Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser

Intim


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ. Denna process är ganska naturlig och naturlig. Många kvinnor upplever ofta blödningar i livmodern vid klimakteriet, vilket är ett allvarligt problem och kräver läkarvård. Varför sådan blödning är farlig och vad som bör göras - den här artikeln kommer att försöka svara.

Terminologi

Menopaus eller menopaus är en lång och flerstegsprocess som sker i den kvinnliga kroppen, under vilken funktionen i reproduktionssystemet gradvis bleknar, minskar och sedan stoppar produktionen av östrogen. Det är under denna period som menstruationen gradvis försvinner, och kroppen anpassar sig till existensen under nya förhållanden. I genomsnitt börjar klimakteriet mellan 45 och 55 år.

Climax är indelat i flera perioder (villkorat):

De första tecknen på klimakteriet visas (de vanligaste är värmevallningar), vilket indikerar uppkomsten av hormonella förändringar och utrotningen av äggstocksfunktionen. Menstruationer börjar bli förvirrade och "försvinner ibland".

Det börjar från datumet för den senaste menstruationen och varar ett år (ett antal specialister anser det vara korrekt 1,5 - 2 år).

Nedräkningen är från den sista menstruationen och denna period varar resten av ditt liv.

Separat är det värt att nämna perimenopaus, som kombinerar premenopaus och klimakteriet..

Det finns fysiologiska klimakteriet, som utvecklas på grund av naturliga orsaker och artificiella, orsakade av medicinska faktorer (ta vissa mediciner, kemoterapi eller strålning, ta bort äggstockarna). Även för tidig menopaus kännetecknas, när äggstockarna upphör att fungera tidigare än naturen, upp till 40 år. För tidig menopaus kallas också för tidig utmattning av äggstockarna..

Mekanismen för klimakteriet

Utseendet på menopausala symtom beror på östrogenbrist, som utvecklas mot bakgrund av en gradvis minskning av ovariefunktionen (deras äggstocks- och hormonfunktioner undertrycks).

Cirka 35 års ålder börjar ofrivilliga processer i äggstockarna på grund av skleros i deras inre skikt. I stroma (inre skiktet) i äggstockarna ökar mängden bindväv, folliklar börjar lösa upp eller genomgå proteindystrofi. Som ett resultat av dessa processer börjar äggstockarna att minska i storlek och krympa. Ett logiskt steg är minskningen av bildandet av könshormoner av äggstockarna (östrogen och progesteron). I de initiala stadierna kompenseras bristen på östrogener genom bildandet av dem från testosteron i det subkutana skiktet och huden.

Tillsammans med en minskning av antalet normala folliklar är det en förändring i reaktionen av äggstockarna på hypofyshormonerna (FSH och LH), som reglerar reproduktionssystemet. I fertil ålder stimulerar FSH och LH äggstockarna, deras produktion av könshomoner, början av ägglossning och menstruation. Med en minskning av reaktionen av äggstockarna till nivåerna av FSH och LH efter typ av återkoppling, minskar deras produktion i hypofysen.

Som ett resultat inträffar det överväldigande antalet cykler utan ägglossning och deras varaktighet kan variera. Samtidigt kännetecknas menstruationen av oregelbundenhet och knapphet. Mot bakgrund av en långvarig försening av menstruationen uppstår menopausal blödning.

Vad är menopausal blödning och dess typer

Livmoderblödning under klimakteriet hänvisar till den plötsliga frisläppningen av blod från könsorganen hos en kvinna i premenopausala, menopausala perioder eller hos postmenopausala kvinnor. Om fläckning, oavsett volym, observeras under postmenopausal period, talar de om blödning efter klimakteriet, även om detta inte är en helt korrekt definition. Menopausal blödning är den vanligaste orsaken till kvinnor i åldern 45 - 55 år på det gynekologiska sjukhuset. Som regel uppträder blödning i menopausen mot bakgrund av samtidig gynekologisk patologi (myom, endometrios, endometrial polypos).

Tecken som ska varna kvinnan "åldras":

 • rikliga perioder som kräver täta (timliga) packningar;
 • blodig urladdning med många koagler;
 • postcoital spotting;
 • intermenstrual "daub" eller blödning;
 • månadsvis frånvarande 3 eller fler månader;
 • närvaron av korta (mindre än 21 dagar) menstruationscykler (mer än tre);
 • närvaron av mer än tre menstruationer med en varaktighet av 3 dagar längre än vanligt.

Klassificering

Vid tidpunkten för uppkomst delas menopausal blödning upp i:

 • premenopausal blödning;
 • menopausal blödning;
 • postmenopausal blödning.

Med mängden förlorat blod delas upp blödningens varaktighet och regelbundenhet i klimakteriet i:

 • menorrhagia - riklig och regelbunden fläckning i premenopaus;
 • metrorragi - riklig acyklisk fläckning;
 • menometrorrhagia - tunga perioder plus acykliska blödningar;
 • polymenorré - tung menstruation, återkommer regelbundet och med korta intervall (mindre än 3 veckor).

Beroende på orsaken uppstår menopausal blödning:

 • dysfunktionell;
 • iatrogen;
 • på grund av gynekologisk patologi (organisk);
 • uppstår mot bakgrund av extragenital patologi.

orsaker

Möjliga orsaker till blödningar med klimakteriet under den pre-menopausala perioden inkluderar:

 • Hormonell obalans

På grund av hämning av äggstocksfunktionen och sällsynt äggmognad blir menstruationen oregelbunden. Som ett resultat, under perioden frånvaro av menstrual endometrium, växer det avsevärt, vilket leder till betydande fläckar.

Myomatiska noder ökar inte bara ytan i livmoderhålan, och följaktligen endometriumet, utan stör även livmoderns kontraktila funktion. Dessa faktorer orsakar blödning.

Endometriala polypper ökar också dess areal avsevärt, dessutom indikerar närvaron av polypper hormonell obalans. Spotting blir inte bara riklig, utan också oregelbunden.

Överdriven tillväxt av livmoderens innerskikt, som åtföljs av riklig blodutflöde.

Att ha en IUD provoserar en ökning av blodflödet (överdriven sammandragning av livmodern).

Vid regelbunden användning minskas mängden blod som går förlorat under menstruationen avsevärt, men blödning kan uppstå om det är en paus eller sluta ta.

 • Sköldkörtelpatologi

Sköldkörtelhormoner i en viss mängd påverkar menstruationscykeln. Med både deras brist (hypotyreos) och deras överskott (hypertyreoidism) visas livmodersblödning.

Patologi åtföljs av långa, upp till 6 månader, förseningar i menstruationen, vilket leder till utveckling av endometrial hyperplasi och, som en konsekvens, blödning i livmodern.

 • Ta antikoagulantia eller blödningsstörningar

Både det och ett annat leder till "tunnare" blod och provocerar förekomst av livmodersblödning.

Följande faktorer kan provosera riklig blodutladdning:

 • tung fysisk aktivitet;
 • påfrestning;
 • ökning av blodtrycket;
 • akut infektionssjukdom;
 • förstoppning;
 • hosta;
 • samlag.

Kanske är det en graviditet?

Och även om med åldern (45+) är chansen att bli gravid minskat kraftigt, men all förekomst av graviditet är möjlig. I avsaknad av menstruation i mer än tre cykler slutar kvinnor som regel att använda försiktighetsåtgärder, vilket kan leda till en oväntad graviditet. Graviditet i ung ålder fortsätter ofta med patologi (ektopisk eller hotet om avbrott), som åtföljs av fläckar, ofta riklig.

postmenopausal

Hos postmenopausala kvinnor bör blodig utflöde av vilken intensitet som helst. Den enda faktorn som förklarar utseendet på fläckar och anses som normen är hormonersättningsterapi (östrogen plus progesteron). Alla andra fall av blodutflöde och blödning signalerar en patologi:

 • uterus fibroids (även om menstruation upphör, försvinner fibroids vanligtvis);
 • endometrial polypos och hyperplasi;
 • atrofisk kolpit.

Men postmenopausal blödning bör främst antyda förekomsten av maligna tumörer:

 • livmoderhalscancer;
 • äggstockscancer;
 • endometrial cancer.

Klinisk bild

Överflödigt blodutflöde under klimakteriet går troligtvis inte uppmärksam på en kvinna. Som regel har sådana sekretioner stora blodproppar, som är förknippade med blodkoagulering i livmoderhålet. Ofta förekommer kraftiga blödningar plötsligt mitt i full hälsa och överraskar en kvinna. Ofta är en provocerande faktor i förekomsten av blödning sexuellt samlag, det vill säga utskrivning visas omedelbart eller efter en tid efter koitionen. Detta förklaras av den bildade hematometern (ansamling av blod i livmodern) - under orgasm börjar livmodern att sammandras, vilket bidrar till att blod frigörs från dess hålighet.

Utseendet på att dra eller smärta smärta i nedre del av magen och i ländryggen under blödning, ibland krampande smärta. Förekomsten av smärta indikerar som regel närvaron av en samtidig gynekologisk patologi (submukös myomatisk nod, livmoderfibroider etc.). Men oftare orsakar blödning av livmodern inte en kvinna betydande fysiskt obehag.

När det gäller en tumör i livmodern eller hängorna kan problem med urinering och avföring (kompression av urinblåsan och ändtarmen) störa.

Den övergripande kliniska bilden under klimakteriet har sina egna särdrag. Menstruationen blir oregelbunden, kan försvinna i två månader eller mer och sedan återupptas. Deras intensitet förändras också, de kan bli antingen magra eller alltför rikliga. Om det inte finns någon samtidig gynekologisk patologi, betraktas sådana fenomen som normen.

Anledningen till det tidigast möjliga besöket hos en gynekolog är utseendet på blodigt utflöde mellan menstruationen - som månadsvis, långvarig menstruation, deras försvinnande i tre eller fler månader, utseendet på ofta (kortare än 21 dagar) eller blödning efter koition.

Diagnostik

Diagnos av menopausal blödning börjar med en undersökning av en gynekolog, som bedömer dess intensitet och bestämmer arten av blodutsöndringar från könsorganen (från livmodern eller vagina eller från livmoderhalsen). Baserat på undersökningsdata bestämmer läkaren typen av blödning (dysfunktionella och andra). Ytterligare diagnostik inkluderar instrumentella och laboratorieforskningsmetoder:

 • biokemiska och allmänna blodprover (för att klargöra graden av anemi och identifiera kränkningar i arbetet med andra organ);
 • koagulogram (blodkoagulering utvärderas);
 • bestämning av korionisk gonadotropin (utesluter graviditet);
 • bestämning av hormonnivåer (östradiol och progesteron, LH och FSH, sköldkörtelhormoner och tumörmarkörer);
 • Ultraljud med en transvaginal sensor (utesluter livmodern och bihangpatologi, graviditet);
 • dopplerografi (för att utvärdera blodflödet i livmoderartärerna);
 • hysteroskopi följt av curettage;
 • separat diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan;
 • histologisk undersökning av de erhållna materialen.

Enligt indikationerna föreskrivs MR och hysterosalpingografi, vilket hjälper till att diagnostisera submukösa myomatösa noder och endometriala polyper..

Behandling

Vid blödning i klimakteriet bör en kvinna omedelbart konsultera en läkare, och vid överdrivet blodutflöde och uppträdande av tecken på posthemorragisk anemi (svaghet, medvetenhetsförlust, yrsel), ring akutvård. Behandling av eventuell blödning under perioden före eller efter menopaus utförs endast på ett sjukhus och börjar med separat curettage, som inte bara är diagnostiskt, utan också terapeutiskt. Efter curettage förskrivs läkemedelsbehandling. För att ytterligare stoppa blödningen införs följande:

 • uterotonics (reduktionsmedel) - oxytocin, metylergometrin;
 • hemostatiska läkemedel (tranexam, aminokapronsyra, natriumetamylat - intramuskulärt och intravenöst);
 • intravenös infusion av saltlösningar (fysiologisk, glukoslösning och andra) för att återställa volymen av cirkulerande blod;
 • blodtransfusion (enligt indikationer) - införande av röda blodkroppar, kryoprecipitat, blodplättar;
 • utnämning av järninnehållande läkemedel (hemoglobinåtervinning).

Efter stopp av blodutladdningen föreskrivs hormonbehandling (under lång tid). Hormonbehandling väljs individuellt och beror på kvinnans ålder, samtidig gynekologisk och extragenital patologi. Efter 55 år rekommenderas det att ta antestrogena läkemedel (danazol, gestrinon). I närvaro av livmoderfibrer är en möte möjlig:

 1. Agonister gonadotroping frisättande faktorer:
 • dipherilin eller triptorelin - mottagning från 3 dagars menstruation i sex månader;
 • goserilin eller buserelin - minst 6 månader;
 • zoladex-injektioner från 1 till 5 dagars menstruation.
 1. Gonadotropinhormonantagonister:
 • noretisteron - från den femte dagen i menstruationen, 5 till 10 mg peroralt dagligen i sex månader;
 • medroxyprogesteron - ett liknande schema som när man tar noretisteron;
 • installation av IUD "Mirena" - en intrauterin enhet med en hormonell komponent;
 • norkolut eller primolut - från 16 (i vissa fall från 5) dagar till 25.

Norkolut / primolut föreskrivs också för kvinnor i åldrarna 45 till 55 år enligt det schema som rekommenderas ovan.

Ytterligare behandling med kombinerade orala preventivmedel (logest, tri-regol) eller hormonella antiklimakteriska läkemedel (livial, kliogest, climonorm, femoston och andra) är också tillåtet..

Kirurgiskt ingrepp

Ett kirurgiskt ingrepp för blödning i klimakteriet (fullständigt eller partiellt avlägsnande av livmodern) utförs vid:

 • livmoderadenokarcinom (cancer);
 • atypisk endometrial hyperplasi;
 • flera livmoderfibroider av betydande storlek;
 • submukösa uterusfibroider;
 • kombination av fibroider och livmodern endometrios.

Första hjälpen

Vad ska man göra om blödning i klimakteriet inträffar hemma och hur man kan stoppa det? Först måste en kvinna lugna sig, inte att få panik och dra sig ihop. Om blodutflödet är väldigt rikligt bör en ambulans anropas, vid måttlig urladdning, bör ett antal åtgärder vidtas:

 • gå till sängs med en rulle eller kudde under korsryggen för att underlätta utflödet av blod och normalisera blodcirkulationen i andra organ;
 • fästa en bubbla kallt vatten eller is i nedre del av buken (se till att dra in den i en blöja) - varaktigheten av kylan på magen är 15 minuter med 5-minuters pauser, och det totala är cirka 2 timmar;
 • konsumerar en stor mängd söt vätska (te, rosmariljong, fruktdrycker) för att återställa vattenbalansen.
 • ta varma eller varma bad;
 • skölj;
 • utförande av alla, särskilt tunga, fysiska övningar och viktlyft;
 • samlag;
 • antagandet av en horisontell position med ökningen av de nedre extremiteterna - denna hållning behåller blod i livmoderhålet och främjar bildandet av hematometrar.

Folkrättsmedel

Behandling med folkläkemedel mot klimakteriet är mycket tillåtet, men det bör endast utföras med tillstånd av läkaren och som ett komplement till huvudterapin. Använd de vanliga växterna som har hemostatiska egenskaper:

För att förbereda buljongen ska 4 matskedar torkade löv hällas med ett glas vatten och låt sjuda i 10 minuter. Sila buljongen och ta en matsked 4 - 5 gånger om dagen.

Mogna viburnumbär ska hackas och blandas med lite socker. Späd massan med kokt vatten 1: 1. Ta en matsked tre gånger om dagen (en nödvändig källa till vitamin C med hemostatisk effekt).

Häll 2 teskedar torrt gräs med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och ta en kvart kopp fyra gånger om dagen.

Häll en matsked torra råvaror med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och dricka en matsked 4 gånger om dagen före måltiderna.

Skölj från 5 till 6 apelsiner och skölj med en och en halv liter kokande vatten, låt stå i en timme, sil och dricka 4 matskedar från 3 till 5 gånger om dagen.

Nypressad betasaft tar en tredjedel av ett glas tre gånger om dagen.

Fråga Svar

Först och främst är detta utvecklingen av akut och kronisk posthemorragisk anemi (svaghet, slöhet, minskad arbetsförmåga, besvimning). Dessutom kan regelbunden återkommande blödning utlösa utvecklingen av endometrial hyperplasi, och värst av allt, endometriecancer (i 5 - 10% av fallen).

Denna fråga är svår att besvara. Det är möjligt att din sista menstruation verkligen var den sista och det kommer inte att finnas mer menstruation. Men det är också möjligt att returnera perioden. För ett mer exakt svar och uppskatta tjockleken på endometrium (förebyggande av uterinblödning) bör du genomföra en ultraljud med en transvaginal sensor. Med en betydande tjocklek på endometrium kan läkaren rekommendera en separat curettage för att utesluta patologin i livmoderslimhinnan och förhindra eventuell blödning.

Jag tror att svaret är uppenbart - abort. Eftersom perioden är kort är det fullt möjligt att ha en miniabort eller att avbryta en graviditet med ett läkemedel.

Om histologiresultaten är "bra", fortsätt med hormoner, som läkaren måste ha ordinerat för dig och följ rekommendationerna (begränsa viktlyft, använd inte badet / bastun eller ta varma bad). Frågan om avlägsnande av livmodern i ditt fall bör avgöras av den behandlande läkaren (till exempel inte behandlingsbar kronisk posthemorragisk anemi).

Fläckning (brun) från slidan under klimakteriet - orsaker

Fläckning under klimakteriet är normal?

Det är värt att notera att klimakteriet inte börjar omedelbart.

Men om klimakteriet redan har börjat och en kvinna inte har haft menstruation eller fläckar på ett år, anses en sådan urladdning vara onormal och kan indikera vissa gynekologiska sjukdomar eller störningar. Mer information om klimakteriet och hur gammal den börjar finns i artikeln: stadier av klimakteriet, klimatperioden.

Vilken utflöde kan anses vara normal vid klimakteriet (klimakteriet)?

Vad blodigt urladdning kan indikera?

Ofta utgör en sådan urladdning ingen fara och indikerar bara några störningar som är lätt mottagliga för terapi. Emellertid bör en kvinna inte ta detta slarvigt, eftersom i vissa fall kan en sådan utskrivning indikera maligna sjukdomar. Blodutflöde kan vara en manifestation av livmoderhalscancer, vaginal cancer eller livmodercancer.

Blodigt (brunt) utsläpp dök upp under klimakteriet (menopaus) - vad man ska göra?

I så fall, när en kvinna hittade fläckar eller blod på hennes underkläder, då. Först och främst bör hon ta reda på var blodet kommer ifrån. Det kan finnas flera alternativ: fördelning av blod från slidan, rektum eller urinblåsan.

Naturligtvis kommer en kvinna att behöva konsultera en specialist, även om platsen där blodet kommer från är okänd. Men om du bestämmer denna plats själv, kan du omedelbart kontakta rätt specialist. Till exempel, med blodutflöde från anus, bör en kvinna kontakta en proktolog.

Du kan göra detta hemma. För att göra detta, sätt in en vattpinne i slidan. Om vattpinnen är ren och blodet fortsätter att utsöndras, är den troliga orsaken till urladdningen anus eller urinblåsan. Men om vattpinnen blir smutsig, är orsaken till blodutflöde gynekologiska problem, för vilka en kvinna bör konsultera en specialist. En artikel om orsakerna till brun eller svart vaginal urladdning kan också vara till hjälp..

När man ska gå på samråd med en gynekolog?

De flesta kvinnor försöker komma till gynekolog för undersökning på dagar då det inte finns någon menstruation, eftersom det är svårt för en specialist att utföra en kvalitativ undersökning om den är tillgänglig.

Men i denna situation bör en kvinna omedelbart göra en tid för ett samråd så snart hon har upptäckt blodutflöde. Och, viktigast av allt, att dessa anslag inte är över än. Så det blir lättare för en specialist att upptäcka blödningskällan och se hur intensiv den är. Blod kan komma från slidan, livmodern eller livmoderhalsen. Denna information är avgörande för att diagnostisera sjukdomen..

Analyser och diagnostik, hur man avgör orsaken till blödning (fläckar)

Efter att ha kommit till läkaren, gynekolog, för att noggrant diagnostisera och ta reda på orsaken till utseende av blödning från slidan, orsaken till utseendet på brun (riklig eller inte riklig) fläckning, föreskriver läkaren följande typer av tester.

Diagnos av smärtsamma symtom utförs med hjälp av: Vävnadsbiopsi (utförs genom att erhålla biologiskt material där läkaren kommer att leta efter förekomsten av degenerativa förändringar), palpation i livmodern, bakteriologisk kultur, studien av kvinnans reproduktionsorgan med hjälp av ultraljud.

Orsaker till blödning, fläckar från slidan under klimakteriet (klimakteriet)

Ofta vet kvinnor inte vilka sjukdomar som kan orsaka sådan utflöde under klimakteriet (menopaus) och kanske inte ens medvetna om faran som kan döljas även efter uppkomsten av mild blodig utflöde. Det finns många sådana sjukdomar som manifesterar sig i form av blodig utflöde under klimakteriet. De vanligaste kommer att beskrivas nedan:

Uterin fibroids och fläckar under klimakteriet

Uterin fibroids är en godartad neoplasma som finns i livmoderns muskelskikt. En sådan neoplasma blir sällan malign..

I de flesta fall kan livmoderfibrer förekomma hos en kvinna redan före klimakteriet, eftersom könshormoner har en speciell effekt på fibroids utseende..

När kvinnan börjar början av klimakteriet kan livmoderfibroider minska avsevärt i storlek. Detta beror på att nivån på könshormoner hos en kvinna minskar.

Symtom som fläckar från slidan på grund av utvecklingen av livmoderfibroider kan endast uppträda hos en kvinna om gynekologen föreskrev hennes hormonella läkemedel. I vissa fall kan blod (rikligt eller inte rikligt) förekomma hos en kvinna på grund av fibroider när hon tar en naturläkemedel. Det antas att symtom i form av blödning i livmodern, uppträdandet av fläckar på underkläderna under utvecklingen av livmoderfibroider under klimakteriet, sällan förekommer utan samtidig användning av hormonella läkemedel.

Behandling av livmoderfibrer är direkt relaterad till storleken på fibroiderna, antalet myomatösa noder i livmodern och svårighetsgraden av symtom. Specialisten kan ordinera läkemedelsbehandling eller kirurgi för att ta bort fibroider. I fallet när fibroid är ganska stor och blir orsaken till livmodersblödning, kan en specialist råda en kvinna att ta bort livmodern. Och vilken behandling av fibroider som finns kan läsas i artikeln: behandling av uterus fibroids, medicinering, kirurgisk.

STD: er som orsak till den inflammatoriska processen och utseendet på blödning, fläckar

Om en kvinna fortsätter att leva sexuellt efter klimakteriet, menopausen, kan orsaken till utseende av blodigt utflöde utan menstruation bero på utvecklingen av den inflammatoriska processen i könsorganen, vilket uppstår på grund av utvecklingen av sexuellt överförda sjukdomar (STD)..

Inflammatoriska processer i livmodern och livmoderhalsen, inflammation i slidan

Könsorganens inflammation kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar. I det här fallet spelar det ingen roll om en kvinna har sex eller inte. Till exempel kan candidiasis uppträda i en kvinna i klimakteriet, även om hon inte har sex. Om en kvinna har en sexuell relation kan den inflammatoriska processen börja på grund av infektioner som överförs genom oskyddat sex. Sjukdomar som gonoré, trikomoniasis, klamydia överförs sexuellt och kan provocera inte bara utvecklingen av den inflammatoriska processen i slidan, utan också på livmoderhalsen.

Tillsammans med blodutflödet kan en kvinna börja med vitt, gult eller grönt utsläpp med en karakteristisk lukt, klåda, obehag och med en känsla av torrhet i slidan.

För att en specialist ska förskriva terapi till en kvinna, bör hon överföra fläcken. Svampdödande läkemedel används för att behandla candidiasis, och antibiotika används för att behandla bakteriella infektioner. Efter att terapiförloppet är över bör en kvinna konsultera en specialist och ta tester igen.

Bland de vanligaste sjukdomarna som uppstår till följd av utvecklingen av den inflammatoriska processen i könsorganen är candidiasis (trast), vaginit (bildandet av en inflammatorisk process i slidan) och cervicit (en inflammatorisk process i livmoderhalsen).

Metaboliska störningar i kroppen

I vissa fall ligger orsaken till dessa symtom i fetma, närvaron av diabetes hos en kvinna eller med ofta högt blodtryck (arteriell hypertoni).

Menopaus uteruspolypper

Det växande området i endometriumet som sticker ut i livmoderkaviteten, detta är livmodernspolyp. Dimensionerna på polyppen kan variera från ett par millimeter till ett par centimeter. I allmänhet är strukturen för livmoderspolyperna godartade, men i sällsynta fall kan polyperna innehålla cancerceller eller celler som kan bli sådana.

Ofta bildas polypper hos kvinnor i klimakteriet. Deras utseende kan associeras med hormonella förändringar som uppstår i en kvinnas kropp under klimakteriet.

För att klargöra diagnosen bör en kvinna genomgå en ultraljudsundersökning av livmodern med hjälp av en transvaginal sensor, göra hysteroskopi eller curettage av livmodern. Efter livmoders trängsel underkastas den resulterande vävnaden histologisk undersökning. Analysdata hjälper till att utesluta eller bekräfta polypens natur: är den godartad eller inte, kvinnan hotas med livmodercancer eller inte.

Behandling är inte nödvändig om polyppen är liten och har en godartad struktur. En kvinna bör dock regelbundet samråda med en specialist för att övervaka alla förändringar som inträffar med polyppen.

Du kan ta bort polyppen under livmoderns livmodersättning eller under histologi. Den borttagna polyppen måste skickas för histologisk analys för att detektera cancerceller i den.

Cervikala polyper och symtom på vaginal blödning

Polypar i livmoderhalsen förekommer på grund av det faktum att i livmodern finns överdriven spridning av endometrium (livmoderslimhinna). Om livmoderpolypen skadas på grund av någon form av yttre påverkan, kan blod frigöras. Som ett resultat uppträder fläckar på underkläderna eller blödning från slidan. En gynekolog kan inte helt besvara frågan, vilka är orsakerna till uppträdandet av polyper i livmodern. Mer exakt kan man säga att det kan finnas ett antal skäl för uppträdandet av polypper i livmodern, och i vissa fall kan det finnas flera skäl till utseendet på polypper. Men de främsta orsakerna till utvecklingen av polypper i livmodern är en kränkning av blodcirkulationen, infektioner (särskilt kronisk), obalanser i hormoner (hormonell obalans) eller utvecklingen av kroniska inflammatoriska processer.

Om en kvinna har polypper i livmoderhalsen, talar vi om överdriven spridning av slemhinnan. De buklar framåt och det är väldigt lätt att skada dem och därmed orsaka uppträdande av fläckar. Det är inte noggrant känt hur och varför polypper visas. Kroniska infektioner och inflammatoriska processer, nedsatt cirkulation eller hormonella förändringar kan få dem att bildas.

Oftast har polypper en godartad struktur, men det händer att i polypper kan upptäckas förändringar i cancer och före cancer. För att identifiera polypens beskaffenhet måste en specialist ta en smuts från en kvinna för cytologi eller göra en biopsi av livmoderhalsen.

Behandling. Om livmoderhalspolyppen provoserar blodig utflöde, är stor i storlek och cytologi- och biopsidata indikerar patologiska förändringar, avlägsnas polypen och undersöks ytterligare histologiskt.

Fläckning på grund av avlägsnande av äggstockarna

Kvinnor som har genomgått äggstocksoperationer kan ha fläckar från sin vagina utan menstruation. Detta beror på en minskning av hormonsekretion, på grund av vilken vaginal torrhet inträffar, kan en process för tunnning av epitelskiktet uppstå. Allt detta kan leda till blodig utflöde, vilket kan åtföljas av obehag eller till och med smärta i nedre del av buken..

Livmodercancer (endometrial cancer)

För att diagnostisera livmodercancer bör en kvinna genomgå en ultraljudsundersökning, hysteroscoria, en endometrial biopsi och andra metoder.

Behandlingen av livmodercancer baseras på typen av cancer och dess stadium, på en kvinnas ålder och andra faktorer. Som de viktigaste metoderna för behandling av livmodercancer används kemoterapi och strålbehandling, såväl som kirurgisk ingripande..

Livmoderhalscancer under klimakteriet

En sjukdom som livmoderhalscancer kan hittas lite oftare än vaginal cancer. Grundorsaken till cancer anses vara en viral infektion orsakad av HPV. Det är värt att notera den asymptomatiska kursen för livmoderhalscancer i de tidiga stadierna. Men när det går framåt kan sjukdomen provocera utseende på blodutsöndringar, överflödiga vattniga sekret med en karakteristisk lukt samt smärta under samlag..

För att förhindra utvecklingen av livmoderhalscancer bör alla kvinnor ha en smutspruta för cytologi varje år. Med hjälp av denna analys kan en specialist bestämma de patologiska förändringarna som sker i livmoderhalsen. Ju tidigare han upptäcker cancer, desto snabbare och effektivare kan den botas..

En specialist diagnostiserar livmoderhalscancer baserat på histologisk analys.

Terapi för livmoderhalscancer är direkt relaterad till typen av cancer, dess stadium, kvinnans ålder och andra faktorer. Som de huvudsakliga metoderna för behandling av livmoderhalscancer används kemo- och strålterapi samt kirurgisk ingrepp..

Cancer i vagina. Menopaus blödning och cancer

Vaginal cancer är en ganska sällsynt sjukdom. Den viktigaste faktorn som påverkar dess förekomst är kvinnans ålder. Ett stort antal kvinnor med en diagnos av ”vaginal cancer” har redan fyllt 60 år.

De tidiga stadierna av vaginal cancer kännetecknas av en asymptomatisk sjukdomsförlopp, men ju mer cancer utvecklas desto tidigare börjar kvinnan blöda. Dessutom kan en kvinna börja få färglös vattnig urladdning eller en känsla av livmoderns fullhet, processen med urinering eller avföring kan också åtföljas av smärta.

En specialist kan lätt upptäcka vaginal cancer under en rutinundersökning. För att bekräfta diagnosen vaginal cancer måste en specialist genomgå kolposkopi och biopsi. Det insamlade materialet underkastas histologisk analys, vilket bekräftar eller utesluter förekomsten av cancerceller i slidan.

Terapi beror helt på vilken typ av cancer det är, vad är utvecklingsstadiet, vad är kvinnans ålder och andra faktorer. I grund och botten används kirurgi som en behandling, samt kemo- och strålterapi.

Vaginala förändringar förknippade med ålder

I en kvinnas kropp i en ålder då klimakteriet inträffar sker inte längre produktion av könshormoner. Så kroppen producerar inte längre östradiol, östriol, östron, vilket resulterar i en process med tunnare epitel. Denna process för tunnning av slemhinnan sker på grund av en förändring i den kvalitativa sammansättningen av livmoderhalsslemet..

Detta påverkar främst förändringar i vaginalslemhinnan och det blir tunnare. Vaginalslemhinnan blir så tunn att även de mest mindre skadorna orsakar blödning, mer eller mindre riklig. Som regel kan utskrivningen börja under eller efter sexuell kontakt. Dessutom kan urladdningen utlöses genom onani eller börja efter att ha cyklat eller cyklat, samt efter gymnastik, etc..

Behandlingen för uppträdande av symtom som fläckar från slidan under klimakteriet är som följer: om en kvinna leder ett aktivt sexliv och urladdningen uppträder under eller efter sexuellt samlag, bör hon börja använda smörjmedel som säljs i något apotek. Om en kvinna känner sig torr i slidan kommer specialist att förskriva hennes vaginala suppositorier som innehåller östrogen. Tack vare östrogen kommer arbetet i vaginalslemhinnan att återgå till det normala. Om en kvinna förutom torrhet också har andra tecken på klimakteriet, kommer specialisten att förskriva hormonbehandling.

Liknande artiklar

Ett antal preventivmediciner används inte bara för att förhindra oönskad graviditet, utan också för att korrigera hormonella indikatorer vid utveckling av vissa gynekologiska patologier, till exempel cystiska neoplasmer i ovarier eller endometrios. Deras karaktär kan...

Ägglossningsperioden är den tid då ett moget ägg släpps från follikeln i en av de kvinnliga äggstockarna, redo för befruktningsprocessen. I processen att frigöra ägget och dess rörelse genom äggledaren in i hålrummet...

Transparent, luktfritt utsläpp anses inte vara farligt: ​​det är ett överskott av slemutsöndring som utsöndras av körtlarna vid ingången till slidan. Syftet är att upprätthålla en korrekt fuktighetsnivå i slidan, vars fluktuationer kan...

Vad är blödningen i klimakteriet?

Climax är inte den enklaste perioden i det rättvisa könets liv. På grund av allvarliga hormonella förändringar förändras hela organismen helt. Ibland åtföljs detta inte av de trevligaste upplevelserna: värmevallningar, svettningar, torrhet, sveda i slidan, urininkontinens. Allt detta passar in i de normala alternativen, men ibland inträffar patologiska tillstånd. Vissa kvinnor märker fläckar under klimakteriet, vilket kan indikera utvecklingen av vissa allvarliga sjukdomar. Menopausal urladdning kan inte bara vara blodig, utan också brunaktig, smutsig eller gul.

Låt oss försöka ta reda på vad som inte borde skrämma oss och vad som kommer att tjäna som orsaken till gynekologbesöket.

Vad är och vad pratar de om

För att prata om diagnosen, till att börja med, är det nödvändigt att tydligt skilja perioderna av denna menopaus från premenopaus, när blodet i de flesta fall är vanligt (men inte regelbundet, men kan vara mycket sällsynt) menstruation.

Vi är intresserade av arten av hemligheten från könsorganen just i klimakteriet hos kvinnor och postmenopausala kvinnor (det sista skedet av klimakteriet, när äggstockarna slutar producera hormoner).

På grund av minskningen och ytterligare upphörande av östrogenproduktionen minskas sekretionen av livmoderhalsen och vagina. Känslan av torrhet hos kvinnor med klimakteriet är normal, men kan leda till en minskning av lokal immunitet, vilket ökar risken för infektion eller utveckling av inflammatoriska processer.

Så, mängden leukocé minskar under klimakteriet, men utseendet och konsistensen kvarstår, som i reproduktionsperioden. Du bör bli varnat:

 • Likvidation av utsöndring, utseendet på vattnighet.
 • Förtjockning eller ostighet.
 • Blod.
 • Brun, gul, grön, grå.
 • Dålig lukt.
 • Klåda, brännande i könsområdet och vagina.
Vissa kvinnor märker fläckar under klimakteriet.

Blodig

Fläckning med klimakteriet, tillsammans med smärta, kan vara ett normalt alternativ. Faktum är att muskel- och epitelvävnaderna som fodrar på de inre könsorganens väggar blir tunnare och väggarna på kärlen blir tunnare med dem. Lägg till detta en minskning av sekretion - vi får sprängande kapillärer och som ett resultat blödningar.

Men blodet i sammansättningen av det utsöndrade slemet kan indikera mycket allvarliga hälsoproblem:

 • Polyper är godartade formationer av livmodern, som är en kropp på en stjälk med blodflöde som fungerar inuti. Om de inte behandlas, förvandlas de till maligna tumörer..
 • Fibrom är en godartad tumör i livmodern eller äggstockarna i stora storlekar. Det kan bildas både från insidan och utsidan av orgelet. Denna neoplasma inträffar ofta mot bakgrund av hormonterapi vid behandling av klimakteriet och, nästan aldrig efter klimakteriet, på grund av att östrogenproduktionen upphör helt..
 • Hyperplasi är en snabb tillväxt av endometrium, vilket leder till uppkomsten av både godartade och maligna tumörer. Det kan också vara en följd av en befintlig tumör - fibrom eller polypos. En sådan sjukdom åtföljs av betydande blödningar, ibland med ett heterogent tillstånd med blodproppar av epitelvävnader.
 • Cervical cancer, såväl som livmodercancer, som upptar femte plats bland alla typer av onkologi. Ofta känner sig inte en ondartad tumör. Undantaget är en onormal typ av utsöndrat slem som har en fläck av blod eller pus.
Smutsiga, de är också purulenta, har en obehaglig lukt. Utsläpp hos kvinnor indikerar ofta utvecklingen av smittsamma gynekologiska sjukdomar

Smutsig

Smutsiga, de är purulenta, har en obehaglig lukt, utsläppet hos kvinnor indikerar ofta utvecklingen av smittsamma gynekologiska sjukdomar. Slutet av reproduktionsperioden betyder inte slutet på sexuell aktivitet. Men du måste komma ihåg att i klimakteriet, på grund av en minskning av lokal immunitet, blir reproduktionssystemet sårbart för sexuellt överförda sjukdomar:

 • Gonoré är en allvarlig smittsam patologi, en karaktäristisk egenskap som är riklig purulent urladdning med en mycket skarp obehaglig lukt
 • Trast. Liksom under reproduktionsperioden kan denna svampinfektion utvecklas på grund av förändringar i hormonell bakgrund, livsstil och medicinering. Även om symtomen på trasten vanligtvis är curdled koaguleringar med en obehaglig sur lukt, i avsaknad av terapi, kan purulenta vita liknande gonoré uppträda.

Arten av sådana symtom i klimakteriet är en inflammatorisk process som uppstår igen på grund av en försvagning av de kvinnliga inre könsorganens skyddande funktioner..

 • Cervicit - inflammation i livmoderhalsen i livmoderhalsen, som i avsaknad av korrekt behandling sträcker sig ytterligare till livmoderhängen
 • Vulvovaginit är en inflammation i väggarna i slidan. Förutom karaktäristisk leukocé noteras svår förbränning och klåda

En sådan urladdning bör vara anledningen till att gå till gynekolog också eftersom det kan vara ett av symptomen på onkologi.

Brun

Fläckbrunt utsläpp med klimakteriet visas vanligtvis på grund av närvaron av blod i dem. De ser ut som om menstruationen är på väg.

Följaktligen bör orsakerna till deras utseende söka exakt bland de sjukdomar som har beskrivits ovan: inflammatoriska processer, godartade, maligna tumörer, förändringar i livmoderns endometrium.

Brunt slem blir inte alltid från att blanda blod. Ibland händer detta på grund av en kränkning av oxidationsprocesserna i slidan på grund av hormonella förändringar.

Vitt och gult

Som nämnts tidigare bör normalt leukocé ha en något vitaktig nyans, liksom en viss grumlighet. En kvinna som har gått in i själva klimakteriet bör bli varnat av en helt transparent, vattnig hemlighet, såväl som för tjock, vit eller gul.

Slemhinnor blir mer oförändrade vid ungefär 48 års ålder - medelåldern i klimakteriet. Dess hormonella bakgrund är relativt stabil, även om denna stabilitet leder till obehagliga fysiologiska manifestationer. Men när det gäller hur reproduktionssystemet fungerar, talar de yttre förändringarna i dess sekretion redan om problem.

Så, tjock vit urladdning efter och före 60 år är mer troligt att indikera utvecklingen av svampinfektioner, till exempel trost. Ibland blir slem för vitt av klamydia.

Gul vaginal urladdning, åtföljd av en känsla av att underkläderna är våta i vattnet, särskilt om en sådan bild är konstant, talar om inflammatoriska processer:

 • cervikal erosion,
 • livmodersinflammation,
 • äggstocksinflammation.

Om kränkningar av vaginal mikroflora:

Ibland är gulhet normen, inte en patologi, eller uppstår på grund av sjukdomar som inte är relaterade till reproduktionssystemet, till exempel diabetes mellitus eller fetma.

Typer av tester och behandlingsmetoder för att upptäcka patologier

Climax är inte en mening, utan ett tillfälle att behandla dig själv, din hälsa med stor skräck. Om du redan upplever klimakteriet eller observerar symtom som föregår den, blir det obligatoriskt för dig att besöka en gynekolog två gånger per år. Och om du hittar några förändringar i reproduktionssystemets funktion, bör du omedelbart boka tid med läkaren. Förutom visuell inspektion måste du:

 • Colposcopy - diagnos av livmoderhalsen genom ett speciellt mikroskop - colposcope.
 • Ett allmänt blodprov med en leukocytformel, som gör att du kan bestämma sjukdomens natur och bilda dess fulla bild.
 • Ultraljud av bäckenorganen såväl som intravaginal.
 • Tar en smet för biokemi, svamp, dolda infektioner.

Om du misstänker cancer kan din läkare hänvisa dig till en MR-skanning som ger ett exakt svar om dess närvaro, malignitet och utvecklingsstadium..

Efter att ha gjort en noggrann diagnos föreskriver gynekologen lämplig behandling:

 • Infektioner, inflammatoriska processer elimineras vanligtvis genom medicinering.
 • Erosioner kräver cauterisering med speciella enheter. En sådan operation utförs på poliklinisk basis. Efter det kan patienten omedelbart åka hem.
 • Borttagning av polypper sker stationärt, genom hysteroskopi, under allmän anestesi eller med användning av ryggradsanestesi. Efter operationen observeras patienten på ett sjukhus i flera dagar.
 • Vissa typer av tumörer, särskilt om de är ondartade, kräver allvarliga kirurgiska ingrepp. Dessutom måste du, med onkologi, troligen genomgå en kurs med kemoterapi.

Tilldelningar för klimakteriet hos kvinnor: norm och patologi

Utsläpp med klimakteriet hos kvinnor återspeglar bilden av vad som händer i det reproduktiva systemet. När menstruationen upphör, förändras den hormonella bakgrunden, sannolikheten för att utveckla inflammatoriska och cancersjukdomar ökar. Onormal urladdning blir ett av de första tecknen på patologi. Om du ändrar konsistensen eller lukten av slem i livmoderhalsen kan du kontakta en läkare för att ta reda på orsaken.

Normalt bör urladdningen endast bestå av slem i livmoderhalsen. Trots det faktum att efter början av klimakteriet minskar mängden, vilket åtföljs av en ökning av vaginal torrhet, fortsätter den att produceras i en viss mängd för att upprätthålla skyddsfunktioner.

Utseendet på vitlösa fläckar utan en obehaglig lukt anses vara normen. Det finns både tjock och vattnig urladdning hos kvinnor under denna period. Konsistensen kan bero på många faktorer: hormonersättningsterapi, tid att börja klimakteriet, etc. Med klimakteriet är en fullständig frånvaro av sekret..

Normalt bör det inte finnas någon känsla av klåda i ljumsken och obehaglig lukt.

Det är nödvändigt att övervaka leukorréens art för att förhindra utveckling av allvarliga genetiska sjukdomar. Eventuella förändringar i konsistens, färg, lukt bör varna kvinnan. För rådgivning bör en läkare också konsulteras om följande symtom uppstår:

 • smärta i nedre buken;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • slem i det intima området;
 • klåda
 • obehag under samlag.

Det måste komma ihåg att skydd efter klimakteriet är viktigt. En kvinna kan inte längre bli gravid (om klimakteriet har kommit länge), men denna period utesluter inte risken för att få sexuellt överförda infektioner eller virussjukdomar (hepatit, HIV, humant papillomvirus).

Till och med en läkare kan inte ställa en diagnos baserad endast på utsläppets färg. Men deras egenskaper kommer att bidra till att bestämma första hjälpen som vidtagits innan resultaten av testerna erhålls..

Normen är vitligt klart slem. Utseendet på klumpar i den, liknande tjock keso, kan indikera en svampinfektion. Infektion med en svamp av släktet Candida (trast) åtföljs av en sur lukt, klåda och ostig utflöde.

Diagnosen bekräftas på grundval av en smet, men åtgärder kan vidtas tidigare. Det är nödvändigt att ta en tablett (eller flera - enligt instruktionerna) av det svampdödande läkemedlet och skydda dig själv.

I början av klimakteriet anses detta tillstånd vara normalt. Detta beror på upphörandet av menstruationsfunktionen och fördelningen av partiklar i det gamla endometriumet. Om detta händer hos en kvinna som inte har haft menstruation på länge, är det nödvändigt att konsultera en läkare.

Blodigt utflöde anses vara en variant av normen, om inte för mer än 24 timmar sedan en undersökning genomfördes, vaginal ultraljud, sexuellt samlag. De kan utlösas av mindre skador på slidan..

Men om brunt utsläpp av slem med blod fortsätter eller återkommer, kan detta indikera livmoderfibroider, polypper eller endometrios.

En lätt gulaktig nyans i slem utan obehaglig lukt är i vissa fall en normal variant.

Markera gult

Gula vattniga utsläpp kan indikera urininkontinens eller läckage. Detta beror på svagheten i musklerna i bäckenbotten, som inträffar efter förlossningen eller under klimakteriet. Det är nödvändigt att uppmärksamma känslorna efter nysningar eller skratt. Om tömning sker vid denna tidpunkt bör du förstärka musklerna i detta område.

Kegelövningar rekommenderas för alla kvinnor, de minskar risken för prolaps av reproduktionssystemet och urinretention.

Grönaktig slem anses vara ett dåligt tecken. Dess utseende är förknippat med frigörandet av pus. Även enstaka gröna droppar i en daglig rutin kan indikera en infektion..

Grönt slemhinnor

Det är brådskande att besöka en gynekolog och ge smuts och blod för infektionssjukdomar, inklusive sexuellt överförda infektioner.

Orsakerna till slem av patologisk karaktär efter klimakteriet kan vara kroniska sjukdomar, hormonella störningar, infektioner, onormalitet i det endokrina systemet.

Hormonella störningar kan utlösa utvecklingen av flera patologier.

Under den bördiga perioden, när en kvinna regelbundet menstruerar, har hon en uppdatering av livmoderens innerfoder - endometrium. Detta beror på den höga koncentrationen av könshormoner. Under klimakteriet minskar östrogennivån kraftigt, vilket leder till en tunnare endometrium och dess tillväxt upphör. Som en följd av detta, i menopausal period, är endometrios mindre vanligt, och även om en kvinna har lidit av det under många år, kan den patologiska processen stoppa.

Men ibland leder hormonell misslyckande tvärtom till en ökad sannolikhet för att utveckla sjukdomen. En felaktig metabolism anses vara en provocerande faktor. Lipider är föregångarna till könshormoner, hos människor som är överviktiga eller med högt kolesterol producerar de mer. Speciellt överskrider mängden östrogen acceptabla standarder och progesteron faller. Detta leder till förekomsten av sjukdomen. Hypertoni och diabetes bidrar också till detta..

Endometrios kan förekomma även hos kvinnor som har genomgått operation för att ta bort livmodern. Det bildas av ärrvävnad. Infektionssjukdomar och försvagning av immuniteten leder till det. Under klimakteriet anses denna patologi vara en cancerförbättrare..

Med denna sjukdom visas rödbrun eller brunaktig utsläpp.

Det är en godartad massa av muskelvävnad i form av noder. Tillsammans med tillväxt av buken, smärta i nedre delen, matsmältnings- och urineringstörningar.

Utseendet på blodutflöde är ett av de mest karakteristiska tecknen för denna sjukdom..

Erosion är förstörelsen av ytlagren i epitelet och dysplasi - alla lager i slemhinnan. Sjukdomar åtföljs av riklig, luktfri vit urladdning med föroreningar av blod.

Cervikal dysplasi

De representerar tillväxten av endometriet inuti livmodern i form av formationer med ett ben. Anledningen är curettage, abort, organskada. Tillsammans med samma utflöde som vid endometrios eller dysplasi.

Cancer i livmoderhalsen är särskilt farligt eftersom dess manifestationer är frånvarande i de första stadierna av sjukdomen. Med klimakteriet är det tidigaste tecknet rosa urladdning. Andra symtom: smärta i nedre del av buken och i sakrum - första gången kanske inte.

Livmoderhalscancer

Med livmodercancer är urladdningen initialt vit och vattnig, sedan får blod in i dem. Med sjukdomens progression ökar blödningen, åtföljd av pus.

Vulgovaginit är en inflammatorisk process i slidan. Under klimakteriet blir vaginalslemhinnan tunnare. Brist på smörjning leder till sprickor, varför inflammation lätt utvecklas. Detta väcker uppkomsten av dysbios, som åtföljs av klibbiga slemutsekret med en fiskig lukt och föroreningar av blod. Slemets färg är grå med en gulaktig grön färg på grund av pus. Symtomen inkluderar förbränning och klåda, irritation av vaginalytan.

En annan sjukdom - cervicit - är en inflammation i livmoderhalsens kanal. En betydande försvagning av immuniteten i postmenopausal ålder leder till det. Infektionen som kommer in i slidan sprider sig till livmoderhalskanalen. När sjukdomen börjar inträffar inflammation i slemhinnan i livmodern och äggstockarna. Ett karakteristiskt tecken är gul purulent urladdning med föroreningar av blod. Det kan inte finnas några andra symtom under klimakteriet..

Infektion med sexuellt överförda infektioner under postmenopausal period är inte mindre trolig än i reproduktiv ålder. Detta leder till ett oberoende sexuellt liv utan skydd. Sannolikheten för att drabbas av många sjukdomar vid användning av kondom minskar, men försvinner inte helt. Med STD: er är följande urladdning möjligt:

sjukdomarKarakteristisk
trikomonasinfektionSkummande, vattnig, vit med en gulaktig grön nyans, lukt obehaglig
gonorréPurulent urladdning, grågrön färg. Klåda i slidan, brinnande, konstant urinering
ChlamydiaTransparent eller vitt slemhinnor. Om urinvägsskador uppstår blir urinen grumlig och smärta uppträder under urinering

Om någon misstänkt ansvarsfrihet visas, kontakta en gynekolog. Var noga med att förbereda en medicinsk historia, skriv ut alla mediciner du tar, kom ihåg hur symptomen började och vad som orsakade deras förändring.

Under undersökningen tar läkaren en smet och genomför ett PAP-test. Om det finns problem med endometrium eller livmoderhalsen, synliga under en visuell undersökning, genomför en biopsi. Dessutom föreskrivs tester för att fastställa:

 • innehållet och förhållandet mellan könshormoner;
 • förekomsten av sexuellt överförda infektioner;
 • tumörmarkörer.

I terapi används beroende på sjukdomen antibiotika, antivirala, svampdödande medel, antiinflammatoriska läkemedel eller läkemedel som innehåller analoger av kvinnliga könshormoner:

SjukdomBehandling
Atrofi av vaginalslemhinnanLjus med östrogener ordineras, men de kan inte användas i närvaro av fläckar eller maligna neoplasmer. Biverkningar av sådana suppositorier kan öka klåda och sveda.
Cervicit och vaginitAntiinflammatoriska läkemedel med en bakteriedödande effekt föreskrivs. Efter analys av antibiotikakänslighet ordineras antibiotikabehandling.
candidiasisDet behandlas med svampdödande läkemedel.
HPVEn positiv analys för närvaron av humana papillomavirus visar antiviral terapi. Om virusstammen är en som kan orsaka cancer, då ett mer frekvent besök hos läkaren och kolposkopi

Kirurgisk behandling kan ibland förskrivas. När det gäller erosion i livmoderhalsen är detta cauterisering, vid dysplasi - elektrisk jonisering eller kirurgisk behandling för maligna tumörer.

Betydande fibrösa massor och mjölkcyster leder till behovet av att de tas bort. Med flera livmoderfibroider kan amputation krävas..

Hemma kan du behandla trast eller vaginit, men du bör inte använda folkrättsmedel för detta ändamål. Andra patologiska processer kräver läkarvård.

Det är viktigt att övervaka din kost under klimakteriet, eftersom viktökning leder till patologier som diabetes mellitus, åderförkalkning och hormonella störningar. Mängden mat som en ung kvinna kan äta utan att skada hälsan är betydligt högre än efter klimakteriet.

Kaloriinnehållet i rätter bör minskas. Huvuduppgiften under denna period är att bibehålla vikten. För att göra detta måste du följa följande regler:

 1. 1. Öka antalet måltider och minska portionerna. Efter ett tag kommer magen att bli mindre och hungern tråkigas..
 2. 2. Drick mer vatten. Under klimakteriet kan du dricka upp till 2 liter per dag. Vätska hjälper till att bryta ner fett och påskynda ämnesomsättningen..
 3. 3. Minska intaget av kalorifoder. Tillräckligt med 1500 kcal per dag.
 4. 4. kosten bör vara mångfaldig, mättad med gynnsamma ämnen som stöder kroppen under hormonella förändringar.
 5. 5. De mest kalorifattiga måltiderna bör vara under första halvåret. Under denna period absorberar kroppen bättre mat och lyckas konsumera max kalorier per dag.
 6. 6. Det är nödvändigt att överge stekt mat till förmån för bakad och ångad.
 7. 7. Maten ska vara på optimal temperatur, inte för kallt eller varmt. Det senare komplicerar dess matsmältning..

Under denna period måste du äta mat som är rik på vitaminer och mineraler. Det rekommenderas att ta deras komplex dessutom.

Följande ämnen är mest användbara:

ÄmneKarakteristiskProdukter
Kalcium och borBehövs för att förhindra osteoporos, säkerställa bentäthet, normalisera nervsystemet och myokardiet, förhindra smärta i ryggraden och lederna, stärka tandemaljenKalcium finns i mejeriprodukter, soja, fisk, avokado. Bor - i persikor, sparris, katrinplommon
MagnesiumGynnsam effekt på nervsystemet, hjälper till att hantera sömnlöshet, har en mild lugnande effektInnehålls i nötter, spannmål och baljväxter
Omega 3Fleromättade fettsyror hjälper till med hjärtat, är en profylaktisk mot sprött hår och naglar. Förhindra neurologiska sjukdomar, lägre kolesterolInnehåller i vegetabiliska fetter och fiskolja. Mest av allt - i atlantisk lax, öring, tonfisk och sardin
ligninNödvändigt för att eliminera obehag i slidan. Innehåller naturliga hormoner, användbara för klimakterietDe flesta av dem i linfrön
E-vitaminHjälper till att förhindra torrhet i slidan och svullnad i bröstkörtlarna. Normaliserar arbetet i det kardiovaskulära systemet, hjälper till att förlänga äggstocksaktiviteten, vilket är viktigt under klimakterietDet finns i grönsaker och smör, mjölk, gräddfil, grönsaker, nötter och frukt.

Postmenopaus är inte en sjukdom, så det finns inga livsmedelsförbud. Men det rekommenderas att minska doseringen av några av dem. Det blir lättare att följa figuren, och klimakteriets symtom kommer att bli mindre uttalade om du minskar användningen:

 • kaffe;
 • kolsyrat vatten;
 • rökt kött och bacon;
 • halvfärdiga produkter;
 • salter;
 • socker och bageriprodukter;
 • fetaost och suluguni;
 • Choklad
 • kryddstark mat;
 • majonnäs;
 • halvfärdiga produkter;
 • alkohol.

För att minska risken för möjliga sjukdomar måste du stärka kroppen, särskilt genom rätt näring. Vid den aktuella åldern bör kli eller sädesbröd, mejeriprodukter, nötter, grönsaker, frukt och bär föredras..

Kostmenyn för veckan presenteras i tabellen.

VeckodagFrukostLunchMiddagHög teMiddag
måndagKeso med russin och torkade aprikoser, grönt teBanan- och kexkakorGrönsaksoppa, bovete, kokt nötkött, färsk grönsaksallad, torkad fruktkompottKefir eller ryazhenkaVinaigrette, fisk med låg fetthalt, grönt te
tisdagHavremjöl med komjölk och socker, yoghurt, grönt teHemlagade kex och geléRissoppa, kokt potatis, kalkongryta, hemlagad geléFermentad bakad mjölk med bananBakad låg fetthaltig fisk, färsk grönsakssallad
onsdagBovete gröt med sojamjölk och russinRostat bröd med smör från kli bröd, te, kefir eller jäst bakad mjölkMager borsch, fullkornspasta, kokt frukt, kokt kycklingGlass med låg fetthaltGrönsaksgryta, te, gelé
torsdagSallad av grönsaker och nötter, ångat kycklingbröst, torkad fruktkompottNötter och äppleGrönsakssoppa med köttbullar, grönsakssallad med tofu, kycklingkotlett, teyoghurtPotatisgryta, grönt te
fredagVetegröt med mjölk och honung, bakat äpple, örtteBär- och fruktsmoothie med linfrönBovete soppa, potatismos, kokt fiskMorötter med nötterKyckling med grönsaker, ångade sojabönor, myntete.
lördagKeso gryta med torkad frukt, helbröd rostat bröd, juiceGalettkakor och bananGrönsakssoppa med spannmål, risgröt med nötkött, juiceKefir och kexÅngad fiskkaka, potatismos, mintte
söndagRisgröt med kokt köttKesoLenten borsch, kokt potatis med fisk, sojamjölkFruktsallad med linfrönFylld kål med gräddfil, örtte

Du kan diversifiera menyn med dina favoriträtter, huvudförutsättningen är att de inte ska vara för höga kalorier. Tyngdpunkten bör ligga på fisk och grönsaker och från animaliskt fett - på kyckling.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Luteiniserande hormon (LH) ökade

Orsaker till ökad LHEn viktig funktion av LH är deltagande i ägglossningscykelnLuteiniserande hormon (LH) reglerar ägglossningscykeln hos kvinnor och främjar produktionen av testosteron hos män....

Vad är lutealfasen hos kvinnor??

Publicerad 23 december 2019Alla kvinnor vet vad menstruationscykeln är. Men samtidigt är det få som vet vad den luteala fasen är hos kvinnor. Denna period spelar en viktig roll vid graviditet....

Laserterapi inom gynekologi

Laserterapi inom gynekologi är en modern metod för fysioterapi, som ofta används för att behandla patologier i reproduktionssystemet hos kvinnor. Tekniken kännetecknas av hög effektivitet och säkerhet.....