Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser

Harmonier


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ. Denna process är ganska naturlig och naturlig. Många kvinnor upplever ofta blödningar i livmodern vid klimakteriet, vilket är ett allvarligt problem och kräver läkarvård. Varför sådan blödning är farlig och vad som bör göras - den här artikeln kommer att försöka svara.

Terminologi

Menopaus eller menopaus är en lång och flerstegsprocess som sker i den kvinnliga kroppen, under vilken funktionen i reproduktionssystemet gradvis bleknar, minskar och sedan stoppar produktionen av östrogen. Det är under denna period som menstruationen gradvis försvinner, och kroppen anpassar sig till existensen under nya förhållanden. I genomsnitt börjar klimakteriet mellan 45 och 55 år.

Climax är indelat i flera perioder (villkorat):

De första tecknen på klimakteriet visas (de vanligaste är värmevallningar), vilket indikerar uppkomsten av hormonella förändringar och utrotningen av äggstocksfunktionen. Menstruationer börjar bli förvirrade och "försvinner ibland".

Det börjar från datumet för den senaste menstruationen och varar ett år (ett antal specialister anser det vara korrekt 1,5 - 2 år).

Nedräkningen är från den sista menstruationen och denna period varar resten av ditt liv.

Separat är det värt att nämna perimenopaus, som kombinerar premenopaus och klimakteriet..

Det finns fysiologiska klimakteriet, som utvecklas på grund av naturliga orsaker och artificiella, orsakade av medicinska faktorer (ta vissa mediciner, kemoterapi eller strålning, ta bort äggstockarna). Även för tidig menopaus kännetecknas, när äggstockarna upphör att fungera tidigare än naturen, upp till 40 år. För tidig menopaus kallas också för tidig utmattning av äggstockarna..

Mekanismen för klimakteriet

Utseendet på menopausala symtom beror på östrogenbrist, som utvecklas mot bakgrund av en gradvis minskning av ovariefunktionen (deras äggstocks- och hormonfunktioner undertrycks).

Cirka 35 års ålder börjar ofrivilliga processer i äggstockarna på grund av skleros i deras inre skikt. I stroma (inre skiktet) i äggstockarna ökar mängden bindväv, folliklar börjar lösa upp eller genomgå proteindystrofi. Som ett resultat av dessa processer börjar äggstockarna att minska i storlek och krympa. Ett logiskt steg är minskningen av bildandet av könshormoner av äggstockarna (östrogen och progesteron). I de initiala stadierna kompenseras bristen på östrogener genom bildandet av dem från testosteron i det subkutana skiktet och huden.

Tillsammans med en minskning av antalet normala folliklar är det en förändring i reaktionen av äggstockarna på hypofyshormonerna (FSH och LH), som reglerar reproduktionssystemet. I fertil ålder stimulerar FSH och LH äggstockarna, deras produktion av könshomoner, början av ägglossning och menstruation. Med en minskning av reaktionen av äggstockarna till nivåerna av FSH och LH efter typ av återkoppling, minskar deras produktion i hypofysen.

Som ett resultat inträffar det överväldigande antalet cykler utan ägglossning och deras varaktighet kan variera. Samtidigt kännetecknas menstruationen av oregelbundenhet och knapphet. Mot bakgrund av en långvarig försening av menstruationen uppstår menopausal blödning.

Vad är menopausal blödning och dess typer

Livmoderblödning under klimakteriet hänvisar till den plötsliga frisläppningen av blod från könsorganen hos en kvinna i premenopausala, menopausala perioder eller hos postmenopausala kvinnor. Om fläckning, oavsett volym, observeras under postmenopausal period, talar de om blödning efter klimakteriet, även om detta inte är en helt korrekt definition. Menopausal blödning är den vanligaste orsaken till kvinnor i åldern 45 - 55 år på det gynekologiska sjukhuset. Som regel uppträder blödning i menopausen mot bakgrund av samtidig gynekologisk patologi (myom, endometrios, endometrial polypos).

Tecken som ska varna kvinnan "åldras":

 • rikliga perioder som kräver täta (timliga) packningar;
 • blodig urladdning med många koagler;
 • postcoital spotting;
 • intermenstrual "daub" eller blödning;
 • månadsvis frånvarande 3 eller fler månader;
 • närvaron av korta (mindre än 21 dagar) menstruationscykler (mer än tre);
 • närvaron av mer än tre menstruationer med en varaktighet av 3 dagar längre än vanligt.

Klassificering

Vid tidpunkten för uppkomst delas menopausal blödning upp i:

 • premenopausal blödning;
 • menopausal blödning;
 • postmenopausal blödning.

Med mängden förlorat blod delas upp blödningens varaktighet och regelbundenhet i klimakteriet i:

 • menorrhagia - riklig och regelbunden fläckning i premenopaus;
 • metrorragi - riklig acyklisk fläckning;
 • menometrorrhagia - tunga perioder plus acykliska blödningar;
 • polymenorré - tung menstruation, återkommer regelbundet och med korta intervall (mindre än 3 veckor).

Beroende på orsaken uppstår menopausal blödning:

 • dysfunktionell;
 • iatrogen;
 • på grund av gynekologisk patologi (organisk);
 • uppstår mot bakgrund av extragenital patologi.

orsaker

Möjliga orsaker till blödningar med klimakteriet under den pre-menopausala perioden inkluderar:

 • Hormonell obalans

På grund av hämning av äggstocksfunktionen och sällsynt äggmognad blir menstruationen oregelbunden. Som ett resultat, under perioden frånvaro av menstrual endometrium, växer det avsevärt, vilket leder till betydande fläckar.

Myomatiska noder ökar inte bara ytan i livmoderhålan, och följaktligen endometriumet, utan stör även livmoderns kontraktila funktion. Dessa faktorer orsakar blödning.

Endometriala polypper ökar också dess areal avsevärt, dessutom indikerar närvaron av polypper hormonell obalans. Spotting blir inte bara riklig, utan också oregelbunden.

Överdriven tillväxt av livmoderens innerskikt, som åtföljs av riklig blodutflöde.

Att ha en IUD provoserar en ökning av blodflödet (överdriven sammandragning av livmodern).

Vid regelbunden användning minskas mängden blod som går förlorat under menstruationen avsevärt, men blödning kan uppstå om det är en paus eller sluta ta.

 • Sköldkörtelpatologi

Sköldkörtelhormoner i en viss mängd påverkar menstruationscykeln. Med både deras brist (hypotyreos) och deras överskott (hypertyreoidism) visas livmodersblödning.

Patologi åtföljs av långa, upp till 6 månader, förseningar i menstruationen, vilket leder till utveckling av endometrial hyperplasi och, som en konsekvens, blödning i livmodern.

 • Ta antikoagulantia eller blödningsstörningar

Både det och ett annat leder till "tunnare" blod och provocerar förekomst av livmodersblödning.

Följande faktorer kan provosera riklig blodutladdning:

 • tung fysisk aktivitet;
 • påfrestning;
 • ökning av blodtrycket;
 • akut infektionssjukdom;
 • förstoppning;
 • hosta;
 • samlag.

Kanske är det en graviditet?

Och även om med åldern (45+) är chansen att bli gravid minskat kraftigt, men all förekomst av graviditet är möjlig. I avsaknad av menstruation i mer än tre cykler slutar kvinnor som regel att använda försiktighetsåtgärder, vilket kan leda till en oväntad graviditet. Graviditet i ung ålder fortsätter ofta med patologi (ektopisk eller hotet om avbrott), som åtföljs av fläckar, ofta riklig.

postmenopausal

Hos postmenopausala kvinnor bör blodig utflöde av vilken intensitet som helst. Den enda faktorn som förklarar utseendet på fläckar och anses som normen är hormonersättningsterapi (östrogen plus progesteron). Alla andra fall av blodutflöde och blödning signalerar en patologi:

 • uterus fibroids (även om menstruation upphör, försvinner fibroids vanligtvis);
 • endometrial polypos och hyperplasi;
 • atrofisk kolpit.

Men postmenopausal blödning bör främst antyda förekomsten av maligna tumörer:

 • livmoderhalscancer;
 • äggstockscancer;
 • endometrial cancer.

Klinisk bild

Överflödigt blodutflöde under klimakteriet går troligtvis inte uppmärksam på en kvinna. Som regel har sådana sekretioner stora blodproppar, som är förknippade med blodkoagulering i livmoderhålet. Ofta förekommer kraftiga blödningar plötsligt mitt i full hälsa och överraskar en kvinna. Ofta är en provocerande faktor i förekomsten av blödning sexuellt samlag, det vill säga utskrivning visas omedelbart eller efter en tid efter koitionen. Detta förklaras av den bildade hematometern (ansamling av blod i livmodern) - under orgasm börjar livmodern att sammandras, vilket bidrar till att blod frigörs från dess hålighet.

Utseendet på att dra eller smärta smärta i nedre del av magen och i ländryggen under blödning, ibland krampande smärta. Förekomsten av smärta indikerar som regel närvaron av en samtidig gynekologisk patologi (submukös myomatisk nod, livmoderfibroider etc.). Men oftare orsakar blödning av livmodern inte en kvinna betydande fysiskt obehag.

När det gäller en tumör i livmodern eller hängorna kan problem med urinering och avföring (kompression av urinblåsan och ändtarmen) störa.

Den övergripande kliniska bilden under klimakteriet har sina egna särdrag. Menstruationen blir oregelbunden, kan försvinna i två månader eller mer och sedan återupptas. Deras intensitet förändras också, de kan bli antingen magra eller alltför rikliga. Om det inte finns någon samtidig gynekologisk patologi, betraktas sådana fenomen som normen.

Anledningen till det tidigast möjliga besöket hos en gynekolog är utseendet på blodigt utflöde mellan menstruationen - som månadsvis, långvarig menstruation, deras försvinnande i tre eller fler månader, utseendet på ofta (kortare än 21 dagar) eller blödning efter koition.

Diagnostik

Diagnos av menopausal blödning börjar med en undersökning av en gynekolog, som bedömer dess intensitet och bestämmer arten av blodutsöndringar från könsorganen (från livmodern eller vagina eller från livmoderhalsen). Baserat på undersökningsdata bestämmer läkaren typen av blödning (dysfunktionella och andra). Ytterligare diagnostik inkluderar instrumentella och laboratorieforskningsmetoder:

 • biokemiska och allmänna blodprover (för att klargöra graden av anemi och identifiera kränkningar i arbetet med andra organ);
 • koagulogram (blodkoagulering utvärderas);
 • bestämning av korionisk gonadotropin (utesluter graviditet);
 • bestämning av hormonnivåer (östradiol och progesteron, LH och FSH, sköldkörtelhormoner och tumörmarkörer);
 • Ultraljud med en transvaginal sensor (utesluter livmodern och bihangpatologi, graviditet);
 • dopplerografi (för att utvärdera blodflödet i livmoderartärerna);
 • hysteroskopi följt av curettage;
 • separat diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan;
 • histologisk undersökning av de erhållna materialen.

Enligt indikationerna föreskrivs MR och hysterosalpingografi, vilket hjälper till att diagnostisera submukösa myomatösa noder och endometriala polyper..

Behandling

Vid blödning i klimakteriet bör en kvinna omedelbart konsultera en läkare, och vid överdrivet blodutflöde och uppträdande av tecken på posthemorragisk anemi (svaghet, medvetenhetsförlust, yrsel), ring akutvård. Behandling av eventuell blödning under perioden före eller efter menopaus utförs endast på ett sjukhus och börjar med separat curettage, som inte bara är diagnostiskt, utan också terapeutiskt. Efter curettage förskrivs läkemedelsbehandling. För att ytterligare stoppa blödningen införs följande:

 • uterotonics (reduktionsmedel) - oxytocin, metylergometrin;
 • hemostatiska läkemedel (tranexam, aminokapronsyra, natriumetamylat - intramuskulärt och intravenöst);
 • intravenös infusion av saltlösningar (fysiologisk, glukoslösning och andra) för att återställa volymen av cirkulerande blod;
 • blodtransfusion (enligt indikationer) - införande av röda blodkroppar, kryoprecipitat, blodplättar;
 • utnämning av järninnehållande läkemedel (hemoglobinåtervinning).

Efter stopp av blodutladdningen föreskrivs hormonbehandling (under lång tid). Hormonbehandling väljs individuellt och beror på kvinnans ålder, samtidig gynekologisk och extragenital patologi. Efter 55 år rekommenderas det att ta antestrogena läkemedel (danazol, gestrinon). I närvaro av livmoderfibrer är en möte möjlig:

 1. Agonister gonadotroping frisättande faktorer:
 • dipherilin eller triptorelin - mottagning från 3 dagars menstruation i sex månader;
 • goserilin eller buserelin - minst 6 månader;
 • zoladex-injektioner från 1 till 5 dagars menstruation.
 1. Gonadotropinhormonantagonister:
 • noretisteron - från den femte dagen i menstruationen, 5 till 10 mg peroralt dagligen i sex månader;
 • medroxyprogesteron - ett liknande schema som när man tar noretisteron;
 • installation av IUD "Mirena" - en intrauterin enhet med en hormonell komponent;
 • norkolut eller primolut - från 16 (i vissa fall från 5) dagar till 25.

Norkolut / primolut föreskrivs också för kvinnor i åldrarna 45 till 55 år enligt det schema som rekommenderas ovan.

Ytterligare behandling med kombinerade orala preventivmedel (logest, tri-regol) eller hormonella antiklimakteriska läkemedel (livial, kliogest, climonorm, femoston och andra) är också tillåtet..

Kirurgiskt ingrepp

Ett kirurgiskt ingrepp för blödning i klimakteriet (fullständigt eller partiellt avlägsnande av livmodern) utförs vid:

 • livmoderadenokarcinom (cancer);
 • atypisk endometrial hyperplasi;
 • flera livmoderfibroider av betydande storlek;
 • submukösa uterusfibroider;
 • kombination av fibroider och livmodern endometrios.

Första hjälpen

Vad ska man göra om blödning i klimakteriet inträffar hemma och hur man kan stoppa det? Först måste en kvinna lugna sig, inte att få panik och dra sig ihop. Om blodutflödet är väldigt rikligt bör en ambulans anropas, vid måttlig urladdning, bör ett antal åtgärder vidtas:

 • gå till sängs med en rulle eller kudde under korsryggen för att underlätta utflödet av blod och normalisera blodcirkulationen i andra organ;
 • fästa en bubbla kallt vatten eller is i nedre del av buken (se till att dra in den i en blöja) - varaktigheten av kylan på magen är 15 minuter med 5-minuters pauser, och det totala är cirka 2 timmar;
 • konsumerar en stor mängd söt vätska (te, rosmariljong, fruktdrycker) för att återställa vattenbalansen.
 • ta varma eller varma bad;
 • skölj;
 • utförande av alla, särskilt tunga, fysiska övningar och viktlyft;
 • samlag;
 • antagandet av en horisontell position med ökningen av de nedre extremiteterna - denna hållning behåller blod i livmoderhålet och främjar bildandet av hematometrar.

Folkrättsmedel

Behandling med folkläkemedel mot klimakteriet är mycket tillåtet, men det bör endast utföras med tillstånd av läkaren och som ett komplement till huvudterapin. Använd de vanliga växterna som har hemostatiska egenskaper:

För att förbereda buljongen ska 4 matskedar torkade löv hällas med ett glas vatten och låt sjuda i 10 minuter. Sila buljongen och ta en matsked 4 - 5 gånger om dagen.

Mogna viburnumbär ska hackas och blandas med lite socker. Späd massan med kokt vatten 1: 1. Ta en matsked tre gånger om dagen (en nödvändig källa till vitamin C med hemostatisk effekt).

Häll 2 teskedar torrt gräs med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och ta en kvart kopp fyra gånger om dagen.

Häll en matsked torra råvaror med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och dricka en matsked 4 gånger om dagen före måltiderna.

Skölj från 5 till 6 apelsiner och skölj med en och en halv liter kokande vatten, låt stå i en timme, sil och dricka 4 matskedar från 3 till 5 gånger om dagen.

Nypressad betasaft tar en tredjedel av ett glas tre gånger om dagen.

Fråga Svar

Först och främst är detta utvecklingen av akut och kronisk posthemorragisk anemi (svaghet, slöhet, minskad arbetsförmåga, besvimning). Dessutom kan regelbunden återkommande blödning utlösa utvecklingen av endometrial hyperplasi, och värst av allt, endometriecancer (i 5 - 10% av fallen).

Denna fråga är svår att besvara. Det är möjligt att din sista menstruation verkligen var den sista och det kommer inte att finnas mer menstruation. Men det är också möjligt att returnera perioden. För ett mer exakt svar och uppskatta tjockleken på endometrium (förebyggande av uterinblödning) bör du genomföra en ultraljud med en transvaginal sensor. Med en betydande tjocklek på endometrium kan läkaren rekommendera en separat curettage för att utesluta patologin i livmoderslimhinnan och förhindra eventuell blödning.

Jag tror att svaret är uppenbart - abort. Eftersom perioden är kort är det fullt möjligt att ha en miniabort eller att avbryta en graviditet med ett läkemedel.

Om histologiresultaten är "bra", fortsätt med hormoner, som läkaren måste ha ordinerat för dig och följ rekommendationerna (begränsa viktlyft, använd inte badet / bastun eller ta varma bad). Frågan om avlägsnande av livmodern i ditt fall bör avgöras av den behandlande läkaren (till exempel inte behandlingsbar kronisk posthemorragisk anemi).

Menopauseblödning: orsaker och behandlingsalternativ. Postmenopausal blödning

Ofta beror blödning med klimakteriet på olika typer av hormonella störningar, bildandet av livmoderfibrer, polyper, såväl som många andra patologier. Allt detta kräver obligatorisk medicinsk intervention eftersom ett sådant tillstånd kan vara mycket farligt.

Orsaker till blödning under klimakteriet

Blodigt utflöde från könsorganen hos en kvinna under klimakteriet kan vara mycket farligt, eftersom de kan provoceras till vara farliga sjukdomar. Korrekt fastställa orsaken till blödning med klimakteriet är möjlig endast efter en omfattande undersökning.

 • hormonell bakgrund störs;
 • blod från livmodern utsöndras inte;
 • det finns ingen endometrial avstötningsprocess.

Om det inte finns någon konstgjord förlängning av menstruationen med orala preventivmedel, anses livmodersblödning i premenopaus vara en farlig patologi. På samma sätt anses blödning efter klimakteriet vara en kränkning. De viktigaste orsakerna till blödning vid klimakteriet är:

 • hormonella förändringar;
 • medicinsk intervention eller vissa mediciner;
 • könssjukdomar eller andra patologiska processer.

För att stoppa blödningen måste du bestämma vad som utlöste det, varför en omfattande undersökning krävs, som den behandlande läkaren väljer.

Störningar i kroppen

Orsakerna till blödning med klimakteriet ligger ofta i bildandet av godartade och maligna tumörer i olika områden i livmodern och andra könsorgan. Behandlingen väljs rent individuellt, beroende på typen av patologisk process och graden av dess spridning. Ofta framkallas sjukdomen av patologier som:

 • myom;
 • endometriala polyper;
 • endometrial hyperplasi.

Myoma är en godartad livmodertumör som bildas från muskelvävnad. Denna neoplasma, liksom dess utveckling, beror till stor del på den hormonella balansen hos kvinnan. Den snabba tillväxten av livmoderfibroider kan observeras under en period med kraftiga förändringar i hormonnivåer. Uterin fibroids under lång tid orsakar inte någon betydande besvär förrän dess storlek blir betydande. I närvaro av betydande fibroider förlorar livmoderkroppen sin förmåga att sammandras normalt, vilket leder till långvarig blödning.

Endometrial hyperplasi kan uppstå på egen hand eller mot bakgrund av polypper. Denna sjukdom är ett prekanceröst tillstånd och kan orsaka blödning vid klimakteriet. Detta tillstånd kräver snabb läkare..

Systemisk patologi

Livmoderblödning med klimakteriet kan uppstå på grund av en systemfel i kroppen förknippad med hormonell obalans, blodkoagulation och många andra metaboliska processer.

Oftast förekommer sådana störningar på grund av hypotyreos. Försämringen av sköldkörteln kan bero på dess skada, förekomsten av maligna neoplasmer eller den inflammatoriska processen. Symtom visas inte omedelbart, varför sjukdomen ofta diagnostiseras i de sena stadierna..

Dessutom kan livmodersblödning med klimakteriet utlöses av en blödningsstörning. Diagnos av denna sjukdom är ganska komplicerad och kräver viss teknisk kapacitet. I detta fall hjälper hemostatiska läkemedel eller en blodtransfusion att normalisera välbefinnandet..

Iatrogen blödning

Iatrogen blödning inträffar vid felaktigt utförda operationer eller vissa mediciner. Först och främst gäller detta läkemedel som främjar blodförtunnning, liksom de som förhindrar blodproppar.

Premenopausal blödning

Pre-pauseperioden kännetecknas av det faktum att hormonella förändringar inträffar i kroppen. Detta leder till det faktum att blodig urladdning kan visas helt oväntat.

Under denna period är det mycket viktigt att observera alla förändringar som sker. Det är obligatoriskt att konsultera en specialist om:

 • urladdningen är för riklig;
 • det finns blodproppar;
 • ansvarsfrihet visas efter sexuell kontakt;
 • menstruation frånvarande i flera månader.

Blödning kan indikera närvaron av polypper i livmoderhålet. Dessutom kan godartade och maligna tumörer provocera ett liknande tillstånd. Förutom blödning finns det i detta fall svår smärta i nedre del av buken. Kraftig blödning leder till en försämring av fysisk aktivitet och utveckling av många olika patologier.

Postmenopausal blödning

Utseendet på blödning under denna period bör kvinnan starkt varna. Äggstockarna fungerar inte längre under denna period, så postmenopausal blödning kan normalt bara uppstå när hormoninnehållande läkemedel används. Alla andra fall indikerar utvecklingen av en patologisk process i en könsdel av en kvinna.

 • hormonella störningar;
 • bildandet av fibroider;
 • polyper;
 • vaginit;
 • hyperplastiska processer i endometrium;
 • endokrin störning.

Dessutom kan detta tillstånd indikera förekomsten av tumörer i äggstockarna eller livmodern. Blödning som observeras efter klimakteriet kan utlöses genom atrofi av muskelfibrer, vilket resulterar i att slemhinnorna blir mycket tunna och har en hög grad av trauma.

De viktigaste symtomen

Symtom på klimakteriet uppvisar som malaise. De viktigaste funktionerna kan övervägas:

 • cardiopalmus;
 • svår illamående och kräkningar;
 • hela organismens svaghet.

Detta antyder att en kvinna med ålder har många störningar i kroppen. Den vanligaste manifestationen anses vara plötsliga tryckfall, anemi, vilket negativt påverkar det allmänna välbefinnandet. Dessutom uttrycks symptomen på klimakteriet i konstant svettning, en känsla av frossa. Under denna period finns det en minskning av hemoglobin, vilket indikerar en minskning av mängden producerade hormoner.

Vad man ska göra med svår blödning

Det är mycket viktigt att veta hur man stoppar blödningen med klimakteriet, eftersom betydande blodförlust kan leda till farliga komplikationer och en kraftig försämring av välbefinnandet. Om en stor mängd blod plötsligt dyker upp, ska du omedelbart ringa ambulans.

Vid blödning indikeras överensstämmelse med säng vila och ta mediciner som föreskrivs av läkaren. På ett sjukhus utförs en undersökning och curettage. I avsaknad av synliga orsaker till blödning under klimakteriet föreskrivs hemostatiska medel.

Befintliga sjukdomar behandlas med läkemedel eller kirurgisk metod, allt beror på orsakerna till blödningen..

Undersökning

Eftersom det finns olika typer av blödning i livmodern i klimakteriet är det nödvändigt att bestämma av vilken orsak de uppstår för att föreskriva adekvat behandling. Ursprungligen under diagnosen undersöker och intervjuar läkaren patienten. Dessutom utvärderas nödvändigtvis mängden blod och närvaron av föroreningar. Se till att du utför dessa typer av studier:

 • blodkoagulering;
 • hormonell forskning;
 • hysteroskopi;
 • blodkemi;
 • biopsi;
 • diagnostisk curettage;
 • ultraljudsförfarande;
 • tomografi.

Behandlingsmetoder

Behandling av blödning med klimakteriet beror till stor del på orsaken som provocerade det. Hemostatiska mediciner förskrivs huvudsakligen. Efter att ha gjort en omfattande diagnos och erhållit resultat bestämmer läkaren hur man ska behandla blödningar i livmodern. I synnerhet utförs det:

 • drogbehandling;
 • kirurgiskt ingrepp;
 • komplex korrigering.

I närvaro av uterusfibroider utförs en operation för att avlägsna befintliga lesioner, i synnerhet resektion eller ultraljudablation. Resektion innebär avlägsnande av fibroider, och ultraljudablation innebär att tumören avlägsnas med hjälp av ultraljud. Embolisering kan också användas. Denna operation involverar införande av vissa ämnen som blockerar tillgången till blod till livmodern, varför fibroiderna efter en tid löser sig på egen hand.

Om läkaren diagnostiserat endometrial hyperplasi, utförs kirurgi genom att bränna eller förstöra endometriala vävnader med en laser. För att avlägsna polypper eller med betydande tillväxt av endometrium indikeras curettage. I närvaro av adenomyos indikeras resektion av det drabbade området i livmodervävnaderna. Om neoplasmen är ondartad kan fullständigt avlägsnande av livmodern utföras..

Läkemedel mot blödning i livmodern

För att stoppa blödning under klimakteriet föreskrivs vissa mediciner, särskilt:

Vid uterusblödning förskrivs ofta syntetiska läkemedel som har en positiv effekt på livmoderslimhinnan. Dessa läkemedel inkluderar Dicinon. Detta läkemedel kännetecknas av att:

 • aktiverar bildningen av tromboplastinprotein;
 • normaliserar blodkoagulation;
 • förhindrar blodproppar.

Efter att ha tagit läkemedlet observeras den terapeutiska effekten på bara några timmar. Det kan administreras intravenöst eller tas i tablettform..

Det föreskrivs för livmodersblödning "Tranexam", eftersom detta verktyg hjälper till att hantera det befintliga problemet mycket snabbt. Detta läkemedel påverkar blodkoagulation..

Enligt bruksanvisningen har Tranexam en mycket snabb terapeutisk effekt, och bokstavligen efter en stund kan du märka en förbättring och stabilisering av tillståndet. Detta läkemedel finns i tablettform och i injicerbar form..

Med uterusblödning förskrivs ofta läkemedlet "Oxytocin", eftersom det snabbt kan ge nödvändig hjälp. Detta läkemedel har en selektiv effekt på livmodern. Efter att ha tagit läkemedlet finns det en ökad excitabilitet av muskelfibrer i den kvinnliga kroppen, mot vilken livmodersammandragningar börjar.

Folktekniker

Menopauseblödning kan stoppas med hjälp av folkläkemedel. Nässlor, herde påse, viburnum, tinktur av vattenpeppar hjälper bra.

Alla dessa läkemedel hjälper till att minska livmodern, förbättra blodkoagulationen och även stoppa blödningen. Innan du använder något botemedel måste du rådfråga din läkare.

Blodutflöde under klimakteriet. Postmenopausal metrorragi. Postmenopausala problem: behandling. Störningar i kroppen

När en viss ålder uppnås möter många kvinnor ett problem som blödning vid klimakteriet, vars orsaker kan vara mycket olika. Hur du kan hjälpa din kropp och vad du ska göra i händelse av kraftig blodförlust kommer vi att försöka lyfta fram i denna artikel.

Varför klimakteriet inträffar

Menopaus, eller klimakteriet, är utrotningen av det reproduktiva systemet som är förknippat med upphörandet av den månatliga fläcken som regleras av äggstockarna. Menopaus kännetecknas av gradvis utveckling.

Fläckning eller blödning efter klimakteriet kan vara förvånande, särskilt om din sista period var för många år sedan. De vanligaste orsakerna till fläckar efter klimakteriet är tunnare reproduktionsvägar och hormonbehandling. I vissa fall kan fläckning indikera cancer i livmodern i livmodern eller livmoderhalscancer. Andra möjliga orsaker till fläckar inkluderar fibroider och små skott i livmodern eller livmoderhalsen, känd som polypper. Varje fläck efter klimakteriet bör inte ignoreras, så kontakta din läkare direkt om du har detta symptom..

Följande faser av klimakteriet föregås av hela blödningen (klimakteriet):

 • premenopaus - blodutflöde (knappt eller rikligt) finns, men förekommer sällan och är som regel spontan;
 • klimakteriet - avslutande av äggstocksfunktionen och frånvaron av menstruation under året;
 • postmenopaus uppstår sedan den senaste menstruationsblödningen, medan postmenopausal blödning kännetecknas av en fullständig frånvaro av kritiska dagar i mer än ett år.

Starten av klimakteriet är förknippad med otillräcklig produktion av hormonet östrogen, vilket medför en minskning av äggstocks- och endogena funktioner hos den parade kvinnliga könskörtlarna i klimakteriet. Menopaus kan orsakas av följande skäl:

Brist på östrogen är den vanligaste orsaken till postmenopausal fläckning hos kvinnor som inte tar hormonbehandling. Efter klimakteriet minskar östrogenproduktionen till en låg nivå, varför vävnaderna i både slidan och livmodern kan bli torra, tunna och spröda. Detta kallas atrofi, vilket kan orsaka blödning. Blödning inträffar vanligtvis från livmodern i livmodern, känd som endometrium. I vissa fall orsakar emellertid svår torrhet små sprickor och tårar i slidan, vilket också kan blöda..

 • fysiologiska egenskaper hos en kvinna (som når en viss ålder);
 • artificiellt undertryckande av ovariefunktionen genom mediciner, kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna, strålning eller kemoterapi.

När man når ungefär 40 års ålder försämras ovariefunktionen markant: de förändras i storlek och minskar produktionen av könshormoner. På grund av sådana förändringar och hormonell obalans blir menstruationen instabil och folk går till specialister för att få hjälp. Samtidigt förändras menstruationens längd.

Typologi för blödning i klimakteriet

Hormonersättningsbehandling som tas för att lindra klimakteriebesvär såsom värmevallningar och nattsvett kan orsaka fläckar eller blödningar. Hormonterapi kan stimulera livmoderslimhinnan och orsaka bortfall och blödning som liknar menstruationscykeln. Tamoxifen är en specifik typ av hormonersättningsterapi som syftar till att minska risken för återfall av bröstcancer. Detta läkemedel stimulerar livmodern i livmodern hos vissa kvinnor och orsakar fläckar eller blödningar..

Fall av för lång livmoderutflöde eller förekomst av uterusblödning är inte uteslutna.

De vanligaste tecknen på klimakteriet är de så kallade tidvattnet. Detta tillstånd i klimakteriet kännetecknas av en känsla av intensiv värme. Ofta under klimakteriet kan ett sådant tillstånd leda till stress, för efter det en kvinna känner svaghet, hjärtklappning och panikattacker.

Postmenopausala blödningar är ganska vanliga bland postmenopausala kvinnor och orsakar sällan ångest. I omkring 90 procent av fallen är faktiskt odiagnostiserad den specifika orsaken till blödning efter klimakteriet, eftersom de inte anses vara medicinska..

I de flesta fall orsakas postmenopausal blödning antingen av atrofisk vaginit, polyper som vanligtvis inte är maligna och endometrial hyperplasi, ofta på grund av hormonersättningsbehandling eller avvikelser i livmoderhalsen eller livmodern.

Det bör noteras att om du upplever långvarig och för kraftig blödning eller blödning i klimakteriet med närvaro av koagulering, bör du rådfråga en läkare. Detta inkluderar också förekomsten av smärta i buken (främst nedre delen) eller korsryggen i klimakteriet.

Typologi för blödning i klimakteriet

Menopausal blödning i livmodern avslöjar sig före klimakteriet och i postmenopausal fas.

Alla dessa tillstånd är som regel inte allvarliga och de kan behandlas ganska enkelt. Det är viktigt att notera att cirka 10 procent av fallen efter blödning av menopausala blödningar kan vara förknippade med livmoderhalscancer eller livmodercancer, så det är viktigt att dina symtom undersöks..

Postmenopausal metrorragi

Inflammation. Under reproduktionsåren förtjockas vävnadsfodret inuti vagina på grund av en tillräcklig östrogennivå, vilket i sin tur orsakar uppkomsten av glykogena celler. När östrogennivåerna sjunker efter klimakteriet orsakar detta en serie förändringar i slidan. För det första blir vaginalslemhinnan tunnare, torrare och mer ömtålig och förlorar sin elasticitet, vilket innebär att vaginalepitelet kan ta eld. Detta kan orsaka problem med urinering, såsom urinvägsinfektioner eller vaginalinfektioner, på grund av förändringar i dess pH och flora.

Ursprunget delas uterinblödning med klimakteriet i följande typer:

 1. Organiskt orsakat av fel i reproduktionsorganen (parade kvinnliga könskörtlar, livmoder, vagina, livmoderhalsen) och extragenitala sjukdomar (patologier i det endokrina och cirkulationssystemet, skrump i levern, sköldkörtelsjukdom, etc.).
 2. Dysfunktionell blödning i livmodern orsakad av hormonsvikt: postmenopausal blödning provoserad av endometriotisk atrofi, liksom vid perimenopaus.
 3. Iatrogen, orsakad av att ta antikoagulantia, hormonella läkemedel, installera en intrauterin enhet.

Abnormal menopaus i blodet klassificeras vanligtvis enligt följande:

Vad man ska göra med svår blödning

Minskat östrogen kan också påverka periuretral vävnad, vilket kan bidra till bäckenförsvagning och stressinkontinens. Livmodertillväxt kan fästas vid livmoderens innervägg och spridas i livmoderhålet. Överväxtning av celler i endometrium kan leda till bildning av livmoderpolypper, som också är kända som endometriala polyper. Dessa polypper är vanligtvis godartade, även om vissa av dem kan bli cancerformiga. I vissa fall kan storleken på livmoderspolypen variera från några millimeter till flera centimeter eller till och med mer.

 • menorrhagia - systematisk, långvarig (mer än en vecka) eller överdriven (80 ml) fläck;
 • metrorrhagia - episodisk, snabb, liten spridning av blod från könsorganet;
 • menometorrhagia - långvarig eller kraftig blödning med en instabil cykel;
 • polymenorré - regelbundet utsläpp av blod med en paus på mindre än 21 dagar.

Cirka 4-8 år före början av menopaus (premenopaus) observeras menometorragi mer ofta, menopausens början i fullständig frånvaro av menstruation kan åtföljas av metrorragi.

Endometrial hyperplasi är en onormal spridning av endometrieceller. Detta är en riskfaktor för utveckling av endometrialt karcinom, men i sig är det inte malignt. Endometrial hyperplasi förknippas ofta med en obalans mellan östrogen och progesteron. Dessa förändringar kan uppstå på grund av hormonella förändringar under klimakteriet, på grund av läkemedelsbehandling såsom östrogen, hormonersättningsterapi endast efter en hysterektomi eller tamoxifen för bröstcancer.

Livmodercancer är en ondartad tillväxt av celler som innehåller livmodervävnad. Vanliga tecken och symtom på livmodercancer är onormal vaginal blödning eller utflöde, smärta vid urinering och kön eller smärta i bäckenområdet. Cervical cancer, även om det inte är så vanligt som de andra villkoren ovan, kan i vissa fall orsaka blödning efter klimakteriet. De flesta fall orsakas av det mänskliga papillomviruset, ett vanligt virus som sprids under sex. Cervical cancer har ofta inga symptom i de tidiga stadierna..

Varför blödning uppstår under klimakteriet

Varje patient bör vara försiktig med att upptäcka fläckar efter fullständig upphörande av menstruationsfunktionen eller den utdragna naturen hos den premenstruella perioden. I den här situationen måste hon snabbt gå till en specialist för att genomföra en undersökning och fastställa källan till denna avvikelse i klimakteriet, skälen till vilka vi kommer att överväga ytterligare.

Det vanligaste symptomet är dock onormal vaginal blödning. Om du upplever blödningar efter menopaus, inklusive livsmedel med mycket järn i kosten, kan du hjälpa till att hantera dina symtom, eftersom de leder till risker att bli anemiska eller upplever symtom som trötthet och yrsel. Till exempel kan du äta mer rött kött, orgelkött, gröna bladgrönsaker, bönor och linser..

Tillskott som kan vara användbara

Det kan också vara bra att ta, eftersom blodförlust kan ge dig en ökad risk för att utveckla anemi. Allmänt och kan också vara fördelaktigt för optimal immunitet, medan probiotika också hjälper till att balansera den fördelaktiga tarm- och vaginalfloraen.

Det kan finnas flera skäl:

 • patologiska förändringar i de yttre och inre könsorganen;
 • hormonell obalans på grund av åldersrelaterade förändringar i parade kvinnliga könskörtlar, liksom till följd av långvariga stressiga situationer, stora belastningar, användning av psykotropa läkemedel;
 • användningen av orala preventivmedel, närvaron av en intrauterin enhet;
 • endokrina sjukdomar;
 • möjlig graviditet under klimakteriet;
 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • brott mot koagulationsprocessen och åderförkalkning;
 • förekomsten av maligna neoplasmer i livmoderhalsen;
 • genital tumörpatologier av olika storlekar och etiologier.

I denna tabell presenteras godartade tumörformationer av det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket oftast provocerar onormal blödning från livmodern:

Claire är en psykoterapeut med fem års erfarenhet som specialiserat sig på sportnäring, viktminskning, hormonella och tarmproblem. Menopaus uppstår när en kvinna inte har haft en menstruationscykel på ett år. Detta fenomen är resultatet av en naturlig minskning av hormoner som en kvinna vanligtvis kommer att uppleva mellan 40 och 50 år..

Blodigt utflöde efter menopausal

När en kvinna upplever klimakteriet förväntar hon sig vanligtvis inte ytterligare blödningar. Kvinnor kan emellertid ibland uppleva ytterligare vaginal blödning. Om hon upplever klimakteriet anser läkarna att blödningen är onormal och kvinnan bör kontakta sin läkare.

Patologi namnHur manifesterar det sig
MyomEn tumörbildning av godartad karaktär orsakad av en kränkning av livmodermuskulaturens kontraktila förmåga. Tillväxten av fibroider under perimenopaus, som slutar efter klimakteriet, är karakteristisk. Svår menorragisk blödning.
Endometriala polyperTillväxt på slemhinnan i livmoderorganet i en godartad etiologi. Orsakar långvarig, osystematisk men långvarig fläckning.
Endometrial hyperplasiTillväxten av endometrium (det inre skiktet i livmodern), vilket provoserar förtjockning och en ökning av dess volym. Oftare har en godartad karaktär, tenderar att få en malign natur.
Polycystisk äggstockEndokrina störningar leder till upphävande av ägglossning, som ett resultat av vilket menstruationen upphör eller inträffar i sällsynta fall. Om blödningen fortsätter är den lång och riklig..

I vissa fall kan blödningar uppstå vid klimakteriet från livmodern på grund av åderbråck i vaginala vener..

Normal blödning med klimakteriet beaktas på grund av orsakerna till att ta hormoner som innehåller östrogen och progesteron.

I andra fall som nämns ovan är allokering av blod från livmodern organ ett tecken på sjukdom.

Exempel på blödningssymtom som kan indikera att hon måste ringa sin läkare inkluderar blödning efter sex eller blödning som är mycket allvarlig och mer än fläckar. Oftast är blödning inte relaterad till menstruationsproblemet och kan orsakas av en annan orsak som måste identifieras..

Inledande undersökning och stabilisering av patienten

Postmenopausal blödning kan orsakas av ett antal skäl. Exempel på några av de vanligaste orsakerna inkluderar. Endometrial atrofi: när hormonet östrogen upphör att producera på grund av klimakteriet, kan kvinnans endometriala foder börja bli tunnare. Endometrial hyperplasi: detta tillstånd orsakar livmodern, fodret blir tjockare och inte tunnare, vilket leder till kraftig eller oregelbunden blödning. Anledningen till detta tillstånd är som regel överskott av östrogen utan hormonellt progesteron för att kompensera det. Endometrial cancer: Detta är en endometrial fodercancer. Uppskattningsvis 10 procent av postmenopausala kvinnor med livmodersblödning upplever blödningar på grund av endometrial cancer. Polypper: polyper är tillväxt som kan utvecklas vid livmodern i livmodern. De är vanligtvis inte skal utan kan orsaka ovanliga eller kraftiga blödningar. Ibland kan polypper växa inuti cervikalkanalen. När detta händer kan en kvinna uppleva blödning när hon har sex.

 • Som ett resultat kan blödning från insidan av endometriet uppstå..
 • Endometrial hyperplasi kan ibland leda till utveckling av endometrial cancer.
Andra potentiella, men mindre troliga orsaker till postmenopausal blödning inkluderar.

Följande tecken bör vara orsakerna till att kontakta en medicinsk institution under blödning med klimakteriet från livmodern:

 • alltför tung menstruationsblödning, vilket kräver en timmars (eller oftare) förändring av sanitetsservetter;
 • närvaron av blodproppar i fläckar;
 • uppkomsten av blodsekretion efter kopulation;
 • frånvaro av kritiska dagar i mer än 3 månader;
 • närvaron av blodutsöndringar mellan cykler;
 • en kraftig minskning av tidsperioden för månadscykeln (2-3 cykler på mindre än 21 dagar);
 • mer än 3 menstruationer som varar längre än vanligt (cirka 3-5 dagar).

I klimakteriet blir orsakerna till onormala blödningar från livmodern uppenbara och orsakerna och behandlingen är oöverskådligt kopplade..

Koagulationsproblem förknippade med en infektion i livmodern, som är känd som trauma mot bäckenblödningen från endometritis från sköldkörteln i urinvägarna. Hormonläkemedel, såsom tamoxifen, kan också orsaka blödning efter menopaus som en biverkning. Många kvinnor kommer att uppleva ett genombrott i blödningar som ett resultat av att de tog hormonersättningsterapi under de första 6 månaderna.

Varför klimakteriet inträffar

Oavsett den potentiella orsaken är det viktigt att kvinnan ser sin läkare när hon har vaginal blödning. Läkaren kommer att börja göra en undersökning för postmenopausal blödning och fråga kvinnan om symptomen som hon kan uppleva. När hon först märkte sina symtom, hur mycket hon blödde om hon hade en familjehistoria med postmenopausala blödningar. Beroende på kvinnans symptom kan läkaren rekommendera ett eller flera test..

Alla patologier som orsakar blödning från livmodern från livmodern under postmenopausal period eller blödning efter klimakteriet bestäms genom medicinsk undersökning och omfattas av konservativ eller kirurgisk behandling. Därför, om stark eller ofta blödning inträffar vid klimakteriet är ett besök hos en gynekolog obligatoriskt.

Exempel på tester som används för att diagnostisera orsaken till postmenopausal blödning inkluderar. Dilation och curettage: den här proceduren innebär expansion eller expansion av livmoderhalsen för att producera ett större vävnadsprov. Det innefattar också användning av ett speciellt verktyg som kallas ett hysteroskop för att titta inuti livmodern för att bestämma eventuella tillväxter. Endometrial biopsi: denna procedur innebär att man sätter in ett litet, tunt rör i slidan för att nå livmoderhalsen för att ta ett prov av vävnadsfodret från livmodern. Denna vävnad kan sedan kontrolleras för onormala celler, till exempel cancerceller. Denna procedur innebär att en läkare sätter in ett verktyg med en tunn, upplyst kamera i slutet för att undersöka livmoderns insida och dess foder. Detta tillvägagångssätt kan hjälpa din läkare att identifiera polypper eller onormala tillväxter. Sonohysterography: denna procedur innebär att man injicerar vätska genom slidan och i livmodern. Då kommer läkaren att använda en ultraljudsmaskin som använder ljudvågor för att upptäcka skillnader i vävnader - för att visualisera livmodern. Detta kallas transabdominal ultraljud. Denna process kan göra det möjligt för läkaren att bestämma om livmoderhinnan är tjockare eller tunnare än väntat. Transvaginal ultraljud: den här proceduren innebär att man sätter in en speciell ultraljudssond i slidan så att läkaren kan visualisera livmodern från livmoderns botten och inte från nedre buken. Hysteroskopi.. Den behandling en läkare kan ta kommer att baseras på orsaken till blödningen..

Metoder för att undersöka patienter med livmodersblödning

Kvinnor som går till en hälsovård för menopausal blödning visas en grundlig undersökning. Tänk om livmodern börjar blöda? Med stark fläckning utförs diagnos och behandling samtidigt. Under andra omständigheter, särskilt i ålderdom, fastställs först källan till metrorragi, och sedan är orsaken till blodförlusten.

Diagnos av blödning i livmodersmenopaus är ett komplex av åtgärder, inklusive:

 • fysisk undersökning av en gynekolog och insamling av information med beredning av menogram (menstruationsschema) och dess analys;
 • hormontest: bestämning av östrogen, progesteron, LH, FSH, 17-ketosteroider, p-hCG-nivåer;
 • allmän och biokemisk blodanalys, urinalys;
 • studie av blodkoagulerbarhet, bedömning av leverfunktion;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • tumörmarkörstudie;
 • dilatation och curettage: curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan;
 • oncocytologiska studier av material som tagits genom vakuumsugning av innehållet i livmoderhåligheten och smuts från livmoderhalsen;
 • punktering av bakre vaginal fornix;
 • GHA - Röntgendiagnostik av livmodersjukdomar och rörpatologier;
 • hysteroskopi.

Antalet förskrivna händelser i undersökningen för onormal blödning beror på resultaten av undersökningen av gynekologen och patientens tillstånd. Vissa diagnostiska metoder utförs endast under stationära förhållanden..

Efter att ha tagit emot uppgifterna från ovan angiven diagnostik, upprättar läkarna en noggrann diagnos och föreskriver lämplig terapi..

Behandlingsmetoder

Många undrar hur man kan stoppa blödning av livmodern i klimakteriet. Postmenopausal metrorragi elimineras med hjälp av konservativ behandling med hemostatiska läkemedel. Vanligtvis föreskriver läkaren hemostatisk terapi för att lindra symtomen omedelbart efter patientens behandling..

Efter att ha fastställt orsaken till blödning under klimakteriet, tänker gynekologen genom att fortsätta behandla taktiken.

Behandling av livmodersblödning med klimakteriet innebär användning av hemostatiska läkemedel förskrivna för metrorragi i klimakteriet..

Den mest populära vid tidpunkten för uterinblödning är Dicinon, och den produceras i olika former, på vilken hastighet påverkan påverkar. Oxytocin anses lika effektivt. Ett hormonellt medel vars verkan syftar till att komprimera ett blödande kärl under sammandragningen av livmoderväggen.

Kan terapi utföras exklusivt hemma? Inte alltid. Baserat på de erhållna uppgifterna händer det att du inte kan göra det utan kirurgiskt ingripande. Detta bör omfatta en operation för att begränsa livmodern, eliminera polyppen, i vissa situationer - amputation av livmodern.

Sätt att stoppa livmodersblödning hemma

För närvarande använder patienter alltmer användningen av recept för traditionell medicin för att eliminera olika sjukdomar och blödningar från livmodern är inget undantag. Det bör emellertid noteras att sådana metoder endast kan eliminera effekterna av livmodersekret och stoppa blödning utan att på något sätt påverka orsakerna till deras förekomst.

Glöm inte att när det gäller mottagandet av dessa medel är det först nödvändigt att konsultera en gynekolog som ett komplement.

Som regel är avkok och infusioner särskilt populära. De kan inkludera nässlor, viburnum bark, röd ygg eller hästsvans. Innan du börjar självbehandling bör du vara uppmärksam på det faktum att denna process kan förvärra situationen och framkalla en komplikation, även om dessa komponenter väl kan stoppa blödningen som har uppstått..

Således talar klimatisk uterinblödning om förekomsten av en patologisk process hos en person som kräver omedelbar expertrådgivning och ytterligare eliminering.

Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ. Denna process är ganska naturlig och naturlig. Många kvinnor upplever ofta blödningar i livmodern vid klimakteriet, vilket är ett allvarligt problem och kräver läkarvård. Varför sådan blödning är farlig och vad som bör göras - den här artikeln kommer att försöka svara.

Terminologi

Menopaus eller menopaus är en lång och flerstegsprocess som sker i den kvinnliga kroppen, under vilken funktionen i reproduktionssystemet gradvis bleknar, minskar och sedan stoppar produktionen av östrogen. Det är under denna period som menstruationen gradvis försvinner, och kroppen anpassar sig till existensen under nya förhållanden. I genomsnitt börjar klimakteriet mellan 45 och 55 år.

Climax är indelat i flera perioder (villkorat):

De första tecknen på klimakteriet visas (de vanligaste är värmevallningar), vilket indikerar uppkomsten av hormonella förändringar och utrotningen av äggstocksfunktionen. Menstruationer börjar bli förvirrade och "försvinner ibland".

Det börjar från datumet för den senaste menstruationen och varar ett år (ett antal specialister anser det vara korrekt 1,5 - 2 år).

Nedräkningen är från den sista menstruationen och denna period varar resten av ditt liv.

Separat är det värt att nämna perimenopaus, som kombinerar premenopaus och klimakteriet..

Det finns fysiologiska klimakteriet, som utvecklas på grund av naturliga orsaker och artificiella, orsakade av medicinska faktorer (ta vissa mediciner, kemoterapi eller strålning, ta bort äggstockarna). Även för tidig menopaus kännetecknas, när äggstockarna upphör att fungera tidigare än naturen, upp till 40 år. För tidig menopaus kallas också för tidig utmattning av äggstockarna..

Mekanismen för klimakteriet

Utseendet på menopausala symtom beror på östrogenbrist, som utvecklas mot bakgrund av en gradvis minskning av ovariefunktionen (deras äggstocks- och hormonfunktioner undertrycks).

Cirka 35 års ålder börjar ofrivilliga processer i äggstockarna på grund av skleros i deras inre skikt. I stroma (inre skiktet) i äggstockarna ökar mängden bindväv, folliklar börjar lösa upp eller genomgå proteindystrofi. Som ett resultat av dessa processer börjar äggstockarna att minska i storlek och krympa. Ett logiskt steg är minskningen av bildandet av könshormoner av äggstockarna (östrogen och progesteron). I de initiala stadierna kompenseras bristen på östrogener genom bildandet av dem från testosteron i det subkutana skiktet och huden.

Tillsammans med en minskning av antalet normala folliklar är det en förändring i reaktionen av äggstockarna på hypofyshormonerna (FSH och LH), som reglerar reproduktionssystemet. I fertil ålder stimulerar FSH och LH äggstockarna, deras produktion av könshomoner, början av ägglossning och menstruation. Med en minskning av reaktionen av äggstockarna till nivåerna av FSH och LH efter typ av återkoppling, minskar deras produktion i hypofysen.

Som ett resultat inträffar det överväldigande antalet cykler utan ägglossning och deras varaktighet kan variera. Samtidigt kännetecknas menstruationen av oregelbundenhet och knapphet. Mot bakgrund av en långvarig försening av menstruationen uppstår menopausal blödning.

Vad är menopausal blödning och dess typer

Livmoderblödning under klimakteriet hänvisar till den plötsliga frisläppningen av blod från könsorganen hos en kvinna i premenopausala, menopausala perioder eller hos postmenopausala kvinnor. Om fläckning, oavsett volym, observeras under postmenopausal period, talar de om blödning efter klimakteriet, även om detta inte är en helt korrekt definition. Menopausal blödning är den vanligaste orsaken till kvinnor i åldern 45 - 55 år på det gynekologiska sjukhuset. Som regel uppträder blödning i menopausen mot bakgrund av samtidig gynekologisk patologi (myom, endometrios, endometrial polypos).

Tecken som ska varna kvinnan "åldras":

 • rikliga perioder som kräver täta (timliga) packningar;
 • blodig urladdning med många koagler;
 • postcoital spotting;
 • intermenstrual "daub" eller blödning;
 • månadsvis frånvarande 3 eller fler månader;
 • närvaron av korta (mindre än 21 dagar) menstruationscykler (mer än tre);
 • närvaron av mer än tre menstruationer med en varaktighet av 3 dagar längre än vanligt.

Klassificering

Vid tidpunkten för uppkomst delas menopausal blödning upp i:

 • premenopausal blödning;
 • menopausal blödning;
 • postmenopausal blödning.

Med mängden förlorat blod delas upp blödningens varaktighet och regelbundenhet i klimakteriet i:

 • menorrhagia - riklig och regelbunden fläckning i premenopaus;
 • metrorragi - riklig acyklisk fläckning;
 • menometrorrhagia - tunga perioder plus acykliska blödningar;
 • polymenorré - tung menstruation, återkommer regelbundet och med korta intervall (mindre än 3 veckor).

Beroende på orsaken uppstår menopausal blödning:

 • dysfunktionell;
 • iatrogen;
 • på grund av gynekologisk patologi (organisk);
 • uppstår mot bakgrund av extragenital patologi.

orsaker

Möjliga orsaker till blödningar med klimakteriet under den pre-menopausala perioden inkluderar:

 • Hormonell obalans

På grund av hämning av äggstocksfunktionen och sällsynt äggmognad blir menstruationen oregelbunden. Som ett resultat, under perioden frånvaro av menstrual endometrium, växer det avsevärt, vilket leder till betydande fläckar.

Myomatiska noder ökar inte bara ytan i livmoderhålan, och följaktligen endometriumet, utan stör även livmoderns kontraktila funktion. Dessa faktorer orsakar blödning.

Endometriala polypper ökar också dess areal avsevärt, dessutom indikerar närvaron av polypper hormonell obalans. Spotting blir inte bara riklig, utan också oregelbunden.

Överdriven tillväxt av livmoderens innerskikt, som åtföljs av riklig blodutflöde.

Att ha en IUD provoserar en ökning av blodflödet (överdriven sammandragning av livmodern).

Vid regelbunden användning minskas mängden blod som går förlorat under menstruationen avsevärt, men blödning kan uppstå om det är en paus eller sluta ta.

 • Sköldkörtelpatologi

Sköldkörtelhormoner i en viss mängd påverkar menstruationscykeln. Med både deras brist (hypotyreos) och deras överskott (hypertyreoidism) visas livmodersblödning.

Patologi åtföljs av långa, upp till 6 månader, förseningar i menstruationen, vilket leder till utveckling av endometrial hyperplasi och, som en konsekvens, blödning i livmodern.

 • Ta antikoagulantia eller blödningsstörningar

Både det och ett annat leder till "tunnare" blod och provocerar förekomst av livmodersblödning.

Följande faktorer kan provosera riklig blodutladdning:

 • påfrestning;
 • ökning av blodtrycket;
 • akut infektionssjukdom;
 • förstoppning;
 • hosta;
 • samlag.
 • Kanske är det en graviditet?

  Och även om med åldern (45+) är chansen att bli gravid minskat kraftigt, men all förekomst av graviditet är möjlig. I avsaknad av menstruation i mer än tre cykler slutar kvinnor som regel att använda försiktighetsåtgärder, vilket kan leda till en oväntad graviditet. Graviditet i ung ålder fortsätter ofta med patologi (ektopisk eller hotet om avbrott), som åtföljs av fläckar, ofta riklig.

  postmenopausal

  Hos postmenopausala kvinnor bör blodig utflöde av vilken intensitet som helst. Den enda faktorn som förklarar utseendet på fläckar och anses som normen är hormonersättningsterapi (östrogen plus progesteron). Alla andra fall av blodutflöde och blödning signalerar en patologi:

  • uterus fibroids (även om menstruation upphör, försvinner fibroids vanligtvis);
  • endometrial polypos och hyperplasi;
  • atrofisk kolpit.

  Men postmenopausal blödning bör främst antyda förekomsten av maligna tumörer:

  • livmoderhalscancer;
  • äggstockscancer;
  • endometrial cancer.

  Klinisk bild

  Överflödigt blodutflöde under klimakteriet går troligtvis inte uppmärksam på en kvinna. Som regel har sådana sekretioner stora blodproppar, som är förknippade med blodkoagulering i livmoderhålet. Ofta förekommer kraftiga blödningar plötsligt mitt i full hälsa och överraskar en kvinna. Ofta är en provocerande faktor i förekomsten av blödning sexuellt samlag, det vill säga utskrivning visas omedelbart eller efter en tid efter koitionen. Detta förklaras av den bildade hematometern (ansamling av blod i livmodern) - under orgasm börjar livmodern att sammandras, vilket bidrar till att blod frigörs från dess hålighet.

  Utseendet på att dra eller smärta smärta i nedre del av magen och i ländryggen under blödning, ibland krampande smärta. Förekomsten av smärta indikerar som regel närvaron av en samtidig gynekologisk patologi (submukös myomatisk nod, livmoderfibroider etc.). Men oftare orsakar blödning av livmodern inte en kvinna betydande fysiskt obehag.

  När det gäller en tumör i livmodern eller hängorna kan problem med urinering och avföring (kompression av urinblåsan och ändtarmen) störa.

  Den övergripande kliniska bilden under klimakteriet har sina egna särdrag. Menstruationen blir oregelbunden, kan försvinna i två månader eller mer och sedan återupptas. Deras intensitet förändras också, de kan bli antingen magra eller alltför rikliga. Om det inte finns någon samtidig gynekologisk patologi, betraktas sådana fenomen som normen.

  Anledningen till det tidigast möjliga besöket hos en gynekolog är utseendet på blodigt utflöde mellan menstruationen - som månadsvis, långvarig menstruation, deras försvinnande i tre eller fler månader, utseendet på ofta (kortare än 21 dagar) eller blödning efter koition.

  Diagnostik

  Diagnos av menopausal blödning börjar med en undersökning av en gynekolog, som bedömer dess intensitet och bestämmer arten av blodutsöndringar från könsorganen (från livmodern eller vagina eller från livmoderhalsen). Baserat på undersökningsdata bestämmer läkaren typen av blödning (dysfunktionella och andra). Ytterligare diagnostik inkluderar instrumentella och laboratorieforskningsmetoder:

  • biokemiska och allmänna blodprover (för att klargöra graden av anemi och identifiera kränkningar i arbetet med andra organ);
  • koagulogram (blodkoagulering utvärderas);
  • bestämning av korionisk gonadotropin (utesluter graviditet);
  • bestämning av hormonnivåer (östradiol och progesteron, LH och FSH, sköldkörtelhormoner och tumörmarkörer);
  • Ultraljud med en transvaginal sensor (utesluter livmodern och bihangpatologi, graviditet);
  • dopplerografi (för att utvärdera blodflödet i livmoderartärerna);
  • hysteroskopi följt av curettage;
  • separat diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen och livmoderhålan;
  • histologisk undersökning av de erhållna materialen.

  Enligt indikationerna föreskrivs MR och hysterosalpingografi, vilket hjälper till att diagnostisera submukösa myomatösa noder och endometriala polyper..

  Behandling

  Vid blödning i klimakteriet bör en kvinna omedelbart konsultera en läkare, och vid överdrivet blodutflöde och uppträdande av tecken på posthemorragisk anemi (svaghet, medvetenhetsförlust, yrsel), ring akutvård. Behandling av eventuell blödning under perioden före eller efter menopaus utförs endast på ett sjukhus och börjar med separat curettage, som inte bara är diagnostiskt, utan också terapeutiskt. Efter curettage förskrivs läkemedelsbehandling. För att ytterligare stoppa blödningen införs följande:

  • uterotonics (reduktionsmedel) - oxytocin, metylergometrin;
  • hemostatiska läkemedel (tranexam, aminokapronsyra, natriumetamylat - intramuskulärt och intravenöst);
  • intravenös infusion av saltlösningar (fysiologisk, glukoslösning och andra) för att återställa volymen av cirkulerande blod;
  • blodtransfusion (enligt indikationer) - införande av röda blodkroppar, kryoprecipitat, blodplättar;
  • utnämning av järninnehållande läkemedel (hemoglobinåtervinning).

  Efter stopp av blodutladdningen föreskrivs hormonbehandling (under lång tid). Hormonbehandling väljs individuellt och beror på kvinnans ålder, samtidig gynekologisk och extragenital patologi. Efter 55 år rekommenderas det att ta antestrogena läkemedel (danazol, gestrinon). I närvaro av livmoderfibrer är en möte möjlig:

  1. Agonister gonadotroping frisättande faktorer:
  • dipherilin eller triptorelin - mottagning från 3 dagars menstruation i sex månader;
  • goserilin eller buserelin - minst 6 månader;
  • zoladex-injektioner från 1 till 5 dagars menstruation.
  1. Gonadotropinhormonantagonister:
  • noretisteron - från den femte dagen i menstruationen, 5 till 10 mg peroralt dagligen i sex månader;
  • medroxyprogesteron - ett liknande schema som när man tar noretisteron;
  • installation av IUD "Mirena" - en intrauterin enhet med en hormonell komponent;
  • norkolut eller primolut - från 16 (i vissa fall från 5) dagar till 25.

  Norkolut / primolut föreskrivs också för kvinnor i åldrarna 45 till 55 år enligt det schema som rekommenderas ovan.

  Ytterligare behandling med kombinerade orala preventivmedel (logest, tri-regol) eller hormonella antiklimakteriska läkemedel (livial, kliogest, climonorm, femoston och andra) är också tillåtet..

  Kirurgiskt ingrepp

  Ett kirurgiskt ingrepp för blödning i klimakteriet (fullständigt eller partiellt avlägsnande av livmodern) utförs vid:

  • livmoderadenokarcinom (cancer);
  • atypisk endometrial hyperplasi;
  • flera livmoderfibroider av betydande storlek;
  • submukösa uterusfibroider;
  • kombination av fibroider och livmodern endometrios.

  Första hjälpen

  Vad ska man göra om blödning i klimakteriet inträffar hemma och hur man kan stoppa det? Först måste en kvinna lugna sig, inte att få panik och dra sig ihop. Om blodutflödet är väldigt rikligt bör en ambulans anropas, vid måttlig urladdning, bör ett antal åtgärder vidtas:

  • gå till sängs med en rulle eller kudde under korsryggen för att underlätta utflödet av blod och normalisera blodcirkulationen i andra organ;
  • fästa en bubbla kallt vatten eller is i nedre del av buken (se till att dra in den i en blöja) - varaktigheten av kylan på magen är 15 minuter med 5-minuters pauser, och det totala är cirka 2 timmar;
  • konsumerar en stor mängd söt vätska (te, rosmariljong, fruktdrycker) för att återställa vattenbalansen.
  • ta varma eller varma bad;
  • skölj;
  • utförande av alla, särskilt tunga, fysiska övningar och viktlyft;
  • samlag;
  • antagandet av en horisontell position med ökningen av de nedre extremiteterna - denna hållning behåller blod i livmoderhålet och främjar bildandet av hematometrar.

  Folkrättsmedel

  Behandling med folkläkemedel mot klimakteriet är mycket tillåtet, men det bör endast utföras med tillstånd av läkaren och som ett komplement till huvudterapin. Använd de vanliga växterna som har hemostatiska egenskaper:

  För att förbereda buljongen ska 4 matskedar torkade löv hällas med ett glas vatten och låt sjuda i 10 minuter. Sila buljongen och ta en matsked 4 - 5 gånger om dagen.

  Mogna viburnumbär ska hackas och blandas med lite socker. Späd massan med kokt vatten 1: 1. Ta en matsked tre gånger om dagen (en nödvändig källa till vitamin C med hemostatisk effekt).

  Häll 2 teskedar torrt gräs med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och ta en kvart kopp fyra gånger om dagen.

  Häll en matsked torra råvaror med ett glas kokande vatten och låt stå i en timme. Filtrera infusionen och dricka en matsked 4 gånger om dagen före måltiderna.

  Skölj från 5 till 6 apelsiner och skölj med en och en halv liter kokande vatten, låt stå i en timme, sil och dricka 4 matskedar från 3 till 5 gånger om dagen.

  Nypressad betasaft tar en tredjedel av ett glas tre gånger om dagen.

  Fråga Svar

  Fråga:
  Vilka är konsekvenserna efter blödning i klimakteriet?

  Först och främst är detta utvecklingen av akut och kronisk posthemorragisk anemi (svaghet, slöhet, minskad arbetsförmåga, besvimning). Dessutom kan regelbunden återkommande blödning utlösa utvecklingen av endometrial hyperplasi, och värst av allt, endometriecancer (i 5 - 10% av fallen).

  Fråga:
  Jag är 48 år och har inte haft en månad på fyra månader. Innan detta var cykeln förvirrad. Ska jag vänta på nästa menstruation eller inte?

  Denna fråga är svår att besvara. Det är möjligt att din sista menstruation verkligen var den sista och det kommer inte att finnas mer menstruation. Men det är också möjligt att returnera perioden. För ett mer exakt svar och uppskatta tjockleken på endometrium (förebyggande av uterinblödning) bör du genomföra en ultraljud med en transvaginal sensor. Med en betydande tjocklek på endometrium kan läkaren rekommendera en separat curettage för att utesluta patologin i livmoderslimhinnan och förhindra eventuell blödning.

  Fråga:
  Jag är 45 år, cykeln var regelbunden, men det har inte funnits någon menstruation i 3 månader nu. Bara i fallet gick jag till en ultraljud i bäckenet och fick diagnosen graviditet i 3 veckor. Vad ska man göra?

  Jag tror att svaret är uppenbart - abort. Eftersom perioden är kort är det fullt möjligt att ha en miniabort eller att avbryta en graviditet med ett läkemedel.

  Fråga:
  Jag har en liten livmoderfibroid, ungefär 7 veckor. Men jag hamnade redan på sjukhus med blödningar tre gånger, där jag skrapades. Vad behöver jag göra härnäst?

  Om histologiresultaten är "bra", fortsätt med hormoner, som läkaren måste ha ordinerat för dig och följ rekommendationerna (begränsa viktlyft, använd inte badet / bastun eller ta varma bad). Frågan om avlägsnande av livmodern i ditt fall bör avgöras av den behandlande läkaren (till exempel inte behandlingsbar kronisk posthemorragisk anemi).

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man botar knappa månatliga recensioner

  budjenovka,
  Detta är acykliska intermentella blödningar. På ett bra sätt skulle du behöva dricka eller injicera progesteron för att orsaka endometrial avstötning och låta kroppen starta en ny cykel....

  Vulvitis hos kvinnor - hur det manifesterar sig och hur man behandlar det?

  Vulvitis hos kvinnor anses med rätta vara den vanligaste sjukdomen bland den kvinnliga befolkningen, i vilken det finns en inflammatorisk lesion av de yttre könsorganen och slidan i slidan.....

  Hur hjälper nässlor med menstruationen??

  Nyttiga egenskaper hos nässlorDenna anläggning ingår i listan över de mest fördelaktiga för kvinnors hälsa på grund av dess sammansättning. Järn är en av de viktigaste komponenterna i blodet....