Postpartum blödning: orsaker till postpartum blödning, hur man lämnar, vilken urladdning anses vara normal

Harmonier

Livmoderblödning efter förlossning - detta "term" puerperas hänvisar till eventuella fläckar från könsorganen efter förlossningen. Och många av de kvinnor som födde börjar få panik, utan att veta hur mycket blödning efter förlossningen ska hålla, vad är dess intensitet och hur man kan skilja normen från patologi.

För att undvika sådana situationer, börjar förlossningsläget på kvällen för utskrivning från sjukhuset en konversation med kvinnan och förklarar alla funktioner i postpartum-perioden, dess varaktighet och utser utseendet i en förlossningsklinik (vanligtvis efter 10 dagar).

Funktioner för postpartum perioden

Hur mycket så kallad blödning varar efter förlossningen, dvs blodutflödet

Normalt varar intensiv fläckning inte mer än 2 till 3 dagar. Detta är en naturlig process och sådana utsöndringar kallas lochia..

Som ni vet, efter fosterets födelse inträffar separation, eller grovt sett separationen av barnets plats (moderkakan) från livmoderns innerfoder. I detta fall bildas en tillräckligt stor såryta som tar tid att läka. Lochia är inget annat än en sårhemlighet, som representeras av en lossning från sårytan.

Den första dagen efter förlossningen består lochia av blod och bitar av det deciduella membranet. Sedan livmodern sammandras och återgår till sin normala "pre-gravid" storlek, blodplasma och vävnadsvätska, såväl som partiklar i det deciduella membranet som fortsätter att falla bort, slem med vita blodkroppar utsöndring av urladdningen. Därför, efter ett par dagar, blir utflödet efter förlossningen blodig-seröst och sedan seröst. Deras färg förändras också, från ljusrött till brunt och i slutet av gulaktigt.

Tillsammans med färgen på utsöndringarna förändras deras intensitet också (minskar). Urladdningsprocessen slutar med 5-6 veckor. Om urladdningen försenas, eller blir blodig och intensivare, bör du rådfråga en läkare.

Livmodersförändringar och livmoderhalscancer

Livmoderhalsen och livmodern själv genomgår också en förändringsfas. Under postpartum, som i genomsnitt varar cirka 6 till 8 veckor, det vill säga upp till 42 dagar, minskar livmodern (kontrakt) i storlek, och dess "inre sår" läker. Dessutom bildas livmoderhalsen..

Det mest uttalade stadiet av omvänd utveckling eller involvering av livmodern sker under de första 14 dagarna efter förlossningen. I slutet av den första postpartum-dagen palperas livmoderns botten vid platsen för naveln, och sedan, om inte dess normala sammandragning, faller livmodern med 2 cm eller 1 tvärgående finger varje dag.

När livmoderns fundushöjd minskar, minskar andra livmoderstorlekar. Livmodern blir plattare och smalare. Cirka tio dagar efter förlossningen faller livmoderns botten utanför skelettbenen och kännas inte längre genom den främre bukväggen. När du utför en gynekologisk undersökning kan du bestämma livmodern med en storlek på 9 till 10 veckor av graviditeten.

Parallellt bildas livmoderhalsen. Cervikalkanalen minskar gradvis. Efter 3 dagar passerar han med 1 finger. Först stängs den inre farynxen och sedan den yttre farynxen. Helt inre farynx stängs av dag 10, medan den yttre svelyn med 16-20 dagar.

Vad som kallas postpartumblödning

Blödningar efter födseln inkluderar intensiv blodförlust på upp till 0,5% eller mer puerperal kroppsvikt och är direkt associerade med förlossning.

 • Om blödning efter förlossning inträffar efter 2 timmar eller mer (under de kommande 42 dagarna) kallas det för sent.
 • Om intensiv blodförlust registreras omedelbart efter födseln eller inom två timmar, kallas det tidigt.

Blödning av postpartum anses vara en formidabel obstetrisk komplikation och kan leda till dödsfallet.

Blödningens svårighetsgrad bestäms av blodförlustvolymen. Hos en frisk kvinna i förlossning överstiger den uppskattade volymen av blodförlust vid förlossning inte 0,5% av kroppsvikt, medan den med gestos, anemi eller koagulopati minskar till 0,3%. Om en kvinna förlorat mer blod än under beräkningen under den tidiga postpartumperioden, talar de om tidig blödning av postpartum, vilket kräver omedelbar åtgärd, ibland fram till operationen.

Orsaker till blödning efter födseln

Orsakerna till kraftiga blödningar, både i den tidiga och sena postpartumperioden är olika:

Atoni eller livmoderhypotoni

Detta är en av de ledande faktorerna som bidrar till blödning. Hypotension av livmodern hänvisar till dess tillstånd där både ton och sammandragning reduceras. Med livets livförmåga minskas ton och kontraktil aktivitet kraftigt eller helt frånvarande, och livmodern är i ett "förlamat" tillstånd. Atony är lyckligtvis extremt sällsynt, men farligt av massiva blödningar som inte är möjliga för konservativ behandling. Blödning förknippad med försämrad livmodernton utvecklas under den tidiga postpartumperioden. En av följande faktorer bidrar till minskning och förlust av livmoderns ton:

 • överdriven livmoderström, som observeras med polyhydramnios, multipel graviditet eller ett stort foster;
 • svår trötthet av muskelfibrer, vilket underlättas av långvarig arbetskraft, irrationell användning av förkortning, snabb eller snabb förlossning;
 • myometrial förlust av förmågan att kontrahera normalt med cikatriciala, inflammatoriska eller degenerativa förändringar.

Följande faktorer predisponerar för utvecklingen av hypo- eller aton:

 • ung ålder;
 • patologiska tillstånd i livmodern:
  • myomatösa noder;
  • missbildningar;
  • postoperativa noder i livmodern;
  • strukturella och dystrofiska förändringar (inflammation, ett stort antal födelser);
  • översträckning av livmodern under graviditeten (polyhydramnios, multipel graviditet)
 • graviditetskomplikationer;
 • avvikelser från äktenskapliga styrkor;
 • avvikelser i moderkakan (presentation eller frigöring);
 • gestos, kroniska extragenitala sjukdomar;
 • DIC-syndrom av vilket som helst ursprung (hemorragisk chock, anafylaktisk chock, fostervattenemboli.

Placentala avvikelser

Efter en period med utvisning av fostret inträffar en tredje eller efterföljande arbetsperiod, under vilken moderkakan separeras från livmoderväggen och utsöndras. Så snart moderkakan föds börjar den tidiga postpartumperioden (minns att den varar i 2 timmar). Denna period kräver mest uppmärksamhet, både förlossningskvinnan och vårdpersonalen. Efter moderkakan föds undersöks det med avseende på integritet, om någon lobule kvarstår i livmodern kan det provocera en enorm blodförlust, som regel börjar sådan blödning en månad efter förlossningen, mot bakgrund av kvinnans fulla hälsa.

Vad jag vill notera. Tyvärr är sådana blödningar, som plötsligt börjar en månad senare eller mer efter förlossningen, inte ovanliga. Naturligtvis var den läkare som födde skylden. Jag såg att det inte fanns tillräckligt med lobule på morkakan, men kanske var det en extra lobule (separat från morkakan) och vidtog inte lämpliga åtgärder (manuell kontroll av livmoderhålan). Men som barnläkare säger: "Det finns ingen morkaka som inte kan vikas." Det vill säga att frånvaron av en lobule, särskilt en ytterligare, lätt förbises, och läkaren är en person, inte en röntgenstråle. På goda mammakliniker, vid utskrivning, ger modern en obligatorisk ultraljud i livmodern, men eftersom det inte är tråkigt är inte alla ultraljudsmaskiner tillgängliga. Men blödningar förr eller senare hos denna patient skulle fortfarande börja, bara i en liknande situation han "sporras" av svår stress.

Födelseskada

Långt ifrån den sista rollen i förekomsten av blödning efter födseln (vanligtvis under de första 2 timmarna) är obstetriska skador. Om det finns rikligt med blodutflöde från könsorganen, bör barnläkaren för det första utesluta skador på födelseskanalen. Den trasiga integriteten kan vara på:

Ibland är livmoderhalsbrott så långa (3-4 grader) att de går till vaginalhvelvarna och livmoderens nedre del. Rupturer kan uppstå både spontant, under fostrets utvisning (till exempel snabb leverans), och på grund av medicinska procedurer som används för att avlägsna fostret (applicering av obstetriska pincett, vakuum escoleator).

Efter kejsarsnitt kan blödning bero på en kränkning av suturtekniken (till exempel ett missat, oupphettat kärl och divergens av suturer i livmodern). Dessutom kan det under den postoperativa perioden provoceras genom utnämning av blodplättar (blodförtunnare) och antikoagulantia (minska koagulerbarheten).

Predisponerande faktorer bidrar till livmoderbrott:

 • ärr i livmodern efter tidigare kirurgiska ingrepp;
 • curettage och abort;
 • användningen av intrauterina preventivmedel;
 • obstetriska manipulationer (yttre rotation av fostret eller intrauterin rotation);
 • födelsestimulering;
 • smalt handfat.

Blodsjukdomar

Olika blodsjukdomar förknippade med en kränkning av dess koagulerbarhet bör också betraktas som en faktor i möjlig blödning. Dessa inkluderar:

 • hemofili;
 • von Willebrands sjukdom;
 • hypofibrinogenemia och andra.

Utvecklingen av blödning vid leversjukdomar utesluts inte heller (som du vet, många koagulationsfaktorer syntetiseras i det).

Klinisk bild

Tidig blödning av postpartum, som redan nämnts, är förknippad med en kränkning av livmoderns ton och kontraktilitet, så kvinnan förblir under övervakning av medicinsk personal i förlossningsrummet 2 timmar efter förlossningen. Varje kvinna som just har blivit mamma bör komma ihåg att hon inte skulle sova på dessa två timmar. Svår blödning kan öppnas plötsligt och det är troligt att det inte kommer att finnas någon läkare eller barnmorska i närheten av puerperalen. Hypo- och atonblödning kan uppstå på två sätt:

 • Blödning blir omedelbart massiv, "hälla som en kran." Livmodern är väldigt avslappnad och slapp, dess gränser definieras inte. Det finns ingen effekt från extern massage, manuell kontroll av livmodern och sammandragningar. Med tanke på den höga risken för komplikationer (DIC och hemorragisk chock) opereras postpartumskvinnan omedelbart på.
 • Blödning är vågliknande. Livmodern slappnar ibland och dras sedan samman, så blodet frigörs i portioner på 150 - 300 ml. Den positiva effekten av sammandragningar och yttre massage av livmodern. Men vid en viss tidpunkt intensifieras blödningen, och kvinnans tillstånd försämras kraftigt, ovanstående komplikationer sammanfogas.

Men hur kan man fastställa patologin om kvinnan redan är hemma? Först och främst är det värt att komma ihåg att den totala volymen lochia under hela återhämtningsperioden (6 - 8 veckor) är 0,5 - 1,5 liter. Eventuella avvikelser indikerar patologi och kräver omedelbar läkarvård:

Dålig lukt av sekret

Purulent och skarp "aroma" av sekret, och även med en blandning av blod eller blodig efter 4 dagar efter förlossningen, indikerar utvecklingen av inflammation i livmodern eller endometritis. Förutom utsöndringar kan den varna feber och smärta i buken.

Riklig blodutflöde

Utseendet på sådana sekret, särskilt efter att lochia har blivit gråaktig eller gul, bör varna kvinnan. Blödning kan ske samtidigt eller upprepas med jämna mellanrum, blodproppar kan eventuellt förekomma i urladdningen. Blodet själv kan ändra färg - från ljus skarlakansröd till mörk. Moms allmänna tillstånd lider också. Hennes puls och andning blir snabbare, svaghet och yrsel uppträder, en kvinna kan ständigt frysa. Liknande tecken indikerar rester av moderkakan i livmodern.

Intensiv blödning

Om blödningen har börjat och är tillräckligt massiv måste du snarast ringa en ambulans. Det är inte svårt för en ung mamma att bestämma intensiteten av blödningar på egen hand - en byte av flera kuddar på en timme krävs. Du bör inte gå till läkaren i ett sådant tillstånd själv, eftersom det finns en hög risk att förlora medvetandet på gatan.

Uppsägning av val

Ett sådant alternativ som plötsligt försvinnande av sekretioner utesluts inte, vilket inte heller är normen och kräver läkarvård.

Blödning efter förlossning varar (normalt) i högst 7 dagar och liknar tung menstruation. Om blödningsperioden är försenad, bör detta varna den unga modern.

Behandling

Efter moderkakan föds en åtgärd för att förhindra förekomst av tidig blödning efter födseln:

Postpartum-kvinnan förblir i förlossningsrummet

Närvaron av en kvinna i förlossningsrummet under de kommande två timmarna efter förlossningen är nödvändig för akuta åtgärder vid eventuell blödning. Under denna tidsperiod övervakas en kvinna av en medicinsk personal som bedömer blodtryck och puls, hudfärg och mängden blod som utsöndras. Som redan angivits bör den tillåtna blodförlusten under förlossningen inte överstiga 0,5% av kvinnans vikt (i genomsnitt upp till 400 ml). Annars betraktas blodförlust som tidig blödning av postpartum och åtgärder vidtas för att stoppa den.

Blåsan tömmer

Omedelbart efter förlossningen avlägsnas urinen med en kateter, vilket är nödvändigt för att frigöra en full blåsan och förhindra dess tryck på livmodern. Annars kommer en full urea att sätta press på livmodern, vilket förhindrar att den tränger samman normalt och kan orsaka blödning.

Inspektion av efterfödelsen

Efter födelsen av ett barns plats inspekterar förlossningen, tillsammans med barnmorskan, den och beslutar om morkakens integritet, närvaron / frånvaron av ytterligare lobuler, deras separering och försening i livmoderhulen. Vid tveksamhet om morkakens integritet utförs en manuell undersökning av livmodern (under anestesi). Under undersökningen av livmodern producerar läkaren:

 • utesluter livmoderskada (bristning);
 • tar bort resterna av morkakan, membranen och blodproppar;
 • utför manuell (med försiktighet) massage av livmodern på en knytnäve.

Införandet av uterotonics

Så snart moderkakan föds injiceras uterinreducerande läkemedel (oxytocin, metylergometrin) mindre ofta intravenöst. Dessa läkemedel förhindrar livmoderförorening och ökar dess kontraktilitet..

Inspektion av födelsekanalen

På senare tid utfördes en undersökning av födelseskanalen efter förlossningen endast hos primiparösa kvinnor. För närvarande utförs denna manipulation för alla puerperor, oavsett antalet födda. Under inspektionen fastställs livmoderhalsens och vagina, mjukvävnad i perineum och klitoris. Om luckor upptäcks sutureras de (under lokalbedövning).

Åtgärder för utveckling av tidig blödning av postpartum

Vid ökad blödning under de första två timmarna efter leveransen (500 ml eller mer) utför läkarna följande aktiviteter:

 • Tömning av urinblåsan (om detta inte har gjorts tidigare).
 • Introduktion av uterotonics intravenöst i hög dos.
 • Kallt till nedre buken.
 • Extern massage av livmodern

Efter att ha lagt en hand på botten av livmodern, kläm försiktigt och lossa den tills livmodern dras helt samman. Förfarandet för en kvinna är inte särskilt trevligt, men ganska acceptabelt.

Det utförs, såsom anges ovan, under allmän anestesi. En hand sätts in i livmodern och, efter att ha undersökt sina väggar, knäpps handen in i en knytnäve. Med den andra handen, massera livmodern från utsidan.

 • Tamponade av den bakre vaginal fornixen

En etertrenad vattpinne införs i den bakre vaginala fornixen, vilket orsakar reflexkontraktion av livmodern.

Om alla ovanstående åtgärder inte hade en positiv effekt och blödningen intensifierades och nådde 1 liter eller mer, löses frågan om kirurgisk ingripande. Samtidigt genomförs intravenös administrering av lösningar, blod- och plasmapreparat för att fylla på blodförlust. Av de tillämpade åtgärderna:

 • amputation eller hysterektomi (beroende på situationen);
 • ligering av uterusens artärer;
 • ligering av ovariella artärer;
 • ileal artär ligation.

Stoppa sen blödning av postpartum

Senare postpartumblödning, som redan indikerats, inträffar på grund av förseningar av delar av morkakan och membranen, mindre ofta blodproppar i livmoderhulen. Stödordningen är följande:

 • omedelbar sjukhusvård av en kvinna på gynekologavdelningen;
 • förberedelse för curettage av livmoderhålan (genomförande av infusionsterapi, införande av sammandragningar);
 • utföra tömning (curettage) av livmoderhålan och avlägsnande av resterna av ägg och koagler (under allmän anestesi);
 • ispaket i 2 timmar på nedre del av buken;
 • vidare genomföra infusionsterapi, om nödvändigt, blodtransfusion;
 • förskrivning av antibiotika;
 • utnämning av uterotonics, järnpreparat och vitaminer.

Vad kan en kvinna göra?

För att förhindra blödning under den sena postpartumperioden rekommenderas en ung mamma att följa enkla instruktioner:

Titta på urinblåsan

Du bör urinera regelbundet och undvika överflödet av urinblåsan, särskilt den första dagen efter födseln. När en kvinna är på sjukhuset, besök toaletten var tredje timme, även om det inte finns någon önskan. Hemma, glöm inte den snabba tömningen av urinblåsan.

Barn som matar efterfrågan

Ofta fästing av barnet till bröstet skapar och förstärker inte bara den fysiska och psykologiska kontakten mellan modern och barnet. Irritation av bröstvårtorna orsakar frisättning av exogent (inneboende) oxytocin, vilket stimulerar samverkan av livmodern och förbättrar också sekretionen (tömning av livmodern).

Ligg på magen

I en horisontell position på buken bidrar inte bara till ökad sammandragning av livmodern utan också utflödet av sekret från det.

Kallt till nedre buken

Om möjligt bör en ung mamma lägga en isbubbla på underlivet (helst upp till fyra gånger om dagen). Förkylning stimulerar livmoderns kontraktila aktivitet och minskar öppna livmoderkärl på dess inre membran.

Vad bör vara ansvarsfrihet efter förlossningen?

Under den sista perioden av förlossning inträffar efterfödelsen, vilket innebär att födelseprocessen har slutförts. Detta åtföljs av frisättningen av en stor mängd blod och slem: eftersom livmoderns yta är skadad, kvarstår ett sår från den tidigare fästningen av morkaken på den. Tills livmoderytan läker och slemhinnan återställs, kommer sårinnehållet att utsöndras från puerperas vagina, gradvis förändras i färg (det blir mindre blodföroreningar) och minskar i mängd. Dessa postpartumutsöndringar kallas lochia..

Omedelbart efter avslutandet av förlossningen ges en kvinna ett läkemedel för att stimulera livmoderns kontraktila aktivitet. Vanligtvis är det oxytocin eller metylegrometer. Blåsan töms genom katetern (så att den inte trycker på livmodern och inte stör dess sammandragningar), och en isvärmare placeras på nedre del av buken. Denna tid är mycket farlig genom upptäckten av hypotonisk livmodersblödning, så två timmar efter att puperperalen fortfarande observeras i förlossningsrum.

Spotting är nu mycket rikligt, men bör fortfarande inte överskrida normen. Kvinnan upplever ingen smärta, men blödning leder snabbt till svaghet och yrsel. Därför, om du känner att blodet flyter väldigt starkt (till exempel, blöjan under dig är helt våt), var noga med att berätta för den medicinska personalen om det.

Om ansvarsfriheten under dessa två timmar inte överstiger en halv liter och kvinnans tillstånd i förlossningen är tillfredsställande, kommer hon att överföras till förlossningsavdelningen. Nu måste du följa din ansvarsfrihet, och för detta måste du veta vad de är och hur länge de varar. Oroa dig inte: självklart kommer sjuksköterskan att kontrollera allt. Och läkaren kommer säkert att komma, inklusive för att utvärdera arten och mängden utsläpp. Men för att vara säker och lugn är det bättre att veta i förväg vad som kommer att hända dig första gången efter förlossningen, och vilken karaktär normalt utskrivning efter födseln ska ha.

Vad är utsläppet efter förlossningen?

Lochia består av blodceller, en sackaros, plasma, fragment av slemhinnan i livmodern (döende epitel) och slem från livmoderhalskanalen, så att du kommer att märka slem och koaguler i dem, särskilt de första dagarna efter födseln. Med tryck på buken och rörelse kan sårinnehållet öka. Tänk på detta om du vill gå ur sängen - du kommer omedelbart att översvämma. Därför rekommenderar vi att du först placerar en blöja under dina fötter.

Lochia kommer att ständigt förändra sin karaktär. Först liknar de urladdning under menstruationen, bara mycket rikare. Detta är bra eftersom det finns en rengöring av livmoderhålan från sårinnehållet. Inom några dagar blir lochia lite mörkare i färg och mindre i mängd. Under den andra veckan kommer urladdningen att vara brungul, få en slemkonsistens, och efter den tredje - gulvit. Men blodföroreningar kan observeras en hel månad efter förlossningen - detta är normalt.

För att undvika blödning?

Även efter att postpartum-kvinnan har överförts till postpartum-avdelningen är risken för blödning fortfarande hög. Om mängden utskrivning ökar kraftigt, ring snabbt en läkare. Och för att förhindra blödning gör du följande:

 • Vänd på magen regelbundet: detta hjälper till att tömma livmoderhålan från sårinnehållet. Och ännu bättre - ligga mer på magen än på ryggen eller sidan.
 • Gå på toaletten så ofta som möjligt, även om du inte känner lusten. Optimalt varannan timme, eftersom en full blåsan trycker på livmodern och förhindrar sammandragningen.
 • Lägg flera gånger om dagen en värmedyna med is på nedre del av buken: kärlen kommer att dras samman, vilket också förhindrar blödning.
 • Lyft inte något tungt - under fysisk ansträngning kan mängden urladdning öka.

Dessutom, hos ammande mödrar, slutar lochia mycket snabbare. Därför ammar du barnet på begäran - under sugande produceras oxytocin i moderns kropp, vilket provocerar sammandragningen av livmodermusklerna. Samtidigt känner kvinnan trånga smärta, och själva utflödet intensifieras.

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Postpartum-urladdning: tecken på patologi

Vaginal utsöndring är en naturlig händelse. Förändringar i sekretion är mest aktiva i reproduktionsåldern och påverkar inte bara menstruationscykeln och graviditeten utan också postpartum. När befruktningen och bärandet av ett barn i det reproduktiva systemet finns det många allvarliga förändringar som syftar till att förbereda för förlossningen. Förlossningen i sig blir också ett test för den kvinnliga kroppen och skadar den.

Tilldelningar efter förlossning orsakar många frågor och motstridiga recensioner hos nyligen mynta mödrar, eftersom de indikerar hur deras kropp återställs.

Funktioner av sekretion efter förlossning

Tilldelningar som dyker upp efter ett barns födelse kallas lochia. Som en vanlig hemlighet består de av slem. Emellertid görs deras sammansättning speciell av blod, plasma och livmodervävnad som rivits bort.

Under den tredje födelsen och den tidiga postpartumperioden, som är ungefär två timmar efter att barnet föddes, avvisas morkaken. Processen lämnar ett öppet sår i livmodern.

Mängden blodig leukocé under denna period kan vara dubbelt så mycket som menstruationen.

Samverkan av livmodern, vilket provoserar frisättningen av lochia, förstärks av påverkan av speciella stimulerande läkemedel. Detta är nödvändigt för att undvika stagnation av urladdning, men risken för patologisk blödning ökar, vilket gör att konstant medicinsk övervakning krävs. Med positiv dynamik överförs kvinnan i arbetet efter några timmar till avdelningen, där en sjuksköterska eller läkare regelbundet besöker.

De första 3 eller 4 dagarna efter födseln är utsläppet rikligt, i färg och lukt som menstruation. Då blir deras volym gradvis mindre. Efter ungefär sju dagar blir leukorréen mukare och mängden blod i kompositionen börjar minska snabbt..

När lochia slutar ersätts de av den vanliga vaginal utsöndringen.

Den första ägglossningen sker 1,5 eller 2 månader efter födseln och urladdningen börjar förändras under påverkan av den vanliga menstruationscykeln. Och det finns också fall då återhämtningen sker redan den fjärde veckan.

Om tilldelningen av Lochia slutade för tidigt, måste du definitivt besöka en läkare för att se till att kroppen lyckades återhämta sig, och det finns inga patologier.

Om, efter en och en halv eller två månader efter födseln, har blodig leukocé återupptagits, kan detta förklaras med början av menstruation. Men de bör inte vara mer rikliga än normala menstruationsblödningar.

Kriterier för utvärdering av postpartum

Hela processen syftar till att återställa reproduktionssystemets funktioner, samt att rena och förnya livmodern. Att förstå dess funktioner är viktigt för att förstå vad som händer med dig, liksom vad som är normen och avvikelser i ansvarsfrihet efter förlossningen.

För att förstå om det finns en anledning att oroa dig måste du utvärdera leukocé baserat på följande egenskaper:

 • varaktighet
 • volym;
 • utseende;
 • övergripande välbefinnande.

Eftersom immunförsvaret och hela kroppen är för svag, blir postpartum inte bara tiden att hitta glädjen av moderskapet, utan också den åtföljande tiden av ångest för modern.

Vad som ska vara ansvarsfrihet omedelbart efter förlossningen och i den sena postpartumperioden påverkas av kroppens individuella egenskaper, liksom hur graviditetsperioderna och förlossningen har gått.

Förändringar i den hormonella bakgrunden ligger också bakom vad som händer. Om i början av graviditeten hormoner byggdes om för att stödja processen att bära och skydda fostret, är nu deras huvuduppgift att återgå till sin icke-gravida norm. Vi får inte heller glömma att en ny uppgift har dykt upp - amning och hormonarbete syftar aktivt till att upprätthålla amning.

Varaktighet och mängd hemlighet

Hur länge kan en baby gå efter förlossningen? Normalt fortsätter utseendet på lochia tills fullständig läkning av livmodern och förnyelse av endometrium. Hos friska kvinnor tar denna process från en till en och en halv månad (4-6 veckor). På grund av enskilda egenskaper kan denna process pågå lite längre, därför övervägs två månader inom en normal period.

Till en början är blödningen mycket rik och kräver användning av en blöja och sedan speciella kuddar efter födseln. Gradvis, när livmodern återställs, kommer volymen av utsöndringar att minska tills lochia passerar och den normala menstruationscykeln förbättras.

Hormoner som släpps under amning och amning kan förbättra livmodersammandragningar, ju oftare en kvinna ammar, desto större blir sekretionsmängden. Om du inte ammar, kommer urladdningen snabbt att återgå till det normala och menstruationen kommer.

Om lochia tilldelas för länge, men antalet inte minskar, måste den unga modern konsultera en gynekolog, eftersom det finns en risk för kränkningar av återhämtningsperioden.

Färgförändringar

De första dagarna efter barnets födelse kommer lochia att ha en intensiv skarlakansskugga.

Gradvis kommer mängden blodföroreningar att minska och efter 10 dagar kommer det att finnas rött utsläpp kan observeras i form av små röda blodproppar i sammansättningen av flytande slem. Föroreningar i en gul nyans kan ha en helig karaktär.

Utseendet på en sackaros talar inte om patologi, den isoleras genom att läka sår.

Glöm dock inte att villkorligt patogena mikroorganismer som finns i den vaginala mikrofloran kan dra nytta av detta tillstånd..

Ljus eller mörkgul leukorré kan inte anses vara normal, eftersom de kan vara budbärare för den inflammatoriska processen orsakad av bakterier.

För att bestämma alternativen för det normala utseendet på Lochia i olika stadier av postpartum-perioden kan du jämföra dem från de foton som finns tillgängliga i nätverket. Men det är värt att komma ihåg att detta inte är en guide för självdiagnos och om du misstänker avvikelser bör du rådfråga en läkare.

Cirka två veckor efter födseln blir blodet i urladdningen mycket litet. Färgen förändras till gulaktigvit med bruna eller rosa föroreningar, som i slutet av menstruationen.

Det finns fall när, redan i mitten av återhämtningsperioden, eventuella föroreningar i blodet upphör att sticka ut och stör den unga modern. Detta kan emellertid inte hända, och fläckar förstärks särskilt under amning, vilket provoceras av mer intensiva muskelsammandragningar i livmodern.

Krampande smärta och röda utsläpp vid amning efter den andra födelsen känns mycket starkare än efter den första.

Det händer också att istället för rosa eller bruna suckrar, efter 15 dagar visas svart urladdning. Om de inte åtföljs av obehag och en obehaglig lukt, och sekretionsvolymen inte ökas, kan det antas att hormonella störningar är den skyldige i denna process. I sig är detta inte ett tecken på patologi utan kräver uppmärksamhet från en gynekolog.

Övergripande välbefinnande

Naturligtvis, efter en födelse av ett barn, känner en kvinna försvagad och smärtsam. Livmodersammandragningar kan orsaka krampsmärta i nedre del av magen under de första dagarna av postpartumperioden. Då kan ett liknande symptom bry en kvinna medan du ammar..

Emellertid kräver det orimliga utseendet på smärta såväl som svår smärta ett brådskande besök hos läkaren och är inte normen.

Du kan inte ignorera ökningen i kroppstemperatur. En kraftig ökning av den kan utlösas av kränkningar under amning eller livmodersinflammation. Det är särskilt värt att vara försiktig om yrsel, riklig blodblekning och illamående följer detta symptom..

Ring omedelbart en ambulans för symptomen som beskrivs ovan. En sådan hälsa kan signalera ett hot mot en kvinnas liv.

Patologiska störningar

En liten mängd utskrivning efter förlossning eller deras abrupt avbrott för tidigt indikerar ofta patologiska störningar i reproduktionssystemet. Små lochia eller deras frånvaro indikerar vanligtvis deras stagnation i livmoderhulen.

Denna patologi kallas en lohiometer. Detta tillstånd händer av två skäl:

 1. Något förhindrar den normala utgången från fången. Orsaken är oftast hindring av livmoderhalsen med blodproppar, som inkluderar slem, blod och avvisade organiska element.
 2. Otillräcklig sammandragning av livmodern. Flera faktorer kan försvaga den, bland annat störningar i arbetet, spasm i det inre svelget, polyhydramnios och kejsarsnitt..

Hotet om detta tillstånd i utvecklingen av endometrit är akut livmodersinflammation. För att undvika sådana komplikationer, induceras kontraktioner artificiellt med droger. Om orsaken inte är kontraktil aktivitet eller om tillståndet är för försummat, kan det vara nödvändigt att rengöra livmoderhålan från stillastående sugande.

Det finns också faran för ett omvänd fenomen. När lochiae gradvis försvinner och blödningen intensifieras kraftigt. Patologier för kontraktil aktivitet eller utveckling av anemi kan också provocera denna situation..

Om det plötsligt och kraftigt blödar, måste du omedelbart ringa ambulans. Detta tillstånd är mycket farligt för en kvinnas liv..

Postpartum utsläpp med en onaturlig färg och en obehaglig lukt indikerar en infektion under rehabilitering. Ljusgrön, grå eller ljusgul leukorré resulterar från bakteriell aktivitet och utvecklingen av infektiös inflammation..

Vanligtvis har de en obehaglig fisk eller ruttet aroma. Candidiasis kallas "trast" på grund av den karakteristiska jäsade mjölklukten och den skrynkliga strukturen av vit urladdning.

Infektiös infektion åtföljs av symtom som brännande, klåda och rodnad i könsorganen.

Förutom penetrerade bakterier kan villkorligt patogena mikroorganismer störa en frisk mikroflora. Antibiotika, försvagad immunitet och hormonella förändringar leder till en minskning av det erforderliga antalet laktobaciller. Den sura miljön ersätts av alkaliskt, vilket är gynnsamt för förökning av bakteriestammar.

Genomträngning av skadliga infektioner kan också orsaka inflammation i livmoderhålet och leda till allvarliga komplikationer och blödningar som hotar en kvinnas hälsa och framtida graviditeter..

Postpartum-perioden är en svår tid i en kvinnas liv. Att ta hand om det efterlängtade barnet tar mycket tid och energi, men den nytillverkade modern ska inte glömma sitt eget välbefinnande. Du måste vara särskilt uppmärksam på utsöndring efter födseln och övervaka kroppens återhämtningsprocess..

Fläckar efter förlossningen, en månad efter förlossningen

Som ett resultat av graviditet och förlossning inträffar allvarliga förändringar i kvinnans kropp. Det tar tid att återgå till det normala. Som ett resultat av införandet av återhämtningsmekanismer börjar utsläppet dyka upp efter förlossningen - lochia. De kan vara fysiologiska eller patologiska..

Födelse efter födseln

Under graviditeten kan mängden blod som cirkulerar i en kvinnas kropp öka avsevärt. Statistik visar att beloppet kan öka med 30-50%. Detta är nödvändigt så att barnet får tillräcklig näring och förnödenheter. Dessutom skapas på detta sätt en blodreserv för att underlätta processen för födelse och postpartum återhämtning. Det finns en utvidgning av livmoderkärlen. När ett barn föds når hennes blodtillförsel maximalt.

Lochia uppträder på grund av det faktum att i födelseprocessen uppstår skador på slemhinnan och blodkärlen i livmodern. Speciellt detta fenomen observeras på platsen för fästningen av morkaken. Efter barnets födelse börjar livmodern rensas. Hon måste bli av med resterna av fosterblåsan, blodproppar och exfolierat epitel. Utsöndringarna innehåller också en blandning som produceras i livmoderhalskanalen..

Lochia observeras tills alla sår i livmoderhålet har läkt, och hon kan inte återgå till sitt normala tillstånd. Under återhämtning normaliseras organets storlek och epitelet uppdateras. Om rengöringsprocessen går utan komplikationer upphör lochia efter 5-8 veckor. Den exakta varaktigheten för urladdningen beror på följande faktorer:

 • en kvinnas fysiska aktivitet;
 • livmoderns förmåga att dra sig samman;
 • laktation;
 • kvinnans ålder;
 • blodkoagulerbarhet;
 • tillstånd i livmodervävnader;
 • tillståndet i det hematopoietiska systemet.

De första tre dagarna av Lochia liknar klassisk menstruation. Deras volym minskar gradvis. Ursprungligen kan de vara upp till 500 ml per dag. Med tiden minskar mängden utsläpp till 100 ml per dag.

Det finns flera varianter av postpartum-urladdning. Specialister inkluderar följande typer av lochia i listan:

 1. Blodig. Detta är den första utskrivningen efter födseln. Vanligtvis är de ljusröda. De luktar som färskt blod. Utsläppet består av blodiga blodproppar och partiklar av död vävnad. De innehåller ett stort antal röda blodkroppar, vilket bestämmer färgen på lochia.
 2. Serös lochia. Visas ungefär 4 dagar efter födseln. De är lättare än att upptäcka. Serösa lochia har en brun-rosa färg. Antalet röda blodkroppar i dem minskar. Samtidigt observeras en ökning av antalet leukocyter. Utsläppet har en smaklös lukt..
 3. Vit Lochia. Visas den 10: e dagen efter födseln. Utsläppet ljusnar slutligen och blir gulaktigt. De har en flytande konsistens. De luktar inte. Gradvis minskas urladdningen. De blir mer knappa och prickiga. 5-6 veckor efter födseln finns endast slem från halsens livmoderhalskanal i sekreten.

För att pressa ut partiklar av död vävnad, slem och andra produkter som finns kvar i kroppen efter förlossningen, dras livmodern ihop. Detta leder till smärta i nedre del av buken. De liknar sammandragningar. Efter upprepad födsel intensifieras smärtan.

Ibland kan det uppstå svart lochia efter 3 veckor. Om smärtsamma symtom och en obehaglig lukt saknas, anses en sådan urladdning vara en patologi. De kan uppstå som ett resultat av hormonella processer som inträffar i kroppen såväl som förändringar i sammansättningen av slem.

Sen postpartum-urladdning

Blödning kan uppstå en månad efter födseln. Senare lochia kan utlösas av olika faktorer. I en normal situation fortsätter samverkan av livmodern under en viss period efter förlossningen. De intensifieras när en kvinna sätter ett barn i bröstet. Detta hjälper livmodern att rensa sig från blodpartiklar och blodproppar i den. Om en kvinna inte ammar, sker inte produktionen av hormonet prolaktin, som stimulerar livmodersammandragningar. Detta orsakar en långsam rengöring av organet. Om det inte finns några blodproppar i urladdningen och lochia inte har en obehaglig lukt, finns det ingen anledning att oroa sig. Gradvis stoppar urladdningen.

Det finns ett antal andra skäl som förlänger perioden för utrensning av livmodern efter förlossningen. Listan innehåller:

 1. Blodkoagulationsstörning. Om problemet är känt i förväg, måste det rapporteras till läkaren på planeringsstadiet av graviditeten. En kvinna bör vara beredd på att naturlig blödning kommer att pågå mycket längre.
 2. Stor frukt. Detta leder till att livmodern under graviditeten sträcker sig mer. Ett liknande fenomen observeras om det finns flera frukter. Stark sträckning ökar den tid det tar för organet att återgå till sin tidigare storlek.
 3. Födelse utfördes med kejsarsnitt. Som ett resultat bildas en sutur i livmodern. Han hindrar henne från att träna ordentligt. Som ett resultat bromsar återställningsprocessen. Ett liknande fenomen observeras om skador och brott uppkom under förlossningen och allvarliga blödningar inträffade, vilket krävde kirurgisk ingripande och suturering.
 4. I livmodern finns polyper, myom och fibrom, som förhindrar att den samlas normalt. Allt detta leder till en ökning av urladdningstiden.

Vanligtvis inom två månader efter födseln har en kvinna brist på menstruation. Regeln gäller dock endast för patienter som ammar ett barn. I detta fall frisätts prolaktin, vilket hämmar produktionen av östrogen, som är ansvarig för mognaden av follikeln och återställningen av menstruationscykeln. Hos kvinnor som av en eller annan anledning inte applicerade barnet på bröstet, kan menstruationen återhämta sig inom 1-1,5 månader efter födseln. Liknande fenomen betraktas som ett positivt tecken. Menstruationens utseende indikerar en snabb återhämtning av livmodern och hormonnivåerna. Under menstruationen blir urladdningen riklig och har en ljus färg. En kvinna under postpartum-perioden måste se till att det verkligen är menstruationsperioder. Kom ihåg att det finns en risk för uterusblödning som kräver akutvård..

Patologisk urladdning efter förlossningen och orsakerna till deras utseende

Om lochia började minska, men då deras volym ökade kraftigt, är detta orsak till oro. Ett sådant symptom kan indikera upptäckten av blödning i livmodern. Om en standarddyna blöts i blod på 40-60 minuter handlar det om inre blödningar.

Om urladdningen får en lugn lukt eller blir gulaktiggrön, kan detta indikera utvecklingen av en inflammatorisk process i de inre könsorganen. Orsakerna till dess förekomst kan vara böjningen av livmoderslangen och ansamlingen av lochia där. Den inflammatoriska processen som utvecklas i livmodern kan orsaka endometrit. Detta fenomen åtföljs av svår smärta lokaliserad i nedre del av buken. Dessutom är det en ökning av kroppstemperatur och utseendet på purulent urladdning. För att bekämpa patologi, kommer läkaren att förskriva en kurs med antibakteriella läkemedel och curettage av livmodern.

Följande symtom kan indikera förekomsten av patologier:

 • en kvinna har en ökning av kroppstemperaturen;
 • slem och blodproppar uppträder i urladdningen;
 • det är en allmän försämring av välbefinnandet;
 • svaghet är närvarande;
 • smärta i nedre buken.

Orsaker till pågående blödning under de första timmarna efter födseln kan vara livmoderhalscancer om de sys dåligt eller går obemärkt. I detta fall observeras lokal blödning i vävnaderna i slidan och perineum. Efter en grundlig undersökning kommer läkaren att öppna hematom och sy tårarna igen. En konsekvens av blödning i livmodern kan vara utvecklingen av anemi. Detta namn mottogs av brist på hemoglobin och, som ett resultat, en kränkning av näring av kroppsvävnader med syre. Om en kvinna i detta tillstånd ammar, kan han inte utvecklas med honom. I listan över andra orsaker som leder till upptäckten av fläckar en månad efter födseln kan du inkludera:

 1. Delar av moderkakan och fostrets membran förblev i livmodern. Detta bromsar läkningsprocessen avsevärt och kan provocera utvecklingen av svår blödning, som plötsligt utvecklas. Dess kännetecken är frånvaron av smärta.
 2. Atoni eller hypotoni av livmodern äger rum. Patologi är förknippad med dess överdrivna stretching, sagging eller försvagning. Om svag kontraktil aktivitet observeras flödar blod från slidan antingen i en kontinuerlig ström eller i separata delar. Tillståndet är farligt för en kvinnas liv och kräver akut läkare..
 3. Överdriven träning efter förlossningen. Ett liknande fenomen observeras som ett resultat av för tidigt samlag.
 4. Liten menstruation. Detta namn gavs gradvis tillbaka kvinnans reproduktionssystem till menstruationsfunktionen. I vissa grupper av kvinnor i arbetet börjar återuppträdande av fläckar att inträffa dag 21-28.

Diagnostisk forskning

Om en kvinna har en predisposition för blödning, kommer en fullständig diagnos att utföras. Läkaren kommer att kontrollera patienten för patologier förknippade med kroniska och genetiska sjukdomar. Storleken på livmodern och blodkoagulation kommer att beaktas. Vid sen utskrivning med blod efter förlossningen inkluderar undersökningen följande studier:

 • mäta kroppstemperatur, tryck och hjärtfrekvens;
 • kontrollera botten av livmodern;
 • allmän diagnostik;
 • könsundersökning;
 • allmän analys och ultraljud.

Om en kvinna har en ljusröd utflöde en månad efter födseln, börjar undersökningen med en kontroll av livmoderbotten och urinblåsan. Därefter görs en bedömning av lochia kvalitet och kvantitet. För att göra detta väger du kuddarna 15 minuter efter fyllning.

Skador resulterar ofta i blödningar, varför livmodern inte kan dra sig samman och återgå till sin tidigare form. Om inga avvikelser hittas vid kontroll av organet, beaktas närvaron av smärta hos kvinnan och resultatet av undersökningen av slidan. Övervakning av patientens allmänna tillstånd. Läkaren mäter puls, kroppstemperatur och tryck. Normalt ska patientens hud vara en lätt nyans och läpparna ska vara rosa. Slemhinnorna bör inte vara torra..

Vid inre blödningar observeras svår smärta. Vagina är svullen. Huden får en mörkblå nyans. Då kan svart urladdning visas. Om alla ovanstående symtom finns, indikerar detta förekomsten av en snörning inom eller utanför.

Patologi behandling

Behandling för livmodersblödning beror på kvinnans tillstånd. Processen genomförs stegvis. Inledningsvis utförs diagnostik och undersökning, under vilken orsakerna till patologin identifieras. Hela denna tid övervakas tryck och puls.

Livmoderns arbete återställs genom användning av droger. Läkemedel väljs individuellt. För att lindra spasmer och stoppa blödning appliceras förkylning i nedre del av buken. Om det dök upp en månad efter födseln kan patienten ordineras oxytocin. En medicinering används för att stimulera muskelkontraktion. Det används som en dropper under förlossningen eller efter att barnet föddes. Dessutom används metylergometrin. Läkemedlet administreras intramuskulärt. Det används endast under perioden efter födseln. Medicin påskyndar muskelkontraktionen i livmodern.

En specialist kommer att inspektera livmodern och sätta in en vattpinne med ett medel som hjälper till att dra sig samman. Om delar av morkakan förblir inuti utförs organrengöring under allmän anestesi.

Om blödningen inte kan stoppas löses problemet kirurgiskt. Läkaren kan utföra:

 • klämma in skadade fartyg;
 • sy sömmar och skador inuti organ;
 • uterus borttagning.

Kirurgi utförs endast som en sista utväg. Alla kirurgiska ingrepp utförs under generell anestesi. Om allvarlig blodförlust inträffar är en blodtransfusion möjlig.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

Hur man upptäcker början av klimakteriet

Hur man upptäcker början av klimakterietStarten av klimakteriet är inte det trevligaste stadiet i en kvinnas liv, och få människor går smidigt. Det är inte förvånande att kvinnor över fyrtiofem lyssnar medvetet på sina känslor och undrar om det är signaler om överhängande klimakterium.....

Sensationer och utskrivning efter ägglossning, om befruktning har inträffat

En exakt definition av ägglossningsfasen är nödvändig för en framgångsrik befruktning. Dessutom använder kvinnor kunskap om datum för ägglossning för preventivmedel....