern kan framkalla endometrios..

Brunvit med smittsamma patologier

Infektiös inflammation i livmoderhålan (endometritis) kan orsaka uppträdande av mörkbrun premenstruell leukoré. Patologi utvecklas efter abort eller komplicerad arbetskraft.

Vid endometrit, åtföljs vit leukocé av sådana tecken:

 • Obehaglig lukt av menstruationsblödning;
 • Konstant smärta i nedre del av buken som strålar till korsbenet eller korsryggen;
 • Ökad svettning;
 • Komprimering och utvidgning av livmodern, som bestäms genom en gynekologisk undersökning;
 • Apatisk stämning;
 • Trötthet (särskilt i början av menstruationen).

En annan orsak till upptäckt av brunt urladdning är könsinfektioner (gonorré, klamydia, könsytor, etc.) och bäckeninflammatoriska processer.

Brun leukocé före menstruation med tumörneoplasmer

Premenstrual brun urladdning kan uppstå på grund av endometrial hyperplasi. Denna patologi utvecklas efter en allvarlig psykomotisk chock, allvarlig fysisk ansträngning och som ett resultat av hormonella störningar..

Brun urladdning med hyperplasi åtföljs av oregelbunden menstruationsfunktion, utseendet på smetande vita i mitten av cykeln och krampande smärta i bäckenet.

En annan patologi av tumörkaraktär, som manifesteras av premenstrual brun urladdning - livmoderfibrer. Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen leder till uppkomsten av svart och mörkbrunt vaginal urladdning.

Andra faktorer för utseendet på premenstrual brun urladdning

Den vanligaste orsaken till brun leukocé är användningen av hormonell preventivmedel, vilket leder till en omstrukturering av den hormonella bakgrunden. Utseendet på brun urladdning är en konsekvens av kroppens anpassning till nya förändringar. Leukorré som orsakas av hormonella medel försvinner normalt efter 3 månader. I ett annat fall krävs samråd med en läkare som väljer ett säkrare preventivmedel.

Förutom hormonella preventivmedel kan en intrauterin enhet leda till att brunvit ser ut. Hormoner i sin sammansättning påverkar cyklens regelbundenhet och sekretens skugga. Dessutom kan en daub före menstruation observeras i början av klimakteriet eller i perimenopaus.

Kan brun urladdning före menstruation vara ett tecken på graviditet?

Omedelbart efter befruktningen förändrar vaginal urladdning färg och konsistens. Leucorrhoea börjar bli brun.

Brun urladdning är ett tecken på implantationsblödning som inträffar 12 dagar efter befruktningen, när fosterägget fäster vid livmodern. Embryonets aktivitet väcker en ökning i slemvolymen, det blir krämig och kan ha en gulaktig eller ljusbrun färgton.

Implantationsblödning inträffar på dagarna av den påstådda menstruationen, så många kvinnor förvirrar dem. Skillnaden mellan dem är emellertid betydande. När embryot implanteras i livmodern observeras ljusfärgade, icke-rikliga utsöndringar om befruktning har inträffat. Och när vaginal urladdning liknar menstruationsblödning, måste du se en läkare. Förekomsten av sådan leukocé kan vara ett tecken på ett hot om missfall, felaktig fästning av embryot, en död eller ektopisk graviditet och andra avvikelser.

Vad man ska göra om premenstrual urladdning visas

Om vita vita dök upp några dagar före menstruationen och gick i fullständig blödning, kräver detta fenomen inte speciell terapi. Om utflödet har en obehaglig lukt eller åtföljs av smärtsamma upplevelser, kontakta en gynekolog.

Innan han väljer en behandling föreskriver läkaren en omfattande undersökning, som kommer att avgöra orsaken och arten av vaginal urladdning. Efter att ha studerat resultaten kommer gynekologen att utveckla en taktik för terapeutisk effekt. För behandling av infektiösa patologier förskrivs antimikrobiella läkemedel (douching-lösningar, vaginala salvor, suppositorier). Urogenital inflammation behandlas med antiinflammatoriska piller och suppositorier. Hormonala läkemedel föreskrivna för att återställa reproduktionsfunktionen.

Handlingen i sådana fall är farlig av utvecklingen av infertilitet, bildandet av tumörer och efterföljande avlägsnande av de drabbade organen. Tidig diagnos gör att de prekliniska stadierna kan upptäcka sjukdomen och vidta lämpliga åtgärder.

Video: Brun daub före menstruation

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fysioterapi med lidas: vägen till kvinnors hälsa

Elektrofores med lidas i gynekologi är en av de mirakulösa metoderna för att behandla olika patologier i det kvinnliga könsorganet. Processen är så effektiv och säker som möjligt....

Varför gör äggstocken ont efter ägglossningen, under och före ägglossningen?

Detta tillstånd, när äggstocken gör ont efter ägglossningen, under eller före den, anses vara ganska normal. Detta symptom uppstår under olika patologiska processer, därför är det inte nödvändigt att bli förvånad över dess förekomst....

Hur man blir gravid snabbt efter en period

Stadier av menstruationscykelnI det första stadiet av menstruationscykeln bildas en follikel, från vilken ägget sedan mognar. Efter det inträffar ägglossning eller "bördigt fönster" från 1,5 till 3 dagar, då sannolikheten för befruktningen är så stor som möjligt....