Intermenstruell blödning och menstruation i mitten av cykeln

Ansvarsfrihet

Det första menstruationsblodet hos flickor visas under puberteten. I genomsnitt uppträder menstruationen vid 12-13 år, även om de senaste åren tenderar denna indikator att minska. Inte alla kvinnor tänker på varför och varför menstruationen går, hur de ska flöda korrekt och hur mycket blod som går förlorat under den månatliga cykeln.

Varför går menstruationen

Varför går menstruationen

Frågor om var blod tas under menstruationen och varför de behövs har ställts under lång tid. Traditionellt betraktades menstruationens början som början på vuxen ålder och beredskap för förplantning.

Menstruation avser de karakteristiska fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Redan vid födelsen har kvinnliga spädbarn ett äggproduktionsprogram. Efter puberteten ökar ägget i storlek, lämnar äggstocken och kommer in i äggledaren. Denna process kallas ägglossning. Det inträffar en gång i månaden och beror på relaterade faktorer..

Vid tidpunkten för frisläppandet av ägget observeras gynnsamma förhållanden för befruktningen av barnet och graviditeten. Annars förstörs ägget och utsöndras. Det är denna process som provocerar uppkomsten av menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruation är från 3 till 7 dagar. En längre period är ett tillfälle att träffa en läkare. Arten av urladdningen i varje fall är riklig och beror på egenskaperna för kroppens funktion.

Menstruationscykeln fortsätter till början av klimakteriet (från 45 till 55 år). I isolerade, ganska sällsynta fall observeras det före början av ålderdom. Till denna dag vet vetenskapen inte var månatliga perioder vid 70 års ålder kommer från.

Var kommer blodet från under menstruationen??

Var kommer blodet från under menstruationen??

Inte alla kvinnor vet varför menstruationen blödar. Tilldelningen av blod åtföljer nödvändigtvis menstruationscykeln. Denna process är direkt relaterad till äggets funktion. Dess huvudmål är att vänta på befruktning. Om mötet med spermierna inte ägde rum och befruktningen inte ägde rum finns det inget behov av ett ägg. Det avvisas helt enkelt av kroppen.

Som ett resultat av detta noteras en ökning av endometriet (slemhinnan inuti livmodern). När ett ägg avvisas skadas det, blandas med blodpartiklar och utsöndras naturligt från kroppen - från slidan. Genom detta rengörs livmodern för överskott av biomaterial. Gradvis läker såren och riklig blödning avtar..

Ofta tror kvinnor att det är mycket blodförlust som en följd av menstruationen. I själva verket är detta bara ett utseende. Allt förklaras på följande sätt: endometrium penetrerar tätt nätverket av blodkärl. De förstörs fullständigt till följd av att det förkastas av livmodern. Som ett resultat lämnar slem huvudsakligen kroppen blandad med resterna av blodkärlen. Denna process kallas menstruation..

Färgen på urladdningen och närvaron av blodproppar

Vad är färgen på urladdningen och närvaron av koagel

Oftast menstruationsflödet har en rödbrun färg, närmare processen blir den ännu mörkare. Denna effekt uppstår som ett resultat av blandning av blodpartiklar och endometrium..

Den skarlakansröda färgen på menstruationen den första och andra dagen anses vara normen. Men om det kvarstår den tredje dagen, är det värt att ta reda på orsaken. Under denna period kan detta indikera förekomsten av problem med kvinnors hälsa. Dessa kan vara:

 • graviditet fortsätter med patologier;
 • felaktig användning av hormonella preventivmedel och den intrauterina enheten;
 • konsekvenser av gynekologiska operationer;
 • polyper i livmodern, onkologi eller olika infektionssjukdomar

Blodproppar under menstruationen är ofta oroande med deras fula utseende. Patologi indikeras emellertid inte nödvändigtvis..

Som redan nämnts är menstruationsflödet heterogent. De innehåller vävnader i livmoders innerfoder och körtelutsöndringar, som har en övervägande lös konsistens. Detta leder ofta till att blodproppar bildas efter en lång vistelse i sittande eller liggande läge. Blod under menstruationen stagnerar och koagulerar i slidan. När positionen ändras börjar blodpropparna komma ut. Hela processen betraktas inte som en avvikelse från normen.

Hastighet för månatlig blodförlust

Hastighet för månatlig blodförlust

Mängden förlorat menstruationsblod bestäms huvudsakligen av de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Hastigheten för blodförlust varierar från 20 till 50 ml per dag. Under hela menstruationsperioden är det cirka 150 - 250 ml. Resten är slimmassor. I ett friskt tillstånd kan kroppen enkelt hantera sådana förluster..

Den största mängden blodigt urladdning är karakteristiskt för cykelns höjd. Dessa är 2 och 3 dagar. Under denna period blir det tillrådligt att använda kuddar eller tamponger med hög skyddsnivå.

I vissa fall blir det nödvändigt att snabbt söka medicinsk hjälp. Detta är viktigt om:

 • mängden menstruationsflöde som kommer ut överträffar mycket den vanliga månatliga volymen;
 • menstruationen försvinner och blir mycket knapp;
 • under menstruationscykeln noteras intensiv smärta i nedre del av buken;
 • svaghet och yrsel är närvarande;
 • blodiga urladdningsvaraktighet överstiger en vecka

Om månadscykeln för alla indikatorer inte är som vanligt krävs samråd och behandling med en gynekolog.

Rikligt och magra

Rikligt och magra

Menstruationen kan vara alltför riklig eller vice versa - är ovanligt magra.

Onormal blodförlust kan uppstå till följd av:

 • störningar i hormonproduktionen;
 • användningen av intrauterina anordningar;
 • bära vikter och fysisk överbelastning;
 • tendens till stress;
 • tidig vaskulär skada eller missfall;
 • blödningsstörningar;
 • neoplasma i livmodern, äggstockarna eller endometrios

Med alltför tunga perioder, tveka inte att gå till läkaren och gå till en medicinsk institution så snart som möjligt.

Små perioder i form av en daub (hypomenorrhea) kan pågå under det första året efter början av menstruationen eller vid användning av p-piller. Under andra omständigheter kan de indikera allvarliga problem med kvinnors hälsa..

Troliga orsaker till otillräckligt blodflöde:

 • klimakteriet och låga östrogennivåer;
 • förebyggande av oönskad graviditet genom att ta orala preventivmedel;
 • strukturella defekter i de inre kvinnliga organen;
 • kroppsutmattning som ett resultat av fysisk överbelastning eller överdriven kost

I fertil ålder indikerar otillräckliga månatliga perioder östrogenhormonbrist. Användningen av radikala metoder för att gå ner i vikt kan inte bara leda till knapphet i menstruationsflödet, utan också till att de försvinner fullständigt. Som ett resultat av sådana experiment kan en full graviditet bli omöjlig..

I alla åldrar bör en kvinna besöka en gynekolog minst en gång var sjätte månad. Störningar i cykeln, en förändring av urladdningens vanliga natur och andra plötsliga förändringar i kroppens arbete är alltid ett tillfälle för ett besök hos läkaren.

Det finns blod, men inte varje månad

Ibland står kvinnor inför en situation där det finns blod, men detta är inte en period, men troligen har blödningen börjat. Det är bra om sådana symtom en gång kände sig själva och inte längre dyker upp. Det är mycket värre när detta upprepas upprepade gånger, och i detta fall är det viktigast att ta reda på orsaken till patologin. Om blodförlusterna är små och har en rosa färg, bör du inte särskilt oroa dig, eftersom på detta sätt känns kroppens enskilda egenskaper vid ägglossning eller implantation. Om förlustprocessen är riklig och liknar menstruation, är en undersökning nödvändig.

Vad betyder månadscykeln?

Varje kvinna har sin egen specifika cykel, med vilken menstruation utsätts för periodisk upprepning. Som regel är det från 21 till 35 dagar, och själva menstruationen bör pågå från tre dagar till en vecka, beroende på kroppens egenskaper. Om dessa perioder bryts och perioderna varar mer än sju dagar, eller tvärtom, gå en dag, då är detta troligtvis ett symptom på en sjukdom och kräver en konsultation med en gynekolog.

Vad du ska göra om din period gick en dag och slutade

Många faktorer kan påverka menstruationens varaktighet, en av dem är en ärftlig predisposition. I händelse av att mammas period gick en dag, ökar sannolikheten att hennes dotter kommer att upprepa cykeln med samma avvikelser från normen. Blödningen under menstruationen bör fortsätta med olika intensiteter, den första dagen intensifieras och kan åtföljas av karakteristiska kramper, och i slutet blir den svagare och avtar snart. Om menstruationen pågår en dag, är detta troligtvis ett tecken på patologi och brister i reproduktionsorganens funktion.

Möjliga orsaker till cykelstörning

Förändringar i cykeln, när menstruationen slutar, endast när en blödning har börjat eller inträffar i mitten av cykeln, kan orsakas av följande skäl:

 1. Under bildandet av reproduktionssystemet hos ungdomar, när menstruationen ännu inte har blivit cyklisk, kan menstruationens varaktighet påverkas av utvecklingen av patologiska störningar i olika organ, till exempel i njurarna, levern eller avvikelser i det kardiovaskulära systemet.
 2. Näringsstörningar och monotona begränsade dieter.
 3. Förgiftning av kroppen från användning av alkohol eller andra skadliga ämnen.
 4. Tung fysisk ansträngning.
 5. Skadliga arbetsförhållanden.

Cykelstörningar kan också uppstå på grund av orsaker som påverkar centrala nervsystemet. Långvariga stressiga situationer, psykologiska traumor eller helt enkelt blåmärken i hjärnan kan kränka reproduktionssystemets stabilitet.

Vad som anses normalt och vad som är patologi för förändringar i cykeln

En modern kvinna måste noggrant övervaka tillståndet i sina reproduktionsorgan. Endast efter alla rekommendationer från specialister kan risken för allvarliga problem i det kvinnliga könsorganet minimeras. Möjligheten till eventuella avvikelser kan misstänkas i tid för förändringar som sker i kroppens allmänna tillstånd.

För att göra detta måste du kunna förstå väl vilka månatliga avvikelser som anses tillåtna, nämligen:

 • i de fall menstruationen varar en vecka eller passerar på tre dagar, oroa dig inte, eftersom detta troligen är en individuell funktion;
 • menstruation som går dag - oftast är detta ett tecken på patologi;
 • om det finns blod under postpartumperioden, men det är inte menstruation, finns det inte heller någon speciell anledning till ångest, eftersom det troligtvis finns en återhämtningsprocess som slutar i genomsnitt den åttonde veckan efter förlossningen;
 • när mörka perioder dyker upp, måste du träffa en läkare, eftersom det kan vara ett tecken på olika störningar;
 • tunga perioder, som varar länge, kan ofta blöda och anses vara en allvarlig patologi.

Patologiska situationer inkluderar små perioder eller hypomenorré, som bara kan lämna mindre spår på tvätten. Denna överträdelse kan vara primär när cykeln ännu inte är slutgiltig och sekundär, i vilken kvinnans menstruation gick normalt, och sedan förändringar inträffade i dem.

Det finns mörkt blod - vad är det

Genom att ändra blodets färg är det möjligt att bedöma avvikelserna i en kvinnas kropp, och ibland anses mörkt färgat blod vara den absoluta normen. Utsläpp av en mörk färg kan förekomma hos unga flickor under bildandet av den hormonella bakgrunden, när den ännu inte är stabil nog. Den första menstruationen kan i allmänhet visas i form av bruna fläckar och fortsätta i sådana mängder under hela året. Men om brunt blod fortsätter att dyka upp även efter denna period orsakas det antagligen av hormonella
problem.

Mörkt blod kan förekomma hos kvinnor under klimakteriet, och detta är normalt. Men i händelse av att brunt blod dök upp, men inte menstruation, är det troligtvis blödning.

Om sådana symtom åtföljs av feber, nedre ryggsmärta eller magsmärta, kan du misstänka om befintliga sjukdomar i form av endometrit eller endometrios eller närvaro av inflammation i hängorna och bildandet av tumörer. En otillräcklig nivå av kvinnliga könshormoner kan också orsaka förändringar i blodets färg. En förändring i menstruationsflödets färg med mörkt brunt blod kan uppstå när man tar orala preventivmedel. Symtom som detta indikerar att du måste välja ett annat läkemedel för preventivmedel..

Blodigt utflöde utan smärta

Blodutsöndringar bör normalt bara ske under menstruationen. Under resten av perioden är det bara uppkomsten av mindre leukocéer, som produceras under ledning av hormoner, är möjlig. Blod som visas i mitten av cykeln, men inte varje månad, kan betraktas som en patologi, även om de inte orsakar smärta.

Sådana manifestationer betraktas som regel som bevis på störningar eller sjukdomar:

 1. kronisk endometrit, åtföljd av mörk urladdning, med nästan ingen smärta eller med dess lilla manifestation;
 2. endometrios, i vilken utflödet av blod inte har speciella symtom;
 3. endometrial hyperplasi, orsakar intermenstruell blodförlust, men inte varje månad utan smärta och utan andra symtom;
 4. bildandet av polypper, där de enda symptomen är blodutflöde i mitten av cykeln;
 5. erosion i livmoderhalsen, uppvisar inte smärta, med undantag för fläckar;
 6. tumörprocesser som förekommer i livmodern eller i livmoderhalskanalen manifesteras också endast genom uppkomsten av blod.

Uppenbarligen visar de flesta sjukdomar som påverkar reproduktionssystemet inga symtom. Som deras tecken kan du ta endast tillgängligt blodutflöde utanför cykeln eller oregelbundna perioder.

Varför visas blod och nedre buken gör ont

Den kvinnliga kroppen, i teorin, bör fungera enligt ett givet program utan misslyckanden och kränkningar, men detta händer inte alltid. Därför är det nödvändigt att ta reda på orsaken till problemet när blod uppträder tillsammans med smärta i nedre del av buken. Ofta avser sådana symtom naturliga processer som förekommer i en kvinnas kropp och betraktas som normen..

Blod visas, men inte varje månad under ägglossningen, när vaskulär skada uppstår när en follikel brister. Under denna process kan smärtsymtom kännas i nedre del av buken på grund av sammandragning av livmodern och rören. När ett ägg implanteras i livmoderslimhinnan frigörs också en viss mängd blod och smärta känns i livmoderområdet.

Blod och huvudvärk - vad är anledningen

Utseendet på en huvudvärk under menstruationen anses ganska vanligt. Detta är främst bevis på kränkningar i blodförsörjningssystemet, mag-tarmkanalen, utsöndringssystemet eller befintlig anemi. Patologier som inträffar i början av sin utveckling är svåra att upptäcka, men utseendet på huvudvärk under menstruationen anses vara det största symptom på förändringarna.

I denna fas av cykeln kan huvudet skada av följande skäl:

 • kärlsjukdomar med förlust av sin elasticitet;
 • hormonella förändringar;
 • brott mot tarmens rörlighet;
 • cervikal osteokondros.

När det gör ont att gå på toaletten och det blöder

Vissa kvinnor upplever blödningssymtom när de blödar och det gör ont att använda toaletten. Smärtan är så intensiv att den orsakar rädsla i följande försök att tömma tarmarna. Det finns flera skäl som kan förklara detta tillstånd, varav ett är problem med tarmen själva. Brott mot dess aktivitet kan uppstå på grund av undernäring, utvidgning av vener eller enterokolit.

Hormonförändringar som sker i denna fas av cykeln kan fungera som orsaken till svårigheterna när det finns blod och det gör ont att gå på toaletten. En stor mängd oxytocin i blodet under denna period orsakar en minskning av aktiviteten i livmoder och tarmar i musklerna, som ett resultat av att deras muskler drar sig samman och tappar aktivitet.

Det tredje skälet kan betraktas som endometrios, när dess utveckling orsakar placeringen av endometrial vävnad i livmoderhalsen eller i rektumens membran. De förändringar som inträffar leder till tunga perioder och smärtor. Dessutom kan utseendet på blod och smärta under tarmrörelsen orsakas av utvecklingen av hemorrojder eller bildandet av analfissurer. Allvarligare konsekvenser kan vara uppkomsten av sådana symtom vid sår eller tarmcancer. Det är möjligt att klargöra diagnosen endast med den kliniska metoden.

Vad kan vara diagnosen

Situationen där det finns blod, men inte månatliga perioder, men intermenstruell blödning, troligen, kan betraktas som en patologi av olika skäl.

Baserat på dessa skäl är det möjligt att diagnostisera och identifiera patologier som kräver ett omedelbart besök hos en läkare, nämligen:

 1. en befintlig sexuellt överförd infektion;
 2. graviditet;
 3. hormonell störning.

Ett liknande tillstånd där blodet flödar, och inte varje månad, kan uppstå på grund av åldersrelaterade hormonella förändringar när man förbereder kroppen på klimakteriet.

Vad man ska göra i sådana fall

Om det finns blödning, men det inte finns någon menstruation, som kan hända under graviditet, vid menopaus, etc., måste du först besöka en gynekolog. Utseendet av blod före eller efter menstruationen, såväl som under ägglossningen, kan vara ett direkt bevis på utvecklingen av sjukdomar, men endast en specialist kan ställa en slutlig diagnos. Utseendet på svår smärta kan vara ett symptom på inre blödningar, som anses vara ett ganska farligt tillstånd och behöver akut sjukhusvård.

Med utvecklingen av blödning bör du inte i något fall ta mediciner innan läkaren anländer, eftersom det kan orsaka diagnostiska fel. Det är bäst att ta ett liggande läge, påför en kall tid på magen och vänta på att ambulansen kommer fram.

Intermenstruell blödning

Liten fläckning utanför menstruationsperioden eller blödning mellan perioder är ganska vanligt. De finns hos många kvinnor. Blodigt urladdning inträffar som regel före menstruationen eller några dagar efter dess slutförande. De kan emellertid visas varje dag mitt i cykeln. Oftast är typen av sådana utsöndringar normal och anses inte vara ett symptom på någon allvarlig sjukdom. Men den orsakslösa blödningen, som är riklig, kan vara ett tecken på livmodersjukdomar och andra störningar i de kvinnliga könsorganen..

Det är värt att påpeka att den normala varaktigheten för menstruationscykeln är från 21 till 35 dagar, menstruationsblödningens varaktighet är 3-7 dagar, medan blodförlust är från 40 till 80 ml. Månadsvis blodförlust på mer än 50-60 ml bidrar till förekomsten av akut järnbrist i den kvinnliga kroppen.

Orsaker till blödning i mitten av cykeln.
Med menstruationsblödning förstås blödning av livmoder eller vaginal som uppstår mellan menstruationen, förr eller senare än det förväntade datumet för menstruationens början. Detta fenomen är också känt som "vaginal blödning mellan perioder" och uttrycks som ett utsläpp av blodproppar i mitten av menstruationscykeln. Vissa kvinnor anser att detta fenomen är en kort cykel, men det är inte så. En kort cykel (polymenorré) innebär allvarlig blodförlust som inträffar den 13: e eller den 15: e dagen från slutet av den sista menstruationen. Ett sådant fenomen som polymenorré, som regel, observeras med en störning av livmodersammandragningar under förhållandena för långsam regenerering av slemhinnan i dess kavitet, såväl som blodkoagulationsstörningar. Därför gäller detta slags fenomen inte polymenorré.

Intermenstruell blödning förekommer oftast 10-16: e dagen efter den sista menstruationen. Denna typ av blödning är inte riklig (det vill säga du kan använda "dagligen") och varar i genomsnitt tolv till sjuttiotvå timmar. Om blödningens intensitet inte förändras, finns det ingen anledning till oro. Om blodförlusten ökar, och blödningens varaktighet är mer än tre dagar, måste du gå till gynekologens möte. Vid svår blödning bör en ambulans ringas. Det händer också att när hon redan har blivit gravid har en kvinna sin sista menstruation, och samtidigt är hon helt omedveten om befruktningen. Därför, i fall där sådan blödning åtföljs av svår smärta, finns det misstankar om ektopisk graviditet, missfall osv..

Intermenstruell blödning förekommer hos nästan trettio procent av kvinnorna och är normen. Detta fenomen orsakas av fluktuationer i östrogennivåer under ägglossningen, vilket orsakar försvagning av endometrium, och blödning uppstår. Oftast i denna situation föreskrivs en kvinna hormoner med östrogen för att normalisera hormonnivåerna. Blödning i mitten av cykeln observeras hos kvinnor med ofta dysfunktioner i könsorganet, medan blödningens natur är mer intensiv.

Det finns två huvudtyper av blödningar som uppstår mellan menstruationen:

 • blödning mellan två perioder - intermenstruell blödning;
 • metrorragi - svår uterinblödning.

Det finns flera orsaker till intermenstruell blödning:
 • hormonella förändringar eller störningar i kroppen;
 • otillräcklig mängd sköldkörtelhormoner;
 • missfall;
 • sjukdomar i livmoderns endometrium;
 • användningen av intrauterina preventivmedel (spiral);
 • början på p-piller eller dess upphörande;
 • börja eller sluta ta östrogenbaserade läkemedel;
 • svår depression eller stress;
 • cervical sjukdom;
 • utföra vissa gynekologiska förfaranden (särskilt cauterisering och biopsi av livmoderhalsen);
 • ta vissa mediciner;
 • vaginala infektioner eller vaginal trauma;
 • godartade neoplasmer i livmoderhalsen, vagina eller urinrör.

Det bör sägas att denna typ av blödning inte påverkar frånvaron av graviditet i framtiden.

I fall med intermenstruell blödning rekommenderas att vila mer och på alla möjliga sätt för att undvika stressiga situationer och depressiva tillstånd. Terapi av denna typ av blödning är nödvändig om detta fenomen orsakar smärta hos en kvinna och orsakas också av utvecklingen av allvarliga sjukdomar. I dessa fall föreskrivs lämplig behandling..

För att förhindra utveckling av allvarliga sjukdomar är det mycket viktigt att besöka en gynekolog med konstant försening i menstruationen, med smärtsam menstruation, med riklig eller liten blödning under menstruationen, i strid med deras varaktighet. Det finns ingen anledning att förtvivla om någon patologi upptäcktes under diagnosen, eftersom behandlingen av sjukdomen i ett tidigt skede är ganska effektivt.

Spotting i mitten av cykeln.
Blodigt utflöde, som är knappt (i princip behöver du inte använda kuddar), uppstår mycket oftare mellan menstruationsblödning. De uttrycks i form av slem av en rosa eller ljus kanelnyans från slidan, som endast kan ses på toalettpapper. Underkläder är inte smutsiga.

Denna typ av urladdning observeras ungefär två veckor före menstruationens början och är absolut normal. I grund och botten faller denna period på ägglossning. Därför indikerar urladdningen äggets beredskap för befruktning. En sådan urladdning hjälper till att bestämma det exakta ögonblicket av ägglossning, vilket ökar chanserna för befruktning.

Möjliga orsaker till urladdning i mitten av cykeln:

 • ökade östrogennivåer under ägglossningen leder till avstötning av livmoderns foder;
 • minskad sköldkörtelaktivitet;
 • ta vissa mediciner;
 • äggets utgång från follikeln;
 • polyper och fibroider i livmodern, närvaron av vidhäftningar;
 • ta orala preventivmedel;
 • könsinfektioner;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • livmodercancer.

Hur man skiljer menstruation från blödning?

Överflöd menstruation under de första 2-3 dagarna av cykeln anses vanligtvis normalt. Studier har visat att det genomsnittliga antalet menstruationsflöden är cirka 30-40 ml, eller cirka 4-8 teskedar blod. Men om du tappar mer än 90 ml blod under menstruationen kan du redan prata om menorrhagi - ett tillstånd som kännetecknas av långvarig blodförlust (över 7 dagar), trötthet, yrsel och ibland svimning. Vad är skillnaden mellan onormalt svår blödning och tung menstruation? Vilka symtom bör en kvinna uppmärksamma på och när ska hon inte försena ett läkarbesök? Låt oss prata om detta allvarliga ämne..

Vad är menstruation

Många kallar ”kvinnodagar” kritiska, men först är det viktigt att veta hur menstruationen inträffar. Menstruationen regleras av olika hormoner. Det finns fyra av dem. Två av dem - follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) - produceras av hypofysen belägen vid hjärnans bas. För produktion av två andra hormoner - östrogen och progesteron - är äggstockarna i bäckenområdet mest ansvariga. Under påverkan av FSH och LH stimuleras äggstockarna till att producera östrogen och progesteron. Östrogen orsakar en förtjockning av livmoderns innerfoder (endometrium) och progesteron - dess slutliga "mognad". Om ägget inte befruktas, sjunker nivån av östrogen och progesteron. Minskningen av hormoner leder till exfoliering av endometrium, och det matas ut av blod genom slidan. Detta är menstruation, som vanligtvis varar från 2 till 7 dagar.

Orsaker till tunga perioder

Som vi redan har upptäckt är menstruationens varaktighet ett varierande värde, varje kvinna har ett annat. Men det finns flera orsaker till långvarig och tung blodig urladdning:

 • ålder (i riskzonen för kvinnor som närmar sig klimakteriet och unga flickor under det första menstruationsåret);
 • blödningsstörningar (till exempel med immuntrombocytopeni och ärftlig von Willebrands sjukdom);
 • hormonell obalans, vilket leder till överdriven förtjockning av endometriet och i slutändan allvarligare blödning;
 • första månaderna efter födseln;
 • infektioner i reproduktionsorganen eller urinvägarna;
 • höga insulinnivåer;
 • uterus fibroids eller endometriala polyper;
 • adenomyos;
 • ta steroid- och kemoterapimedicin, liksom antikoagulantia, till exempel Warfarin;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • njur- eller leversvikt;
 • cancer i livmodern;
 • vissa växtbaserade kosttillskott (ginseng, ginko, soja).

Järnbristanemi anses vara den vanligaste komplikationen under tunga perioder. Men när blödningen är riktigt tung och ihållande kan det leda till obehagliga symtom som hjärtslag och andnöd.

Hur du bestämmer att du har menorragi?

Blödning under menstruationen upplevs på olika sätt varje gång, men gynekologer rekommenderar att man inte ignorerar sådana tecken på menorrhagi som:

 • ofta byte av dynor eller tamponger - varannan timme i 1 dag;
 • stora blodproppar (större än 2,5 cm i storlek);
 • svår svaghet och sjukdom:
 • blodläckage på kläder, linne, trots all skyddsutrustning.

Ett sätt att mäta blodförlust är att använda en menstruationskopp. Detta är en speciell anordning som innehåller 24 ml vätska (3 gånger mer än en super tampong). En vanlig dyna kan ta upp upp till 5 ml menstruationsblod.

Om många perioder stör ditt dagliga liv och inte tillåter dig att arbeta normalt, studera, delta i olika aktiviteter, kontakta en läkare. Gynekologen börjar med att fråga dig om förändringar i menstruationen och andra symtom (blödning mellan menstruation eller smärta under kritiska dagar). Efter en fysisk undersökning kan läkaren hänvisa patienten till:

 • ultraljudsskanning;
 • blodprov;
 • hysteroskopi för att undersöka livmoderens inre foder.

Vad är skillnaden mellan tung menstruation och blödning?

Det är viktigt att inte förväxla mycket intensiva perioder med livmodersblödning, där du inte kan tveka, men du ska omedelbart ringa ambulans. Hur känner jag igen tecken på onormal blödning? Vi listar dem:

 1. Blödning uppstod tidigare än vanligt menstruation, efter sex eller under graviditet.
 2. Scarlet blod.
 3. Svag eller snabb hjärtfrekvens;
 4. Blekt, svår yrsel, illamående.
 5. Tilldelningarna stannar inte utan ökar.
 6. Ökad svettning.
 7. Bekkenskada.

Det är också nödvändigt att skilja vaginal blödning från blödning från urinvägarna eller ändtarmen. Dessutom kan vaginal menstruationsblödning för gravida kvinnor vara ett tecken på ett hotat missfall eller en ektopisk graviditet..

Använd enkla tips innan ambulansen anländer:

 • dricka mer vätskor;
 • lägg dig ner och lyft benen på en kudde eller rulle;
 • i 10 minuter, fäst ett ispaket lindat i en handduk i nedre del av buken.

Olika behandlingsalternativ

Efter undersökningen, för att lösa och underlätta menstruationsperioden, kan läkaren förskriva hormonell eller antiinflammatorisk behandling, avlägsnande av endometrium, myoektomi (kirurgi för att ta bort myoma), embolisering av livmoderartärerna (procedur för att minska livmoderfibroider) eller hysterektomi (operation för att ta bort livmodern).

Ett särskilt behandlingsalternativ väljs av läkaren individuellt baserat på riskerna, liksom beroende på symtomen, patientens allmänna hälsa, planering för en framtida graviditet.

Vi hoppas att vår artikel låter dig se skillnaden mellan tung menstruation och blödning och att förstå att i båda fallen krävs en grundlig medicinsk undersökning och korrekt diagnos.

Menstruationsblödning

Kraftig blödning under menstruationen: skäl att sluta

Blödning med menstruation - av vilken anledning uppstår det, måste jag träffa en läkare och hur kan jag minska blodförlusten på egen hand? Dessa är alla mycket viktiga och vanliga frågor. Faktum är att många kvinnor lider av tung menstruation, både unga och menopausala kvinnor närmar sig ålder. Låt oss börja med teorin.

Norm och patologi

Normalt tappar en kvinna under menstruationen inte mer än 50 gram blod under alla menstruationsdagar. Vanligtvis under de första 2-3 dagarna är blödningen starkare, det kan vara svag smärta i livmodern, orsakad av dess sammandragning. 40-50 gram är en måttlig urladdning. Mindre än 40 gram - mager.

Med en blodförlust från 50 till 80 gram talar de om en eventuell förekomst av järnbrist, särskilt om en kvinna inte äter bra, inte äter tillräckligt med järnhaltiga livsmedel. Ett annat tecken på järnbrist är överdriven håravfall i hela huvudet..

Med blodförlust på 80 till 120 gram talar de om behovet av att minska det med hjälp av hemostatiska eller hormonella läkemedel. Och se till att det finns järnbrist.

Glöm inte att berätta för läkaren om du har allvarliga blödningar under menstruationen med koaguler, särskilt om de är stora - mer än 2 cm. Detta kan indikera mycket blodförlust. Om detta inte har observerats tidigare finns det en risk för missfall, det vill säga en kvinna kan vara gravid och avbrytande av graviditet bör betraktas som en av de möjliga orsakerna till blödning. Vanligtvis åtföljs en missfall av smärta i livmodern, kramper, ibland feber, illamående, svaghet.

Akut medicinsk vård, eller åtminstone en konsultation, behövs om mycket kraftig blödning inträffar under menstruationen, i två eller mindre timmar blir en sanitetsdyna (inte dagligen) helt våt. Bara med omfattande urladdning kan du vänta tills de är över och gå till gynekolog för en undersökning för att diskutera denna situation..

Men förresten, sådana nödsituationer uppstår sällan. Frågan om livmodersblödning eller menstruation förekommer vanligtvis hos kvinnor runt mitten av cykeln. Och då säger läkarna, oavsett överflödet av sekret, att det just är blödning, den så kallade dysfunktionella. Det finns en miniminorm för cykelns varaktighet - det är 21 dagar. Om blod dök upp, säg den 18: e dagen, måste du komma ihåg hur man skiljer menstruationen från blödning, och att du i detta fall kan och bör konsultera en läkare.

Hur man förstår hur mycket blod du tappar och vad du ska göra

Det enklaste sättet är att väga en ren sanitetsdyna på små vågar som exakt visar gram och sedan används. Skillnaden mellan de två värdena är volymen blod som förloras. Registrera denna skillnad varje gång och summera.

Med en blodförlust på mer än 50-60 gram kan du tänka på att ta orala preventivmedel (hormonella tabletter). Om endometrios är orsaken till tung urladdning, och om en kvinna inte planerar en graviditet för tillfället, är detta ett bra sätt att göra din blodförlust måttlig eller till och med magra. Men du bör bara komma ihåg att du inte bör börja ta preventivmedel på egen hand, särskilt för första gången. Kanske har du kontraindikationer för deras mottagning som du inte tar hänsyn till. Så hormonella preventivmedel bör inte tas av kvinnor som röker, särskilt över 35 år gamla, med svår hypertoni, lever- och njursvikt, en tromboshistoria, etc..

Om orala preventivmedel av någon anledning inte är lämpliga - kan du försöka ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De har smärtstillande och antipyretiska egenskaper (det välkända "Ibuprofen"). Men förutom detta har han förmågan att något minska blodförlusten. Ett problem - det kan inte vara med en sjuk mage.

Hur kan man stoppa blödningen under menstruationen snabbast, effektivt och säkert? Många läkare rekommenderar Ditsinon på gammalt sätt, men Tranexam är ett mer modernt och effektivt sätt. Du måste ta enligt anvisningarna. Men att dricka nässlor är helt ineffektivt. Det är meningsfullt bara om det absolut inte finns någon väg ut. Till exempel när du är utanför stan och det inte finns några apotek i närheten.

Men ibland är det mer korrekt att inte försöka hitta de mest effektiva och lämpliga pillerna för att stoppa blödningen under menstruationen, men att eliminera orsaken till denna patologi. Det kan vara en endometrial polyp. Det avlägsnas under curettage-proceduren och helst hysteroskopi, så att läkaren inte kommer att ta fel. Förresten orsakar polyppen blödning efter menstruation, intermenstrual. Det är nödvändigt att bli av med det.

En annan vanlig orsak är livmoderfibrer, särskilt submukös och / eller stor subserös, intramural. Den myomatösa noden tillåter inte livmodern att dras väl. Därför kan menstruationen inte bara vara riklig, utan också lång. Submukösa fibroider avlägsnas vanligtvis i vilken storlek som helst, för detta är ett peritonealt snitt inte nödvändigt. Myom avlägsnas genom hysteroskopi, genom slidan. Intramuskulära myomatösa noder och subserösa (växer i livmodern som "svamp") upp till 7 cm stora kan tas bort laparoskopiskt. Och mer än 7-8 cm laparotomiskt. Men det är värt att notera att det finns en konservativ hormonbehandling av livmoderfibroider. Det är sant att det hjälper ett tag. Men det fungerar som en bra preoperativ förberedelse. Nodulerna efter behandlingen minskar i storlek med ungefär hälften.

Och naturligtvis får vi inte glömma emboliseringen av livmoderartärerna (EMA). Detta är proceduren för att "döda" myom utan snitt. Läkaren introducerar emboli i artären som matar myomen, under kontroll av en röntgenstråle, - partiklar som bör blockera näringen för fibroiderna. Efter det är hon nekrotisk. Det finns redan framgångsrika resultat av förfarandet hos kvinnor som planerar en graviditet. Men nu anses EMA inte vara det bästa valet för dem, eftersom det potentiellt kan skada livmodern och äggstockarna. Men för kvinnor som inte planerar en graviditet, över 35 år och multipel livmodermyom, är detta ett utmärkt sätt att bli av med problem, inklusive med tung menstruation.

Och slutligen kan problemet med tungt menstruationsflöde bero på järnbrist. Ja, konstigt nog, och järnbrist provoseras av stor blodförlust, och blodförlust kan vara en konsekvens av järnbrist. Men bara för att få rätt resultat (järnbrist kan vara dold) måste du donera blod inte till hemoglobin utan till ferritin. Om denna diagnos bekräftas när man tar järninnehållande läkemedel och menstruationen blir mindre riklig.

Förresten, ett samråd med en hematolog och endokrinolog, i allmänhet, kommer inte att göra så mycket skada om gynekologen inte har hittat orsaken till hypermenorea (tung menstruation). Trots allt kan problemet vara i deras del.

Kom ihåg att hypermenorré inte är normen. Du kan och bör bli av med det. Det kommer att vara bra för hälsan och livskvaliteten ökar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad man ska göra om försenad menstruation och buksmärta, ingen menstruation och magvärk?

Artikelens innehåll:Buksmärta med försenad menstruation, orsakerna till att det gör ont i nedre del av magen med försenad menstruationKvinnor är alltmer oroliga för problem som är förknippade med försenad menstruation och den resulterande buksmärta....

Varför uppträder bröstavladdning före menstruationen och är detta symptom farligt

Ibland observeras utsläpp från bröstet under menstruationenAnslutningen av utsläpp från bröstvårtorna med menstruationens början
...

Varför skada inte bröstet innan menstruationen, om det brukade skada

När bröstkörtlarna upphör att skada innan menstruationen, även om bröstet tills det ögonblicket hälldes varje månad, vilket orsakar stort obehag och obehaglig smärta, lägger många kvinnor inte mycket vikt vid detta och till och med åtnjuter frånvaron av smärta....