Amning varje månad - efter hur länge mammas kropp är helt återställd?

Intim

Efter uppkomsten av det länge efterlängtade barnet är alla kvinnor utan undantag bekymrade över att kroppen ska återhämta sig. Många är oroliga för om menstruation uppstår under amning och när de dyker upp..

Det är känt att i födelsen i genomsnitt varar upp till åtta veckor, under vilken tid livmodern får sin ursprungliga storlek och moderns kropp återanvänder för att amma barnet. När visas menstruation?

Månadsvis efter förlossningen

Menstruationens början efter förlossningen beror på många faktorer. Dessa inkluderar:

 • hormonell bakgrund;
 • reproduktionssystemets tillstånd;
 • metod för förlossning;
 • vilken typ av utfodring har barnet.

Studier visar att om det inte finns någon amning, återställs cykeln 15 veckor efter födseln. På ammande mödrar, på grund av det ökade hormonet prolaktin, förekommer menstruationen senare. Oregelbundna perioder under amningen är acceptabla, detta kan bero på många faktorer.

 • Om barnet ständigt ammas kan cykeln bara återställas efter amning.
 • Om utfodringen är blandad och läkarna rekommenderar att börja utfodring från 6 månader, kan menstruationen börja när som helst.

Det finns emellertid fall då cykeln återställs även med full naturlig utfodring, vilket påverkas av långa pauser mellan matningen.

När det gäller naturlig utfodring under menstruationen är läkarna säkra på att det inte behöver avbrytas. För närvarande förändrar inte mjölken dess egenskaper och smak. Det viktigaste att komma ihåg är att när du ammar kan du bli gravid och oroa dig för det innan du återställer ditt intima liv.

I genomsnitt bör en hel cykel återställas inom tre månader efter avslutad amning, om detta inte inträffade måste du se en läkare för att diagnostisera orsakerna till en sådan patologi, eftersom det kan vara resultatet av ganska allvarliga kroppsproblem. Det viktigaste att komma ihåg är att god naturlig utfodring är mamma god fysisk och psykologisk hälsa..

Kan jag bli gravid medan jag ammar

Detta är den näst vanligaste frågan för mödrar. Många är helt säkra på att en sådan naturlig metod som amning skyddar dem helt från nästa graviditet. Det finns emellertid fall då det även är möjligt att bli gravid ett barn. Detta är möjligt även i frånvaro av menstruation. Det bevisas att en ny graviditet kan inträffa vid den första ägglossningen, vilket kan uppstå obemärkt.

För att minimera graviditeten under amningen måste följande regler följas:

 • Utfodring bör inte ske enligt vissa timmar utan på den första begäran från barnet. En fullständig avstötning av eventuell extra utfodring och till och med ett avslag på vatten. I genomsnitt bör ett barn få 10 små matningar eller 6 långa under dagen. Maximala intervaller mellan dem är 5 timmar.
 • Dessa regler fungerar när barnet ännu inte är 7 månader gammalt. Äldre barn ges kompletterande livsmedel, vilket innebär att mindre mjölk behövs. Det är från denna period man måste börja skydda sig om man inte vill bli gravid igen.

Om du är orolig för frågan om det är möjligt att bli gravid, om du ammar, måste du först svara på följande - har du något emot att födda vädret? Även om befruktningen omedelbart efter förlossningen inte är helt bra för ditt hälsotillstånd på grund av hormonella förändringar i kroppen och amningen av barnet. Läkarna säger att det bästa alternativet för en andra graviditet är två år efter föregående födelse. Under denna tid kommer kroppen att återfå styrka och även mamma kommer att kunna vila moraliskt. Många mödrar i samtal med varandra hävdar att "jag ammar, det finns inga perioder, det är omöjligt att bli gravid." Som ni vet inträffar den första menstruationen efter ägglossningen, så att graviditet kan uppstå även utan perioder, som helt enkelt inte har tid att börja.

Amning preventivmedel

Modern medicin har utvecklat konserveringsmedel för ammande mödrar som inte skadar barnet som fortfarande får mjölk.

 • Barriär preventivmedel. Det inkluderar kondomer och vaginalmembranen. De har högpresterande indikatorer. Om det finns ökad torrhet i vaginalen, är smörjning nödvändig. Membranet - är ett kupoligt kupollat ​​latexlock som blockerar vägen till livmoder från spermier, dess effektivitet med god användning når 90%.
 • Spermicidala medel. Sådana medel inkluderar krämer, tabletter och suppositorier. Principen för deras huvudsakliga handling är förknippad med skapandet av en viss miljö i kroppen där spermier dör. Effektiviteten är 80%, vilket är ganska lämpligt för ofullständigt återställd fertilitet. Huvudämnena tränger inte in i mjölk, vilket innebär att ingenting hotar barnet.
 • Spiral. Det är ett utmärkt verktyg om det inte finns några kontraindikationer. Dess giltighetsperiod är från 5 till 7 år, dessutom kan dess utvinning genomföras under vilken period som helst. Denna enhet kan installeras 8 veckor efter leverans, närvarande är livmoderhalsen fortfarande mjuk, vilket gör det lättare att installera spiralen utan skador. Tillförlitligheten för denna metod är nära 100%.
 • P-piller är acceptabla preventivmedel för amning. I apotek finns i dag tabletter som inte innehåller etinylöstradiol, de kallas minidryck. De kan användas redan två månader efter barnets födelse. Studier har inte visat någon effekt på mjölkens kvantitet eller kvalitet, och inte heller negativa effekter på barnet. Det är bättre att använda dem efter att ha konsulterat en läkare. Denna metod kräver emellertid att tidsfristerna uppfylls; om det är sent försenar läkemedlets effektivitet betydligt.

Amning förebyggande är viktigt för att inte få en oplanerad graviditet. Antalet preventivmetoder är ganska olika, varje ammande mamma kan välja vad som är rätt för henne.

Amning under graviditeten

Denna situation inträffar ganska sällan, men sker fortfarande. Vi pratar om graviditet under utfodring, det kan vara antingen en planerad eller en slumpmässig episod. I början av graviditeten uppstår alltid många frågor om utvecklingen av ett nytt liv och hur man inte skadar det. I den här situationen är det bättre att omedelbart kontakta en barnläkare-gynekolog som kommer att förklara alla funktioner i amningen under den andra graviditeten.

Enligt experter är detta inte ett problem för amning om graviditet går normalt. Det viktigaste att komma ihåg är att naturen har lagt grunden, att ge allt bäst till barnet i livmodern, vilket innebär att du måste ta hand om ytterligare näring för barnet och mamman. Du kan behöva börja ta vitaminer för att fylla på kroppens balans..

Om du matar under en ny graviditet kan du uppleva lätt obehag, som snart går. Det hormon som produceras genom utfodring påverkar inte musklerna i livmodern och leder inte till för tidig födsel. Endast en läkare kan ge råd om avbrott i utfodring efter undersökning och nödvändiga tester. Självekommunikation kan utföras om modern har toxikos, den första födelsen var för tidig, tidigare var det missfall eller blödning.

Om graviditeten har inträffat när barnet redan är ett år gammalt, är det bättre att sluta mata, även om barnet själv gradvis vägrar, eftersom mjölk inte kommer att vara så smakfull för honom. Om barnet inte har uppnått denna ålder är den bästa tiden för att avbryta naturlig utfodring 2 månader före födseln, under denna tid kommer barnet att anpassa sig till den nya dieten, och mamman kommer att kunna samla styrka innan den nya födelsen. Det är viktigt att komma ihåg att det exakta svaret på frågan om det är möjligt att amma under graviditeten i ditt specifika fall endast kan ges av din läkare.

Amning Graviditetstest

Kan jag bli gravid när jag ammar? Svaret är ja. Du kan förstå när detta hände med ett graviditetstest. Med hjälp av ett graviditetstest fastställs en förhöjd nivå av humant korioniskt gonadotropin. Om en kvinna ammar ett barn och samtidigt leder ett aktivt sexliv är det bättre att göra sådana test varje månad. Testet kommer att fastställa graviditet inom några dagar efter befruktningen, och amningen påverkar inte dess noggrannhet..

Om den ammande modern återhämtade cykeln och det var till och med en liten försening, men testet visade ett negativt resultat, är det bättre att genomföra den igen efter ett tag. Kanske ägglossning inträffade närmare slutet av cykeln, och hormonnivån har ännu inte lyckats stiga.

Tecken på graviditet under amning

Hur bestämmer jag graviditet med amning? Hos de flesta kvinnor åtföljs upprepad graviditet av följande symtom:

 • en förändring av mjölkens kvalitet, som kan bestämmas av barnets beteende;
 • en minskning av mängden mjölk, utan anledning;
 • ömhet i brösten;
 • typiska tecken på toxikos;
 • cykelfördröjning.

Kan jag bli gravid medan jag ammar? Svaret är ja. Det är viktigt att komma ihåg detta när du återvänder till det normala sexuella livet efter förlossningen. Ska jag föda ett andra barn omedelbart efter det första? Även om läkare rekommenderar att du tar en paus på 2 till 3 år mellan födslarna, om du känner att du har styrkan att föda ett andra barn omedelbart efter det första, föda! Faktum är att bland dina vänner finns tvillingar och till och med tripletter! Och ingenting! Mamma klarar sig. Även om det inte är lätt.

Om du är en anhängare av tydlig planering, en balanserad inställning, en försiktig mamma, kanske du bör ta en sekund till ett andra barn. När allt kommer omkring tar fodring bort moderens kropp användbara ämnen, vitaminer och mineraler samt fysiska och emotionella krafter. Dessutom är att ta hand om ett barn inte en semester, utan hårt ansvarsfullt arbete. Därför inte tvinga dig själv, det är bättre att vänta lite och sedan njuta av moderskapets nöjen igen.

När bör din period med amning börja?

Under graviditeten genomgår den kvinnliga kroppen kardinal hormonella förändringar, så efter förlossningen tar det lite tid att återställa sina tidigare funktioner, inklusive menstruation. Dessutom ger postpartum amenorré den kvinnliga kroppen tid att fylla på interna resurser som spenderas på fostret. Det är en helt normal situation när det inte finns några kritiska dagar under amningen, men det är möjligt att menstruationen börjar även under amning ett par månader efter förlossningen.

Det bör förstås att omedelbart efter förlossningen lämnar lochia, postpartum-utskrivning, som inte har något att göra med menstruation, kvinnans kropp. De första veckorna efter förlossningen ser de ut och konsistensen verkligen som regulaer, men med tiden minskar deras intensitet och färgen får en gulaktig nyans. Lochia går 4-6 veckor, och i sällsynta fall drar de vidare i 2 månader, om denna period är längre, bör du definitivt kontakta en specialist.

Efter att lochiaen är över bör du vänta på full återhämtning av kroppen och förbereda sig för normaliseringen av menstruationscykeln, för alla kvinnor är perioden för återhämtningsperioden individuell och beror främst på metoden att mata barnet. I den här artikeln kommer vi att förstå när perioderna efter förlossning under amning och artificiell amning börjar, samt när perioderna efter hepatit B kommer..

Är det möjligt att amma under menstruationen

När en kvinna börjar kritiska dagar när hon ammar är detta en ganska vanlig situation, men vissa mödrar börjar rädsla och undrar om det är möjligt att mata bröstmjölk under menstruationen och hur de påverkar hepatit B. Några oerfarna mödrar tror felaktigt att amning bör avbrytas under menstruationen..

Experter säger att du måste mata ditt barn med modersmjölk, medan det är möjligt, utan att stoppa amningen under din period. När allt kommer omkring, hjälper denna naturliga produkt att utveckla alla system i den nyfödda kroppen och ansvarar för bildandet av barnets immunitet. Endast i bröstmjölk har alla nödvändiga vitaminer och mineraler som är nödvändiga för barnets fulla utveckling.

Ett vanligt problem som mamma stöter på när hennes period börjar med amningen, minskar mängden mjölk. För att öka produktionen kan du ta te för amning och ofta applicera den nyfödda på bröstet.

En annan stereotyp, på grund av vilken mammor slutar mata sina barn med sin mjölk under regleringen, är åsikten att menstruationen påverkar smaken av bröstmjölken. Så förändras smaken på bröstmjölk varje månad? Smakens egenskaper hos mjölk förändras när en kvinna inte ägnar tillräcklig uppmärksamhet åt personlig hygien, eftersom svettkörtlar finns runt areola, och när lukten av svett och mjölk blandas kan barnet vägra att äta.

Experter rekommenderar ammande mödrar att tvätta oftare under den ordinarie säsongen så att lukten av sekret inte får barnet att vägra att bröstas. Du bör inte heller självständigt avvinda den nyfödda från bröstmjölken under menstruationsperioden, på grund av detta kan prolaktinproduktionen helt stoppa inom några dagar.

Hos barn som ammar länge stärks immuniteten, deras kropp får antikroppar som kan bekämpa virus som finns i miljön. Därför bör du inte avbryta utfodringen under menstruationsperioden eller stoppa den på eget initiativ.

Anledningar till frånvaron av menstruation med hepatit B

För många unga ammande mödrar kommer regulae bara ett år efter barnets födelse. Detta är en variant av normen, eftersom prolaktin under laktationen produceras i kroppen, det hormon som ansvarar för syntesen av mjölk. Det minskar aktiviteten hos progesteron, ansvarig för bildandet av ägget och början av ägglossningen. Om du ammar, producerar inte kroppen detta hormon, ägget mognar inte, menstruationen visas inte och den unga modern blir inte gravid. Detta fenomen kallas laktational amenorré. Byt ut ett hormon mot ett annat och förklarar varför det inte finns någon menstruation under amningen.

Amning är en kortvarig period, så snart prolaktinnivån börjar sjunka, mängden producerad mjölk minskar, nivån på progesteron stiger, ägget börjar mogna och kritiska dagar kommer.

Mycket ofta förefaller menstruationen långt innan fullständig upphörande av amning, och detta är ganska normalt under vissa förhållanden. Som regel observeras oregelbundna perioder under amningen, som normaliseras under flera cykler. Med tillkomsten av menstruation, signalerar kroppen sin beredskap för ny befruktning och dräktighet.

När börjar börja efter upphörandet av utfodring

Det är ganska svårt att säga exakt hur länge efter födseln regeln börjar, eftersom svaret på denna fråga är rent individuellt och beror på många faktorer. Både det allmänna tillståndet i kvinnans kropp och stressiga situationer, nervös belastning, daglig rutin, meny, hormonella nivåer, samt komplikationer efter förlossningen och olika sjukdomar kan påverka tiden för den första regeln.

Framför allt när perioden börjar efter att barnet har fött, påverkar typen av utfodring. Om en mamma ammar sitt barn utan ytterligare utfodring och bröstmjölk räcker för honom, kan kritiska dagar börja först efter avslutad hepatit B. Efter ett år återställs kroppen helt och är redo för en ny befruktning, så även med full amning kan menstruation visas just nu.

För vissa mödrar räcker inte deras egen mjölk för normal utfodring av barnet, eller den har otillräckligt fettinnehåll, då finns det ett behov av blandad utfodring, när barnet förutom mammamjölken får mjölkformel. Jag undrar när menstruationen kan börja efter förlossningen i detta fall? Experter medger att de förekommer 4-5 månader efter förlossningen, när nivån av prolaktin sjunker och graden av dess effekt på äggstocksfunktionen försvagas.

Månadsvis efter förlossning med konstgjord utfodring kan visas omedelbart efter lochia.

Hos icke-ammande mödrar sker inte prolaktinproduktion, och äggstocksfunktionen återställs snabbt, därför är det ganska normalt när menstruationen inträffar en månad efter födseln med denna typ av utfodring. Beroende på organismens individuella egenskaper kan detta tidsintervall utvidgas..

När den första perioden efter födseln kommer har de ett antal särdrag:

 • blandad utfodring kännetecknas av knappt menstruationsflöde på kort sikt under de första 2-3 cyklerna;
 • Det är normalt om 2-3 perioder i rad går tunga perioder, men om deras intensitet under fjärde cykeln inte minskar, bör du gå till läkaren;
 • Till en början är oregelbundenhet i menstruationscykeln tillåten, den kan pågå från 21 till 34 dagar. Det är också viktigt hur mycket den månatliga urladdningen går och i vilken volym: 20-8 ml blod bör frisläppas på 3-8 dagar;
 • de vanliga tecknen på PMS kan kännas, en del smärta under menstruationen i nedre buken, yrsel och känslomässiga språng. Och för vissa mödrar, tvärtom, efter att ha fött alla obehagliga symtom försvinner, eftersom livmodern ändrar volym och plats.

Som ni ser beror inte tidpunkten för menstruationens början på metoden med vilken födelsen ägde rum, denna indikator påverkas endast av de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp och typen av matning av barnet. De genomsnittliga datumen kommer att vara följande:

 • med hepatit B bör regleringen komma in ungefär ett år senare;
 • med blandad - efter tre månader, högst 6 efter förlossningen;
 • med konstgjorda - på en till två månader.

Efter upphörandet av amning återställs menstruationscykeln efter högst två månader, om detta inte händer krävs ett brådskande samråd med en läkare, eftersom detta fenomen kan ha flera förklaringar:

Amning, menstruation gick - varför?

De flesta unga mödrar är intresserade av om det kan bli utflöde under amning, när orsaken är fysiologisk och när det är värt att oroa sig och omedelbart gå till gynekolog.

Det är vanligt att skilja följande faktorer på grund av vilken menstruation som inträffar under amning:

 • utfodring av blandad typ;
 • tillsats av gödsling;
 • minskad amning;
 • bristande efterlevnad av GV-regimen;
 • hormonella störningar som sänker prolaktinnivåerna;
 • användning av mediciner, särskilt på hormonell basis;
 • brist på nattlig amning.

Om en kvinna följer alla regler för HS, matar barnet uteslutande med mjölk och inte ens dricker vatten, inte använder några mediciner, men hon har fortfarande sin period, då uppstod hormonell funktionsfel i kroppen.

Månadsfodring är inte ett skäl för att avvänja barnet från bröstet, de kan bara orsaka en minskning av mjölkutsöndring, men med alla tvivel och oro och för att se till att det inte finns några patologiska skäl till att perioden började är det bättre att genomgå en gynekologisk undersökning.

Menstruationsförändringar

Barnets bärande, dess födelse och amning leder till djupa hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, vilket definitivt påverkar menstruationscykeln. Efter avslutad amning kommer den aldrig att vara exakt densamma som före graviditeten. Det finns inget behov av att få panik om de första månaderna av månaden har en annan varaktighet, till exempel i en cykel tar de 5 dagar, och i den andra i 3.

Efter förlossningen utvidgas cervikalkanalen något, så det är naturligt att regleringen kan bli rikare än tidigare. En fullständig återställande av menstruationscykeln sker inte tidigare än efter nio till elva månader, eller till och med efter ett år. Denna period för alla kvinnor är olika och beror på frekvensen av utfodring, varaktigheten av perioden med hepatit B och de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp. Vissa kvinnor upplever en brist på menstruation i sex månader eller mer, men under amning är detta normalt och bör inte få panik av detta skäl. Men det finns situationer där ett besök hos en läkare är oundvikligt.

När du ska oroa dig

Under amning och efter det har avslutats kan blodutflöde ske, vilket kräver omedelbar behandling av en gynekolog. I följande situationer kan bara en expert föreslå vad man ska göra:

 • när postpartum-urladdningen stoppar plötsligt kan detta indikera en böjning av livmodern eller utvecklingen av endometrit. Lochia kan dröja och ackumuleras i livmoderhålan, då diagnostiseras en lochiometer;
 • om tre eller flera menstruationscykler är mycket magra, kan detta signalera en hormonell obalans eller utvecklingen av endometrit;
 • om sex månader efter avslutad amning uppstår oregelbundna perioder, liksom om de uppstår med långa intervaller på två till tre månader eller är helt frånvarande, vilket kan vara ett tecken på störningar i äggstockarnas funktion;
 • om det under flera menstruationscykler i rad finns mycket stora perioder med stark smärta, kan detta vara ett tecken på att det finns rester av membranen i livmoderhulen;
 • om tunga perioder åtföljs inte bara av smärta, utan också av en ovanlig färg och en skarp lukt av sekret, vilket kan indikera infektion eller malign neoplasma;
 • daubs är ett tecken på inflammatoriska sjukdomar;
 • om, tillsammans med menstruationsperioder, curdled utsläpp kommer ut, åtföljt av klåda, kan vi prata om den patologiska tillväxten av patogen mikroflora i slidan, nämligen candida svampar, som är orsaken till candidiasis;
 • när barnet inte ammar och inte dopas under amningen, men menstruationen fortfarande inträffar.

Många kvinnor tror felaktigt att amning kan användas som en preventivmetod, men detta är i grund och botten fel, därför, om en redan återställd cykel försvinner under amning, kan du också utesluta möjligheten till en ny graviditet.

För att fastställa den exakta orsaken till överträdelsen eller bristen på reglering under och efter amningen måste du söka hjälp från en specialist.

Kan jag bli gravid medan jag ammar

Att amma ett barn anses av vissa vara ett pålitligt naturligt preventivmedel, medan andra tvärtom har rätt sätt att få vädret. Varför det inte finns någon menstruation under amningen och är det möjligt att bli gravid innan menstruationscykeln återupptas?

Prolactin handlar inte bara om mjölk

Både under graviditet och under amning inträffar allvarliga hormonella förändringar i en kvinnas kropp. Medan barnet väntar på födelsemomentet spelar hormonet progesteron en viktig roll. I början av graviditeten stiger dess nivå, och på grund av detta minskar immunresponsen (embryot avvisar sig inte som en främmande kropp), musklerna i livmodern slappnar av (vilket gör att barnet kan växa och utvecklas). Dessutom främjar progesteron tillväxten av utsöndringsvävnaden i bröstkörtlarna, där mjölk kommer att produceras, och samtidigt hämmar (det vill säga hämmar) amning. En minskning av progesteron efter förlossningen är en av signalerna för att starta mjölkproduktionen..

Och nu, efter förlossningen, kommer två andra hormoner i förgrunden - oxytocin och prolaktin. Oxytocin börjar släppas även under förlossningen - det är han som provocerar förekomsten av sammandragningar, vilket bidrar till samverkan av livmodern och öppningen av halsen. Under amningen producerar han ett slags "mikrokrackning" av mjölkkanalerna, vilket får mjölken att sticka ut.

”Prolactin spelar en mer mångsidig roll. För det första orsakar det bildandet av mjölk i bröstkörtlarna. Nivån av prolaktin i kvinnans kropp stiger under graviditeten, men sedan, som ni minns, störde progesteron uppkomsten av mjölk. Och för det andra "bromsar" prolaktin menstruationscykeln: det stör produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH), vilket förhindrar ägglossning och sedan menstruation eller en ny graviditet. Detta fenomen kallas laktational amenorré..

Både oxytocin och prolaktin i kroppen av en ammande kvinna produceras som svar på mekanisk irritation av receptorerna i bröstvårtorna. Så snart barnet tar bröstet blir det en signal för produktion (prolaktin) och utsöndring (oxytocin) av modersmjölk.

Amningsterminoré. Med mjölk men ingen menstruation

Om du inte är för lat för att ta reda på hormonernas roll i amningsprocessen, måste du ha noterat två viktiga fakta.

Hormonet prolaktin förhindrar början av ägglossning och därmed en ny graviditet.

Prolactin produceras inte kontinuerligt i kroppen av en ammande kvinna, utan endast som svar på irritation av receptorer i bröstvårtorna under matning av barnet.

Det är lätt att dra slutsatsen: ju oftare du sätter barnet i bröstet, desto mindre troligt är återställandet av menstruationscykeln. Hur mycket mindre?

”Statistik visar att amning under de första sex månaderna efter födseln förhindrar att en ny graviditet inträffar med en sannolikhet på 98%. Inte dåligt, kondomliknande prestanda!

Men... för detta måste du följa några regler!

Barnet ska uteslutande ammas (ibland, på råd av en barnläkare, är det möjligt att dosera med vatten i små mängder). Eventuella kompletterande livsmedel minskar dramatiskt den preventiva effekten av amning..

Barnet måste appliceras på bröstet regelbundet; det spelar ingen roll om du har ett specifikt utfodringsschema eller om du matar barnet på begäran, du måste applicera det på ditt bröst varje 3,5-4 timme, åtminstone.

Obligatorisk nattmatning. En paus, även på natten, bör inte överstiga 6 timmar.

Om dessa villkor är uppfyllda, kommer graviditet definitivt inte att inträffa under de första 6 månaderna. Beroende på matningens regelbundenhet kan emellertid amning i amning vara upp till 14 månader.

”Som regel försvinner den preventiva effekten av amning med införandet av kompletterande livsmedel..

Tecken på graviditet under amning

Läkare rekommenderar inte att bli gravid mer än vartannat år. En kortare period tillåter inte mammas kropp att återhämta sig och ägna åtminstone ett år åt att amma barnet. Det är lätt att börja skydda dig själv i tid om du märker att din menstruation har återupptagits. Prata med din vårdgivare om vilken preventivmetod som passar dig..

Menstruationscykeln återställs emellertid inte från menstruationen, utan från ett uppenbarligen omöjligt fenomen - ägglossning. En ägglossning räcker för att en ny graviditet inträffar, och om det inte finns någon menstruation kan det vara en överraskning för mamma!

”Om du har minskat antalet matningar, kommer din menstruationscykel att återställas inom 2-3 månader. Oroa dig för preventivmedel, inte när din period har återupptagit, men när du ger din första matning.!

Om menstruationscykeln ännu inte har återhämtat sig, vilka tecken kan tyder på en ny graviditet? Förutom de vanliga (illamående, dåsighet, ofta urinering, ökad pigmentering) finns det specifika sådana som är specifikt associerade med amning.

Mängden mjölk reduceras. Som ni kommer ihåg ökar mängden progesteron, "graviditetshormonet" som hämmar bildningen av mjölk från de första dagarna av graviditeten i mammas framtid..

Smaken och kvaliteten på mjölken förändras. Spädbarn är ofta stygga vid bröstet efter att mamman har fått en ny graviditet - de gillar inte den förändrade smaken. Detta kan också hända under menstruationen om cykeln redan har återhämtat sig..

Var uppmärksam på vaginal urladdning. Vid amning med amning är de helt frånvarande. Vattnigt, klart urladdning kan indikera ägglossning. Slutligen kan knappt oregelbunden fläckning indikera en graviditet och dessutom hotet om hennes avslutning (mer om detta nedan).

”Kanske är du frisk, full av energi och entusiasm och har ingenting emot väderbarnen. Men i detta fall måste du komma ihåg att amning kanske inte har den bästa effekten på en ny graviditet.

Det handlar om hormonet oxytocin, som, som vi redan nämnde, utsöndras av en ammande mor som svar på mekanisk stimulering av bröstvårtorna. Om du inte är gravid hjälper det helt enkelt att separera mjölken. Men om en ny graviditet inträffar påverkar oxytocin också livmodern och orsakar dess sammandragningar. Ibland kan detta till och med leda till missfall (i första trimestern), för tidig födsel (i tredje trimestern), för att inte tala om försämringen av blodtillförseln och fosterhypoxi. Och även om inte alla har sådana problem, måste en ammande mor följa råd från en observatörsläkare exakt; Du kanske till och med måste sluta amma.

Återställande av menstruationscykeln under amning

Som vi redan nämnt, så snart antalet matningar minskar (vanligtvis händer detta efter införandet av kompletterande livsmedel, när barnet är 6 månader gammalt), återställs kvinnans menstruationscykel inom 2-3 månader. Det vill säga den genomsnittliga perioden för amningsterminoré är 6-8 månader efter födseln. Denna period kan dock variera. Om barnet inte appliceras regelbundet på bröstet (till exempel uttrycker mamman mjölk i förväg så att någon nära hennes barn matar flaskan) kommer cykeln att återhämta sig tidigare, även om barnet fortfarande är helt ammat. Ju färre matningar och desto fler pauser mellan dem, desto tidigare kan du förvänta dig början av den första ägglossningen.

”Hos kvinnor som inte ammar kan menstruationscykeln återupptas så tidigt som 6-8 veckor efter förlossningen.

Men om barnet fortfarande appliceras på bröstet vid varje utfodring, även efter utfodring, suger under lång tid och produktivt, kan ammande amenoré pågå ett år eller till och med längre. Om du har slutat amma, och menstruationscykeln inte har återhämtat sig inom tre månader, måste du se en läkare för att kontrollera hormonhalterna.

Så, om ditt barn ammas helt, utfodring är ofta dag och natt, kan du vara säker på att du är skyddad från ny graviditet. Men kom ihåg att i händelse av brott mot utfodringsregimen kan graviditet uppstå omöjligt för dig. Så om du bara förlitar dig på naturliga preventivmedel, håll ett graviditetstest till hands!

När man väntar på den första menstruationen under amningen

Födelse är alltid stress för den kvinnliga kroppen. Men flera veckor, månader går och kroppen till den unga modern börjar gradvis anpassa sig till nya förhållanden. Amning håller på att skapas, ett grundläggande nytt sätt att bygga byggs. Och den nyklippta mamman tänker: när menstruationen efter förlossningen börjar med amning. Menstruationen är ju en ständig följeslagare av kvinnor i fertil ålder.

Amningsterminoré

Födelse åtföljs alltid av en process för avstötning av moderkakan. Detta är en mycket "blodig" sak, eftersom det orsakar skador på kapillärerna. Blödning efter separering av moderkakan kan pågå en hel och en halv månad. Sådana utsöndringar kallas suckers. Menstruationscykeln har ingenting att göra med, detta fenomen är en helt annan ordning. Hur många hela perioder börjar?

I de första stunderna efter ett barns födelse börjar den kvinnliga kroppen att producera prolaktin. Huvudrollen i produktionen av hormonet spelas av hypofysen - hjärnans del. Det är prolaktin som ansvarar för utvecklingen av barnets första mat - bröstmjölk. Och det hämmar också uppkomsten av menstruation (det blockerar mognad av folliklar under amning). Denna vilotid för det kvinnliga reproduktiva systemet kallas postpartum amenorré eller amningsterminoré. Detta fenomen observeras hos alla kvinnor som ammar barn inte i tid utan på begäran. Hur länge amenorré kommer att pågå beror på flera faktorer:

 • funktioner hos en viss kvinna;
 • varaktighet och frekvens för utfodring av ett barn.

Det är amning som påverkar hypofysen att börja producera prolaktin. Men trots allt beror det på detta hormon hur många månader efter födseln som menstruationen börjar med Guinea. Om mamman börjar applicera barnet på bröstet mindre ofta 7-8 gånger om dagen börjar prolaktinnivåerna att sjunka. Följaktligen blir menstruationens början mer sannolik.

När börjar menstruationen

Månader efter födseln med amning - när börjar de? Det beror allt på förlusten av hormonsystemet hos en viss kvinna. Och även från funktionerna i GV, som hon utövar. Matar mamma ofta (när barnet vill) eller sällan (enligt behandlingen)? Dricker barnet vatten? Matar det med en blandning? Alla dessa punkter påverkar varaktigheten för den första menstruationen..

Så när börjar de? Här är alternativen:

En månad efter leveransen. Ibland börjar lochia, i stället för att stoppa, i slutet av 30 dagar stå ut med större kraft. Detta fenomen tas ofta av kvinnor för tidig menstruation. Sådana fall är mycket sällsynta, men ändå finns i medicinsk praxis..

Om två, två och en halv månad. Om en kvinna omedelbart överförde barnet till blandningen, då med konstgjord utfodring, kommer perioderna snabbt.

Om tre till fyra månader. Menstruation med GV efter fyra månader är normen och indikerar det goda arbetet i hypofysen hos en ammande mor. Denna situation uppstår också när mamman överför barnet till blandad mat, det vill säga att barnet äter blandningen och bröstmjölken samtidigt, eller när amningen kollapsar helt.

Sex till åtta månader senare. Den vanligaste tidsperioden då återupptagandet av menstruation observeras med vakter. De flesta bebisar går på kompletterande livsmedel, därför ber de om bröst mycket mindre ofta, främst före sänggåendet. Amning börjar gradvis sjunka, hormonnivån tenderar att vara tidigare "pre-gravid" indikatorer. Sexuella homoner stimulerar produktionen av ägg och provoserar menstruation under amningen.

När barnet fyller ett år. Många mammor av "Godastiks" börjar sina perioder, även om amning fortsätter i sin helhet.

Det händer att menstruationen inte inträffar förrän fullständigt avslutad amning med långvarig amning (ett och ett halvt år eller mer). Och börja ett par månader efter den senaste ansökan.

Och alla dessa situationer är helt normala..

Så när börjar menstruationen när du ammar efter förlossningen? Det finns inget korrekt och entydigt svar. Det beror allt på laktationens svårigheter och den kvinnliga kroppen.

Hur menstruationen påverkar amning

Under menstruationen kan vissa mödrar känna att mängden mjölk har minskat något. Barnet vid mammas bröst blir ibland nervöst eftersom mjölken flyter långsammare än vanligt. Lyckligtvis varar denna nedgång inte länge - bokstavligen de första 2-3 dagarna efter början av den första menstruationen efter förlossningen.

I framtiden återgår mängden mjölk till normal och amning förbättras. För de flesta barn kan sådana förändringar dock gå helt obemärkt. Som regel, i ögonblicket från början av den första menstruationen, är barnet ganska gammalt och är på kompletterande utfodring. Detta kompenserar barnet för en viss brist på bröstmjölk..

Vissa experter är benägna att tro att menstruationen indirekt påverkar smakligheten hos bröstmjölk, vilket är anledningen för att barnet vägrar att bröstas. Det finns dock inga bekräftade uppgifter om detta - enligt de flesta läkare påverkar menstruationen inte på något sätt smaken och lukten av bröstmjölk. Därför är orsaken till barnets ångest i mammas bröst inte förknippad med början av menstruation, utan orsakas av andra orsaker.

Den första menstruationen med gv - vad är de

De första menstruationsperioderna efter förlossningen under amningen kan vara vilken som helst - riklig eller svag, långvarig eller två dagar. Allt detta är normalt. Du bör endast vara försiktig om urladdningen är för riklig, som liknar livmodersblödning eller om förseningen varar längre än tre veckor.

Cykellängden på skydd ställs inte heller in omedelbart. Att ställa in menstruationscykeln är en rent individuell fråga. Vanligtvis återgår cykeln till normal 3-4 månader efter avslutad amning. Men om den ammande modern hade en oregelbunden cykel före graviditeten, kan hon stöta på liknande problem även efter avslutad matning. Funktioner i födelseprocessen (naturlig förlossning eller genom kejsarsnitt) i en situation med etablering av menstruation spelar inte någon roll.

Många flickor uppmärksammar det faktum att menstruationen under amningen inte blev lika smärtsam som tidigare - magen tar inte längre, det allmänna hälsotillståndet har förändrats. Kanske är orsaken att livmodern, böjd före graviditeten, har tagit en normal position efter förlossningen. Vissa mödrar märker också att menstruationscykeln har blivit något kortare än vanligt.

När du behöver träffa en läkare

Och även om menstruationens början är en mycket individuell process, måste du i vissa fall tycka gynekologen:

 • När mamman vägrade att amma och menstruationen började inte fyra månader efter födseln. Denna situation kan orsakas av problem i könsorganet..
 • Om du har inaktiverat amningen, men det har inte förekommit några perioder och inte. Vänta ett par månader och gå till läkaren. Detta kan indikera endometrios, inflammation "på den kvinnliga sidan" eller (oftast) hormonella störningar i kroppen.
 • Menstruation under amning är ovanligt rikligt, du måste bära en "natt" som ligger på eftermiddagen och till och med komplettera den med en vattpinne.
 • Spotting har en obehaglig lukt. Detta kan signalera infektioner i könsorganet..
 • Ovanligt svår smärta i nedre del av buken är störande. I en sådan situation bör du alltid snarast gå till gynekologen, och det spelar ingen roll om det hände eller inte.

Många mödrar tror att det är omöjligt att bli gravid under amning, eftersom ägget inte mognar i kroppen. Lätt av detta faktum anser unga mödrar det inte nödvändigt att använda ytterligare preventivmedel. Det har emellertid vetenskapligt bevisats (och bekräftats genom praxis) att graviditet under amning i avsaknad av menstruation är mycket möjligt. Beviset på detta är många fall, som ett resultat av att vädret för babyen dök upp i familjen.

Menstruationen har börjat - mjölken lämnar?

Om perioden började under amningen, betyder det inte alls att det inte kommer att finnas mer mjölk och det är dags att överföra barnet till blandningen. Mängden bröstmjölk är lite beroende av menstruation. Följaktligen kan en mamma mata sitt barn tills hon anser det nödvändigt att krullas eller tills mjölken försvinner spontant. Menstruationscykeln har inget att göra med denna process..

Menstruationen signalerar att reproduktionssystemet är i ordning. Närvaron av sekretioner indikerar möjligheten för en kvinna att få barn, det är för dem som flickor förutsäger många processer i kroppen (till exempel början av ägglossning). Samtidigt är det värdelöst att gissa när den första menstruationen börjar börja efter förlossningen. En ung mamma bör koppla av och njuta av amningsprocessen. Naturen kommer att ta hand om de andra fysiologiska processerna i den kvinnliga kroppen.

Varför det inte finns någon menstruation under amning

Menstruationscykeln är en process som sker i varje vuxen flickas kropp. Menstruationen återspeglar kvinnors hälsa. Vissa kränkningar kan kräva omedelbar läkarhjälp. Försenad menstruation under amningen är ofta en helt normal process som inte orsakas av patologier. Överträdelsen beror på hormonella förändringar, som är resultatet av en ny leverans. Med tiden kommer staten att återhämta sig på egen hand. Förseningar kräver emellertid ytterligare samråd med en läkare.

Medan en kvinna ammar menstruerar hon inte

Vad är menstruationscykeln

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är en månad. Varaktigheten som helhet kan emellertid variera från 22 till 34 dagar. Denna indikator är individuell och beror på många faktorer..

Menstruationscykeln som helhet har tre faser, som beskrivs i tabellen.

FollikulärDet börjar med menstruationens ankomst. Detta är det första steget i cykeln. Det kännetecknas av en snabb minskning av progesteronnivåerna. Processen för avstötning av det lösa lagret i endometrium aktiveras. Denna period är i genomsnitt 5-8 dagar.
ovulatoriskaEn ökning av östrogennivåerna inträffar. Hormonal topp uppträder ungefär i mitten av menstruationscykeln. Det är vid denna tidpunkt som ägget i äggstocken mognar.
SekretoriskÄgget lever inte länge. Väntar på ett möte med en spermier.
Om befruktningen inte inträffar dör ägget snabbt. Kroppen förbereder sig på början av menstruationen.

Under hela menstruationscykeln förändras basal temperaturindikatorn. Därför krävs dess mätning för att bestämma ägglossning eller trolig graviditet.

Under cykeln förändras basaltemperaturindikatorn

Menstruationscykeln etableras först i tonåren. Vanligtvis inträffar den första menstruationen när en flicka fyller 10-15 år. Normalisering av faserna kommer att ta ungefär ett år..

Efter den kompletta bildningen av cykeln är den kvinnliga kroppen redo för befruktning och födelse av ett barn. Alla könsorgan fungerar fullt ut.

Menstruella oregelbundenheter uppstår vid klimakteriet. Under denna period har en kvinna en utrotning av funktionen av äggstockarna. Det rättvisare könet kan inte längre få barn. Olika hormonella förändringar aktiveras..

Det finns andra orsaker till menstruations oregelbundenhet. Dessa inkluderar:

 • graviditet;
 • leverans;
 • laktation;
 • olika sjukdomar;
 • ta vissa mediciner;
 • instabilt psyko-emotionellt tillstånd.
Under graviditeten går menstruationen inte

Endast en läkare kan avgöra orsaken till kränkningar. Självdiagnos är ineffektiv. I vissa fall behöver en förändring i menstruationscykeln akut hjälp..

Vad är cykeln efter leveransen

Graviditet och förlossning är en komplex naturlig process för den kvinnliga kroppen. För närvarande inträffar ett antal förändringar i den kvinnliga kroppen, de flesta är ganska normala och behöver inte behandling.

Frånvaron av menstruation efter förlossningen är normal. Fördröjningens varaktighet beror direkt på den utvalda metoden. Med GV kan menstruation inte förekomma på ungefär ett år. Med IV kommer kritiska dagar på 3-4 månader.

Om menstruationen först började, och sedan inträffade en försening, måste du omedelbart klargöra perioden som gick efter födseln. Menstruationen kan inte börja före den inställda tiden. Det är troligt att en ammande flicka förvirrade lochia eller blödningar med kritiska dagar.

Ju mer barnet tillbringar tid nära bröstet, desto längre blir förseningen i menstruationen. Hos ammande mödrar kan menstruation förekomma efter att kompletterande livsmedel införts i barnets kost på grund av den snabba minskningen av prolaktinnivåer.

Finns det en fördröjning av graviditeten efter förlossningen?

Efter förlossning har kvinnor en lång period utan menstruation av naturliga skäl. Många kvinnor är säkra på att det är omöjligt att bli gravid under denna period. Men detta yttrande är felaktigt, även om det är ganska vanligt.

Om det inte finns någon menstruation efter avslutad utfodring, gör ett graviditetstest

En lång försening med att avbryta amningen eller medföljande av olika symtom är en god anledning att utföra ett graviditetstest eller konsultera en läkare. Du kan känna igen en framgångsrik befruktning genom följande tecken:

 • illamående;
 • kräkningsreflex;
 • svaghet;
 • minskad prestanda;
 • dåsighet;
 • svår intolerans mot vissa livsmedel eller lukt;
 • ofta humörsvängningar;
 • irritabilitet;
 • snabb ökning av kroppsvikt;
 • sömnstörning;
 • regelbunden urination.

Alla dessa tecken indikerar en sannolik graviditet..

Ett tecken på graviditet kan vara en skarp intolerans mot lukt.

Vilka är funktionerna i menstruationen efter födelsen av ett barn

Kritiska dagar kommer att vara oregelbundna under en tid efter den första menstruationen efter förlossningen. Cykeln kommer att återhämta sig efter en tid. Förseningar observeras endast de första två månaderna.

Symtomet är patologiskt om det åtföljs av smärta eller främmande tecken. Med tillkomsten av menstruation kan en kvinna minska mängden bröstmjölk något. I detta fall bör barnet appliceras oftare på bröstet.

Hos kvinnor som tidigare lidit av smärtsam menstruation försvinner en sådan överträdelse vanligtvis efter förlossningen. PMS är mindre uttalad. Generellt tillfredsställande skick.

Den första tilldelningstiden kan vara mer knapp eller vice versa rikligt. Färg från röd till rödbrun.

Vilka är de patologiska orsakerna till förseningar

Förseningar efter förlossningen kan också vara patologiska. Om du misstänker en sjukdom ska du omedelbart rådfråga en läkare. Överträdelser åtföljs av buksmärta, obehag i huvudet, klåda och sveda i slidan..

Från den här videon kommer du att ta reda på när perioderna efter förlossningen under amningen börjar:

Patologiska förseningar på grund av:

 • konstant fysisk aktivitet;
 • felaktig diet;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • störningar i könsorganens arbete;
 • postpartum depression.

En diagnos kan endast ställas med hjälp av en omfattande studie. Vissa patologier i frånvaro av behandling leder till infertilitet.

Hormonella störningar kan också framkalla patologiska förseningar. Statliga förändringar kan inte ignoreras.

Amning varje månad

Menstruation för amning: allt du behöver veta om denna process

Efter att ha upptäckt under de första dagarna efter barnets födelse, vaginal urladdning med föroreningar av blod, bör man inte tro att detta är en patologiskt tidig menstruation. En sådan urladdning är en följd av trauma i livmodern under förlossningen. De kallas lochia och passerar utan specifik behandling under flera dagar..

Men frågan om när och hur den verkliga menstruationen ska komma, det finns inget exakt svar. Faktum är att perioderna efter förlossning under amning och konstgjord matning återkommer vid olika tidpunkter. Dessutom påverkar den genetiska, hormonella, psykologiska och andra särdragen i kvinnokroppen tidpunkten för återställandet av en fullständig menstruationscykel. Fortfarande är det meningsfullt att ta hänsyn till olika alternativ och situationer..

När kommer menstruation vid amning?

I processen med naturlig utfodring av barnet frigörs hormonet prolaktin aktivt i kroppen till en ung mamma. Dess effekt på den kvinnliga kroppen är ganska specifik: å ena sidan är det off-skala prolaktin som ofta orsakar oförmågan att snabbt komma i form. Å andra sidan orsakar detta hormon frånvaron av menstruation under amningen: det förhindrar ägglossning, sparar äggstocksresursen, vilket ger kvinnan förmågan att fysiologiskt och känslomässigt återhämta sig helt efter förlossningen och förhindra en ny graviditet. Och samtidigt - den framtida klimaxen skjuter åt sidan och förlänger kvinnlig ungdom.

Så länge barnet ammas, är sannolikheten för att menstruationen återkommer liten, särskilt under de första sex månaderna. Men det finns - ofta hos kvinnor menstruation börjar med GV efter 2 månader, eller till och med efter 4-6 veckor.

Efter sex månader, när barnet äter mer kompletterande livsmedel och följaktligen appliceras mindre ofta på bröstkörteln, ökar sannolikheten för återhämtning av menstruationen med Guinea. I genomsnitt kan menstruationen komma 20-28 veckor efter förlossningen - det tar så mycket tid för den kvinnliga kroppen att återhämta sig.

När man förväntar sig menstruation för kvinnor som inte ammar?

Om ett barn av någon anledning omedelbart efter födseln är på konstgjord matning, kan menstruationen komma inom 4-6 veckor. Även om detta som regel fortfarande händer efter 3-4 månader, när den hormonella bakgrunden för kvinnan i arbetet återgår till det normala.

Det är viktigt att förstå att vi uteslutande pratar om kvinnor som inte ammar. Vid blandad matning av barnet eller om naturlig föda vanligtvis finns, men avbryts under en kort tid på grund av laktokris, kommer tidpunkten för uppkomsten av menstruation efter förlossningen med Gu fortfarande att vara annorlunda. Även om vi upprepar kan allt individuellt och den beskrivna processen inte begränsas av någon tidsram.

Försenad menstruation efter avslutad amning: patologi eller normal?

Så länge en kvinna ammar, anses frånvaron av menstruationsflöde vara normalt. Efter att marsvinpigment är minimerat bör den hormonella bakgrunden återgå till sitt normala tillstånd senast 3 månader senare.

Om menstruationen efter amning inte kom under denna period bör du definitivt konsultera en specialist (gynekolog, endokrinolog). Amenorré kan orsakas av alltför aktiv syntes av prolaktin, inte relaterat till utfodring, patologier efter partiet i organen i könssystemet, stress, trötthet och ett antal andra faktorer, vilkas eliminering kräver specifik behandling.

För mer information om hur och när perioder börjar efter amningen föreslår vi att du läser här.

Funktioner i menstruationscykeln postpartum

Regelbundna och stabila perioder efter förlossningen återställs ofta inte omedelbart. De kan passera för första gången på en månad och nästa på 2-3 månader. Du behöver inte panikera för tidigt - troligen är det bara en gradvis återhämtning av kroppen. Menstruationscykeln är särskilt instabil efter förlossning under amning. Men för mödrar som bestämmer eller måste mata barnet med konstgjorda produkter, blir han regelbundet mycket snabbare.

I allmänhet noterar kvinnor som födde följande förändringar i menstruationen:

 • kortare cykel;
 • kortare varaktighet och överflöd av utsläpp;
 • upphörande av menstruationssmärta eller en minskning av deras intensitet.

Alla dessa faktorer är förknippade med positiva fysiologiska förändringar i kroppen, startad graviditet och förlossning..

Menstruation kommer inte med gv - är det dags för en läkare?

Ingen läkare kan säga säkert när menstruation inträffar med Gua. Därför är deras frånvaro inte oroande. Detta tillstånd kallas laktational amenorré. Det kan pågå från en månad till två eller fler år, särskilt om en kvinna under hela denna tid fortsätter regelbundet och minst var fjärde timme på eftermiddagen och var sjätte timme på natten för att applicera smulor på hennes bröst.

En annan aspekt av denna fråga är att många mödrar, och ännu mer, deras äldre kvinnliga släktingar, är uppriktigt övertygade om att uppkomsten av menstruation med GV är en signal för att slutföra den naturliga utfodringen.

Det är inte så: även efter menstruationens början kan du och bör fortsätta mata barnet. Var inte rädd för att barnet kommer att överge sitt bröst - smaken på mjölk under de "kritiska dagarna" förändras obetydligt, inte mer än när du äter en doftande frukt som är okänd för barnet. En specifik hudlukt som kan "lukta" barnet elimineras lätt genom vanligare och noggrannare hygieniska procedurer. Så, menstruation med GV är normalt, kräver inte ett brådskande besök hos läkaren och påför inte den ammande modernen några särskilda skyldigheter och begränsningar.

Är det möjligt att bli gravid med GV - med eller utan menstruation?

Många kvinnor tror att amningstider, när menstruation under amning inte går, är en helt fungerande metod för preventivmedel. Detta är sant, men med några varningar. En ung mamma kommer nästan säkert inte bli gravid om:

 • barnet är ännu inte sex månader gammalt och han äter bara bröstmjölk;
 • foder används inte för utfodring, och bröstvårtor och soeprar mellan måltiderna;
 • barnet är inte berusat av vatten, drycker och blandningar;
 • intervallet mellan matningen överstiger inte 3-5 timmar.

Underlåtenhet att följa något av dessa villkor leder till en minskning av nivån av prolaktin i den kvinnliga kroppen, vilket förhindrar ägglossning. I detta fall kan den första menstruationen under amningen komma när som helst. Och efter dem - graviditet inträffar naturligtvis. Efter 6 månader sjunker halten av detta hormon gradvis av sig själv, även om modern inte använder kompletterande livsmedel och kosttillskott för utfodring..

Det finns en uppfattning att tills menstruationen visas under amningen, hotar inte en planerad graviditet, och skyddet bör endast börja när menstruationscykeln har helt normaliserats. Detta är inte helt sant..

Den första ägglossningen kan gå utan den vanliga blödningen. I det här fallet är det frigjorda ägget klart för befruktning. Så sannolikheten för att bli gravid under amning utan menstruation finns. Och som praxis visar är det ganska högt: bevis på detta är ett stort antal familjer med väderbarn. Därför, om de unga föräldrarna inte planerar en ny påfyllning under nästa år eller två - efter att barnet är 6 månader gammalt, bör de tänka på att välja en pålitlig och lämplig preventivmetod för båda, även om mamman fortsätter att amma sitt barn.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför förekommer brun urladdning mellan menstruationen

Efter menstruation är en smetning möjlig i 2-3 dagar. I mitten av cykeln visas transparent, viskös urladdning, liknande äggvita, vilket innebär början av ägglossning....

Mörkbrun urladdning hos kvinnor - normen eller ett tecken på sjukdomen?

Vaginal urladdning är ett av de vanligaste skälen för att besöka en gynekolog. Naturligtvis producerar alla kvinnor utsöndringar utan undantag.....

Hos kvinnor - menstruation, men vad som kallas menstruation hos män?

Enligt naturlagstiftningen föregås perioden för mognad av det kvinnliga ägget av menstruationsblödning. Men befruktning av ett ägg går inte utan en manlig spermier....