Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser

Blödning


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ. Denna process är ganska naturlig och naturlig. Många kvinnor upplever ofta blödningar i livmodern vid klimakteriet, vilket är ett allvarligt problem och kräver läkarvård. Varför sådan blödning är farlig och vad som bör göras - den här artikeln kommer att försöka svara.

Terminologi

Menopaus eller menopaus är en lång och flerstegsprocess som sker i den kvinnliga kroppen, under vilken funktionen i reproduktionssystemet gradvis bleknar, minskar och sedan stoppar produktionen av östrogen. Det är under denna period som menstruationen gradvis försvinner, och kroppen anpassar sig till existensen under nya förhållanden. I genomsnitt börjar klimakteriet mellan 45 och 55 år.

Climax är indelat i flera perioder (villkorat):

De första tecknen på klimakteriet visas (de vanligaste är värmevallningar), vilket indikerar uppkomsten av hormonella förändringar och utrotningen av äggstocksfunktionen. Menstruationer börjar bli förvirrade och "försvinner ibland".

Det börjar från datumet för den senaste menstruationen och varar ett år (ett antal specialister anser det vara korrekt 1,5 - 2 år).

Nedräkningen är från den sista menstruationen och denna period varar resten av ditt liv.

Separat är det värt att nämna perimenopaus, som kombinerar premenopaus och klimakteriet..

Det finns fysiologiska klimakteriet, som utvecklas på grund av naturliga orsaker och artificiella, orsakade av medicinska faktorer (ta vissa mediciner, kemoterapi eller strålning, ta bort äggstockarna). Även för tidig menopaus kännetecknas, när äggstockarna upphör att fungera tidigare än naturen, upp till 40 år. För tidig menopaus kallas också för tidig utmattning av äggstockarna..

Mekanismen för klimakteriet

Utseendet på menopausala symtom beror på östrogenbrist, som utvecklas mot bakgrund av en gradvis minskning av ovariefunktionen (deras äggstocks- och hormonfunktioner undertrycks).

Cirka 35 års ålder börjar ofrivilliga processer i äggstockarna på grund av skleros i deras inre skikt. I stroma (inre skiktet) i äggstockarna ökar mängden bindväv, folliklar börjar lösa upp eller genomgå proteindystrofi. Som ett resultat av dessa processer börjar äggstockarna att minska i storlek och krympa. Ett logiskt steg är minskningen av bildandet av könshormoner av äggstockarna (östrogen och progesteron). I de initiala stadierna kompenseras bristen på östrogener genom bildandet av dem från testosteron i det subkutana skiktet och huden.

Tillsammans med en minskning av antalet normala folliklar är det en förändring i reaktionen av äggstockarna på hypofyshormonerna (FSH och LH), som reglerar reproduktionssystemet. I fertil ålder stimulerar FSH och LH äggstockarna, deras produktion av könshomoner, början av ägglossning och menstruation. Med en minskning av reaktionen av äggstockarna till nivåerna av FSH och LH efter typ av återkoppling, minskar deras produktion i hypofysen.

Som ett resultat inträffar det överväldigande antalet cykler utan ägglossning och deras varaktighet kan variera. Samtidigt kännetecknas menstruationen av oregelbundenhet och knapphet. Mot bakgrund av en långvarig försening av menstruationen uppstår menopausal blödning.

Vad är menopausal blödning och dess typer

Livmoderblödning under klimakteriet hänvisar till den plötsliga frisläppningen av blod från könsorganen hos en kvinna i premenopausala, menopausala perioder eller hos postmenopausala kvinnor. Om fläckning, oavsett volym, observeras under postmenopausal period, talar de om blödning efter klimakteriet, även om detta inte är en helt korrekt definition. Menopausal blödning är den vanligaste orsaken till kvinnor i åldern 45 - 55 år på det gynekologiska sjukhuset. Som regel uppträder blödning i menopausen mot bakgrund av samtidig gynekologisk patologi (myom, endometrios, endometrial polypos).

Tecken som ska varna kvinnan "åldras":

 • rikliga perioder som kräver täta (timliga) packningar;
 • blodig urladdning med många koagler;
 • postcoital spotting;
 • intermenstrual "daub" eller blödning;
 • månadsvis frånvarande 3 eller fler månader;
 • närvaron av korta (mindre än 21 dagar) menstruationscykler (mer än tre);
 • närvaron av mer än tre menstruationer med en varaktighet av 3 dagar längre än vanligt.

Klassificering

Vid tidpunkten för uppkomst delas menopausal blödning upp i:

 • premenopausal blödning;
 • menopausal blödning;
 • postmenopausal blödning.

Med mängden förlorat blod delas upp blödningens varaktighet och regelbundenhet i klimakteriet i:

 • menorrhagia - riklig och regelbunden fläckning i premenopaus;
 • metrorragi - riklig acyklisk fläckning;
 • menometrorrhagia - tunga perioder plus acykliska blödningar;
 • polymenorré - tung menstruation, återkommer regelbundet och med korta intervall (mindre än 3 veckor).

Beroende på orsaken uppstår menopausal blödning:

 • dysfunktionell;
 • iatrogen;
 • på grund av gynekologisk patologi (organisk);
 • uppstår mot bakgrund av extragenital patologi.

orsaker

Möjliga orsaker till blödningar med klimakteriet under den pre-menopausala perioden inkluderar:

 • Hormonell obalans

På grund av hämning av äggstocksfunktionen och sällsynt äggmognad blir menstruationen oregelbunden. Som ett resultat, under perioden frånvaro av menstrual endometrium, växer det avsevärt, vilket leder till betydande fläckar.

Myomatiska noder ökar inte bara ytan i livmoderhålan, och följaktligen endometriumet, utan stör även livmoderns kontraktila funktion. Dessa faktorer orsakar blödning.

Endometriala polypper ökar också dess areal avsevärt, dessutom indikerar närvaron av polypper hormonell obalans. Spotting blir inte bara riklig, utan också oregelbunden.

Överdriven tillväxt av livmoderens innerskikt, som åtföljs av riklig blodutflöde.

Att ha en IUD provoserar en ökning av blodflödet (överdriven sammandragning av livmodern).

Vid regelbunden användning minskas mängden blod som går förlorat under menstruationen avsevärt, men blödning kan uppstå om det är en paus eller sluta ta.

 • Sköldkörtelpatologi

Sköldkörtelhormoner i en viss mängd påverkar menstruationscykeln. Med både deras brist (hypotyreos) och deras överskott (hypertyreoidism) visas livmodersblödning.

Patologi åtföljs av långa, upp till 6 månader, förseningar i menstruationen, vilket leder till utveckling av endometrial hyperplasi och, som en konsekvens, blödning i livmodern.

 • Ta antikoagulantia eller blödningsstörningar

Både det och ett annat leder till "tunnare" blod och provocerar förekomst av livmodersblödning.

Följande faktorer kan provosera riklig blodutladdning:

 • tung fysisk aktivitet;
 • påfrestning;
 • ökning av blodtrycket;
 • akut infektionssjukdom;
 • förstoppning;
 • hosta;
 • samlag.

Kanske är det en graviditet?

Och även om med åldern (45+) är chansen att bli gravid minskat kraftigt, men all förekomst av graviditet är möjlig. I avsaknad av menstruation i mer än tre cykler slutar kvinnor som regel att använda försiktighetsåtgärder, vilket kan leda till en oväntad graviditet. Graviditet i ung ålder fortsätter ofta med patologi (ektopisk eller hotet om avbrott), som åtföljs av fläckar, ofta riklig.

postmenopausal

Hos postmenopausala kvinnor bör blodig utflöde av vilken intensitet som helst. Den enda faktorn som förklarar utseendet på fläckar och anses som normen är hormonersättningsterapi (östrogen plus progesteron). Alla andra fall av blodutflöde och blödning signalerar en patologi:

 • uterus fibroids (även om menstruation upphör, försvinner fibroids vanligtvis);
 • endometrial polypos och hyperplasi;
 • atrofisk kolpit.

Men postmenopausal blödning bör främst antyda förekomsten av maligna tumörer:

 • livmoderhalscancer;
 • äggstockscancer;
 • endometrial cancer.

Klinisk bild

Överflödigt blodutflöde under klimakteriet går troligtvis inte uppmärksam på en kvinna. Som regel har sådana sekretioner stora blodproppar, som är förknippade med blodkoagulering i livmoderhålet. Ofta förekommer kraftiga blödningar plötsligt mitt i full hälsa och överraskar en kvinna. Ofta är en provocerande faktor i förekomsten av blödning sexuellt samlag, det vill säga utskrivning visas omedelbart eller efter en tid efter koitionen. Detta förklaras av den bildade hematometern (ansamling av blod i livmodern) - under orgasm börjar livmodern att sammandras, vilket bidrar till att blod frigörs från dess hålighet.

Utseendet på att dra eller smärta smärta i nedre del av magen och i ländryggen under blödning, ibland krampande smärta. Förekomsten av smärta indikerar som regel närvaron av en samtidig gynekologisk patologi (submukös myomatisk nod, livmoderfibroider etc.). Men oftare orsakar blödning av livmodern inte en kvinna betydande fysiskt obehag.

När det gäller en tumör i livmodern eller hängorna kan problem med urinering och avföring (kompression av urinblåsan och ändtarmen) störa.

Den övergripande kliniska bilden under klimakteriet har sina egna särdrag. Menstruationen blir oregelbunden, kan försvinna i två månader eller mer och sedan återupptas. Deras intensitet förändras också, de kan bli antingen magra eller alltför rikliga. Om det inte finns någon samtidig gynekologisk patologi, betraktas sådana fenomen som normen.

Anledningen till det tidigast möjliga besöket hos en gynekolog är utseendet på blodigt utflöde mellan menstruationen - som månadsvis, långvarig menstruation, deras försvinnande i tre eller fler månader, utseendet på ofta (kortare än 21 dagar) eller blödning efter koition.

Diagnostik

Diagnos av menopausal blödning börjar med en undersökning av en gynekolog, som bedömer dess intensitet och bestämmer arten av blodutsöndringar från könsorganen (från livmodern eller vagina eller från livmoderhalsen). Baserat på undersökningsdata bestämmer läkaren typen av blödning (dysfunktionella och andra). Ytterligare diagnostik inkluderar instrumentella och laboratorieforskningsmetoder:

 • biokemiska och allmänna blodprover (för att klargöra graden av anemi och identifiera kränkningar i arbetet med andra organ);
 • koagulogram (blodkoagulering utvärderas);
 • bestämning av korionisk gonadotropin (utesluter graviditet);
 • bestämning av hormonnivåer (östradiol och progesteron, LH och FSH, sköldkörtelhormoner och tumörmarkörer);
 • Ultraljud med en transvaginal sensor (utesluter livmodern och bihangpatologi, graviditet);
 • dopplerografi (för att utvärdera blodflödet i livmoderartärerna);
 • hysteroskopi följt av curettage;
 • separat diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan;
 • histologisk undersökning av de erhållna materialen.

Enligt indikationerna föreskrivs MR och hysterosalpingografi, vilket hjälper till att diagnostisera submukösa myomatösa noder och endometriala polyper..

Behandling

Vid blödning i klimakteriet bör en kvinna omedelbart konsultera en läkare, och vid överdrivet blodutflöde och uppträdande av tecken på posthemorragisk anemi (svaghet, medvetenhetsförlust, yrsel), ring akutvård. Behandling av eventuell blödning under perioden före eller efter menopaus utförs endast på ett sjukhus och börjar med separat curettage, som inte bara är diagnostiskt, utan också terapeutiskt. Efter curettage förskrivs läkemedelsbehandling. För att ytterligare stoppa blödningen införs följande:

 • uterotonics (reduktionsmedel) - oxytocin, metylergometrin;
 • hemostatiska läkemedel (tranexam, aminokapronsyra, natriumetamylat - intramuskulärt och intravenöst);
 • intravenös infusion av saltlösningar (fysiologisk, glukoslösning och andra) för att återställa volymen av cirkulerande blod;
 • blodtransfusion (enligt indikationer) - införande av röda blodkroppar, kryoprecipitat, blodplättar;
 • utnämning av järninnehållande läkemedel (hemoglobinåtervinning).

Efter stopp av blodutladdningen föreskrivs hormonbehandling (under lång tid). Hormonbehandling väljs individuellt och beror på kvinnans ålder, samtidig gynekologisk och extragenital patologi. Efter 55 år rekommenderas det att ta antestrogena läkemedel (danazol, gestrinon). I närvaro av livmoderfibrer är en möte möjlig:

 1. Agonister gonadotroping frisättande faktorer:
 • dipherilin eller triptorelin - mottagning från 3 dagars menstruation i sex månader;
 • goserilin eller buserelin - minst 6 månader;
 • zoladex-injektioner från 1 till 5 dagars menstruation.
 1. Gonadotropinhormonantagonister:
 • noretisteron - från den femte dagen i menstruationen, 5 till 10 mg peroralt dagligen i sex månader;
 • medroxyprogesteron - ett liknande schema som när man tar noretisteron;
 • installation av IUD "Mirena" - en intrauterin enhet med en hormonell komponent;
 • norkolut eller primolut - från 16 (i vissa fall från 5) dagar till 25.

Norkolut / primolut föreskrivs också för kvinnor i åldrarna 45 till 55 år enligt det schema som rekommenderas ovan.

Ytterligare behandling med kombinerade orala preventivmedel (logest, tri-regol) eller hormonella antiklimakteriska läkemedel (livial, kliogest, climonorm, femoston och andra) är också tillåtet..

Kirurgiskt ingrepp

Ett kirurgiskt ingrepp för blödning i klimakteriet (fullständigt eller partiellt avlägsnande av livmodern) utförs vid:

 • livmoderadenokarcinom (cancer);
 • atypisk endometrial hyperplasi;
 • flera livmoderfibroider av betydande storlek;
 • submukösa uterusfibroider;
 • kombination av fibroider och livmodern endometrios.

Första hjälpen

Vad ska man göra om blödning i klimakteriet inträffar hemma och hur man kan stoppa det? Först måste en kvinna lugna sig, inte att få panik och dra sig ihop. Om blodutflödet är väldigt rikligt bör en ambulans anropas, vid måttlig urladdning, bör ett antal åtgärder vidtas:

 • gå till sängs med en rulle eller kudde under korsryggen för att underlätta utflödet av blod och normalisera blodcirkulationen i andra organ;
 • fästa en bubbla kallt vatten eller is i nedre del av buken (se till att dra in den i en blöja) - varaktigheten av kylan på magen är 15 minuter med 5-minuters pauser, och det totala är cirka 2 timmar;
 • konsumerar en stor mängd söt vätska (te, rosmariljong, fruktdrycker) för att återställa vattenbalansen.
 • ta varma eller varma bad;
 • skölj;
 • utförande av alla, särskilt tunga, fysiska övningar och viktlyft;
 • samlag;
 • antagandet av en horisontell position med ökningen av de nedre extremiteterna - denna hållning behåller blod i livmoderhålet och främjar bildandet av hematometrar.

Folkrättsmedel

Behandling med folkläkemedel mot klimakteriet är mycket tillåtet, men det bör endast utföras med tillstånd av läkaren och som ett komplement till huvudterapin. Använd de vanliga växterna som har hemostatiska egenskaper:

För att förbereda buljongen ska 4 matskedar torkade löv hällas med ett glas vatten och låt sjuda i 10 minuter. Sila buljongen och ta en matsked 4 - 5 gånger om dagen.

Mogna viburnumbär ska hackas och blandas med lite socker. Späd massan med kokt vatten 1: 1. Ta en matsked tre gånger om dagen (en nödvändig källa till vitamin C med hemostatisk effekt).

Häll 2 teskedar torrt gräs med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och ta en kvart kopp fyra gånger om dagen.

Häll en matsked torra råvaror med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och dricka en matsked 4 gånger om dagen före måltiderna.

Skölj från 5 till 6 apelsiner och skölj med en och en halv liter kokande vatten, låt stå i en timme, sil och dricka 4 matskedar från 3 till 5 gånger om dagen.

Nypressad betasaft tar en tredjedel av ett glas tre gånger om dagen.

Fråga Svar

Först och främst är detta utvecklingen av akut och kronisk posthemorragisk anemi (svaghet, slöhet, minskad arbetsförmåga, besvimning). Dessutom kan regelbunden återkommande blödning utlösa utvecklingen av endometrial hyperplasi, och värst av allt, endometriecancer (i 5 - 10% av fallen).

Denna fråga är svår att besvara. Det är möjligt att din sista menstruation verkligen var den sista och det kommer inte att finnas mer menstruation. Men det är också möjligt att returnera perioden. För ett mer exakt svar och uppskatta tjockleken på endometrium (förebyggande av uterinblödning) bör du genomföra en ultraljud med en transvaginal sensor. Med en betydande tjocklek på endometrium kan läkaren rekommendera en separat curettage för att utesluta patologin i livmoderslimhinnan och förhindra eventuell blödning.

Jag tror att svaret är uppenbart - abort. Eftersom perioden är kort är det fullt möjligt att ha en miniabort eller att avbryta en graviditet med ett läkemedel.

Om histologiresultaten är "bra", fortsätt med hormoner, som läkaren måste ha ordinerat för dig och följ rekommendationerna (begränsa viktlyft, använd inte badet / bastun eller ta varma bad). Frågan om avlägsnande av livmodern i ditt fall bör avgöras av den behandlande läkaren (till exempel inte behandlingsbar kronisk posthemorragisk anemi).

Vad är blödningen i klimakteriet?

Climax är inte den enklaste perioden i det rättvisa könets liv. På grund av allvarliga hormonella förändringar förändras hela organismen helt. Ibland åtföljs detta inte av de trevligaste upplevelserna: värmevallningar, svettningar, torrhet, sveda i slidan, urininkontinens. Allt detta passar in i de normala alternativen, men ibland inträffar patologiska tillstånd. Vissa kvinnor märker fläckar under klimakteriet, vilket kan indikera utvecklingen av vissa allvarliga sjukdomar. Menopausal urladdning kan inte bara vara blodig, utan också brunaktig, smutsig eller gul.

Låt oss försöka ta reda på vad som inte borde skrämma oss och vad som kommer att tjäna som orsaken till gynekologbesöket.

Vad är och vad pratar de om

För att prata om diagnosen, till att börja med, är det nödvändigt att tydligt skilja perioderna av denna menopaus från premenopaus, när blodet i de flesta fall är vanligt (men inte regelbundet, men kan vara mycket sällsynt) menstruation.

Vi är intresserade av arten av hemligheten från könsorganen just i klimakteriet hos kvinnor och postmenopausala kvinnor (det sista skedet av klimakteriet, när äggstockarna slutar producera hormoner).

På grund av minskningen och ytterligare upphörande av östrogenproduktionen minskas sekretionen av livmoderhalsen och vagina. Känslan av torrhet hos kvinnor med klimakteriet är normal, men kan leda till en minskning av lokal immunitet, vilket ökar risken för infektion eller utveckling av inflammatoriska processer.

Så, mängden leukocé minskar under klimakteriet, men utseendet och konsistensen kvarstår, som i reproduktionsperioden. Du bör bli varnat:

 • Likvidation av utsöndring, utseendet på vattnighet.
 • Förtjockning eller ostighet.
 • Blod.
 • Brun, gul, grön, grå.
 • Dålig lukt.
 • Klåda, brännande i könsområdet och vagina.
Vissa kvinnor märker fläckar under klimakteriet.

Blodig

Fläckning med klimakteriet, tillsammans med smärta, kan vara ett normalt alternativ. Faktum är att muskel- och epitelvävnaderna som fodrar på de inre könsorganens väggar blir tunnare och väggarna på kärlen blir tunnare med dem. Lägg till detta en minskning av sekretion - vi får sprängande kapillärer och som ett resultat blödningar.

Men blodet i sammansättningen av det utsöndrade slemet kan indikera mycket allvarliga hälsoproblem:

 • Polyper är godartade formationer av livmodern, som är en kropp på en stjälk med blodflöde som fungerar inuti. Om de inte behandlas, förvandlas de till maligna tumörer..
 • Fibrom är en godartad tumör i livmodern eller äggstockarna i stora storlekar. Det kan bildas både från insidan och utsidan av orgelet. Denna neoplasma inträffar ofta mot bakgrund av hormonterapi vid behandling av klimakteriet och, nästan aldrig efter klimakteriet, på grund av att östrogenproduktionen upphör helt..
 • Hyperplasi är en snabb tillväxt av endometrium, vilket leder till uppkomsten av både godartade och maligna tumörer. Det kan också vara en följd av en befintlig tumör - fibrom eller polypos. En sådan sjukdom åtföljs av betydande blödningar, ibland med ett heterogent tillstånd med blodproppar av epitelvävnader.
 • Cervical cancer, såväl som livmodercancer, som upptar femte plats bland alla typer av onkologi. Ofta känner sig inte en ondartad tumör. Undantaget är en onormal typ av utsöndrat slem som har en fläck av blod eller pus.
Smutsiga, de är också purulenta, har en obehaglig lukt. Utsläpp hos kvinnor indikerar ofta utvecklingen av smittsamma gynekologiska sjukdomar

Smutsig

Smutsiga, de är purulenta, har en obehaglig lukt, utsläppet hos kvinnor indikerar ofta utvecklingen av smittsamma gynekologiska sjukdomar. Slutet av reproduktionsperioden betyder inte slutet på sexuell aktivitet. Men du måste komma ihåg att i klimakteriet, på grund av en minskning av lokal immunitet, blir reproduktionssystemet sårbart för sexuellt överförda sjukdomar:

 • Gonoré är en allvarlig smittsam patologi, en karaktäristisk egenskap som är riklig purulent urladdning med en mycket skarp obehaglig lukt
 • Trast. Liksom under reproduktionsperioden kan denna svampinfektion utvecklas på grund av förändringar i hormonell bakgrund, livsstil och medicinering. Även om symtomen på trasten vanligtvis är curdled koaguleringar med en obehaglig sur lukt, i avsaknad av terapi, kan purulenta vita liknande gonoré uppträda.

Arten av sådana symtom i klimakteriet är en inflammatorisk process som uppstår igen på grund av en försvagning av de kvinnliga inre könsorganens skyddande funktioner..

 • Cervicit - inflammation i livmoderhalsen i livmoderhalsen, som i avsaknad av korrekt behandling sträcker sig ytterligare till livmoderhängen
 • Vulvovaginit är en inflammation i väggarna i slidan. Förutom karaktäristisk leukocé noteras svår förbränning och klåda

En sådan urladdning bör vara anledningen till att gå till gynekolog också eftersom det kan vara ett av symptomen på onkologi.

Brun

Fläckbrunt utsläpp med klimakteriet visas vanligtvis på grund av närvaron av blod i dem. De ser ut som om menstruationen är på väg.

Följaktligen bör orsakerna till deras utseende söka exakt bland de sjukdomar som har beskrivits ovan: inflammatoriska processer, godartade, maligna tumörer, förändringar i livmoderns endometrium.

Brunt slem blir inte alltid från att blanda blod. Ibland händer detta på grund av en kränkning av oxidationsprocesserna i slidan på grund av hormonella förändringar.

Vitt och gult

Som nämnts tidigare bör normalt leukocé ha en något vitaktig nyans, liksom en viss grumlighet. En kvinna som har gått in i själva klimakteriet bör bli varnat av en helt transparent, vattnig hemlighet, såväl som för tjock, vit eller gul.

Slemhinnor blir mer oförändrade vid ungefär 48 års ålder - medelåldern i klimakteriet. Dess hormonella bakgrund är relativt stabil, även om denna stabilitet leder till obehagliga fysiologiska manifestationer. Men när det gäller hur reproduktionssystemet fungerar, talar de yttre förändringarna i dess sekretion redan om problem.

Så, tjock vit urladdning efter och före 60 år är mer troligt att indikera utvecklingen av svampinfektioner, till exempel trost. Ibland blir slem för vitt av klamydia.

Gul vaginal urladdning, åtföljd av en känsla av att underkläderna är våta i vattnet, särskilt om en sådan bild är konstant, talar om inflammatoriska processer:

 • cervikal erosion,
 • livmodersinflammation,
 • äggstocksinflammation.

Om kränkningar av vaginal mikroflora:

Ibland är gulhet normen, inte en patologi, eller uppstår på grund av sjukdomar som inte är relaterade till reproduktionssystemet, till exempel diabetes mellitus eller fetma.

Typer av tester och behandlingsmetoder för att upptäcka patologier

Climax är inte en mening, utan ett tillfälle att behandla dig själv, din hälsa med stor skräck. Om du redan upplever klimakteriet eller observerar symtom som föregår den, blir det obligatoriskt för dig att besöka en gynekolog två gånger per år. Och om du hittar några förändringar i reproduktionssystemets funktion, bör du omedelbart boka tid med läkaren. Förutom visuell inspektion måste du:

 • Colposcopy - diagnos av livmoderhalsen genom ett speciellt mikroskop - colposcope.
 • Ett allmänt blodprov med en leukocytformel, som gör att du kan bestämma sjukdomens natur och bilda dess fulla bild.
 • Ultraljud av bäckenorganen såväl som intravaginal.
 • Tar en smet för biokemi, svamp, dolda infektioner.

Om du misstänker cancer kan din läkare hänvisa dig till en MR-skanning som ger ett exakt svar om dess närvaro, malignitet och utvecklingsstadium..

Efter att ha gjort en noggrann diagnos föreskriver gynekologen lämplig behandling:

 • Infektioner, inflammatoriska processer elimineras vanligtvis genom medicinering.
 • Erosioner kräver cauterisering med speciella enheter. En sådan operation utförs på poliklinisk basis. Efter det kan patienten omedelbart åka hem.
 • Borttagning av polypper sker stationärt, genom hysteroskopi, under allmän anestesi eller med användning av ryggradsanestesi. Efter operationen observeras patienten på ett sjukhus i flera dagar.
 • Vissa typer av tumörer, särskilt om de är ondartade, kräver allvarliga kirurgiska ingrepp. Dessutom måste du, med onkologi, troligen genomgå en kurs med kemoterapi.

Skäl och 3 sätt att behandla livmodersblödning med klimakteriet

Många kvinnor efter 40 år överväger blödning med klimakteriet och är inte bråttom att konsultera en läkare. Mot bakgrund av utrotningen av reproduktionsfunktionerna är utsöndringarna organiska eller dysfunktionella.

Det är inte skrämmande om detta är en fysiologisk process förknippad med åldrande. Du måste ljuda larmet när kraftig blodförlust inträffar, liksom vid utflöde av blod med pus, slem, en obehaglig lukt. Tecken kan indikera utvecklingen av allvarliga sjukdomar och till och med onkologi, därför kräver de omedelbar läkarvård..

Menopauseblödning: är det normalt

Under denna period genomgår en kvinnas hormonella bakgrund globala förändringar som involverar hela reproduktionssystemet. Menstruationscykeln blir längre eller kortare, urladdningen är riklig eller liten.

Det anses normalt om livmodersblödning i premenopaus orsakas av ett normalt fysiologiskt fenomen. Detta är en naturlig process i slutet av reproduktionsfunktionen. Om vi ​​pratar om en sjukdom, blir urladdningen cyklisk, patologisk, och tillståndet är inte längre försenat för att konsultera en läkare.

Kvinnor måste vara uppmärksamma på urladdningens art, längd, färg. Du kan inte ignorera:

 • uppkomsten av riklig blödning i klimakteriet med blodproppar mellan menstruationen;
 • förändring i den vanliga varaktigheten av menstruationscykeln (mindre än 21 eller mer än 27 dagar);
 • närvaro av sekretioner före slutet av den premenopausala perioden.

Tecken på livmodersblödning med klimakteriet

Vanligtvis börjar den pre-menopausala perioden med en lätt sjukdom, svaghet, hjärtklappning, illamående, ökad svettning, frossa och låggradig feber. Dessa tecken indikerar en minskning av produktionen av hormoner, halten av hemoglobin i blodet.

Överdriven urladdning anses vara det huvudsakliga symptom på livmodersblödning med klimakteriet. Dessutom observeras:

 • yrsel;
 • ökad hjärtrytm;
 • sänka blodtrycket;
 • blanchering, cyanos i huden;
 • huvudvärk.

I premenopausen

Det speciella vid den pre-menopausala perioden är att minska nivån på ovarieprestanda, även om det fortplantande organet fortfarande fungerar. Men den hormonella bakgrunden börjar förändras, vilket leder till uppkomsten av mindre fläckar, ömhet i nedre del av buken. Kvinnor bör konsultera en gynekolog i följande fall:

 • rikligt urladdning observeras när det är nödvändigt att byta packningar var 2,5–3 timmar;
 • efter sexuell kontakt upptäcktes blödning med klumpar, blodproppar bestående av vävnadsfibrer;
 • knappt urladdning dök upp efter en lång frånvaro, vilket kan indikera lokaliseringen av polypper i livmoderhålet, utvecklingen av en tumör.

postmenopausal

Under denna period stoppar funktionaliteten hos äggstocken, det finns ingen urladdning. Men om de dök upp, betraktas detta som ett tillfälle att besöka en gynekolog. Blödning är acceptabelt under användning av hormoninnehållande mediciner. I andra fall kan detta vara ett tecken:

 • ovariell dysfunktion;
 • hormonella störningar;
 • utvecklingen av allvarliga sjukdomar (polypos, vaginit, endometrios, livmoderfibrer, tumörer i den parade sexuella körtlarna).

Efter klimakteriet kan blödning orsakas av atrofi av muskelfibrer, tunnning av slemhinnan.

Hos postmenopausala kvinnor är metrorrhagia en fara - ett fenomen som uppstår under utvecklingen av en ondartad tumör i livmoderhalsen, äggstocken, endometrialskiktet.

Orsaker till metrorrhagia

Följande faktorer påverkar förekomsten av blödning vid klimakteriet:

 • naturlig, associerad med hormonella förändringar på grund av åldrande av kroppen;
 • onormal, som uppträder på grund av utvecklingen av en inflammatorisk (infektiös) process i organen i det reproduktiva systemet.

Det händer så att sjukdomar som är latenta fram till början av premenopaus börjar manifestera. Hormonell obalans kan provocera blödning, medan risken för att utveckla endometriecancer ökar avsevärt..

Myom

En godartad tumör är en följd av en funktionsfel i det kvantitativa förhållandet mellan hormoner (prolaktin, östrogen). Bland de huvudsakliga tecknen skiljer sig blödningar i mitten av menstruationscykeln, en minskning av vaskulär ton och en kränkning av livmoderkontraktiliteten. Ofta är tumören asymptomatisk och bara när den växer med början av klimakteriet börjar den uttrycka sig, vara aktiv och snabbt öka i storlek. En sådan patologi kräver behandling med mediciner, kirurgisk ingripande.

Endometriala polyper

Detta är en godartad neoplasma, fokal tillväxt av uterusslemhinnan i form av tillväxter på benet av endometrieceller med en vidhäftning till slemhinnans väggar. Polypper är singel och grupp.

Faran för patologi ligger i eventuell degeneration av neoplasmer till en malig tumör, eftersom det är klimakteriet som kan aktivera utvecklingen av cancerceller. Följande tecken på polypos skiljer sig: oregelbunden blodförlust upp till 250-300 ml per dag, utflöde med blodproppar. I detta fall förskrivs läkemedelsbehandling och laserstrålning..

Endometrial hyperplasi

Blödning inträffar med ankomsten av kritiska dagar. Hyperplasi är en förtjockande, onormal tillväxt av det inre slemhinnan i livmoderkroppen på grund av en ökad östrogennivå. Processen stör den normala funktionen hos könsorganen. Pre menopausal menstruation är riklig, lång, annorlunda i naturen. Under postmenopausal period kan vara helt frånvarande.

endometrios

Endometrium börjar växa i tjockleken på väggarna i livmodern, sprids till organ som vagina, tarmar, äggledare, äggstockar. Frånvaro av behandling leder till en malign degeneration av processen. Det speciella med patologin är uppkomsten av menstruationsblödning åtföljd av smärta i nedre del av buken.

Ovariell dysfunktion

Äggstockarna utsätts för en dysfunktionell process mot bakgrund av hormonell obalans och endokrina störningar. Under premenopaus observeras slumpmässig blödning av varierande intensitet.

Livmodercancer

Hos kvinnor efter menopaus diagnostiseras ofta en liknande patologi. Blodrisk, obehaglig lukt, nedre ryggsmärta, nedre del av magen anses vara farliga tecken..

Undersökning

Det är viktigt att identifiera de provocerande faktorerna som ledde till livmodersblödning, för att bedöma mängden utsöndrat blod, förekomsten av föroreningar.

Bland de diagnostiska metoderna är:

 • analys av hormoner för hCG för att upptäcka graviditet;
 • blodtumörmarkörer;
 • smeta för cytologi från livmoderhalskanalen;
 • tomografi med misstänkt onkologi;
 • blodkoagulationstest;
 • transvaginal ultraljud i livmodern, äggledarna, bäckenorganen;
 • hysterografi med introduktion av saltlösning;
 • vävnadsbiopsi med misstänkt endometrios;
 • kartläggning av Doppler-färg;
 • hysteroskopi för undersökning av den hormonella bakgrunden;
 • blodkemi.

Dessutom kan en kvinna hänvisas till samråd med specialiserade profiler: hematolog, onkolog, endokrinolog.

Behandlingsmetoder

Vanliga terapier inkluderar:

 • mediciner
 • kirurgisk ingripande (i avancerade fall);
 • ultraljudablation med en diagnos av livmoderfibroider;
 • resektion av livmodervävnader med adenomyos;
 • hormon ersättnings terapi;
 • embolisering med införandet av läkemedel för att blockera tillgången till blod till livmoderhålet;
 • laserintervention för att bränna, förstörelse av endometrial vävnad med endometrial hyperplasi;
 • neoplasma resektion.

Mediciner

Följande läkemedel hjälper till att stoppa blödning av livmodern, har en gynnsam effekt på livmoderslimhinnan och eliminerar smärtsamma upplevelser:

 1. Vikasol, Etamsylate, Oxytocin, Dicinon används för att normalisera blodkoagulation, skapa ett hinder vid bildandet av blodproppar och aktivera utvecklingen av tromboplastin.
 2. Proteinkoagulantia (Vikasol, aminokapronsyra) används för att kompensera för allvarlig blodförlust.

Ultraljudablation

Förfarandet föreskrivs för diagnos av adenomyos, endometrial hyperplasi, polypos i livmoderhålan (livmoderhalskanalen). Ablation - curettage av slemhinnan med efterföljande studier av vävnader för att identifiera patologins natur (godartad, malign).

Kirurgiskt ingrepp

Subvaginal amputation, fullständigt avlägsnande av livmodern tillsammans med bilagor, äggstockar, äggledare blir den enda vägen med diagnos av fibrom - en malig tumör med förfall.

Hur man stoppar metrorragier hemma

Folkläkemedel ger stöd för kroppen för att förhindra utveckling av inflammation med svår blödning från slidan, öka lokal immunitet.

Kvinnor rekommenderas att ta infusioner av örter: viburnum, hypericum, nässlor. Avkok används för att eliminera metrorragi, normalisera blodcirkulationen och blodtrycket.

Innan ambulansen anländer måste du ligga till ena sidan, ta en horisontell position och hålla benen under dig. Du måste lägga en servett med en isbit eller en kall värmedyna på magen, ta ett bedövningsmedel. Om det inte finns några synliga orsaker till urladdning kommer läkarna först att förskriva ett hemostatiskt läkemedel.

Det rekommenderas att inte försumma de enkla förebyggande reglerna:

 • observera sängstöd;
 • begränsa fysisk aktivitet som kan provocera återfall av metrorragi.

Självmedicinera inte. Till exempel leder långvarig användning av koagulantia med ökade doser till snabb blodkoagulation, trombos och allvarliga konsekvenser såsom hjärtattack och stroke. Oavsett den upptäckta sjukdomen och graden av blödningsintensitet är okontrollerad terapi med folkläkemedel oacceptabelt.

Slutsats

Kvinnor kan inte ignorera ens små ändringar i kroppen. Livmoderblödning med klimakteriet kan förvandlas till ett allvarligt problem. Utseendet på obehaglig smärtsam fläckning, som förväntar sig att de passerar utan spår på egen hand, kan inte anses vara normalt. Du måste omedelbart ringa en ambulans om stora volymer blod plötsligt började avvika eller besöka en gynekolog.

Vilken utflöde är tillåten under klimakteriet?

Climax är en mycket svår period i en kvinnas liv. Det finns en gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen och en omfattande omstrukturering av hela organismen under förändrad hormonell bakgrund. En kvinna står inför okända tecken som orsakar många frågor.

Sådana manifestationer inkluderar fläckar med klimakteriet, som har en annan färg och karaktär. I denna publikation kommer vi att överväga i detalj vilka alternativ som anses vara normen och för vilka det är nödvändigt att konsultera en läkare.

Vad du behöver veta om urladdningen under klimakteriet

Kvinnors reproduktionssystem är direkt beroende av könshormoner. Hormonfluktuationer ger en månatlig uppdatering av endometrium. Detta leder till menstruation. Vagina och livmoderhalsen under påverkan av hormoner ger det nödvändiga slemet för att fungera.

I genomsnitt uppträder menopausen hos kvinnor inom 45-50 år. Vid denna ålder har en dam en minskning av hormonaktiviteten. Därför hos kvinnor med klimakteriet ändras urladdningens natur.

Vidare, i varje stadium av klimakteriet, kommer endast vissa alternativ att betraktas som normen. Om de har en annan färg och karaktär bör du rådfråga en läkare. I vissa fall krävs omedelbar behandling..

Climax har tre steg eller faser:

 1. Premenopause - scenen börjar från det ögonblick av de första manifestationerna av utrotningen av äggstocksfunktionen till den sista oberoende menstruationen.
  Det antas att det kan pågå i upp till 6 år. Under denna tid anpassas kvinnans kropp gradvis till de pågående hormonella förändringarna. Kvinnan hade de mest slående symptomen på klimakteriet: värmevallningar, ångest, ökad nervositet, trötthet även efter mindre fysisk ansträngning.
 2. Menopaus - Denna fas varar i 12 månader..
  Det upprättas av gynekologen först efter det faktum. Om det inte fanns fler menstruationer under året efter den sista oberoende menstruationen, då menopausen.
 3. Postmenopaus - detta steg börjar omedelbart efter det föregående och varar till slutet av en kvinnas liv.

Överväg utloppet med klimakteriet som är möjligt i varje steg.

Vad man ska leta efter i premenopausal stadium

Under premenopausen hos en kvinna minskas menstruationsblödningens längd och intervallernas varaktighet ökar ständigt. Anledningen är en gradvis minskning av östrogen som produceras av äggstockarna..

Med en låg nivå av hormonet bygger endometriumet långsammare. Först ökar intervallet med flera dagar och sedan upp till 2-4 månader. Vissa damer upp till sex månader.

Utsläpp under klimakteriet kan vara måttligt (läkare definierar dem som normalt) eller överdrivet (gynekologer tillskriver dem patologiska). Således fortsätter en kvinna att ha samma blodiga strömmar som hon hade under normal menstruation, men de blir knappare. Utseendet på gul urladdning kan betraktas som normen.

En kvinna bör inte vara orolig när ett av alternativen som anges ovan går i mått utan känsla av smärta eller klåda. Om en dam har alltför kraftiga blödningar vid klimakteriet bör orsakerna fastställas genom att besöka en gynekolog.

När urladdningen under klimakteriet är mörkbrun eller grön, krävs korrekt vald behandling. En kvinna ska inte försena ett besök hos läkaren.

Dessutom bör du vara uppmärksam på arten av vaginal urladdning. Specialister anser att endast luktlösa slemutsekret är normalt. Med alla andra alternativ behöver du ett samråd med en gynekolog. Som regel är det lukten som kan vara den första signalen om förekomsten av någon patologisk process i kroppen.

Förändringar i stadierna av klimakteriet och postmenopausen

Under klimakteriet förändras urladdningen. De blir som risbuljong, vilket är luktfritt. Normalt är de transparenta, men inte på något sätt vattniga. Måste ha en enhetlig konsistens. Gå i litet antal. I detta stadium av klimakteriet underlättas denna manifestation genom fullständig utrotning av äggstocksfunktionen, liksom hormonella förändringar i kroppen.

Utsläppet under klimakteriet bör normalt minskas gradvis. Med tiden upphör de antingen helt eller kvar, men i en minimal mängd. Utsläpp efter menopausal bör vara frånvarande eller förbli knappt märkbar.

En frisk kvinna på 60 uppfattar inte klimakteriet och utflödet som delar av hennes tillstånd. Tilldelningar är redan frånvarande, och klimakteriet fortsätter tills livets slut.

Vad bör varna

Inte alltid klimakteriet hos en kvinna går utan komplikationer och sjukdomar. Kvinnor möter ofta patologier som signalerar vissa hälsoproblem. Det finns ett stort antal skäl som leder till ansvarsfrihet som inte uppfyller normen..

Läkarna kombinerade alla orsakerna i följande grupper:

  Hormonella orsaker.
  Starten av klimakteriet hos många kvinnor präglas av hormonell obalans. Hos vissa kvinnor provoserar det endometrial hyperplasi. Om behandlingen inte startas i tid, degenererar sjukdomen till onkologi. Därför är det mycket viktigt att diagnostisera sjukdomen i tid. Den första klockan i sjukdomen kommer att upptäcka mörkbrun.

Metaboliska störningar.
Kvinnor med diabetes, fetma eller högt blodtryck riskerar att utveckla maligna tumörer under klimakteriet.

 • Infektiös.
  Under klimakteriet försvagas kvinnors immunitet, och det finns därför stor sannolikhet för att få någon form av infektion som provocerar inflammatoriska processer. Fläck eller vätska, som vatten, smutsig gul urladdning, med lukt, indikerar en infektion. Att markera gult bör alltid varna både en tjej och en mogen kvinna.
 • När en dam upptäcker åtminstone ett av de angivna symtomen måste hon snarast kontakta en gynekolog.

  Typer av patologisk urladdning

  För att en kvinna ska kunna förklara för gynekologen vilken typ av utskrivning hon hade bör man bekanta sig med den befintliga terminologin.

  Specialister skiljer dem efter färg och sammansättning:

  1. Blodig - det finns olika intensiteter: fläck, blodsugning eller blödning.
   Färgen kan vara röd, brun eller svart. Ofta samtidiga manifestationer är obehagliga luktar och olika smärtsamma upplevelser. Kan signalera cancer.
  2. Keso - ett slags ämne som liknar keso.
   Ibland har den en sur lukt. Symtom på trast eller andra svamppatologier.
  3. Purulent - är grön eller gulaktig.
   Krämig konsistens. Tillsammans med stank. Symtom på följande obehagliga sjukdomar: gonorré, klamydia, bakteriell vaginit, etc..
  4. Slemhinnor - riklig genomskinlig eller med en något gulaktig nyans, vilket skum, har en obehaglig lukt, kan åtföljas av klåda eller smärta.
   Endometrial sjukdom.

  Patologiska manifestationer kan vara både med en lukt och utan den. Men lukten är alltid en anledning att boka tid hos gynekologen.

  Är fläckar alltid farligt

  Efter klimakteriet kräver speciell uppmärksamhet spotting. Utan tvekan är huvudorsaken till sådana manifestationer äggstockarnas partiella funktionalitet..

  Långvarig eller riklig urladdning under den postmenopausala fasen är ett symptom på hormonell eller cancer.

  Den farligaste fläcken efter klimakteriet. Vid denna tid har äggstockarna helt upphört med sin verksamhet..

  Därför är utskrivning i det sista stadiet av klimakteriet symtom på sådana farliga sjukdomar som:

  1. Hyperplasi - tillväxt av livmodervävnad mot bakgrund av en minskning av kvinnliga hormoner.
   Enligt experter kan drivkraften för utveckling av hyperplasi vara allvarliga sjukdomar i samband med metaboliska störningar: diabetes, fetma eller högt blodtryck. Detta är en annan anledning att tänka på din hälsa. Blodigt utflöde med dessa allvarliga sjukdomar kan vara klumpigt.
  2. Utvecklingen av fibroider eller polyper i livmodern är orsaken till blödning i klimakteriet, åtföljt av smärta i nedre del av buken.
   Hos postmenopausala kvinnor kan vattenhaltig utflöde hos kvinnor också signalera sådana sjukdomar..
  3. Förekomsten av hormonella störningar.
   I människokroppen är allt sammankopplat. Problem med funktionen av sköldkörteln eller bukspottkörteln samt funktionsfel i lipid- eller kolhydratmetabolismen kan provocera allvarliga sjukdomar. Den tyngsta av dessa är en hypofystumör.
  4. Onkologiska sjukdomar i könsorganen i de tidiga stadierna producerar mörk urladdning under klimakteriet.

  Modern medicin erbjuder effektiva metoder för att förebygga sådana komplexa sjukdomar. Bland vilka den intrauterina enheten Mirena (IUD).

  Kvinnor installerar en IUD främst för att förhindra en oönskad graviditet. Men under en svår klimakteriet används Mirena-spiralen för att förhindra endometrihyperplasi.

  När man inte ska få panik

  Överväg fläckar efter klimakteriet och orsakerna till deras förekomst:

  1. Brun urladdning förekommer hos kvinnor under den tid de tar hormonella läkemedel som hjälper till att hantera symptomen på klimakteriet.
   Du kan inte ta sådana läkemedel konstant, du måste ta pauser i flera dagar. Under en sådan paus i blodet kan det finnas en liten mängd hormoner som vid oxidation får denna färg.
  2. En daub visas när östrogennivåerna sänks..
   En otillräcklig nivå av detta hormon tillåter inte utvecklingen av endometrium och bidrar till att blodkärlen försvagas på livmodersväggar. När en kvinnas blodtryck stiger spricker vissa kärl. Droppar av blod kommer att visas på tvätten.
  3. Sovande urladdning i klimakteriet kan inte bara vara livmodern.
   Eftersom vaginan i klimakteriet blir tunnare och torrare kan den skadas under vaginal sex utan att använda smörjmedel. Som ett resultat visas blod från bristande kärl på linnet, som rosa fläckar. I denna situation finns det smärta i perineum..

  Blödningen i klimakteriet efter klimakteriet orsakar detsamma. Du bör veta att med klimakteriet kan det finnas blödning i tarmen eller urinröret. Ibland förväxlas de med menstruation. Kan damer självständigt identifiera orsaken till blödning?

  Varje kvinna kan göra detta med en sanitetspinne. Om det förblir rent efter att ha stannat i vagina i flera timmar kommer blödningen inte från livmodern eller slidan. Damen har flera skäl till det obligatoriska besöket av specialister för att fastställa en korrekt diagnos.

  Fläckning, som observeras under klimakteriet, kan orsaka olika skäl. Dessutom ska manopausens stadium och andra faktorer beaktas. Försök därför inte att diagnostisera dig själv.

  Det är nödvändigt att konsultera en specialist vid de första symtomen. Gynekologen kommer inte bara att genomföra en undersökning utan också skicka den till en ultraljud och föreskriva nödvändiga tester. En sådan integrerad strategi hjälper till att diagnostisera sjukdomen i ett tidigt skede när den kan botas. Vi önskar dig god hälsa!

  Kära damer, vi hoppas att artikeln var användbar för dig. Om du har ytterligare information, dela den i kommentarerna.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Användning av lagerblad för abort: recept för avkok för missfall, konsekvenser

  Ibland skrämmer nyheterna om graviditet kvinnor. Om du inte vill få barn är en artificiell avbrott av graviditeten möjlig. Detta förfarande bör anförtros läkare, men det finns situationer då en kvinna beslutar att göra en abort hemma....

  Kan det finnas fläckar före ägglossning, under eller efter det, vilka är orsakerna till utseendet på blod?

  Varje steg i den kvinnliga cykeln regleras av hormoner som produceras av kroppen. Typ av vaginal urladdning beror på deras innehåll, på grundval av vilken en tid som är gynnsam för befruktningen avslöjas....

  Det finns inga perioder efter en abort: vad är orsaken?

  Mycket händer i livet, och ibland måste du bli av med en oönskad graviditet. För en kvinnas kropp är detta en svår stress som inte kan passera utan att lämna ett spår....