Lochia efter förlossningen

Blödning

Senaste uppdatering: 12.12.2019

Innehållet i artikeln

I slutet av graviditeten återvänder kvinnans kropp gradvis till sitt tidigare tillstånd. Detta inträffar främst i underlivet: livmodern minskar i volym och vikt. En av indikatorerna på den normala återhämtningen av moderns reproduktiva system är den speciella urladdningen från könsorganen - lochia efter förlossningen. Deras färg, lukt, varaktighet och överflöd i varje fall är individuella. Det finns dock några allmänna kriterier som du kan avgöra om livmoderhämtningen går bra..

Lochia efter förlossningen, hur länge

Vad är lochia efter förlossning, hur mycket utsläpp av postpartum varar och vad är orsaken till deras utseende?

Efter barnets födelse och tilldelningen av moderkakan börjar kvinnan med ljusa skarlakansröd fläck från slidan. Anledningen till deras utseende är att det inre skiktet i livmodern (särskilt platsen för infästning av moderkakan) efter leverans är en såryta. Lochia kallas urladdning, där det finns partiklar i ett barns plats, fostermembran, livmoderhalsslem, blod, endometriala celler (Endometrium) Deras skarlakansfärg beror på förekomsten av ett betydande antal röda blodkroppar..

När livmodern återställs ändras volymen, konsistensen och färgen på lochia efter förlossningen:

 • Från ögonblicket av barnets födelse och upp till 2-3 dagar finns det blodigt ljusrött utsläpp. Inom några timmar från slutet av arbetet kan deras volym nå 400 ml med mindre avvikelser i mindre eller större riktning. Omedelbart efter förlossningen har de en ljus skarlakansfärg och innehåller individuella blodproppar. Om volymen av utsöndringar avsevärt överstiger 400 ml eller tvärtom, det visar sig vara mycket mindre, kan detta indikera livmodersblödning eller ansamling av lochia i livmoderhålet - en lochiometer. För att upptäcka möjliga avvikelser i tid, bör kvinnan under de första timmarna efter barnets födelse under övervakning av medicinsk personal.
 • Hur ser lochia ut efter förlossningen? Efter en vecka förändras urladdningens natur och deras färg gradvis: konsistensen blir mer viskös, små blodproppar dominerar och färgen blir rödbrun. Detta beror på gradvis återställning av det inre skiktet i livmodern samt läkning av skadade kärl.
 • Från ungefär den andra till den tredje veckan minskar sugarnas volym, deras färg närmar sig brun, konsistensen blir krämig, en frisk lukt uppträder.
 • Dålig transparent eller gul lochia efter förlossningen är en indikation på att livmodern nästan helt har återhämtat sig. Vanligtvis observeras de från ungefär den tredje veckan efter slutet av arbetet. Med tiden blir urladdningen nästan osynlig och slutar gradvis med 42 dagar efter födseln.

Hur mycket lochia går efter födseln? Deras varaktighet påverkas av flera faktorer:

 • individuella egenskaper hos moderkroppen, närvaron av smittsamma, inflammatoriska eller kroniska sjukdomar;
 • koagulerbarhet i hennes blod;
 • fostrets storlek och vikt (involvering av livmodern efter att ha fostrat stora barn eller tvillingar tar längre tid);
 • leveransmetod - naturlig eller kirurgisk;
 • utfodring av barnet (om du ammar ökar livmodersammandragningarna och ytan rengörs snabbare).

Antalet födelser påverkar också utloppstiden. Till exempel passerar lochia efter den andra och tredje födelsen snabbare än hos nolliparösa kvinnor, eftersom livmodern återställs snabbare.

Lochia efter förlossning: norm och patologi

För att kunna svara i tid på eventuella avvikelser från normen måste varje kvinna i arbetet känna till svaren på följande frågor: när slutar de och hur mycket är lochierna efter födseln? Detta hjälper till att identifiera förekomsten av patologi och konsultera en läkare i tid..

I vilka fall kan det uppstå misstankar om avvikelse från normen?

 • Små lochia efter förlossning (speciellt under den första veckan) kan indikera förekomsten av lohiometrar - ett patologiskt tillstånd där utsöndringar ackumuleras i livmoderhulen. Stagation av lochia efter förlossning kan orsakas av svårigheter att släppas genom livmoderhalskanalen på grund av blodproppar eller kramp.
 • I vissa fall förändras färgen på fången inte med tiden från ljusrött till brunt och gult. Detta kan vara ett symptom på en blödningsstörning..
 • Den obehagliga lukten av lochia efter förlossning, smärta i nedre del av buken, feber, svaghet, förekomsten av purulenta föroreningar - allt detta kan vara ett tecken på endometritis (endometritis) eller endomyometritis - inflammation i livmodern.
 • Den tidiga avslutningen och återupptagandet av överflödiga röda guvar med blodproppar en månad efter födseln eller tidigare kan indikera livmodersblödning på grund av rester av morkakan eller fostervattenmembranen.
 • Långvarig fläckning (mer än 1,5-2 månader) kan indikera otillräcklig sammandragning av livmodern. I sådana fall kan injektioner av oxytocin (Oxytocinum), ett hormon som främjar intensiva sammandragningar av detta organ, förskrivas..

Hur man skiljer Lochia från menstruation efter förlossning?

Många kvinnor accepterar felaktigt utmatning av livmodern efter förlossningen för återupptagandet av menstruationscykeln. Detta gäller särskilt om lochia slutade en vecka efter födseln och började igen. Hur man kan skilja dessa fenomen?

Utsläppsperiod efter förlossning

Du måste vara uppmärksam på tidpunkten. Under normala förhållanden börjar menstruationsflödet efter postpartum. Återupptagandet av månadscykeln beror på kvinnans hälsa i allmänhet, hur hennes hormonsystem fungerar, närvaron av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i fortplantningsorganen samt metoden för att mata barnet. Om verklig amning varar länge kan menstruationen vara frånvarande upp till ett år. Detta beror på den aktiva produktionen av hormonet prolaktin, vilket kan orsaka hämning av äggmognadsprocessen (ägglossningsblock).

Betydelsen av intim hygien under perioden med isolering av lochia

Sammansättningen av Lochia är en idealisk miljö för spridning av patogen mikroflora. För att skydda sig mot eventuell infektion och inflammation, bör en kvinna regelbundet byta kuddar utformade för att absorbera postpartum lochia. Användning av tamponger för närvarande är förbjudet eftersom de inte skapar förutsättningar för ett enhetligt utflöde av sekret och kan leda till en lochiometer (Lochiometra).

När lochia passerar efter förlossningen

Hygien av de yttre könsorganen är nödvändig efter varje besök på toaletten och byte av sanitetsunderlag. Intima hygienprocedurer bör utföras med varmt vatten, vars temperatur är cirka 30 ° C. I detta fall måste strömmen riktas från pubis till anus, och inte tvärtom, eftersom det kan leda till överföring av anal mikroflora till slidan.

extrakt och oljor, mjölksyra, panthenol, bisabolol och natriumlaktat, en delikat rengöring av det intima området. Medlet har antiinflammatorisk, lugnande och antibakteriell effekt och är lämplig för att ta hand om känslig vaginal slemhinna. Gelén är godkänd för användning under postpartum-perioden och tolereras väl utan att orsaka obehag eller obehag. Detta verktyg har alla nödvändiga kvalitetscertifikat.

Kroppen av en kvinna under postpartum perioden, video

VERTEX ansvarar inte för riktigheten i den information som presenteras i detta videoklipp. Källa - Scandinavian Clinics

 1. INFLUENCE AV RISKFAKTORER FÖR FÖLJANDE PURULENT INFLAMMATORISKA SYKDOMAR PÅ UTERUSINVOLUTION I FÖRDAGET FÖR FÖDELSE. Ustyuzhanina N.V., Cheremiskin V.P., Grebenkin B.E. // Medicinsk almanack. - 2009. - Nr 4 (9). - S. 145-147.
 2. CYTOLOGI AV UTERINE LOCKER VID ENDOMETRITIS EFTER LEVERANS. Cupert M.A., Cupert A.F., Solodun P.V. // Acta Biomedica Scientifica. - 2004. - Nr 2. - S. 172-175.
 3. STÄRKNING AV KVINNSHÄLSA I POST-PERMANT PERIOD MED MÅNGAR AV HÄLSA OCH FYSISK KULTUR. Thakumacheva Yu.B. // UDC 612.63: 796 BBK 57.1 T 92.
 4. ÅTERSTÄLLNING AV KROPVIKT EFTER LEVERANS PÅ SIN PATHOLOGISKA ÖKNING UNDER PREGNANCI. Pokusaeva V.N. // Perm Medical Journal. - 2013. - Nr 4. - S. 22-28.

Analys av infektiösa och inflammatoriska komplikationer i puerperas. Basiladze E.N. // Material från VII-ryska forumet "Mor och barn". M. - 2005.S. 728.

En klinisk och laboratorieundersökning av egenskaperna hos den vaginala mikrofloraen hos kvinnor under postpartumperioden är normal och i patologi (subinvolution av livmodern, postpartum endometrit). Mayevskaya N.F. och andra // IV All-Rysslands tvärvetenskapliga vetenskapliga och praktiska konferens. St. Petersburg. - 2006. - 975.

Diagnos och behandling av postpartum endometrit. Gorin V.S. et al. // Obstetrics and Gynecology. - 2001. - Nr 6. s. 10–13.

Vad bör vara ansvarsfrihet efter förlossningen?

Under den sista perioden av förlossning inträffar efterfödelsen, vilket innebär att födelseprocessen har slutförts. Detta åtföljs av frisättningen av en stor mängd blod och slem: eftersom livmoderns yta är skadad, kvarstår ett sår från den tidigare fästningen av morkaken på den. Tills livmoderytan läker och slemhinnan återställs, kommer sårinnehållet att utsöndras från puerperas vagina, gradvis förändras i färg (det blir mindre blodföroreningar) och minskar i mängd. Dessa postpartumutsöndringar kallas lochia..

Omedelbart efter avslutandet av förlossningen ges en kvinna ett läkemedel för att stimulera livmoderns kontraktila aktivitet. Vanligtvis är det oxytocin eller metylegrometer. Blåsan töms genom katetern (så att den inte trycker på livmodern och inte stör dess sammandragningar), och en isvärmare placeras på nedre del av buken. Denna tid är mycket farlig genom upptäckten av hypotonisk livmodersblödning, så två timmar efter att puperperalen fortfarande observeras i förlossningsrum.

Spotting är nu mycket rikligt, men bör fortfarande inte överskrida normen. Kvinnan upplever ingen smärta, men blödning leder snabbt till svaghet och yrsel. Därför, om du känner att blodet flyter väldigt starkt (till exempel, blöjan under dig är helt våt), var noga med att berätta för den medicinska personalen om det.

Om ansvarsfriheten under dessa två timmar inte överstiger en halv liter och kvinnans tillstånd i förlossningen är tillfredsställande, kommer hon att överföras till förlossningsavdelningen. Nu måste du följa din ansvarsfrihet, och för detta måste du veta vad de är och hur länge de varar. Oroa dig inte: självklart kommer sjuksköterskan att kontrollera allt. Och läkaren kommer säkert att komma, inklusive för att utvärdera arten och mängden utsläpp. Men för att vara säker och lugn är det bättre att veta i förväg vad som kommer att hända dig första gången efter förlossningen, och vilken karaktär normalt utskrivning efter födseln ska ha.

Vad är utsläppet efter förlossningen?

Lochia består av blodceller, en sackaros, plasma, fragment av slemhinnan i livmodern (döende epitel) och slem från livmoderhalskanalen, så att du kommer att märka slem och koaguler i dem, särskilt de första dagarna efter födseln. Med tryck på buken och rörelse kan sårinnehållet öka. Tänk på detta om du vill gå ur sängen - du kommer omedelbart att översvämma. Därför rekommenderar vi att du först placerar en blöja under dina fötter.

Lochia kommer att ständigt förändra sin karaktär. Först liknar de urladdning under menstruationen, bara mycket rikare. Detta är bra eftersom det finns en rengöring av livmoderhålan från sårinnehållet. Inom några dagar blir lochia lite mörkare i färg och mindre i mängd. Under den andra veckan kommer urladdningen att vara brungul, få en slemkonsistens, och efter den tredje - gulvit. Men blodföroreningar kan observeras en hel månad efter förlossningen - detta är normalt.

För att undvika blödning?

Även efter att postpartum-kvinnan har överförts till postpartum-avdelningen är risken för blödning fortfarande hög. Om mängden utskrivning ökar kraftigt, ring snabbt en läkare. Och för att förhindra blödning gör du följande:

 • Vänd på magen regelbundet: detta hjälper till att tömma livmoderhålan från sårinnehållet. Och ännu bättre - ligga mer på magen än på ryggen eller sidan.
 • Gå på toaletten så ofta som möjligt, även om du inte känner lusten. Optimalt varannan timme, eftersom en full blåsan trycker på livmodern och förhindrar sammandragningen.
 • Lägg flera gånger om dagen en värmedyna med is på nedre del av buken: kärlen kommer att dras samman, vilket också förhindrar blödning.
 • Lyft inte något tungt - under fysisk ansträngning kan mängden urladdning öka.

Dessutom, hos ammande mödrar, slutar lochia mycket snabbare. Därför ammar du barnet på begäran - under sugande produceras oxytocin i moderns kropp, vilket provocerar sammandragningen av livmodermusklerna. Samtidigt känner kvinnan trånga smärta, och själva utflödet intensifieras.

Postpartum blödning: orsaker till postpartum blödning, hur man lämnar, vilken urladdning anses vara normal

Livmoderblödning efter förlossning - detta "term" puerperas hänvisar till eventuella fläckar från könsorganen efter förlossningen. Och många av de kvinnor som födde börjar få panik, utan att veta hur mycket blödning efter förlossningen ska hålla, vad är dess intensitet och hur man kan skilja normen från patologi.

För att undvika sådana situationer, börjar förlossningsläget på kvällen för utskrivning från sjukhuset en konversation med kvinnan och förklarar alla funktioner i postpartum-perioden, dess varaktighet och utser utseendet i en förlossningsklinik (vanligtvis efter 10 dagar).

Funktioner för postpartum perioden

Hur mycket så kallad blödning varar efter förlossningen, dvs blodutflödet

Normalt varar intensiv fläckning inte mer än 2 till 3 dagar. Detta är en naturlig process och sådana utsöndringar kallas lochia..

Som ni vet, efter fosterets födelse inträffar separation, eller grovt sett separationen av barnets plats (moderkakan) från livmoderns innerfoder. I detta fall bildas en tillräckligt stor såryta som tar tid att läka. Lochia är inget annat än en sårhemlighet, som representeras av en lossning från sårytan.

Den första dagen efter förlossningen består lochia av blod och bitar av det deciduella membranet. Sedan livmodern sammandras och återgår till sin normala "pre-gravid" storlek, blodplasma och vävnadsvätska, såväl som partiklar i det deciduella membranet som fortsätter att falla bort, slem med vita blodkroppar utsöndring av urladdningen. Därför, efter ett par dagar, blir utflödet efter förlossningen blodig-seröst och sedan seröst. Deras färg förändras också, från ljusrött till brunt och i slutet av gulaktigt.

Tillsammans med färgen på utsöndringarna förändras deras intensitet också (minskar). Urladdningsprocessen slutar med 5-6 veckor. Om urladdningen försenas, eller blir blodig och intensivare, bör du rådfråga en läkare.

Livmodersförändringar och livmoderhalscancer

Livmoderhalsen och livmodern själv genomgår också en förändringsfas. Under postpartum, som i genomsnitt varar cirka 6 till 8 veckor, det vill säga upp till 42 dagar, minskar livmodern (kontrakt) i storlek, och dess "inre sår" läker. Dessutom bildas livmoderhalsen..

Det mest uttalade stadiet av omvänd utveckling eller involvering av livmodern sker under de första 14 dagarna efter förlossningen. I slutet av den första postpartum-dagen palperas livmoderns botten vid platsen för naveln, och sedan, om inte dess normala sammandragning, faller livmodern med 2 cm eller 1 tvärgående finger varje dag.

När livmoderns fundushöjd minskar, minskar andra livmoderstorlekar. Livmodern blir plattare och smalare. Cirka tio dagar efter förlossningen faller livmoderns botten utanför skelettbenen och kännas inte längre genom den främre bukväggen. När du utför en gynekologisk undersökning kan du bestämma livmodern med en storlek på 9 till 10 veckor av graviditeten.

Parallellt bildas livmoderhalsen. Cervikalkanalen minskar gradvis. Efter 3 dagar passerar han med 1 finger. Först stängs den inre farynxen och sedan den yttre farynxen. Helt inre farynx stängs av dag 10, medan den yttre svelyn med 16-20 dagar.

Vad som kallas postpartumblödning

Blödningar efter födseln inkluderar intensiv blodförlust på upp till 0,5% eller mer puerperal kroppsvikt och är direkt associerade med förlossning.

 • Om blödning efter förlossning inträffar efter 2 timmar eller mer (under de kommande 42 dagarna) kallas det för sent.
 • Om intensiv blodförlust registreras omedelbart efter födseln eller inom två timmar, kallas det tidigt.

Blödning av postpartum anses vara en formidabel obstetrisk komplikation och kan leda till dödsfallet.

Blödningens svårighetsgrad bestäms av blodförlustvolymen. Hos en frisk kvinna i förlossning överstiger den uppskattade volymen av blodförlust vid förlossning inte 0,5% av kroppsvikt, medan den med gestos, anemi eller koagulopati minskar till 0,3%. Om en kvinna förlorat mer blod än under beräkningen under den tidiga postpartumperioden, talar de om tidig blödning av postpartum, vilket kräver omedelbar åtgärd, ibland fram till operationen.

Orsaker till blödning efter födseln

Orsakerna till kraftiga blödningar, både i den tidiga och sena postpartumperioden är olika:

Atoni eller livmoderhypotoni

Detta är en av de ledande faktorerna som bidrar till blödning. Hypotension av livmodern hänvisar till dess tillstånd där både ton och sammandragning reduceras. Med livets livförmåga minskas ton och kontraktil aktivitet kraftigt eller helt frånvarande, och livmodern är i ett "förlamat" tillstånd. Atony är lyckligtvis extremt sällsynt, men farligt av massiva blödningar som inte är möjliga för konservativ behandling. Blödning förknippad med försämrad livmodernton utvecklas under den tidiga postpartumperioden. En av följande faktorer bidrar till minskning och förlust av livmoderns ton:

 • överdriven livmoderström, som observeras med polyhydramnios, multipel graviditet eller ett stort foster;
 • svår trötthet av muskelfibrer, vilket underlättas av långvarig arbetskraft, irrationell användning av förkortning, snabb eller snabb förlossning;
 • myometrial förlust av förmågan att kontrahera normalt med cikatriciala, inflammatoriska eller degenerativa förändringar.

Följande faktorer predisponerar för utvecklingen av hypo- eller aton:

 • ung ålder;
 • patologiska tillstånd i livmodern:
  • myomatösa noder;
  • missbildningar;
  • postoperativa noder i livmodern;
  • strukturella och dystrofiska förändringar (inflammation, ett stort antal födelser);
  • översträckning av livmodern under graviditeten (polyhydramnios, multipel graviditet)
 • graviditetskomplikationer;
 • avvikelser från äktenskapliga styrkor;
 • avvikelser i moderkakan (presentation eller frigöring);
 • gestos, kroniska extragenitala sjukdomar;
 • DIC-syndrom av vilket som helst ursprung (hemorragisk chock, anafylaktisk chock, fostervattenemboli.

Placentala avvikelser

Efter en period med utvisning av fostret inträffar en tredje eller efterföljande arbetsperiod, under vilken moderkakan separeras från livmoderväggen och utsöndras. Så snart moderkakan föds börjar den tidiga postpartumperioden (minns att den varar i 2 timmar). Denna period kräver mest uppmärksamhet, både förlossningskvinnan och vårdpersonalen. Efter moderkakan föds undersöks det med avseende på integritet, om någon lobule kvarstår i livmodern kan det provocera en enorm blodförlust, som regel börjar sådan blödning en månad efter förlossningen, mot bakgrund av kvinnans fulla hälsa.

Vad jag vill notera. Tyvärr är sådana blödningar, som plötsligt börjar en månad senare eller mer efter förlossningen, inte ovanliga. Naturligtvis var den läkare som födde skylden. Jag såg att det inte fanns tillräckligt med lobule på morkakan, men kanske var det en extra lobule (separat från morkakan) och vidtog inte lämpliga åtgärder (manuell kontroll av livmoderhålan). Men som barnläkare säger: "Det finns ingen morkaka som inte kan vikas." Det vill säga att frånvaron av en lobule, särskilt en ytterligare, lätt förbises, och läkaren är en person, inte en röntgenstråle. På goda mammakliniker, vid utskrivning, ger modern en obligatorisk ultraljud i livmodern, men eftersom det inte är tråkigt är inte alla ultraljudsmaskiner tillgängliga. Men blödningar förr eller senare hos denna patient skulle fortfarande börja, bara i en liknande situation han "sporras" av svår stress.

Födelseskada

Långt ifrån den sista rollen i förekomsten av blödning efter födseln (vanligtvis under de första 2 timmarna) är obstetriska skador. Om det finns rikligt med blodutflöde från könsorganen, bör barnläkaren för det första utesluta skador på födelseskanalen. Den trasiga integriteten kan vara på:

Ibland är livmoderhalsbrott så långa (3-4 grader) att de går till vaginalhvelvarna och livmoderens nedre del. Rupturer kan uppstå både spontant, under fostrets utvisning (till exempel snabb leverans), och på grund av medicinska procedurer som används för att avlägsna fostret (applicering av obstetriska pincett, vakuum escoleator).

Efter kejsarsnitt kan blödning bero på en kränkning av suturtekniken (till exempel ett missat, oupphettat kärl och divergens av suturer i livmodern). Dessutom kan det under den postoperativa perioden provoceras genom utnämning av blodplättar (blodförtunnare) och antikoagulantia (minska koagulerbarheten).

Predisponerande faktorer bidrar till livmoderbrott:

 • ärr i livmodern efter tidigare kirurgiska ingrepp;
 • curettage och abort;
 • användningen av intrauterina preventivmedel;
 • obstetriska manipulationer (yttre rotation av fostret eller intrauterin rotation);
 • födelsestimulering;
 • smalt handfat.

Blodsjukdomar

Olika blodsjukdomar förknippade med en kränkning av dess koagulerbarhet bör också betraktas som en faktor i möjlig blödning. Dessa inkluderar:

 • hemofili;
 • von Willebrands sjukdom;
 • hypofibrinogenemia och andra.

Utvecklingen av blödning vid leversjukdomar utesluts inte heller (som du vet, många koagulationsfaktorer syntetiseras i det).

Klinisk bild

Tidig blödning av postpartum, som redan nämnts, är förknippad med en kränkning av livmoderns ton och kontraktilitet, så kvinnan förblir under övervakning av medicinsk personal i förlossningsrummet 2 timmar efter förlossningen. Varje kvinna som just har blivit mamma bör komma ihåg att hon inte skulle sova på dessa två timmar. Svår blödning kan öppnas plötsligt och det är troligt att det inte kommer att finnas någon läkare eller barnmorska i närheten av puerperalen. Hypo- och atonblödning kan uppstå på två sätt:

 • Blödning blir omedelbart massiv, "hälla som en kran." Livmodern är väldigt avslappnad och slapp, dess gränser definieras inte. Det finns ingen effekt från extern massage, manuell kontroll av livmodern och sammandragningar. Med tanke på den höga risken för komplikationer (DIC och hemorragisk chock) opereras postpartumskvinnan omedelbart på.
 • Blödning är vågliknande. Livmodern slappnar ibland och dras sedan samman, så blodet frigörs i portioner på 150 - 300 ml. Den positiva effekten av sammandragningar och yttre massage av livmodern. Men vid en viss tidpunkt intensifieras blödningen, och kvinnans tillstånd försämras kraftigt, ovanstående komplikationer sammanfogas.

Men hur kan man fastställa patologin om kvinnan redan är hemma? Först och främst är det värt att komma ihåg att den totala volymen lochia under hela återhämtningsperioden (6 - 8 veckor) är 0,5 - 1,5 liter. Eventuella avvikelser indikerar patologi och kräver omedelbar läkarvård:

Dålig lukt av sekret

Purulent och skarp "aroma" av sekret, och även med en blandning av blod eller blodig efter 4 dagar efter förlossningen, indikerar utvecklingen av inflammation i livmodern eller endometritis. Förutom utsöndringar kan den varna feber och smärta i buken.

Riklig blodutflöde

Utseendet på sådana sekret, särskilt efter att lochia har blivit gråaktig eller gul, bör varna kvinnan. Blödning kan ske samtidigt eller upprepas med jämna mellanrum, blodproppar kan eventuellt förekomma i urladdningen. Blodet själv kan ändra färg - från ljus skarlakansröd till mörk. Moms allmänna tillstånd lider också. Hennes puls och andning blir snabbare, svaghet och yrsel uppträder, en kvinna kan ständigt frysa. Liknande tecken indikerar rester av moderkakan i livmodern.

Intensiv blödning

Om blödningen har börjat och är tillräckligt massiv måste du snarast ringa en ambulans. Det är inte svårt för en ung mamma att bestämma intensiteten av blödningar på egen hand - en byte av flera kuddar på en timme krävs. Du bör inte gå till läkaren i ett sådant tillstånd själv, eftersom det finns en hög risk att förlora medvetandet på gatan.

Uppsägning av val

Ett sådant alternativ som plötsligt försvinnande av sekretioner utesluts inte, vilket inte heller är normen och kräver läkarvård.

Blödning efter förlossning varar (normalt) i högst 7 dagar och liknar tung menstruation. Om blödningsperioden är försenad, bör detta varna den unga modern.

Behandling

Efter moderkakan föds en åtgärd för att förhindra förekomst av tidig blödning efter födseln:

Postpartum-kvinnan förblir i förlossningsrummet

Närvaron av en kvinna i förlossningsrummet under de kommande två timmarna efter förlossningen är nödvändig för akuta åtgärder vid eventuell blödning. Under denna tidsperiod övervakas en kvinna av en medicinsk personal som bedömer blodtryck och puls, hudfärg och mängden blod som utsöndras. Som redan angivits bör den tillåtna blodförlusten under förlossningen inte överstiga 0,5% av kvinnans vikt (i genomsnitt upp till 400 ml). Annars betraktas blodförlust som tidig blödning av postpartum och åtgärder vidtas för att stoppa den.

Blåsan tömmer

Omedelbart efter förlossningen avlägsnas urinen med en kateter, vilket är nödvändigt för att frigöra en full blåsan och förhindra dess tryck på livmodern. Annars kommer en full urea att sätta press på livmodern, vilket förhindrar att den tränger samman normalt och kan orsaka blödning.

Inspektion av efterfödelsen

Efter födelsen av ett barns plats inspekterar förlossningen, tillsammans med barnmorskan, den och beslutar om morkakens integritet, närvaron / frånvaron av ytterligare lobuler, deras separering och försening i livmoderhulen. Vid tveksamhet om morkakens integritet utförs en manuell undersökning av livmodern (under anestesi). Under undersökningen av livmodern producerar läkaren:

 • utesluter livmoderskada (bristning);
 • tar bort resterna av morkakan, membranen och blodproppar;
 • utför manuell (med försiktighet) massage av livmodern på en knytnäve.

Införandet av uterotonics

Så snart moderkakan föds injiceras uterinreducerande läkemedel (oxytocin, metylergometrin) mindre ofta intravenöst. Dessa läkemedel förhindrar livmoderförorening och ökar dess kontraktilitet..

Inspektion av födelsekanalen

På senare tid utfördes en undersökning av födelseskanalen efter förlossningen endast hos primiparösa kvinnor. För närvarande utförs denna manipulation för alla puerperor, oavsett antalet födda. Under inspektionen fastställs livmoderhalsens och vagina, mjukvävnad i perineum och klitoris. Om luckor upptäcks sutureras de (under lokalbedövning).

Åtgärder för utveckling av tidig blödning av postpartum

Vid ökad blödning under de första två timmarna efter leveransen (500 ml eller mer) utför läkarna följande aktiviteter:

 • Tömning av urinblåsan (om detta inte har gjorts tidigare).
 • Introduktion av uterotonics intravenöst i hög dos.
 • Kallt till nedre buken.
 • Extern massage av livmodern

Efter att ha lagt en hand på botten av livmodern, kläm försiktigt och lossa den tills livmodern dras helt samman. Förfarandet för en kvinna är inte särskilt trevligt, men ganska acceptabelt.

Det utförs, såsom anges ovan, under allmän anestesi. En hand sätts in i livmodern och, efter att ha undersökt sina väggar, knäpps handen in i en knytnäve. Med den andra handen, massera livmodern från utsidan.

 • Tamponade av den bakre vaginal fornixen

En etertrenad vattpinne införs i den bakre vaginala fornixen, vilket orsakar reflexkontraktion av livmodern.

Om alla ovanstående åtgärder inte hade en positiv effekt och blödningen intensifierades och nådde 1 liter eller mer, löses frågan om kirurgisk ingripande. Samtidigt genomförs intravenös administrering av lösningar, blod- och plasmapreparat för att fylla på blodförlust. Av de tillämpade åtgärderna:

 • amputation eller hysterektomi (beroende på situationen);
 • ligering av uterusens artärer;
 • ligering av ovariella artärer;
 • ileal artär ligation.

Stoppa sen blödning av postpartum

Senare postpartumblödning, som redan indikerats, inträffar på grund av förseningar av delar av morkakan och membranen, mindre ofta blodproppar i livmoderhulen. Stödordningen är följande:

 • omedelbar sjukhusvård av en kvinna på gynekologavdelningen;
 • förberedelse för curettage av livmoderhålan (genomförande av infusionsterapi, införande av sammandragningar);
 • utföra tömning (curettage) av livmoderhålan och avlägsnande av resterna av ägg och koagler (under allmän anestesi);
 • ispaket i 2 timmar på nedre del av buken;
 • vidare genomföra infusionsterapi, om nödvändigt, blodtransfusion;
 • förskrivning av antibiotika;
 • utnämning av uterotonics, järnpreparat och vitaminer.

Vad kan en kvinna göra?

För att förhindra blödning under den sena postpartumperioden rekommenderas en ung mamma att följa enkla instruktioner:

Titta på urinblåsan

Du bör urinera regelbundet och undvika överflödet av urinblåsan, särskilt den första dagen efter födseln. När en kvinna är på sjukhuset, besök toaletten var tredje timme, även om det inte finns någon önskan. Hemma, glöm inte den snabba tömningen av urinblåsan.

Barn som matar efterfrågan

Ofta fästing av barnet till bröstet skapar och förstärker inte bara den fysiska och psykologiska kontakten mellan modern och barnet. Irritation av bröstvårtorna orsakar frisättning av exogent (inneboende) oxytocin, vilket stimulerar samverkan av livmodern och förbättrar också sekretionen (tömning av livmodern).

Ligg på magen

I en horisontell position på buken bidrar inte bara till ökad sammandragning av livmodern utan också utflödet av sekret från det.

Kallt till nedre buken

Om möjligt bör en ung mamma lägga en isbubbla på underlivet (helst upp till fyra gånger om dagen). Förkylning stimulerar livmoderns kontraktila aktivitet och minskar öppna livmoderkärl på dess inre membran.

Födelse efter födseln

Blödning efter förlossning är en helt normal process i en kvinnas kropp. Blodutflödet börjar omedelbart efter förlossningen, oavsett om födelsen var naturlig eller om det var ett kirurgiskt ingrepp i form av kejsarsnitt. När morkakan separeras från livmodersväggar, brister små blodkärl, vilket förklarar blödningen.

Information Framtida mödrar som ska åka till sjukhuset bör vara beredda på födelsen av barnet och se till att de tar med sig hygienprodukter. Det är bäst om de är speciella förstorade dynor, eftersom urladdningen kan vara mycket riklig.

Varför blödas det efter förlossningen??

Morkaken, som skiljer sig från livmoderväggen, lämnar en ganska omfattande såryta, vars små kärl och kapillärer växer tillsammans i flera veckor till. Fram till fullständig läkning äger rum lochia från kvinnans vagina - de kallas blodflöde (blödning efter förlossning). Detta fenomen är naturligt och kräver ingen medicinsk intervention..

Under den första eller två dagen från födelsetiden är blodutsöndring rikligt, men gradvis kommer deras intensitet att minska. Efter en tid tar urladdningen karaktären av en anemon, deras färg förändras från intensivt rött till brunt och efter en gulaktig nyans. Med tiden och blodiga sekret upphör.

Hur man skiljer postpartum menstruation från fläckar?

I vissa fall återvänder ansvarsfrihet efter några veckor med förnyad kraft. Hur skiljer man menstruationen från blödning efter förlossningen? Det finns flera olika kriterier för att skilja postpartumblödning från menstruationsblödning..

Vid amning återupptas menstruationen inte på kort sikt efter förlossningen. Detta beror på verkan på den kvinnliga kroppen av hormonet prolaktin, som är ansvarig för produktionen av mjölk, men samtidigt hämmar menstruationscykeln. Därför sker menstruation, under förhållanden med konstant amning, som regel inte tidigare än fyra månader efter förlossningen, och ibland mycket längre.

Information Om du vägrar amma hos mer än hälften av kvinnorna kan menstruationen återupptas efter 6-14 veckor. Således kan menstruationen inte börja på något sätt omedelbart efter barnets födelse, eftersom kroppen behöver tid för att återställa menstruationscykeln.

Blödning av postpartum kan också särskiljas från normal menstruation med blodets färg. Tilldelningar efter förlossningen under de första dagarna är ljusröda och blir gradvis mer ljusa och transparenta. Menstruationsblod får den 4: e-5: e dagen av cykeln en brunaktig nyans, men inte ljusrosa.

Menstruation och blödning efter förlossning varierar i omfattning. Om kvinnan som födde under blödning tappar från 500 till 1000 ml blod, kommer blodförlustvolymen inte överstiga 100 ml på 5 dagar efter menstruationen.

Patologisk blödning är förlusten av stora mängder blod, det kommer att åtföljas av följande symtom:

 • Svaghet och yrsel;
 • Svettas
 • Cardiopalmus;
 • Blekhet i huden;
 • Snabb andning.

Hur länge rinner blodet efter förlossningen?

Normalt varar blödningen efter förlossningen 5-6 veckor, sällan upp till 8. De första dagarna förlorar den kvinnliga kroppen en stor mängd blod, urladdningen är riklig, ofta med blodproppar. Detta beror på det faktum att livmodern på 2-3 dagar fortfarande inte har tid att väsentligt sammandras i volym, och den omfattande sårytan frigör en stor mängd blod. Om urladdningen plötsligt efter några dagar upphör, är det orsak till oro. Detta kan innebära att blodet hålls kvar i livmoderhålet, resterna av morkakan eller stora koagler hindrar dess tillbakadragande, och detta är fylld med infektion.

Information Om utsläppet inte blir mer öppet inom 14 dagar är detta också en anledning att vara uppmärksam. Du kan ha koagulationsproblem..

Den obehagliga putrefactive lukten av Lochia är ett oroande tecken, intrauterin infektion är mycket troligt.

Intensiteten och varaktigheten av blödning efter födseln påverkas av leveransmetoden och om du ammar eller inte. Efter kejsarsnitt är det vanligtvis längre och mer rikligt, eftersom suturen i livmodern också återställer längre. Vid amning utsöndras oxytocin i en kvinnas kropp, det bidrar till en snabb minskning av livmodervolymen. Ofta under amningen känner en kvinna en uppenbarelse av sammandragningar - livmodern dras aktivt, vilket är effekten av oxytocin.

Blödar en månad efter barnets födelse

Normalt, en månad efter födseln, minskar blödningen och förvandlas till en mer transparent form (sackaros). Men i vissa fall återupptas urladdningen med förnyad kraft, och detta händer plötsligt och åtföljs av stor blodförlust.

Information Vad innebär en plötslig återupptagande av blödning efter förlossning? Oftast händer detta på grund av ofullständig utgång från morkaken från livmoderhålet. Efter moderkakan föddes undersöker läkaren noggrant för integritet. Om det inte finns tillräckligt med lobul eller en del av lobulen, betyder det att den förblev fäst vid livmoderens inre hålighet och så småningom kommer att orsaka en inflammatorisk process, och efter det blödar.

Det är emellertid inte alltid möjligt att bestämma moderkakan med en visuell inspektion, eftersom den också kan ha ytterligare lobuler. De flesta moderna modersjukhus diagnostiserar livmoders tillstånd efter förlossningen med hjälp av ultraljud - enheten kommer att visa förekomsten av morkroppar eller koaguleringar i livmoderhålet. I detta fall är manuell rengöring av livmodern nödvändig. Detta är en obehaglig procedur, men det är mycket mer att föredra än inflammation och infektion, vilket kan förvandlas till ganska allvarliga konsekvenser..

Utsläpp på en vecka

En vecka efter födseln liknar blödningen fortfarande menstruation, utflödet är skarlaget och tungt. Ibland under sju dagar går urladdningen in i en mer transparent fas, även om den fortfarande kan innehålla koagler.

Dessutom observeras en kvinna efter förlossningen på postpartumsjukhuset i 3 till 10 dagar, beroende på förlossningsmetod och komplikationer. I modersjukhus, i stället för kuddar, tvingas kvinnor ofta att använda blöjdynor - detta görs så att läkaren kan utvärdera intensiteten på urladdningen med blöjan. Om du använder packningar är det bättre att välja packningar med en mjuk yta, och inte med en nätbeläggning, på den mjuka ytan är urladdningens natur bättre synlig.

Om du redan är hemma en vecka efter att du födde kontrollerar du själv utsläppets intensitet. Packningen ska inte fyllas på 1-2 timmar, en sådan intensitet är endast tillåten den första dagen efter leveransen. Men det fullständiga upphörandet av ansvarsfrihet inom sju dagar efter födseln är ett ogynnsamt tecken. Troligen kommer blodutflödet att börja igen inom en snar framtid, eftersom livmodern på en vecka inte helt kan rensa sig för blodproppar och blod.

Blödning två månader efter födseln

Inom två månader efter födseln bör blodflödet gradvis upphöra. Om en kvinna plötsligt återupptar blödningen kan det vara ett tecken på följande processer:

 • En söm har öppnats eller blivit inflammerad om det fanns tårar under förlossningen;
 • I livmoderhålet höll kvar resterna av morkakan;
 • Om det inträffade kirurgi eller manuellt avlägsnande av moderkakan kan det vara en infektion som utvecklas i livmoderhålan;
 • Polyp i livmoderkaviteten;
 • Om en kvinna som nyligen har fött inte ammar, kan en fläckning 8 veckor efter födseln mycket väl innebära återställande av menstruationscykeln.

Vilka åtgärder bör vidtas om du har blödning två månader efter födseln:

 • Om blödningen är riklig (packningen fylls på en timme eller mindre), ska du snarast ringa en ambulans hemma. Du kan inte flytta på egen hand i det här fallet..
 • Om blödningen efter förlossningen inte är så stark kan du kontakta din gynekolog. Han kommer att genomföra en manuell undersökning och bestämma tillståndet för livmodern och bilagorna, vare sig det är inflammerat, eller om suturerna.
 • I tvivel kommer läkaren att förskriva en ultraljudssökning, som objektivt visar om det finns koagler, liksom närvaron eller frånvaron av neoplasmer, såsom polyper och fibroider.

Blodig urladdning under sex

I samband med funktionerna i återhämtningsperioden efter födseln, rekommenderar läkare avhållsamhet från sex efter förlossning i minst 6-8 veckor. Definitivt är sex kontraindicerat tills blödningen slutar. Livmoderhalsen och livmodern under postpartumperioden är mottagliga för infektion, den inflammatoriska processen kan börja. Om förlossningen åtföljdes av tårar eller episiotomi och suturer applicerades, vänta tills suturerna läkar helt..

Innan du återupptar sexuell aktivitet efter förlossningen måste du besöka en gynekolog och rådfråga honom. Han kommer att bedöma suturernas tillstånd, vagina och rekommendera den optimala tiden för att ha sex..

En svag postpartumblödning under samlag, om detta inträffar inom 2 månader efter födseln, är en helt normal förekomst. Detta beror på att slemhinnan i livmodern och livmoderhalskanalen har kommit till ett prenatal tillstånd och kan blöda lite från mekanisk stimulering. Detta gäller dock endast för magra blodutsöndringar. Som regel är arten av sådana sekretioner genomskinliga med små blodstreck eller smetar brunaktig. Lean utsläpp efter sex kan också uppstå om du har erosion i livmoderhalsen..

Obehag och smärta under första könet efter födseln är normalt, men tål inte svår smärta. Det är värt att oroa sig om smärtan fortsätter några timmar efter sex. Kanske helade inte sömmarna på vaginalslemhinnan, deras divergens började. Speciell avvikelse av suturer är särskilt troligt om en kvinna har vaginal candidiasis, svampen stör den fulla läkningen och fusionen av vävnader.

Hur man stoppar blödningen efter förlossningen?

Följande orsaker kan leda till ökad blodförlust efter förlossningen:

 • Problem med blodkoagulation. I detta fall flödar blod utan blodproppar - det finns inga tecken på trombos. Om en kvinna observerar hela graviditeten hos en gynekolog, upptäcks denna funktion även före förlossningen vid leveransen, och speciella läkemedel ordineras till kvinnan.
 • Allvarlig eller snabb förlossning, under vilken det inte bara tårar i slidan, utan också i livmoderhalsen samt livmodern.
 • Ökning av morkakan. I detta fall är en operation nödvändig..
 • Överdrivet stort foster, flera graviditeter, polyhydramnios överbelastar också livmodern och minskar dess sammandragning
 • Fibroider och fibromyomer i livmoderhålan kan orsaka ökad blodförlust efter förlossningen.

Om en kvinna som är i födelseblocket har tappat mer än 500 ml blod, vidtar läkaren följande brådskande åtgärder för att stoppa blödningen efter förlossningen:

 • Intravenös administration av oxytocin för att öka livmoderns sammandragning;
 • Kapacitet med is i nedre del av buken hos kvinnan under förlossningen;
 • Extern manuell massage av livmodern.

Information Om livmodermassage inte ger önskad effekt appliceras en intern massage - en hand sätts in i livmoderhålet och massage utförs samtidigt från utsidan och inifrån. För att snabbt minska livmoderens bakre båge kan man också använda tamponad med en eterlösning i slidan..

I fallet då sådana åtgärder inte hjälpte till att minska blodförlusten efter förlossningen uppstår frågan om akut kirurgiskt ingripande med samtidig intravenös infusion av blodpreparat.

Förebyggande och behandling av blödningar efter födseln

En kvinna kan också vidta några åtgärder på egen hand för att minimera blodförlust under postpartum perioden. För att göra detta räcker det att följa enkla regler:

 • Töm regelbundet urinblåsan och tarmarna, eftersom deras överflöde utövar ytterligare tryck på livmodern och stör deras sammandragning;
 • Vila och sova i en ställning som ligger på magen, eftersom det är en sådan ställning som bidrar till en snabb minskning av livmodern;
 • Applicera förkylning i magen under de två första dagarna efter födseln.
 • Upprätta amning så snart som möjligt eftersom hormonet oxytocin frisätts under amning;
 • Undvik fysisk ansträngning, överbelastning, lyft inte något tyngre än ett nyfött barn;
 • Du kan påskynda sammandragningen av livmodern genom att ta ett avkok av nässlor;
 • Var noga med att hålla hygien för att undvika yttre infektion..

Dessa enkla steg hjälper dig att återhämta dig snabbt efter att du har fött. Glöm inte att blödning av postpartum är en naturlig process, men kräver ökad uppmärksamhet från en kvinna. För eventuell misstänkt onormal återhämtning efter födseln, kontakta läkare.

Ett memo av en ung mamma. Postpartum-urladdning är normalt och patologiskt.

Graviditet och förlossning - framkallar allvarliga förändringar i en kvinnas kropp. Var därför inte förvånad över att det kommer att ta tid att återvända till ett välkänt tillstånd. På grund av det faktum att återhämtningsmekanismerna är aktivt involverade i processen, finns det utskrivning efter förlossningen - lochia.

Ofta ställer nyligen mammor många frågor. En av de vanligaste är hur länge kommer urladdningen att pågå? Frågan är också om det finns några tecken som indikerar en patologisk återhämtningsprocess. Varje kvinna har sin egen mandatperiod, men du behöver definitivt inte vänta 3 månader efter att du födde för att stoppa ansvarsfrihet.

Tilldelningar efter förlossning: normer och avvikelser

Omedelbart efter födseln finns blodutsöndringar rikligt, men trots detta bör du inte använda konventionella kuddar, det bästa alternativet är absorberande blöjor. Detta kan verka obehagligt för en kvinna, och det är bättre för en läkare att bedöma tillståndet.

Efter några timmar, och sedan dagar efter födseln, har den röda urladdningen en något söt lukt, eftersom deras huvudsakliga sammansättning är oändliga blod. Utöver det aktiveras livmoderkörtlarnas hemlighet, som aktiveras efter förlossningen. Utflödesvolymen minskar gradvis.

En avvikelse från normen anses vara en plötslig minskning av antalet bruna utsöndringar efter förlossningen, vilket indikerar livmoderhalsspasm. Det är också onormalt om urladdningen blir alltför riklig, vilket innebär att livmoderns kontraktila aktivitet försämras.

Läkaren kan bestämma att mamman har problem med blodkoagulation. Vid utvecklingen av DIC krävs behandlingsförfaranden, eftersom en sådan komplikation är livshotande.

Om en kvinna genomgick kejsarsnitt blir bilden lite annorlunda, nämligen hur länge utskrivningen efter förlossningen observeras. Varaktigheten försenas, eftersom livmodern inte kan dras så snabbt. Men det är viktigt att tänka på att utskrivning efter kejsarsnitt inte bör gå mer än två veckor.

Varför sker urladdningen

Oavsett hur födelsen ägde rum har kvinnor under lång tid haft utskrivning. Detta beror på att ytan på livmodern efter separationen av morkakan faktiskt är ett öppet sår.

Under den tredje perioden med normal förlossning avvisas det funktionella skiktet i endometriumet, vilket förtjockas under hela graviditeten. Vid denna tidpunkt börjar livmodern att dras..

När du har utskrivits från sjukhuset måste du självständigt övervaka utsläppets volym, lukt och färg efter förlossningen.

Vad bestämmer återhämtningsperiodens längd

En kvinna vill bli av med behovet av att ständigt byta kuddar så snart som möjligt, dessutom stör riklig urladdning återställningen av sex efter förlossningen.

Frågan är hur länge utskrivningen efter förlossningen varar, kvinnan är särskilt bekymrad. Perioderna för livmodersinvolvering är olika, varaktigheten beror på förlossningsförloppet och kroppens egenskaper. Vanligtvis tar processen en månad, men det händer att efter 5-6 veckor kvarstår rosa urladdning.

Hur mycket utflöde som går efter förlossningen beror också på amning. Vid ofta matning kommer livmodern att dras snabbare.


Om kvinnan efter en sådan tid fortfarande är orolig för blod, bör du rådfråga en läkare. En så lång återhämtningsprocess har sina egna skäl som måste fastställas så snart som möjligt..

Blodförlust under lång tid i sig själv skadar en kvinna. En kraftig ökning av antalet lochia är ett oroväckande symptom - läkaren ska undersöka kvinnan omedelbart. 2 månader efter födseln måste utskrivningen definitivt förbli tidigare. Därför är det med en alltför lång återhämtningsprocess viktigt att agera snabbt.

Ett för snabbt stopp av fläckar efter förlossningen är dock en annan god anledning att tyckas vara en specialist. Troligen återvände kroppen snabbt till det normala, men det finns ett annat alternativ. Blod kan byggas upp i livmodern utan att gå ut.

Statistik visar att 98% av fallen med snabb upphör med utskrivning slutar med sjukhusinläggning för en kvinna. Den kvinnliga kroppen rengör inte sig själv, och överskott av rester provocerar utvecklingen av inflammation.

Sammansättningen av Loch

För att bedöma hennes tillstånd måste en kvinna inte bara observera varaktigheten av mörka sekretioner, utan också sammansättningen.

Normal bild

 • Några dagar efter födseln noteras blodutflödet.
 • Tilldelningar en vecka efter födseln är blodproppar som förekommer på grund av frigörandet av endometrium och morkaka. Om en vecka kommer det inte att få blodproppar, lochia blir flytande.
 • Om det finns slemutsöndring betyder det inte patologi. Så produkterna från barnets intrauterina liv härrör. Inom en vecka försvinner slemhinnan som föreföll efter förlossningen.
 • En månad efter födseln liknar fläcken utstryk i slutet av menstruationen.

Alla dessa tecken bör inte väcka nyligen mumifierade mödrar, eftersom de är det normala förloppet för återhämtningsprocessen. Men om ansvarsfrihet en månad efter födseln eller tidigare är purulent. Detta är en anledning till att ljuda larmet.

Patologiska tecken

 • Pus utsöndras vid inflammation. Orsaken kan vara infektioner åtföljda av feber, dragande smärta i nedre del av buken. Utåt ser slingorna ut som snot.
 • Slem och blodpropp ska förekomma tidigast en vecka efter barnets födelse.
 • Transparent utsläpp som vatten anses vara en onormalitet. Detta kan indikera gardnerellos eller vätskeseparation från lymfkörteln och blodkärlen..

Det är viktigt att den unga modern vet vilken ansvarsfrihet efter förlossningen som är normal och vilken inte, för att konsultera en specialist i tid.

Färg och mängd utsläpp av postpartum

 • Inom två till tre dagar efter det att födelsen inträffar observeras ljusa skarlagen utladdning. Vid denna tidpunkt har blod ännu inte koagulerat.
 • Två veckor senare visas brun urladdning, vilket indikerar rätt restaurering.
 • I slutet av lochia är en transparent färg eller med en lätt gulaktig nyans.

Patologi:

 • Blek och mild gul urladdning ska inte locka en kvinna. Ljusgul urladdning med en grön blandning och putrefaktiv lukt den femte dagen indikerar inflammation i livmoderslimhinnan. Om sådan lochia dök upp efter 2 veckor, indikerar detta en dold endometrit.
 • Med grön urladdning kan endometrit också misstänkas, men de är farligare än gula, eftersom de talar om en redan pågående process. För att förhindra detta måste du kontakta en specialist när de första spåren av pus visas. Om du klarar det i tid kan du undvika grönaktig urladdning.
 • Det är värt att oroa dig om du går i lochia med en obehaglig sur lukt, en skrubbad konsistens. En sådan vit urladdning åtföljs av klåda och rodnad. Detta indikerar en infektion eller trast..
 • Efter födseln betraktas svart urladdning utan andra symtom som normalt och är en konsekvens av hormonsvikt. Kvinnor behandlar en sådan urladdning oftast på grund av färgen..

Lukt

Utsöndringarna har en speciell lukt. Det hjälper också att avgöra om allt är i ordning..

Först bör det finnas en lukt av färskt blod och fukt, och efter ett tag kommer smaklös och charm att dyka upp. Det finns inget patologiskt i detta..

Om det finns ett utsläpp med en obehaglig lukt efter förlossningen - otrogen, sur, skarp, bör du vara försiktig. Tillsammans med andra förändringar (färg och överflöd) kan detta symptom indikera inflammation eller infektion..

Tecken på inflammatoriska sekret

Om den inflammatoriska processen börjar i livmodern kommer den unga modern att märka följande tecken:

 • Obehagliga och smärtsamma känslor i nedre del av buken.
 • Svaghet, yrsel, värk i kroppen etc..
 • Feber som inte är laktostas.
 • Förändringar i färg, lukt och riklig urladdning.

Regler för hygien efter födseln

Utsöndring av postpartum är en idealisk grogrund för bakterier. Under denna period är det viktigt att noggrant övervaka intim hygien:

 • Det är nödvändigt att välja rätt sanitetsservetter - det finns speciella postpartum, men du kan använda absorberande blöjor. Hemma, efter urladdning, kan du gå till vanliga packningar. Det är nödvändigt att byta dem i rätt tid - var 4-6 timme. Beror på hur intensiv brun urladdning.
 • Använd inte vattpinnar.
 • Det är nödvändigt att regelbundet utföra en toalett med könsorganen. Vattenstrålen riktas endast från fram till bak.
 • Om en kvinna behöver bearbeta sömmarna på perineum måste du använda antiseptika - en lösning av kaliumpermanganat eller furatsilin.

Varje mamma bör vara medveten om hur viktig hennes hälsa är. Du kan självständigt bestämma om återhämtningen är korrekt beroende på hur många dagar utskrivningen efter förlossningen varar, utifrån deras färg och överflöd. Hoppas inte att de obehagliga symtomen försvinner och vänta i 4 månader och konsultera sedan en läkare från hopplöshet. Det är bättre att omedelbart eliminera de obehagliga symtomen för att kunna njuta av moderskapet.

Författare: Irina Levchenko, läkare,
speciellt för Mama66.ru

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Menstruationscykel efter förlossning

Födelsen och de första månaderna av modern är kvar och många unga mödrar har en fråga: när börjar den första menstruationen? Hos vissa kvinnor återställs cykeln strax efter förlossningen, medan andra väntar på kritiska dagar i många månader....

Varför gör nedre buken ont som menstruation, men de är inte där, i vilka fall är det värt att oroa sig?

Menstruationens början bestäms av kvinnor enligt olika symtom. Många kvinnor har nedre del av buken några dagar före menstruationen....