Vad ska vara urladdningen efter utsläpp av livmoderns hålighet?

Blödning

Rengöring av livmoderhålan utförs av ett antal skäl, i synnerhet för att avbryta graviditeten. Liksom alla kirurgiska ingrepp åtföljs det av blödning. Vad som normalt bör vara urladdningen efter curettage och vad som motsvarar patologi beskrivs i den här artikeln.

När skrotning utförs?

Den inre vävnaden i livmoderhålet är slemskiktet, kallat endometrium. Av någon anledning behöver detta tyg ibland rengöras helt eller delvis. Sådana manipulationer utförs kirurgiskt med speciella medicinska instrument (se foto). Denna process avser kirurgi och har därför alla postoperativa symtom och har en stor börda på kroppen.

Curettage har en terapeutisk och diagnostisk funktion och används i sådana fall:

 1. Tunnning (hypoplasi) i endometrium eller förtjockning (hyperplasi).
 2. Närvaro eller misstankar om en ondartad eller godartad neoplasma, polyper, fibroma, fibroider (läs om urladdningen efter borttagande av livmoderfibroider från länken).
 3. Inflammatoriska processer i livmodervävnader.
 4. Endometritis, endometrios.
 5. Patolog i livmoderhalsen.
 6. Menstruella oregelbundenheter.
 7. Frysning av embryon.
 8. Abort.
 9. Slut på abort på grund av misslyckad jordbruksabortion eller vakuumsugning när fostret inte har tagits bort helt.
 10. Ofta avskärs endometripartiklar för hysteroskopi och separat diagnostisk curettage (WFD). Med hjälp av det etableras gynekologiska patologier i livmoderhalsens slemhinnor eller livmoderhalskanal.
 11. Det används också som en biopsi - ett prov på vävnadspartiklar för undersökning för atypiska celler..

Abortstädning

Aborterande curettage vid artificiell avbrott av graviditet används under perioder på 10-12 veckor och anses vara den minst säkra metoden. Det utförs i två steg. Den första utvidgningen innebär utvidgning av livmoderhalskanalen med kirurgiska instrument eller specialläkemedel (vilket är mindre effektivt). Det andra steget, curettage - rengöring av hålrummet och väggarna i livmodern med en curett - en medicinsk operativ sked. Processen är smärtsam, därför utförs den under allmän anestesi i frånvaro av kontraindikationer.

Rengöring av en frusen graviditet utförs på samma sätt om fostret frös och förblir i livmodern, liksom om missfallet skedde delvis. Om utskrivning efter curettage av en död graviditet, läs artikeln här.

Det händer att farmabort eller vakuumsugning inte gav en fullständig abort. De återstående embryopartiklarna måste avlägsnas för att undvika sepsis i intilliggande vävnader. Denna process utförs genom rengöring..

Utsläpp efter diagnostisk curettage av livmoderhålan

Diagnostisk hysteroskopi åtföljs av mindre blodigt eller brunt utsläpp, mer som en daub..

Brun urladdning Brun urladdning

Den första dagen eller två kan smutta på magen något. Om syftet med manipulationen var att arbeta på inflammerade foci, varar blödningen från flera dagar till en vecka, beroende på hur mycket vävnad som har exponerats.

Tilldelningen av blod efter RDD är knapp, försvinner ofta på en dag, om patienten har följt alla regler för perioden efter manipulation..

Ta reda på när menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter hysteroskopi genom att klicka på länken.

Hur många dagar är utsläppet efter aborterad curettage?

Arten och varaktigheten av urladdningen efter utbuktning av livmoderkaviteten beror på det syfte för vilket det utfördes. Om vi ​​talar om ansvarsfrihet efter aborterande curettage, tar det hänsyn till hur länge processen genomfördes, hur graviditeten gick, patientens ålder, samtidiga sjukdomar och läkarnas kompetens.

Städning vid 11-12 veckors graviditet

Om aborten gjordes vid en sådan tidpunkt, kommer de första dagarna av blodförlust att vara rikligt, ibland till och med i form av mörka blodproppar.

Isolering med blodproppar Isolering med blodproppar

Detta förklaras av en ökning av livmodern. I detta fall ökas den till 10-12 cm, och halsen är förberedd för maximal stängning. Därför motsvarar curettage i detta skede en fullfjädrad operation och lämnar ett nästan öppet sår av stora storlekar, där blodförlust är normalt. Utsläpp på grund av livmoders förkortning är förknippat med dess minskning till dess tidigare storlek, vilket åtföljs av smärta och kramp.

Vidare blir blödningen knapp, alternerande, först får en ljusröd, sedan rosa färg.

Blodutladdning under implantation av ägg

Obehag försvinner i 2-3 dagar, och själva urladdningen kan pågå totalt cirka 10 dagar. Om detta symptom kvarstår länge, kontakta en specialist..

Fryst graviditet

Samma utflöde observeras efter curettage av en död graviditet. Om fostrets död upptäcktes i tid och processen inte kompliceras av sepsis, sker urladdningen efter rengöring av livmodern efter 7-10 dagar. Om ett ofullständigt missfall inträffade under graviditetens andra trimester, kan det blöda i 2-3 veckor. Några dagar efter operationen är blodförlusten riklig, resten av dagarna - ett blodträd.

Detta är endast ett generellt kännetecken för urladdningen efter rengöring av livmodern. Hur mycket de går och hur de ska vara avgör kroppens individuella egenskaper. Hos en frisk och ung kvinna i reproduktiv ålder är vävnadsregenerering och rehabiliteringsperioden mycket snabbare. Diagnostisk och terapeutisk curettage i klimakteriet är svårare.

Symtomen bestäms också av den hormonella bakgrunden, som med varje ingripande i aktiviteten i reproduktionssystemet och efter graviditeten börjar förändras dramatiskt, vilket kan provocera eventuella patologier och sjukdomar.

Tecken på patologi

Om livmodersblödning inte slutar efter 14 dagar efter curettage, blir mängden blod inte mindre och åtföljs av ökande smärta, och dynan fylls på 1-2 timmar, finns det en komplikation eller patologi.

Ingen urladdning efter operationen

Forumet diskuterar ofta varför det inte finns någon urladdning efter curettage eller om de slutar nästa dag, och krampvärk kvarstår, ibland åtföljd av temperatur. I det här fallet kan vi prata om en hematometer - ansamling av blodproppar i livmodern, vars livmoderhalskanal redan är stängd, och deras utvisning är omöjlig. Dessa blodproppar brast bokstavligen in i könsorganet och orsakade skarpa kramper. De kan provosera sepsis i intilliggande vävnader..

Därför, om det inte sker något utsläpp efter curettage eller rengöring av en frusen graviditet, kontakta omedelbart en läkare för en andra undersökning och evakuering av blodiga koncentrationer. Bristen på medicinsk ingripande i denna situation leder till allvarliga konsekvenser. Det är värt att överväga om blodförlusten var obetydlig och bara varade en dag, och smärtan fortsätter att orsaka obehag.

Menstruation

Om utflödet efter trängseln av endometriumet varar mer än tio dagar och inte åtföljs av smärta, kramper, feber, de är rosa, skarlakansrika eller blodiga, är det värt att föreslå menstruationens början. Det vill säga rehabiliteringsperioden var framgångsrik, menstruationscykeln återupptogs.

Mager och riklig urladdning

En annan situation, om blödningen är riklig, då knapp, varar längre än den överenskomna perioden, sträcker regelbundet magen, smärta ges till sidan, rygg, med frossa och allmän sjukdom. Dessa symtom kan indikera en hormonell obalans, erosionsprocesser, ineffektivt avlägsnande av foci av endometrios, polypper och till och med neoplasmer med olika etymologier..

En vanlig sjukdom efter curettage, särskilt abort, är endometrit, uterusinflammation. Det utvecklas på grund av infektion under rengöringsprocessen och dålig antiseptisk behandling, liksom på grund av bristande efterlevnad av reglerna i rehabiliteringsperioden. Det är också viktigt att kvinnans kropp och immunitet som ett resultat av kirurgiskt ingrepp försvagas, dess resistens är låg och därför är livmoderkaviteten känslig för obehindrad attack av patogena organismer. Således utvecklas inflammation.

Tilldelningar kan antingen vara rikligt eller i form av en anemon, transparenta slemhinnor med blodiga vener, vita och har en purulent karaktär. De åtföljs av en obehaglig lukt, dragande smärta i nedre buken och feber.

Närvaron av sådana symtom kräver omedelbar läkarvård och akut behandling.

Gul urladdning med och utan lukt

Den ljusgula färgen på urladdningen efter manipulation indikerar infektion och början av den inflammatoriska processen.

Ljusgul markering Mörkorange markering

Om en kvinna ännu inte känner den obehagliga lukten av utsöndringar eller smärta, betyder detta inte alls välbefinnandet för livmoderhämtningen. I detta fall måste du kontakta en gynekolog för efterföljande behandling.

Om en svag gulaktig nyans resulterar från en gradvis minskning av sekretionsintensiteten, finns det ingen anledning till oro.

Utsläppet kan också lukta på grund av utvecklingen av inflammation mot bakgrund av infektionssjukdomar. Till exempel bakteriell vaginos eller candidiasis (trast). Deras symtom kompletteras av obekväma känslor i vaginalområdet: klåda, brännande. Blödning efter rengöring åtföljs av gult, vitt eller grått slem. Sådana sjukdomar överförs både sexuellt och utvecklas mot bakgrund av en kränkning av mikrofloran, som är inneboende under den postoperativa perioden hos kvinnor.

Rehabiliteringsperiod

För att inte möta komplikationer efter operationen är det viktigt att följa dessa regler:

 1. Stanna minst 10 dagar i sängen.
 2. Lyft inte något tungt, undvik fysisk ansträngning, stress och hypotermi.
 3. Uteslut alkohol.
 4. Ta alla antiinflammatoriska och allmänt stärkande läkemedel som din läkare har ordinerat..
 5. Ge upp sex för ett tag.
 6. Byt dynor ofta och tvätta dig själv med naturliga produkter för speciell intim hygien.
 7. Försena inte ultraljudet som föreskrivs för dig igen för att förhindra komplikationer i tid.

Kort om det viktigaste

Granskningar av kvinnor och experternas yttrande bekräftar att ansvarsfrihet efter förfarandet är ett måste. Normalt varar urladdningen efter utsläpp av livmoderkaviteten upp till 10 dagar om rengöringen utfördes för att avbryta graviditeten, och upp till 5 för diagnos eller behandling. Dessa indikatorer är individuella. Det är viktigt att kunna skilja normen från patologi och följa reglerna för den postoperativa perioden. var hälsosam!

Utladdning efter curettage: när larmet ska höras?

Kvinnor möter ibland behovet av att utföra curettage-förfarandet, vissa tolererar det normalt, medan andra har komplikationer. Men i båda fallen uppträder urladdning efter kapacitet i livmoderhåligheten, vars karaktär är ett viktigt diagnostiskt tecken.

Inledning: vad är curettage?

Curettage är en kirurgisk operation. Det utförs under generell anestesi om det inte finns några kontraindikationer. En sådan ingrepp utförs för att rengöra livmoderhålan från en oönskad eller missad graviditet, men ibland föreskriver läkare en procedur för diagnostiska ändamål.

Oavsett uppgift har kvinnan ett blödande sår i flera dagar, eftersom kärnan i operationen är instrumentell curettage av levande celler. Och den enda skillnaden är mängden vävnad som tas bort.

Därför liknar utflödet efter curettage av en frusen graviditet vätskor som naturligt avgår på grund av störningar av andra skäl. Det finns emellertid flera nyanser genom vilka läkare bestämmer operationens framgång och frånvaron av komplikationer.

Normal urladdning efter curettage

I den sista fasen av menstruationscykeln förkastas det funktionella lagret, och många kvinnor kommer inte att märka skillnaden i månadsvis urladdning och de efter curettage. Livmodern blöder under en tid, men många kvinnor är intresserade av: hur många utskrivningsdagar efter curettage kommer att pågå?

I denna situation spelar komplexiteten i operationen, den hormonella bakgrunden och blodkoagulationen och många andra faktorer en roll. Men i klinisk praxis finns det fortfarande vissa kriterier för normaliteten hos sådana sekretioner:

 1. Varar i genomsnitt 5-6 dagar, men högst 10.
 2. Blödningens intensitet minskar gradvis och urladdningen blir smeta.
 3. Bäckensmärta närvarande.

Varje kvinna har en individuell menstruationscykel, beroende på äggstockarnas och hypofysens funktion. Om operationen genomfördes före menstruationen, stoppar blödningen vanligtvis efter 6 dagar. Förresten, detta lilla trick gör att en kvinna kan undvika dubbel plåga.

Ett av tecknen på framgångsrik läkning är brun urladdning efter curettage. Denna färg indikerar början av blodkoagulation. Men om de fortsätter efter en 10-dagarsperiod, bör du rådfråga en gynekolog.

Vilka andra symtom bör varna en kvinna?

Patologisk urladdning efter curettage

Tja, om operationen gick smidigt och inga svårigheter uppstod. I vissa fall blir emellertid urladdningen patologisk:

Av dessa sår kännetecknas vanligen ett flytande exsudat - en korsben. Om den lämnar vagina i stora mängder - detta indikerar svår läkning. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vätskans färg: gul urladdning förekommer endast vid bakterieinfektion. Och detta är mycket allvarligt! Läkare föreskriver vanligtvis en 5-dagars antibiotikakurs efter operation för att förhindra infektion..

Dessutom luktar patologisk urladdning ofta dåligt. Faktum är att bakterier under sitt liv syntetiserar flyktiga föreningar som orsakar en obehaglig och ibland till och med en skarp lukt.

I allmänhet måste en kvinna noggrant övervaka sitt tillstånd och gå till sjukhuset i närvaro av följande symtom:

 • temperaturen ökade till 38 ° C;
 • ingen urladdning;
 • svår smärta i buken;
 • överdriven mängd sputum;
 • missfärgning, täthet och lukt av utsläpp;
 • allmän försämring av hälsan (svaghet, yrsel etc.).

Naturligtvis är varje operation stress för kroppen. Därför kommer temperaturen oundvikligen att öka till minst 37 ° C, och under ett par dagar kommer inte patientens tillstånd att vara det bästa. Vid svår smärta är det tillåtet att ta ett smärtstillande medel, till exempel No-shpu.

Men gradvis måste kroppen komma in i det självständigt. Och om detta inte händer, kan läkaren misstänka komplikationer och föreskriva en ytterligare undersökning.

Möjliga komplikationer

Förekomsten av patologisk urladdning är ett indirekt tecken på komplikationer. De utgör grunden för en djup skanning med hjälp av ultraljud. Dessutom tar ofta biologiskt material för att studera bakteriell infektion. Sådana diagnostiska åtgärder är nödvändiga för att exakt bestämma patologins natur, eftersom behandlingen beror på detta.

Och ju tidigare en kvinna söker hjälp, desto bättre. Vilka komplikationer kan patienten förvänta sig efter operationen?

Livmoderblödning uppstår på grund av dålig blodkoagulation. I det här fallet måste kvinnan byta sanitetsunderlägg nästan 2 stycken på en timme.

Resultatet kan vara anemi, vilket ofta orsakar otillräcklig syremättnad - hypoxi. Och detta är redan fylld med för tidigt död av vävnader. I ett särskilt allvarligt tillstånd administrerar läkare till och med Oxytocin till patienten för att stoppa blödningar i livmodern.

Det huvudsakliga tecknet på hematometrar är livmoderhalsspasm, vilket förhindrar fri evakuering av vätska. Detta inträffar vanligtvis omedelbart efter operationen..

Som ett resultat är livmoderkaviteten fylld med blod, och bakterier börjar utvecklas i den. En hematometer åtföljs av smärta i nedre del av buken, och för att lösa problemet krävs en sak - att rensa vägen för blod.

Detta kan göras antingen med läkemedel eller kirurgiska instrument. Men i alla fall finns det en risk för återfall av spasmer och bakteriell infektion, därför, efter att eliminera patologin, föreskrivs en kurs med antibiotika i kombination med krampläkemedel.

Orsaker till endometritis, symtom på akut och kronisk fas, diagnos och behandling: https://medknsltant.com/endometrit-simptomy-i-lechenie/

Endometritis är en ganska vanlig komplikation efter curettage. Det manifesterar sig i form av inflammation i livmoderslimhinnan på grund av aktiviteten hos patogena mikroorganismer. Infektionen kommer in i organet på olika sätt, och ofta från slidan. Möjlig infektion på grund av medicinsk vårdslöshet (otillräckligt bearbetade verktyg, smutsiga handskar, etc.).

Gula tecken och en obehaglig lukt från slidan betraktas med rätta som levande tecken på endometrit. På vägen har patienten feber och buksmärta. Patologi behandlas med antibiotika.

Kvinnor är oftast rädda för en abort eftersom det finns risk för att förlora sin förmåga att bli gravid. Naturligtvis är ingen säker från ett sådant resultat, men i medicinsk praxis indikerar inte många fakta utvecklingen av infertilitet just på grund av curettage. Om livmodern initialt fungerade normalt och operationen var framgångsrik - i de allra flesta fall kommer vävnaden att återhämta sig och kvinnan kommer att kunna få barn.

Fråga Svar

Innan curettage är det rättvisa könet mycket oroligt. Ångesten är förståelig, eftersom kirurgiska ingrepp ibland provocerar allvarliga komplikationer. Det är därför kvinnor har många frågor till gynekologen. Och det är inte förgäves som patienter är intresserade av: varnade - sedan beväpnade. Nedan finns de vanligaste frågorna som låter på läkarkontoret och korta svar.

Vad ska vara urladdningen efter curettage?

Fläckning anses vara normal, som vid menstruation. Gradvis minskar deras intensitet och färgen blir brunaktig. Om vätskan har fått en gul färg, luktar dåligt eller ser ut som en munk, indikerar detta en patologi.

Hur mycket är urladdningen efter curettage?

Den genomsnittliga varaktigheten för utsläpp av sputum är 5-6 dagar. Om utskrivningen avbröts efter 1-2 dagar eller inte slutade efter 10 dagar måste du gå till sjukhuset.

Stiger temperaturen efter curettage?

Som regel ligger kroppstemperaturen mellan 37-37,5 ° C - detta är normalt. Men en ökning med över 38 ° C indikerar infektion.

Vad som orsakar smärta efter curettage?

En operation är att ta bort levande vävnad. I detta fall skadas nervändarna och smärta i nedre del av buken uppstår oundvikligen. Ett sådant syndrom kan emellertid ha varierande intensitet. Svår smärta indikerar ofta uterusblödning, en hematometer eller endometrit. Och om smärtstillande medel inte hjälper, måste du se en läkare.

Brun urladdning efter curettage: när det är dags att ljuda larmet

Orsaker till urladdning

Förfarandet är att separera ytan på livmoderslimhinnan, ibland tillsammans med innehållet i kaviteten. Det är, under curettage, händer ungefär samma sak som under menstruationen. Endast på kritiska dagar dör endometriet gradvis ut och utsöndras också långsamt, vilket tar en tidsperiod på upp till 7 dagar. Och när skrotning passar in processen inom 30 - 40 minuter.

Slemhinnan i livmodern är inte alltid redo för avslag, även om läkare väljer tid för manipulation så att det är så fysiologiskt som möjligt. Och ändå, efter det, är den inre ytan ett sår. Hon behöver läka, vilket tar tid. Endometrial förnyelse sker också åtföljd av sekretioner från könsorganen.

Denna process är inte alltid hälsosam. Curettage kan orsaka negativa konsekvenser:

 • infektionsfästning;
 • akut inflammation i endometrium;
 • lämnar i vävnaderna i livmoderhålan som ska separeras.

Då kommer innehållet som kommer ut ur könsorganen att ha ett annat utseende och karaktär än under normal läkningsprocess. Och de kommer att upptäckas längre.

Ställ din fråga till förlossningsgynekologen!

Lämna ett svar Avbryt svar

till läkaren

barnläkare-gynekolog Daria Shirochina.

Liknande artiklar

Brun urladdning efter curettage: när det är dags.. Nu har urladdningen gått, men den fläckande brunaktiga, nästan genomskinliga.

Brun urladdning efter curettage: när det är dags.. Utladdning efter utströmning av livmoderhålan kanske inte är som vanligt.

De inträffar omedelbart efter ingreppet, men detta är bara bevis på att läkningen av den skrapade ytan på orgelet.. Brun urladdning efter curettage: när det är dags.

Arten av urladdningen under menstruationen efter ett missfall.. Försenad menstruation: orsaker och behandling. Brun urladdning efter curettage: när det är dags.

© 2020. Informationen på denna webbplats tillhandahålls endast för informationsändamål. Självmedicinera inte. Vid det första tecknet på sjukdom, kontakta en läkare. Integritetspolicy Vid omtryckning av material från webbplatsen krävs en aktiv länk till webbplatsen!

Hur länge varar urladdningen efter curettage

Blodigt utflöde efter curettage utan komplikationer är inte en dag. Längden på läkningsprocessen för livmoderslimhinnan beror på orsaken som krävde manipulationen (vare sig det var en abort, diagnos, missad graviditet, någon organpatologi). Det finns andra omständigheter som påverkar detta symptom:

 • Har kvinnan andra patologier från bäckenavdelningarna;
 • hur väl operationen utfördes (sterilitet, läkares kvalifikationer);
 • hur mycket material som har tagits bort.

Minsta tid är processen för att återställa endometrium efter diagnostisk curettage - 2 - 5 dagar. Utsläppet efter en abort kommer att pågå längre upp till 10 - 12 dagar. Och antalet, i jämförelse med konsekvenserna av diagnostisk manipulation, är också större.

Brun urladdning efter curettage av en frusen graviditet är den längsta och anses vara normen när de går från 7 dagar till 3 veckor. Men här finns det vissa hälsokriterier:

 • till en början är de ganska rikliga med en tydlig närvaro av blod;
 • då minskar antalet markant och färgen lyser;
 • i slutet kan de ta formen av en daub, vilket indikerar ett försök av kroppen att återställa volymen av könshormoner.

När det är dags att träffa en läkare

Om postoperativt urladdning inte uppfyller normen rent externt och i volym, varar längre än vanligt, är detta redan tillräcklig anledning att besöka en gynekolog. Ännu värre, när de kompletteras av en känsla av välbefinnande:

 • buksmärta som inte kan lindras av piller;
 • höja och hålla värme;
 • allmän uppdelning.

Ett lika farligt tecken är frånvaron av sekret eller deras abrupt upphörning 1 till 2 dagar efter starten. Detta händer när du håller innehållet inuti livmodern som skiljer sig från sårytan på grund av cervikalstenos eller bildandet av ett hematom på det. Allt detta åtföljs av smärta och feber..

Spotting en månad efter curettage dikterar också behovet av ett besök hos läkaren. Detta kan vara nästa menstruation, men det finns också möjlighet att inflammation har förekommit i reproduktionsorganen. Och inte nödvändigtvis bara i livmodern.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om menstruation av brun färg. Från det kommer du att lära dig om de mest troliga orsakerna till patologisk urladdning - befruktning, inflammatoriska processer, sexuellt överförda infektioner, hormonella störningar i en kvinnas kropp.

För att upptäcka en ogynnsam utveckling av händelser efter curettage behöver du inte vara läkare. Men för att rätta till situationen behöver du professionell hjälp. Kanske kommer det att bestå av injektioner av Oxytocin, som utjämnar balansen mellan hormoner. Och ibland måste skrotning göras upprepade gånger.

Brun urladdning efter curettage: när det är dags.. Nu har urladdningen gått, men den fläckande brunaktiga, nästan genomskinliga.

Brun urladdning efter curettage: när det är dags.. Utladdning efter utströmning av livmoderhålan kanske inte är som vanligt.

De inträffar omedelbart efter ingreppet, men detta är bara bevis på att läkningen av den skrapade ytan på orgelet.. Brun urladdning efter curettage: när det är dags.

Arten av urladdningen under menstruationen efter ett missfall.. Försenad menstruation: orsaker och behandling. Brun urladdning efter curettage: när det är dags.

Abort och curettage av livmodern kan orsaka komplikationer och en kvinna kan observera att blodet har gått efter menstruationen.. Brun urladdning efter menstruation.

Till exempel efter curettage, kirurgi för att ta bort cyster på äggstockarna, medan du tar orala preventivmedel, etc. Om en sådan ljusbrun urladdning före eller efter menstruationen i många år.

Vilken urladdning anses vara normal och vilka signaler om patologi

För hälsan är det inte bara ansvarsfrihetens betydelse utan också vad de är. Normalt bör blodigt slem från könsorganen uppfylla följande kriterier:

 • vara måttlig i volym;
 • inte ha en sjukt lukt;
 • vara en enhetlig massa utan blodproppar.

Färgen på urladdningen varierar från röd till brun. Ju mer tid som går från manipuleringsögonblicket, desto närmare deras skugga till det andra alternativet. Mörkbrun urladdning efter curettage finns närmare slutförandet av processen för återställande av slemhinnan, när resterna av koagulerat blod kommer ut.

Om proceduren av någon anledning leder till komplikationer kan de manifestera sig med följande symtom:

Manifestationorsaker
Dålig lukt av sekretNär det är klätt eller råttent, pratar vi om streptokock- eller stafylokockinfektion, endometrit. Dålig curettage är också troligt, varefter vävnadsrester bibehålls och sönderdelas..
Urladdningstid längre än 10 dagar med bevarad intensitetHär kan du misstänka ett hormonellt fel, dålig rengöring, otillräcklig blodkoagulation.
Ökad intensitetUtsläppsvolymen bör tendera att minska från början. Livmoderblödning efter curettage, när fodret måste bytas var tredje timme, sker med endometritis (det finns fortfarande en dålig lukt och koagler), trauma på organets väggar, lämnar patologiska vävnader eller embryo kvar i det.
Konstig valfärgGul eller grön är bevis på bakterieinfektion. Rosa, observerad mer än en dag, talar om en inflammatorisk process. Vita fläckar kan förekomma på grund av purulenta inneslutningar.

Vad är curettage

En kvinnas livmoder är ett muskelorgan som ser ut som ett päron. Efter befruktningen av ägget börjar det ofödda barnet växa och utvecklas i det. Inuti livmodern skyddas av ett speciellt slemhinna som kallas endometrium. Under menstruationscykeln genomgår detta slemhinnemodifiering. När befruktning inte sker, avvisas den, menstruationen är på. Vid läkarmottagning avlägsnas endast det övre (funktionella) skiktet i det skyddande slemhinnan. Därefter återställs endometriet från sitt groddlager.

Det finns separat och konventionell curettage. Separat - involverar först rengöring av livmoderhalskanalen och sedan själva livmodern. Den resulterande skrapningen skickas för histologisk undersökning för att fastställa en mer exakt diagnos..

En mer modern analog av konventionell separat diagnostisk curettage är hysteroskopi. Den här proceduren är mer bekväm och säker, eftersom enheten, som sätts in i livmoderhålet under proceduren, låter dig se hur rengöringsprocessen sker..

Och den vanliga proceduren görs blindt, vilket kan leda till vissa kränkningar och komplikationer, till exempel kan livmodern skadas. Hysteroskopi gör det möjligt att styra både själva processen och dess resultat.

Vanligtvis utförs proceduren ett par dagar före menstruationens början. I detta fall återhämtar sig livmodern snabbare.

Curettage föreskrivs som regel och utförs enligt diagnostiska och terapeutiska indikationer.

De viktigaste indikationerna för förfarandet är:

 • endometrial förändringar upptäckt av ultraljud. Vid upptäckt av olika lokala formationer eller förtjockning av endometrium. När endometriumets tjocklek i större utsträckning har avvikelser från normen, pratar de om hyperplasi av slemhinnan. För att fastställa en korrekt diagnos föreskriver läkaren detta förfarande. En sådan neoplasma, såsom en endometrial polyp, är också en indikation för dess implementering. I de flesta fall växer inte polyppen igen;
 • menstruationscykelbesvär. Riklig, långvarig menstruation, icke-förekomst av graviditet utan uppenbar anledning, förekomsten av intermenstruell blödning, blödning under klimakteriet;
 • identifierad patologi för livmoderhalsen. Om gynekologen under undersökningen avslöjade avvikelser i livmoderhalsen hos en kvinna, särskilt om man misstänker att de är ondartade, föreskrivs vanligtvis denna procedur;
 • missfall. Utnämnd av en gynekolog för att ta bort återstående delar av moderkakan i livmodern;
 • frusen graviditet. Tyvärr har inte alla en normal graviditet. Det händer att en kvinna måste tåla curettage till följd av en frusen graviditet.

Indikationer kan också vara syneki (intrauterin vidhäftning), endometrios, inte borttagna rester av fosterägget efter en medicinsk abort eller förlossning.

Innan proceduren måste du klara några tester:

 • Allmän blodanalys
 • Vaginal smet
 • HIV-test, syfilis, hepatit
 • Coagulogram

Farliga symtom på patologi efter rengöring

Oavsett hur länge blödningen varar, bör en kvinna vara uppmärksam på vissa symptom. Hon kommer att indikera en försämring i allmänna tillstånd och behovet av akut medicinsk vård..

Dessa tecken inkluderar:

 • bildningen av svår smärta av en krampande karaktär, som sprider sig inte bara till nedre buken, utan också till hela bukhålan;
 • rita smärta lokaliserade i nedre del av buken, utstrålande till ländryggen, höfter och ljumsken;
 • en kraftig upphör av blödning (av vilken intensitet som helst) - detta kan vara ett tecken på utvecklingen av hematometrar och, i avsaknad av kvalificerad medicinsk vård, hotar utvecklingen av allvarliga komplikationer;
 • en snabb ökning av kroppstemperaturen till höga nivåer indikerar utvecklingen av infektion;
 • oförmågan att eliminera svår smärta även genom att ta starka krampläkemedel;
 • svår blödning som inte minskar även flera timmar efter det att proceduren har slutförts - fylla en dyna på en timme;
 • uppkomsten av en obehaglig lukt i könsorganen;
 • allmän försämring.

Med utvecklingen av sådana symtom rekommenderas en kvinna akut sjukhusvård.

Postoperativa komplikationer

Efter curettage sällan, men följande komplikationer uppstår:

 • livmoderhalscancer. Ofta är orsaken till denna komplikation kulpincetten som tas bort. Små tårar dras åt av sig själva, med stora tårar är suturing nödvändig;
 • perforering av livmodern. Under operationen kan livmodern punkteras med verktygen som används under "rengöring". Stora perforeringar kräver stängning;
 • hematometer. En kramp i livmoderhalsen leder till ansamling av blod inuti livmodern, varför det finns ett hot om dess infektion;
 • inflammation i livmodern. Orsakerna till denna komplikation inkluderar brott mot antiseptiska krav och frånvaro av antibiotikabehandling. Symtom på uterusinflammation kan vara hög feber;
 • skada på endometriumets groddskikt. Denna komplikation är svår att behandla. Det finns en risk att endometriumet inte återhämtar sig.
 • den patologiska bildningen på grund av vilken rengöringen föreskrevs inte avlägsnades helt eller avlägsnades inte alls. Detta innebär att upprepad curettage krävs. Ibland visas neoplasmer (till exempel en polypp) igen, då kan upprepad rengöring inte heller undvikas.

När operationen utförs korrekt och exakt av en erfaren specialist, uppstår dessa komplikationer praktiskt taget inte.

Brun urladdning efter rengöring av livmodern

Curettage kan vara nödvändigt för olika gynekologiska sjukdomar eller abort, diagnostiska studier. Läkare betraktar denna procedur som en kirurgisk operation, som ibland medför obehagliga konsekvenser. Utvärdering av brun urladdning efter curettage bör tas på allvar.

Anledningar till utseendet

Varför uppstår blödningar? Under operationen separeras en del av uterusslemhinnan, eventuellt med innehållet i hålrummet, det vill säga samma process sker som vid menstruation.

 • Skillnaden är att endometrisk avstötning på kritiska dagar inträffar inom en vecka och curettage-processen tar 30–45 minuter.
 • Efter operationen kan livmoderns inre foder jämföras med ett blödande sår, vilket tar tid att läka..
 • Här är återställningen av endometriumet i samband med bruna sekret efter curettage.
 • Denna process går inte alltid bra, komplikationer är möjliga:
 • förekomsten av infektion;
 • endometrial inflammatorisk process;
 • rester av oseparerade vävnader i livmoderhålet.

Då blir blödningen av en annan karaktär och läkningsperioden tar längre tid.

Läkningsperiod efter curettage

Hur lång tid tappar urladdningen efter rengöring av livmodern? Olika antal dagar beroende på orsaken till det kirurgiska ingreppet.

Om diagnostiska test genomfördes - från två till sex dagar, efter en abort på tio till tolv, curettage av en outvecklad graviditet - från sju till tre veckor och detta anses vara normen.

De första dagarna efter curettage är de rikligt, ljusröd.

 1. Senare minskar antalet och färgen blir ljusare.
 2. I slutet av läkningsperioden blir det brunt och i små mängder.
 3. Detta antyder att kroppen återställer könshormoner.
 4. Om blödningen fortsätter tio dagar efter operationen är det möjligt:
 • livmodern rensas inte helt;
 • hormonell bakgrund störs. I detta fall krävs specialrådgivning.
 • blödning på grund av dålig blodkoagulation.

Patologi definition

Patologi i kroppen bestäms inte bara av tidsintervallet för urladdning, utan också av deras kvalitet.

De borde vara:

 • måttligt i volym;
 • utan putrefaktiv lukt;
 • enhetlig massa utan koagler.

Färgen förändras från röd i början av läkningsperioden för livmodern till brun i slutet av den.

 • Efter rengöring fullbordar brunt urladdning förnyelsen av slemhinnan.
 • Efter proceduren kan komplikationer med följande symtom uppstå:
 • Dålig lukt av sekret.
 • Med streptokock- eller stafylokockinfektion, luktar en ruttna ägg.
 1. Urladdningsperioden är mer än tio dagar och med samma intensitet som i början. Detta antyder att hormonellt misslyckande är möjligt i kroppen, dålig rengöring utfördes eller att blodet inte koagulerar tillräckligt.
 2. En stor mängd urladdning. Varje dag bör deras volym minskas. Riklig blödning efter operation uppstår med: endometritis, trauma i livmodersväggar, resterna av patologiska vävnader eller embryot i det.
 3. Ovanlig färg. Brun med en gul eller grön färgton indikerar en infektionssjukdom, rosa om inflammation i organet, med vita partiklar om förekomsten av en purulent process.

På dagarna 5–9 efter rengöring blir utsöndringarna knappa och blir bruna.

Om dauben efter tre veckor fortsätter, och även med kraftiga smärtor i buken, bör du rådfråga en gynekolog.

Troligtvis inträffade inflammation i kvinnliga organ eller en komplikation inträffade på grund av dålig curettage.

Avbrott eller avsaknad av blödning

 1. Om det är plötsligt stopp eller ingen urladdning bör du definitivt rådfråga en läkare.
 2. Eftersom detta är ett allvarligt skäl för en omedelbar undersökning, förtydligande av orsakerna och efterföljande behandling.

 • Frånvaron av blödning är en konsekvens av bildandet av blodproppar i livmodern eller uppkomsten av en liten tumör i livmoderhalsen, vilket inte ger en fri utgång till sekret.
 • Du kan behöva ta en kurs för att ta antibiotika eller upprepa curettage-proceduren. Vanligtvis i en sådan situation ökar hög feber, uppträder skarpa magsmärtor.

  Utsläpp efter curettage av livmoderhålan, som uppstår efter en månad - detta är ett tillfälle för samråd med en gynekolog. Kanske är det regelbundna perioder, men det kan inte uteslutas tecken på en infektion i de kvinnliga fortplantningsorganen.

  Vid eventuella avvikelser i ditt välbefinnande efter rengöring är det viktigt att du söker hjälp från specialister.

  Om det finns en förändring av lukt, konsistens eller blodutflöde, om du fortsätter att smeta gul urladdning efter curettage under lång tid, i vilket fall som helst, kommer läkaren att förskriva rätt behandling, självmedicinering.

  Normal urladdning varar i fem till sex dagar utan mycket intensitet, har inte en obehaglig lukt.

  Sedan minskar deras volym, får ett smutsigt utseende och gradvis upphör. I allmänhet bör denna period inte vara mer än tio dagar. I detta fall åtföljs blodcirkulationen av dragande smärta i buken och korsryggen, eftersom livmodern samlas. Och allt detta är normen.

  Tilldelningar efter curettage av en död graviditet: patologi eller norm

  Frys av fosterutvecklingen - enligt gynekologistatistik upplever 12% av kvinnorna en sådan diagnos minst en gång i livet. Trots sjukdomsfrekvensen väcker detta tillstånd många frågor, varav en är utsläpp från en kvinnas könsorgan.

  Evakueringen av fostret eller oformad morkaka (fosterägg) utförs mekaniskt, vilket med all läkarnas professionalism är en skada på livmoderns kropp.

  Vaginal urladdning är en naturlig och oumbärlig process som föreskrivs av naturen. De är blod utan föroreningar av slem, pus och andra onormala vätskor. Röd urladdning med koagulerade blodproppar är normen under de första dagarna efter rengöring, sedan minskar deras intensitet och mängd gradvis.

  Patologi: hur man känner igen och vad man ska göra i framtiden

  Varför flödar blodet efter manipulering av curettage, vilken urladdning är normen och vilken är patologin?

  När graviditeten börjar stoppar månatliga blödningar, eftersom ägget redan befruktas, äggstocksfunktionen försvinner ett tag och de återstående äggen vårdas nästa gång.

  Om graviditeten av någon anledning utvecklas till ett patologiskt tillstånd blockerar kvinnans kropp alla funktioner som syftar till fostrets utveckling. En missfall eller blekning. Med blod utsöndras allt som lyckats utvecklas inuti livmodern.

  Från vad som visas

  Utsläpp av röd eller vinröd färg är normen, de bör inte orsaka rädsla hos kvinnor. Om andra symtom går med, och kvinnans tillstånd förvärras varje timme, är detta ett tecken på en onormal period efter abort.

  Vad är efter rengöring

  Perioden efter rengöring (en till två månader) kallas återhämtning. Den här gången lägger kroppen på att normalisera hormonnivåerna, vilket återställer reproduktionsfunktionen för efterföljande graviditeter. Varaktigheten av rehabiliteringsperioden beror på ett antal faktorer:

  • förekomst / frånvaro av kroniska sjukdomar;
  • orsaken till missfall eller blekning under utveckling;
  • emotionell hälsa och tillstånd hos en kvinna;
  • ålder och individuella egenskaper hos kroppen;
  • antal tidigare födslar, graviditeter;
  • gestationsålder.

  Beroende på en eller annan faktor kan färgen på urladdningen efter rengöring skilja sig åt..

  Blodig och brun

  Utsläppen blir bruna efter den femte dagen. Detta innebär att hemoglobinceller redan börjar oxidera, vilket leder till en förändring i ljusa mättade röda färger. All återstående tid (med förbehåll för den dagliga regimen) kommer urladdningen att ha samma bruna färg tills den lyser.

  Grönt, vitt och gult

  Gul, grönaktig eller röd med koaglar av vitt slem, utsläppet är alltid en anomali. I detta fall gör gynekologen ytterligare forskning för att avgöra orsaken till deras utseende..

  Skälen till att utsläpp av anomalt ursprung kan förekomma:

  • förekomst av infektion i födelsekanalen (herpes, streptococcus, sexuellt överförda infektioner);
  • ofullständig eliminering av resterna av ett befruktat ägg, fosterägg;
  • cervikal trauma eller bristning;
  • endometrit;
  • fysisk överbelastning under den första månaden.

  En av de farliga komplikationerna är blödning på grund av brist på livmoderhalsen. I detta fall ökar risken för en kvinnas dödlighet till 60%. Varje minut räddar ett liv.

  Enligt statistik är risken för negativa konsekvenser särskilt hög de tre första dagarna efter rengöring av livmoderhålan. Om det inte finns några förutsättningar, och operationen utfördes av en bra specialist, är risken för komplikationer av någon art minimal.

  Infektionssjukdomar, som vanligtvis leder till komplikationer, diagnostiseras även när en diagnos av missfall eller missad graviditet fastställs. Därför är det allmänt accepterat att 80% av komplikationerna den första dagen efter rengöring är resultatet av oprofessionell medicinsk personal.

  Annan patologisk urladdning

  • den första dagen - röd, tjock, med blodproppar av kakat blod, med vävnadsrester;
  • 1-3 dagar - vinröd eller mörk, med periodisk intensitet (efter en skarp rörelse, med böjning, efter sömn). Det finns smärta i livmodern, mindre ofta - i korsryggen;
  • 3 dagar - en vecka - urladdning som vid menstruation, utan smärta och orenheter i en annan färg;
  • 1-2 veckor - sällsynta, knappa, mörkbruna, sedan ljusa skuggor, utan slemföroreningar, med enhetliga volymer.

  Under hela perioden observeras en förändring i mängden blod beroende på kvinnans aktivitet. Du kan inte ligga hela dagen, för blodet stagnerar inuti livmodern. Men överdriven träning ökar risken för öppen blödning.

  Blödningens varaktighet, intensitet och art efter rengöringsproceduren under blekning av graviditetsutvecklingen bestäms av flera faktorer, inklusive både kvinnans fysiska hälsa och hennes psyko-emotionella tillstånd.

  Den längsta blödningen observeras i närvaro av infektion i kroppen, som i sin tur bildar den inflammatoriska processen. Inflammation tillåter inte livmodern att dras normalt och därför minskar inte mängden blod.

  Blodet inuti livmodern eller födelsekanalen stagnerar under patologier, en sekundär infektion går samman, vilket komplicerar återhämtningsprocessen. Utan behandling för infektionskällan kan blödning, dålig lukt eller suppuration inte elimineras..

  Isolering med blod efter den kirurgiska metoden för rengöring av livmoderkroppen är en naturlig och vanlig process, förutsatt att kvinnan känner sig normal är hon inte besvärad av smärta. Efter rengöring kommer livmodern att återställa sina funktioner och är redo att acceptera ett befruktat ägg igen..

  Kognitiv video

  Den första menstruationen efter curettage och rengöring

  Curettage av livmodern kan vara ett diagnostiskt eller abortivt förfarande. I vilket fall som helst påverkar denna manipulation den kvinnliga kroppen negativt. Även om proceduren var framgångsrik kan komplikationer uppstå efter ett tag. För att bedöma kroppens återhämtningsgrad är det nödvändigt att övervaka när den första menstruationen börjar efter rengöring.

  Typer av diagnostisk curettage av livmodern

  I gynekologisk praxis finns det två alternativ:

  1. Separat diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen och livmoderkaviteten (WDV). Rening av livmodern och livmoderhalskanalen utförs separat. En skrapning tas från patienten och skickas för histologisk undersökning för att fastställa en diagnos.
  2. WFD + GS. Diagnostisk curettage under kontroll av hysteroskopi. Denna rengöringsmetod är modern, bekväm och säker. Curettage utförs med endoskopiska tekniker. Ett tunt rör i ett fiberoptiskt system sätts in i livmoderhålet. Genom att göra en städning övervakar läkaren den pågående processen på monitorn och kontrollerar sina handlingar helt. Hysteroskopi förhindrar trauma i livmodern.

  Indikationer för curettage

  1. Förändringar i endometrium. Förfarandet utförs om patienten har en förtjockning av endometrium (hyperplasi) eller närvaron av lokala formationer i form av polyper. Efter rengöring kvarstår blödningen i flera dagar. Menstruationen kommer i tid - om en månad eller lite senare.
  2. Menstruella oregelbundenheter. Curettage utförs i den situationen om patienten har perioder med riklig och långvarig natur, intermenstruellt urladdning, livmodersblödning. Förfarandet utförs också i närvaro av fläckar under klimakteriet. Hur mycket menstruation kommer att gå beror på hur effektiv curettage är och om huvudproblemet har lösts.
  3. Livmoderhalsen. Vid undersökning kan läkaren upptäcka patologiska processer i det kvinnliga organet. Om det finns en misstanke om förekomsten av tumörformationer, föreskriver läkaren curettage av livmoderhalskanalen.
  4. Spontan missfall. Curettage-proceduren utförs för att fullständigt rengöra livmodern från resterna av ägg och morkaka. Menstruationen bör börja om 20-35 dagar.
  5. Fryst (regresserande, icke-utvecklande) graviditet. Denna process kännetecknas av ett stopp i utvecklingen av embryot. Ett missfall inträffar inte, livmodern dras inte samman. Så snart patienten har fastställt en frysta graviditet skickas hon omedelbart till rengöring. Menstruationscykeln kommer att återhämta sig inom en månad.

  Fryst graviditet: orsaker

  Under en frusen graviditet förstås för att stoppa utvecklingen av fostret. Tyvärr är en sådan patologi ganska vanlig. Det är inte möjligt att rädda graviditeten. Curettage av livmoderhålan och vakuumsugning av ägg (avlägsnande av återstående embryo).

  1. Drogmissbruk.
  2. Infektionssjukdomar.
  3. Förekomsten av dåliga vanor i form av rökning och alkoholkonsumtion.
  4. Konstant stress.
  5. Dålig ekologi.
  6. Genetiska avvikelser hos fostret.
  7. Störningar i det hemostatiska systemet.

  Det är svårt att självständigt bestämma denna patologi. Men i de flesta fall kännetecknas en frusen graviditet av utseendet på brun utflöde och smärta i nedre del av buken. Det finns också tecken på problem i form av försvinnande av toxikos, frånvaron av svullnad i bröstkörtlarna och en minskning av basaltemperaturen.

  I närvaro av utmärkt hälsa börjar den första menstruationen efter curettage av en död graviditet på 21-35 dagar. Återupptagandet av menstruationscykeln efter den kirurgiska processen beror också på hur länge problemet dök upp. Ju kortare graviditet, desto snabbare kommer kvinnan att kunna återhämta sig.

  Det händer också att menstruationen inte kommer. Då uppstår frågan varför det inte finns några perioder, och efter hur många dagar att vänta på dem. Saken är att den första menstruationen efter en frysta graviditet kan försenas upp till två månader. Det finns flera skäl till detta:

  1. Hormonell obalans.
  2. Utvecklingen av den inflammatoriska processen. Det kännetecknas av feber och smärta i nedre del av buken..
  3. Stressande situation.

  Typ av urladdning efter rengöring

  Varje patient efter curettage-processen måste övervaka deras urladdning. De kan ha en annan karaktär:

  1. Scarlet urladdning med blodproppar. Variant av norm de första dagarna efter manipulation. Vidare kommer urladdningen att bli gles, brun, smeta och sedan helt stoppa. För att förhindra blödning, lägg is på nedre del av buken under de första timmarna efter curettage.
  2. Överflödigt urladdning efter curettage. Mängden urladdning kan bestämmas av frekvensen för utbyte av sanitetsdynor. Om packningen byts mer än en gång på tre timmar är detta ett larm. Med sådana utsöndringar kan magen skada kraftigt och kroppstemperaturen kan stiga. Detta antyder att patienten har en komplikation efter curettage - endometritis. Om en sådan situation uppstår, måste en kvinna snarast konsultera en gynekolog.
  3. Brun smala urladdning. Denna process är normal och kräver inte behandling..
  4. Markera gult. De signalerar infektionens penetration och början av den inflammatoriska processen. Om det finns en sådan ansvarsfrihet måste du konsultera en specialist som föreskriver lämplig behandling. Dosering av läkemedel och varaktigheten av terapiförfarandet beror på svårighetsgraden av kvinnans tillstånd.

  Egenskaperna för urladdningen efter curettage presenteras i tabellen:

  Dagen efter manipulationenArten av urladdningen
  1-3 dagarRikligt, skarlakansrött, mörkt, med koaguler
  4-7 dagarMåttlig brun
  7-14 dagSlemhinnor, kan vara blodtörstig
  14-21 dagInget val
  21-35 dagarÅterställ normal menstruation

  Månadsvis efter curettage

  Om det finns en ökning i temperatur eller smärta i nedre del av buken i närvaro av utflöde, måste du kontakta en läkare.

  Det är värt att uppmärksamma det faktum att menstruationen efter ett missfall eller en frysta graviditet kan försenas och pågå i ungefär en vecka. Detta är möjligt på grund av hormonfel. Om situationen återkommer, kontakta en läkare..

  Tänk om det inte finns någon menstruation efter curettage? Detta beror på flera orsaker i form av hormonellt misslyckande eller förekomsten av stressiga situationer. Det händer också att äggstockarna under den första cykeln inte fungerar med full styrka. Ägglossning sker inte, den första fasen av cykeln förlängs, medan den andra inte förändras. Det finns en försening av menstruationen upp till 1-2 veckor.

  Ett enstaka cykelfel bör inte skrämma en kvinna. Om menstruationen är frånvarande i mer än två månader behöver du inte längre vänta. Det är värt att be en läkare om hjälp.

  Han kommer att förskriva en undersökning och vid behov behandling. För att inducera menstruation kan läkaren förskriva progesteron eller andra läkemedel..

  Det är strängt förbjudet att ta några mediciner på egen hand i denna situation.!

  Utsläpp efter rengöring av en frusen graviditet

  Genom att presentera en procedur för den kvinnliga kroppen som involverar kirurgisk ingripande, innebär curettage ofta ett antal vävnadsskador som sedan kan leda till allvarliga hälsoproblem. Patienter, för det första, förföljs av utskrivning som fortsätter i slutet av rengöring av livmodern från en död graviditet.

  Experter uppmanar att överge för tidig panik, eftersom det, eftersom det är en process som naturligtvis fullbordar den ansvarsfulla gynekologiska manipulationen, anses ansvarsfriheten vara normen. Mycket i detta ögonblick, inklusive tidpunkten för återhämtning, beror på kvinnans fysiologiska egenskaper.

  Men vid en långvarig läkning, för att identifiera komplikationer av inflammatorisk art, måste du konsultera en läkare. Det är mycket viktigt att inte missa patologin. Ett snabbt svar undviker allvarligare konsekvenser..

  Curettage-förfarandet föreskrivs vanligtvis i följande fall:

  Under curettage-proceduren avlägsnas endometrialskiktet delvis från könsorganet. Livmodern som ett resultat av denna operation blöder ganska kraftigt ett tag och representerar ett slags öppet sår. Under de första fjorton dagarna känner patienter ofta ett visst obehag, vilket manifesteras genom att få smärta i nedre del av buken.

  Curettage är ett ganska traumatiskt kirurgiskt ingrepp. Med all den höga tekniska utrustningen för modern medicin är det för närvarande omöjligt att ta bort en död graviditet utan blödning.

  Den opererade kvinnan bör se till att hon inte har ett stort utflöde under återhämtningen. En signal för oroligheter är att packningen har blötts igenom på mindre än en timme. Var noga med att vara uppmärksam på lukten i samband med sekret. Efter att ha blivit obehaglig kan det vara en konsekvens av livmodersinfektion.

  Vanligtvis varar postoperativ blödning inte mer än sju dagar, under vilka svår urladdning nästan helt stoppar, endast mindre, som påminner om menstruation, utstryk observeras. Om inga komplikationer noteras är kvinnan beredd på utskrivning och hon kan återvända hem för att slutföra återhämtningsperioden..

  Cirka trettio dagar efter ingreppet, om patientens återhämtning är enligt plan, slutar utskrivningen slutligen.

  Men experter rekommenderar inte att koppla av. Under minst två till tre veckor rekommenderas patienten att hålla välbefinnandet under vaksam kontroll. Vid normal återhämtning bör ett obligatoriskt besök hos en gynekolog äga rum den fjortonde dagen efter manipulationen.

  En undersökning avgör om livmodermusklerna har dragit sig samman..

  Ultraljudundersökning hjälper specialisten att ta bort de senaste misstankarna och se till att inga partiklar i fostret eller dess membran kvar i könsorganets hålighet.

  Ibland kan det visa sig att en kvinna behöver specialterapi, utformad för att rensa upp den hormonella bakgrunden eller som stöd från en professionell, erfaren psykolog.

  Ibland uppträder urladdningen som brunt utstryk. Deras förekomst bör vara särskilt försiktig om sådan utskrivning noteras fjorton dagar efter kirurgiskt ingripande av en gynekolog.

  Dessa konsekvenser åtföljs ofta av skarpa, ganska långvariga ansträngningar av smärta i inguinalzonen och nedre buken. I något fall ska du inte tveka i en sådan situation; du måste snabbt gå till en tid hos en lokal specialist.

  Gynekologen kommer att ta reda på om den observerade urladdningen är en följd av en postoperativ komplikation i form av en inflammatorisk process, eller är det bara resteffekter som är karakteristiska för alla kirurgiska ingrepp.

  Om en kvinna samtidigt som de ovan beskrivna symtomen börjar känna en kraftig försämring av den allmänna hälsan, bör en ambulans omedelbart ringas.

  Därför rekommenderar experter starkt att patienter särskilt noggrant övervakar deras hälsa för att undvika de mest negativa effekterna, efter avslutad curettage-procedur. De är kontraindicerade vid hypotermi, och det rekommenderas att kvinnor som opereras undviker stressiga situationer och allvarlig fysisk ansträngning..

  brun urladdning efter rengöring av livmodern

  Health-ua.org är en medicinsk portal för online-konsultation av barnläkare och vuxna läkare av alla specialiteter. Du kan ställa en fråga om "brun urladdning efter rengöring av livmodern" och få en gratis online-konsultation med en läkare.

  Ställ din fråga

  Hej Doktor! Idag fick jag histologi: decidual tissue med utbredd foci av nekros, omfattande blödning och diffus leukocytinfiltration Fragment av endometrium med tecken på omvänd utveckling efter en nedsatt graviditet. Element av ägg hittades inte. Curettage var 4 september. Den första dagen för den sista menstruationen är 06/30/14. Uzi gjorde 08/12/14 - Den första september var det lite smurt med brunt, och på det fjärde ett blodig magra utsläpp (ultraljud visade en ST) Uterus 47 * 43 * 49mm. Hals 35 * 20. Myometrium är homogent 10 mm fruktägg. KTD-2.2mm. Rytmisk hjärtslag. Äggula-sac-3mm. Höger äggstock är 30 * 18 mm. Äggledaren visualiseras inte. Den vänstra äggstocken är 26 * 12. Äggledaren är inte visualiserad. En obetydlig mängd vätska i rummet. Efter rengöring den femte dagen gjordes ett ultraljud eftersom temperaturen var 37. Läkaren sa att allt var rent och livmodern sänktes. Temperaturen var 37 i sex dagar, jag drack antibiotika oflaxin i 7 dagar. Nu stör ingenting och temperaturen är normal. Läkaren lämnade Mina frågor är: 1. Vart tog fosterägget? 2. Är en ytterligare antiinflammatorisk behandling nödvändig? Vad rekommenderar du? Jag födde inte den första graviditeten, 22 år. 3. Kommentera histologin

  23 september 2014

  Palyga Igor Evgenievich svarar:

  Hej Natasha! 1. Fosterägg kom troligen ut före rengöring. 2. Reproduktionssfärens tillstånd måste observeras i dynamik, i nästa cykel genomgå en kontroll-ultraljud för att bedöma endometriumets status.

  Du har slutfört antiinflammatorisk behandling (antibiotikabehandling). 3. Den histologiska slutsatsen utan särdrag, det är karakteristiskt för tillståndet efter en bleknande graviditet. Du kan ta en analys för en facklainfektion, inget annat behövs.

  Hej! Vänligen berätta vilka tester som krävs för att avgöra problemen i gynekologi? Vad du ska leta efter. i början av 2013 var det någon form av funktionsfel och menstruation (blödning) pågick i mer än en månad, med blodproppar, mycket, i 6 timmars sömn var läggningen (på natten) fullständig. Jag gick till gynekologen i distriktskliniken, föreskrev mig hemostatiska piller, men de hjälpte inte. Hon klarat allmänna test, de visade bara lågt hemoglobin (detta är förståeligt - förlorar så mycket blod!), Annars var allt normalt. Förmodligen sätta Endometrios, men inte exakt !! Läkaren uppmanade mig att gå till sjukhuset för rengöring, men jag vägrade, för det hjälper bara ett tag, och sedan är väggarna i livmodern fortfarande växtväxta med endometrium (varför ska jag alltid gå under kniven). Efter blödning i 1 månad. det fanns ingen period på en månad, och sedan började de återhämta sig och cykeln började, som tidigare, utan fel under 22-24 dagar. I oktober 2013 var det igen en försening på 49 dagar, efter denna försening gick de månatliga 5 dagarna, och de nästa 2 cyklerna blev igen 23 och 24 dagar, efter att den sista cykeln började (i januari 2014) 15 dagar förflutit (från den första dagen i cykeln) och smetning av brunt urladdning börjar gå inom fyra dagar, och efter det finns det inga fler perioder. Berätta vilka test du måste genomföra för att avgöra om allt är i ordning från alla hormoner. (Jag vill ta reda på det själv). Jag är full 34 år. Min man och jag har bott tillsammans i mer än tio år, inte skyddade. Jag har ett barn (18 år) från en annan man. Vi vill verkligen ha fler barn. Mina försök till undersökningar slutade endast med tester, ultraljudsundersökning etc. som föreskrevs av läkarna. Det undersöktes av 3 läkare under 2-3 år, resultatet är 0. Jag vet inte vad jag ska göra.

  4 mars 2014

  Svar Dikaya Nadezhda Ivanovna:

  Diagnostisk curettage av livmoderhålan utförs inte bara för att stoppa blödning, det är också diagnosen av ett möjligt problem hos en kvinna. Om du har så stora perioder, är det tillrådligt för dig att inte bara utföra diagnostisk curettage, utan helst hysteroskopi. De där.

  Det är tillrådligt att undersöka möjliga patologiska foci i livmoderkaviteten och ta materialet exakt, men om en polyp hittas, och sedan ta bort den, är benet cauteriserat och polyppen växer inte längre. Efter sådana förfaranden: diagnostisk och terapeutisk är graviditet möjlig.

  Från hormonundersökningar - det är nödvändigt att undersöka sköldkörteln, prolaktinnivå, FSH, LH, progesteron, DHEA, kortisol. Enligt din beskrivning: MC: n förkortas, vilket kan indikera bristen på den andra fasen av MC, d.v.s. kanske det saknas progesteron och det finns anovulatoriska MC: er.

  Det enklaste som minskar blödningen är användningen av preventivmedel med låg dos, som också används för att behandla endokrin infertilitet. Det är möjligt att använda Levonorgestrel-systemet,......... Från ultraljud är follikulogeges nödvändig för att klargöra om det finns ägglossning,.... De där.

  Ditt problem kan lösas, men du måste granskas och undersökas..

  God kväll! Efter rengöring för en missad graviditet (för 6 månader sedan) utvecklades endometrios i livmodern (diagnostiserad med ultraljud), brunt urladdning varar före menstruation, varar upp till 10 dagar, sedan tunga perioder i 7 dagar, på grund av en så lång blodförlust, droppar hemoglobin (på hemoglobin är för närvarande 100, och färgindexet minskas), det finns inga infektioner, hormontest är normalt. Den homeopatiska läkaren rekommenderade hirudoterapi, men jag var hos en hirudoterapeut och han var rädd för att ta mig för behandling, sa han att konsultera med mer kunniga specialister. Är det möjligt för mig att börja behandlingen? Och sedan kommer en ond cirkel ut, den fungerar inte för att öka hemoglobin på grund av endometrios, och det rekommenderas att behandla det med igler. Hormonterapi övervägs kanske inte. det finns kontraindikationer. Därför läcker mitt hopp.

  Tack för ditt svar!

  DD! I februari var det en ST för en period av 17-18 veckor obstetrik 19-20. Efter rengöring kom menstruationen på 42 dagar. Efter det var de regelbundna men med en skift på en dag eller två i förväg. Men de kom i brunt och inte så rikligt som med B. Förra gången jag genomgick fysioterapi (elektrofores och magnetisk laser) var orsaken 12 mm 6 mm endometrium. De sa lite tunn. Efter sjukgymnastik genomförde de en kurs med hirudoterapi (på väggen nära halsen, cristina och framför livmodern). Den dagliga menstruationen kom inte. Förseningen var 2 dagar, sedan smordes den i cirka 10 minuter (det dagliga gjorde det) och allt var borta tills dagens slut. Den andra dagen var det ett utsläpp som pus chtoli bra, något gult (inte slemhinnigt) och stoppade också. Testet gjordes två gånger negativt (även om vi skyddar oss själva och kondomen inte brast, jag är säker).

  Nu vet jag inte vad jag ska göra ?! ((((Jag vill inte att läkaren som behandlade mig längre. Hon läker mig och varje gång det finns nya överraskningar. Ge råd om vad jag ska göra?

  Tack så mycket för svaret. Vänligen berätta, vad är förhållandet mellan homocystein och nivån av VEGF? Jag hittade det inte på Internet. Och till min stora beklagelse hittade jag inte ett laboratorium som ger denna analys. Åtminstone i listan på internetsidorna har jag inte sett en. Men jag kommer fortfarande att ta reda på det via telefon. Jag vill klargöra om homocystein. Jag hade 11,78 mmol med en laborationsnorm på 12 mmol. Men min gynekolog sa att det här är gamla standarder och att det inte bör vara mer än 9. Jag tog folsyra och en månad B-vitaminer. Efter en månad var min homocystein redan 6 med något, jag kommer inte ihåg exakt. Efter ytterligare 3 månader med något. Och berätta, snälla, som ett resultat av vad en hyperhydroamnion uppstår? Kan denna faktor ha orsakat fosterdöd? Ledsen att ha så många frågor. Jag vill verkligen ha ett barn och jag är väldigt rädd för en upprepning av en frusen graviditet. I fallet kommer jag att kopiera min tidigare fråga och ditt svar. Svaret på din fråga 21 mars 2013 Natalya frågar: Hej, snälla hjälp mig att ta reda på det. Jag är 34, min make -42. Dotter är 10 år gammal. Vi bestämde oss för att föda ett andra barn. Jag testade för infektionen - negativt. En vattpinne från slidan visade trädgården. Han behandlade. Cervikal erosion upptäcktes. Gjorde en kryodestruktion. Ultraljud av bäckenorganen, bukhålan, sköldkörteln - normen. Det finns fibrotisk mastopati, som jag regelbundet kontrollerar för ultraljud. Hormontest: prolaktin, progesteron, sköldkörtelstimulerande hormon, antikroppar mot peroxidas är normalt. Mänskligt papillomavirus - upptäcks inte. Lätt förhöjd homocystein. Förde honom tillbaka till det normala och blev gravid. Under graviditeten var homocystein bra. Vid den 5: e obstetriska veckan av graviditeten började jag smeta lite och inte varje dag (var tredje dag) med bruna sekret, jag gjorde en ultraljud. Allt är normalt. Livmodern är normonusen. Förskrivna Duphaston - 2 tabletter per dag. I planeringsstadiet och under graviditeten tog hon folsyra - 4 mg och olika multivitaminkomplex med avbrott. Vid den sjätte obstetriska veckan var det en svår rinnande näsa, lite ont i halsen, men det fanns ingen temperatur. Det behandlades genom inandning med kamomill och läsk, honung och ett par Engistol-tabletter (homeopati). Det behandlades på 5 dagar. Under denna period började allvarlig toxikos. Efter en veckas intag av duphaston avbröts urladdningen helt. Vid 12 obstetriska veckor på ultraljud sa de att fostret frös vid 8 veckor och att det fanns tecken på hyperhydroamnion. Utförde en städning, de sa att vakuumet. Även om det i en sådan tid verkligen är möjligt? Berätta, snälla, vilka tester måste jag genomföra före nästa graviditet? Behöver min man ta ett spermogram, med tanke på att 2 graviditeter inträffade utan problem, så snart vi ville. Kan en förkylning i en så ganska mild form leda till fosterdöd? Kan jag planera en graviditet efter 4 månader? Vad är sannolikheten för att denna skräck kan återkomma? Tacka! 25 mars 2013 Svar Palyga Igor Evgenievich: Doctor reproductologist, Ph.D. konsultinformation

  Det är inte meningsfullt att ta ett spermogram till din man, eftersom du är gravid utan problem. Förkylning kan teoretiskt påverka graviditetsförloppet, men för att leda till sjunkning är det tveksamt. Jag rekommenderar 20-24 dagar mts. ta ett VEGF-test, med tanke på att homocystein har höjts.

  Med en ökad nivå av VEGF är det nödvändigt att administrera hepariner med låg molekylvikt under kontroll av ett koagulogram + vit. gr. B + folsyra i 2 månader. före graviditetsplanering och under de första månaderna. graviditet. Gravid efter 4 månader. teoretiskt kan du, men först måste du undersökas.

  29 mars 2013

  Palyga Igor Evgenievich svarar:

  Hyperhydroamnion är inte en orsak, utan snarare en markör för patologi. Det förekommer som ett resultat av infektion, även akuta luftvägsinfektioner (rinnande näsa, hals etc.) kan leda till blekning..

  Att bestämma nivån av homocystein och VEGF är länkarna i en kedja som leder till ökad trombos, vilket provoserar blekning och spontana aborter. Om nivån av VEGF höjs, är det förutom vitaminer nödvändigt att införa hepariner med låg molekylvikt.

  Enligt statistik slutar 10% av graviditeterna i missfall, tyvärr. därför behöver du inte fokusera på problemet. Jag önskar er framgång!

  Hej, snälla hjälp mig att ta reda på det. Jag är 34, min make -42. Dotter är 10 år gammal. Vi bestämde oss för att föda ett andra barn. Jag testade för infektionen - negativt. En vattpinne från slidan visade trädgården. Han behandlade. Cervikal erosion upptäcktes. Gjorde en kryodestruktion. Ultraljud av bäckenorganen, bukhålan, sköldkörteln - normen. Det finns fibrotisk mastopati, som jag regelbundet kontrollerar för ultraljud. Hormontest: prolaktin, progesteron, sköldkörtelstimulerande hormon, antikroppar mot peroxidas är normalt. Mänskligt papillomavirus - upptäcks inte. Lätt förhöjd homocystein. Förde honom tillbaka till det normala och blev gravid. Under graviditeten var homocystein bra. Vid den 5: e obstetriska veckan av graviditeten började jag smeta lite och inte varje dag (var tredje dag) med bruna sekret, jag gjorde en ultraljud. Allt är normalt. Livmodern är normonusen. Förskrivna Duphaston - 2 tabletter per dag. I planeringsstadiet och under graviditeten tog hon folsyra - 4 mg och olika multivitaminkomplex med avbrott. Vid den sjätte obstetriska veckan var det en svår rinnande näsa, lite ont i halsen, men det fanns ingen temperatur. Det behandlades genom inandning med kamomill och läsk, honung och ett par Engistol-tabletter (homeopati). Det behandlades på 5 dagar. Under denna period började allvarlig toxikos. Efter en veckas intag av duphaston avbröts urladdningen helt. Vid 12 obstetriska veckor på ultraljud sa de att fostret frös vid 8 veckor och att det fanns tecken på hyperhydroamnion. Utförde en städning, de sa att vakuumet. Även om det i en sådan tid verkligen är möjligt? Berätta, snälla, vilka tester måste jag genomföra före nästa graviditet? Behöver min man ta ett spermogram, med tanke på att 2 graviditeter inträffade utan problem, så snart vi ville. Kan en förkylning i en så ganska mild form leda till fosterdöd? Kan jag planera en graviditet efter 4 månader? Vad är sannolikheten för att denna skräck kan återkomma? tacka!

  25 mars 2013

  Palyga Igor Evgenievich svarar:

  Det är inte meningsfullt att ta ett spermogram till din man, eftersom du är gravid utan problem. Förkylning kan teoretiskt påverka graviditetsförloppet, men för att leda till sjunkning är det tveksamt. Jag rekommenderar 20-24 dagar mts. ta ett VEGF-test, med tanke på att homocystein har höjts.

  Med en ökad nivå av VEGF är det nödvändigt att administrera hepariner med låg molekylvikt under kontroll av ett koagulogram + vit. gr. B + folsyra i 2 månader. före graviditetsplanering och under de första månaderna. graviditet. Gravid efter 4 månader. teoretiskt kan du, men först måste du undersökas.

  Hej! Det var förseningar under en vecka, det hände aldrig, testet visade positivt. Efter två dagar började urladdningen efter urinering, brun på toalettpapper. På ultraljudet, genom vagina, sa de att en ektopisk graviditet, fostret ligger i början av röret intill äggstockarna. De sa att ringa en ambulans och en operation.

  Sjukhuset erbjöd sig att vänta en vecka, eftersom gynekologen inte såg allvarliga bekymmer, sa att det kan vara för tidigt,)) plötsligt gå in i livmodern. Efter 3 dagar började hon blöda som en menstruation, hcg överlämnade 100 visade, ringde ambulans, samma gynekolog sa att det här är normal menstruation, och det fanns ingen graviditet. Efter 2 dagar visade HCG 26 och testet var negativt.

  Ingen rengöring gjordes. Jag förstod inte.

  25 januari 2013

  Svar Vengarenko Victoria Anatolyevna:

  Doktorandläkare gynekolog

  Alla konsultsvar

  Aigerim, du hade en graviditet vid munens rör, men sammandragningen av röret och livmodern (ton) bidrog till dess rörelse in i livmodern och missfallet. Du har tur, du gjorde utan operation och tog bort röret.

  När brun urladdning efter curettage är normalt, och när ett tecken på komplikationer

  Diagnostisk curettage betyder "rengöring" om, enligt resultaten av en ultraljudssökning eller baserat på en kvinnas klagomål, läkaren misstänker polypper, hyperplasi eller någon annan sjukdom. Brun urladdning kan då vara av följande skäl:

  • detta är normen - om hela lagret av funktionell endometrium avlägsnas kommer fläckningen att ske inom en och en halv vecka;
  • submucös myom - i det här fallet kommer det troligtvis inte att finnas fläckar, men till och med omfattande och koagulerade;
  • uterus fibroids - beroende på storlek och mängd kan de påverka organets allmänna sammandragning och provocera en långvarig daub;
  • det finns fortfarande polypper och områden med endometrium - med konventionell curettage, som endast utförs under kontroll av sensationer, kan du av misstag lämna polypperna eller deras ben, samt områden i endometriumet, som fortfarande "blöder" under en tid;
  • blödningsstörning - om en kvinna har någon form av ärftlig eller förvärvad sjukdom, eller om hon tar mediciner som påverkar indikatorer;
  • tryckfall - hypertensiva kriser och stabilt högt tryck kan provocera periodiska dauber.

  Om curettage förknippades med graviditet läggs följande till alla tidigare skäl:

  • resterna av ett fosterägg - till och med en korionplats på flera millimeter kan orsaka en daub, och om du inte hittar det i tid, finns det en risk för infektion eller utveckling av mer massiv blödning;
  • placentapolyp - bildas efter varje graviditet och till och med förlossning, om fostrets membran förblir i livmoderhålet;
  • graviditet avlägsnas inte och utvecklas - om en abort eller vakuumsugning utfördes, finns det en chans att fosterägget "gömde", och efter curettage kommer att fortsätta utvecklas säkert, men det är ofta en liten skabb;
  • cystisk skridsko är den mest formidabla komplikationen som kräver snabb diagnos och behandling, ibland upp till avlägsnande av livmodern; ibland kan tillståndet vara i form av en ondartad tumör;
  • inflammation - samtidigt, tillsammans med fläckar, uppstår en obehaglig lukt från könsorganen, en ökning av kroppstemperaturen, smärta i nedre del av buken är möjlig.

  Utsläpp efter diagnostisk curettage försvinner vanligtvis efter 3-5 dagar. Om en abort genomfördes, inklusive en död, är en daub tillåten i upp till två veckor.

  I avsaknad av klagomål från kvinnan och patologiska data under undersökningen kan tilldelning tillåtas till nästa menstruation.

  Tillsammans med dem ska hela det nya funktionella lagret i endometrium rivas av, varefter menstruationen bör bli normal.

  Omedelbart efter curettage märker de flesta kvinnor ett stort utflöde. De samlas i slidan och lämnar så snart hon kommer ur sängen för första gången efter manipulationen. Oroa dig inte, detta är tillåtet om ingenting annat stör.

  Under de kommande 3-5 dagarna kan urladdningen vara liten eller kan vara som menstruation. Efter en vecka bör det helst inte finnas blod hos vita.

  Tilldelningarna bör inte vara för ljusa, oftare är de mörkbruna, om de smetar kan de verka svarta när de torkas på linne.

  Följande ansvarsfrihet bör varna:

  • rikligt och med blodproppar under en dag eller mer, såväl som om maxikuddarna måste bytas varannan timme när de är helt fulla - detta är det första beviset på livmodersblödning;
  • mycket smärtsam urladdning - kan följa inflammation, ansamling av blodproppar i livmoderhålet, hematometern;
  • med en obehaglig lukt, med föroreningar av gul eller grön färg - det första tecknet på början av den inflammatoriska processen;

  Sök medicinsk hjälp i följande situationer:

  • med feber och smärta i nedre del av buken, uppkomsten av sekret med en obehaglig lukt;
  • om urladdningen är riklig kan blödning inte uteslutas;
  • om det varar mer än tre veckor efter curettage.

  Ibland konstaterar kvinnor att det inte finns någon urladdning efter curettage alls. Det kan tyda på att de har samlats i livmoderhålet och av någon anledning inte kan komma ut.

  Oftast, efter en dag eller två, uppträder dragsmärta i nedre del av buken, som minskar efter att ha tagit antispasmodika. Och efter en halvtimme eller en timme visas fläckning.

  Om ingenting har dykt upp är det bättre att konsultera en läkare för övervakning.

  Förebyggande av komplikationer:

  • följ alla läkares rekommendationer: ta antibiotika, smärtstillande medel, ibland hormonella läkemedel;
  • Använd inte tamponger omedelbart, men föredra kuddar.
  • avstå från sexuell aktivitet i minst två veckor;
  • Utsätt inte dig för fysisk stress, svår stress;
  • besök inte bad, varma bad, bastur och andra liknande platser under en månad.

  Läs mer i vår artikel om brun urladdning efter curettage.

  Orsaker till brunt urladdning efter curettage

  Curettage av livmoderhålan kan göras av olika skäl. I varje fall "döljer" en lång daub i sig sina faror.

  Curettage av livmoderhålan och livmoderhalskanalen innebär borttagning av allt innehåll inuti - läkaren leder försiktigt curett växelvis på alla väggar och tar bort det funktionella lagret i endometriumet, såväl som, polyper och andra patologiska formationer. På samma sätt utförs en abort - curettage av väggarna i livmodern medan chorion och fosterägget avlägsnas, liksom med en obebyggd graviditet, efter födseln och alla andra möjliga situationer.

  Diagnostisk curettage betyder "rengöring" om, enligt resultaten av en ultraljudssökning eller baserat på en kvinnas klagomål, läkaren misstänker polypper, hyperplasi eller någon annan sjukdom. Brun urladdning i detta fall kan vara av följande skäl:

  • detta är normen - om hela lagret av funktionell endometrium avlägsnas, kommer kvinnan bara att ha fläckar inom en och en halv vecka;
  • submucös myom - i det här fallet kommer det troligtvis inte att finnas fläckar, men till och med omfattande och koagulerade;
  • uterus fibroids - beroende på storlek och mängd kan de påverka livmoderns allmänna sammandragning och provocera en långvarig daub;
  • det fanns fortfarande polyper och områden med endometrium - med konventionell curettage, som endast utförs under kontroll av sensationer (till skillnad från hysteroskopi, där allt som händer syns på bildskärmen), polypper eller deras ben, samt områden i endometrium, som kommer att vara under en tid, kan lämnas " att blöda ";
  • blödningsstörning - om en kvinna äter någon ärftlig eller förvärvad sjukdom, eller om hon tar mediciner som påverkar dessa indikatorer;
  • tryckfall - hypertensiva kriser och stabilt högt tryck kan provocera periodiska dauber.

  Om curettage förknippades med graviditet läggs följande till alla tidigare skäl:

  • rester av fosterägget - till och med ett korställe på flera millimeter kan orsaka en daub, och om du inte hittar det i tid, finns det risk för infektion eller utveckling av mer massiv blödning;
  • cystisk skridsko är den mest formidabla komplikationen som kräver snabb diagnos och behandling, ibland upp till avlägsnande av livmodern; ibland kan tillståndet vara i form av en ondartad tumör;
  • placentapolyp - bildas efter varje graviditet och till och med förlossning, om fostrets membran förblir i livmoderhålet;
  • graviditeten avlägsnas inte och utvecklas - om en abort eller vakuumsugning utfördes, finns det en risk att fostret ägg "gömde", och efter curettage kommer att fortsätta utvecklas säkert, men det finns ofta en dålig skabb
  • inflammation - samtidigt, tillsammans med fläckar, uppträder en obehaglig lukt från könsorganen, en ökning av kroppstemperaturen, smärta i nedre del av magen.

  Vi rekommenderar att du läser om varför det finns bruna perioder. Från artikeln kommer du att lära dig om orsakerna till brun urladdning under normala och patologiska tillstånd, indikationer för att kontakta en läkare.

  Och här är mer om varför daub dök upp istället för menstruation.

  Hur länge kommer att bry sig

  Utsläpp efter diagnostisk curettage försvinner vanligtvis efter 3-5 dagar. Om en abort genomfördes, inklusive en död, är en daub tillåten i upp till två veckor.

  I avsaknad av klagomål från kvinnan och patologiska data under undersökningen kan tilldelning tillåtas till nästa menstruation.

  Tillsammans med dem ska hela det nya funktionella lagret i endometrium rivas av, varefter menstruationen bör bli normal.

  Vilken urladdning är normal och vilken bör varna

  Omedelbart efter curettage märker de flesta kvinnor en riklig urladdning - de samlas i slidan och går ut så snart hon kommer ur sängen för första gången efter manipulationen. Oroa dig inte, detta är tillåtet om ingenting annat stör.

  Under de kommande 3-5 dagarna kan urladdningen vara liten eller kan vara som menstruation. Efter en vecka bör det helst inte finnas blod hos vita.

  Utsläppet ska inte vara för ljust, oftare är de mörkbruna, om de smetar kan de vara svartaktiga när de torkas på linne.

  Följande ansvarsfrihet bör varna:

  • rikligt och med blodproppar under en dag eller mer, såväl som om maxikuddarna måste bytas varannan timme när de är helt fulla - detta är det första beviset på livmodersblödning;
  • mycket smärtsam urladdning - kan följa inflammation, ansamling av blodproppar i livmoderhålet, hematometern;

  Hematometer (ansamling av blod i livmoderhålan på grund av utvecklingen av ett mekaniskt hinder för utflödet av blod)

  • med en obehaglig lukt, med föroreningar av gul eller grön färg - det första tecknet på en inflammatorisk process.

  Skäl att träffa läkare

  Sök medicinsk hjälp i följande situationer:

  • med feber och smärta i nedre del av buken, uppkomsten av sekret med en obehaglig lukt;
  • om urladdningen är riklig kan blödning inte uteslutas;
  • om det varar mer än tre veckor efter curettage.

  Ibland konstaterar kvinnor att det inte finns någon urladdning efter curettage alls. Det kan tyda på att de har samlats i livmoderhålet och av någon anledning inte kan komma ut.

  Oftast, efter en dag eller två, uppträder dragsmärta i nedre del av buken, som minskar efter att ha tagit antispasmodika. Och efter en halvtimme eller en timme visas fläckning.

  Om ingenting har dykt upp är det bättre att konsultera en läkare för övervakning.

  Förebyggande av komplikationer

  För att förhindra de negativa konsekvenserna av curettage, bör du först följa alla läkarens rekommendationer som utfärdas före utskrivning eller efter manipulationen. Vanligtvis inkluderar de profylaktisk användning av antibiotika, smärtstillande medel, ibland kan hormonella läkemedel förskrivas omedelbart. Av de allmänna rekommendationerna bör följande följas:

  • Använd inte tamponger omedelbart efter curettage, men föredra kuddar.
  • avstå från sexuell aktivitet i minst två veckor;
  • Utsätt inte dig för fysisk stress, svår stress;
  • besök inte bad, varma bad, bastur och andra liknande platser under en månad.

  Vi rekommenderar att du läser om urladdningen före menstruationen. Från artikeln kommer du att lära dig om urladdningen före menstruation under normala och patologiska förhållanden, vilket kan indikera utsläppets färg.

  Och här handlar mer om orsakerna till fläckar under ägglossningen.

  Efter curettage beror arten och varaktigheten på utsläppet av anledningen till proceduren, hur hög kvalitet och om kvinnan har samtidiga sjukdomar. Utseendet på tvivel efter manipulationen bör vara anledningen till att gå till läkaren.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Slemhinnor hos kvinnor

  Livmodern och riklig blodförlustLivmoderblödning är ett mycket farligt tillstånd i den kvinnliga kroppen. I denna situation behöver det klara könet akut medicinsk intervention. Men det är värt att komma ihåg att knappa blödningar efter 17 dagar från början av cykeln är ett symptom på graviditetens början....

  Förändras menstruationscykler i början av klimakteriet och hur går menstruationen före klimakteriet

  Climax är en övergångsperiod på grund av fysiologin hos det kvinnliga könet, under vilket åldersrelaterade förändringar i kroppen, avslutandet av reproduktionsfunktionen och upphörandet av menstruationen....

  Tecken och symtom på klimakteriet hos kvinnor och hur man hanterar dem

  Kvinnor i åldrarna fyrtio och sextio år upplever ofta en specifik malaise orsakad av klimakteriet eller klimakteriet. Artikeln ger en översikt över orsakerna och stadierna i klimakteriet, dess första tecken, symtom och behandling....