Månadsbrun - när du bör vara uppmärksam på din kropp?

Intim

Menstruation är en av manifestationerna av kvinnors reproduktionssystem. Det kännetecknar sig genom komplexa biokemiska och hormonella förändringar som inträffar i kroppen och manifesteras av separationen av blodet i de kvinnliga könsorganen, särskilt livmodern.

Menstruation är inneboende hos alla kvinnor i fertil ålder, med förbehåll för rätt utveckling av könsdelar och körtlar av intern sekretion, samt frånvaron av några genetiska defekter.

Livmoderkaviteten är fodrad med slemhinnor - endometrial vävnad, som kännetecknas av månatlig avstötning. Som ett resultat noterar kvinnan deras manifestation i sig själv, medan detta är det sista stadiet av menstruationscykeln.

I de initiala stadierna finns det en process med celltillväxt i slemhinnan med deras efterföljande transformation. Normalt bör menstruationscykeln upphöra under graviditeten, eftersom mognad och frigöring av ägget inträffar, en karakteristisk process för ägglossning.

Men i frånvaro av befruktning sker desquamation av epitelet med en blödningsklinik och dess ersättning med nya.

Normalt ska menstruationen inte vara längre än 5 dagar och åtföljas av ljusröd urladdning. Deras volym bör vanligtvis inte överstiga 100-150 ml under hela perioden.

Samtidigt är de första dagarna för kvinnor inte alltid rikliga, utan kan bara visas med bruna grenar. Detta tillstånd bör vara absolut smärtfritt. I händelse av att dessa symtom förändras, sök läkare hos en specialist.

Brun urladdning är normal.

Brun urladdning istället för menstruation är normen:

 • Perioden för puberteten. Detta är ett viktigt steg i bildandet av det kvinnliga reproduktionssystemet. Det kännetecknas av det faktum att flickor börjar dyka upp menstruation. Men denna process blir inte alltid regelbunden; i vissa fall kan det ta tid att justera den. Normalt varar flickans process för att etablera menstruationscykeln ungefär ett år. I den här situationen kanske inte menstruationen ser ut alls, eller de kan vara så knappa att de ser ut som bruna utflöde från könsorganen. Många flickor börjar bli rädda för detta symptom, men oroa dig inte, i de flesta fall krävs ingen behandling, vänta bara och se taktik.
 • Klimax Detta är en av de vanligaste fysiologiska orsakerna till brun menstruation. De kan förekomma hos alla kvinnor som möter processen för att minska reproduktionssystemets funktion. Åldern på deras utseende kan vara annorlunda. Normalt är den förment 45–55 år gammal. Om brun urladdning inträffar under klimakteriet hos en kvinna vid en senare ålder, mot bakgrund av normal och cyklisk menstruation, orsakar det inte att en kvinna misstänker. Men i vissa fall kan menstruationen upphöra vid en tidigare ålder, så kvinnan är upphetsad. Uppkomsten av sådana symtom kan uppstå inom 35-40 år. En sådan utveckling av klimakteriet kommer att vara patologisk, den kan manifesteras av en kränkning av cykliskitet och utseendet, istället för rött blod i medelvolymen, av små, magra bruna sekret i volym. Gradvis efter uppkomsten av en sådan menstruation kommer deras fullständiga upphörande att börja. Med initiala manifestationer, särskilt i ung ålder, kan du försena uppkomsten med hjälp av hormonbehandling. Men i mitten eller sen ålder gäller det bara förväntade taktik.
 • Postpartum perioden. Detta är ett fysiologiskt tillstånd där brun urladdning kan förekomma. Normalt, efter att ett barn föddes, ett tag, konstaterar kvinnan utsläpp från könsorganen, beror detta på att processen för separering av morkaken, vilket innebär en kränkning av kapillärernas och blodkärlens integritet, äger rum. Under de första dagarna efter födseln är urladdningen röd och liknar normal menstruation, men senare blir deras intensitet och volym förändrade, de blir mer sällsynta och skuggan blir brun. Efter en månad slutar en sådan bild vanligtvis. Sådana utsöndringar kallas vanligtvis lochia. De ska inte åtföljas av några patologiska symtom, så snart smärta är fäst vid sådana bruna sekret och en ökning av temperaturen detta signalerar början av den inflammatoriska processen. Om volymen av brunt urladdning inte slutar utan snarare tenderar att öka är det också nödvändigt att konsultera en specialist, eftersom det kan vara ett tecken på försening av fragment i livmoderhulen.

När brun menstruation är en patologi?

Ektopisk graviditet

Detta är en av de farligaste orsakerna till brun menstruation..

 1. Liknande symtom uppstår som en manifestation av en menstruationsliknande reaktion, den är inte fullständig. Detta beror på otillräcklig hormonell produktion av hormoner som främjar uppkomsten av menstruation.
 2. Men också fördelningen av humant korioniskt gonadotropin förhindrar fullständigt avstötning av endometrial vävnad.
 3. I vissa fall kan utseendet på brun urladdning indikera början av en graviditetsstörning. Detta är en typ av missfallsreaktion, och det kan också vara en kränkning av användbarheten hos äggledarnas vaskulära väggar.
 4. Ofta kan en sådan patologi åtföljas av uppkomsten av ett smärtsyndrom, främst på den sida där den ektopiska graviditeten inträffar. Graden av symtomökning ökar gradvis..
 5. Under diagnosen finns det ett missförhållande i storleken på livmodern med den förväntade termen, liksom graden av tillväxt av korioniskt gonadotropin, det kommer också att ligga bakom motsvarande.

Denna situation får inte ignoreras, eftersom den kan leda till ett hot mot en kvinnas liv. Ytterligare utveckling av graviditeten i detta fall är nästan meningslöst.

Risk för missfall

Detta är också en av de främsta orsakerna till utseendet på brun urladdning istället för menstruation. Detta tillstånd kan vara förknippat med många orsaker, de börjar framträda främst i de tidiga stadierna.

 1. Volymen av utsöndringar kan vara annorlunda, ibland märker kvinnor nästan inga symtom i sig, förutom en något märkbar brun daub på underkläder, men i vissa fall kan den urladda som påminner om menstruation.
 2. I det senare fallet finns det en separering av rött blod med ett stort antal koagler, som börjar dyka upp i en kvinna och åtföljs av andra symtom.
 3. De viktigaste klagomålen förutom utskrivning hos en kvinna kan vara smärta i nedre del av magen, tidigare försening i menstruationen, en känsla av illamående och uppträdande av bröstkörtlarna.

Prognosen är annorlunda, med ett litet antal bruna formationer finns det en chans att upprätthålla en graviditet, men riklig separering är minimal, eftersom fosterägget kan separeras från ytan av livmoderslimhinnan.

Vid diagnos krävs akut sjukhusvård och utnämning av hormonella läkemedel samt en förändring i livsstil med undantag för fysisk aktivitet..

Inflammatoriska sjukdomar

Detta är en annan vanlig orsak till utseendet på brun urladdning, som beror på engagemanget i den patologiska processen i både livmoderhålan, halsen och vagina..

I de flesta fall är detta en kronisk sjukdomsförlopp..

I detta fall kan brun urladdning uppträda spontant eller mot bakgrund av menstruation.

I detta fall kan menstruationen inte bara förändra dess cykliska, utan också dess varaktighet. De är benägna att utseendet på en brun daub som kvarstår under lång tid, liksom smärta.

symtom

 1. Smärtsyndrom har en trög manifestation. Förvärringar inträffar med jämna mellanrum, säsongsmässighet är inneboende i dem. Dessutom kan liknande utsläpp av brun färg uppträda i mitten av menstruationscykeln..
 2. Ibland, med defekter i slemhinnan i livmoderhalsen eller i vagina, kännetecknas en sådan urladdning också den inflammatoriska processen. Han kan förvärras efter samlag.

Detta tillstånd kräver obligatorisk behandling och ytterligare åtgärder mot återfall som syftar till att förebygga sådana symtom.

Sexuellt överförbara sjukdomar

Detta är en av orsakerna till brun menstruation..

Orsakerna till detta tillstånd har länge studerats, det är infektioner orsakade av specifika patogener som har en dominerande överföringssätt genom oskyddat samlag..

Denna patologi förekommer hos individer främst under reproduktionsperioden..

Om de kanske inte visas hos män alls, är ett av de ogynnsamma tecknen hos kvinnor en förändring i menstruationens natur:

 1. De blir mer smärtsamma och uttalade, deras färg blir brun, en obehaglig lukt verkar, och volymen kan vara obetydlig, de kommer att smetas ut, medan varaktigheten ökar avsevärt.
 2. I vissa fall kan manifestationer uppstå upp till flera veckor. Detta beror på närvaron av en specifik inflammatorisk process i livmoderhulen, där utsöndring och spridning av endometriala vävnadsceller störs..
 3. I menstruationsprocessen sker en långsammare och mer problematisk separering av vävnader, som ett resultat av vilka de kommer att smeta ut, deras färg, lukt förändras.

Hormonell obalans

Detta är en annan anledning till utseendet på brun utflöde från könsorganen, vilket kan förekomma hos alla kvinnor i reproduktionsperioden..

Det finns många specifika skäl som leder till detta patologiska tillstånd.

Bland dem överväger de viktigaste follikelns uthållighet.

Ägglossning förekommer inte i menstruationscykeln och menstruationen kan komma med en fördröjning och deras färg blir brun, ett liknande tillstånd inträffar medan corpus luteum är aktivt.

I båda fallen förekommer menstruations oregelbundenheter..

I de flesta fall kräver de ingen ytterligare behandling om de inte åtföljs av patologiska symtom. Dessutom kan liknande utsläpp av brun färg observeras med progesteronbrist, och därför underlägsenhet i den andra fasen av menstruationscykeln.

Menstruation har en tendens till förseningar och efterföljande urladdning med en tät konsistens och brun färg.

Orsaker till ansvarsfrihet i avsaknad av sexuell aktivitet

I detta fall bör förekomsten av brun urladdning, som är en komplikation av graviditeten, uteslutas, och risken för att utveckla en inflammatorisk process minskas också. Men samtidigt finns det olika typer av hormonella orsaker, näringsfaktorer och allvarliga gynekologiska sjukdomar.

Bland sjukdomarna bör intern endometrios noteras. Detta är ett tillstånd som kännetecknas av tilldelning av menstruation, med en brun färg..

Med utvecklingen av endometrios, slemhinnan i livmoderhulen sprider sig utanför dess anatomiska region, så endometriet kan också lokaliseras i muskelskiktet och andra organ och system.

Detta är också stressande situationer och livsstilsförändringar som kan leda till hormonell misslyckande..

Vanliga orsaker till menstruations oregelbundenhet

De kan vara förknippade med flera situationer. Detta är störningar i de endokrina körtlarna, inflammatoriska processer samt svåra situationer förknippade med negativa effekter på kroppen.

Kirurgi

Detta är en av orsakerna till att menstruationen av en mörk färg visas..

Anledningen i de flesta fall beror på typen och arten av manipulationen:

 1. I vissa fall kan utseendet på menstruation av brun färg förknippas med en reaktion på införandet av en intrauterin enhet. I detta fall kan det vara en manifestation förknippad med trauma till slemhinnan i livmoderhålan eller dess reaktion på utseendet på en främmande kropp. Som regel är efterföljande menstruationer inte annorlunda än tidigare.
 2. Med endometrios kan ett intrauterint system med levonorgestrel användas, som under dess närvaro börjar slänga ut en viss dos av hormonet, vilket leder till utveckling av kortvarig vävnadsberoende.
 3. Bruna perioder kan också förknippas med sådana kirurgiska ingrepp som curettage av livmoderhålan. I vissa fall kan det utföras för diagnostiska ändamål, liksom för att förhindra utvecklingen av graviditet. Liknande menstruation visas omedelbart efter proceduren, den bruna färgen kan kvarstå en vecka med en gradvis minskning i intensitet.
 4. Dessutom kan konstiga bruna perioder bero på ett ingripande i livmoderkaviteten i samband med en tidigare patologi..

Diagnostik

I de flesta fall orsakar det inte arbete i modern medicin.

Vanligtvis är detta en omfattande undersökning:

 • Det börjar med en doktors konversation med en kvinna, förtydligande av alla klagomål, sjukdomshistoria samt undersökning av reproduktionssystemet.
 • Grunden för diagnosen brunbrunt är ultraljud. Först utvärderas livmodern, storleken, strukturen, tjockleken och konsistensen hos huvudskiktet - endometrium. Livmoderhalsen och dess konsistens undersöks också. Det är nödvändigt att undersöka både bilagorna, för närvaro av volymbildningar och storleken på follikulära apparater med antalet.
 • En annan metod som indikerar det indirekta tillståndet i organen i det reproduktiva systemet är ett allmänt blodprov. Antalet hemoglobin och leukocyter mäts. Med denna metod kan inflammatorisk sjukdom och närvaro av anemi bekräftas, vilket i vissa fall kan orsaka brun menstruation.
 • Hormonell undersökning. Av dessa används ofta en studie av nivån av humant koriongonadotropin, särskilt är det relevant för ektopisk graviditet. Tillväxten och graden av dynamisk ökning under utvecklingen studeras. En liknande analys krävs också när man utvecklar ett hot om avbrott av graviditet.

Behandling

Dessa är höjdpunkterna vid behandling av brun menstruation.

Valet av taktik beror på typen av patologiskt tillstånd:

 • I en ektopisk graviditet är den huvudsakliga behandlingen att avsluta den med kirurgisk tillgång. Volymen kommer att bero på tidpunkten och tillståndet för kvinnan. Under de första stadierna av graviditeten, men redan med utseendet på brun menstruation, är operationen begränsad till att ta bort en del av äggledaren och dess efterföljande restaurering för att upprätthålla ett anatomiskt fullständigt tillstånd. Med en lång period och symtom på dess överträdelse är behandlingen begränsad till fullständig amputation av äggledaren.
 • Med hot om spontan missfall, särskilt i tidig graviditet, med utseendet på brun menstruation, krävs utnämning av hormonbehandling. Bland dem är de viktigaste läkemedlen läkemedel från progesteron-gruppen. Av dessa presenteras ett stort antal fonder på marknaden, men de populäraste av dem är Dufaston och Utrozhestan. Duphaston är ett systemiskt läkemedel som används under bruna perioder under graviditeten. Utnämning är möjlig endast upp till 20 veckors graviditet, efter den andra screeningen avbryts den helt eller ersätts med Utrozhestan. Doseringen kommer att vara i genomsnitt 20 mg dagligen. Utrozhestan är ett progesteronläkemedel som produceras i form av ett vaginal suppositorium. Det har en effekt som liknar Duphaston, men biotillgängligheten är mycket högre. Dosen av ett ljus är 200 mg.
 • Inflammatoriska sjukdomar som leder till brun menstruation kräver systemisk behandling. Det kan vara antibakteriella eller antiinflammatoriska läkemedel. Vid identifiering av en specifik patogen utförs selektion genom att bestämma känsligheten för antibiotika. I närvaro av hormonella störningar kan du använda kombinerade orala preventivmedel, vilket kan leda till en minskning eller avbrott av bruna sekret under menstruationen. Det kan också vara andra hormonella medel som bidrar till behandlingen av den underliggande sjukdomen som leder till bruna perioder..

rekommendationer

Läkares rekommendationer:

 • Kvinnor med brun menstruation bör rådfråga en specialist. Om orsaken identifieras kommer han att kunna ge detaljerade rekommendationer om vidare hantering och övervakning av kvinnan.
 • Du bör övervaka menstruationens regelbundenhet. Eventuella fel kan ha en patologisk orsak..
 • Oskyddat samlag bör undvikas, särskilt med personer som inte är vanliga sexpartners..
 • Diagnosera regelbundet för sexuellt överförda infektioner, även om det för närvarande inte finns några symtom.
 • Utför periodiskt instrumentell undersökning av bäckenorganen med en vanlig och icke-invasiv metod med hög noggrannhet.
 • I närvaro av kroniska inflammatoriska processer, åtföljd av uppkomsten av menstruation av brun färg, krävs en fullständig behandling följt av anti-återfallsterapi, liksom rehabiliteringskurser och efterlevnad av förebyggande åtgärder.
 • Planera födelseplaner på ett ansvarsfullt sätt och undvik stressiga situationer, tung fysisk ansträngning och skadliga miljöfaktorer..
 • Övervaka regimen för arbete och vila, såväl som näring.

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln. Beroende på blödningskällan skiljer de naturliga och patologiska orsakerna till brun urladdning hos kvinnor.

Fysiologiska skäl

Om den bruna urladdningen inte åtföljs av smärta, betyder de förmodligen inte något fruktansvärt:

 1. En gång i månaden Fläckning före och efter menstruation är normalt. Ett par dagar före menstruationen går den ackumulerade smuts utanför. I början av cykeln lämnar endometrialrester uterus. Slem har en ljusbrun nyans. Processen varar inte mer än 3 dagar.
 2. Ägglossning. I mitten av cykeln uppstår en sprängning av follikeln, där ägget bildas. På grund av detta ändrar vaginal utsöndring färg till ljusbrun. Processen varar upp till 72 timmar.
 3. Anpassning till hormonella läkemedel. Under de första 3-4 månaderna efter att ha tagit orala preventivmedel, vänjer kroppen sig på hormonella förändringar. En liknande process observeras efter uttag av läkemedel..
 4. Puberteten. Under de första 2-3 åren normaliseras menstruationscykeln hos flickorna. Under denna period är menstruationen svag och oregelbunden.
 5. Början på sexuell aktivitet. Efter defloration åtföljs flera sexuella handlingar av mindre blödningar. På grund av detta blir slemet brunt..
 6. Graviditet Att fästa ett fosterägg på uterusväggen orsakar brott i blodkärlen. Under de första timmarna efter detta uppträder rödbrun urladdning hos kvinnor. Vid ett senare tillfälle är fenomenet farligt. Det indikerar avskiljningen av morkakan, hotet om missfall eller för tidig födsel.
 7. Postpartum perioden. Efter förlossningen normaliseras hormonnivåerna, börjar kroppen förbereda sig för ny befruktning. Bildningen av menstruationscykeln inträffar. Fläckar efter postpartum urladdning och oregelbundna.
 8. Början på klimakteriet. Hos medelålders kvinnor försvinner endometriumet och kommer ut med små orenheter i blodet. Processen beror inte på menstruationscykeln och åtföljs av värmevallningar, svettningar och humörsvängningar..
 9. Brist på personlig hygien. Bristen på renhet i det intima området leder till en ökning av patogen mikroflora och en förändring av syra-basbalansen. Som ett resultat förändras färgen på vaginal utsöndring..
 10. Skador. På grund av brist på smörjning under samlag förekommer mikrosprickor i slidan. Skador uppstår också efter abort och felaktig gynekologisk undersökning..

Tecken på sjukdomen

Patologiska processer i kroppen, tillsammans med blödning, inträffar mot bakgrund av smärta och andra obehagliga symtom:

 • Colpitis. Inflammation i vaginalslemhinnan. Det kännetecknas av blodföroreningar i urladdningen. Samtidig symtom: klåda och sveda; smärta i nedre buken; hyperemia i slemhinnorna; smärtsam urinering.
 • Cervikal erosion. Bildandet av magesår och erosion på livmodermembranet, som blödar efter mekanisk skada. Ett slem med en blandning av blod frigörs, smärta uppträder i nedre del av buken under samlag.
 • Ektopisk graviditet. Det visas efter en viss försening i menstruationen. Det består i att fästa ett fosterägg på äggledarens vägg. De första symtomen är smetning av mörkbrun urladdning hos kvinnor och svår smärta i nedre buken.
 • Inflammation i urinsystemet. Infektioner i njurarna, urinblåsan och urinröret åtföljs av smärta i nedre delen av ryggen och magen. Patienter lider ofta av urinering och känslor av ofullständig tömning av urinblåsan. Med urin utsöndras blod. En brun nyans visas i vaginalslemet..
 • Patologi för endometrium. Sjukdomar som påverkar livmoderens innerskikt åtföljs av spridning av endometrium. Vävnader exfolierar eller bildar polypper. Under den intermenstruella perioden verkar utflödet blandat med blod. Månadsvis lång och riklig, med blodproppar. Ibland är det smärta i buken.
 • Myom. Godartad tumör i muskelskiktet i könsorganet. Hennes intermenstruella blödningar, kännetecknande för henne, orsakar brun urladdning från slidan. Månadsperioderna är rikliga och smärtsamma. Cykeln är trasig. En stor neoplasma komprimerar urinblåsan och tarmen, vilket orsakar förstoppning och ofta urinering.

Brunt urladdning hos kvinnor är ofta inte ett tecken på patologi. Om de är kortvariga och inte åtföljs av smärta bör du inte oroa dig. Det regelbundna utseendet på slem med en brun nyans och ömhet bör varna. I detta fall ska du inte försena besöket hos gynekologen.

Vad betyder närvaron av lätt blod under menstruationen?

Menstruella oregelbundenheter kan förknippas med faktorer som svår stress, långvarig psyko-emotionell stress, fysisk ansträngning, överdriven trötthet samt att flytta med en kraftig klimatförändring. I dessa situationer är detta ett tillfälligt fenomen som passerar efter anpassningen av kroppen. Om ändringarna kvarstår, kontakta en läkare..

Orsaken till brun menstruation kan vara en kraftig viktminskning och anorexi. Fettvävnad är platsen där ytterligare östrogensyntes inträffar. Om dess mängd i kroppen är otillräcklig eller minskar kraftigt, åtföljs det nästan alltid av en kränkning av menstruationsfunktionen.

Vilka sjukdomar verkar brunt urladdning:

 • endometrios Det kännetecknas av uppträdandet av fläckbrunt urladdning på kvällen och efter menstruation, i sällsynta fall är detta alla dagar av menstruationen.
 • Ovariell dysfunktion. Det kännetecknas av utarmning av äggstocksfunktionen, vilket resulterar i att en kvinna gradvis utvecklar symtom på klimakteriet, oavsett ålder. Normalt bör detta inträffa tidigast 45 år efter operation på äggstockarna (särskilt efter laparoskopi), med endometrios sker det ännu tidigare - upp till 20-25 år. Månadssmetning istället för normalt - det första tecknet på ovariefel.
 • Inflammatoriska processer. Eventuella akuta infektionssjukdomar i området till hängorna, livmodern eller livmoderhalsen, liksom könsinfektioner kan orsaka en liknande menstruationscykel. Dessutom kommer urladdningen ofta inte på dagarna av den påstådda menstruationen, utan acykliska.
 • Polyper. Med lokalisering på livmoderhalsen, såväl som i livmoderhalsen, kan brun utflöde uppträda i förväg av menstruationen, efter dem, och även i mitten av cykeln, efter fysisk ansträngning, sexuellt samlag.


Polyp av livmoderhalsen
Utseendet på menstruation av en ovanligt liten karaktär och brun färg bör också vara uppmärksam på graviditet. Även om urintestet fortfarande är negativt kan det inte uteslutas, inklusive ett ektopiskt test. För större tillförlitlighet bör ett hCG-blodprov tas och en läkare bör besökas..

Det är alltid värt att oroa sig med menstruationen av brun färg, om:

 • det är inte möjligt att fastställa orsaken på egen hand;
 • om symtomen fortfarande stör dig - smärta i nedre del av buken, feber, svaghet etc.
 • om graviditet inte kan uteslutas;
 • om detta har pågått i flera månader och det inte finns några objektiva skäl (till exempel att ta orala preventivmedel).

Vad du ska göra om bruna perioder visas:

 1. Du bör försöka ta reda på orsaken till menstruation av brun färg. Kanske tar kvinnan någon form av medicin, dagen innan hon upplevde stress eller förändrade klimatet. I detta fall bör detta observeras under högst en cykel..
 2. Om graviditet inte kan uteslutas, bör åtminstone ett urinprov göras, men ett blodprov för hCG är bättre.
 3. För oklara orsaker eller återkommande episoder bör en omfattande undersökning med en läkare göras.

Läs mer i vår artikel om menstruation brun.

De viktigaste orsakerna till dåligt urladdning

Det finns flera skäl till varför lite blod släpps under menstruationen. De kan alla delas in i två grupper:

 1. Fysiologisk.
 2. Patologisk.

De fysiologiska orsakerna inkluderar hormonell omstrukturering. Detta kan uppstå hos flickor när de bara bildar en menstruationscykel. Orsaken kan också vara amning eller en minskning av reproduktionsfunktionen i kroppen till följd av klimakteriet..

Patologiska skäl inkluderar:

 • en kraftig förändring av kroppsvikt (viktminskning eller fetma);
 • anemi och brist på vitaminer i kroppen;
 • stark fysisk aktivitet;
 • stress, psykologisk sjukdom och överbelastning.

Den kvinnliga kroppen är mycket förändrad. Om en kvinna ständigt känner sig trött, befinner sig i en stressande situation och i spänning, stoppar befruktningsfunktionen självständigt. Fysiologiska skäl:

 • skador på könsorganen och urinsystemet;
 • olika inflammatoriska processer och sjukdomar;
 • hormonella preventivmedel;
 • undernäring;
 • sköldkörtelsjukdom och endokrin körtelsjukdom;
 • förgiftning med svår förgiftning.

Hur manifesteras endometrihyperplasi

En av orsakerna som anses onormal vid förekomsten av brun menstruation är endometrial hyperplasi, en patogen proliferation av endometrialskiktet associerat med hormonell obalans. Endometrial tjocklek överstiger avsevärt de normala nivåerna.


Om tjockleken på endometriet ökar börjar endometrihyperplasi

Endometrial hyperplasi uppstår av följande skäl:

 • endokrina sjukdomar som leder till hormonella förändringar, såsom dysfunktion, eller hypofunktion av äggstockarna, hypo- eller hypertyreos;
 • brott mot metaboliska processer, till exempel kolhydrat, fett, etc.
 • fibromyoma;
 • aborter, medicinsk curettage, etc..

Ett av symptomen på endometrial hyperplasi är brunt blod med menstruation. Sjukdomen leder ofta till en ökning av testosteronproduktionen i kroppen, vilket i slutändan påverkar kroppen med ökad hårighet, en maskulin figur och sekundär infertilitet. I organen i det reproduktiva systemet bildas foci av inflammation.

Symtom på magra perioder

Lite utflöde under menstruationen är det huvudsakliga symptomet på hypomenorré. Samtidigt kan cykelns varaktighet förbli densamma eller förkorta. Dessutom kan andra symtom uppstå som åtföljer knappt urladdning:

 • huvudvärk och yrsel;
 • illamående;
 • obehaglig smärta i bröstet;
 • smärta i nedre rygg och nedre del av buken;
 • näsblod;
 • svaghet;
 • förstoppning eller diarré;
 • minskad sexdrift (till följd av en minskning av östrogennivåer).

När är normen

Ibland, när menstruationen är normal, blir urladdningen mörkare än vanligt. Sådana förändringar betraktas inte som ett tecken på patologi i följande fall:

 • en dag eller två före de kritiska dagarna. Menstruationen börjar vanligtvis med en brun daub. Dess obetydliga volym är en föregångare av reglering;
 • en dag efter menstruationen. Detta beror på att livmodern frigörs från resterna av blod;
 • på bakgrund av orala preventivmedel. Under de tre första cyklerna noteras mörkbrun menstruation. Deras utseende provoserar hormonella förändringar i kroppen;
 • när de kritiska dagarna inte varar mer än tre dagar. Under korta perioder anses brun urladdning vara normal;
 • efter den första menstruationen hos ungdomar. Under två år är utseendet på en sådan menstruation möjlig;
 • i början av sexuell aktivitet. Som ett resultat av oberoende av jungfrulighet och efter flera påföljande sexuellt samlag kan svag blödning observeras..

När är en liten urladdningsvolym normal?

Mager menstruation kan också vara normal och inte värt besväret..

Med normal funktion av kroppen finns det flera skäl till mindre sekretioner:

 • Hos flickor, under de första två åren av bildandet av menstruationscykeln. Den kvinnliga hormonella bakgrunden bildas under lång tid, och under denna period kan menstruationen vara kort och med olika varaktigheter. I det här fallet, oroa dig inte - det här är normalt. Om cykeln överskrider normen, kan detta indikera en underutveckling av könsorganen.
 • Innan klimakteriet. Kvinnlig sexuell aktivitet minskar efter 45 år, till följd av vilket hormonproduktionen minskar och menstruationscykeln förändras.
 • Ärftlighet. Denna funktion uppstår när en liten utsläpp av blod under menstruationen är normen. Denna funktion överförs från mormor till mamma och från mamma till dotter. Det visas inte på något sätt om möjligheten att få barn.
 • Födselstillstånd. Efter förlossningen återhämtar sig kroppen, därför kan både riklig menstruation och deras obetydliga manifestation uppstå. Vid amning anses knappt urladdning vara normalt och kräver inte oro.

Vad är diagnosen

Att fastställa orsaken till uppkomsten av lätt blod under menstruationen är endast möjligt tack vare en omfattande diagnos. Patienten skickas till:

 • Ultraljud för en allmän undersökning av reproduktionsorganen;
 • blodprov för att bedöma hormonella nivåer;
 • kolposkopi för att identifiera troliga maligna processer;
 • en vattpinne från slidan för att bekräfta eller motbevisa en trolig smittsam process;
 • histologi för skrotning.

Vid behov kan andra undersökningar förskrivas, men endast på grundval av individuella egenskaper.

När man ska träffa en läkare

Varje manifestation av en avvikelse från normen kan bli en anledning till att gå till läkaren, som kan fastställa orsaken, baserat på följande punkter:

 • förhör och undersökning av patienten;
 • bakteriologisk kultur;
 • Ultraljud
 • bestämning av hormonkoncentration;
 • biopsi;
 • mäta basaltemperatur under menstruationscykeln.

En specialiserad läkare bör konsulteras om det har skett en kraftig minskning av blodutflödet hos kvinnor i fertil ålder. I det här fallet kan läkaren bestämma grundorsaken och förskriva rätt behandling. Uppskjut inte heller resan till läkaren för en kvinna som slutat amma, och menstruationscykeln har inte återhämtat sig.

För sjukdomar i det endokrina systemet och sköldkörteln krävs också en läkarkonsultation. Det bör komma ihåg att det endokrina systemet kommer att normalisera frånvaron av stress i livet och närvaron av positiva och trevliga känslor.

Vilken typ av förebyggande

Som profylax rekommenderas:

 • observera personlig hygien;
 • använda preventivmedel under sex med en overifierad partner;
 • äter ordentligt;
 • undvika allvarlig stress och hypotermi, liksom överdriven fysisk ansträngning;
 • överge beroende;
 • ta någon medicin endast i samråd med läkaren;
 • besök en gynekolog varje år för förebyggande.

Dessa rekommendationer hjälper till att undvika många problem som leder till kränkningar av cykeln och arten av urladdningen..

Traditionell medicin för mager menstruation

Det är inte alltid nödvändigt att behandla en minskning av menstruationsflödet med mediciner. Till exempel, med en kraftig viktminskning, kommer läkaren helt enkelt att rekommendera patienten att balansera sin kost.

En kvinnas hälsa och hennes hormonella bakgrund beror på rätt näring. Kosten bör innehålla livsmedel som är mättade med alla nödvändiga och användbara ämnen. Protein finns i baljväxter, kött eller fisk. Vegetabiliska oljor mättar kroppen med fett och spannmål med komplexa kolhydrater. Vitaminer och antioxidanter kan erhållas genom att äta färsk frukt varje dag..

Eftersom stress är den främsta källan till hypomenoré, är det nödvändigt att hantera den. Om du inte kan göra det själv rekommenderas att du kontaktar en specialist för att få hjälp. Efter behandling upprättas det känslomässiga och psykologiska tillståndet, reproduktionssystemet återställs och som ett resultat är menstruationens varaktighet normal.

Vilken behandling

Behandlingen väljs också privat. Självmedicinering är förbjudet. Beroende på huvuddiagnosen kan flickan rekommenderas:

 • hormonella mediciner;
 • antibiotika
 • svampdödande medicin;
 • kirurgiskt ingrepp;


Ofta är behandling med antibiotika.

 • strålning eller kemisk terapi.

Oavsett anledning bör flickan leva en hälsosam livsstil och äta rätt. Eventuella dåliga vanor bör elimineras..

Gynekologers åsikt

Varje kvinna bör oberoende övervaka menstruationens varaktighet, dess regelbundenhet och mängden utsläpp. Detta är nödvändigt för att upprätthålla en normal och korrekt menstruationscykel. Och vid eventuell avvikelse kan du omedelbart rådfråga en läkare och lösa problemet helt och hållet.

Det är viktigt att genomgå regelbunden undersökning och en fullständig undersökning av en läkare. Detta är nödvändigt för att snabbt upptäcka och behandla patologier i de kvinnliga könsorganen..

För kvinnor i reproduktiv ålder är knappt urladdning inte normen. Detta kan indikera förekomsten av en möjlig sjukdom eller förekomsten av en allvarlig patologi hos de kvinnliga könsorganen. Och med långvarig menstruation är onkologi i äggstockarna och livmodern möjligt. I detta fall är det nödvändigt med akut sjukhusvistelse och korrekt behandling av sjukdomen..

Därför rekommenderar många läkare regelbundet att genomgå en fullständig undersökning, liksom att ha en kvinna en kalender där hon kommer att markera början av menstruation och deras varaktighet. Detta är inte bara bekvämt, utan också en sådan kalender gör att du kan kontrollera menstruationscykeln, dess varaktighet och frekvens.

Vad man ska göra med brun menstruation?

När brun urladdning visas måste du göra ett graviditetstest, titta på kalendern i vilken stålcykeln finns. Om testet är negativt och den allmänna hälsan är normal, bör du ompröva dagens system - vila mer, få tillräckligt med sömn, var inte nervös vid varje tillfälle.

Om brun urladdning visas måste du göra ett graviditetstest

Om urladdningen varar länge, har en konstig nyans, det finns en dragande eller skarp smärta i nedre del av magen, obehag under sexuellt samlag och under urinering, klåda i könsorganen - du bör inte skjuta upp besöket på kliniken. Hög feber i kombination med dragande smärta i ländryggen och i bilagorna - du måste ringa ambulans.

Sammanfattning

Lite blod under menstruationen är både ett normalt tillstånd i kroppen och en signal om att det finns någon sjukdom. För unga flickor är detta tillstånd inte så farligt, eftersom det anses vara nästa steg i processen att bilda kroppens reproduktionsfunktion. Hos äldre kvinnor tyder detta fenomen på att hennes könshormoner redan är utmattade. Detta tillstånd anses vara normalt före klimakteriet samt under amning..

Om lite menstruationsblod uppträder under reproduktionsperioden, indikerar detta en möjlig sjukdom och kräver omedelbar konsultation av gynekolog.

Viktig! Självmedicinering eller ett senare besök hos en specialist kan leda till oåterkalleliga konsekvenser.

Efter undersökning kommer läkaren att kunna fastställa grundorsaken till överträdelsen och föreskriva rätt behandling. För att påskynda behandlingen rekommenderas en kvinna att skydda sig mot frustration och stress..

Vad brunt urladdning säger

Normalt är menstruationsfärgen röd eller vinröd. Om det är en svag mörkhet av menstruationsblodet, förblir det tillfälligt i slidan eller livmodern och oxiderades.

Förklaringen till varför menstruationen är brun är en liten mängd utsläpp. Därför observeras liknande förändringar i början av kritiska dagar och närmare deras slutförande. Mycket lite blod kommer ut under denna period.

Mager menstruation av brun färg i vissa fall observeras hos absolut friska kvinnor och ungdomar. Om blodförlust per menstruation är mindre än 30 ml kan allvarliga patologier misstänkas. Tilldelningarna är bruna och svarta..

De kan indikera hormonellt misslyckande, sjukdomar i könssystemet, undervikt och graviditet.

Oavsett orsaken som ledde till sådana förändringar måste du söka hjälp hos en gynekolog. Patologier som utvecklas i kroppen har ofta en dold klinisk bild. I det avancerade skedet är de svåra att behandla och kan leda till allvarliga komplikationer..

1 Brun fläck

Brun fläck av alla nyanser under menstruationen är ett tecken på ”gammalt blod”: det var rött, men helt enkelt oxiderat på grund av att urladdningen inte är för riklig och den lämnade livmodern under lång tid.
Brunt blod kan associeras med:

 • början och slutet av menstruationen
 • avslaget
 • graviditet (tecken på stoppad blödning: behöver akut att se en läkare!)
 • missad graviditet (akut behov av att se en läkare)

Rosa färg

Menstruation av rosa färg kan orsakas av:

 • ägglossning under menstruationen;
 • felaktig intrauterin enhet;
 • sköldkörtelproblem;
 • inflammatorisk process i bäckenorganen, i denna situation uppträder andra symtom på inflammation - smärta, hög feber;
 • malign tumör.

Liten rosa urladdning under menstruationen kan associeras med den så kallade falska menstruationen. Detta kan hända i de tidiga stadierna av graviditeten om befruktning har inträffat. En sådan urladdning är en normal variant och de hotar inte graviditeten..

Vilken färg ska flickans första menstruation normalt vara??

Om du ser blod före dagen för ungefärlig början av din period är det vettigt att konsultera en läkare.

Under graviditeten kan blödning vara orsak till oro. Ibland kan detta vara ett tecken på missfall, och ibland inte: varje fall är unikt, så under graviditeten bör du rådfråga en läkare när du har blödningar.

En annan orsak till kraftig blödning under menstruationen eller i andra faser av menstruationscykeln kan vara polyper eller fibros. Dessa godartade formationer kan orsaka sådana symtom, liksom en känsla av tryck och smärta..

Varje ovanlig urladdning (ovanlig struktur, lukt eller förekommer vid ovanliga tidpunkter) kan vara tecken på infektioner och sexuellt överförda sjukdomar. Ta hand om din hälsa, du har en och kom ihåg: varje sjukdom är lättare och lättare att behandla om behandlingen påbörjas så snart som möjligt efter att den upptäckts!

Många flickor som nyligen har gått in i puberteten är intresserade av vilken färg deras perioder är och hur man kan ta reda på vad de är exakt. Första gången menstruationen börjar vanligtvis i åldern 9-15 år. Färgen på den första menstruationen är normalt rödaktig eller brunaktig. Vanligtvis är urladdningen inte för intensiv, så att du bara märker några mörka fläckar på underkläderna.

Som regel varar normal menstruation 3-5 dagar. Under denna tid kan färgen på menstruationsflödet variera avsevärt. Oroa dig inte! I de flesta fall är detta en helt vanlig förekomst..

Första dagen. I början av menstruationen har många flickor och vuxna kvinnor en karakteristisk mörk tät urladdning i form av utstryk. Detta beror på att passagen av ett odödligt ägg under menstruationen inte sker omedelbart utan gradvis. Som regel varar mörk urladdning inte mer än en dag.

Mitt i menstruationen. Vanligtvis är blodets färg under menstruationen röd. Nyans kan variera från tillräckligt ljust till mörkt. Ofta beror färg på mängden förlorat blod. Vid knapp menstruation är urladdningen ofta mörk, med tungröd eller vinröd. De kan ha slem och små blodproppar. Ljus scharlakansröd menstruationsblod under de första 1-3 dagarna (men inte längre!) Anses också vara normal.

Under de sista dagarna av menstruationen. Vid den fjärde dagen av menstruationen bör urladdningen bli mörkare och tjockare. I slutet av menstruationen i tre dagar kan du märka utseendet på bruna utstryk på linnet. Så livmodern rensas helt för allt "onödigt". Under denna period kan du använda dagliga kuddar, till exempel Carefree®.

Menstruationsblodfärg bör inte plötsligt förändras från cykel till cykel. Till exempel, om du vanligtvis har tillräckligt med rött urladdning, och nu under din period plötsligt blir mörk, nästan svart, är detta ett tillfälle att åtminstone vara mer uppmärksam på ditt hälsotillstånd. Du bör särskilt se upp för en plötslig förändring i färg eller konsistens i menstruationsflödet, som sammanföll med uppkomsten av andra symtom, till exempel:

 • öka eller minska under menstruationscykelns varaktighet;
 • uppkomsten av svår smärta i nedre del av buken;
 • ofta och / eller obehag med urinering;
 • klåda och sveda i perineum;
 • förvärv av utsöndringar av obehaglig otrogen lukt.

Några av dessa symtom kan indikera inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet, så att de inte kan ignoreras. Dessutom bör du vara uppmärksam på "oplanerad" urladdning i mitten av cykeln, även om de liknar dina vanliga perioder. Det spelar ingen roll vilken färg de är - bruna eller ljusa skarlagen - i det här fallet måste du gå till läkaren.

Om du tror att färgen på ditt menstruationsblod plötsligt har förändrats och du är orolig för detta bör du rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att lyssna på dina klagomål, genomföra en undersökning och vid behov planera en ytterligare undersökning..

Menarche är en konsekvens av hormonella förändringar som inträffar i en tonårsflickas kropp. 2-3 år före uppkomsten börjar äggstockarna under påverkan av hypofyshormoner att producera östrogener. Könshormoner påverkar livmoders tillväxt och utveckling och bidrar till bildandet av sekundära sexuella egenskaper - hårväxt av kvinnlig typ, bröstförstoring. Cykliska förändringar i hormonnivån leder till avstötning av det funktionella slemskiktet i livmodern och uppkomsten av den första menstruationen.

Det första året efter menarchen är menstruationscykeln oregelbunden. Följande menstruation kan visas först efter 2-3 månader, flickan bör inte oroa sig på grund av så långa pauser. Vad ska vara längden på den första menstruationen? Det kan pågå 1-2 dagar, istället för de vanliga 3-5, som hos en vuxen fertil kvinna.

Menarche är vanligtvis mycket knappa och visas som små fläckar på linne. På grund av hormonella förändringar kan deras färg skilja sig från den vanliga. Menarche har vanligtvis en brun, mörkröd eller vinröd färg..

En förändring i färg eller karaktär av menstruationen kan indikera en patologi för organen i reproduktionsfären. Alarmerande tecken:

 • Blekrosa färg. Indikerar en låg mängd hemoglobin i blodet eller problem med blodet.
 • Ljus röd färg. Scarlet vätska rikligt urladdning kan vara resultatet av blödning i livmodern. Endometriosis manifesteras också - en patologisk spridning av endometriala vävnader utanför livmodern.
 • Brun färg, åtföljd av en obehaglig lukt. En brunaktig nyans kan bero på förekomsten av pus i urladdningen. Detta symptom är en följd av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar: endometrit, adnexit. Det är omöjligt att utesluta infektion med STI, som manifesteras genom klåda i könsorganen, smärta under urinering. Inflammation åtföljs vanligtvis av smärta i nedre del av buken, vilket intensifieras innan menstruationen börjar..
 • Överflödande röd urladdning som varar mer än 10 dagar. Långvarig blödning kan bero på en godartad eller malign tumör. Ofta är det polymenorré och intermenstruell blödning som är de första synliga symtomen på tumörer i livmodern, äggstockarna, livmoderhalsen.
 • Svarta blodproppar. Den svarta färgen på urladdningen indikerar patologiska förändringar i endometrium. Utgången är svår, blodet har tid att koagulera, så menstruationen blir mörk. Liknande symtom är karakteristiska för endometrios, godartade tumörer, polypper i livmoderhålet och livmoderhalskanalen.

Vad gör man om oroande symtom uppstår? Du måste omedelbart rådfråga en gynekolog. Endast en läkare kan ställa rätt diagnos och förskriva behandling.

Normalt bör fläckar under menstruationen vara ljusröd eller rödbrun. Blod i andra färger bör varna en kvinna och bli ett tillfälle att träffa en läkare.

Av vilken anledning kan det finnas bruna perioder? Är det farligt om sådana menstruationsblödningar inträffar i början eller slutet av cykeln? När krävs behandling? Vilka diagnostiska metoder används i situationer där menstruationen är brun? Är det möjligt att förhindra uppkomsten av blodig utsläpp av en konstig nyans?

Avvikelser från normen betraktas som magra månatliga perioder med brun färg och för kraftiga blödningar.

Bildningen av blodproppar och utseendet på en skarp obehaglig lukt indikerar också ett fel i den kvinnliga kroppen.

I detta fall anses utseendet på mörk menstruation under den första dagen av cykeln vara normalt, med förbehåll för efterföljande normalisering av arten och mängden blodutflöde, såväl som under de sista dagarna före menstruationens slut.

I andra fall indikerar ett sådant fenomen som regel utvecklingen av en patologisk process.

Varför var blodutflödet under menstruationen tidigare rött och har nu en brunaktig nyans? Följande naturliga orsaker kan bidra till detta:

 1. Stabilisering av menstruationscykeln. Hos tonåriga flickor etableras inte denna fysiologiska process omedelbart. Det tar i genomsnitt 3-4 månader till 1 år för den slutliga normaliseringen. Utseendet på magra bruna menstruationer inom några månader efter uppkomsten av menarche anses vara normen. I de flesta fall normaliseras cykeln efter denna tid..
 2. Klimax Utrotningen av reproduktionssystemets funktion är ett oundvikligt stadium i varje kvinnas liv. Denna process kännetecknas av uppkomsten av mörkbrun menstruation. Ofta är företrädare för det svagare könet äldre än 50 år, blodutflöde är oregelbundet, menstruationen börjar före schemat eller omvänt försenas. Dessutom har vissa kvinnor dålig blödning under denna period, medan andra har kraftiga blödningar vid bildandet av blodproppar. Detta fenomen utgör inte ett hot mot kvinnors hälsa utan kräver ständig övervakning..
 3. Naturlig utfodring av barnet. Prolactin, som ansvarar för bildandet av bröstmjölk, hämmar syntesen av andra hormoner, på vilka återställningen av menstruationscykeln, som är störd till följd av hormonella förändringar i kvinnans kropp under graviditeten och födelsen av barnet. Mot denna bakgrund är utvecklingen av endometrium mycket långsam. Av denna anledning, under de första 2-3 månaderna efter födseln, är utseendet på en menstruation av brun färg med fläckar inte ovanligt. Med normaliseringen av cykeln i detta fall kan kritiska dagar börja tidigare än förfallodagen eller försenas. Deras varaktighet hos nyligen mammor är inte heller stabil.
 4. Användning av en intrauterin enhet. Utseendet på menstruation av en brun nyans är ofta förknippad med användningen av denna preventivmetod.
 5. Ändring av klimatzoner. För vissa kvinnor påverkar långväga resor negativt hormoner. Detta uttrycks i form av förseningar, knapp spotting eller riklig blodpropp med blodproppar.
 6. Överdriven träning. Aktiva sporter är stressande för den kvinnliga kroppen, vilket ofta leder till ett cykelfel och utseendet på bruna perioder.
 7. Ärftlighet. Det bevisas att arten och varaktigheten av menstruationen kan ärvas..
 8. Stark känslomässig chock. Stress påverkar oundvikligen en kvinnas cykel.
 9. Tar vissa mediciner.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad man ska göra om menstruation med slem och blod börjar?

Är det värt att oroa sigKvinnor kan kontrollera deras hälsa genom menstruationscykeln. Under denna period sker förändringar dagligen i kroppen....

Normen för antalet folliklar i äggstockarna hos kvinnor i reproduktiv ålder

En kvinnas förmåga att bli gravid och bära bestäms av antalet folliklar i äggstocken. Den väntande modern måste ha en uppfattning om de processer som äger rum i fortplantningsorganen....

Konstig menstruation efter en försening

Menstruationsförseningen inom medicinen delas vanligtvis upp i funktionell och patologisk. I det första fallet uppstår problemet på grund av negativa effekter av yttre faktorer och det är inte kopplat till sjukdomen på något sätt....