Är det möjligt att färga hår under menstruationen eller inte?

Intim

Under den period då överskottet endometrium lämnar kvinnans kropp, en kraftfull hormonell frisättning och omstrukturering av arbetet i många inre organ och system.

En sådan utsläpp påverkar tillståndet hos hår och naglar, hud - progesterons aktiva påverkan och dess motstånd mot östrogen kommer att påverka alla fysiologiska processer i kvinnans kropp.

Som läkare noterar, hittar en sådan konfrontation sin egen och yttre manifestation:

 • De flesta hår lider, eftersom varje kemisk attack på det kan orsaka överdriven skörhet och förlust, en förändring i pigmentering och ett tvärsnitt av deras ändar.
 • Näring och blodflöde i hårbotten minskar, allt blod ackumuleras i bäckenorganen, termoregulering minskar, och som ett resultat blir lockarna spröda och torra, delade, och den extra aggressiva effekten av färgningsreagens kan förvärra situationen..

Hårfärgning och menstruation

Många kvinnor undrar varför du inte kan färga håret under menstruationen? Resultatet kan ju vara det mest oförutsägbara och det är så - många processer förekommer i kroppen som direkt påverkar hårets struktur.

Och därför är det inte känt hur han kommer att reagera på effekten av färgen - ofullständig skuggning av lockar och intensivt håravfall kan visa sig vid utgången helt annorlunda än förväntad färg och andra obehagliga och negativa konsekvenser.

Det är viktigt att förstå och komma ihåg - varje persons kropp är individuell och det är inte känt hur han kommer att bete sig när han reagerar med färgpigment och oxidationsmedel i hårfärgning. Om inte alla kan få gröna lockar eller leopardhår som ett resultat, då tunt och sprött hår - detta garanteras många under menstruationen.

Läkare och kosmetologer konstaterar många negativa konsekvenser av färgning av lockar under menstruationen och därför bör frågan om man ska färga eller inte övervägas mer i detalj.

Är det möjligt att färga hår med menstruation?

Läkare och kosmetologer rekommenderar inte kvinnor att utföra liknande kosmetiska förfaranden för färgning av lockar under menstruationsperioder.

Hormonfluktuationer kan inte bara leda till ett oönskat färgningsresultat utan också provocera en hel del hälsoproblem.

Därför rekommenderar läkare att försena hårfärgningen, särskilt radikalt förändrade nyanser från mörkt till ljus och vice versa.

Kemiska färgföreningar påverkar både hela kroppen och framför allt melanin och under hela menstruationscykeln, blodflödet och näring av lockförändringen, termoregulering - detta påverkar det slutliga resultatet av färgning.

Detta beror på att blodflödet och näringen i hårbotten och håret minskas, dermis blir svalare och värms inte upp tillräckligt, så att reaktionen kan gå på det mest oväntade sättet.

Vem ska inte färga håret under menstruationen?

Kosmetologer och läkare lägger inte förbud mot hårfärgning för kategoriskt, och denna regel bör beaktas individuellt med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

Varken en läkare eller en frisör säger otvetydigt ja eller nej - det är möjligt eller inte att färga hår under menstruationsperioder, utan att känna till kroppens enskilda egenskaper.

Som läkare och kosmetologer noterar, färga inte dina lockar:

 • Om menstruationen fortskrider mycket och i en svår form - detta är en ytterligare utarmning av kroppen, utvecklingen av anemi och påverkan av yttre kemikalier kan påverka hårets och hela kroppens allmänna tillstånd negativt.
 • Du bör inte färga håret under den tid du tar hormonella preparat - som angivits ovan kan färgning inte gå enligt allmänna regler, vilket ger en annan färg vid utgången.
 • Med öppna sår och repor i hårets hår - överdriven irritation med reagenser av öppna skador, kommer inträngning av aggressiva reagens i kroppen och blodomloppet förvärrar hårbotten, lockar och orsakar förlust och torrhet, irritation och allergiska reaktioner och andra negativa konsekvenser.
 • Färg inte håret med kemiska färger och med individuell intolerans mot ammoniak och andra komponenter som utgör dem.

Många experter rekommenderar att man fokuserar på ett antal punkter:

 • Med hårets tendens till överdriven förlust, delade ändar - bör du överge färgning med kemikalier och färgämnen och vara uppmärksam på folkrättsmedel för att ge lockar en eller annan färg.
 • Henna bör inte heller användas, men om håret i sig är tunt är det värt att använda en mild färgskomposition, med mindre aggressiva komponenter, såsom ammoniak.

Om du inte upplever obehag och försämring av välbefinnandet under färgningsprocessen - det finns inga speciella kontraindikationer för den kosmetiska proceduren.

Vem kan utföra hårfärgning under menstruationen?

Vem är tillåtet att färga hår under menstruationen - detta är en rent individuell fråga för var och en av kvinnorna.

Vissa företrädare för den vackra halvan av mänskligheten känner inte allvarliga förändringar, men många upplever dåsighet och minskad prestanda, ömhet i bröstområdet och försämring av allmänna tillstånd.

En förändring av hormonnivån i kroppen påverkar hårets tillstånd väsentligt - skalan som täcker håret blir grovare och därför är färgen svårare att fixa i den, håret tappas och därför kan du efter färgning tappa din vanliga täthet och volym av lockar.

Vad kan hända när man färgar hår under menstruationen?

Vid hårfärgning är det viktigt att förstå att färgen i sig inte påverkar kroppen negativt, men användningen under menstruationen kanske inte har den bästa effekten på lockarnas tillstånd.

Experter noterar att det finns en hög risk att utveckla följande negativa konsekvenser och resultat:

 1. Originalet, dess egen färg på lockar efter färgning kanske inte ändras till önskat. I det här fallet hjälper inte färgämnet på håret på längre tid, att överskrida den tid som anges i instruktionerna, mer än att applicera det. Detta förvärrar bara hårets tillstånd..
 2. Påverkan av kemiska reagens kommer att göra lockarna torka, ändarna dissekeras. Denna reaktion inträffar på grund av att hårsäcken inte äter tillräckligt med blod och näringsämnen.
 3. När man färgar hår den första dagen, i början av menstruationen - kan de intensivt falla ut efter proceduren.
 4. Hår kan målas helt i fel ton eller inte måla alls - du kan se grönaktiga eller blå lås, särskilt om du ursprungligen var en blond.
 5. Om du tränar perm under denna period - det "bara" inte "fångar" i håret, mjäll kommer att visas, och skarpa och kvävande lukt kan provocera anfall av illamående och svimning, kräkningar.

Därför är det bättre att överge experiment under denna period.

Effekten av menstruation på hår

Under menstruationen dör ett odödligt ägg och, tillsammans med menstruationen, lämnar kvinnans kropp, hormonnivån förändras, vilket påverkar tillståndet i hår och dermis, naglar och hela kroppen.

Men eftersom vi talar om effekten av menstruation på hår, kommer vi att tänka mer på denna fråga:

 • Först av allt, hormoner verkar på naturligt melanin, färgning hår, vilket ger det en särskild nyans.
 • I färgningsprocessen reagerar de kemiska färgämnena i färgen med naturliga hårpigment - det slutliga resultatet kan vara det mest oförutsägbara.
 • Under menstruationen minskar blodflödet när de flesta blod samlas i bäckenområdet, metaboliska processer och termoregulering förändras. Som ett resultat finns det en otillräcklig blodtillförsel till håret i hårbotten och dess temperatur sjunker, så att färgen inte värms upp tillräckligt. Därför kan det initiala färgningsresultatet ändras och skilja sig från det önskade, eller det kan resultera i en helt oväntad ton eller skugga.

Och om du verkligen behöver?

I livet finns det fall där det är oerhört viktigt för en flicka att ta med lockar i en annan ton eller nyans - i detta fall ger experter sina råd och rekommendationer.

Tips och tricks:

 • Välj hårfärger från en pålitlig tillverkare - i sammansättningen använder de mer skonsamma färgämnen och mindre aggressiva vitmedel.
 • För att skapa en termisk effekt under färgningsprocessen rekommenderas att du använder en cellofanhatt eller en hårtork..
 • Det är förbjudet att färga håret under de första 48 timmarna av menstruationen - det bästa alternativet är 3 och följande dagar.
 • Du kan inte öva den ofta färgförändringen på dina lockar - färga mörkt hår i ljusa nyanser och vice versa.
 • Om du färgar håret i en skönhetssalong - varna befälhavaren om din intressanta situation innan du färgar håret.

Folkvägar

Om du inte vill skada ditt hår, samtidigt stärka det i färgningsprocessen, ge det en hälsosam och glansig glans - du kan använda dig av att använda folkrecept för färgläggning av lockar.

Kamillebuljong för blont hår

För att färga lockar hemma - du kan använda hjälp av blommor i apotekskamomill, ge dem glans och normalisera arbetet i talgkörtlarna, vilket är särskilt viktigt för ägare av oljigt hår.

recept:

 1. För färgning, ta ett glas torrfärgad kamomill, ånga den i en halv liter kokande vatten - insister 2 timmar och sil, tillsätt 3 msk till infusionen. l flytande glycerin. Efter att själva kompositionen applicerats på håret och lämnats i en timme, tvättas kompositionen med varmt vatten och schampo.
 2. Du kan lätta håret med alkoholtinktur av kamomillfärg - ett och ett halvt glas torrt råmaterial hälls i 4 msk. alkohol eller vodka och på ett mörkt ställe insistera i minst 2 veckor. Efter denna tid, filtrera och tillsätt 50 mg väteperoxid - applicera blandningen i håret och låt stå i 35-40 minuter, efter sköljning med vatten med schampo.
 3. Du kan lättare hår med kamomill med tillsats av honung och citronsaft - för dess beredning 25 gr. torra råmaterial ångas i ett glas kokande vatten och insisterar 30 minuter. Efter tillsats till infusionen 3 msk. honung och juice med ½ citron. Efter blandning, applicera på torrt hår, förpacka huvudet i polyeten och en handduk, lämna under 1,5-2 timmar, eller ännu mer.

Lökskalbuljong för mörker

Lökskal närar och färgar håret, vilket ger det en frisk glans.

recept:

 1. 1,5 koppar torrskal hälls i 2 msk. kallt vatten och koka på låg värme i minst 20 minuter - låt svalna och infusera. Lägg sedan till 2 tsk. flytande glycerin och appliceras på håret och lämnar så länge som möjligt. Ju längre blandningen håller på håret - desto intensivare blir färgen, och genom att leda den med intervaller var tredje dag - kan du få en vacker, mörk färg.
 2. Om du vill få en gyllene nyans med kastanjefärger - använd följande recept. För att göra detta späds buljongen som framställts enligt receptet ovan till hälften med vatten och tillsätter 2 tsk. glycerin appliceras på håret. Han gnuggas in i rötterna och utför proceduren varje dag. Om du vill få en rikare färg med rodnad - ånga ett glas lökskal i ett glas vatten och gnugga det enligt schemat som beskrivs ovan.

För russet svart te

Förmodligen märkte alla att om du dricker starkt te - emalj av tänderna mörknar. Det här är exakt vad som händer med hår - te kan framgångsrikt användas för att ge lockar en mörk nyans, och det är lätt att applicera, men du kan köpa det i varje butik.

recept:

 1. För naturlig färg i mörka nyanser med bruna och rödaktiga överflöd, brygg i ett glas kokande vatten 2-3 msk. med en bild av bryggning av svart te. Hon insisteras i en tekanna i cirka 15 minuter och skölj håret efter infusionen, applicera det i en timme och skölj sedan med rent vatten.
 2. För att färga en grå lock i ljusbruna nyanser - i ett ари glas kokande vatten ångas 4 tsk. teblad och sjuda i 40 minuter. Tillsätt 4 tsk efter kylning till rumstemperatur. snabbkaffe - rör håret och applicera på håret, applicera på håret. Inpackad i polyeten och en varm handduk, låt stå i en timme och skölj sedan med varmt vatten.
 3. Om du helt enkelt sköljer håret efter varje tvätt av huvudet med bryggade teblad - kommer de att få en halm, gulaktig nyans på ljusa, grå lockar.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan vi sammanfatta att du inte ska riskera ditt hår och färga det under menstruationen, men om det finns ett behov är det bättre att vända sig till folkrecept för färgläggning av lockar från arsenal av traditionell medicin.

Nyanserna i hårfärgning under menstruationen

Menstruation hos kvinnor varar bara några dagar, under vilka reaktioner på yttre stimuli intensifieras. Kroppens känslighet ökar, förändringar i blodcirkulationen och termoregulering inträffar.

Läkare rekommenderar att avstå från att ta tester, garvning och kosmetiska förfaranden på kritiska dagar. Till exempel kan färgning av hår under menstruationen vara ineffektivt och farligt..

Är hårstilsförändringar verkligen fruktansvärda under denna period, kommer du att ta reda på det genom att läsa artikeln till slutet.

Vad tycker läkare om hårfärgning under menstruationen

Läkare fastställer inte strikta begränsningar för denna fråga. De påminner bara om att den kvinnliga kroppen är sårbar under menstruationen, och det är omöjligt att gissa vilka problem ett besök på salongen kommer att bli..

Under de första dagarna av menstruationen är många kvinnor bekymrade över buksmärta och kroppen lider av blodförlust, vilket gör deras hälsa värre. Färgning - proceduren är enkel och kortlivad, men till och med den skapar en extra börda för kroppen.

Hormonfluktuationer under menstruationsdagarna kan påverka resultatet av färgning. Strängarnas mättnad beror direkt på mängden melanin i håret. En instabil hormonell bakgrund förändrar denna indikator. Därför, när det finns månatliga perioder, kan färgning av håret i en annan färg ge oväntade resultat. I stället för en vacker frisyr bildas till exempel en leopardfläck.

Man bör också komma ihåg att huvudområdet på menstruationsdagarna lider av otillräcklig blodcirkulation. Blod rusar till bäckenorganen, på grund av vilket blodflödet i kroppens övre delar avtar. När blodbrist uppfattar huvudet inte kemisk färgning korrekt. Cirkulationsfel och reducerad temperatur påverkar hastigheten för biokemiska processer och färgens kvalitet.

En annan anledning till att inte färga håret under menstruationen är överkänslighet mot lukt. Färger avger en specifik lukt, vilket kan förvärra överkänsliga människors välbefinnande. Inandning av "kemi" väcker yrsel, illamående, migrän, kräkningar.

Men ibland händer det att du måste ha ett perfekt utseende efter ett visst datum. Om evenemanget är planerat i förväg är det bättre att färga håret före din period och inte oroa dig för en eventuellt misslyckad frisyr.

Ineffektiviteten hos hårfärgning under menstruationen, särskilt för toning hos blondiner, förklaras av ojämn fördelning av färgpigment. Trots alla ansträngningar från mästaren kan en kvinna få en grön nyans eller ett suddigt mönster på håret.

Vad du ska göra om du snabbt måste färga håret under menstruationen

Som ni ser är svaret på frågan huruvida det är möjligt att färga håret under menstruationen är tvetydigt. Om situationen lider är det bättre att vänta.

Men när du måste ändra bilden omedelbart, följ rekommendationerna från specialister:

 1. Använd endast testad färg. På detta sätt kommer du definitivt att förstå om ditt hår tolereras med färgning på kritiska dagar. Om du har tunt, slätt hår, använd ett skonsamt färgämne..
 2. Titta på din hälsa. Om du känner dig dålig, skjut upp målningen till en annan dag. Den skarpa lukten av produkter och dålig blodcirkulation i hårbotten förvärrar situationen. Med normal hälsa finns det inga förbud.
 3. Var uppmärksam på färgens sammansättning. Växtbaserade färgämnen är säkra för hår. På olika dagar av cykeln uppfattas henna perfekt av håret.
 4. Bestäm ett datum. När du tänker på vilken dag i din period du kan färga håret, fokusera på de sista dagarna av blödning. Optimal blir den tredje dagen. De första och andra dagarna med blodig urladdning - inte den bästa tiden för en radikal förändring av bilden.
 5. Förbättra interaktion mellan färgämne och hår. Använd plastfolie för en växthuseffekt.
 6. Stärka vården av färgat hår. Använd balsam och mjukgörande balsam / masker.
 7. Vänta tills menstruationen är klar. Om du bestämmer dig för att färga upp lockar i en annan färg än den tidigare, planera en resa till salongen vilken dag som helst utanför din period.

Om håret faller hårt ut, eller om deras ändar är för torra och spröda, är det inte värt att färga på kritiska dagar.

Vintage sätt att färga håret

Bristen på kemiska färger i gamla dagar hindrade inte våra mormor och mormor från att ändra hårfärg. Naturliga färgämnen gav dem ett bra färgningsresultat och tillät dem att stärka trådarna..

Att veta om det är möjligt att lysa håret under menstruationen, förfäder använde henna. Hon gav håret en ädel rodnad och reflekterades i solen med ljusa höjdpunkter.

Om du regelbundet använde henna, men sedan beslutade att använda en annan färg, skär av de växande röda lockarna. Annars kommer ingen annan färg att falla på håret kvalitativt..

Basma gör trådarna mörka och ger dem en djup färg. Färgningsintensiteten bestäms av de individuella egenskaperna hos hårfästningen och ämnets exponeringstid. Det kan ge olika naturliga nyanser - från brunhårig till en brinnande brunett.

Om du fortfarande vill ljusna håret på ett skonsamt sätt på menstruationsdagarna, lyssna på våra tips:

 • Skölj håret efter tvätt med avkok av fältkamomill. Om du är blond och tvättar håret ofta, på kort tid får du en uttrycksfull gyllene nyans.
 • Om du är ägare till ett mörkt blont hår, skölj trådarna med avkok av lindblomma eller lökskal. Vätskor skapar en kastanjefärgad nyans.

Om du vill ändra hårets naturliga färg till rödbrunt, ställa in för att regelbundet använda ett avkok av ekbark eller brygga svart te. Honung- och kanelmasker passar också för detta ändamål..

Se hur du gör det:

Kom ihåg att färgat med hjälp av kemiska hårprodukter på menstruationen förändrar dess struktur. Bräckligt hår gör frisyren livlös och saknar glans. För att återställa hårets normala utseende, allvarligt skadat av färgning, kan du behöva specialbehandling.

Är det värt att färga hår med menstruation: recensioner av kvinnor

Ingen stylist kommer att ge exakta prognoser för hur hårfärgning kommer att göras under menstruationen, men du kan fokusera på recensioner av andra kvinnor och fatta egna beslut.

Ekaterina, 34 år: Jag har varit förtjust i hårfärgning länge och jag trodde inte ens att menstruationen kan påverka resultatet. Nyligen målade den första dagen av cykeln och fick en fruktansvärd effekt. Den vita bakgrunden blev grönbrun. Därefter gjorde mästaren tonning och korrigerade situationen..

Natalya, 26 år: Jag färgar håret på olika dagar i cykeln och får alltid ett normalt resultat. Jag vet att du kan få en otillfredsställande effekt och förstöra ditt hår. Men jag kan inte vänta tills min period är slut. De börjar med mig före det förväntade datumet och fortsätter i sju dagar. Om du måste målas snarast - målar jag. Jag har inte stött på obehagliga konsekvenser.

Galina, 40 år: Hårfärgning passar mig, jag gör det alltid med henna. En gång sammanföll målningen med månatligen, och stylisten försökte avskräcka mig från proceduren. Men jag insisterade fortfarande på toning, eftersom jag snabbt behövde den perfekta frisyren. Det fanns inga negativa konsekvenser, tonen uppdaterades jämnt.

Menstruation: risk eller normal procedur?

För en modern kvinna är hårfärgning ett vanligt förfarande som många använder. Menstruationscykler är också bekanta för kvinnor. Eftersom vissa kemiska föreningar som utgör de flesta hårfärger påverkar kroppen uppstår frågan oavsiktligt om hår kan färgas under menstruationen.

Hur kompatibla är dessa två punkter? Finns det några motsägelser mellan dem??

Vad gynekologer säger?

Förändringar som påverkar den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund under menstruationen är djupa och allvarliga. Äggmognad åtföljs av globala kraftökningar i kvantitativa hormonräkningar..

Andelen progesteron och östrogen, hormoner som ansvarar för reproduktionsfunktioner, förändras avsevärt.

Toppen av den hormonella kraftstörningen inträffar dagarna före och efter menstruationen. Vid denna tidpunkt upplever kvinnan smärta, tyngd i nedre del av buken. Stress på hår, naglar och hud.

Plötsliga förändringar i hormonbalansen påverkar det hormon som är ansvarigt för hårfärgens färg. Under de tidiga dagarna av regleringen ökar melaninnivåerna, vilket är full av överraskningar när man får rätt skugga.

Gynekologer tror att någon irriterande yttre effekt på kroppen under denna period är oönskad.

Problem med att ändra hårfärg

Melanin ansvarar för färgen på hårfästet på människokroppen. Beror på dess mättnad i kroppen, vad som blir den naturliga hårfärgen hos människor.

Om bland de färgande pigmenten ett sådant hormon som zumelanin råder, får hårfästet en mörk kastanj eller svart färg. Med ett högt innehåll av pheomelanin får vi blont hår med ljusbruna, röda och halmnyanser.

Hårfärgämnen innehåller vissa kemiska föreningar som kan förstöra det naturliga pigmentet i håret. De förskjuter det och ersätter med färgämnen och ger håret en vald ton.

På menstruationsdagar, när reproduktiva hormonnivåer är destabiliserade, feber och melaninnivåer.

Gynekologer rekommenderar inte att man använder fläckar i dag, för att inte bli förvånad över det erhållna resultatet: en skugga kommer att visas helt annorlunda än vad du förväntade dig.

Vad kan orsaka hårfärgning under menstruationen?

I varje kvinnas liv finns det situationer då det är brådskande att korrigera färgen på lockar. Om ett sådant problem passar in i menstruationsperioden, så att du inte riskerar allt hår, kan du tona bara rötter.

Det skulle vara mer korrekt att avstå från kardinalfärgsförändring, och komma ihåg: gynekologer varnar om resultatets oförutsägbarhet under denna period. Vad kan hända?

Fläckig effekt

Den "flytande" nivån av melanin provoserar fragmentarisk fixering av färgkompositionen. Detta innebär att en enhetlig ton inte fungerar, den ligger på fula platser. Är det möjligt att göra markeringar under menstruationen? Med tanke på ovanstående är det värt att byta bild.

Som ett resultat av konflikten mellan det kemiska pigmentet och melanin, när det förra absorberas dåligt av hårstrukturen, är effekten av "leopardfärg" sannolikt. Vissa kvinnor som möter detta fenomen tvingades klippa lyxigt hår.

Brist på motstånd

Dålig fixering av färg eller dess fullständiga avvisning observeras hos de flickor som gillar att radikalt ändra hårfärgen.

Anledningen ligger i den "immunitet" som melanin ökar i så ofta experiment. Oftast erhölls ett negativt resultat under menstruationen.

Strukturell försämring

Genom att ändra hårfärgen med kemiska färgämnen förorsakar de sig självt betydande skador. Bräcklighet verkar, håret är torrt, splittrat, smält.

För att upprätthålla sin hälsa måste man tillgripa olika restaureringsförfaranden: göra masker, använda balsam, dricka vitaminer.

Med menstruation ökar risken för försämring av hårfästet. Damer, tvingade att ändra eller färgade hårfärg under menstruationen, noterade att håret förvandlades till tråd, tunnas ut och liknade torra buntar med bogsering.

Här är svaret på varför du inte kan färga håret på kritiska dagar.

Skuggningsändring

Användningen av tonade schampon är också förknippad med risk. Melanins "beteende" under kritiska dagar är individuellt och det är omöjligt att säga om färgen kommer att tas vid behov.

Bieffekter

Om bara färgens oförutsägbarhet följde hårfärgning under menstruationen. Kroppens stresstillstånd i dessa dagar kan provocera:

 • allvarliga allergier;
 • irritation av slemhinnorna, särskilt ögonen;
 • manifestation av migrän, yrsel kan uppstå;
 • berusning;
 • kapillärväggsbrott.

Hur man behandlar hårfärgning med frisörer i menstruationen?

De flesta frisörer är skeptiska till läkarnas åsikter om hårfärgning under menstruationen. De förklarar med tillförsikt att förfarandet inte orsakar någon skada eller negativt resultat..

Den enda begränsning som professionella uttrycker är vägran att kombinera flera förfaranden. Till exempel bara färgläggning eller bara viftning.

Vad du ska göra för att undvika negativa konsekvenser?

Genom att kombinera åsikter från läkare och frisörer kan du utarbeta reglerna för det "gyllene medelvärdet" under kritiska dagar när ditt hår är färgat och du inte känner för att fly i skräck:

 1. Byt inte hårfärg dramatiskt. Det räcker för att ta kompositionen några toner mörkare eller ljusare.
 2. Varna guiden om ett känsligt problem. Han kommer att plocka upp färg med milda egenskaper.
 3. Inga aggressiva färgämnen som används till exempel för kardinal förtydligning.
 4. Se till att testa den valda produkten för en allergisk reaktion och irritation.
 5. Använd ett redan beprövat läkemedel för färgning, eftersom det är svårt att förutsäga kroppens svar på den nya kompositionen.
 6. När man färgar hemma rekommenderar experter att man lägger till värmebehandling. Det betyder att du måste ha på dig en hatt och värma håret med en hårtork efter applicering av färgen. Sådan manipulering nivåerar temperaturskillnaden och förhindrar sprött hår.
 7. När du tvättar färgämnet, applicera inte bara en balsam utan också ett toningsschampo för att inte möta utseendet på en "leopardfärg".
 8. Färg bara rötterna utan att påverka trådens hela längd.

När du verkligen behöver?

Om behovet av färgning eller ändring av färger föll på kritiska dagar bör du rådfråga din mästare. Som ett alternativ kan du använda tonade formuleringar i form av schampo eller balsam.

Folkmetoder

Kvinnor försökte hela tiden förbättra sitt utseende. I avsaknad av utvecklade tekniker användes folkrättsmedel, de användes också i hårfärgning.

Huvudleverantören av färgämnen var olika växter. Du kan också ta till folkmetoder på kritiska dagar, viktigast av allt, välj rätt sammansättning för färgen på ditt hår.

För lätta trådar: en avkok av kamomill

På basis av kamomillblommor bereds en avkok genom att ta 2 matskedar torra råmaterial och 1 kopp kokande vatten. Efter att ha fyllt blommorna med vatten, insistera dem i 1 timme. Den resulterande lösningen sköljs med hår.

För en synlig effekt utförs proceduren flera gånger med en paus på 2-3 dagar. Om du använder färska blommor samlade oberoende, måste du fylla ett glas blommor med 1 liter vatten och koka i 5 minuter.

För mörkret: lök skal

Vi vet alla vilken färg äggskalet tar på påsk, om de kokas i lökskal. Vi får samma effekt om vi använder en liknande avkok för hårfärgning.

Vi samlar in 100 g skal, häller ett glas vatten och kokar i cirka 7 minuter. Vi väntar på att vårt naturliga färgämne svalnar. Sedan fördelar vi det i trådar, står i 15-20 minuter.

Rött svart te

För hårfärgning med te måste du ta bara löviga sorter, påsar hjälper inte. För 3-4 matskedar te behöver du 0,5 liter vatten. Häll tebladen, koka upp, hålla på medelvärme i 15 minuter. Stäng av och låt buljongen brygga i en timme.

Vi fördelar den kylda buljongen över alla trådar från rötter. Vi täcker huvudet med en film eller hatt, håll i 30-40 minuter. Skölj med vatten. Lägg till lite kaffe i te om du vill ha en chokladton.

Efter att ha blivit bekant med åsikter från läkare och frisörer fick vi motstridiga svar. Detta innebär att när det gäller hårfärgning vid menstruationstiden måste en kvinna bestämma själv.

Ta hänsyn till de uttalade riskerna, genomför förberedande förberedelser och gör först ett val.

hårfärgning under menstruationen

Vårt val

I strävan efter ägglossning: follikulometri

Rekommenderat av

De första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar.

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019

Rekommenderat av

Wobenzym ökar sannolikheten för befruktning

Rekommenderat av

Gynekologisk massage - fantastisk effekt?

Irina Shirokova publicerade en artikel i Gynekologi den 19 september 2019

Rekommenderat av

AMG - Anti-Muller hormon

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Analys och undersökningar, 22 september 2019

Rekommenderat av

Populära ämnen

Inlagd av: Gravid ekorre
Skapad för 2 timmar sedan

Upplagt av: Season
Skapad för 23 timmar sedan

Upplagt av: Tranquility
Skapad för 10 timmar sedan

Inlagd av: Lara`
Skapad för 1 timme sedan

Inlagd av: Галина1205
Skapad för 6 timmar sedan

Inlagd av: Kasatik01
Skapad för 19 timmar sedan

Upplagt av: NskMsk
Skapad för 23 timmar sedan

Upplagt av: London-london
Skapad för 2 timmar sedan

Inlagd av: Innash
Skapad för 6 timmar sedan

Inlagd av: Fox Patrication
Skapad för 1 timme sedan

Om webbplatsen

Snabblänkar

Populära avsnitt

Materialet som publiceras på vår webbplats är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Använd dem inte som medicinsk rådgivning. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir den exklusiva befogenheten för din läkare!

Ämne: Är det sant att du inte kan färga håret under menstruationen?

Tema alternativ

Är det sant att du inte kan färga håret under menstruationen?

Stämmer det att du inte kan färga håret under menstruationen? Och i så fall, vad hotar det med - de kommer att fläcka dåligt, börja dela, falla ut.

Alda
Det är traditionellt övervägt. Det verkar som den enda risken här är att färgen inte tar, för hår för tillfället, antingen förändras den kemiska sammansättningen eller något annat liknande. Du kan vänta ett par dagar. Under denna period färgar jag aldrig mitt hår, klipper håret etc. Kemisk vågning rekommenderas inte heller.
Förresten, enligt min mening, har denna fråga redan diskuterats här

Jag målade under menstruationen... Inget hemskt hände mig.

min flickvän gjorde kemi under M. Kemi ägde inte rum, det visade sig skräck - bara några separata lås.

Jag läste en gång om det faktum att naglar och hår kan klippas på månkalendern. Jag stannade i ungefär 2 månader, spottade sedan på allt detta och fick en frisyr efter behov och för en lön. Jag fick en zp, gick för att få en frisyr.

Du kan göra vad som helst och när du vill, bara med månhormonstormar finns det stor sannolikhet för att "inte ta, inte färgad, oförutsägbar ton, inte ljuga." Detta är ännu mer sant under 9-månadersperioden och efter det.
Men allt är väldigt individuellt och är det värt "risken" - en privatsak.

Ida
Naturligtvis, och till och med kemi ett par gånger.Allt som vanligt.

Och i dessa fall målade jag i ljusbrunt - det visade sig vara halm

Veta
det betyder att ditt hår inte förändrar den kemiska sammansättningen under denna period. Jag har inte provat det själv - du kan alltid ha tålamod i flera dagar.

men det verkar för mig att du inte kan måla under menstruationen, för till exempel kommer inte ett enda resultat att passa mig! Jag är inte alla NRA

mitt hår blir värre under den här perioden, det är svårt att färga..

Jag färgade nyligen mitt hår för första gången under affärer. Färgen applicerades med vinröd, vilket resulterade i att mitt hår visade sig vara rött. Frisören var redan förvånad

Om kemi under menstruationen hörde jag många gånger att det inte tas. Men om färgen aldrig. Jag kraschar efter behov, det var alltid normalt.
Förresten, jag minns att på något sätt den gravida kvinnan klippte håret och gjorde att hennes styling bara var en hårtork. Termen var kort, frisören märkte ingenting. Han blåser mitt hår med en hårtork och frågar plötsligt varför du är gravid eller menstruerar, ja, jag kan inte säga det helt.

När det gäller färgen ska jag förklara.
De skriver på paketen, och professionella frisörer råder dig att färga håret med hydopyritinnehållande preparat utan att tvätta mitt huvud i flera dagar. Detta görs för att inte skada håret. Många moderna produkter har tillsatser av olika oljor i sin sammansättning, de kan också användas för att färga rent hår. Så alla rena hår kommer att färgas, bara med en mycket aggressiv färg (som jag vill bli en platinblondin från en naturlig korps brunett), mitt hår kommer att se ut som hampa eller hampa.
Samma situation med kemi.
Under menstruation och graviditet förändras sebumens kemiska sammansättning verkligen, vilket vanligtvis skyddar håret från skador under färgningsproceduren.

Är det möjligt att färga hår under menstruationen

Fluktuationer i en kvinnas hormonella bakgrund påverkar hennes kropps reaktion på yttre stimuli. Känsligheten ökar, förändringar i termoregulering, blodcirkulation inträffar. Som ett resultat: ett antal bekanta åtgärder är tillfälligt otillgängliga: garvning, hårborttagning, nagelförlängningar, hårfärgning på kritiska dagar blir osäkra.

Varför du inte kan färga håret

Den som inför ett sådant förbud, som verkar helt långtgående i en rationell persons ögon, det finns viss sanning i det. De processer som sker i den kvinnliga kroppen när menstruationen börjar är för komplicerade för att förutsäga deras resultat. Detta ökar det oförutsägbara med den kemiska reaktionen hos färgämnet, och till och med en specialist kan inte förutsäga resultatet av ett möte med två faktorer.

Varför tillåts hårfärgning ofta inte under menstruationen? Läkare och frisörer nämner sannolikheten för följande negativa konsekvenser:

 • Pigmentet ligger ojämnt. Detta gäller särskilt för tonande blondiner. Få en klar grön nyans eller randigt mönster genom att färga med menstruation, lika enkelt som att beskära päron.
 • Brist på motstånd: färgen kanske inte stannar alls, och om du tvättar bort den ser du inga färgförändringar.
 • Försämring av hårkvalitet efter färgning tills håravfall.
 • Allergisk hudreaktion på färgämnets kemiska sammansättning.
 • Mår obehag - migrän, illamående, svaghet, yrsel. Hormonspänningar påverkar luktkänsligheten, så ammoniakfärger blir en verklig utmaning.

Vem kan färga håret

Förbudet mot en sådan procedur när menstruationen börjar är inte en nödvändig regel för alla kvinnor. Inte en enda frisör eller läkare kommer att berätta om du kan vara färgad om du inte känner till kroppens enskilda egenskaper. Detsamma gäller för fysisk aktivitet för närvarande, besök i solarium, bastu och ett kosmetologkontor. Experter rekommenderar att du fokuserar på följande punkter:

 • Med en tendens till håravfall förhindrar förekomsten av torra spröda ändar från målning. Henna bör inte heller användas..
 • För flickor med tunna, men släta strängar kan proceduren utföras, men med skonsam färg.
 • Om du inte känner någon försämring finns det inga kontraindikationer för att måla.

Är det möjligt att göra markeringar under menstruationen

Varje frisk kvinna i fertil ålder har en menstruationscykel. Och de så kallade "kritiska dagarna" - toppen av hormonella förändringar i kroppen. Det kännetecknas av smärta, humörsvängningar och andra förändringar i fysiskt tillstånd och beteende som inte är tillgängliga vid andra tillfällen..

Intressant nog är många just nu extremt missnöjda med sig själva och en desperat önskan att förändra något. Och ofta börjar förändringar med sitt eget utseende. Och vad är lättare att ändra än en frisyrform eller hårfärg? Men många tror att det här är bara de mest olämpliga dagarna för färgning. Är det möjligt att lyfta fram under menstruationen och vilka risker som uppstår?

Förändringar i kroppen

Till och med experter kan inte exakt förklara vilka förändringar som sker i damens kropp under "kritiska dagar". Det är bara känt med säkerhet att allt börjar med en krampaktig ökning av kvinnliga hormoner. Men det endokrina systemet är tydligt balanserat, så avvikelser från balansen påverkar arbetet i alla inre organ.

Huden är det största mänskliga organet. Och hår och naglar är dess bilagor, vars celler bildas i överhuden. Nu är det klart varför många klagar över att några dagar före och under menstruationen, naglarna börjar skala eller bryta, och håret blir tråkigt och ger plats för styling.

Först av allt påverkar hormonella förändringar arbetet i talgkörtlarna. Oftast aktiveras de, så håret blir snabbt fet och ibland uppträder klåda och mjäll. Ammoniakfärger och ett oxidationsmedel på sådana dagar är mer irriterande för huden och kan till och med framkalla en allergisk reaktion, som vanligtvis inte observeras.

Kroppstemperaturen under menstruationen minskar något, men till och med några tiondelar av en grad räcker redan för att påverka den kemiska reaktionen, som är ljusning och färgning av hår.

Men värst av allt är att den kemiska sammansättningen av håret själv inte är densamma som vanligt. Och detta kan redan påverka det konstgjorda pigmentet, och färgen kommer att bli oförutsägbar.

"Kritisk" markering

Mästarnas åsikt om huruvida det är möjligt att lyfta fram hår under menstruationen delades. Vissa vägrar kategoriskt att utföra några fläckar under denna period, medan andra tror att vissa försiktighetsåtgärder kan förhindra fel och gör att ett kvalitetsförfarande kan göras.

Enligt statistiken var ungefär hälften av kvinnorna som utförde höjdpunkter under de "kritiska dagarna" inte nöjda med resultatet. Men detta är bara deras subjektiva åsikt. Och vad kommer av en opartisk översyn??

Möjliga risker

Till frågan, vad exakt är kunderna missnöjda med efter att ha markerat under menstruationen, var de flesta av svaren följande:

 • håret blev väldigt torrt, sprött, delat i slutet;
 • klarade trådar fick en gulaktig, grönaktig eller smutsig grå nyans;
 • komplementära färger var inte alls som planerat;
 • hårbotten blev röd, kliande, den började mjäll;
 • håret blir snabbt tunnare, hela hårstrim kvar på kammen;
 • det nya pigmentet tvättas väldigt snabbt, huvudet ser ut.

Håller med, även om risken för sådana negativa konsekvenser endast är 50%, är det bättre att skjuta upp besöket hos frisören. Att korrigera misstag och återställa håret vid misslyckande kan vara en lång och mödosam affär.

När och hur?

Men det finns situationer då ett planerat besök inte kan planeras om av olika skäl. Om du fortfarande måste göra markeringar under menstruationen är frisörens råd följande:

 • se till att berätta för befälhavaren att du har "kritiska dagar" - han kommer att noggrant övervaka varje del av processen;
 • om möjligt flytta besöket från de första dagarna av cykeln till den 3-4: e - den hormonella bakgrunden kommer redan att anpassas något;
 • försök att klara sig med minimal korrigering, och bring nästa besök i ordning vid nästa besök;
 • om färgning kommer att utföras i nya toner, måla över en liten teststräng för att veta vad resultatet blir;
 • det är bättre att avstå från radikala förändringar i bilden under menstruationen - till och med hudfargen förändras och det finns en risk att välja nyanser felaktigt;
 • överdriv inte i något fall färgen, även om skuggan visade sig inte vara tillräckligt intensiv;
 • sätta på en plastlock på huvudet för att säkerställa den temperatur som krävs för färgning;
 • se till att proceduren är klar med en återställande mask som kommer att vara kvar i håret i minst 10 minuter (och inte bara en lätt balsam!).

I rättvisa måste det sägas att hälften av kvinnorna har en vacker markering även på "kritiska dagar" och utan dessa försiktighetsåtgärder. Men det är bättre att vara säker ändå.

Viktig! Kom ihåg att du inte heller kan objektivt utvärdera resultatet under menstruationen - på sådana dagar uppfattar en kvinna sig mer kritiskt och kan förbli missnöjd med till och med utmärkt arbete.

Är det värt risken

Är det värt att riskera ditt eget hår och göra markeringar under menstruationen - alla bestämmer själv. Det finns inget enda svar. Om du redan hade en negativ upplevelse av färgning under "kritiska dagar", så är det andra gången bättre att inte experimentera utan att gå till frisören åtminstone efter 5-6 dagar av cykeln.

Om du verkligen måste se bra ut i dag kan du lösa problemet med tonning. Naturligtvis ger detta bara en tillfällig effekt, men risken för ytterligare skador på håret kommer att minimeras. Trots allt, om markeringen eller färgningen inte lyckas, måste proceduren upprepas om några dagar.

Definitivt kan du inte lyfta fram och gå till frisören om du är i ett mycket irriterat eller deprimerat tillstånd under påverkan av hormoner. Inte bara kommer du att hälla negativitet på mästaren, du kommer också att vara missnöjd med något, till och med bra resultat. När allt kommer omkring, om du verkligen vill hitta brister - det är lätt att göra.

Negativa recensioner på internet om markering under menstruationen bör också vara försiktiga. Övertorkad gulnade strängar från en dålig mästare kan hända på vilken dag som helst i cykeln, och oftast är färgning av dålig kvalitet inte direkt relaterad till menstruation. Ja, och negativa nyheter, enligt psykologen, tenderar vi att dela ofta än glada.

Det ideala alternativet är att ha din egen mästare som du litar på och lyssnar på hans råd. Och han i sin tur känner perfekt hårets struktur och skick och kan fatta rätt beslut om vilka procedurer som är säkra att göra och vilka som är bäst att vänta några dagar.

Nyanserna i hårfärgning under menstruationen

Menstruation hos kvinnor varar bara några dagar, under vilka reaktioner på yttre stimuli intensifieras. Kroppens känslighet ökar, förändringar i blodcirkulationen och termoregulering inträffar.

Läkare rekommenderar att avstå från att ta tester, garvning och kosmetiska förfaranden på kritiska dagar. Till exempel kan färgning av hår under menstruationen vara ineffektivt och farligt..

Är hårstilsförändringar verkligen fruktansvärda under denna period, kommer du att ta reda på det genom att läsa artikeln till slutet.

Vad tycker läkare om hårfärgning under menstruationen

Läkare fastställer inte strikta begränsningar för denna fråga. De påminner bara om att den kvinnliga kroppen är sårbar under menstruationen, och det är omöjligt att gissa vilka problem ett besök på salongen kommer att bli..

Under de första dagarna av menstruationen är många kvinnor bekymrade över buksmärta och kroppen lider av blodförlust, vilket gör deras hälsa värre. Färgning - proceduren är enkel och kortlivad, men till och med den skapar en extra börda för kroppen.

Hormonfluktuationer under menstruationsdagarna kan påverka resultatet av färgning. Strängarnas mättnad beror direkt på mängden melanin i håret. En instabil hormonell bakgrund förändrar denna indikator. Därför, när det finns månatliga perioder, kan färgning av håret i en annan färg ge oväntade resultat. I stället för en vacker frisyr bildas till exempel en leopardfläck.

Man bör också komma ihåg att huvudområdet på menstruationsdagarna lider av otillräcklig blodcirkulation. Blod rusar till bäckenorganen, på grund av vilket blodflödet i kroppens övre delar avtar. När blodbrist uppfattar huvudet inte kemisk färgning korrekt. Cirkulationsfel och reducerad temperatur påverkar hastigheten för biokemiska processer och färgens kvalitet.

En annan anledning till att inte färga håret under menstruationen är överkänslighet mot lukt. Färger avger en specifik lukt, vilket kan förvärra överkänsliga människors välbefinnande. Inandning av "kemi" väcker yrsel, illamående, migrän, kräkningar.

Men ibland händer det att du måste ha ett perfekt utseende efter ett visst datum. Om evenemanget är planerat i förväg är det bättre att färga håret före din period och inte oroa dig för en eventuellt misslyckad frisyr.

Ineffektiviteten hos hårfärgning under menstruationen, särskilt för toning hos blondiner, förklaras av ojämn fördelning av färgpigment. Trots alla ansträngningar från mästaren kan en kvinna få en grön nyans eller ett suddigt mönster på håret.

Vad du ska göra om du snabbt måste färga håret under menstruationen

Som ni ser är svaret på frågan huruvida det är möjligt att färga håret under menstruationen är tvetydigt. Om situationen lider är det bättre att vänta.

Men när du måste ändra bilden omedelbart, följ rekommendationerna från specialister:

 1. Använd endast testad färg. På detta sätt kommer du definitivt att förstå om ditt hår tolereras med färgning på kritiska dagar. Om du har tunt, slätt hår, använd ett skonsamt färgämne..
 2. Titta på din hälsa. Om du känner dig dålig, skjut upp målningen till en annan dag. Den skarpa lukten av produkter och dålig blodcirkulation i hårbotten förvärrar situationen. Med normal hälsa finns det inga förbud.
 3. Var uppmärksam på färgens sammansättning. Växtbaserade färgämnen är säkra för hår. På olika dagar av cykeln uppfattas henna perfekt av håret.
 4. Bestäm ett datum. När du tänker på vilken dag i din period du kan färga håret, fokusera på de sista dagarna av blödning. Optimal blir den tredje dagen. De första och andra dagarna med blodig urladdning - inte den bästa tiden för en radikal förändring av bilden.
 5. Förbättra interaktion mellan färgämne och hår. Använd plastfolie för en växthuseffekt.
 6. Stärka vården av färgat hår. Använd balsam och mjukgörande balsam / masker.
 7. Vänta tills menstruationen är klar. Om du bestämmer dig för att färga upp lockar i en annan färg än den tidigare, planera en resa till salongen vilken dag som helst utanför din period.

Om håret faller hårt ut, eller om deras ändar är för torra och spröda, är det inte värt att färga på kritiska dagar.

Vintage sätt att färga håret

Bristen på kemiska färger i gamla dagar hindrade inte våra mormor och mormor från att ändra hårfärg. Naturliga färgämnen gav dem ett bra färgningsresultat och tillät dem att stärka trådarna..

Att veta om det är möjligt att lysa håret under menstruationen, förfäder använde henna. Hon gav håret en ädel rodnad och reflekterades i solen med ljusa höjdpunkter.

Om du regelbundet använde henna, men sedan beslutade att använda en annan färg, skär av de växande röda lockarna. Annars kommer ingen annan färg att falla på håret kvalitativt..

Basma gör trådarna mörka och ger dem en djup färg. Färgningsintensiteten bestäms av de individuella egenskaperna hos hårfästningen och ämnets exponeringstid. Det kan ge olika naturliga nyanser - från brunhårig till en brinnande brunett.

Om du fortfarande vill ljusna håret på ett skonsamt sätt på menstruationsdagarna, lyssna på våra tips:

 • Skölj håret efter tvätt med avkok av fältkamomill. Om du är blond och tvättar håret ofta, på kort tid får du en uttrycksfull gyllene nyans.
 • Om du är ägare till ett mörkt blont hår, skölj trådarna med avkok av lindblomma eller lökskal. Vätskor skapar en kastanjefärgad nyans.

Om du vill ändra hårets naturliga färg till rödbrunt, ställa in för att regelbundet använda ett avkok av ekbark eller brygga svart te. Honung- och kanelmasker passar också för detta ändamål..

Se hur du gör det:

Kom ihåg att färgat med hjälp av kemiska hårprodukter på menstruationen förändrar dess struktur. Bräckligt hår gör frisyren livlös och saknar glans. För att återställa hårets normala utseende, allvarligt skadat av färgning, kan du behöva specialbehandling.

Är det värt att färga hår med menstruation: recensioner av kvinnor

Ingen stylist kommer att ge exakta prognoser för hur hårfärgning kommer att göras under menstruationen, men du kan fokusera på recensioner av andra kvinnor och fatta egna beslut.

Ekaterina, 34 år: Jag har varit förtjust i hårfärgning länge och jag trodde inte ens att menstruationen kan påverka resultatet. Nyligen målade den första dagen av cykeln och fick en fruktansvärd effekt. Den vita bakgrunden blev grönbrun. Därefter gjorde mästaren tonning och korrigerade situationen..

Natalya, 26 år: Jag färgar håret på olika dagar i cykeln och får alltid ett normalt resultat. Jag vet att du kan få en otillfredsställande effekt och förstöra ditt hår. Men jag kan inte vänta tills min period är slut. De börjar med mig före det förväntade datumet och fortsätter i sju dagar. Om du måste målas snarast - målar jag. Jag har inte stött på obehagliga konsekvenser.

Galina, 40 år: Hårfärgning passar mig, jag gör det alltid med henna. En gång sammanföll målningen med månatligen, och stylisten försökte avskräcka mig från proceduren. Men jag insisterade fortfarande på toning, eftersom jag snabbt behövde den perfekta frisyren. Det fanns inga negativa konsekvenser, tonen uppdaterades jämnt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hemostatiska läkemedel i tabletter med tunga perioder. Topp 5 bästa lösningar

Överflödiga perioder orsakar obehag, stör den vanliga rytmen i livet. För att undvika olika slags problem och för att rädda kroppen från förlust av en stor mängd blod, föreskriver ofta gynekologer specialläkemedel som stoppar blodutflödet....

Vilka dagar kan inte vara gravid? Hur man beräknar säkra dagar för att inte bli gravid

För vissa är befruktningen av ett barn en välkommen och efterlängtad process. Andra män och kvinnor försöker på alla sätt undvika detta....

Det är omöjligt att bli gravid med oskuld: sanningen eller en farlig myt

Förr eller senare frågar varje tonåring om det är möjligt att bli gravid för första gången - med berövande av oskuld. Ofta visar killar sig mer kunniga och övertygar sin flickvän att befruktningen för första gången inte händer....